άρθρο 1 / παράγραφος 2

2. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:
Α) Φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το οικονομικό έτος 2009, βαρύνονταν φορολογικά από ένα τουλάχιστον πρόσωπο των περιπτώσεων β,γ,δ,ε, και η, του άρθρου 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994 ΦΕΚ Α΄ 151), εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους εμπίπτει κατά ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) στις κατηγορίες Ε΄ και ΣΤ΄ (εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις) του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν υπερβαίνει τα ποσά που ορίζονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο ως εξής:

Β) Οι συνταξιοδοτούμενοι από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), όπως ισχύουν.

Γ) Οι συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό, εφόσον τους καταβάλλεται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το ΕΚΑΣ.

Δ) Συνταξιούχοι, λόγω γήρατος ή θανάτου, των ασφαλιστικών οργανισμών κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και οι συνταξιούχοι δυνάμει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002 (ΦΕΚ Α΄ 160) και των άρθρων 4 και 16 του ν. 3232/2004 (ΦΕΚ Α΄ 48 ), όπως ισχύουν, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Ε) Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.

ΣΤ) Οι νεφροπαθείς που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα.

Ζ) Όσοι λαμβάνουν , κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 την ενίσχυση απροστατεύτων παιδιών, που προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4051/1960 (ΦΕΚ Α΄68) και του Π.Δ. 108/1983 (ΦΕΚ Α΄ 49) , εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Η) Οι κάτοχοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009, βιβλιαρίου ανασφαλίστου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 57/1973 (ΦΕΚ Α΄ 149) και της υπ’ αριθμ.Π2α/139491/16.11.2006 Κ.ΥΑ. (ΦΕΚ Β΄ 1747).

Θ) Οι εγγεγραμμένοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ως άνεργοι, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:25 | Martin Hank

    Κάνετε πολύ σοβαρή δουλειά χρησιμοποιώντας παλιούς νόμους. Μάλιστα παραπέμπετε σε περιπτώσεις που σήμερα δεν υπάρχουν. Δεν φροντίσατε ούτε να διαβάσετε τον νόμο που παραπέμπετε και να αλλάξετε κάτι που δεν υφίσταται, με κάτι που υφίσταται. Κρίμα. Για να δούμε θα βρείτε τί δεν υπάρχει. Αλλιώς να το παίξουμε στην τηλεόραση ως κουίζ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:14 | Μάντικας Μιχαήλ

    Ειμαι 30 χρονών έγγαμος πατέρας 2 ανήλικων παιδιών , άνεργος(1 μήνα γραμμένος στην ΟΑΕΔ) και η σύζυγος 25 χρόνων άνεργη και γραμμένη στην ΟΑΕΔ για 1 χρόνο.Το εισόδημά μας είναι μηδενικό.Η γυναίκα μου & τα παιδιά είναι γραμμένοι στην πρόνοια εγώ ανασφάλιστος..
    1) Δικαιούμαστε το επίδομα ξεχωριστά ή μόνο ο ένας στην οικογένεια ?
    2) Δικαιούμαστε το επίδομα απορίας σύν το επίδομα ανεργίας ή είναι 1 το επίδομα για όλες τις περιπτώσεις ? Πόσο είναι αυτό ?
    Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτά τα χρήματα είναι αληθινά αναγκαία για την οικογένειά μας..

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:46 | Κασάνος Γιαννης

    Πρωτα απο ολα κρινω θετικη την καταβολη του επιδοματος λαμβανοντας υπ’ οψιν την οικονομικη κατασταση της χωρας και τις μικρες δυνατοτητες παροχων.Υπαρχει ομως ενα ζητημα ποια ειναι τα εισοδηματικα κριτηρια του ΕΚΑΣ μιας και δεν υπαρχει αποφαση ακομα για το 2009 με αποτελεσμα οι υπηρεσιες του ΙΚΑ να εχουν σαν πατημα στην μη χορηγηση ουτε σε αυτους που πληρουσαν τα εισηδηματικα κριτηρια για την χορηγηση του το ετος 2008.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:10 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ 3ΕΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥς ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ. Σ’ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:33 | ΘΕΟΛΟΓΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 67% ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΠΔΔ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.ΘΕΩΡΩ ΟΜΩΣ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ.ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 67% ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΑΘΗΣΕΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ.Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:11 | ΣΑΒΒΑΣ.Κ

    Ζώ σε μια επαρχιακή πόλη, στην οποια ο ιδιωτικός τομέας ειναι μικρός, ενω στον δημόσιο τομέα(όπως και σε όλη την επικράτεια)κυριαρχούσε η παρεοκρατία και η ευνοιοκρατία, κατάλοιπα του κομματικού κράτους.
    Είμαι,λοιπόν, 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ.Η φορολογική μου δήλωση για τα τρια αυτα χρόνια(2007,2008,2009) ειναι μηδενική.Ενω όλο αυτό το διάστημα θεωρούσα την κάρτα ανεργίας,τον τελευταίο μήνα,λόγο δικής μου παράλειψης, δεν την θεώρησα.Απόκτησα ομως νέα στις 5 Νοεμβρίου.
    Θεωρώ οτι ειναι αδικία να μην δικαιούμαι το επίδομα.
    Θα πρότεινα, λοιπόν, να αρθεί η ρήτρα που αναφέρει οτι άνεργος είναι όποιος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ εως τις 3 Νοεμβρίου.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:35 | Ιωάννης Κάτανος

    Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω αφού δεν γνωρίζω τον σχετικό νόμο

    Με εκτίμηση

    Ιωάννης Κάτανος

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:30 | ΤΑΣΟΣ

    Ειμαι κατα του επιδοματος γιατι υπαρχουν πολλοι δικαιουχοι που το παιρνουν και εχουν και 50 με 100 χιλιαδες στην τραπεζα απλα επιδη περυσι ειχαν χαμηλη δηλωση ,και αλλοι που ηταν ελευθεροι επαγγελματιες
    και δεν πληρωναν ΤΕΒΕ σε μεγαλη κλιμακα και παιρνουν ΕΚΑΣ ασχετα αν εχουν 50 100 η 200 χιλιαδες στην Τραπεζα ενω δεν το διαιουνται αλλοι επιδη δεν εχουν καρτα ανεργειας.Εγω νομιζω οτι και οι τραπεζικες καταθεσεις θα επρεπε να αποτελουσαν κριτηριο.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 18:52 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΕ »ΔΗΜΟΣΙΟ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ 300€ ΕΝΟΙΚΙΟ, 100€ ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΤΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ…ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΒΑΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΡΑ ΤΩΝ 1000€ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ..ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΜΕΣΑ Η ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΑΚΡΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ …ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΩ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 18:11 | foreas

    Πολύ καλή προσπάθεια! Με μία τουλάχιστον παράλειψη που εγώ διέκρινα: Οι μονογενεϊκές οικογένειες, και κυρίως οι γυναίκες που βρίσκονται σε χηρεία και μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, έστω και με εισοδηματικά κριτήρια. Είναι άδικο και πρέπει να διορθωθεί η αδικία!!!

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 17:31 | ΣΟΥΣΑΝΙΑΝ ΑΜΑΛΙΑ

    θεωρώ πολύ θετικό το επίδομα για τους οικονομικά ασθενέστερους.Όπως και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους αλλοδαπούς.
    Εργάσθηκα για 6 μήνες το 2008 και έκανα την δήλωσή μου κανονικά στην εφορία με 4.550 ευρώ εισόδημα. έχω υπό την προστασία μου ένα ανήλικο παιδί 5 ετών ελληνικής ιθαγένειας. Έχω κανονικά κάρτα παραμονής σε ισχύ.
    Ρωτώ αν δικαιούμαι το επίδομα και πώς θα το πάρω? Ευχαριστώ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 17:38 | Ειρήνη Κλεφτογιαννη

    Αναφορικά με το άρθρο

    Η) Οι κάτοχοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009, βιβλιαρίου ανασφαλίστου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 57/1973 (ΦΕΚ Α΄ 149) και της υπ’ αριθμ.Π2α/139491/16.11.2006 Κ.ΥΑ. (ΦΕΚ Β΄ 1747).

    θεωρώ οτι η κατηγορία αυτή εντάσσεται λόγω της μη ύπαρξης εισοδημάτων. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που άτομα έχουν βιβλιάριο υγείας από προηγούμενο γάμο αλλά κανένα εισόδημα ή διατροφή?

    Δε θα έπρεπε να προστεθούν επίσης??

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 17:57 | ΜΑΡΙΑ

    Είμαι της γενιάς των 700€ ζω μόνη πληρώνω ενοίκιο και επέιδη δεν είμαι παντρέμενη δεν το δικαίουμαι νομίζω πως αυτό είναι άδικο δηλάδη αν ήμουν παντρέμενη και ο σύζυγος άνεργος θα το έπερνα ναι δε λέω υπάρχουν και άτομα που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμένα αλλά είχατε πει προεκλογικά ότι θα κοιτάξετε την γενιά των 700€ θα ήθελα αυτό να γίνει πράξη.
    ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 17:44 | anastasios

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΟΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΕΙ (ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 18 ΜΗΝΕΣ) ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ??

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 16:53 | Άρης Μ.

    Το ότι δεν είμαι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ δε σημαίνει πως αμέλησα τις υποχρεώσεις μου απέναντι στο κράτος. Αντίθετα αρνήθηκα να συμμετάσχω στις διαδικασίες ενός οργανισμού ο οποίος λειτούργησε τα τελευταία 6 χρόνια ως φορέας αρνητικής και ανεύθυνης πολιτικής εστίας παραγωγής εργασιακής αδικίας. Όταν απολύθηκα έπαιρνα το επίδομα μου για ένα χρόνο σε άθλια τριτοκοσμικού τύπου γραφεία τα οποία και έλπιζα να μην ξαναδώ ποτέ στη ζωή μου (ΟΑΕΔ Πατησίων). Έχω εισόδημα 6000 ευρώ/χρόνο. Προτείνω να συμπεριληφθούμε εμείς που δηλώνουμε στο εκκαθαριστικό μας ποσά κάτω του αφορολόγητου όπως η κυβέρνηση θα το ορίσει. Ευχαριστώ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 16:19 | Μιχάλης Γ

    Εχω διαβάσει μέχρι στιγμής 22 σελίδες σχόλια.
    Ομως πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν καταλάβει ότι συζητάμε για ένα ΕΠΙΔΟΜΑ.Οχι πως θα λύσουμε το μέγιστο πρόβλημα της ανεργίας ή των άλλων σοβαρών προβλημάτων που έχουν όλες οι κοινωνικές ομάδες.
    Σαφέστατα, θα πρέπει να χαραχθούν πολιτικές και όχι ζητιανιές.Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να βοηθήσει τον Ελληνικό λαό.Τον λαό που υποφέρει εδώ και 14 χρόνια από τις Νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΦΥΣΙΚΑ.
    Οταν δίνεις ένα τέτοιο επίδομα-ψίχουλο αυτό θα πρέπει να κατευθυνθεί σε άτομα τα οποία το έχουν εξαιρετικά ανάγκη.Πάρα πολύ ανάγκη.Δεν μπορούν να το πάρουν λαμόγια ή κάποια άτομα που νομίζουν ότι δεν περνάνε καλά με αυτά τα χρήματα που βγάζουν.Βάζεις απλά κριτήρια.Και εξηγούμαι.

    1ο κριτήριο:Ποιό είναι το ατομικό επίπεδο ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ στην Ελλάδα?
    Στην Δανία π.χ θεωρείται πτωχός αυτός που έχει 23.000ευρώ/έτος.
    Στην Ελλάδα πόσο είναι αυτό το επίπεδο επιβίωσης? 5.000ευρώ,8.000ευρώ,10.500ευρώ ?
    2ο κριτήριο:Ποιά η ατομική περιουσία του καθενός ?
    3ο κριτήριο.Ποιά τα προστατευόμενα μέλη ?

    Και τελευταία μία πρόταση.
    Εφ όσον κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που τολμούν και γράφουν ακόμα και σε αυτό το forum, ότι παίρνουν κάτω από τα 10.500 ευρώ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ, και ζητούν επίδομα για να τα βγάλουν πέρα, η κυβέρνηση ΝΑ ΔΩΣΕΙ και σε αυτούς το επίδομα.Με μία όμως προϋπόθεση.
    Να τους γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (ένα εξάμηνο,ένα χρόνο…)από τις αρμόδιες ΔΟΥ, και εάν πιαστούν να φοροδιαφεύγουν να πληρώσουν όχι μόνο τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος για την κάθε παράβαση, αλλά και το 30πλάσιο του επιδόματος που θα λάβουν.
    Είμαι ένας ηλίθιος,μισθωτός,άνεργος,έγγαμος,σε δύσκολη οικονομική κατάσταση,που δεν μπορώ να φοροδιαφύγω,επί 22 ολόκληρα χρόνια,με μόνο περιουσιακό μου στοιχείο, μία μηχανή.
    Δεν θέλω επίδομα αλλά ζητώ να το πάρουν αυτοί που το έχουν πραγματική ανάγκη.
    Ευχαριστώ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 16:43 | Γιάννης

    Πιστεύω ότι το επίδομα πρέπει να το πάρουν όλοι οι άνεργοι ανεξαρτήτως κριτήριων ΕΚΑΣ.

    Καλό είναι το νομοσχέδιο και αυτά που προβλέπει αλλά αυτό που χρειάζεται η χώρα και οι πολίτες της είναι αναπτυξιακό όραμα, μεταρρυθμίσεις παντού και απεξάρτηση από τις εμμονές που χρόνια τώρα μας κρατάνε πίσω.

    Ευχαριστώ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 15:54 | ΚΙΚΗ

    ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΡΙΩΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ 360 ΕΥΡΩ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΑΤΕΚΝΗ ΚΑΙ «ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΛΟΓΩ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ)ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ;

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 15:03 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΓΑΜΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 10,557 euro ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ (ΑΝΕΡΓΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΤΑ ΟΑΕΔ) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΣΚΟΛΙΩΝ. ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΝΟΙΚΙΟ 350 euro/ΜΗΝΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΟΦΕΛΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ; ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΓΓΑΜΟΣ/ΑΓΑΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΞΑΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:23 | EA

    Ρωτησα τον κ. Χρηστο, πιο πριν με αφορμη το μυνημα του:

    http://www.opengov.gr/minfin/?p=40&cp=17#comment-415

    τα εξής:

    «Στα παραδείγματα που αναφέρεις με τους φοροφυγάδες 1.Έμπορος λαικής 2. Έμπορος μαρμάρων 3. Έμπορος ενδυμάτων, έχω να κάνω μερικές ερωτήσεις…

    α) Χρωστάνε στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ? Αν ναι είναι για πάνω από δυο χρόνια η οφειλή τους? Έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση από το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ?

    β) Τα σπίτια τους σε ποιανού το όνομα είναι? Πληρώνουν νοίκι στα σπίτια τους? Στο κατάστημα τη νοίκι πληρώνουν?

    γ) Το/τα αυτοκίνητα που έχουν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους?»

    Απάντηση δεν έχω πάρει ακόμα…

    Την ερώτηση την έκανα για να καταλάβω αν η παρακάτω πρόταση ευσταθεί…

    1, Ιδιοκτήτη πρώτη κατοικία.

    Ένας συνταξιούχος που παίρνει 700 ευρώ έχει δικό του σπίτι υπάγεται στην ρύθμιση.
    Ένας συνταξιούχος που έχει δυο σπίτια δικά του μένει στο ένα και το άλλο το έχει πάντα δηλωμένο «ανοίκιαστο» υπάγεται στην ρύθμιση…
    Ένας αγρότης που έχει δικό του σπίτι, χωράφι και δεν τον ελέγχει κανένας τι πουλά και τι δηλώνει υπάγεται στην ρύθμιση…
    Ένα ζευγάρι υπαλλήλων με δικό τους σπίτι υπάγεται στην ρύθμιση…

    Ένα ζευγάρι αυτοαπασχολούμενων με παιδιά που δεν έχει δικό του σπίτι και ζει στο ενοίκιο, από τις παραπάνω περιπτώσεις έχει λιγότερο εισόδημα κατά τουλάχιστον 6000 ευρώ…

    Όλοι οι παραπάνω έχουν την σιγουριά ότι τέλος του μήνα θα εισπράξουν ένα μισθό ή μια σύνταξη έστω και των 700 ευρώ.

    Οι αυτοαπασχολούμενοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟ.

    Άρα, και δεν έχουν σίγουρα έσοδα και δεν έχουν σπίτι… με αποτέλεσμα να έχουν 6000€ επιπλέων κόστος ζωής και όμως να εξαιρούνται από την επιδότηση.

    .

    Πρόταση: Να είναι κριτήριο η ιδιοκτησία πρώτης κατοικίας για όλους. Δηλαδή όποιος έχει ιδιοκτησία πρώτης κατοικίας αυτόματα να υπολογίζονται +6000 ευρώ ετησίως από όσα δηλώνει.

    Επιπλέων όποιος πληρώνει ενοίκιο το δηλώνει άρα τα στοιχεία υπάρχουν.
    Τέλος οι μισθωτοί με στεγαστικό το δηλώνουν άρα τα στοιχεία υπάρχουν και γι’αυτούς έτσι δεν κινδυνεύουν να θεωρηθούν προνομιούχοι.

    ———

    2, Ιατροφαρμακευτική κάλυψη ένταλμα σύλληψης από ΤΕΒΕ.

    Μοιάζει τρελό αλλά έτσι είναι…

    Ναι είναι κριτήριο ποιος έχει και ποιος δεν έχει. !

    Ο υπάλληλος του ΙΚΑ έχει ο συνταξιούχος έχει ο αγρότης έχει…

    Ο αυτοαπασχολούμενος που δεν έχει να φάει δεν μπορεί να πληρώσει το ΤΕΒΕ άρα δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΥΨΗ και επιπλέων κινδυνεύει με φυλακή… (για το καλό του πάντα…)

    Ο μεγαλοσχίμονας που δηλώνει άπορος (ή οριακά έσοδα σαν τα παραδείγματα του Χρήστου) είναι σίγουρο πως δεν θέλει να τον κυνηγά το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ με εντάλματα σύλληψης (γιατί θέλει να είναι και κυριλέ…), άρα το έχει πληρωμένο…

    Επιπλέον ο κακομοίρης που δεν έχει να το πληρώνει έχει επιπρόσθετο κόστος ζωής από όλους τους παραπάνω κατά τουλάχιστον 2000 με 3000 ευρώ ειδικά αν έχει παιδιά γιατί πρέπει να πληρώνει τα πάντα (φάρμακα γιατρούς κλπ)… όμως εξαίρεται από την επιδότηση

    Έτσι θα φιλτράρεται το 95% των φοροφυγάδων «αυτοαπασχολούμενων»

    .

    Πρόταση: Nα είναι κριτήριο η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ πέραν των δυο ετών και επιπλέον ένδειξη το ένταλμα σύλληψης πως δεν πρόκειται για «λαμόγιο» αλλά για κάποιον που πραγματικά δεν έχει να φάει.

    Δεν προσπαθώ να νομιμοποιήσω την μη πληρωμή των εισφορών του αλλά είναι μια πάρα πολλή καλή ένδειξη πως αυτός ο άνθρωπος δεν έχει στον ήλιο μοίρα… ειδικά αν έχει παιδιά και κανένας από τους δυο συζύγους δεν έχει καμιά ιδιοκτησία… αν μη τι άλλο αυτός το έχει πραγματικά ανάγκη έστω και αν είναι αυτοαπασχολούμενος…

    Το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ είναι μηχανογραφημένο άρα τα στοιχεία είναι εύκολα να βρεθούν.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:11 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Διαβάζω προτάσεις και σχόλια άλλων πολιτών και ξαφνικά αυτά που σκόπευα να πω μου φαίνονται περιττά. Κάθε ανθρώπινη ιστορία είναι ιδιαίτερη και δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ή υπαχθεί σε κανόνες. Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιος τρόπος διάθεσης του επιδόματος ούτε υπάρχει τρόπος αυτό να δοθεί μόνο σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη και να αποκλεισθούν άτομα που δεν θα έπρεπε να το πάρουν. Αν κάποιος με ρωτήσει, θα πω πως κι εγώ (άγαμη δημόσια υπάλληλος με εισόδημα λίγο άνω των 14.000 ευρώ που υπηρετώ μακριά από τον τόπο μου και επωμίζομαι μόνη τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται)χρείζω οικονομικής βοήθειας. Θεωρώ ότι τα όρια που έχουν τεθεί – και οποιαδήποτε όρια ετίθεντο – είναι πλασματικά. Π.χ. κάποια οικογένεια με εισόδημα 14.000 ευρώ, που όμως διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία, είναι σε καλύτερη μοίρα από εκείνη με εισόδημα 15.000 ή 16.000 που επιβαρύνεται με έξοδα ενοικίου. Επίσης, θεωρώ άδικο εκείνος που οριακά δικαιούται το επίδομα να βρεθεί τελικά με περισσότερα χρήματα από εκείνον που το χάνει οριακά (μια λύση θα ήταν να ετίθετο ανώτατο ύψος όχι στο εισόδημα, αλλά στο άθροισμα εισοδήματος + επιδόματος, ώστε αυτό να είναι κατά κάποιον τρόπο σταθερό και όμοιο για όσους βρίσκονται στην περιοχή εκατέρωθεν των διαχωριστικών γραμμών).
    Προσωπικά είμαι εντελώς υπέρ της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών. Σε θέματα που έχουν να κάνουν με χορήγηση χρημάτων όμως θεωρώ ότι περισσότερο περιπλέκει τα πράγματα παρά βοηθά στην εξεύρεση λύσεων γιατί δυσαρεστημένοι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν (εκτός αν δοθούν χρήματα σε όλους ανεξαιρέτως). Όλες αυτές οι προτάσεις που έχουν ήδη σταλεί και θα σταλούν είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν στο να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που περιγράφονται στη ρίζα τους παρά στη χορήγηση 300 ή και 1300 ευρώ. Ίσως τελικά να ήταν καλύτερα το 1 δις να δινόταν σε ένα και μόνο πράγμα που θα έκανε τη διαφορά, παρά να κατατμηθεί σε τόσα κομμάτια ώστε η χαρά εκείνου που θα λάβει ένα από αυτά να κρατήσει μόνο για λίγο.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:37 | Κ. ΜΑΛΙΑΚΡΙΔΑ

    Η μητέρα μου είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 647 ευρώ μαζί με το επικουρικό. Εδώ και 2 χρονια μετά από εγκεφαλικό έχει ημιπληγία και πριν 1 χρόνο καρδιακή ανεπάρκεια. Ζεί με μία γυναίκα μισθού 700 ευρώ + ΙΚΑ (είμαι ηλιθιωδώς νομοταγής) + 150 ευρώ μηνιαία για την γυναίκα που την προσέχει την Κυριακή.
    Δεν δικαιούται ΕΚΑΣ (γιατί είναι μεγαλοσυνταξιούχος), δεν δικαιούται επίδομα ημιπληγίας (γιατί το έπαθε απο εγκεφαλικό που δεν δικαιολογεί το ΙΚΑ και όχι απο νευρολογικούς λόγους που δικαιολογεί το μέγιστο ποσό των 40 ολόκληρων ευρώ μηνιαίως..????)
    Επι πλέον …. έχει την απαίτηση να φάει, να ζεσταθεί, να πλυθεί, να πάρει φάρμακα, και να μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά….)
    Όπως καταλαβαίνετε το μισό της δικής μου σύνταξης δίνεται για την επιβίωση της μητέρας μου.
    Δεν μπορώ καν να την βάλω στη φορολογική μου δήλωση ως προστατευόμενος μέλος, γιατί η σύνταξή της θεωρείται υψηλή και ως εκ τούτου φορολογούμαι υψηλά.
    Το επίδομα (το οποίο ως φαίνεται δεν δικαιούται) δεν θα έλυνε πολλά πράγματα, αλλά θα ήταν μια χειρονομία από την Πολιτεία, η οποία όταν κάποιος βρεθεί σε ανάγκη είναι ανύπαρκτος για αυτην. Τουλάχιστον θα μπορούσε να πληρωθεί με αυτό το κόστος θέρμανσης.

    Τι σημαίνει λοιπό ανθρώπινη αλληλεγγύη για σας?

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:49 | Ευαγγελία-Ελισάβετ Βουτσίνου

    κε Πρωθυπουργέ και κε Υπουργέ Οικονομικών,

    Πρώτα απ’ όλα να δώσω συγχαρητήρια και να πω ότι τέτοια μέτρα είναι σίγουρα θετικά! Είμαι απόφοιτη ΠΕ και φοιτήτρια μεταπτυχιακού και παίρνω το επίδομα ανεργίας αφού πέρυσι έχασα τη δουλειά μου λόγω… οικονομικής κρίσης. Έμαθα όμως ότι δε δικαιούμαι το επίδομα αλληλεγγύης αφού δούλευα πέρυσι (γενιά των 700 ευρώ!).
    Παρακαλώ να συμπεριλάβετε στους δικαιούχους αυτού του επιδόματος αλληλεγγύης και εμάς τους τωρινούς ανέργους. Έστω και αυτά τα λίγα χρήματα του επιδόματος αλληλεγγύης είναι μια ανάσα, μια μικρή ανακούφιση αφού το ήδη υπάρχον επίδομα ανεργίας είναι υπερβολικά χαμηλό, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και την ανέχεια αλλά και συγκρίνοντάς το με εκείνο άλλων χωρών.
    Μη γυρίζετε την πλάτη στους νέους που παλεύουν για κάτι καλύτερο…

    Ευχαριστώ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:45 | Ευδοκια

    Η εξαιρεση των ελευθερων επαγγελματιών συλληβδην είναι άδικη! Εγώ δεν ανήκω σ’ αυτήν την κατηγορία, συγκαταλέγομαι στους «τυχερούς» δημοσίους υπαλλήλους. Ομως ας ρίξει καποιος μια ματια τι γίνεται στην Ηλεια , απο την οποία και κατάγομαι . Οι πυρκαγιές και στη συνέχεια ο περσινός μεγάλος σεισμός έχει φέρει τον κόσμο σε απόγνωση. Το αγροτικό εισόδημα έχει πληγει σοβαρότατα τα τελευταία χρόνια , επομένως σε μια περιοχή κατ. εξοχήν αγροτική ουτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να δουλεψουν. Για ρίξτε μια ματιά στα έσοδα του ΦΠΑ απο το Ν. Ηλείας! Νομίζετε ότι η μεγάλη υστέρηση οφειλεται στη φοροδιαφυγή΄; Ξερετε ότι οι επαγγελματίες που έπαθαν μεγάλες καταστροφές από το σεισμό και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν , πληρώνοντας και ενοίκιο που προ του σεισμου δεν πλήρωναν, δεν πήραν ούτε ευρώ σαν αποζημίωση; αντίθετα εξακολούθησαν να πληρώνουν τις ληστρικές εισφορές του ΤΕΒΕ που δεν ανταποδίδει και τίποτα; Ξερετε πόσοι χρωστούν τις εισφορές λόγω της οικονομικής κρίσης και το ΤΕΒΕ τους έχει κόψει την περίθαλψη!
    Επομένως αυτή η γενίκευση ,επειδή πολλοι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν και το κράτος δεν μπορεί να τους ελέγξει, είναι εξαιρετικά άδικη.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 13:15 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Είμαι μητέρα μωρού 2 μηνών, ανύπαντρη και άνεργη. Δεν είμαι γραμμένη στονν ΟΑΕΔ γιατί δεν υπήρχε κάποιος λόγος να το κάνω. Δεν δικαιούμαι το επίδομα? Δηλαδή εγώ δεν έχω δισκολίες στο να καλύψω τις ανάγκες του παιδιού μου και τις δικές μου??

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 13:56 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Είμαι συνταξιούχος οικοδόμος παντρεμένος χωρίς ανήλικα τέκνα και με δηλωθέν εισόδημα 10504 ευρώ. Όπως και αρκετοί άλλοι είμαι στην κόψη του ξυραφιού και χάνω το επίδομα για 4 ευρώ.

    Γενικά αυτά τα όρια που θέτετε σε κάθε περίπτωση επιδομάτων(ΕΚΑΣ – Επίδομα αλληλεγύης κτλ) είναι έξω από τη σφαίρα της λογικής.

    Όταν ορίζετε πλαίσια κριτηρίων τότε ΑΔΙΚΕΙΤΕ αυτούς που είναι λίγο πάνω από ένα όριο και ευνοείτε αυτούς που είναι λίγο κάτω από το όριο. Έτσι για να βάλω εμένα ως παράδειγμα εγώ χάνω το επίδομα για 4 ευρώ ενώ κάποιος με 10499 ευρώ παίρνει το επίδομα για 1 ευρώ.
    Έτσι το ενώ το περσινό του εισόδημα ήταν 5 ευρώ μικρότερο από το δικό μου το φετεινό θα το ξεπεράσει κατά πολύ.

    Έτσι δημιουργούνται ανισότητες και ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ (καταργείται η αρχή της ισότητας). ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΦΚΑ, ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 176 ΕΥΡΩ ΚΤΛ ΚΤΛ).
    Μην απορήσετε αν κάποιοι προσφύγουν κάποια στιγμή στη δικαιοσύνη για θέματα ΑΝΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ(υπερβολικό αλλά μπορεί να συμβεί)!!!!

    Είναι τόσο δύσκολο να υπάρξει (εδώ τουλάχιστον) η αναλογικότητα;;;

    Ας πάμε στο επίδομα αλληλεγγύης και ας δούμε ένα άλλο σύστημα:
    1. Ορίζετε ποιό πρέπει να είναι το κατώτερο ποσό (ετήσιο) που θα πρέπει να παίρνει ένα ξευγάρι συνταξιούχων για παράδειγμα (ας πούμε για το παράδειγμά μας 11000 ευρώ).
    2. Το ζευγάρι που έχει εισόδημα 10500 θα πάρει 11000-10500 = 500 ευρώ
    και θα φτάσει τα 11000 ευρώ.
    3. Το ζευγάρι που έχει εισόδημα 10800 θα πάρει 11000-10800 = 200 ευρώ και θα φτάσει και αυτό τα 11000 ευρώ.
    4. Το ζευγάρι που έχει εισόδημα 10999 θα πάρει 11000-10999 = 1 ευρώ και θα φτάσει και αυτό τα 11000 ευρώ.
    5. Το ζευγάρι που έχει εισόδημα 11000 θα πάρει 11000-11000 = 0 ευρώ και δεν θα πάρει επίδομα αφού θα έχει ήδη εισόδημα 11000 ευρώ.

    ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ.

    ΑΠΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ!!!!!

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:19 | Αχιλλέας

    Είμαι κατά του επιδόματος δεν έχετε κύριοι αρκετά στοιχεία (αληθινά) για να το δώσετε εκεί που πρέπει ο καθένας δηλώνει όσα θέλει και δεν ελέγχεται ποτέ. Τα περισσότερα λεφτά θα πάνε χαμένα. Μην το κάνετε. Δώστε τα κατά της φοροδιαφυγής.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:15 | Νικολαος

    Είμαι άνεργος από την 1η Νοεμβρίου καθώς εργάζομαι σε εποχιακή τουριστική επιχείρηση. Η εταιρία που εργαζόμουν, μου έδωσε την απόλυση μου και τις απαραίτητες βεβαιώσεις μόλις χθες. Η περιοχή που διαμένω είναι τουριστική και έτσι η πλειονότητα των κατοίκων εγγράφεται στους καταλόγους του ΟΑΕΔ ταυτόχρονα. Με το που έφτασα λοιπόν στον ΟΑΕΔ κάποιες χιλιάδες άτομα περίμεναν απ’ έξω, ενώ οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ ανακοίνωσαν ότι θα εξυπηρετήσουν μόνο όσους πρόλαβαν και πήραν χαρτάκι το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι αφού θα εγγραφώ σήμερα (04.11) στα μητρώα, δεν δικαιούμαι το επίδομα. Δηλαδή εξαιτίας της εταιρίας, που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ετοιμάσει κάποιες εκατοντάδες απολύσεις μέσα σε μια ημέρα, και του ΟΑΕΔ, που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες χιλιάδες εργαζομένων μέσα σε μια ημέρα, θα χάσω το επίδομα.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:10 | ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    Κύριε Υπουργέ,
    Είμαι μια γυναίκα 54 ετών,που χήρεψα τον Ιανουάριο του 2009.Μέχρι τότε ο σύζυγός μου ήταν εγγεγραμμένος μακροχρόνια άνεργοσ και περίμενε να συμπληρώσει την ηλικία για τη σύνταξή του.Το οικογενειακό μας εισόδημα αποτελούσε μόνο η ισόβια πολυτεκνική σύνταξη.Έχω 4 ενήλικα παιδιά. Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σύνταξη χηρείας(αν και τα απαραίτητα χαρτιά έχουν κατατεθεί από τον Μάρτιο).Δε νομίζετε πως δικαιούμαι κι εγώ να πάρω το επίδομα-και μαζί με ‘μένα να δείτε και την κατηγορία ανθρώπων που δεν είναι πλέον μισθωτοί,αλλά δεν είναι ακόμη και συνταξιούχοι;
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:25 | Τσιμναδής Ελ.

    Την περιβόητη αυτή γενιά των 700€ που λέγατε οτι θα στηρίξετε για ακόμα μια φόρα την ξεχάσατε.Βλέποντας το θέμα απο μια πλευρά χαίρομαι γιατί με 9500€ ετήσιο εισόδημα κάποιοι με θεώρουν πλούσιο μονό μην έρθουν να μου ζητήσουν δανεικά.Περιμένουμε να δούμε και τις αυξήσεις πάνω από την πληθωρισμό που εξαγγείλατε αλλα πρέπει να είναι τουλαχιστόν 6% για να πείτε οτι πραγματικά στηριζετε τους χαμηλόμισθους,διαφορετικά θα έχετε ξεχάσει αυτά που λέγατε σαν αντιπολίτευση.Επίσης αφήστε τα προσχήματα της οικονομικής κρίσης και το χάος που παραλλάβατε απο τους προηγούμενους κυβερνήτες.Οι χαμηλόμισθοι δεν δημιούργησαν καμία κρίση και δεν πρέπει να την πληρωσουν,την κρίση να πληρώσουν τα Golden Boys με τους μεγάλους μισθούς.Πρέπει επίσης να σταμάτησει η εργασιακή ανασφάλεια λόγω της κρίσης.Τέλος το επίδομα είναι σίγουρα ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση αλλά σίγουρα είναι και μικρό και αφήνει μεγάλες ομάδες πληθυσμού που το έχει ανάγκη εκτός.Στηρίξτε επιτέλους του νέους που είναι το μέλλον της χώρας,βοηθήστε τους να κάνουν οικογένειες το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι μεγάλο,με 800€ κανένας δεν σκέφτεται να κάνει οικογένεια,το μονο που σκέφτεται ειναι πως θα επιβιώσει.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:10 | Λαμπρος Παλασης

    Επειδή η πρόθεση της κυβέρνησης για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης βρίσκεται στον σωστό δρόμο καλό είναι να υπάρξει και μια ασφαλιστική δικλίδα όπου το κράτος θα περιφρουρήσει την ορθή και δικαία διανομή του επιδόματος.
    Θέλω να πω οτι δεν θα πρέπει το κράτος να συμπεριφερθεί ως ανεξέλεγκτος διανομέας χρημάτων αλλά ως υπεύθυνος και ουσιαστικός κοινωνικός αρωγός.
    Να προβλεφτεί στον νόμο η περίπτωση ποινικής δίωξης για δικαιούμενους με ψευδή δηλωθέντα οικονομικά δεδομένα.
    Θέλω να πω ότι δεν θα πρέπει να απολαμβάνει του ευεργετήματος πολίτης που δηλώνει μικροσυνταξιουχος αγρότης και συμμετέχει στις λαϊκές αγορές ως παραγωγός και αποκτά εισοδήματα από την ενοικίαση τουριστικών δωματίων.
    Η Διασταύρωση των οικονομικών δεδομένων των δικαιούχων θα πρέπει να είναι ενδελεχής και οι παραβάτες να τους ‘κρεμάσουν’ στο διαδίκτυο ως υπονομευτές της κρατικής αλληλεγγύης.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:26 | ΜΑΡΙΝΑ

    Καλημέρα σας,

    Είμαι μητέρα 2 παιδιών και έχω την επιμέλειά τους. Το ένα παιδί είναι 19 χρονών, φοιτητής στο 2ο έτος σε πόλη 700 χλμ από τον τόπο κατοικίας μας και το άλλο 13, μαθητής Γυμνασίου. Είμαι χωρισμένη εδώ και 8 χρόνια και εργάζομαι με σύμβαση έργου σε δήμο. Ο πρώην σύζυγός μου είναι άνεργος. Το εισόδημά μου δεν ξεπερνά τα 13.000 ευρώ το χρόνο. Τα έξοδα του φοιτητή μαζί με το ενοίκιο ανέρχονται στα 8.000 ευρώ το χρόνο, και αυτά με πολλές στερήσεις. Το άλλο παιδί μου έχει κι αυτό φυσικά τις ανάγκες του, φροντιστήρια, δραστηριότητες κλπ. και όπως καταλαβαίνετε τα φέρνω πολύ δύσκολα πέρα, καθώς η σύμβαση δυστυχώς δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση…
    Είναι άδικο να μην δοθεί το επίδομα αλληλεγύης και σε εμάς τους εργαζόμενους συμβασιούχους που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε δήμους, δεν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν φοροδιαφεύγουμε. Είναι εύκολο να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των συμβασιούχων, γιατί εμείς έχουμε συμβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι με μπλοκάκι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έχουν συμβάσεις.
    Παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα σχόλιά μου και να δικαιοθούμε, εκτός από το επίδομα αλληλεγγύης αλλά και με τη μονιμοποίησή μας επιτέλους!!!
    Ευχαριστώ που με διαβάσατε.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:18 | Marilena

    Είναι κρίμα που ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρή τόνωση της κατανάλωσης και της οικονομίας, καταλήγει να είναι ένα λαϊκίστικο μέτρο που στόχο έχει να εξαγοράσει την «ανοχή» κάποιων κοινωνικών ομάδων για δύσκολα μέτρα που θα έρθουν. Αναμφίβολα, οι κοινωνικές ομάδες που αναφέρονται ότι δικαιούνται της ενίσχυσης, είναι ομάδες που υποφέρουν χρόνια, και όχι (οι περισσότερες) λόγω της σημερινής οικονομικής ύφεσης. Για όλους αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους, θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμη λύση και όχι άπαξ παροχή οικονομικής ενίσχυσης.
    Οικονομική ενίσχυση θα έπρεπε να υπάρχει σε ομάδες που έχουν πληγεί από την ύφεση, όπως άνεργοι, έμποροι και καταστηματάρχες, και γενικότερα άνθρωποι που έχουν πληγεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Γιατί σε αυτή τη χώρα οι καταστηματάρχες είναι συνώνυμο του κεφαλαίου? Έχει αναλογιστεί ποτέ κανείς τι έχουν τραβήξει αυτοί οι άνθρωποι εδώ και 1 χρόνο? (σπάσιμο βιτρινών, πτώση εμπορικής κίνησης λόγω των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 08, απεργία λιμενεργατών και κυρίως μείωση της κατάνάλωσης λόγω της οικονομικής κρίσης)
    Και σας τα λέει ένας άνθρωπος που είναι ιδιωτικός υπάλληλος, μισθωτός ή αλλιώς το κορόιδο που δουλεύει για να πληρώνει φόρους, επειδή το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει από τους υπόλοιπους. Και όπως φαίνεται του χρόνου θα πληρώσω παραπάνω… Να δω από πως θα έρθει η τόνωση της κατανάλωσης και άρα η τόνωση της οικονομίας…

    Κρίμα… και είχα πολλές ελπίδες ότι κάτι θα αλλάξει…

    Μαριλένα

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:34 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΖΟΥΦΡΑΣ

    Πιστεύω ότι στο μέτρο αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και ιδιαίτερα όταν ένας εκ των δύο ή και δύο εργάζονται με σύμβσαη έργου.
    Επίσης πιστεύω ότι όλοι οι συμβασιούχοι έργου θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο μέτρο, γιατί μην ξεχνάμε πως μετά την λήξη της σύμβασης μένουν άνεργοι και δεν δικαιούντε επίδομα ανεργίας

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:36 | Πέτρος

    Δεν μπορώ να καταλάβω τι επίδομα αλληλεγγύης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι όταν αποκλείει κάποιες. Για παράδειγμα, ένας ο οποίος δεν έχει παιδιά ή γυναίκα και παίρνει 600 ή 700 το μήνα δηλαδή κάτω από το 10.500 ετησίως δεν έχει ανάγκη το επίδομα; Δεν είναι μέσα στις ευπαθείς ομάδες; Κανονικά θα έπρεπε να δίνεται σε όλους που έχουν εισόδημα κάτω των 13.000 ευρώ ετησίως. Και φυσικά στις άλλες ομάδες που περιλαμβάνει.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:59 | Διαμαντοπούλου Μαρία

    Η μεταχείριση είναι άνιση ,τόσο στη χορήγηση του ΕΚΑΣ όσο και στη χορήγηση του επιδόματος τούτου,μεταξύ των συνταξιούχων που καταβάλλουν ενοίκιο και αυτών που δεν καταβάλλουν.Το καταβαλλόμενο ποσό θα έπρεπε να αφαιρείται για τη διαμόρφωση του γ’ εισοδηματικού κριτηρίου.Επίσης άνιση μεταχείριση δημιουργείται και από την ίδια την ύπαρξη του α΄κριτηρίου χορήγησης του ΕΚΑΣ που καταλήγει να ευνοεί όσους έχουν εισόδημα και από άλλες πηγές αλλά αυτό που προέρχεται από συντάξεις δεν υπερβαίνει το εισόδημα του α΄κριτηρίου, σε βάρος αυτών που το εισόδημά τους προέρχεται μόνο από συντάξεις και το υπερβαίνει μεν, αλλά έχουν συνολικό εισόδημα πολύ χαμολότερο από τους πρώτους.Με το ισχύον καθεστώς ευνοούνται όσοι είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.Πιστεύω ότι οι σχετικές διατάξεις χορήγησης του ΕΚΑΣ πρέπει να τροποποιηθούν.
    Για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα είναι δικαιότερο αν για τη χορήγησή του στους συνταξιούχους ληφθεί υπόψη μόνο το συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κλιμακωτά,διαφορετικά θα αδικηθούν και πάλι οι οικονομικά ασθενέστεροι,ή να αφαιρείται το ποσό του ενοικίου και από τα τρία εισοδ. κριτήρια ή να μην ισχύει τουλάχιστον το α΄κριτήριο.
    Ο υφ.κ.Κουτρουμάνης τι γνώμη έχει?

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:28 | Δημήτρης

    Σίγουρα προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι, οι άρρωστοι και οι συνταξιούχοι. Καλό το μέτρο αλλά θα πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλες ομάδες όπως οι νέοι εργαζόμενοι των 700-800 ευρώ.
    Είμαστε 2 30αρηδες που συζούμε εδώ και 3 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έχουμε μείνει και οι 2 άνεργοι ανα διαστήματα. Τώρα η κοπέλα μου παίρνει 800 ευρώ κ εγώ άλλα τόσα αλλά μαύρα δηλαδή δεν έχω ούτε ΙΚΑ, ούτε απόδειξη μισθοδοσίας ούτε κάνω δήλωση στην εφορία. Πληρώνουμε ενοίκιο 380 ευρώ για επιπλωμένη γκαρσονιέρα (γιατί λεφτά για έπιπλα δεν υπάρχουν) συν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα, βενζίνη, φαγητό και περνάμε ίσα-ίσα πολλές φορές δεν φτάνουν κιόλας (Την επιδότηση ενοικίου δεν μπορούμε να την πάρουμε γιατί το συμβόλαιο είναι στο όνομά μου και δεν έχω εκκαθαριστικό). Για ρούχα και διασκέδαση δε το συζητάμε, μια στο τόσο κι αυτό μετά από πολύ σκέψη κ οικονομία. Δυστυχώς αν δεν έχεις βοήθεια από γονείς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα κι εμείς δεν έχουμε καμία βοήθεια. Πότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε επιτέλους με αξιοπρέπεια και χωρίς να μετράμε και το τελευταίο ευρω; Εγώ προτείνω:

    1) Αύξηση του επιδόματος ανεργίας σε τουλάχιστον 700 ευρώ και επέκταση του πέρα του 12μήνου

    2) Αύξηση μισθών και συντάξεων τουλάχιστον στα 1000 ευρώ

    3) Κατάργηση της γραφειοκρατίας. Δε μπορεί κάποιος που δεν έχει ένα χαρτί να χάνει επιδόματα

    4) Πάγωμα τιμών τροφίμων και λοιπών υπηρεσιών. Πλαφόν στα ενοίκια

    5) Κατάργηση ΕΡΤ από τιμολόγια ΔΕΗ ή προαιρετική πληρωμή της

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:26 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΓΟΝΕΑΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ, ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ?

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:37 | Παναγιώτα Γιώτη-Δακτυλά

    Όπου κι ό,τι να διαβάσω είναι προσωπικές ιστορίες που δείχνουν πόσο υποφέρει ο λαός στην πλειοψηφία του. Τόσο που χάνεται η αξιοπρέπεια και αρχίζουν διαμαρτυρίες, όπως «γιατί να μην πάρω κι εγώ τα 200 ή 400 ευρώ»!
    Καταλαβαίνω την αγωνία όλων (άλλωστε και η δική μου κατάσταση δεν είναι καλύτερη-άνεργη μητέρα 2 παιδιών με χαμηλό εισόδημα συζύγου), αλλά θα έπρεπε να απαιτούμε -ΩΣ ΛΑΟΣ- δικαιότερες μισθοδοσίες στο σύνολό τους κι όχι έκτακτο βοήθημα φτώχειας.
    Ενημερωθείτε, κύριοι και κυρίες, ποιος είναι ο μηνιαίος μισθός των ανώτερων και ανώτατων δικαστικών λειτουργών, καθώς και των μεγαλο-στελεχών των δημόσιων υπηρεσιών…ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΣΤΕ να συνεισφέρουν κι αυτοί από τον όβολό τους στη διάσωση της χώρας! Ας μειώσουν όλοι τις παχυλές αμοιβές τους και, με ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα (αν έρθει κάποτε!), ίσως ορθοποδήσει η χώρα. Τότε δεν θα υπάρχει η ανάγκη επιδομάτων ή έκτακτης βοήθειας, γιατί θα υπάρχει εργασία για όσους θέλουν να εργαστούν.
    Όμως, Η ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ, πρέπει να είναι η δήμευση του μεγαλύτερου μέρους των περιουσιών όλων όσων διασπάθησαν τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ (ασφαλιστικών ταμείων, φορολογίας, πωλήσεις δημόσιων περιουσιών κ.λπ.) και, μάλιστα, αναδρομικά, σε βάθος δεκαετίας ή και εικοσαετίας, ΔΗΛΑΔΗ με την ίδια αναδρομική ισχύ που κάθε κυβέρνηση επιβάλλει φόρους στον πολύπαθο λαό μας τόσα χρόνια.
    Πρέπει να μάθουμε -ΩΣ ΛΑΟΣ- να ζούμε χωρίς ρουσφέτια και να υπερασπιζόμαστε την αξιοκρατία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως εμείς θα είμαστε χωρίς εργασία, αφού υπάρχει κάποιος καλύτερος. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, όμως, ΟΧΙ ΠΙΟ ΑΡΕΣΤΟΣ!!! Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία του «γιατί αυτός κι όχι εγώ», ενώ γνωρίζουμε ότι «αυτός» είτε είναι καλύτερος είτε έχει μεγαλύτερη ανάγκη ….
    Ήθελα να πιστεύω πως η κυβέρνηση οραματιζόταν κάτι τέτοιο… Εξακολουθώ να θέλω να το ελπίζω, αν και οι αμφιβολίες μου μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.
    Ωστόσο, ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ στην κυβέρνηση μία (μικρής χρονικής διάρκειας) ευκαιρία, ώστε να δούμε τι σκοπό έχει. Και οι προσωπικές ιστορίες, όπως και οι διάφορες διαμαρτυρίες, δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλλον αποπροσανατολίζουν από το στόχο, αφού κάνουν τους κυβερνητικούς «ακούοντες» να πελαγώνουν εξαιτίας ενός κυκεώνα θυμού και οργής.
    Γράψτε, επομένως, προτάσεις πώς θα βρεθούν τα τόσα εκατομμύρια ευρώ (σε δραχμές θα ήταν δισεκατομμύρια!), τα οποία μπορούν να βοηθήσουν ΟΛΟ το λαό, όπου ΚΙ ΕΣΕΙΣ ανήκετε.
    Για να «σταθεί στα πόδια του» και να προοδεύσει μονίμως (όχι ευκαιριακά) ο καθένας προσωπικά, είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ πρώτα να «σταθεί στα πόδια της» και να προοδεύσει η χώρα…

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:49 | κυριακουλα κυριακου

    κ. Υπουργέ,
    είμαι άνεργη αλλά όχι εγγεγραμένη στον ΟΑΕΔ με μηδενική φορολογική δήλωση! Πιστεύετε ότι δεν δικαιούμαι το επίδομα λόγω κοινωνικής αλληλεγγύης? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:43 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Είμαι άνεργος όχι από επιλογή φυσικά. Έχω πάει σε δεκάδες συνεντεύξεις εχω αποστείλει άλλα τόσα βιογραφικά & φυσικά κράτησα την αξιοπρέπεια μου χωρίς να γίνω κομματικός πελάτης κανενός. Κάνω φορολογική δήλωση & φυσικά όπως πολλοί άλλοι νέοι πανεπιστημιακής μορφώσεως δεν εγγράφηκα στον ΟΑΕΔ, γιατί είμαι ρεαλιστής. Αντί λοιπόν να στηρίξετε καταρχήν εμάς τους νέους μας τιμωρείτε γιατί δεν καταναλώσαμε άσκοπο χρόνο στον ΟΑΕΔ, μια μικρή συμβουλή από έναν απλό πολίτη μην γελοιοποιήστε με ημίμετρα.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:20 | Κωστής Πετράκης

    Με τους ασθενείς Αλτσχάιμερ τι θα γίνει; Για μια ακόμα φορά φαίνεται να αγνοούνται από την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, ενώ η παρά την σοβαρότητα της ασθένειας, για τους πάσχοντες και τους συγγενείς τους, το κράτος εξακολουθεί, να μην την αναγνωρίζει και να βοηθά ως αναπηρία, με αποτέλεσμα πολλοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για νοσηλεία, να πεθαίνουν “παραιτημένοι” και “ξεχασμένοι”. Η μητέρα μου, πάσχουσα ήδη 10 χρόνια
    από την νόσο, με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 70%, εδώ και χρόνια, χρειάζεται την καθημερινή 24ωρη φροντίδα και επίβλεψη νοσοκόμας, που πληρώνεται με 850 ευρώ το μήνα, συν τα έξοδα της διαμονή της στο σπίτι, ενώ η σύνταξη της μητέρας μου, έμμεση του δημοσίου, είναι 970 ευρώ το μήνα. Όμως από το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν θεωρείται δικαιούχος του επιδόματος “φροντιστή” για αναπηρία, αλλά μεγάλοσυνταξιούχος! Εσείς πιστεύεται ότι θα ζούσε αν προσωπικά δεν είχα την “φυσική” και οικονομική δυνατότητα να την φροντίζω όλα αυτά τα χρόνια; ή μήπως θα πρέπει αυτούς τους “άτυχους” ανθρώπους, να τους αφήνουμε να πεθαίνουν;

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας
    Κωστής Πετράκης
    κοινωνιολόγος

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:53 | ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ-ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ

    ΟΙ ΠΑΝΤΡΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΑΜΟΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΛΕΕΙ….Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10500 ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ…ΕΙΠΕ ΨΕΜΑΤΑ…ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ….ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΩΧΘΕΙ ΠΟΙΝΙΚΑ….

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:21 | ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΛΟΓΛΟΥ

    Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ,
    αγαπητέ κύριε υπουργέ των οικονομικών,

    Είμαι εγγεγραμένη άνεργη στον ΟΑΕΔ,με κάρτα ανεργίας απο τον Απρίλιο 2009,μητέρα 3 παιδιών,ο ένας γιός μου εκ των οποίων φοιτητής,ο άλλος μαθητής λυκείου,η κόρη μου επίσης άνεργη,19 ετών.Λογικά,θα δικαιούμουν το επίδομα,το οποίο είναι ένα θετικό μέτρο,αλλά βάσει του οικογενειακού εισοδήματος το οποίο είναι ανώτερο των 20000 ευρώ μιας που ο σύζυγος είναι μισθωτός,με τα τωρινά κριτήρια μάλλον δεν το παίρνω.Θεωρώ οτι αυτό είναι άδικο για μένα,απο τη στιγμή που δεν εργάζομαι και δεν έχω προσωπικό εισόδημα.Λαμβάνοντας υπ’όψη οτι η οικογένεια μας ανήκει σε υπερχρεώμενο νοικοκυριό απέναντι σε τράπεζες,με έξοδα μεγάλα που αφορούν τα παιδιά, το επίδομα αυτό θα ήταν μια ανάσα.
    Επιπλέον,η κόρη μου είναι άνεργη επι 6 μήνες,δεν ζήτησε κάρτα ανεργίας μιας που δεν θα έπαιρνε ταμείο ανεργίας, εφ’όσον είχε δουλέψει για ένα οκτάμηνο,κάτι που σημαίνει οτι δε δικαιούται επίσης το επίδομα.
    Θα σας παρακαλούσα πολύ,επειδή όντως θεωρώ οτι ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα,να επανεξετάζατε τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος.

    Ευχαριστώ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:47 | Παναγιωτης Οικονομοπουλος,MA, Ph.D

    Ειναι παραλογο να μην συμπεριλαμβανονται οι ατεκνοι φορολογουμενοι, οι νεοι, οι συμβασιουχοι και οι stage εργαζομενοι. Σιγουρα αυτο δημιουργει αδικια και κινητρα αντικοινωνικης συμπεριφορας για ευαισθητες ομαδες που εχουν οικονομικες αναγκες και μπορουν να αντιδρασουν δυναμικα.Π.χ. η ατεκνη οικογενεια μπορει να εχει μονο ενα εργαζομενο και πρεπει να εχει κινητρο να καμει παιδια.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:13 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 300,00€ ΤΟ ΜΗΝΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ 363,50€/ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ??

    ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ:
    ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ ΤΟ 2009 ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΥΤΟ??? Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ή Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ????

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:48 | μαρια

    Καλημέρα είμαι μητέρα 3 παιδίων ο αντρας μου είναι άνεργος (δεν είναι γραμμένος στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ).εγώ είμαι ελευθερος επαγγελματίας με οικογενειακο εισόδημα κατω των 10.000 ευρω χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Εγώ γιατί δεν δικαιούμαι το επίδομα;

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:35 | ΜΑΚΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ 15 ΜΗΝΩΝ.ΠΩΣ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ.ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΌ 5% ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΟΜΟΡΦΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ Ο ΟΑΕΔ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ STAGE,ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΚΟΜΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:22 | Εύη

    Θα προσθέσω και γω οτι είναι ένα πολύ θετικό μέτρο για τις ασθενέσθερες κοινωνικά ομάδες και πραγματικά το επικροτώ, απλά θα ήθελα να συμπληρώσω οτι κατα την άποψη μου, κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει και με τους νέους οι οποίοι έχουν σπουδάσει τόσα χρόνια και είναι άνεργοι , ή δουλεύουν σε άσχετες δουλειές για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, παίρνοντας μισθό 500-600 ευρώ.
    Είναι εξαιρετικά άσχημο και απογοητευτικό να κοπιάζουμε τόσα χρόνια για σπουδές , βαθμούς , χαρτιά , πιστοποιητικά και στο τέλος να μην λαμβάνουμε καμία ανατροφοδότηση για όλους αυτούς τους κόπους , τα χρόνια και τα χρήματα που σπατάλησαν οι γονείς μας με απώτερο σκοπό να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.
    Οπότε θεωρώ οτι στο μέτρο πρέπει να συμπεριληφθούν και οι άγαμοι χωρίς παιδιά αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δουλεύουν με συμβάσεις έργου οι οποίες τους αποφέρουν ψίχουλα.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:21 | ΖΙΝΑ Λ.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ 1-2 Η ΚΑΙ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟ Η ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 10.000 -13.000 ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΟΥΝΤΑΙ? ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ? ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ? ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΩΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΣΩΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ? ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΥΧΕ ΓΙΑ ΝΑ ΘΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ? ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑ (ΕΙΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΤΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ)ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΥΨΗ? ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝ ΑΠΑΡΝΗΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ?