- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 1 – Ορισμοί

1. Ανάλογα με τον τρόπο διεξαγωγής τους, τα παιχνίδια κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:
α) τα «Ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια», το αποτέλεσμα της διενέργειας των οποίων, εξαρτάται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο, από την τεχνική ή πνευματική ικανότητα του παίκτη και η διεξαγωγή τους γίνεται αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μπορούν να παιχτούν από ένα παίκτη ή ανταγωνιστικά με περισσότερους παίκτες και επιτρέπουν την παράταση του χρόνου διεξαγωγής του παιχνιδιού ή την επιβράβευση με τη συγκέντρωση βαθμών. Στα παιχνίδια αυτά δεν επιτρέπεται να συνομολογηθεί στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή να αποδοθεί οποιασδήποτε μορφής οικονομικό όφελος στον παίκτη. Μπορεί να αποδοθούν στον συμμετέχοντα ή στους συμμετέχοντες αγαθά χαμηλής αξίας άμεσα ή και έμμεσα μέσω διεξαγωγής «τουρνουά» .
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και όσα παιχνίδια χαρακτηρίσθηκαν ως «τεχνικά παίγνια» με βάση τις διατάξεις του β.δ. 29/1971 (Α’ 21), μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Τα κάθε είδους τερματικά με οθόνη στα οποία εγκαθίστανται ή λειτουργούν ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια δεν επιτρέπεται να διαθέτουν σύστημα υπολογισμού, καταγραφής (αποτύπωσης) και απόδοσης οικονομικού οφέλους στον παίκτη.
β) τα «Τυχερά παιχνίδια» προϋποθέτουν την καταβολή στοιχήματος , για συμμετοχή στη λειτουργία ή στη διεξαγωγή τους και το αποτέλεσμα τους εξαρτάται, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο, από την τύχη. Το αποτέλεσμά τους μπορεί να αποδώσει στον παίκτη οικονομικό όφελος.
Ως τυχερά παιχνίδια θεωρούνται και τα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια που παραλλάσσονται σε τυχερά ή για το αποτέλεσμα των οποίων συνομολογείται στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή το αποτέλεσμα τους μπορεί να αποδώσει στον παίκτη οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής. Στην κατηγορία των τυχερών παιχνιδιών εντάσσονται και όλα όσα χαρακτηρίσθηκαν ως «μικτά παίγνια» ή «τυχερά παίγνια», με βάση τις διατάξεις του β.δ. 29/1971, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
Το οικονομικό αυτό όφελος μπορεί να ρυθμίζεται με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε να είναι «περιορισμένου οφέλους» όπου ο παίκτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον της μίας μονάδας πίστωσης και η μέγιστη απόδοση προς τον παίκτη δεν υπερβαίνει συγκεκριμένο πολλαπλάσιο της μονάδας πίστωσης για την κάθε φορά, είτε «τυχερά παιχνίδια» όπου το κέρδος δεν σχετίζεται με τη μονάδα πίστωσης συμμετοχής.
2. Ανάλογα με τον τρόπο διεξαγωγής τους, τα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια διακρίνονται σε:
«Μηχανικά παιχνίδια»: Παιχνίδια που για τη διεξαγωγή τους είναι αναγκαία η συμβολή της μυϊκής δύναμης του παίκτη.
«Ηλεκτρικά παιχνίδια»: Παιχνίδια που για τη διεξαγωγή τους απαιτούνται ηλεκτρικοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί, όσο και η συμβολή της μυϊκής δύναμης του παίκτη.
«Ηλεκτρομηχανικά παιχνίδια»: Παιχνίδια που για τη διεξαγωγή τους απαιτούνται ηλεκτρομηχανικοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί, όσο και η συμβολή της μυϊκής δύναμης του παίκτη.
«Ηλεκτρονικά παιχνίδια»: Παιχνίδια που για τη διεξαγωγή τους, εκτός των υποστηρικτικών ηλεκτρομηχανικών, ηλεκτρονικών και άλλων μηχανισμών, απαιτείται η ύπαρξη και η εκτέλεση ηλεκτρονικού λογισμικού.
«Εξ αποστάσεως στοιχηματισμός»: Ο στοιχηματισμός μέσω του διαδικτύου (internet) ή άλλων οπτικοακουστικών και ηλεκτρομαγνητικών μέσων (itv, mobile).
3. Λοιποί ορισμοί:
«Μονάδα Πίστωσης»: Η λογιστική μονάδα που αντιπροσωπεύει το ελάχιστο χρηματικό ποσό συμμετοχής του παίκτη στο κάθε παιχνίδι.
«ΙSPs»: Internet Service Providers – Πάροχοι διαδικτυακής επικοινωνίας.
«VLTs» (Video Lottery Terminals): Ένα ή περισσότερα ηλεκτρονικά τερματικά με οθόνη, συνδεδεμένα με κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. Λειτουργούν με την εισαγωγή από τον παίκτη χαρτονομίσματος ή ειδικής κάρτας και ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του, πέραν του ψυχαγωγικού του χαρακτήρα, δύναται να αποδίδει στον παίκτη, μέσω εξαργυρώσιμης απόδειξης, ορισμένο κέρδος, το οποίο εξαρτάται από την τύχη ή τις γνώσεις ή τη δεξιότητα του παίκτη ή από συνδυασμούς αυτών. Για να συμμετάσχει σε ένα παίγνιο, ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερες της μίας μονάδας πίστωσης στο παιγνιομηχάνημα.
«AWPs» (Amusement With Prizes): Ένα ή περισσότερα ηλεκτρονικά τερματικά με οθόνη, συνδεδεμένα με κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. Λειτουργούν με την εισαγωγή από τον παίκτη χαρτονομίσματος ή ειδικής κάρτας και ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του, πέραν του ψυχαγωγικού του χαρακτήρα, δύναται να αποδίδει στον παίκτη, μέσω εξαργυρώσιμης απόδειξης, κέρδος, το οποίο εξαρτάται από την τύχη ή τις γνώσεις ή τη δεξιότητα του παίκτη ή από συνδυασμούς αυτών. Για να συμμετάσχει σε ένα παίγνιο, ο παίκτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον της μίας μονάδας πίστωσης στο παιγνιομηχάνημα.