άρθρο 2 / παράγραφος 1

1. Επιβάλλεται έκτακτη, εφάπαξ εισφορά, κοινωνικής ευθύνης, στο συνολικό καθαρό εισόδημα, οικονομικού έτους 2009, των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τις ατομικές επιχειρήσεις, όπως αυτό προσδιορίζεται στις ισχύουσες διατάξεις των παραγράφων 7 του άρθρου 105 και 19 του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994, ΦΕΚ Α΄ 151).

Για τις επιχειρήσεις που τήρησαν τα βιβλία τους σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π.), η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισόδημα.

  • Το Υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε στο διαδίκτυο και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση Νόμου για έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφορά κοινωνικής ευθύνης, μέχρι το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί ως Σχέδιο Νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

    Κατά την πρόταση νόμου, στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι « μέσα από ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των πολιτών αλλά και των επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και κυρίως να διατυπωθούν προτάσεις, που θα συμβάλουν στην καλύτερη σύνταξη του Νόμου».

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 του εν λόγω προσχεδίου νόμου επιβάλλεται έκτακτη, εφάπαξ εισφορά, κοινωνικής ευθύνης, στο συνολικό καθαρό εισόδημα, οικονομικού έτους 2009, των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τις ατομικές επιχειρήσεις, όπως αυτό προσδιορίζεται στις ισχύουσες διατάξεις των παραγράφων 7 του άρθρου 105 και 19 του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994, ΦΕΚ Α΄ 151). Για τις επιχειρήσεις που τήρησαν τα βιβλία τους σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π.), η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισόδημα.

    Σε κάθε περίπτωση, επί των ανωτέρω διατάξεων και μέσα στα πλαίσια της πρόσκλησης σας για δημόσια διαβούλευση υποβάλουμε τις παρακάτω προτάσεις τροποποίησης αυτών, ήτοι:
    « Άρθρο 2
    «Έκτακτη Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης
    στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων»

    Επιβάλλεται έκτακτη, εφάπαξ εισφορά, κοινωνικής ευθύνης, στο συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα, οικονομικού έτους 2009, των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τις ατομικές επιχειρήσεις, όπως αυτό προσδιορίζεται στις ισχύουσες διατάξεις των παραγράφων 7 του άρθρου 105 και 19 του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994, ΦΕΚ Α΄ 151).
    1 Για τις επιχειρήσεις που τήρησαν τα βιβλία τους σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π.), η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα αποτελέσματα εκμετάλλευσης προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (καθαρά λειτουργικά κέρδη) που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

    2 Η έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα ή στα καθαρά λειτουργικά κέρδη της προηγουμένης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:
    α) Από πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000) έως και δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000), η έκτακτη εισφορά ισούται με το γινόμενο του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή των καθαρών λειτουργικών κερδών της προηγουμένης παραγράφου, επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).
    β) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή των καθαρών λειτουργικών κερδών από δέκα εκατομμύρια ένα ευρώ (10.000.001) έως και είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ (25.000.000), η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή επτά τοις εκατό (7%) και
    γ) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή των καθαρών λειτουργικών κερδών από είκοσι πέντε εκατομμύρια ένα ευρώ (25.000.0001) και άνω, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
    Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση, ώστε το εναπομένον συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα ή τα καθαρά λειτουργικά κέρδη , που απετέλεσαν τη βάση προσδιορισμού της , να μην υπολείπεται του ποσού των πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000).
    3 Σε περίπτωση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου, ως συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα ή καθαρά λειτουργικά κέρδη για την εφαρμογή του άρθρου αυτού, λαμβάνεται το ποσό που προκύπτει αναλογικά για τους δώδεκα (12) μήνες.
    4 Για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στην επιχείρηση. Η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την φορολογία της επιχείρησης κατά την οριζόμενη διαδικασία στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
    Σε περίπτωση μετατροπής ή συγχώνευσης της επιχείρησης, η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται στο όνομα της νέας επιχείρησης που προέρχεται από τη μετατροπή ή συγχώνευση.
    Αν από φορολογικό έλεγχο προκύψει διαφορά του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή των καθαρών λειτουργικών κερδών, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται, με το οικείο φύλλο ελέγχου της φορολογίας εισοδήματος.
    5 Η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της εισφοράς.
    6 Οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καθώς και του ν.2717/1999 (ΦΕΚ 97 Α ΄), όπως ισχύουν, εφαρμόζονται αναλόγως και για την έκτακτη εισφορά, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του άρθρου αυτού.
    7 Η έκτακτη εισφορά που βεβαιώνεται, καταβάλλεται σε οκτώ (8) ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της εισφοράς και η κάθε μία από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, αντίστοιχα. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000). Aν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης χορηγείται έκπτωση δύο και μισό τοις εκατό (2,5%), με εξαίρεση την περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς πρέπει να καταβληθεί σε μία μόνο δόση.
    8 Η έκτακτη εισφορά που καταβάλλεται από την επιχείρηση, δεν αφαιρείται για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός της.
    9 Η έκτακτη εισφορά επιστρέφεται, κατά το μέρος που αποδεδειγμένα το εισόδημα ή τα κέρδη επί των οποίων επιβλήθηκε, απετέλεσε και εισόδημα ή κέρδη άλλης επιχείρησης, για τα οποία καταβλήθηκε έκτακτη εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού. »

    Με την βεβαιότητα ότι θα γίνουν αποδεκτές οι ανωτέρω προτάσεις μας και θα ληφθούν υπόψη οι προαναφερόμενες επισημάνσεις μας είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση ή πληροφορία.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 13:45 | Nidriotis Anastasios

    Όπως έχω ξαναγράψει, το μέτρο έιναι θετικό και καλό είναι να αποτελέσει μια πρώτης τάξης πρόγευση για την αναδιανομή επιτέλους του πλούτου.
    Απλά να σημειώσω πως δεν θα πρέπει να γίνουν συνήθειο οι έκτακτες εισοφορές καθώς δεν λύνουν προβλήματα. Αντίθετα δημιουργούν προβλήματα στους εισφέροντες, ιδιαίτερα αφού αφορά επιχειρήσεις που χρειάζεται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
    Χρειάζεται πλήρης αναδιάρθρωση της οικονομιίας και του φορολογικού συστήματος ώστε μέσα από αυτό να προκύψει η δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Και μόνο η φοροεισφοροδιαφυγή να αρχίσει να μείώνεται, τα χρήματα που θα εξοινομηθούν επαρκούν και για τους φτωχότερους αλλά και για την τόνωση της αγοράς και την δημιουργία επενδύσεων.
    Μόνιμα μέτρα με στόχο την τόνωση της ιδιωτικής επένδυσης, με στόχο επιτέλους την δημιουργία παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα αυτή (νησάφι με την οικοδομή πια) και τέλος στις υπέρμετρες φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και τέλος στην φοροεισφοροδιαφυγή. Ή μήπως το έκτακτο δεν αγγίζει τους επιχειρηματίες γιατί κοστίζει λιγότερο από τα άλλα μέτρα;

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 11:30 | Μαρκάζος Κώστας

    Η φορολόγηση κερδών ΔΛΠ έρχεται σε αντίθεση με τον βασικό εμπορικό νόμο (άρθρο 140 Ν.2190/20) και τον βασικό φορολογικό νόμο (άρθρο 105 παρ.17 Ν.2238). Δημιουργεί επιπλέον άνιση μεταχείριση ανάμεσα στις εταιρείες που εφαρμόζουν τα ΔΛΠ οι οποίες δηλώνουν και τα κέρδη όπως προσδιορίζονται από την φορολογική νομοθεσία έναντι όλων των υπολοίπων που δηλώνουν μόνο τα δεύτερα ενώ είναι άγνωστο ποια θα ήταν τα κέρδη με βάση τα ΔΛΠ. Δηλαδή δύο εταιρείες με ακριβώς τα ίδια οικονομικά δεδομένα για το 2008 μπορεί να φορολογηθούν διαφορετικά επειδή η μία δήλωσε τα κέρδη και κατά ΔΛΠ ενώ η άλλη δεν τα δήλωσε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
    Όμως ακόμα και για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τα ΔΛΠ δημιουργείται άνιση μεταχείριση γιατί βάσει της φορολογικής νομοθεσίας (ΚΒΣ) και εμπορικής νομοθεσίας (2190/20), οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τα ΔΛΠ έχουν δύο δυνατότητες τήρησης των λογιστικών τους βιβλίων: (Α) με βάση τα ΔΛΠ με ταυτόχρονη λογιστική παρακολούθηση των Φορολογικών βιβλίων (Β) μόνο με βάση τους φορολογικούς λογιστικούς κανόνες, όπως ακριβώς ισχύει και στις επιχειρήσεις που δεν έχουν σχέση με τα ΔΛΠ. Στην μεν πρώτη περίπτωση στην ετήσια φορολογική δήλωση αναφέρονται τα κέρδη με βάση τα ΔΛΠ, ενώ στην δεύτερη δεν αναφέρονται στη δήλωση γιατί οι οικονομικές καταστάσεις ΔΛΠ δημοσιεύονται αφού τα συνταχθούν εξωλογιστικά, και κατά συνέπεια η Εφορία δεν έχει εύκολη δυνατότητα (π.χ. μηχανογραφικά) να βρει τα κέρδη των ΔΛΠ.
    Συμπερασματικά ακόμα και οι εταιρείες που δημοσιεύουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα με τα ΔΛΠ, θα πληρώσουν διαφορετική έκτακτη εισφορά ανάλογα με το πώς τηρούν τα λογιστικά βιβλία τους και αυτό είναι διπλά άνιση μεταχείριση.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 10:50 | Μπάμπης Μ. – Χαλκίδα

    Μήπως, λέω μήπως, θα ήταν το πιο φρόνιμο να υπάρχει κλιμακωτή έκτακτη εισφορά μεταξύ των επιχειρήσεων με κέρδη απο 0€ – 5.000.000€ από το 1% έως το 5%; Και γιατί να εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις; Είναι ανεύθυνες έναντι του κοινωνικού συνόλου; Μ’ αυτό τον τρόπο κύριοι της νέας κυβέρνησης θα εισπράτατε κάτι δισ. ευρώ κι όχι 850 εκατομμύρια! Έτσι κλείνονται οι τρύπες, κι όχι ζητώντας από τον Έλληνα να βάλει το χέρι στην (άδεια) τσέπη του κάθε τρεις και λίγο.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 00:29 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΚΟΣ

    Επειδή οι τράπεζες θα βρουν τρόπο να μετακυλίσουν την εισφορά σε βάρος των πελατών τους, τα μάτια σας δεκτέσσερα. Ατομικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν δυσανάλογα υψηλά κέρδη γιατί να μη στνεισφέρουν;

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 21:21 | ΚΑΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

  • Συμφωνώ με το τμήμα της παραγράφου : «Για τις επιχειρήσεις που τήρησαν τα βιβλία τους σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π.), η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισόδημα» …όμως θα πρέπει να διευκρινιστούν ή να διατυπωθούν τα εξής ερωτήματα :
    1.Τα καθαρά κέρδη θα φορούν την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης ή θα αφορούν και ποσά τα οποία μπορεί να προκύπτουν απο κεφαλαιοποιήσεις αποθεματικών , παγίων , ακινήτων και ουτω κάθε εξής γιατί απο την στιγμή που αυτά φορολογούνται δεν γίνεται να ξαναμπαίνουν ως εισφορά
    2.Μήπως θα ήταν καλύτερο αυτές οι εισφορές να μετατραπούν σε επενδύσεις έτσι ούτως ώστε να καταπολεμηθεί ή ανεργία?
    3.Εάν υπάρχει όμιλος εταιρειών με πολλές συνδεδεμένες επιχειρήσεις και ο οποίος έχει offshore εταιρείες που είναι βασικοί μέτοχοι του ομίλου και είναι και εισηγμένος στο χρηματιστήριο και υπάρχει υψηλή κερδοφορία εάν μπούν οι offshore μπροστά τότε δεν νομίζω να βγεί τσακιστή δεκάρα.
    4.Πρέπει να γίνει διαχωρισμός των επιχειρήσεων και αποτίμηση αυτών
    5.Καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η λίστα της ICAP με τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις
    6.Αυτή η παράγραφος πρέπει να διατυπωθεί πιο ορθά , με σαφήνεια και να δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της αδικίας και της κοινωνικής ισορροπίας χωρίς όμως να δημιουργήσει κλίμα αντιεπιχειρηματικότητας και νομίζω καλό θα ήταν να περάσει στους μετόχους των πιο κερδοφόρων εταιρειών ( να ελεγχθούν λογαριασμοί , να τσεκαριστεί η περιουσία τους κλπ)
    7.Και βέβαια κλείνοντας μην ξεχνάμε τις Τράπεζες, αυτές πρέπει να δώσουν πάρα πολλά και είτε θα πρέπει να το κάνουν με το καλό είτε με το άγριο.
    Ευχαριστώ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:09 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ. ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ «ΜΕΓΑΛΩΝ» ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΒΙΩΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:24 | ΛΥΔΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ

    Είμαι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, 48 ετών και μητέρα 2 ανηλίκων παιδιών. Είμαι μακροχρόνια άνεργη, εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ για περισσότερους απο 24 μήνες. Με τον σύζυγό μου είμαι σε διάσταση και δεν με υποστηρίζει οικονομικά, αλλά έχουμε προς το παρόν κοινή φορολογική δήλωση. Είναι δίκαιο οι μητέρες ανηλίκων, μακροχρόνια άνεργες, να στερούνται του επιδόματος;

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 18:45 | Ηλίας Κυριακίδης

    Κύριε Υπουργέ,
    Θα θεωρούσα πολύ άδικο και αντισυνταγματικό , το σκεπτικό υπολογισμού της Εκτακτης Εισφοράς Κοινωνικής Ευθύνης στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα για αυτές που τήρησαν τα βιβλία τους σύμφωνα με τα Δ.Λ.Π.
    θα σας αναλύσω παρακάτω συγκεκριμένο παράδειγμα :
    Εταιρεία Β μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο συνδεδεμένη με εταιρεία Α εισηγμένη στο χρηματιστήριο υποχρεούται στην σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων βάσει Δ.Λ.Π.
    Η εταιρεία Β έκανε έναρξη εργασιών 26/2/2008. Η πρώτη χρήση της έληξε 31-12-2008. Βάσει των λογιστικών αποτελεσμάτων η εταιρεία Β πραγματοποίησε λογιστικές ζημίες 1.000.000,00 αλλά βάσει των Δ.Λ.Π. και εξαιτίας των μη πραγματοποιηθέντων κερδών αποτίμησης ακινήτων , έγραψε κέρδη 40.000.000,00 ευρώ (αναβαλλόμενη φορολογία).Το σύνολο των εσόδων της ανήλθαν σε 400.000,00 ευρώ. Η εταιρεία λοιπόν με ζημίες 1.000.000,00 ευρώ και έσοδα 400.000,00 ευρώ , καλείται να πληρώσει ως έκτακτη εισφορά 3.050.000,00 ευρώ.
    Από που θα βρεθούν τα χρήματα κε Υπουργέ για να καταβληθεί η εισφορά;
    Μήπως θα πρέπει να ξαναδούμε την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του Σχεδίου Νόμου; Μήπως θα πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός ώστε να εξαιρεθούν τέτοιες περιπτώσεις; Μήπως θα πρέπει το ποσό της έκτακτης εισφοράς να μην υπερβαίνει τον φόρο εισοδήματος που προέκυψε από την δήλωση του οικείου Οικονομικού έτους; Εναλλακτικά να μην είναι η έκτακτη εισφορά μεγαλύτερη από την προκαταβολή φόρου που προέκυψε στο ίδιο Οικονομικό έτος; Εναλλακτικά να αναιρούνται από τα κέρδη ΔΛΠ , τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη αποτίμησης ακινήτων;
    Βλέπετε λοιπόν την άνιση μεταχείριση των εταιρειών που εφαρμόζουν τα Δ.Λ.Π. υποχρεωτικά.
    Με εκτίμηση.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 17:36 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Μήπως θαπρεπε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους επιδόματος και οι μακροχρόνια ( εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για 24 μήνες και περισσότερο) ‘ανεργοι ,χωρίς άλλα κριτίρια , όπως έγινε και με το επίδομα θέρμανσης ?
    ΘΑΤΑΝ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ .

  • Θέμα: Συμμετοχή του Ομίλου της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ στη δημόσια διαβούλευση επί του Προσχεδίου Νόμου «Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

    Ο Όμιλός μας επιθυμεί να συμμετάσχει στην δημόσια διαβούλευση επί του προσχεδίου Νόμου του θέματος και ειδικότερα πρώτον επί του άρθρου 2 αυτού, με το οποίο προτείνεται προς ψήφιση η επιβολή έκτακτης εφ’ άπαξ εισφοράς στο συνολικό καθαρό εισόδημα, οικονομικού έτους 2009 (χρήση 2008), η οποία, για τις επιχειρήσεις που τηρούν τα βιβλία τους κατά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Δ.Λ.Π.), προβλέπεται να επιβληθεί στα καθαρά κέρδη της χρήσης αυτής που προκύπτουν από την εφαρμογή των Δ.Λ.Π., εφ’ όσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισόδημα και δεύτερον επί του άρθρου 3, με το οποίο αυξάνεται δραματικά ο συντελεστής ΕΤΑΚ.

    Επί των ανωτέρω διατάξεων θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε τις καταστροφικές συνέπειες του ομίλου εάν ψηφισθεί ως έχει αναρτηθεί για διαβούλευση το σχέδιο νόμου του θέματος και να υποβάλουμε τις παρακάτω προτάσεις τροποποίησης αυτών.

    I. Επί του άρθρου 2

    1. Η εταιρεία μας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.», ως μέλος του Ομίλου της εισηγμένης στο Χ.Α. «ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.», τηρεί τα Δ.Λ.Π. από την έναρξη εφαρμογής τους. Η εταιρεία αυτή έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις ανακαίνισης των περισσοτέρων εγκαταστάσεων του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, που είναι επανειλημμένα βραβευμένο για το πράσινο περιβάλλον και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υψηλού τουρισμού.
    2. Η «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.», όπως επιβάλλουν οι διατάξεις των Δ.Λ.Π., ήτοι μετά παρέλευση τετραετίας από την προηγούμενη εκτίμηση και μετά την ολοκλήρωση επενδύσεων σε βασικά τμήματα του συγκροτήματος, προέβη στις 31/12/2008 στην εκτίμηση της εύλογης αξίας του συνόλου των εγκαταστάσεων και ακινήτων, από την οποία προέκυψε υπεραξία ύψους 195.677.388 €, που εμφανίσθηκε στα αποτελέσματα της εταιρείας της χρήσης 2008 ως «κέρδη από αποτίμηση επενδυτικών ακινήτων».
    3. Το ως άνω ποσό της υπεραξίας εκτίμησης της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε. ήταν ο μοναδικός συντελεστής εμφάνισης κερδών προ φόρων, ύψους 177.740.639 € κατά τα Δ.Λ.Π., και σε καμία περίπτωση δεν προέρχεται από την παραγωγική λειτουργία του συγκροτήματος, η οποία, σε περίπτωση μη πραγματοποίησης της εκτίμησης, θα είχε πραγματικές λειτουργικές ζημίες κατά Δ.Λ.Π. ανερχόμενες σε 18.509.821€. Όλα τα παραπάνω στοιχεία εμφανίζονται και επεξηγούνται με πλήρη σαφήνεια στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της μητρικής εταιρείας ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε (www.techol.gr). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κύκλος εργασιών χρήσεως 2008 της εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε. ανήλθε μόλις στο ποσό των 4.441.098,01 €.
    4. Από την ανάλυση των παραπάνω προκύπτει, αβίαστα, ότι η εμφανιζόμενη τόσο υψηλή κερδοφορία της χρήσης 2008, οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στον υποχρεωτικά εφαρμοσθέντα λογιστικό χειρισμό από την υπεραξία εκτίμησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και σε καμία περίπτωση σε λειτουργικά (παραγωγικά) κέρδη που καταγράφηκαν στο Ταμείο της εταιρείας.
    Ενισχυτικό των παραπάνω αποτελούν τα αποτελέσματα χρήσης προ φόρων των ετών 2004-2008, δηλαδή των ετών κατά τα οποία η εταιρεία ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε. εφαρμόζει τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που αναλύονται αφενός κατά τα Δ.Λ.Π., και αφετέρου κατά το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (Ε.Γ.Λ.Σ) και έχουν ως εξής (με αρνητικό πρόσημο ζημιογόνο αποτέλεσμα) :

    Έτος Αποτελέσματα
    προ φόρων κατά ΔΛΠ Αποτελέσματα προ φόρων
    κατά ΕΓΛΣ
    2008 177.740.639€ -2.387.379,79€
    2007 1.090.542€ 702.483,06€
    2006 1.244.156€ 564.304,61€
    2005 1.379.007€ 1.323.528,70€
    2004 814.169€ 308.235,61€

    Κατόπιν, των ανωτέρω αντιλαμβάνεστε ότι η τυχόν επιβολή έκτακτης εισφοράς σε λογιστικά και όχι λειτουργικά κέρδη και μάλιστα σε τέτοιο μεγάλο ύψος, θα είναι καταστροφική για την εταιρεία ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και τον όμιλο γενικότερα με άμεσο αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του συγκροτήματος και τη δημιουργία σημαντικού κοινωνικού προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, από την άμεση διακοπή εργασίας των 1.500 εργαζομένων (αορίστου χρόνου εργασίας και εποχιακών) και ειδικότερα σε μια περίοδο που η τόσο έντονη και πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει σε υπέρμετρο βαθμό τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

    Δεν παραλείπουμε να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Κυβέρνησή σας είχε προαναγγείλει ότι, σε περίπτωση που θα απαιτηθεί, θα επιβάλει έκτακτη εισφορά επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή επί των καθαρών λειτουργικών κερδών.

    Μετά από αυτά, παρακαλούμε, όπως επαναδιατυπώσετε το άρθρο 2 του Προσχεδίου Νόμου του θέματος ως εξής (με bold και υπογράμμιση οι προτεινόμενες προσθήκες):

    « Άρθρο 2
    «Έκτακτη Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης
    στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων»

    Επιβάλλεται έκτακτη, εφάπαξ εισφορά, κοινωνικής ευθύνης, στο συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα, οικονομικού έτους 2009, των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τις ατομικές επιχειρήσεις, όπως αυτό προσδιορίζεται στις ισχύουσες διατάξεις των παραγράφων 7 του άρθρου 105 και 19 του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994, ΦΕΚ Α΄ 151).
    1 Για τις επιχειρήσεις που τήρησαν τα βιβλία τους σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π.), η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα αποτελέσματα εκμετάλλευσης προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (καθαρά λειτουργικά κέρδη) που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

    2 Η έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα ή στα καθαρά λειτουργικά κέρδη της προηγουμένης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:
    α) Από πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000) έως και δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000), η έκτακτη εισφορά ισούται με το γινόμενο του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή των καθαρών λειτουργικών κερδών της προηγουμένης παραγράφου, επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).
    β) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή των καθαρών λειτουργικών κερδών από δέκα εκατομμύρια ένα ευρώ (10.000.001) έως και είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ (25.000.000), η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή επτά τοις εκατό (7%) και
    γ) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή των καθαρών λειτουργικών κερδών από είκοσι πέντε εκατομμύρια ένα ευρώ (25.000.0001) και άνω, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
    Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση, ώστε το εναπομένον συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα ή τα καθαρά λειτουργικά κέρδη , που απετέλεσαν τη βάση προσδιορισμού της , να μην υπολείπεται του ποσού των πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000).

    3 Σε περίπτωση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου, ως συνολικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα ή καθαρά λειτουργικά κέρδη για την εφαρμογή του άρθρου αυτού, λαμβάνεται το ποσό που προκύπτει αναλογικά για τους δώδεκα (12) μήνες.
    4 Για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στην επιχείρηση. Η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την φορολογία της επιχείρησης κατά την οριζόμενη διαδικασία στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
    Σε περίπτωση μετατροπής ή συγχώνευσης της επιχείρησης, η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται στο όνομα της νέας επιχείρησης που προέρχεται από τη μετατροπή ή συγχώνευση.
    Αν από φορολογικό έλεγχο προκύψει διαφορά του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή των καθαρών λειτουργικών κερδών, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται, με το οικείο φύλλο ελέγχου της φορολογίας εισοδήματος.

    5 Η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της εισφοράς.
    6 Οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καθώς και του ν.2717/1999 (ΦΕΚ 97 Α ΄), όπως ισχύουν, εφαρμόζονται αναλόγως και για την έκτακτη εισφορά, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του άρθρου αυτού.
    7 Η έκτακτη εισφορά που βεβαιώνεται, καταβάλλεται σε οκτώ (8) ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της εισφοράς και η κάθε μία από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, αντίστοιχα. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000). Aν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης χορηγείται έκπτωση δύο και μισό τοις εκατό (2,5%), με εξαίρεση την περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς πρέπει να καταβληθεί σε μία μόνο δόση.
    8 Η έκτακτη εισφορά που καταβάλλεται από την επιχείρηση, δεν αφαιρείται για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός της.
    9 Η έκτακτη εισφορά επιστρέφεται, κατά το μέρος που αποδεδειγμένα το εισόδημα ή τα κέρδη επί των οποίων επιβλήθηκε, απετέλεσε και εισόδημα ή κέρδη άλλης επιχείρησης, για τα οποία καταβλήθηκε έκτακτη εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού. »
    II. Επί του άρθρου 3
    Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τουριστικές επιχειρήσεις και καθώς, απ’ ό,τι διαφαίνεται, οι συνέπειες αυτής θα εξακολουθήσουν να είναι ιδιαίτερα έντονες τα επόμενα χρόνια, εισηγούμαστε τη συμπλήρωση – τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 3 που αφορά το συντελεστή το συντελεστή ΕΤΑΚ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ως εξής:

    « Αρθρο 3
    Κοινωνική συνεισφορά της μεγάλης ακίνητης περιουσίας,
    με αύξηση του συντελεστή ΕΤΑΚ
    1 ……………………………………………………………………………………………………
    4 Οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3756/2009 (ΦΕΚ Α΄ 53) εξακολουθούν να ισχύουν, τροποποιούμενες ως εξής:
    «η αξία των ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής υπάγεται σε τέλος με συντελεστή 0,33‰. Για την περίπτωση αυτή δεν έχει εφαρμογή το ελάχιστο όριο του ενός (1) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο των κτισμάτων».
    5 ………………………………………………………………………………………………………………

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 16:16 | Γιάννης

    Είναι μια πρώτη καλή κίνηση αυτό το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των εταιρικών κερδών.

    Το ζητούμενο όμως είναι να συνεισφέρουν όλοι σύμφωνα με τις δυνατότητές τους στα φορολογικά έσοδα. Δεν είναι δυνατόν π.χ. εγώ να φορολογούμαι με 40% στο εισόδημά μου επειδή έχω την τύχη ή την ατυχία να είμαι υψηλόμισθος μισθωτός (και δεν μπορώ να κρύψω τίποτα από το εισόδημά μου) και επιχειρήσεις με κέρδη εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο να φορολογούνται με 20% – 25%.

    Θεωρώ ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αδικίες και ελπίζω στην διόρθωσή τους στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει.

    Ευχαριστώ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 16:03 | Greek Rider

    Πιστεύω ασφαλώς ότι αυτή η έκτακτη φορολόγηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφεύγουν με πολλούς τρόπους την φορολογία. Μπορούν π.χ. να μετατρέπουν μια έκτακτη φορολόγηση σε απολύσεις, σε μείωση επενδύσεων, σε αύξηση των τιμών των προϊόντων τους και μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.

    Ενδεικτικό είναι ότι τον Μάιο του 2008 οι μεγάλες εισηγμένες (blue chips) στο Λονδίνο, διαμήνυσαν στη Βρετανική κυβέρνηση ότι αν αύξανε την φορολογία θα μετέφεραν τις έδρες τους σε άλλες χώρες. Ασφαλώς η Βρετανική κυβέρνηση ξέχασε γρήγορα τις όποιες σκέψεις έκανε για αύξηση της φορολογίας.

    Αυτή η δύναμη των επιχειρήσεων φάνηκε επίσης στην παρούσα οικονομική κρίση όταν τα κράτη αναγκάστηκαν να σώσουν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις γιατί αλλιώς το κοινωνικό κόστος θα ήταν ακόμη πιο εκρηκτικό.

    Συνεπώς θα πρέπει στο πλαίσιο της ΕΕ να γίνει προσπάθεια αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν υποχρεωτικές κοινές ευρωπαϊκές στρατηγικές κοινωνικής ευθύνης από τις οποίες οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ξεφύγουν εύκολα όπως τώρα λόγω της μεγάλης οικονομικής ελευθερίας που απολαμβάνουν.

    Για να μην μπορούν όμως οι επιχειρήσεις να ξεφύγουν από χώρα σε χώρα θα πρέπει οι αποφάσεις να είναι κοινές μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 16:59 | Δουδουνής Δημήτριος

    ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΠ. Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ, ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ, ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

  • Η αναφορά στο συνολικό καθαρό εισόδημα σύμφωνα με τα άρθρα 105 παρ. 7 και 31 παρ. 19 του Ν.2238/1994 μπορεί να προκαλέσει αμφισβητήσεις. Για παράδειγμα εταιρεία που μεταφέρει φορολογικές ζημιές και στη δήλωση οικ. έτους 2009 τις συμψηφίζει με τα φορολογικά κέρδη τα οποία είναι πάνω από 5 εκ. ΕΥΡΩ και δεν απομένει φορολογητέο κέρδος προς φορολόγηση φαίνεται να πληρώνει εισφορά. Χρειάζεται να διευκρινισθεί ή καλύτερα να ληφθεί ως βάση το φορολογητέο κέρδος δήλωσης επί του οποίου επιβλήθηκε φόρος εισοδήματος.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:26 | Θανάσης Ζεκεντές

    Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα δημιουργούν ασταθές οικονομικό περιβάλλον στη χώρα και υποθηκεύουν την επιχειρηματικότητα

    Η χώρα βρίσκεται στη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση από την περίοδο 1998-90 όταν βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι συνθήκες επιβάλλουν την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εκτροχιασμό. Τα τελευταία έτη παρατηρείται συνεχή αύξηση των δημόσιων δαπανών, ενώ η αύξηση των δημόσιων εσόδων, αν και είναι μεγαλύτερη του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, δεν μπορεί να καλύψει το ποσοστό αύξησης των δημοσίων δαπανών με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος και του χρέους.

    Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε, η αύξηση των φόρων για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα δεν πρόκειται να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η αγορά θα πάψει να κινείται και τελικά θα υπάρξει μείωση τζίρου, απολύσεις και απώλεια εισοδήματος. Χιλιάδες μικρομεσαίοι και υπάλληλοι μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πτώχευσης και της απόλυσης.

    Τα έκτακτα μέτρα, όπως η έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων, αν και στοχεύουν εκεί όπου υπάρχει χρήμα, δημιουργούν ασταθές οικονομικό περιβάλλον στη χώρα και υποθηκεύουν την επιχειρηματικότητα. Η έλλειψη σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος αποθαρρύνει τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για να υπάρχει σε μια χώρα προσέλκυση επενδυτών και ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας χρειάζεται σταθερό θεσμικό και φορολογικό περιβάλλον. Επενδυτές οι οποίοι πρέπει να «λαδώσουν» για να πάρουν τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις και δεν ξέρουν ποιο είναι το φορολογικό καθεστώς στη χώρα που λειτουργούν, καθώς αυτό αλλάζει από χρόνο σε χρόνο, το πιθανότερο είναι να αναζητήσουν άλλη χώρα από την Ελλάδα για να επενδύσουν επιχειρηματικά.

    Με δεδομένο το δημοσιονομικό πρόβλημα, η λύση δεν βρίσκεται στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, αλλά κυρίως στη μείωση των υπέρογκων δημόσιων δαπανών που οφείλονται σε υπερτιμολογήσεις και σπατάλες, για υπηρεσίες και επιτροπές που δεν ανταποδίδουν στους φορολογουμένους το κόστος λειτουργίας τους.

    Η χώρα χρειάζεται σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να έχει τους εξής βασικούς άξονες: α) μείωση των δημοσίων δαπανών που δεν είναι ανταποδοτικές στο κοινωνικό σύνολο, β) αύξηση της άμεσης φορολογίας για τους «έχοντες», με προοδευτικότερους συντελεστές όχι μόνο στο εισόδημα και τα ακίνητα αλλά και στα επιχειρηματικά κέρδη και μείωσης της άδικης – έμμεσης φορολογίας που πλήττει κυρίως του ασθενέστερους, γ) αντιμετώπιση της παραοικονομίας και δ) αύξησης των στοχευμένων μεταβιβαστικών πληρωμών.

    Η άμεση φορολογία σε εισόδημα, κέρδη και πλούτο είναι κοινωνικά δικαιότερη και στο βαθμό που υιοθετεί προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές μπορεί να συμβάλλει στο να αμβλυνθούν οι οικονομικές ανισότητες που υποθηκεύουν την κοινωνική συνοχή. Η έμμεση φορολογία στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως η εύκολη λύση για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους, ωστόσο στην πράξη λειτουργεί σε βάρος των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων, καθώς το σημαντικότερο ποσοστό του εισοδήματος τους διοχετεύεται στην κατανάλωση την οποία βαρύνει η έμμεση φορολογία. Οι υψηλοί συντελεστές στους έμμεσους φόρους τροφοδοτούν την φοροδιαφυγή. Όσο υψηλότερος ο ΦΠΑ τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να μην δοθεί απόδειξη στον πελάτη. Η λύση βρίσκεται σε ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά με παράλληλη εφαρμογή του «πόθεν έσχες», ώστε ατομικό εισόδημα και κατανάλωση να βρίσκονται σε αντιστοιχία. Η κοινή φορολόγηση κερδών και εργασίας και η μείωση της μαύρης οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα.

    Παράλληλα στον τομέα των δημοσίων δαπανών η αποδεδειγμένη κακοδιαχείριση των δημόσιων πόρων, για την άσκηση προσωπικών και ρουσφετολογικών πολιτικών, έχει οδηγήσει τις δημόσιες δαπάνες σε μια αλόγιστη αύξηση, αποτελώντας τη βασική συνιστώσα του δημοσιονομικού ελλείμματος. Είναι καιρός να υπάρξουν διαδικασίες διαφάνειας και αξιολόγησης (cost benefit analysis) στην διάθεση του δημόσιου χρήματος, ώστε να περιοριστεί η κατασπατάληση του και να προστατευτεί ο έλληνας φορολογούμενος.

    Οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να αποκτήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό κοινωνικό χαρακτήρα. Οι κοινωνικές δαπάνες στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία σε συνδυασμό με τις μεταβιβαστικές πληρωμές προς στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι νέοι, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φιλοδώρημα αλλά ως συνειδητή δημοσιονομική αναδιανεμητική στρατηγική.

    Η χώρα πρέπει να ακολουθήσει επιτέλους σταθερή οικονομική πολιτική που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της. Πειραματισμοί και έκτακτα μέτρα μειώνουν την αξιοπιστία της χώρας και τελικά φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο.

    Θανάσης Ζεκεντές
    Οικονομολόγος, MSc
    Δημοτικός Σύμβουλος Αταλάντης

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 13:10 | Σακούτης Φ.

    Θα ήθελα να υπάρχουν κάποιες διευκρινίσεις σχετικά διότι θεωρώ οτι υπάρχει ασάφεια στο ποίες εταιρείς φορολογούνται τελικά και επί ποιου ποσού.

    …. Για τις επιχειρήσεις που τήρησαν τα βιβλία τους σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π.), η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους….

    1. Όταν αναφέρουμε καθαρά κέρδη αναφέρουμε τα κέρδη μετά φόρων ;
    2. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εισηγμένων εταιρειών ναι μεν δημοσιεύουν τις Οικονομικές καταστάσεις βάση ΔΛΠ αλλά τηρούν τα βιβλία τους και φορολογούνται βάση της Ελληνικής Φορολογικής Νομοθεσίας
    3. Πάνω σε τι θα στηρίξουν οι ΔΟΥ την αποστολή σημειώματος για το ποσό της έκτακτης εισφοράς από τη στιγμή που επισήμως σαν αρχή δεν έχουν τα ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΔΛΠ ; Απο που θα βρούν το ποσό ;
    4. Απλά παραθέτω το άρθρο 140 του Ν.2190

    Άρθρο 140
    Φορολογητέα κέρδη ή ζημίες

    1. Τα φορολογητέα κέρδη ή ζημιές της εταιρείας δεν επηρεάζονται από την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.
    Προφανώς αυτό το άρθρο του 2190 θα πρέπει να καταργηθεί ;

    5. Τέλος παραθέτω μέρος από το άρθρο 105 Πάρ. 17 του Ν.2238

    Στην περίπτωση των εταιρειών που τηρούν τα βιβλία τους σύμφωνα με τους κανόνες της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας τα κέρδη (ή ζημίες) της εταιρείας προκύπτουν αποκλειστικά από τα τηρούμενα βιβλία με βάση τους ισχύοντες κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας. Τα κέρδη (ή ζημίες) της εταιρείας που προκύπτουν από τις Οικονομικές Καταστάσεις με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα δεν λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς φορολογίας.

    Μήπως τελικά το σχέδιο όπως αυτό εμφανίζετε σήμερα έρχετε σε αντίθεση με τους δύο βασικότερους νόμους δηλαδή τον Ν.2190 και τον Ν.2238 ;

    Θεωρώ οτι θα πρέπει το συντομότερο να δωθούν διευκρινήσεις απο τη στιγμή που το σχέδιο θα αποτελέι νόμο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ευχαριστώ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 10:26 | Thanos

    Καλο το μετρο.

    Το πιο βασικο ειναι να παρουν πισω τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ χρηματα των σκανδαλων και να δικαστουν οι παρανομοι!

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 09:58 | ΓΙΩΡΓΟΣ Μ.

    Υπάρχει μια περίπτωση μιας κοπέλας 26 χρόνων διαζευγμένη με δυο παιδιά και χωρίς κανένα μα κανένα εισόδημα , ούτε διατροφή διότι ο πρώην της είναι “αλλού”εν ζωή μεν αλλά “αλλού”. Έκανε μια προσπάθεια και πήγε στην Κύπρο όπου εργάστηκε και ήταν καλά , αλλά λόγοι ανωτέρας βίας την ανάγκασαν να έρθει πίσω στην Ελλάδα κι από τον Αύγουστο του 2008 δεν μπορεί να βρει δουλεία πουθενά . Η μισή Αθήνα έχει το βιογραφικό της αλλά όταν πάει για συνέντευξη και ακούνε “δυο παιδιά” την λένε το γνωστό “θα σας ειδοποιήσουμε”. Μένει Σαλαμίνα (κι αν ήταν στην πόλη της Σαλαμίνας θα ήταν λίγο καλύτερα) στο νότιο άκρο της όπου το τελευταίο ΚΤΕΛ για εκεί από την πόλη της Σαλαμίνας είναι στις 17,00 και αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολο την μετακίνηση της .
    H σύνταξη που παίρνει ο πατέρας της δεν φτάνει καλά-καλά για να τρώνε! ο ΟΑΕΔ δεν της δίνει τίποτα γιατί δεν εργαζόταν στην Ελλάδα αλλά στην Κύπρο. Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα και ο ΟΑΕΔ να δείχνει περισσότερη ευαισθησία και όχι να ακούει ότι υπάρχει γυναίκα χωρισμένη με δυο παιδιά και να της λέει δεν δικαιούσαι ΤΙΠΟΤΑ … Το ερώτημα μου είναι απλό ,,,
    ¨Αυτή η γυναίκα που δεν έχει εισόδημα από πουθενά,
    δεν έχει δουλειά,
    δεν έχει κάνει φορολογική δήλωση το 2008 γιατί δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ,
    έχει δυο παιδιά που πάνε στο δημοτικό,,,,
    θα της δώσουν το “έκτακτο βοήθημα ;”
    η θα της πουν και πάλι ,,,, δεν το δικαιούσαι !!!
    Καλημέρα .

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 09:49 | Ria

    Είμαι ανεργη εδω και 15 μήνες κατα την διάρκεια της ανεργίας μου δικαιούμουν το επίδομα θέρμανσης το οποίο και μου δώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μιας και το ειδόσημα μου δεν ξεπερνούσε τις 12.000 ευρω. Το εισοδημα μου για το 2009 είναι 11.141 απο εργασία που είχα απο μισθωτες υπηρεσιες κατα το 2008 και το επιδομα ανεργίας του οαεδ τι γινεται σε αυτη τη περιπτωση μπορω να πάρω το επίδομα μιας και εξακολουθώ να ειμαι άνεργη ? μήπως θα επρεπε να μας πειτε ποιο θα ειναι το τελικό φορολογικό εισόδημα για τους ανέργους εγγεγρανμμένους του οαεδ και μήπως θα μπορουσε να ανέβει στα 12.οοο και για εμάς? ευχαριστώ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 08:59 | Αχιλλέας

    Αντί να δώσουμε αυτά τα λεφτά και να χαθούν μιας και αρκετά θα πάνε σε φοροφυγάδες αφού έλάχιστοι έχουν πραγματικά τέτοια εισοδήματα και κάνουν φορολογική δήλωση ή έχουν τη δυνατότητα να τα πάρουν δεν τα δίνουμε για να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή ετσι ώστε σε δεύτερη φάση να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη…

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 01:29 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΩΤ

    ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ, ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ. ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΘΑ ΣΤΡΕΨΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΚΕΡΔΗ, ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ 28 ΔΙΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩΚΑΙ ΣΕ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ 22% ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ κ ΚΑΤΣΕΛΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!
    ΠΙΕΣΤΕ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΕ, ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΕΙΛΕΙΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ 28 ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΩΣ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΑΓΟΡΑ, ΑΠΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΓΙΑ ΜΠΟΝΟΥΣ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ 6-7.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΩΗΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ 2.500.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 23:30 | Μ.Γ.

    Επειδή διαβάζω περισπούδαστες οικονομικές αναλύσεις, προφανώς από οικονομολόγους,λογιστές,φοροτεχνικούς…. περί των ανωνύμων,των ετερόρρυθμων εταιρειών,των επενδύσεων,των ΔΛΠ, κλπ….καλό είναι να διαβάσουν το τελευταίο βιβλίο του μεγαλύτερου Αμερικάνου Οικονομολόγου.
    Του μακαρίτη του John Kenneth Galbraith.
    Ο τίτλος του είναι: ‘Τα Οικονομικά της Αθώας απάτης’.
    Και να διαβάσουν και ένα άλλο βιβλίο του ιδίου.
    Ο τίτλος του είναι: ‘Η καλή κοινωνία’.
    Για να καταλάβουν όλοι πως ένα κράτος δικαίου πρέπει να συμπεριφέρεται στους πολίτες του.Χωρίς πολλά λόγια και παχιές,οικονομοτεχνικές,κούφιες αναλύσεις.
    Η κοινωνία θρυματίζεται σιγά-σιγά με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες και κάποιους τους ενδιαφέρει να φοροδιαφεύγουν και να φορολογούνται ολοένα και λιγότερο.Μόνο για φοροαπαλαγές και για δήθεν επενδύσεις ξέρουν να λένε.
    Οταν θα πρέπει να μπεί ένας φόρος και να γίνει μία αναδιανομή πλούτου για το καλό όλης της κοινωνίας,σκαρφιζόμαστε λογιστικά τεχνάσματα για να αποφύγουμε τους φόρους.
    Μήπως διαβάσετε ή ακούσατε τι έγινε στην Γερμανία από κάποιους πλούσιους ? Ακούσατε την πρότασή τους ? Ανήκουστο αυτό για την Ελλάδα.
    Η Ελλάδα μας,έχει πτωχεύσει στην Ιστορία της τέσσερεις φορές.Με τις συντεχνιακές αντιλήψεις που επικρατούν οδεύουμε για την πέμπτη.
    GOOD NIGHT AND GOOD LUCK.

  • Σε κάποια δημοσιεύματα γινόταν λόγος για αύξηση της φορολογίας σε 3 τοις χιλίοις από 1 τοις χιλίοις του συντελεστή ΕΤΑΚ για ακίνητα που εκμεταλλέυεται η Εκκλησία.

    Κάτι σχετικό δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου.

    Νομίζω ότι πολλοί από τους πολίτες θα συμφωνούσαν εκτός από μεγαλύτερη αύξηση στο ΕΤΑΚ (τουλάχιστον στο 6 τοις χιλίοις) για τα ακίνητα της Εκκλησίας, να υπάρξει και έκτακτη εισφορά από την Εκκλησία.

    Η φορολόγηση της Εκκλησίας και της Εκκλησιαστικής περιουσίας πρέπει να είναι σε «προνομιακό» καθεστώς. Όχι όμως για το ταμείο της Εκκλησίας, αλλά για τους πολίτες!

    Είναι καιρός να η κοινωνία, μέσω της κυβέρνησης, να ζητήσει την υποστήριξη της Εκκλησίας στο μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας.

    Σας ευχαριστώ,

    Γιώργος Φακίτσας

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 22:58 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Κοιτάξτε καλύτερα να μειώσετε τις υπέρογκες δαπάνες του Δημοσίου και αφήστε τις λίγες υγιείς επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα οι οποίες δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα, πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές, δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους.
    Κύριοι της κυβέρνησης, πρέπει να αναγγείλετε πολυετές πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο. Κατόπιν πλήρης καταγραφή όλων των υπαλλήλων και των θέσεων και άμεσες μετατάξεις-μεταθέσεις εκεί που υπάρχει ανάγκη. Γιατί να προσλάβετε και άλλους νοσηλευτές; Γυρίστε στις κανονικές τους θέσεις αυτούς που αποσπάστηκαν στα γραφεία (εκεί που δεν έχουν ούτε καρέκλες να καθήσουν).
    Καταπολεμήστε την σπατάλη. Κάντε την Ελλάδα πιο φιλόξενη χώρα για τους επενδυτές. Απλοποιήστε τις διαδικασίες.
    Ήδη ορισμένες ξένες εγκαταλείπουν την Ελλάδα (BP, Shell, Village). Εάν συνεχιστεί αυτό σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει καμία επιχείρηση για να φορολογήσετε.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 21:18 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Αρθρο 2
    Παράγραφος 1: να προσδιορισθεί ότι αφορά τα εισοδήματα της χρήσης 2008..
    Παράγραφος 8: πιστεύω ότι πρέπει να είναι σαφές ποιο είναι το φορολογητέο εισόδημα, στο οποίο δεν προσμετράται η έκτακτη εισφορά και θα πρέπει να προστεθεί: ….για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός της τής χρήσης 2009.
    Παράγραφος 9: Σε Ομίλους επιχειρήσεων που παράγουν ενοποιημένα οικονομικά στοιχεία θα μπορούσε η έκτακτη εισφορά να υπολογισθεί απευθείας επί των προ φόρων κερδών της χρήσης 2008 του ενοποιημένου λογαριασμού εκμεταλλεύσεως, προς αποφυγή αυτής της περιγραφόμενης διαδικασίας. Μπορεί έτσι να τροποποιηθεί ανάλογα η Παράγραφος 1 (δηλ. επιχειρήσεις ή ΄Ομιλοι επιχειρήσεων) και με τον τρόπο αυτό πιθανόν να υπάρχει και μεγαλύτερη φορολογητέα ύλη.
    Σχόλιο επί του άρθρου: Εφόσον αντιμετωπίζεται ως έκτακτη εισφορά, οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν πολύ εύκολα να μετακυλήσουν το κόστος της στις τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους , οπότε ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως έμμεση φορολογία κατά του κοινωνικού συνόλου (γι αυτό προφανώς την αποδέχθηκε τόσο εύκολα και ο ΣΕΒ). Για το λόγο αυτό θεωρώ το μέτρο αποσπασματικό (εξάλλου προεκλογικά είχε δηλωθεί ότι η κυβέρνηση δεν ήταν υπέρ των έκτακτων εισφορών), αν και το κατανοώ, εξαιτίας της ανάγκης άμεσης ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά, χωρίς να επηρεασθεί το έλλειμμα. Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια ,με αύξηση σε μόνιμη βάση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων για μη επενδυόμενα κέρδη (και πιθανή περαιτέρω μείωση για επενδυόμενα) και κυρίως με μέτρα για έλεγχο της φοροδιαφυγής.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 20:03 | Α. Παπαγιάννης

    Κάθε έκτακτη εισφορά (κοινωνικής ευθύνης ή όπως αλλιώς την ονομάσουμε) νομίζω ότι θα γίνει πολύ ευκολότερα αποδεκτή αν ΕΚΠΙΠΤΕΙ από το φορολογητέο εισόδημα του επόμενου χρόνου, όπως εκπίπτουν οι δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ιδρύματα κτλ. Μάλιστα αυτή η λογική θα μπορούσε να ισχύει και για όλους τους άμεσους φόρους. Ως συμβολικό παράδειγμα, αν βγάζω ετησίως 30.000 ευρώ και τον ίδιο χρόνο πληρώνω 3000 ευρώ ως φόρο για τον προηγούμενο χρόνο, 500 ευρώ ΕΤΑΚ (ή ΦΜΑΠ) και 300 σε τέλη κυκλοφορίας, τα χρήματα αυτά δεν μπήκαν ποτέ στο λογαριασμό μου: το καθαρό φορολογητέο εισόδημά μου είναι 26.200 ευρώ. Αν κάποια στιγμή εφαρμοζόταν ένα τέτοιο σύστημα (ίσως αρχικά μόνο στις έκτακτες εισφορές), μπορεί να αποτελούσε και ένα κίνητρο για τους φορολογούμενους να καταβάλλουν τις οφειλές τους, γνωρίζοντας ότι έχουν κέρδος από αυτές.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 20:23 | Τατιάνα Παπακώστα – Δικηγόρος

    Στις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες ένα μέρος των κερδών, η επιχειρηματική αμοιβή, φορολογείται στο όνομα των ομορρύθμων εταίρων, φυσικών προσώπων με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 10 παρ. 1 του Ν. 2238/94. Οι ομόρρυθμοι εταίροι, οι οποίοι δήλωσαν στη δήλωση φόρου εισοδήματός τους του οικον. έτους 2008 τα κέρδη αυτά φορολογήθηκαν και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν και την έκτακτη εισφορά των φυσικών προσώπων του άρθρου 18 Ν.3758/2009. θα πρέπει επομένως, να εξαιρεθεί η επιχειρηματική αμοιβή από το αντικείμενο της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων,δεδομένου ότι δεν φορολογείται στο όνομα του νομικού προσώπου της Ο.Ε. ή Ε.Ε.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 19:58 | Ευάγγελος Καλαμάκης

    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Ποιός είναι ο φορολογικός συντελεστής κερδών στην Ελλάδα;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Άγνωστο (=ονομαστικός συντελεστής + άγνωστο αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου + απρόβλεπτη αναδρομική φορολόγηση από έκτακτες εισφορές)

    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Εφαρμόζονται οι συμβάσεις στην Ελλάδα;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Άγνωστο, ιδίως για συμβάσεις με το Κράτος και μετά από επικύρωσή τους με νόμο! (Βλέπε σύμβαση ΟΛΠ και COSCO)

    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Γίνονται νέες επενδύσεις, ιδίως από ξένους, όταν υπάρχει ασάφεια στην φορολογία και αμφιβολίες για την εφαρμογή των συμβάσεων (και του νόμου);
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    (δεν χρειάζεται, ήταν ρητορικό το ερώτημα)

    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Ποιός είναι ο αποτελεσμάτικότερος τρόπος για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και αύξησης του εισοδήματος (και των φορολογικών εσόδων);
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Μα φυσικά οι νέες επενδύσεις.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Ποιούς θα βλάψει περισσότερο αυτή η έκτακτη εισφορά;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Αν και βραχυπρόθεσμα φαίνεται ότι θα είναι οι επιχειρήσεις, στην πράξη και σε βάθος χρόνου, τους ασθενέστερους οικονομικά και αυτούς που ενσυνείδητα θέλουν να δημιουργήσουν αλλά δεν βρίσκουν ευκαιρίες ελλείψη επενδύσεων.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 18:46 | Μ.Γιώτης

    Ενα σοσιαλιστικό κόμμα όπως θέλει να λέγεται το ΠΑΣΟΚ και εφ όσον πήρε πρόσφατα την ψήφο του Ελληνικού λαού θα πρέπει επιτέλους να αποκαταστήσει σιγά-σιγά την Κοινωνική Δικαιοσύνη.Και εξηγούμαι.
    Τα τελευταία 14 χρονια (από εποχή Σημίτη) το κεφάλαιο,εγχώριο και ξένο επωφελήθηκε από την ΕΕ και την Ελλάδα.Τα κέρδη των επιχειρήσεων (εισηγμένων και μή) εκτοξεύτηκαν στα ύψη.Η φοροδιαφυγή και τα λογιστικά τρυκ έφτασαν στο ζενίθ.Οι άνθρωποι όμως ξεζουμίστηκαν.Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στην χώρα μας οφείλεται στο στίψιμο του ΛΑΟΥ.Για να μην κουράσω παραπάνω, αφού μπορεί να γίνει μία τεράστια συζήτηση, τα ποσοστά έκτακτης φορολόγησης πρέπει να μεγαλώσουν.
    Επίσης να αλλαχτούν όλοι οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων.
    Ελαφρύνσεις οι επιχειρήσεις θα έχουν μόνο όταν προσλαμβάνουν κόσμο και είναι σωστές στις υποχρεώσεις τους στην κοινωνία,στον Ελληνικό λαό.Οχι άλλες επιδοτήσεις με χρήματα που ταξιδεύουν σε Ελβετία,Βουλγαρία κτλ…Μόνο όταν δείχνουν κοινωνική ευαισθησία και όχι τοκογλυφίες.
    Ο πλούτος θέλει άλλη διαχείριση.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 17:10 | Ακης Κριτικακης

    Λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν εισηγμένες εταιρίες οι οποίες έχουν συμπεριλάβει μη λειτουργικά και μη επαναλαμβανόμενα κέρδη λογιστικής μορφής, όπως η αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία των ακινήτων τους (αυτό αφορά κυρίως στις κατασκευαστικές εταιρίες και τις ΑΕΕΑΠ και άλλες με μεγάλη ακίνητη περιουσία)και που δεν είναι διανεμητέα κέρδη αφού είναι μόνο λογιστικά. Θα φορολογηθούν κι’αυτά;
    Επίσης αρκετές εισηγμένες έχουν συμπεριλάβει έσοδα από τόκους καταθέσεων που έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς στην πηγή με 10%, όπως οι καταθέσεις και των φυσικών προσώπων. Θα ξαναφορολογηθούν κι αυτές;
    Αν ναι υπάρχει νομικό ζήτημα γιατί στην πρώτη περίπτωησ φορολογείται στην ουσία «αέρας» ανύπαρκτο δηλαδή κέρδος που εμφανίζεται μόνο λογιστικά και στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει διπλή φορολόγηση πέραν της θεσπισμένης αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.
    Χρειάζεται επομένως κατά τη γνώμη μου εξειδίκευση στην ποιότητα και το είδος των κερδών που πρέπει να προέρχονται μόνο από εξόχως λειτουργικές δραστηριότητες και να μην είναι είτε απλά λογιστικά κέρδη ή φορολογημένα ήδη αυτοτελώς είτε ακόμη και μη επαναλαμβανόμενα, προερχόμενα από μια μοναδική εκποίηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου της εταιρίας, που δεν αποκλείεται να έγινε και για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρίας.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 15:07 | Αθανάσιος Μανουσάκης

    Καλησπέρα
    και αυτή η διάταξη
    του νομοσχεδίου είναι
    σωστή,με την προύποθεση
    όμως οτι η φορολογία θα
    γίνεται επι των πραγματικών
    κερδών των επιχειρήσεων,και
    οχι με την λογική της αφαίμαξης
    προκειμένου η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς
    λόγους,οτι διαθέτει κοινωνική ευαισθησία.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:57 | Κώστας Χαρίτογλου

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

    Μόλις χθες μάθαμε ότι χάθηκαν €30 δισ. από ΦΠΑ μέσα σε επτά χρόνια, δηλαδή ένα στα τέσσερα ευρώ δεν αποδόθηκε ποτέ σύμφωνα με ειδική έκθεση της ΕΕ (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artid=297138&dt=03/11/2009).

    Μάλιστα, μόνο το 2006 η απώλεια εσόδων ΦΠΑ ήταν €6.5 δισ.!!!.

    Από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι εν συνόλω το Δημόσιο απώλεσε €30,9 δισ. ευρώ(!) μέσα σε επτά φορολογικά έτη. Μα, τόσο κ.Υπουργέ είναι και το συνολικό δημοσιονομικό μας έλλειμμα !

    Μήπως λοιπόν θα ήταν αποδοτικότερα κάποια μέτρα για τον ΜΟΝΙΜΟ «επαναπατρισμό» αυτών των διαφυγόντων εσόδων στο Δημόσιο Ταμείο?

    Υποθέτω ότι ΕΑΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΙΧΑΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ €6,6 δισ. ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

    Θα ήθελα να μας ενημερώσετε με δημόσια δήλωσή σας για τις ενέργειες που προτίθεσθε να αναλάβετε, ώστε αυτά τα χρήματα να αρχίσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να εισπράττονται.
    Ευχαριστώ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:29 | Αναστασία Σπυροπούλου

    Το μέτρο είναι σωστό. Προφανώς γίνεται για να τονωθεί η αγορά εν όψει της εορταστικής περιόδου και να ανασάνει η αγορά. Ομως πριν δοθεί το επίδομα αλληλεγγύης καλό είναι να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία αυτών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Πώς συντηρούν σπίτια στην πόλη, εξοχικά και αυτοκίνητα χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι; Είναι ηλίου φαεινότερο ότι φοροδιαφεύγουν. Δεν δικαιούνται επομένως του επιδόματος αλληλεγγύης.
    Ευχαριστώ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:40 | Νώντας Σκούτας

    Αντί να φορολογήσετε τις επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν δουλειά στον κόσμο νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο να φορολογήσετε τα πολύ μεγάλα εισοδήματα διότι είναι γνωστό σε όλους ότι όλοι τους φοροδιαφεύγουν τεράστια εισοδήματα. Με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύονται οι φοροφυγάδες.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:29 | ΚΟΣΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    ΑΣ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΙ ΑΣ ΜΠΕΙ ΤΟ ΜΟΝΙΜΗ. ΜΟΝΙΜΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ. ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΑΝ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΤΟ ΑΔΙΚΑ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  • Πιστεύω ότι είναι παράλογη η αναδρομική φορολογία, πληρώνουναυτοί που δηλώνουν μόνο, εάν πιάσετε τη φοροδιαφυγή η Ελλάδα θα ήταν παράδεισος, όλοι έχουν δεύτερη δουλειά μαύρη για να τα βγάλουν πέρα. Η οικοδομή με το ελάχιστο κόστος στο ένα τρίτο της πραγματικής αξίας, δώστε αφορολόγητη τη πρώτη κατοικία και όλοι η άλλοι να πληρώνουν κανονικά και μόνο τη πραγματική αξία.Τολμήστε να βάλτε και αυτούς που φοροδιαφεύγουν στο παιχνίδι όχι να πληρώνουν όλο οι ίδιοι φόρος, περαίωση, έκτακτη, είναι αβάσταχτο πια, δεν αντέχουμε. Σας ψηφήσαμε για κοινωνική δικαιοσύνη όχι να πληρώνουν όσοι είναι φορολογικά εντάξει ξανά και ξανά. Δεν συμφωνώ για ναδρομική επαναφορολόγηση δημιουργείται αρνητικό πεδίο στη προσέλκυση επενδύσεων. Είναι εύκολο να συγκεντρωθούν δίκαια έσοδα αρκεί να το θέλετε.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:23 | Δημήτρης Ανδρεάδης

    Τα έκτακτα μέτρα είναι άδικα από την στιγμή που *ΜΟΝΟ* οι νόμιμοι φορολογούμενοι τα πληρώνουν. Μαζί με αυτούς που πραγματικά έχουν το πρόβλημα είναι προκλητικό να βλέπεις να επιδοτούνται φοροφυγάδες σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Όλοι αυτοί που αποκρύπτουν εισοδήματα και ζούν εις βάρος μας.

    Εξάλλου, όταν κάποιος πεινάει προέχει να του μάθεις να ψαρεύει, όχι να του δώσεις το ψάρι στο στόμα. Σε μερικούς μήνες πάλι εδώ θα είμαστε να συζητάμε για έκτακτα μέτρα.

    Τέλος, με τέτοιο ασταθές φορολογικό καθεστώς δεν πρόκειται να έρθει κανένας σοβαρός ξένος επενδυτής στης Ελλάδα, και αυτοί που είναι εδώ θα το σκεφτούν να φύγουν.

    Η χώρα χρειάζεται λιγότερους φόρους, λιγότερο δημόσιο, και περισσότερη δικαιοσύνη.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:33 | Κ Ζαφειρόπουλος

    Να πληρώσουν όσοι φοροδιαφεύγουν και τόσο οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού αλλά και του δημοσίου. Ζούμε σε μια χώρα όπου οι προνομιολυχοι υπάλληλοι του δημοσιου τομέα απολαμβάνουν εξαιρετικά προνόμια (μονιμότητα, κάθε είδους επιδόματα, αυθαιρεσία, χρηματισμός κλπ) σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες που βιώνουμε καθημερινά την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο της απόλυσης. Λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος θέλουμε με υγεία και παιδεία στην κορυφή των προτεραιοτήτων.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:20 | ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΑΣ

    Εφόσον η εισφορά επιβάλλεται στα κέρδη βάσει των ΔΛΠ θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε αυτά περιλαβμάνονται και μη πραγματοποιημένα (δυνητικά) κέρδη όπως πχ. από απορτιμήσεις επενδυτικών ακινήτων, για τα οποία γίνεται ειδική μνεία και τα οποία δεν επιτρέπεται να διανεμηθούν

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:38 | ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σωστό σαν αντίληψη, όμως αυτοί που δεν δηλώνουν κέρδη ή δηλώνουν εσκεμμένα χαμηλά, πάλι χαμογελούν……Ποιό δίκαιο θα ήταν 1% επί των συνολικών ακαθαρίστων εσόδων σε όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ..!!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:01 | Γιάννης Κ.

    Συγχαρητήρια για την κίνηση αυτή, όμως πέρα από μια προσωρινή ανακούφιση για τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας, πώς αυτό το μέτρο θα συντελέσει σε κάποιου είδους ΜΟΝΙΜΗ αναδιανομή του πλούτου; Διότι από ότι καταλαβαίνω, αυτό θα συμβεί μόνο φέτος (εξ ου και η λέξη «έκτακτη»), το ζήτημα δεν είναι άραγε να γίνονται τα πράγματα πιο «δίκαια» επί μονίμου βάσεως και όχι εφάπαξ;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:15 | Αθανάσιος Τσάτσος

    Συγχαρητήρια για τη ορθό προσανατολισμό της κατανομής των εσόδων από τα έκτακτα μέτρα που παίρνετε. Προτείνω όμως τα έσοδα του προυπολογισμού να έχουν μόνιμο και όχι περιστασιακό χαρακτήρα.Αποσπασματικές ενέργειες πιθανόν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, να προσδώσουν αβεβαιότητα στην αγορά και ρεβανσισμό μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.
    Η αναμόρφωση του προσανατολισμού της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων πιστεύω ότι θα βοηθούσε μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών της, στην θεαματική αύξηση των εσόδων του κράτους και στην εμπέδωση του αισθήματος της ισονομίας και της δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.
    Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή έκβαση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση αποτελεί η ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης είναι το σημείο κλειδί για να λειτουργήσει ο ενάρετος κύκλος που ανατροφοδοτεί την ορθή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και τη σχέση της με την πολιτική ηγεσία και τους πολίτες. Είναι βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και καταλύτης επιτυχίας των όποιων αλλαγών.
    Χωρίς εμπιστοσύνη, κανείς δεν πιστεύει στην χρησιμότητα των αλλαγών και στην καθαρότητα των προτάσεων. Απαιτείται, λοιπόν, εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών, όσο και μεταξύ του κράτους και των πολιτών, αλλά και μεταξύ των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της Κυβέρνησης.
    Η εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση είναι θεμελιώδες στοιχείο της Δημοκρατίας και η κάμψη της μπορεί να ασκήσει σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται, συμμορφώνονται και αλληλεπιδρούν με τις δημόσιες υπηρεσίες.
    Η Δημόσια Διοίκηση οφείλει:
    ●να είναι αποτελεσματική (και με οικονομικούς όρους),
    ●να είναι ευέλικτη στη δομή και τη λειτουργία της, ώστε να προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές,
    ●να λειτουργεί με ταχύτητα, σεβασμό και διαφάνεια, προς όφελος του πολίτη και
    ●να εμπνέει εμπιστοσύνη.
    Παράλληλα θα πρέπει:
    ●να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση των οικονομικών και του ανθρώπινου δυναμικού.
    ●να διαθέτει αυξημένη υπευθυνότητα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής λογιστικής, του ελέγχου και της διοικητικής αποκέντρωσης, ώστε να καθίστανται οι δημόσιοι ανώτεροι υπάλληλοι περισσότερο υπεύθυνοι για τις ενέργειές τους.
    ●να διαθέτει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, ώστε οι όροι και οι κανόνες να είναι γνωστοί εκ των προτέρων σε όλους και
    ●να έχει πληροφόρηση και διαφάνεια, προκειμένου να ενισχυθεί ο πολιτικός έλεγχος, να προωθηθεί η δημόσια συζήτηση και να μειωθεί η διαφθορά.
    Για να τα επιτευχθούν όλα αυτά, απαιτείται να αλλάξουν νοοτροπίες και συνήθειες πολλών ετών. Χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση να χρησιμοποιήσει νέες μεθόδους και νέα εργαλεία διαχείρισης και προσέγγισης των αναγκών των πολιτών. Θα πρέπει να απαντά άμεσα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια στις απαιτήσεις των πολιτών και της Κυβέρνησης. Θα πρέπει να υιοθετήσει μεθόδους μέτρησης του κόστους και του οφέλους κάθε ενέργειάς της.
    Η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο θέμα προσώπων, αλλά πολιτικής βούλησης, διοικητικής κουλτούρας και εφαρμογής βασικών μεθόδων του σύγχρονου μάνατζμεντ.
    Κύριε Παπακωνσταντίνου σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκφράσω την γνώμη μου.Αθανάσιος Τσάτσος. Λάρισα.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:33 | ΣΥΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΔΟΦΟΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ 212000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ 2% Ή ΚΑΙ 3%) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ, ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 5 ΕΚ.ΕΥΡΩ. ΧΟΝΤΡΙΚΑ ΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2ΕΚ ΕΠΙ 212000 ΕΠΙΧ. ΙΣΟΝ 424 ΔΙΣ ΕΠΙ 2% ΙΣΟΝ 8,480 ΔΙΣ. Ή ΕΠΙ 3% ΙΣΟΝ 12,72 ΔΙΣ. ΕΣΟΔΑ.
    Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΩΝ.
    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ (ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΕΑ,ΑΝΕΡΓΩΝ, ΚΛΠ) ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 02:22 | Σκαρπαλέζος Ε. Δημήτρης

    Συμπληρώνω το σχόλιο μου.Νομίζω ότι πρέπει,γιά νομοτεχνικούς λόγους,
    να αναγράφεται στο νομοσχέδιο ΡΗΤΑ ότι επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά λόγω των ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ,ασχέτως του ότι όλοι τις ξέρουμε.Πρέπει να αναγράφεται στο κείμενό του ΡΗΤΑ για λόγους πληρότητας .Επίσης νομίζω ότι πρέπει ΡΗΤΑ να αναφέρεται ότι, εκτός από την παροχή βοήθειας στους οικονομικά ασθενέστερους ,το μέτρο αυτό ανήκει στη σειρά μέτρων πού αποσκοπουν στην τόνωση γενικά της οικονομίας ,δηλαδή τέθηκε το μέτρο αυτό ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
    Ευχαριστώ γιά την δυνατότητα υποβολής σχολίων.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 02:33 | Σκαρπαλέζος Ε. Δημήτρης

    Συγχαρητήρια μεν ,αλλά τίθεται θέμα συνταγματικότητας του μέτρου,
    διότι γενικώς δεν επιτρέπει το Σύνταγμα την αναδρομική φορολόγηση εισοδήματος που έχει ήδη φορολογηθεί(φορολογούνται ξανά εισοδήματα του 2008 ).Όμως υπάρχουν κάποιες παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναφέρουν
    ότι σε ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ αυτό είναι επιτρεπτό ,και ΠΡΑΓΜΑΤΙ οι σημερινές συνθήκες είναι ειδικές.Νομίζω ότι πρέπει να γράφει ΡΗΤΑ το νομοσχέδιο ότι υφίστανται ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ που δικαιολογούν την έκτακτη εισφορά ,ώστε να είναι συνταγματικά ανεκτή.
    Κατά τα λοιπά, μπράβο, γιατί είναι ένα άμεσο μέτρο ,αναγκαίο,πριν υλοποιηθούν τα επόμενα μέτρα γιά την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ
    των οικονομικά ασθενέστερων .

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 01:16 | Νικος Βαλλης

    Συγχαρητήρια για όλα τα μέτρα που παίρνετε, ήθελα να προσθέσω μια συμβουλή, πιστεύω πως πρέπει να επανέλθει το μέτρο της φορολογικής ελάφρυνσης βάσει αποδείξεων κυρίως για τα επαγγέλματα που σπάνια κόβουν αποδείξεις, (ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι και πολλοί άλλοι), πρέπει επίσης να υπάρχει ενα καλό πρόγραμμα διαχείρησης βάσης δεδομένων (software)οπου με το ΑΦΜ αυτού που κόβει την απόδειξη να μπορεί να ελέγχεται εύκολα ο τζίρος του, αν δηλώθηκε σωστά και αν απέδωσε το ΦΠΑ που εισέπραξε.

    Ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκφράσω την γνώμη μου.

  • Ευχαριστώ για την ευκαιρία να καταθέσω την άποψή μου.

    Καταλαβαίνω την ανάγκη για έκτακτα μέτρα θα ήθελα ωστόσο να θέσω υπόψιν σας ένα προηγούμενο κείμενο μου http://www.kpap.net/index.php?a=log&entry=22&l=en

    Νομίζω πως η διακυβέρνηση πρέπει να βασίζεται σε κάποιες βασικές αρχές. Μια τέτοια αρχή νομίζω θα πρέπει να είναι ο προγραμματισμός δράσεων και η έγκαιρη προειδοποίηση των ενδιαφερομένων ομάδων της κοινωνίας. Αυτό ισχύει από την παιδεία έως την οικονομία και την υγεία και συμβάλλει στην οικοδόμηση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη, επιχειρηματία κ.ο.κ.

    Προτείνω λοιπόν την ψήφιση του νόμου περί «Κοινωνικής Ευθύνης Εταιριών» με ορίζοντα εφαρμογής πχ τουλάχιστον τα 2 χρόνια. Επίσης το μέτρο να είναι υποχρεωτικό για εταιρίες που επιβαρύνουν με κάποιο τρόπο την κοινωνία (περιβαλλοντικά, ηχορύπανση κλπ). Για τις υπόλοιπες εταιρίες το μέτρο να είναι προαιρετικό με πιθανά φορολογικά ή άλλα κίνητρα.

    φιλικά,
    Κ.

  • 3 Νοεμβρίου 2009, 23:23 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΟΥΡΗΣ

    Συμφωνω ειναι αυτό που θα δώσει στην κοινωνία το μύνημα οτι η κυβέρνηση ειναι πράγματι που ενδιαφέρεται για την φτώχια.