άρθρο 1 / παράγραφος 1

1. Καταβάλλεται έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη στήριξη των οικογενειών των μισθωτών και αγροτών με πολύ χαμηλό εισόδημα και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ύψους από τριακόσια ευρώ (300) έως και χίλια τριακόσια ευρώ (1.300).

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:54 | ΜΙΧΑΛΗΣ Γ.

    Ενας άνεργος ο οποίος δεν παίρνει επίδομα, μένει με την οικογένεια του γιατι δεν μπορεί να μείνει μόνος του, δεν παντρεύεται γιατι δεν έχει, έχει εισόδημα κάτω απο 4.000 ευρώ γιατι να μην παίρνει επίδομα?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:52 | Κωστας

    Καλημέρα σας. Η γνώμη μου είναι πως κάποιος ανυπαντρος με χαμηλό εισόδημα δεν μπορεί να πάρει τα ίδια χρήματα με κάποιον που έχει οικογένεια ή συντηρεί κάποια μέλη . Είναι άδικο και αντικοινωνικό. Πρέπει να διαμορφωθεί ο νόμος στο τι δηλώνει ο καθένας και ανάλογα την οικογενειακή του κατάσταση . Εύχομε να διορθωθεί.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:47 | AFIONIS

    ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΥ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
    ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ

    ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:00 | Μανώλης Παναγιώτης

    Κύριοι μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε τα επιδόματα να δίδονται βάση του καθαρού εισοδήματος που μπαίνει σε κάθε σπίτι;
    Δηλαδη όχι λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας τα μικτά έσοδα αλλα τα καθαρά;
    Ευχαριστώ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:07 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ 15 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΗΞΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΦΟΡΕΑ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ.ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 11 ΕΤΩΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΖΕΥΜΕΝΗ,ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΑΠΟ ΤΑ 15 ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ 36 ΜΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ,ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ,ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ(ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ) ΖΟΥΜΕ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ 200 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 6.900 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ. ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ… Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΥΦΗΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ.ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΜΟΡΦΗ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ,ΟΥΤΕ ΣΠΙΤΙ,ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,ΟΥΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ,ΟΥΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΖΩΗΣ,ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ ΕΣΤΩ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ Η ΑΝΕΧΕΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΜΟΧΘΟΥΜΕ ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:49 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Το μετρο ειναι καλο, ως αρχή…
    αλλα δεν ειναι ικανοποιητικο.
    δηλαδη ο κοσμος δεν θα σωθει με αυτο το εκτακτο.

    Δεν μιλουν καθολου για τις μονογονεικες οικογενειες.
    εγω πχ. εχω ενα παιδακι 5 χρονων, δεν παιρνω διατροφη δεν εχω βοηθεια απο πουθενα..το εισοδημα μου ειναι κατω των 14.000
    εγω θα παρω? η θα πρεπει να παντρευτω ξανα και να γινω έγγαμη? (αυτο ηταν αστειο)

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:26 | ΑΚΗΣ

    Έχω μια απορία. Μητέρα εργαζόμενη και πατέρας μακροχρόνια άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας από οαεδ (με κάρτα ανεργίας) με συνολικό οικογενειακό εισόδημα 13000 ευρώ και με ένα ενήλικο παΐδι ωρομίσθιο καθηγητή απλήρωτο (ένα χρόνο και δύο μήνες) με δικό του δηλωθέν εισόδημα 3500 ευρώ δεν δικαιούται κάνεις το επίδομα; Στην αρχή μας λέγανε ότι θα το περνάμε και οι χαμηλόμισθοι. Δηλαδή κάποιος επειδή έχει 3500 ευρώ εισόδημα (και αυτά απλήρωτα από Υπουργείο Παιδείας, απλώς δηλωμένα) ως ωρομίσθιος θεωρείται προνομιούχος και δεν το παίρνει και επίσης η οικογένεια του επειδή δεν έχει ανήλικο παιδί πάλι θεωρείται προνομιούχα και δεν το παίρνει το επίδομα. Δηλαδή προφανώς κάποιος ένα χρόνο απλήρωτος μπορεί να ζήσει μόνος του με 3500 ευρώ που δεν έχει πάρει ακόμα και όχι μαζί με τους γονείς του εκ των όποιων ο ένας μακροχρόνια άνεργος συν ότι οι γονείς ακόμα ξεπληρώνουνε στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας από οαεκ. Αυτά τα πράγματα είναι κοροϊδία και επιεικώς ξεφτίλα. Δηλαδή τι χρειάζεται για να πάρουμε το επίδομα να βγούμε στον δρόμο επαιτεία οικογενειακώς. Αλλά τι λέω, μην ξεχνάμε είμαστε προνομιούχοι τρεις άνθρωποι στην οικογένεια ο ένας άνεργος , ο άλλος απλήρωτος ημιαπασχολοΎμενος με 3500 ευρώ τον χρόνο ως ωρομίσθιος από υπεπθ και η μητέρα πλήρως απασχολουμένη με 13000 εισόδημα. Αν δεν διορθωθούν οι κατηγορίες των δικαιούχων δεν πρόκειται να ξαναβγούν ποτέ. Ο κόσμος τους ψήφησε γιατί έταξαν, γιατί έδωσαν ελπίδα. Τώρα αυτή ελπίδα φάνηκε πουκάμισο άδειο. Διορθώστε τις κατηγορίες άμεσα. Βοηθήστε τους ωρομίσθιους καθηγητές που έχετε απλήρωτους χρονιά. Δώστε τους επίδομα, όχι όλα για τους μόνιμους και τους δημοσίους υπάλληλους. Έλεος πια. Δεν είμαστε ζητιάνοι. Τα δεδουλευμένα απαιτούμε και μια οικονομική βοήθεια μέσω επιδόματος. Στην Ελλάδα του 2009 φτιάχνετε μια νεολαία των 30 ετών που δεν θα κάνει οικογένεια, δεν θα κάνει απογόνους και μένει ακόμα με τους γονείς της. Προφανώς οι νέοι αυτής της χωράς δεν σας νοιάζουνε. Όλα για τους συνταξιούχους όλα για τους δημοσίους υπάλληλους, και οι νέοι ας πεθάνουν. Ντροπή ! ! !

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:49 | Γιώργος Αποστολόπουλος

    Κε Νομοθέτη,

    Κατ’αρχήν θα ήθελα να σας απονείμω τα εύσημα και τα συγχαρητήριά μου για την απόφαση της κυβέρνησής σας να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση αναδιανομής του πλούτου, έστω και με αυτόν τον «minimal» τρόπο.
    Ωστόσο επιτρέψτε μου να σας γνωστοποιήσω και μία περίπτωση η οποία θεωρώ πως διαφεύγει της προσοχής σας και στην οποία θα πρέπει να σταθείτε περισσότερο κατά τη σύνταξη του σχεδίου νόμου, αφού αφορά χιλιάδες συνταξιούχους. Αναφέρω ένα παράδειγμα:
    Συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 648€/μήνα ο οποίος δεν δικαιούται ΕΚΑΣ και ο οποίος ενοικιάζει τη στέγη στην οποία διαμένει, αφού δεν είναι κάτοχος οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ΔΕΝ δικαιούται αυτήν την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης. (Θα ήθελα να σημειώσω ότι το επίδομα ενοικίου σ’αυτήν την περίπτωση δεν υπερβαίνει ούτε το 1/3 της πραγματικής αξίας του ενοικίου δηλαδή τα 1300€/χρόνο.)
    Αντιθέτως συνταξιούχος με δική του ιδιόκτητη κατοικία και με σύνταξη 590€ + ΕΚΑΣ >> 650€/μήνα δικαιούται να λάβει την ενίσχυση!
    Σας παρακαλώ εξηγήστε μου σε ποιά λογική έχετε βασιστεί;

    Με εκτίμηση,
    Γιώργος Αποστολόπουλος
    (Γιος Συνταξιούχου ΙΚΑ)

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:31 | ΠΟΠΗ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗ

    Η κυβέρνηση με την οικονομική πολιτική της, αποδεικνύει ότι στέκεται δίπλα στο πολίτη ανεξαρτήτου ηλίκίας και εισπράττει με οικονομική δικαιοσύνη από τους «έχοντες» και «κατέχοντες»
    Συγχαρητήρια. Συνεχίστε έτσι, για να αποδεικνύετε ότι το συμβόλαιο τιμής που σας έδωσαν οι άνθρωποι που σας εμπιστεύτηκαν, έχετε την ικανότητα και το ήθος τήρησής του.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:45 | ΚΟΝΔΥΛΗΣ Π.

    Ζητούμενο είναι η βάση επί της οποίας υπολογίζεται το ποσό του επιδόματος. Ελεύθερος επαγγελματίας με δηλωμένο εισόδημα 7.000 ευρώ και δύο παιδία (πραγματικό εισόδημα π.χ. 20.000 ευρώ) επιβραβέυεται στην ουσία επειδή φοροδιαφεύγει. Θεωρώ ότι σε αυτή τη χώρα, όπου η φοροδιαφυγή από όλους μας είναι θεσμός, θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να είμαστε ρεαλιστές και όχι να αναφέρουμε για εντυπωσιασμό ότι στο όριο της φτώχιας βρίσκονται περίπου 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Με το νόμο αυτό επιβραβεύουμε τη φοροδιαφυγή από τους «φτωχούς» και δίνουμε κίνητρο φοροδιαφυγής στους πλούσιους.

    Μέ τέτιοα μέτρα δεν λύνονται τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας μας.

    Ευχαριστώ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:12 | ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ!ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕ 2 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ 1 ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΛΕΙΝΩ ΤΩΡΑ ΜΕ 70% ΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ ΖΗΜΙΑ.ΤΟ ΤΕΒΕ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ.ΚΑΝΩ ΑΠΕΛΠΙΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΘΑΥΜΑ.ΕΙΜΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ 2 ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΩ?ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ, ΚΑΡΤΕΣ ΔΑΝΕΙΚΑ Κ.Λ.Π ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΓΕΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.ΜΕ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΥΝΟΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΜΠΜΕ,ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟ 35% ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΜΕ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ, ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ….ΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΙ? ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΣΑ.ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ, ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!!!ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:46 | Κώστας Γεωργίου

    Στήν σωστή κατεύθυνση γενικά. Αλλά γιατί μόνο σε όσους είναι παντρεμένοι κι έχουν κι από 1 παιδί και πάνω. Πολλοί είναι και οι άλλοι και οι ανάγκες είναι ανάγκες και δέν παντρεύονται από οικονομικές δυσκολίες.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:44 | Αντώνης Κ.

    Η κυβέρνηση εδώ φαινεται να ενεργεί σαν τον Ρομπεν των δασών: τα παίρνει από συγκεκριμένους πλούσιους και τα δίνει στους φτωχούς. Πάλι καλά που δεν τα δανείζεται.

    Γενικά πρόκειται για επαιτεία της κυβέρνησης από τους πλούσιους για να κάνει ελεημοσύνη στους φτωχούς. Και τα δύο αφήνουν μια πικρή γεύση και αποπνεουν τριτοκοσμικό άρωμα που δεν ταιριάζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

    Επίσης η απ’ ευθείας σύνδεση των συγκεκριμένων ομάδων υπενθυμίζει αν δεν οξύνει ταξικούς και άλλους διαχωρισμούς που δεν χρειάζονταν τώρα ένα μήνα πριν τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

    Έτσι ή αλλιώς στην πράξη το μέτρο θα κάνει πιο πολύ ζημιά παρά καλό γιατι είναι άδικο για πάρα πολλους δυσπραγούντες συμπολίτες μας οι οποίοι αναφέρονται σε πολλά σχόλια.

    Θα δείξει.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:46 | Πολιουδάκης Μιχάλης

    Νομίζω οτι το κόλπο του επιδόματος είναι πραγματικά
    εξευτελιστικό και δεν είναι τίποτα περισσότερο απο την
    αποφυγή της αύξησης του βασικού μισθού…
    Δεν είμαστε ανόητοι,να είστε σίγουροι για αυτό…

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:43 | Γιώργος Σ.

    Αυτό που ήθελα να θίξω είναι το ζήτημα των νέων μηχανικών όπου και ανήκω. Τελείωσα τη σχολή γράφτηκα στο ΤΕΕ για να έχω την ασφάλεια μου και την υγειονομική περίθαλψη, πληρώνω κάθε εξάμηνο τα 1000 περίπου ευρώ αλλά δουλειά δεν έχω βρει. Το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) δε με ρωτάει αν δουλέυω ή όχι για να μπορώ να καταβάλω τις εισφορές και από την άλλη ενημερώθηκα ότι δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ δεν έχουμε! Φυσικά τις εισφορές μου τις πληρώνουν οι γονείς μου (ως πότε θα αντέχουν και εκείνοι…) και εννοείται ότι κάθε χρόνο κάνω φορολογική δήλωση και δεν έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος. Συμπέρασμα: κάθε χρόνο μηδενικά έσοδα και περίπου 2000 ευρώ έξοδα!!!
    Τι θα γίνει με αυτή την κατηγορία των ανθρώπων στην οποία ανήκουν πάρα πολλοί και κυρίως νέοι άνθρωποι;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:56 | Κωστας

    Καλησπερα

    Ειμαι ελευθερος επαγγελματιας. Θεωρητικα μονο βεβαια, γιατι πρακτικα ειμαι υπαλληλος σε μια τεχικη εταιρεια με μισθο 1000 ευρω. Με τη γνωστη πρακτικη «μπλοκακι» η εταιρεια δεν πληρωνει εισφορες και εγω ειμαι αναγκασμενος να πληρωνω το ταμειο μου (3000 ευρω το χρονο!!).
    Το κυριότερο είναι ΟΤΙ ΕΧΩ 3 ΠΑΙΔΙΑ. Και ρωταω εγω τωρα: Εμεις δηλαδη δεν εχουμε αναγκη???? Εμεις ειμαστε οι πλουσιοι??? Τα 1000 αυτα ευρω θα ηταν μια ανασα, θα καλυπταν καποιες τρυπες. Τωρα τιποτα….. ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗ…. Θα πειτε γιατι δεν λεω στην εταιρεια να μου κανει προσληψη. Δεν το κανω γιατι πολυ απλα την επομενη μερα θα ψαχνω για δουλεια. Γιατι αυτο συμβαινει σε ολες τις εταιρειες του χωρου. Απλα ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ….
    ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ…
    Ευχαριστω

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:59 | Nikos Χ.

    Κύριοι,

    Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της καινούριας αρχής για τα δημόσια πράγματα της χώρας, την οποία επαγγέλεται η Κυβέρνηση.
    Θεωρώ ωστόσο ότι τέτοιου είδους μέτρα και παρά το γεγονός ότι συμφωνώ με την φορολόγηση των εταιρειών ως πηγή εσόδου, όπως το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποπνέουν λαϊκισμό, δεν θα ωφελήσουν ούτε την οικονομία της χώρας,ούτε βεβαίως θα μεταβάλλουν ουσιωδώς την οικονομική θέση των ασθενεστέρων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, μεταβολή η οποία μπορεί μόνον να επιτευχθεί μέσω της συνολικότερης ανάπτυξης της Εθνικής οικονομίας.
    Με την ευκαιρία εύχομαι ολοψύχως καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο το οποίο έχετε αναλάβει για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας, συνιστώντας ταυτόχρονα την αποφυγή μέτρων τα οποία παρά την ενδεχόμενη δημοφιλία τους είναι δυνατόν να υπονομεύσουν περαιτέρω την οικονομική κατάσταση της χώρας.
    Φοβάμαι ότι τέτοιου είδους μέτρα, όχι μόνον τα οικονομικού χαρακτήρα, τα οποία κατά κόρον εφαρμόστηκαν κατά την παρελθούσα 35ετία οδήγησαν την χώρα στην σημερινή κακή κατάσταση.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:11 | Κώστας

    Το Νομοσχέδιο κινείται σε σωστές βάσεις, ωστόσο θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους ότι είναι ελλιπές.

    Το σχόλιο που θα ήθελα να κάνω όμως δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου, άλλα με την λειτουργία του ιστοχώρου.

    1) Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να σχολιάζουμε το νόμο ως σύνολο .

    2) Θα πρέπει να επισυνάπτεται μαζί με το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση, έτσι ώστε να φαίνεται η βούληση του νομοθέτη.

    Στην πλειοψηφία τους οι νόμοι περιέχουν διατάξεις οι οποίες δεν είναι άμεσα κατανοητές με την πρώτη ανάγνωση (και δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο).
    ‘Αλλωστε δεν έχουν όλοι οι πολίτες νομικές ή λογιστικές γνώσεις για να μπορούν να «κωδικοποιούν» την πληθώρα των αλλαγών σε άρθρα και παραγράφους έτσι όπως συνήθως αναγράφονται στους νόμους.
    Συνεπώς η επισύναψη της Αιτιολογικής ‘Έκθεσης θεωρείται κατά την γνώμη μου απαραίτητη, έτσι ώστε να διευκολύνει το έργο της δημόσιας Διαβούλευσης όλων των μελλοντικών νομοσχεδίων.

  • Κύριοι,
    η κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων είναι θετική, θα πρέπει όμως αυτό να γίνει σε σταθερή βάση και όχι πελατειακή και έκτακτη. Πόροι μπορούν να βρεθούν αν μαζευτεί επιτέλους το κράτος και πληρώνουν όλοι. Βάλτε ξανά τις αποδείξεις στα έξοδα των φορολογικών δηλώσεων και αμέσως θα αρχίσει να ανεβαίνει ο τζίρος αυτών που συστηματικά κλέβουν το δημόσιο χρήμα και φοροδιαφεύγουν. Το μεγάλο αγκάθι της οικοδομής όλοι ξέρουμε ότι το ελάχιστο κόστος οικοδομής είναι ένα τρίτο της πραγματικής αξίας, το υπόλοιπο είναι μαύρα, ούτε αποδείξεις ούτε ασφάλεια, βάλτε χέρι και δώστε κίνητρα για την πρώτη κατοικία καθαρά και επίσημα. Δεν πρέπει να μπαίνουν φόροι αναδρομικά, έτσι πληρώνουν μόνο οι σωστοί επιχειρηματίες ξανά και ξανά, φόρος, περαίωση, έκτακτη εισφορά, έτσι θα μας κάνετε όλους φοροφυγάδες να είστε σίγουροι, αντί να επιβραβεύονται αυτοί που πληρώνουν ξανά πληρώνουν, μαγκιά είναι να πιάσετε αυτούς που δεν πληρώνουν και είναι τόσο εύκολο, χρειάζεται τόλμη γι αυτό τη δώσαμε δυνατά, η διαφορά των 10 μονάδων είναι ξεκάθαρη περιμένουμε πολλά από εσάς και κυρίως δικαιοσύνη.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:35 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΡΗΝΙΟΥ

    ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΗΔΑΜΙΝΑ ΕΣΟΔΑ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 10:49 | ΤΣΑΒΑΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

    Θέλω να εκφράσω την άποψη των μη εγγαμων εργαζόμενων,εμεις δεν ανήκουμε σε καμια κατηγορία? οποια κυβέρνηση κ να ερθει εμείς που συγκαταλεγόμστε άραγε?αν καταλαβα καλά εμεις δεν προκειτε να παρουμε ποτε καποιο βοήθημα προφανως τα εισοδήματα μας ειναιτρομερα ικανοποιητικα κ δεν εχουμε καμια αναγκη…..ειμαστε κ εμεις πολιτες αυτης της χωρας κ δικαιουμαστε κ εμεις οτιδηποτε μπορεί να παρεχει το κρατος.Μη μας ΧΩΡΊΖΕΤΕ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ,δικαίωμα για μια αξιοπρεπη ζωή οικονομικα εχουν ολοι οι πολιτες αυτης της χωρας.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:10 | EA

    Πιο ψύχραιμα…

    Κάποιες προτάσεις για τους αυτοαπασχολούμενους.

    1, Να συμπεριληφθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.

    2, Ιδιοκτήτη πρώτη κατοικία.

    Ένας συνταξιούχος που παίρνει 700 ευρώ έχει δικό του σπίτι υπάγεται στην ρύθμιση.
    Ένας συνταξιούχος που έχει δυο σπίτια δικά του μένει στο ένα και το άλλο το έχει πάντα δηλωμένο «ανοίκιαστο» υπάγεται στην ρύθμιση…
    Ένας αγρότης που έχει δικό του σπίτι, χωράφι και δεν τον ελέγχει κανένας τι πουλά και τι δηλώνει υπάγεται στην ρύθμιση…
    Ένα ζευγάρι υπαλλήλων με δικό τους σπίτι υπάγεται στην ρύθμιση…

    Ένα ζευγάρι αυτοαπασχολούμενων με παιδιά που δεν έχει δικό του σπίτι και ζει στο ενοίκιο, από τις παραπάνω περιπτώσεις έχει λιγότερο εισόδημα κατά τουλάχιστον 6000 ευρώ…

    Όλοι οι παραπάνω έχουν την σιγουριά ότι τέλος του μήνα θα εισπράξουν ένα μισθό ή μια σύνταξη έστω και των 700 ευρώ.

    Οι αυτοαπασχολούμενοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟ.

    Άρα, και δεν έχουν σίγουρα έσοδα και δεν έχουν σπίτι… με αποτέλεσμα να έχουν 6000€ επιπλέων κόστος ζωής και όμως να εξαιρούνται από την επιδότηση.

    Πρόταση: Να είναι κριτήριο η ιδιοκτησία πρώτης κατοικίας για όλους.

    Επιπλέων όποιος πληρώνει ενοίκιο το δηλώνει άρα τα στοιχεία υπάρχουν.
    Τέλος οι μισθωτοί με στεγαστικό το δηλώνουν άρα τα στοιχεία υπάρχουν και γι’αυτούς έτσι δεν κινδυνεύουν να θεωρηθούν προνομιούχοι.

    3, Ιατροφαρμακευτική κάλυψη

    Μοιάζει τρελό αλλά έτσι είναι…

    Ναι είναι κριτήριο ποιος έχει και ποιος δεν έχει. !

    Ο υπάλληλος του ΙΚΑ έχει ο συνταξιούχος έχει ο αγρότης έχει…

    Ο αυτοαπασχολούμενος που δεν έχει να φάει δεν μπορεί να πληρώσει το ΤΕΒΕ άρα δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΥΨΗ και επιπλέων κινδυνεύει με φυλακή… (για το καλό του πάντα…)

    Ο μεγαλοσχίμονας που δηλώνει άπορος είναι σίγουρο πως δεν θέλει να τον κυνηγά το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ με εντάλματα σύλληψης, άρα το έχει πληρωμένο…

    Ο κακομοίρης που δεν έχει να το πληρώνει έχει επιπλέων κόστος ζωής από όλους τους παραπάνω κατά τουλάχιστον 2000 με 3000 ευρώ ειδικά αν έχει παιδιά γιατί πρέπει να πληρώνει τα πάντα (φάρμακα γιατρούς κλπ)… όμως εξαίρεται από την επιδότηση

    Έτσι θα φιλτράρεται το 95% των φοροφυγάδων «αυτοαπασχολούμενων»

    Πρόταση: Nα είναι κριτήριο η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ πέραν του ενός έτους.

    Το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ είναι μηχανογραφημένο άρα τα στοιχεία είναι εύκολα να βρεθούν.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:01 | Γιώργος

    Το μέτρο της Κυβέρνησης σίγουρα θα δώσει ανάσα στα άτομα με χαμηλό εισόδημα και κρίνεται θετικό. Το πνεύμα και οι βασικές ιδέες του σχεδίου νόμου βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως μερικές παρατηρήσεις που πρέπει να λάβει γνώση η Κυβέρνηση και να διορθώσει μερικές ατέλειες του νομοσχεδίου (εξού και η δημόσια διαβούλευση).

    Παρατήρηση 1: Τα επίδομα αλληλεγγύης δεν καταβάλεται σε οικογένειες χωρίς παιδιά. Καλό θα ήταν να μπει ένα εισοδηματικό όριο και γι’ αυτούς τους φορολογούμενους.

    Παρατήρηση 2: Το ύψος και η καταβολή ή μη του επιδόματος, καταβάλλεται ανάλογα με το τι δηλώνει ο καθένας μας στην εφορία. Άρα αυτοί που σίγουρα θα επωφεληθούν θα είναι οι οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι δουλεύουν με καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας και χωρίς να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους (αγροτικές εργασίες και μη δηλωμένες μισθωτές εργασίες) αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, γιατροί, λογιστές, κ.λπ) που δεν κόβουν αποδείξεις και δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.500€ ενώ στην ουσία εισπράτουν το παραπάνω ποσό σχεδόν κάθε μήνα.

    Παρατήρηση 3: Στα εισοδήματα των συμβασιούχων έργου, περιλαμβάνονται και οι εισφορές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλ. περίπου 3.000€). Επομένως το πραγματικό καθαρό εισόδημά τους είναι λιγότερο από αυτό που δηλώνουν στην εφορία.

    Τέλος θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της ανοικτής και δημόσιας διαβούλευσης των νομοσχεδίων. Τέτοιες κινήσεις είναι σίγουρα αξιέπαινες και θα πρέπει να συνεχιστούν.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:47 | ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Στο επίδομα πρέπει να ενταχθούν και λοιπές κατηγορίες χαμηλόμισθων με προτεραιότητα σε νέους ημιαπασχολούμενους ή λοιπόυς ανέργους που έχουν απολυθεί (πχ stage).
    Το κόστος για την ένταξη και αυτών στο Επίδομα Αλληλεγγύης προτείνεται να προέλθει από τις εξής πηγές:
    – Περικοπή του Δώρου Χριστουγέννων από όλους τους Μετακλητούς υπαλλήλους του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (Γενικοί Γραμματείς – Ειδικοί Σύμβουλοι – Επιστημονικοί Συνεργάτες κλπ Ειδικές Θέσεις….)
    – Μείωση κατά 50% των Χορηγιών παντός είδους αιρετών: Βουλευτών, Νομαρχών, Αντινομαρχών, Προέδρων Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβουλίων, Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων Οργανισμών Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτ/σης.

    ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ
    Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου
    Πρώην Δήμαρχος

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:00 | Kωνσταντίνα Γ.

    Ανήκω κι εγώ σε αυτούς που θα ενισχυθούν και όντας απλήρωτη τους τελευταίους δυο μήνες από την εταιρία που εργάζομαι ,το μέτρο αποτελεί μια ανάσα για μια μονογονεική οικογένεια όπως η δική μου.

    Μπράβο σας!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:45 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

    Η καταβολή του επιδόματος των 300 ή 400 € είναι μια εν γένει σωστή προσπάθεια στην αναδιανομή του εισοδήματος ,όταν οι πόροι προέρχονται από έκτακτη εισφορά μεγάλων επιχειρήσεων, αν αυτό συνδυάζεται σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική και με άλλα αναπτυξιακά μέτρα.
    Όμως η καταβολή του επιδόματος σε δύο δόσεις που απέχουν χρονικά 6 μήνες μεταξύ τους (ποσό των 200 € η μέγιστη δόση ) θεωρώ ότι αμβλύνει τις θετικές συνέπειες της ενίσχυσης αφού η κάθε δόση δεν συνιστά ένα σημανικό ποσό που θα ευνοήσει σημαντικά τα εισοδήματα και την καταναλωση και θα συμβάλει στην τόνωση της ζήτησης.
    Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί κατά ποσό παραμένουν οι πιθανές ευεργετικές συνέπειες για τους χαμηλόμισθους και για την οικονομία από αυτό το νομοσχέδιο , ή αν αναιρούνται από άλλα μέτρα όπως π.χ. από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα παλιάς τεχνολογίας των οποίων οι κάτοχοι προφανώς είναι χαμηλόμισθοι με περιορισμένες οικονομικά δυνατότητες αντικατάτασής τους μέ νέας τεχνολογίας (όσο και αν αυτό κρίνεται ένα απαραίτητο κατασταλτικό μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος).

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:57 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Πως εναι δυνατόν να δίνετε οικ.ενίσχυση σε ελευθερο επαγγελματια που δηλώνει εισόδημα 4000,00 ευρώ ενω στην πραγματικότητα το εισόδημά του είναι 40000,00 ευρώ. Είναι πραγματικά άδικο γιά τους μισθωτούς και τους υπαλλήλους του δημοσίου.Προστατέψτε αυτη την κοινωνική ομάδα γιατί είναι η μόνη που δεν φοροδιφεύγει αλλά είναι και αυτή που αν έχει παραπάνω εισόδημα θα συμβάλει στην αναθέρμανση της αγοράς.Δεν συμφωνώ επίσης με την εφάπαξ καταβολή ποσών.Πιστεύω ότι δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα.Θα ήτανε καλύτερο να επιδοτηθούν οι μισόι αλλά γιά όλο το έτος με κάποιο ποσό κάθε μήνα.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:44 | Τριανταφυλλου χαρης

    Οι εργαζομενοι στα STAGE θα παρουμε κατι ?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:55 | Μαυρέας Μιχάλης

    Θερμά συγχαρητήρια για το μέτρο αυτό. Ο κόσμος είναι μαζί σας γιατί όλες αυτές οι ομάδες στις οποίες θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, σήμερα υποφέρουν.

    Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων είναι πολύ σωστό μέτρο, αν σκεφθείτε την κερδοφορία που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ισολογισμούς που δημοσιεύονται και όλοι γνωρίζουμε πως συντάσσονται αυτοί οι ισολογισμοί.

    Δεν είναι τυχαίο ότι στην χώρα μας πολλές πολυθνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν κέρδη που σε άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό άρα και περισσότερους καταναλωτές ούτε στον ύπνο τους δεν τα έχουν δεί.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:02 | alexandros

    Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700Ε ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 09:22 | Mάριος Παππάς

    Καταρχήν θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για την ιδέα της δημόσιας διαβούλευσης,μια πράξη που κατά την γνώμη μου συμβάλλει στο να γίνετε η δημοκρατία μας αμεσότερη!Επι του νομοσχεδίου όμως θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση..Καλώς παίρνετε αυτό το μέτρο αλλά διακρίνω κάποιοες παραβλέψεις ως προς τους δικαιούχους.Ενα από τα παραδείγματα έχει να κάνει με τους εργαζόμενους με μπλοκάκια αλλα και με τα stage..Δεν μπορεί να θεωρείτε τους εργαζόμενους με αυτο το καθεστώς εργασίας έχοντες,αν λάβουμε μάλιστα υπόψιν ότι οι περισσότεροι από αυτους που εργάζονται με stage σε 2 το πολύ μήνες θα εμπίπτουν στην κατηγορία των ανέργων..Η κριτική πιστεψτε με είναι καλοπροαίρετη γιατί θέλω να πετύχει αυτή η καινούργια προσπάθεια χωρίς να υπάρχουν σκιές..Αν δεν πίστευα στις καλές σας προθέσεις εξάλλου δεν θα έμπαινα σε αυτήν την διαδικασία διαλόγου.Ευχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο ομολογουμένως έργο σας.

  • Πολλά συγχαρητήρια και από εμένα για την πρωτοβουλία. Επιτέλους η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια ρύθμιση αναδιανομής όπου οι έχοντες πληρώνουν για να ενισχυθούν και μάλιστα άμεσα όσοι έχουν πραγματική ανάγκη (και όχι π.χ. το κρατικό ταμείο γενικά που μπορεί να χρηματοδοτεί και τις τσέπες των πάσης φύσεως λαμογιών εκτός των άλλων).

    Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση, αναφορικά με ένα ζήτημα που μάλλον θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Είναι το εαν θα πρέπει να λάβουν το επίδομα τα λεγόμενα «μπλοκάκια». Πιστεύω ότι αυτό το πράγμα θέλει πάρα πολύ προσοχή.

    Δείτε π.χ. ένα επικίνδυνο παράδειγμα. Ένας μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ έχει το δικαίωμα να δηλώσει ένα συντελεστή κέρδους 30% (και όχι φορολόγηση βάσει βιβλίων). Έτσι, ακόμα και αν έχει μπλοκάκι που υποκρύπτει έμμισθη εργασία, δηλ. δουλεύει μόνο για ένα εργοδότη και άρα είναι ουσιαστικά μισθωτός και όχι ελεύθερος επαγγελματίας, θα εμφανίσει ως πραγματικό κέρδος το 30% του πραγματικού μισθού του και μόνο αυτό θα εμφανίζεται ως εισόδημα του (βάσει του νόμου και χωρίς καμμία παρανομία). Αυτός θα ήταν εξωφρενικό να πάρει επίδομα, αν π.χ. εφαρμοστεί μια λογική ότι ας δώσουμε και στα μπλοκάκια το επίδομα αρκεί να έχουν ένα μόνο εργοδότη.

    Φανταστείτε τώρα και τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που είναι τόσο κοινότυπη στους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα ήταν λοιπόν σκάνδαλο όλοι αυτοί να πάρουν επίδομα.

    Ίσως όμως για κάποιες περιπτώσεις, π.χ. ένας εργαζόμενος που δεν εμπίπτει σε τέτοιες κατηγορίες (π.χ. φορολόγηση με συντελεστές κέρδους), αλλά που ότι είσπραξη γράφει το μπλοκάκι του λαμβάνεται ως τελικό του εισόδημα, να μπορεί να επεκταθεί το μέτρο. Ωστόσο, θέλει πολύ προσοχή και δεν ξέρω αν πράγματι είναι αυτό εφικτό. Πρέπει να εξαντλήσετε τις δυνατότητες, αλλά αν και πάλι δεν είναι εφικτό, προσωπικά ανατριχιάζω πολύ λιγότερο να αδικηθούν κάποιοι, παρά να αδικηθεί το σύνολο της κοινωνίας από τους «ηθικά» ή «ανήθικα» (κατά την αλύστου μνήμης ρήση) εξαπατούντες το κράτος.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:52 | MORAITAKIS GEORGE

    Αν η έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης λαμβάνει τα εισοδήματα του 2009 θεωρώ ότι και δίκαιο είναι μιας και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προυπολογισμός αλλα και προς την σωστή κατεύθηνση.
    Πρακτικά όμως το υπουργείο πως θα γνωρίζει τα εισοδήματα του 2009 αφού ακόμα δεν έχει παρέλθει το 2009 και δεν έχουν γίνει οι φορολογικές δηλώσεις ???
    θα ήταν άδικο να ωφεληθούν κάποιοι που ενω το 2008 το εισόδημα τους πληρούσε τα κρητήρια αλλά το 2009 κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημα τους και να αδικηθούν αυτοί που πραγματικά λόγο της κρίσης το 2009 μειώθηκε κατα πολύ το εισόδημά τους ( π.χ. έχασαν την δουλεια τους ή έμειναν για πολύ καιρό άνεργοι.
    Πάντως σημαντικό είναι ότι αυτή η κυβέρνιση παίρνει αποφάσεις, προσπαθεί να υλοποιήσει και δεν φοβάται να γίνει και δυσάρεστη σε κοινωνικές ομάδες ευνοημένες ( δημοσιο )και επιχειρήσεις.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:40 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΛΑΜΠΑΝΟΣ

    Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ , ΑΛΛΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΑΣΩ.
    1.ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ Σ’ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΙΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΑ
    2.ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΣΑΦΗ ΤΡΟΠΟ , ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
    3.ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ,ΘΕΤΙΚΑ ΟΠΟΙΕΣ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΑΥΤΟΥ
    4.ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ , ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΓΡΑΜΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΙΑΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΗΜΑΤΑ , ΧΤΙΖΕΤΑΙ , ΜΕΡΑ-ΜΕΡΑ , Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:19 | Νίκος Θεο

    θεωρώ σωστή την κίνηση της κυβέρνησης για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων αλλά πιστεύω πως δεν έχουν υπολογιστεί όλες οι παράμετροι.. Προσωπικά ο ίδιος αλλά και αρκετοί νέοι που βρίσκονται στην ίδια τύχη με εμένα είμαι 28 ετών, εργάζομαι με σύμβαση ορισμένου χρόνου 8 μηνών ( οι μοναδικές συμβάσεις μέσω Α.Σ.Ε.Π. ) και το ετήσιο εισόδημά μου είναι 6.000 ευρώ! Πιστεύετε ότι 1) μπορεί να ζήσει κάποιος άνθρωπος με αυτά τα χρήματα? 2)νέοι σαν κι εμένα δεν δικαιούμαστε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης? Δεν γίνεται να μας συντηρούν οικονομικά ακόμα οι γονείς μας και τώρα που βρέθηκε ένα μέτρο που θα προσφέρει πραγματική βοήθεια( έστω και αυτή η μικρή που για πολλούς είναι σημαντική ) εμείς δεν είμαστε σε αυτό το νομοσχέδιο! Ελπίζω να αλλάξει κάτι και αυτή η θετική κίνηση να μην είναι μια κίνηση «εντυπώσεων» αλλά μια πραγματική βοήθεια. Με εκτίμηση, Νίκος

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:25 | Δημήτρης Στιβακτάκης

    Η δίκαιη ανακατανομή του πλούτου σίγουρα είναι το ζητούμενο. Σε περιόδους κατά τις οποίες μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας αισθάνεται τις επιπτώσεις της κρίσης ενός συστήματος, προσανατολισμένου στο χωρίς όριο κέρδος των λίγων απέναντι στους πολλούς, έστω και τέτοια αποσπασματικά μέτρα κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
    Όμως η χορήγηση εφάπαξ επιδομάτων, λόγω της δυσκολίας δημιουργίας αξιόπιστων κριτηρίων κατηγοριοποίησης των πολιτών σε οικονομικά ασθενείς και πιο εύρωστους (κυρίως εξαιτίας του σπορ της φοροδιαφυγής που επί χρόνια λατρεύουμε στην Ελλάδα) δεν είναι η λύση του προβλήματος. Απλά γλείφουμε μια πληγή που με κάθε άλλη ενέργεια φροντίζουμε να μείνει ανοικτή.
    Το μεγάλο στοίχημα θα είναι πάντα η πάταξη της φοροδιαφυγής και η πραγματική αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του καθενός από εμάς. Αυτό σε συνδιασμό με τη χάραξη μιας πραγματικά κοινωνικής πολιτικής (με δέσμες μέτρων με στόχο την ανακατονομή του πλούτου), ίσως καταφέρουν να βοηθήσουν πραγματικά όσους πλήττονται -όχι από μια απλά οικονομική κρίση, αλλά- από μια κρίση του οικονομικοπολιτικού μας συστήματος.
    Για να μην κουράζω, κρίνω το μέτρο θετικά και ας έχει χαρακτηριστικά αποσπασματικής κίνησης. Το αν είναι μια απλή «φωτοβολίδα» εντυπωσιασμού ή το ξεκίνημα μιας δέσμης ενεργειών θα το δείξει το μέλλον.
    Καταλήγοντας, θεωρώ ότι ο πολίτης πια είναι αρκετά υποψιασμένος και (όχι άδικα) καχύποπτος σε παρόμοιες κινήσεις. Μένει σε αυτούς που τους δόθηκε η εξουσία να τον πείσουν για το αγαθό των προθέσεων τους

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:29 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    οι ανεργοι θα παρουν το επιδομα

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 08:52 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Καλά και άγια όλα αυτά και μπράβο στην Κυβέρνηση για την πρωτοβουλία που παίρνει να δώσει μια ελάχιστη οικονομική ανάσα στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αλλά έχω μια ένσταση σχετικά με τον τρόπο καταβολής του επιδόματος και το πως ορίζεται κάποιος ως δικαιούχος. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αδικίες. Δίνω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι λέω.
    Οικογένεια 1 : Εργάζεται μόνο ένας εκ των 2 συζύγων ως μισθωτός (συνεπώς δεν μπορεί να κρύψει ούτε μισό ευρώ), έχει εισόδημα 15.000 € και δυο παιδία. Δικαιούται επίδομα 800 €.
    Οικογένεια 2 : Εργάζεται κι εδώ μόνο ο σύζυγος, αλλά ως ελεύθερος επαγγελματίας έχει εισόδημα 27.000 € (μπορεί και παραπάνω) αλλά με τα γνωστά λογιστικά κόλπα, δηλώνει 13.000 € έχει κι αυτός 2 παιδιά , συνεπώς παίρνει κι αυτός τα 800 €.
    Το θεωρείτε δίκαιο Κύριοι της κυβέρνησης? Βρείτε πρώτα τρόπο να πατάξετε την φοροδιαφυγή,να «τσακώσετε» όλους αυτούς που κλέβουν ασύστολα το κράτος και μετά μοιράστε τα χρήματα, των βιομηχάνων, των φορολογούμενων ή όποιων άλλων θέλετε.
    Ευχαριστώ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 07:35 | Ανίτα Σκαρώνη

    Θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση γι’ αυτή της την πρωτοβουλία. Σίγουρα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευπαθών και ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων δεν αποτελεί πανάκεια, όμως θα δώσει μιαν ανάσα εν όψει των εορτών.
    Δεν ανήκω σε αυτούς που δικαιούνται του επιδόματος, όμως νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν και οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα γύρω στα 10.500 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 750 ευρώ το μήνα!
    Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ότι ο απολογισμός των πρώτων ημερών της κυβέρνησης είναι θετικός, όμως έχει αργήσει πολύ η τοποθέτηση Γ.Γ στα Υπουργεία και φυσικά Διοικήσεων στις Δημόσιες επιχειρήσεις, εκεί όπου ακόμη τα «γαλάζια παιαιά» εξακολουθούν να κάνουν πάρτυ και να μοιράζουν σε όσους ημετέρους δεν είχαν προλάβει να τακτοποιήσουν, προαγωγές και αυξήσεις. Συντομεύετε!

    Ευχαριστώ
    Ανίτα Σκαρώνη
    Εργαζόμενη στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 03:52 | Δημήτρης Ζ

    Εκ πρωτης οψεως το μετρο ακουγεται καλο.Λιγο δυσπιστος αν ειναι ομως κανεις (και ποιος δεν ειναι;) θα πει,οτι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα δωσουν αυτα τα 1-2 δις στους φτωχους για να πανε την αλλη μερα οι φτωχοι να τους τα ξαναδωσουν πισω.Τηλεφωνησα σε μια φιλη μου που περιμενει πως και πως τα 800 περιπου ευρω που θα δικαιουται.
    -Ειδες,μου λεει το ΠΑΣΟΚ, θα μου δώσει 800 ευρώ.
    -Και θα σε σώσουν ρε Γιωργία,λέω, τα 800 ευρώ;
    -Οχι δεν θα με σώσουν,απαντά,αλλά θα βουλώσω 5 τρύπες.Και το σταθερό είναι κομμένο,και το κινητό της μικρής,και φοβάμαι μην μου κοψουν το ρευμα,που ειναι 3 μήνες απληρωτο,και την πιστωτικη που θα μου την μπλοκαρουν αν δεν δωσω κατι και θα βάλω και 200 ευρώ πετρέλαιο.
    Να μεινουν και 100 ευρώ να παρω και ενα αρωμα ,30 χρονών γυναικα ρε γαμωτο.

    Δηλαδή θα παρει τα 800 ευρω και θα πληρώσει την ΕΚΟ,την PANAPHON,την ΔΕΗ την EUROBANK και τον ΟΤΕ.Αυτους δηλαδη που της δώσανε τα 800 ευρω.Θα της μεινουν και 100 για να παρει αρωμα απο την Lancome Hellas.

    Αρα οτι συνεισφερουν οι μεγάλες επιχειρήσεις,θα τα παρουν πισω την αλλη μερα.Αν δεν τα δινανε ,κατα μεγάλο ποσοστο δεν θα τα παιρνανε.
    Φτανουμε δηλαδη στο συμπερασμα οτι οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν χασανε τιποτα απο την εκτακτη εισφορά,αντιθετως φαινεται οτι προσφερουν στο κοινωνικο συνολο.Το δημοσιο επισης δειχνει ετσι κοινωνικο προσωπο.
    Τα φτωχαδάκια θα παρουν τα 800 ,θα τα χαζεψουν για 2-3 ώρες και μετα θα πανε να τα επιστρεψουν.

    Προεκλογικά ο Παπανδρέου απαντουσε στην ερώτηση που θα βρειτε τα λεφτα,λεγοντας οτι λεφτα υπαρχουν αρκει να δουμε πού πανε τα λεφτά.
    Εγώ ειχα καταλαβει οτι θα βρεθουν τα χρήματα με την μειωση της σπατάλης και της διαφθοράς.Οχι με μια εφ απαξ εισφορα απο τις επιχειρησεις.
    Θα μου πειτε ειναι νωρις.Εντάξει το δέχομαι και περιμενω.
    Μια ειναι η λυση.Την οποια ολοι την γνωριζουν,ολοι ξερουν οτι εκει θα καταληξει,μα πολλοι ελπιζουν οτι με καποιο τροπο δεν θα γινει πράξη.

    Η Ελλαδα,με το ΑΕΠ της, αντεχει να τροφοδοτει με καθε 2000 ευρω, 2 ανθρώπους.Η θα παρει ο ενας 1600 και ο αλλος 400 (με μορφη STAGE ή επιδόματος ανεργιας,ή προνοιας,ή ζητιανιας)οπως συμβαινει σήμερα,ή θα παρουν και οι 2 απο 1000.

    Οταν μειωθουν δραματικα οι μισθοι των δημοσιων υπαλληλων,τοτε και για τα φτωχαδακια θα μεινουν λεφτα και οι τοκοι των δανειων του δημοσιου χρεους θα εκλειψουν.Οταν τα 1500 του δημοσιου υπαλληλου γινουν 1000,τοτε ο γιος του,ο ανηψιος του,ο γειτονας του,που παιρνουν 400,θα παρουν κι αυτοι απο 1000.
    Μακαρι να μπορουσαμε όλοι να παιρνουμε απο 5000.Αλλα αφου αυτο δεν γινεται,καλύτερα 2 ανθρωποι απο 1000 και οχι ο ενας 1600 και ο αλλος 400.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 01:13 | EA

    Ζευγάρι με τρία παιδιά 3,5,6 ετών… γυναίκα ψυχολόγος, σύζυγος ηλεκτρολόγος και οι δυο με παροχής, συνολικό εισόδημα 13000 ευρώ… βλέπεται δεν έχουμε δουλειά… χρωστάμε στο ΤΕΒΕ περίπου 20000 ευρώ μένουμε στο νοίκι δεν έχουμε τίποτα δικό μας εκτός από ένα αυτοκίνητο 15ετιας…

    Η γυναίκα μου πήγε να δούλεψη σε παιδικό σταθμό και την πλήρωσαν 400 ευρώ για 6 ώρες εργασία… καμιά φορά κάνει και καμιά συνεδρία, παίρνει για δυο ώρες 50 ευρώ… δυο τρεις φορές τον μήνα… Εγώ δουλεύω πιτσαδόρος τα απογεύματα…η οικοδομή βλέπεται δεν υπάρχει… κάνω μια δυο επισκευές τον μήνα… ας είναι καλά οι γονείς μας που βοηθούν…

    Εμείς οι φρηλαντζερς (“free λάντζερς” από την λάντζα, όπως συνηθίζεται να λεγόμαστε) οι αυτοαπασχολούμενοι με τα μπλοκάκια… γιατί δεν υπαγόμαστε στην ρύθμιση; εμείς δεν πεινάμε το ίδιο με τους άλλους;

    Δηλαδή ανασφάλιστοι (ποίος έχει να πληρώσει το ΤΕΒΕ όταν δεν έχει να φάει;) με τα εντάλματα σύλληψης να καραδοκούν (για το ΤΕΒΕ…) στον πρώτο έλεγχο από την τροχαία… με 50 ευρώ στην τσέπη για να την βγάλουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα, τρία νοίκια απλήρωτα, φως κομμένο (Ανεβασμένος ο διακόπτης παράνομα) καμία δουλεία στον ορίζοντα…

    Το μοναδικό επίδομα που μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα, επειδή ανήκουμε σε μια ομάδα που βρίσκεις μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους και άλλους, εμείς πρέπει να πεθάνουμε…!

    Βαλτέ αντικειμενικά κριτήρια… ιδιοκτησίες από τους συζύγους, αυτοκίνητα, κότερα, καταθέσεις κλπ…

    Αλλά μην μας βάζετε όλους σε ένα καζάνι… φτάνει πια…

    Η γυναίκα μου ενώ γεννούσε το τρίτο παιδί μας την έψαχνε ο κλητήρας από το ΤΕΒΕ… αμάν πια… δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να φέρουμε στον κόσμο τα παιδιά μας χωρίς κάποιος να μας κυνηγά…

    Το ΤΕΒΕ δεν τις πλήρωσε ποτέ επίδομα τοκετού, επειδή κάθε φόρα που γεννούσε δεν μπορούσε να πληρώσει την εισφορά του μήνα… πώς να το κάνη η κακομοίρα 9 μηνώ έγκυος με επιπλοκές στην γέννα;

    Πώς να βγάζει χρήματα ενώ θηλάζει το παιδί μας; Το ΤΕΒΕ να μετράει όμως τους μήνες έναν- έναν… Δηλαδή μόνο οι υπάλληλοι που έχουν ΙΚΑ έχουν ψυχή; Είναι μάνες και έχουν παιδιά; Εμείς οι υπόλοιποι τι είμαστε ζώα;

    Αν παίρνουμε μαύρα… και οι μισθωτοί παίρνουν μαύρα ιδιαίτερα αυτοί που κάνουν δυο δουλειές… οι αγρότες να δεις μαύρα… το σίγουρο είναι ότι περνάμε μαύρα…!

    Μην τολμήσει να μου πει κανένας γιατί δεν έκανε διακοπή στην εφορία… ρωτήστε ένα λογιστή τι σημαίνει αυτό πρώτα… επίσης αν έκανε διακοπή πάλι δεν θα έπαιρνε το επίδομα τοκετού…

    Απίστευτο ε;… επιτέλους υπάρχουμε και εμείς!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 01:04 | Δημοσθένης Καρατζάς

    Το συγκεκριμενο μέτρο, μερική αντιγραφη απο την κυβερνηση θαπατέρο στην Ισπανία, ειναι απο οικονομικής απόψεως τουλάχιστον αμφισβητίσημο.

    Επί της ουσίας η κυβέρνηση δίνει χρήματα στον κόσμο ώστε ο μέσος πολίτης να ανταπεξέλθει στις άμεσες ανάγκες του. Όσο κι αν αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται λογικό, η αλήθεια είναι οτι τα χρήματα αυτά ο πολίτης θα τα χρησιμοποιήσει για να πληρώσει τους έχοντες (δάνεια, τράπεζες, ψώνια). Ένας καλύτερος και πιο μακροπρόθεσμος τρόπος να βοηθηθεί ο κόσμος ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του είναι να μειωθεί το κόστος των πρώτων αναγκών, και όχι να χρησιμοποιηθεί ο πολίτης ως μέσον προκειμένου το κράτος να περάσει εντέχνως ενα μεγάλο ποσό χρημάτων στην «ελεύθερη αγορα».

    Ο Θαπατέρο έδωσε πέρισυ επίδομα στον κόσμο για να πληρώσει το νοίκι του. Ως συνέπεια αντί να πέσουν τα νοίκια μείναν στάσιμα και οι έχοντες σπίτια συνέχισαν να λαμβάνουν τα σταθερά τους έσοδα, εμμέσως επιδοτούμενοι απο την κυβέρνηση. Φυσικά το μέτρο έτυχε μεγάλης αποδοχής απο τον μέσο πολίτη, αν και έχει κατακριθεί απο την πλειοψηφία των οικονομολόγων παγκοσμίως.

    Εγω οικονομολόγος δεν ειμαι, ένας οικονομολόγος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει καλύτερα στην προκειμένη περίπτωση.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 01:02 | Πέτρος Σιαβελής

    Κύριοι καταρχάς να πω ότι καλά αρχίσατε, αλλά <>.Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης με ΤΣΕΠΕΣ ΑΛΛΩΝ;;;, όπως η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ. Εκεί ήταν πιο εύκολα τα πράγματα για την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί ήταν πολίτες και όχι επιχειρήσεις με νομικό επιτελείο και υπάρχει τρομερή δυσκολία στο να αντιπαρατεθεί ένας ΠΟΛΙΤΗΣ με το ΚΡΑΤΟΣ. Έλα όμως που με την Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης είχαμε ΤΗΝ ανατροπή!!!
    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ συμφώνησε!!! Δεν νομίζω να υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ που να θέλει να μοιράζει τα ΧΡΗΜΑΤΆ ΤΟΥ του, εκτός αν…Δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Βλέπετε οι καιροί παραείναι πονηροί.

    Πέτρος Σιαβελής

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 00:55 | Μαριάννα Νικήτα

    Δηλαδη αν καταλαβα καλα, όσοι δεν βαρύνονται απο καποιο μέλος οικεγειακο δεν δικαιούνται το επίδομα? Αν κάποιος/α ειναι μόνος του με εισόδημα 6.000 ευρω το χρόνο και ζει και στο νοικι είναι προνομειούχος? Μόνο όσοι έχουν παιδιά είναι φτωχοί? Μερικοί είναι τόσο φτωχοί που ούτε παιδιά δεν μπορούν να κανουν.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 00:03 | Μισθωτός

    Δεν ανήκω σε αυτούς που θα ενισχυθούν .
    Ομως Γεώργιε Παπανδρέου μπράβο σε σένα και στους συνεργάτες του για την προσπάθειά σας σε τόσο δύσκολους καιρούς

  • 3 Νοεμβρίου 2009, 23:30 | Λαμπρος Σαμαρας

    Συγχαρητήρια κε υπουργέ για την πρωτοβουλία σας και για την ανοικτή δημόσια διαβούλευση.

    Τέτοιες κινήσεις είναι σίγουρα αξιέπαινες και πρέπει να συνεχιστούν. Το πνεύμα και βασικές ιδέες του σχεδίου νόμου βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

    Προφανώς χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των δικαιούχων αυτών των ενισχύσεων. Πρέπει, δηλαδή, οι δικαιούχοι να είναι αυτοί που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και να αποφευχθούν, στο μέτρο του δυνατού/εφικτού βέβαια, άσκοπες ενισχύσεις σε λάθος άτομα.

    Έτσι λοιπόν από τη μια φαίνεται λογικό να μην είναι αποδέκτες της εφάπαξ ενίσχυσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες ΑΛΛΑ από την άλλη θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ποιοι θεωρούνται «αγρότες με πολύ χαμηλό εισόδημα».
    Συγχωρέστε μου τη ελαφρά δυσπιστία απέναντι στη συγκεκριμένη ομάδα. Αποτελούν τη «χαϊδεμένη» και «κακομαθημένη» κοινωνική ομάδα της εκάστοτε κυβέρνησης από τη δεκαετία το 80! Δεν χρειάζεται να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί νομίζω ότι είναι γνωστά στους περισσότερους.
    Προσοχή λοιπόν!

    Με εκτίμηση,
    Λάμπρος Σαμαράς

  • 3 Νοεμβρίου 2009, 23:14 | Γιαννης

    Καλησπερα κυβερνοντες και ελληνες φιλοιμου.Θεωρω οτι ειναι μια πολυ καλη κινηση αυτη που γινετε και θα δωθει μια ανασα στα χαμηλα εισοδηματα οπως και μια ελπιδα για κατι καλυτερο στο αμεσο μελλον.

  • 3 Νοεμβρίου 2009, 23:22 | Χρηστος αλεξοπουλος

    Οφειλω να ομολογησω οτι στην προκειμενη στιγμη δεν μετραει η καλη προθεση αλλα το γεγονος οτι το ποσο ειναι πολυ μικρο και δυσαναλογo με την διαδικασια που απαιτειται για να το παραλαβει καποιος (ενοω την γραφειοκρατεια που ειναι απαραδεκτη)!!!

  • 3 Νοεμβρίου 2009, 23:25 | Αριστοτέλης Σ.

    Η μοναδική «ένσταση» που έχω επί του σχέδιο νόμου είναι στη φιλοσοφία του: αντί για «έκτακτες ενισχύσεις κοινωνικής αλληλεγγύης» θα πρέπει να βρεθούν τρόποι μόνιμης εισοδηματικής στήριξης των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όπως για παράδειγμα αύξηση των συντάξεων, αύξηση του αφορολογήτου ορίου του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, πραγματικά δωρεάν δημόσια υγεία και εκπαίδευση κλπ.

    Η ηλεκτρονική διαβούλευση επί των σχέδιων νόμων είναι μια καινοτομία για την δημοκρατία μας. Ελπίζω να λαμβάνονται πραγματικά υπόψη η άποψη των πολιτών και να συνεχίσετε έτσι. Καλή δύναμη.

  • 3 Νοεμβρίου 2009, 23:35 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΟΥΡΗΣ

    Ειναι παρα πολυ σωστο ομως πρέπει να μοιρασθεί με αντικειμενικά κριτήρια.