άρθρο 1 / παράγραφος 1

1. Καταβάλλεται έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη στήριξη των οικογενειών των μισθωτών και αγροτών με πολύ χαμηλό εισόδημα και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ύψους από τριακόσια ευρώ (300) έως και χίλια τριακόσια ευρώ (1.300).

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 15:41 | Ειρήνη

    Εγώ το επίδομα το δικαιούμαι σαν άνεργη και σας ευχαριστώ που μου δίνετε μια ανάσα. Αλλά.. Εδώ και 2 χρόνια εργάζομαι ως Ωρομίσθια εκπαιδευτικός. Φέτος ακόμα δεν έχω διοριστεί κάπου έστω και για λίγες ώρες. Γιατί; Όσοι έχουμε πρυπηρεσία δεν θα έπρεπε αυτή την στιγμή να βρισκόμαστε στα σχολεία τα οποία παραμένουν κενά; Και για πόσο ακόμα θα δουλεύουμε ως ωρομίσθιοι για 4 και 5 ώρες; Πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να ζήσουμε με 140 και 150 ευρώ το μήνα; Όταν μάλιστα μας στέλνουν σε δυσπρόσιτα σχολεία στην παραμεθόριο; Πέρισι από τα 145 ευρώ που έπαιρνα τα 130 πήγαιναν στα εισητήρια των λεωφορείων (ούτε λόγος φυσικά για για αυτοκίνητο, ούτε καν αξίας 2000 ευρώ…). Στην ειδικότητα μου (μουσικός από Ωδείο) έχει να προκηρυχτεί ΑΣΕΠ από το 2001. Τι θα γίνει με μας; Γιατί δεν μας δίνετε την ευκαιρία να αποδείξουμε τις γνώσεις μας με αξιοκρατικές διαδικασίες; Λέτε ότι θέλετε να ενισχύσετε την τσέπη των πολιτών ώστε να ανέβει η αγορά. Εμείς δεν είμαστε παράγοντας αυτού; Θερμή παράκληση: Κάντε κάτι σύντομα γιατί ζούμε κάτω από τα όρια της φτώχειας. ΔΕΝ ζητάμε «ρουσφέτι». Ζητάμε να δουλεύψουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

    Ευχαριστώ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 15:59 | kate

    Το θέμα είναι να υπάρξουν δουλειές για να εργασθεί ο κόσμος.
    Δε σωζομαστε με τα 300 και 400 ευρω.Σωζομαστε μονο με εργασια.
    ΟΧΙ στη μονιμοποιηση των stage.Ισες ευκαιριες για ολους.
    Καθημερινα ολα τα καναλια υποστηριζουν τα ατομα αυτα που περασαν απο τα πολιτικα γραφεια .Εμεις οι υπολοιποι που εχουμε αξιοπρεπεια , εχουμε πτυχια , προσπαθουμε να βρουμε μια οποιαδηποτε εργασια για να τα βγαλουμε περα , τι γινεται; καμια αναφορα απο τα καναλια;
    Συνχαρητηρια στη νεα κυβερνηση που ηταν ξεκαθαρη οσον αφορα αυτου του ειδους συμβασεις.
    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    Σας ευχαριστω.
    Μια παντρεμενη με παιδι ανεργη οικονομολογος σε επαρχια.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:12 | Σουργιαδάκης Τριαντάφυλλος

    καλημερα σας
    παρακαλώ να διευκρινιστεί αν δικαιούχος της ενίσχυσης που εμπίπτει σε περισσότερες των μια κατηγορίες δικαιούχων τις δικαιούται ΑΘΡΙΣΤΙΚΑ ολες.

    Παραδείγμα:
    25 χρονος Α.Μ.Ε.Α., με δεύτερη σοβαρή πάθηση(λευχαιμία), μακροχρόνια άνεργος (εγγεγραμένος στον ΟΑΕΔ απο το 2003) και με μηδενικό εισόδημα απο το 2003, (εκτος του 2008 που έπαιρνε μόνο προνοιακό επίδομα) που εμπίπτει στις εξης τρεις κατηγοριες σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα:

    1.Άπορος δικαιούχος βιβλιαρίου ανασφάλιστου του Ν.Δ 57/1973,
    2.Ατομο με ειδικές ανάγκες που λαμβάνει προνοιακά επιδόματα
    3.Άνεργος εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ,

    δικαιούται ΑΘΡΙΣΤΙΚΑ τα 400 € της κάθε κατηγορίας μιας και του είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητα και λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας του;

    Ευχαριστώ
    και περιμένω την απάντηση σας

    ΥΓ καλη επιτυχία στο δύσκολο αλλα εντελώς άμεσα απαραίτητο έργο εκσυχρονισμού της χώρας μας και της πάταξης της απίστευτης γραφειοκρατείας που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε σε πραγματική πράσινη ανάπτυξη.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:37 | Δίκτυο ΚΑΠΑ

    Τι θα μπορούσε να κάνει η Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα, μέσω του παρα-γωγικού τομέα της, τους συνεταιρισμούς, για τα καθημερινά οικονομικά και κοι-νωνικά προβλήματα μας.

    Αδράζοντας την ευκαιρία από τους τίτλους των δύο πρώτων άρθρων περί «Κοινωνι-κής Αλληλεγγύης» και «( Εταιρικής ) Κοινωνικής Ευθύνης», αναφερόμαστε στην συνέχεια σε άλλες μορφές προώθησης τους, που εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή δια-βίωση των πολιτών. Προκαταβολικά συγνώμη εάν είμαστε λίγο εκτός θέματος με την στενή έννοια του όρου. Εκτός από αυτή μας την επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ελπίζουμε κάτι να αναφέρουν και οι δημοσιογράφοι που θα διαβάζουν αυτό το Blog και στις εφημερίδες τους.

    Αναφερόμαστε στην τρίτο τομέα της οικονομίας πέρα από τον ιδιωτικό και δημόσιο, που σύμφωνα με τον Διεθνές Οργανισμό Εργασίας είναι ο Συνεταιριστικός Αλληλο-βοηθητικός τομέας ( σελ 3 παρ. ΙΙ
    http://www.ocdc.coop/publications/GuidetoILORecommendation/pdf/greek.pdf ) που εντάσσεται στην Αλληλέγγυα Κοινωνική Οικονομία και έχει 800.000.000 μέλη σε όλο τον κόσμο http://www.ica.coop

    Ένας τομέας που βασίζεται σε Αρχές και Αξίες όπως την Κοινωνική Αλληλεγγύη http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/arxes.pdf και αναγνωρίζεται ντε φάκτο η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( παρ. 23 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/el/com/2001/com2001_0366el01.pdf )

    Σύμφωνα με τον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ οι Συνεταιρισμοί βοηθάνε στην οικονο-μική και κοινωνική εξύψωση κυρίως των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας και γι΄ αυτό τον λόγο προτείνει ένα Διεθνές Έτος Προώθησης του Συνεταιριστικού Τομέα http://www.copac.coop/publications/un/a64132e.pdf σύμφωνα και με την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για την ανθεκτικότητα και ανάπτυξη που έδειξε ο συνεταιριστικός τομέας στην οικονομική κρίση εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και επιβίωση σε εκατομμύρια μέλη του http://www.ica.coop/activities/un/2009-coop-resilience.pdf

    Ένα παράδειγμα αποσπάσματα άρθρου http://diktio-dikaio.blogspot.com/

    Τι θα μπορούσε να κάνει η Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα, μέσω του παραγωγικού τομέα της, τους συνεταιρισμούς, για τα καθημερινά οικονομικά και κοι-νωνικά προβλήματα μας.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Φώλια «Το ποσοστό κέρδους στο σύνολο των προϊόντων στα ράφια αγγίζει το 100%». (Εφημερίδα Αδέσμευτος 16-11-2008 σελ 1 )

    Ποιος όμως, σε συνθήκες ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών στην Αγορά, μπορεί να μειώσει αυτές τις τιμές εκτός από (τους ανύπαρκτους στην Ελλάδα), ανοιχτούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, όπου τα μέλη του έχουν αυτή την δυνατότητα, γιατί εκτός από πελάτες τους είναι ελεγκτές και ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με τις Διεθνές Συ-νεταιριστικές Αρχές;

    Στην Ευρώπη υπάρχουν 25.000.000 μέλη καταναλωτικών συνεταιρισμών, 160.000.000 μέλη σε όλα τα είδη συνεταιρισμών ή ένας στους τρεις Ευρωπαίους σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών, ως ένας εναλλακτικός τρόπος αγοράς που αναγκάζει και τους ιδιώτες να συνετιστούν στην πολιτική πωλήσεων τους, προσφέροντας ένα πρόσθετο σταθεροποιητικό σύστημα στην αγορά.

    Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί εξασφαλίζουν χαμηλές τιμές στα προσφερόμενα προϊόντα, παρακάμπτοντας τον ιδιότυπο φόρο « υπέρ της πολυτελής διαβίωσης των Ιδιωτών» ( πως αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν οι υπέρογκες αναφερόμενες αυξήσεις 100% ) αλλά και γιατί ΔΕΝ φορολογούνται οι συναλλαγές των μελών με τον συνεταιρισμό, όπως ισχύει σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.
    Εξισορροπούν το ατομικό με το κοινωνικό συμφέρον σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές, μοιράζοντας δίκαια το 60% με 75% του πλεονάσματος στα μέλη του, ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών τους με τον καταναλωτικό συνεταιρισμό, και αφιερώνουν το υπόλοιπο 40% με 25%, ως κοινή ιδιοκτησία σε κοινούς σκοπούς, όχι μόνο για τα λειτουργικά έξοδα του συνεταιρισμού αλλά και για κοινωφελείς μη – κερδοσκοπικές δραστηριότητες υπέρ των μελών του ή ολόκληρης την κοινωνίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, καταπολεμώντας την ανεργία.

    Ενδεικτικά στην Ελλάδα η κοινή περιουσία του καταναλωτικού συνεταιρισμού θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει γιατρούς γειτονιάς, φύλαξη παιδιών 3-4 οικογενειών σε σπίτι ενός από τους γονείς, συνοδούς παιδιών προς και από το σχολείο, βοήθεια ηλικιωμένων – παρασκευή του φαγητού τους κλπ ανακουφίζοντας τα βάρη της Οικιακής Οικονομίας.

    Κατά μέσο όρο κάθε οικογένεια ξοδεύει 353 € τον μήνα σε είδη Super Market (Περιοδικό Self Service No375) ή 10.000 οικογένειες ξοδεύουν 3 εκατομμύρια 530 χιλιάδες € τον μήνα. Μια μείωση 25% θα μπορούσε να επιφέρει ενίσχυση των εισοδημά-των των 10.000 οικογενειών κατά 882.500 € το μήνα ή 88 € για κάθε οικογένεια, ή σαν ένας μέσος μισθός των 900 € να αυξήθηκε κατά 10%.

    Εάν εκτός της αναφερόμενης ατομικής μείωσης του 25%, το κοινό κέρδος του συνεταιρισμού είναι το ελάχιστο 25 % ή 882.500 € τον μήνα, πόσες θέσεις κοινωνικής εργασίας θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν δίνοντας ένα μέσο μικτό μισθό 1500 €;

    Με την εφαρμογή των συνεταιριστικών μεθόδων, μπορούν να πέσουν οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, δίνοντας μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στον μισθό μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, μπορούμε να απολαμβάνουμε κοινωφελείς υπηρεσίες, χωρίς την επένδυση περισσότερων κεφαλαίων, αλλά με χρηστή διαχείριση των ήδη διαθέσιμων χρημάτων μας να έχουμε περισσότερα οφέλη, για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

    Η διάδοση του συνεταιριστικού μοντέλου, που έτσι κι αλλιώς σύντομα θα μας χτυπήσει την πόρτα, βοηθάει στην αποδεσμεύσει υπαρκτών πόρων για το όφελος του κάθε πολίτη ατομικά αλλά και του κοινωνικού συνόλου, για τις ευπαθείς ομάδες που μας χρειάζονται κοντά τους, για το καλό όλου του τόπου.

    Δίκτυο
    Κοινωνικής Αλληλεγγύης
    & Περιφερειακής Ανάπτυξης

    http://www.diktio-kapa.dos.gr

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:52 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Παρακαλώ πολύ, θα πρέπει να εξετασθεί απο τον αρμόδιο Υπουργό η περίπτωση των γυναικών εκείνων που είναι διαζευμένες, δεν τους καταβάλλεται απο τον πρώην σύζυγο διατροφή και έχουν παιδί ή παιδιά που φροντίζουν μόνες τους και με μόνο έσοδο τον μισθό τους.
    Σ΄αυτή τη περίπτωση που δεν υπάρχει «διπλό» εισόδημα, δεν δικαιούται η συγκεκριμένη μονογονεϊκή οικογένεια επίδομα αλληλεγγύης,έστω καιέάν ξεπερνάει σε εισόδημα τις 14.000 € το έτος;

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:14 | ΑΣΗΜΙΝΑ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΑΝΗΚΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ Α.Μ.Ε.Α. ΜΕ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ 80%. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟ 840ΕΥΡΩ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚ/ΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩ?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:33 | Γεώργιος

    Εμείς οι συμβασιούχοι έργου (τα λεγόμενα «μπλοκάκια») αμοιβόμαστε με έκδοση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών καταβάλλοντας ΦΠΑ 19%, πληρώνωντας ΟΑΕΕ περίπου 400,00 € το δίμηνο και προκαταβάλοντας παρακράτηση φόρου εισοδήματος 20% επί του καθαρού ποσού του τιμολογίου. Με ότι μένει πρέπει να ζήσουμε την οικογένειά μας (προσωπικά είμαι έγγαμος ηλικίας 42 ετών) και με προοπτική σύντομα … την ανεργία. Για μας δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη για εργασία στο μέλλον, ούτε για κάποιο επίδομα στο παρόν. Παρέχω τις υπηρεσίες μου τρία χρόνια τώρα από μία θέση που δεν πήρα με πολιτικό μέσον, χωρίς δώρα και επιδόματα και πλέον μελλοντικά χωρίς προσαύξηση στην μοριοδότηση σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, στην οποία φυσικά και προσβλέπουν όσοι παρέμεναν σε θέσεις ως συμβασιούχοι έργου, ορισμένου χρόνου ή stage. Γιατί οι εκ των υστέρων πολιτικές απόφασεις θα πρέπει στην ουσία να τιμωρούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης;

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 13:45 | Νεκτάριος

    Χαίρετε.
    Κάθετι που γίνεται για την βελτίωση της διαβίωσης των μη εχόντων είναι προς τη σωστή κατέυθυνση. Χαίρομαι για αυτό το μέτρο το οποίο ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα ούτως ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή του πλούτου. Επίσης θα ήθελα αυτό να το υποστηρίξουν και όσοι τα τελευταία πενήντα χρόνια κατάφεραν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να περάσουν στην πλευρά των εχόντων.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι θέλει πολύ γερά κότσια για να κυβερνήσεις δίκαια και να ξεπεράσεις τις αντιλήψεις που μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Αν το θέλετε θα το πετύχετε.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 13:55 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Τ.

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ..ΠΝΕΕΙ ΗΔΗ ΝΕΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΙΣΘΗΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΓΑΛΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 13:59 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΛΟΖΗ

    Κε Υπουργέ ,κατ΄αρχήν συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο ,όμως αφήνετε εκτός μια μεγαλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού, που έχει άμεση ανάγκη του επιδόματος,τους ελεύθερους επαγγελματίες .Εργαζόμενοι ή μη που εξαναγκάζονται να έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών γιατι το απαιτούν διάφορα επαγγέλματα, όπως ασφαλιστικές εργασίες ,διαφημιστικές και μάρκετινκ .Προσωπικό παραδειγμα ,το δικό μου ,χαμηλό εισόδημα (9.500ευρώ),διαζευγμένη με ανήλικο παιδί ,χωρίς ιδιόκτητη κατοικία και αυτή την εποχή χωρίς εργασία ,όπως είναι σύνηθες στην ιδωτική αγορά ,51 έτους .Πείτε μου,γιατί με εξαιρείτε του δικαιώματος, να λάβω αυτό το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης; Σημειωτέον ότι δεν μου επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία να εγγραφώ στους μακρείς καταλόγους του ΟΑΕΔ, επειδή έχω δελτίο παροχής υπηρεσιών .Γιατί ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση ,μας εξαιρείτε;
    Γνωρίζετε ότι πολλοί εργοδότες, με σκοπό να αποφύγουν τις δεσμεύσεις του ΙΚΑ μας υποχρέωνουν να έχουμε δελτίο παροχής υπηρεσιών, στο οποίο τις πιο πολλές φορές, δεν μας καλύπτουν τα έξοδα του ταμείου ,με συνέπεια ,λόγω πενιχρών αμοιβών να είμαστε εκτεθειμένοι απένατι του ταμείου, που ανήκουμε.Βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο ,θα ήταν λοιπόν χρήσιμο , να μας συμπεριλάβετε .Εξ΄άλλου, μπορείτε να ελέγξετε τα περουσιακά μας στοιχεία, μέσω των φορολογικών μας δηλώσεων.Για μερικούς που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα μπαίνουμε και εμείς, οι έντιμοι ,αλλα με οικονομικό προβλημα στο στόχαστρο .
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΛΟΖΗ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:01 | Μάγκλαρης Κώστας

    Η κόρη μου είναι 26 ετών δικηγόρος.
    Έκανε την άσκησή της και πρίν από ένα μήνα πήρε την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
    Η φορολογική δήλωσή της το 2008 είναι μηδενικού εισοδήματος.
    Φέτος για το 2009 επίσης θα είναι μηδονικού εισοδήματος (ή το πολύ θα έχει 1.500 συνολικό εισόδημα).
    Θα πάρει επίδομα αλληλεγγύης ή όχι??
    Και άν όχι γιατί???
    Ευχαριστώ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:47 | Σπυρίδων Λάμπρος

    Κύριε υπουργέ,
    θετική η ενέργειά σας να φέρετε σε δημόσια διαβούλευση το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μόνο που δεν κάνατε το ίδιο για την διακοπή του μέτρου της απόσυρσης των παλαιών Ι.Χ.
    Μάλιστα με δική σας εντολή (Αποφασίζομεν και Διατάσομεν) χωρίς καν να δημοσιευτεί η Νομοθετική Ρύθμιση στο ΦΕΚ για να έχει ισχύ, διακόψατε τις αποσύρσεις των αυτοκινήτων από την Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ πολλοί πολίτες βρίσκονταν στα κέντρα ανακύκλωσης για να παραδώσουν το αυτοκίνητό τους.Αυτό δείχνει αναλγησία και εμπαιγμός απέναντι σε χιλιάδες κατόχους παλαιών Ι.Χ. που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:00 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΛΟΖΗ

    Κε Υπουργέ ,κατ΄αρχήν συγχαρητήρια για το νομοσχέδιο ,όμως αφήνετε εκτός μια μεγαλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού που έχει άμεση ανάγκη του επιδόματος,τους ελεύθερους επαγγελματίες .Εργαζόμενοι ή μη που εξαναγκάζονται να έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών γιατι το απαιτούν διάφορα επαγγέλματα όπως ασφαλιστικές εργασίες ,διαφημιστικές και μάρκετινκ .Προσωπικό παραδειγμα ,
    χαμηλό εισόδημα (9.500ευρώ),διαζευγμένη με ανήλικο παιδί ,χωρίς ιδιόκτητη κατοικία και αυτή την εποχή χωρίς εργασία ,όπως είναι σύνηθες στην ιδωτική αγορά ,51 έτους .Πείτε μου ,γιατί με εξαιρείτε του δικαιώματος να λάβω αυτό το επίδομα κοινωνίκής αλληλεγγύης ;Σημειωτέον ότι δεν μου επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία να εγγραφώ στους μακρείς καταλόγους του ΟΑΕΔ επειδή έχω δελτίο παροχής υπηρεσιών .Γιατί ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση ,μας εξαιρείτε;
    Γνωρίζετε ότι πολλοί εργαδότες με σκοπό να αποφύγουν τις δεσμεύσεις του ΙΚΑ μας υποχρέωνουν να έχουΜε δελτίο παροχής υπηρεσιών στο οποίο τις πιο πολλές φορές δεν μας καλύπτουν τα έξοδα του ταμείου ,με συνέπεια ,λόγω πενιχρών αμοιβών να είμαστε εκτεθειμένοι απένατι του ταμείου που ανήκουμε.Βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο ,θα ήταν λοιπόν χρήσιμο να μας συμπεριλάβετε .Εξ΄άλλου μπορείτε να ελέγξετε τα περουσιακά μας στοιχεία, μέσω των φορολογικών μας δηλώσεων.Για μερικούς που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα μπαίνουμε και εμείς οι έντιμοι ,αλλα με οικονομικό προβλημα ,στο στόχαστρο .
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΛΟΖΗ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:35 | Κουλαουζίδης Σταύρος του Χαράλαμπου

    Σχόλιο :

    Τα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ είναι ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ !!!!

    Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ η αναγνώριση / ομολογία ΕΝΟΧΗς του δίδοντος προς τον λαμβάνοντα !!!!!

    Είναι λοιπόν ένα πολύ μικρό μέρος ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗς ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗς από τον ΕΝΟΧΟ (ο οποίος βάσει ΣΥΝΤΑΓΜΑτος είναι το Κράτος – όλοι μας) !

    Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΠΝΕΥΣΜΈΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ (που αν δεν παρουσιαζόντουσαν δεν θα είχε λόγο ύπαρξης η ΒΟΥΛΗ) !

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:01 | Δημήτρης

    Σίγουρα προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι, οι άρρωστοι και οι συνταξιούχοι. Καλό το μέτρο αλλά θα πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλες ομάδες όπως οι νέοι εργαζόμενοι των 700-800 ευρώ.
    Είμαστε 2 30αρηδες που συζούμε εδώ και 3 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έχουμε μείνει και οι 2 άνεργοι ανα διαστήματα. Τώρα η κοπέλα μου παίρνει 800 ευρώ κ εγώ άλλα τόσα αλλά μαύρα δηλαδή δεν έχω ούτε ΙΚΑ, ούτε απόδειξη μισθοδοσίας ούτε κάνω δήλωση στην εφορία. Πληρώνουμε ενοίκιο 380 ευρώ για επιπλωμένη γκαρσονιέρα (γιατί λεφτά για έπιπλα δεν υπάρχουν) συν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα, βενζίνη, φαγητό και περνάμε ίσα-ίσα πολλές φορές δεν φτάνουν κιόλας (Την επιδότηση ενοικίου δεν μπορούμε να την πάρουμε γιατί το συμβόλαιο είναι στο όνομά μου και δεν έχω εκκαθαριστικό). Για ρούχα και διασκέδαση δε το συζητάμε, μια στο τόσο κι αυτό μετά από πολύ σκέψη κ οικονομία. Δυστυχώς αν δεν έχεις βοήθεια από γονείς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα κι εμείς δεν έχουμε καμία βοήθεια. Πότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε επιτέλους με αξιοπρέπεια και χωρίς να μετράμε και το τελευταίο ευρω; Εγώ προτείνω:

    1) Αύξηση του επιδόματος ανεργίας σε τουλάχιστον 700 ευρώ και επέκταση του πέρα του 12μήνου

    2) Αύξηση μισθών και συντάξεων τουλάχιστον στα 1000 ευρώ

    3) Κατάργηση της γραφειοκρατίας. Δε μπορεί κάποιος που δεν έχει ένα χαρτί να χάνει επιδόματα

    4) Πάγωμα τιμών τροφίμων και λοιπών υπηρεσιών. Πλαφόν στα ενοίκια

    5) Κατάργηση ΕΡΤ από τιμολόγια ΔΕΗ ή προαιρετική πληρωμή της

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:07 | Τόλης

    Για ποιον λόγο το επίδομα να μην το παίρνουν και οι διαζευγμένοι γονείς ,που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους?

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:42 | Κουλαουζίδης Σταύρος του Χαράλαμπου

    … και ακόμα μία ΠΡΟΣΘΗΚΗ στο Σχέδιο Νόμου :
    (σε συνέχεια της προηγούμενης ΠΡΟΤΑΣΗΣ)

    Ενώ είναι θεσμοθετημένη η αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα (Φ.Ε.)της διατροφής που έχει καταβληθεί (βάσει διακαστικής αποφάσεως και επί αποδείξει) στον άλλο σύζυγο (που αυτός ο άλλος πρέπει να το δηλώνει ως εισόδημα), δεν έχει θεσμοθετηθεί η αφαίρεση από το Φ.Ε. της διατροφής που με τον ίδιο ως άνω τρόπο καταβάλλεται στα τέκνα του (που για την Ελληνική Δικαστική πρακτική η επιμέλεια κατά κανόνα δίνεται στη Μητέρα οπότε βαρύνουν και φοροαπαλλάσσουν εκείνη ως προστατευόμενα μέλη οικογένειάς της)!!!!! Έτσι ο καταβάλλων με Δικαστική απόφαση Διατροφή στα τέκνα του ΚΑΙ δεν φοροαπαλλάσσεται (όσο ο Νόμος ορίζει) για αυτά (δεν θεωρούνται προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του αλλά του/της έχοντος/έχουσας την επιμέλειά τους) ΚΑΙ φορολογείται για την Διατροφή που καταβάλλει σε αυτά (στον/στην έχοντα/έχουσα την επιμέλειά τους που έτσι έχει αδήλωτο εισόδημα !), χωρίς να συνυπολογίσουμε την ΑΦΑΝΗ κάλυψη των όσων άλλων αναγκών έχει ένα ΠΑΙΔΙ (χαρτζιλίκι, δώρα, διασκέδαση και ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ !).
    Εντάξει (για την ΕΛΛΑΔΑ αυτό) να προστατεύουμε την ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ (όπου πάγια δίνεται η Επιμέλεια), αλλά όχι και να τιμωρούμε την ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ (αποδίνοντάς της τον ρόλο του ΚΗΦΗΝΑ και δημιουργώντας προϋποθέσεις Parental Alienation). Τα ΠΑΙΔΙΑ δεν θέλουν τον ένα γονιό τους ΗΤΤΗΜΕΝΟ από τον ΑΛΛΟ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΘΕΛΟΥΝ ΔΥΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΓΟΝΙΟΥΣ (όπως και δύο ΓΕΡΑ πόδια τουλάχιστον για να στηρίζονται)!!!!!!!!!!!!!!!!!! (είναι θέμα ΙΣΟΤΗΤΑΣ – ίσης Φορολογικής αντιμετώπισης ΚΑΙ κυρίως ΠΑΙΔΕΙΑΣ για τα ΤΕΚΝΑ)

    Προς άρση άλλης μίας αδικίας, ΑΝΤΕ θεσμοθετήστε το και αυτό !!!!!
    (αν υπάρχει ΒΟΥΛΗΣΗ – και εν προκειμένω – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ….)

    Κουλαουζίδης Χ. Σταύρος

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:06 | Διογένης Σακελλαρίου

    Καλημέρα σας

    Θα ήθελα να σας εκφράσω τον ενθουσιασμό (αλλά και την έκπληξή μου καθώς δεν το περίμενα, όπως και πολλοί άλλοι) για τις καινούργιες αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του κράτους και της διοίκησης. Περισσότερο γιατί προιωνίζει μια ανάλογη αντίληψη για όλο το στυλ της διακυβέρνησης και επειδή τα μέτρα αυτά δεν αναιρούνται στο μέλλον (από μια άλλη κυβέρνηση ενδεχομένως) εύκολα και χωρίς πολιτικό κόστος. θα πρέπει να σας δηλώσω ότι έχω ζήσει στο εξωτερικό, έχω εργαστεί στην ΕΕ στις Βρυξέλλες και έχω δει από κοντά πως εργάζονται εκεί.

    Μετά από αυτά τα προεισαγωγικά, θα ήθελα να συμβάλω και εγώ με τη σειρά στους προβληματισμούς σχετικά με την οργάνωση της κοινωνίας μας. Φυσικά τα χρήματα που δίνονται είναι λίγα σε σχέση με το επίπεδο (των λιανικών) τιμών στη Ελλάδα. Αλλά είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με έντονες μονοπωλικές πρακτικές κι αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει (αν είναι καν δυνατό). Οι χονδρικές τιμές των εμπορευμάτων όμως που αναγκαστικά εναρμονίζονται με τις διεθνείς είναι εξαιρετικά χαμηλές και επομένως τα εισοδήματα των πολιτών στους οποίους απευθύνεται το ενλόγω νομοθέτημα μπορούν με τη λογική αυτή ακόμη και να πενταπλασιατούν. Το πρόβλημα είναι πως θα γίνει αυτό. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν διάφοροι μαζικοί φορείς των οποίων μέλη είναι οι παραπάνω πολίτες φροντ’ισουν να οργανώσουν κάποιες δομές διανομής των φτηνών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων βασικής ανάγκης και μόνο αυτών. Λχ όταν οι παραγωγοί ρυζιού παραπονούνται ότι η τιμή στην οποία πωλούν το προιόν τους είναι απαράδεκτα χαμηλή(=19 λεπτά το κιλό, πατάτες στο Νευροκόπι με 9 λεπτά κοκ.) που είναι αυτή η πολύ χαμηλή τιμή για τους φτωχούς καταναλωτές;
    Πρέπει λοιπόν να διασυνδεθούν αυτές οι δυο αγορές. Αν οι μαζικοί φορείς πχ ΓΣΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ οργανώσουν κάποιες εγκαταστάσεις διάθεσης (όχι τόσο πολυτελείς όπως τα σούπερ μάρκετ, αλλά υπόγεια ενδεχομένως και χωρίς συσκευασίες αλλά σε μορφή «χύμα», και αν η κυβέρνηση θεσπίσει κάποιο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τέτοιων καταστημάτων, ακόμη και με εθελοντική εργασία των μελών, είναι πράγματι δυνατό να πολλαπλασιαστούν τα χρηματα των φτωχών ανθρώπων και κάθε αύξηση που δίνει η κυβέρνηση να «πιάνει τόπο». Έτσι, θα πιεστούν και τα σ/μ να τιμολογούν πιο υπεύθυνα. Φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει να αφορούν αγαθά πρώτης ανάγκης και να υπάρχει ένα σύστημα ταυτοποίσης των προσώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας (αν με διάβασε κάποιος αρμόδιος και αν βοηθήθηκε στους προβληματισμούς του)

    Διογένης Σακελλαρίου

    πρώην υπάλληλος ΕΕ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:43 | ΚΑΠΝΙΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑμΕΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΗ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥΣ ΚΛΠ.
    ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΗΡΙΑ ΚΛΠ
    ΕΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΣΤΑ ΑΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ ΜΕ 67% ΚΑΙ 80% ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΝΑΚΡΙΙΕς ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙς ΑΝΑΠΗΡΙΑ 81 ΚΑΙ 85% ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ Η ΠΡΟΝΟΙΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 10:16 | Ανθοπουλος Νικος

    Το μέτρο ειναι πολύ καλό, αλλά λιγο.
    Μέτρα που θά επιφέρουν διαρκει άνοδο τών χαμηλών εισοδημάτων ειναι το ζητούμενο, που θά επιφέρει αυξηση φορολογικών εσόδων, και πραγματική ανακατανομή, [δειτε την δεκαετια του 80].
    Μήν ξεχάσουμε όμως και τά ΚΛΕΜΕΝΑ, ισως μιά καλή ιδέα ειναι η επιστροφή απο τους κλεφτες τών χρημάτων, οπως έγινε στήν Αμερική, μεγάλη φορολόγηση τών χρυσών αγοριών μέ 90% παρακαλώ.
    Περιμένουμε και παρακολουθούμε μέ πολύ ενδιαφέρον τις κινήσεις σας.
    Προχωρήστε ποιο ριζικά, και γρήγορα.

    Σάς ευχαριστώ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 09:16 | ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ

    κύριε πρωθυπουργέ,

    σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία για πρώτη φορά να λέμε και εμείς τη γνώμη μας για κάτι που αφορά εμάς τους πολίτες. Είμαι παντρεμένη με 2 παιδιά, άνεργη και πριν 2 χρόνια φύγαμε από την Αθήνα και εγκατασταθήκαμε στην επαρχία για μια καλύτερη ζωή. Εδώ και 2 χρόνια δεν μπορώ να βρω μια αξιοπρεπή δουλειά.Υπάρχει και μια άλλη αδικία που πρέπει να κοιτάξετε και αυτή είναι για τους εποχικούς ανέργους, οι οποίοι πιστεύω ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το επίδομα γιατί οι περισσότεροι, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν το δικαιούνται- με εξαίρεση τους αλλοδαπούς. Γιατί οι περισσότεροι είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση αλλά με κάποιο τρόπο αυτό δεν μπορεί να φανεί. Γενικά, κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να προσπαθήσετε να βάλετε μια τάξη στην επαρχία όπου συντελούνται μεγάλες αδικίες και σε φορολογικό επίπεδο αλλά και σε εργασιακό-οι συνθήκες εργασίας στην επαρχία που ζει από τον τουρισμό είναι μεσαιωνικές αλλά κανείς δεν μιλάει λόγω κλειστής κοινωνίας.
    Έχω την ελπίδα ότι θα μεριμνήσετε και γι αυτά τα προβλήματα.

    ευχαριστώ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 09:32 | Κουλαουζίδης Σταύρος του Χαράλαμπου

    ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (SOCIALIST) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΔΩ & ΤΩΡΑ !!!!! (ΕΠΕΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ – ΛΥΣΗ !)

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΗΜΙΜΕΤΡΑ !
    (καλά είναι και αυτά, αλλά αν είναι να δίνουμε ως ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ελεημοσύνη (ψάρια) στους πεινούντες, πρέπει να στήσουμε καλό «μηχανισμό» παραγωγής και απόκτησης εσόδων – να πιάνει ψάρια το ΚΡΑΤΟΣ αλλά ΚΑΙ οι πολίτες του)

    ΣΚΕΠΤΙΚΟ :

    Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως :

    1ον. Κοινωνική Συνοχή σημαίνει πρώτιστα Δίκαιη Φορολόγηση (για να μπορεί με τους φόρους το Κράτος να κάνει αναδιανομή κ.λ.π.). Δίκαιη φορολόγηση σημαίνει θεσμοθέτηση κατάλληλων Φορολογικών Συντελεστών. Επομένως το πρόβλημα έχει Μαθηματική Λύση και έπεται η Μαθηματική ανάλυση (ενός κοινωνικού θέματος !!!!)

    2ον. Η καλή / βέλτιστη κοινωνική συνοχή, δημιουργείται όταν υπάρχει συνέχεια στην οικονομική κατάσταση εκάστου των μελών σε σχέση με τα άλλα μέλη της κοινωνίας που αναφέρεται. Δηλαδή κάθε Άνθρωπος της κοινωνίας πρέπει να έχει τέτοιο εισόδημα, ώστε η κατανομή του εισοδήματος των μελών της κοινωνίας (άξονας Χ-Χ εισόδημα σε Ευρώ και άξονας Ψ-Ψ ποσοστό των μελών της κοινωνίας) να έχει τη μορφή κατανομής Gauss (το 80% των μελών να έχουν εισόδημα κοντά στο Μέσο Όρο εισοδήματος με όσο το δυνατό μικρότερο εύρος και μικρότερη απόκλιση, καθώς επίσης και οπωσδήποτε η καμπύλη να είναι συνεχής, χαρακτηριστικά της καμπύλης που αποτελούν παράγοντες βελτίωσης της κοινωνικής συνοχής ). Όσο μικρότερο το εύρος και μικρότερη η απόκλιση τόσο η ποιότητα της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση η ποιότητα του Σοσιαλισμού αυξάνεται. Όταν μάλιστα η καμπύλη γίνει ένα κάθετο στον άξονα Χ-Χ ευθύγραμμο τμήμα μήκους 100 (από 0% έως 100%), τότε έχουμε απόλυτο (τον ιδεατό) κομμουνισμό. Κοινωνία εδώ θεωρείται ένα Κυρίαρχο κράτος ή/και μια Ένωση (Ευρωπαϊκή, ΗΠΑ, κ.λ.π.) ή/και μια Συμμαχία (οικονομική, στρατιωτική, περιβαλλοντική, ακόμα και ο Ο.Η.Ε.).

    2ον. Καθήκον και ρόλος μιας κοινωνίας όπως είναι ένα Κράτος, είναι να αναδιανέμει/ρυθμίζει επί ίσοις όροις τις παροχές/απολαβές προς κάθε ανθρώπινο μέλος της/του, ανάλογα με τις ανάγκες του μέλους αυτού (βλ. Σύνταγμά μας για κρατική/κοινωνική (socialist) Πρόνοιακή υποχρέωσή του προς Δράση). Κύρια δε, να προστατεύει και να παρέχει κάθε τι προς διασφάλιση των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως ποιότητα Περιβάλλοντος, αξιοπρέπεια διαβίωσης, δηλαδή Παιδεία, Εργασία, Στέγη, Ασφάλεια, Υγεία, κ.α. “λιγότερο σημαντικά” όπως Πολιτισμό κ.λ,π.) κάθε μέλους – Πολίτη του. Οι οικονομικοί πόροι προς τούτο, είναι άμεσα ο εξής ένας : η Φορολόγηση του εισοδήματος εκάστου μέλους – Πολίτη, που είναι πάνω από το Κόστος των αναγκών του για Αξιοπρεπή Διαβίωση Φορολογούμενου (Κ.Α.ΔΙ.Φ.). Έμμεσα βέβαια, υπάρχει και η πολύ σημαντική Έμμεση Φορολόγηση. και

    3ον. Στο Ελληνικό Κράτος οι συντελεστές φορολόγησης παρουσιάζουν ασυνέχεια (π,χ, εισόδημα 12.000 πληρώνει φόρο 0, ενώ εισόδημα 12.001 πληρώνει φόρο 1.200 !!!!), που προκύπτει από την ισχύουσα φορολογική κλίμακα. Δηλαδή η καμπύλη της, έστω η f(x) όπου στον άξονα χ-χ είναι το Φορολογητέο Εισόδημα (Φ.Ε.) και στον ψ-ψ είναι το ποσοστό (καταβλητέου) φόρου, παρουσιάζει ασυνέχεια – άλματα (κατά Μαθηματική ανάλυση πάντα). Αυτό και μόνο ενέχει και μάλιστα θεσμοθετεί μετά βεβαιότητας την κοινωνική (socialist) αδικία και το έλλειμμα Δημοκρατίας. (δίνει δε ξεκάθαρα τη δυνατότητα φοροαποφυγής).

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ (δίκαιης Κοινωνικά – ήτοι σοσιαλιστικά) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ (βελτιωτικης ΑΛΛΑΓΗΣ)

    Εύκολα λοιπόν συμπεραίνεται ότι για την βελτίωση της κοινωνικής συνοχής (άρα της ποιότητας της Δημοκρατίας μας), το Κράτος μας εύκολα και άμεσα πρέπει :

    1ον) να ορίσει μαθηματικά την συνάρτηση f(x), ώστε να είναι μια συνεχής και κοινωνικά δίκαιη καμπύλη (τουλάχιστον 2ου βαθμού) στο επίπεδο χ – ψ, και στα διαστήματα από 0 έως 20.000, 20.001 έως 100.000, 100.001 έως 500.000, 500.001 έως 2.500.000, 2.500.001 έως 12.500.000 και 12.500.001 έως άπειρο στον άξονα χ-χ (του Φ.Ε.), να δίνει τιμές από 0% έως Χ1%, Χ1% έως Χ2%, Χ2% έως Χ3%, Χ3% έως Χ4%, Χ4% έως Χ5% και Χ5% έως π.χ.95% αντίστοιχα στον άξονα ψ-ψ (ποσοστό καταβλητέου φόρου), όπου Χ1 μικρότερο του Χ2, μικρότερο του Χ3, μικρότερο του Χ4, μικρότερο του Χ5, μικρότερο του 96%. Αλλάζοντας αυτή τη υπό τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες δίκαια αυτή συνάρτηση (π.χ. με Κοινή Υπουργική Απόφαση) είναι απόλυτα εφικτό να καλυφθεί άμεσα κάθε Δημοσιονομικό ‘Έλλειμμα, αν δεν δημιουργηθεί πιθανό πλεόνασμα ! Με καλά δεδομένα από την Ε.Σ.Υ.Ε., εφαρμόζοντας την συνάρτηση αυτή ο εισόδημα της κατανομής

    2ον) να ορίσει ότι το το Φ.Ε. είναι το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου, αφού αφαιρεθεί το Κ.Α.ΔΙ.Φ., δηλαδή οι δαπάνες αξιοπρεπούς διαβίωσης που ενδεικτικά και όχι μόνο (όχι εξαντλητικά δηλαδή) και μέχρι ένα ορισμένο για κάθε μια ποσό (έχει πληρώσει ο φορολογούμενος Φ.Π.Α. για αυτά)είναι :
    α. δαπάνες στέγασης (νοίκι, δόσεις στεγαστικού και μελέτης κατασκευής οικίας ή κόστος αντίστοιχου κεφαλαίου αγοράς ιδιόκτητης κατοικίας) για ένα φορολογούμενο άτομο ως 80 τ.μ. και 20 τα,μ, ανά μη φορολογούμενο που το βαρύνει. Τα αναγνωρισμένα μη φορολογούμενα τέκνα βαρύνουν εξ ημισείας έκαστο των εν ζωή φορολογουμένων γονέων τους. Για σπουδάζοντα σε άλλη πόλη μη φορολογούμενα τέκνα επιπλέον 30 τ.μ έκαστο. Επίσης νοίκι δημοσίων υπαλλήλων μετατιθέμενων μακρυά του τόπου συμφερόντων ή 1ης κατοικίας τους. Προσαρμοσμένα και οι αντίστοιχες δαπάνες για 1η εξοχική κατοικία ή ενοικίαση για διακοπές.
    β. δαπάνες ασφάλισης (ασφάλιστρα και όχι υπηρεσίες φύλαξης – φρούρησης) συντήρησης και επισκευών των ως άνω οικιών και περιεχομένων αυτών.
    γ. δαπάνες εκπαίδευσης (υπηρεσίες και υλικά) φορολογούμενου ατόμου και μη φορολογούμενων βαρυνόντων αυτό ως προηγουμένως.
    δ. δαπάνες ιατροφαρμακευτικές, (θεραπείες και υπηρεσίες φροντίδας) ακόμα και βελτιωτικές (χωρίς αλλοίωση όμως των βασικών και φυσιολογικών εμφανισιακών χαρακτηριστικών) της εμφάνισης και των σωματικών ικανοτήτων (απεξάρτηση από φάρμακα και βοηθήματα) και ασφάλιστρα αυτών.
    ε. κρατήσεις ασφάλισης και αυτασφάλισης (γήρατος, επικουρικές, ιατροφαρμακευτικές, κ.λ.π.) ή εισφορές σε ταμεία ελεγχόμενα από το Υπουργείο Ασφαλίσεων και δια Νόμου αναγνωρισμένα.
    στ. δαπάνες έως ένα ποσό ανά φορολογούμενο άτομο και ανά μη φορολογούμενο πρόσωπο που το βαρύνει, οι οποίες είναι σίτισης, ένδυσης, κατανάλωσης ενέργειας (ρεύμα, καύσιμα κίνησης θέρμανσης ψύξης, κοινόχρηστα, νερό, τηλέφωνα – επικοινωνία – διαδίκτυο – υπολογιστή και συσκευές κατανάλωσης αυτών πλην αυτοκινήτου), υπηρετικού προσωπικού (παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης ανηλίκων, κ.λ.π.).
    ζ. επί πλέον δαπάνες για απόκτηση ή αξιοποίηση ή βελτίωση αγαθών που γίνονται για περιβαλλοντική προστασία (επί πλεον κόστος για υβριδικό αυτοκίνητο ή με κινητήρα υδρογόνου, για εξοικονόμηση ενέργειας όπως παθητικά κτιρίων, εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών και κατασκευών, κ.λ.π.).
    η. δαπάνες δικαστικές ή για νομικές υπηρεσίες – νομικής προστασίας.
    θ. δαπάνες απόκτησης άλλων στοιχείων (κατόπιν πόθεν έσχες και πάλι μέχρι ένα ποσό) όπως μετακινήσεων (μοτο, αυτοκίνητο, σκάφος, ελικόπτερο αεροπλάνο κ.λ.π.), πισινών (πλην δεξαμενών Πυρασφάλειας έως κάποια χωρητικότητα), κ.λ.π..
    ι. δαπάνες εξοπλισμού, παγίων (δημιουργίας και ύπαρξης – συντήρησης) και λειτουργικά έξοδα ατομικής θέσης εργασίας δηλαδή επαγγελματικές (με Φ.Π.Α. ?) είτε Φυσικού Προσώπου (ιδιωτικό ατομικό επάγγελμα – επιτηδευματίας) είτε Νομικού Προσώπου (κίνητρο για μείωση ανεργίας αυτό, δεν χρειάζονται φοροαπαλλαγές για επενδύσεις αφού αυτές τις κάνει κάθε επιχειρών αν θέλει να σταθεί αναπτυξιακά στον οικονομικό τομέα που δραστηριοποιείται άλλωστε είναι στο DNA του).

    Σημείωση : αν οι ανωτέρω δαπάνες του Κ.Α.ΔΙ.Φ. υπερβαίνουν το εισόδημά του, η διαφορά θα αφαιρείται από το εισόδημα του συνδεδεμένου Α.Φ.Μ. του φορολογούμενου τον οποίο τυχόν βαρύνει (π.χ. εξ ημισείας από έκαστο γονέα). Αν δεν υπάρχει τέτοιος Α.Φ.Μ., τότε θα αφαιρεθεί τιμαριθμοποιημένη από δήλωση εισοδήματος επόμενου έτους του ιδίου συσσωρευτικά.

    3ον) Με αξιόπιστα δεδομένα από την Ε.Σ.Υ.Ε., αν σχηματιστεί η κατανομή του Φ.Ε. (εισόδημα μείον το Κ.Α.ΔΙ.Φ.) στον πληθυσμό για μια χρονιά, εφαρμόζοντας επ’ αυτής (πολλαπλασιάζοντας επί) την συνάρτηση f(x) παίρνουμε (μέσω ολοκληρώματος) το ποσό των κρατικών εσόδων από άμεση Φορολογία (του Φ.Ε.) της χρονιάς αυτής. Συνεπώς, αλλάζοντας αυτήν την υπό τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες δίκαια (φροντίζουμε πάντα) συνάρτηση (π.χ. με Κοινή Υπουργική Απόφαση) είναι απόλυτα εφικτό να καλυφθεί άμεσα κάθε Δημοσιονομικό ‘Έλλειμμα, αν δεν δημιουργηθεί πιθανό πλεόνασμα ! Γνωρίζοντας λοιπόν τον Προϋπολογισμό Εξόδων και προβλέποντας την πιθανή κατανομή του Φ.Ε. στον πληθυσμό του επόμενου έτους, διαμορφώνουμε κατάλληλα (φροντίζουμε πάντα κοινωνικά δίκαια και λογικά) την συνάρτηση f(x), ώστε με κάποιο συντελεστή ασφάλειας να μην έχουμε έλλειμμα.ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ !!!!!! (που να εξουσιοδοτεί έκδοση ΚΥΑ).

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ … ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ (Αλβέρτος Αϊνστάϊν) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Κουλαουζίδης Χ. Σταύρος

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 09:54 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΗ

    Η μητέρα μου εργάσθηκε για πάρα πολλά χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το είδος όμως της εργασίας της της έχει αποφέρει επώδυνα σκελετικά προβλήματα και εδώ και πέντε μήνες έχει κάνει διακοπή εργασιών και για το λόγο ότι τα πάγια έξοδα της (Εισφορές στο ΤΕΒΕ, Φ.Π.Α., Δημοτικός φόρος, κλπ)ήταν περισσότερα από τα έσοδα της. Θα καταθέσει τα χαρτιά της για συνταξιοδότηση σε ένα χρόνο και διερωτόμαι πως υποτίθεται ότι πρέπει να συντηρήται μέχρι τη σύνταξη αφού ως ελευθερός επαγγελματίας που ήταν δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας, δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα ή ακίνητη περιουσία και δεν υπάγεται στις ευπαθείς ομάδες για το επίδομα αλληλεγύης.
    Μήπως θα πρέπει να επανεξετάσετε και να διερύνετε το υποψήφιο νομοσχέδιο και γενικότερα στις όποιες ενισχύσεις της κυβέρνησης να αξιολογείτε τις ανάγκες και τις περιπτώσεις όλων και όχι μερικών ευπαθών ομάδων?

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 09:04 | Dr. Σπυρίδων Παραλίκης

    Κύριε Υπουργέ,
    Θεωρώ την ενίσχυση απαραίτητη για τις κοινωνικές ομάδες που προβλέπεται, αλλά θα ήθελα επανεξέταση του ορίου των ποσών που θα δοθούν. Γνωρίζοντας την οικονομική συγκυρία, προτείνω εάν είναι εφικτό, να δοθούν από 600 έως 1500 ευρώ σε τρεις δόσεις.
    Ευχαριστώ που ακούτε τη γνώμη του απλού πολίτη!

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 09:07 | ΦΑΝΗ

    Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα το πάρουν όλοι οι άνεργοι? Μήπως πρέπει να υπάρχουν και για αυτούς οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια?

  • Καλημέρα σας,

    Δεν βλέπω το σχόλιό μου της 3ης Νοεμβρίου. Μπορείτε να μου υποδείξετε τι συμβαίνει;

    Ουσιαστικά παρέπεμπα στο σχόλιο http://simpleandclear.blogspot.com/2009/11/blog-post_04.html.

    Θα παρακαλούσα απάντηση, ελπίζοντας να μην είμαι επαρκώς πληροφορημένος.

    ΥΓ: Μπορείτε να τοποθετήσετε μηχανισμό αναζήτησης και δυνατότητα παρουσιάσεως όλων των σχολίων;

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 08:23 | Μαυρέας Μιχάλης

    Θερμά συγχαρητήρια για το μέτρο αυτό. Ο κόσμος είναι μαζί σας γιατί όλες αυτές οι ομάδες στις οποίες θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, σήμερα υποφέρουν.

    Το μεγάλο στοίχημα είναι όμως αυτά τα χρήματα να πάνε για αγορά και κατανάλωση ελληνικών προϊόντων γιατί το όφελος θα πολλαπλάσιο. Έτσι θα οφελειθούν και οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες που δυστυχώς σήμερα υποφέρουν από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων. Να γίνει κάτι παρόμοιο όπως ο κοινωνικός τουρισμός. Δηλαδή να υπάρχουν κίνητρα σε αυτές τις ομάδες στις οποίες θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα με περαιτέρω εκπτώσεις από τις ελληνικές εταιρείες που θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

    Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων είναι πολύ σωστό μέτρο, αν σκεφθείτε την κερδοφορία που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ισολογισμούς που δημοσιεύονται. Μήπως ξεχνούν ότι αν δεν υπάρχουν καταναλωτές για την αγορά των προϊόντων ή υπηρεσιών τους δεν θα υπάρχουν και αυτές?

    Δεν είναι τυχαίο ότι στην χώρα μας πολλές πολυθνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν κέρδη που σε άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό άρα και περισσότερους καταναλωτές ούτε στον ύπνο τους δεν τα έχουν δεί.Δεν είναι τυχαίο ότι δραστηροποιούνται μόνο στο εμπορικό τομέα και όχι στην παραγωγή προϊόντων. Κάτι δεν πάει καλά.
    Μήπως πρέπει για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις εμπορικές και βιομηχανικές να ισχύουν στην Ελλάδα οι ίδιες τιμές στα προϊόντα τους που έχουν σε όλη την Ευρώπη (λαμβάνοντας υπόψη τους κατώτερους μισθούς που ισχύουν στις χώρες αυτές και στην χώρα μας) και δίνοντας τους φορολογικά κίνητρα (μείωση φορολογίας αν διασφαλίζουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ύφεση και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης).

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 01:14 | ιωαννης γεωργιου

    Είμαι 42 ετων και από τα 20 μου δουλεύω ασταμάτητα πάντα νύχτα σε bar, cafe και συναφή επαγγέλματα.22 χρόνια δουλείας ανασφάλιστος ή μερικώς ασφαλισμένος για μικρά διαστήματα έχω 2000 άχρηστα ένσημα.συνθήκες εργασίας απαράδεκτες.και όταν κάποιες φορές από αγανάκτηση περνούσα την πόρτα του επιθεωρητή εργασίας στο τέλος έχανα και την δουλειά μου.ζω με τους γέρους γονείς μου για να τους προσφέρω βοήθεια.το εισόδημά μου δεν φτάνει τα 6000€ αλλά λογο του ότι είμαι άγαμος και χωρίς παιδία,δεν δικαιούμαι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.το θεωρω αδικία κατάφωρη εις βάρος μου.ή μάλλον ακόμα μια αδικία εις βάρος μου.ευχαριστώ για την φιλοξενία.γεωργίου ιωάννης.αίγιο.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 01:15 | thomas

    μια απλη ερωτηση. εληξε η καρτα ανεργιας μου 31/10/2009 και εχω δικαιωμα να την ανανεωσω απο 1 εως και 5 καθε μηνα.
    Αρα μπορουσα να παω εως και 5 Νοεμβριου να την ανανεωσω. Πηγα στις 4/11/2009. Αυτο σημαινει οτι για τις 3 Νοεμβριου 2009 δεν θεωρουμαι ανεργος και αρα δεν δικαιουμαι την συγκεκριμενη ενισχυση. Καποιος να μου εξηγησει γιατι θα τρελαθω εαν συμβαινει κατι τετοιο????

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 01:28 | Γιωργος

    Ειμαι εργαζομενος 58 ετων.Δουλευω τετραωρο και παιρνω 460 ευρω.
    Δεν βρισκω 2η δουλεια παρα τις προσπαθειες μου,δεν εχω σπιτι και πληρωνω ενοικιο 180 ευρω. Βεβαια δεν ειμαι παντρεμενος (Με αυτα τα λεφτα ευτυχως),δεν εχω αυτοκινητο, και ειμαι ασφαλησμενος στο Ι.Κ.Α.
    Δεν νομιζεται οτι χρειαζομαι και εγω μια στηριξη για να συνεχισω εστω και ετσι να ζω;
    Ευχαριστω που επιτελους βρισκω και εγω βημα να πω τον πονο μου εστω και απο υπολογιστη φιλου.
    Ευχαριστω για τον Χρονο σας.
    ΓΙΩΡΓΟΣ…………

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 00:02 | θεοδωρόπουλος Ιωάννης

    Κύριε Υπουργέ.

    Η κίνηση σας έχει τεράστιο συμμβολισμό και είναι για κάποιους μια πραγματική ανάσα. Ίσως όμως θα έπρεπε να την εξέτασετε προσεκτικότερα για την αποφυγή των κοινωνικών αδικιών που παρουσίάζοντε για άλλη μια φορά. Δεν πρέπει κάποια στιγμή σε τέτια επιδόματα αλληλεγγυης να συνυπολογίζοντε και αντικειμενικά περιουσιακά κριτήρια? Είναι πραγματικά κοινωνικά άδικο να μπένει ως μοναδικός οικονομικός συντελεστής μόνο το εισόδημα. Χρίζουν της ίδιας αντιμετώπισης ένας πολίτης με χ εισόδημα και 0 περιουσία, σπίτι ενοικιασμένο και ένας πολίτης με το ίδιο χ εισόδημα 2-3 σπίτια ιδιόκτητα , χρηματική περιουσία και διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία ( όπως ακριβό αυτοκίνητο κτλ ) ? Δεν πρέπει κάποια στιγμή να φορολογείται αλλά και να βοηθάται ο καθένας ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες? Δεν πρέπει κάποια στιγμή να συνυπολογιστεί ο πραγματικός τρόπος διαβίωσης του πολίτη όπως εκφράζεται και από τη κατανάλωση του αλλά και από τις αντικειμενικές δυνατοτητές που έχει? Ίδια βοήθεια χρειάζεται ο εργαζόμενος των 1000€ με 3 παιδιά χωρίς άλλα περιουσιακά στοιχειά και ίδια ο αντίστοιοχος εργαζόμενος με 1 σπίτι που μπορεί να κοστίζει 1εκ€?

    Επίσης θα έπρεπε βα βοηθηθεί άμεσα και η γενιά των 600€ στην οποία και ανήκω. Είμαι άγγαμος και άτεκνος εξ ανάγκης και όχι εξ επιλογής. Και νιώθω ειλικρινά πολύ άσχημα βλέποντας να με κατατάσει το σχέδιο νόμου στους προνομιούχους και μη δικαιούχους. Μακάρι να είναι αλήθεια πως 2,5 εκ. πολίτες έχουν περισσότερο ανάγκη το επίδομα από τους εργαζόμενους των 600€ άλλα η απλή λογική δεν μπορεί να αποδεχτεί κάτι τέτιο. Ελπίζω να έχει η κυβέρνηση κατα νου κάτι για αυτούς που θέλουν να παντρευτούν και να τεκνοποιήσουν αλλά δε μπορούν. Και αυτό το κάτι ας είναι κάποια ισχύρα κίνητρα.

    Συνοψίζοντας προτείνω συνυπολογισμό αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης και διευρυνση του επιδόματος και στους άγγαμους εργαζόμενους.

    Ευχαριστώ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 00:18 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΝΕΜΟΣ

    Αναρωτιεμαι άν σε όλα αυτά υπάρχει μεριμαν για εμας τους κακομοίρηδες τους τρίτεκνους .
    Τι θα γίνει με τα τελη κυκλοφορία ς;
    Θα υπαρχει καμμί αμείωση κατα 50% ή πάλι μας ξεχάσατε;
    Στον κυβισμό του αυτοκινήτου που προσφέρατε ως κράτος ατέλεια τωρα θα τσεκουρωθούμε ; Δεν μιλάμε για τρελλούς κυβισμούς , ως 2000 κυβ.
    Ατέλεια στα κυβικά και μετά τελη στα ύψη;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 22:07 | Αγγελική

    Συνεπείς στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, κάτι σπάνιο για κυβερνόντες, με το παρόν σχέδιο νόμου θέλετε να ενισχύσετε τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, πολύ καλή κίνηση και μακάρι να το πάρουν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
    Το δικό μας οικογενειακό εισόδημα το 2008 ήταν πολύ πιο κάτω από τα ποσά που καθορήσατε. Εμείς όμως δεν δικαιούμαστε το επίδομα μιας και δεν έχουμε παιδιά. Συνεπώς, επειδή δεν έχουμε προστατευόμενα μέλη δεν πληρούμε τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος. Άρα ήμαστε άνετοι οικονομικά ή πλούσιοι. Τότε καλά κάνετε και μας εξαιρείτε!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 22:29 | ΚΟΛΛΑ ΜΑΡΙΑ

    Καλή η προσπάθεια για αρχή, πρέπει να εξετασθούν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με όσους δικαιούνται το βοήθημα ώστε να μη γίνουν αδικίες και να το πάρουν όσοι το δικαιούνται πραγματικά. Επίσης, όσον αφορά στην ημερομηνία της 3ης Νοεμβρίου, εγώ δεν πρόλαβα να εγγραφώ στα μητρώα ανέργων του Οαεδ, θα το χάσω? Είμαι εποχιακή υπάλληλος, όμως εφέτος δεν θα πάρω ανεργία, διότι με πήραν στη δουλειά 15 Ιουνίου και επειδή η εταιρεία αγοράστηκε από ιδιώτη, πρέπει να έχω 6 μήνες ένσημα για να πάρω το επίδομα ανεργίας. Ζω σε νησί και είναι πολύ δύσκολο το χειμώνα να βρει κάποιος δουλειά. Το εισόδημά μου είναι πολύ κάτω του ορίου, ούτε εισπράτω ενοίκια κλπ, οικογένεια δεν έχω που να μπορεί να με βοηθήσει, δεν έχω καν αυτοκίνητο, θα χάσω το βοήθημα για μια μέρα που ορίστηκε έτσι ξαφνικά? δεν είναι κρίμα? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.-

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 22:33 | Αντώνης Κ.

    Πάτε να δώσετε την πρώτη δόση του επίδοματος το Δεκέμδριο 2009 με εισοδηματικά κριτήρια του 2008!!!

    Κάποιος μπορεί να μη δικαιουται το επίδομα με βαση το εισοδημα του του 2008 αλλά μπορει κάλιιστα να το δικαιούτο αν βασιζόταν στο εισόδημά του του 2009, πού είναι και το κρισιμο μέγεθος.

    Σημασία έχει ποια είναι η εισοδηματική κατάσταση κάποιου τώρα, όχι το 2008.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 21:44 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΟΥΦΟΥΛΑΣ

    Προσωπικά είμαι ενάντια σε τέτοιου είδους επιδοτήσεις και αυτή την εποχή,πιστεύω ότι θα υπάρχουν αδικίες γιατί το κράτος δεν γνωρίζει το τι κάνει ο κάθε δικαιούχος,πολλούς από τούς οποίους πρέπει να δώσουν και όχι να πάρουν.Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα φορολογικά νομοσχέδια που δεν έχουν βάθος και προκαλούν τους πολίτες,εξάλλου στη Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε μόνο τι πρέπει να πάρουμε και ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας.Τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να πιάνουν τόπο και όχι να τα ΑΡΜΕΓΗ το δημόσιο και οι ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΕΣ του κάθε κόμματος.Κλείνοντας θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν μέτρα για ΟΛΟΥΣ . Σας ευχαριστώ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 21:39 | ΖΗΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΜΑΙ ΧΗΡΑ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΠΤΑ ΔΕΚΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΩΣ ΩΦΕΙΛΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΕΡΕΙΜΝΕΙ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΡΙΑ ΔΕΚΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΜΟΝΟΓΟΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΟΗΘΙΟΥΝΤΑΙ. ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ.ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΛΙΓΟ ΠΑΠΑΠΑΝΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σ’ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 21:33 | Εφη Χατζημάνου

    Κρατώ πολλές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου επικοινωνίας με τους πολίτες.Φοβάμαι ότι απλά θα είναι μια σφυγμομέτρηση χωρίς αξιολόγηση. Μακάρι να είμαι εγώ αυτή που θα διαψευστεί.
    Οσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα,βρίσκω ότι δεν λύνει κάτι. Επιπρόσθετα, ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν το ποιος χρειάζεταιαυτή την οικονομική ενίσχυση;Με δεδομένη τη φοροδιαφυγή, η φορολογική δήλωση είναι αναξιόπιστη. Ενας κατακερματισμός ενός ποσού δεν βοηθά. Ο κόσμος χρειάζεται εργασία που να του επιτρέπει να ζεί με αξιοπρέπεια και όχι με «επαιτεία» και «ελεημοσύνες».
    Εβλεπα στις 28/10 , κατά τη διάρκεια της γιορτής στο σχολείο μου, τη λίμνη που σχηματίζονταν στο «αμφιθέατρο» από τα νερά της βροχής που έτρεχαν από την οροφή (χρόνια τώρα) και σκεφτόμουν πόσα από τα παιδιά των «κρατούντων» αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις στα σχολεία τους.
    Βλέπω φέτος την κόρη μου και άλλους 250 συμφοιτητές της να μην έχει δικαίωμα σίτισης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επειδή ,αυθαίρετα, το όριο εισοδήματος ανεβηκε και επειδή το σπίτι της είναι 120 km από το Βόλο, έχει επιπλέον λόγους να μην δικαιούται…. Καποιοι φωτισμένοι πανεπιστημιακοί κρίνουν ότι αυτά τα παιδιά …ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΒΡΑΔΥ!!!!!
    Τουλάχιστον ας λειτουργήσει …ψυχοθεραπευτικά! Τα λέμε κάπου και ξεσπάμε.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 21:52 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ S.O.S.

    Αξιότιμοι & σεβαστοί κυριοι

    Είναι το μεγαλύτερο λάθος ΝΑ συνεχίζετε αυτή η επιδοματική προσωρινή πολιτική όπως γίνεται εδώ και χρόνια…
    ΛΑΘΟΣ… αυτά είναι μόνο και μόνο ένα μικρό χάνζαπλαστ σε μια πληγή που δεν κλείνει θέλει ΒΑΘΙΕΣ ΤΟΜΕΣ ο κόσμος μπορεί να κάνει ΥΠΟΜΟΝΗ αν και εσείς δείξετε δείγματα που θα φέρουν λύσεις στα προβλήματα του πολίτη.

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ:

    1. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ (ΑΝΑΣΤΟΛΗ 1-6-2010)
    2. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΕΣΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ 1-6-2010)
    3. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΕΣ (ΑΠΟ 1-1-2010)
    4. ΠΕΡΙΚΟΠΗ 20% ΑΠΟ 1-1-2010 ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΑΙΡΕΤΩΝ -ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ Κ.Λ.Π.
    5. (1-6-2009) ΛΗΨΗ ΜΙΣΘΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ Η ΜΙΣΘΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΟΧΙ
    ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.
    6. ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ …(1-1-2010)
    7. ΟΤΙ ΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΠΑΤΑΛΗ..και ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ..
    8. ΕΙΔΙΚΟΣ ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΔΗΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΠΔΔ ΝΠΙΔ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΙΑΒΛΗΤΗ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ …(ΑΣ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΛΑ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ.. ΚΡΙΜΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ…!! ΑΝ ΤΑ ΕΙΧΑ..)

    ***
    ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ … ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ…
    1. ΚΟΠΕΛΑ 31 ΕΤΩΝ ΜΕ ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ , Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΧΑΡΤΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙ ΠΑΣΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΛΛΑ ΕΙΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ;(ΗΘΕΛΕ !!) ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΙ ΤΡΑΒΑΝΕ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΟΝΟ ΤΟΥΣ , ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ … ΑΙΣΧΟΣ … ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΡΙΜΑΔΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ … ΚΟΨΤΕ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ… ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ sTAGE ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 24 ΚΑΙ ΑΝΩ ΜΗΝΕΣ … ……(ΒΛΕΠΕ ΦΕΚ Α 180/9-9-1999 ΑΡΘΡΟ 30 -ΦΕΚ Α 196/12-9-2000 ΑΡΘΡΟ 1 ) ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΗΤΑΝ… ..
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΕΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ..ΜΟΝΟ ΚΛΕΙΝΟΥΝ…ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ..
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΑΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΟΠΑΠ – ΛΙΜΑΝΙΑ Κ.Λ.Π.
    * ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 10% ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΟΥ 2000,00 ΕΥΡΩ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 600,00 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ.. ΔΕΝ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ….
    * ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΟΧΙ ΣΕ ΧΑΡΙΣΜΑ.. ΟΥΤΕ ΣΕ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΟΣ…
    * ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ……ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ..

    * ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΦΤΙΑΞΤΕ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ .. ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ 19 Η ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ… ΠΑΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΚΛΑΣΕΙΣ… ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Τ.ΑΣ.Π. (ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ) Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ..ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ…

    * Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΛΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ..ΠΩΣ ΖΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΠΟΤΕ; ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ …
    ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ…
    * Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑ ΛΙΓΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΤΟ ΜΗΝΑ Η ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΠΊΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ Κ.Λ.Π. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ…ΠΟΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ; ΔΙΝΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 5 ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 15 ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ…
    ΧΑΛΑΛΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ … ΛΥΠΑΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ….ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΟΥ….

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ Δ…
    Ο ΕΝΑΣ ΤΑ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ..ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΑΓΑΝΕ .. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΤΙΜΙΟΙ … ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ ΗΡΑΘΑΜΕ.. ΑΥΤΟΙ ΕΦΥΓΑΝ..
    .. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ….

    ΤΩΡΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ…ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΜΟΝΟ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ… ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ….

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ κ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ κκ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.. ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΦΩΝΑΖΩ ΑΛΛΑ ΧΑΛΑΩ ΤΗ ΣΟΥΠΑ ….ΗΜΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕ ΕΔΙΩΞΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΟΥΛΕΥΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ .. ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΓΓΥΟ ΓΥΝΑΙΚΑ , ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ…Η ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΔΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΑ (ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ) Η ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΟΥ…

    ΠΡΟΣΕΞΕ Ο ΚΑΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Κ.Λ.Π. ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ … ΠΡΟΣΕΧΕ… ΣΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ,,, ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,,,, ΑΚΟΥΣΕ ΤΕΣ …

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑΤΙ 500 ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ 1500 ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΤΕ …ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ….ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΑΣ… ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΕΔΩ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΚΕΙ..

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΩΣ ΖΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ 330 ΕΥΡΩ…. ;
    ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ !!!
    ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ…

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ …

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 21:05 | Panagiotis

    Κρίμα κ. Υπουργέ. Προσδοκούσα κάτι περισσότερο από αυτήν την κυβέρνηση. ήδη από το πρώτο νομοσχέδιο δίνετε το στίγμα της χρεοκοπημένης πολιτικής που δυστυχώς θ’ ακολουθήσετε. Κινήστε αυστηρά στα χνάρια των προκατόχων σας. Είμαι 40 ετών κι έχω βαρεθεί -από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου – για λιτότητα και τα συναφή. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί μία από τις «σημαίες» της εκλογής σας ήταν η κοινωνική σας πολιτική με ευαισθησίες. Και μία ερώτηση. Μπορεί να ζήσει Έλληνας με 647 ευρώ σύνταξη; Και έκανε μια χαρά ο πατέρας μου, ότι κάτι θα «πάρει». Συνταξιούχος του ΙΚΑ με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά τι λέω; Στο βρόντο κ. Υπουργέ. Ειλικρινά λυπάμαι…

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 21:55 | Maria Bardi

    Κύριοι πολύ καλό το μέτρο αλλά όπως είπαν και παραπάνω πρέπει να εκλεχθούν που θα δοθούν αυτά χρήματα για να μην γίνουν αδικίες
    έχω όμως να κάνω μια παρατήρηση δεν είναι άδικο εγώ να έχω εργασία 30 χρόνων να παίρνω 600 € και να μην παίρνω ΕΚΑΣ και αυτός που έχει δουλέψει 15 χρόνια δηλαδή τά μισά να παίρνει το ΕΚΑΣ και να φτάνει η κατώτερη σύνταξη του 700 € είναι δίκαιο αυτό Κε Λομβέρδο? το έχω γράψει και το εχω πει πάρα πολλές φορές αλλά κανείς δεν μ’ακούει μήμπως εσείς έχετε καλλίτερη ακοή και διορθώσετε αυτή την αδικία τουλάχιστον ας παίρνουμε τα ίδια εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα Ευχαριστώ που μου δίνετε
    η δυνατότητα να γράψω το παράπονο μου

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 21:42 | ελενη

    το επιδομα πρεπει να το παρουν κ οι συμβασιουχοι με τεβε κ τα παιδια των stage ασχετα αν εχουν ή δεν εχουν παιδια…με 500-700 ευρω το μηνα νομιζω οτι και εμεις δικαιουμαστε καποιο επιδομα…μας πετατε που μας πετατε στους δρομους..
    το ξαναγραφω επειδη βλεπω οτι πατατατε αρνητικα μηπως μπορειτε να μου πειτε τι ακριβως σας ενοχλει?μηπως το»μας πετατε στουσ δρομους»?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 20:01 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Κ. Λαμπράκη,

    Γράψατε απευθυνόμενος προς τον κ. Υπουργό:

    «Και κάτι άλλο …πως θα σας φαινότανε αντί για αυξήσεις στους μισθούς και φοροελαφρύνσεις αν αύριο με ένα διάταγμα μειώνατε στο μισό τις τιμές όλων των προιόντων που υπάρχουν στην ελλάδα?

    Ανέφικτο λέτε λόγω ΦΠΑ? Για σκεφτείτε το.»

    Εγώ θα έλεγα: για σκεφτείτο το, εσείς: γίνεται; Γίνεται δια προεδρικού διατάγματος να μειωθούν στο μισό τις τιμές όλων των προιόντων που υπάρχουν στην Ελλάδα; Και μου αρέσει που το μόνο πρόβλημα που βρήκατε είναι το… ΦΠΑ!

    Φανταστείτε:

    «Προεδρικό Διάταγμα 1234/2009

    Άρθρο μόνο

    Από 5.12.2009 μειώνονται στο ήμισυ οι τιμές όλων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα»

    Εσείς έτσι πιστεύετε ότι λειτουργεί η αγορά και η οικονομία; Σας δικαιολογώ μόνο εάν είστε κάτω των 17 (διότι και στην Γ’ Λυκείου κάνουν Στοιχεία Πολιτικής Οικονομίας).

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 20:03 | Δήμητρα

    Διάβασα το σχόλιο ενός συναδέλφου μηχανικού και θα ήθελα να διατυπώσω και εγω τον προβληματισμό μου με το θέμα του επιδόματος. Είμαι νέα μηχανικός,άνεργη, γραφτηκα στο ΤΕΕ για να έχω την ασφάλεια μου και την υγειονομική περίθαλψη. Δυστυχώς, παράλληλα με την εγγραφή μου είμαι υποχρεωμένη να πληρώνω τα περίπου 1000 ευρώ του ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) τα οποία φυσικά πληρώνουν αυτήν την περίοδο οι γονείς μου, και όλα αυτά χωρίς να έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος για να αποφύγω λοιπά έξοδα. το δυστύχημα είναι πως εκτός του οτι το ΕΤΑΑ δε δέχεται κάποιο διακανονισμό για τις χρηματικές αποπληρωμές, αλλά μετα λύπης ενημερώθηκα από τον ΟΑΕΔ πως οι μηχανικοί δεν έχουμε δικαίωμα εγγραφής! Το θεωρώ λοιπόν άδικο και άκρως δύσκολο να ξεκινάμε με αυτές τις συνθήκες τη σταδιοδρομία μας στα επαγγέλματά που επιλέξαμε.

    Ευχαριστώ για το χρόνο και κυρίως για το βήμα που μας δίνεται και ελπίζω πραγματικά να μην πάνε όλα αυτά τζάμπα!

  • Καλημέρα Αγαπητέ μου Υπουργέ.
    Χαίρομαι που επιτέλους μις σοσιαλιστική κυβέρνηση μου έδωσε επιτέλους να καταλάβω ότι ΕΙΜΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ !!
    Τόσο πλούσιος που με τεσσερα παιδιά το καταλάβατε πρώτα από όλους εσείς !! Όχι εγώ πάντως κύριε υπουργέ που σκέφτομαι πώς να πληρώσω το πετρέλαιο στο σπίτι μου, το οποίο κινδυνεύω να μου το πάρει η τράπεζα λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης που είχαμε φέτος στην Χαλκιδική άρα και των μειωμένων εσόδων που είχαμε όλοι μας ΄φέτος.
    .
    Τόσο πλούσιος και μόνο ΕΠΟΧΙΑΚΆ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΣ και ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΑΝΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ..ΑΝΕΡΓΗ!!!
    Και όλα αυτά γιατί είμαι ελεύθερος επαγγελματίας!!!

    Με αυτό το κριτήριο με κατατάξατε στους πλούσιους . Αν πράγματι πιστεύετε ότι πραγματικά είμαι πλούσιος τότε θα κάνω αίτηση να γραφτώ στον ΣΕΒ !!

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ …ΠΛΟΥΣΙΟΣ !!! Μόνο που ούτε εκεί με θέλουν !!
    ΚΡΙΜΑ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 20:30 | Θοδωρής

    Είμαι μακροχρόνια άνεργος γραμμένος στον ΟΑΕΔ και ο νόμος μου δίνει απ’ ότι είδα μου δίνει 400 ευρώ.
    Από την άλλη έχω ένα αυτοκίνητο 20ετίας, αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσα να πάρω καινούργιο και το κράτος μου ζητάει ακόμα παραπάνω 200 ευρώ από πέρυσι, δηλαδή 352 ευρώ για «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας, την ίδια στιγμή που καταργεί την απόσυρση, δηλαδή στην ουσία την πιθανότητα να πάρω ένα καλύτερο αυτοκίνητο, ασφαλές για μένα και για τους γύρω μου και πιο συμβατό στην πράσινη ανάπτυξη που κόπτεσθε ότι αποτελεί βασικό σκοπό της διακυβέρνησης σας!

    Στην ουσία δηλαδή με τιμωρεί επειδή είμαι φτωχός!

    Έπίσης μου επιβάλει να πληρώσω ΕΤΑΚ ή όπως αλλιώς θ το ονομάσεται στο μέλον, για ακίνητα (οικόπεδα) τα οποία δεν μου δίνουν κανένα εισόδημα και για τα οποία έχω καταβάλει φόρους για να τα αποκτήσω από κληρονομιά.

    Όλα αυτά εσείς κύριοι της κυβέρνησης το λέτε αναδιανομή πλούτου και ανακούφιση των ασθενεστέρων;
    Εγώ προσωπικά το λέω κοροϊδία και εμπαιγμό!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 20:20 | ΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ:

    Είμαι ένας συνταξιουχος που δεν έχω ανάγκη της έκτακτης ενίσχυσης.
    Νομίζω πώς ξεκινάτε από λάθος αφετηρία.
    1ον Κατατάσεται εισοδηματικά τους πολίτες σε δυο μεγάλες κατηγορίες.
    1η κατηγορία: Μισθωτοί-Συνταξιούχοι και Αγρότες.
    2η κατηγορία: Όλοι οι άλλοι που ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα.
    Στην 1η κατηγορία θεωρείτε πως υπάρχουν πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
    Στην 2η κατηγορία ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ πως μπορεί να υπάρχουν πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
    Αυτό Κύριε Υπουργέ είναι ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ.(Θυμίζει Ν.Δ που προσπάθησε να καταργήσει το αφορολόγητο στούς εμπόρους-ελεύθερους επαγγελμαίες).
    ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ.

    2ον Κατατάσετε τους πολίτες σε:
    -Σε αυτούς που έχουν οικογένεια με παιδιά
    -Σ’αυτούς που έχουν οικογένεια αλλά δεν έχουν παιδια
    -Και σ’αυτούς που δεν έχουν οικογενεια.
    Και εδώ Κύριε Υπουργέ, αποκλείετε κάποιους, που μπορεί να έχουν πραγματικά χαμηλό εισόδημα,επειδή δεν έχουν παιδιά η επειδή δεν έχουν σύζηγο. Σίγουρα σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες είναι διαφορετικές. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΙΚΙΑ.(Μοιράστε αυτά τα λίγα πού μπορέσατε να εξοικονομήσετε σε περισσότερους δικαιουχους. Μπορεί στο τέλος να είναι ψιχουλα, τουλάχιστον θα είναι ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ.)
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Στο άρθρο 1 παρ. 1 πρέπει να διαγραφούν οι λέξεις: «των μισθωτών και αγροτών» και αντικατασταθούν με την λεξη «πολίτες»

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    Πρέπει να εμπεδώσετε στους πολίτες το αίσθημα του δικαίου και της εμπιστοσύνης.
    Ειναι το πρώτο σχέδιο νομου που θα καταθέσετε στην βουλή για ψηφιση. Μην ξεκινήσετε στραβά.

    ΆΝ θεωρείτε πως υπάρχουν πολίτες διαφόρων επαγγελμάτων που φοροδιαφεύγουν εμείς σας εμπιστευτήκαμε για να τους ανακαλύψετε.
    Άν δεν μπορέσετε η λύση δεν είναι να τους βάλετε όλους στο ίδιο τσυβάλι.
    Ευχαριστώ που μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράσω την άποψή μου.

    ΥΓ.
    Του χρόνου τετοια εποχή που δεν θα είναι χρόνος εκλογών και δεν θα υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις τι μέτρα θα λάβετε???

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 20:28 | Γιάννης Τσάκος

    Το επίδομα της έκτακτης ενίσχυσης δεν λαμβάνει υπόψη τους άγαμους, κάνοντας έτσι μία διάκριση μεταξύ πολιτών. Η οικογένεια πρέπει να προστατεύεται, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ύπαρξης δύο εισοδημάτων στην πλειοψηφία των έγγαμων, ενώ ο άγαμος έχει ένα και μοναδικό εισόδημα, το οποίο επίσης πρέπει να ενισχυθεί σε αυτή την περίπτωση.

    Ως παράδειγμα αναφέρων άγαμο που απολύθηκε πρόσφατα από την εργασία του λόγω περικοπών εξαιτίας οικονομικών δυσχεριών της εταιρίας που δούλευε. Δεν έχει άλλη πηγή εισοδήματος.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 20:36 | antonis

    Το επίδομα προς τους ανέργους πρέπει να δοθεί αφού προσκομίζουν και τη φορολογίκή τους δήλωση. Διότι ο/ η συζηγός του ανέργου μπορεί να έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 Ευρώ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 20:12 | Αργυρώ

    Είναι δίκαιο να δοθεί και σε ανύπανδρους αγρότες με χαμηλή παραγωγή, τουλάχιστον με κάποιο όριο ηλικίας. Θα πρέπει η δημόσια διοίκηση επιτέλους να ανακαλύψει τους κρυπτοπτωχούς που εμφανίζονται ως δικαιούχοι βοηθημάτων, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη της κοινωνικής αλληλεγγύης.