Άρθρο 01 – Δόσεις και απαλλαγές ρύθμισης

1. Βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τον Τελωνειακό Κώδικα, δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους  εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).

β) από δύο (2) έως και πέντε (5) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%).

γ) από έξι (6) έως και δέκα (10) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).

δ) από ένδεκα (11) έως και είκοσι (20) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

ε) από είκοσι μία (21) έως και τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%).

στ) από τριάντα μία (31) έως και σαράντα (40) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%).

ζ) από σαράντα μία (41) έως και πενήντα  (50) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%).

η) από πενήντα μία (51) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα πέντε τοις εκατό (55%).

θ) από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα (70) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

ι) από εβδομήντα μία (71) έως και ογδόντα (80) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%).

ια) από ογδόντα μία (81) έως και ενενήντα (90) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%).

ιβ) από ενενήντα μία (91) έως και εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

Με την υπαγωγή και υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προγράμματος ρύθμισης δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα των άρθρων 57 και 59 του Κ.Φ.Δ. και του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε.

2. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι (20) ευρώ. Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και είναι βεβαιωμένες σε περισσότερες της μιας υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης,  το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης διαμορφώνεται σε δέκα (10) ευρώ.

3. Στη ρύθμιση του παρόντος κεφαλαίου υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και την 1η Μαρτίου 2015 που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:29 | Δ.Βασίλειος

    Πολύ λίγες οι 100 δόσεις. Δυστυχώς το μέτρο θα έχει την κατάληξη που είχαν όλα τα άλλα. Άλλη μια τρύπα στο νερό.
    Πέντε χρόνια κρίσης έχουν ανοίξει άποιρες τρύπες στο βαρέλι που δεν πρόκειται να μπαλωθούν ποτέ ..
    Πρέπει να καταλάβετε ότι το να μην πληρώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας το ΦΠΑ η το ΟΑΕΕ είναι απλά μια μορφή συμπλήρωσης του έτσι κ αλλιώς εξαΰλωμένου εισοδείματος του. Γιατί πολύ απλά αν πληρώναμε αυτές τις υποχρεώσεις δεν θα είχαμε χρήματα για ούτε ένα μπουκάλι γάλα στο παιδί μας.
    Και όποιος μιλά για μπαταχτσήδες απλά δεν ξέρει την τύφλα του από την πραγματική ζωή. Η δημόσιος υπάλληλος είναι η μισθωτός.
    Ο μόνος τρόπος να εισπράξει το κράτος κάτι κ να λύσει το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα είναι να συνδεθεί το ποσό της δόσης με το πραγματικό εισόδημα . Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
    Και πραγματικά δεν ξέρουμε πόσο ακόμα θα αντέξουμε..
    Από τι μία αν κλείσουμε την επιχείρηση μας δεν δικαιούμαστε ούτε ταμείο κ από την άλλη όσο την κρατάμε ανοιχτή συσωρεύουμε χρέη. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης .. Η εναλλακτική είναι ή άστεγος η ξενιτιά..
    Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, προσημειώσεις ακινήτων από την εφορία ,και μια θηλιά που συνεχώς σφίγγει και μας οδηγεί στο λουκέτο… Αλήθεια τι θα κερδίσει το κράτος με όλα αυτά τα μέτρα που ασκεί εναντίων μας; Αν βάλουμε λουκέτο κ οδηγηθούμε στην εξαθλίωση υπάρχει περίπτωση να εισπράξει έστω κ κάτι; Ας σκεφτούν σοβαρά οι κυβερνόντες τις στρατιές αστέγων,πεινασμένων κ μεταναστών που ετοιμάζουν.
    Περιμέναμε πολλά παραπάνω από την αριστερά κ όχι μια μικροβελτίωση του νόμου της ΝΔ…

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:09 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Θεωρώ ότι, η εφαρμογή της κάρτας αποδείξεων η οποία έχει ανακοινωθεί και στο παρελθόν και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, γνωρίζοντας το κόστος που μπορεί να προκαλέσει σε μικρές επιχειρήσεις, είναι η καλύτερη λύση για την αποφυγή της φοροδιαφυγής.
    Αρκεί να χρησιμοποιείται σε όλες τις συναλλαγές (π.χ. γιατροί υδραυλικοί,λογιστές, περίπτερα, δεη, οτε κλπ) με την ανάλογη φοροαπαλλαγή απο τον αντίστοιχο ΑΦΜ που θα κάνει χρήση της κάρτας,μειωση των τεκμηρίων κατά 30% και φορολογία στο υπόλοιπο ποσόν των εσόδων με ποσοστό 15-20% και χωρίς αφορολόγητο.

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:03 | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΕΙΞΗΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ.
    ΕΧΩ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΡΟ 15 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ 6 ΕΤΩΝ, ΑΦΟΡΟΥΝ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΥΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ ΤΩΡΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 300.ΟΟΟ€. ΣΥΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 39 ΧΡΟΝΩΝ, ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟΓΝΟ, ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 7.500€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΑΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΔΙΝΩ ΕΩΣ ΤΟ 15% – 20% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΟΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΤΗ ΟΡΙΣΤΟΥΝ, ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΩ… ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΔΕΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΕΤΣΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΝΩ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ ΜΟΥ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΟΙΝΩΣ ΣΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.
    ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΕ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΙΝΑΤΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ.

    ΣΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:31 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    Πολύ χρήσιμος ο Νόμος αλλά για ποιο λόγο δεν έχετε βάλει και τις οφειλές προς τους Δήμους? Σε πολλούς συμπολίτες έχουν επιβληθεί ποσά από εισφορά σε γη και επειδή είναι πολλών ετών οφειλές είναι μεγάλα τα ποσά. Προσθέστε και αυτές τις περιπτώσεις για να βοηθήσετε πραγματικά.

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:54 | Μάκης

    Καλημέρα, ψάχνω να βρώ το άρθρο για όλους αυτούς που όλα τα χρόνια της καριέρας τους πλήρωναν τον ασφαλιστικό τους φορέα, πλήρωναν το επικουρικό τους, πλήρωναν την εφορία, πλήρωναν τέλη, εττηδε, ενφια,δάνεια στην τράπεζα, πιστωτικές κάρτες, σπούδασαν παιδιά και πλήρωναν ενοίκια, στερώντας πάρα πολλά πράγματα απο την οικογένεια για να είναι εντάξει πρώτα στις υποχρεώσεις και μετά στην οικογένεια. Η επιβραβεύσει αυτού του νοικοκύρη είναι στο τέλος του εργασιακού του βίου η να έμεινε άνεργος και να μην μπορεί να συνταξιοδοτηθεί η στην καλύτερη να πρόλαβε να πάρει σύνταξη των 700€ και η επιβραβεύσει είναι να έχει δυό παιδιά άνεργα η μετανάστες στην καλύτερη περίπτωση. ΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ και ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΥΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:54 | ΜΑΡΙΑ

    Να ενταχθούν και οι πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ΟΤΑ καθώς αφορούν σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών και μεγάλα ποσά. Οι Δήμοι έχουν μεγάλη δυσκολία να μαζέψουν λεφτά.

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:49 | Κ.Παπαδημητρίου

    Δεν προσδιορίζεται ουσιαστικά ο τρόπος επιλογής του πλήθους των δόσεων (μόνο το ελάχιστο των 20 ευρώ είναι ένας μπούσουλας, ότι οφειλές μικρότερες των 240 ευρώ δεν μπορεί να έχουν πάνω από 10 δόσεις, και ότι μόνο οφειλές άνω των 2000 μπορούν να πηγαίνουν σε 100 δόσεις). Εάν από τη ρύθμιση μπορούν να επωφελούνται ακόμη και πολίτες με ικανή φοροδοτική δυνατότητα, τα έσοδα του δημοσίου θα επιδεινωθούν δραστικά. Η ρύθμιση πρέπει μεν να βοηθά τους πολίτες, αλλά να μην καταρρακώνει τα έσοδα του Κράτους. Ίσως πρέπει η ρύθμιση να επανεξετάζεται ανά διετία, εφόσον ξεπερνά τις 24 δόσεις, και αν η φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου έχει βελτιωθεί, να μειώνεται ο αριθμός των δόσεων και να αυξάνεται το ποσό τους.

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:18 | Αναστάσιος Αλχαζίδης

    Μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει από πότε έγινε πατριωτικό καθήκον το να πληρώσουμε έναν φόρο » ΧΑΡΑΤΣΙ – ΕΝΦΕΙΑ » που μέχρι πριν λίγους μήνες οι ίδιοι άνθρωποι μας έλεγαν πως είναι παράνομος και αντισυνταγματικός και η μη πληρωμή του πράξει «Αντίστασης και Αλληλεγγύης» προς τους μη έχοντες συμπολίτες μας ;
    Εκεί στο υπουργείο καταλάβατε ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει ενοίκιο για το σπίτι που κάθετε και που οι περισσότεροι το έχουμε υποθήκη σε κάποιο δάνειο που αυτό συνεπάγεται πως «ούτε καν δικό μας είναι » .

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:01 | ΝΙΚΟΣ Κ.

    Ο Π Ω Σ Δ Η Π Ο Τ Ε ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΤΟΥ 20% ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:42 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ.
    ΟΦΕΙΛΑ ΣΤΟ ΙΚΑ 22.000€. ΠΛΗΡΩΣΑ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 12.000 ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΟΦΕΙΛΗΣ =10.000.
    ΕΚΤΟΤΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ(ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ 625 euro ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ 3 ΜΕΛΗ ΑΝΕΡΓΑ).
    ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ Η ΟΦΕΙΛΗ ΜΟΥ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΙΣ 27.000 euro.
    ΑΡΑ ΣΤΙΣ 10.000 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΑ ΠΡΟΣΥΕΘΗΚΑΝ ΤΟΚΟΙ 17.000 euro ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΩ ΤΩΡΑ 27.000 ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 72τμ.
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑΧΩ ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:41 | Αλέξης Σπανός

    Διάβασα και τα 33 άρθρα του νομοσχεδίου. Είναι προφανώς μια ρεαλιστική λύση προς την κατεύθυνση τακτοποίησης του συνολικού ιδιωτικού χρέους (ιδιωτών και επιχειρήσεων προς Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες) που πρέπει να αγγίζει τα 250-300 δις και φυσικά είναι αδύνατο να εισπραχθεί, καθώς δεν υπάρχει αυτό το χρήμα. Αρα, αναγκαστικά, θα πάρουμε ό,τι μπορούμε, και γρήγορα, γιατί δεν έχουμε.

    Είναι όμως ταυτόχρονα μια άδικη, ισοπεδωτική και οριζόντια (όπως και τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων) ρύθμιση, που διαλύει την κοινωνική φορολογική συνείδηση, καθώς ΠΟΥΘΕΝΑ δεν προβλέπεται διάκριση ούτε μεταξύ αυτών που δεν πλήρωναν επειδή δεν μπορούσαν και αυτών που μπορούσαν αλλά δεν πλήρωναν, ούτε προβλέπεται αναλογικότητα ανάμεσα στη ρύθμιση και το διαθέσιμο εισόδημα + περιουσία, δηλαδή τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.

    Οταν εγώ πληρώνω το προσωπικό στην επιχείρησή μου, το ΙΚΑ τους, την Εφορία, το Ταμείο μου, τους προμηθευτές μου, δε χρωστάω πουθενά και γι’ αυτό ματώνω, ζω στο νοίκι με την τετραμελή οικογένειά μου, έχω 1 αυτοκίνητο, και ξοδεύω μόνο όσο με παίρνει, και ο άλλος δίπλα (ο ανταγωνιστής μου) χρωστάει σε όλους τους παραπάνω, κάνει ζωή και κότα, και έχτισε και 2ο μαγαζί με δανεικά κι αγύριστα μεγαλώνοντας το μερίδιό του στην αγορά εις βάρος μου, δεν μπορεί να επιβραβεύεται.

    Ούτε πρέπει σε αυτόν που διαλέγει τις πολλές δόσεις επειδή δεν έχει το διαθέσιμο εισόδημα να ανταποκριθεί σε λιγότερες, να του γίνεται κούρεμα 30%, ενώ σε όποιον τα δώσει μια κι έξω, να του γίνεται 100%. Δεν καταλαβαίνετε ότι ο τελευταίος ΤΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΔΙΝΕ?

    ΑΡΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

    1. Πουθενά κούρεμα 100%. Το ανώτατο να είναι π.χ. 80%, για να καλλιεργηθεί η συνείδηση ότι η επιλογή “δεν πληρώνω τους φόρους μου” (δηλαδή τη σύνταξη και τα φάρμακα του γείτονά μου), δεν πρόκειται ποτέ να αποδειχθεί συμφερότερη ή εξίσου συμφέρουσα με την επιλογή “ματώνω, αλλά πληρώνω”.

    2. Μικρότερη διαφορά ανάμεσα στο μικρότερο και το μεγαλύτερο κούρεμα (π.χ. 50% έως 80%, αντί 30% έως 100%), ώστε να υπαχθούν και όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις πολλές δόσεις, χωρίς να τιμωρούνται.

    3. Να συμπεριληφθεί ως κριτήριο για την υπαγωγή στη ρύθμιση η φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη (εισόδημα + περιουσία), οι επιτρεπόμενες για τον καθένα ρυθμίσεις να αντιστοιχούν σε ποσοστό της φοροδοτικής του ικανότητας (ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουν 200 ή 500 οι δόσεις), και ταυτόχρονα η ρύθμιση να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ: “Θα σου παίρνω κάθε μήνα π.χ. το 20% της φοροδοτικής σου ικανότητας, θες-δε θες”. Ετσι αν χρωστάς 1.000.000 και το 20% της φοροδοτική σου ικανότητας επαρκεί για να το αποπληρώσεις με τη μία, σ’το παίρνω και δε σου κάνω και καμία έκπτωση. Αν χρωστάς 10.000 ευρώ και το 20 % της φοροδοτικής σου ικανότητας είναι 20 ευρώ, σου κάνω 500 δόσεις και σου κουρεύω και τις προσαυξήσεις 50%.

    Η κοινωνία δεν συμμετέχει κυρίως γιατί δεν εμπιστεύεται το κράτος. Αν δει ένα δίκαιο και σταθερό κράτος, θα συμμετάσχει μαζικά, και όσο μπορεί. Και τότε τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα, ακόμα κι αν οι αριθμητικοί συντελεστές είναι μικρότεροι.

    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ πρέπει να αλλάξει. Τότε θα αλλάξει η χώρα.

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:29 | Νίκος Καραμανώλης

    Χρέη απο Τέλη κυκλοφορίας που έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες, περιλαμβάνουν ήδη προσαύξηση το 100% της αξίας τους. Παρόλα αυτά, το ήδη προσαυξημένο ποσό, προσαυξάνεται με τους ισχύοντες τόκους.
    Η έκπτωση που προβλέπετε, θα αφορά και το «πρόστιμο» της 100% προσαύξησης της αξίας των τελών λόγω μη εμπρόθεσμης εξόφλησής τους, ή μόνο τους τόκους?

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:58 | ΙΟΤΟΒΑ ΒΕΡΑ

    13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
    Καλημέρα σας,
    σε γενικές γραμμές το σχέδιο είναι θετικό πλην όμως θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις.
    1η.Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τους μακροχρόνια άνεργους(εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ)και που το πραγματικό τους εισόδημα το 2013,2014…, ήταν στο όριο της φτώχιας. Εμείς όσες δόσεις & να κάνετε πάλι δεν έχουμε για να πληρώσουμε ούτε τα 20 ευρώ την ελάχιστη,απαλλάξετε μας από αυτόν τον βραχνά.
    2η.Για τους μακροχρόνια ανέργους & που είναι στα όρια της φτώχιας μήπως πρέπει να καταργηθεί το τεκμαρτό των 3,000 ευρώ (άγαμους)και να μη φορολογούμαστε;
    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά,
    Βέρα Ιότοβα.

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:15 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΥΔΗ

    οι φόροι κληρονομιάς που έχουν βεβαιωθεί αφορούν μεγάλα ποσά που είναι αδύνατον να πληρωθούν απο τους πολίτες και είναι σαν να τους τιμωρείτε που κληρονόμησαν. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να τους συμπεριλάβετε στη ρύθμιση.

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:30 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη νομοθετική για το διαχωρισμό των βεβαιωμένων χρεών σε κάθε φορολογούμενο σύμφωνα και με τη παρελθοντική και την υφιστάμενη φοροδοτική του ικανότητα.Προσωπικά διατηρούσα ατομική επιχείρηση με 17-40 θέσεις εργασίας και εκανα διακοπή το 2010 μετά απο 19 χρόνια λειτουργίας(αφου επισκέφθηκα το Υπουργείο Οικονομικών πρώτα, γιατί δεν μου το επέτρεπε παρανόμως ο Εφορος), ενώ διακανόνιζα υπόλοιπο Φ.Π.Α. ποσού 17.500 ευρώ. Το αποτέλεσμα ηταν να εχω απώλεια της ρύθμισης λόγω αδυναμίας καταβολής λόγω διακοπής. Ταυτόχρονα με τη κρίση του 2009 και την απαξίωση των προιόντων του επαγγέλματος μου (πρωτόκολλο καταστροφής καινούργιων εμπορευμάτων αξίας 86.000 ευρώ παρουσία εφοριακών ταυτόχρονα με τη διακοπή), μου καταλογίστηκαν πρόστιμα για λήψη τιμολογίων των χρήσεων 2003,2004 που χαρακτηρίστηκαν εικονικά (γιατί λέει ηταν ενα κύκλωμα που το ανακάλυψαν μετά απο 9 χρόνια με κανονικά ΑΦΜ αλλά δεν απέδιδαν το ΦΠΑ, και επειδή δεν βρίσκουν τους εκδότες στις έδρες τους τη πληρώνει ο αποδέκτης τους) συνολικού ποσού 2.900.000 ευρώ. Εαν είχα 3.000.000 ευρώ θα πήγαινα να τα πληρώσω δηλαδή, και στο tzoker να τα κέρδιζα θα πήγαινα να τα πληρώσω, είμαστε σοβαροί? Ποσά δυσθεώρητα για τη δυναμική μιας επιχείρησης χονδρικής πώλησης με αποστολή των εμπορευμάτων με μεταφορικές σε όλη την Ελλάδα με συνολικό τζίρο απο 168.000-450.000 ευρώ στη καλύτερη χρονιά(πόσα κέρδη να βγάλω 10.000-20.000 ευρώ).Το αποτέλεσμα είναι οτι αφού είμαι απο τους τυχερούς και εργάζομαι 2 χρόνια μετά την διακοπή μου σαν ιδιωτικός υπάλληλος απο το 2014 με 670 ευρώ το μήνα καθαρά , πληρώνω τον Ενφια και τους φόρους εισοδηματος κανονικά για μια κατοικία που διαμένουν οι γονείς μου και ενα κατάστημα ξενοίκιαστο εδω και 4 χρόνια που τα εχω απο γονική παροχή απο το 2007 και είναι ηδη κατασχεμένα απο τις Δ.Ο.Υ για ποσό 450.000 ευρώ, πληρώνω το δάνειο της κατοικίας αυτής, στη τράπεζα με ρύθμιση και ζητώντας να μπώ στη ρύθμιση της Εφορίας μέσω του λογιστή μου στην αξία μόνο του ΦΠΑ που απώλεσα τη ρύθμιση το 2010 (17.500 ευρώ) γιατί είναι μια πραγματική οφειλή μου με ενημερώνουν οτι η ρύθμιση πρέπει να γίνει στο συνολικό ποσό των καταλογισθέντων(δηλαδή να αποδεχτώ τις 500.000 ευρώ που είναι ηδη ληξιπρόθεσμα) εστω και εαν εχουν ασκηθεί προσφυγές με αναστολές καταβολής προκαταβολών για τα αδικα και παράνομα καταλογισθέντα ποσά που είναι σε επίπεδα εταιρείων εισηγμένων στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης.Θέλω δηλαδή να πληρώσω και δεν μπορώ αφου δεν δέχεται τμηματικές πληρωμές το σύστημα taxis η τμηματικές ρυθμίσεις θεωρώντας όλων των τύπων τις οφειλέςμέσα σε εναν γενικό κουβά.Δεν ζητάω ουτε ενημερότητες και μακάρι να υπήρχε μια συνοπτική γρήγορη διαδικασία να προσφέρω τα 2 ακίνητα στη διάθεση του δημοσίου για να υπαχθώ στις ομάδες με χαμηλά εισοδήματα, γιατί δεν εχω αλλα χρήματα για δικηγόρους. Πολλοί φορολογούμενοι θέλουν να πληρώσουν οφειλές που είναι πραγματικές να βοηθήσουν τη χώρα τους και την ηθική τους πλευρά και οχι ανόητες παθογένειες ενός εκβιαστικού παρελθοντικού φορολογικού συστήματος συνδιαλλαγής κάτω απο το τραπέζι με δούνε και λαβήν. αυτό που γινόταν με το γνωστό ,ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ.
    Ειμαστε πολλοί σαν εμένα με κατασχεμένους άδειους λογαριασμούς στις τράπεζες απο το πρώτο ευρώ και εγώ προσωπικά εχω πληρώσει 23.000 ευρώ στα δικηγορικά γραφεία για τις ανάλογες προσφυγές (φυσικά χωρίς απόδείξεις) και συντηρώ μια κατάσταση χωρίς να λαμβάνειν το δημόσιο ούτε ευρώ. Γιαυτό φεύγουν στη Βουλγαρία οι ομοιοι με εμένα και κανουν απο εκεί επιχειρείν χωρίς να δίνουν ούτε ενα ευρώ στη χώρα που τους πλήρωσε με αυτό το νόμισμα. ολοι με συμβουλεύουν να μη ξαναδώσω φράγκο και οτι ειμαι ηλίθιος που συνεχίζω και πληρώνω αφου και τα ακίνητα δεν εχουν ουτε αντικειμενική ουτε εμπορική αξία ισόποση με τις οφειλές.το αποτελεσμα ειναι να λιμναζουν οι προσφυγές στα δικαστήρια τόσα χρόνια και εμείς να είμαστε αχυράνθρωποι ενος σαπιου συστήματος και να μην μπορούμε να προσφέρουμε πλέον θέσεις εργασία σε κανέναν ουτε καν να βιοποριστούμε. και μιλάμε για επιχειρηματίες με ΑΦΜ που εδιναν μεγαλα ποσά στο δημόσιο επί χρόνια και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και δεν εχουμε ουτε αυτοκίνητο, οχι χλίδες,Cayenne και βίλες (σε 45 τετραγωνικά μένω με ενοίκιο 25 χρόνια). θα πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή να εξετάζει τα ανείσπρακτα βεβαιωμένα κατά περίπτωση φορολογούμενου και να αποφορτίσει τα Ελληνικά δικαστήρια. το Ελληνικό δημόσιο ετσι θα εισπράξει κάποια εσοδα απο τα ανείσπρακτα γιατι κάτι που δεν μπορείς να στερήσεις απο τους Ελληνες είναι το φιλότιμο.Πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν ειδικές παραπομπές απο ανθρώπους που ηδη είναι παθόντες και να σας δώσουν την εικόνα πως πραγματικά θα δημιουργηθούν εσοδα για το δημόσιο. Τώρα εαν υπάρχουν και κάποιοι μπαταχτζήδες που θα θελήσουν να ευνοηθούν απο μια τέτοια ρύθμιση νομίζω οτι με εναν απλό ελεγχο απο το 2000 σε θέματα τεκμηρίων διαβίωσης,εμβασμάτων, καρτών,αυτοκινήτων, καταθέσεων και πόθεν εσχες τώρα που με τη τεχνολογία ειναι απλό με το πάτημα ενός πλήκτρου, θα ξεχωρίσει η ΗΡΑ απο το σιτάρι. Εαν γίνει ενας πραγματικός ελεγχος πόθεν εσχες όλων των εφοριακών και ολίγων λογιστών, ελεκτών του ΙΚΑ,γιατρών και δικηγόρων απο το 2000 και μετά θα βρεθούν διαμάντια.Υπάρχει τελικά πολιτική βούληση να τελειώνουμε με τη σαπίλα αφου εφτασε πλέον το μαχαίρι στο κόκκαλο? Πρέπει να μπεί ενας πάτος στο βαρέλι του δημοσίου(βάλτε απλές νοικοκυρές να τσεκάρουν τις δαπάνες παντού) για να μην πηγαίνουν αδικα τα λεφτά των φορολογουμένων. Nα γίνει πάλι αυτή τη φορά αναδιανομή πλούτου…οχι με το χρηματιστήριο η με τα ομόλογα, αλλα υπερ του δημοσίου και των ταμείων..Δε με νοιάζει για εμένα πλέον και νομίζω τους περισσότερους απο εμάς που εχουμε βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις αλλα το χρωστάμε στα παιδιά μας…οσοι μπορούμε να εχουμε πλέον!

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:09 | φώτης τσακμάκης

    με ποιά λογική οι εισφορές μπορούν να είναι πολλαπλάσιες των εσόδων,
    με ποιά λογική ο μη έχων τιμωρείται με διπλασιασμό των εισφορών μέσω προστίμων
    που υπάρχει η εξαγγελία της θεσσαλονίκης

    τι ισχύει στην ευρώπη? (απο αρθρο του Κωνσταντίνου Παπακασόλα, δικηγόρου Αθήνας)
    Ευρωπαικές χώρες με όριο απαλλαγής ασφαλιστικών εισφορών.
    “Η αρχή ότι κάθε βιοποριστική δραστηριότητα καλύπτεται έναντι όλων των κινδύνων
    όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση, μετριάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις
    που αναφέρονται παρακάτω oi οποίες δεν συνεπάγονται την εγγραφή τους
    αντίστοιχα στην κάλυψη ενός ορισμενου κινδύνου.
    Κάθε ανεξάρτητος επαγγελματίας που δηλώνει οτι το εισόδημα από αυτοαπασχόληση
    του δεν υπερβαίνει το εν τρίτο του κατώτατου μισθού ανά έτος
    εξαιρειται από την ασφάλιση υγείας, ατυχημάτων και συντάξεων.
    Η απαλλαγή αυτή μπορεί να χορηγηθεί αναδρομικά.
    Εάν το εισόδημα ενός επαγγελματία ειναι
    για περισσότερα χρόνια κάτω από το όριο αυτο, η υποχρεωτική ασφάλιση διατηρείται.
    Οταν ο αυτοαπασχολούμενος εργαζόμενος δηλώνει επαγγελματικό εισόδημα
    κάτω από το 1/3 του ελάχιστου κοινωνικού μισθού , μπορεί να ζητήσει την απαλλαγή
    για μικρο εισόδημα προκειμένου να απαλλαγεί από τις εισφορές υγείας,
    ατυχημάτων και συντάξεων”.
    (Απο το υπουργειο ασφαλισης του Λουξεμβουργου.
    Μπορειτε να το φανταστειτε αυτο σε αρθρο ελληνικου νομου???)»

    Οπως δεν ειναι καθολου γνωστο, στις περισσοτερες χωρες της Ευρωπης και του
    κοσμου οι ασφαλιστικες εισφορες των αυτοαπασχολουμενων συναρτωνται αποκλειστικα
    απο το εισοδημα εκαστου, το ατομικο δηλαδη ετησιο εισοδημα,
    και οχι καποιον γενικο εισοδηματικο μεσο ορο, ανυποστατο μαλιστα οπως ο εγχωριος,
    και λοιπες ελλαδικες περισπουδαστες ταχα αλχημείες.
    Οπως ασφαλως επισης σχεδον κανεις δεν γνωριζε μεχρι τωρα
    (και κακως ουδεις δεν μπηκε στο κοπο να μαθει, παρα την σωρεια
    των εν αλλοδαπη δηθεν ερευνητων φωστηρων μας και εγχωριων αργομισθων)
    σωρεια ευρωπαικων χωρων εφαρμοζουν ΟΡΙΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
    απο την καταβολη ασφαλιστικων εισφορων, στις περιπτωσεις που το εισοδημα
    του ασφαλιζομενου ειναι μικρο, συνηθως δηλαδη οταν βρισκεται
    κατω των 7.000 περιπου ευρω που ειναι και το κοινο σημειο του οριου της φτωχειας.

    Με εφαλτήριο την εξαιρετικου ενδιαφεροντος αποκαλυψη για την υπαρξη
    ανεισφορολογητου οριου στην γηραια Αλβιονα, επιχειρησα να διευρυνω
    τα αποτελέσματα απο αλλες χωρες και πραγματι η αναζητηση στεφθηκε απο επιτυχία.
    Τα ευρεθεντα στοιχεία μας λενε πολλα σε επιπεδο συγκριτικου δικαιου
    για το ποια αντιληψη εχουν οι δυτικοευρωπαιοι για την κοινωνικη ασφαλιση
    και τη επιχειρηματικοτητα, σαφως πιο ευαισθητοι φυσικα,
    απο τη δικη μας εγχωρια πολιτικη ελιτ που παραβιαζει σωρεια
    συνταγματικων αρχων συνειδητα.

    Να τονισω επιπροσθετως οτι περα απο το ιδιο το οριο απαλλαγης υπαρχουν
    τρια εξαιρετικα σημεια ενδιαφεροντος, δηλαδη :

    α) Στις μνημονευομενες χωρες αλλα και σε αλλες υπαρχει συχνα διαδικασια
    με την οποια καθε αυτοαπασχολουμενους μπορει,
    ακομα και αν ξεπερνα τα καθορισμενα ορια απαλλαγης,
    ΠΑΛΙ να ζητησει την εξαιρεση του απο την καταβολη εισφορων επικαλουμενος
    λογους οικονομικης αδυναμιας και ανωτερας βιας!
    Ακομα και το IRS στην ΑΜΕΡΙΚΗ μπορει να διαγραψει οφειλες του,
    εαν οφειλονται σε αδυναμια.

    β) Αντιλαμβανεσθε οτι χωρες που εχουν οριο απαλλαγης εισφορων
    στα 5 και 6 χιλιαδες ευρω εισοδηματος (η προαιρετικες εισφορες,
    ελαχιστου υψους, που ειναι στην ουσια το ιδιο),
    αντιστοιχα εφαρμοζουν αναλογικη μικροκλιμακωση του ποσου συνεισφορας.
    Δηλαδη η επιβαρυνση εισφορων ακομα και σε καποιον που ξεπερνα το οριο απαλλαγης
    και εχει πχ 8 η 9 χιλιαδες ευρω εισοδημα, δεν ειναι το… σκωτσεζικο ντους
    των …5.000 ευρω ετησιως των ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, αλλα ενα παρα πολυ μικροτερο ποσο,
    που αυξανει οσο αυξανει και το εισοδημα! Πχ στην Αγγλια ειναι το 9% του εισοδηματος.
    Δηλαδη στα 10.000 ευρω πχ εισοδημα ειναι μολις 900 ευρω οι εισφορες συνολικα!

    γ) Το σκανδαλο στην Ελλαδα δηλαδη, το οποιο συνεχιζε με μεγαλη επιτυχια
    ο κυριος Βρουτσης, δεν ειναι μονο οτι εχει κατακρεουργηθει το Συνταγμα
    και η μικρομεσαια ατομικη επιχειριση με τις εφαρμοζομενες οριζοντιες
    τοις πασι εισφορες, αλλα μη διευρυνοντας ο κος Βρουτσης τον τροπο
    υπολογισμου εισφορων, αναλογα με τα εσοδα, αποτρεπει ταυτοχρονα
    (με προκλητικα προστατευτικο τροπο) τις μεγαλες (εισοδηματικα)
    ατομικες επιχειρησεις και εταιριες, που εχουν κολοσσιαια εσοδα
    να συνεισφερουν περισσοτερες εισφορες
    και να κρατησουν ζωντανα τα ασφαλιστικα ταμεια της χωρας!

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:03 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ

    παρακαλω τελικα θα ισχυει το οτι η μηνιαια δοση δεν θα ξεπερνα το 20% του μηνιαιου εισοδηματος? και αν το ξεπερναει θα διαμορφωνεται ετσι ωστε να ειναι χαμηλοτερη η δοση και σε πιο πολλες μηνιαιες δοσεις απο τις εκατο.Επισης ειχατε ανακοινωση πως αυτο θα γινετε απευ’θειας στις εφοριες.Αναφερω αυτο το σχολιο μου διοτι αρχικα το ειχατε ανακοινωσει και ειναι κατι για το οποιο ενδιαφερει παρα πολυ κοσμο και επιχειρησεις.

    ευχαριστω

  • 13 Μαρτίου 2015, 10:19 | Γιακουμακης Σωτηρης

    Οι δώσεις είναι καλές το πρόβλημα είναι οι προσαυξήσεις .όταν δεν μπορείς να πληρώσεις το κεφάλαιό πως θα πληρώσεις τους τόκους. Πάντως η ρύθμιση είναι καλή.

  • 13 Μαρτίου 2015, 10:30 | Μπασδέκης Γιάννης

    Πρεπει να συμπεριληφθεί στην ρυθμιση η απαλλαγη απο τον προσθετο φορο για παλια χρεη ο οποιος εχει σαν οροφη το 120%(N 2523/1997 ΑΡΘΡΟ 1 ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ 2 παρ 4).Να απαλλασεται καποιος 100% του προσθετου φορου σε εφαπαξ εξοφληση , και αν δεν μπορει τοτε να υπαρχει μειωση αναλογη με τους τοκους και τις προσαυξησεις.Τετοιου ειδους απαλλαγη ειχε προβλεφθει σε αναλογη ρυθμιση η οποια ειχε γινει το 2007.

  • 13 Μαρτίου 2015, 10:20 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

    Ένας ασφαλισμένος που –αδυνατώντας- δεν έχει καταβάλλει εισφορές στον Ασφαλιστικό του φορέα για το όποιο χρονικό διάστημα, έχει στερηθεί την παροχή των υπηρεσιών του κλάδου υγείας (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη) για το υπόψη διάστημα, τόσο αυτός όσο και τα προστατευόμενα μέλη του καθώς έχει «αθεώρητο» βιβλιάριο υγείας.
    Δεν πρέπει λοιπόν να κληθεί να καταβάλλει αναδρομικά με όποιο τρόπο (ρύθμιση), την αντίστοιχη ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο υγείας, τις παροχές του οποίου ούτε χρησιμοποίησε ούτε και θα μπορούσε καν να χρησιμοποιήσει, αυτός και τα προστατευόμενα μέλη του. Και μάλιστα όταν την όποια δαπάνη για λήψη υπηρεσιών υγείας το υπόψη διάστημα -εφόσον χρειάστηκε- την κάλυψε μόνος του οικονομικά, ιδίοις δαπάναις.
    Το ίδιο φυσικά ισχύει και για οποιεσδήποτε τυχόν προσαυξήσεις της συγκεκριμένης εισφοράς.
    Πιστεύω ότι στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προγραμματίζετε, πρέπει οπωσδήποτε να μεριμνήσετε για τη συγκεκριμένη απαλλαγή.
    Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:20 | Παντελής

    Το πρόβλημα κυρίως με τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές! Είτε με 1 είτε με 100 δόσεις ο Ελληνας θα βολέψει τα χρωστούμενα! Πρέπει να καταλάβετε κυρίως με τον ΟΑΕΕ είναι οι τρέχουσες οφειλες οι οποίες είναι της τάξης προ κρίσεις! Ακόμα και εάν θα ρυθμιστούν οι προηγούμενες θα συσωρευθούν άλλες με μαθηματική ακρίβεια! Οι περισσότεροι σκέφτονται να ρυθμίσω τις προηγούμενες αλλά δεν μπορώ τις τρέχουσες! Δεν είναι λογική! Προτείνω να υπάρχει μια διαβάθμιση των τρεχουσών οφειλών την οποία θα μπορεί να μεταβάλλει με μια απλή αίτηση ο ενδιαφερόμενος! Ο καθορισμός της τρέχουσας οφειλής θα έχει ετήσιο χρονικό ορίζοντα! Το ποσό που θα καταβάλει θα είναι συνδεδεμένο άμμεσα με τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές του απολαβές! Στοιχεία που θα είναι εν γνώση του και θα καθορίζει την πορεία του σύμφωνα και πάντα με την τρέχουσά του οικονομική κατάσταση! Δηλαδή να μπούμε σε μια ποιο ευρεία λογική «ότι δίνεις παίρνεις» προσαρμοσμένα στην νέα οικονομική κατάσταση της χώρας!

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:05 | Ζαχαρίας

    Να μπουν στη ρύθμιση και οι οφειλές προς την ΔΕΗ και στους ΟΤΑ

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:22 | ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεωρώ ότι ο όρος ότι στη ρύθμιση «υπάγονται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών …» καθιστά δυσβάστακτ, έως και ανεφάρμοστη, την εφαρμογή του νόμου.
    Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι έχουν οφειλές από πολλές πηγές και διώκονται για ορισμένες από αυτές. Η ρύθμιση του συνόλου των οφειλών τούς είναι ανέφικτη λόγω του υπέρογκου ποσού που καλούνται να πληρώσουν. Θα ήταν πολύ καλύτερο αν δινόταν η δυνατότητα ρύθμισης κατ’ επιλογήν οφειλών.

    Επίσης, λίαν σημαντικό είναι το να παρέχεται μια δικλείδα ασφαλείας για τον πολίτη, τέτοια ώστε οι δόσεις των ρυθμίσεών του να σχετίζονται με το πραγματικό του εισόδημα, δηλαδή να μην υπερβαίνουν ένα ποσοστό του εισοδήματος, όπως εξάλλου είχε εξαγγελθεί προεκλογικά.

    Επίσης, δεν ξέρω τι γίνεται στην εξής περίπτωση. Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι έχουν προσωπικά χρέη στο δημόσιο, αλλά διώκονται και για χρέη που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε εταιρείες, ως ομόρρυθμοι εταίροι. Στην περίπτωση αυτή, η εφορία στέλνει σημειώματα που αναφέρουν το σύνολο της οφειλής της εταιρείας, ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΟ. Τι ακριβώς θα ρυθμίσουν αυτοί οι εταίροι; Το σύνολο της οφειλής; (Με αποτέλεσμα η εφορία να εισπράξει εις πολλαπλούν το χρέος, μία φορά από κάθε εταίρο;).

    Τέλος, ας πάψει επιτέλους η ισχύουσα επίσημη και «νόμιμη» τοκογλυφία εκ μέρους του κράτους. Δεν είναι δυνατόν ένα χρέος των 10.000, π.χ., να έχει γίνει 20.000 από τις προσαυξήσεις, μέσα σε 3-4 χρόνια.

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:35 | Θεοχάρης Τρίτας

    Δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβραβεύονται οι έχοντες και κατέχοντες και τιμωρούνται όσοι αδυνατούν να είναι συνεπείς λόγω οικονομικών συνθηκών. Περιμέναμε μία άλλη λογική. Π.χ. 1) αν κάποιος έχει καταθέσεις σε τράπεζες 2 φορές το ποσόν που χρωστάει, πρέπει να πληρώσει όλο το ποσό εφ΄άπαξ και να μην του χαριστεί τίποτα! 2) Να συνδεθούν οι δόσεις με το πραγματικό εισόδημα κλπ.
    Επιτέλους αυτούς που καταστράφηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές, δεν συμμετείχαν στο «μαζί τα φάγαμε» κλπ θα τους υπερασπιστεί κάποιος ?

  • 13 Μαρτίου 2015, 08:20 | Χρήστος Τζούμας

    Επανέρχομαι με δεύτερο σχόλιο σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα επιλογής μη καταβολής των ασφαλισιτκών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για τον κλάδο σύνταξης. Να έχει την δυνατότητα κάποιος να επιλέγει να καταβάλει μόνον τον κλάδο υγείας. Και όσον αφορά στον κλάδος σύνταξης να κεφαλοποιηθούν οι οφειλές και να συμψηφιστούν με την υπολογιζόμενη σύνταξη.

    Ευχαριστώ

  • 13 Μαρτίου 2015, 08:33 | ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ

    Πρέπει να διαχωριστείτε απο την λογική των προκατόχων σας που ότι έκαναν το έκαναν ΜΟΝΟΝ για τις εντυπώσεις. Είναι κοινή λογική ότι η ΜΕΙΩΣΗ μισθών και συντάξεων σε ετήσια βάση απο 5-8000 ευρώ που επεβλήθει ήταν ΤΑ ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ κάθε ένα απο όλα αυτά τα 5 έτη απο όταν άρχισε αυτή η αυθαιρεσία με τα μνημόνια. Οπως αλλωστε και τα περισσότερα απο αυτά πληρώνονταν. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ δημιουργησε την κρίση, δεν είναι το κράτος που πρέπει να την σταματήσει; Στον νόμο αυτόν λοιπόν στην εφαρμογή του, πρέπει να προβλεπεται ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ατόμων που ΠΡΙΝ υποστούν επιδρομή τα εισοδήματα τους πλήρωναν και ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ μετά αδυνατούσαν. Διότι είναι υποκρισία πως θα βρούν τώρα, με τα μειωμένα εισοδήματα να πληρώσουν ακόμη και τις 100 δόσεις. Γιατί του χρόνου θα έρθουν άλλοι φόροι καιάλλες υποχρεώσεις και τότε τι θα γίνει; Αφού παλι δεν θα μπορούν να καλυφθούν; Αλλες 100 δόσεις; Ακόμη και έτσι ρύθμιση στη ρύθμιση θα φτάσουν να πληρώνουν τα συσσωρευμένα όσο τα πριν δάνεια και οφειλές.

    Πρέπει να δείξετε διαφορά επι της ουσίας για να δείτε πραγματική διαφορά στην πραγματική οικονομία. Αν πραγματικά έχετε σκοπό να το κάνετε θα έχετε μεγάλη επιτυχία. Καλό κουράγιο και καλή δυναμη.

  • 13 Μαρτίου 2015, 07:25 | Πέτρος Κάνος

    Πριν αναφερθώ στην ρύθμιση, θεωρώ επιβεβλημένο να αναφέρω τις άμεσες και αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην φορολογία φυσικών προσώπων και ελευθέρων επαγγελματιών.
    1.Αφορολόγητο των 12.000
    2.Κατάργηση της φορολόγησης των τεκμηρίων διαβίωσης, γιατί το πρόβλημα των οφειλών θα επιστρέψει άμεσα ακόμη πιο έντονο, υπονομεύοντας ακόμη και τη συνέπεια των πολιτών της τρέχουσας ρύθμισης.
    3.Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
    4.Διευθέτηση και διευκόλυνση οριστικής διακοπής εργασιών ατομικών ή εταιρικών επιχειρήσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες αδυνατούν να κλείσουν από την επιβολή υπέρογκων και άδικων προστίμων, διαιωνίζοντας και αυξάνοντας τα χρέη τους χρόνο με το χρόνο επιβαρυνόμενες ταυτόχρονα με νέα φορολογικά βάρη και πρόστιμα, ενώ δεν λειτουργούν, έχουν μηδενικά εισοδήματα ή έχουν κλείσει.
    5.Επαναδιαπραγμάτευση και εξορθολογισμός όλων των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος.

    Δόσεις: Απεριόριστες αριθμός δόσεων(120,150,200,250 κτλ) ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του καθενός.

    Φορολογική Σεισάχθεια: α)Ολική διαγραφή κεφαλαίου ληξιπρόθεσμων οφειλών για ανέργους, άπορους, κλειστές επιχειρήσεις που έβαλαν λούκετο, χαμηλοεισοδηματίες στα όρια της φτώχειας, με απόδειξεις της μερικής, μόνιμης ή προσωρινής αδυναμίας αποπληρωμής
    β)Μερική διαγραφή κεφαλαίου ληξιπρόθεσμων αλλά και ενήμερων οφειλών σε ποσοστό ανάλογο της μείωσης των εισοδημάτων(πχ 35%) και του ποσοστού της αλόγιστης φορολογικής επιβάρυνσης, απόρροια των μνημονιακών πολιτικών της περιόδου 2010-2015. Η σεισάχθεια θα αφορά και τους συνεπείς και τους «ασυνεπείς» φορολογούμενους.
    Όχι στον κοινωνικό αυτοματισμό συνεπών και «ασυνεπών» φορολογουμένων. Οι εσκεμμένα ασυνεπείς είναι πολύ εύκολο να ελεγχθούν και να αποκλειστούν από την φορολογική σεισάχθεια.
    Οι «ασυνεπείς» με πραγματική αδυναμία, ήδη έχουν υποστεί τις τραγικές συνέπειες της αδυναμίας τους, με την απώλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα της φορολογικής και ασφαλιστικής τους ενημερότητας ή ακόμη και με απώλεια της επιχείρησης ή της εργασίας τους.

  • 13 Μαρτίου 2015, 07:36 | Νικολέττα Χρυσανθακοπούλου

    Με μεγάλη ανακούφιση δέχτηκα τις αρχικές δηλώσεις της κ. Βαλαβάνης όπου κατά την αποπληρωμή του χρέους θα γινόταν γενναία έκπτωση έως 50% στο αρχικό κεφάλαιο. Θεωρώ ότι το μέτρο θα έδινε μεγάλη ανάσα σε πολλές οικογένειες που έχει συρρικνωθεί ή δεν έχουν εισόδημα και έχουν δεχτεί επανειλημμένες παράλογες φορολογικές απαιτήσεις από τους προηγούμενους κυβερνόντες. Την στιγμή που ζητείται από τους μη συνεπείς φορολογούμενους, ουσιαστικά τους φοροφυγάδες, να επιστρέψουν τα χρήματα στην Ελλάδα, χωρίς συνέπειες και φορολογικό συντελεστή 15%. Ενώ εμείς οι μισθωτοί που έχουμε φορολογηθεί με φορολογικό συντελεστή 35% , δεν μας παρέχεται καμία διευκόλυνση, να ξεχρεώσουμε μια και καλή, και να απαλλαγούμε από το βραχνά που μας έχει γονατίσει οικογενειακός. Θεωρώ θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ότι με μερική έκπτωση του αρχικού κεφαλαίου, ουσιαστικά θα προκύψουν περισσότερα έσοδα και ταυτόχρονα θα λάβουν την ουσιαστική μέριμνα της πολιτείας, πολύ πολίτες.

  • 13 Μαρτίου 2015, 06:39 | σαλματζιδης ε

    ενα μεγαλο μπραβο στην κυβερνηση για 2 πραγματα!!1. για την καλυτερη ρυθμιση εως τωρα και2. για τα σθεναρα οχι στους γερμανους!!!

  • 13 Μαρτίου 2015, 04:34 | Αννα Μιχα

    Θα έχει εφαρμογή και από τους ΟΤΑ? Συνήθως περιμένουμε να εκδοθεί ΚΥΑ η οποία καθυστερεί ή δεν βγαίνει ποτέ.Επιπλέον οι Δήμοι υποστηρίζονται απο υποτίθεται πιστοποιημένες εταιρείες μηχανογράφησης η οποίες καθυστερούν μήνες (εάν το φτιάξουν σωστά) ώστε να προσαρμόσουν τα προγράμματα, με αποτέλεσμα να έχει λήξει ο χρόνος για ην δυνατότητα ένταξης στην ρύθμιση.Τέλος, σε τι εξυπηρετεί η εξαίρεση από την ρύθμιση, ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί τμηματικά πχ. η εισφορά? Η εισφορά βεβαιώνεται σε εξαμηναίες δόσεις, ωστόσο υπάρχουν οφειλέτες με πολλές ληξιπρόθεσμες δόσεις και πολλές αντίστοιχες προσαυξήσεις εαν δεν τους δώσουμε το κίνητρο να ρυθμίσουν αυτές τις οφειλές δεν θα εισπραχτούν ποτέ.
    Αννα Μίχα
    Προϊσταμένη Ταμειακής Υπηρεσίας
    Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος

  • 13 Μαρτίου 2015, 02:32 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ

    1.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗς ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΜΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΠΡΩΤΗς ΚΑΤΟΙΚΙΑς. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΩ ΚΑΙ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΗΞΗΠΡΟΘΕΣΜΕς ΟΦΕΙΛΕς ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΩΡΙς ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΕΣΟΔΟ. ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΚΑΝΕΝΟς ΕΠΙΔΟΜΑΤΟς ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑς, ΕΝΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΩ.

    2 . ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
    ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑς ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΧΕΙ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥς ΟΠΩς ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟς, ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΜΟΝΙΜΩς ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥς Η ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΟΓΓΑ ΠΟΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΑΝΕΡΓΙΑς ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟΥς ΑΝΕΡΓΟΥς ΜΗΧΑΝΙΚΟΥς, ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗς ΑΝΕΡΓΙΑΣ. ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΙΣΟΠΕΔΩΘΕΙ ΠΛΗΡΩς ΚΑΙ ΚΑΝΕΙς ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 01:09 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΔΗ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 31/03/2015 (ΕΦΟΣΟΝ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2015).
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΔΙΝΕΙ ΜΟΝΟ 4 ΔΙΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ.

    Π.Χ. ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΟΣΗ 500 ΕΥΡΩ. ΑΝΕΦΙΚΤΟ!!!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • 13 Μαρτίου 2015, 01:37 | Νίκος Στ.

    Θα πρέπει στο οφειλόμενο ποσό να μην υπολογίζονται προσαυξήσεις και πρόστιμα. Αυτά πρέπει να διαγραφούν. Αυτό είναι δίκαιο διότι το κράτος είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει το αρχικό ποσό και αυτό πρέπει να εξασφαλίσει. Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προέκυψαν λόγω της αδυναμίας να πληρώσουν οι οφειλέτες τα αρχικά ποσά. Επιμονή να εισπραχθούν οι προσαυξήσεις σημαίνει τιμωρία και ακύρωση του λόγου για τον οποίο έρχεται αυτό το νσχ. Σημειώνω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διάκριση εις βάρος αυτών που μπορούσαν να πληρώσουν και ήταν συνεπείς με τις ημερομηνίες, γιατί σ’ αυτούς δεν καταλογίστηκαν προσαυξήσεις.
    Επίσης θα πρέπει να καταργηθούν οι οφειλές από ΕΕΤΗΔΕ και ΕΝΦΙΑ (τα χαράτσια όπως τα χαρακτήριζε ο λαός αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν σήμερα την κυβέρνηση). Για όσους τα έχουν ήδη πληρώσει να συμψηφιστούν με άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές ή με το φόρο εισοδήματος της επόμενης χρονιάς(εισοδήματα 2014).
    Το σύνολο των δόσεων ετησίως δεν πρέπει να ξεπερνά το 10 ή 15% του ετήσιου εισοδήματος, με βάση τη δήλωση εισοδήματος του 2014 (εισοδήματα 2013)

  • 13 Μαρτίου 2015, 01:58 | λευτέρης γεωργιάδης

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ(ΙΔΡΥΘΕΊς 1928)

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι ότι ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ πλήρως να εξυπηρετήσουν και τα τρέχοντα και τις δόσεις ρυθμίσεων λόγω της τεράστια πτώσης του εμπορικού τζίρου από 50 εως 70% σχεδόν σ όλους του ς κλάδους.Σε τέτοιες περιπτώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να βοηθήσουν μια επιχείρηση να ορθοποδήσει εφαρμόζει την αναδιάρθρωση των δανείων με το σύστημα balloon δηλαδή ένα μέρος του δανείου πληρώνετε τα πρώτα χρόνια και το υπόλοιπα αργότερα Έτσι και σ αυτήν την περίπτωση την ληξιπρόθεσμων πρέπει οι πρώτες 36 δόσεις να είναι μικρότερες(ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΊ ΠΕΡΊΠΟΥ ΤΟ 25% ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ποσού χρέους που θα καταλογισθεί) και οι υπόλοιπες 64 μεγαλύτερες(το υπόλοιπο 75%) έτσι η επιχείρηση θα μπορέσει να ανακάμψει ΕΙΝΑΙ κρίμα να χαθεί μια ακόμα ευκαιρία και το κράτος να εισπράξει περισσότερα αλλά και οι επιχειρήσεις να ανακάμψουν ΠΡΕΠΕΙ να λάβετε την πραγματική σημερινή κατάσταση των επιχειρήσεων που είναι ΑΘΛΙΑ χωρίς καμία δόση υπερβολής
    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΑΒΕ
    Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ τηλ επικ 6932 315004

  • 13 Μαρτίου 2015, 01:05 | Ντινα Ραπτη

    Για εμας που κανουμε ελαχιστα μεροκαματα με εισοδημα 4000ε και στα ορια της φτωχειας εχει προβλεφθει κάτι;

  • 13 Μαρτίου 2015, 00:37 | Paulos Gkaintatzis

    Είναι απλά άδικο να ευνοείτε αυτόν που δεν πλήρωνε τοσο καιρό και θα πληρώσει εφαπαξ με 100% , αυτός κορόιδευε και εκμεταλευόταν τη κατάσταση τοσα χρόνια. Ενώ αυτός που θέλει να πληρώσει με δόσεις (με δυσκολία..) έχει λιγότερη απαλλαγή απο προσαυξήσεις.

  • 13 Μαρτίου 2015, 00:10 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΧΙΔΗΣ

    Η πλειονότητα αυτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αναγκαστικά θα πάνε στις 100 δόσεις. Επομένως η ποσοστιαία απαλλαγή των προσαυξήσεων θα ήταν δικαιότερη ως εξής: α) Εφάπαξ 100% , β) 2-5 δόσεις 95% , γ) 6-10 90% , δ) 11-20 85% , ε) 21-30 80% , στ) 31-40 75%, ζ) 41-50 70% , η) 51-60 65%, θ) 61-70 60% , ι) 71-80 55% , ια) 81-90 50% . ιβ) 91-100 45% .

  • 13 Μαρτίου 2015, 00:13 | ΕΛΕΝΗ

    Παρότι είχε εξαγγελθεί διαγραφή των οφειλών λόγω ΕΕΤΗΔΕ δεν εφαρμόστηκε.
    ‘Επρεπε να ληφθεί υπόψη στο παρόν νομοσχέδιο αν ο φορολογούμενος ΠΡΙΝ τα δυο «χαράτσια» χρωστούσε στην Εφορία. Εάν ΟΧΙ και ήταν ΜΟΝΟ λόγω ΕΕΤΗΔΕ να γινόταν αντιλογισμός με τον «εξορθολογισμένο» ΕΝΦΙΑ.
    Και εξειδικεύω: για ίδια οικογενειακή, περιουσιακή και οικονομική κατάσταση ετήσιο ΕΕΤΗΔΕ ήταν 1.300 ευρώ (επί 2 χρόνια = 2.600 ευρώ) και ο ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ!!! Δηλαδή 5ΠΛΑΣΙΟ ΤΟ ΕΕΤΗΔΕ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;;;
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΕΔΑΦΙΟ στο οποίο να αναφέρεται ότι:
    «Αν το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών αφορά ΜΟΝΟ οφειλές από ΕΕΤΗΔΕ να γίνεται αντιλογισμός του ποσού ως έχει ο υπάρχων ΕΝΦΙΑ».
    Δηλαδή για τα δύο έτη π.χ. αντί για 2.600 ευρώ να αντικαθίσταται σε 1.000 ευρώ (βάσει του παραδείγματος) και να υπάγεται στις υπάρχουσες ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου.

  • 13 Μαρτίου 2015, 00:32 | ΣΠΑΝΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

    όποιος δεν είχε να πληρώσει τα τρία τελευταία χρόνια δεν θα έχει να πληρώσει και τώρα. Σε αυτήν την περίπτωση ανήκει και η δική μου οικογένεια και θεωρώ εντελώς άδικο να υπάρχει διαβάθμιση στην έκπτωση των προσαυξήσεων. Με αυτό τον τρόπο επιβραβεύεται αυτός που τα είχε στην άκρη και θα πληρώσει τώρα. Εγώ που δεν είχα και δεν έχω και θα προσπαθήσω να μπω στις 100 δόσεις με μεγάλο κόπο γιατί το εισόδημα μου ούτε αυτό δεν καλύπτει θα γλυτώσω μόνο 30% των προσαυξήσεων. Θα έπρεπε για μένα να γλυτώσω και εγώ όλες τις προσαυξήσεις. Οι φόροι που χρωστάω δε είναι όλοι από εισφορά αλληλεγγύης και ΕΕΤΗΔΕ δηλαδή όλοι οι πρόσθετοι φόροι που μπήκαν τα τελευταία χρόνια βάσει εισοδήματος και ακινήτων χωρίς κανείς να υπολογίσει τι υποχρεώσεις είχαν δημιουργηθεί βάσει αυτού του εισοδήματος.
    Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει διαγραφή των προσαυξήσεων σε όσους μπουν στην ρύθμιση.

  • 13 Μαρτίου 2015, 00:15 | Εvangelos

    Εκει που απετυχαν οι 72 δοσεις(για χρεη ανω των 15000) γιατι να πευτυχουν οι 100? Εστω καποιος χρωσταει 1.000.000€( αλληλεγγυος) που να βρει 10.000€ το μηνα αν το μηνιαιο του εισοδημα ειναι 1700€ και δεν εχει κανενα αλλο περιουσιακο στοιχειο?? Την 1-10-2014 κατατεθηκε μια προταση νομου που προεβλεπε δοση ιση με το 20-30% του εισοδημαμτος του οφειλετη.Αυτο πρεπει να γινει και θα ειναι πραγματικα ρυθμιση και θα τρεξουν ολοι.Πανω απο ολα θα ειναι ρυθμιση που θα τηρηθει μεχρι τελους.Πρεπει να ειναι ρυθμιση με οφελος και για το κρατος αλλα και για τον πολιτη,νε μπορεσει να ζησει και να ξαναδημιουργησει.

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΩΦΕΙΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ
    ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΚΛΗΣΤΗΡΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΟΥΝ ΚΑΤΑ ΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΘΕΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΒΟΝΤΑΙ ΚΕ ΕΜΦΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ ΔΙΟΤΙ ΔΝ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ Ε9 ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΕΚΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΑΝ ΕΘΝΙΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ….ΚΛΗΡΟΔΟΣΙΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Α.Ν.2039/39 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΕΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ …ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΟΥΤΕ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΟ ΕΜΦΙΑ ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΧΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ Η ΟΧΙ ΤΗΝ ΟΙΚΗΣΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΙΣ ΕΜΦΙΑ …ΟΙ ΔΟΥ ΧΡΕΩΣΑΝ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΕΜΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΕΜΦΙΑ ΩΣ ΔΙΕΘΝΗ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΠΟΥ Η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΟΥΝΤΑΙ…ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ….ΩΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ …ΣΥΝΕΠΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΓΡΑΨΑΤΕ ΤΑ 1800 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΔΟΥ ΒΕΟΙΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΕΡΖΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟ ΧΡΕΟΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΕΤΗΔΔΕ 2011..2012..2013..2014 ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΕΙΣΕΤΕ ΩΣ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΛΩΝ ΤΟ ΚΡΥΦΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Α.Κ,. (…ΚΆΘΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ…ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΕΩς Η ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 109 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Α.Π ΤΟΥ 1923 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ…ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΕΑΝ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΩΣ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Γ.Γ.Δ.ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ…ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΤΙ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ…

  • 12 Μαρτίου 2015, 23:40 | Χρήστος Τζούμας

    Αν και είχε εξαγγελθεί προεκλογικά ότι η ρύθμιση θα λαμβάνει υπ’ όψιν το εισόδημα του οφειλέτη αυτό δεν συμπεριλήφθηκε.
    Θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθεί η ρύθμιση με τηνο διαθέσιμο εισόδημα και τις καταθέσεις (όχι την περιουσιακή κατάσταση γιατί αυτή τώρα είναι απαξιωμένη).
    Αν σύμφωνα με την ρύθμιση η δόση υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό από το εισόδημα του οφειλέτη δεν πρόκειται να τηρηθεί, γιατί θα προστίθενται και τα τρέχοντα.
    Επαναλαμβάνω το συνολικό ετήσιο ποσό που θα πρέπει να καταβάλεται έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό από το διαθέσιμο εισόδημα (10% πχ για τα χαμηλά εισοδήματα, 15% για τα μεσαία και 20% για τα υψηλά). Και ας είναι δεσμευτική η ρύθμιση όχι προαιρετική.
    Δηλαδή να παρακρατείται από το μισθό ή από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το ποσό αυτό που θα προορίζεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, έστω και εάν αυτό αντιστοιχεί σε λογότερες των 100 δόσεων.
    Είναι πολύ σημαντική αθτή η πρόνοια γιατί και ο οφειλέτης θα νιώθει ότι αρχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και το κράτος θα εισπράττει έσοδα.
    Αλλιώς η παρούσα ρύθμιση αποτελεί βελτιωμένη της προηγούμενης, η οποία είχε πενιχρά αποτελέσματα.
    Ευχαριστώ

  • 12 Μαρτίου 2015, 23:28 | Σπύρος Τσόλκας

    Υπαρχει καποιο οριο % του ετησιου εισοδηματος στη δόση?? π.χ με ετησιο εισοδημα 9000 € το πιο δικαιο ειναι περιπου το 20 με 30 % του ετησιου εισοδηματος να είναι η δόση..

  • 12 Μαρτίου 2015, 23:23 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Για να υπάρχει ισονομία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ξεκάθαρη πρόβλεψη για όσους βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση και εξηγούμαι: Κάποιος που έχει ενταχθεί στην ρύθμιση Ν.4305/14 30% ΑΠΑΛΛ. ΕΩΣ 72 ΔΟΣΕΙΣ και έχει παράλληλα και μία ρύθμιση του Ν.4152/13 ΠΑΓΙΑ ΕΩΣ 12Δ να μπορεί να εντάξει το συνολικό ποσό της οφειλής του στη νέα ρύθμιση ώστε να πληρώνει μία δόση η οποία είναι βεβαιο ότι θα είναι μικρότερη από το άθροισμα των δύο γεγονός που θα του επιτρέπει να είναι εντάξει και στις τρέχουσες υποχρεώσεις του.
    Επίσης από τη στιγμή που κάποιος μπαίνει σε ρύθμιση πρέπει να έχει το δικαίωμα τόσο σε φορολογική όσο και σε ενημερότητα ΕΝΦΙΑ των οποίων η ισχύς να είναι μόνο για ένα μήνα ή ακόμα και για 15 μέρες ώστε να μην υπάρξει κατάχρηση. Στο σύστημα του TAXISNET εξακολουθείτε να έχετε τον απαράδεκτο όρο της πληρωμής όλου του ΕΝΦΙΑ για να μπορέσει κάποιος να πάρει ενημερότητα και να μεταβιβάσει ακίνητο.

  • 12 Μαρτίου 2015, 22:24 | Γιαννης

    1 Θεωρω οτι η ρύθμιση θα αποτυχει απο την στιγμη που δεν συνδεεται με τα τρέχοντα εισοδήματα. Ειναι δηλαδή πολύ πιθανον ακόμα και σε 100 δόσεις να μην μπορούν να εξοφληθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές οικονομικής Δραστηριότητας και σήμερα με εκατομμυρια ανέργων, και εξαιρετικα μειωμενα εισοδήματα αυτα τα ποσα των οφειλομενων να είναι αδύνατον να εξοφληθούν.

    2. Δεν λαμβανονται υπόψη οφειλές σε Ταμεια και Τράπεζες. (Αρα μειωμένη δυνατότητα ανταπόκρισης)

    3. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη γενναιοδωρία στα ποσοστα της μειωσης των προσαυξησεων γιατί κάποιος που δεν μπορούσε να πληρωσει τα οφειλόμενα πως θα τα πληρωσει προασαυξημενα αρκετα.;;;;

    4. Aν δεν μειωθούν οι τρέχοντες (ετους 2015) φόροι (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, αλληλεγγύης, επιτηδευματος κ.λ.π.) τότε δεν ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να λειτουργησει η ρύθμιση. Θα δημιουργηθεί μια νεα γεννιά ληξιπρόθεσμων. Δηλ. ή θα πληρώνονται τα τρέχοντα ή τα ρυθμισμενα. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται.

  • 12 Μαρτίου 2015, 22:45 | φωτιαδης σεραφειμ

    Προταση για το ν/σ η τις εγκυκλιους:
    Να προβλεφθεί η δυνατοτητα στους συνιδιοκτήτες ανεγειρομενης ιδιοκτητης
    οικοδομης, που εχουν ληξιπρόθεσμες οφειλες στο ΙΚΑ, να μπορουν να προβαινουν ατομικα και ανεξάρτητα στη ρυθμιση , για τα ποσα που τους αναλογουν με βαση τα επισημά ποσοστα συνιδιοκτησίας τους.
    Ο καθενας ξεχωριστα.
    Διοτι το ΙΚΑ αρνειται να επιμερισει τέτοιες οφειλες με το σκεπτικο ότι «το εργο είναι ενιαιο»
    Εγω όμως θελω να εξωφλησω εφάπαξ τα ποσα που μου αναλογουν (οι υπολοιποι με δοσεις) αλλα το αιτημα μου αποριπτεται μεχρι τωρα από τις υπηρεσιες.
    Αυτό όμως στερει το δημοσιο από αμεσα εσοδα!

  • 12 Μαρτίου 2015, 22:47 | Γιώργος

    Απαιτείται νομοτεχνική βελτίωση ως προς το εξής. Ας υποθέσουμε ότι ένας πολίτης χρωστάει στην Εφορία πέντε οφειλές. Από αυτές αμφισβητεί δικαστικά τη μία, μία άλλη είναι μεγάλη και πρέπει να την βάλει με δόσεις και 3 μικρές που θέλει να τις πληρώσει αμέσως. Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο αν επιτρέπεται.

    Επιτρέπεται η εξόφληση κάποιων οφειλών με απαλλαγή από προσαυξήσεις ή όχι; Πρέπει να τα ρυθμίσει όλα μαζί; Με αυτά που είναι σε δικαστική αμφισβήτηση τι γίνεται;
    Με τις άδικες βεβαιώσεις οφειλών από την Εφορία τι γίνεται; Γιατί δε δίνεται η δυνατότητα να γίνει ένας συμβιβασμός για τις αμφισβητούμενες οφειλές, να εξοφληθούν και να σταματήσουν τα δικαστήρια;

  • 12 Μαρτίου 2015, 22:09 | Γιάννης Τζάνος

    Μία ερώτηση παρακαλώ.
    Είμαι στα 53 πατέρας 2 παιδιών και άνεργος από το 2009.Ξέρω ότι έχω ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά δεν γνωρίζω το ποσόν.
    Από την στιγμή που ζω εγώ και η οικογένειά μου στα όρια της ακραίας φτώχειας,πως θα μπορούσα να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου αν κάνω ρύθμιση,δεδομένου ότι χωρίς έσοδα είναι εκ των πραγμάτων σίγουρο πως δεν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω.
    Σημειωτέον πως ακόμη και τους λογαριασμούς κοινής οφελείας τους έχω απλήρωτους εδώ και καιρό.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 12 Μαρτίου 2015, 22:33 | Δημητρης Θεοδοσιαδης

    Ειναι πραγματι ενα σωστο βημα για να παρουμε μια ανασα οι ελευθεροι επαγγελματιες.Ομως θα ηθελα να σας επισημανω το λογω που δεν μπηκαμε στην προηγουμενη αντιστηχη ρυθμιση.Το προβλημα ειναι οι τρεχων οφειλες,πρεπει για να μπορεσουμε να μπουμε στη ρυθμιση,να μας αφησετε επιλογη ασφαλιστηκης κατηγοριας εστω για 2 ετη.Να σας δοσω ενα παραδειγμα.εγω ειμαι αυτοκινητιστης [ταξι] σε ενα χωριο οπου πλεον εχει περιπου 120 ανθρωπους,τα τελευταια 2 ετη δεν καταφερα να ανταποκριθω στις εισφορες μου,η οφειλη μου με τις προσαυξησεις να σας το πω χοντρικα ειναι 15.000 ευρω.Η εισφορα μου καθε μηνα ειναι 450 ευρω.Αρα με τις 100 δοσεις παω σε ενα ποσο περιπου 600 ευρω το μηνα,πραγμα αδυνατο.Η μονη λυση για μενα και δεκαδες αλλους συναδελφους σε χωρια,ειναι να μας αφησετε να παμε στην πρωτη κατηγορια για εστω 2 ετη ωστε 210+150=360 ευρω το μηνα.Ετσι θα μπορεσουμε να τα βγαλουμε περα,και φυσικα οταν καποτε και το μεταφορων αποφασισει να μας αφησει να δουλεψουμε κανοντας εδρα το Δημο,τοτε μπορουμε να επανελθουμε στην κανονικη κατηγορια μας.Νομιζω επειδη συζηταω με τους συναδελφους μου οτι αν μεινει ως εχει η ρυθμιση,παλι δεν θα μπορεσουμε να μπουμε.

  • 12 Μαρτίου 2015, 19:31 | ΚΟΤΣΙΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    συγχαρητήρια
    πιο ριζοσπαστικό και από το αναμενόμενο
    μην φαλκιδευτεί από πιέσεις…κοινωνικού αυτοματισμού !