άρθρο 1 / παράγραφος 2

2. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:
Α) Φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το οικονομικό έτος 2009, βαρύνονταν φορολογικά από ένα τουλάχιστον πρόσωπο των περιπτώσεων β,γ,δ,ε, και η, του άρθρου 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994 ΦΕΚ Α΄ 151), εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους εμπίπτει κατά ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) στις κατηγορίες Ε΄ και ΣΤ΄ (εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις) του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν υπερβαίνει τα ποσά που ορίζονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο ως εξής:

Β) Οι συνταξιοδοτούμενοι από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), όπως ισχύουν.

Γ) Οι συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό, εφόσον τους καταβάλλεται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το ΕΚΑΣ.

Δ) Συνταξιούχοι, λόγω γήρατος ή θανάτου, των ασφαλιστικών οργανισμών κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και οι συνταξιούχοι δυνάμει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002 (ΦΕΚ Α΄ 160) και των άρθρων 4 και 16 του ν. 3232/2004 (ΦΕΚ Α΄ 48 ), όπως ισχύουν, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Ε) Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.

ΣΤ) Οι νεφροπαθείς που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα.

Ζ) Όσοι λαμβάνουν , κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 την ενίσχυση απροστατεύτων παιδιών, που προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4051/1960 (ΦΕΚ Α΄68) και του Π.Δ. 108/1983 (ΦΕΚ Α΄ 49) , εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Η) Οι κάτοχοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009, βιβλιαρίου ανασφαλίστου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 57/1973 (ΦΕΚ Α΄ 149) και της υπ’ αριθμ.Π2α/139491/16.11.2006 Κ.ΥΑ. (ΦΕΚ Β΄ 1747).

Θ) Οι εγγεγραμμένοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ως άνεργοι, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 23:27 | ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΗ

    Είμαι ανύπαντρη μητέρα με ένα παιδί και εισόδημα 13900. Δικαιούμαι επίδομα αλληλεγγύης και αν ναί πόσο;

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 23:11 | ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Τα κριτήρια σε γενικές γραμμές φαίνονται λογικά αυτό όμως που με προβληματίζει είναι το πώς θα εξασφαλιστεί ότι το πραγματικό εισόδημα κάποιου είναι λιγότερο από π.χ. 14.000? Είναι γνωστό ότι η παραοικονομία είναι στο 15% του ΑΕΠ που σημαίνει ότι πολλοί από αυτούς που θα είναι δικαιούχοι των επιδομάτων θα έχουν και άλλα κρυφά εισοδείματα και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα πρέπει να υπάρξουν κριτήρια με την κινητή και ακίνητη περιουσία των δικαιούχων.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 22:50 | ΚΟΣΜΑΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ

    Πιστεύω ότι οι σχετικές ρυθμίσεις είναι θετικές μόνο από την άποψη ότι δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι περισσότερο από μία Κυβέρνηση ολίγων ημερών.Από και ύστερα όμως νομίζω ότι, η πραγματικότητα της φτώχειας όπως και αν τη βιώνει κανείς χρειάζεται ουσιαστικότερα μέτρα ανάλογα με την κατηγορία συμπολιτών μας στην οποία αναφερόμαστε κάθε φορά.Για τους συνταξιούχους απαιτείται αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ έτσι ώστε να επιδοτείται η σύνταξη του εκάστοτε συν/χου μέχρι του ορίου που θα καθοριστεί ως ελάχιστο ποσό.Με το τρόπο αυτό θα γίνει άρση όλων των κοινωνικών αδικιών που επιφέρει το ΕΚΑΣ όπως η μη καταβολή του για εισοδηματικές υπερβάσεις ολίγων ευρώ κλπ. Για τους μισθωτούς-ανέργους νομίζω ότι το μέτρο αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό.Για τις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν μέτρα κατά της ανεργίας, μέτρα για σταθερη 8ώρη εργασία,μέτρα για την κατάργηση των υπηρεσιών παραπαιδείας και την ουσιαστική δωρεάν παιδεία με επιδότηση στους χαμηλόμισθους και ανέργους των σχολικών εξόδων των παιδιών τους ,με διεύρυνση της δυνατότητας σε τουρισμό και κατασκηνώσεις,με πραγματική καταπολέμηση της ακρίβειας,με αναδιανομή εισοδήματος.Σε κάθε περίπτωση πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τη λογική των διαφόρων επιδομάτων φτώχειας γιατί η λογική αυτή δεν οδηγεί στην ουσιαστική καταπολέμηση της φτώχειας αλλά τελικά στη διατήρηση και επέκτασή της.Θα πρέπει επίσης να επαναεισάγουμε στον πολιτικό λόγο την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης ως τον βασικό κρίκο κοινωνικής συνοχής.
    Τέλος για την διαβούλευση νομίζω ότι είναι θετική αρκεί οι απόψεις που καταγράφονται να αξιολογούνται και να λαμβάνονται υπόψη.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 22:52 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

    Αναγκαστικά οι πολυτεκνοι πρεπει να εχουν μεγαλου κυβισμου αυτοκινητα για να βολεψουν τον μεγαλο αριθμο παιδιων που τους εδωσε ο Θεος.Μπορω να βαλω τα 5 παιδια μου σε αυτοκινητο 1400κ.ε;Πηρα 1600κ.ε (παλι μικρο ειναι) και τα τελη κυκλοφοριας τα αυξανει απο 168€ νομιζω σε 270€!!Ειναι κοινωνικη πολιτικη αυτη;Ειναι πολιτικη για αποφυγη γεννησεων.Οι πολυτεκνοι πρεπει να εχουν απαλλαγη 50% στα τελη κυκλοφοριας.Νομοθετειστε επιτελους υπερ αυτων που πραγματικα εχουν αναγκη και στηριζουν την πορεια και τη συνεχεια του Εθνους.ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΩΣΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ …..ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΤΑΤΑΣ!!

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΒΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΟΛΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΖΩΗ.ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΕΨΗ.

    ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΚΑΛΟ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΔΕΚΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΕΤΑΙ.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 21:51 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ

    Κύριε Υπουργέ, για να αποφευχθεί η όποια παρεξήγηση του σχολιασμού μου που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2009 (@ 20:09), διευκρινίζω ότι δεν συμπεριλαμβάνομαι σε κάποια ομάδα εκ των δικαιούχων του εν λόγω νομοσχεδίου, αλλά ακόμα κι αν ανήκα στους δικαιούχους, έχω την άποψη ότι το εν λόγω επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα έπρεπε να δίνεται με ένα βασικό κριτήριο :
    – Οι δικαιούχοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες για κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. συμμετοχή σε προγράμματα καθαριότητας, σε αναδασώσεις, κλπ)

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 20:54 | ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες όλοι περιμένουν ένα βοήθημα. Η νέα μόδα στα βοηθήματα λέγεται βοήθημα αλληλεγγύης. Ας πούμε λοιπόν ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη από το κράτος-πολιτεία προς αυτούς που χρίζουν βοήθειας οικονομικής γιατί κατά τα άλλα είναι ικανοί να παράγουν και έργο το οποίο αμείβεται με 700€ όταν ο μέσος Όρος για το ενοίκιο στην Αθήνα είναι τα 350€ και τα έξοδα για τις αποκρατικοποιημένες ΔΕΚΟ επιπλέον 120€ έτσι λοιπόν καλούμαστε να ζήσουμε με τα υπόλοιπα 230€ για όλες τις ανάγκες του υπόλοιπου μήνα.
    Τώρα έρχονται τα GREEK STATISTICS το πλέον σύντομο και ξεκαρδιστικό ανέκδοτο για την Ευρώπη η οποία απορεί πως ακόμα σε αυτή την χώρα δεν έχει γίνει επανάσταση.
    Γιατί μια χαμηλόμισθη εργαζόμενη διαζευγμένη μητέρα με 2 ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΝΕΡΓΑ τέκνα δεν χρίζει αλληλεγγύης??
    Παρακαλώ να δείτε και να ακούσετε τις κοινωνικές ομάδες που αγωνιούν άλλωστε είστε η κυβέρνηση της ελπίδας με το σύνθημα πρώτα ο πολίτης. Οψόμεθα .

  • Πιστεύουμε ως σύλλογος τριτέκνων Έδεσσας ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση το σχέδιο νόμου.Οι πρροτάσεις μας είναι:
    1.Το εισοδηματικό κριτήριο με τρία τέκνα να γίνει αυτό που προβλέπεται ως αφορολόγητο ποσό,τα 22000 από 17000 και να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
    2.Να περιληφθούν και οι υπόχρεοι που απέκτησαν 3ο τέκνο και άνω το 2009.
    3.Να θεσμοθετηθεί ώστε να έχει μόνιμη ισχύ.
    4.Να ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το επίπεδο της φτώχειας σε οικογένειες με τρία τέκνα σε σχέση με 2 τέκνα,όπου εξακοντίζεται στο 38%(στοιχεία 2007) από το 18%.
    5.Το ίδιο συμβαίνει και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
    6.Να θεσμοθετηθούν διαδικασίες που να αποτρέπουν αυτό που έγινε με 3000λιαρο…….

    Σταύρος Πουρτουλίδης

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 16:20 | ΒΑ

    Από ότι διαβάζω όλοι το θέλουν το επίδομα τελικά. Άλλωστε, το motto του Έλληνα είναι: «αφού αυτός, γιατί όχι κι εγώ;». Τη λύση θα μας τη δώσουν τα απλά μαθηματικά. Έχουμε ένα δις προς διάθεση. Αυτό σημαίνει ότι 5.000.000 άτομα μπορούν να πάρουν από 200 ευρώ. Ο άγαμος θα πάρει 200 ευρώ, το παντρεμένο ζευγάρι 400, με ένα παιδί 600 και πάει λέγοντας. Δεν μας ενδιαφέρει η ηλικία, το επάγγελμα, ο ασφαλιστικός φορέας, απλώς εξαιρούμε τους μεσούς πλουσιότερους Έλληνες. Ακόμη κι αν πάρει το επίδομα κανένας υδραυλικός με Mercedes ή κάποιος που κάνει ιδιαίτερα χωρίς να δίνει αποδείξεις, και τι έγινε; Το πιθανότερο είναι να το ξοδέψει σε ψώνια, οπότε θα κινηθεί και η αγορά. Αν δε πάρουμε κανένα δις ακόμη από τους έχοντες, είναι δυνατό να πάρουμε to επίδομα ΟΛΟΙ.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 14:22 | Α.Σ

    Απαντω λοιπον,σε οσους θεωρησαν οτι ηταν ρατσιστικο το σχολιο μου σχετικα με τους αθιγγανους.ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΑΤΟΜΟ.Και πραγματικα καποιοι απο αυτους ηθελημενα δεν εργαζονται παρα ζουν εις βαρος μας και το λεω αυτο γιατι εχω βοηθησει μερικους(οχι χρηματικα).ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ το εθεσα ως μια ομαδα ανθρωπων που ισως τελικα να μην δικαιουνται καποιων βοηθηματων αφου κανενα συνηθως κριτηριο δεν πληρουν.Και πως τα πληρουν?Αυτοκινητα εχουν ,σπιτια εχουν,με το επιδομα της προνοιας ολα αυτα?Ας μην κοροιδευομαστε.

  • Το Σχέδιο όμως Νόμου έχει μια βασική αντίθεση. Ενώ καθορίζει το ύψος της ενίσχυσης ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο, εν τούτοις για τις οικογένειες οι οποίες έχουν επτά (7) τέκνα και άνω δεν λαμβάνεται καμμία ειδική μέριμνα αλλά τους εξομοιώνει με όσους έχουν έξι (6) τέκνα.

    Ο αριθμός όσων έχουν επτά (7) τέκνα και άνω είναι ελάχιστος, όπως άλλωστε μπορείτε να διαπιστώσετε από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης, θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι για όσους έχουν τρία (3) τέκνα, το αφορολόγητο όριο εισοδήματος είναι 22.000 ευρώ (12.000 ευρώ με δύο τέκνα συν 10.000 ευρώ για το 3ο παιδί) και για όσους έχουν δεκατρία (13) τέκνα, δηλαδή δέκα επιπλέον τέκνα είναι μόνο επιπλέον 10.000 ευρώ !!! Συνεπώς, για την κατηγορία των πολυτέκνων με τέσσερα και άνω προστατευόμενα τέκνα, κατά λόγω δικαιοσύνης, θα πρέπει τα όρια του ανωτάτου ύψους οικογενειακού εισοδήματος να αναπροσαρμοστούν (αφορολόγητο τριών τέκνων συν 10.000 ευρώ για το 4ο τέκνο και 10.000 ευρώ για καθένα επιπλέον), δηλαδή το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2, περίπτωση Α του άρθρου 1 του Σχεδίου πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:

    Στήλη 1 ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ
    Στήλη 2 ΑΝΩΤΑΤΟ ΥΨΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    Στήλη 3 ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

    Στ.1 Στήλη 2 Στήλη 3
    1 14.000,00 700,00
    2 15.500,00 800,00
    3 22.000,00 1.000,00
    4 32.000,00 1.100,00
    5 42.000,00 1.200,00
    6 52.000,00 1.300,00
    Κάθε
    επιπλέον
    πρόσωπο + 10.000,00 επιπλέον + 100,00 επιπλέον

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 10:25 | ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

    ΕΧΩ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟ ΤΟ 2002 ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ 2009 ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ, ΕΧΩ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΗ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ?

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 07:44 | A.Aναστ.

    Ένας χαμηλοσυνταξιούχος – υπερίληκας και δύο παιδιά να έχει αυτά θα είναι σε μεγάλη ηλικία (αν είναι 80άρης δεν γίνεται να έχει πεντάχρονο παιδί) και άρα δεν θα εμπίπτει στην κατηγορία των 14.000 ευρώ, ειδικά αν έχει σύζυγο που δούλευε (ως μισθωτή άρα πλήρωνε εισφορές) και πήρε μια σύνταξη. Εξαιρούνται πολλές κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι σημειωτέον οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν και βαριές ασθένειες που χρήζουν ιατρών, άπειρων εξετάσεων και φαρμάκων. Άνθρωποι που ούτε το ΕΚΑΣ δεν πήραν για τον ίδιο λόγο. Πέρυσι ο πατέρας μου δεν το πήρε διότι ξεπέρασε το οικογενειακό του εισόδημα κατά 30 ευρώ. Άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ίδια κλίμακα για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 01:07 | Κοστας

    Ειμαι ανεργος απο το 2008 και ανενεωνα την καρτα ανεργειας μου ως τον Αυγουστο του 2009,μετα για λογους υγειας ανανεωσα στις 4 νοεμβριου χωρις να εχω ενημερωθει για το επιδομα απλα γιατι διατηρω τις ελπιδες μου για δουλεια…τωρα μαθαινω οτι δεν δικαιουμε αυτο το επιδομα που ειναι οντως μια βοηθεια.Κριμα,ελπιζω να αναθεωρισετε.
    Ευχαριστω.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 01:59 | Αργυρης

    Κ. Παναγιώτη Βαρλάγκα

    χωρις να ειμαι συνηγορος του Α.Σ σχετικα με τους αθιγγανους αντιλαμβανομαι οτι δεν ηταν ρατσιστικο το σχολιο του.
    Αληθεια ομως γνωριζετε τα αφορολογητα εισοδηματα των αθιγγανων?

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 01:25 | ΜΙΧΑΗΛ ΚΛΗΜΗΣ

    Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος με το επίδομα αυτό θα ανακουφιστεί.Ομως προτού αρχίσει να δίνεται επιβάλλεται να επανεξεταστούν κάποια σημεία του όπως;
    α)να μην υπάρχει όριο στο ύψος του οικογενεικού εισοδήματος όταν η οικογένεια έχει 4 τέκνα που την βαρύνουν και άνω.
    Β)να μην λαμβάνεται υπόψην το επίδομα πολύτεκνης μητέρας που απαλλάσεται της φορολογίας, στο ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.
    γ)να δοθεί το επίδομα σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους που το εισοδημά τους είναι μέχρι 10.500 ευρώ

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 00:18 | Αργυρης

    περιμεναμε κι εμεις κ.υπουργε ενα επιδομα αξιοπρεπειας κι οχι ζητιανιας.Καθολου δεν μ ενδιαφερει αν θα το παρω πιστεψτε με.
    Μας εχετε φτασει στο σημειο ολοι σας να διαπραγματευομαστε την αξιοπρεπεια μας.
    300Ε?θα μας κανετε πλουσιους.
    Ναναι καλα οι συνταξιουχοι που μας συντηρουν.Απο δω και στο εξης μην ξανακουσω οτι ενας συνταξιουχος παιρνει ατομικη συνταξη 600-700Ε.
    Θα λετε 200 γιατι τα υπολοιπα τα δινει στα ανεργα παιδια του ,που κι αυτα με την σειρα τους εχουν εισοδημα 200Ε.
    Και επιτελους διευκρινηστε.απο μια οικογενεια δικαιουχων θα το παρουν και οι δυο ή ο ενας?
    Τι περιμενετε να δειτε τι αλλαγες θα γινουν και μετα να το ανακοινωσετε?γιατι κανεις μας δεν καταλαβε ακομα.εξαλλου ειστε ειδικοι να υποχωρειτε(βλεπε μοριοδοτηση stage)
    ενα ομως θα πω.ειναι η τελευταια σας ευκαιρια.μετα αποσυρεστε δια παντος και απο κυβερνηση και απο πασοκ.
    κι ομως ποτε δεν εχω ψηφισει αλλο κομμα εκτος πασοκ.για οσους απορησουν μηπως ειμαι ψηφοφορος αλλου κομματος.
    απλα δεν αντεχω αλλο να με κοροιδευουν.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 00:34 | Γιαννακόπουλος

    Θεωρώ αυτονόητο ότι οι έχοντες ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να λάβουν οποιαδήποτε ενίσχυση. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει μια άδικη αναδιανομή του εισοδήματος. Φορολογούμενοι μισθωτοί και επαγγελματίες νέας ηλικίας και μεσαίων εισοδημάτων χωρίς περιουσία(άνθρωποι που λαμβάνουν 1200 ευρώ μηνιαίως και πληρώνουν 500 ευρώ για ενοίκιο και περίπου 2000 ευρώ φόρο ετησίως) θα ενισχύουν τους έχοντες περιουσία μέσω των φόρων που πληρώνουν.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 22:31 | kamplionis giorgos

    εχω δυο παδια και τα εισοδηματα μου το2008 ειναι κατω απο 10500 ευρω και ηγυναικα μου και εγω απο 5/10/2009 ειμασται στο ταμειο ανεργιασ γιατι εργαζομαστε εποχιακα ποια κατηγορια επιδοματοσ παιρνουμε

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 21:17 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Κυρία ή κύριε Α.Σ (6 Νοεμβρίου 2009 @ 14:59),

    Αναφέρετε ότι:

    «ΕΛΕΟΣ!!!!Γνωριζετε οτι ολοι οι αθιγγανοι τριβουν τα χερια τους?Εχουν λεει βιβλιαριο αποριας και θα το παρουν.»

    Και ερωτάται:

    Γιατί; Οι Αθίγγανοι ΔΕΝ είναι Έλληνες; Δεν δικαιούνται το επίδομα εξίσου με όλους τους λοιπούς μονίμους κατοίκους Ελλάδος, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, εάν πληρούν τα απαραίτητα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια;

    Ειλικρινά, αδυνατώ να την ανάγκη που αισθανθήκατε για να εκφράσετε ένα τέτοιο ρατσιστικό σχόλιο.

    Παναγιώτης Βαρλάγκας

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 21:02 | peterv

    «ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΟΠΩΣ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΙΜΙΤΗ. ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ .ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΕΝΤΕ-ΕΞΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΖΗΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ 15.ΟΟΟ ευρω.»

    Πόσο επίδομα έπρεπε κατά τα γνώμη σας έπρεπε να δοθεί στις πολύτεκνες οικογένειες με 4, 5, 6 και πάνω παιδιά; Δίδονται 1,100, 1,200 και 1,300 € αντιστοίχως. Πόσα θέλατε; 2000€; 3000 €; Να σας δώσουμε όλο το μισθό μας;

    Επίσης: θεωρείτε ότι π.χ. με 20% των θέσεων σε κάθε διαγωνισμό ΑΣΕΠ (είτε γραπτό είτε με μόρια) για πρόσληψη στο Δημόσιο reservé για τους πολύτεκνους και τα τέκνα πολυτέκνων, το Ελληνικό κράτος, δεν υπολογίζει ήδη τους πολυτέκνους αρκετά; Στον ήδη πρόσφατο διαγωνισμό για Εφορίες, Τελωνεία και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (του Υπουργείου Οικονομικών παρεμπιπτόντως!) για να περάσει υποψήφιος π.χ. της γενικής κατηγορίας σε θέση Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Εφοριακών στην Αθήνα η βάση ήταν 78%, ενώ για τους πολύτεκνους 55% μόλις! Στην δε κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης είχαμε το εξευτελιστικό φαινόμενο, τρίτεκνος να περνάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με βαθμό 16.66% !!! (αλίμονο) Άρα, πολλά φροντίζει το Ελληνικό κράτους για τους πολύτεκνους, αν όχι από αγαθή καρδιά, αν μη τι άλλο και για ψηφοθηρικούς λόγους (πολλά παιδιά, πολλές ψήφοι).

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 21:09 | xrimpes

    Καλό θα ήταν ληφθούν υπόψη και τα παιδιά που έχουν απολυθεί από φαντάροι και παραμένουν άνεργοι.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 20:07 | Χρυσόγελος Μ

    Κύριε Υπουργέ, αυτό που μας πίκρανε, είναι ότι για να θεωρείται κάποιος δικαιούχος, θα πρέπει το συνολικό οικογενειακό του εισόδημα να μην ξεπερνά τα 14000€(έγγαμος με 1 τέκνο) και για κάθε επί πλέον τέκνο μέχρι τα 6, αυτό να προσαυξάνεται μόλις κατά 1500€, δηλαδή του έγγαμου με 6 παιδιά πρέπει το εισόδημα του να μην ξεπερνά τα 21500€!.

    Και από εκεί και πάνω τίποτα… τι και αν έχεις 7, 10, 15… παιδιά, δηλαδή το ίδιο εισόδημα χωρίς καμία προσαύξηση( τα 21500€) και επίσης το χειρότερο, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση στο χορηγούμενο επίδομα, είτε 6 παιδιά… είτε 15 παιδιά το χορηγούμενο επίδομα είναι μόλις 1300€!!!

    Διαμαρτύρομαι εντόνως για την ανωτέρω αδικία.

    Τη στιγμή που κάποιος θα περίμενε, ότι για αυτές τις ηρωικές υπερπολύτεκνες οικογένειες δεν θα υπήρχε όριο εισοδήματος και θα το δικαιούνταν όλες, και ότι το χορηγούμενο επίδομα θα ήταν πολλαπλάσιο για αυτές…, να σημειωθεί δε, ότι τέτοιες οικογένειες στη χώρα μας, είναι ελάχιστες, τι φοβάστε μην τους πλουτίσετε;;;

    Με την ευκαιρία αυτή, να αναφέρουμε επίσης, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έχει καθιερώσει φορολογική απαλλαγή για όσους έχουν τρία (3) προστατευόμενα τέκνα 22.000 Ευρώ, ενώ για όσους έχουν δεκατρία (13) 32.000 Ευρώ!. Δηλαδή χορηγεί 1.000 Ευρώ επί πλέον για κάθε ένα από το 3ο και άνω τέκνο, θεωρώντας προφανώς ως τεκμήριο πλουτισμού το 4ο και επί πλέον τέκνα!. Ως εάν η χώρα μας να μην έχει ανάγκη τα παιδιά και τις πολύτεκνες οικογένειες .

    Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι: η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα δυνατοτήτων αλλά πρόβλημα προτεραιοτήτων.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 20:58 | Παπαζηκος Γεωργιος

    Η μητερα μου ειναι 60 ετων ανασφαλιστη διαζευγμενη και με μηδενικη δηλωση.Φυσικα δεν ειναι φραμενη πουθενα και ως ανεργη.Δηλωση κανει μηδενικη διοτι εχει ενα σπιτι 40 τ.μ και μενει.Θα μπορεσει να λαβει επιδομα?

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 19:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΗ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΗΡΩ.ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ [ΧΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΕΣ-ΚΑΤΩ ΑΠΟ 60,ΔΑΒΗΤΙΚΗ]ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ?ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ?ΕΙΣΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 19:20 | Δημήτρης Λάμπος

    Άρθρο 1 παρ. 2 εδ. Α
    -Τουλάχιστον πρέπει το ανώτατο ύψος οικογενειακού επιδόματος, στη κατηγορία των 3 προσώπων που βαρύνουν τον δικαιούχο, να ορισθεί στις 22.000 €, όσο δηλαδή είναι το απαλλασσόμενο εισόδημα για τρίτεκνους. Εννοείται ότι ανάλογα θα αναπροσαρμοσθούν τα όρια των λοιπών κατηγοριών.
    -Πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί το επί πλέον ποσό των 1.500 € για κάθε τέκνο που βαρύνει τον δικαιούχο για να μιλάμε για δίκαιη διανομή και
    -Να καταργηθεί οπωσδήποτε το πλαφόν των 6 προσώπων που βαρύνουν τον δικαιούχο, αφού είναι μηδαμινός ο αριθμός των υπερπολύτεκνων οικογενειών στα 2,5 εκατ. δικαιούχων και η συνολική επιβάρυνση πάρα πολύ μικρή στο σύνολο της δαπάνης. Τα παιδιά των υπερπολύτεκνων αυτών οικογενειών πρέπει να έχουν την φροντίδα και την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη του κράτους πρόνοιας.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 17:23 | Nίκος

    ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΟΠΩΣ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΙΜΙΤΗ. ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ .ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΕΝΤΕ-ΕΞΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΖΗΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ 15.ΟΟΟ ευρω. ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15000ε.ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ? ΤΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ .ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ..