Άρθρο 03-Απαλλαγές από τον ΕΝΦΑ

1. Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Α. τα δικαιώματα στα ακίνητα που:
α) Ανήκουν στο Δημόσιο, στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και στην Εταιρεία των Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), με την επιφύλαξη της παραγράφου 7 του άρθρου 2.
β) Ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και σε Ο.Τ.Α. και ιδιοχρησιμοποιούνται. Οι ανώνυμες εταιρείες της Γενικής Κυβέρνησης, με την επιφύλαξη της προηγούμενης περίπτωσης, δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Α.
γ) Ανήκουν σε ξένα κράτη, εφόσον το ακίνητο χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση πρεσβείας ή προξενείου του ξένου κράτους ή για την εγκατάσταση πρεσβευτή, πρόξενου και λοιπών διπλωματικών αντιπροσώπων και πρακτόρων του ξένου κράτους, με τον όρο της αμοιβαιότητας.
δ) Ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού
ε) Ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού.
στ) Ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των γνωστών θρησκειών και δογμάτων κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος και στο Άγιο Όρος και ιδιοχρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου τους.
ζ) Ανήκουν στα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης του ν.3647/2008 (Α’ 37) και ιδιοχρησιμοποιούνται.
η) Για τα οποία:
αα) Αποκλειστικά κατά το μέρος για το οποίο υφίσταται απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ιδίως ρυμοτομικό βάρος, ρυμοτομική απαλλοτρίωση), ή για λόγους προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων (ιδίως αρχαιολογική δέσμευση για ανασκαφές, κήρυξη αρχαιολογικού χώρου), καθώς και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, που έχει επιβληθεί από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και εφόσον η δέσμευση αυτή δεν συνοδεύεται από αξίωση ή καταβολή σχετικής αποζημίωσης. Σε περίπτωση μερικής απαγόρευσης που δεν συνοδεύεται από αποζημίωση, ο ΕΝ.Φ.Α. μειώνεται κατά τριάντα τοις εκατό (30%).
ββ) έχει διαταχθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση η αποδέσμευση από απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος και δεν έχει εκδοθεί σχετική πράξη της Διοίκησης για την ως άνω αποδέσμευση, και
γγ) έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση αποζημίωσης για απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος και δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση μετά από ένα (1) έτος από το έτος έκδοσης της παραπάνω απόφασης.

2. Κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, που αφορά απαλλαγές από φόρους ή τέλη, δεν εφαρμόζεται για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, με την εξαίρεση των συμβάσεων παραχώρησης του Δημοσίου που έχουν κυρωθεί με νόμο μέχρι την κατάθεση στη Βουλή του παρόντος νόμου, εφόσον σε αυτές είχε προβλεφθεί η πλήρης απαλλαγή από φόρους ακίνητης περιουσίας έναντι του Δημοσίου.

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 10:49 | Βασίλης Κ. Δωροβίνης

    Ο νέος φορολογικός νόμος ισοπεδώνει απολύτως την αντιμετώπιση της φορολόγησης των μνημείων και διατηρητέων κτιρίων με ενεργούς οικισμούς και παραδοσιακούς οικισμούς. Δεδομένου ότι το κράτος δεν αντιμετωπίζει με συνέπεια την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς οι δε μέχρι σήμερα νόμοι και υπουργικές αποφάσεις για τα ειδικά τέλη ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ) ούτε λίγο ούτε πολύ για την απαλλαγή φορολόγησης των κτιρίων αυτής της κατηγορίας προβλέπουν να μην ιδιοκατοικούνται, να μην αποφέρουν εισόδημα και να μην χρησιμοποιούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, συμβάλλουν στην εγκατάλειψη αυτών των κτιρίων από τους ιδιοκτήτες και παραβιάζουν τόσο το άρθρο 24 του Συντάγματος όσο και τον αρχαιολογικό νόμο αλλά και διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας. Κατά συνέπεια, προτείνουμε να εισαχθούν ειδικές διατάξεις για τη φορολόγηση των κτιρίων της κατηγορίας αυτής που να καθιερώνουν αν όχι την απαλλαγή τους από την ειδική φορολόγηση τουλάχιστον πολύ χαμηλή φορολογική κλίμακα γι’ αυτά, πράγμα το οποίο ισχύει, όπως καλά γνωρίζουμε, στις σχετικές φορολογικές νομοθεσίες των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και της Κύπρου.

  • Στην Ελλάδα ισχύει μέχρι σήμερα δυσμενέστατο φορολογικό καθεστώς για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς πράγμα που επιτάθηκε με τους δύο νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις του ειδικού τέλους φορολόγησης ακινήτων (χαράτσι) του 2011 και του 2013, όπου οι σχετικές διατάξεις οδηγούν στην εγκατάλειψη διατηρητέων κτηρίων και κτηρίων σε ενεργούς οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικών και παραδοσιακών κτηρίων. Το άρθρο 24 του Συνάγματος αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα επιβάλλουν ειδική μεταχείριση των κτηρίων αυτών πράγμα που άλλωστε ισχύει τόσο στην Κύπρο όπου επικρατεί ανάλογη οικονομική κρίση και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρ. Ένωσης.
    Θεωρούμε ότι ο νέος φορολογικός νόμος θα πρέπει να θέσει τέρμα στην κατάσταση αυτή δεδομένου ότι για τη συντήρηση τέτοιων κτηρίων οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε αυξημένες δαπάνες. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι επιβάλλεται η απαλλαγή των κτηρίων αυτών από φορολογικά βάρη ή υπαγωγή τους σε χαμηλότατη φορολογική κλίμακα και να συνδυάζεται και με έκπτωση των δαπανών των ιδιοκτητών για τη συντήρηση ή αποκατάστασή τους, έκπτωση η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη φορολογία του εισοδήματος, πράγμα που δεν ισχύει μέχρι σήμερα, αφού οι δαπάνες συντήρησης δεν εκπίπτουν από τη φορολογία αυτή.

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 09:20 | Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν

    Χρειάζεται να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα που να συσχετίζει το ύψος του φόρου όχι μόνο με την παλαιότητα ενός κτηρίου αλλά και με άλλες παραμέτρους:

    – χρόνος και τρόπος απόκτησης του ακινήτου. Διαφορετικά πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτός που έχει κληρονομήσει ή αγοράσει από δεκαετίες, από αυτόν που έχει επενδύσει σε πρόσφατο χρόνο. Αυτό θα ήταν και ένας έμμεσος τρόπος συσχετισμού της φορολογικής επιβάρυνσης με την φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου.

    – Ειδικών συνθηκών: Τα διατηρητέα κτήρια, επι των οποίων τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλευσης είναι σοβαρά περιορισμένα, δε νοείται να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο όπως ένα οποιοδήποτε ακίνητο 26 ετών. Ο υπολογισμός της παλαιότητας πρέπει κατ’αρχήν να περιέχει μεγαλύτερη προοδευτικότητα, για μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Τα διατηρητέα εξάλλου, εμπεριέχουν και σοβαρότατους περιορισμούς αφ’εαυτών: συχνά έχουν μεγάλο εμβαδόν χωρίς να εξυπηρετούν τις βέλτιστες ανάγκες σύγχρονης διαβίωσης, μεγάλα κόστη θέρμανσης και συντήρησης κ.ο.κ. Τέλος πολλά από αυτά είναι κληρονομημένα και ανήκουν σε πολίτες που δεν είναι κατ’ανάγκην εύποροι. Πασχίζουν όμως να διατηρούν το κτήριο προς όφελος όλης της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

    – Χρειάζεται μία κάποια συσχέτιση της φορολογικής επιβάρυνσης με την φοροδοτική ικανότητα, όπως αυτή προκύπτει απ’το εισόδημα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου. Γενικώς λείπει μία αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης, σε έναν φόρο που κατά γενική ομολογία είναι βαρύτατος και προκρούστειος.

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 09:01 | Δημήτριος Τσιαμπούρης

    Καλημέρα,

    Πιστεύω ότι στην φορολογία ακινήτων θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η παράμετρος «Διατηρητέο κτίριο».
    Οι ιδιοκτήτες διατηρητέων, δηλ. της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, μπορούν να χαρακτηρισθούν πολύ συχνά σαν άτυχοι. Προσφέρουν στην κοινωνία ενα πολιτιστικό αγαθό αλλά για τους ίδιους είναι συχνά ένα αβάσταχτο οικονομικό βάρος, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης, των διαδικασιών για τυχόν τροποποιήσεις και την σχετικά μειωμένη αξία τους λόγω της, για τα σημερινά δεδομένα, αδόκιμης διαρρυθμισης των εσωτερικών χώρων σε σχέση με την έκτασή τους.
    Αυτό εχει σαν αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να τα εγκαταλείπουν και τα αφήνουν να καταρρεύσουν προκειμενου να επιτύχουν άδεια κατεδάφισης, ωστε να μπορούν να το εκμεταλλευθούν στην συνέχεια σαν οικόπεδο. Η Αθήνα, και όχι μόνο, είναι γεμάτη απο χιλιάδες τέτοια κουφάρια που συχνά τα θαυμάζουμε σαν αριστουργήματα αρχιτεκτονικής.
    Είναι λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία να αντιστραφεί αυτή η λόγική με σημαντική, τουλάχιστον, έκπτωση στην φορολογία ακινήτων. Αυτό θα δημιουργήσει ισχυρό κίνητρο για την αντιστροφή αυτής της καταστροφικής για την πολιτιστική κληρονομιά διαδικασίας.
    Επιπλέον να αναδείξει την φορολογια όχι απλώς σαν ένα εισπρακτικό μέτρο αλλά και σαν εργαλείο πολιτικής για την προστασία κοινωνικών αγαθών.

    με εκτίμηση

    Δημήτριος Τσιαμπούρης

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 08:13 | ΗΛΙΑΣ

    Έχω μια οικεία την οποία έχω κληρονομήσει απο την γιαγιά μου. Η συγκεκριμένη οικεία είναι πολύ παλιά και για να κατοικηθεί θα πρέπει να προβώ σε μεγάλες δαπάνες ανακαίνισης στις οποίες στην παρούσα οικονομική συγκυρία δεν μπορώ να ανταποκριθώ. Για τον παραπάνω λόγο έχω προβεί σε διακόπη της ηλεκτροδότησης του συγκεκριμένου ακινήτου από το 2007. Επίπλεον παρόλες τις προσπάθειες μου για πώληση του ακινήτου αυτό δεν κατέστη δυνατόν, διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών για αγορές κατοικιών. Με το νέο σχέδιο Νόμου θα πρέπει να καταβάλω φόρο για ένα ακίνητο το οποίο δεν μου αποφέρει κανένα οικονομικό όφελος. Με την ίδια λογική θα πρέπει να επιβληθεί και φόρος στις καταθέσεις και όχι στους τόκους αυτών, και μπορώ να αναφέρω και άλλα παρόμοια παραδείγματα.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους Θα πρέπει κατοικίες που είναι «κλειστές» και δεν αποφέρουν κανένα οικονομικό αντάλλαγμα στους ιδιοκτήτες τους, να απαλλάσονται πλήρως απο τον ΕΝΦΑ ή έστω να πληρώνουν ένα στοιχειώδη ποσό σαν φόρο κατόχης ακινήτων.

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 07:44 | Αθαν Τριανταφυλλίδης

    ΠΟΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ???
    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ «ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΟΜΕΝ».
    ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΘΕ ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΗΣΤΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΘΕΊΤΕ, ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 02:59 | ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος εμένα που έχω μερικά αλλά λίγα σχετικά ακίνητα, πως είμαι από τους υψηλότερα φορολογούμενους Έλληνες, πως δεν δικαιούμαι κανένα επίδομα (πχ τρίτεκνου, πετρελαίου, …….) αφού έχω εισοδήματα και ακίνητα, αλλά το σύνολο των εισοδημάτων μου είναι μικροτερο του φόρου εισοδήματος (με τα νταβατζηλίκια τύπου «αλληλεγγύη»), συν φόρο ακίνητης περιουσίας, συν χαράτσι;
    Να βάλω και τις αναγκαίες και ανελαστικές συντηρήσεις των ακινήτων;
    Και να φανταστείτε ότι αγωνίστηκα να πληρώσω τους φόρους κληρονομιάς, 2πλάσιους από τους φόρους αν θα τα αγόραζα, προσπαθώντας να μην πουλήσω…..
    Κάποιοι από τους επίδοξους μελλοντικούς ιδιοκτήτες και όσους ευφάνταστους σκέπτονται αναλόγα νομοθετήματα, θα αποκτήσουν προβλήματα μεγαλύτερα από τους νυν ιδιοκτήτες που υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξαθλίωση και δήμευση της περιουσίας που κοπίασαν να την αποκτήσουν και κάποιοι άλλοι εποφθαλμιούν. Διότι προφανώς και ανάλογα νομοθετήματα, δεν αποβλέπουν στην είσπραξη χρημάτων, αλλά ακινήτων.

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 00:49 | ΜΑΚΡΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

    ΕΧΩ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΣΜΑ ΣΕ ΧΩΡΙΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΛΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΤΟ ΔΕΣΜΕΥΣΕ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ.ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ!

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 23:31 | ΝΙΚΟΣ

    οικόπεδο εντός σχεδίου προοριζόμενο για ανέγερση σχολικων κτιρίων, εχει αποδοθεί στους ιδιοκτήτες του με απόφαση του Ε΄τμήματος του ΣΤΕ απο το 2003 και η ΔΙΟΙΚΗΣΗ δεν συμμορφώνεται,μή προχωρώντας σε έκδοση προεδρικού διατάγματος για τροποποίηση του σχεδίου πόλης και τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου.Από την άλλη,δεν προχωρεί και τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης του ακινήτου, δηλαδή μονά-ζυγά δικά της.Ετήσιος φόρος 3900€. Στο αρθρο 3 απαλλαγές απο ΕΝ.Φ.Α.,περιπτώσεις η) υποπερίπτωση ββ) να περιληφθούν και τα οικόπεδα για τα οποία υπαρχει δικαστική απόφαση του Ε΄τμήματος του ΣΤΕ που διατάσει την αποδέσμευση από απαλλοτρίωση και η ΔΙΟΙΚΗΣΗ δεν εχει εκδόσει ακόμη την σχετική πράξη για την ως άνω αποδέσμευση.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 22:38 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΙΝΑΡΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Παρακαλώ όπως στο Άρθρο 03-Απαλλαγές από τον ΕΝΦΑ, (1-η-αα) να αναφέρεται σαφώς ότι εξαιρούνται οι εκτάσεις οι οποίες λόγω αρχαιοτήτων έχουν καθοριστεί ως ζώνες Α΄ απολύτου προστασίας.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 22:29 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΙΝΑΡΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Παρακαλώ όπως στο Άρθρο 03-Απαλλαγές από τον ΕΝΦΑ, (1-η-αα) να αναφέρεται σαφώς ότι εξαιρούνται οι εκτάσεις οι οποίες λόγω αρχαιοτήτων έχουν καθοριστεί ως ζώνες Α΄ απολύτου προστασίας.
    Με εκτίμηση

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 20:17 | Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος

    Κύριοι,
    ίσως φανώ αφελής αλλά πιστεύω ότι τελικά, τουλάχιστον αυτή τη φορά, θα λάβετε υποψιν εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν λόγω ξαφνικής ασθένειας που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν.
    Είμαι καρκινοπαθής από μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος, έχω υποστεί την γνωστή παρέμβαση whipple, έχω παραμείνει σε νοσοκομεία 4.5 συνολικά μήνες και έχω επιβιώσει χάριν στην εξαιρετική και πρωτοποριακή θεραπεία του ογκολόγου μου με πείρα αποκτηθείσα στα καλλίτερα ογκολογικά νοσοκομεία των ΗΠΑ, του Ανδρέα Σαρρή, στον οποίο οφείλω μνεία.
    Ναι έχω περιουσία και δεν ζητώ απαλλαγή αλλά αναστολή του φόρου όσο ο ασφαλιστικός φορέας που με καλύπτει (ΟΑΕΕ) με κρίνει ανήμπορο προς εργασία (με έχουν κατηγοριοποιήσει με αναπηρία 80%)
    Παρακαλώ πολύ, δείτε αυτούς που έτυχε να αδικηθούν από αντίστοιχες περιπτώσεις, Δεν έχει έννοια να τους εξαιρείτε επειδή έχουν ακίνητη ιδιοκατοικούμενη περιουσία μεγαλύτερη κάποιου εμβαδού… Το επιπλέον εμβαδό δεν προσφέρει εισόδημα στον άρρωστο… Δώστε την δυνατότατα σε όσους υπήρξαν άτυχοι να έχουν λιγότερα που τους αγχώνουν όσο ευρίσκονται εν ζωή.
    Για την μη ιδιοκατοικούμενη περιουσία ας ισχύουν όσα και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
    Επιπλέον από διαδικαστικής πλευράς η αναφερομένη πρόταση απλοποιεί το σύστημα ελέγχων σημαντικά και επομένως το κάνει οικονομικότερο.
    Η απόφαση θα στηρίζεται σε δυο ήδη καταγεγραμμένα στοιχεία:
    A. Στην ιδιοκατοικούμενη ιδιοκτησία.
    B. Στην απόφαση αναπηρίας από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς.
    Καμία άλλη γραφειοκρατική πολυπλοκότητα δεν θα απαιτείται.
    Η μη ιδιοκατοικούμενη ιδιοκτησία δεν θα εξαιρείται (εκτός αν λάβετε μέτρα για όλους με οποιοδήποτε κριτήριο)
    Η λήξη της περιόδου αναπηρίας, αν είναι αναστρέψιμη, θα διαμορφώνει καθεστώς ικανότητας, και επομένως ανάλογα με το στάτους, ο πρώην ανάπηρος θα εντάσσεται στον μη εξαιρετέο πληθυσμό διότι είτε θα αναζητεί εργασία είτε θα καλύπτεται από το οιοδήποτε συνταξιοδοτικό εισόδημα/επίδομα.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 20:06 | αποστολης βαρνας

    πως θα δηλωθεί αγροτεμάχιο που εμπίπτει σε απαλλαγή για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, που έχει επιβληθεί από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, στο Ε9 ώστε στον υπολογισμό του φόρου από την αρμόδια Υπηρεσία να απαλλαχθεί. Στο Ε9 για τα αγροτεμάχια δεν υπάρχει στήλη αντίστοιχη της ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ που υπάρχει στα κτίσματα και οικόπεδα. Εκτός αν δηλωθεί στη στήλη Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΤΕΑ.Να μας το πείτε αυτό.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 17:54 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

    Αγαπητοί κύριοι,

    Θεωρώ πως στο Άρθρο 3 «ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΑ» θα πρέπει να εντάξετε ως απαλλασόμενους, τους πολύτεκνους και τους έχοντες αναπηρία από 67% και άνω. Επίσης θα πρέπει να προβλέπεται και μία χρονική ρύθμιση(αρκετές δόσεις) για τους ανέργους. Νομίζω πως ο σκοπός είναι να εισπράξετε και όχι να προβείτε σε κατασχέσεις.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 16:28 | Βασίλειος Λιάκος

    Εργάστηκα πολύ σκληρά στην ζωή μου, φορολογήθηκα αγρίως για τα εισοδήματά μου, και από αυτό που περίσσεψε έφτιαξα μιά οικοδομή για τα 4 παιδιά μου! Τώρα καλούμαι να ξαναπληρώνω φόρους για απρόσοδη περιουσία! Αυτό είναι αντίθετο σε κάθε έννοια λογικής και δικαίου!Στην πραγματικότητα πρόκειται για δήμευση της περιουσίας (….ευτυχώς που δεν ήρθε ο κομμουνισμός να μας πάρη τα σπίτια…)! Πάρτε το νομοσχέδιο πίσω πρίν να είναι αργά γιατί να ξέρετε ότι φωνή λαού, οργή Θεού!
    Μας εξαθλιώνετε καθημερινώς και μας σφίγγετε την θηλειά στον λαιμό ενώ εσείς περνάτε ζωή χαρισάμενη!
    Φορολογήστε το υπαρκτό εισόδημά μου, όχι το ανύπαρκτο!

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 13:52 | Βαγγέλης Μπίστας

    Νομίζω ότι θα πρέπει να απαλλαγούν από τον φόρο τα ακίνητα τα οποία είναι παραχωρημένα στο Δημόσιο χωρίς μίσθωμα. Κάτι τέτοιο προέβλεπαν οι προηγούμενοι νόμοι (ΦΑΠ, ΕΤΑΚ)

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:18 | ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΖΑΓΚΛΗ

    κύριοι, το Σύνταγμα εν ολίγοις προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας, την ισότητα μεταξύ όλων των πολιτών και την φορολόγηση εκάστου αναλόγως των δυνατοτήτων του.
    λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη φορολογούνται τα κέρδη – εισοδήματα από κάθε περιουσία – ιδιοκτησία και εν προκειμένω τα ενοίκια από τα ακίνητα, οι τόκοι από τις καταθέσεις και τα μερίσματα από τις μετοχές, γιατί λοιπόν επιβάλετε φόρο κατοχής μόνο στα ακίνητα που σημειωτέον δεν ρευστοποιούνται (εκτός αν δέχεστε πληρωμές σε πέτρες, τούβλα, κ.λ.π.) και δεν επιβάλλετε φόρο κατοχής επί των καταθέσεων και επί των μετοχών; αυτό δε συνιστά άνιση και άδικη μεταχείριση πολλώ δε μάλλον αφού ο φόρος κατοχής θα καταβάλλεται και επί απρόσοδων ακινήτων;
    γιατί αφού θεωρητικά έχει επενδυθεί μαύρο χρήμα στα ακίνητα δεν ζητάτε πόθεν έσχες από όλους που αγόρασαν ακίνητο από την εφαρμογή του αντικειμενικού προσδιορισμού και εντεύθεν και διασταύρωση των καταθέσεων αγοραστή – πωλητή και καταλογισμό συμπληρωματικού φόρου επί της εμπορικής τιμής αγοράς του ακινήτου ή αλλιώς δίωξη πωλητή και αγοραστή με τις διατάξεις περί μαύρου χρήματος; αν ο συντελεστής φόρου της διαφοράς του ποσού μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας είναι λογικός (π. χ. 10-20 %) πιστεύω ότι πολλοί θα προσέλθουν αυτοβούλως και θα καταβάλλουν το τίμημα, εφόσον δεν θα υπάρχει και η επιβάρυνση φόρων κατοχής.
    κύριοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ο κατέχων οικόπεδο π. χ. 1.000 τ. μ. (1 στρέμμα)εντός σχεδίου με αντικειμενική αξία 500,00-600,00 € το τ.μ. πληρώνει ετήσιο φόρο κατοχής με 4,00 € το τ. μ., ήτοι :
    4,00 € Χ 1.000 τ.μ. = 4.000,00 € ετησίως (δηλαδή σε 5 έτη 20.000,00 €) για απρόσοδο οικόπεδο, εφόσον δεν έχει άλλες εκπλήξεις – προσαυξήσεις λόγω προσόψεων, κ.λ.π.. Συνειδητοποιείται ότι αυτό είναι παράλογο και ανέφικτο; ή είστε σε γυάλα; συνειδητοποιείται ότι πρόκειται περί κατάσχεσης των οικοπέδων;
    Όσον αφορά τα ακίνητα γιατί αναφέρεστε στην ενοποίηση – συγχώνευση των ΕΕΤΑ, πρώην ΕΕΤΗΔΕ με ΦΑΠ; Αν δεν απατώμαι ο ΕΕΤΗΔΕ και μετέπειτα ΕΕΤΑ έγινε ανεκτός από τους δικαστές με την προϋπόθεση της προσωρινότητας του φόρου λόγω εκτάκτων σοβαρών λόγων (κίνδυνος πτώχευσης της χώρας)δημοσίου συμφέροντος. Πως λοιπών μονιμοποιείται μια υπέρμετρη επιβάρυνση – φόρο το λεγόμενο ΕΕΤΗΔΕ,στη συνέχεια μετονομαζόμενο ΕΕΤΑ και τώρα ΕΝΦΑ και μας λέτε ότι συνολικά με το ΦΑΠ είναι και λιγότερο από ότι θα έπρεπε να πληρώνουμε;
    Στα κτίσματα γιατί δεν έχετε συντελεστή απομείωσης για τα διαμερίσματα ορόφων π. χ. 2ου, 3ου, κ.λ.π. στις πολυκατοικίες που δεν υπάρχει ασανσέρ; οι οποίες είναι πολλές προ του 1970, π. χ. προσφυγικές πολυκατοικίες, κ.λ.π.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:51 | ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

    Προτείνεται η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Α. κτισμάτων για τα 3 πρώτα χρόνια από την έκδοση οικοδομικής άδειας με την προυπόθεση να μην έχει αποπερατωθεί το κτίσμα και να ιδιοχρησιμοποιείται ή να μισθώνεται.
    Προτείνεται η μερική απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Α. για διατηρητέα κτίρια με τη θέσπιση συντελεστή απομείωσης επιφανείας της τάξεως του 0,80.

  • Φορολογούνται ως περιουσία ακίνητα τα οποία οι κύριοί τους δεν έχουν καμία δυνατότητα να εκμεταλλευτούν, καθώς υφίστανται επ’ αυτών δεσμεύσεις από φορείς του δημοσίου. Επίσης οι φορείς αυτοί συχνά δεν αποδεσμεύουν ακόμα και αφότου τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις αποδέσμευσης των ακινήτων αυτών. Είναι κατάφωρα άδικο από το Δημόσιο να δεσμεύει περιουσία και ταυτόχρονα φορολογεί τον κύριό της.

    Πρόταση: Άρθρο 3, παρ. 1, περίπτωση Η, υποπερίπτωση αα – Καμία επιβάρυνση στα ακίνητα επί των οποίων υφίστανται δεσμεύσεις φορέων του δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ) για όσο καιρό είναι δεσμευμένα. Επίσης, στο ίδιο εδάφιο, σε περίπτωση μερικής δεσμευσης του ακινήτου το ποσοστό να είναι ανάλογο του δεσμευμένου τμήματος και όχι αυθαίρετο 30%.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:02 | ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΚΛΗΣ

    κύριοι, το Σύνταγμα εν ολίγοις προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας, την ισότητα μεταξύ όλων των πολιτών και την φορολόγηση εκάστου αναλόγως των δυνατοτήτων του.
    λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη φορολογούνται τα κέρδη – εισοδήματα από κάθε περιουσία – ιδιοκτησία και εν προκειμένω τα ενοίκια από τα ακίνητα, οι τόκοι από τις καταθέσεις και τα μερίσματα από τις μετοχές, γιατί λοιπόν επιβάλετε φόρο κατοχής μόνο στα ακίνητα που σημειωτέον δεν ρευστοποιούνται (εκτός αν δέχεστε πληρωμές σε πέτρες, τούβλα, κ.λ.π.) και δεν επιβάλλετε φόρο κατοχής επί των καταθέσεων και επί των μετοχών; αυτό δε συνιστά άνιση και άδικη μεταχείριση πολλώ δε μάλλον αφού ο φόρος κατοχής θα καταβάλλεται και επί απρόσοδων ακινήτων;
    γιατί αφού θεωρητικά έχει επενδυθεί μαύρο χρήμα στα ακίνητα δεν ζητάτε πόθεν έσχες από όλους που αγόρασαν ακίνητο από την εφαρμογή του αντικειμενικού προσδιορισμού και εντεύθεν και διασταύρωση των καταθέσεων αγοραστή – πωλητή και καταλογισμό συμπληρωματικού φόρου επί της εμπορικής τιμής αγοράς του ακινήτου ή αλλιώς δίωξη πωλητή και αγοραστή με τις διατάξεις περί μαύρου χρήματος; αν ο συντελεστής φόρου της διαφοράς του ποσού μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας είναι λογικός (π. χ. 10-20 %) πιστεύω ότι πολλοί θα προσέλθουν αυτοβούλως και θα καταβάλλουν το τίμημα, εφόσον δεν θα υπάρχει και η επιβάρυνση φόρων κατοχής.

    κύριοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ο κατέχων οικόπεδο π. χ. 1.000 τ. μ. (1 στρέμμα)εντός σχεδίου με αντικειμενική αξία 500,00-600,00 € το τ.μ. πληρώνει ετήσιο φόρο κατοχής με 4,00 € το τ. μ., ήτοι :
    4,00 € Χ 1.000 τ.μ. = 4.000,00 € ετησίως (δηλαδή σε 5 έτη 20.000,00 €) για απρόσοδο οικόπεδο, εφόσον δεν έχει άλλες εκπλήξεις – προσαυξήσεις λόγω προσόψεων, κ.λ.π.. Συνειδητοποιείται ότι αυτό είναι παράλογο και ανέφικτο; ή είστε σε γυάλα; συνειδητοποιείται ότι πρόκειται περί κατάσχεσης των οικοπέδων;
    Όσον αφορά τα ακίνητα γιατί αναφέρεστε στην ενοποίηση – συγχώνευση των ΕΕΤΑ, πρώην ΕΕΤΗΔΕ με ΦΑΠ; Αν δεν απατώμαι ο ΕΕΤΗΔΕ και μετέπειτα ΕΕΤΑ έγινε ανεκτός από τους δικαστές με την προϋπόθεση της προσωρινότητας του φόρου λόγω εκτάκτων σοβαρών λόγων (κίνδυνος πτώχευσης της χώρας)δημοσίου συμφέροντος. Πως λοιπών μονιμοποιείται μια υπέρμετρη επιβάρυνση – φόρο το λεγόμενο ΕΕΤΗΔΕ,στη συνέχεια μετονομαζόμενο ΕΕΤΑ και τώρα ΕΝΦΑ και μας λέτε ότι συνολικά με το ΦΑΠ είναι και λιγότερο από ότι θα έπρεπε να πληρώνουμε;
    Στα κτίσματα γιατί δεν έχετε συντελεστή απομείωσης για τα διαμερίσματα ορόφων π. χ. 2ου, 3ου, κ.λ.π. στις πολυκατοικίες που δεν υπάρχει ασανσέρ; οι οποίες είναι πολλές προ του 1970, π. χ. προσφυγικές πολυκατοικίες, κ.λ.π.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 11:03 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

    Στην δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας με τα χιλιάδες ανοίκιαστα ακίνητα, προτείνω να προστεθεί στην παρ. 1.η του Αρθρου 03 μετά την υποπαράγραφο (γγ)
    « (δδ) Σε ακίνητα που δεν ηλεκροδοτούνται ο ΕΝ.Φ.Α μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%). »

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 11:59 | Π.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Kαλημέρα σας
    Kατ’αρχάς να τονίσω πως ο νόμος κινείται σε σωστή βάση για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας,έστω και εαν τέτοιες εποχές η φοροδοτική πλέον ικανότητα των περισσότέρων έχει εξαντληθεί!!
    Το σχόλιο που θα ήθελα να προσθέσω είναι το ακόλουθο:
    Θα πρέπει για την 1η (και ΜΟΝΟ) κατοικία να προσφέρεται ένα αφορολογητο ποσό στην αξία της με την μορφή έκπτωσης επί του αναλογούντος φόρου κατά 20-25%, καθότι πρόκειται για ακίνητο που δεν φέρει εισόδημα στην οικογένεια.Δεν είναι δυνατόν να φορολογείται τόσο υψηλά η κατοχή και μόνο της 1ης στέγης.

    Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 10:14 | NIKOS

    Λόγω δημογραφικού προβλήματος και ραγδαίας μείωσης των γεννήσεων κανονικά θα έπρεπε να εξαιρούνται από φόρο ακινήτων όλες οι Υπερπολύτεκνες Οικογένειες ( με 6 παιδιά ) που έχουν στη κατοχή τους ακίνητα αξίας κάτω των 500.000 ευρώ, ως κίνητρο για το δημογραφικό, και οι Πολύτεκνες με 4 και 5 παιδιά για ακίνητη περιουσία από 400.000 ευρώ και κάτω.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 10:22 | Παντελής

    Τα ακίνητα που είναι ημιτελή, (κωδικός 99 στο Ε 9 ), χωρίς ηλεκτροδότηση και γενικά ξενοίκιαστα, είναι σωστό να πληρώνουν φόρο και μάλιστα φόρο κανονικού ακινήτου;
    —————-
    Έχω το πατρικό μου σπίτι στο χωριό που το κληρονόμησα από τους γονείς μου. Κάθε χρόνο πηγαίνω επτά θα πω πολύ 10 ημέρες. Πληρώνω το νερό και το ρεύμα για να μπορώ να επισκέπτομαι τους γονείς μου, έστω μια φορά το χρόνο στην τελευταία τους κατοικία. Γι΄αυτό το λόγο πληρώνω το έκτακτο τέλος ακινήτων.
    Δυο προτάσεις να σκεφτείτε και να κάνετε αποδεκτή αν γίνεται κάποια από αυτές
    1. Οι οικίες σε μικρά χωρία (500 € αντικ αξία) που δεν αποφέρουν εισόδημα και που δεν κατοικούνται συχνά (βλ. κατανάλωση ΔΕΗ και νερού), να έχουν απαλλαγή ή μείωση στο φόρο ακινήτων.
    2. Οι οικίες σε μικρά χωρία (500 € αντικ αξία και κάτω) που δεν αποφέρουν εισόδημα και δεν ηλεκτροδοτούνται (τώρα μπορώ και πληρώνω το ρεύμα και το νερό, δεν ξέρω αύριο αν θα έχω) που είναι κληρονομιά από τους γονείς , να απαλλάσσονται ή να έχουν μειωμένο τέλος ακινήτων.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 09:41 | panagiot

    Κύριε υπουργέ.

    Είμαι ιδιοκτήτης ερειπωμένου διατηρητέου στην Αθήνα.

    Είναι σε περιοχή που δεν με συμφέρει να το φτιάξω διότι το κόστος επισκευής υπερβαίνει τα έσοδα που μπορώ να έχω από το ακίνητο. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν το αγοράζει κανείς.

    Με βάση το νόμο που προτείνετε, υπολογίζω πως θα πληρώσω περίπου 1800 ευρώ φόρο το χρόνο για το συγκεκριμένο ακίνητο.

    Σας ερωτώ:
    1. Είναι λογικό η Πολιτεία να δεσμεύει ακίνητα ως διατηρητέα και οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να τα αξιοποιήσουν; Γιατί τα διατηρητέα κτίρια δεν απαλλάσσονται από τον φόρο; Προτείνω να εξετάσετε προσεκτικά την περίπτωση των διατηρητέων και να δώσετε απαλλαγή.

    2. Είναι λογικό κενό κτίριο που δεν αποδίδει εισόδημα να πληρώνει φόρο;

    Και αν όλα αυτά είναι λογικά κύριε Υπουργέ, επιτέλους ας έρθει η Πολιτεία που μου χαρακτήρισε το κτίριο διατηρητέο να το αγοράσει.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 06:35 | Α. ΦΟΥΓΙΑΣ

    Οι περιπτώσεις του άρθρου 03 1 παράγραφος η) να ισχύουν και για ανάλογες πράξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 19:27 | Πέτρος Π.

    Μα είναι δυνατόν να καλούνται να πληρώσουν τον ΕΝΦΑ και όσοι έχουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα κάτω από 7.000 ευρώ μόνο και μόνο επειδή χρωστούν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία; Δηλαδή τι περιμένετε κ. Στουρνάρα από πάμφτωχους πολίτες; Να μην έχουν καθόλου χρέη; Τι είδους απαλλαγή είναι αυτή η οποία προβλέπεται μόνο για όσους είναι μεν φτωχοί αλλά δεν χρωστούν στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία;

    Ακόμη όμως κι αυτοί που δεν χρωστούν πάλι θα καλούνται να πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο αφού το πραγματικό τους εισόδημα μπορεί να είναι κάτω από 7.000 ευρώ όμως τα τεκμήρια θα τους ανεβάζουν πάνω από τις 7.000 ευρώ!

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 17:59 | Παλασσόπουλος Γ.

    Άρθρο 3, Παρ. 1, εδ. η (αα): Τα ρυμοτομούμενα οικόπεδα από το Πολεοδομικό Σχέδιο είναι παντελώς άχρηστα για τους ιδιοκτήτες τους, όσον αφορά την δυνατότητα δόμησης σε αυτά (δηλαδή ως οικόπεδα). Ταυτόχρονα, οι δικαστικές διαδικασίες αποζημίωσής τους, από τους Δήμους και το Δημόσιο, συνήθως διαρκούν ολόκληρες δεκαετίες, αν τελικά τελεσιδικήσουν. Με αυτά τα δεδομένα, είναι άδικο να καλούνται να καταβάλουν το 70% του ΕΝΦΑ.

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 15:31 | Σ. Λευκοπούλου

    Η καταβολή όλου του ΕΝΦΑ από τα μη Κερδοσκοπικά Σωματεία και τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα για τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται αντίκειται στο Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ. Κι είναι άδικη τη στιγμή που, λόγω της οικονομικής κρίσεως, έχουν μειωθεί δραματικά οι δωρεές προς αυτά και προσπαθούν με κάθε μέσο να επιτελέσουν αγαθοεργείς σκοπούς.
    Εξάλλου η χρήση των μισθωμάτων και άλλων ωφελειών έχει ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ σκοπό και δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις που πρέπει να φορολογηθούν ως πάγιο οικονομικό στοιχείο.
    Επιπλέον και το Κράτος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτά τα Νομικά Πρόσωπα διότι καλύπτουν ένα μεγάλο κενό στην προνοιακή του πολιτική, η οποία έχει μειωθεί κατά πολύ λόγω της οικονομικής κρίσεως.

    Δρ. Σουλτάνα Β. Λευκοπούλου
    Σχολική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 15:07 | ΕΥΘΑΛΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ

    • Eίναι τελείως άδικο να καταβάλλουν όλο τον ΕΝΦΑ τα μη Κερδοσκοπικά Σωματεία και τα Θρησκευτικά Νομ. Πρόσωπα για τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται. Αντίκειται στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το δίκαιο της ΕΕ

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 15:39 | ΕΥΘΑΛΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ

    Αντίκειται στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το δίκαιο της ΕΕ και είναι τελείως άδικο να καταβάλλουν όλο τον ΕΝΦΑ τα μη Κερδοσκοπικά Σωματεία και τα Θρησκευτικά Νομ. Πρόσωπα για τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται.

    Η χρήση των μισθωμάτων έχει ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΌ σκοπό και δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις που πρέπει να φορολογηθoούν.

    Αν εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνετε, θα «γονατίσει» οικονομικά όλα αυτά τα νομικά πρόσωπα, που, λόγω της οικονομικής κρίσεως, έχουν μειωθεί δραματικά οι δωρεές προς αυτά και προσπαθούν με κάθε μέσο να επιτελέσουν αγαθοεργείς σκοπούς.

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 15:51 | ΕΥΘΑΛΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ

    Αντίκειται στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το δίκαιο της ΕΕ και είναι τελείως άδικο να καταβάλλουν όλο τον ΕΝΦΑ τα μη Κερδοσκοπικά Σωματεία και τα Θρησκευτικά Νομ. Πρόσωπα για τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται.

    Η χρήση των μισθωμάτων και άλλων ωφελειών έχει ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΌ σκοπό και δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις που πρέπει να φορολογηθoούν ως πάγιο οικονομικό στοιχείο.

    Αν εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνετε, θα «γονατίσει» οικονομικά όλα αυτά τα νομικά πρόσωπα, που, λόγω της οικονομικής κρίσεως, έχουν μειωθεί δραματικά οι δωρεές προς αυτά και προσπαθούν με κάθε μέσο να επιτελέσουν αγαθοεργείς σκοπούς.

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 12:47 | Ιωάννης Γιαννέλης

    Σχετικά με την περίπτωση αα). Για ποιο λόγο θα πρέπει ο/η ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου να επιβαρύνεται με τον Φόρο όταν το οικόπεδο του είναι δεσμευμένο από Δήμο/Κοινότητα/Ευρύτερο Δημόσιο ακόμα και αν αυτή η δεσμευση συνοδεύεται από αποζημίωση? Μέχρι την στιγμή που θα καταβληθεί η αποζημίωση γνώμη μου είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει φορολογικό βάρος για τον ιδιοκτήτη ειδικά αφού εκείνος δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει την περιουσία του ούτε με την μορφή πώλησης (πως κάποιος μπορεί να πουλήσει ένα δεσμευμένο οικόπεδο?) ούτε με το να χτίσει ή να αξιοιήσει με την μορφή πάρκινγκ το οικόπεδο του. Όταν θα έρθει η στιγμή της αποζημίωσης ΠΡΙΝ αυτή δωθεί στον ιδιοκτήτη ας αφαιρεθεί τότε από το ποσό αυτό ο Φόρος. Είναι άδικο να πληρώνει κάποιος Φόρο για ακίνητο το οποίο είναι δεσμευμένο και η αποζημίωση του δεν γίνεται ποτέ ή όταν αυτή θα γίνει θα έχουν περάσει δεκαετίες. Παρακαλώ κοιτάξτε την περίπτωση οικοπέδου αξίας 2.700.000 ευρώ δεσμευμένου από τον Δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία 12 χρόνια του οποίου ιδιοκτήτες είναι συνταξιούχοι και ήρθε στην ιδιοκτησία τους από κληρονομιά της οποίας ο φόρος (λόγω της μεγάλης αξίας του ακινήτου η επιβολή του φόρου έχει καθυστερήσει μέχρι την αποζημίωση του ακινήτου). Πως θα πληρώσουν αυτοί οι ιδιοκτήτες? Μήπως στην περίπτωση τους είναι τελείως άδικο να πληρώσουν? Καταλαβαίνω ότι όταν υπάρχει θέμα αποζημίωσης τότε υπάρχει (ενδεχόμενο…) όφελος για τον ιδιοκτήτη αλλά μέχρι να δωθεί αυτή, για ποιο λόγο ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει φόρο για κάτι που στην ουσία δεν έχει, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και ούτε ρωτήθηκε ή συμφώνησε με την απαλλλοτρίωση?

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 11:47 | ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

    ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 03

    Ὃταν πρόκειται γιά φιλανθρωπικά σωματεῖα ἢ δέν πρέπει να φορολογοῦνται καθόλου ἢ πρέπει να φορολογοῦνται στοιχειωδῶς.

    Ἂν ὑπάρχει ἒνταξη σωματείων πού δέν εἶναι φιλανθρωπικά, ὡς φιλανθρωπικά, αὐτό πρέπει νά λυθεῖ, ἒτσι ὣστε τά καταχωρημένα ὡς φιλανθρωπικά νά εἶναι πράγματι φιλανθρωπικά ἱδρύματα.

    Ἂν φορολογηθοῦν τά φιλανθρωπικά σωματεῖα ὡς κερδοσκοπικά:
    Στήν καλύτερη περίπτωση μειώνεται ἡ φιλανθρωπία, τόσο ἀπαραίτητη τά χρόνια αὐτά.
    Στήν χειρότερη περίπτωση, κλείνουν τἀ φιλανθρωπικά σωματεῖα καί ἐτσι σταματᾶ ἡ φιλανθρωπία καί τό ὃλο πνευματικό τους ἒργο.

    Ἂς σημειωθεῖ, ὃτι τά θρησκευτικά φιλανθρωπικά σωματεῖα, τά ὁποῖα πρωτίστως προάγουν τόν ἑλληνικό πολιτισμό καί την κοινωνική συνοχή, χρησιμοποιοῦν ἢδη ἒντονα τόν ἐθεολοντισμό καί ἡ φορολόγησή τους ἲσως τά ὁδηγήσει σέ κλείσιμο. Αὐτό θά ἒχει ὂχι μόνον οἰκονομικές ἀλλά καί πνευματικές πολύ σημαντικές συνέπειες στήν κοινωνία μας…

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 04:14 | Θεοδώρα Χρηστίδη

    Διαπιστώνω ότι η Εκκλησία που κατά την προσωπική μου εκτίμηση αποτελεί έναν από τους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων – αυτό φαντάζομαι θα προκύψει και από το περιουσιολόγιο – απαλάσσεται του Ε.Ν.Φ.Α.

    Παράλληλα η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία επιβαρύνει τον έλληνα φορολογούμενο ίσως και με αδιαφανή τρόπο (σχετικό δημοσίευμα της καθημερινής 2011, όπου προκύπτει ότι καταβάλονται μισθοί σε 2.000 περίπου ιερείς οι οποίοι δεν κατέχουν οργανική θέση).

    Μήπως θα πρέπει να δείτε τα ανωτέρω συνδιαστικά ούτως ώστε να συνδράμουν όλοι και δίκαια στην οικονομική κρίση?

    Ευχαριστώ

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 01:50 | Δρ Νάνος Ναπολέων, Δασολόγος, Οικονομολόγος

    1. Στο άρθρο (03) να προστεθεί παράγραφος με την οποία να απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Α. τα ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία κάθε φυσικού προσώπου, το οποίο ήδη έχει υποστεί όλες τις επιβληθείσες μειώσεις μισθών και συντάξεων, που αντιστοιχούν περίπου στο 40% των χορηγούμενων πριν την επιβολή των μέτρων περικοπής τους ή έχει απολυθεί από την εργασία του και είναι άνεργο και εφόσον η συνολική ατομική περιουσία ακινήτων του δεν ξεπερνά τις €200.000 ή το ποσό που αντιστοιχεί στην προσθήκη αξίας περιουσιακών στοιχείων 50.000 για κάθε παιδί, η οποία μπορεί να προστίθεται εναλλακτικά στην περιουσιακή αξία ακινήτων των συζύγων.
    2. Στο άρθρο (03) να προστεθεί παράγραφος που να απαλλάσσει από τον ΕΝ.Φ.Α. τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Χώρας, εξαιρουμένων των οριζόντιων επιφανειών σε πεδιάδες και κοιλάδες και των οποίων η καλλιέργεια ή οποιαδήποτε άλλη χρήση έχει εγκαταλειφθεί μακροχρόνια, δηλαδή από δέκα έτη και πάνω, δεν αποδίδουν οποιοδήποτε εισόδημα και έχουν σχεδόν μηδενική ή ελάχιστη εμπορική αξία (δηλαδή την ελάχιστη προβλεπόμενη αντικειμενική, έστω και αν αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική σχεδόν μηδενική αξία του αγροτεμαχίου) και για όσο χρόνο διατηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις χρήσης, απόδοσης και αξίας. Ο λόγος εξαίρεσης αυτών των περιπτώσεων αγροτεμαχίων από την φορολόγηση είναι προφανής, δηλαδή το γεγονός ότι δεν αποδίδουν εισόδημα και δεν έχουν εμπορική αξία και στις περισσότερες των περιπτώσεων η ιδιοκτησία τους διατηρείται για λόγους καθαρά ιστορικούς της οικογένειας και συναισθηματικούς, οπότε δεν υφίσταται όχι μόνο οικονομικό έρεισμα φορολόγησης, αλλά ούτε και ηθικό. Πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι στο έντυπο Φορολογίας ακίνητης περιουσίας, το Ε9, δεν προβλέπεται αυτή η περίπτωση εγκαταλειμμένων αγρών και υποχρεωτικά μπαίνουν στην κατηγορία των μονοετών καλλιεργειών, πράγμα ανακριβές και αναληθές, αφού δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία, ούτε αυτή των βοσκοτόπων, ούτε αυτή των δασικών εκτάσεων, αφού αυτές αποτελούν νομική έννοια εκτάσεων με άλλες χρήσεις εκτός της αγροτικής, που προβλέπονται και δεσμεύονται από τη δασική νομοθεσία, επομένως αποτελούν αγροτικές εκτάσεις σε πλήρη αχρηστία και πλήρη αχρησία, δηλαδή εγκαταλειμμένες, όπως προβλέπεται και από τις διατάξεις του Ν. 1021/ΦΕΚ 43/22-2-1980 και όχι βοσκότοπο, που έχει άλλη βιολογική, νομική και χρηστική έννοια (βλπ. Ν. 1734, ΦΕΚ 189 – 26.10.1987) και φυσικά στην περίπτωση αυτή (των βοσκοτόπων) μπορεί να προβλέπεται και εισόδημα, είτε από πρωτογενή εκμετάλλευση, είτε από εκμίσθωση, υπόθεση η οποία δεν ισχύει για τις εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις, έστω και αν αυτές βόσκονται ελεύθερα από τα κοπάδια κτηνοτρόφων, που ασκούν νομαδική κτηνοτροφία, προφανώς με άγνοια ή αδιαφορία των ιδιοκτητών, εκτός φυσικά των περιπτώσεων εκείνων εγκαταλειμμένων αγροτικών κυρίως μεγάλης επιφάνειας κλήρων, που εκμισθώνονται σε κτηνοτρόφους για άσκηση δικαιώματος βόσκησης, οπότε η επιβολή του φόρου ως επί αγρού-βοσκοτόπου είναι απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη. Αντίθετα, για τις προαναφερθείσες εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις, αυτές πρέπει να ενταχθούν ως μία περίπτωση της υποπαραγρ. (1η) του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου, αφού ουσιαστικά ισοδυναμούν, για λόγους φυσικούς, βιολογικούς και τεχνικούς, με απαγόρευση γεωργικής καλλιέργειας και εκμετάλλευσης, ήτοι σχεδόν στο σύνολο αυτών των εκτάσεων υπάρχει έλλειψη πρόσβασης, αδυναμία μηχανικής καλλιέργειας, αδυναμία άρδευσης και κυρίως αδυναμία ανάπτυξης καλλιεργειών λόγω της τεράστιας υποβάθμισης των εδαφών από τις διαβρώσεις, δηλαδή πρόκειται για ερημοποιημένα ή ημιερημοποιημένα άγονα, αβαθή ή πετρώδη, ξηρά και γενικώς ακατάλληλα για ανάπτυξη σύγχρονης και αποδοτικής γεωργικής εκμετάλλευσης εδάφη.
    3. Στο άρθρο (04) πρέπει να προβλεφθεί και ένας συντελεστής «δομικής αρτιότητας», δηλαδή συντελεστής αξιολόγησης της γενικής δομικής κατάστασης του κτιρίου, ώστε να μην πληρώνουν τον ίδιο φόρο κτίσματα από χωμάτινους πλίνθους και πιθανόν ετοιμόρροπα με κτίσματα από μπετόν και σίδηρο, με πλήρη στατική κάλυψη (φορτία, αντοχές, αντισεισμικότητα κλπ),ως παράδειγμα της δεδομένης διαφοροποίησης των κτισμάτων από άποψη δομικής κατάστασης. Ο συντελεστής αυτός πρέπει να είναι μειωτικός της αξίας του κτίσματος και να κλιμακώνεται από 0,2 έως 1,0 και φυσικά δεν έχει σχέση με την παλαιότητα του κτίσματος.
    4. Στο ίδιο άρθρο (04) για τα ημιτελή κτίσματα, πολλά των οποίων μάλιστα ακινητοποιήθηκαν κατασκευαστικά λόγων της οικονομικής πλέον ααδυναμίας των κατασκευαστών, ακόμα και αν είναι εργολάβοι κατασκευής κτιρίων, οι οποίοι, είτε δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να συνεχίσουν την κατασκευή τους, είτε δεν έχουν καμία πλέον δυνατότητα να διαθέσουν τα κτίσματα σε πελάτες, το σωστό οικονομικά και ηθικά είναι να μην προβλέπεται επιβολή του σχεδιαζόμενου φόρου.
    5. Στο ίδιο άρθρο (04), τα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, που περιλαμβάνουν κτίσμα, πρέπει να απαλλαγούν του φόρου για όσο μέγεθος επιφάνειας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω οικοδομικά, δηλαδή καλύπτεται από την λεγόμενη αναγκαία επιφάνεια για ύπαρξη αρτιότητας του οικοπέδου, ως μία παραλλαγή του συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου. Φυσικά, αν το επαπομένον μετά την αρτιότητα τμήμα του οικοπέδου χρησιμοποιείται και εκμεταλλεύεται κατά οποιοδήποτε τρόπο οικονομικά (εμπόριο υλικών, εκθετήριο, γεωργική χρήση κλπ), τότε θα επιβάλλεται ο φόρος για αυτές τις χρήσεις.
    6. Στο ίδιο άρθρο (04) και στην παράγραφο 5, η περίπτωση (β) για τον συντελεστή χρήσης πρέπει να εμπλουτισθεί με το είδος χρήσης «εγκαταλειμμένη γεωργική έκταση», έστω και αν δεν αποτελεί καν χρήση και να μπει ένας συμβολικός συντελεστής χρήσης ίσος με 0,1. Με το δεδομένο ότι αυτό το στοιχείο δεν περιλαμβάνεται στο έντυπο φορολογίας Ε9, αυτό πρέπει να προστεθεί στη φόρμα του Ε9 για το επόμενο έτος και να δηλωθεί από τους πολίτες που έχουν στην ιδιοκτησία τους τέτοια γήπεδα.
    Δρ Νάνος Ναπολέων, Δασολόγος, Οικονομολόγος

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 01:07 | Απόστολος Κούρτης

    Ακίνητα κλειστά που δεν αποδίδουν τίποτα στους ιδιοκτήτες τους να απαλλάσονται του φόρου.
    Επίσης να υπάρχει αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 100.000 ευρώ για οικόπεδα και κτίσματα και 10.000 ευρώ για αγροτεμαχια

  • 27 Οκτωβρίου 2013, 22:06 | Σ.Ρ.

    Μα είναι δυνατόν να μην απαλλάσσονται τα διατηρητέα κτήρια;

  • 27 Οκτωβρίου 2013, 21:42 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Αντίκειται στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το δίκαιο της ΕΕ και είναι τελείως άδικο να καταβάλλουν όλο τον ΕΝΦΑ τα μη Κερδοσκοπικά Σωματεία και τα Θρησκευτικά Νομ. Πρόσωπα για τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται.

    Η χρήση των μισθωμάτων και άλλων ωφελειών έχει ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΌ σκοπό και δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις που πρέπει να φορολογηθεί ως πάγιο οικονομικό στοιχείο.

    Αν εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνετε, θα «γονατίσει» οικονομικά όλα αυτά τα νομικά πρόσωπα, που, λόγω της οικονομικής κρίσεως, έχουν μειωθεί δραματικά οι δωρεές προς αυτά και προσπαθούν με κάθε μέσο να επιτελέσουν αγαθοεργείς σκοπούς.

    Ας μην ξεχνούμε -μεταξύ μας- ότι και το Κράτος στηρίζεται σ΄αυτά τα Νομ. Πρόσωπα σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι έχει μειωθεί κατά πολύ η προνοιακή του πολιτική και αυτά καλύπτουν ένα μεγάλο κενό, που ευκαίρως -ακαίρως το επαινούν δημοσίως πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα ευχηθώ να λάβουν υπ΄όψιν την παρούσα έκκληση και να μην φερθούν απάνθρωπα.

    ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ΄ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

  • 27 Οκτωβρίου 2013, 10:03 | ΙΙΑΤ

    Δεν λαμβάνεται ΚΑΘΟΛΟΥ υπόψη η πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου.

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
    Αν κάποιος όταν εργαζόταν έκτισε ένα ακίνητο (όχι πολυκατοικία!), εντός σχεδίου σε ένα μέσο αστικό προάστιο της Αθήνας (πληρόνοντας από φορολογηθέντα έσοδα τον ΦΠΑ, ΙΚΑ, υλικά, ημερομίσθια, άδειες κλπ., δηλαδή ενισχύοντας την οικονομία) σε ένα οικόπεδο (που π.χ. κληρονόμησε από τους γονείς του και πλήρωσε φόρο κληρονομιάς) για να το έχει όταν βγεί στη σύνταξη (και να μην πληρώνει ενοίκιο) τώρα με τον ΕΝΦΑ που φορολογεί το οικόπεδο και το κτίσμα τόσο υψηλά (που αν τον διαιρέσει κανείς με τους 12 μήνες ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ τα μηνιαία έσοδα του φορολογούμενου π.χ. την σύνταξή του!) δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

    Το σύνταγμα λέει ότι
    – ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα και
    – προστατεύει την ιδιοκτησία

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
    Με το να μην λαμβάνεται υπόψη η αποδεδειγμένη πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου κατά τη γνώμη μου παραβιάζονται βασικές αρχές του συντάγματός μας.

  • 26 Οκτωβρίου 2013, 15:04 | Αλεξάνδρα

    Και αρχίζουν οι εξαιρέσεις!!!
    παρ. γ) Τεράστια οικήματα όπου κατοικεί π.χ. πρόξενος δεν πληρώνουν τίποτε.
    δ) και ε) Εδώ κι αν υπάρχουν αδικίες. Όλοι θα ενταχθούν στο «παράθυρο» και τελικά θα πληρώνουν μόνον τα αιώνια υποζύγια.
    στ) και ζ) Τα ίδια. Έτσι δεν θα πληρώνει κανείς «έχων». Εκτός αν αυτός είναι ο στόχος, αφού έχει αποδειχθεί ότι το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει τίποτε από αυτούς.
    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Να δοθεί απαλλαγή σε όλους, νομικά-φυσικά πρόσωπα και οντότητες, για μία επαγγελματική στέγη. Τίποτε άλλο. Να καταργηθούν δηλαδή αυτές οι εξαιρέσεις.

    παρ. η) Οι μόνες σωστές απαλλαγές. Δεν μπορεί να σου έχει δεσμεύσει την ιδιοκτησία το κράτος και να σου ζητά να πληρώσεις φόρο για αυτήν , σαν να μπορούσες να την κάνεις ότι θέλεις.

  • 26 Οκτωβρίου 2013, 13:36 | Λιακος Γεωργιος

    Περιοχές εντός σχεδίου πόλης όπου η πολιτεία δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες όπως είναι η ύπαρξη δίκτυου ύδρευσης θα πρέπει να απαλλάσονται απο τον ΕΝΦΑ ή εναλακτικά να υπάρχει συντελεστής μείωσης της αξίας.
    χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρώτη ζώνη του δήμου Μάνδρας-Ειδυλίας που στερείται δύκτιου ύδρευσης και φορολογείται με τη μεγαλλύτερη αντικειμενική αξία

  • 26 Οκτωβρίου 2013, 11:40 | περικλής

    Θεωρώ ότι βασική θετική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΑ είναι η εξαίρεση από τον φόρο των τμημάτων της ιδιοκτησίας που τελούν υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση ή άλλο ρυμοτομικό βάρος.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 13:08 | ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ

    Η Εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. (Ν.Π.Ι.Δ. με τη μορφή Α.Ε., επιχείρηση κοινής ωφέλειας) είναι υπεύθυνη για την μελέτη και κατασκευή των έργων μετρό και τραμ.
    Έπειτα από την ψήφιση του Νόμου 3920/2011 δεν εμπλέκεται στην λειτουργία και εκμετάλλευσή τους (αυτή αφορά τη νέα Εταιρεία ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.)
    Κατά συνέπεια η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. δεν ασκεί ουδεμία εμπορική δραστηριότητα και επομένως δεν εισπράττει έσοδα. Παραμένει όμως ιδιοκτήτρια των παγίων του συστήματος ΜΕΤΡΟ (σταθμοί, σήραγγες κλπ).

    Η Εταιρεία για την κατασκευή των έργων της χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ (συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. κονδύλια) και δανείζεται από την ΕΤΕπ.

    Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ παραμένει ιδιοκτήτρια των παγίων και παρά την ρητή πρόβλεψη στον ιδρυτικό της Νόμο (1955/1991) για απαλλαγή από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, έπειτα από την ψήφιση των Νόμων 3634/2008 και 3842/2010 επιβαρύνεται με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας εκατ. ευρώ ετησίως, για τα ακίνητα της (αμαξοστάσια, φρέατα, σταθμοί και λοιπές εγκαταστάσεις του ΜΕΤΡΟ)

    Δεδομένου ότι, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεν έχει έσοδα, τα ανωτέρω ποσά προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και δάνεια, με επιβάρυνση της ιδίας και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου με σημαντικά ποσά τόκων.

    Θεωρούμε ότι, Ανώνυμες Εταιρείες που ανήκουν στην Γενική Κυβέρνηση είναι παράδοξο να χρηματοδοτούνται και να δανείζονται, για να πληρώνουν φόρους για ακίνητα τα οποία εξυπηρετούν σκοπούς Κοινής Ωφέλειας και ανήκουν στην ουσία στο Κράτος, που αποτελεί και τον μοναδικό Μέτοχο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 10:29 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Επί της παραγράφου η΄, υποπαράγραφος αα) να προστεθεί για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης η περίπτωση της δέσμευσης ακινήτου από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, ήτοι της αα’ υποπαραγράφου, ορθόν είναι να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΑ καθώς ο πολίτης αποστερείται κατ΄ ουσίαν την ιδιοκτησία του και δή σε περιπτώσεις οικοπέδων/αγροτεμαχίων. Περίπτωση μερικής απαγόρευσης άνευ αποζημίωσης, ήτοι για διατηρητέα κτίρια κλπ, θεωρώ ότι πρέπει να φορολογείται με κανονικό συντελεστή το κτίριο και να απαλλάσεται πλήρως το δικαίωμα υψούν καθώς δεν υφίσταται μεταφορά συντελεστή δόμησης και ο κατέχων χρησιμοποιεί ανενόχλητα το κτίριο αλλά δεν έχει εν τοις πράγμασοι δικαίωμα υψούν.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 10:16 | ΗΛΙΑΣ

    Στην ουσία με το νέο νόμο για την ακίνητη περιουσία ( φορολόγηση με το τετραγωνικό μέτρο όλων των ακινήτων) ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΕ ΕΜΜΕΣΟ ΤΡΟΠΟ και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ούτε αφορολόγητο όριο ούτε πλαφόν εισοδήματος για τις πλέον φτωχές κοινωνικές ομάδες.

    Φτωχοποιούνται έτσι όσοι κατέχουν μικρή η μεσαία ιδιοκτησία ακόμη και οι άνεργοι που τυχαίνει να διαθέτουν ακόμη και ένα μικρό διαμέρισμα στο οποίο μάλιστα και κατοικούν.

    ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΦΤΩΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΥΠΟΡΕΣ.

    Στην ουσία νόμος αυτός επιβάλετε από την άρχουσα οικονομική και πολιτική τάξη που διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία πετυχαίνοντας έτσι να αποφύγουν την προοδευτική φορολόγηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, που είναι μέτρο σαφώς κοινωνικά πιο δίκαιο.

    Οι ισχυρισμοί σας περί ελάφρυνσης είναι αστήριχτοι έως και παραπλανητικοί διότι ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ που καλούνται να πληρώσουν( με το νέο νόμο),οι μικροϊδιοκτήτες ακόμη και άνεργοι!!! ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ που πληρώνουν τώρα!!!!

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Σεβαστείτε τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας και φέρτε ένα δίκαιο νόμο στη βουλή ο οποίος θα φορολογεί ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚο ΤΡΟΠΟ.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:17 | Ιωάννης Ρούσσος

    Όπως βλέπω η δεύτερη παράγραφος των σχολίων μου βγαίνει ελλειπής και η σωστή είναι.

    <Εκτος αν μετά τις λέξεις προστεθεί η φράση

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:16 | Ιωάννης Ρούσσος

    Για να είναι σαφής ο νόμος και να μη χρειάζεται με ΠΟΛ να δίνονται διευκρινίσεις πρέπει στο τέλος του άρθρου 3 παρ.στ να προστεθεί η εξης φράση.

    «συμπεριλαμβανομένων και των Ναών φυσικών προσώπων οι οποίοι είναι ανοιχτοί σε κοινή λατρεία προς το κοινό.»

    Εκτός αν μετά τις λέξεις προστεθεί και η φράση .

    Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα Ναοί Ανοιχτής Λατρείας ανήκουν σε Φυσικά πρόσωπα που ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας τους χαρακτηρίζει.

    Μετά τους διάφορους φορολογικούς νόμους περιουσίας διάφορες ΠΟΛ έκαναν την άνω διευκρίνηση, η οποία αν γίνει τώρα θα αποφευχθούν. Βλέπετε ΠΟΛ 1075/08, και ΠΟΛ 1094/2010 αρθρο 29.

    Πρόθυμος για κάθε διευκρίνηση.

    Ιωάννης Ρούσσος τηλ.27410-36101 ή 6944805924 Ευχαριστώ

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 08:31 | EΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΗΣ

    ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗΣ
    ΤΗΣ ΥΠΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ αα) ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ η)
    ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3

    Με το άρθρο 88 του Ν.4172/2013 επαναφέρθηκε σε ισχύ το εκ παραδρομής καταργηθέν με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Α.8 του Ν.4152/2013 κίνητρο του άρθρου 71 του Ν.4042/2012 για την προστασία, διατήρηση και προαγωγή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που τροποποιούσε την παράγραφο 2 του άρθρου 36 του Ν.3842/2010 το οποίο ορίζει ότι: “Στην αξία των κτιρίων τα οποία είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών και έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή ως έργα τέχνης, που χρήζουν ειδικής προστασίας, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιβάλλεται φόρος με αυτοτελή συντελεστή 0,1% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης μη συνυπολογιζόμενης της αξίας τους στην παραπάνω κλίμακα” . Βάσει της διατάξεως αυτής φορολογήθηκαν τα ανωτέρω ακίνητα σύμφωνα με τον ισχύοντα για το έτος 2013 ΦΑΠ.
    Ενόψει της αντικαταστάσεως του ΦΑΠ με τον υπό ψήφιση νέο περί φορολογίας ακινήτων νόμο «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» (ΕΝΦΑ), και εφαρμογής του από το 2014. επιβάλλεται η αναδιατύπωση της υποπερίπτωσης αα) της περίπτωσης η) της παραγράφου 1 του Άρθρου 3 σχεδίου νόμου , ώστε να διατηρηθεί το κίνητρο υπέρ των κτιρίων τα οποία είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών που έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ως εξής:
    Άρθρο 3
    Απαλλαγές από τον ΕΝΦΑ
    1. Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Α. τα δικαιώματα στα ακίνητα που:
    α) Ανήκουν στο .
    β) Ανήκουν . .
    γ) Ανήκουν σε ξένα κράτη, εφόσον το ακίνητο χρησιμοποιείται …………………
    δ) Ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ……………….
    ε) Ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) …………..
    στ) Ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των γνωστών θρησκειών ……..
    ζ) Ανήκουν στα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς …………
    η) Για τα οποία:
    αα)Αποκλειστικά κατά το μέρος για το οποίο υφίσταται απαγόρευση οποιασδήποτε πλήρους η μερικής χρήσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ιδίως ρυμοτομικό βάρος, ρυμοτομική απαλλοτρίωση), ή για λόγους προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς (ιδίως αρχαιολογική δέσμευση για ανασκαφές, κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, κήρυξη κτίσματος ως διατηρητέου), καθώς και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, που έχει επιβληθεί από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και εφόσον η δέσμευση αυτή δεν συνοδεύεται από αξίωση ή καταβολή σχετικής αποζημίωσης. Σε περίπτωση μερικής απαγόρευσης που δεν συνοδεύεται από αποζημίωση ο ΕΝ.Φ.Α. μειώνεται κατά τριάντα τοις εκατό (30%). Ειδικά για ακίνητα προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή ως έργα τέχνης, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο επιβαλλόμενος αυτοτελής φόρος επί της προκύπτουσας από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου αξίας του ακινήτου και του περιβάλλοντος αυτό χώρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,1%.
    ββ) έχει διαταχθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση …………….
    γγ) έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση ………………….

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 15:29 | ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

    Η επιβάρυνση που θα προκύψει απο τον φόρο πιστεύω οτι θα είναι υπερβολική και τα ποσά που θα καταλογισθούν πολύ ανώτερα των προβλέψεων. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού εισπραξιμότητας λόγω αδυναμίας πληρωμής απο μεγάλο μέρος φορολογούμενων. Η εισπραξιμότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε όσους θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά και σε μικρά ποσά φόρου.

    Προτείνεται να προστεθεί διάταξη με την οποία να ορίζεται οτι για όσους κατέβαλλαν ΦΜΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ μέχρι την 31/12/2013 το ποσό του Ενιαίου φόρου το 2014 για κάθε οικογένεια να μην μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο του ποσού που καταβλήθηκε για ΦΜΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ το 2013.

    Αλλως η διάταξη να προβλέπεται για ευπαθείς ομάδες με εισοδηματικά και μόνο κριτήρια.