- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 26:Τροποποίηση του ν. 3867/2010

1. Οι εκκρεμείς δίκες της καταργηθείσας Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Ε.Π.Ε.Ι.Α.) που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του Ν. 3867/2010, καθώς και οι σχετικές με τις αξιώσεις του δευτέρου εδαφίου της ίδιας παραγράφου δίκες, αναλαμβάνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και συνεχίζονται στο όνομά της, χωρίς να επέρχεται διακοπή της δίκης.

2. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του Ν. 3867/2010, αντικαθίσταται, αφ’ ότου ίσχυσαν, ως εξής: «Αξιώσεις, που αφορούν στο προ της καταργήσεως της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης χρονικό διάστημα για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις των εκάστοτε αρμοδίων εποπτικών οργάνων, ασκούνται υπό και κατά της Τράπεζας της Ελλάδος. Αρμόδια υπηρεσία ορίζεται η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.».

3. Η Διεύθυνση οικονομικού (Δ – 40) της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης και Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παραδίδει τους αναφερομένους στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του Ν. 3867/2010 φακέλους στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην ίδια Διεύθυνση (Δ.Ε.Ι.Α.) παραδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο και οι δικαστικοί φάκελοι των εκκρεμών υποθέσεων.

4. Τα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου επιβαλλόμενα σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 1 του Ν. 3867/2010 πρόστιμα αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και διατίθενται για την κάλυψη σχετικών με την εκτέλεση του σκοπού που έχει ανατεθεί σε αυτήν με τον ως άνω νόμο, καθώς και για την κάλυψη τυχόν αξιώσεων για πράξεις ή παραλείψεις, που έλαβαν ή θα λάβουν χώρα από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης.

5. Στο άρθρο 1 του ν. 3723/2008 (Α΄250) προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής:
«7. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τις ανώνυμες εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εφόσον έχουν υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο οποίο προβλέπεται συγχώνευση με απορρόφηση ή με σύσταση νέας εταιρίας του ίδιου κλάδου, το οποίο κατά την κρίση της εποπτικής αρχής διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και φερεγγυότητα του νέου σχήματος».