- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 3 – Εξέταση, χαρακτηρισμός , ταξινόμηση και πιστοποίηση

1. Η Ε.Ε.Π. εξετάζει, χαρακτηρίζει και πιστοποιεί κάθε τύπο παιχνιδιού ή λογισμικό παιχνιδιού, ταξινομεί και εντάσσει αυτό στην αντίστοιχη κατηγορία, ανάλογα με τα μέσα διενέργειάς του σύμφωνα με τις διατάξεις της του παρόντος νόμου και πιστοποιεί, με την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού, ότι πρόκειται για ψυχαγωγικό τεχνικό ή για περιορισμένου οφέλους παιχνίδι. Επίσης πιστοποιεί το λογισμικό που είναι ενσωματωμένο ή εγκαθίσταται και λειτουργεί σε κάθε είδους ηλεκτρονικά μέσα, μηχανήματα και συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή τους, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η διαδικασία εξέτασης, χαρακτηρισμού, ταξινόμησης και πιστοποίησης, πραγματοποιείται άπαξ για κάθε νέο τύπο παιχνιδιού ή παραλλαγή αυτού και επαναλαμβάνεται μόνον στην περίπτωση μεταβολής ή τροποποίησης των χαρακτηριστικών αυτού. Κάθε μεταβολή ή τροποποίηση των χαρακτηριστικών του ήδη πιστοποιημένου παιχνιδιού υποχρεωτικά δηλώνεται στην Ε.Ε.Π. Η Ε.Ε.Π. με απόφασή της, μπορεί να ανακαλεί την έκδοση του πιστοποιητικού οποτεδήποτε διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι της χορήγησής του.

2. Η εξέταση, ο χαρακτηρισμός, η ταξινόμηση και η πιστοποίηση κάθε τύπου παιχνιδιού ή λογισμικού παιχνιδιού γίνεται μετά από αίτηση που υποβάλλεται στην Ε.Ε.Π. από κατασκευαστή, προμηθευτή, διανομέα ή επιτηδευματία στο κατάστημα του οποίου θα εγκατασταθούν και θα διενεργούνται τα παιχνίδια ή μετά από αίτημα για τεχνική πραγματογνωμοσύνη από δικαστική αρχή. Η αίτηση για την εξέταση, χαρακτηρισμό, ταξινόμηση και την πιστοποίηση κάθε τύπου παιχνιδιού ή λογισμικού παιχνιδιού, πρέπει να συνοδεύεται από φάκελο.

3. Για την εξέταση, το χαρακτηρισμό, την ταξινόμηση και την πιστοποίηση κάθε παιχνιδιού ή λογισμικού παιχνιδιού, η Ε.Ε.Π. δύναται να ζητήσει επιπροσθέτως και οποιαδήποτε διευκρίνιση ή άλλη πληροφορία που σχετίζεται με το παιχνίδι ή και την προσκόμιση δείγματος παιχνιδιού ή μέσου διεξαγωγής αυτού, εφ’ όσον τούτο κρίνεται αναγκαίο για την ορθή διαμόρφωση της τελικής της απόφασης.

4. Δεν χαρακτηρίζονται, δεν ταξινομούνται και δεν εγκρίνεται η λειτουργία των παιχνιδιών όταν η διενέργεια αυτών συνεπάγεται τη χρήση εικόνων, ήχων ή άλλων μέσων που μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε ανηλίκους, έχουν περιεχόμενο ξενοφοβίας, ρατσισμού ή πορνογραφίας ή παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

5. Προβλέπεται η λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου στο οποίο περιέχονται στοιχεία παρόχων, στοιχεία σχετικά με τα αδειοδοτημένα καταστήματα και με τα πιστοποιημένα τερματικά και παιχνίδια. Το μητρώο αναρτάται συνολικά στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Π., ώστε να είναι αμέσως δυνατή η διασταύρωση των πιστοποιημένων καταστημάτων, τερματικών και παιχνιδιών καθώς και οι αδειούχοι όλων των κατηγοριών. Προβλέπεται επίσης η ανάρτηση καταλόγου μη νόμιμων παρόχων και παιχνιδιών στους οποίους έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου.

6. Με κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Π., μπορεί να απαγορευθεί η διάθεση, εγκατάσταση, λειτουργία και διεξαγωγή παιχνιδιών, εφόσον κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι δημόσιας ασφάλειας.

7. Προβλέπεται η εγκατάσταση υποδομής και λογισμικού στην Ε.Ε.Π. για την άμεση διαδραστική παρακολούθηση της λειτουργίας των τερματικών των παιχνιδιών, στελέχωσή της με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και η άμεση συνεργασία με τους εποπτικούς, κατασταλτικούς και άλλους συναρμόδιους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου και διεθνώς.