- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 01: Σκοπός – Ορισμοί

1. Σκοπός του νόμου αυτού είναι ο καθορισμός των παγίων και αναλογικών τελών που καταβάλλονται στο Δημόσιο για την εγγραφή πράξεων στα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογίων Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου και των Κτηματολογικών Γραφείων του ν. 2264/1998 (A’ 275), o καθορισμός των αποδόσεων από το Δημόσιο προς το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (TA.X.ΔΙ.Κ.) και την εταιρεία ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.), ο καθορισμός της αμοιβής των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων, καθώς και ο τρόπος καταβολής των τελών, των αποδόσεων και της αμοιβής.
2. Για την εφαρμογή του νόμου αυτού οι παρακάτω όροι έχουν τις αντίστοιχες έννοιες:
α) Ως «βιβλίο» ή «βιβλία», νοούνται τα βιβλία τα οποία τηρούνται σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά, σε αναλογική ή ηλεκτρονική μορφή, στα έμμισθα και άμισθα Υποθηκοφυλακεία, στα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου και στα Κτηματολογικά Γραφεία του ν. 2664/1998.
β) Ως «πράξη», νοείται κάθε δικαιοπραξία, δικαστική απόφαση, διοικητική πράξη, δικόγραφο, διαδικαστική πράξη ή δημοσίευση, η οποία εγγράφεται στα βιβλία.
γ) Ως «εγγραφή», νοείται η μεταγραφή, η καταχώριση, η σημείωση, η εξάλειψη, η τροπή, η άρση ή η διαγραφή πράξης στα βιβλία .