Άρθρο 11: Παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας

1. Επιτρέπεται η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας για την εξυπηρέτηση λουομένων ή την αναψυχή του κοινού (όπως, ενδεικτικά, για την εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία αναψυκτηρίων, αθλοπαιδιές και γενικά κατασκευών και εγκαταστάσεων αναψυχής προσωρινού χαρακτήρα). Η παραχώρηση γίνεται με πλειοδοτική δημοπρασία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τον οικείο φορέα, με την επιφύλαξη των επόμενων διατάξεων.
2. Η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε πρόσωπα που εκμεταλλεύονται όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις (κάμπιγκ) και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γίνεται απευθείας, για όσο χρόνο διαρκεί η επιχείρηση ή εκμετάλλευση του καταστήματος και χωρίς τους περιορισμούς της απόφασης της παραγράφου 2, όταν αφορά τμήματα μπροστά από τις επιχειρήσεις ή τα καταστήματα. Αν στο ίδιο ακίνητο λειτουργούν περισσότερες του ενός επιχειρήσεις ή καταστήματα η παραχώρηση του αναλογούντος στο καθένα χώρου γίνεται μετά από γραπτή μεταξύ τους συμφωνία ή και αίτηση κάποιου εξ αυτών, αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Με την πράξη παραχώρησης τίθενται οι αναγκαίοι όροι για την διασφάλιση της απόλαυσης των πραγμάτων της παρ. 1 εκ μέρους του κοινού, με τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των προσώπων προς τα οποία κατανέμεται η χρήση.
Για την παραχώρηση οφείλεται αντάλλαγμα που καθορίζεται κατά το άρθρο 16, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ύστερα από εισήγηση της Κτηματικής Υπηρεσίας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να παραχωρείται απευθείας σε Δήμους, με αντάλλαγμα η απλή χρήση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, για πέντε τουλάχιστον χρόνια. Με την απόφαση καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις της χρήσης και της περαιτέρω παραχώρησης προς τρίτους.
4. Όταν παραχωρείται από το Δημόσιο ή φορείς του δημόσιου τομέα, για αγροτικούς ή τουριστικούς σκοπούς, η χρήση ακινήτων που συνορεύουν με λίμνες και ποταμούς του άρθρου 2, διαμορφώνεται υποχρεωτικά ελεύθερη λωρίδα γης πλάτους τριάντα (30) τουλάχιστον μέτρων μεταξύ του ορίου της παραχωρούμενης έκτασης και της κοίτης του ποταμού ή της ακτογραμμής της λίμνης. Η απλή χρήση όχθης και παρόχθιας ζώνης ποταμού ή λίμνης της παρ. 2 του άρθρου 2 μπορεί να παραχωρείται, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων του παρόντος.

  • 12 Μαΐου 2014, 11:56 | Ρόζα-Λίζα Λυκουρέζου

    Παρακαλώ για την επανεξέταση του νομοσχεδίου. Απαράδεκτο.

  • 12 Μαΐου 2014, 10:07 | Μαρία Αγγελή

    Παρακαλώ για την απόσυρση του Νομοσχεδίου, διότι δεν υπηρετεί ούτε το καλό των παραλιών ούτε του Ανθρώπου. Προωθεί την υποβάθμιση ή/και εξόντωση φυσικών τοπίων & φυσικών πόρων, απειλεί την ισορροπία οικοσυστημάτων και κοινωνικών συστημάτων που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις αρμονικής ζωής για τον άνθρωπο και υποστηρίζει τη λανθασμένη πλέον – όπως μας έχει δείξει η μέχρι τώρα ‘ποιότητα’ ζωής μας – στάση μας απέναντι στη Φύση, σε καίρια κοινωνικά θέματα, στις μεταξύ μας ‘συνεργασίες’ (που διέπονται συχνά από μονομανία και βίαιη συμπεριφορά).
    Ας είμαστε συνετοί και με σεβασμό απέναντι σε αυτό που πάντα μας φροντίζει, στον πλανήτη γη, και συγκεκριμένα στους φυσικούς πόρους της χώρας μας, καθώς και στον Άνθρωπο. Συνετή ματιά και φρένο στην ορμή για εύκολο κέρδος θα οδηγήσει ακόμη και σε οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας και σε τόνωση του τουριστικού κύματος προς αυτήν, καθώς επίσης και σε ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας σε επίπεδο ανθρώπων μεταξύ μας.
    Εμείς, οι πολίτες της χώρας μας, πρώτα (και όχι άνθρωποι από το εξωτερικό) μπορούμε και είναι ανάγκη να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εμείς μπορούμε και είναι ανάγκη να φροντίσουμε τους αιγιαλούς. Τότε θα γίνουμε μαγνήτες ευεργετικών συνεργασιών για το καλό όλων (ανθρώπων, ζώων, φυτών κ.λπ.) και για το καλό του συνόλου των ανθρώπων (και όχι μόνο ολίγων), στο πλαίσιο της ειρήνης, της δημοκρατίας, της προάσπισης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • 12 Μαΐου 2014, 10:11 | Δημήτρης Σ.

    Αυτό που προσπαθείτε να κάνετε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τόσο άμυαλο και απαράδεκτο που πραγματικά απορεί κανείς. Δεν είναι δυνατόν να νομίζετε οτι μπορει να συμφωνει έστω και ενας λογικός ανθρωπος με την ολοκληρωτική παραχώρηση του αιγιαλού σε πάσης φύσης καφε-μπαρ-ξενοδοχείο-ιδιωτη , σε αποκλεισμό της πρόσβασης μας στην θάλασσα-παραλία και στην τσιμεντοποίηση των πάντων για να έχετε ανάπτυξη και άλλες τέτοιες ωραίες λεξούλες να αραδιάζετε. Για να μην τα πολυλογούμε μιας και οι υπόλοιποι σχολιαστές με έχουν καλύψει: απόσυρση του νομοσχεδίου και λίγη παραπάνω σοβαρότητα προτείνω.

  • 12 Μαΐου 2014, 10:49 | Χωματίδης Δημήτρης

    Άλλη μια μαχαιριά στο πληγωμένο ελληνικό τοπίο, στη μοναδική πληγωμένη ελληνική φύση. Ο χαρακτήρας των αιγιαλών πρέπει να παραμείνει δημόσιος. Διαφωνώ με το σύνολο του νομοσχεδίου και προτείνω την εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων για τον αιγιαλό. Γκρέμισμα αυθαιρέτων και απελευθέρωση παραλιών από κερδοσκόπους που κόβουν εισιτήρια και περιορίζουν την πρόσβαση του κοινού.
    Αλλά η διαβούλευση είναι ένα άλλοθι για εσάς και θα προχωρήσετε στα σχέδιά σας, σαν καλοί εντολοδόχοι, ό,τι και να θέλει ο λαός. Δεν έχετε επαφή μαζί του άλλωστε.
    «»

  • 12 Μαΐου 2014, 09:16 | Μαριάννα Καλαιτζιδακη

    Ως μελος ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, σας καλώ να αποσύρετε αυτό το νοσμοσχέδιο.

    Οι απειλές στα παράκτια οικοσυστήματα απο τις δραστηριότητες του ανθρώπου ειναι ενα απο τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ευρώπη. (Dobris report, European Environmental Agency).

    Δεν είναι δυνατον , εμείς να προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους στα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας και του πλανήτη , μεταξυ των οποίων και την κακοποίηση των ακτών, και το ίδιο το κράτος, να δρά προς την αντίθετη κατεύθυνση

    Σε αυτή την περιπτωση, να βγειτε να μας πειτε, σταματηστε την Περιβαλλοντικη Εκπαιδευση, τουλαχιστον να μην κοροιδευουμε τους νέους.

    Ως υπουργός, θα επρεπε να δράτε και να νομοθετείτε υπερ των συμφερόντων του συνόλου και του περιβάλλοντος

  • 12 Μαΐου 2014, 09:13 | ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Μετά από προσεκτική μελέτη των άρθρων του νομοσχεδίου πρέπει να ομολογήσω πως ΄το σενάριο φαντάζει εφιαλτικό! Θα ήθελα, οι τρίδυμες κόρες μου μεγαλώνοντας να γνωρίσουν όπως και εγώ τις ξένοιαστες διακοπές σε μια ελεύθερη παραλία, μαθαίνοντας το σεβασμό για μια φύση ανέγγιχτη όπου το συμφέρον και το χρήμα δεν έχουν πραγματικά θέση!Παρακαλώ, να αναλογιστείτε την ευθύνη που σας βαραίνει απένατι στα παιδιά, τα δικά μου και τα δικά σας!

  • Ena σχέδιο που φυσικά όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την προστασία των ακτών αλλά αντίθετα ανοίγει το δρόμο για τη δόμηση στις παραλίες της χώρας.

  • 11 Μαΐου 2014, 22:05 | Α. Παπαγεωργοπούλου

    Έχετε αναλάβει καθήκοντα να διαχειρίζεσθε τα κοινά πράγματα (και προσθέτω…κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους και την κοινή αρμονία – δηλαδή την αρμονία μεταξύ όλων).
    Αυτό το άρθρο δεν επιτυγχάνει τίποτα από αυτά.
    Εκτός αυτού, δεν είναι απαραίτητο οι νόμοι μας να συμφωνούν με το σύνταγμά μας;
    Το σύνταγμά μας άλλα λέει για παραλίες, αιγιαλούς και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά. Πώς το άρθρο αγνοεί το σύνταγμα;
    Οι παραλίες, οι αιγιαλοί, οι λίμνες, τα ποτάμια, οι βάλτοι, οι χείμμαροι, είναι κοινός πλούτος και είμαστε ΟΛΟΙ υποχρεωμένοι να τα αναγνωρίζουμε ως κοινό πλούτο, και να λειτουργούμε ανάλογα.
    Το άρθρο αυτό δεν φαίνεται να εκπροσωπεί το κοινό συμφέρον.

  • 11 Μαΐου 2014, 22:03 | Κατερίνα Μπουλουγούρα

    Δεν μπορεί να αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο το σύνολο του αιγιαλού ή της παραλίας να παραχωρείται ή να νοικίαζεται ή να πωλείται, να αντιμετωπίζεται γενικά, σαν προϊόν. Ούτως ή άλλως είναι χαζό να θεωρήσουμε ότι υπάρχει άνθρωπος τόσο ηλίθιος που να μην αντιλαμβάνεται την έντονη μείωση που παρατηρείται στην υπεραξία του, άμέσως μόλις κατακλειστεί ο χώρος από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πόσο να αντισταθεί και αυτό το δόλιο το τοπίο και περιβάλλον σ’αυτήν την ακατανόητη επέμβαση; Το γνωρίζεται άραγε πως οι τουρίστες μας επισκέπτονται για να βρούν εκείνη ακριβώς την ερημική παραλία που μπορούν να στρώσουν την πετσέτα τους και να παίξουν ρακέτες στην άκρη της παραλίας και όχι σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους; Ψάχνουν από μας κάτι περισσότερο από το all inclusive τουρισμό; Ψάχνουν να μας γνωρίσουν. Και αυτό είναι σπουδαίο. Το να θέλει να το στερήσει κάποιος αυτό από τη χώρα του είναι τουλάχιστον ανήθικο, κατ’εμέ θα έλεγα εγκληματικό.

  • Στο παρόν άρθρο προτείνεται η δια νόμου ιδιωτικοποίηση της τμήματος της ζώνης παραλίας που βρίσκεται μπροστά από ξενοδοχειακές μονάδες χωρίς να υπάρχουν ή να περιγράφονται οι ελάχιστοι όροι εκτός από το απαραίτητο κατά τα άλλα χρηματικό αντίτιμο. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πουθενά καμία νύξη ή αναφορά στο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό κάτι το οποίο προφανώς θα εκλείψει στα σημεία εκείνα της παράκτιας ζώνης όπου έχουν ανοικοδομηθεί ή ανοικοδομούνται ξενοδοχειακές μονάδες.

  • 11 Μαΐου 2014, 19:39 | Αναστασία Βάσιλα

    Οι παραλίες και η φύση δεν ανήκουν σε εσάς για να τις ‘παραχωρείτε’. Να αποσύρετε αυτό το αισχρό νομοσχέδιο άμεσα.

  • 11 Μαΐου 2014, 18:50 | Δημήτριος Κ.

    Δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό η επιχειρηματική χρήση των εκμισθωμένων τμημάτων. Αντ’αυτού, φανερά καταπατάται το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη για χρήση του κοινόχρηστου χώρου. Ρητός περιορισμός του τμήματος που υπόκειται σε εκμίσθωση της χρήσης η οποία ανατίθεται με πολύ συγκεκριμένες και διαφανείς διαδικασίες.

    Επιβολή της εξασφάλισης απροσκόπτου και απεριορίστου πρόσβασης και χρήσης του αιγιαλού για οποιονδήποτε πολίτη δεν επιθυμεί να κάνει χρήση των όποιων εγκαταστάσεων.

    Πλειοψηφούν οι αιτήσεις απόσυρσης του νομοσχεδίου. Ρητά μη σύμφωνη η κοινή γνώμη με τμήματα ή και το σύνολο του.

  • 11 Μαΐου 2014, 17:56 | Βαγγέλης Βλαβιανός

    Οι παραλίες μας ως φυσικός πλούτος της χώρας μας είναι κοινόχρηστο, δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι ανοιχτές σε κάθε πολίτη να τις χρησιμοποιεί για την αναψυχή του με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στους υπόλοιπους συνανθρώπους του που θέλουν και αυτοί να τις χαρούν. Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα παύει αυτό να ισχύει καθώς θα μετατραπούν σε ιδιοκτησία και πηγή κέρδους για επιχειρηματίες απαγορεύοντας την ελεύθερη, χωρίς αντίτιμο πρόσβαση σε αυτές από τους πολίτες
    Επίσης το φυσικό τοπίο θα αλλοιωθεί γεμίζοντας με περισσότερο τσιμέντο, και άλλα αυθαίρετα (βλ. άρθρο 15 που νομιμοποιεί τα αυθαίρετα!), και άλλα ξενοδοχεία μεγαθήρια, κι άλλες ξαπλώστρες, και άλλο πλαστικό, περισσότερη εκκωφαντική μουσική. Ήδη αυτό το μοντέλο τουριστικής »αξιοποίησης» έχει εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα σε πάμπολες παραλίες. Με το παρόν νομοσχέδιο δυνητικά μπορεί να μην υπάρχει ούτε μέτρο ελεύθερης παραλίας!
    Πολλοί συμπολίτες μου και εγώ δεν θέλουμε αυτή την κακοποίηση του αιγιαλού μας ούτε για μας, ούτε για τις επόμενες γενιές, ούτε για τη χώρα μας. Ήπια ανάπτυξη, με πολύ αυστηρούς όρους, με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, για ένα πολύ μικρό ποσοστό του αιγιαλού, ναι. Ο αιγιαλός είναι δημόσιο, κοινόχρηστο αγαθό, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ιδιώτη. Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο.

  • 11 Μαΐου 2014, 16:46 | Κωνσταντίνος Κοντοδήμος

    Κε Στουρνάρα,

    Απαιτώ ως Ελληνας πολίτης να αποσύρετε το νομοσχέδιο, διότι καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας των ακτών κατά παραβίαση του Συντάγματος.

  • 11 Μαΐου 2014, 11:34 | Αριστοτέλης

    Να τεθούν όρια (πχ % πρόσοψης, αποστάσεις από τη θάλασσα κλπ) στις παραχωρήσεις της παρ. 2 και να αναγραφεί ρητά η υποχρέωση για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού αυτού που ΔΕΝ επιθυμεί να κάνει χρήση των μέσων αναψυχής του ιδιώτη παραχωρησιούχου.
    Να διευκρινηστεί τι εννοείται «μπροστά» από την επιχείρηση.

  • 11 Μαΐου 2014, 00:15 | Πριντεζη

    Διαφωνώ με το παρόν άρθρο.Πρέπει να προστατευτεί το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή, να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος της χώρας και να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές και για το μέλλον του τουρισμού.

  • 10 Μαΐου 2014, 20:36 | Αθανασάκης Κώστας

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
    Δεν χρειάζονται επιχειρημάτα για να αποδείξει κανείς οτι πρέπει να μπορεί να πάει το παιδί του στη θάλασσα όπου, όποτε και όπως θέλει.

  • 10 Μαΐου 2014, 19:26 | Πέτρος Κ

    Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού. Ο πολιτισμός διακατέχεται από κανόνες και νόμους που πρέπει να τηρούνται από όλους τους πολίτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αρμονική συμβίωση μεταξύ τους. Η περίπτωση όπου οι κανόνες ακυρώνονται κι ο καθένας μπορεί να δρα όπως βούλεται καθιστά καθεστώς αναρχίας. Έτσι, το εγώ του ισχυρού επιβάλλεται επί του αδυνάμου. Εδώ λοιπόν είναι ο ρόλος ενός πολιτισμένου κράτους, το οποίο απαιτείται να θεσμοθετεί κανόνες, ώστε να προστατεύει το δίκαιο από το άδικο. Διότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι «καλοί». Έχει γίνει σημαντική αξιοποίηση του αιγιαλού μέχρι σήμερα. Οι περαιτέρω παραχωρήσεις θα συμβάλουν στην αναρχία και μακροπρόθεσμα την οικολογική και την οικονομική καταστροφή.

  • 10 Μαΐου 2014, 16:01 | Ilias Fotopoulos

    Η ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΔΕΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΑΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΚΜΙΣΘΩΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 30/100 ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ. ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΝΚΟ.

  • 10 Μαΐου 2014, 12:33 | Βαγγέλης Ανθής

    Όλο το άρθρο 11 αναφέρεται σε μία άνευ όρων παράδοση της παραλίας χωρίς όρους και περιορισμούς. Δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη για το αυτονόητο το οποίο αναφέρεται και στην Παράγραφο 1 του Άρθρου 2 «1. Ο αιγιαλός και η όχθη των λιμνών και ποταμών της παραγράφου 2 είναι πράγματα κοινής χρήσης και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο έχει υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού.».
    Τα δικαιώματα των πολιτών καταπατόνται στο βωμό του κέρδους. Η σωστή αξιοποίηση των παραλιών και των ακτών θα προσφέρει και κέρδη στις επιχειρήσεις, τα οποία θα είναι μακροχρόνια και θα διαφυλαχτεί και ο δημόσιος χαρακτήρας των ακτών και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

  • 10 Μαΐου 2014, 12:32 | Χρύσα Καππή

    Είναι απαράδεκτο να παραχωρείτε τις παραλίες για εκμετάλευση. Στις παραλίες που ήδη τις εκμεταλεύονται ιδιώτες με αμφίβολη έως ανύπαρκτη επαγγελματική συνείδηση, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: δεν τηρείται η απαιτούμενη καθαριότητα, το αντίτιμο για τη χρήση των εγκαταστάσεων είναι ακριβό (ποιός άραγε ορίζει τις τιμές; ποιός ελέγχει την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών;). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αφαιρείται το δικαίωμα των πολιτών και τουριστών να επισκέπτονται και να απολαμβάνουν ελεύθερα το φυσικό τοπίο. Αν θέλετε να επενδύσετε στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, τον τουρισμό, σεβαστείτε τη φύση, ακούστε τους ανθρώπους που ζουν από τη θάλασσα και νοιαστείτε για τον τόπο σας.

  • 10 Μαΐου 2014, 11:21 | Ιωάννης Ποντίκης

    Είμαι θετικός σε πολλά νομοσχέδια της κυβέρνησης, ακόμα και πολλά τα οποία επιβάλει η Τρόικα, όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που μπορεί να μην επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της χώρας, δικαίωμα κάθε πολίτη, είμαι κάθετα αντίθετος. Παρακαλώ για απόσυρση του νομοσχεδίου ή πλήρη αλλαγή των επίμαχων διατάξεων για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

  • 9 Μαΐου 2014, 22:26 | Νικόλαος Τζαφλέρης

    Αν θέλετε να βελτιώσετε το παρόν νομοθετικό πλαίσιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες, θα πρότεινα να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ενάντια στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και πρέπει να αποσυρθεί! Αν ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε το νομοθετικό πλαίσιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες της Ελλάδας, σας παρακαλώ να φέρετε για διαβούλευση κάποιο νομοσχέδιο που να προστατεύει τις παραλίες μας από κάθε παραχώρηση σε ιδιώτες (δεν χρειάζονται μεσάζοντες για να κάνουμε μπάνιο στην παραλία το καλοκαίρι, ούτε για να απολαύσουμε την θάλασσα σε όλη τη διάρκεια του έτους). Αν κρατήσετε τους ιδιώτες μακριά από την ακτή και παράλληλα φροντίσετε ως πολιτεία να διατηρείται τις παραλίες καθαρές από σκουπίδια, η ομορφιά της φύσης θα φέρει τον τουρίστα στη χώρα και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων θα βγουν περισσότερο κερδισμένοι προσφέροντας υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης στα 100 – 200 μέτρα από την παραλία.
    Εκτός αν πιστεύετε ότι η φυσική ομορφιά είναι μια παραλία γεμάτη τσιμέντο, ξαπλώστρες και ομπρέλες.
    Πάντως τα σποτάκια του ΕΟΤ διαφημίζουν τον ήλιο και την άμμο και την γαλανή θάλασσα, με αυτές τις εικόνες προσπαθούν να προσελκύσουν τον τουρίστα, όχι δείχνοντας παραλίες γεμάτες τσιμέντο, μπαράκια και ομπρέλες. Αυτό κάτι σημαίνει. Κάτι έχουν καταλάβει στον ΕΟΤ τόσα χρόνια που διαφημίζουν τη χώρα μας. Έχουν καταλάβει μάλλον το συγκριτικό πλεονέκτημα της καθαρής παραλίας και της φυσικής ομορφιάς. Γιατί αν η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες χώρες είναι αυτή η ελευθερία στην πρόσβαση και η απόλαυση της φυσικής ομορφιάς, χωρίς τσιμεντοποίηση της παραλίας. Στο Τολό μια από τις ομορφότερες παραλίες, λόγω της ασχήμιας των πολυόροφων κτηρίων δίπλα στη θάλασσα δεν πατάει πλέον κανένας για μπάνιο. Με όσους ξένους έχω συνομιλήσει (και δεν είναι λίγοι) όλοι λατρεύουν την φυσική ομορφιά της Ελλάδας και την ελευθερία της πρόσβασης σε αντίθεση με άλλους εξωτικούς προορισμούς όπου όπως μου λένε τον τουρίστα τον πιάνουν από το χεράκι και τον πάνε παντού χωρίς να έχει αυτός την ελευθερία της επιλογής, χωρίς να μπορεί να παρεκλίνει της πορείας του. Γι’ αυτό αυτοί οι ξένοι προτιμούν την Ελλάδα και γι’ αυτό ξεχωρίζει από άλλες χώρες.
    Επιπλέον αν κάνετε αυτό που σας προτείνω τότε θα κάνετε διπλό καλό, γιατί θα δώσετε στον Έλληνα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση την δυνατότητα να απολαύσει τουλάχιστον ελεύθερα τα αγαθά που του προσφέρει η ελληνική φύση.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 9 Μαΐου 2014, 22:43 | Αλέξης

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο. Ναι στην ανάπτυξη αλλα με τροπο που δεν πληγεί το περιβάλλον και τους ανθρώπους που διαμένουν στην χώρα και την επισκέπτονται. Η παραχώρηση των παραλιών προς εκμετάλλευση με αυτόν τον τροπο δεν ειναι λύση!

  • 9 Μαΐου 2014, 18:45 | Ευφροσύνη Τσακίρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, υποψήφια διδάκτωρ πολεοδομίας ΕΜΠ

    Με το νομοσχέδιο που προτείνετε πολύ σύντομα οι Ελληνικές παραλίες και θάλασσες μας που αποτελούν: α) το σημαντικότερο στοιχείο ταυτότητας της χώρας μας με ιστορία που απλώνεται σε χιλιετηρίδες πίσω στο παρελθόν, β) τον πιο σημαντικό πόλο έλξης τουρισμού και το πιο πολύτιμο διαπραγματευτικό αγαθό της χώρας μας και γ) την Ιδέα της ελευθερίας και της φυσικής ζωής που χαρακτηρίζει τον Ελληνικό τρόπο ζωής… θα γίνουν στίχοι νοσταλγικοί για παλιά ρομαντικά τραγούδια.

    Ακόμη δε στέγνωσαν τα δάκρυα από το χαμό της Πάρνηθας και τόσων άλλων δασών από την οικολογική καταστροφή λόγω πυρκαγιάς, δάκρυα κροκοδείλια φαίνονται τώρα, καθώς αποδεικνύεται ότι τα έχυναν οι τάχα μου συγκινημένοι, γεμάτοι οικολογική συνείδηση πολιτικοί… ατυχές γεγονός, είπαν τότε. Πόσο διαφέρει αυτό το νομοσχέδιο, το όχι πλέον ατυχές αλλά προϊόν σοβαρών διαβουλεύσεων από τον εφιάλτη εκείνο; Πολύ λίγο…
    Για σοβαρευτείτε λίγο!! Η Ελλάδα δεν σας ανήκει. Έχετε κληθεί να την υπηρετήσετε, όχι να την βιάσετε, να την καταστρέψετε!

    Το φυσικό περιβάλλον είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο που δεν εμπεριέχει το τεχνητό περιβάλλον -τις ανθρωποποίητες κατασκευές δηλαδή. Όταν τοποθετούμε ανθρωποποίητες κατασκευές το φυσικό περιβάλλον από Τόπος, Τοπίο, δηλαδή σκηνικό με Ταυτότητα, που εμποτίζεται από συναισθήματα και νοήματα, μετατρέπεται σε Χώρο, χωρικό υπόβαθρο, ενδιάμεσο, διακοσμητικό, ουδέτερο ‘περιτύλιγμα’ των χρήσεων. Από το προσκήνιο μεταπηδά στο παρασκήνιο, καθώς προσκήνιο γίνονται οι ανθρωποποίητες κατασκευές πάνω του. Θέλουμε μια φύση στο παρασκήνιο; Θέλουμε μια φύση στο περιθώριο;

    Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η παραχώρηση της χρήσης δημόσιων χώρων από ιδιωτικές επιχειρήσεις βοηθά στην συντήρηση και την προστασία τους, καθώς είναι συμφέρον τους να διατηρούν το χώρο που τους φιλοξενεί και στεγάζει σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Η άποψη αυτή παίρνει ως δεδομένο αντιπαράθεσης όχι ένα φυσικό περιβάλλον με ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από οικολογική συνείδηση, αλλά ένα φυσικό περιβάλλον με ανθρώπους – κάφρους: »Ας δώσουμε το φυσικό περιβάλλον στον ιδιωτικό τομέα να το προστατεύσει από τους κάφρους…» φαίνεται να υπονοεί στην πραγματικότητα αυτή η εκ πρώτης άποψης αθώα άποψη περί συντήρησης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από ιδιωτικές επιχειρήσεις…

  • 9 Μαΐου 2014, 16:49 | Μαρία Κεραμέως

    Κε Στουρνάρα,

    ως πολίτης ζητώ να αποσύρετε το νομοσχέδιο, διότι με αυτό καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας των ακτών κατά παραβίαση του Συντάγματος.

  • 9 Μαΐου 2014, 15:11 | Ιωάννα Παπαγεωργίου

    Κύριε Στουρνάρα είμαι από αυτούς που επιμένουν πως για την κρίση φταίμε κυρίως εμείς, καθώς πιστεύω πως τα μεγαλύτερα (οικολογικά εν προκειμένω) εγκλήματα σε αυτή τη χώρα τα έχει διαπράξει το εξωφρενικά διεφθαρμένο δημόσιο και οι ανεξέλεγκτοι λειτουργοί του. Δύο μόνο παραδείγματα: αφενός τα φτηνά εστιατόρια, Ω κατηγορίας, με τις πισίνες που βρωμάνε χλώριο από χιλιόμετρα που ανενόχλητα (προφανώς με τις ευλογίες ή την απάθεια του δήμου) λειτουργούν εδώ και δεκατίες πάνω στα μοναδικής ομορφιάς βράχια στο Σιδάρι της Κέρκυρας. Και αφετέρου το ανεκδιήγητο μπάζωμα μεγάλου μέρους της ακτής ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο λιμάνι της Μυκόνου (ο τότε δήμαρχος της οποίας είναι πλέον υπόδικος)για την κατασκευή εντελώς αχρείαστου αλειευτικού καταφύγιου και σφόδρα δυσλειτουργικού πάρκινγκ / λαβύρινθου. Ωστόσο, χάρη στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία πολλών τοπικών φορέων, μεγάλο μέρος της φυσικής ομορφίας της χώρας παραμένει ανέπαφο (π.χ. Μήλος, Κύθηρα, Πήλιο…). Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία, όσο το οτί σε αυτήν επιτρέπεται από το δημόσιο να δρά ανεξέλεγκτα. Και με αυτό το νομοσχέδιο καταργείτε τις προσπάθειες όσων δημόσιων λειτουργών εξακολουθούν να κάνουν σωστά τη δουλεία τους, εφαρμόζουν τους (εως τώρα) νόμους και κρατούν σθεναρή αντίσταση ενάντια στην καταπάτηση και το ξεπούλημα της ομορφιάς και τους πλούτου της χώρας μας. Οφείλετε λοιπόν να ξανασκεφτείτε.

  • 9 Μαΐου 2014, 13:34 | Παναγιώτης Κ

    Είναι λυπηρό απο αύριο να μην μπορουν τα παιδια μου να δουν τις πιο όμορφες παραλίες τις πατριδας τους όποτε θέλουν,χωρίς να καταβάλουν το όποιο αντιτιμο στην τσεπη κάποιου.
    Ολα για πουλημα? ΌΛΑ??

  • 9 Μαΐου 2014, 13:50 | Μαρία Περούλη

    Ντροπή σας να χαρίζετε κάτι που δεν σας ανήκει και που κανείς από τους απλούς πολίτες δεν ωφελείται.

  • 9 Μαΐου 2014, 12:33 | Παναγιωτα

    Οι παραλίες ειναι αναμφισβήτητο δημόσιο αγαθό και δικαίωμα όλων μας η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές! Ο,τιδήποτε διαφορετικό στηρίζει μόνο τα συμφέροντα και την ασυδοσία κάποιων που θα εκμεταλλευτούν αυτό που ανήκει σε όλους. Στο τέλος ας εμισθώσουμε και τον αέρα που αναπνέουμε! Το νομοσχέδιο ΠΡΕΠΕΙ να αποσυρθεί!

  • 9 Μαΐου 2014, 12:04 | Πατρίτσια Μασουράκη

    Έχετε προνοήσει κάπου/κάπως τη διαφύλαξη και προστασία παραλιών χωρίς καμία αξιοποίηση για τους πολίτες και τουρίστες που επιζητούν ακριβώς αυτό; Αρκετά πια με τα jet skis, τις ξαπλώστρες και τα μπαρ του αιγιαλού. Μην αδειοτείτε την καταστροφή των παραλιών μας. Θα απομακρύνετε περισσότερο κόσμο από αυτόν που θα προσελκύσετε τελικά, που ούτως ή άλλως δε θα έχει χρήματα για να νοικιάσει την ομπρέλα, ξαπλώστρα συχνά. Υπάρχουν πολλές οργανωμένες παραλίες για τους τουρίστες που τις προτιμούν, ας αφήσουμε τις υπόλοιπες στην αντίθετη μερίδα.

  • 9 Μαΐου 2014, 11:16 | Νένη

    Το νομοσχέδιο αυτο ειναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί. Κύριε Υπουργε, μην συνδέσετε το όνομα σας με ένα νόμο που θα καταστρέψει το ωραιότερο πράγμα που έχει απομείνει στην χώρα μας, τις παραλίες μας. Δεν θα υπάρξει για την χώρα ούτε καν οικονομικό όφελος, μιας και οι ωραίες και ελεύθερες παραλίες μας ειναι ο κατεξοχήν πόλος έλξης των τουριστών. Για να μην πούμε τι θα σημάνει αυτό για τον ταλαίπωρο μέσο Ελληνα ο οποίος θα χάσει σιγά σιγά (μετά από όλα τα άλλα που έχει ήδη χάσει) την προσβαση στην μοναδική αυτη ευλογία- την απρόσκοπτη πρόσβαση σε μια ωραία παραλία. Ο νόμος αυτός οδηγεί με βεβαιότητα σε οικολογική καταστροφή ανυπολόγιστης έκτασης, και σε αισθητική υποβάθμιση του ελληνικού τοπίου χωρις προηγούμενο.( η ισως με μοναδικό προηγούμενο την καταστροφή των ελληνικών πόλεων απο τον νόμο περι αντιπαροχής της δεκαετιας του 60)

  • 9 Μαΐου 2014, 11:13 | A. Δημητριάδης

    Ο παρών νόμος καθιστά τις δημόσιες εκτάσεις (παραλίες και αιγιαλό) εμπορεύσιμες, με αποτέλεσμα την απόλυτη καταπάτηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώμαατος της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές. Δηλαδή δίνεται προς διαβούλευση ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και να μην ξαναυποβληθεί ποτέ!

  • 9 Μαΐου 2014, 11:28 | Κωστας Θεσσαλονικιός

    Οι παραλίες μας δεν πρέπει επ΄ουδενί λόγω να γίνουν όπως τα πεζοδρόμια των πόλεων μας όπου λόγω `παραχώρησης` επιτρεπόμενης πλέον απο τον Δήμο κάθε καταστηματάρχης έχει υψώσει τείχη από πλαστικό και έχει κάνει άθλια δωμάτια στα πεζοδρόμια, καταλαμβάνοντας-τα πλέον νόμιμα. Δηλαδή, αυτά που για χρόνια όλοι θεωρούσαμε παράνομα, αντιαισθητικά και υποβαθμιστικά του επιπέδου ζωής μας, τώρα τα βλέπουμε νόμιμα και με έγκριση των δημοτικών αρχών τάχα για να δοθεί δουλεία στον κόσμο. Δεν πρέπει αυτό το χαλί να το δούμε αύριο στις παραλίες μας με πλαστικά ή ακόμα χειρότερα, συρμάτινα φράγματα που θα εκμεταλλεύεται κάθε επιτήδειος μοιράζοντας ψίχουλα και παίρνοντας μας ό,τι πολυτιμότερο έχουμε: την υπέροχη ελληνική ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΥΣΗ μας. Αν αυτός ο νόμος περάσει θα υπάρξει τεράστια αναταραχή ανάμεσα στους πολίτες και στους δήμους-καταστηματάρχες. Η `αξιοποίηση` αυτή θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα: την καταστροφή αυτού που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΈΓΓΙΧΤΟ, η καθαρή και ελεύθερη ελληνική μας παράλια φύση.

  • 9 Μαΐου 2014, 10:29 | Σ.Τσονασ

    το νομοσχέδιο αυτό επιβάλλεται να ανασκευαστεί ριζικά αν όχι να αποσυρθεί, καθώς στοχεύει
    *στην νομιμοποίηση ήδη τελεσθέντων παρανόμων πράξεων,
    *στην παροχή ασυλίας σε μελλοντικές οικοδομικές/επιχειρηματικές δραστηριότητες που προσβάλλουν τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα (ελεύθερη μετακίνηση)
    *στην προώθηση δραστηριοτήτων οι οποίες βλάπτουν την Δημόσια περιουσία και τον Εθνικό πλούτο και ως εκ τούτου κρίνονται αντισυνταγματικές

  • 9 Μαΐου 2014, 10:57 | Μαριος Στανελλος

    Παρακαλω, να σταματησετε αμεσα οτιδηποτε νομοθετει σε αντιθεση με την ελευθερη προσβαση σε Δημοσιο χωρο των Πολιτων.
    Οι ακτες, πρεπει να ειναι προσβασιμες σε ολους τους πολιτες, και η προσβαση να ειναι δωρεαν κι ανεμποδιστη.

  • 9 Μαΐου 2014, 09:51 | Ελενη

    Ένα νομοσχέδιο το οποίο δε στοχεύει ούτε στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, επιτρέποντας αυθαίρετες κερδοσκοπικές ενέργειες, ούτε στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, παρά μόνο ενισχύει τους ήδη ασυνείδητους «επενδυτές» που καταστρέφουν τις παραλίες της χώρας, δε μπορεί να υφίσταται. Είναι ξεκάθαρη η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και η αισχροκέρδια που επιτρέπεται με τη σύσταση τέτοιων νόμων.

  • 9 Μαΐου 2014, 09:44 | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΘΩΜΑ

    Οι παραλίες και ο αιγιαλός είναι δημόσια αγαθά και η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες της θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά και να τα προστατεύσει από την ασύδοτη εκμετάλλευση ιδιωτών επιχειρηματιών που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος. Η απλοποίηση των διαδικασιών να μη γίνουν σε βάρος της ουσίας.
    Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην καταλαμβάνεται όλη η έκταση της παραλίας από επιχειρήσεις και να υπάρχει αυστηρότητα ως προς την κατασκευή των κτισμάτων που θα τις φιλοξενεί, ώστε να αποφευχθούν οι ασχήμιες και οι παραφωνίες.

  • 9 Μαΐου 2014, 09:45 | ΘΩΜΑΣ ΖΑΝΔΕΣ

    Θα είναι εγκληματικό να καταστρέψουμε ότι ομορφότερο διαθέτει σήμερα η Ελλάδα. Η ίδια η διατήρηση του φυσικού χαρακτήρα των ελληνικών παραλιών είναι αυτή που μας δίνει αυτή τη στιγμή το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών. Θα πρέπει λοιπόν να παραμείνει αναλλοίωτος ο φυσικός χαρακτήρας των παραλιών μας. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο οι νέες επενδύσεις θα πρέπει να δομηθούν. Το νομοσχέδιο στο σύνολο του πρέπει να αποσυρθεί.

  • 9 Μαΐου 2014, 02:56 | Δήμητρα Μυλωνάκη

    Οι θάλασσες και οι παραλίες ανήκουν στον ελληνικό λαό. Όλοι έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των παραλιών. Το καθήκον του νομοθέτη είναι πάνω από όλα να προστατέψει το δικαίωμα αυτό και τις παραλίες από την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις που δρουν πάνω στα κύματα!

  • 8 Μαΐου 2014, 21:12 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Εντελώς απαράδεκτο το νομοσχέδιο και όσον αφορά την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας και την ρύθμιση των αυθαιρέτων επι αυτού. Είναι πολύ καλύτερες οι διατάξεις του ισχύοντος νόμου όπου έχει βάλει περιορισμούς σωστούς και μας αρκούν σε όλους, πολίτες και επιχειρηματίες. Μην προχωρείτε στην ψήφιση του, είναι καταστροφή για το περιβάλλον και για εμάς τους ίδιους τους πολίτες. Ένας αρχιτέκτων.

  • 8 Μαΐου 2014, 18:26 | Ν. Κρίκης

    – Καταργεί το όριο έκτασης για τις παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού και παραλίας και επιτρέπει την
    ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
    Το σχέδιο νόμου
    – Νομιμοποιεί επιχειρηματικές χρήσεις αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστικής εκτίμησης των περιβαλλοντικών επίπτωσεων.
    – Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».
    – Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
    – Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
    – Αγνοεί τον προ τριετίας εθνικό νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης»

    Για τον λόγο αυτό απαιτείται συνολική αναθεώρηση …..

  • 8 Μαΐου 2014, 17:51 | Ελένη

    Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να συνεχιστεί το άθλιο φαινόμενο που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας της επέκτασης των τουριστικών και παραθεριστικων καταλυμάτων μέχρι την άμμο καθώς και την πλήρη κατάληψη της ζώνης παραλίας απο ομπρέλες και μπαρ .αυτο που οικτιρουμε σε άλλες χωρίς πχ νότια Ισπανία θελουμε να το επιτρέψουμε στην Ελλάδα για βραχυχρόνια οικονομικά κέρδη και μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή.η παράλειψη δε των περιοχών natura μόνο εγκληματική μπορεί να θεωρηθεί.

  • Όλο το σχέδιο νόμου είναι απαράδεκτο το άρθρο 11 παρ 2 και 4 σίγουρα δεν ευνοούν το γενικό καλό αλλά το καλό ολίγων. Οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες σε πρόσβαση για όλους, απαράδεκτη παντελώς η παράγραφος 2 πρέπει να καταργηθεί (όπως βέβαια και όλο το σχέδιο νόμου), Η προσωρινότητα του άρθρου 1 που περιορίζεται χρονικά!!Η λέξη παραχώρηση πρέπει να εξαφανισθεί!! ας αποσυρθεί το νομοσχέδιο και το επόμενο αν θα έρθει σαφέστατα τελείως διαφορετικό να αναφέρεται σε περιορισμένη χρονικά και χωρικά εκμίσθωση με διαφανείς διαδικασίες.

  • 8 Μαΐου 2014, 17:55 | Αθανάσιος

    Το δικαίωμα των πολιτών να έχουν άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες είναι αναφαίρετο. Να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο ή τουλάχιστον το συγκεκριμένο άρθρο. Δεν είναι δυνατόν το κάθε μαγαζί-μπαρ, ξενοδοχείο ή ακόμα και μια καντίνα με τη μουσική στη διαπασών να δεσμεύει τον αιγιαλό και τις παραλίες με ένα σωρό ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ένα μπάνιο του έμεινε του λαού, αφήστε τουλάχιστον να κολυμπήσει με την ηρεμία και την ησυχία του.
    Η ιδιωτικοποίηση πρέπει να έχει και ένα όριο.

  • 8 Μαΐου 2014, 15:19 | Τούνη Λουϊζα

    Πρέπει το νομοσχέδιο να προφυλάξει το δικαίωμα του κάθε πολίτη και επισκέπτη για δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στη ακρογιαλιά. Στην περίπτωση που υπάρχουν σε όλο το μήκος της παραλίας μαγαζιά (μπαρ ξενοδοχεία κλπ) πρέπει ορισμένες επιχειρήσεις να ΜΗΝ έχουν την χρήση της παραλίας μπροστά τους. Αυτό πως θα κριθεί; πρέπει να καθοριστεί βάσει κριτηρίων.

  • 8 Μαΐου 2014, 15:21 | Γιώργος Βασιλαντονόπουλος

    To άρθρο είναι κατάπτυστο. Η παραχώρηση των αιγιαλών και των παραλιών προς εκμετάλευση θα είναι καταστροφική όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα χωρίς να υπάρχει ανάλογος νόμος έχουμε τεράστια καταστροφή των παραλιών από τις ξαπλώστρες και τα beach bars, μετά από αυτό το νομοσχέδιο τι περιμένουμε να έχουμε. Θα εξοικονομηθούν χρήματα αρκετά τα επόμενα 5-10 χρόνια αλλά στη συνέχεια δε θα υπάρχουν παραλίες αλλά μπαζομένη γη. Τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά και για τον τουρισμό μακροπρόθεσμα καθώς αυτό που πουλά η ελλάδα είναι η ομορφιές του τόπου… αλλά ποιός ενδιαφερετε…
    Όλα ξεπουλιούνται χωρίς λογική …
    Κρίμα.

  • 8 Μαΐου 2014, 15:51 | Γιώργος Δέτσης

    Εντελώς απαράδεκτο το νομοσχέδιο. Στο μόνο που αποσκοπεί είναι στο ξεπούλημα των αιγιαλών και στην ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου πλούτου. Να το αποσύρετε.

  • 8 Μαΐου 2014, 15:50 | iannis loumakis

    διαφωνώ με το νομοσχέδιο αυτό.
    η ελληνική παραλία για όλους τους Ελληνες, και για τους Φιλοξενούμενούς των.

  • 8 Μαΐου 2014, 15:08 | Γιώργος Δέτσης

    Εντελώς απαράδεκτο νομοσχέδιο. Στο μόνο που αποσκοπεί είναι στο ξεπούλημα των αιγιαλών και στην ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου πλούτου. Να το αποσύρετε.