Άρθρο 26 – Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών

1. Το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η/2ου/2015, υπάγεται σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Φορέα. Η αίτηση για υπαγωγή προς τον οικείο φορέα ασφάλισης, υποβάλλεται μέχρι την 30η/4ου/2015. Στην παρούσα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν μετά από αίτησή τους, οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις.
2. Για φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά τους καθώς και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα, σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά το έτος χρήσης 2014, μη συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων ανεργίας και προνοιακών παροχών, αναστέλλεται μετά από αίτησή τους το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών, μετά την πάροδο των οποίων υπάγεται στη ρύθμιση της παρ.1, με αίτηση που υποβάλλεται προς τον οικείο φορέα ασφάλισης μέχρι την 31η /3ου/2016.
3. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1η/02ου/2015 και εφεξής.
4. Η ρύθμιση του ποσού της οφειλής, γίνεται μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ.
5. Το σύνολο της οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2. Όταν το ύψος της οφειλής είναι άνω των 5.000 ευρώ, αυτή προσαυξάνεται εφεξής με 0,25 % μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή. Για ύψος οφειλής έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση. Στους οφειλέτες που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών, εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων, ως ακολούθως:
i. Εφάπαξ καταβολή οφειλής, έκπτωση 100%.
ii. Ρύθμιση έως 50 δόσεις, έκπτωση 70%.
iii. Ρύθμιση από 51 έως 100 δόσεις, έκπτωση 50%.
6. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση δύναται να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες ή ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.
7. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την επίδοση της απόφασης υπαγωγής στον οφειλέτη. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση.
8. Ειδικότερα, το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών προς το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ, των Ν.Π.Δ.Δ. του Δημοσίου, Α.Ε. του Δημοσίου μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, καθώς και των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και ΝΠΙΔ του δημοσίου και των ΟΤΑ που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς που περιλαμβάνονται στο Επικαιροποιημένο Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του ν. 1892/90, όπως ισχύει καθώς και των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Αγροτικών Συνεταιρισμών, Κοινοπραξιών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Κεντρικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η/2ου/2015, κεφαλαιοποιείται την 31η/12ου/2014 και ρυθμίζεται κατόπιν αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες, έως 150 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και προσθέτων τελών. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1η/2ου/2015.
9. Οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στον προσωρινό διακανονισμό του άρθρου 48 του Ν. 3943/2011 όπως αυτός ισχύει και τηρούν τους όρους αυτού, και εφόσον το υπόλοιπο ύψος της οφειλής τους είναι άνω των 15.000 ευρώ, εντάσσονται αυτοδίκαια για το υπόλοιπο της οφειλής στην παρούσα ρύθμιση σε 100 δόσεις, εκτός αν με αίτησή τους που υποβάλλεται μέχρι 30/4/2015 ζητήσουν την υπαγωγή σε μικρότερο αριθμό δόσεων.
10. Στην παρούσα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν μετά από αίτησή τους και οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 500.000 ευρώ.
11. Αρμόδια όργανα για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση είναι:
α) Για το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.: Οι διευθυντές των οικείων περιφερειακών ή τοπικών υποκαταστημάτων ή οι διευθυντές των περιφερειακών ΚΕΑΟ.
β) Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς: Ο αρμόδιος διευθυντής του οικείου φορέα ή οι διευθυντές ή προϊστάμενοι των περιφερειακών ή λοιπών τοπικών μονάδων.
γ) Οποιαδήποτε άλλη οργανική μονάδα του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καθοριστεί με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ή όπως θα ονομαστεί στο υπό έκδοση ΠΔ).
12. Οι διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 63 του ν.3996/2011 ( Α’170), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων που έχει επιβληθεί στους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη διασφάλιση των απαιτήσεων του Ιδρύματος αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη σε καθεστώς ρύθμισης, κατόπιν σχετικού αιτήματος.
Αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που είχαν επιβληθεί πριν την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης, λαμβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθμιση και την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης».
13. Η αίτηση του οφειλέτη υποβάλλεται άπαξ στην παρούσα ρύθμιση, η δε ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση:
α. καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός, μίας δόσης της ρύθμισης ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης,
β. μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.
14. Η απώλεια της ρύθμισης, έχει ως συνέπεια για το σύνολο της οφειλής:
α) την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,
β) την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων,
γ) την επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
15. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής και καταβάλλονται οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές:
α. Χορηγείται στους υπόχρεους μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Για τις επιχειρήσεις του εδαφίου ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει, που θα υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης με τις διατάξεις της παρούσας και είναι συνεπείς με τους όρους αυτών, θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής, για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου, χωρίς παρακράτηση, εφόσον το έργο για το οποίο χορηγείται το πιστοποιητικό δεν οφείλει τρέχουσες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής του έργου θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής με παρακράτηση, τη συνολική οφειλή του έργου.
β. Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α’ 136), όπως ισχύει σήμερα και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται.
γ. Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων εφόσον έχει πληρωθεί η πρώτη δόση. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
δ. Αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του ν.2556/1997 (Α’ 270).
16. Οφειλέτες που εκπίπτουν της παρούσας ρύθμισης δύναται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.1, της παραγράφου ΙΑ΄του Ν.4152/2013.
17. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζεται κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας.

  • 13 Μαρτίου 2015, 19:07 | Ε. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

    • Διαγραφή των οφειλών που προέρχονται από τον κλάδο υγείας, μιάς και οι ανασφάλιστοι δεν λάβαμε καμμία παροχή.
    • Υπολογισμός ή επιστροφή των εισφορών που έχουν ήδη καταβληθεί και δεν υπολογίζονται στα συντάξιμα παρ’ όλο που πληρώθηκαν (ταυτόχρονη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ασφάλιση)
    • Υπολογισμός εισφορών σε χαμηλότερη κατηγορία και
    • Δυνατότητα για τουλάχιστον δύο δόσεων σε καθυστέρηση.
    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουμε σταθερό εισόδημα για να καλύπτουμε τις εξοντωτικές εισφορές. Αναδιαμόρφωση του συστήματος γενικότερα. Ότι πληρώνεις να παίρνεις. Ίση μεταχείρηση των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία. Όχι ασφαλισμένοι δύο, τριών και πολλών άλλων ταχυτήτων.

  • 13 Μαρτίου 2015, 19:27 | Βάσω Μεσσήνη

    Να ξέρετε πως εδώ έξω στην αγορά παρά τα μεγάλα λόγια οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι σε κατάσταση πολιορκείας και απελπισίας.
    Και άλλο απελπίζομαι που έπερνα 1000 και τωρα 800 και άλλο απελπιζομαι που τώρα μπαίνω μέσα με τα μπούνια.
    Ενα θα σας πω από τα πολλά που ισχύουν.
    Εχουμε το υπέροχο ασφαλιστικό ταμείο. Με υποχρέωση να πληρώνουμε μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει.
    Ακόμα και 0 ευρώ ‘εσοδα να έχουμε επειδή συμβαίνει κ αυτό εμείς εκεί κάθε μήνα πρέπει να δείνουμε 450 η 500 ευρώ.
    Το γιατί είναι έτσι έχει κατά την ταπεινή μου γνώμη να κάνει με του ότι οι αυτοαπασχολούμενοι ποτέ μα ποτε δεν συνδικαλήστηκαν και
    δεν απαίτησαν κάτι για τους ίδιους.
    Εχει και χειρότερα. Οι νεαροί άνεργοι μηχανικοί ας πούμε που πληρώνουν δουλεύουν δε δουλεύουν Εννοώ κλείνουν την επιχείρηση αλλά το ΤΣΜΕΔΕ εκεί.

    Δείνει κάτι η ασφάλειά μας σε κάποιον??? Οχι. Είναι η ασφάλειά μας η προσωπική μας. Αν υποθέσω πως ήμουν άνεργη δεν θα πλήρωνα ασφάλεια.
    Θα κόστιζα 0 στο ΟΑΕΕ.
    Τώρα που δεν είμαι άνεργη και δεν πληρώνω ασφάλεια για όσα χρόνια δεν πλήρωσα δεν είχα ασφαλιστική κάλυψη και κόστισα 0 στον ΟΑΕΕ.
    Οχι μόνο κόστισα 0 στον ΟΑΕΕ αλλά έχει πάρει και τα λεφτά μου όσα χρόνια το έχω πληρώσει και τα έχει χρησιμοποιήσει κατα το δοκούν.Χωρίς να ξέρω που πήγαν και τι γίνανε. Και με αποφάσεις και νόμο για ασυλία των διοικήσεων του ΟΑΕΕ.

    Το κράτος όμως λέει πως από τις πληρωμές που γίνονται τώρα πληρώνει τις συντάξεις. Κ εγώ ρωτάω γιατί??? Αυτοί που πέρνουν συντάξεις δεν πληρώσανε??? Και με αυτή τη λογική αυτός που πληρώνει τώρα την ασφάλισή του που φτάσαμε να είναι ένας συνταξιούχος ένας εργαζόμενος ποιος θα τον πληρώσει?? Δεν βλέπετε πως κλείνουν ο ένας πίσω από τον άλλο?

    Στη συνέχεια ενώ είμαστε ανασφάλιστοι με κόστος 0 για το ταμείο μας χρωστάμε.
    Χρωστάμε για γιατρούς που ΔΕΝ ΠΗΓΑΜΕ για εξετάσεις που ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ. Με τόκο.
    Και επειδή δεν μπορούμε να τη πληρώσουμε την ασφάλειά μας που έπρεπε να υπάρχει για το καλό μας και για να μας ασφαλίζει και να είναι δίπλα μας στις δυσκολίες μας τρομοκρατούν.

    Και μπερδεύουν και τη κοινή γνώμη και όποιον δεν είναι αυτοαπασχολούμενος ονομάζοντάς τον ΟΑΕΕ εργοδοτικές εισφορές. Εργοδοτική εισφορά είναι το ποσοστό του εργοδότη που πληρώνει στο Iκα για τον εργαζόμενό του. Για άλλον δηλαδή Οχι για τον εαυτό του.

    Ας υποθέσουμε πως κλείνουμε. Αναρωτιέμαι ποιο είναι το κέρδος.
    Αναρωτιέμαι πως απαιτούν χρήματα με τόκο για παροχές που μας έχουν αποκλείσει. Αναρωτιέμαι γιατί ενώ η κρίση που δεν ξέρουμε και αν τελικά ήταν τεχνητή η όχι ξεκίνησε με δημοσιονομικό έλλειμα και στο τσάκα τσάκα τη μετακυλήσαν στον ιδιωτικό τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Οποιος ξέρει έστω και μια σταγόνα οικονομικά και μετρήσει του τι έχει να πληρώσει ο αυτοαπασχολούμενος θα δει πως πρέπει να κλείσει γιατί του πέρνουν και τα δανεικά που θα χρειαστεί για ν αποπληρώσει τα ατελείωτα. Και όσο αφορά την πανάκριβη ασφάλεια Την ασφάλεια που τι σημαίνει η λέξη???
    Ασφάλεια Θα έπρεπε να ήταν δίπλα του στα δύσκολα και όχι απέναντι.

    Γιατί ενώ σε όλη την Ευρώπη προωθούν την εργασία των αυτοαπασχολούμενων με κόστος ασφαλιστικό % επί κερδών εδώ είναι
    το αντίθετο???

    Τελευταία έχω να προσθέσω πως υπάρχει και η λογική του να κλείσουν όλοι οι μικροί και να μείνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις
    Ελεος
    Από τις μεγάλες ούτε φπα δεν πέρνει το κράτος. Εκτός του ότι φεύγουν στις διπλανές χώρες.
    Οι μικροί είναι που κρατάν όλο το υπόλοιπο.
    Και είμαστε στοχευμένοι.
    Το γιατί θα έπρεπε να το δείτε και εσείς και να μας βοηθήσετε πριν μας αποτελειώσουν.

    Να προσθέσω τελευταία πως υπάρχει και η λογική του κεφαλαίου και με θλίψη το βλέπω να πλανάται και από τον αριστερό χώρο.

    Ο αυτοαπασχολούμενος δεν είναι το κεφάλαιο.

    Εργάζεται σε να μη πω τι συνθήκες για να επιβιώσει Ούτε τα βασικά οφέλη δεν έχει ( Σ/Κ γιορτές)
    Και κατα γενική ομολογία όσων ξέρω είναι οι περισσότεροι στο χάλι τους το μαύρο.
    Αν θέλετε βοηθάτε αν πάλι δεν θέλετε εσεις ξέρετε. Οτι σας πει η συνειδησή σας.

    Οι λύσεις κατά τη ταπεινή μου γνώμη είναι οι εξής
    1)Οπωσδήποτε διαγραφή χρέους ιατροφαρμακευτικής που δεν παρασχέθηκε ποτέ οπότε δεν τη χρωστάμε. Νομίζω πως αν δεν το δεχθείτε θα κερδηθεί αυτό το κομμάτι κάποια στιγμή είτε σε Ελληνικά είτε σε διεθνή δικαστήρια.
    2) Εισφορές ως % φόρου όπως παντού στην Ευρώπη. Δεν είναι λογικό ο με κέρδος 1 εκατομμύριο να πληρώνει ίδια ασφάλεια με το κακομοίρη.
    3)Διαγραφή χρεών για το διάστημα που ο αυτοαπασχολούμενος είναι στα όρια φτώχιας.Η με μηδενικό εισόδημα. Θα σκεφτείτε. Μπορεί να φοροδιαφύγει.Εχω πρόταση για τη φοροδιαφυγή εδώ όμως θα πω πως το να κλείσει ένας ακόμα και να προστεθεί ένας ακόμα άνεργος δεν συμφέρει τη κοινωνία μας.

    Το ίδιο το κράτος υποχρεώνει τα ελεύθερα επαγγέλματα σε έναρξη. Τώρα αν εισπράξεις 0 ευρώ το ένα μήνα δεν ενδιαφέρεται κανείς. Τα έξοδα έξοδα.

    Ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει 2 λύσεις. Η να εισπράξει πολλά για να μπορεί να αντεπεξέλθει η να γίνει άνεργος.
    Δεν μπορεί να εισπράτει λίγα. Ο ΟΑΕΕ απο μόνος του είναι ένας μισθός + φόροι +650 του επαγγελματία +++ ΓΙΑΤΙ??????? Δηλαδή η εξαθλιωμένος επαγγελματίας η εξαθλιωμένος άνεργος.
    Βλέπω έγραψα πολλά. Ευχαριστώ για την ελπίδα πως κάποιος θα τα διαβάσει και ίσως το δει το τι γίνεται εδώ έξω.

  • 13 Μαρτίου 2015, 18:30 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Να υπάρξει ρύθμιση και για όσους έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη αλλά λόγω οφειλών άνω των 15000 δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη, με τις εν λόγο οφειλές να εξοφλούνται μέσω των συντάξεων.

  • 13 Μαρτίου 2015, 18:06 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ Ε.Τ.Α.Α.
    (Αρ. 26, παρ. 13β)
    Η μέχρι τώρα εμπειρία από διακανονισμούς οφειλών στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε. & Ε.Τ.Α.Α.) δείχνει ότι περισσότερες από 8 στις 10 ρυθμίσεις χάνονται εξ’ αιτίας αδυναμίας καταβολής των τρεχουσών εισφορών.
    Ειδικά στο Ε.Τ.Α.Α. (Τομείς Μηχανικών, Νομικών και Υγειονομικών), υπό τις παρούσες συνθήκες χρειάζεται μια άλλη οπτική που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του – ακόμη πλεονασματικού αυτού – Ταμείου, να διασφαλίσει το Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα και τη βιωσιμότητά του και κυρίως: να ανακόψει το ρεύμα διαγραφών από τους Επιστημονικούς Συλλόγους (πχ ΤΕΕ).
    Με αυτήν τη λογική προτείνεται η αναμόρφωση του Αρ. 26, παρ. 13β σύμφωνα με τα ακόλουθα:
    1. Δυνατότητα προαιρετικής εξαίρεσης από την καταβολή των τρεχουσών εισφορών σε έναν ή περισσότερους Κλάδους Ασφάλισης.- με εξαίρεση τις εισφορές του Κλάδου Υγείας για τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά και τη βιωσιμότητα του ίδιου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
    2. Η ανωτέρω προαιρετική δυνατότητα να αφορά όσους ασφαλισμένους εντάσσονται στην ρύθμιση και καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις της ρυθμισμένης μέχρι 31/1/2015 οφειλής.
    3. Η δυνητική εξαίρεση από την καταβολή τρεχουσών εισφορών να μπορεί να εκτείνεται σε χρονική διάρκεια ίση κατ’ ανώτατο όριο με τον χρόνο αποπληρωμής της οφειλής, υπό την απαράβατη προϋπόθεση της εμπρόθεσμης καταβολής των μηνιαίων δόσεων η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα λήψης Ασφαλιστικής Ενημερότητας, σε συνδυασμό με την καταβολή τρεχουσών εισφορών, τουλάχιστον στον Κλάδο Υγείας.
    4. Ο συγκεκριμένος χρόνος εξαίρεσης να μην λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης, αλλά να είναι εξαγοράσιμος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
    Οι βελτιωτικές αυτές προτάσεις θα έχουν – ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ε.Τ.Α.Α ./ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. – ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν συνοδευθούν:
    α) από άμεση και δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη κατάργηση των σχετικών Μνημονιακών διατάξεων (Ν 3986/2011) και
    β) από τη δυνατότητα προαιρετικής επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, κατ’ αναλογία με όσα ήδη ισχύουν στον Ο.Α.Ε.Ε. αλλά και με τα οριζόμενα στο Αρ. 27 του παρόντος Σχεδίου Νόμου.

  • 13 Μαρτίου 2015, 18:55 | Έλενα

    Για να έχει νόημα η ρύθμιση για τους μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει:
    – να αποδεσμευθεί από τις τρέχουσες εισφορές.
    – να αφαιρεθούν τα ποσά της υγειονομικής περίθαλψης για όσους ασφαλισμένους ήταν χωρίς περίθαλψη λόγω χρεών στο Ταμείο και αντίστοιχα οι τόκοι και οι προσαυξήσεις. Επιτέλους το ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει με τέτοιο τρόπο τους ασφαλισμένους του.
    – επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας και ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των εισφορών περίθαλψης από τις εισφορές σύνταξης. Δεν είναι δυνατόν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να έχουν περίθαλψη με μόλις 50 ένσημα και εμείς όχι.
    – τέλος επανεξέταση των αυξήσεων των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ εν μέσω κρίσης. Στις ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ έχουν γίνει μειώσεις, στον ΟΑΕΕ ανοίγουν και κλείνουν βιβλία κάθε μήνα και σε εμάς (μηχανικοί άνεργοι και με πολύ χαμηλά εισοδήματα) έγινα αυξήσεις του 30-50%.

  • 13 Μαρτίου 2015, 18:44 | Stefanos

    Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους πολίτες, να παραγραφούν όλα τα χρέη προς τα ταμεία και να έχουν όλοι δωρεάν ασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Αυτό προτείνετε από:
    1. ΓΓ Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιά
    http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27370&subid=2&pubid=34472940
    2. πρ. Υπουργό κ. Μάνο
    http://www.skai.gr/news/politics/article/204148/st-manos-700-euro-sudaxi-gia-olous-/
    Η κοινή λογική συγκλίνει.

  • 13 Μαρτίου 2015, 18:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Σε περιπτωση που δεν εχει γινει εκκαθαριση για τα εισοδηματα του 2014 υπαιτιοτητα της ΔΟΥ, και γινει μετα την 1/3/2015 ισχυουν οι 100 δοσεις

  • 13 Μαρτίου 2015, 17:18 | Ευθυμιος

    Α.Για μικρες οφειλες (πχ.3000) κατωτερη δοση 20 ευρω ανεργοι ημαστε. Β.Θα υπαρχει και το εφαπαξ χαρατσι των 50 ευρω για να γινει η ρυθμιση στον ΟΑΕΕ ? Γ.Πριν χρονια σε επιτροπη της βουλης με καλεσμενο τον τοτε προεδρο του ΟΑΕΕ και αφου οι βουλευτες τελειωσαν τις ερωτησεις προς αυτον,ζητησε να κανει και αυτος μια ερωτηση προς τους βουλευτες. Ρωτησε λοιπον το εξης.Εχω πλεοναζον προσωπικο στις επαρχιες και ελλειψη προσωπικου στην αθηνα, τι με συμβουλευεται να κανω ? ΑΚΟΜΗ περιμενω να ακουσω την απαντηση.

  • 13 Μαρτίου 2015, 17:39 | Παρασκευόπουλος Τάσος

    Αφήνω στην άκρη κάμποσες πατατυπίες ακόμα κ παρανομίες του ΟΑΕΕ στον οποίο είμαι ασφαλισμένος (?).. Επίσης δεν θα μιλήσω για τις εξαγγελίες του ΖΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό..
    Επειδή θέλω πραγματικά να αλλάξει η κατάσταση κ να βοηθήσω σ αυτό, άλλωστε δεν θέλω να χρωστάω κ ελπίζω σε κάποια σύνταξη, θα μείνω σε μία κ μόνο φράση.
    Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η προϋπόθεση για να πετύχει το νομοσχέδιο.
    Αποδεσμεύστε τη ρύθμιση χρεών από την καταβολή της τρέχουσας οφειλής.

  • 13 Μαρτίου 2015, 17:47 | θεοφανης παπαδοπουλος

    επαναπροσδιορισμος των χρεων με διαγραφη τοκων και προσαυξησεων.Διαγραφη λογιστικου χρεους της ιαρτοφαρμακευτικης που δεν εχει παρασχθει.Υπολογισμος εισφορων σε ποσοστο επι του εισοδηματος και μετα δοσεις σε ποσοστο 20-30% επι του εισοδηματος (οπως φαινεται απο το φορο εισοδηματος).ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 16:21 | Βασιλης

    Είναι απαράδεκτο να χρεώνονται εισφορές σε μηχανικούς με κλειστά βιβλία απλά και μόνο γιατί το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζει ιδιότητα και όχι εργασία.
    Είναι απαράδεκτο νέος μηχανικός με ετήσιο εισόδημα 5000 να πληρωνει τις 4000 στο ταμείο και αντίστοιχα μηχανικός με 40000 ετήσιο εισόδημα να πληρώνει το ίδιο.
    Οφειλές από τον κλάδο υγείας δεν γίνεται να αναγνωριστούν, καθώς δεν δόθηκε καμία παροχή τα χρόνια που δεν υπάρχει ασφαλιστική ενημερώτητα.Είμασταν ανσφάλιστοι και μας ζητάτε να πληρώσουμε για κάτι που ποτέ δεν μας δόθηκε.

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:16 | Νικος

    Σκεφτείτε? Γιατι αποτυχανε οι προηγούμενες ρυθμίσεις?Διότι θέλανε και τα τρέχοντα αλλιως την εχανες οποτε οποίος την έχανε δε πλήρωνε τίποτα και περιμενε καινούργια. Αυτοι έναι οι πλειοψηφία των οφειλετών.Αποδέσμευση απο τα τρέχοντα τα οποία να ρυθμίζονται σε 12 δόσεις η με άλλο τροπο αλλιως παλι τα ίδια θα συζητάμε.Να ενταχθούν όλα τα ληξιπροθεσμα μέχρι 1.3.2015 όπως εφορία.

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:00 | Διαμανταρας Αλεξ. Πρ.επιμελητηριου φθιωτιδας

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥς ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ 25/11/2014……..ΔΈΣΤΕ ΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΠΤΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ
    Άρθρο 1
    Από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως 31/12/2017, οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία.
    Άρθρο 2
    Για το διάστημα από 1/1/2010 έως 31/12/2017, για όσους ασφαλισμένους των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις – πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις – επί των οφειλόμενων εισφορών και όσες έχουν καταλογισθεί, διαγράφονται. Εάν ήδη έχει καταβληθεί για το ως άνω χρονικό διάστημα υπερβάλλον ποσό, μέσω υπαγωγής σε ρυθμίσεις, αυτό συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.
    Άρθρο 3
    Από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως 31/12/2017, αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων.
    Άρθρο 4
    Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων ισχύει για τα έτη 2014 – 2017 για τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν δύο (2) τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος. Το δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ισχύει και για ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ τις ως άνω δύο (2) μηνιαίες απαιτούμενες εισφορές.
    Άρθρο 5
    Αίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Η εκτέλεση ποινών που επιβλήθηκαν ματαιώνεται και, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.
    Άρθρο 6
    Α) Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις κάθε Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, εάν το ποσό κύριας οφειλής δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
    Β) Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις – πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις – επί των οφειλόμενων εισφορών, για το διάστημα μετά τη διακοπή της επιχείρησης στην εφορία. Κατά τα λοιπά, έως 31/12/2017, η συνολική οφειλή θα υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της παρούσας.
    Γ) Προς ολική ή μερική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών δύναται να συμψηφίζεται με συμφωνία του ασφαλισμένου έως και το 100% των ποσών συντάξεων που δικαιούται ο συνταξιούχος για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης. Το υπόλοιπο της οφειλής συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (5 έτη). Το επιπλέον των 50.000 € ποσό κύριας οφειλής πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις από την κοινοποίηση στον υποψήφιο συνταξιούχο του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας, άλλως θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής.
    Αθήνα, 25-11-2014
    Οι προτείνοντες βουλευτές
    Στρατούλης Δημήτρης
    Λαφαζάνης Παναγιώτης
    Κουρουμπλής Παναγιώτης
    Δρίτσας Θοδωρής
    Μητρόπουλος Αλέξης
    Αγαθοπούλου Ειρήνη
    Αθανασίου Νάσος
    Αμανατίδης Γιάννης
    Αμμανατίδου Λίτσα
    Βαλαβάνη Νάντια
    Βαρεμένος Γιώργος
    Βούτσης Νίκος
    Γάκης Δημήτρης
    Γελαλής Δημήτρης
    Γεροβασίλη Όλγα
    Γεωργοπούλου Σαλτάρη Έφη
    Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
    Διακάκη Μαρία
    Δριτσέλη Παναγιώτα
    Ζαχαριάς Κώστας
    Ζερδελής Γιάννης
    Καλογερή Αγνή
    Κανελλοπούλου Μαρία
    Καραγιαννίδης Χρήστος
    Καραγιουσούφ Αϊχάν
    Κατριβάνου Βασιλική
    Καφαντάρη Χαρά
    Κοδέλας Δημήτρης
    Κοντονής Σταύρος
    Κριτσωτάκης Μιχάλης
    Κυριακάκης Βασίλης
    Μαντάς Χρήστος
    Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
    Μιχαλάκης Νίκος
    Μιχελογιαννάκης Γιάννης
    Μπάρκας Κωνσταντίνος
    Μπόλαρη Μαρία
    Ουζουνίδου Ευγενία
    Παναγούλης Στάθης
    Πάντζας Γεώργιος
    Παπαδημητρίου Μάνια (Γεσθημανή)
    Πετράκος Θανάσης
    Σταθάς Γιάννης
    Σταμπουλή Αφροδίτη
    Συρμαλένιος Νίκος
    Τριανταφύλλου Μαρία
    Τσουκαλάς Δημήτρης
    Χαραλαμπίδου Δέσποινα
    Χατζησοφιά Άννα

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:24 | ΕΛΕΝΗ Σ.

    Ήμουν ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ και την 31-12-2014 προέβην σε διακοπή της άσκησης του λειτουργήματός μου, προκειμένου να ζητήσω την ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ μου. Ωστόσο, εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, οφείλω προς το ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ (ΕΤΑΑ ΤΑΝ και ΤΕΑΔ) τις ασφαλιστικές εισφορές των ετών 2011 έως και 2013 και, βεβαίως, δεν έχω κατορθώσει να καταβάλω την εισφορά του έτους 2014, για την οποία έχει δοθεί χρονική παράταση και, επομένως, αυτή δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.
    Εντούτοις, το άνω Ταμείο απαιτεί κατά την υποβληθησόμενη Αίτηση για την συνταξιοδότηση να ΕΠΙΛΕΞΩ τον τρόπο εξόφλησης της οφειλής, ορίζοντας ότι: α) είτε θα καταβληθεί εφάπαξ, β) είτε με δόσεις (μέγιστου αριθμού 40) και, βεβαίως, με κάθε είδους σημαντικές ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ.
    ΕΡΩΤΗΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ: Οι διατάξεις του νομοσχεδίου (βλ. ιδίως παραγρ. 2 του άνω άρθρου 26) ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΡΗΤΩΣ την ΕΝΤΑΞΗ σ’ αυτές και των αιτούντων την συνταξιοδότησή τους οφειλετών, με αποτέλεσμα την ΑΝΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ τους έναντι των εν ενεργεία ελευθέρων επαγγελματιών.
    Θεωρώ νόμιμο ότι θα ΠΡΕΠΕΙ να δίδεται η δυνατότητα στους έχοντες ΔΙΑΚΟΨΕΙ την άσκηση του λειτουργήματός τους, είτε αυτοί έχουν ΗΔΗ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ, είτε ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 30-4-2015, να ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ στις διατάξεις του νομοσχεδίου (δηλ. του ψηφισθησόμενου νόμου), είτε με την ΑΡΧΙΚΗ (περί συνταξιοδοτήσεως) αίτησή τους, είτε με ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ (της τυχόν ήδη υποβληθείσας προ της 30-4-2015) ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΤΗ 2014 ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:47 | Τινα Σ.

    Επαναπροσδιορισμος των χρεων με διαγραφη τοκων και προσαυξησεων.

    Διαγραφη λογιστικου χρεους της ιαρτοφαρμακευτικης που δεν εχει παρασχθει.

    Υπολογισμος εισφορων σε ποσοστο επι του εισοδηματος και μετα δοσεις σε ποσοστο 20-30% επι του εισοδηματος (οπως φαινεται απο το φορο εισοδηματος).

    ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:10 | Giolanda

    Όσον αφορά στην παράγραφο 13, θεωρώ ότι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών θα πρέπει να μη συνδέεται με τη ρύθμιση, αλλά ΜΟΝΟ με την ασφαλιστική ενημερότητα. Η ρύθμιση ουσιαστικά καλύπτει προηγούμενες οφειλές. Αν παραμείνει ως έχει το σχέδιο νόμου, τότε πολλοί οφειλέτες που δε θα μπορούν να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές θα ξαναχάσουν τη ρύθμιση. Έτσι το κράτος ΔΕ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ούτε τις τρέχουσες εισφορές, αλλά ουτε και το ποσό της ρύθμισης!

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:42 | ΝΙΚΟΣ

    Παρακαλώ για τις οφειλές του ΟΑΕΕ να αποσυνδεθούν οι τρέχουσες εισφορές από τη ρύθμιση και να υπαχθούν στις 12 δόσεις. Διότι εγώ είμαι γυψαδόρος.Δουλειά δεν υπάρχει στην οικοδομή, έτσι κατάφεραν την Ελλάδα οι προηγούμενοι.Θέλω να πληρώσω αλλά δεν μπορώ. Τα 50 ευρώ για τη δόση θα τα πάρω από τους γονείς μου και θα τα δώσω. Την τρέχουσα εισφορά των 644 ευρώ δεν μπορώ να καταβάλω και έτσι η ρύθμιση είναι δώρο άδωρο. Παρακαλώ δέστε το καλά αυτό που γράφω γιατί στη κατηγορία που ανήκω είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ οι οποίοι με την προυπόθεση αυτή δεν θα μπουν στη ρύθμιση. Ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:53 | Γιάνης Παπαδόπουλος

    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με ασφαλιστικό ταμείο τον ΟΑΕΕ. Η σύζυγός μου ήταν ασφαλισμένη στο ταμείο νομικών, αλλά λόγω μικρών παιδιών δεν εργάζεται πλέον και έχει μηδενικό εισόδημα από το 2012. Η σύζυγός μου, που έχει κάνει λήξη επαγγέλματος στην εφορία, είχε από τότε μια οφειλή ύψους περίπου 3.000 ευρώ στο ταμείο Προνείας του Ταμείο Νομικών. Το 2013 προσπαθήσαμε να κάνουμε ρύθμιση αυτής της οφειλής για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε την ιατροφαρμακευτική της ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, όπου εγώ και τα παιδιά είμαστε ασφαλισμένοι. Ωστόσο το Ταμείο Νομικών αρνήθηκε να μας δώσει την απαιτούμενη βεβαίωση περί μη ασφάλισης σε άλλο ταμείο για την εγγραφή της στον ΟΑΕΕ, αν δεν εξοφλούσαμε ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό. Η ρύθμιση που θα κάναμε δεν μάς έδινε τη δυνατότητα αυτή. Και επειδή τα οικονομικά μας δεν επέτρεπαν την εξόφληση ολόκληρης της οφειλής, όυτε τότε, αλλά ούτε και σήμερα, η σύζυγός μου βρίσκεται χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το 2013!

    Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ρύθμιση της οφειλής, αλλά δεν έχει νόημα για εμάς αν ο νομοθέτης δεν λάβει υπόψη ότι το ταμείο που δέχεται τη ρύθμιση θα πρέπει να απελευθερώνει τον ασφαλισμένο που κάνει τη ρύθμιση και να παίρνει τη βεβαίωση που απαιτείται για να ενταχθεί σε οικογενειακή ιατροφαρμακευτική ασφάλιση άλλου ταμείου.

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:55 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

    Νομίζω ότι είναι σωστή η παράγραφος γιατί αυτά που θα ισχύσουν για οικονομική οφειλή προς την εφορεία θα πρέπει να εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις οικονομικών οφειλών προς τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ρευστότητα τους και η απορροφητηκότητα των κονδυλίων των εισφορών

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:13 | Γεωργία Καβελλαρά

    Κύριοι, θα πρέπει οπωσδήποτε να μην είναι απαιτούμενη η πληρωμή των τρεχουσων εισφορών προκειμένου να διατηρηθεί η ρύθμιση.
    Για μας τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, που έχουμε κρίση από το 2008, δεν μπορείτε να μας ζητάτε αυτό το πράγμα, το οποιο ειναι και άδικο, γιατί αποκλείει από την αγορά όλους όσους χρωστάνε, και δεν τους δίνεται καμμία δυνατότητα να αλλάξουν την κατάστασή τους.
    Και για να αποφύγετε το να μην πληρώνουν και όσοι έχουν, θα μπορούσατε να ζητάτε το εκκαθαριστικό. Δεν μπορεί άνθρωποι με εισοδήματα κάτω από 10,000 ευρώ να καλούνται να πληρώσουν 5000 ευρώ στο ΤΣΜΕΔΕ. Και δεν επιτρέπεται να χάνουν γιαυτό το λόγο τη ρύθμιση, και τελικά να μην πληρώνουν τίποτα. Θα έπρεπε βάσει δήλωσης, να μπαίνουν και οι τρέχουσες εισφορές κάθε φορά, στη ρύθμιση. Αλλη λύση δεν υπάρχει.
    Και φυσικά να αναφέρω και το ό,τι ειναι παράλογο να ζητούνται και οι εισφορές υγείας για υπηρεσίες που δεν λάβαμε το προηγούμενο διάστημα. Βέβαια καταλαβαίνω πως επειδή αυτά τα ποσά έχουν υπολογιστεί σε προυπολογισμούς κλπ δεν θα μας χαριστούν, αν και ειναι άδικο. Αλλά τουλάχιστον απαιτούμε να μπαινουν οι τρέχουσες εισφορές στη ρύθμιση, τι πιο απλό και δίκαιο.
    επίσης, το αυτονόητο ειναι να διαχωριστούν οι εισφορές υγείας από τις συνταξιοδοτικές εισφορές. Ειναι πολύ εκβιαστικό αυτό. Από κει να καταλαβετε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κόσμος. Πιστεύετε πως υπάρχουν πολλοί (καλά πάντα υπάρχουν και κακοπληρωτές, αλλά πόσοι ειναι αυτοί) που δεν θα πλήρωναν, αν είχαν? και όπως βλέπετε, υπάρχουν πάρα πολλοί ανασφάλιστοι..
    Σαν αριστερή κυβέρνηση, οφείλετε να κάνετε κάτι ουσιαστικό για τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες…απλά ειναι τα πράγματα..

    1. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
    2. ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:07 | ΝΙΚΟΣ

    Αποσυνδεση της ρυθμισης απο τις τρεχουσες εισφορες και δυνατοτητα υπαγωγης των τρεχουσων στην παγια.Υπαρχει ασφυξια στην αγορα με τη δεσμευση των οψεως απο επιχειρησεις παγωνουνε τα μπλοκ επιταγων και γυρνανε ολοι στα μετρητα.Τι θα κοιταξει ο επιχειρηματιας να πληρωσει τους προμηθευτες υπαλληλους η το κρατος?.Βαλτε ορο οτι θα πρεπει να ειναι ολα ρυθμισμενα για να ισχυουν οι ρυθμισεις δηλαδη 100 δοσεις εως 1/2/2015 και 12 δοσεις οτι χρεος κανει απο εκει και περα ετσι συνεχεια θα παιρνει λεφτα το κρατος αφου θα τρεχουν να ρυθμιζουν συνεχεια οτι νεες οφειλες κανουν μεχρι 12 δοσεις (αν μπορειτε καντε τη παγια και 18 μηνες)

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:54 | Στέλιος

    Το κύριο σώμα της παραγράφου 5, όπως είναι διατυπωμένο, είναι προβληματικό.

    1. Κάνετε παραπομπή στην «παράγραφο 2». Αν εννοείτε «παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου», αν δεν κάνω λάθος, η παράγραφος 2 δεν έχει καμμιά σχέση με τον ορισμό του «τρόπου» κεφαλαιοποίησης της οφειλής.
    2. Αν εννοείτε «παράγραφο 2 του άρθρου 2», τότε, η αποστροφή «αντί των κατά Κ.Ε.Δ.Ε. και κατά Κ.Φ.Δ. τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, από την υπαγωγή σε ρύθμιση» του άρθρου 2 που επιτρέπει την ερμηνεία για αναδρομική ισχύ των προτεινόμενων στο παρόν σχέδιο ευεργετημάτων για τους ήδη υφιστάμενους σε προηγούμενη ρύθμιση (τους «συνεπείς» κατά την ορολογία του Ν.4305/2014) ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΉ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΥΠΑΓΩΓΉΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΆΠΟΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΊΣΕΙΣ αφ’ ενός μεν δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στο παρόν άρθρο αφού τις προσαυξήσεις και τους τόκους εδώ τις επιβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία αφ’ ετέρου δε, δεν επιτρέπει την αποσαφήνιση του τρόπου υπολογισμού των προσαυξήσεων και τόκων κατά την ημερομηνία μετάβασης στην προτεινόμενη νέα ρύθμιση για την υπολειπόμενη κύρια οφειλή. Αν η σωστή ερμηνεία της παραγράφου είναι ότι, η υπολειπόμενη κύρια οφειλή των παλαιών ρυθμίσεων εντάσσεται στην προτεινόμενη ρύθμιση ως ουδέποτε ενταχθείσα σε προηγούμενη, τότε, δεδομένης της προοδευτικής αύξησης των μηνιαίων οφειλών (συμπεριλαμαβανομένων των προσαυξήσεων και τόκων) αναλόγως της παλαιότητάς τους αλλά και συγχρόνως της αντίστοιχης προοδευτικής μείωσης της κύριας οφειλής το πράγμα περιπλέκεται αφού θα πρέπει κάποιος να επιλέξει ποιές από τις παλαιές οφειλές έχει ήδη εξοφλήσει με τις προηγούμενες ρυθμίσεις. Δεδομένης δε και της «ανικανότητας» ασφαλιστικών ταμείων όπως ο ΟΑΕΕ να ανταποκριθεί έγκαιρα (δεστε προηγούμενο σχόλιο μου) στην αντίστοιχη προσαρμογή των μηχανογραφικών τους συστημάτων, η δημιουργία χάους επί του προκειμένου θέματος μπορεί να θεωρείται σίγουρη.

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:50 | Λενα Μανθοπουλου

    k. Υπουργε
    στην τροπολογια που ειχατε καταθεσει στην Βουλη (ως αντιπολιτευση) και αποτελουσε δεσμευση για εσας, ειχατε ορισει ποσοστο 20% για οσους χρωστουν μονο στο δημοσιο και 30% επι του εισοδηματος για οσους χρωστουν και στα ασφαλιστικα ταμεια. Αυτο ηταν κατι που μπορουσε να δωσει ανασα σε πολλους. Με το παρον ομως νομοσχεδιο και με τις οφειλες που υπαρχουν δεν ειναι δυνατο να εφαρμοστει. Οχι γιατι δεν θελουμε. Γιατι δεν μπορουμε. Πλεον. π.χ. Οφειλες προς ΟΑΕΕ 30.000 ευρω σε 100 δοσεις ειναι 300 ευρω το μηνα. Οφειλες προς δημοσιο 10.000 σε 100 δοσεις αλλα 100 ευρω.
    Συνολο 400 ευρω.
    Για τις μεχρι τωρα οφειλες. Αν θα πρεπει να πληρωνει κανεις και τα τρεχοντα του ΟΑΕΕ υψους 400 ευρω (μετα απο μειωση 3 κλασεων) φτανει το ποσο στα 800 ευρω. Με εξοδα ανελαστικα ΔΕΗ ΕΝΟΙΚΙΟ , τηλ. βενζινη,φαγητο κλπ και με εσοδα 300-400 ευρω , ποσο εφικτο σας φαινεται αυτο? Φετος θα μπει και ο φορος εισοδηματος 2014 χωρις αφορολογητο 12000(για τους ελευθ. επαγγελματιες) και με ΕΝΦΙΑ (ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ βασει του ΣτΕ για τις αντικειμενικες τιμες).
    Σας προτεινω μια λυση απλη και λογικη.
    Επαναπροσδιορισμος του χρεους.
    Διαγραφη τοκων και προσαυξησεων (ετσι και αλλιως λογιστικη εγγραφη ειναι χωρις ουσιαστικο αντικτυπο στα οικονομικα).
    Διαγραφη των ιαρτοφαρμακευτικων που δεν εχουν παρασχεθει (Επισης λογιστικη εγγραφη)
    Να υπολογισθουν οι εισφορες απο τοτε που χρωστα καποιος π.χ καποιος που βρισκεται στην 7η κλαση του ΟΑΕΕ και χρωσταει απο το 2010. (309ευρω η 7η κλασηΧ 60 ΜΗΝΕς ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ =18.640 Χ 3%επιτοκιο καθυστερησης=19.096 ευρω. Σε αυτο το ποσο να μπορει να πληρωσει με δοσεις . Η αντιστοιχη οφειλη που υπολογιζει ο ΟΑΕΕ ειναι 30.000).
    Να υπολογιζονται οι εισφορες απο δω και στο εξης με ποσοστο επι του τζιρου.
    Το να υπολογιζονται οι ασφαλιστικες εισφορες με βασει υποτιθεμενου εισοδηματος ειναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ .
    Ευχαριστω πολυ
    Λενα Μανθοπουλου

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:20 | Σπύρος

    Είναι αναγκαίο και δίκαιο να γίνουν τα εξής:

    α) Διαγραφή των οφειλών από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν μας παρασχέθηκε λόγω οφειλών και των σχετικών προσαυξήσεων (είναι εντελώς άδικο)

    β) Αναδρομική αλλαγή κατηγορίας 2-3 επίπεδα κάτω με παράλληλη απομείωση του συνολικού χρέους μας και των προσαυξήσεων

    γ) Δυνατότητα μη εμπρόθεσμης πληρωμής περισσότερων της 1 δόσης ανά έτος (τουλάχιστον 3). Αλλιώς θα χάσουμε όλοι τη ρύθμιση, ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουμε σταθερό μηνιαίο εισόδημα!

    δ) Αφαίρεση των προσαυξήσεων λόγω αλλαγής κατηγορίας

  • προτείνω
    «» Σεισάχθεια διαγραφή έως και 100% κεφαλαίου και φόρων νέα αρχή γιατί όχι
    «»»Μύωση των εισφορών
    με κρατητήριο, βασικό, βάση τον πληθυσμό κάθε πόλης ή χωριό
    Άλλο εν δυνάμει πελατολόγιο έχω εγώ στην Κρήτη και άλλο έχει στην Αθήνα με 5εκ. πληθυσμό.
    «»»» οκ οι 100 δώσεις για τα 5,10 έως 50 χιλιάδες από εκεί και πάνω τι γίνετε να τους βάλουμε φυλακή αν δεν έχουν και δεν εισπράττουν, άδικο.
    οκ οι 12 δώσεις και τρέχουσες να μπορούν να πληρωθούν έως και τον 12 μήνα εφάπαξ.
    «»»»
    Να καταργηθούν εντελώς τα ταμεία οι δε υπάλληλοι να οργανωθούν αλλού σε παραγωγικές επιχειρήσεις του κράτους.
    Να υπάρξει μία φορολογία σίγουρα ποιο πάνω από ότι προβλέπεται έως τώρα.
    Νερό φόροι ΔΕΗ Ταμεία και ότι άλλο είναι εφικτό να είναι ένα
    Εγώ ευχαρίστως θα μπορούσα να ζήσω αξιοπρεπείς και τα άλλα ας τα πάρει το κράτος 60% 70% ότι να είναι. εκτός αν προβλέπω να κάνω επέκταση επιχείρησις οπότε να φορολογηθώ ανάλογα.

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:56 | ΝΙΚΟΣ

    Το δωρο χριστουγεννων θα ειναι μεσα στη ρυθμιση?Διοτι τοτε καποιος για να ρυθμισει πρεπει να πληρωσει το δ.χ. που ληγει 28/2/2015 τον 1/2015 που ληγει 28/2/2015 και τα τρεχοντα δηλαδη αδυνατο.Επισης δωστε τη δυνατοτητα αν δεν ειναι μεσα να πανε στην παγια οι οφειλες που ειναι ληξιπροθεσμες στις 1/3/2015 οπως και η εφορια.Γιατι δυο μετρα και δυο σταθμα?

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:03 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις να υπαχθούν και όσοι έχουν υποβάλλει στον ΟΑΕΕ για συνταξιοδότηση και χρωστούν στο ταμείο, άλλα δεν τους εντασει στην ρύθμιση για να αφαιρεθούν και από αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων τα πρόστιμα με την πληρωμή των οφειλών μεσώ της ρύθμισης.

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:30 | ΧΑΝΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Κατ΄αρχήν θα πρέπει να υπενθυμίσω στους συγγραφείς του σχετικού νόμου το τεράστιο θέμα της παράνομης εκ μέρους του ΟΑΕΕ χρέωσης των ασφαλισμένων, που, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης(ιδίως από το 2011 και μετά) σε αδυναμία πληρωμής των εισφορών τους,ΜΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ , την ίδια στιγμή που τους στερούσαν οποιαδήποτε πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Η παράνομη αυτή δραστηριότητα του ΟΑΕΕ(για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικοί αγώνες) δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και χωρίς συνέπειες. Ήδη οι συνέπειες μιας τέτοιας πρακτικής για τους ανασφάλιστους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι τραγικές και σε επίπεδο υγείας αλλά και της οικονομικής τους κατάστασης( για όλους όσους είχαν , απέκτησαν και έχουν προβλήματα υγείας).
    Κατά συνέπεια , οποιαδήποτε ρύθμιση οφειλών ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, μαζί με όλες τις συνδεδεμένες με αυτό προσαυξήσεις. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΘΕΜΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ , ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ , ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΕΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΑΣ …ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ …

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:31 | Αγγελος

    Στη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών χρεών ( ΟΑΕΕ ) δεν γίνεται μνεία σχετικά με τον συμψηφισμό χρεών εν δυνάμει συνταξιούχων , με παρακράτηση από τη μηνιαία σύνταξη, για οφειλόμενα ποσά πλέον των 20.000 ευρώ . Δεδομένης της οικονομικής κρίσης ,πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους απόμαχους και υπέργηρους συνανθρώπους μας αυτής της κατηρορίας.

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:27 | ΣΙΣΣΥ

    1. Όπως αναγράφεται σε πολλές παρατηρήσεις , Θα πρέπει οπωσδήποτε να διαγράφονται οι οφειλές σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον αυτή δεν παρασχέθηκε.
    2. Ειδικότερα να υπάρχει ρητή πρόβλεψη και για όσους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ,ενώ παράλληλα ήσαν ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο, όπως π.χ. ΤΣΜΕΔΕ,στο οποίο ήσαν ενήμεροι και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανεξάρτητα από το εάν έχουν υποβάλλει ηδη ή όχι το σχετικό αίτημα. Διότι ο ΟΑΕΕ παρέχει τη δυνατότητα απαλλαγής μόνο από την ημερομηνία υποβολής σχετικής αίτησης και όχι αναδρομικά.
    Συγκεκριμένα με νόμο του 2010 έγινε υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για μέλη ΔΣ Ανώνυμης εταιρείας που κατείχαν τουλάχιστον 3% των μετοχών, ανεξάρτητα του εάν ήσαν ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο.
    Η διάταξη αυτή δεν περιήλθε σε γνώση μας, συσσωρεύτηκαν οφειλές, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εισφορές για περίθαλψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε τώρα να συνταξιοδοτηθούμε από το ΤΣΜΕΔΕ.
    Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη που συνεπάγεται την υποχρέωση παράλληλης ασφάλισης σε δύο ταμεία είναι κατά τη γνώμη μου και άδικη και παράλογη.Πόσο μάλλον τώρα που προωθείται η ένωσή τους!!

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:27 | ΓΙΑΝΝΗΣ Λ

    Με τη διάταξη αυτή προβλέπεται ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 1/2/2015. Η διατύπωση αυτή αφήνει ακάλυπτη την περίπτωση των δικηγόρων, για του οποίους οι εισφορές του έτους 2014 καθίστανται ληξιπρόθεσμες στις 28/2/2015 και ήδη έχει δοθεί παράταση για τις 30-4-2015.Έτσι, καθίσταται αδύνατη η υπαγωγή των δικηγόρων στη ρύθμιση, αν δεν εξοφλήσουν πρώτα τις οφειλόμενες εισφορές του 2014, κάτι που είναι αντίθετο με το πνεύμα του νόμου, εισάγοντας αναιτιολόγητα δυσμενή διάκριση σε μία επαγγελματική κατηγορία που έχει πληγεί ιδιαίτερα.

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:42 | Βασίλεος Λαδάς

    Σε περιπτώσεις όπου υποβλήθηκαν αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν εισέτι ικανοποιηθεί, τυχούσες οφειλές προς τα ταμεία να υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση, και να παρακρατούνται από την σύνταξη.

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:35 | Αριάδνη Τσέτσικα

    Υπάρχει και η Κατηγορία των Ανθρώπων που έχουν καταθέσει Αίτημα Σύνταξης,έχουν Μηδενικό Εισόδημα από τότε που έκλεισαν το μαγαζί τους λόγω αδυναμίας και συντηρούνται από την οικογένειά τους (όσοι τυχεροί έχουν). Ως παράδειγμα Η μητέρα μου Έχει μηδενικό εισόδημα και κανένα περιουσιακό στοιχείο και φιλοξενείται και συντηρείται από εμάς. Χρωστάει 38.000 (τα 15.000 είναι προσαυξήσεις). Δικαιούται αναδρομικά 35 μηνών (από τον Απρίλιο του 2012)αλλά πρέπει να πληρώσει έως 30 Μαρτίου 18.000 (την διαφορά από τα 20.000 που διακανονίζονται μέσα από την σύνταξη) για να της καταθέσουν στη συνέχεια τον Απρίλιο 22.000 καθαρά και την τρέχουσα σύνταξη. Αδύνατον να βρεθούν αυτά τα χρήματα Ποτέ.
    Αν δεν τα πληρώσει μέχρι τις 30 Μαρτίου είναι απαιτητό όλο το ποσό εφάπαξ με ανατοκισμό του ποσού αναδρομικά και χάνει το δικαίωμα των αναδρομικών συντάξεων. Δηλαδή με 28 χρόνια πληρωμένες εισφορές δεν θα μπορέσει να πάρει ποτέ σύνταξη.

    Γιατί δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός?
    Γιατί δεν μπορεί να πάρει μειωμένη σύνταξη στα 67 με τα 15 χρόνια που έχει ήδη πληρωμένα ή αναλογική με τα 28 χρόνια που έχει πληρωμένα?

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:14 | Δήμητρα

    1. Οι δικηγόροι καταβάλλουμε υποχρεωτικά άπαξ το χρόνο και τυπικά έως 28 Φεβρουαρίου εκάστου έτους το σύνολο των ασφαλιστικών μας εισφορών (τόσο για ιατροφαρμακευτική – νοσοκομειακή περίθαλψη όσο και για τη συνταξιοδότηση) που αφορούν στο αμέσως προηγούμενο έτος.

    Για τους άνω 5ετίας δικηγόρους για το έτος 2014 το σύνολο ανέρχεται στο ποσό περίπου των 4.500 Ευρώ.

    Με δεδομένο ότι ΗΔΗ ΕΔΟΘΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2014, ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ και ως εκ τούτου και ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ στην εν λόγω ρύθμιση.

    2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αν και έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση, οφείλουν να καταβάλλουν πέραν των ασφαλιστικών τους εισφορών, ετησίως το ποσό των 120 Ευρώ υπέρ του ΟΑΕΔ, ΕΝΩ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΟΣ από τον Οργανισμό. Ειδικά δε οι δικηγόροι αν και κατ’ ουσίαν άνεργοι, τύποις θεωρούνται άνεργοι μόνον αν απωλέσουν την δικηγορική τους ιδιότητα.

    Καθώς το ποσό αυτό οφείλεται παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές παρελθόντων ετών για τις οποίες ισχύει η δυνατότητα της εν λόγω ρύθμισης, θα πρέπει να γίνει μέριμνα υπαγωγής και αυτού του ποσού στην εν λόγω ρύθμιση. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Νομικών ΖΗΤΑ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ αυτού του ποσού για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή.

    3. Θα πρέπει να επανεξετασθεί ο όρος καταβολής των τρεχουσών εισφορών ως προϋπόθεση παραμονής στην εν λόγω ρύθμιση. Ειδικά για τους δικηγόρους με χαμηλά εισοδήματα είναι αδύνατον αυτό να τηρηθεί.

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:24 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    – ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΟΦΕΙΛΗΣ ΣΤΙΣ 50.000ΕΥΡΩ ώστε να βγουν στην σύνταξη όσοι εχουν συμπληρώσει τα χρόνια.Ετσι βγαίνει π.χ. ο πατερας στην σύνταξη και κανει εναρξη π.χ. ο γιος,θα παίρνετε χρήματα από τον γιό,θα τακτοποιείται και η οφειλή του πατέρα.Αυτά ταυτόχρονα με μια κίνηση!Ενω σήμερα αποθαρύνεται και ο νεός αφου εχει εκρεμμοτητα ο πατερας του.Δεν κινειται ΤΙΠΟΤΑ δηλαδή.

    – Επαναπροσδιορισμός των χρεών με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.
    – Διαγραφή λογιστικού χρεους της ιαρτοφαρμακευτικής περίθαλψης που ΔΕΝ εχει παρασχθεί αφου δεν μπορούσαμε να θεωρήσουμε βιβλιάριο.
    – Υπολογισμος εισφορών σε ποσοστό επι του εισοδήματος και ΜΕΤΑ ΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 20-30% επι του εισοδήματος (όπως φαίνεται απο το φόρο εισοδήματος)
    – Ελεύθερη επιλογή κλάσης,με τις ανάλογες παροχές βέβαια η κάθε μια.

    ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ -ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΛΈΞΕΙ ΕΙΧΑΤΕ ΔΕΣΜΕΥΘΕΊ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΘΕΡΜΑ

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:58 | ΓΙΩΤΑ ΚΟΚΟΛΕΣΗ

    Καλό θα είναι να παρακρατείται η μηνιαία δόση από οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό υποδείξει ο οφειλέτης, και όχι αποκλειστικά από λογαριασμό όψεως ο οποίος χρειάζεται 3000€ minimum κατάθεση που ισχύει σήμερα.

    Είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν στη ρύθμιση περισσότεροι οφειλέτες που λόγω αυτού του απίστευτου κωλύματος είτε δεν το έπραταν(εάν είχαν 3000€ θα τα έδιναν στις οφειλές τους και όχι για να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό!),είτε έχαναν τη ρύθμιση όταν το μάθαιναν (είναι μία σημαντικότατη διαδικαστική λεπτομέρεια η οποία ωστόσο γνωστοποιούταν στον οφειλέτη μετά την ένταξη στη ρύθμιση).

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:01 | Ράνια

    Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι να μη χάνουμε τη ρύθμιση αν δε πληρώσουμε τις τρέχουσες εισφορές μας, γιατί κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, δηλαδή να πληρώνουμε και τη ρύθμιση και τα τρέχοντα. Άλλωστε γι αυτό χρωστάμε, γιατί δεν έχουμε να πληρώνουμε…
    Επίσης η πτώση μέχρι 3 κατηγορίες δεν είναι και καμιά μεγάλη βοήθεια, θα έπρεπε να επιλέγουμε μόνοι μας σε ποια κατηγορία θέλουμε να είμαστε, για να μπορούμε έτσι να είμαστε συνεπείς και το ταμείο να εισπράξει επιτέλους.
    Επίσης, πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός των οφειλών μας, με διαγραφή των υπέρογκων τόκων και προσαυξήσεων.
    Διαγραφή των ποσών για ιατροφαρμακευτικά από τα οποία είχαμε αποκλειστεί μόλις σταματήσαμε να είμαστε ενήμεροι.
    Τέλος, κάποια στιγμή πρέπει οι εισφορές μας να συνδέονται με το εισόδημα μας, όπως γίνεται και με το ΙΚΑ, γιατί αυτή η διάκριση, μας θεωρείτε δηλαδή κλέφτες? Ότι δε δηλώνουμε όσα βγάζουμε και γι αυτό μας επιβάλλετε εσείς ένα υπέρογκο ποσό το οποίο τώρα πια αδυνατούμε να πληρώνουμε?

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:24 | Παντελης Γιαντσογλου

    Επιτελους ενα νομοσχεδιο με το οποιο παρεχει τη δυνατοτητα σε παρα πολλους Ελληνες να ρυθμισουν τις οφειλες τους με τα ασφαλιστικα τους ταμεια με αξιοπρεπεια.
    Το νομοσχεδιο ομως αυτο δεν περιλαμβανει ρυθμιση για αυτους που εχουν παραδωσει τα χαρτια τους για συνταξη και για χρεος πανω απο 20000€ αδυνατουν να παρουν συνταξη.
    Για παραδειγμα ΕΓΩ.
    Εχω παραδωσει τα χαρτια μου για συνταξη στις 20/01/2014 στον ΟΑΕΕ.
    Εχω κλεισει την επιχειριση μου μετα απο 28 χρονια,το 2012 λογω οικονομικης αδυναμιας και χρεων που συσσωρευονταν.Την 03/03/2015 εξεδωσε το ταμειο αποφαση συμφωνα με την οποια χρωστω 28600€.Το ποσο αυτο συμφωνα με τις μεχρι στιγμης διαταξεις ρυθμιζεται ως εξεις:
    Οι 20000 σε 40 δοσεις απο τη συνταξη μου και οι 8600 μετρητοις μεσα σε δυο μηνες απο την ημερα της αποφασης.Διαφορετικα δεν παιρνω συνταξη.Εγω ανεργος απο το 2012 χωρις εισοδημα και περιουσιακα στοιχεια θα πρεπει να βρω καποιον να μου δωσει αυτα τα χρηματα.Ποιος δανειζει σημερα τετοιο ποσο.
    Θα ηθελα να μαθω εαν μπορουσε να γινει καποια ρυθμιση για αυτο το ποσο ωστε να εχω τη δυνατοτητα να παρωκαι εγω τη συνταξη μου.

    Ευχαριστω

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:04 | petros kikinis

    Επί άρθρου 26 παρ. 8

    1. αν π.χ ΝΠΔΔ θέλει να ρυθμίσει με εφάπαξ καταβολή και απαλλαγή 100% δεν μπορεί ?
    πρέπει να πάει υποχρεωτικά σε 150 και 50%?

    2. το ίδιο ΝΠΔΔ μπορεί συγκεκριμένη οφειλή να την πάει σε εφάπαξ καταβολή με 100% απαλλαγή επί των προσαυξήσεων, και παράλληλα οφειλή από άλλη αιτία να την πάει σε 150 δόσεις με 50% διαγραφή προσαυξήσεων?
    για παράδειγμα μπορεί να έχει οφειλή από μη έγκαιρη υποβολή απδ €1000 και προσαυξήσεις €800
    και μια δεύτερη οφειλή από μη καταβολή εισφορών €10.000

    κατά την άποψή μου θα πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής.
    έτσι όμως όπως διατυπώνεται το άρθρο, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο.

    Θα μπορούσε δηλ να μπεί μια φραση του τύπου μέρος ή το σύνολο των υποχρεώσεών του

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:20 | ΜΠΟΒΑΛΗ ΕΛΕΝΗ

    Θα είναι σχεδόν καθοριστική για τη ρύθμιση η διαγραφή των χρεών των ασφαλιζομένων τουλάχιστον από τον κλάδο υγείας για το διάστημα που δεν αποπλήρωναν τις εισφορές και δεν έκαναν χρήση του βιβλιαρίου τους. Τόσα χρόνια όπως αποδείχθηκε επιβραβεύονταν μόνο όσοι χρωστούσαν και ήταν ασυνεπείς, νομίζω ότι είναι καιρός να δώσετε ένα σημαντικό κίνητρο και στον πολίτη που θέλει να πληρώσει τις οφειλές του που εξαιτίας της κρίσης των τελευταίων ετών αδυνατούσε να πράξει…

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:26 | Ανδρέας Μαριάτος, Αρχιτέτκων

    Όσον αφορά τους μηχανικούς:

    ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΟΤΗΤΑ με αναδιανομή των παραγωγικών μέσων στους λίγους.

    Χρυσή ευκαιρία να καθαρίσει η πιάτσα από τον ανταγωνισμό. Άλλη μια φορά όσοι έχουν να πληρώσουν θα μείνουν στο επάγγελμα ( θα πάρουν και ενίσχυση με τη διαγραφή των προστίμων) και όλοι οι υπόλοιποι θα τιναχτούν έξω. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ !

    Πέραν όμως αυτού ( που στο κάτω κάτω το έφτιαξε η προηγούμενη κυβέρνηση )με τη ρύθμιση αυτή ξέρετε συνάδελφοι τι πετυχαίνει η νέα κυβέρνηση;

    ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ !!!
    Πιο δεξιά πεθαίνεις. Με το κερασάκι της διαγραφής των (παράνομων έτσι κι αλλιώς) διπλο-προσαυξήσεων, μας καλεί να αποδεχτούμε οτι ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑ.

    Είναι σαν να μας ζητάνε την τελευταία μας επιθυμία. Αλλά επειδή εμείς αυτό που θέλουμε να επιβιώσουμε, η ρύθμιση προφανώς και θα αποτύχει. Και συμπληρώνω ένα προηγούμενο σχόλιο (Γιάννης):

    – Με τι τρόπο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δεν μπορεί να καταβάλλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές του εισφορές θα μπορεί να καταβάλλει τις δόσεις της ρύθμισης και παράλληλα και τις τρέχουσες εισφορές του ;
    – Επίσης δεν γίνεται μνεία για αφαίρεση των εισφορών που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , που με θρασύτητα ΔΕΝ μας παρείχε αυτό το ασφαλιστικό ταμείο .

    Αν θέλατε να δώσετε λύση, μπορούσατε:

    1. Αναστολή πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών κατά την διάρκεια πληρωμής των δόσεων.
    2. Διαχωρισμός κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης.
    3. Αφαίρεση ΟΛΩΝ των εισφορών υγείας για την περίοδο που δεν καταβάλαμε εισφορές , γιατί ο Ο.Α.Ε.Ε. δεν μας παρείχε ΤΙΠΟΤΑ.
    4. Θεώρηση βιβλιαρίων υγείας.
    5. Ενημερότητα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς ατομικής επιχείρησης (αν δεν μπορώ να βγάλω μια άδεια, ΠΩΣ θα σας πληρώσω;)
    6. Υιοθέτηση ΑΝΕΙΣΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ όπως σε όλες τις λογικές χώρες και άμεση επαναφορά των ασφαλίστρων στα προμνημονιακά επίπεδα με αναδρομική παραγραφή των εγκληματικών αυξημένων οφειλών.

    Αλλιώς ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΦΡΑΓΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές : θα ασφαλιστώ κι εγώ όπως τόσοι συνάδελφοί μου σε Κύπρο, Βουλγαρία, Βρεττανία, Ολλανδία κλπ, θα σταματήσω να νιώθω και να με θεωρούν ηλίθιο και το ΕΤΑΑ θα πάρει από εμένα ένα χαμόγελο για αντίο – μιας και δεν έχω ούτε σπίτι πια.

    Ξυπνήστε και σταματήστε να κάνετε σπέκουλα με τον καημό μας. ΚΑΝΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:04 | Γιάννης Σπυριδάκης

    Δυστυχώς άλλη μια ρύθμιση που είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
    Είναι αδύνατο να μπορέσουμε να κρατήσουμε ρύθμιση με αυτούς τους όρους όταν χρωστάμε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ταυτόχρονα, θα έπρεπε να προβλέπεται διαγραφή του μέρους των εισφορών που αφορούν στις καλύψεις υγείας καθώς για όσο χρόνο είμαστε ανασφάλιστοι δεν μας παρέχεται και καμία κάλυψη υγείας.
    Που είναι το περιβόητο ποσοστό 30% του εισοδήματος που είχατε εξαγγείλει ότι θα προβλεπόταν να μην ξεπερνάνε οι δόσεις για τα χρέη.

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:35 | Δημήτρης

    Σωστα τα λεει η Ανδριάνα!!!

    Συμφωνώ σε όλα μαζί της

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:01 | ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    – Επαναπροσδιορισμος των χρεων με διαγραφη τοκων και προσαυξησεων
    – Διαγραφή των οφειλών που προέρχονται από τον κλάδο υγείας, καθώς οι ανασφάλιστοι δεν έλαβαν καμία παροχή τα χρόνια που δεν μπόρεσαν να καταβάλλουν τις εισφορές τους.
    – Υπολογισμος εισφορων σε ποσοστο επι του εισοδηματος και δόσεις σε ποσοστό 20% επι του εισοδηματος

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:20 | κωνσταντινος Σ

    Θα ηθελα και εγω να αναφερθω στο ΑΔΙΚΟ της ενταξης στην οφειλη του κλαδου υγειας για τις ασφαλιστικες εισφορες, αφου οσοι ειχαμε χρεη (ασφαλιζομενοι, τεκνα κλπ) δεν διαθεταμε καμια ιατροφαρμακευτικη καλυψη. Επισης θα πρεπει να δουμε την ουσια του νομου που μιλα για επανεκκινηση της οικονομιας. Εγω, οπως και χιλιαδες αλλοι θελω να μηδενισω τα χρεη μου ΤΩΡΑ, πραγμα που μου δημιουργησε ελπιδες οταν πληροφορηθηκα πως η εφ΄ απαξ καταβολη θα σημαινε και απομειωση τοκων και κεφαλαιου εως 50%. Οχι, δεν διαθετω σε καμια περιπτωση, ακομα και ετσι, το ποσο που οφειλω. Περιουσιακο στοιχειο θα πουλησω προκειμενου να βρω τα χρηματα. Μονο και μονο για να αποβαλλω απο πανω μου το ψυχολογικο βαρος, του «να χρωσταω», των τελευταιων χρονων. Ειμαι σιγουρος πως το ιδιο θα εκανε πολυς,πολυς κοσμος και τα ταμεια θα γεμιζαν ζεστο χρημα σε συντομο χρονικο διαστημα

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:14 | Σεχίδης Δημήτριος

    Κύριε υπουργέ,
    το προσχέδιο νόμου είναι απαράδεκτο και αποτελεί ακόμη μία «αντιγραφή – επικόλληση» των προηγούμενων, με μια διαφοροποίηση του 2 να γίνεται 3 και του 72 σε 100.

    Όλοι περιμέναμε μια γενναιότητα αλλά κυρίως έναν ορθολογισμό, μια επικράτηση του αυτονόητου και όχι αντιγραφή των προηγούμενων «λύσεων».

    Σε μια χώρα με πραγματική ανεργία 30+%, χωρίς δυνατότητα άλλων επιλογών παρά μόνο της ανεργίας, εκατοντάδες χιλιάδες ελ.επαγγελματίες, προσπαθούν να επιβιώσουν.

    Με τα ακαθάριστα έσοδα των πολύ μικρών επιχειρήσεων να είναι μειωμένα κατά 60-80% και τα καθαρά κέρδη ανύπαρκτα ( έχετε τα στοιχεία από το Υπ. Οικονομικών), ο ΟΑΕΕ επιμένει να χρεώνει ίδια ασφάλιστρα με αυτά που ίσχυαν προ πενταετίας, βάζοντας τόκους ακόμα και σε υπηρεσίες που δεν παρείχε ( όπως αυτή της υγειονομικής περίθαλψης σε όσους είναι οφειλέτες).

    Έχοντας την ελπίδα, ότι εσείς θα είστε διαφορετικός από τους άλλους, ως προς τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης των προβλημάτων, σας κάνω τις παρακάτω προτάσεις για βελτίωση του για ακόμα μια φορά βιαστικού νόμου, με την επισήμανση ότι δεν είναι απαραίτητο, ο νόμος για τις οφειλές προς το δημόσιο να συμπεριλαμβάνει και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί πρόκειται για τελείως διαφορετικά πράγματα, που παράγουν διαφορετικό αποτέλεσμα, στην μεν πρώτη περίπτωση αύξηση των εσόδων, που τόσο απαραίτητα είναι λόγω της στέρησης ρευστότητας, στη δε δεύτερη περίπτωση, τακτοποίηση εκκρεμοτήτων ως προς το δικαίωμα περίθαλψης και συνταξιοδότησης.

    1. Αφαίρεση από το συνολικό προς διευθέτηση χρέος, όλων των ποσών και τόκων, των υπηρεσιών υγείας, που ποτέ δεν παρασχέθηκαν με υπαιτιότητα του ΟΑΕΕ, αφού δεν θεωρούσε βιβλιάριο ασθενείας σε όσους είχαν οφειλές.
    Πώς μπορεί κάποιος να χρεώνει και τοκίζει κάτι για το οποίο ποτέ δεν σου έδωσε. Σας το λένε όλοι και παντού, στο δρόμο, στο F/B , στο twitter, στις συναντήσεις σας με φορείς αλλά ποτέ δεν έκανε κανείς σας, από την πολιτική ηγεσία, κάτι για αυτό.

    2.Απεμπλοκή της διευθέτησης των παλιών χρεών με τις τρέχουσες εισφορές. Παλιότερα, δεν υπήρχε η απεμπλοκή γιατί απευθυνόταν σε αυτούς που είχαν αλλά δεν πλήρωναν, τώρα όμως και ύστερα από 6 έτη ύφεσης, ξέρετε πολύ καλά ότι απευθύνεστε σε άτομα που δεν έχουν και δεν πληρώνουν.

    3.Δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των παλαιών χρεών, με αφαίρεση του αντίστοιχου χρόνου συνταξιοδότησης.
    Είναι δικαίωμα και υποχρέωση η υποχρεωτική ασφάλιση…όταν όμως διανύουμε φυσιολογικές συνθήκες οικονομίας. Εδώ και 5 χρόνια είμαστε σε «πόλεμο», δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε σαν να ζούμε σε κάποια χώρα χωρίς οικονομικά προβλήματα ( που και εκεί όμως, σε κάποιες, υπάρχει αυτή η δυνατότητα στους ελ. επαγγελματίες).

    4. Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης, αρχικά…και ύστερα σε δεύτερο χρόνο μελέτη της περίπτωσης οι εισφορές να είναι ανάλογες των καθαρών κερδών.
    Σε αρκετές χώρες και με την βεβαιότητα ότι το γνωρίζετε, επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν μηδενικό ή συμβολικό ποσό και όχι το παράλογο των 900+ ευρώ το δίμηνο, όπως χρεώνει ο ΟΑΕΕ, χωρίς να συνυπολογίζει την οικονομική κρίση κλπ.

    Επειδή, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και επειδή η ΕΛΠΙΔΑ ήρθε πλέον, με την βούληση του ελληνικού λαού, παρακαλώ φανείτε όχι απλά γενναίος ( και όχι γενναιόδωρος) αλλά και σύμφωνος με την ιδεολογία σας, που όλοι την γνωρίζουμε και περιμένουμε να γίνει πράξη!

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:24 | ΤΑΣΟΣ

    Σχόλιο επί του άρθρου μεγάλης ανώνυμης επιχείρησης .

    Η νέα ρύθμιση διαθέτει πολλά θετικά σημεία, με θετικότερα την ένταξη σε αυτή με ληξιπρόθεσμα άνω του 1.000.000€, αλλά και τον μεγάλο αριθμό δόσεων.

    Το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Εταιρείες, πρόβλημα που άμεσα επηρεάζει και εμάς, είναι το θέμα της ρευστότητας, ιδίως αυτή την περίοδο του 1ου 4μήνου, αφού ο καθαρός κύκλος εργασιών μας είναι καθαρά εποχιακός.

    Με δεδομένη λοιπόν την ανάγκη, η επιχείρηση μου να ενταχθεί σε αυτή τη μοναδική ρύθμιση, υπάρχει η απαγορευτική προϋπόθεση, για την ένταξη, ότι εντάσσονται μόνο οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως 01.02.15.

    Έτσι λοιπόν πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, αφού η νέα ρύθμιση θα ισχύσει πιθανώς από τις αρχές Απριλίου η έστω τέλος Μαρτίου, για να ενταχθούμε θα πρέπει να εξοφλήσουμε τις τρέχουσες εισφορές 1ου 2ου και Δώρου Χριστουγέννων, κάτι το οποίο σημαίνει για εμάς την άμεση καταβολή ( περίπου 1.200.000€ ), κάτι το οποίο είναι πρακτικώς αδύνατο, με δεδομένο ότι ούτε οι τράπεζες παρέχουν πλέον χρηματοδότηση.

    Επειδή είναι σίγουρο ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις, αφού δεν είναι δυνατό να πληρώνεις τρέχοντες οφειλές όταν χρωστάς προηγούμενες, η μοναδική λύση για να ενταχθούμε στη ρύθμιση, έτσι ώστε να μπορέσει και η εταιρεία να αναπτυχθεί και να είναι υγιείς οργανισμός, είναι να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες, έως 01.03.15.

    Ευελπιστούμε στη προσπάθεια σας, για την θετική εξέλιξη της ρύθμισης, έτσι ώστε να δοθεί και σε εμάς η μοναδική ευκαιρία, να ενταχθούμε.

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:21 | Γιάννης Γιαννάκης

    Είναι αδιανόητο να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ο κλάδος των Μηχανικών ως «προνομιούχων»! Ένας κλάδος που έχει υποστεί 90% μείωση οικοδομικής δραστηριότητας από το 2009 έως σήμερα, είναι «σκλαβωμένος» σε ένα ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) που αναγκάζει ακόμα και τους άνεργους να πληρώνουν ληστρικές εισφορές με βάση τις αυξήσεις του 2011, χωρίς καμία εξαίρεση. Και αυτός ο κλάδος έρχεται τώρα να διαχωριστεί ακόμα και από ένα νομοσχέδιο ρύθμισης των οφειλών!
    Έαν η πολιτεία δε θέλει να εξαναγκάσει σε μετανάστευση κι όσους λίγους νέους μηχανικούς έχουν παραμείνει στη χώρα, καλείται άμεσα να νομοθετήσει για το ΤΣΜΕΔΕ: 1) Ασφάλιση της εργασίας, κι όχι της ιδιότητα μηχανικού, δίνοντας το δικαίωμα στον άνεργο μηχανικό να μην πληρώνει εισφορές για το διάστημα της ανεργίας του, 2) Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ασφαλισμένους.

    Τέλος, όσοι είχανε οφειλές στο ταμείο τους, αυτομάτως χάνανε το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη. Τώρα, καλούνται να πληρώσουν τα χρωστούμενα ΚΑΙ τον κλάδο Υγείας, για παροχές που ΔΕΝ είχανε εκείνο το διάστημα επειδή χρωστούσανε! Άμεση εξαίρεση λοιπόν των οφειλομένων του κλάδου Υγείας για το διάστημα που δεν υπήρχε πρόσβαση στις παροχές του ΤΣΜΕΔΕ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:24 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΚΟΥ

    Καλές είναι όλες αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία π.χ ΟΓΑ το πρόβλημα που εντοπίζεται καθημερινά μέσα απο το αντικείμενό μου ως ανταποκρίται ΟΓΑ , είναι στην εφάπαξ καταβολη της τρέχουσας εισφοράς η οποια είναι εξαμηνιαία και είναι αρκετό το ποσό.Το πρόβλημα ευρίσκεται εδώ δηλ.στην τρέχουσα εισφορά.Λόγω οικονομικής κρίσης οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλλουν την τρέχουσα εισφορά τους με αποτέλεσμα να μένουν ληξιπρόθεσμες.Μια μικρή δόση όλοι θα μπορούσαν να πληρώσουν. Κάτι πρέπει να γίνει με την τρέχουσα εισφορά να μπαίνει και αυτή στη ρύθμιση. Και όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες αφού για ικανό χρονικό διάστημα δεν υπάρχει κλάδος υγείας άμεσου μέλους και έμμεσων να υπάρχει πρόβλεψη στη ρύθμιση για αφαίρεση των εισφορών για τον κλάδο υγείας.

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:44 | Ανδριάνα

    * Θέλετε να είστε πραγματικά ριζοσπαστικοί; Δώστε μας τη δυνατότητα να διαγράψουμε πλήρως το χρέος μας, διαγράφοντας βέβαια και τα συντάξιμα χρόνια. Δεν μπορέσαμε να πληρώσουμε, δεν πήραμε τίποτα καθώς ήμασταν ανασφάλιστοι και δεν διεκδικούμε τίποτα στο μέλλον (για τα χρόνια που θα διαγραφούν). Πιστεύω πως πολλοί νέοι θα θελήσουν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο μέτρο και να κάνουν μια νέα αρχή. Γιατί και να πληρωθούν τα παλιά και να είμαστε συνεπείς στα καινούρια, δεν είναι εφικτό. Επιπλέον και τα ταμεία θα απαλλαγούν από ληξιπρόθεσμα χρέη που είναι αδύνατον να εισπραχθούν και θα ξέρουν ποια είναι η πραγματική δυναμική τους.

    Μόνο σε αυτή την περίπτωση είναι λογική η απαίτηση να είμαστε συνεπείς στις τρέχουσες εισφορές. Ειδάλλως αδύνατον.

    ** Διαγραφή των οφειλών που προέρχονται από τον κλάδο υγείας, καθώς οι ανασφάλιστοι δεν έλαβαν καμία παροχή τα χρόνια που δεν μπόρεσαν να καταβάλλουν τις εισφορές τους.
    Αν μας ελαφρύνεται το βάρος, πιο εύκολα θα εισπραχθούν τα υπόλοιπα.

    *** Πρέπει να διευθετηθεί το θέμα των μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ. Είναι αδιανόητο να χρεώνονται εισφορές σε μηχανικούς με κλειστά βιβλία (μη μισθωτούς) απλά και μόνο γιατί το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζει ιδιότητα και όχι εργασία.

    **** Ασφάλιστρα ανά δίμηνο . Αδύνατον να αντεπεξέλθουμε στο ποσό του εξαμήνου. Για όσους δε το γνωρίζουν, το ΤΣΜΕΔΕ δεν δέχεται μερική εξόφληση του εξαμήνου. Η όλο ή τίποτα. Έτσι και ο φορέας κάτι εισπράττει και ο ασφαλισμένος δεν συσσωρεύει μεγάλο χρέος αν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει.

    ***** Και φυσικά άμεσα επαναφορά του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα ποσά που ζητά το κράτος (συνολικά φόρος εισοδήματος, επιτηδεύματος, ασφαλιστικός φορέας) είναι δυσθεώρητα και αναγκαστικά κάπου θα χρωστάμε! Προτιμάμε (για ευνοήτους λόγους)να πληρώνουμε την εφορία, οπότε τα ταμεία μένουν απλήρωτα. Αναφέρομαι φυσικά σε προσωπικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών.