- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 09: Εξουσιοδοτήσεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ρυθμίζονται : α) ο τρόπος υποβολής και το περιεχόμενο των αιτήσεων για την εγγραφή πράξεων, την χορήγηση αντιγράφων και πιστοποιητικών, β) ο ειδικότερος τρόπος καταβολής και πιστοποίησης της πληρωμής των τελών και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής των τελών που καταβλήθηκαν αχρεώστητα, γ) το ειδικότερο περιεχόμενο και τα πεδία που συμπληρώνονται υποχρεωτικά κατά την ψηφιακή εγγραφή των αιτήσεων στα βιβλία του άρθρου 7 και να ρυθμίζεται κάθε θέμα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα σχετικό με τα ανωτέρω ζητήματα.
Με όμοια απόφαση οι αποδόσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 και τα πάγια και αναλογικά τέλη όπως καθορίζονται στα άρθρα 2 και 3, επιτρέπεται να αναπροσαρμόζονται και να καθορίζονται και άλλες πράξεις για τις οποίες καταβάλλεται αναλογικό τέλος.
Με όμοια απόφαση και μετά το πέρας ενός έτους από την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του άρθρου 11 του παρόντος νομού και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης της καταβολής των τελών και των αποδόσεων, δύναται να συσταθεί κοινή επιτροπή μεταξύ των ανωτέρω υπουργείων η οποία θα μελετήσει και θα αξιολογήσει την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματός, θα υποβάλει έκθεση αποτελεσμάτων στους αρμόδιους Υπουργούς και θα εισηγηθεί προτάσεις με σκοπό την βελτίωση του.
2.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται η αρμόδια υπηρεσία και ο τρόπος εκκαθάρισης της μηνιαίας αμοιβής των αμίσθων υποθηκοφυλάκων, ο τρόπος και οι ειδικότερες προϋποθέσεις διενέργειας προσωρινής εκκαθάρισης της αμοιβής κάθε τρίμηνο καθώς και οριστικής εκκαθάρισης της αμοιβής αυτής κάθε έτος. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται η καταβολή μέρους ή του συνόλου της αμοιβής του άμισθου υποθηκοφύλακα, να καθορίζονται τα ειδικότερα δικαιολογητικά που υποβάλλονται και κάθε αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 6.
Με όμοια απόφαση μπορεί να τροποποιείται ο τρόπος υπολογισμού, το ύψος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής της μηνιαίας αμοιβής των αμίσθων υποθηκοφυλάκων.

3.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθορίζεται ο ειδικότερος τρόπος καταβολής των αναγκαίων δαπανών των αμίσθων υποθηκοφυλάκων που προβλέπονται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 23 του ν. 2664/1998, τα ειδικότερα δικαιολογητικά που υποβάλλονται και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.