άρθρο 1 / παράγραφος 2

2. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:
Α) Φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το οικονομικό έτος 2009, βαρύνονταν φορολογικά από ένα τουλάχιστον πρόσωπο των περιπτώσεων β,γ,δ,ε, και η, του άρθρου 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994 ΦΕΚ Α΄ 151), εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους εμπίπτει κατά ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) στις κατηγορίες Ε΄ και ΣΤ΄ (εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις) του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν υπερβαίνει τα ποσά που ορίζονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο ως εξής:

Β) Οι συνταξιοδοτούμενοι από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), όπως ισχύουν.

Γ) Οι συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό, εφόσον τους καταβάλλεται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το ΕΚΑΣ.

Δ) Συνταξιούχοι, λόγω γήρατος ή θανάτου, των ασφαλιστικών οργανισμών κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και οι συνταξιούχοι δυνάμει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002 (ΦΕΚ Α΄ 160) και των άρθρων 4 και 16 του ν. 3232/2004 (ΦΕΚ Α΄ 48 ), όπως ισχύουν, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Ε) Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.

ΣΤ) Οι νεφροπαθείς που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα.

Ζ) Όσοι λαμβάνουν , κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 την ενίσχυση απροστατεύτων παιδιών, που προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4051/1960 (ΦΕΚ Α΄68) και του Π.Δ. 108/1983 (ΦΕΚ Α΄ 49) , εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Η) Οι κάτοχοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009, βιβλιαρίου ανασφαλίστου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 57/1973 (ΦΕΚ Α΄ 149) και της υπ’ αριθμ.Π2α/139491/16.11.2006 Κ.ΥΑ. (ΦΕΚ Β΄ 1747).

Θ) Οι εγγεγραμμένοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ως άνεργοι, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:04 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΕΡΓΙΟΥ

    Τα εισοδηματικά κριτήρια μπορούν να διευρυνθούν για τους υπερπολύτεκνους άνω των τεσσάρων παιδιών καθώς μπορεί να τεθεί ο όρος και να επεκταθεί το μέτρο σε οικογένειες που έχουν προστατευμένα μέλη αποκλειστικά και μόνο στη σχολική ηλικία ή και κατ’ απόλυτο τρόπο ανήλικα. Πρόκειται για λίγες οικογένειες και ιδίως μισθωτών που εμφανώς αδικούνται από τους προς συζήτηση περιορισμούς και κριτήρια. Αν λάβουμε υπόψη μας την τλευταία έκθεση του ΟΑΣΑ για την Ελλάδα που ορίζει το «ανεκτό όριο φτώχειας» στα 500€/άτομο ως μηνιάιο εισόδημα τότε μια εφταμελής οικογένεια θα έπρεπε να είχε ετήσιο εισόδημα 42.000€ για να βρίσκεται σε αυτό το όριο.
    Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίζεται από την έννοια της αλληλεγγύης τότε αναμφίβολα πλήττεται ο σκοπός του.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:02 | Σωτήρης

    Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιόν λόγο εξαιρούνται οι ελέυθεροι επαγγελαματίες, του επιδόματος?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:46 | Κώστας Σ.

    Είναι εντελώς ΑΔΙΚΟ το οτι δεν συμπεριλαμβάνονται μοναχικοί ή
    ζευγάρια χωρίς παιδιά, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα εισοδήματα
    κάτω και από 10000. Αραγε η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το πως
    θα επιβιώσουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες ???.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:40 | Δέσποινα Πολίτου

    Θα σας παρακαλούσα κ. Υπουργέ να σκεφτείτε λίγο το θέμα των μονογονεϊκών οικογενειών και ιδιαίτερα αυτών όπου δε υπάρχει διατροφή από τον πατέρα ως αποτέλεσμα διαζυγίου. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά μόνες τους χωρίς βοήθεια από πρώην σύζυγο και γι αυτές πιστεύω ότι τα όρια θα πρέπει να τύχουν προσαύξησης τουλάχιστον 20% αν θέλουμε να υποστηρίζουμε πως ζούμε σε ένα Κράτος που ενθαρρύνει τις γεννήσεις και βοηθάει τις γυναίκες να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις με αξιοπρέπεια

    Ευχαριστώ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:45 | Ασλανίδης Παναγιώτης

    Το επίδομα αλληλεγγύης με τα κριτήρια που διαμορφώθηκε, είναι περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσιαστική βοήθεια. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως ό,τι γίνεται σ’ αυτή τη χώρα, γίνεται στο γόνατο και δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας,τα οποία νομίζετε πως λύνονται με γλυκό ύφος και πολλά χαμόγελα. Ποιά κοινωνική πολιτική λέει, πως μια οικογένεια με εισόδημα 19.οοο ευρώ το χρόνο που σπουδάζει δύο παιδιά – το ένα εκτός Αθηνών με μηνιαία έξοδα 1.000 ευρώ – να αποκλείεται από τέτοιες παροχές; Και τέλος πάντων με πείσατε πως ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΠΑΙΔΙΑ. Εγώ όμως σε κόντρα αυτής της νοοτροπίας θα τα σπουδάσω χωρίς τις παροχές σας,για να υπερηφανεύεται αύριο η χώρα μου για τους επιστήμονές της, όχι όμως για τις κυβερνήσεις της.
    ευχαριστώ για τη φιλοξενία

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:02 | ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

    Από την αρχή του 2009 είμαι άνεργη και δεν παίρνω το επίδομα επειδή δούλεψα το 2008!!! Δεν είναι λίγο τραγελαφικό?! Μα τώρα χρειάζομαι οικονομική βοήθεια! Το επίδομα πρέπει να δοθεί σε όλους τους ανέργους λαμβάνοντας υπόψη την τωρινή τους οικονομική κατάσταση!!!!!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:36 | SOFIA

    ΕΓΩ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ , ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΗ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΘΑ ΠΑΡΩ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΠΟΣΟ? 400 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ? ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΑ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:26 | Κωνσταντίνος

    Δηλαδή αυτοί που δεν ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο είναι πλούσιοι και δεν έχουν ανάγκη…………;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:02 | Γιάννης Γ.

    Είναι κατάφορα άδικο να μην συμπαριλαμβάνονται στους διακαιούχους αυτοί οι οποίοι δεν έχουν παιδιά. Αυτοί δεν είναι φτωχοί?
    Εξάλλου το να μην κάνει κανείς παιδιά μπορεί να είναι και μία πράξη ευθύνης απέναντι σε αυτά, αφόσον αν τα γένναγε θα πέρναγαν δύσκολα!

    Επίσης είναι άδικο να μην είναι διακαιούχοι οι εργαζόμενοι με stage. Άλλο η μονιμοποίησή τους και άλλο η οικονομική τους κατάσταση. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται με πλήρες ωράριο και πλήρη απασχόληση με μισθούς των 400 ευρώ και χωρίς ασφάλιση. Αυτοί και αν είναι ευαίσθητη κοινωνική ομάδα!
    Δίνεται η εντύπωση ότι ακολουθείται μία εκδικητική πολιτική για τα γαλάζια παιδιά.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:58 | Δήμητρα

    Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες είτε τα κριτήρια που εφαρμόζονται είναι λάθος είτε δεν έχει προβλεφθεί ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες. Όπως πχ για τις μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά, που θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μεταχείριση, γιατί όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, πλεονεκτήματα που ίσως έχει μια οικογένεια με δυο γονείς-πχ να ρυθμίζουν μεταξύ τους την φύλαξη των παιδιών-δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να τα έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, που για το θέμα αυτό θα πρέπει να θυσιάσουν ένα μεγάλο κομμάτι του ετήσιου εισοδήματος τους σε παιδικό σταθμό και ειδικά όταν το κράτος δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων σ’αυτόν το τομέα και πρέπει κάποιος να πληρώσει 4.500€ το χρόνο, για να »εξασφαλίσει» το παιδί του. Η περίπτωση των μονογονεϊκών οικογενειών είναι πολύ ιδιαίτερη και θα έπρεπε το ανώτατο ύψος του ετησιου εισοδήματος να οριστεί στα 20.000€.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:32 | ΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Τι σημαίνει τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ? Ο άνεργος είναι άνεργος.
    Η δίνεις το επίδομα ή δεν το δίνεις.Η Ν.Δ. πέρυσι έδωσε δύο »δώρα» Χριστουγέννων.Προσοχή σε αυτό…

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:09 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΟΥΛΕΨΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟ 2008 ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΣΤΩ ΑΥΤΑ ΤΑ 400 ΕΥΡΩ? ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ? ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΟ 2008? ΣΤΟ 2010 ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΕΟΣ!!!!! ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ? ΑΙΣΧΟΣ!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:25 | ΘΑΝΑΣΗΣ Τ.

    ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ, ΚΑΛΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.
    Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝΕΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:22 | ΣΤΟΪΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κυριοι υπευθυνοι,

    περσι τα εισοδηματα μου δεν ξεπερνουσαν τα 4000 € και για το λογο αυτο δεν μπηκα στον κοπο καν να καταθεσω φορολογικη δηλωση.Φέτος τα εισοδηματα μου δεν θα ξεπερασουν μεχρι το τελος του ετους τα 8000 €(δουλεψα το πρωτο τριμηνο του ετους στην eurobank και απο 2 Ιουλιου μπηκα στους ειδικους φρουρους και εως το τελος του ετους δεν θα εχω εισπραξει ουτε 4000€).Ειμαι παντρεμενος και νοικιαζω!Με θεωρειται προνομιούχο και δεν θα πάρω ενίσχυση?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:38 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ

    Συμφωνώ με την επισήμανση του κυρίου Πλάντζου για την κατηγορία των συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν το ΕΚΑΣ και παίρνουν συνταξη 600 ευρω
    (ετησιο δηλαδή εισόδημα 8400 στην καλύτερη των περιπτώσεων.

    Η μή χορήγηση του επιδόματος Κοινωνικής αλληλεγύης ειναι κατάφορα ΑΔΙΚΗ.

    Συνταξιούχος για λίγα περισσότερα ευρω (10-11 ευρω το μηνα)και εισόδημα 8500 ευρώ ετήσια , χανει την κλίμακα για το ΕΚΑΣ και μαζί με αυτό και την δυνατότητα να πληρώνει τα φάρμακά του με συμμετοχή 10%.

    Αυτό αμέσως σημαίνει μια επιβάρυνση 500-900 ευρω το χρονο για φάρμακα, που στις ηλικίες αυτές ειναι και πολλά και απαραίτητα.

    Το αποτέλεσμα ειναι οι συνταξιούχοι, που παίρνουν το ΕΚΑΣ, τελικά να εχουν εισόδημα μεγαλύτερο απο όσους δεν το παίρνουν ακόμη και για λίγα Ευρώ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΑΥΤΟ?
    ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:36 | Σπυρος

    Αληθεια,ειναι σοβαρο να εξαιρειται καποιος που δεν βαρυνεται με παιδια αλλα εχει εισοδημα 6000-7500 €!!!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:39 | Βασίλης Σ.

    Γιατί η πρόταση έχει αγνοήσει τους μοναχικούς ή τα ζευγάρια χωρίς παιδιά, αυτοί δεν είναι φτωχοί, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που έχει ξεχάσει η κυβέρνηση και φαίνεται να αγνοεί τι γίνεται στη κοινωνία

    Επιπλέον ένας που είναι άνεργος δεν πρέπει να πάρει το βοήθημα, γιατί πρέπει να πληρεί τα κριτήρια του ΕΚΑΣ? Με την εποχικότητα που μαστίζει πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου, τουρισμός, αγροτική παραγωγή, οικοδομή και τους ρυθμούς που αυξάνεται η ανεργία, θα πρέπει να ληφθεί μεριμνα και για τους ανέργους

    Χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και ευαισθησία για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, γιατί αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν έχουν ανάγκη και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πείνα

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:36 | Παπαδόπουλος Δημήτριος

    Δηλαδή κάποιος με δύο παιδιά και εισόδημα 16000€ ζει άνετα?
    Είστε με τα καλά σας?

    Για ποιο λόγο αναθέσατε την κοινωνική πολιτική στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις?
    Μήπως θα επηρεάσουν μελλοντικές σας αποφάσεις ?
    Ο Επιχειρηματίας και η Τράπεζα όταν πρόκειται να δώσουν 30 € θα πρέπει να βγάλουν 200€

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:16 | ΑΘΗΝΑ

    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει για τις μονογονεϊκές οικογένειες να υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση για το ύψος του εισοδήματος.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:26 | Κική

    Το μέτρο σε γενικές γραμμές είναι θετικό. Θα χάσει όμως το «θετικό» του φορτίο αν δημιουργήσει ανισότητες και δεν λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους. π.χ Μητέρα που παίρνει επίδομα ανεργίας από τον Αύγουστο του 2009, έχει δηλώσει εισόδημα το προηγούμενο έτος 10.350 και προστατεύει 2 ανήλικα παιδιά (μονογονεϊκή οικογένεια), πόσο επίδομα θα πάρει;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:18 | Χαρούλα Τερτλίδου

    Δεν γνωρίζω αν ο Ν. 4051/1960 και το Π.Δ. 108/83 αναφέρονται στα επιδόματα απροστάτευτων παιδιών που δίνονται από την Πρόνοια. Αν πρόκειται γι’ αυτά, θα πρέπει να τα επανεξετάσετε και να τα αυξήσετε γενικότερα γιατί αυτά δίνονται σε μητέρες με απροστάτευτα παιδιά (ανύπανδρες, χήρες, χωρισμένες) που ζουν με μηδενικά ως ανύπαρκτα εισοδήματα πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.
    Τώρα όσον αφορά στο βαρύ τίτλο της ανύπανδρης μητέρας, θέλω να επισημάνω ότι προεκλογικά έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές… Θυμάμαι ακόμη τον κ. Σημίτη πριν μερικά χρόνια να λέει ότι θα δόσει επιδόματα στις ανύπανδρες μητέρες αλλά και πρόσφατα τον κ. Καραμανλή. Εγώ δεν είδα κανένα επίδομα μέχρι τώρα…
    Αντίθετα, για τις οικογένειες των τριτέκνων και των πολυτέκνων έχουν θεσπιστεί πλήθος ευεργετημάτων: επιδόματα, συντάξεις, φοροαπαλλαγές, αφορολόγητα αυτοκίνητα, παροχές σε τρόφιμα, θέσεις στο Δημόσιο κ.ά. ίσως γιατί αυτοί είναι πιο οργανωμένοι και προφανώς κοινωνικά αποδεκτοί…
    Θα έγραφα πολλά ακόμη, αλλά νομίζω ότι είναι ευκρινές αυτό που θέλω να πω. Μία κυβέρνηση με σύγχρονες και προοδευτικές αντιλήψεις θα πρέπει να έχει μία ανάλογη στάση σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας!
    Εξάλλου, νομίζω ότι οι ανύπανδρες μητέρες που σε όλη την Ευρώπη στηρίζονται ανυπερθέτως, χρειάζονται μια άλλου είδους στήριξη και υποστήριξη.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:04 | Γιάννης

    Eίναι σωστό να αποκλείονται εποχιακά εργαζόμενοι οικογενειάρχες με παιδιά(πχ.τουριστικός τομέας)που εργάζονται για 4-6 μήνες το χρόνο και μετά μένουν άνεργοι,επειδή δεν έχουν το κριτήριο του ορίου εισοδήματος? Γιατί αυτή η διάκριση μεταξύ ανέργων και μάλιστα βεβαιωμένης διάρκειας ανεργίας σε ετήσια βάση λόγω εποχιακής εγασίας? Ξαναδείτε αυτή τη διαχώρηση,ανάμεσα σε «προνομοιούχους» ανέργους και σε μη…

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:02 | ΤΣΙΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ

    Καλημέρα σας.
    Ακούγοντας χθες το σχέδιο ενίσχυσης Κοινωνικής αλληλεγγύης, ένιωσα και πάλι μια «μικρή αδικία». Είμαι έγγα,η χωρίς παιδία και με ετήσιο εισόδημα μέσα στα όρια που θέτει το σχέδιο νόμου. Δεν κάνουμε παιδιά αν και θέλουμε πολύ γιατί ξέρουμε οτι δεν μπορούμε να βγάλουμε εις πέρας τις «υποχρεώσεις» – οικονομικές του παιδιού. Και ρωτώ λοιπόν: Πού είναι η στήριξη σε αυτές τις οικογένειες? ού είναι τα κίνητρα ενίσχυσης και στήριξης αυτών των νέων?
    Καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας καιεύχομαι πραγματικά να γράψετε ιστορία…

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:22 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ,ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:43 | Μάνος Τ.

    Μηπως θα επρεπε να ληφθουν υπ οψιν τα περιουσιακα στοιχεια? Γνωριζω δεκαδες ατομα που εχουν ακινητα, τα νοικιαζουν μαυρα και εμφανιζονται αποροι.
    Ομοιως μια μεγαλη μεριδα επιτηδευματιων ( δες μπαρακια καφετεριες αλλα και τεχνιτες) που δεν δηλωνουν εισοδημα η δηλωνουν πολυ χαμηλο.
    Οταν δε προχωρουσε λιγο εκτος πολεων, υπαρχουν πολλοι μα παρα πολλοι που εχουν σημαντιοτατα εισοδηματα απο εγροτικες κλπ εργασιες αλλα δεν εμφανιζονται πουθενα. Οι αποροι με τα αγροτικα αυτοκινητα των 40.000€ και τα εκατονταδες η και χιλιαδες στρεμματα γης.

    Καλη η προθεση, αλλα ειναι αμαρτια να πανε τα χρηματα στους επιτηδιους
    ( και αυτοι θα γελανε για αλλη μια φορα )

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:57 | Κατερίνα

    Καλημέρα. Θα ήθελα μια διευκρίνηση. Τι γίνεται με τις μακροχρόνια ανέργες-ους αλλά με οικογενειακό εισόδημα λίγο πάνω από τους πίνακες?
    Είμαι άνεργη από το 2005 με 2 ανήλικα παιδιά. Δεν έχω καταφέρει να βρω δουλειά λόγω ηλικίας (40 χρονών) και των «υποχρεώσεων» μου – όπως όλοι αποκαλούν τα παιδιά μου. Τα 15 χρόνια προϋπηρεσίας αποτελούν άλλον ένα λόγω στο να μην με επιλέγουν, προτιμούν τους / τις ανειδικευτες, λόγω χαμηλότερου κόστους.
    Τι γίνεται με την περίπτωσή μου – και πολλών άλλων, όπως πιστεύω. Το οικογενειακό μας εισόδημα είναι κάτι λίγο παραπάνω από αυτό που αναφέρει ο πίνακας για την περίπτωση μας.
    Δεν είναι λίγο άδικο να μην πάρουμε κι εμείς αυτό το επίδομα?
    Μια μικρή ανάσα και για μας!!
    Ευχαριστώ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:39 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ- ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ- ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ.ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ-ΣΥΝΕΙΘΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ.ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:41 | Έρη Ανδριακοπούλου

    Δεν βλέπω πουθενά πρόβλεψη για τις άγαμες μητέρες. Μήπως όταν αναφέρεστε στις οικογένειες με 1 ή 2 ή 3 παιδιά συμπεριλαμάνονται και εκείνες σ’ αυτή την ομάδα;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:51 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Προσοχη μην παρουν επιδομα αυτοι που δεν δηλωνουν, η δηλωνουν κατω απο τα ορια. Μηπως θα επρεπε να μπει και ενα κριτηριο για το αν εχουν περιουσιακα στοιχεια με βαση το Ε9?.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:28 | despoina

    δηλαδη εαν καποιος εχει καρτα ανεργιας 5 μηνες περιπου και φορολογικο εισοδημα γυρω στα 8-9.000E το δικαιουτε το επιδομα?
    επισης το επιδομα θερμανσης ειναι αλλο?θα δωθει?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:44 | Παναγιώτα Γιώτη-Δακτυλά

    Είναι μία κίνηση πολύ καλή, η οποία δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης.
    Παρόλη την γκρίνια που έχει προκύψει, περί αδικιών, οφείλουμε να δείξουμε κι εμείς κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
    Αλλά, οι νέοι των stage (σταζ) που μένουν άνεργοι -κατ’ εμέ δικαίως όσον αφορά μεγάλο αριθμό τους- έχουν και αυτοί ανάγκη από βοήθεια,έως ότου μπορέσει η κυβέρνηση να προσφέρει άφθονες προοπτικές εργασίας(ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα), κάτι που αφορά και πολλές άλλες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.
    Αν και δεν γνωρίζω το ύψος των αποδοχών των πολιτικών προσώπων, ωστόσο υπάρχει η αντίληψη πως είναι αρκετά υψηλός. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, η κυβέρνηση, να δημιουργήσει ένα νόμο, ώστε κάποιο ποσό από αυτές τις αποδοχές να συγκεντρώνεται υπέρ ενός ταμείου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την ανάκαμψη της οικονομίας;
    Νομίζω πως, από 6.000,00 ή 7.000,00 ευρώ μηνιαίως, τα 500,00 – 1.000,00 ευρώ (μηνιαίως) δεν θα είναι σπουδαία έλλειψη από τις τσέπες των πολιτικών, αν δεν επιζητούν τη «μεγάλη» ζωή.
    Πάντως, συγχαρητήρια για τις προσπάθειές σας.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:54 | ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΝΟΣ

    Πιστεύω ότι το ατομικό εισόδημα έπρεπε να ισχύσει αντί του οικογενειακού. Επίσης υπάρχουν σε οικογένειες άτομα που κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά δεν έχουν πρόσωπο ή πρόσωπα που να τα βαρύνουν. Αυτοί οι φορολογούμενοι πολίτες, που μπορεί να μην πληρώνουν άμεσους φόρους βάσει εισοδήματος, αλλά πληρώνουν όλους τους έμμεσους φόρους, είναι παρείσακτοι? Επίσης εξαιρούνται ή δεν συμπεριλαμβάνονται κατηγορίες ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας όπως πχ άτεκνα ζευγάρια. Αυτονόητο θεωρώ ότι με βρίσκουν σύμφωνο, τα όσα σωστά έγραψαν παραπάνω οι συμπολίτες μου.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:26 | ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πιστεύω πως πρέπει να επεκταθεί και στα άτομα τα ανύπαντρα με εισόδημα έως 9.000 ευρώ.( Η γενιά των επτακοσίων ευρώ όπως λέγεται). επίσης και οι έγγαμοι με εισόδημα συνολικό έως 12.000 ευρώ.
    Βέβαια το επίδομα αυτό θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα ετήσιο όπως μόνιμο χαρακτήρα να έχουν και οι πηγές άντλησης του σχετικού ποσού,και βέβαια αναπροσαρμοζόμενο κάθε χρόνο με στόχο το κατώτατο μισθό και σύνταξη στα 1200 ευρώ.!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:26 | giandal

    Σε γενικές γραμες το βλέπω θετικά. Η διαφωνία μου είναι καθαρά στα εισοδηματικά κριτήρια του οικογενειακού εισοδήματος.
    Θα μπορούσατε κάλλιστα να λάβετε ύποπτη το αφορολόγητο που ισχύ αυτή τη στιγμή για της οικογένειες με 3-4-5-6 παιδιά. Ή έχετε σκοπό να τα μειώσετε και αυτά?
    Δεν είναι δυνατών να πιστεύεται ότι με 1500 που αυξάνεται για κάθε παΐδι μπορεί να ζήσει μια οικογένεια, μη τα ξεχνάτε αυτά τόσο γρήγορα.
    Εγώ πρωτiνo
    0 παιδιά 12,500 1 παιδί 14500 2 παιδιά 16,500 3- 22000 4 25000 5 28000 6 και πάνω 30000
    Με αυτόν το τρόπο ενισχύεται και τα μεσαία εισοδήματα όπως είχατε ανακοινώσει και δεν θα αλλάξει και ο προϋπολογισμός πάρα πολύ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:53 | ΛΑΖΑΡΟΣ ΦΑΡΣΑΚΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ. ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:45 | Χρήστος Μ

    Οι αλλοδαποί και οι φοροφυγάδες (π.χ ταξιτζήδες ) που δουλεύουν και οι περισότεροι (90%+) δηλώνουν απο 0€ έως 15.000€ ενώ έχουν πραγματικό εισόδημα πολύ πάνω απο 20.000€ κανονικά δεν πρέπει να πέρνουν το επίδομα. Το κράτος τι διαδικασίες έχει για να διασφαλίσει οτι δεν θα χαριστούν τα χρήματα σε «λαμόγια» για προεκλογικές «επιταγές».

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:16 | Μητρόπουλος Θεοδόσης

    θα ήθελα να σχολιάσω , ότι το σχέδιο νόμου είναι θετικό και προς την σωστή κατέυθυνση .Όμως θα ήθελα να πω ότι είναι άδικο να μην βοηθηθούν και τα έγγαμα ζευγάρια χωρίς παιδιά, καθώς και οι ανύπαντροι συμπολίτες μας μισθωτοί, που έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο από κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο π.χ. 10.000 ευρώ. Δεν νομίζω ότι η περιβόητη γενιά των 700 ευρώ ή οι «part time» εργαζόμενοι των supermaket και των υπόλοιπων μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να μείνουν αβοήθητοι στην τύχη τους επειδή είναι ανύπαντροι ή δεν έχουν παιδιά.
    Ο φτωχός είναι φτωχός είτε είναι παντρεμένος ή όχι , είτε έχει παιδιά ή όχι.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:33 | ΄marianna

    η χωρισμένη μητέρα με 4 προστατευόμενα παιδιά οπως εγω εχει τα ιδια εισοδηματικα κριτήρια.προσωπικα χάνω το επιδομα γιατι το εισόδημα μου ειναι 18752 ευρώ.μεγαλώνοντας επι 20 χρόνια μόνη τα παιδια μου που τα δύο ειναι φοιτητές δεν εμπιπτω στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:30 | ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Αν είναι μακροχρόνιοι άνεργοι και δεν είναι καταγεγραμμένοι στο ΟΑΕΔ δεν έχουν δικαίωμα στο επίδομα είναι προνομιούχοι? ή μήπως τα παιδιά που εργάζονται με μπλοκάκι και παίρνουν καθαρά περίπου στα 700€ μετά από κρατήσεις ΦΠΑ και ΤΕΒΕ είναι προνομιούχα και δουλεύουν σαν τα σκυλιά και παραπάνω από του μόνιμους των ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, όσοι δεν βαρύνονται από κάποιο μέλος οικογενειακό δεν δικαιούνται το επίδομα? Αν κάποιος/α είναι μόνος του με εισόδημα 6.000 ευρώ το χρόνο και ζει και στο νοίκι είναι προνομιούχος? Μόνο όσοι έχουν παιδιά είναι φτωχοί? Μερικοί είναι τόσο φτωχοί που ούτε παιδιά δεν μπορούν να κάνουν αλλά ούτε και οικογένεια. Κατά τα άλλα έχουμε πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού. Καλά να πάθουμε.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:46 | στεφανος

    Η κυβερνηση θα πρεπει να ξεκαθαρισει αμεσα αν προτιθεται να συμπεριλαβει στη χορηγηση του επιδοματος φυσικα προσωπα που δεν εχουν ατομα υπο την προστασια τους.Εχοντας ως δεδομενο οτι ο μεγαλυτερος αριθμος των νεων εργαζομενων εως και 35 ετων ειναι ειτε χαμηλα αμοιβομενοι ειτε μερικως απασχολουμενοι,ειτε κατα περισταση ανεργοι, δεν μπορει παρα να δικαιουνται (τουλαχιστον!!!!!!!!!)ενα τετοιο επιδομα.Δεν μπορω να φανταστω κατω απο ποιες προυποθεσεις μπορει ενας νεος εργαζομενος σημερα να εχει ηδη κανει οικογενεια κατω απο αυτες τις συνθηκες και να τιμωρειται παραλληλα απο το επισημο κρατος απο την εξαιρεση του απο την προνοιακη πολιτικη της πολιτειας.Υποθετω οτι επειδη οι δημοσιες κριτικες για αυτη την εξαιρεση θα ειναι πολυαριθμες, δεν θα ισχυσει τελικα.ευχαριστω

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:22 | Μουρτάς Σπυρίδων

    Η χορήγηση του επιδόματος είναι γενικώς ορθή, ωστόσο θα πρέπει να είναι σε ακολουθία με τα γενικότερα μέτρα φορολογίας. Δεν είναι δίκαιο για τις όποιες παροχές να λαμβάνεται υπόψη το ΣΥΝΟΛΙΚΟ οικογενειακό εισόδημα, ενώ κατά τις φορολογικές υποχρεώσεις να λαμβάνεται υπόψη το ΑΤΟΜΙΚΟ εισοδήμα ! Ένα από τα δύο θα πρέπει να αλλάξει.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:01 | Βαγγέλης

    Καλημέρα σας. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα πολύ θετικό μέτρο δε τιθεται αμφιβολία. Αυτό που θα ήθελα να πώ εγώ είναι ότι πολλές κοινωνικά ευπαθείς ομάδες τίθενται εκτός δηλαδή προσωπικά προέρχομαι απο πολύτεκνη οικογένεια με ένα μέλος ΑΜΕΑ με δηλωθέν εισόδημα των γονιών μου 20500 ευρώ 3 μέλη απο τα πέντε είμαστε πάνω απο 23. Εγω προσωπικά δουλεύω απο τον απρίλιο ημιαπασχόληση με 450 ευρω μηνιαίως.Δεν δικαιούμαστε κανένα επίδομα; Πολύ καλό μέτρο αλλά χρίζει βελτίωσης.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:07 | Χατζάκης Δημήτρης

    Δηλαδή, κατα την περίπτωση Θ, όσοι είναι γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στις 4 Νοεμβρίου και μετά δεν το έχουν ανάγκη;;;; Είμαστε σοβαροί; Ωραία ισότητα. Μπορεί να παραλάβατε ότι παραλάβατε, αλλά προσοχή γιατί ξεθωριάζουν οι εξαγγελίες σας κύριοι!!!!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:01 | kostas

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως του λόγου μου, γιατί αποκλειόμαστε από κάθε ευνοϊκή μεταχείριση του κράτους? Θεωρούμαστε ότι είμαστε ντεφακτο φοροφυγάδες? Τιμωρούμαστε επειδή επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη της επιβίωσης χωρίς την κρατική/κομματική υποστήριξη? Εάν αποτύχουμε στη δουλειά μας, καταλήγουμε στο δρόμο και χωρίς ασφάλιση, ενώ μια γυναίκα ενός αγρότη που δεν έχει κάνει τίποτα στη ζωή της και σύνταξη, και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και … βοήθημα.
    Ενας μισθωτός στο δημόσιο κοστίζει τα τριπλά λεφτά στον κρατικό κουρβανά, και έχει και … τα τυχερά του! Ένας ιδιώτης θα πρέπει να ταΐζει 6 τέτοιους κάθε μήνα για να του μείνει και αυτού κάτι για να ζήσει. Και από τυχερά … ούτε συζήτηση.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 04:30 | Γιωργος Ανατασόπουλος

    Κατ’αρχήν θα ήθελα να χαιρετήσω την προσπάθεια σας και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης.
    Κατά τον προηγούμενο ακαδημαϊκο χρόνο (2008-2009) εργαζόμουν ως διδάσκων με το πδ 407/80, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δυστυχώς το ίδρυμα παραβιάζοντας κάθε αρχή της εργατικής νομοθεσίας δεν μας έχει πληρώσει ακόμα. Προσωπικά, πέραν του ότι έχω ένα εισόδημα μικρότερο από αυτό που θέτετε ως κριτήριο χορήγησης του ΕΚΑΣ, είμαι και άνεργος αυτό το διάστημα γιατί έπραξα το αυτονόητο αρνούμενος να εργαστώ στο πανεπιστήμιο, μεχρις ότου εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, παρά τις συνεχείς περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις καθόλο αυτό το διάστημα.
    Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι και τα 400 ευρώ, ποσό βέβαια κατά πολύ μικρότερο από αυτά που μου οφείλει ένα ΝΠΔΔ, δηλαδή το ίδιο το κράτος, μου είναι απολύτως αναγκαία. Ωστόσο, δεν έχω δηλωθεί στον ΟΑΕΔ μέχρι σήμερα και αποκλείομαι απ’ ότι βλέπω από τις προτάσεις σας. Και στο γεγονός ότι δεν έχω δηλωθεί, έχει εκτός των άλλων παίξει ρόλο και η δέσμευσή σας ότι το επίδομα θα δινόταν με εισοδηματικά κριτήρια ΚΑΙ για τους άγαμους (πράγμα που δεν συνέβη).

    Όπως αναφέρει και η κυρία Αλεξάνδρα, ποια είναι η μεριμνά σας γι’αυτές τις περιπτώσεις; Μήπως πρέπει να επανεξετάσετε τα χρονικά όρια που θέτετε, να δωθεί ένα περιθώριο τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, να δηλωθούμε στον ΟΑΕΔ;
    Εκτιμώ ότι μια σχετική ελαστικότητα στην παραπάνω περίπτωση, είναι επιβεβλημένη. Όπως επιβεβλημένη είναι και η τήρηση της δέσμευσης της κυβέρνησης να δωθεί το επίδομα σε άγαμους εργαζόμενους με τα κριτήρια που είχατε αρχικά αναφέρει, γιατί κι αυτοί όπως αντιλαμβανόμαστε ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
    Με εκτίμηση
    Γιώργος Αναστασόπουλος

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 01:01 | Μαριάννα Νικήτα

    Δηλαδη αν καταλαβα καλα, όσοι δεν βαρύνονται απο καποιο μέλος οικεγειακο δεν δικαιούνται το επίδομα? Αν κάποιος/α ειναι μόνος του με εισόδημα 6.000 ευρω το χρόνο και ζει και στο νοικι είναι προνομειούχος? Μόνο όσοι έχουν παιδιά είναι φτωχοί? Μερικοί είναι τόσο φτωχοί που ούτε παιδιά δεν μπορούν να κανουν.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 00:26 | Αντώνης Κ.

    Ποίου έτους θα λαμβάνεται το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα;
    Από πού θα προκύπτει;

    Προχειρότητα διαβλέπω.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 00:31 | Κωστής Πλάντζος

    H περίπτωση (Δ) αφήνει έξω τη συντριπτική πλειοψηφία χαμηλοσνταξιούχων των 510-700 ευρώ, που ζουν με τα ίδια ή και λιγότερα λεφτά από όσα παίρνει ένας Συνταξιούχος με ΕΚΑΣ! Η αδικία είναι τεράστια διότι: (α) συνταξιουχος με ΕΚΑΣ έχει εργαστεί και πληρώσει εκ προοιμίου λιγότερα ασφάλιστρα, από έναν με ΕΚΑΣ. (β) ο δικαιούχος κατώτατης σύνταξης και, άρα, ΕΚΑΣ παίρνει σχεδόν πάντα παραπάνω από όσα δικαιούται (έως και 5λάσια από την «οργανική σύνταξη»). (γ) ο δικαιούχος ΕΚΑΣ πληρώνει μόνο 10% συμμετοχή σε γιατρούς και φάρμακα, έναντι 20% ενός συνταξιούχου των 500-700 ευρώ. Άρα, ποιος είναι πραγματικά «αναξιοπαθούντας» μεταξύ των δύο; ΟΧΙ ο συνταξιούχος του ΕΚΑΣ! Ρωτήστε τον κύριο Κουτρουμάνη να σας τα εξηγήσει καλύτερα, εάν δεν πιστεύετε ή δεν τα ξέρετε! Μα είναι δυνατόν, με βάση τα παραπάνω, να πετάτε έξω ανθρώπους με 30+ χρόνια δουλειάς, που ζουν με λιγότερα χρήματα από κάποιον που, αντί να παίρνει τα 100 ή 200 ευρώ που του αναλογούν για όσα πρόσφερε στα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Ανάπτυξη και το Κράτος, απολαμβάνει επιπλέον και «μπόνους» έως 500 ευρώ το μήνα (Χ 14 το χρόνο = 7000 το χρόνο) ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΛΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ αν χάσει (από δικό του λάθος πολλές φορές στο Ε1 της εφορίας) κανένα ευρώ? Είναι κράτος Δικαίου αυτό? Και μην πει κανείς στους ανθρώπους αυτούς ότι «το ταμείο είναι μείον» γιατί (α) και επί Καραμανλή πήραν 500 ευρώ και (β) το Κράτος δανείστηκε -σήμερα μόλις- 7 δισ. ευρώ για να πληρώσει τους «αναξιοπαθούντες» φαρμακοβιομήχανους και προμηθευτές Νοσοκομείων (σσ: που και στα χρέη αυτά, μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν οι ΕΚΑΣιούχοι που επιδοτούνται από το Κράτος για φάρμακα με 90%, σε σύσγκριση με τους υπόλοιπους «θνητούς» που πλήρωσαν μια ζωή «έναν σκασμό» ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, αλλά στα γεράματα πληρώνουν 20-25% από την τσέπη τους)! Έλεος πια με το μύθο του ΕΚΑΣ. Η κρίση είναι κρίση και, επιτέλους, πρέπει κάποιοι να δουν τα πράγματα με ωμό ρεαλισμό και να μην αντιμετωπίζουν τους πραγματικούς απόμαχους της ζωής, ως ξεζουμισμένα κορόϊδα!

  • 3 Νοεμβρίου 2009, 23:45 | Αλεξανδρα

    1) Δεν αναφερονται οι μονογονικες οικογενειες η μαλλον δεν ειναι ξεκαθαρο το καθεστως πχ μητερα χωρισμενη με ενα παιδι ανηλικο.

    2)ανεργοι? δηλ αν απολυθει καποιος μετα 3ης Νοεμβριου?η αν καποιος ειναι μακροχρονια ανεργος και δεν εχει σφραγισει την καρτα του εδω και 8 μηνες αλλα εχει ηδη συμπληρωσει ενα ετος ταμειο ανεργιας στο παρελθον και παραμενει ανεργος? σαυτες τις περιπτωσεις τι συμβαινει????αυτοι συμπεριλαμβανονται? και αν οχι ειναι απολυτως αδικο.

  • Ως γενική παρατήρηση: Θα ήθελα κάποια στιγμή να δω τα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών, ειδικά τώρα που υποβάλλονται για διαβούλευση, να είναι κωδικοποιημένα, ώστε να μπορούν να είναι κατανοητά στους πολίτες και να μη χρειάζεται κάποιος να ψοδέψει ώρες, ώστε να ανατρέξει στα σχετικά άρθρα παλαιότερων νόμων, όπου αυτοί αναφέρονται.
    Μόνο στο συγκεκριμένο άρθρο, υπάρχουν αναφορές σε 7 διαφορετικούς νόμους, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, που φτάνουν χρονολογικά μέχρι το 1960, καθιστώντας δυσχερέστατη την παρακολούθηση από κάποιον που δεν είναι νομικός.