Άρθρο 05: Οριοθέτηση παραλίας – Συνέπειες -Περιορισμοί

1. Όταν απαιτείται η προσθήκη ζώνης ξηράς στον αιγιαλό για την εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα, δημιουργείται ζώνη παραλίας με χάραξη οριογραμμής κίτρινου χρώματος. Η ζώνη παραλίας δεν μπορεί να υπερβαίνει σε πλάτος τα πενήντα (50) μέτρα.
2. Η οριογραμμή παραλίας χαράσσεται από την Επιτροπή στα υπόβαθρα της παρ. 1 του άρθρου 3, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από αίτηση ενδιαφερόμενου και σε μήκος τουλάχιστον χιλίων (1000) μέτρων ή και περισσότερο αν το τμήμα που απομένει μέχρι την επόμενη εγκεκριμένη οριογραμμή δεν υπερβαίνει τα διακόσια (200) μέτρα. Σε ιδιωτικά νησιά δημιουργείται ζώνη παραλίας ύστερα από αίτημα του ιδιοκτήτη.
3. Η ζώνη παραλίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει την ρυμοτομική γραμμή εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ή τη διαμορφωμένη γραμμή δόμησης, όπως προσδιορίζεται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε περιπτώσεις οικισμών παραδοσιακών ή υφισταμένων πριν το έτος 1923 και χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή εχόντων πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους.
4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.
5. Αιτήματα χάραξης οριογραμμής παραλίας εισάγονται από την Κτηματική Υπηρεσία στην Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση και η σχετική έκθεση συντάσσεται το αργότερο σε δύο μήνες από την υποβολή τους. Η έκθεση περιέχει ειδική αιτιολογία για την ανάγκη καθορισμού ζώνης παραλίας, με κριτήριο την εξυπηρέτηση της ελεύθερης επικοινωνίας των πολιτών με την θάλασσα από την υφιστάμενη ζώνη του αιγιαλού ή άλλα ακίνητα κοινής χρήσης, όπως ιδίως διαμορφωμένες παράκτιες οδούς και εγκρίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αναρτάται στην ιστοσελίδα της παρ. 5 του άρθρου 3 και τοιχοκολλάται ανακοίνωση στο κατάστημα συνεδριάσεων του οικείου Δήμου και του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.
6. Η απόφαση έγκρισης ισχύει ως κήρυξη απαλλοτρίωσης των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη ζώνη παραλίας, για δημόσια ωφέλεια, υπέρ και με δαπάνη του Δήμου, όταν η ζώνη παραλίας εφάπτεται σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης και του Δημοσίου σε κάθε άλλη περίπτωση. Ακίνητα νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που προέρχονται από δωρεάν παραχώρηση του κράτους και καταλαμβάνονται από τη ζώνη παραλίας περιέρχονται στην κοινή χρήση χωρίς αντάλλαγμα, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η δημοσίευση της απόφασης έγκρισης συνιστά τεκμήριο γνώσης της κήρυξης για τους ιδιοκτήτες των θιγομένων ακινήτων οι οποίοι οφείλουν να απέχουν, για μια τριετία, της κατασκευής, βελτίωσης, δενδροφύτευσης ή άλλης τυχόν προσθήκης στα ακίνητα. Αύξηση της αξίας των ακινήτων από τις πιο πάνω ενέργειες δεν αποζημιώνεται.
7. Στα απαλλοτριούμενα ακίνητα εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 653/1977 (Α΄214), όπως ισχύει. Η Πράξη Αναλογισμού της αποζημίωσης των θιγομένων ιδιοκτησιών συντάσσεται από την Υπηρεσία Δόμησης του οικείου Δήμου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 32 και επ. του Ν.Δ. της 17/7/23 (ΦΕΚ 228 Α). Για τη διαδικασία απαλλοτρίωσης εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των απαλλοτριώσεων λόγω ρυμοτομίας.
8. Ακίνητα που εμπίπτουν στη ζώνη παραλίας και χάνουν την αρτιότητά τους λόγω εμβαδού, εξαιτίας του τμήματος που αποκόπτεται, θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια αν το εμβαδό του απομένοντος υπερβαίνει το ογδόντα τοις εκατό (80%) του απαιτούμενου από το νόμο. Χαράξεις παραλιών που έχουν διενεργηθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για τις οποίες δεν έχουν συντελεστεί οι σχετικές απαλλοτριώσεις, καταλαμβάνονται από την παρούσα διάταξη.
9. Διαδικασία καθορισμού ζώνης παραλίας για την οποία δεν έχει συντελεστεί συντελεστεί η σχετική απαλλοτρίωση, μπορεί να ανακαλείται και να επαναλαμβάνεται κατά τις διατάξεις του παρόντος μετά από αίτημα ενδιαφερόμενου.

  • 6 Μαΐου 2014, 18:28 | Φωτεινή Δεληβοριά

    Συμφωνώ με Νίκος Βίττης, Κώστας Πεχλιβάνογλου, ΕΛΛΗΝΙΚH ΕΤΑIΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
    και με το ΤΕΕ Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.Η αυθαίρετη οριοθέτηση στα 50 μετρα δείχνει προχειρότητα.Πρέπει να γίνει διάκριση γεωλογικά ,αν υπάρχουν παραδοσιακά κτίσματα και στα υπόλοιπα μέρη να οριοθετηθεί σε μεγάλο πλάτος όπου θα προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον.Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό και πρόχειρο!

  • 6 Μαΐου 2014, 11:53 | ΣΚΟΥΡΛΗΣ Δ.

    Παραγρ. 9
    Σχεδόν ποτέ δεν γίνεται απαλλοτρίωση γιατί δεν διαθέτει το κράτος χρήματα για το σκοπό αυτό. Άρα θα ανακαλείται σχεδόν πάντα από αυτόν που θίγεται….

  • 5 Μαΐου 2014, 19:17 | ΣΤΕΛΛΑ

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ!ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!

  • 5 Μαΐου 2014, 18:30 | Ιρις Π.

    Η ζώνη της παραλίας καλό θα ήταν να καθορίζεται με επιστημονικά κριτήρια. Ο ορισμός των 50 μέτρων είναι αόριστος και άσκοπος σε κάποιες περιπτώσεις.
    Συμφωνώ με το σχόλιο της Παναγιώτας Θεοδώρου, ΑΡΧΕΛΩΝ
    » Το εδάφιο 2 της παραγράφου 1 (μέγιστο πλάτος ζώνης παραλίας είναι τα 50 μέτρα) δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Η ζώνη παραλίας πρέπει να χαράσσεται βάσει γεωμορφολογικών στοιχείων.
    Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 1 η χάραξη ζώνης παραλίας εξαρτάται αποκλειστικώς και μόνο από την ανάγκη επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα. Η εξάρτηση της χάραξης ζώνης παραλίας από αυτό και μόνο το γεγονός, καθιστά αντιφατική την εν λόγω διάταξη με τους σκοπούς του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η «προστασία» του αιγιαλού και της παραλίας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προβλεφθούν και άλλες περιπτώσεις (π.χ. λόγοι προστασίας του περιβάλλοντος), όπου η χάραξη ζώνης παραλίας θα είναι υποχρεωτική. Για παράδειγμα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους οικοτόπους θινών που καταλαμβάνουν την χερσαία ζώνη που βρίσκεται πίσω από την αμμώδη παραλία και συνεχίζονται προς την ενδοχώρα για πολλές δεκάδες μέτρα. Οι οικότοποι θινών περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43 για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας καθώς η οικολογική τους αξία και σημασία είναι μεγάλη τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

  • 4 Μαΐου 2014, 22:11 | Γεώργιος Ανδρέας Ζάννος

    Συμφωνώ με προηγούμενο σχόλιο:

    Το εδάφιο 2 της παραγράφου 1 (μέγιστο πλάτος ζώνης παραλίας είναι τα 50 μέτρα) δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Η ζώνη παραλίας πρέπει να χαράσσεται βάσει γεωμορφολογικών στοιχείων. Υπάρχουν περιπτώσεις που η «παραλία» εκτείνεται ή πρέπει να εκτείνεται σε μεγαλύτερο των 50 μέτρων πλάτος. Και άλλες π.χ.όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, όπου το πλάτος μπορέι να είναι μικρότερο
    Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 1 η χάραξη ζώνης παραλίας εξαρτάται αποκλειστικώς και μόνο από την ανάγκη επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα. Η εξάρτηση της χάραξης ζώνης παραλίας από αυτό και μόνο το γεγονός, καθιστά αντιφατική την εν λόγω διάταξη με τους σκοπούς του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η «προστασία» του αιγιαλού και της παραλίας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προβλεφθούν και άλλες περιπτώσεις (π.χ. λόγοι προστασίας του περιβάλλοντος), όπου η χάραξη ζώνης παραλίας θα είναι υποχρεωτική. Για παράδειγμα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους οικοτόπους θινών που καταλαμβάνουν την χερσαία ζώνη που βρίσκεται πίσω από την αμμώδη παραλία και συνεχίζονται προς την ενδοχώρα για πολλές δεκάδες μέτρα. Οι οικότοποι θινών περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43 για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας καθώς η οικολογική τους αξία και σημασία είναι μεγάλη τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  • 2 Μαΐου 2014, 13:49 | ΔΗΜΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΙΜΩΛΟΣ 02/05/2014
    ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Αριθ. Πρωτ. 875
    ΔΗΜΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ
    ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ : Κίμωλος
    ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2287051218 ΦΑΞ : 2287051768 EMAIL : Κimolos@hol.gr

    ΘΕΜΑ: «Διαβούλευση για το Νομοσχέδιο Οριοθέτηση, Διαχείριση και Προστασία Αιγιαλού και παραλίας».

    Άρθρο 05
    Στο νησί μας (Κίμωλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.
    Άρθρο 08
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 2 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    2. Η οριογραμμή του αιγιαλού δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια α) κτισμάτων ή κατασκευών που προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού ή έχουν κηρυχθεί διατηρητέα ή παραδοσιακά κατά τις κείμενες διατάξεις, β) του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου υφιστάμενου οικισμού ή των οικισμών των προϋφισταμένων του 1923, των κάτω των 2.000 κατοίκων καθώς και των παραδοσιακών οικισμών, γ) μεμονωμένων κτισμάτων ή συγκροτημάτων αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κτλ). Αν το κτίσμα παύσει να υφίσταται ή αποχαρακτηρισθεί ενημερώνεται η Κτηματική Υπηρεσία για τον επανακαθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού. Με την κίνηση της διαδικασίας κήρυξης κτίσματος ως παραδοσιακού ή διατηρητέου αναστέλλεται η διαδικασία επανακαθορισμού και ολοκληρώνεται μετά την έκδοση της απόφασης κήρυξης ή τη ρητή απόρριψη του αιτήματος.
    Η παράγραφος 3 να διαμορφωθεί ως εξής :
    Αν διαπιστώνεται η εισχώρηση της ρυμοτομικής γραμμής εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ή των ορίων των οικισμών των νόμιμα οριοθετημένων (προ 23, κάτω των 2.000 κατοίκων, παραδοσιακών κτλ) στην ζώνη του αιγιαλού, κινείται υποχρεωτικά η διαδικασία τροποποίησής του, ώστε να ταυτίζεται το όριο του με την οριογραμμή αιγιαλού. Ο τυχόν υφιστάμενος οριακός δρόμος ή πεζόδρομος του ρυμοτομικού σχεδίου ή δημοτικός δρόμος του οικισμού, αποτελεί στην περίπτωση αυτή ζώνη παραλίας.
    Ο Αντιδήμαρχος
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΜΜ. ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ

  • 2 Μαΐου 2014, 12:49 | ΣΟΦΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ

    Στη Μήλο, υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια μικρά παραλιακά παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων για την φύλαξη και προστασία των καϊκιών τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά γνωστά ως σύρματα αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί μας διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Για την προστασία των ανωτέρω κτισμάτων πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:

    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών (μετά των προσαρτημάτων τους) ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

    Με εκτίμηση

    Σοφία Βαμβακάρη
    Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
    Δήμου Μήλου

  • Η διατήρηση της υποχρεωτικής ζώνης παραλίας (ή παρόχθιας ζώνης), κατ’ επέκταση του Αιγιαλού (ή της Όχθης) αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για τη διάβρωση των ακτών ή των όχθων λιμνών και ποταμών. Αυτό αποτελεί τη «φυσική» ανάγκη επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και την «ανθρώπινη» ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση προς τις ακτές (ή τις όχθες). ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ λοιπόν, θα πρέπει να προσδιορίζεται ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ (ή την Όχθη) και ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (ή παρόχθια ζώνη) πλάτους που θα καθορίζεται με κριτήρια γεωμορφολογικά και ακτομηχανικά λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και ιδιαίτερες περιπτώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

  • 2 Μαΐου 2014, 10:49 | ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΒΗΧΟΣ

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

  • 2 Μαΐου 2014, 10:22 | ZOI PERDIKI

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 2 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    2. Η οριογραμμή του αιγιαλού δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια α) κτισμάτων ή κατασκευών που προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού ή έχουν κηρυχθεί διατηρητέα ή παραδοσιακά κατά τις κείμενες διατάξεις, β) του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου υφιστάμενου οικισμού ή των οικισμών των προϋφισταμένων του 1923, των κάτω των 2.000 κατοίκων καθώς και των παραδοσιακών οικισμών, γ) μεμονωμένων κτισμάτων ή συγκροτημάτων αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κτλ). Αν το κτίσμα παύσει να υφίσταται ή αποχαρακτηρισθεί ενημερώνεται η Κτηματική Υπηρεσία για τον επανακαθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού. Με την κίνηση της διαδικασίας κήρυξης κτίσματος ως παραδοσιακού ή διατηρητέου αναστέλλεται η διαδικασία επανακαθορισμού και ολοκληρώνεται μετά την έκδοση της απόφασης κήρυξης ή τη ρητή απόρριψη του αιτήματος.
    Η παράγραφος 3 να διαμορφωθεί ως εξής :
    Αν διαπιστώνεται η εισχώρηση της ρυμοτομικής γραμμής εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ή των ορίων των οικισμών των νόμιμα οριοθετημένων (προ 23, κάτω των 2.000 κατοίκων, παραδοσιακών κτλ) στην ζώνη του αιγιαλού, κινείται υποχρεωτικά η διαδικασία τροποποίησής του, ώστε να ταυτίζεται το όριο του με την οριογραμμή αιγιαλού. Ο τυχόν υφιστάμενος οριακός δρόμος ή πεζόδρομος του ρυμοτομικού σχεδίου ή δημοτικός δρόμος του οικισμού,αποτελεί στην περίπτωση αυτή ζώνη παραλίας.

  • Άρθρο 5.1
    Σκεπτικό: Ο ορισμός των 50 μέτρων είναι περιοριστικός.
    Πρόταση για τη Διαβούλευση: Προτείνεται η τροποποίηση της τελευταίας πρότασης σε: «Η ζώνη παραλίας δεν μπορεί να υπερβαίνει σε πλάτος τα πενήντα (50) μέτρα, εκτός αν υπάρχει αιτιολογημένη έκθεση από τα συναρμόδια υπουργεία ή τις κατά τόπους αρμόδιες επιτροπές του άρθρου 4 για ζώνη παραλίας μεγαλύτερη των 50 μέτρων»

    Άρθρο 5.2
    Πρόταση για τη Διαβούλευση: Προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου σε: «Η οριογραμμή παραλίας χαράσσεται από την Επιτροπή στα υπόβαθρα της παρ. 1 του άρθρου 3, αυτεπάγγελτα και για όλη την περιοχή αρμοδιότητας της. Μετά τη δημοσιοποίηση της και ύστερα από αίτηση ενδιαφερόμενου και σε μήκος τουλάχιστον χιλίων (1000) μέτρων ή και περισσότερο αν το τμήμα που απομένει μέχρι την επόμενη εγκεκριμένη οριογραμμή δεν υπερβαίνει τα διακόσια (200) μέτρα, ισχύουν οι διατάξεις της επανεξέτασης της οριογραμμής από την Επιτροπή καθορισμού οριογραμμών και τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ελέγχου που προβλέπονται στο άρθρο 4. Τα ιδιωτικά νησιά δεν εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο ορισμό της οριογραμμής παραλίας.»

    Άρθρο 5.5
    Πρόταση για τη Διαβούλευση: Προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου σε: «Η χάραξη της οριογραμμής παραλίας υλοποιείται για όλη τη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητας της Επιτροπής, εισάγεται από την Κτηματική Υπηρεσία …(το υπόλοιπο ως έχει»

    Άρθρο 5.6
    Πρόταση για τη Διαβούλευση: Να προστεθεί στο τέλος «που εκδίδεται υποχρεωτικά εντός 2 μηνών μετά την απόφαση έγκρισης».

    Άρθρο 5.7
    Πρόταση για τη Διαβούλευση: Να προστεθεί στο τέλος: «Στην πράξη αναλογισμού της αποζημίωσης των θιγομένων ιδιοκτησιών προστίθενται και τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από το δημόσιο από την απόφαση έγκρισης μέχρι την πράξη αναλογισμού».

    Άρθρο 3.5.

  • Διαφωνούμε ότι η «διαδικασία καθορισμού ζώνης παραλίας για την οποία δεν έχει συντελεστεί η σχετική απαλλοτρίωση, μπορεί να ανακαλείται και να επαναλαμβάνεται …». Το ορθό είναι να προχωρήσει με διαδικασίες κατεπείγοντος ή σχετική απαλλοτρίωση.

  • 2 Μαΐου 2014, 09:44 | Νικόλαος Γεωργάκης

    Στην παράγραφο 9 δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο θα ανακαλείται ο καθορισμός παραλίας ή παρόχθιας ζώνης. Με ποιο αιτιολογικό και μετά από πόσο χρονικό διάστημα από τον καθορισμό τους (π.χ. στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπάρχουν χρονικά όρια είτε από την απόφαση κήρυξης είτε από την απόφαση ορισμού τιμής μονάδος) θα μπορεί να κατατεθεί η αίτηση του κάθε ενδιαφερόμενου;

  • 2 Μαΐου 2014, 09:18 | Νικόλαος Γεωργάκης

    6. Η απόφαση έγκρισης ισχύει ως κήρυξη απαλλοτρίωσης των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη ζώνη παραλίας, για δημόσια ωφέλεια, υπέρ και με δαπάνη του Δήμου, όταν η ζώνη παραλίας εφάπτεται σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης και του Δημοσίου σε κάθε άλλη περίπτωση.

    Η ανωτέρω παράγραφος θα πρέπει να τροποποιηθεί και παντού η κήρυξη απαλλοτρίωσης των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη ζώνη παραλίας ή της παρόχθιας ζώνης, για δημόσια ωφέλεια, να γίνετε υπέρ και με δαπάνη του Δημοσίου ασχέτως εάν αυτή είναι εντός ή εκτός εγκεκριμένου σχεδίου, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα είτε στην διαχείριση είτε στην προστασία τους, λόγω παράλληλων αρμοδιοτήτων διαφορετικών υπηρεσιών, Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί μέχρι σήμερα με την διαχρονική εξέλιξη του τρόπου παραχώρησης χρήσης στους Ο.Τ.Α. της απλής χρήσης παραλίας και παρόχθιας ζώνης.

  • 2 Μαΐου 2014, 08:46 | Ιωάννης Βουτσίνος, Ενας εκ των Ιδιοκτητων, Προεδρος Ναυτικου Ομιλου Γαλησσα

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

    ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΗΣΣΑ ΣΥΡΟΥ, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

    Έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την δυνατότητα μεταβίβασης εκτάσεων του δημοσίου σε κατέχοντες ακίνητα αυτού.

    Στην παραλιακή ζώνη του Γαλησσά Σύρου, υπάρχουν ιδιοκτησίες ιδιωτών, οι οποίες κατέχονται με νόμιμους τίτλους, που ανάγονται μέχρι του 1880 τουλάχιστον. Με την υπ’αριθμόν 1984/17.12.1993 απόφαση Νομάρχη Κυκλάδων (ΦΕΚ 788Δ’/3.8.1994), χαράχθηκε η γραμμή του αιγιαλού και της παραλίας στον Γαλησσά και συμπεριλήφθηκε ένα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΑΣΕΩΣ 27 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, η οποία σημειωτέον έχει πολύ μεγάλο και ασυνήθιστο πλάτος και ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΗΜΑ ΑΝΗΚΟΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
    ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι η άνω χαραχθείσα ζώνη του παλαιού αιγιαλού καταλαμβάνει πολλές ιδιοκτησίες, που όπως προαναφέρθηκε, οι κάτοχοι τους διαθέτουν παλαιότατους τίτλους και εκτός αυτού τις κατέχουν συνεχώς και αδιαλείπτως ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, χωρίς ποτέ να έχουν αποξενωθεί από αυτές, από τότε που τις απέκτησαν.
    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, πάνω στις ιδιοκτησίες αυτές υπάρχουν και λειτουργούν επιχειρήσεις, για την δημιουργία των οποίων έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, έχουν πληρωθεί φόροι, έχουν εκδοθεί άδειες λειτουργίας, οι οποίες είναι σε ισχύ μέχρι και σήμερα.
    Για την δημιουργία και την ύπαρξη των επιχειρήσεων αυτών έχουν επενδυθεί κόποι και αγώνες ολόκληρων γενεών, δεδομένου ότι οι τωρινοί ιδιοκτήτες έχουν διαδεχθεί τους δικαιοπαρόχους τους, οι οποίοι με τα ίδια προσόντα τις κατέχουν και τις νέμονται συνεχώς για σειρά ετών.
    Η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών έχει ενισχύσει την τόσον την οικονομική ζωή της Σύρου, γιατί σ’αυτές δουλεύουν πολλοί εργαζόμενοι, όσον και της χώρας γενικότερα, γιατί οι ιδιοκτήτες τους φορολογούνται, αποδίδουν ΦΠΑ και γενικά συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία με τον μέγιστο δυνατό τρόπο.
    Με την αριθμόν 234/2013 (ΦΕΚ 1020 Β/25.4.2013) απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκε από το ελληνικό δημόσιο προς το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., η άνω έκταση των 27.992 τμ. στον Γαλησσά, χωρίς να ληφθεί καμία πρόνοια και πρόβλεψη για τις άνω ιδιοκτησίες και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν επ’αυτών.
    Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και τις προϋποθέσεις που ορίζονται σ’αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που κατέχουν τίτλους και αποδεδειγμένα κατέχουν τις ιδιοκτησίες τους μέχρι και σήμερα, να προβούν σε αγορά τους από το ελληνικό δημόσιο ή άλλως πώς να ελλείψει η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.
    Όμως η μεταβίβαση της άνω εκτάσεως των 27 στρεμμάτων στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., ΜΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ, αφού δεν καλυπτόμαστε από τις διατάξεις του άνω νομοσχεδίου, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΙΛΕΊ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΔΗΜΌΣΙΟ.
    ΣΗΜΕΙΩΝΟΜΕ ΑΚΟΜΗ, ότι εμείς ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ, αλλά ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, που αγοράσαμε τις ιδιοκτησίες μας ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, επενεδύσαμε πάνω σ’αυτές τους κόπους ολόκληρων ζωών και ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ, ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ μας δημόσιο κτήμα, το οποίο μάλιστα μεταβιβάστηκε στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ μας ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.
    ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ,
    Θα πρέπει να ληφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση, ΩΣΤΕ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, να επεκταθούν και στην περίπτωση μας, δηλαδή σε ακίνητα που έχει μεταβιβάσει το ελληνικό δημόσιο, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕ, ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΠΑΝΩ Σ’ΑΥΤΑ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε εμάς να προασπίσομε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα μας και να τύχομε των ευεργετημάτων της χρηστής διοίκησης και όχι να αντιμετωπίζομε το σκληρότερο πρόσωπο αυτής, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΜΑΣ, εν αγνοία μας, χωρίς την θέληση μας και παρά τα νόμιμα δικαιώματα μας.

  • 1 Μαΐου 2014, 21:21 | Λυκούσης Βασίλης

    Δεν ειναι δυνατόν να υπάρχουν περιορισμοί οπως «Η ζώνη παραλίας δεν μπορεί να υπερβαίνει σε πλάτος τα πενήντα (50) μέτρα». Τα κριτήρια και του ευρους πρέπει να ειναι επιστημονικά λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια της παραγράφου 1.
    Συμφωνώ με τα επίκαιρα και τεκμηριωμένα σχόλια των Κώστα Πεχλιβάνογλου και Νίκου Βίττη, Κώστα Πεχλιβάνογλου, ΕΛΛΗΝΙΚHΣ ΕΤΑIΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

    Δρ Β. Λυκούσης
    Διευθυντής Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας
    Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

  • 1 Μαΐου 2014, 20:29 | ΒΑΣΙΛΗΣ Π

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 2 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    2. Η οριογραμμή του αιγιαλού δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια α) κτισμάτων ή κατασκευών που προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού ή έχουν κηρυχθεί διατηρητέα ή παραδοσιακά κατά τις κείμενες διατάξεις, β) του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου υφιστάμενου οικισμού ή των οικισμών των προϋφισταμένων του 1923, των κάτω των 2.000 κατοίκων καθώς και των παραδοσιακών οικισμών, γ) μεμονωμένων κτισμάτων ή συγκροτημάτων αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κτλ). Αν το κτίσμα παύσει να υφίσταται ή αποχαρακτηρισθεί ενημερώνεται η Κτηματική Υπηρεσία για τον επανακαθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού. Με την κίνηση της διαδικασίας κήρυξης κτίσματος ως παραδοσιακού ή διατηρητέου αναστέλλεται η διαδικασία επανακαθορισμού και ολοκληρώνεται μετά την έκδοση της απόφασης κήρυξης ή τη ρητή απόρριψη του αιτήματος.
    Η παράγραφος 3 να διαμορφωθεί ως εξής :
    Αν διαπιστώνεται η εισχώρηση της ρυμοτομικής γραμμής εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ή των ορίων των οικισμών των νόμιμα οριοθετημένων (προ 23, κάτω των 2.000 κατοίκων, παραδοσιακών κτλ) στην ζώνη του αιγιαλού, κινείται υποχρεωτικά η διαδικασία τροποποίησής του, ώστε να ταυτίζεται το όριο του με την οριογραμμή αιγιαλού. Ο τυχόν υφιστάμενος οριακός δρόμος ή πεζόδρομος του ρυμοτομικού σχεδίου ή δημοτικός δρόμος του οικισμού,αποτελεί στην περίπτωση αυτή ζώνη παραλίας.

  • Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

    ΔΕΛΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ(ΑΡΗΣ)
    Πολ.Μηχανικός-Τουριστικός Επιχειρηματίας
    Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλακών «Πλακιωτικη Ένωση»

  • 1 Μαΐου 2014, 19:36 | Παναγιώτα Θεοδώρου, ΑΡΧΕΛΩΝ

    Το εδάφιο 2 της παραγράφου 1 (μέγιστο πλάτος ζώνης παραλίας είναι τα 50 μέτρα) δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Η ζώνη παραλίας πρέπει να χαράσσεται βάσει γεωμορφολογικών στοιχείων.
    Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 1 η χάραξη ζώνης παραλίας εξαρτάται αποκλειστικώς και μόνο από την ανάγκη επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα. Η εξάρτηση της χάραξης ζώνης παραλίας από αυτό και μόνο το γεγονός, καθιστά αντιφατική την εν λόγω διάταξη με τους σκοπούς του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η «προστασία» του αιγιαλού και της παραλίας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προβλεφθούν και άλλες περιπτώσεις (π.χ. λόγοι προστασίας του περιβάλλοντος), όπου η χάραξη ζώνης παραλίας θα είναι υποχρεωτική. Για παράδειγμα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους οικοτόπους θινών που καταλαμβάνουν την χερσαία ζώνη που βρίσκεται πίσω από την αμμώδη παραλία και συνεχίζονται προς την ενδοχώρα για πολλές δεκάδες μέτρα. Οι οικότοποι θινών περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43 για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας καθώς η οικολογική τους αξία και σημασία είναι μεγάλη τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  • 1 Μαΐου 2014, 12:40 | Φραγκισκος Αιβαλιωτης

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη. Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής: 4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

  • 1 Μαΐου 2014, 12:26 | ΑΝΝΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους

    δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη

    χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και

    περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων

    αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας,

    και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα

    προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό

    ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των

    συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.

    προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους

    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε

    ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές

    πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:

    εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

  • 1 Μαΐου 2014, 11:32 | Θ.Κιουπίδης

    Ο ορισμός ζώνης παραλίας να είναι υποχρεωτικός, τουλάχιστον εκτός οικισμών.
    Η ΖΠ είναι το σημαντικότερο κομμάτι της εκμεταλλεύσιμης κοινόχρηστης παράκτιας ζώνης. Ο αιγιαλός, εξ ορισμού του, είναι «άχρηστος» αφού βρέχεται απο τη θάλασσα και δεν πρέπει/επιτρέπει την αλλοίωση του.
    Η ΖΠ πρέπει να αποκτήσει και ΠΡΑΚΤΙΚΑ τη ΣΗΜΑΣΙΑ που της αποδίδεται θεωρητικά και της αρμόζει.
    Να ορίζεται συγκεκριμένο (πχ.10μ) πλάτος ζώνης παραλίας που είναι αυτοαποζημιούμενο και να μην απαιτούνται περαιτέρω διαδικασίες για την ολοκλήρωση/συντέλεση της απαλλοτρίωσης. Η κήρυξή της δηλαδή να ισοδυναμεί και με τη συντέλεση. ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
    Σε απότομα πρανή η αυτοαπαλλοτριούμενη παραλία να χαράσσεται με τέτοιο πλάτος ώστε να ισχωρεί τουλάχιστον 10μ ή 15μ απο το φρύδι του πρανούς και μέσα. Αν ΖΠ «πέφτει» μέσα στο απότομο πρανές το εναπομένων τμήμα του πρανούς μέχρι τη στέψη του είναι για όλους αν όχι παντελώς ανεκμετάλλευτο, τουλάχιστον πολύ δύσκολα εκμεταλλεύσιμο.

  • 30 Απριλίου 2014, 22:14 | ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 2 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    2. Η οριογραμμή του αιγιαλού δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια α) κτισμάτων ή κατασκευών που προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού ή έχουν κηρυχθεί διατηρητέα ή παραδοσιακά κατά τις κείμενες διατάξεις, β) του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου υφιστάμενου οικισμού ή των οικισμών των προϋφισταμένων του 1923, των κάτω των 2.000 κατοίκων καθώς και των παραδοσιακών οικισμών, γ) μεμονωμένων κτισμάτων ή συγκροτημάτων αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κτλ). Αν το κτίσμα παύσει να υφίσταται ή αποχαρακτηρισθεί ενημερώνεται η Κτηματική Υπηρεσία για τον επανακαθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού. Με την κίνηση της διαδικασίας κήρυξης κτίσματος ως παραδοσιακού ή διατηρητέου αναστέλλεται η διαδικασία επανακαθορισμού και ολοκληρώνεται μετά την έκδοση της απόφασης κήρυξης ή τη ρητή απόρριψη του αιτήματος.
    Η παράγραφος 3 να διαμορφωθεί ως εξής :
    Αν διαπιστώνεται η εισχώρηση της ρυμοτομικής γραμμής εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ή των ορίων των οικισμών των νόμιμα οριοθετημένων (προ 23, κάτω των 2.000 κατοίκων, παραδοσιακών κτλ) στην ζώνη του αιγιαλού, κινείται υποχρεωτικά η διαδικασία τροποποίησής του, ώστε να ταυτίζεται το όριο του με την οριογραμμή αιγιαλού. Ο τυχόν υφιστάμενος οριακός δρόμος ή πεζόδρομος του ρυμοτομικού σχεδίου ή δημοτικός δρόμος του οικισμού,αποτελεί στην περίπτωση αυτή ζώνη παραλίας.

  • 30 Απριλίου 2014, 22:21 | Καμακάρη Ειρήνη

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:

    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

    Καμακάρη Ειρήνη
    κάτοικος Μήλου

  • 30 Απριλίου 2014, 20:44 | Νίκος

    παρ.3 Δεν αναφέρεται εξαίρεση από τη ζώνη παραλίας των κτισμάτων που υφίστανται νόμιμα (κατασκευής προ του ’55 παραδείγματος χάριν) και αποτελούν κτίσματα μεγάλης ιστορικής αξίας για την περιοχή τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή όχι.
    Αναφέρομαι σε ιστορικό κτίριο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920 (άγνωστη η ακριβής χρονολογία) από Νομικό Πρόσωπο εποπτευόμενο από το Ελληνικό Δημόσιο και που σήμερα ανήκει σε ιδιώτη. Το συγκεκριμένο κτίσμα βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας, η οποία χαράχτηκε προ εξαετίας και, σημειωτέον, δεν απαλλοτριώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σωρεία προβλημάτων σε άδειες επισκευής, αλλαγής χρήσης κτλ.

  • 30 Απριλίου 2014, 19:45 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΩΡΙΟΥ

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΩΡΙΟΥ
    ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΜΗΛΟΥ

  • 30 Απριλίου 2014, 16:43 | Νίκος Βίττης, Κώστας Πεχλιβάνογλου, ΕΛΛΗΝΙΚH ΕΤΑIΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Ο αποχωρισμός των διαδικασιών χαρακτηρισμού του αιγιαλού από τις αντίστοιχες διαδικασίες για τον καθορισμό της ζώνης παραλίας αντιβαίνει στη θεώρηση του παράκτιου χώρου και των οικοσυστημάτων του ως μιας ενιαίας γεωγραφικής ενότητας και στη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2002/341), Chapter II-Principles της 30-5-2002. Η ζώνη παραλίας συμβάλει στην ισορροπία του παράκτιου οικοσυστήματος και εξυπηρετεί όχι μόνο την επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, αλλά λειτουργεί κυρίως ως τροφοδότης χερσογενούς υλικού (buffer zone), διατηρώντας το ισοζύγιο της παράκτιας ζώνης.
    Η επιλογή του διαχωρισμού των δύο διαδικασιών σε συνδυασμό με την ανυπαρξία σχετικής χρονικής πρόβλεψης για τον καθορισμό ζώνης παραλίας θα οδηγήσει στη δημιουργία καταστάσεων, οι οποίες θα έρχονται σε αντίθεση με το χαρακτήρα της παραλίας ως κοινόχρηστου αγαθού αλλά και ως τμήματος της παράκτιας ζώνης, που χρήζει αυξημένης προστασίας. Ο διαχωρισμός του καθορισμού της ζώνης παραλίας από τον καθορισμό της ζώνης του αιγιαλού, δίνει την «ευκαιρία» στους ιδιοκτήτες ακινήτων στην εκτός του αιγιαλού ζώνη να προχωρήσουν σε κατασκευές οι οποίες θα καταστίσουν πρακτικά αδύνατο το μεταγενέστερο καθορισμό της ζώνης παραλίας εξαιτίας του τεράστιου οικονομικού βάρους, που θα συνεπάγονται οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις.
    Θα πρέπει να καθοριστεί η διαμορφωμένη εν τοις πράγμασι γραμμή δόμησης και να μπουν κριτήρια και προδιαγραφές για τον καθορισμό της γιατί σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε «επεκτάσεις» των οικισμών» σε βάρος του αιγιαλού.
    Η ζώνη παραλίας πρέπει να συνδέεται με γεωμορφολογικά κριτήρια και όχι με μέγιστο πλάτος.

  • 30 Απριλίου 2014, 16:02 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΑΜΟΥΛΑΚΗΣ

    Στη Μήλο, υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια μικρά παραλιακά παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων για την φύλαξη και προστασία των καϊκιών τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά γνωστά ως σύρματα αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί μας διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Για την προστασία των ανωτέρω κτισμάτων πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:

    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών (μετά των προσαρτημάτων τους) ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

    Με εκτίμηση

    Γεράσιμος Δαμουλάκης
    Δήμαρχος Μήλου

  • 30 Απριλίου 2014, 15:46 | Νίνος Ιωάννης

    4.Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας,μετά την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών.Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονομένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών,μετά των προσαρτημάτων τους,ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια,υπόσκαφα κλπ),σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

    Με εκτίμηση,
    Νίνος Ιωάννης
    Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας
    Π. Τριοβασάλου
    Μήλου

  • 30 Απριλίου 2014, 15:12 | Μωραιτης Δημητριος

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη. Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής: 4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

    Μωραιτης Δημητριος
    Αντιπροεδρος Σωματειου Ξενοδοχων Μηλου

  • 30 Απριλίου 2014, 15:29 | ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:

    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

    Καμπούρη Παρασκευή
    κάτοικος Μήλου

  • 30 Απριλίου 2014, 15:33 | ΜΑΛΛΗΣ ΖΗΣΙΜΟΣ

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:

    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

    Μάλλης Ζήσιμος
    Κάτοικος Μήλου

  • 30 Απριλίου 2014, 14:21 | eleni z

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

  • 30 Απριλίου 2014, 14:34 | eleni

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

  • 30 Απριλίου 2014, 14:07 | Dimitris M

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

  • 30 Απριλίου 2014, 14:37 | ΖΑΜΠΑΚΟΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΔΡΟΣΟΥΛΑ

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.
    Σας ευχαριστώ

  • 30 Απριλίου 2014, 13:35 | ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

  • 30 Απριλίου 2014, 12:01 | ΓΕΝΝΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

  • 30 Απριλίου 2014, 11:50 | Πετρινέλα Τσιριγώτη

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

  • 30 Απριλίου 2014, 11:44 | Έλλη Χωριανοπούλου

    Στο νησί μας (Μήλος), υπάρχουν προ πολλών ετών παραδοσιακά κτίσματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα κτίσματα αυτά λέγονται σύρματα και αποτελούν στοιχεία της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού μας, προβάλουν το νησί διεθνώς και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
    Προκειμένου να μην αφανιστούν τα παραπάνω κτίσματα πιστεύουμε πως η παράγραφος 4 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:

    4. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης δεν επιτρέπεται να εισέρχεται σε ζώνη παραλίας, με την επιφύλαξη περιπτώσεων παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέων κτισμάτων και κατασκευών. Κτίσματα ή κατασκευές κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μεμονωμένα κτίσματα ή συγκροτήματα αυτών, μετά των προσαρτημάτων τους, ειδικής χρήσης κατά την παράδοση από τους ντόπιους πληθυσμούς (λεμβοστάσια, υπόσκαφα κ.λ.π.), σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας.

    Πολιτικός Μηχανικός-Υπάλληλος ΥΔΟΜ δήμου Μήλου

  • 29 Απριλίου 2014, 20:31 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΕΝΙΟΣ

    Στο άρθρο 5 παράγραφος 5 πρέπει να διευκρινιστεί ότι στις περιπτώσεις παραδοσιακών οικισμών ή οικισμών υφιστάμενων προ του 23, δεν τίθεται θέμα ανάγκης καθορισμού παραλίας στις περιπτώσεις όπου υπάρχει διαμορφωμένο οδικό δίκτυο, καθώς αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό του οικισμού και ούτως ή άλλως εξασφαλίζει την αναγκαία ύπαρξη κοινόχρηστου χώρου για την επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του παρόντος.

  • 29 Απριλίου 2014, 17:50 | Γιώργος Παρταλίδης

    Άρθρο 5, παρ. 1. Αναδιατυπώνεται, ως εξής:
    Όταν απαιτείται η προσθήκη ζώνης ξηράς στον αιγιαλό για ΤΗ ΔΙΕΥΚΌΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΌΣΒΑΣΗΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΞΗΡΑ ΠΡΟΣ τη θάλασσα και αντίστροφα δημιουργείται ζώνη παραλίας με χάραξη οριογραμμής κίτρινου χρώματος. Η ζώνη παραλίας δεν μπορεί να υπερβαίνει σε πλάτος τα πενήντα (50) μέτρα, Η ΔΕ ΖΏΝΗ ΞΗΡΆΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΌ ΦΥΣΙΚΈΣ ΠΡΟΣΧΏΣΕΙΣ Ή ΕΠΙΧΩΜΑΤΏΣΕΙΣ, ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΊΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, Ως ΑΠΛΉ ΔΗΜΌΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑ.
    παρ.3. Η ζώνη παραλίας ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ρυμοτομική γραμμή εγκεκριμένου σχεδίου πόλης…
    παρ.5….Η έκθεση περιέχει ειδική αιτιολογία για την ανάγκη καθορισμού ζώνης παραλίας, με κριτήριο την εξυπηρέτηση της ελεύθερης ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ των πολιτών προς ΤΗ θάλασσα…..ή άλλα ακίνητα κοινής χρήσης, ιδίως ΣΕ διαμορφωμένες παράκτιες οδούς και εγκρίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
    παρ.8.Ακίνητα που εμπίπτουν στη ζώνη παραλίας και ΚΑΘΊΣΤΑΝΤΑΙ ΜΗ ΑΡΤΙΑ, εξαιτίας του τμήματος που αποκόπτεται, θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια αν το εμβαδόΝ του απομένοντος υπερβαίνΕι το ογδόντα τοις εκατό (80%) του απαιτούμενου από το νόμο ΑΡΤΙΟΥ.
    παρ.9……., μπορεί να ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ κατά τις διατάξεις του παρόντος μετά από αίτημα ενδιαφερόμενου.

  • 29 Απριλίου 2014, 12:54 | ΓΜ

    Παρ.3. Χρειάζεται να είναι σαφέστερη η διατύπωση οτι και η ζώνη παραλίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια κτισμάτων ή κατασκευών που προστατεύονται απο το Υπουργείο Πολιτισμού ή έχουν κηρυχθεί διατηρητέα ή παραδοσιακά κατά τις κείμενες διατάξεις.Δηλαδή να υπάρχει ίδια πρόβλεψη με αυτή της παρ.2 του αρθρου 8.

  • 29 Απριλίου 2014, 08:29 | Κώστας Πεχλιβάνογλου

    Ο αποχωρισμός των διαδικασιών χαρακτηρισμού του αιγιαλού από τις αντίστοιχες διαδικασίες για τον καθορισμό της ζώνης παραλίας αντιβαίνει στη θεώρηση του παράκτιου χώρου και των οικοσυστημάτων του ως μιας ενιαίας γεωγραφικής ενότητας και στη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2002/341), Chapter II-Principles της 30-5-2002. Η ζώνη παραλίας συμβάλει στην ισορροπία του παράκτιου οικοσυστήματος και εξυπηρετεί όχι μόνο την επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, αλλά λειτουργεί κυρίως ως τροφοδότης χερσογενούς υλικού (buffer zone), διατηρώντας το ισοζύγιο της παράκτιας ζώνης.
    Η επιλογή του διαχωρισμού των δύο διαδικασιών σε συνδυασμό με την ανυπαρξία σχετικής χρονικής πρόβλεψης για τον καθορισμό ζώνης παραλίας θα οδηγήσει στη δημιουργία καταστάσεων, οι οποίες θα έρχονται σε αντίθεση με το χαρακτήρα της παραλίας ως κοινόχρηστου αγαθού αλλά και ως τμήματος της παράκτιας ζώνης, που χρήζει αυξημένης προστασίας. Ο διαχωρισμός του καθορισμού της ζώνης παραλίας από τον καθορισμό της ζώνης του αιγιαλού, δίνει την «ευκαιρία» στους ιδιοκτήτες ακινήτων στην πέραν του αιγιαλού ζώνη να προχωρήσουν σε κατασκευές οι οποίες θα καταστίσουν πρακτικά αδύνατο το μεταγενέστερο καθορισμό της ζώνης παραλίας εξαιτίας του τεράστιου οικονομικού βάρους, που θα συνεπάγονται οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις

  • 28 Απριλίου 2014, 22:18 | Ρανια

    παρ. 3 Τι θα γίνεται όταν η γραμμή οχι της παραλίας αλλά του αιγιαλού εισέρχεται μέσα στο ρυμοτομικό σχέδιο και στα οικοδομικά τετράγωνα. Δεν πρέπει και αυτό να ρυθμιστεί ανάλογα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της συνέχειας των συνεπών σχέσεων κράτους πολίτη. Σε πολλά απο αυτά τα ρυμοτομικά που κόβει η γραμμή του αιγιαλού έχουν εκδοθεί νόμιμες άδειες οικοδομισιμότητας.

  • 28 Απριλίου 2014, 22:57 | Ρανια

    Παρ. 8 Ειναι άδικο να έχεις άρτιο και οικοδομίσιμο παραλιακό οικόπεδο, και αν η Επιτροπή βάλει παραλία (η οποία σημειωτέον δεν απαλλοτριώνεται και δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις σχεδόν ποτέ) δεσμεύοντας την ιδιοκτησία σου, να αχρηστεύεται αν η παραλία ξεπερνά το 20% της ιδιοκτησίας σου. Ορθότερο θα ήταν τα οικόπεδα αυτά να είναι άρτια κατα παρέκκλιση μέχρι κάποιο ελάχιστο εμβαδό (του εναπομείναντος) και βάθος όπως ισχύει και πολεοδομικά.

  • 26 Απριλίου 2014, 15:22 | Γιάννος Γραμματίδης

    Στήν παράγραφο 4 νά προβλέπεται ρητώς οτι στήν ομάδα τών διατηρητέων κτισμάτων θά υπάγονται και τά παραδοσιακά καρνάγια (παραδοσιακά μικροναυπηγεία)ιστορικών νήσων (όπως Ύδρα, Σπέτσες) πού αλλοιώς κινδυνεύουν νά αφανισθούν και θά είναι λυπηρό γιατί αποτελούν τμήμα τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτή περίπτωση νά ελεγχθερί οτι δέν ανατρέπεται από άλλη παράγρφαφο ή άρθρο αυτού τού νομοσχεδίου. Επίσης, τυχόν παρελθούσες πράξεις διοικητικής αποβολής τέτοιων καρνάγιων κατ’ εφαρμογήν παλαιοτέρων ομοίων διατάξεων νά ανακαλούνται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διαδικασία μέ τόν νέο νόμο.

  • 25 Απριλίου 2014, 13:07 | ΕΔ

    Προτείνεται η αναδιατύπωση της παρ.4 ως εξής:
    «4. Κατά την έγκριση, επανέγκριση, τροποποίηση, αναθεώρηση ή και επέκταση σχεδίων πόλεων, ….. 2.000 κατοίκους.»
    Η προσθήκη της «επανέγκρισης» αφορά στην επανέγκριση σχεδίων πόλεων που ακυρώθηκαν λόγω έκδοσης τους από αναρμόδιο όργανο (βλ. παρ.15β άρθρου 22 του Ν.4258/2014 – ΦΕΚ Α΄ 94). Οι λοιπές προσθήκες αφορούν στην εναρμόνιση όλων των πολεοδομικών ρυθμίσεων (τροποποιήσεις ή και αναθεωρήσεις των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων για λόγους Δημοσίου συμφέροντος ή λόγω έκδοσης Δικαστικών Αποφάσεων) με τις διατάξεις του συζητούμενου νομοσχεδίου.

    Στην παρ.8, για την αντιμετώπιση μελλοντικών ερωτημάτων, θα πρέπει να δοθεί διευκρίνηση για τον τρόπο υπολογισμού των λοιπών, πλην αρτιότητας, όρων δόμησης. Συγκεκριμένα οι ισχύοντες λοιποί όροι δόμησης θα υπολογίζονται στο άνω του 80% εναπομένων τμήμα της αρχικής ιδιοκτησίας; Στη περίπτωση αυτή θα μπορούσε να προστεθεί σχετική διατύπωση: «Οι λοιποί ισχύοντες όροι δόμησης εφαρμόζονται στο τμήμα του ακινήτου που βρίσκεται εκτός ζώνης παραλίας.»

  • 24 Απριλίου 2014, 08:04 | Άρης Σισμανίδης

    Εξειδίκευση και καλύτερη περιγραφή των κριτιρίων και προδιαγραφών χάραξης της ζώνης παραλίας. Η υφιστάμενη διατύπωση δημιουργεί ασάφειες ως προς την ανάγκη χάραξης αυτής ή μη και τον καθορισμό του πλάτους της ζώνης παραλίας.

  • 23 Απριλίου 2014, 11:02 | Νίκος Βίττης

    θα πρέπει να καθοριστεί η διαμορφωμένη εν τοις πράγμασι γραμμή δόμησης και να μπουν κριτήρια και προδιαγραφές για τον καθορισμό της γιατί σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε «επεκτάσεις» των οικισμών
    Η ζώνη παραλίας πρέπει να συνδέεται με γεωμορφολογικά κριτήρια και όχι με μέγιστο πλάτος.
    Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις διάβρωσης και τον καθορισμό