- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 06: Αμοιβή αμίσθων υποθηκοφυλάκων

1. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα καταβάλλεται στον άμισθο υποθηκοφύλακα, ή τον αναπληρωτή του κατά τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 5 του Κανονιστικού Διατάγματος 19/23.7.1941 (Α’ 244), αμοιβή, η οποία υπολογίζεται με βάση πάγια και αναλογικά τέλη που εισπράχθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα για εγγραφή πράξεων και έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών και αντιγράφων στο οικείο υποθηκοφυλακείο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις επόμενες παραγράφους.
2. Για τον υπολογισμό της αμοιβής λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν:
α) Στο σύνολο των παγίων τελών που εισπράχθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2, αφού αφαιρεθούν οι αποδόσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 1.Α.α’ του άρθρου 5 προς το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.
β) Στο γινόμενο που προκύπτει από τον αριθμό των πιστοποιητικών και των φύλλων αντιγράφων που εκδόθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα, πολλαπλασιαζόμενο με δύο ευρώ και σαράντα πέντε λεπτά (2,45 €) .
γ) Στο ποσοστό 58 % επί του συνόλου των αναλογικών τελών που εισπράχθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2, αφού αφαιρεθούν ποσά ίσα με τις τυχόν αποδόσεις προς την ΕΚΧΑ Α.Ε. σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5.
δ) Στο ποσοστό 37 % επί του συνόλου των αναλογικών τελών που εισπράχθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2, αφού αφαιρεθούν ποσά ίσα με τις τυχόν αποδόσεις προς την ΕΚΧΑ Α.Ε. σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5.
ε) Στο σύνολο των παγίων τελών που εισπράχθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2.
3. Αν το άθροισμα της προηγουμένης παραγράφου δεν υπερβαίνει το ποσό των χιλίων ογδόντα τεσσάρων ευρώ (1.084 €), καταβάλλεται στον άμισθο υποθηκοφύλακα αμοιβή ίση με το σύνολο του εκάστοτε αθροίσματος.
4. Αν το άθροισμα της παραγράφου 2 υπερβαίνει τα χίλια ογδόντα τέσσερα ευρώ (1.084 €), καταβάλλεται στον άμισθο υποθηκοφύλακα αμοιβή ίση με το ποσό των χιλίων ογδόντα τεσσάρων ευρώ (1.084 €) και επιπλέον :
α) Ποσό ίσο με ποσοστό 20% επί της διαφοράς που προκύπτει αν από το άθροισμα της παραγράφου 2 αφαιρεθεί το ποσό των χιλίων ογδόντα τεσσάρων ευρώ (1.084 €). Το ποσό που συνολικά καταβάλλεται σε εφαρμογή του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και του προηγούμενου εδαφίου, δεν επιτρέπεται να υπερβεί κατ’ έτος το ποσό των δεκαοκτώ χιλιάδων και διακοσίων ευρώ (18.200€).
β) Ποσό ενός ευρώ και είκοσι επτά λεπτών (1,27€), για κάθε πιστοποιητικό και για κάθε φύλλο αντιγράφου. Το συνολικό ποσό του προηγούμενου εδαφίου, προκειμένου για πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από παλαιούς τίτλους δεν επιτρέπεται να υπερβεί κατά μήνα το ποσό των διακοσίων πέντε ευρώ ( 205€ ).
γ) Ποσό ίσο με το σύνολο των παγίων τελών που εισπράχθηκαν για την εγγραφή πράξεων, αφού αφαιρεθούν οι αποδόσεις προς το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. που προβλέπονται από την παράγραφο 1 του άρθρου 5, εφόσον οι πράξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 δεν υπερβαίνουν κατά τον προηγούμενο μήνα τις εκατόν είκοσι πέντε (125). Αν οι πράξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 κατά τον προηγούμενο μήνα υπερβαίνουν τις 125 και δεν υπερβαίνουν τις 225, καταβάλλεται ποσό ίσο με το ήμισυ των παγίων τελών που εισπράχθηκαν για την εγγραφή πράξεων, αφού αφαιρεθούν οι αποδόσεις προς το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. που προβλέπονται από την παράγραφο 1 του άρθρου 5.
5. Αν το άθροισμα της παραγράφου 2, μετά τον υπολογισμό της αμοιβής του άμισθου υποθηκοφύλακα σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4, υπερβαίνει το ύψος της αμοιβής αυτής, το Δημόσιο καταβάλλει στον άμισθο υποθηκοφύλακα επιπλέον ποσό ίσο με το ένα δωδέκατο (1/12) του ποσού που εισπράχθηκε κατά τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τις περιπτώσεις γ’ και δ’ της παραγράφου 2 .
6. Αν το άθροισμα της παραγράφου 2 μετά τον υπολογισμό της αμοιβής του Υποθηκοφύλακα σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους υπερβαίνει το ύψος της αμοιβής αυτής, το Δημόσιο καταβάλλει στον άμισθο υποθηκοφύλακα με βάσει δικαιολογητικά που υποβάλλονται μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα:
α) δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού του, εφόσον αυτό έχει προσληφθεί σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παρ.4 του άρθρου 23 του ν.2664/1998 και την παράγραφο 5 του άρθρου 56 του κανονιστικού διατάγματος της 19/23.7.1941, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε και συμπληρώθηκε με από το άρθρο το άρθρο 1 του ν.δ. 811/1971 (Α΄ 9) και την παράγραφο 5 του άρθρου 108 του ν.4055/2012 (Α΄ 51),
β) τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού της προηγούμενης περίπτωσης και
γ) τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ταμείου Νομικών.
7. Η συνολική αμοιβή του άμισθου υποθηκοφύλακα σύμφωνα με τις παραγράφους 3,4 και 5 συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που καταβάλλονται κατά την παράγραφο 6, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να υπερβεί το άθροισμα της παραγράφου 2.