26) Οι διεθνείς τάσεις δείχνουν μια αυξανόμενη έμφαση σε φόρους που συνδέονται με περιβαλλοντικούς στόχους

Ποιες μεταβολές ή πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν στην Ελλάδα σε σχέση με φόρους για το περιβάλλον;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:28 | Μιχάλης

    Οι φόροι για το περιβάλλον εκτιμώ ότι αποσκοπούν στο να εξυπηρετήσουν συμφέροντα και όχι για να το προστατεύσουν. Τελευταία διάβασα ότι ένα αυτοκίνητο καινούργιο 1900κυβικά σε μία κατηγορία ρύπων έχει 148 μονάδες και ένα 1200κυβικά άνω των δέκα ετών 120 μονάδες. Ποιος είνει λοιπόν ο λόγος να πληρώνει περισσότερα το παλιό αυτοκίνητο; Αυτό είναι αδικία. Τα φορτηγά που καθημερινά φαίνονται να αφήνουν ρύπους σαν ηφαίστεια τι πληρώνουν; Εχω προσωπική εμπειρία όταν μου έκαναν έλεγχο στο ΙΧ μου να περνά φορτηγό και να εκπέμπει καπνούς σαν καμινάδα. Εμένα με σταμάτησαν, και καλά έκαναν, ήμουν εντάξει. Το φορτηγό ούτε που το σταμάτησαν που φαινόταν τι έκανε.
    Εκτιμώ ότι εφόσον περνάμε ΚΤΕΟ και τα ΙΧ είναι εντάξει το τέλος ρύπανσης είναι άδικο και εξουθενωτικό. Επίσης ότι θα υπάρχουν στα ΚΤΕΟ στατιστικά στοιχεία για τον έλεγχο των αυτοκινήτων. Γιατί να μη λαμβάνονται υπόψη και να πληρώνουν τότε τέλος.
    Πιστεύω ότι αν είχατε βάλει στο διαδίκτυο συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε κατηγορία φορολόγησης τα σχόλια των πολιτών θα ήταν περισσότερο πιο ουσιαστικά. Αν κάποιος δεν έχει εμπειρία τότε είναι δύσκολο να προτείνει κάτι σωστό, δίκαιο και αντικειμενικό.
    Γράψετε τις προτάσεις και εκτιμώ ότι θα είστε πιο κερδισμένοι στη λήψη προτάσεων και σχολίων

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:50 | Κώστας Καρατέγος

    Είναι στρεβλό όλο τό σύστημα μέ τά τέλη κυκλοφορίας (ουρές σέ τράπεζες καί εφορίες,ελεγκτικοί μηχανισμοί) καί τά διόδια (τό κράτος έφτιαξε δρόμους καί παραχώρησε τήν εκμετάλλευση αυτών σέ ιδιώτες,κατασκευή σταθμών διοδίων,ουρές σέ σταθμούς διοδίων,εκνευρισμός,σπατάλη καυσίμου,ρύπανση).Όλα αυτά στοιχίζουν χρόνο καί χρήμα στό κράτος καί στούς πολίτες καί βέβαια προκαλούν.Τό πιό λογικό θά ήταν ένα σύστημα πού όποιος κινείται καί ρυπαίνει περισσότερο,νά πληρώνει καί περισσότερα χρήματα.Δηλαδή κατάργηση όλων τών διοδίων καί τών τελών κυκλοφορίας καί επιβολή στήν τιμή τών καυσίμων κίνησης,ενός φόρου κίνησης.Αν αυτός ό φόρος είναι τής τάξης τού 0,5 ευρώ ανά λίτρο,ένα όχημα πού καταναλώνει κατά μέσο όρο 9 λίτρα άνα 100 χλμ (αστική κατανάλωση) και διανύει 10000 χλμ ετησίως,θά πληρώνει 450 ευρώ τέλη.Σέ υπεραστική διαδρομή πού ή κατανάλωση μειώνεται σέ 7 λίτρα ανά 100 χλμ,διανύοντας 500 χλμ θά πληρώνει 17,5 ευρώ τέλη (διόδια).Μέ αυτόν τόν τρόπο καί οί οδηγοί θά προσπαθούν νά οδηγούν οικονομικά,άρα λιγότεροι ρύποι καί λιγότερα δυστυχήματα λόγω μικροτέρων ταχυτήτων. Επίσης γιά τό θέμα τής απόσυρσης,είναι λάθος νά επανέλθει.Η χώρα μας καλώς ή κακώς δέν είναι αυτοκινητοπαραγωγός.Η ανανέωση τού στόλου μπορεί νά γίνει εύκολα μέ τή εφαρμογή τών Κ.Τ.Ε.Ο καί τής Κ.Ε.Κ.Όποιο όχημα είναι εκτός προδιαγραφών,δέν θά παίρνει πιστοποιητικό καταλληλότητος,δέν θά μπορεί νά κυκλοφορήσει καί θά αναγκάζεται ό ιδιοκτήτης νά τό αποσύρει καί νά αγοράζει άλλο εντός προδιαγραφών.Απλά πράγματα πού δέν στοιχίζουν τίποτε,απλά εφαρμογή τών νόμων καί αφύπνιση τών ελεγκτικών μηχανισμών.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | Βασίλης

    Εκτιμώ ότι είναι πρόφαση για την είσπραξη φόρων και προστίμων .
    Στο τομέα οικολογία – πράσινη ανάπτυξη , πολλά πράγματα κινούνται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας .Υπάρχουν και σκοπιμότητες . Και το περιβάλλον δεν σταματάει στα σύνορα των κρατών.
    • Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ρυπαίνουν στη πόλη που κινούνται , αλλά η ρύπανση γίνεται στο χώρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Κοζάνη , Πτολεμαϊδα , Μεγαλόπολη , Αλιβέρι κ.λ.π).
    • Κατά την καύση οποιουδήποτε καυσίμου και υλικού όπως , πετρέλαιο , βενζίνη , κηροζήνη , μαζούτ , οινοπνεύματος , βιοκαυσίμων , λιγνίτη , άνθρακα , υγραέριο , φυσικό αέριο , καυσόξυλων , σκουπιδιών κ.λ.π παράγεται διοξείδιο του άνθρακα το οποίο είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου , μονοξείδιο του άνθρακα , νερό και άλλοι ρύποι (αιθάλη , διοξείδιο του θείου , διοξίνες κ.λ.π) .
    Το πλεονέκτημα του φυσικού αερίου και του υγραερίου , είναι ότι κατά τη καύση τους δεν παράγονται συνήθως , άλλοι ρύποι εκτός από διοξείδιο του άνθρακα ( και μονοξείδιο αν δεν υπάρχει επαρκές οξυγόνο ) .
    Η ΔΕΗ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον λιγνίτη και το μαζούτ σταδιακά με φυσικό αέριο και υγραέριο . Θα αυξανόταν όμως το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με όλα τα επακόλουθα .
    • Η χρήση του υδρογόνου για κίνηση θέλει πολύ δουλειά ακόμη , για να γίνει εφαρμόσιμη.
    • Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά στα σπίτια , σήμερα η ΔΕΗ αγοράζει ακριβότερα την παραγόμενη ενέργεια από την τιμή που τη πουλάει , επειδή είναι ασήμαντη ποσότητα και όλη η ιστορία αυτή εκτιμώ ότι γίνεται για λόγους σκοπιμότητας . Τα φωτοβολταϊκά έχουν πολύ μικρό συντελεστή απόδοσης και δεν κατασκευάζονται στη χώρα μας . Δεν ενδείκνυνται για βιομηχανική παραγωγή ρεύματος.
    Σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές :
    • Η υδροηλεκτρική ενέργεια όπου είναι δυνατόν πρέπει να εκμεταλλεύεται.
    • Επίσης η γεωθερμία , όπου υπάρχει , για θέρμανση.
    • Οι ανεμογενήτριες δεν είναι και τόσο αθώες . Στο κατωτέρω VIDEO

    http://www.youtube.com/watch?v=qtRb5bD3MWg&feature=player_embedded

    φαίνεται. Το ότι έχουν μπλοκαρισθεί με απόφαση της δικαιοσύνης η κατασκευή αιολικών πάρκων που προφανώς θα δημιουργούν και άλλα προβλήματα , δεν θα πρέπει να μας προβληματίσει ; Και δεν έχουμε κατασκευαστική βιομηχανία για ανεμογενήτριες .
    • Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας , είναι αμφιλεγόμενη κατάσταση . Υπάρχουν όμως πολλά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε όλο τον κόσμο , που κάνουν χρήση αυτής .
    • Το ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να καταναλωθεί όταν παράγεται , δεν μπορεί να αποθηκευτεί . Και μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και να σταματήσει όπως ένα αυτοκίνητο . Για το λόγο αυτό η ΔΕΗ έχει το νυκτερινό ρεύμα.
    • Η χρήση της ηλιακής ενέργειας με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες , είναι καλή και συμφέρουσα όταν υπάρχουν αρκετά άτομα στην οικογένεια.
    • Στη κατασκευή των νέων κτιρίων , η τεχνολογία έχει να δώσει λύσεις για να απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την θέρμανση και τον κλιματισμό αυτών. Ένα μέρος της απαιτούμενης ενέργειας θα μπορούσε να καλυφθεί από φωτοβολταϊκά και τον ήλιο. Απαιτείται όμως μεγαλύτερο κόστος.
    • Επίσης στη Βιομηχανία και στα αστικά λύματα ,η υπάρχουσα τεχνολογία (βιολογικός καθαρισμός – φίλτρα) μπορεί να βοηθήσει για μικρότερη ρύπανση . Αυξάνεται όμως το κόστος.
    • Στον τομέα των σκουπιδιών , πρέπει να γίνεται ανακύκλωση υλικών , όπου είναι δυνατόν . Από την Γερμανία που είναι πρωτοπόρος στο τομέα αυτό μπορούμε να διδαχτούμε πολλά.
    • Η κατάργηση ή ο περιορισμός των λιπασμάτων και φαρμάκων είναι εύκολο να λέγεται , αλλά πως θα τραφεί ο κόσμος ; Mόνο με τα οικολογικά τρόφιμα ;
    • Σχετικά με τα αυτοκίνητα και τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας.
    Η κοινή λογική λέει ότι όποιος έχει λεφτά , δεν κυκλοφορεί με παλιό αυτοκίνητο .
    Εχω αυτοκίνητο 20 ετών ,συμβατικής τεχνολογίας , έχει κάνει ~270.000 Km , αλλά οι εκπομπές ρύπων εδώ και 3 χρόνια , είναι μέσα στις τελευταίες προδιαγραφές των καταλυτικών (EURO 5) . Είναι απίστευτο . Εχει τσεκαριστεί σε 3 συνεργεία και όταν το πήγα στο κρατικό ΚΤΕΟ , ο υπάλληλος δεν το πίστευε και έβαλε κατά πολύ μεγαλύτερες τιμές στα χαρτιά.
    Εχω αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν , πριν μερικά χρόνια που επεβλήθει η κατάργηση του τετρααιθυλιούχου μολύβδου στη βενζίνη Super , αντικαταστάθηκε από άλλο αντικροτικό , που προφανώς θα πρέπει να είναι λιγότερο επικίνδυνο και να ρυπαίνει λιγότερο. Εάν το νέο υλικό ρυπαίνει και είναι επικίνδυνο περισσότερο από το προηγούμενο , για πιο λόγο το αντικατέστησε ; Και αν όχι γιατί να μην έχει αντικατασταθεί ο τετρααιθυλιούχος μόλυβδος , πριν πολλά χρόνια ; Δεν θα μπορούσε να γίνει ρύθμιση σε πολλά παλιά , καλοσυντηρημένα αυτοκίνητα να εκπέμπουν ρύπους όπως το δικό μου ;
    Εχω αναρωτηθεί , πως είναι δυνατόν κάποιος που δεν έχει λεφτά , να αποσύρει το παλιό του αυτοκίνητο για 2.000 € (με το νόμο Κ. Σουφλιά) και να μπορεί να δώσει άλλες ~12.000 € για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου της ίδιας κατηγορίας ; Θα είναι άδικο αν κάποιος σκεφτεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των εμπόρων ;
    Και η σημερινή κυβέρνηση , καταργεί την απόσυρση αλλά κρατάει τα πράσινα τέλη (μειωμένα ) με όλα τα επακόλουθα.
    Κύριε Υπουργέ
    Αναρωτιέμαι αν οι σύμβουλοί σας έχουν γνώση της πραγματικότητας ;
    Τα τέλη κυκλοφορίας το 2008 είχαν ακριβίνει 20 % .
    Εχουν αυξηθεί τα τέλη για τα παλιά αυτοκίνητα γιατί ρυπαίνουν , αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τα κάθε είδους στρατιωτικά οχήματα , κρατικά αυτοκίνητα , αυτοκίνητα τοπικής αυτοδιοίκησης , λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών . Αυτά δεν ρυπαίνουν ; Kαι δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας . Τα αεροπλάνα , στρατιωτικά και επιβατικά , τραίνα , καράβια , οι κεντρικές θερμάνσεις , τζάκια , σόμπες , δεν ρυπαίνουν ;
    Πως είναι δυνατόν τα αεροπλάνα να πετούν για 30 χρόνια , με τη σωστή συντήρηση και να έχουμε την απαίτηση να αλλάζουμε το αυτοκίνητο κάθε 5 χρόνια , ενώ το συντηρούμε σωστά και δεν έχει την ίδια καταπόνηση με τα αεροπλάνα; Και δεν έχουμε πλέον καμιά αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα μας.
    Εχει καθιερωθεί ο Δακτύλιος στην Αθήνα εδώ και χρόνια , αλλά αυτοί που έχουν οικονομική δυνατότητα , έχουν 2 αυτοκίνητα με μονό και ζυγό αριθμό και κυκλοφορούν όλες τις ημέρες.
    Εχουν κατασκευαστεί ΜΕΤΡΟ , ΤΡΑΜ , αττική οδός , Λεωφορειολωρίδες ,στην Αθήνα , αλλά οσάκις κατεβαίνω συναντώ τα ίδια κυκλοφοριακά προβλήματα που υπήρχαν και πριν 20 χρόνια. Η χρήση του ποδηλάτου είναι μηδενική .
    • Εχετε αναρωτηθεί την ρύπανση που προκάλεσε η τελευταία πυρκαγιά στην Αττική , με την κυκλοφορία πόσων αυτοκινήτων αντιστοιχεί ;
    • Η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή καινούργιου αυτοκινήτου προκαλεί μεγαλύτερη ρύπανση στο περιβάλλον από την κυκλοφορία ενός παλιού καλοσυντηρημένου οχήματος. (Εκτιμώ ότι είναι ανώφελη για το περιβάλλον η απόσυρση)
    • Τα πράσινα τέλη για τα αυτοκίνητα , εκτός από την κάλυψη της μαύρης τρύπας του προϋπολισμού , που xρησιμοποιήθηκαν για την προστασία του περιβάλοντος ; Φυτεύτηκαν δέντρα στις καμένες εκτάσεις.
    • Τα πρόστιμα που επεβλήθηκαν στις βιομηχανίες που μόλυναν το Ασωπό , έλυσαν το πρόβλημα ; Ο Ασωπός δεν είναι μολυσμένος ; Γιατί να μην έχουν βιολογικούς καθαρισμούς ;
    • Η ΔΕΗ προτιμά να πληρώνει πολλά εκατομύρια ευρώ ετησίως για περιβαλλοντικά τέλη και δεν αντικαθιστά τον λιγνίτη και το μαζούτ με φυσικό αέριο και υγραέριο για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής .
    • Εδώ και μερικά χρόνια , με Ευρωπαϊκή οδηγία έχει απαγορευτεί η χρήση του μολύβδου στη κόλληση (συρματάκι – κασσιτεροκόλληση) που χρησιμοποιείται για την κόλληση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στις πλακέτες , αλλά επιτρέπεται στις μπαταρίες αυτοκινήτων , στα σκάγια των κυνηγών , βολίδες πολεμικών όπλων κ.λ.π
    • Υπάρχουν τα ΚΤΕΟ εδώ και αρκετά χρόνια , αλλά τα 2.000.000 από τα 5.500.000 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν , δεν περνούν τεχνικό έλεγχο σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τη τηλεόραση . Τόσα χρόνια που οδηγώ και όταν με έχει σταματήσει η Τροχαία , δεν μου έχει ζητήσει ποτέ κάρτα καυσαερίων . Επίσης υπάρχουν 500.000 αυτοκίνητα ανασφάλιστα όπως έχει ειπωθεί στη τηλεόραση .Οι νομοταγείς πολίτες αισθανόμαστε πολλές φορές , ότι είμαστε τα κορόϊδα της παρέας από τη συμπεριφορά της Πολιτείας , αφού δεν τιμωρούνται οι παραβάτες.
    • Είδαμε και τα αποτελέσματα και τις δεσμεύσεις της τελευταίας παγκόσμιας συνάντησης για το περιβάλλον.
    • Σε γενικές γραμμές η λεγόμενη πράσινη ενέργεια , είναι πολύ ακριβότερη από τη συμβατική και τα όποια πράσινα τέλη και πρόστιμα δεν θα έχει άδικο αν πιστεύει κάποιος ότι είναι πρόφαση για είσπραξη κρατικών εσόδων.
    • Είναι δικαιότερο να καταργηθούν τα τέλη και να προστεθεί ένας φόρος ~17 λεπτών/λίτρο βενζίνης ( ο υπολογισμός έγινε : 8 λίτρα/100 Km – το αυτοκίνητο κάνει 15.000 Km / έτος = 1200 απαιτούμενα λίτρα βενζίνης ετησίως – τέλη κυκλοφορίας 184 €) , αλλά μήπως αυτό θα μείωνε τα κρατικά έσοδα επειδή υπάρχουν και αυτοκίνητα που κάνουν λίγα χιλιόμετρα ;
    • Να είναι αφορολόγητη κάθε επένδυση στις βιομηχανίες και όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά , που αφορά την χρήση της τεχνολογίας για μειωμένη ρύπανση .
    • Να καθιερωθούν φορολογικά κίνητρα- επιδοτήσεις (όταν θα το επιτρέπει η οικονομία) για την θερμομόνωση , αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων ,αντικατάσταση καυστήρων και κουφωμάτων των παλαιών κτιρίων.
    • Θα πρότεινα να διπλασιασθεί η τιμή των τσιγάρων , μήπως και αναγκαστούν να το κόψουν ή να το ελαττώσουν μερικοί . Επίσης αύξηση του φόρου στα σκληρά ποτά.
    (Θα πρέπει να γίνουν μελέτες για τις επιπτώσεις πριν την εφαρμογή τους)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:42 | ΠΑΓΙΑΤΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ………………..

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:51 | Νικόλαος Τζόλας

    Ναι σε υψηλή φορολογία σε προϊόντα υλικά και πρακτικές και δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία ή αποτελούν πρόκληση όπως

    • Πλαστικά μη ανακυκλώσιμα όπως πλαστικές σακκούλες σουπερ μάρκετ
    • Πετρέλαιο και καύσιμα παράγωγα του πετρελαίου
    • Ηλεκτρική ενέργεια γιατί παράγεται κυρίως από την καύση πετρελαίου
    • Μελάνια εκτυπωτών σκόνες για εκτυπωτές και φωτοτυπικά μηχανήματα
    • Απορρυπαντικές σκόνες πλυντηρίου γιατί ρυπαίνουν τη θάλασσα
    • Φιάλες σπρέυ που χρησιμοποιούν προωθητικό αέριο όπως αποσμητικά, αφροί ξυρίσματος γιατί επιβαρύνουν την τρύπα του όζοντος
    • Λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας γιατί είναι ενεργοβόροι και επιβαρύνουν το περιβάλλον
    • Τρόφιμα που περιέχουν χρωστικές ουσίες και συντηρητικά επιβλαβή για την υγεία.
    • Τρόφιμα που περιέχουν λίπος και προάγουν την παχυσαρκία (βλέπε fat tax σε Wikipedia καθώς και pigovian tax)
    • Τρόφιμα περιπτέρου που προορίζονται για παιδιά όπως πατατάκια γαριδάκια και παρεμφερή που είναι επιβλαβή για την υγεία
    • Μη φυσικοί χυμοί και αναψυκτικά
    • Ορυκτό αλάτι που είναι επιβλαβές προκειμένου να προτιμηθεί το θαλασσινό που είναι πλούσιο σε ιώδιο και πιό υγιεινό
    • Τσιγάρα και καπνικά προϊόντα γιατί βλάπτουν τη δημόσια υγεία και ρυπαίνουν τον αέρα και τα δάπεδα των δημόσιων χώρων
    • Σπίρτα, αναπτήρες, πυροδοτικοί μηχανισμοί και εύφλεκτα υγρά.
    • Πυροτεχνήματα
    • Τσίχλες γιατί στο τέλος της χρήσης τους πετιούνται (φτύνονται ) κάτω, κολλούν αμετάκλητα στο δάπεδο και δημιουργούν άθλια εικόνα σε πλατείες πεζοδρόμια κα.α.
    • Παιχνίδα από πλαστική ύλη
    • Πορνογραφικό υλικό κάθε είδους και είδη sex shop
    • Διαφημιστικό υλικό κάθε είδους
    • Επαγγελματικές ταμπέλες (πινακίδες) γραμμένες με γράμματα διάφορα του ελληνικού αλφαβήτου.
    • Κεραίες τηλεόρασης γιατί γίνεται κατάχρηση ανα κτίριο και υποβαθμίζουν το περιβάλλον
    • Μπαταρίες αυτοκινήτων και μπαταρίες κάθε είδους
    • Ελαστικά τροχοφόρων οχημάτων
    • Πάρκινγ αυτοκινήτων
    • Χαρτί ( η κατάχρηση που γίνεται στην κατανάλωσή του επιφέρει μείωση του δασικού μας πλούτου)
    • Ηχοσυστήματα που εκπέμπουν πάνω από τα επιτρεπτά όρια ντεσιμπέλ (ηχορύπανση).
    • Ορισμένα υλικά οικοδομών όπως ελαιοχρώματα που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν απο αντίστοιχα οικολογικά με βάση το νερό.
    • Λιπάσματα (μολύνουν το νερό και νεκρώνουν τους υδροβιότοπους)
    • Φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα (γιατί είναι ζημιογόνα για την ανθρώπινη υγεία και σκοτώνουν όλα τα ζωύφια ανεξαίρετα, χρήσιμα και άχρηστα)
    • Κυνηγετικά είδη και όπλα κυνηγίου κάθε λογής
    • Είδη υποβρύχιου ψαρέματος
    • Τσίρκα και περιοδεύοντες θιάσους που εκμεταλλεύονται ζώα
    • Αεροπορικά εισιτήρια
    • Είδη ένδυσης και υπόδησης που περιέχουν μη φυσικά υλικά και δεν διαλύονται στο περιβάλλον
    • Πιάτα που προορίζονται για σπάσιμο στα μπουζούκια
    • Κεριά και εκκλησιαστικά είδη η εμπορικοποίηση των οποίων αποτελεί εκμετάλευση των πιστών και είναι πρόκληση στο θρησκευτικό αίσθημα (Μη ποιείται τον οίκον του πατρός μου οίκον εμπορίου)
    • Πολυτελή είδη βαπτίσεων και είδη γάμου που μετατρέπουν τα μυστήρια σε κοσμικά γεγονότα και αποσκοπούν να επιδόσουν πομπώδη χαρακτήρα στα γεγονότα αυτά
    • Είδη ανθοπωλείου, στεφάνια, λάβαρα και άνθη που προορίζονται για κηδείες και για τα μπουζούκια
    • ΄Εντυπες ευχετήριες κάρτες εκτός από εκείνες που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα (UNICEF, Αντικαρκινικού Αγώνα, Ερυθρού Σταυρού)
    • Δίσκους και κασσέτες αναπαραγωγής ήχου και εικόνας κάθε είδους (CD, DVD, κασσέτες )
    • Αθλητικός και πολιτικός τύπος, ημερήσιος και περιοδικός
    • Τύπος που που προωθείται σε συνάρτηση με πολυσέλιδα διαφημιστικά ένθετα και προσφορές CD, DVD, κ.α.)
    • Αρώματα και καλλυντικά με εξαίρεση παιδικές κρέμες και πούδρες
    • Παιδικά πάμπερς γιατί γίνεται παρατεταμένη χρήση τους μερικές φορές μέχρι ηλικίας 5 ετών

    Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Σ Η

    • Σε γιγαντοαφίσσες και πλαστικές σημαίες κομμάτων, ποδοσφαιρικών συλλόγων κ.λ.π.
    • Σε χρωστικά σπρέυ που χρησιμποποιούνται για γκράφιτι και πολιτική συνθηματολογία σε τοίχους ιδιόκτητων και δημόσιων κτισμάτων (το διαδίκτυο είναι υπεραρκετό για τέτοιου είδους έκφραση)
    • Σε γκαζάκια που πωλούνται ανεξέλεγκτα
    • Σε πυροτεχνήματα αυτοσχέδιας κατασκευής
    • Σε παιχνίδια που προάγουν την παιδική επιθετικότητα
    • Σε διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδικές ηλικίες και αποσκοπούν στην εκμετάλλευση της μειωμένης κρίσης τους, της παιδικής επιμονής τους και την αδυναμία άρνησης των γονιών τους να τους αγοράσουν αυτό που τα εντυπωσιάζει ή αυτό που έχουν οι φίλοι τους.
    • Σε ανάρτησης πορνογραφικού υλικού σε χώρους όπου έχουν πρόσβαση ανήλικοι όπως περίπτερα, βιντεοκλάμπ κ.α.α.
    • Σε επαγγελματικές ταμπέλες (πινακίδες) που ’’σκοτώνουν ’’ τη γλώσσα μας
    • Σε διαφημιστικά αυτοκόλλητα που προορίζονται για κολλώνες, τοίχους ανελκυστήρων, τζαμόπορτες γραμματοκιβώτια κ.λ.π.
    • Σε διαφημιστικές κ.α. πινακίδες που αποσπούν την προσοχή των οδηγών ή περιορίζουν την ορατότητά τους ή κρύβουν την οδική σήμανση
    • Σε θερμόμετρα μπαταρίες και άλλα είδη που περιέχουν υδράργυρο
    • Υλικά που περιέχουν αμίαντο

    Επιβολή πρόσθετων τελών ή προστίμων

    • Σε περίπτερα που καταλαμβάνουν πρόσθετους δημόσιους χώρους από αυτούς που τους έχουν παραχωρηθεί.
    • Σε καφετέριες, μπαρ, κ.λ.π. που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και πλατείες με τραπεζάκια καρέκλες και τέντες
    • Σε οικιακές συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρισμό (επιβολή εφάπαξ φόρου ανακύκλωσης ενσωματωμένου στην τιμή αγοράς)
    • Σε τροχοφόρα οχήματα (επιβολή εφάπαξ φόρου ανακύκλωσης ενσωματωμένου στην τιμή αγοράς)
    • Σε ιδιοκτήτες σκύλων αστικών περιοχών που δεν περισυλλέγουν τα περιττώματα των ζώων τους
    • Σε ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων που τα κατέχουν αδήλωτα και χωρίς ιατρική παρακολούθηση
    • Σε ιδιοκτήτες σκύλων που γαυγίζουν ασταμάτητα (αστικές περιοχές)
    • Σε μοτοσυκλέτες και οχήματα που προκαλούν ηχορύπανση πάνω από τα επιτρεπτά όρια ντεσιμπέλ
    • Σε όσους πετούν απορρίματα από παράθυρα οχημάτων σε κίνηση
    • Σε όσους κολούν διαφημίσεις σε επιφάνεις όπου δεν επιτρέπεται
    • Σε οδηγούς που κάνουν κατάχρηση του κλαξον σε αστικές περιοχές

    Κ Ι Ν Η Τ Ρ Α

    • Στην αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με νέους αλογένου ή αερίου ή LED που είναι λιγότερο ενεργοβόροι και επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον
    • Στις δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί και σταδιακά λιγότερο χαρτί μέχρι ελαχιστοποίησης στο απόλυτα αναγκαίο αντικαθιστώντας το με ηλεκτρονικά έγγραφα, ηλεκτρονική διακίνηση, ηλεκτρονικό αρχείο.
    • Στους πολίτες αστικών περιοχών να χρησιμοποιούν περισσότερο τα μαζικά μέσα μεταφοράς, το ποδήλατο αλλά και τα πόδια τους.
    • Σε όλους τους πολίτες να μην κάνουν υπερκατανάλωση τροφών, μαθήματα υγιεινής διατροφής και ελέγχου του βάρους τους και ιδιαίτερα αυτού των παιδιών τους (τα ελληνόπουλα είναι τα πιό παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης σύμφωνα με τις στατιστικές αλλά και με την εικόνα των σχολικών παρελάσεων) .
    • Στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, βιοκαύσιμα, υδατοπτώσεις, ενεργειακή εκμετάλλευση των απορριμάτων
    • Για κομποστοποίηση μέρους των απορριμάτων σε ειδικούς κάδους από όσους μένουν σε μονοκατοικίες και διαθέτουν κήπο
    • Για κομποστοποίηση των απορριμάτων από τους Δήμους που έχουν αυτή τη δυνατότητα
    • Αγοράς απορριματοφόρων με δυνατότητα ηλεκτρονικής μέτρησης και αυτόματης καταγραφής του βάρους ταυτόχρονα με την ανύψωση του κάδου και κατά κτίριο. Πιλοτική εφαρμογή από επιλεγμένους δήμους της χρέωσης των απορριμάτων με το κιλό (εφαρμόζεται στη Σουηδία)
    • Στη Δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης από τους Δήμους ή άλλους φορείς με σκοπό να συγκεντρώνουν αθέλητα είδη, σε καλή κατάσταση (ρούχα, υποδήματα, έπιπλα, οικοδομικά υλικά) που μπορούν να δοθούν σε άπορους, άστεγους ή φτωχούς) .
    • Ανάθεσηs του έργου συλλογής απορριμάτων σε ιδωτικές εταιρείες και όχι στους Δήμους (εφαρμόζεται στη Σουηδία με απόλυτη επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια)
    • Αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών με καινούριες οικονομικής τεχνολογίας
    • Αναθεώρησης των δομικών μας συνηθειών με στόχο σύγχρονα κτίρια με ηχομόνωση, θερμομόνωση, διπλά τζάμια, λιγότερες μπαλκονόπορτες, λιγότερο ενεργοβόρα.
    • Οικολογικών καλλιεργειών σε προϊόντα όπως το λάδι , το μέλι, τα βότανα, τις υγιεινές τροφές.
    • Δημιουργία κάποιων αποτεφρωτηρίων για όσους το επιθυμούν και το επιτρέπουν οι αντιλήψεις τους
    • Δημιουργία σύγχρονων κανόνων τήρησης των κοιμητηρίων (νεκροπόλεων ) όπου οι τάφοι θα έχουν προκαθορισμένη διάταξη βάσει σχεδίου, θα υπάρχει μέγιστο και ελάχιστο επιτρεπτό εμβαδόν καθώς και μέγιστο επιτρεπτό ύψος. Οι χώροι αυτοί δείχνουν το πολιτιστικό επίπεδο μιας χώρας και πρέπει να είναι καλαίσθητοι και δενδροφυτευμένοι και ο κάθε δημότης να δικαιούται δωρεάν το μίνιμουμ τετραγωνικών που του αναλογεί ενώ να μπορεί να αγοράζει το επιτρεπόμενο υπερβάλλον. Τα έξοδα τήρησης των κοιμητηρίων να προέρχονται από δημοτικούς φόρους. Ωστόσο οι δημότες που επιλέγουν την αποτέφρωση να μπορούν να εξαιρεθούν από την καταβολή του συγκεκριμένου φόρου.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:01 | ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

    ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 1986 ΚΥΒΙΚΑ ΑΞΙΑΣ 28000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΡΥΠΟΥΣ 178
    ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΕΛΗ 578 ΕΥΡΩ
    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 1390 ΚΥΒΙΚΑ ΑΞΙΑΣ 28000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΡΥΠΟΥΣ 199
    ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΕΛΗ 184 ΕΥΡΩ (ΕΝΑ ΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟ)

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΞΙΑΣ 50000 ΕΥΡΩ 1800 ΚΥΒΙΚΑ
    ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΡΥΠΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΕΛΗ 184 ΕΥΡΩ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ
    ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜAI ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:26 | ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Μειωση ΦΠΑ στα ποδηλατα,στο υγραεριο κλπ και οι αποδειξεις να εκπιπτουν απο το φορο

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:07 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ.

    Είμαι αντίθετος στο να επιβληθούνε φόροι που έχουνε σχέση με περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν γίνεται με φόρους αλλα με ενημέρωση και σωστή παιδεία. Βάζοντας τέτοιου είδους φόρους απλά ενυσχίεται την αδιαφορία του έλληνα πολίτη για το περιβάλλον και αυξάνει η φοροδιαφυγή.

    Στην Ελλάδα δεν έχουμε καμία απολύτως περιβαλλοντική παιδεία,έχω δεί πως αντιλαμβάνετε κυρίως ο μέσος έλληνας τα περιβαλλοντικά προβλήματα την μόλυνση των δασών και όλα τα σχετικά προβλήματα. Η κλασική δικαιολογία: Μα τι θα κάνω εγώ τώρα για το περιβάλλον αφού εγώ είμαι ένας και οι άλλοι είναι 10000000,ας ξοδέψω παραπάνω νερό/ρεύμα να πετάξω το σκουπίδι και το φυλλάδιο όπου μου γουστάρει δεν βαριέσαι,θα το μαζέψει η καθαρίστρια το δήμου εφόσον πληρώνω δημοτικά τέλη…

    Η διεθνής τάση μπορεί να δείχνει πολλά πράγματα,η ελληνική τάση είναι διαφορετική όμως.

    Λύσεις που προτείνω.

    1. Καθιέρωση μαθήματος της οικολογίας στα σχολεία.
    2. Επίλυση των προβλημάτων με τις χωματερές τα σκουπιδιάρικα που ανέφερε και κάποιος άλλος και γενικά όλα τα σχετικά υπάρχοντα προβλήματα με το περιβάλλον.
    3. Όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες και προϋποθέσεις,τότε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός ορθής φορολογικής πολιτικής για το περιβάλλον.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 18:47 | Σπύρος Κουτσουβέλης

    Ποιά κοινωνική δικαιοσύνη και πιό κράτος δικαίου? Για ποιούς?
    Όχι πάντως για τους νομοταγείς πολίτες,όσους το 2007 δήλωσαν τα πραγματικά εισοδήματά τους και το 2009 που οι περισσότεροι είδαν το εισόδημά τους να έχει συρικνωθεί λόγω και της κρίσης,τους ήρθε η ΕΚΤΑΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ για τα εισοδήματα του 2007 λες και ήταν αυτοί οι πλουσιότεροι έλληνες του 2007(θυμίζω ότι είχαν προηγηθεί:σκάνδαλο χρηματιστηρίου,σκάνδαλο ομολόγων,υποκλοπές,SIEMENS,OFF SHORE,Bατοπέδιο,υπερκέρδη τραπεζών με πλήρη ατιμωρισία!).Ως νομοταγείς πολίτες και πάλι,κατέβαλαν στο κράτος την ΕΙΣΦΟΡΑ (κυβέρνηση Ν.Δ κατακραυγή από ΠΑΣΟΚ)
    Τιμωρία της Ν.Δ από λαό,άνοδος στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ μήπως κάτι αλλάξει. Κι΄όμως! η ΕΚΤΑΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ δεν αποσύρθηκε αν και κρίθηκε τελεσίδικα ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ από τα δικαστήρια. Τί έκανε η νέα κυβέρνηση? ότι και η προηγούμενη! τον φοροεισπράκτορα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.
    Ξέρουμε ότι στην κυβέρνηση και στον λαό επαφίεται η διαφύλαξη των συνταγματικών δικαιωμάτων.Αν κάποιος ληστέψει μια τράπεζα ξέροντας ότι είναι παράνομος αλλά ισχυρισθεί ότι είχε άμεση ανάγκη τα χρήματα θα αθωοθεί? ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Κύριοι είστε ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ,ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ!!! Σεβαστήτε το ΣΥΝΤΑΓΜΑ όπως και εμείς.Οι νόμοι του συντάγματος πρέπει να επιβάλονται σε όλους το ίδιο! Τα χρήματα που χρειάζεστε,να τα πάρετε από αυτούς που τους ξέρετε και τους ξέρουμε πολύ καλά και ΟΧΙ από αυτούς που μπορείτε!
    Ερχομαι τώρα στα ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ,στο πνεύμα δήθεν της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,των 1000 κυβικών αυτοκινητάκι της συζύγου μου του 1996,πρόστιμο γιατί ρυπαίνει(άσχετα αν ως νομοταγείς πολίτες το περνάμε ανα 2ετία από ΚΤΕΟ και κάθε χρόνο εκδίδουμε κάρτα καυσαερίων).Η μεγάλη βιομηχανία που ρυπαίνει ποτάμια(ΑΙΣΩΠΟΣ κ.τ.λ),ατμόσφαιρα,έδαφος ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΛΗΡΩΣΕ?
    Ερχομαι στο δευτερο αυτοκίνητο της οικογένειας για την ασφαλή της μεταφορά. Το 2007 αγόρασα αυτοκίνητο 1960 κυβικών.Πάλι πρόστιμο στα ΤΕΛΗ γιατί δεν ήταν 1929 κυβικά!!!!! Βέβαια πλήρωσα το ίδιο πρόστιμο με ένα αντίστοιχο των ίδιων κυβικών αλλά αξίας 3πλάσιας απ΄ότι απέκτησα το δικό μου(24.000 ευρώ με δόσεις)Φοβερή δικαιοσύνη!!!! Η πολυτέλεια και η αξία απόκτησης δεν μετράνε αλλά μετράνε μόνο τα κυβικά!! Σε λίγο βέβαια θα βγεί και το μέτρο αυτό ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ!!! ειδάλως μην ξαναμιλήσετε με διαγγέλματα και σοβαροφάνια για κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος δικαίου.Δεν αρκεί μία συγνώμη ή παράταση είσπραξης γιατί μας υποτιμάτε,για να μην πω ότι μας κοροιδεύετε

    Αλήθεια…ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ για αντισυνταγματικό νόμο τί κάνει,σιωπα? ή κάνει πλάτες στην εκάστοτε κυβέρνηση??

    Ένας από τους πολλούς απλά σκεπτόμενους πολίτες…

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 15:11 | Α.Κ.

    Τα «περιβαλλοντικά τέλη» στα παλαιά αυτοκίνητα είναι απαράδεκτα και μακροπρόθεσμα αντιοικολογικά και καταστροφικά για την εθνική οικονομία διότι:
    α) Δεδομένου ότι η χώρα μας δεν διαθέτει αυτοκινητοβιομηχανία, κάθε νέο εισαγόμενο αυτοκίνητο είναι αιμορραγία πολύτιμου συναλλάγματος.
    β) Ακόμα και το καθαρότερο νέο αυτοκίνητο έχει ένα μη αμελητέο ενεργειακό αποτύπωμα (carbon footprint) λόγω της ενέργειας που δαπανάται για την κατασκευή του και που ισούται με αρκετά χρόνια κυκλοφορίας ενός παλαιού αλλά καλά συντηρημένου αυτοκινήτου.
    γ) Ενα παλαιό ευτοκίνητο που επισκευάζεται, συντηρείται και χρησιμοποιείται επι μακρόν δημιουργεί θέσεις εργασίας -συντηρητών, μηχανικών, φανοποιών- κάτι οφθαλμοφανώς απαραίτητο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Τα άτομα που θα σελεχώσουν αυτές τις θέσεις θα αποκτήσουν με τον καιρό δεξιότητες και ικανότητες χρήσιμες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων μηχανολογικών εφαρμογών.

    Θα έπρεπε, αντί κινήτρων για την αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων με νέα, να δίδονται κίνητρα στους οδηγούς να συντηρούν τα αυτοκίνητά τους, όπως:
    α)η προαναφερθείσα σύνδεση πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον τεχνικό έλεγχο από τα ΚΤΕΟ.
    β)σύνδεση του ύψους των τελών κυκλοφορίας με τις εκπομπές ρύπων που αναγράφονται στην κάρτα καυσαερίων. Για να αποτραπεί η αναγραφή πλασματικών στοιχείων, να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και να τιμωρούνται οι παραβάτες (βαρειά πρόστιμα για τους οδηγούς, απώλεια άδειας για τους εκδότες Κ.Ε.Κ. με πλασματικά στοιχεία).

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 14:58 | MATΘΑΙΟΣ ΛΕΣΤΟΣ

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΔΙΟΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΕΑΝ ΤΟΥΣ
    ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:54 | Νίκος Α.

    Η διεθνής στροφή προς περιβαλλοντικού χαρακτήρα φόρους είναι αναμενόμενη αφού οι περιβαλλοντικές ανησυχίες των ανθρώπων αυξάνονται. Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν πάρει ανάλογου χαρακτήρα μέτρα θα επηρεαστεί από τις διεθνείς δεσμεύσεις της (κοστολόγηση και μεταφορά ρύπων, περιορισμοί στη χρήση λιγνίτη κλπ). Μοιραία ο νομοθέτης θα κληθεί να ενσωματώσει αυτή τη νέα παράμετρο στο φορολογικό μας σύστημα. Επειδή όμως ελάχιστοι έχουν γνώση του αντικειμένου και ποτέ (ούτε στο μακρινό μέλλον) ο μέσος πολίτης δεν θα κάτσει να μάθει ποιες δραστηριότητες ρυπαίνουν και πόσο, υπάρχει μεγάλος φόβος οι ρυθμίσεις να αποφασίζονται από λόμπυ και οικονομικά συμφέροντα. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό το ενδιαφέρον για το περιβάλλον να αποτελέσει ευκαιρία πλουτισμού κάποιων εταιρειών σε βάρος των ανταγωνιστών τους αλλά και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
    Να μη βιαστεί λοιπόν να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς σαν χώρα δεν είμαστε άξιοι ούτε να μαζέψουμε τα σκουπίδια και να τα θάψουμε κάπου. Πνίγηκε πάλι ο Πειραιάς στη βρώμα χριστουγεννιάτικα. Καυγαδίζουμε για τα ΧΥΤΑ, για την πρόσληψη σκουπιδιάρηδων και το διαχωρισμό ευθυνών μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης. Οι καινοτομίες μας μάραναν. Ωραίο είναι που έχουμε πρωθυπουργό με όραμα. Ας ξεκινήσουμε όμως από το Α και σιγά- σιγά θα πάμε και στο Ω.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 12:12 | νικολαος ζουγγουριδης

    Πρασινη αναπτυξη, πρασινα τελη κυκλοφοριας και πρασινα αλογα!καλουμαστε ακομα μια φορα οι τιμιοι και ευσυνειδητοι πολιτες να μπουμε στο ιδιο καλαθι με τους <>.ενα μερος των τελων κυκλοφοριας πηγαινει στην τοπικη αυτοδιοικηση -με ρυθμιση Παυλοπουλου-.Αν χρειαζεται χρηματα οι αυτοδιοικηση να σταματησει τις ασκοπες και περιττες δαπανες,την προσληψη συμβασιουχων με κριτηρια ρουσφετολογικα.Η πολεοδομια να βρει ολα τα αυθαιρετα και να εισπραξει απο εκει φορους,το ικα και το ελληνικο δημοσιο επισης!Εκανα ενα σπιτι και εκανα το λαθος να το δηλωσω ολο στην αδεια 149 τ.μ.πληρωσω ολο το ικα ,περισσοτερα χρηματα κατεβαλα για την αδεια..και πληρωνω 55 ευρω το διμηνο για δημοτικα τελη, ερτ ,ταπ κτλ.ενω πληρωνω 25ευρω το διμηνο για δεη!!ο γειτονας μου εχει ενα σπιτι 186τμ και φαινεται οτι εχει υμιυπαιθριους χωρους 32τμ και ενα ισογειο χωρο 70 τμ τελειως αδηλωτο !ζητω η παρανομια και ολα αυτα με τις ευλογιες του ελληνικου δημοσιου !!ελεος!φτανει πια εκει ειναι τα πολλα χρηματα αλλα θελει μαγκια και πολιτικο υψηλο κοστος να εισπραχθουν !ενω το χαρατσι των τελων που βαπτιζετε πρασινο και οτι θα καταβληθει υπερ παιδειας λενε …πια παιδεια;το μονο που νοιαζει τους πολιτικους ειναι να διοριζουν δασκαλους και καθηγητες και αποτελεσμα μηδεν.Δυο ξενες γλωσσες στο δημοτικο με βιβλια αχρηστα και δασκαλους που κανουν μαθημα με βλασταρια της ξενογλωσσης παραπαιδειας!αν θελετε χρηματα να τα βρειτε με τον δυσκολο τροπο και οχι με χαρατσια!γιατι οταν ηρθε και στην Ελλαδα να αναλαβει τα ηνια της μεγαλυτερης ελληνικης εταιριαςανακαλυψε οτι για να γινει η εταιρια ξανα κερδοφορα επρεπε να αυξηθει η τιμη της κιλοβατωρας και ολα αυτα με μονο 400000ετρω αμοιβη!Αυτο το ξερει και ο πρωτοετης φοιτητης της ασοε!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 11:01 | ΚΩΣΤΑΚΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
    Για να σταματήσει η νοθεία και ο αποχρωματισμός.
    Για να σταματήσει η παράνομη χρήση από χιλιάδες μονάδες-αγρότες κλπ.
    Για να σταματήσει η αλόγιστη σπατάλη του νεοέλληνα.
    Για να μην προκαλούμε τους Εταίρους που στην πλειονότητα το φορολογούν, δίνοντας έτσι ώθηση στις ΑΠΕ (αντλίες θερμότητας- βιομάζα-pellets)

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 10:15 | Ακης Σκλαβουνάκης

    Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

    η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν γίνεται με φόρους. Γίνεται με κίνητρα για αλλαγή νοοτροπίας του νεοΈλληνα, και ανάπτυξη συναντίληψης ότι έχουμε ΚΑΙ υποχρεώσεις απέναντι στην χώρα, για την οποία τόσο είμαστε περήφανοι (γιατί άραγε;).
    Για το αυτοκίνητο/μοτοσυκλέτα συγκεκριμένα:
    1. Να φορολογείται η χρήση του αυτοκινήτου μέσω του καυσίμου και όχι η κατοχή. Ένα τεχνολογικό θαύμα όπως το αυτοκίνητο μπορεί να αποτελεί και αντικείμενο θαυμασμού που κάποιος έχει για να κυκλοφορεί 2 φορές το χρόνο. Απαγορεύεται η ευχαρίστηση;
    2. Να καταργηθεί το τέλος ταξινόμησης, είναι παράνομο στην ΕΕ έτσι κι αλλιώς.
    3. Να υπάρχει τέλος κυκλοφορίας, αντίστοιχο των παροχών που δίνει το κράτος στους πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν στην Βρετανία και στην Γερμανία το ίδιο και λιγότερο τέλος κυκλοφορίας για το ίδιο αυτοκίνητο, και εκεί να παρέχεται ασύγκριτα καλύτερη άσφαλτος, καλύτερη σήμανση, περισσότερες γέφυρες και τούνελς, και γενικά ο αυτοκινητιστής να διευκολύνεται, αντί εδώ που αφήνεται στο έλεος του κάθε Δήμου.
    4. Να προωθηθεί η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης, με αντίστοιχη αύξηση των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα παρέχουν το ρεύμα.
    5. Να σταματήσει η χρήση λιγνίτη από τη ΔΕΗ. Αν βγει ένας Πρωθυπουργός και πει ότι μειώνουμε μέχρι μηδενισμού, π.χ. με ορίζοντα 10ετίας, τη χρήση λιγνίτη και αντίστοιχα χτίζουμε αιολικά πάρκα (χερσαία και θαλάσσια), πάρκα φωτοβολταϊκών, επιδοτούμε ΣΩΣΤΑ την χρήση φωτοβολταϊκών από ιδιώτες, χρησιμοποιούμε την παλίρροια του Ευβοϊκού και τα κύματα για την παραγωγή ενέργειας κοκ, αλλά το κόστος ρεύματος θα ανεβεί σήμερα άμεσα 20% αλλά σε μια 10ετία θα πέσει κάτω από τις τωρινές τιμές, τότε ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ. Και θα έχουμε και καθαρότερη ατμόσφαιρα.

    Απλές λύσεις υπάρχουν, η πολιτική βούληση λείπει, που θα ξεπεράσει τον σκόπελο του λαϊκισμού και θα εγκαταστήσει καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Λύσεις για τις οποίες θα μας ευγνωμονούν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

    Ευχαριστώ
    Α.Σ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 03:53 | Τάσος Σαπουνάκης

    Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα φορολογικά έσοδα των δήμων παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά :
    1)Ένα σημαντικό τμήμα του αναφέρεται σε διατάξεις νόμων του 20ου αιώνα, οι οποίοι έχουν υποστεί μέχρι σήμερα αναρίθμητες αλλαγές, τροποποιήσεις, συμπληρώσεις κλπ.
    2)Είναι κατακερματισμένο σε πολλούς νόμους και κανονιστικές πράξεις που δεν έχουν κωδικοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κωδικοποίηση έγινε το 1958 και θεωρείται ξεπερασμένη εδώ και πολλά χρόνια.
    Η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες πηγές εσόδων και δυσκολεύει σημαντικά το έργο των αιρετών οργάνων και των οικονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καθιστά επίσης ανέφικτους πολλές φορές τους έλεγχους που ασκούν η περιφερειακή διοίκηση και το ΥΠ.ΕΣ., ενώ προκαλεί πολλά προβλήματα στους φορολογούμενους.
    Προτείνεται η ενοποίηση των κατακερματισμένων και πολλών φόρων, τελών δικαιωμάτων και εισφορών σε δύο βασικές κατηγορίες :
    1) Να ενοποιηθούν όλοι οι φόροι, τέλη κ.λπ. που αφορούν τις επαγγελματικές δραστηριότητες σε ένα ενιαίο τέλος επιτηδεύματος με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από τους υφιστάμενους π.χ. από 5% και 2% σε 1% ή και 0,5%, αλλά να επιβάλλεται πλέον σε όλους τους επιτηδευματίες με το σκεπτικό ότι όλοι επωφελούνται από τα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί η τοπική αυτοδιοίκηση.
    2) Να ενοποιηθούν όλοι οι φόροι, τέλη κ.λπ. που αφορούν την ακίνητη περιουσία π.χ. Τ.Α.Π., φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.
    Τέλος προτείνεται να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι στην εφαρμογή της υφιστάμενης τοπικής φορολογικής νομοθεσίας και να συνδεθούν οι κατανομές των κρατικών επιχορηγήσεων με τη φορολογική προσπάθεια που καταβάλει κάθε δήμος.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:15 | Σγουρόγλου Γεώργιος Σχολείου 9 Αγία Παρασκευή

    ΄Οταν βάλουν περιβαλλοντικούς φόρους οι Η.Π.Α , η Κίνα κι οι Ινδίες που δεν ρυπαίνουν καθόλου(!!!) τότε να βάλουμε κι εμείς.Δεν φτάνει που διώξαμε όλα τα ρυπογόνα εργοστάσια από την Αττική: Δεν φτάνει που αναγκαζόμαστε να κάνουμε πλούσιους τους εμπόρους αντιρρυπαντικών αυτοκινήτων; Δεν φτ΄νει που χρυσοπληρώνουμε την Αττική οδό; Δεν φτάνει που το ΣτΕ για λόγους περιβαλλοντικούς δεν επιτρέπει αιολικά πάρκα στη Σέριφο και άλλα νησιά; Δεν φτάσνει που το ΚΚΕ,ΣΥΝ καιμέρος του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στην εγκατάσταση αιολικόυ πάρκου στη Μακρόνησο μακρθά από τα πρώην στρατόπεδα; Γιατί λοιπόν περιβαλλοντικός φόρος. Επιτρέψτε τα αυτοκίνητα με γκάζι και πετρέλαιο, που όπως λέγεται (εγώ δεν ξέρω) ρυπαίνουν λιγότερο. Βοηθείστε ουσιαστικά την μετατροπή των καλοριφέρ από πετρέλειο σε αέριο με ουσιώδη κίνητρα, Μην φυτεέτε απλώς δένδρα για να κάνουμε πλούσιους τους φυτβριούχους αλλά ποτίζετά τα τακτικά , δείξτε ενδιαφέρον για τους δρόμους, για τα πεζοδρόμια και να δείτε τι ωραίο που θα γίνει το περιβάλλον μας χωρίς κανένα νέο φόρο ΄Αλλωστε ο μακαρίτης ο Τρίτσης με το ΕΤΕΡΠΣ του μάζεψε αρκετά χρήματα για το περιβάλλον. Εισπράξτε τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων που λιμνάζουν και να τα λεφτά για το περιβάλλον.Κόψτε τις επιχορηγήσεις από τις διάφορες δήθεμ ΜΚΟ Τι σόι ΜΗ Κυβερνητικές δήθεν οργανώσεις είναι όταν χρηματοδοτούνται από το κράτος. Κόψτε την επιδότηση της ΓΣΕΕ να βρ΄λισκει πόρους από τους συμμετέχοντες αποκλειστικά κι όχι να επιδοτείται α[πό το κράτος Όχι άλλοι φόροι. Δείξτε επιτέλους, πυγμή και αποφασιστι- κότητα και δεν χρειάζονται άλλοι φόροι γιατί αν μπουν ένα ασήμαντο μέρος θα πάει για το περιβάλλον με ανάξια για το βάρος αποτελέσματα και το μεγαλύτερο θα σπαταληθεί αλλού

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 16:37 | Τραβασάρος Κωνσταντίνος

    Πρέπει να αυξηθούν οι φόροι στα προιόντα που μολύνουν το περιβάλλον, περέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια (διότι παράγεται κυρίως απο λιγνίτη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και φυσικό αέριο.
    Ή αύξηση του κόστους θα βοηθήσει στην εξοικονόμιση ενέργειας και στη στροφή προς ΑΠΕ.
    Ο ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο να αυξηθεί σε 19%.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:31 | George Apostolopoulos

    Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τέτοια μέτρα είναι χρήσιμα. Η χώρα μας υστερεί δραματικά σε κουλτούρα προστασίας περιβάλλοντος.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:38 | Λάμπης

    Στην Ελλάδα υστερούμε σε περιβαλλοντική συνείδηση και γενικότερα υπάρχει ανομία, που στην περίπτωση του περιβάλλοντος μεταφράζεται σε ρύπανση. Ο «πράσινος φόρος» φαντάζει απλώς σαν μιά δικαιολογία του κράτους για να εισπράξει χρήματα. Αν δεν είχαμε χρεοκοπήσει θα θυμόμασταν τον «πράσινο φόρο»; Και με τι κρατικό μηχανισμό και περιβαλλοντική συνείδηση θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά υπέρ του περιβάλλοντος; Σε άλλες τρύπες θα πάνε! Πάλι το κράτος δείχνει «πονηρό», από τον πολίτη τι περιμένετε;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | ΓΚΟΡΙΛΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

    Σιγουρα , πρέπει θεσμικά να στηριχθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ.
    Πιστεύω όμως ,πως τα έσοδα που θα έχει ένας μικροπαραγωγός ηλεκτρικής
    ενέργειας απο ΑΠΕ δεν θα πρέπει να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο
    με τα άλλα εισοδήματα , γιατί οι συνεισφορά τους είναι πολυπλευρη,
    και σημαντικότατη.
    Άρα για γίνει βιώσιμη η επένδυση στις ΑΠΕ , και για να συμμετέχει
    επενδυτικά και ο μέσος Έλληνας , και όχι μόνον οι λίγοι όπως γίνεται μέχρι τώρα , πιστεύω πως θα πρέπει να ξαναδούμε το φορολόγικό πλαίσιο
    των εσόδων των ΑΠΕ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:30 | ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

    Είμαι μηχανολόγος μηχανικός και ασχολούμαι με μελέτες για την έγκριση τύπου οχημάτων. Για το τι σημαίνει έγκριση τύπου οχημάτων βλέπε Ευρωπαϊκή οδηγία 2007/46 στο http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/automotive/documents/directives/

    Λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης είμαι σε θέση να αναγνωρίζω την μεγάλη προχειρότητα με την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των «πράσινων» τελών κυκλοφορίας. Για την προχειρότητα αυτή φταίει κυρίως ο προεκλογικός πανικός της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και η έλλειψη σωστής ενημέρωσης της νέας που ουσιαστικά είχε συνέπεια την συνέχισή της.

    Κατ’ αρχήν ο διαχωρισμός των οχημάτων σε κατηγορίες ρύπανσης με βάση το έτος πρώτης κυκλοφορίας είναι λάθος. Οδηγεί σε αδικίες που τεκμηριώνονται τεχνικά.

    Παράδειγμα:
    Η εφαρμογή των ορίων ρύπων EURO4 ξεκίνησε από το 2005 για τους τύπους (δηλαδή μοντέλα) επιβατικών οχημάτων που λάμβαναν για πρώτη φορά έγκριση τύπου μετά την 1-1-2005. Δηλαδή μοντέλα που προϋπήρχαν της 1-1-2005 μπορούσαν να εξακολουθήσουν κατασκευάζονται και να πωλούνται εκπέμποντας EURO3. Από 1-1-2006 απαγορεύτηκε η κατασκευή και πώληση και όσων οχημάτων EURO3 προϋπήρχαν ως τύποι της 1-1-2005. Όμως δόθηκε 12μηνη παράταση για την εκποίηση του στοκ που είχε σχηματιστεί πριν την 1-1-2006. Άρα για μια διετία από 1-1-2005 έως 1-1-2007 ετίθεντο για πρώτη φορά σε κυκλοφορία και αυτοκίνητα EURO3 και αυτοκίνητα EURO4. Έτσι σήμερα ευνοούνται κάποια αυτοκίνητα EURO3 που κυκλοφόρησαν μετά την 1-1-2005, τα οποία δεν είνα λίγα.

    Ανάλογες διετείς μεταβατικές περίοδοι ίσχυσαν και στις προηγούμενες περιπτώσεις μετάβασης από μια οδηγία καυσαερίων στην επόμενη. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσα σφάλματα και αδικίες δημιουργεί ο πίνακας της διαβόητης πράξης νομοθετικού περιεχομένου της απόσυρσης.

    Για τα φορτηγά το χρονοδιάγραμμα μετατίθεται κατά συν ένα έτος σε σχέση με τα επιβατικά.

    Τώρα πώς μπορεί να διαπιστωθεί σε ποιά οδηγία καυσαερίων ανήκει ένα αυτοκίνητο;

    Στο πάνω δεξιό μέρος κάθε άδειας κυκλοφορίας αναγράφεται ένας επταψήφιος κωδικός που αναπτύσσεται σε δυο γραμμές. Στην πρώτη γραμμή υπάρχουν 4 ψηφία που αντιστοιχούν στον κατασκευαστή του οχήματος και στην δέυτερη τρία ψηφία που αντιστοιχούν στο μοντέλο. Για τις εγκρίσεις τύπου οχημάτων που εκδόθηκαν από το 2004 και μετά οι κωδικοί αυτοί βρίσκονται σε μια βάση δεδομένων του Υπουργείο Μεταφορών που είναι προσπελάσιμη στην διεύθυνση http://webtao.yme.gov.gr:16004/
    Εισάγοντας τον κωδικό της άδειας κυκλοφορίας στην οθόνη που εμφανίζεται βρίσκουμε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου μεταξύ των οποίων και η οδηγία καυσαερίων.

    Η ύπαρξη αυτής της βάσης δεδομένων από το 2004 σημαίνει πως είναι πολύ εύκολος ο μηχανογραφικός εντοπισμός των αυτοκινήτων EURO4 και ορισμένων EURO3. Το σύστημα TAXIS, όπως βρίσκει σήμερα από τα μηχανογραφικά στοιχεία των αδειών κυκλοφορίας τους ιδιοκτήτες των οχημάτων για την αποστολή των ειδοποιητηρίων των τελών κυκλοφορίας, θα μπορούσε μέσω του κωδικού κατασκευαστή και μοντέλου να μπαίνει στην βάση δεδομένων με τα τεχνικά στοιχεία και να βρίσκει και την οδηγία καυσαερίων. Έτσι θα υπολογίζονται δίκαια τα τέλη κυκλοφορίας – και όχι στο περίπου με το έτος πρώτης κυκλοφορίας – τουλάχιστον για τα αυτοκίνητα της τελευταίας πενταετίας.

    Τι θα γίνει με τα προηγούμενα αυτοκίνητα; Πιστεύω ότι θα πρέπει να εντοπιστούν επίσης και όλα τα αυτοκίνητα της κλάσης Β (EURO3). Το χρονοδιάγραμμα μετάβασης από EURO2 σε EURO3 ξεκίνησε την 1-1-2000. Άρα από το 2000 μέχρι το 2007 ετίθεντο σε κυκλοφορία EURO3. Πως θα βρεθούν αυτά που κυκλοφόρησαν πριν το 2004-2005 και δεν βρίσκονται στην νέα βάση δεδομένων; Από τα αρχεία των οικείων διευθύσεων μεταφορών των νομαρχιών που έχουν εκδώσει τις άδειες κυκλοφορίας τους. Για να εκτελωνιστούν τα οχήματα πρέπει να είναι γνωστή η οδηγία καυσαερίων η οποία αναγράφεται στο πιστοποιητικό εκτελωνισμού τους. Το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί ένα από τα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας κυκοφορίας και φυλάγεται στον φάκελο του οχήματος που τηρεί η αρμόδια δειύθυνση μεταφορών. Τα πιστοποητικά αυτά όμως είναι μηχανογραφημένα. Αν δεν έχουν καταστραφεί τα αρχεία, τότε το TAXIS θα μπορούσε από τα μηχανογραφικά στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας να βρίσκει τον αριθμό πλαισίου και από αυτόν να βρίσκει τα μηχανογραφικά στοιχεία πιστοποιητικό εκτελωνισμού που μάλιστα είναι έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών (TAXIS και αυτο;). Όμως σε ορισμένες άδειες κυκλοφορίας, από πλημμελή άσκηση των καθηκόντων το υπαλλήλων των διευθύσεων μεταφορών, οι αριθμοί πλαισίου αναγράφονται με ελληνικό πληκτρολόγιο, τα 0 γράφονται Ο, τα 2 Ζ, τα S 5 και με τέτοια λάθη δεν θα είναι δυνατός ο εντοπισμός ορισμένων οχημάτων, οπότε η αναζήτηση στα αρχεία των διευθύσεων μεταφορών θα είναι αναπόφευκτη. Το ίδιο ισχύει για όσα έχουν εισαχθεί ως μεταχειρισμένα, αφού αυτών οι άδειες κυκλοφορίας δεν αναγράφουν κωδικό μοντέλου.

    Ακριβώς λόγω αυτής της πολυπλοκότητας η αναζήτηση προτείνεται να περιοριστεί στον ακριβή εντοπισμό των οχημάτων της κλάσης Β (EURO3). Η κλάση Α (EURO4 και 5) είναι εύκολο να εντοπιστεί από την βάση δεδομένων που προαναφέρθηκε.

    Τώρα στην κλάση Γ προτείνω να ενταχθούν όλα τα αυτοκίνητα με καταλύτη που είναι παλαιότερα από EURO3. Έτσι θα ικανοποιηθούν οι δίκαιες φωνές διαμαρτυρίας όσων έχουν αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (έστω και των πρώτων σταδίων) που σήμερα κατατάσσονται στην κλάση Δ και καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας.

    Η κλάση Δ στα τέλη κυκλοφορίας όμως πρέπει να διατηρηθεί για τα μη καταλυτικά αυτοκίνητα (αυτοκίνητα που έχουν κυκλοφορήσει ουσιαστικά πριν από την πρώτη απόσυσρση του 1989), διότι αυτά τα αυτοκίνητα σήμερα καταναλώνουν τη «νέα SUPER» που περιέχει περισσότερους καρκινογόνους υδρογονάνθρακες από την παλιά βενζίνη με μόλυβδο και δεν έχουν καταλύτη για να την εξουδετέρωσή τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν συνεχή απειλή για την δημόσια υγεία. Αυτά τα αυτοκίνητα πρέπει να ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ από τους ελληνικούς δρόμους.

    Οι παραπάνω προτάσεις πρέπει να συμπληρωθούν και με την σύνδεση του πιστοποιητικού επιτυχούς ελέγχου από ΚΤΕΟ με την προμήθεια του σήματος τελών κυκλοφορίας. Μόνο έτσι θα υποχρεωθούν όλα τα αυτοκίνητα να περναούν ΚΤΕΟ (σήμερα μόνο το 55% περνάει) και θα εξαναγκαστούν σε απόσυρση αυτά που είναι πολύ κακή τεχνική κατάσταση. Η πρόταση για σύνδεση του ΚΤΕΟ με την ασφάλιση είναι λάθος, θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων και όχι σε μείωση της αποχής από τα ΚΤΕΟ. Αντίθετα πρέπει να συνδεθεί και η ασφάλιση των αυτοκινήτων με το σήμα των τελών κυκλοφορίας. Έτσι όποιος δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ και είναι ανασφάλιστος δεν θα μπορεί να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και δεν θα είναι φορολογικά ενήμερος, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον δεν θα γεμίζουμε τα αυτοκίνητά με αυτοκόλλητα παντού αφού η ύπαρξη του σήματος των τελών κυκλοφορίας θα είναι απόδειξη για όλα τα υπόλοιπα.

    Για να υλοποιηθούν προτάσεις όπως οι παραπάνω χρειάζεται συντονισμός τριων Υπουργείων (Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών) και των νομαρχιών. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιος συντονισμός με αποτέλεσμα των αποσπασμαστικό και πρόχειρο χαρακτήρα των όποιων μέτρων και την πρόκληση αδικιών.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:45 | Ιωάννης Παπαδάκης

    Δεν θα με πείραζε η αύξηση ή η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε προϊόντα ή υπηρεσίες που επιβαρύνουν άμεσα το περιβάλλον.
    Μπορείτε να πάρετε μέτρα ώστε να μειωθεί η τιή βάσης της βενζίνης και μετά να αυξήσετε το περιβαλλοντικό τέλος.
    Επίσης θα πρέπει να διπλασιαστεί η φορολογία σε απαρχαιωμένες τεχνικές κατασκευής. Η κατασκευή και πώληση κουφωμάτων που δεν προστατεύον το περιβάλλον θα πρέπει να επιβαρυνθεί φορολογικά.
    Οι παλαιοί λαμπτήρες, οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες και οι ενεργοβόρες συσκευές θα πρέπει να φορολογούνται με τα τέλη των προϊόντων καπνού κλπ
    Αντίστοιχα θα μπορούσε (όχι φέτος) να ελαφρυνθούν οι νεώτερες μη ρυπογόνες τεχνολογίες.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:06 | Λεανδρος Αρβανιτακης

    Σχετικά με τα νέα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας, νομίζω ότι ο στόχος θα έπρεπε να είναι η μείωση της κατανάλωσης και όχι η μείωση ιδιοκτησιών οχημάτων – κοινώς, θα έπρεπε να αυξήσετε τους φόρους στα καύσιμα ώστε να επιβαρύνεται αναλογικά περισσότερο ο πολίτης που επιλέγει να κινεί το όχημα του, και όχι αυτός που τον περισσότερο χρόνο το έχει σταθμευμένο και κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες της ΕΕ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 00:42 | Ξένη Καββαδία

    Γιατί αναφέρεστε μονίμως στην επιβολή νέων φόρων και στο πώς εν μέσω κρίσης θα πέσει και πάλι ο πέλεκυς επί δικαίων και αδίκων και δεν εφαρμόζετε με αυστηρότητα την αρχή, ο ρυπαίνων πληρώνει;
    Να πληρώσουν όλοι το μερίδιο που τους αναλογεί για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, από τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες που ρυπαίνουν ασύστολα αέρα, έδαφος και νερό, χωρίς να εξαιρούμε βέβαια τη ΔΕΗ, μέχρι τα λεωφορεία, φορτηγά, ΙΧ, μηχανές και μηχανάκια.
    Έίναι τόσο πολλοί αυτοί που ρυπαίνουν και τόσο μεγάλη η έκταση της καταστροφής που προκαλούν, που αν επιτέλους πληρώσουν και το πρόστιμο που πρέπει και το κράτος θα εισπράξει χρήματα και το περιβάλλον θα πάρει μια ανάσα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 00:09 | ΔΟΞΟΠΟΥΛΟΣ Γ.

    Αξιότιμοι Κύριοι/κυρίες του τρέχοντος κυβερνητικού σχήματος,

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία , ότι μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης και διαχείριση παλαιότητας του στόλου των οχημάτων, πρέπει επιτέλους να ισχύσουν και στην Ελλάδα , όπως ήδη ισχύουν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ωστόσο ,πριν σας αναλύσω την πρόταση που έχω προς κατάθεση, για την προσπάθεια βελτιστοποίησης της δοθείσας κατάστασης, ας μου επιτραπεί με την ευκαιρία, να σχολιάσω αναφορικά με τα μέτρα Σουφλια – τα οποία και κακώς διατηρήσατε κατά τη γνώμη μου , έστω και εάν θα ισχύσουν μόνο για την τρέχουσα χρήση κατά τα λεγόμενα του κ κ.Πρωθυπουργού – πως, ουδεμία σχέση έχουν με οιαδήποτε περιβαλλοντική λογική, παρά σκοπεύουν αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική αφαίμαξη χαμηλότερα εισοδηματικά στρωμάτων-ειδικά αφού τα χρήματα που τυχόν προκύψουν από εκεί , δεν θα χρησιμοποιηθούν εν τέλει για τίποτε άλλο …από το να καλύψουν ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΕΣ δημοσίων υπαλλήλων!!

    Την ίδια στιγμή , που θίγονται με αυτή την παντελώς απαράδεκτη και κοινωνικά ΑΝΑΛΓΗΤΗ νομοθεσία , άτομα με συντάξεις η μηνιαία εισοδήματα των 800 Ε τα οποία ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ την παραμικρή οικονομική δυνατότητα για αντικατάσταση του παλαιού και μικρού κυβισμού αυτοκινήτου που τυχόν από 20ετίας κατέχουν , με συνέπεια να καταθέτουν ΜΑΖΙΚΑ πλέον τις πινακίδες…
    …οι όποιοι ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ, που έχουν το θράσος να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα της τάξεως των …6,000 Ε (!) ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ συμμετέχουν κατά πολύ περισσότερο στη δημιουργία ρύπανσης και κυκλοφοριακής συμφόρησης , αφού διαθέτουν κατά απόλυτη πλειοψηφία , αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού , τα οποία και ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους, μιας και τα άτομα αυτά ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ έχουν με τα λεγόμενα ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ …και των ΤΑΞΙ συμπεριλαμβανομένων !

    Η πρόταση που παραθέτω έχει να κάνει με την εμπορία και διάθεση των λιπαντικών μέσων και το ρυθμό χρήσης του οχήματος , σε συνάρτηση πάντοτε φυσικά , της ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ και του ΔΕΙΚΤΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ που βεβαίως και θα λαμβάνονται υπ’όψιν αλλα υπο τις πρέπουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν ΕΔΩ – και όχι στην …Γερμανία ή στη Γαλλία!

    Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ήδη υπάρχει όπως τυχόν γνωρίζετε, αφού κάθε όχημα εντός επικρατείας ελέγχεται ΑΝΑ ΔΙΕΤΙΑ Η ΤΡΙΕΤΙΑ μέσω ΚΤΕΟ για τεχνική αρτιότητα και ΕΤΗΣΙΩΣ μέσω έκδοσης ανάλογης ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ για την ρύπανση που ΔΥΝΑΤΑΙ να προκαλεί. Επομένως, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι λογικά, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ να εισάγονται στοιχεία σε βάση δεδομένων που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ να υπάρχει στο υπουργείο Μεταφορών εδώ και χρόνια , προκειμένου να υπάρχει ΗΔΗ , μια σχετική βάση αναφοράς για την ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ αξιολόγηση των οχημάτων που κινούνται ανα την επικράτεια!!

    Και το τονίζω αυτό, διότι , απ’ότι φαίνεται , απλά …ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ και είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ να δημιουργηθεί ΑΜΕΣΑ εάν είναι εφικτό!

    Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, να παραχθεί ΚΑΝΕΝΑ συμπέρασμα για την ώρα, για το πραγματικό αποτύπωμα ρύπανσης οιουδήποτε οχήματος που κυκλοφορεί εντός της επικρατείας …και η απλή κατάταξη ενός μέσου σε όχημα νεότερης ή παλαιότερης τεχνολογίας , απλά καταντά δημαγωγική το λιγότερο αν μη τι άλλο ,εάν όχι ΓΕΛΟΙΑ , εάν λάβουμε υπόψιν τις συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης που επικρατούν πλέον ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ανά την επικράτεια και που ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ το όποιο όφελος εξοικονόμησης καυσίμου!!!

    Διότι δεν είναι δυνατόν εγώ που χρησιμοποιώ καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την μετάβαση στην εργασία μου , έχοντας συνεχώς εν ΣΤΑΣΕΙ το άνω της 15ετίας 1600αρι αυτοκίνητό μου που είχε 12,000,000 ΔΡΧ εν έτη 1992 , που θεωρείται από την ΕΕ ως ΟΧΗΜΑ ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, που είναι καλοσυντηρημένο και περασμένο από ΚΤΕΟ , που διαθέτει κάρτα καυσαερίων κλπ , το οποίο χρησιμοποιώ ΤΟ ΠΟΛΥ 5 με 10 ώρες ΜΗΝΙΑΙΩΣ , ή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών, να μου ανακοινώνεται με το ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ και βάσει μιας καθ’ολα ύποπτης και ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ επιχειρηματολογίας και λογικής, πως ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ και θα πληρώνω ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ , από κάποιον που …πηγαίνει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με το τελευταίας τεχνολογίας αντίστοιχο 1600αρι υβριδικό των …36,000 Ε και δεν ξέρω και’γω τι άλλο όχημα στην εργασία του, από τον Πειραιά πχ στο Κρυονέρι , ή που το’χει καταστήσει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς του ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑ ΔΙΧΩΣ ΑΥΤΟ!!!! ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ !!!

    ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΙ – και καλά θα κάνετε να μήν κρύβεστε πισω απο το δάχτυλο σας!!
    Πιστεύω ότι το Γερμανικό σύστημα είναι κατά πολύ πιο αναλογικό και φορολογικά τίμιο και επιπροσθέτως …η Γερμανία κύριοι , ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ…τη στιγμή που εδώ , δεν φτιάχνεται ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΙΜΟΝΙ!!!

    Επομένως , θέματα πολιτικών αντιμετώπισης της γήρανσης του στόλου , θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με δημοσιονομικά κριτήρια παντελώς διαφορετικά της Γερμανίας και της κάθε Γερμανίας που διαθέτει εγχώρια παραγωγή οχημάτων!

    Εδώ κύριοι της κυβέρνησης , ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ την ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ …ΦΕΥΓΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ!!!Κάθε ανευθυνουπεύθυνος που πρεσβεύει αντικατάσταση του υπάρχοντος στόλου οχημάτων υπό τις δοθείσες συνθήκες κεφαλαιακής ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ που μαστίζει την χώρα, οφείλει να σκίσει τα πτυχία του και να παραιτηθεί πάραυτα!

    Μέτρα διαχείρισης στόλου οχημάτων κι αντιρρυπαντικής πολιτικής θα ΕΠΡΕΠΕ να ισχύσουν με ΣΑΦΩΣ διαφοροποιημένα κριτήρια αφενός…
    αλλά και με μια ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΦΕΤΕΡΟΥ, που δεν είναι τίποτε άλλο από :

    ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ / ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ!!

    Ομολογουμένως , μοιάζει με ανέκδοτο σε πρώτο άκουσμα η πρόταση αυτή.Ωστόσο : ΕΑΝ υποθετικά πάντα μιλώντας, διασφαλισθεί το κλείδωμα της εν λόγω κατηγορίας και ενταθούν οι προσπάθειες που θα αποτρέψουν την λαθραία κίνηση και πρόσβασημότητα σε λιπαντικά ΠΑΝΤΟΕΙΔΟΥΣ τύπου ακόμη και με ΑΜΕΣΗ ανάκληση αδείας ή φυλάκιση , δύναται να καταγράφεται ΠΛΕΟΝ ΑΜΕΣΑ το είδος του λιπαντικού , σε συνάρτηση με τον αριθμό κυκλοφορίας καθε οχήματος στην επικράτεια, χωρίς να επιβαρύνεται με μεγάλο όγκο διαχείρισης πληροφορίας το πρατήριο απο όπου θα γίνει η τυχόν αγορά ή , αλλαγή των λαδιών του οχήματος, αφού ούτως ή άλλως θα πρέπει να εκδοθεί απόδειξη στον κάτοχο του αυτοκινήτου για περαιτέρω χρήση στην εφορία!!

    Από εκεί και μετά όμως , με βάσει τα στοιχεία που συλλέγονται από κάθε πρατήριο εντός επικρατείας, δύναται με εισαγωγή στην προαναφερθείσα βάση δεδομένων να βγει και το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ του κάθε οχήματος , αφού από τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων θα καθίσταται δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΧΡΟΝΟ , αφενός για την πραγματική ρύπανση κάθε μέσου,αφετέρου και για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κατάσταση του κατόχου του, οπως γίνεται κατανοητό!

    Η συλλογή αποδείξεων καυσίμου αντιθέτως , δεν είναι βέβαιον ότι μπορεί να επιφέρει στατιστικά το ίδιο συγκριτικά αποτέλεσμα καθότι επιφέρει κατά πολύ μεγαλύτερο όγκο διαχείρισης πληροφορίας στον πρατηριούχο και εν γένει η προμήθεια καυσίμων γίνεται συνήθως με συναλλαγές της τάξεως των 10-20 Ε , πράγμα που καθιστά την όλη διαδικασία ατελέσφορη.

    Αντιθέτως, εάν ετησίως αποδειχθεί ότι ένα όχημα έχει αλλάξει πχ. 4 φορές λάδια των 10,000 χλμ, τότε άνετα μπορεί να υπολογισθεί :

    1)** O μέσος όρος κατανάλωσης καυσίμου ,

    2)** H οικονομική κατάσταση του κατόχου – καθότι δεν μπορείς να έχεις ετήσιο εισόδημα 6000 Ε και να διανύεις 40,000 χλμ με αντίστοιχο κόστος καύσιμου και ότι συνεπάγεται σε κόστος εξυπηρέτησης του οχήματος ,

    3)** το αποτύπωμα ρύπανσης του μέσου αντικειμενικά πλέον ,

    4)** και ο βαθμός όχλησης και συμμετοχής του στην κυκλοφοριακή φόρτιση.

    Δηλαδή ,είναι η βάση για μια μέθοδο συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων ανά πρόσωπο νομικού δικαίου …που θεωρώ κατά πολύ πιο δίκαιο και αντικειμενικό , από το τρέχον συνονθύλευμα δημιουργικής και κατ’ ουσίαν αντιπεριβαλλοντικής και αντικοινωνικής αρπαχτής που τώρα αν μη τι άλλο συντελείται!

    Ευελπιστώ , όπως ληφθεί σοβαρά η ανωτέρω πρόταση, καθότι θεωρώ πως διαθέτει την δυναμική να οδηγήσει εμμέσως και εν παραλλήλω στην δραστική αντιμετώπιση λοιπών χρονίων καταστάσεων και φαινομένων παραοικονομίας , εξαιτίας των οποίων νοσεί και ο τόπος …και εν γένει οι τσέπες όλων μας .
    Μετά τιμής ,

    Γ.Δ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:37 | Στέλιος Ηλιάδης

    Ασφαλώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι συμαντική. Αλλά σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης προτερεώτητα πρέπει να έχει η ανάπτηξη και όχι η επιβάρηνση του κόστους παραγωγής των ελληνικών προϊόντων. Εξ’άλλου τα δέκα εκατομμύρια Έλληνες σε σχέση με τα δισεκατομμύρια πληθισμού της γης δεν μπορούν να προσφέρουν και πολλά στο παγκόσμιο περιβάλλον.
    Πολλές φορές ακραία μέτρα μας γυρνούν bumerang, όπως τα πράσινα τέλη των αυτοκινήτων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:44 | Δημήτρης Κοσώνας

    Κύριε Υπουργέ,

    ευτυχώς δεν ακολουθήσατε τα σχέδια του κ. Σουφλιά για τα τέλη κυκλοφορίας, ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως υιοθετήσατε μεγάλο μέρος των πραγματικά ΆΔΙΚΩΝ κριτηρίων. Γιατί πρέπει να τιμωρείται ο μέσος πολίτης που δεν έχει χρήματα να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο, και γιατί πρέπει να επιβραβεύεται ο νεόπλουτος – πιθανότατα φοροφυγάς – που αγοράζει καινούργιο; Επιπλέον ακούσαμε ότι το 80 % των εσόδων απο τα τέλη κυκλοφορίας πηγαίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πώς γίνεται τα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα των μεγαλύτερων πόλεων να μη διαθέτουν σύγχρονους δρόμους, αποχετευτικό ομβρίων, πεζοδρόμια κλπ.;
    Αυτά βλέπουν οι απλοί πολίτες και εξοργίζονται όταν πληρώνουν τα ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ τέλη κυκλοφορίας!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:36 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

    ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΕΙ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ.ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ(ΑΣΩΠΟΣ.ΜΕΣΣΑΠΙΑ)??????

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:41 | λαμπρου σταυρος

    Ελλάτωση του ΦΠΑ στα κράνοι μοτοσυκλετών για λόγους ασφαλείας και στα ποδήλατα για προώθηση της χρησης του οικολογικότερου μέσου μετακίνησης.
    Τέλος κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με βάση τις εκπομπές co2 και όχι βαση του κυβισμού.
    Να επιτραπεί η πετρελαιοκίνηση παντού αφού οι σύγχρονοι κινητήρες έχουν και χαμηλότερες εκπομπές co2 αλλά και φιλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων. Αλλωστε τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στις (απαγορευμένες)περιοχές είναι και ρυπογόνα και παλαιάς τεχνολογίας και τα περισσότερα απο αυτά είναι κρατικά, δημόσια ή επαγγελματικά.
    Υποχρεωτική έκδωση παραστατικού (αποδειξης) για κάθε συναλλαγή καυσίμου (και στο βενζινάδικο)για έλεγχο της διακίνησης καθε λιτρου, με σκοπό την πάταξη της λαθραιμπορείας καυσίμων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:26 | Φανούριος Αττάρδ

    Πιστεύω ότι πριν μιλήσουμε για φόρους που αφορούν στη ρύπανση του περιβάλλοντος, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε κάποιους βασικούς παράγοντες που το επιβαρύνουν.
    Κατ’ αρχήν τα εργοστάσια με τα ανεξέλεγκτα απόβλητά τους στη γη , θάλασσα και αέρα.
    Οι επικίνδυνες ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές κεραιών και άλλων συστημάτων κινητής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών , σταθμών παραγωγής ρεύματος μέσα στις πόλεις κλπ.
    Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαμε ανάλογο σύστημα πρόληψης.
    Ο μεγάλος αριθμός των κυκλοφορούντων ΙΧ αυτοκινήτων.

    Βέβαια για αυτό το τελευταίο λήφθηκαν αυστηρότατα μέτρα.
    Προσωπικά όμως, δεν γνωρίζω αν μπορώ να χαρώ που ο μπάρμπα Μήτσος δεν θα ξαναοδηγήσει το ρυπογόνο σαραβαλάκι του, μιας και παρέδωσε τις πινακίδες του. Ίσως μ’ αυτό να πήγαινε στα γρήγορα τη γριά του στο νοσοκομείο…..ή, να μετέφερε με ευκολία τα εμφιαλωμένα νερά στο σπίτι του…….
    Έχω την εντύπωση ότι, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας που καταβάλλονται φέτος ΔΕΝ αποτελούν μέτρο-φόρο για τη ρύπανση του περιβάλλοντος ! Προσωπικά κατάλαβα ότι, η οικονομικά ταλαιπωρημένη Ελλάδα από τους αδέξιους χειρισμούς κάποιων, αλλά και τους «πολύ επιδέξιους» κάποιων άλλων, χρειάζεται τώρα χρήματα για να επανακτήσει την Εθνική της κυριαρχία και αξιοπιστία.
    Δεν άκουσα τίποτε για τις Εθνικές μας ανάγκες σε «καθαρό αέρα» , ιδιαίτερα δε, για αυτόν (τον αέρα) που αναλογικά θα προκύψει από το «κλείσιμο» λίγων μικρού κυβισμού αυτοκινήτων πτωχών ανθρώπων, που δεν έχουν να καταβάλλουν 300 ή 400 Ευρώ !!
    Θα έλεγα λοιπόν ότι, ευρισκόμενοι σε μια ζούγκλα με άγρια θηρία που επιθυμούν σφόδρα να μας κατασπαράξουν ενώ κοιμόμαστε , εμείς λάβαμε κατά προτεραιότητα αυστηρά μέτρα κατά των κουνουπιών…… διότι, όσο να είναι προκαλούν κνησμό, αλλά αδυνατούμε εκούσια να λάβουμε μέτρα κατά των λιονταριών και των τίγρεων…..καθόσον τυγχάνουν προστατευόμενα είδη !!!!!!
    Αγαπητοί κύριοι, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι, πολύ σωστά ο αξιότιμος κ. Πρωθυπουργός αποφάσισε να διαφοροποιήσει το νόμο για τα τέλη κυκλοφορίας και επί πλέον ευελπιστώ ότι, αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να εύχεται καλή όρεξη στα σαρκοβόρα αρπακτικά.

  • H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει υποβάλει με την ΑΠ 1332/16.11.2009 Επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ολοκληρωμένη πρόταση για την εφαρμογή περιβαλλοντικής φορολογικής μεταρρύθμισης, στη Χώρα μας, κατά το πετυχημένο προηγούμενο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με την πρόταση το ποσοστό των εσόδων που προέρχονται από περιβαλλοντικούς φόρους αυξάνεται από 7% που είναι σήμερα (προερχόμενα κυρίως από τη φορολογία των καυσίμων) στο 18% των συνολικών εσόδων και έτσι επιτρέπεται η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από το 44% στο 24%. Η πρόταση προβλέπει την επιβολή φόρων στην ενέργεια (προϊόντα πετρελαίου και ηλεκτρισμό), στις μεταφορές (τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, τέλη διοδίων), στη ρύπανση (πλαστική σακούλα και φιάλες, λιγνίτη, φυτοφάρμακα, λιπάσματα) και στους φυσικούς πόρους (νερό, λατομεία, δόμηση).
    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εμπειρία των 9 Ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν εφαρμόσει την περιβαλλοντική φορολογική μεταρρύθμιση, αυτή οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας και αντίστοιχη μείωση της σπατάλης ενέργειας και φυσικών πόρων και επακόλουθα σε αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, κυρίως μέσω της δημιουργίας σειράς νέων πράσινων βιομηχανιών. Επίσης η μείωση του εργατικού κόστους που αναφέρεται παραπάνω, οδηγεί σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μάλιστα στους τομείς έντασης εργασίας, όπως ο τουρισμός, ανάπλαση οικιστικών περιοχών και δίνει ώθηση σε νέους τομείς, όπως η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η αντιρρυπαντική τεχνολογία, οι ΑΠΕ και η βιοτεχνολογία.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:02 | Κώστας Νασίκας

    Κύριε Υπουργέ
    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην χώρα μας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη αντιστοίχων βόρειων χωρών με μεγαλύτερη διάρκεια Χειμώνα.
    Η διατήρηση της χαμηλής φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης οδηγεί σε:

    1. Μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.
    Εργαστήρια αποχρωματισμού, παράνομη χρήση από μονάδες (ξενοδοχεία, αρτοποιεία, αγρότες κλπ.)!!! Η απουσία τίμιων και σωστών ελεγκτικών μηχανισμών είναι δεδομένη και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
    2. Τεράστια σπατάλη.
    Ο μέσος Έλληνας κοιμάται με τον θερμοστάτη στους 22β. Ο αντίστοιχος Ευρωπαίος στους 17-18β.

    Συνεπώς η φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης είναι ένα από τα πιό αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

    Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί και ώθηση στις ΑΠΕ.
    Οι αντλίες θερμότητος θα είναι πιά συμφέρουσες.
    Το ίδιο και τα pellets που κυριαρχούν σε ολόκληρη την ΕΕ27 με αύξηση κατανάλωσης 30% ετησίως.
    Στην Ελλάδα υπολειτουργούν 5 μονάδες πέλλετς, ενω πρόκειται να λειτουργήσουν άλλες 7 μέχρι το 2011…. Ανέμεναν κίνητρα αγοράς σομπών και λεβήτων (ως εγένετο σε όλη σχεδόν την ΕΕ27), αλλά η τέως ηγεσία ΥΠΑΝ έδωσε τα σχετικά κονδύλια ΕΣΠΑ στα κλιματιστικά.
    Και διατήρησε την απαγόρευση λέβητα πέλλετ σε Αττική και Ν. Θεσ/νίκης (τα μοναδικά σημεία στον πλανήτη με απαγόρευση ΑΠΕ !!!) Και υψηλό ΦΠΑ, την στιγμή που το εισαγώμενο Φ.Α. είναι σε χαμηλό.

    Και όπως είναι γνωστό, η βιομάζα και τα πέλλετς δημιουργούν τις περισσότερες ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στον τομέα των ΑΠΕ και της ενέργειας γενικά. Είναι ο ορισμός της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.-

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:06 | Γεώργιος Βήτος

    ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.

    Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα ενέχει δύο κινδύνους:
    Α) Την αύξηση των λαθρεμπορικών πράξεων και
    Β) Την επιβάρυνση των μεταφορών με επί πλέον κόστος το οποίο μετακυλίεται στο κόστος παραγωγής και τελικά πλήττει την κατανάλωση και την αγοραστική δύναμη.
    Για την αποφυγή ή τον περιορισμό αυτών των κινδύνων μπορούν να ληφθούν ορισμένα μέτρα τα οποία πρέπει να βρίσκονται στα πλαίσια της ισχύουσας κοινοτικής οδηγίας.

    Α) Η αύξηση των λαθρεμπορικών πράξεων.

    Ο πρώτος κίνδυνος (αύξηση λαθρεμπορικών πράξεων) μπορεί να περιορισθεί με τη φορολόγηση όλων των καυσίμων και την επιστροφή του ανάλογου φόρου σε εκείνους που δικαιούνται απαλλαγής ή μειωμένου φόρου.
    Από το μέτρο αυτό δεν πρέπει να εξαιρεθούν τα πλοία, από τα καύσιμα των οποίων ένα μεγάλο μέρος εκτρέπεται στην εσωτερική αγορά και διατίθεται παράνομα.
    Βεβαίως δεν είναι δυνατό να φορολογηθούν τα καύσιμα που διατίθενται στα πλοία, καθόσον η προβλεπόμενη από την κοινοτική οδηγία απαλλαγή είναι υποχρεωτική και ενδεχόμενη κατάργησή της να προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.
    Όμως είναι δυνατή η φορολόγησή των ναυτιλιακών καυσίμων και η επιστροφή του φόρου στο δικαιούχο πλοίο που τον κατέβαλε τελικά.
    Με τον τρόπο αυτό και με τους όρους που θα καθορισθούν για την επιστροφή θα δοθεί η δυνατότητα να ελέγχεται καλύτερα ο εφοδιασμός πλοιών με καύσιμα και η παρακολούθηση της κατανάλωσης αυτών από το πλοίο.
    Ο ως άνω τρόπος απαλλαγής (επιστροφή του καταβληθέντος φόρου) δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική οδηγία.

    Β) Η επιβάρυνση των εμπορικών μεταφορών.

    Ο δεύτερος κίνδυνος μπορεί να αποφευθεί ή να περιορισθεί με τη διαφοροποίηση της φορολόγησης για εμπορικούς σκοπούς (φορτηγά αυτοκίνητα). Αν δηλαδή αυξηθεί ο συντελεστής για το ντήζελ στα 330 €/1000λιτρο να επιστρέφεται το ποσό που υπερβαίνει τα 302 € στους κατόχους των φορτηγών (28 €/1000λιτρο).
    Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής αλλά δεν θα επιβαρυνθεί η οικονομία αφού για τις εμπορικές μεταφορές θα εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής που ισχύει σήμερα.
    Αυτή η δυνατότητα παρέχονταν από την οδηγία 2003/96/ΕΚ μέχρι το 2009. Για το μέλλον δεν ισχύει, αλλά μπορεί να εφαρμοσθεί με μία τροποποίηση της ενλόγω οδηγίας.
    Τέτοιες δυνατότητες παρέχονται σε πολλά κράτη μέλη και είναι δυνατό να παρασχεθεί εκ νέου στην Ελλάδα αν το ζητήσει.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:32 | ΓΙΩΡΓΟΣ Β.

    Ελπίζω μετα τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού για τα τέλη κυκλοφορίας να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα περιορισμού των κατόχων ΙΧ που ακινητοποιούν τα ΙΧ τους. Εκτιμώ επίσης, ότι στην επανεξέταση του θέματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράμετροι που διέπουν τα ΙΧ αυτοκίνητα όπως ιπποδύναμη, κυβισμός, αξία απόκτησης, εκπεμπόμενοι ρύποι καθώς και αριθμός ΙΧ ανά φυσικό πρόσωπο, ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό νομικό πλαίσιο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:12 | ΤΣΙΠΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Κύριε Υπουργέ η δική μου πρόταση θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να συνδεθούν με την ιπποδύναμη των αυτοκινήτων η οποία είναι απευθείας συνδεδεμένη και με την εκπομπή ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα και όχι με τα κυβικά ή τους λεγόμενους (ελληνική εφεύρεση) φορολογήσιμους ίππους.
    Και μετά να χωριστούν σε κατηγορία ανάλογα με την κατηγορία ρύπων που ανήκουν (euro 1,2,3,4,5,).
    Έχετε ακούσει μήπως ότι υπάρχουν χιλιάδες αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο (GPL) στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια νόμιμα βέβαια και με κόστος μετατροπής που έχουν αναλάβει οι ιδιοκτήτες τους.
    (Στην Ιταλία επιδοτεί το κράτος την μετατροπή του κάθε αυτοκινήτου από 600 έως 1000 ευρώ δεν γνωρίζω ακριβώς το ποσό).
    ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ (κόστος 1λιτρο GPL = 0.50-0.55 ευρώ)
    Δεν νομίζετε ότι θα έπρεπε αυτά τα αυτοκίνητα να πληρώνουν λιγότερο αφού δεν ρυπαίνουν και τα τέλη λέγονται περιβαλλοντικά !!!! ή πράσινα τέλη ?
    Όσο αφορά τα κίνητρα για αγορά νέου αυτοκίνητου προτείνω να καταργήσετε ή να μειώσετε παρά πολύ τα τέλη ταξινόμησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου (μιας και κοστίζουν πάρα πολύ λόγο νέας τεχνολογίας και το υψηλό κόστος των μπαταριών λιθίου) και φυσικά να μη πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας για πάντα. Για τα υβριδικά μιας και είναι και αυτά αρκετά ακριβότερα από τα συμβατικά θα μπορούσατε να μειώσετε στα μισά τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας .
    ΥΣ.
    Στην Ελλάδα έχουμε αλλάξει και τα μαθηματικά 1930cc = 2000cc
    Και γιατί ένα αυτοκίνητο 1400cc ή 1600cc να πληρώνει όσο ένα 1900 cc ? δεν είναι άδικο και αυτό ?
    Φτιάξτε τους δρόμους παγίδες, στροφές, λακκούβες, ολισθηρό οδόστρωμα και μη κυνηγάτε τους οδηγούς με τα ραντάρ της τροχαίας. Τα τέλη κυκλοφορίας δεν είναι γι αυτό το σκοπό ????

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:45 | Γιάννης Ντούλιος

    Στα διοδια ολα τα ΙΧΕ πληρωνουν το ιδιο ποσο. Γιατι τα τελη κυκλοφο ριας ειναι διαφορετικα και τα αυτοκινητα ειναι χωρισμενα σε κατηγο ριες?
    Με 15% αυξηση στα καυσιμα υπολογιζω οτι καλυπτονται ολα τα τελη κυκλοφοριας των ΙΧΕ και το βαρος κατανεμεται δικαια αναλογα με την χρηση την υποδυναμη και την κατασταση στην οποια βρισκεται το οχημα.

    Προτεινω δυο μετρα :
    1.Ταμειακες μηχανες σε ολα τα πρατηρια αμεσα.
    2.Καταργηση των τελων κυκλοφοριας και αυξηση της τιμης των καυσιμων τοσο ωστε να καλυφθουν τα αναμενομενα εσοδα.
    Τολμηστε! Αποδωστε δικαιοσυνη, μην αναβαλετε.
    Σας ευχαριστω και σας ευχομαι καλη επιτυχια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠ. ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α

    1.ΠΡΙΝ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΟΙ
    ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ (ΑΣΩΠΟΣ,ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ,
    ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΜΑΤΑ, ΑΚΤΕΣ,ΔΑΣΗ , ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΛΠ ΚΛΠ

    2.Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ
    ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ
    ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ (ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ,ΕΡΓΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
    ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΙ
    ΣΑΝ ΣΑΛΟΝΙΑ, ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ,ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ
    ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ
    ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ….

    3.ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ,ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
    ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ,ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΑΙ
    ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:48 | simos

    Σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, θεωρώ ότι τα μέτρα είναι απλά αναποτελεσματικά και άδικα. Για παράδειγμα, το δικό μου αυτοκίνητο 2000 cc και 143 ίππων, μοντέλο 2002, πληρώνει 671 ευρώ τέλη, ενώ η αξία του είναι 14000 ευρώ, ενώ η Mercedes ενός φίλου 1800 cc και 183 ίππων αξίας 40000 ευρώ και μοντέλο 2006 πληρώνει κοντά στα 200 ευρώ. Επίσης, ένα αυτοκίνητο 15 ετών 2000 cc αξίας 2000-3000 ευρώ πληρώνει περισσότερα τέλη από μια ολοκαίνουρια Ferrari ή κάποιο άλλο υπερπολυτελές και πανάκριβο αυτοκίνητο. Είναι προφανές ότι δεν πληρώνουν οι έχοντες αλλά αυτοί που απέκτησαν κάποιο αυτοκίνητο πιθανόν κάποια στιγμή ευημερίας και δεν έχουν χρήματα να το αλλάξουν, ενώ αυτοί που έχουν καινούρια και πανάκριβα δεν πληρώνουν. Το θέμα επίσης με τους ρύπους είναι απαράδεκτο, δηλαδή δώσε 50 ή 100 ευρώ και ρύπανε όσο θες? Πρέπει να είναι συνάρτηση των εκπομπών ρύπων και πιθανώς των χιλιόμετρων που καλύπτει κάθε όχημα ετησίως.

    Συμπερασματικά, η πρόταση μου είναι να υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας κάθε οχήματος συνυπολογίζοντας: 1)την αντικειμενική του αξία, υπάρχουν πολλοί πίνακες ακόμα και σε ένα περιοδικό αυτοκινήτου με την αξία κάθε οχήματος καινούριου και μεταχειρισμένου, 2)την ιπποδύναμη του, αφού πλέον το κακό με τα μικρού κυβισμού τούρμπο αυτοκίνητα έχει παραγίνει, και είναι κατανοητό ότι η κατανάλωση και επομένως και η ρύπανση αυξάνει με την ιπποδύναμη, ενώ επίσης και σε όλη την Ευρώπη τα τέλη είναι βάση της ιπποδύναμης, 3)τις εκπομπές ρύπων και όχι την παλαιότητα, υπάρχει άλλωστε η κάρτα καυσαερίων, αφού δεν ρυπαίνει το ίδιο ένα καινούριο Hammer με ένα μικρό Fiat 8 ετών, εάν θέλουμε να ονομάζονται πράσινα τέλη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:29 | Σεραφειμ Τομαρας

    Στην συνεχεια επιστολων μου σχετικα με το πετρελαιο θερμανσης το Κρατος γνωριζει τον καθενα με την διευθυνση του και την περιουσια του ,τοσους φορους εισπρατει απο τα ακινητα ,και γνωριζει του χρηστες των ακιντων με τα εισοδηματα τους .Μπορει αφου εχει εισπραξει τα χρηματα απο την καταβολη του φορου για το πετρελαιο να συμψηφησει την επιστροφη φορου ή την εκπτωση απο περιβαλοντικα τελη αναλαογα με τις οικονομικες δυνατοτητες της οικονομιας και της αυξησης του ΑΕΠ . ΕΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:43 | ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΣΑΛΗΣ

    Κύριε Υπουργέ, για τα διάφορα τέλη -φόρους που θέλετε να ονομάσετε »πράσινα» , θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί και αντίστοιχος λογαριασμός στον οποίο θα πιστώνονταν τα χρήματα του πράσινου φόρου. Λογαριασμός που θα εκινείτο αποκλειστικά και μόνον για το περιβάλλον. Επί παραδείγματι
    τα χρήματα από τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας να χρηματοδοτούσαν την αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων οικιακής χρήσης. Επίσης τα τέλη κυκλοφορίας , για να είναι δίκαια και της λογικής »ο ρυπαίνων πληρώνει» , θα μπορούσαν να επιβάλλονται επί της μέτρησης CO2 κατά την έκδοση κάρτας καυσαερίων άπαξ ετησίως. Έτσι θα δινόταν το κίνητρο για σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, για έκδοση κάρτας καυσαερίων – που δεν την τηρούμε – και απολύτως δίκαιη. Εάν »τιμολογοσούσατε» το κάθε γραμμάριο CO2 με 1 ευρώ λ.χ. , τότε το 1000ράκι δεκαετίας θα πλήρωνε λιγότερο ( αφού ρυπαίνει λιγότερο) από ένα καινούριο Hammer ! Οι νόρμες euro1-2-3 κλπ , ή/και τα κυβικά δεν είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος , αφού συγκρίνουν ομοειδή αυτοκίνητα και όχι τα διάφορα που κυκλοφορούν. Και εν τέλει αφού κόπτεστε για το περιβάλλον ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ DIESEL που η σημερινή τεχνολογία, την έχει καταστήσει την καθαρότερη με διαφορά!
    Μετά τιμής

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:50 | Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος

    Ο κάθε περιβαλλοντικός φόρος να επιστρέφει για την προστασία του περιβάλλοντος. θα πρέπει να μελετάται σε βάθος ώστε να αποφευχθούν ορισμένες δυσάρεστες συνέπειες ‘οπως για παράδειγμα με το περιβαλλοντικό φόρο για τα ΙΧ. Οι οικοκαλλιεργητές με δικες τους δαπάνες ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος .Αυτό πρ΄πει να τους αναγνωριστεί κοινωνικά και οικονομικά.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 06:46 | Παναγιώτης Κονδύλης

    -Υπερβολικές αύξησεις στα τέλη κυκλοφορίας από τον ΥΠ.ΟΙΚ. , οδηγούν και την κοινωνία και τους πολίτες, σε υπερβολές.
    Έτσι το δημόσιο έχασε και τα μικρότερα Τ.Κ που εισέπραττε, χάνει τους φόρους στα ασφάλιστρα, στα καύσιμα, στα διόδια, κλπ….
    Τό χειρότερο η κυβέρνηση δημιούργησε αρνητική ψυχολογία, γιά την «υποδοχή» των νέων φορολογικών μέτρων σκληρότητας και των ασφαλιστικών μέτρων λιτότητας, που ετοιμάζει.
    -Τα πράγματα είναι απλά κε Παπακωνσταντίνου.
    Εισπράξτε από όλους τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα C.C των αυτοκινήτων τους, στο 30% αυτών που θεσπίσατε.
    Συντάξτε οικονομο-φοροτεχνική μελέτη και «επιμερίστε» το υπόλοιπο 70% [ισοδύναμο] ανά λίτρο καυσίμου της συνολικής κατανάλωσης.
    -Έτσι ο κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου θα πληρώνει άσπρα, κόκκινα, πράσινα τέλη, ανάλογα με την χρήση του μεταφορικού του μέσου και συνεπώς την μικρότερη ή την μεγαλύτερη ρύπανση που προκαλεί,κυρίως δε «έκαστος κατά το παλλίον του» [ενδυμά του] , την φοροδοτική του ικανότητα βρέ αδερφέ.
    -Όταν τα δημοτικά τέλη θα επιβαρύνουν στο μέλλον τα νοικοκυριά, ανάλογα με τον όγκο των απορριμάτων που «παράγουν», γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο, και με τα τέλη κυκλοφορίας, ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας.
    Τούτο είναι δίκαιο, αν αναλογιστούμε ότι γιά να μετακινηθούν 100 Kg γιά 100 Km χρειάζεται κατά μέσο όρο ένα λίτρο βενζίνης και συνεπώς δεν μπορεί π.χ εγώ [120 Kg] ή ο κ. Πάγκαλος, να πληρώνουμε τα ίδια τέλη με την κα Μπιρμπίλη,[αν είχαμε ίδια αυτοκίνητα] διότι απλά ρυπαίνουμε περισσότερο το περιβάλλον.
    -Σημειωτέον ότι τα παλαιότερης τεχνολογίας και μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο και συνεπώς θα επιβαρύνονται αναλογικά με μεγαλύτερα τέλη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:52 | Σαραντόπουλος Φώτης

    Δεν θα είχα καμία αντίρηση για μία αύξηση 30% στην τιμή της βενζίνης (παρ’ όλο που οδηγώ αυτοκίνητο με υψηλή κατανάλωση:
    10% για την αύξηση των εσόδων του Κράτους
    10% για την αύξηση των πράσινων δαπανών
    10% για την αύξηση των αμυντικών δαπανών

    Και ένα γενικό σχόλιο, που συνδέεται με την μείωση των δαπανών:

    ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30%, ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ

    Φ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
    ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1984 (25 ΧΡΟΝΙΑ)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:31 | Δ. Γ.

    Σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει επιτέλους:

    α.να πάψουν να υπολογίζονται με τα κυβικά εκατοστά αλλά με την ιπποδύναμη του κάθε οχήματος και να πάψει το φαινόμενο ευνοϊκότερης φορολόγησης των turbo κινητήρων (λιγότερα κυβικά εκατοστά)

    β.Να υπολογίζεται η φορολόγηση βάσει της χρήσης και όχι μόνο βάσει του αυτοκινήτου-παλαιότητα και των κυβικών εκατοστών του. Δεν κάνουν όλα τα αυτοκίνητα μέσα στο χρόνο τα ίδια χιλιόμετρα. (ένα μέτρο θα ήταν η αύξηση των των καυσίμων όπου όσο γίνεται χρήση πληρώνεις έμμεσα περισσότερα.)

    γ.Να υπολογίζεται επιτέλους η αξία του κάθε αυτοκινήτου. Όχι μόνο για τα παλαιά αλλά και για τα καινούρια. Τεράστιες αδικίες παρατηρούνται και στα νέα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών. Για να είναι δίκαιη η φορολόγηση θα πρέπει και η αξία αγοράς να υπολογίζεται ώστε να εφαρμόζονται σωστότερα τα τέλη. (Νέα αυτοκίνητα με διαφορές από 100% και πάνω στην τιμή τους θεωρούνται το ίδιο και πληρώνουν τα ίδια τέλη)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:51 | ΓΕΔ

    Παρατηρήσεις όσον αφορά το Φόρο στη Βενζίνη και τα Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων.
    Τα Τέλη Κυκλοφορίας αυξήθηκαν με κριτήρια την παλαιότητα και τον κυβισμό των αυτοκινήτων. Τα κριτήρια αυτά θεωρήθηκε εσφαλμένα ότι αντιπροσωπεύουν το βαθμό ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η κατοχή όμως αυτοκινήτου δεν συνεπάγεται ρύπανση, η χρήση του είναι που επιβαρύνει διπλά την κοινωνία: Με τη ρύπανση και τη συμφόρηση των δρόμων ιδίως στις μεγάλες πόλεις.
    Η αρχή που πρέπει να πρυτανεύσει είναι ότι ο επιβαρύνων την κοινωνία πρέπει να την αποζημιώσει («ο ρυπαίνων πληρώνει»). Η απλούστερη διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί είναι η εξής:
    1.Σημαντική αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης βενζίνης ώστε η Ελλάδα να καταταγεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε που φορολογούν βαρύτερα τη βενζίνη (σήμερα κατατάσσεται κάτω του σχετικού μέσου όρου). Ο λόγος είναι ότι η κατανάλωση της βενζίνης είναι που ρυπαίνει το περιβάλλον. Το μέτρο μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα με ελάχιστο κόστος συλλογής τους.
    2.Για τους κατόχους αυτοκινήτων που είναι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων (π.χ . Λεκανοπέδιο Αττικής και ευρύτερη περιοχή της πόλης της Θεσσαλονίκης) να επιβληθεί μαζί με τα τέλη και ένας ειδικός φόρος για τη συμφόρηση που προκαλούν (π.χ. 100ευρώ ετησίως για τα κάτω των 2000 κυβικών και 200ευρώ για τα πάνω από τα 2000 κυβικά).
    3.Τις ημέρες των μεγάλων εξόδων και εισόδων από και πρός τις πόλεις να αυξάνονται σημαντικά (π.χ να διπλασιάζονται) τα διόδια ώστε να «εσωτερικευτούν οι σχετικές εξωτερικές επιβαρύνσεις»(internalization of externalities). Στις περιπτώσεις που τα διόδια έχουν εκχωρηθεί σε κατασκευαστικές κοινοπραξίες, προφανώς τα αυξημένα έσοδα από την υιοθέτηση του μέτρου θα εισπράττονται από το κράτος και όχι από τις κοινοπραξίες.
    4.Εισαγωγή παρκόμετρων σε όλες τις περιοχές όλων των Δήμων όπου παρατηρείται έλλειψη χώρων στάθμευσης. Το έσοδο αυτό να εισπράττεται από τους Δήμους με ειδικό προορισμό την επισκευή και βελτίωση των δρόμων του Δήμου ή την κατασκευή δημοτικών χώρων στάθμευσης.
    Η υιοθέτηση των πιο πάνω μέτρων δεν θα επιβαρύνει τον πτωχό κάτοικο του χωριού που έχει ένα αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας και το χρησιμοποιεί ελάχιστα στην περιοχή του. (με τα υιοθετηθέντα μέτρα του το στερείτε…). Ούτε θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τον έχοντα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητο, το οποίο όμως χρησιμοποιεί ελάχιστα (ένα αυτοκίνητο 5000 κυβικών που διανύει 3.000χιλιόμετρα τον χρόνο ρυπαίνει λιγότερο από ένα αυτοκίνητο 1200 κυβικών που διανύει 50.000χιλιόμετρα ετησίως). Το μεγάλο όμως αυτοκίνητο συμβάλλει περισσότερο στη συμφόρηση των δρόμων, γι αυτό και με το μέτρο 2 πιο πάνω πληρώνει περισσότερα…
    Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να γίνει αντιληπτό ότι τα πλεονεκτήματα των πιο πάνω μέτρων είναι πολλαπλά, όπως:
    α. Θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα (μπορεί να υπερβούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ ) τόσο απαραίτητα στην παρούσα συγκυρία.
    β.Οδηγούν σε μείωση εισαγωγής καυσίμων μειώνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
    γ.Θα αυξήσουν τα έσοδα των μέσων μαζικής κυκλοφορίας και θα οδηγήσουν σε «συμπράξεις» κατόχων αυτοκινήτων (car pools, κλπ).
    δ.Θα ενισχύσουν σε κάποιο βαθμό την αποκέντρωση
    ε. Θα κατανείμουν χρονικά καλλίτερα τις κινήσεις των πολιτών από και προς τις πόλεις τις ημέρες και ώρες αιχμής, κ.ο.κ
    Το κυριότερο μειονέκτημα του πρώτου μέτρου της πρότασης είναι ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου των τιμών. Αυτή όμως θα είναι εφάπαξ αναπροσαρμογή του επιπέδου των τιμών σε μία εποχή που ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα χαμηλός, συγκρινόμενος με το παρελθόν, αν και η σημαντική σύγκριση είναι με τον πληθωρισμό των εμπορικών μας εταίρων (π.χ. χώρες της Ε.Ε.) και η τελευταία σύγκριση είναι ατυχώς δυσμενής για τη χώρα…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:06 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος του απλού πολίτη.

    Θα σταθώ στο ζήτημα των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων.

    Κατά την άποψή μου και σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», η οποία άλλωστε εφαρμόζεται στο κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, θα πρέπει τα τέλη κυκλοφορίας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ποσότητες αερίων ρύπων που εκπέμπουν τα ΙΧ μέσα μεταφοράς (CO2, NOx, PM).

    Η παλαιότητα ενός οχήματος δεν προεξοφλεί ότι αυτό αποτελεί πηγή ρύπανσης. Επισημαίνω, ότι η μέτρηση των εκπομπών κατά την έκδοση της Κάρτας Καυσαερίων μπορεί και πρέπει να πιστοποιεί την λειτουργική κατάσταση του οχήματος και τη συμμόρφωσή του με τα όρια που έχει θέσει ο κατασκευαστής του.

    Σημειώνεται ότι οι εκπομπές υποβάλλονται από την κατασκευάστρια εταιρία (μέσω του αντιπροσώπου – εισαγωγέα της) και αναγράφονται στην Έγκριση Τύπου του οχήματος, οπότε δεν υφίσταται πρόβλημα στον προσδιορισμό τους.

    Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι ανάλογα με τις εκπομπές αερίων και ιδιαίτερα του CO2, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Προκειμένου όμως να δοθεί αφενός κίνητρο για την απόκτηση αυτοκινήτων μικρού κυβισμού, σύγχρονων ακόμα και υβριδικών, θα ήταν σκόπιμο κάτω από ένα όριο εκπομπών να υφίσταται μια μικρή, αν όχι μηδενική χρέωση. Αντίθετα, ως αντικίνητρο για την απόκτηση ρυπογόνων, μεγάλου κυβισμού οχημάτων, θα πρέπει η χρέωση από ένα όριο εκπομπών και πάνω να είναι σημαντικά υψηλότερη. Ο προσδιορισμός και των δύο ορίων θα πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τις σχετικές τεχνολογικές εξελίξεις και την κοινοτική νομοθεσία. Επί παραδείγματι, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει κατάταξη των οχημάτων σε κατηγορίες από Α(<100 CO2 g/km) έως και F (186+ CO2 g/km).

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:30 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΧΙΔΗΣ

    Σκοπός δεν πρέπει να είναι η είσπραξη φόρων αλλά η προστασία του περιβάλλοντος με συνεχείς ελέγχους και βαριά πρόστιμα.
    Τι θέλετε να μας πείτε; Ότι ήταν νόμιμη και επιβεβλημένη η βαραβαρότητα της αύξησης των τελών κυκλοφορίας πάνω από 50% – 200%για τα αυτοκίνητα πέρα της 10ετίας; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Εξανεμισμός όλης της αύξησης που θα πάρει ο κάθε εργαζόμενος το 2010.
    Κρατήσατε τα αυξημένα τέλη που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, που συνδέθηκαν με το μέτρο της απόσυρσης, την οποία κόψατε. Τα κατεβάσατε λίγο γιατί ήταν υπερφουσκωμένα, εφαρμόζοντας δηλαδή τη μέθοδο του γουρουνιού και μήπως περιμένετε να σας πούμε και ευχαριστώ; Αμ δε σας πλειοψήφισε ο Λαός για τέτοια τερτίπια.
    Ένα αυτοκίνητό 11 ετών που τα καυσαέριά του είναι όπως ενός καινούργιου γιατί συντηρείται επιμελώς και που διανύει ετησίως σχεδόν 10.000 χιλμ., ρυπαίνει το περιβάλλον και φθείρει τους δρόμους περισσότερο από ένα πενταετίας που κάνει π.χ. 40.000 χιλμ.;
    Επιτέλους, βάλτε στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις σας τη μαθηματική δικαιοσύνη, την αναλογικότητα. Αλήθεια, δε φτάνει ο ειδικός φόρος στα καύσιμα που συνεχώς αυξάνει;
    Στην πόλη μου υπάρχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου. Τα κεραμύδια έχουν γίνει γκρι και τα πνευμόνια μας τσιμενταρίζονται. Τι έλεγχοι γίνονται και ποια πρόστιμα επιβλήθηκαν και πληρώθηκαν;
    Την αποκατάσταση του περιβάλλοντος να την πληρώσουν τα λαίμαργα οικονομικά θηρία που το λεηλατούν και το καταστρέφουν βάρβαρα. Δε μας πείθει, λοιπόν, η ευαισθησία σας αυτή. Τα πράγματα δείχνουν πως τίποτα το ουσιαστικό δεν πρόκειται να γίνει παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας για την προστασία της φύσης και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, της οποίας τις οδυνηρές συνέπειες βιώνουμε ήδη. Δεν είδατε που δε συμφώνησαν για το ζήτημα αυτό οι ηγέτες του κόσμου πρόσφατα στην Κοπεγχάγη, με πρώτο και «καλύτερο» των ΗΠΑ; Είναι και αυτό συνέπεια της στυγνής καπιταλιστικής ελεύθερης (ασύδοτης) οικονομία, κοντά στην χρόνια εγγενή ασθένιά του, την ανεργία.
    Όχι άλλα βάρη στις πλάτες του προδομένου Λαού, ο οποίος όχι μόνο δε μολύνει το περιβάλλον, αλλά το προστατεύει εθελοντικά. Αλήθεια, είδατε κανέναν πλούσιο να τρέχει να σβήνει πυρκαγιές;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:12 | Haralambos Xirouhakis

    kathe trapeza sto telos tou etous na ektypwnoun tin kinisi tou logariasmou kai na mpenei sti forologiki dilwsi.Etsi tha xerei to Kratos posa konomise o kathenas.Kai kati allo to autokinito mou pou apo to 1996 exei kanei 30000 xiliometra mono me ola ta service poso molinei? efharistw.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:53 | Σεραφειμ Τομαρας

    Αξιοτιμοι κυριοι
    Για να μπορεσουμε ως κοινωνια αλλα και ως εθνος -κρατος να σταθουμε μεσα στην Ευρωπαικη Ενωση θα πρεπει να προσεγγισουμε τις πραγματικες εννοιες οπως τις αντιλαμβανεται ολος ο κοσμος .
    Δεν μπορουμε να μιλαμε πχ. για αντικειμενικο συστημα αξιων ακινηντων .Στην ουσια συνομολογει το Κρατος οτι δεν θελει να εισπραξει τους πραγματικους φορους . Σε κανενα Κρατος της Ευρωπαικης Ενωσης δεν υπαρχει αντιστοιχη πρακτικη . Στην ουσια εκτιμω οτι συνομολογουμε τοι δεν ειμαστε Κρατος Δικαιου αρα δεν μπορουμε να σκεφτομαστε να ειμαστε στην Ενωση αυτη .
    Το ιδιο συμβαινει και με τους περιβαλοντικους φορους . θα πρεπει να πουμε τα πραγματα με το ονομα τους δεν μπορουμε να εχουμε μειωση του φορου για το πετρελαιο θερμανσης οδηγει σε στεβλωση των παραμετρων και δεν μπορουν να παρθουν μετρα ορθολογικα σε αντιστοιχια με τις αλλες χωρες , αλλα η ολη πολιτικη ειναι αδικη και μη ορθολογικη .
    Εχω κανει προτασεις τον Ιουλιο 2006 για αντισυνταγματικοτητα και προτασεις για ληψη μετρων για εξοικονομηση Αυγουστος 2006 . Οι προτασεις μου διαβιβαστηκαν στο Γενικο Λογιστηριο του Κρατους , ομως μεχρι σημερα δεν εχουμε πει τα πραγματα με το ονομα τους και το Κρατος δεν εχει την διοικηση και την βουληση να το κανει και να βαλει τη χωρα σε μια ορθολογικη αντιμετωπιση των πραγματων .
    Εαν δεν πουμε τα πραγματα με το ονομα τους ως Κρατος Δικαιου ΔΕΝ μπορουμε να μιλησουμε και για κοινωνικη δικαιοσυνη μεσω των φορολογικων μετρων και ειδικα των περιβαλοντικων οπως μεχρι σημερα τα ακουμε και γνωριζουμε .