- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 4 – Υπεύθυνο παιχνίδι

1. Επιβάλλονται εκτεταμένοι κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού που αφορούν τους παρόχους, τους παίκτες, τα πιστωτικά ιδρύματα που εκκαθαρίζουν συναλλαγές, τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, τους ISPs (Internet Service Providers), τους διαφημιστές και κάθε εμπλεκόμενο στη σχετική διαδικασία και εισάγονται σχετικές αυστηρές κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων αυτών.

2. Απαγορεύεται αυστηρά η διεξαγωγή πάσης φύσεως παιχνιδιών με πίστωση, καθώς και η παροχή «έκπτωσης» στο κόστος συμμετοχής.

3. Στα καταστήματα και στις οθόνες διεξαγωγής παιχνιδιών αναγράφεται υποχρεωτικά κάθε πληροφορία σχετικά με υπηρεσίες αντιμετώπισης εθισμού και στήριξης για την απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.

4. Οι ανήλικοι απαγορεύεται να έχουν πρόσβαση σε τυχερά παιχνίδια.

5. Οι ανήλικοι μπορούν μόνο να παίζουν τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια, τα οποία θα διαβαθμίζονται σε προσβασιμότητα ανάλογα με την ηλικία.

6. Οι χώροι διεξαγωγής των παιχνιδιών (τυχερών και τεχνικών) θα απέχουν διαβαθμισμένα από σημεία όπου συχνάζουν ανήλικοι, ειδικότερα σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις κλπ. Επίσης θα υπάρχουν σχετικές εμφανείς επιγραφές, τόσο στο χώρο, όσο και στις οθόνες των μηχανημάτων αναφορικά με το είδος και την προσβασιμότητα των παιχνιδιών. Οι υπεύθυνοι καταστημάτων που δεν διασφαλίζουν την τήρηση των διατάξεων προστασίας των ανηλίκων θα έχουν αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Εντός των καταστημάτων διεξαγωγής των τυχερών παιχνιδιών, αμιγών ή μικτών, οι χώροι με τα τερματικά που απευθύνονται σε ανήλικους εφ’ όσον επιτρέπονται πρέπει να είναι διακριτοί, να υπάρχει εποπτεία από αρμόδιο του καταστήματος και να απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ.

7. Το υπεύθυνο παιχνίδι διασφαλίζεται με μηχανισμούς όπως, ενδεικτικά, η έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη, ώστε να εξακριβώνονται η ηλικία, η ροή των χρημάτων, ο μέγιστος χρόνος συμμετοχής και τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης (π.χ. μέγιστο ποσό στοιχηματισμού ανά ημέρα ή μήνα).

8. Η διαφήμιση των καταστημάτων και των ιστοχώρων υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ υποχρεωτικά αναγράφεται σε αυτές ότι οι ανήλικοι απαγορεύεται να παίζουν τυχερά παιχνίδια, ότι μπορούν να παίζουν μόνο τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια, καθώς και οι γραμμές και υπηρεσίες υποστήριξης για εξάρτηση από το παιχνίδι.