- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 01: Ορισμοί

Για τις ανάγκες τις παρούσας Απόφασης ορίζονται οι εξής έννοιες και ορισμοί :

Ειδικός Ασφαλής Αλγόριθμος Συνόψεων (ΕΑΑΣ)

Ως Ειδικός Ασφαλής Αλγόριθμος Συνόψεων, ορίζεται η μονόδρομη μαθηματική συνάρτηση – αλγόριθμος κατακερματισμού δημιουργίας μοναδικής σύνοψης, όπως αυτός ειδικότερα ορίζεται στο Παράρτημα Π2.

Προηγμένη Ασφαλής Ηλεκτρονική Ψηφιακή Σύνοψη (ΠΑΗΨΣ)

Ως Προηγμένη Ασφαλής Ηλεκτρονική Ψηφιακή Σύνοψη (ΠΑΗΨΣ) ορίζεται το σύνολο της αλληλουχίας δεκαεξαδικών χαρακτήρων, της σύνοψης που δημιουργείται με την χρήση του Ειδικού Ασφαλούς Αλγόριθμου Συνόψεων, και η οποία προσδιορίζει μονοσήμαντα το σύνολο των δεδομένων, που υπόκεινται σε επεξεργασία από τον αλγόριθμο αυτό. Ο αριθμός των χαρακτήρων της αλληλουχίας καθορίζεται από τη σύνοψη που παράγεται από τον ΕΑΑΣ όπως αυτός ορίζεται στο Παράρτημα Π2, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι κάθε byte της σύνοψης, αναπαρίσταται με 2 δεκαεξαδικούς χαρακτήρες.

Πάροχος Άυλης Φορολογικής Σήμανσης (ΠΑΦΣ)

Ως Πάροχος Άυλης Φορολογικής Σήμανσης ορίζεται κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, τεχνογνωσία και τις κατάλληλες οργανωτικές και υπολογιστικές υποδομές και τα Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα (ΠΕΣ) για να παρέχει υπηρεσίες Άυλης Φορολογικής Σήμανσης και έχει :
α) υποβάλει δήλωση καταχώρησης στην Αρχή Πιστοποίησης Παρόχων Άυλης Φορολογικής Σήμανσης, με φάκελο δικαιολογητικών για την παροχή Άυλης Φορολογικής Σήμανσης
β) λάβει έγκριση Πολιτικής Ασφάλειας για τη διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σύμφωνα με τον Κανονισμό Αριθμ. αποφ. 165/2011 ΦΕΚ Β’ 2715/17-11-2011, και
γ) εκπληρώνει και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Παραρτήματος Π6

Η Αρχή Πιστοποίησης Παρόχων Άυλης Φορολογικής Σήμανσης τηρεί Μητρώο των Εγκατεστημένων στην Ελλάδα Παρόχων Υπηρεσιών Άυλης Φορολογικής Σήμανσης και με Κανονισμό της, δύνανται να καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα που σχετίζονται με την εποπτεία και τον έλεγχο των ΠΑΦΣ για την παροχή Άυλης Φορολογικής Σήμανσης.

Ο ΠΑΦΣ δύναται πέρα των υπηρεσιών παροχής Άυλης Φορολογικής Σήμανσης να παρέχει και άλλες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικών ψηφιακών υπογραφών, αναδοχής τιμολόγησης, ηλεκτρονικής αποθήκευσης, ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων, κλπ.

Ως Αρχή Πιστοποίησης Παρόχων Άυλης Φορολογικής Σήμανσης ορίζεται η Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Φορολογικά Στοιχεία (ΦΣ)

Ως φορολογικά Στοιχεία ορίζονται τα παραστατικά συναλλαγών των οποίων ο τίτλος, το περιεχόμενο και ο τρόπος έκδοσης ορίζονται από τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. (Κεφ. Ε του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 – ΦΕΚ Α΄ 222), χρησιμοποιούνται για τις πρωτογενείς εγγραφές στα φορολογικά βιβλία και κατ’ επέκταση στο φορολογικό έλεγχο και περιλαμβάνονται στον Πίνακα του Παραρτήματος Π5.

Υπόχρεος Φορολογικής Σήμανσης (ΥΦΣ)

Ως Υπόχρεος Φορολογικής Σήμανσης κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που είναι Υπόχρεος Απεικόνισης Συναλλαγών και διενεργεί συναλλαγές που υπόκεινται στην έκδοση Φορολογικών Στοιχείων (ΦΣ) του Πίνακα του Παραρτήματος Π5, σύμφωνα ειδικότερα και με τα οριζόμενα στον ΚΦΑΣ (Κεφ. Ε του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 – ΦΕΚ Α΄ 222), και χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την καταχώρηση των δεδομένων τους, την δημιουργία τους και την ηλεκτρονική έκδοσή τους.

Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ)

Ως Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξης Σήμανσης Στοιχείων ΕΑΦΔΣΣ είναι η ηλεκτρονική συσκευή που ορίζεται με τις διατάξεις του Άρθρου 10 της παρούσας απόφασης.

Άυλη Φορολογική Σήμανση

Ως Άυλη Φορολογική Σήμανση ορίζεται η Συμβολοσειρά Φορολογικής Σήμανση (ΣΦΣ) που λαμβάνεται από ΠΑΦΣ, σύμφωνα με τους όρους και της προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης. Για την παροχή υπηρεσιών Άυλης Φορολογικής Σήμανσης σε Υπόχρεο Φορολογικής Σήμανσης (ΥΦΣ), ο ΠΑΦΣ υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει συνάψει με αυτόν σύμβαση παροχής υπηρεσιών Άυλης Φορολογικής Σήμανσης εγγυημένου επιπέδου (SLA), η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.

Φορολογικά Δεδομένα Στοιχείου (ΦΔΣ)

Ως Φορολογικά Δεδομένα Στοιχείου ορίζεται το σύνολο των διακριτών δεδομένων (πεδίων) των Πινάκων Α και Β του Παραρτήματος Π1 που κατά περίπτωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά ή προαιρετικά και αποτελούν περιεχόμενο του φορολογικού στοιχείου, με τη μορφή της αλληλουχίας, τους όρους και τις προϋποθέσεις του Παραρτήματος Π1.

Ημερήσιος Αύξων Αριθμός (ΗΑΑ)

Ως Ημερήσιος Αύξων Αριθμός (ΗΑΑ) σήμανσης φορολογικού στοιχείου (παραστατικού) ορίζεται ο δεκαδικός αριθμός της ημερήσιας συνεχούς και αλληλοδιάδοχης αύξουσας αρίθμησης κάθε δημιουργούμενης σήμανσης στοιχείου (παραστατικού). Ο ΗΑΑ δημιουργείται αυτόματα με την διαδικασία δημιουργίας κάθε σήμανσης, είτε από τη διασυνδεόμενη ΕΑΦΔΣΣ του Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ), στην περίπτωση που η σήμανση γίνεται από τη συσκευή αυτή, είτε από τα υπολογιστικά συστήματα του ΠΑΦΣ, στην περίπτωση που σήμανση γίνεται άυλα μέσω αυτού. Μετά το κλείσιμο κάθε ημέρας και τη δημιουργία της Γενικής Ημερήσιας ΠΑΗΨΣ, ο ΗΑΑ ανατοποθετείται και λαμβάνει την ημερήσια αρχική τιμή 1 για την 1η σήμανση, 2 για την 2η, κοκ. Ο ΗΑΑ σήμανσης στοιχείου σχηματίζεται στη μορφή μετρητή σταθερού μήκους 4 ψηφίων, με τη συμπλήρωση πρώτα των δεξιότερων θέσεων του μετρητή και οι τυχόν υπόλοιπες θέσεις (μέχρι τον αριθμό 4) των ψηφίων συμπληρώνονται με 0. Δεν παρεμβάλλεται κανένα σύμβολο διαχωρισμού τριάδων (εκατοντάδων, χιλιάδων κλπ).

Γενικός Αύξων Αριθμός (ΓΑΑ)

Ως Γενικός Αύξων Αριθμός (ΓΑΑ) σήμανσης φορολογικού στοιχείου (παραστατικού) ορίζεται ο δεκαδικός αριθμός της γενικής συνεχούς και αλληλοδιάδοχης αύξουσας αρίθμησης κάθε δημιουργούμενης σήμανσης στοιχείου (παραστατικού). Ο ΓΑΑ δημιουργείται αυτόματα με την διαδικασία δημιουργίας κάθε σήμανσης, είτε από τη διασυνδεόμενη ΕΑΦΔΣΣ του Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ), στην περίπτωση που η σήμανση γίνεται από τη συσκευή αυτή, είτε από τα υπολογιστικά συστήματα του ΠΑΦΣ, στην περίπτωση που σήμανση γίνεται άυλα μέσω αυτού. Ο ΓΑΑ λαμβάνει την αρχική τιμή 1 για την 1η σήμανση, 2 για την 2η, κοκ. Ο ΓΑΑ σήμανσης στοιχείου σχηματίζεται στη μορφή μετρητή σταθερού μήκους 8 ψηφίων, με τη συμπλήρωση πρώτα των δεξιότερων θέσεων του μετρητή και οι τυχόν υπόλοιπες θέσεις (μέχρι τον αριθμό 8) των ψηφίων συμπληρώνονται με 0. Δεν παρεμβάλλεται κανένα σύμβολο διαχωρισμού τριάδων (εκατοντάδων, χιλιάδων κλπ).

Χρονοσφραγίδα Σήμανσης (ΧΣ)

Ως Χρονοσφραγίδα Σήμανσης (ΧΣ) ορίζεται η σταθερού μήκους αλληλουχία 10 δεκαδικών αριθμητικών ψηφίων, η οποία σχηματίζεται, στη μορφή ΕΕΜΜΗΗΩΩΛΛ, όπου ΕΕ είναι το έτος, ΜΜ ο μήνας, ΗΗ η ημερομηνία, ΩΩ η ώρα και ΛΛ τα λεπτά και η
οποία προσδιορίζει την ημερομηνία και την ώρα δημιουργίας της ΠΑΗΨΣ και της ΣΦΣ του συγκεκριμένου στοιχείου. Η ΧΣ δημιουργείται αυτόματα με την διαδικασία δημιουργίας κάθε σήμανσης, είτε από τη διασυνδεόμενη ΕΑΦΔΣΣ του Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ), στην περίπτωση που η σήμανση γίνεται από τη συσκευή αυτή, είτε από τα υπολογιστικά συστήματα του ΠΑΦΣ, στην περίπτωση που σήμανση γίνεται άυλα μέσω αυτού.

Φορολογικά Δεδομένα Σήμανσης Στοιχείου (ΦΔΣΣ)

Ως Φορολογικά Δεδομένα Σήμανσης Στοιχείου ορίζεται η αλληλουχία των χαρακτήρων που αποτελείται διαδοχικά από το σύνολο των δεδομένων:
i. Τα Φορολογικά Δεδομένα Στοιχείου (ΦΔΣ) στη μορφή της αλληλουχίας σήμανσης των Φορολογικών Δεδομένων Σήμανσης (ΦΔΣ) και με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Παραρτήματος Π1
ii. Τον Ημερήσιου Αύξοντα Αριθμό (ΗΑΑ) σήμανσης του φορολογικού στοιχείου που αφορά τον συγκεκριμένο Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ) – εκδότη του στοιχείου και για συγκεκριμένη ΕΑΦΔΣΣ ή συγκεκριμένο ΠΑΦΣ
iii. Τον Γενικό Αύξοντα Αριθμό (ΓΑΑ) σήμανσης του φορολογικού στοιχείου που αφορά τον συγκεκριμένο Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ) – εκδότη του στοιχείου και για συγκεκριμένη ΕΑΦΔΣΣ ή συγκεκριμένο ΠΑΦΣ
iv. Τη Χρονοσφραγίδα Σήμανσης (ΧΣ) του φορολογικού στοιχείου που αφορά τον συγκεκριμένο Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ) – εκδότη του στοιχείου και για συγκεκριμένη ΕΑΦΔΣΣ ή συγκεκριμένο ΠΑΦΣ
v. Τον Αριθμό Μητρώου της ΕΑΦΔΣΣ (11 χαρακτήρες) στην περίπτωση που η σήμανση γίνεται από συσκευή ΕΑΦΔΣΣ, ή τον Μοναδικό Αριθμό Μητρώου του Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ) στον ΠΑΦΣ : (11 χαρακτήρες επίσης), ο οποίος σχηματίζεται με βάση τον Αριθμό καταχώρησης του ΠΑΦΣ στο μητρώο της Αρχής Πιστοποίησης Παρόχων Άυλης Φορολογικής Σήμανσης, στην περίπτωση που σήμανση γίνεται άυλα μέσω ΠΑΦΣ.

Η αλληλουχία των χαρακτήρων που σχηματίζεται από τον Ημερήσιο Αύξοντα Αριθμό (ΗΑΑ) σήμανσης, τον Γενικό Αύξοντα Αριθμό (ΓΑΑ) σήμανσης, τη Χρονοσφραγίδα Σήμανσης (ΧΣ) γίνεται συνολικά είτε από συσκευή ΕΑΦΔΣΣ είτε από ΠΑΦΣ.

Η κωδικοποίηση της αλληλουχίας των ΦΔΣΣ, γίνεται με το πρότυπο ΕΛΟΤ-928, ανεξάρτητα από ενδεχόμενο διαφορετικό τρόπο κωδικοποίησής των αποθηκευμένων πεδίων και πληροφοριών

Συμβολοσειρά Φορολογικής Σήμανσης (ΣΦΣ)

Ως Συμβολοσειρά Φορολογικής Σήμανσης ορίζεται η αλληλουχία χαρακτήρων που διαμορφώνεται από την διακριτή προσθήκη των εξής τμημάτων δεδομένων :
i. Το τμήμα της αλληλουχίας των χαρακτήρων της αντίστοιχης Προηγμένης Ασφαλούς Ηλεκτρονικής Ψηφιακής Σύνοψης (ΠΑΗΨΣ) που προκύπτει από την επεξεργασία του συνόλου των δεδομένων των ΦΔΣ και των τμημάτων δεδομένων που ακολουθούν, από τον Ειδικό Ασφαλή Αλγόριθμο Συνόψεων (ΕΑΑΣ). Γίνεται χρήση μόνον αριθμών και κεφαλαίων λατινικών χαρακτήρων του δεκαεξαδικού αριθμητικού συστήματος : 0…9 και A…F.
ii. Το τμήμα του Ημερήσιου Αύξοντα Αριθμό (ΗΑΑ) σήμανσης του φορολογικού στοιχείου (παραστατικού) που αφορά τον συγκεκριμένο Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ) – εκδότη του στοιχείου και για συγκεκριμένη ΕΑΦΔΣΣ ή συγκεκριμένο ΠΑΦΣ. Ο ΗΑΑ σήμανσης στοιχείου σχηματίζεται στη μορφή μετρητή σταθερού μήκους 4 ψηφίων. Ο ΗΑΑ αναγράφεται στο δεξιότερο μέρος και οι τυχόν υπόλοιπες θέσεις (μέχρι τον αριθμό 4) των ψηφίων συμπληρώνονται με 0. Δεν παρεμβάλλεται κανένα σύμβολο διαχωρισμού τριάδων (εκατοντάδων, χιλιάδων κλπ).
iii. Το τμήμα του Γενικού Αύξοντα Αριθμού (ΓΑΑ) σήμανσης του φορολογικού στοιχείου (παραστατικού) που αφορά τον συγκεκριμένο Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ) – εκδότη του στοιχείου και για συγκεκριμένη ΕΑΦΔΣΣ ή συγκεκριμένο ΠΑΦΣ. Ο ΓΑΑ σήμανσης στοιχείου σχηματίζεται στη σε μορφή μετρητή σταθερού μήκους 8 ψηφίων. Ο ΓΑΑ αναγράφεται στο δεξιότερο μέρος και οι τυχόν υπόλοιπες θέσεις (μέχρι τον αριθμό 8) των ψηφίων συμπληρώνονται με 0. Δεν παρεμβάλλεται κανένα σύμβολο διαχωρισμού τριάδων (εκατοντάδων, χιλιάδων κλπ).
iv. Το τμήμα της Χρονοσφραγίδας Σήμανσης (ΧΣ) η οποία προσδιορίζει την ημερομηνία και την ώρα δημιουργίας της ΠΑΗΨΣ και της ΣΦΣ του συγκεκριμένου στοιχείου, η οποία σχηματίζεται ως μια σταθερού μήκους αλληλουχία 10 χαρακτήρων, ως εξής : ΕΕΜΜΗΗΩΩΛΛ, όπου ΕΕ είναι το έτος, ΜΜ ο μήνας, ΗΗ η ημερομηνία, ΩΩ η ώρα και ΛΛ τα λεπτά.
v. Το τμήμα με τον Αριθμό Μητρώου της ΕΑΦΔΣΣ (11 χαρακτήρες) στην περίπτωση που η σήμανση γίνεται από συσκευή ΕΑΦΔΣΣ, ή τον Μοναδικό Αριθμό Μητρώου του Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ) στον ΠΑΦΣ : (11 χαρακτήρες επίσης), ο οποίος σχηματίζεται με βάση τον Αριθμό καταχώρησης του ΠΑΦΣ στο μητρώο της Αρχής Πιστοποίησης Παρόχων Άυλης Φορολογικής Σήμανσης), στην περίπτωση που σήμανση γίνεται άυλα μέσω ΠΑΦΣ.
vi. Το τμήμα επαλήθευσης που αποτελείται τους 2 δεκαεξαδικούς χαρακτήρες ελέγχου ορθότητας της Συμβολοσειράς Φορολογικής Σήμανσης, που προκύπτουν από την δεκαεξαδική πρόσθεση των χαρακτήρων (bytes) χωρίς κρατούμενο όλων των προηγούμενων χαρακτήρων (2 digits hexadecimal checksum). Γίνεται χρήση μόνον αριθμών και κεφαλαίων λατινικών χαρακτήρων του δεκαεξαδικού αριθμητικού συστήματος : 0…9 και A…F.

Η διάκριση των τμημάτων της Συμβολοσειράς Σήμανσης γίνεται με τη χρήση 1 χαρακτήρα διαστήματος (space)

Η ΣΦΣ μπορεί να λαμβάνεται είτε από διασυνδεόμενη συσκευή ΕΑΦΔΣΣ είτε με Άυλη Φορολογική Σήμανση από ΠΑΦΣ.

Ηλεκτρονική Έκδοση Φορολογικού Στοιχείου (ΗΕΦΣ)

Ως Ηλεκτρονική Έκδοση Φορολογικού Στοιχείου θεωρείται κάθε έκδοση Φορολογικού Στοιχείου (ΦΣ) – παραστατικού, τα ΦΔΣ του οποίου έχουν λάβει σήμανση, δηλαδή ΠΑΗΨΣ και ΣΦΣ. Ως χρόνος της ΗΦΕΣ θεωρείται ο χρόνος που προσδιορίζεται στη Χρονοσφραγίδα (ΧΣ) της ΣΦΣ.

Λογισμικό Υποστήριξης Σήμανσης Φορολογικών Στοιχείων Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΛΥΣΦΣΥΦΣ)

Ως Λογισμικό Υποστήριξης Σήμανσης Φορολογικών Στοιχείων Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΛΥΣΦΣΥΦΣ) ορίζεται η εφαρμογή λογισμικού ή το σύνολο των εφαρμογών λογισμικού του Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ), που εγκαθίσταται σε Η/Υ ή ανακτάται – προσπελαύνεται από Η/Υ του Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ) και διαχειρίζεται τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη σήμανση των στοιχείων (παραστατικών). Στις διαδικασίες αυτές περιλαμβάνονται :
• Η ανάκτηση των Φορολογικών Δεδομένων Στοιχείων (ΦΔΣ) από άλλες τοπικά εγκατεστημένες ή απομακρυσμένες εφαρμογές λογισμικού συμπεριλαμβανομένων των Βάσεων Δεδομένων
• Ο μετασχηματισμός και η δημιουργία της μορφής της αλληλουχίας χαρακτήρων προς σήμανση του Παραρτήματος Π1
• Η ασφαλής ηλεκτρονική επικοινωνία και αποστολή – διαβίβαση των ΦΔΣ είτε σε διασυνδεόμενη ΕΑΦΔΣΣ του Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση, στην περίπτωση που η σήμανση γίνεται από ΕΑΦΔΣΣ, είτε σε απομακρυσμένα υπολογιστικά συστήματα του ΠΑΦΣ, στην περίπτωση που σήμανση γίνεται άυλα μέσω ΠΑΦΣ, με σκοπό τη δημιουργία και λήψη της αντίστοιχης ΣΦΣ.
• Η ασφαλής ηλεκτρονική επικοινωνία και λήψη της ΣΦΣ, είτε από διασυνδεόμενη ΕΑΦΔΣΣ του Υπόχρεου σε Φορολογική Σήμανση, στην περίπτωση που η σήμανση γίνεται από ΕΑΦΔΣΣ, είτε από απομακρυσμένα υπολογιστικά συστήματα του ΠΑΦΣ, στην περίπτωση που σήμανση γίνεται άυλα μέσω ΠΑΦΣ.
• Η ασφαλής ηλεκτρονική επικοινωνία και αποστολή – διαβίβαση των ΦΔΣ ή και της ΣΦΣ σε απομακρυσμένα υπολογιστικά συστήματα του ΠΑΦΣ, στην περίπτωση που σήμανση γίνεται άυλα μέσω ΠΑΦΣ, με σκοπό την επαλήθευση της ΣΦΣ που έχει δημιουργηθεί καθώς και η επαλήθευση ή μη αυτής.
• Η ασφαλής ηλεκτρονική επικοινωνία για την αποστολή – διαβίβαση του συνόλου ή μέρους των ΦΔΣ και της ΣΦΣ σε κεντρικές υποδομές (όπως η ΓΓΠΣ ή άλλες που θα οριστούν για το σκοπό αυτό), ή η ασφαλής θέση σε διάθεση αυτών για φορολογικούς σκοπούς. Η διαβίβαση αυτή μπορεί να γίνεται και για περισσότερα του ενός σημανθέντων φορολογικών στοιχείων με βάση εύρος Χρονοσφραγίδων Σήμανσης (ΧΣ). Στην περίπτωση που η σήμανση γίνεται μέσω ΠΑΦΣ, τότε η δυνατότητα της διαδικασίας αυτής μπορεί να παραλείπεται από το ΛΥΣΦΣΥΦΣ, εφ’ όσον την διαδικασία αυτή αναλαμβάνει ο ΠΑΦΣ για λογαριασμό του ΥΦΣ και αυτή αποτελεί μέρος της σύμβασης παροχής υπηρεσιών Άυλης Φορολογικής Σήμανσης εγγυημένου επιπέδου (SLA) .
• Η εκτύπωση της ΣΦΣ σε κάθε φορολογικό στοιχείο (παραστατικό) που αντιστοιχεί και περιλαμβάνει τα αντίστοιχα ΦΔΣ καθώς και η δυνατότητα αναπαράστασης και εκτύπωσης της ΣΦΣ σε γραμμωτό κώδικα δύο διαστάσεων του Παραρτήματος Π3.
• Η επικοινωνία με άλλες τοπικά εγκατεστημένες ή απομακρυσμένες εφαρμογές λογισμικού συμπεριλαμβανομένων των Βάσεων Δεδομένων για λογική συσχέτιση – διασύνδεση των ΦΔΣ και της ΣΦΣ που αντιστοιχεί σε αυτά, και τη μόνιμη και ασφαλή αποθήκευσή τους.
• Η λήψη της Γενικής Ημερήσιας ΠΑΗΨΣ είτε από διασυνδεόμενη ΕΑΦΔΣΣ είτε από ΠΑΦΣ, η λογική συσχέτισή της με τις αντίστοιχες ΠΑΗΨΣ και η ασφαλής και μόνιμη αποθήκευσή της σε τοπικά εγκατεστημένες ή απομακρυσμένες εφαρμογές λογισμικού συμπεριλαμβανομένων των Βάσεων Δεδομένων.
• Η ανάκτηση των Φορολογικών Δεδομένων Στοιχείων (ΦΔΣ) και της αντίστοιχης ΣΦΣ και η δημιουργία της μορφής της αλληλουχίας χαρακτήρων που έχει λάβει σήμανση με βάση το μορφότυπο του Παραρτήματος Π1, από τοπικά εγκατεστημένες ή απομακρυσμένες εφαρμογές λογισμικού συμπεριλαμβανομένων των Βάσεων Δεδομένων καθώς και η δημιουργία ιδιαίτερου ηλεκτρονικό αρχείου με περιεχόμενο την αλληλουχία χαρακτήρων που έχει λάβει σήμανση με βάση το μορφότυπο του παραρτήματος Π1. Η δημιουργία του αρχείου αυτού γίνεται σε κατάλληλο αποθηκευτικό μέσο, με σκοπό την επαλήθευσή του περιεχομένου του σε οποιαδήποτε περίπτωση επιτόπιων φορολογικών ελέγχων. Η ανάκτηση των ΦΔΣ και της αντίστοιχης ΣΦΣ και η δημιουργία ιδιαίτερων ηλεκτρονικών αρχείων μπορεί να γίνεται και για τις για περισσότερα του ενός σημανθέντων φορολογικών στοιχείων και τις αντίστοιχες Γενικές Ημερήσιες ΠΑΗΨΣ, με βάση εύρος Χρονοσφραγίδων Σήμανσης (ΧΣ), εύρος τιμών ΓΑΑ, ή άλλων δεδομένων από τα διακριτά τμήματα της ΣΦΣ. Η ανάκτηση μιας η περισσοτέρων Γενικών Ημερήσιων ΠΑΗΨΣ γίνεται σε ηλεκτρονικά αρχεία του Παραρτήματος Π1.
• Η ασφαλής ηλεκτρονική επικοινωνία για την αποστολή – διαβίβαση του συνόλου ή μέρους των ΦΔΣ και της ΣΦΣ σε κεντρικές υποδομές του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Στην περίπτωση που η σήμανση γίνεται άυλα μέσω ΠΑΦΣ, τότε η δυνατότητα της διαδικασίας αυτής μπορεί να παραλείπεται από το ΛΥΣΦΣΥΦΣ, εφ’ όσον την διαδικασία αυτή αναλαμβάνει ο ΠΑΦΣ για λογαριασμό του ΥΦΣ και αυτή αποτελεί μέρος της σύμβασης παροχής υπηρεσιών Άυλης Φορολογικής Σήμανσης εγγυημένου επιπέδου (SLA).
• Η ασφαλής ηλεκτρονική επικοινωνία, πρόσβαση, και ανάκτηση κωδικών στην υπηρεσία φιλοξενίας των εθνικών και διεθνών κωδικοποιήσεων (ΓΓΠΣ) που η χρήση τους αναφέρεται σε αντίστοιχα πεδία των Πινάκων Α και Β του μορφοτύπου, σύμφωνα με τον Πίνακα Γ του παρόντος Παραρτήματος Π1
• Η τήρηση σε αρχεία καταγραφής συμβάντων (LOG files) σε χρονική σειρά, με πλήρη και αναλυτικά δεδομένα που αφορούν τις προηγούμενες διαδικασίες

Είναι υποχρεωτική η αναλυτική περιγραφή και τεκμηρίωση των δυνατοτήτων των παραπάνω διαδικασιών του ΛΥΣΦΣΥΦΣ στα εγχειρίδια χρήσης του λογισμικού αυτού. Ο προμηθευτής του ΛΥΣΦΣΥΦΣ υποχρεούται στην διεξοδική επίδειξη των δυνατοτήτων αυτών σε κάθε Υπόχρεο σε Φορολογική Σήμανση (ΥΦΣ).

Ολοκλήρωση Ηλεκτρονικής Φορολογικής Έκδοσης Στοιχείων Ημέρας (ΟΗΦΕΣΗ)

Ως Ολοκλήρωση Ηλεκτρονικής Φορολογικής Έκδοσης Στοιχείων Ημέρας, ορίζεται η διαδικασία επεξεργασίας από τον ΕΑΑΣ του συνόλου των δεδομένων που σχηματίζεται από τις ΠΑΗΨΣ που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας (από την προηγούμενη ΟΗΦΕΣΗ) και της αμέσως προηγούμενης Γενικής Ημερήσιας ΠΑΗΨΣ, για τη δημιουργία μιας σύνοψης ημέρας, η οποία αποτελεί την Γενική Ημερήσια ΠΑΗΨΣ. Κάθε ΟΗΦΕΣΗ πρέπει να λαμβάνει χώρα το αργότερο 24 ώρες από την προηγούμενη ΟΗΦΕΣΗ εφ’ όσον από την προηγούμενη ΟΗΦΕΣΗ έχει δημιουργηθεί τουλάχιστον 1 ΣΦΣ.

Η ΟΗΦΕΣΗ και η δημιουργία της Γενικής Ημερήσιας ΠΑΗΨΣ γίνεται κατά περίπτωση είτε από διασυνδεόμενη συσκευή ΕΑΦΔΣΣ είτε από ΠΑΦΣ. Κάθε Γενική Ημερήσια ΠΑΗΨΣ αριθμείται με συνεχή αύξουσα αλληλοδιάδοχη αρίθμηση.