Άρθρο 01: – Διαδικασία Προέγκρισης των συναλλαγών που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015

H συναλλαγή που εμπίπτει στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 δύναται να προεγκριθεί, πριν τη διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου, μέσω ηλεκτρονικής δηλωτικής διαδικασίας γνωστοποίησης της συναλλαγής. Η προέγκριση της συναλλαγής απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση προκαταβολής του φόρου που προβλέπεται στο συγκεκριμένο άρθρο, που αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση της δαπάνης. Η προέγκριση της συναλλαγής και η εξαίρεση από την προκαταβολή φόρου χορηγείται εφόσον ο φορολογούμενος γνωστοποιήσει την εν λόγω συναλλαγή στη Φορολογική Διοίκηση εντός δέκα (10) ημερών  από την ολοκλήρωσή της και εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Η προέγκριση της συναλλαγής χορηγείται αυτοδίκαια με την κατάθεση της δήλωσης εάν ο υπόχρεος δηλώσει ότι εμπίπτει σε μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αφορά συναλλαγή για την οποία υπάρχουν έγγραφα διακίνησης από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, τα οποία πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και τη λήψη των αγαθών, ή στην περίπτωση των υπηρεσιών, η παροχή της υπηρεσίας διενεργείται από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, και υπάρχει πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου.
  • Αφορά συναλλαγή εισαγωγής στην Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φυσικού αερίου.
  • Αφορά συναλλαγή με εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής κατά τον χρόνο διενέργειας της συναλλαγής.
  • Αφορά συναλλαγή που το ποσό της αθροιζόμενο με άλλες συναλλαγές που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 δεν ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος που αφορά.
  • Αφορά επαναλαμβανόμενη ομοειδή συναλλαγή με τον ίδιο προμηθευτή και αντικείμενο, για την οποία δεν έχει επέλθει ουσιώδης μεταβολή της τιμής, συγκεκριμένα άνω του 5%, και έχει υπάρξει προέγκριση για την αρχική ομοειδή συναλλαγή κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται στην απόφαση αυτή.
  • Αφορά συναλλαγή με αντικείμενο προϊόντα ή εμπορεύματα για τα οποία η τιμή προσδιορίζεται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με βάση την τιμή κλεισίματος τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γεγονός για το οποίο υπάρχουν όλα τα στοιχεία απόδειξης.
  • Αφορά μίσθωση αεροσκαφών τα οποία είναι νηολογημένα σε κράτη μη συνεργάσιμα ή κράτη που υπόκεινται σε προνομιακό καθεστώς και μισθώνονται από ημεδαπές αεροπορικές εταιρείες ή υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών εγκατεστημένα στην Ελλάδα.
  • Αφορά σύμβαση ναυλώσεως πλοίου ως προς το ναύλο.

Β) Η προέγκριση χορηγείται για κάθε άλλη συναλλαγή που υπάγεται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 εάν ο υπόχρεος δηλώσει ότι διαθέτει τεκμήρια που να πιστοποιούν αθροιστικά ότι ισχύουν τα εξής:

  1. Έγγραφη σύμβαση έργου ή εμπορική συμφωνία που ορίζει τους όρους συναλλαγής (αντικείμενο, διάρκεια, τίμημα, τρόπους πληρωμής και υποχρεώσεις των μερών) η οποία έχει κατατεθεί ή θα κατατεθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου.
  2. Ισολογισμοί των τελευταίων τριών (3) ετών της αλλοδαπής εταιρείας, εφόσον η εταιρεία λειτουργεί πάνω από 3 έτη  ή , εναλλακτικά, ισολογισμοί  ενός (1) ή δύο (2) ετών, εφόσον η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία τρία έτη .
  3. Δήλωση Πελατών – Προμηθευτών ή πελατολόγιο της αλλοδαπής εταιρείας από την οποία θα προκύπτει ότι η ημεδαπή εταιρεία δεν είναι ο μοναδικός πελάτης ή εναλλακτικά κατάσταση παγίων ή δαπάνες ενοικίου της αλλοδαπής εταιρείας από την οποία προκύπτει ύπαρξη παγίων, εκτός ακινήτου ή ακινήτων, αρχικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ και δαπάνες ενοικίου άνω των 5.000 ευρώ κατά το τελευταίο έτος, εκτός εάν η αλλοδαπή εταιρεία εδρεύει σε ιδιόκτητο ακίνητο για το οποίο υπάρχει συμβόλαιο, ή εναλλακτικά τιμοκατάλογο της αλλοδαπής εταιρείας που να έχει θεωρηθεί από το κράτος εγκατάστασής της ή θεωρημένη από το κράτος εγκατάστασης του προμηθευτή κατάσταση μόνιμου απασχολούμενου προσωπικού που υπερβαίνει τα πέντε (5) άτομα κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους που διενεργήθηκε η συναλλαγή.
  4. Εξόφληση τιμολογίων μέσω τραπεζικού συστήματος ή ύπαρξη τραπεζικής εγγύησης που αφορά τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
  5. Ύπαρξη τελωνειακών εγγράφων ή εγγράφων μεταφοράς που πιστοποιούν την πραγματική μεταφορά και λήψη των αγαθών ή πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου που πιστοποιεί την πραγματική παροχή υπηρεσιών.
  6. Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας του προμηθευτή, όπου προκύπτει ότι φορολογείται στη χώρα της αλλοδαπής για το εισόδημά του ή εναλλακτικά πιστοποιητικό για την ύπαρξη επαγγελματικής έδρας της εταιρείας στην αλλοδαπή ή εναλλακτικά έναρξη επαγγέλματος της αλλοδαπής εταιρείας που να περιλαμβάνει ως δραστηριότητα τη συναλλαγή που αφορά.

Στη δήλωση ο υπόχρεος γνωστοποιεί τα πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν τη συναλλαγή, και πιο συγκεκριμένα το όνομα της αλλοδαπής εταιρείας,  τον ΑΦΜ στη χώρα που δραστηριοποιείται, τη χώρα που βρίσκεται η έδρα της αλλοδαπής επιχείρησης, την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου ή του προτιμολογίου, την αξία της συναλλαγής, το είδος που αφορά, και δηλώνει ότι ο προμηθευτής δεν είναι συνδεμένο πρόσωπο με τον αγοραστή, ποιες από τις ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν (Α ή Β), καθώς και ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (τεκμήρια) τα οποία πιστοποιούν τις προϋποθέσεις αυτές.

Όταν για τη συγκεκριμένη συναλλαγή προκύπτει από τη δήλωση του υπόχρεου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προέγκριση της συναλλαγής, τότε η συγκεκριμένη συναλλαγή εξαιρείται από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου και ο φορολογούμενος δύναται να αναγνωρίσει τη δαπάνη. Η προέγκριση της συναλλαγής δεν δεσμεύει οποιονδήποτε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο από τον οποίο ενδέχεται να προκύψουν νέα δεδομένα.

Ο φορολογούμενος υποχρεούται να διατηρεί σε φάκελο ανά συναλλαγή όλα τα απαραίτητα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προέγκριση της συναλλαγής, μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας παραγραφής του συγκεκριμένου φορολογικού έτους, όπως ορίζεται από τον ν.4174/2013, καθώς και να τα επιδεικνύει όποτε του ζητηθεί από τη Φορολογική Διοίκηση. Για ομοειδείς συναλλαγές από την ίδια επιχείρηση ισχύουν τα αρχικά τεκμήρια για διάστημα ενός έτους από την αρχική δήλωση. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού θα πρέπει να ανανεώνονται και να διατηρούνται αντίστοιχα τεκμήρια για τη νέα συναλλαγή.

Η ανωτέρω δήλωση μπορεί να κατατίθεται πριν τη διενέργεια ή την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εφόσον ο υπόχρεος είναι βέβαιος ότι διαθέτει τα απαραίτητα τεκμήρια που αναφέρονται στη δήλωση.

  • Απόψεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σχετικά με το τεθέν σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν. 4321/2015.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας και των φορέων εκπροσώπησής της, αναλάβατε την πρωτοβουλία να καταρτίσετε και θέσετε σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν. 4321/2015, το οποίο θεωρούμε ότι αποκαθιστά την ομαλότητα των συναλλαγών που εμπίπτουν στις διατάξεις του εν λόγω νόμου.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης και προκειμένου να συμβάλουμε στη βελτίωση των διατάξεων της προτεινόμενης Υπουργικής Απόφασης, παραθέτουμε τις παρατηρήσεις του Επιμελητηρίου μας επ’ αυτής :
    1. Η πρώτη πρόταση του άρθρου 1 πρέπει να αναδιατυπωθεί ως ακολούθως, για να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια ως προς το περιεχόμενό της: «Παρέχεται η δυνατότητα προέγκρισης της συναλλαγής, που εμπίπτει στο άρθρο 21 του Ν. 4321/2015, πριν από τη διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου, μέσω ηλεκτρονικής δηλωτικής διαδικασίας γνωστοποίησης της συναλλαγής.»
    2. Η δεύτερη πρόταση στο ίδιο άρθρο πρέπει να αναδιατυπωθεί ως εξής: « Η προέγκριση της συναλλαγής απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση προκαταβολής του φόρου, που προβλέπεται στο συγκεκριμένο άρθρο και αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση δαπάνης.».
    3. Η έκτη πρόταση της περίπτωσης Α του άρθρου 1 θα πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «Αφορά επαναλαμβανόμενη ομοειδή συναλλαγή με τον ίδιο προμηθευτή και αντικείμενο, για την οποία δεν έχει επέλθει ουσιώδης μεταβολή της τιμής, συγκεκριμένα άνω του 12% και έχει υπάρξει προέγκριση για την αρχική ομοειδή συναλλαγή κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται στην απόφαση αυτή.»
    4. Να προβλεφθεί, ως εξαίρεση, η περίπτωση των εισαγωγών προϊόντων ζωικής παραγωγής με την προσθήκη παραγράφου «Αφορά εισαγωγή αγροτικών προϊόντων», αλλιώτικα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αύξησης της τιμής των τροφίμων και απώλεια μεριδίου της ελληνικής αγοράς αγροτικών προϊόντων, προς όφελος των πολυεθνικών εταιριών.
    5. Η πρώτη πρόταση της περίπτωσης Β του άρθρου 1 πρέπει να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Προέγκριση χορηγείται για κάθε άλλη συναλλαγή, που υπάγεται στο άρθρο 21 του Ν 4321/2015, εάν ο υπόχρεος δηλώσει ότι διαθέτει τεκμήρια, που να πιστοποιούν ότι υφίστανται τουλάχιστον τέσσερα από τα ακολούθως περιγραφόμενα έξι δεδομένα.»
    6. Η έκτη πρόταση της περίπτωσης Β του άρθρου 1 θα πρέπει να διαγραφεί εντελώς: «Ύπαρξη τελωνειακών εγγράφων ή εγγράφων μεταφοράς …πραγματική παροχή υπηρεσιών.». Η διαγραφή αυτή κρίνεται απαραίτητη, γιατί, από τη σύγκριση της παραγράφου αυτής με την πρώτη παράγραφο της περίπτωσης Α, προκύπτει ταυτότητα, οπότε, εάν τα τεκμήρια, που προβλέπονται στην πρόταση αυτή, διατίθενται από τον υπόχρεο, τότε θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει την πρώτη παράγραφο της περίπτωσης Α.
    7. Η δεύτερη πρόταση του άρθρου 2 πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «Ο φορολογικός έλεγχος επαληθεύει τα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή πραγματικά έχει λάβει χώρα από την ελεγχόμενη επιχείρηση που την πραγματοποίησε.». Η αναφορά σε έλεγχο πραγματικού οικονομικού οφέλους είναι εσφαλμένη, επειδή επιβαρύνει την φορολογική αρχή με την υποχρέωση της ανάλυσης πληθώρας δεδομένων, την αναζήτηση των απόψεων της υπόχρεης επιχείρησης και, τελικώς, καταλήγει σε αμφισημία ως προς τις προθέσεις της φορολογικής αρχής και διακινδυνεύει την απαραίτητη διαφάνεια των σχετικών πράξεων.
    8. Καθώς τα αποδεικτικά τεκμήρια που οφείλει να προσκομίσει ο φορολογούμενος κρίνονται επαρκή, δεν θεωρούμε αναγκαίο να αναζητούνται άλλα στοιχεία και για το λόγο αυτό προτείνουμε τη διαγραφή της τρίτης πρότασης της τέταρτης παραγράφου του άρθρου 2: « Κατά την διενέργεια του φορολογικού ελέγχου … προέγκριση της συναλλαγής.»
    9. Η πρώτη πρόταση της πέμπτης παραγράφου του ίδιου άρθρου, πρέπει επίσης να αναδιατυπωθεί κατά τον εξής τρόπο: « Εάν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, που είχαν συμπεριληφθεί στη δήλωση γνωστοποίησης της συναλλαγής του υπόχρεου, τότε αναζητείται αναδρομικά ο προκαταβλητέος φόρος, εφαρμοζόμενων των διατάξεων του Ν. 4174/2013 και η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν αναγνωρίζεται φορολογικά.». Κρίνεται απαραίτητο να σημειωθεί, ότι ο προσωρινός έλεγχος, όπως προβλέπεται στη θεσπιζόμενη διαδικασία, δεν είναι δυνατό, λόγω του περιορισμένου χρόνου, να προβεί στην ανάλυση των πραγματικών δεδομένων και να υποκαταστήσει τον τακτικό έλεγχο. Οι διαδικασίες προσωρινού ελέγχου πρέπει να είναι σύντομες και να μην έρχονται σε πιθανή αντίθεση με τα αποτελέσματα του τακτικού ελέγχου. Η αμφισημία που προκύπτει μετά τη θέσπιση αυτών των διαδικασιών είναι εξαιρετικά μεγάλη.
    Kυρία Υπουργέ, ευελπιστώντας ότι θα λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.

    Με τιμή
    Ο Πρόεδρος

    Δημήτριος Μπακατσέλος

  • 7 Μαΐου 2015, 12:53 | Deloitte Business Solutions

    Κυρία Υπουργέ,
    Σας παραθέτουμε κατωτέρω τα σχόλιά μας αναφορικά με το Προσχέδιο της Υπουργικής Απόφασης προς Διαβούλευση για τη Διαδικασία Προέγκρισης των συναλλαγών που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015.
    Εισαγωγικά Σχόλια
    Σαν γενική παρατήρηση πρέπει να επισημανθεί ότι η προς Δημόσια Διαβούλευση Υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της περίπτωσης ιγ’ του αρ. 23 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) κινείται προς μια κατεύθυνση άμβλυνσης των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή της διάταξης με την εισαγωγή της διαδικασίας προέγκρισης, αλλά η προσπάθεια αυτή σκόπιμο θα ήταν να γίνει με τα σωστά νομικά εργαλεία.
    Θεωρούμε ότι η Υπουργική Απόφαση που τέθηκε προς διαβούλευση δεν ακολουθεί το γράμμα του νόμου και πιστεύουμε ότι ότι η πλέον πρόσφορη μέθοδος για την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αλλαγή της ίδιας της νομοθετικής διάταξης και όχι με την θέσπιση κανόνων δικαίου με κανονιστικές διοικητικές πράξεις, οι οποίες υπερβαίνουν ίσως τα όρια της νομοθετικής εξουσιοδότησης που προβλέπει ο Νόμος και άρα, πιθανόν μελλοντικά, να ελεγχθούν ως προς τη νομιμότητά τους από τα Διοικητικά Δικαστήρια με δυσμενέστερες τελικά συνέπειες για τους φορολογούμενους.
    Αντιλαμβανόμαστε ότι ο στόχος της υπόψη διάταξης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και ο εντοπισμός συναλλαγών που πραγματοποιούνται για σκοπούς μεταφοράς φορολογητέας ύλης. Πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτός όμως δεν επιτυγχάνεται με τον τρόπο που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος αγνοεί την εμπορική πραγματικότητα, τον τρόπο που διεξάγεται το διεθνές εμπόριο ενώ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο όγκος των συναλλαγών που θα πρέπει να ελεγχθούν από έναν, de facto, ελλιπή σε ανθρώπινους πόρους ελεγκτικό μηχανισμό των Φορολογικών Αρχών, οι καθυστερήσεις που θα υπάρξουν, και η υπέρμετρη αύξηση της γραφειοκρατίας που θα επιφέρει στις επιχειρήσεις για τη συνεχή και διαρκή τεκμηρίωση των υπόψη συναλλαγών.
    Η πρότασή μας είναι η αλλαγή του ίδιου του Νόμου και στην ουσία η κατάργηση σε κάθε περίπτωση της υποχρέωσης για προκαταβολή φόρου 26% ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της δαπάνης, αλλά η θέσπιση της υποχρέωσης για τη γνωστοποίηση των συναλλαγών, ώστε η Διοίκηση να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για την οργάνωση και τη διεξαγωγή στοχευμένων φορολογικών ελέγχων. Με τον τρόπο αυτό, για μια δαπάνη που είναι πραγματική και προς το συμφέρον της επιχείρησης δεν θα αναγκαστεί η τελευταία, προκειμένου να την εκπέσει για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος, να προκαταβάλει τον φόρο εισοδήματος (λαμβάνοντας υπόψη ότι ειδικότερα την περίοδο αυτή οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας λόγω έλλειψης ρευστότητας και στην ουσία θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τον προκαταβαλλόμενο φόρο) και ταυτόχρονα να εμπλακεί σε διενέξεις με τον ελεγκτικό μηχανισμό, ελλείψει διαφανών και συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
    Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία που περιγράφεται στην προς διαβούλευση Υπουργική Απόφαση, παρατηρούμε ότι έχει κενά και παραλείψεις που αν δεν θεραπευτούν θα οδηγήσουν σε παρερμηνείες και κακή εφαρμογή.
    Εφόσον ζητηθεί, η εταιρεία μας προτίθεται να συνδράμει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με κάθε τρόπο.
    Ειδικότερα:
    Άρθρο 1
    Να επισημανθεί ότι η διαδικασία προέγκρισης αφορά όλες τις υπο-περιπτώσεις (α, β, γ και δ) της περίπτωσης ιγ’ του αρ. 23 του ΚΦΕ.
    Να προβλεφθεί ότι η διαδικασία της ηλεκτρονικής γνωστοποίησης της συναλλαγής πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών από την καταχώριση του παραστατικού στα βιβλία του φορολογουμένου και όχι εντός 10 ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Άλλωστε, ο νόμος προβλέπει ότι ο φορολογούμενος έχει χρόνο 3 μηνών για να αποδείξει ότι η συναλλαγή είναι συνήθης και πραγματική. Επίσης, ο χρόνος ολοκλήρωσης της συναλλαγής δεν παρέχει την απαραίτητη σαφήνεια για το πότε λήγει η σχετική προθεσμία γνωστοποίησης.
    Α) Στην αυτοδίκαιη προέγκριση θα πρέπει να προβλεφθεί η ακόλουθη διατύπωση:
    Υφιστάμενη διάταξη: «Αφορά συναλλαγή για την οποία υπάρχουν έγγραφα διακίνησης από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, τα οποία πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και τη λήψη των αγαθών, ή στην περίπτωση των υπηρεσιών, η παροχή της υπηρεσίας διενεργείται από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, και υπάρχει πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου»
    Προτεινόμενη διάταξη: «Αφορά συναλλαγή για την οποία υπάρχουν έγγραφα διακίνησης από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, τα οποία πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και τη λήψη των αγαθών, ή στην περίπτωση των υπηρεσιών, η παροχή της υπηρεσίας αποδεδειγμένα διενεργείται από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου»
    Σχόλιο: Η αλλαγή αυτή προτείνεται γιατί το «πρωτόκολλο» αφορά μόνο τεχνικά έργα, ενώ σε περιπτώσεις λήψης υπηρεσίας δεν υφίσταται το προαναφερόμενο έγγραφο. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο παγκόσμιο εμπόριο είναι σπάνιο το φαινόμενο να αγοράζει κανείς απευθείας από τον παραγωγό, και ως εκ τούτου η σύμπτωση της χώρας παραγωγής με αυτήν της τιμολόγησης δεν θα είναι συνήθης.
    Υφιστάμενη διάταξη: «Αφορά συναλλαγή εισαγωγής στην Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φυσικού αερίου»
    Προτεινόμενη διάταξη: «Αφορά συναλλαγή εισαγωγής στην Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου».
    Σχόλιο: Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται διαφορετικά το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο.
    Υφιστάμενη διάταξη: «Αφορά συναλλαγή με εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής κατά τον χρόνο διενέργειας της συναλλαγής».
    Προτεινόμενη διάταξη: «Αφορά συναλλαγή με εταιρεία που είτε είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής είτε ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις εταιρείας που είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής κατά τον χρόνο διενέργειας της συναλλαγής ή είναι εταιρεία κρατικών συμφερόντων αλλοδαπής χώρας».
    Υφιστάμενη διάταξη: «Αφορά συναλλαγή που το ποσό της αθροιζόμενο με άλλες συναλλαγές που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 δεν ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος που αφορά».
    Προτεινόμενη διάταξη: «Αφορά συναλλαγή που το ποσό της αθροιζόμενο με άλλες συναλλαγές που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 δεν ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος που αφορά».
    Σχόλιο: «Το ποσό των 10.000 ευρώ είναι πολύ μικρό».
    Υφιστάμενη διάταξη: «Αφορά επαναλαμβανόμενη ομοειδή συναλλαγή με τον ίδιο προμηθευτή και αντικείμενο, για την οποία δεν έχει επέλθει ουσιώδης μεταβολή της τιμής, συγκεκριμένα άνω του 5%, και έχει υπάρξει προέγκριση για την αρχική ομοειδή συναλλαγή κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται στην απόφαση αυτή».
    Προτεινόμενη διάταξη: «Αφορά επαναλαμβανόμενη ομοειδή συναλλαγή με τον ίδιο προμηθευτή και αντικείμενο και έχει υπάρξει προέγκριση για την αρχική ομοειδή συναλλαγή κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται στην απόφαση αυτή».
    Σχόλιο: «Αφού έχει ήδη εγκριθεί ότι ο προμηθευτής δεν έχει χρησιμοποιηθεί για φοροδιαφυγή, τότε η διαφορά της τιμής θα πρέπει να είναι αδιάφορη, ειδικά όταν δεν πρόκειται για συνδεδεμένη εταιρεία».
    Υφιστάμενη διάταξη: «Αφορά συναλλαγή με αντικείμενο προϊόντα ή εμπορεύματα για τα οποία η τιμή προσδιορίζεται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με βάση την τιμή κλεισίματος τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γεγονός για το οποίο υπάρχουν όλα τα στοιχεία απόδειξης».
    Προτεινόμενη διάταξη: «Αφορά συναλλαγή με αντικείμενο, πρώτες ύλες, προϊόντα ή εμπορεύματα για τα οποία η τιμή προσδιορίζεται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, όπως αυτή δημοσιεύεται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και δείκτες, εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με βάση τις τιμές κλεισίματος τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς, γεγονός για το οποίο υπάρχουν όλα τα στοιχεία απόδειξης».
    Σχόλιο: «Η διεθνής πρακτική της αγοράς είναι η πώληση των αγαθών να γίνεται με αναφορά σε μέσο όρο τιμών 15νθημέρου ή μήνα ή άλλης περιόδου και ουδέποτε με την τιμή της ημέρας. Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν τους δείκτες βάσει των οποίων συμφωνούνται οι τιμές, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να γίνει καμία χειραγώγηση της συμφωνημένης τιμής, πολύ δε λιγότερο για φορολογικούς λόγους. Οπότε είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόθεση φοροδιαφυγής. Το να επιμένει η απόφαση ότι η τιμή στην οποία συμφωνείται η συγκεκριμένη συναλλαγή πρέπει να είναι η τιμή κλεισίματος της συγκεκριμένης ημέρας είναι ανεφάρμοστο, καθώς οι δύο αυτές τιμές μόνο από σύμπτωση μπορεί να είναι ίδιες. Τη στιγμή που κάποιος συναλλάσσεται (ενδεχομένως το πρωί) δεν έχει γνώση (και ούτε θα μπορούσε άλλωστε) σε ποια τιμή θα κλείσει το χρηματιστήριο».
    Υφιστάμενη διάταξη: «Αφορά μίσθωση αεροσκαφών τα οποία είναι νηολογημένα σε κράτη μη συνεργάσιμα ή κράτη που υπόκεινται σε προνομιακό καθεστώς και μισθώνονται από ημεδαπές αεροπορικές εταιρείες ή υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών εγκατεστημένα στην Ελλάδα».
    Προτεινόμενη διάταξη: «Αφορά αγορά ή μίσθωση αεροσκαφών ή πλοίων».
    Υφιστάμενη διάταξη: «Αφορά σύμβαση ναυλώσεως πλοίου ως προς το ναύλο».
    Προτεινόμενη διάταξη: «Αφορά σύμβαση ναυλώσεως πλοίου ως προς το ναύλο, υπεραναμονές (σταλίες), έξοδα λιμένος, έξοδα για την ασφάλιση του πλοίου και τα αφορώντα τη ναύλωση έξοδα»
    Β) Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδίκαιη προέγκριση, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται σε πόσο χρόνο απαντά η Διοίκηση στην γνωστοποίηση του φορολογουμένου.
    Επίσης προτείνεται η διάταξη της Υπουργικής Απόφασης να διατυπωθεί ως ακολούθως:
    Υφιστάμενη διάταξη: «Έγγραφη σύμβαση έργου ή εμπορική συμφωνία που ορίζει τους όρους συναλλαγής (αντικείμενο, διάρκεια, τίμημα, τρόπους πληρωμής και υποχρεώσεις των μερών) η οποία έχει κατατεθεί ή θα κατατεθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου»
    Προτεινόμενη διάταξη: «Έγγραφη σύμβαση έργου ή εμπορική συμφωνία που ορίζει τους όρους συναλλαγής (αντικείμενο, διάρκεια, τίμημα, τρόπους πληρωμής και υποχρεώσεις των μερών) εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις του Ν. 1892/1990».
    Προτείνεται να διαγραφούν τα παρακάτω εδάφια:
    «Ισολογισμοί των τελευταίων τριών (3) ετών της αλλοδαπής εταιρείας, εφόσον η εταιρεία λειτουργεί πάνω από 3 έτη ή, εναλλακτικά, ισολογισμοί ενός (1) ή δύο (2) ετών, εφόσον η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία τρία έτη».
    «Δήλωση Πελατών – Προμηθευτών ή πελατολόγιο της αλλοδαπής εταιρείας από την οποία θα προκύπτει ότι η ημεδαπή εταιρεία δεν είναι ο μοναδικός πελάτης ή εναλλακτικά κατάσταση παγίων ή δαπάνες ενοικίου της αλλοδαπής εταιρείας από την οποία προκύπτει ύπαρξη παγίων, εκτός ακινήτου ή ακινήτων, αρχικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ και δαπάνες ενοικίου άνω των 5.000 ευρώ κατά το τελευταίο έτος, εκτός εάν η αλλοδαπή εταιρεία εδρεύει σε ιδιόκτητο ακίνητο για το οποίο υπάρχει συμβόλαιο, ή εναλλακτικά τιμοκατάλογο της αλλοδαπής εταιρείας που να έχει θεωρηθεί από το κράτος εγκατάστασής της ή θεωρημένη από το κράτος εγκατάστασης του προμηθευτή κατάσταση μόνιμου απασχολούμενου προσωπικού που υπερβαίνει τα πέντε (5) άτομα κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους που διενεργήθηκε η συναλλαγή».
    Σχόλιο: Υπάρχουν χώρες που δεν δημοσιεύονται υποχρεωτικά οι οικονομικές καταστάσεις ή μπορεί να πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις. Είναι επίσης αδύνατη η εξεύρεση των στοιχείων αυτών, καθώς κανείς προμηθευτής δεν πρόκειται να τα αποκαλύψει σε ένα πελάτη του. Επίσης, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που κάποιος προμηθευτής το κάνει, είναι αδύνατη η επαλήθευση των στοιχείων αυτών από τις Φορολογικές Αρχές. Κατά συνέπεια η ύπαρξη αυτών των στοιχείων δεν προσδίδει καμία ελεγκτική αξία.
    Ως γενικότερο σχόλιο, εάν η βούληση είναι ο αποκλεισμός των off-shore εταιρειών από την οικονομική δραστηριότητα, ενδεχομένως να ήταν προσφορότερος τρόπος ο περιορισμός της πρόσβασής τους στο χρηματοοικονομικό σύστημα (π.χ. κατά τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού ή άλλης τραπεζικής δραστηριότητας).
    Υφιστάμενη διάταξη: «Εξόφληση τιμολογίων μέσω τραπεζικού συστήματος ή ύπαρξη τραπεζικής εγγύησης που αφορά τη συγκεκριμένη συναλλαγή».
    Σχόλιο: Αγνοεί τον συμψηφισμό – πρέπει να τροποποιηθεί σχετικά η διατύπωση, ώστε να περιλαμβάνει και τον συμψηφισμό.
    Υφιστάμενη διάταξη: «Ύπαρξη τελωνειακών εγγράφων ή εγγράφων μεταφοράς που πιστοποιούν την πραγματική μεταφορά και λήψη των αγαθών ή πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου που πιστοποιεί την πραγματική παροχή υπηρεσιών»
    Προτεινόμενη διάταξη: «Ύπαρξη τελωνειακών εγγράφων ή εγγράφων μεταφοράς που πιστοποιούν την πραγματική μεταφορά και λήψη των αγαθών ή αποδεικνύεται η λήψη της υπηρεσίας».
    Υφιστάμενη διάταξη: «Όταν για τη συγκεκριμένη συναλλαγή προκύπτει από τη δήλωση του υπόχρεου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προέγκριση της συναλλαγής, τότε η συγκεκριμένη συναλλαγή εξαιρείται από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου και ο φορολογούμενος δύναται να αναγνωρίσει τη δαπάνη. Η προέγκριση της συναλλαγής δεν δεσμεύει οποιονδήποτε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο από τον οποίο ενδέχεται να προκύψουν νέα δεδομένα».
    Προτεινόμενη διάταξη: «Όταν για τη συγκεκριμένη συναλλαγή προκύπτει από τη δήλωση του υπόχρεου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προέγκριση της συναλλαγής, τότε η συγκεκριμένη συναλλαγή εξαιρείται από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου και ο φορολογούμενος δύναται να αναγνωρίσει τη δαπάνη. Η προέγκριση της συναλλαγής δεσμεύει οποιονδήποτε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο εφαρμογής της διάταξης του αρ. 23 (ιγ’)».
    Σχόλιο: Σκοπός της απόφασης θα πρέπει να είναι η οριοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων και όχι η αυθαίρετη θέσπιση προϋποθέσεων και αναζήτηση οποιωνδήποτε στοιχείων από κάθε ελεγκτή.
    Υφιστάμενη διάταξη: «Ο φορολογούμενος υποχρεούται να διατηρεί σε φάκελο ανά συναλλαγή όλα τα απαραίτητα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προέγκριση της συναλλαγής, μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας παραγραφής του συγκεκριμένου φορολογικού έτους, όπως ορίζεται από τον ν.4174/2013, καθώς και να τα επιδεικνύει όποτε του ζητηθεί από τη Φορολογική Διοίκηση. Για ομοειδείς συναλλαγές από την ίδια επιχείρηση ισχύουν τα αρχικά τεκμήρια για διάστημα ενός έτους από την αρχική δήλωση. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού θα πρέπει να ανανεώνονται και να διατηρούνται αντίστοιχα τεκμήρια για τη νέα συναλλαγή».
    Προτεινόμενη διάταξη: «Ο φορολογούμενος υποχρεούται να διατηρεί σε φάκελο ανά συναλλαγή όλα τα απαραίτητα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προέγκριση της συναλλαγής, μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας παραγραφής του συγκεκριμένου φορολογικού έτους, όπως ορίζεται από τον ν.4174/2013, καθώς και να τα επιδεικνύει όποτε του ζητηθεί από τη Φορολογική Διοίκηση. Για ομοειδείς συναλλαγές από την ίδια επιχείρηση ισχύουν τα αρχικά τεκμήρια για διάστημα τριών ετών από την αρχική δήλωση. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού θα πρέπει να ανανεώνονται και να διατηρούνται αντίστοιχα τεκμήρια για τη νέα συναλλαγή».
    Σχόλιο: Επιμήκυνση σε τρία έτη – με τον τρόπο αυτό δεν θα δημιουργείται και φόρτος στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

  • 7 Μαΐου 2015, 12:50 | Παύλος Δελατόλας

    Με έκπληξη και προφανή ανησυχία διαβάζω τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν.4321/2015.
    Εχοντας διανύσει μία επιτυχημένη καρριέρα στο διεθνές εμπόριο σιτηρών και έχοντας αναδειχθεί και στην Προεδρία της Ευρωπαικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Σιτηρών των Βρυξελλών, διαπιστώνω τώρα ότι για τις ταλαιπωρίες και δρομολογούμενες κακουχίες της χώρας μας οι μόνοι υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι.
    Αφού προηγήθηκε η αγωνιώδης περιπέτεια του περίφημου άρθρου 49 για τις δαπάνες τόκων που είχε προωθήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και κανείς δεν γνώριζε «γιατί και πώς» και η οποία οδηγούσε σε βέβαιο αφανισμό τις μεγαλύτερες 600 εταρείες της χώρας, αφανισμός που αποφεύχθηκε την ύστατη στιγμή και μετά από δυναμική επέμβαση της Επιτροπής ΕΕ, τώρα έχουμε την επανάληψη του ίδιου σεναρίου – από πλευράς αποτελέσματος – με διαφορετικούς πρωταγωνιστές ιδίου όμως βεληνεκούς …..
    Πως αλλοιώς να ερμηνεύσει κανείς τις απαιτούμενες «αθροιστικά» προυποθέσεις /τεκμήρια που προβλέπονται από την παράγραφο (Β) του άρθρου 1 του σχεδίου της Υπουργικής απόφασης ??? ποιός σοβαρός προμηθευτής χρηματιστηριακών πρώτων υλών ( είτε πρόκειται για αγροτικές πρώτες ύλες όπως είναι τα σιτηρά , οι φυτικές πρωτείνες κλπ αλλά ακόμη και για λιπάσματα και άλλες παρόμοιες πρώτες ύλες ) θα δεχθεί την «εισαγγελικής» μορφής έρευνα που προαπαιτείται για να μην καταστραφεί ο πελάτης του ( διότι βεβαίως βεβαίως η επιβολή 26 % φόρου σε παρόμοιες συναλλαγές μόνο καταστροφή επιφέρει ως άμεσο αποτέλεσμα ) πελάτης μίας μικρής χώρας , μηδαμινής στρατηγικής σημασίας από πλευράς όγκου/ποσοτήτων. σε μία στιγμή που ακόμη και η πληρωμή/εξόφλησή του είναι μονίμως στην κόψη του ξυραφιού ???
    Και εφόσον έχουμε και τόσο καλή σχέση πλέον με τον κο Πούτιν, γιατί δεν τον ρωτάμε ( για να επιβεβαιωθούν οι όποιες ενδεχόμενες αμφιβολίες ) γιατι όλα τα Ρώσσικα σιτηρά που εξάγονται σε όλο το κόσμο τιμολογούνται στον τελικό παραλήπτη από τρίτες χώρες εκτός Ρωσσίας – όχι υποχρεωτικά φορολογικούς παραδείσους – με πρώτες στην λίστα την Ελβετία και την Αγγλία ?????

    Το ίδιο ερώτημα άλλωστε μπορούν οι Κυβερνώντες να θέσουν και στην γειτόνισσα του φίλου τους κυρίου Chavez – θυμόσαστε αυτόν που θα μας έδινε πετρέλαιο με ευνοικούς όρους ???- την κα Christina Kirchener , Πρόεδρο της Αργεντινής, χώρα εξαγωγής εκατομμυρίων μετρικών τόννων σιτηρών και φυτικών πρωτεινών ( σογιόσπορου και σογιαλέυρου) και κύρια προμηθεύτρια χώρα της Ελλάδος σ’αυτα τα προιόντα , και όπου καμμία εξαγωγή δεν τιμολογείται απ’ευθείας στην χώρα προορισμού αλλά πάντα μέσω των εταιρειών που υπάρχουν σε άλλες χώρες ???

    Οδηγείται λοιπόν η χώρα στα πλαίσια παρόμοιας ρύθμισης στα χέρια ελάχιστων προμηθευτών που ενδεχομένως να δεχθούν την αποκάλυψη του φορολογικού και εμπορικού απορρήτου έναντι αδρού ανταλλάγματος (minimum ετήσιου τζίρου , ακριβές τιμές , υπαγόρευση όρων κλπ !!!) και άρα σε αύξηση των αντιστοίχων προιόντων ψωμί,ζυμαρικά , αρτοποιητικά, κρέας κοκ

    Αν έχετε κυρία Βαλαβάνη τη δύναμη , εμείς έχουμε το δίκιο , έστω κι’ αν η δικαιοσύνη είναι σαν ένα τραίνο που έρχεται πάντα καθυστερημένο. Αλλοίμονο σ’αυτούς που το περιμένουν και εν τω μεταξύ θα καταστραφούν !!!!!

  • 7 Μαΐου 2015, 12:56 | Α.Γαβριήλ.

    Στην περίπτωση Α) που αφορά την αυτοδίκαιη προέγκριση της συναλλαγής στο τρίτο σημείο (bullet) προβλέπεται ότι εμπίτουν οι συναλλαγές αν η εμπλεκόμενη εταιρία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της αλλοδαπής κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής.

    Η άποψη μου είναι ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι κρατικές εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας τους ενώ δεν είναι απαραίτητα εισηγμένες σε κάποιο χρηματιστήριο.

    Για παράδειγμα η κρατική εταιρία (Saudi Aramco) που είναι η μόνη που εξορύσσει παράγει και εμπορεύεται όλη την παραγωγή αργού πετρελαίου της Σαυδικής Αραβίας (και που τροφοδοτεί την ελλάδα καθώς είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο)θα έπρεπε να εξαιρεθεί σαν προμηθεύτρια εταιρία κρατική αλλά μή εισηγμένη.

  • 7 Μαΐου 2015, 12:05 | Μιχάλης Χατζηκυριάκου

    Προτείνεται να ενσωματωθούν οι ακόλουθες περιπτώσεις στην διαδικασία προέγκρισης της συναλλαγής του άρθρου 1 ενότητα α.

    • Οι αμοιβές που καταβάλλει η εταιρεία με την επωνυμία «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ΑΕ» λόγω επαναπώλησης των δικαιωμάτων πρόσβασης ενδιαφερόμενων εμπόρων στο δίκτυο μεταφοράς για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και όχι χρήσης του δικτύου μεταφοράς εντός Ελλάδος εφόσον δεν φορολογούνται στην Ελλάδα. Οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται εξ ολοκλήρου στην αλλοδαπή και επομένως δεν προκύπτει εισόδημα φορολογητέο στην Ελλάδα.
    • Οι καταβολές της ανωτέρω εταιρείας προς τους συμβαλλόμενους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς άλλων χωρών, που έχουν υπογράψει στις 3 Μαρτίου 2011 τη Σύμβαση «ITC Clearing and Settlement Multi-year Agreement» (Inter Transmission System Operator Compensation, ITC ) σε εκτέλεση του Κανονισμού 838/2010 δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ στην Ελλάδα.
    • Οι συναλλαγές της ως άνω εταιρείας που προκύπτουν από την επιστροφή κόστους απωλειών λόγω διαμετακόμισης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    Μετά τιμής

    Μιχάλης Χατζηκυριάκου
    Νομικός Σύμβουλος
    Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ΑΕ

  • 7 Μαΐου 2015, 12:23 | Γιώργος Παπαδάκης

    Στο Άρθρο 1 (Α) της Υπουργικής Απόφασης, στις συναλλαγές εισαγόμενων προιόντων ή εμπορευμάτων κατά τη γνώμη μου δεν είναι εφικτή η χρηση της τιμής κλεισίματος της ημερομηνίας έκδοσης του φορολογικού παραστατικού στις περιπτώσεις που αφορούν commodities, δηλαδή μεταλλεύματα, πετρέλαιο, κακάο, σιτηρά κλπ.

    Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις όπου η τιμολόγηση γίνεται π.χ. την πρώτη ημέρα ενός μήνα και αφορά το μέσο όρο των τιμών κλεισίματος του προηγούμενου μήνα ή συνδυασμό των ημερών κλεισίματος αυτόυ.

    Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου , η συνήθης πρακτική που περιγράφηκε κατά τις διεθνείς συναλλαγές δεν θα είναι σύννομη.

  • 7 Μαΐου 2015, 12:18 | ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗ ΡΕΑ

    κ.Υπουργέ,

    Πέραν των εν γένει νομικών ζητημάτων, που γεννά η εν λόγω ρύθμιση σε επίπεδο ευρωπαϊκού δικαίου και, κατ’ επέκταση σε επίπεδο διακρατικών και διεθνών σχέσεων της χώρας μας, θα ήθελα να περιορίσω,εν τούτοις, το σχόλιο μου στο τομέα των μεταφορών.
    Η μεταφορά ως έννοια αποτελεί μία ενότητα, ένα όλον. Απλά διενεργείται με τρεις τρόπους. Εναερίως, δια θαλάσσης και δια ξηράς.
    Καίτοι έχετε εισηγηθεί ρητώς την εξαίρεση από την εφαρμογή της εν λόγω διατάξεως του μισθώματος των αεροσκαφών και του ναύλου των πλοίων, έχετε παραλείψει να αναφερθείτε ρητώς στα κόμιστρα των μέσων χερσαίας μεταφοράς (φορτηγά, τρένα κ.λ.π). Η παράληψη αυτή εισάγει μια όλως ανεπίτρεπτη και εκτός συνταγματικών πλαισίων διάκριση, αφού κατ’ ουσία εισάγει και θεμελιώνει την άνιση μεταχείριση μεταξύ ομοειδών ομάδων με συναφές αντικείμενο, αφήνοντας ούτως εύλογες υπόνοιες στον μέσο πολίτη.
    Θεωρώ λοιπόν σκόπιμο, σε περίπτωση που η υπό διαβούλευση διάταξη παραμείνει ως έχει,να προβείτε σε διορθωτική επέμβαση και να εξαιρέσετε ρητά και τα κόμιστρα των μέσων χερσαίας μεταφοράς, εδραιώνοντας ούτως μια σχέση ισονομίας μεταξύ των φορέων του χώρου.

    Με εκτίμηση

    Μπαϊρακτάρη Ρέα

  • 7 Μαΐου 2015, 12:40 | G. V.

    Δε θα έπρεπε ο νόμος να έχει αναδρομική ισχύ ? Είναι δυνατόν ο νόμος Ν.4321/2015 να ισχύει από 21 Μαρτίου κ η Υπουργική αποφαση που διαπραγματευόμαστε σήμερα από 01η Σεπτεμβρίου ? Τι θα κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο ενδιάμεσο?

  • 7 Μαΐου 2015, 12:03 | ΕΛ

    Καταλαβαίνω ότι στην παράγραφο Α όπου χορηγείται αυτοδίκαια η εξαίρεση από την επιβολή του 26% στο Φ.Α, την Ηλεκτρική Ενέργεια καθώς και το νερό θα πρέπει να προστεθεί και το Αργό Πετρέλαιο καθώς και αυτό αποτελεί αντίστοιχη Α΄Υλη που παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε κάθε περίπτωση σε βασικές υποδομές δηλ. ενέργεια, ηλεκτρισμό, νερό και στις μεταφορές.

  • 7 Μαΐου 2015, 12:14 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΑΚΗΣ

    Στο υπό διαβούλευση άρθρο 21 του Ν. 4321/2015 θα πρέπει να προβλεφθεί και να δοθούν σχετικές οδηγίες στις Ελεγκτικές Αρχές ότι και συναλλαγές μέχρι 01/09/2015 που πληρούσαν ούτως ή άλλως τις νέες προυποθέσεις του υπό διαβούλευση άρθρου, ότι θεωρούνται πραγματικές και δεν είχαν κανένα σκοπό φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής

    Με εκτίμηση
    Γιώργος Προκοπάκης
    Mamidoil – Jetoil A.E.

  • ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΒΕ-ΣΕΠΕΕ

    Προς την
    Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών
    κα Νάντια Βαλαβάνη

    Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας με τις οποίες έχουμε ζητήσει να αποσυρθεί το άρθρο 21.1 του Ν.4321/15 και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης σχεδίου Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αντιμετωπιστεί ο έλεγχος που προβλέπεται όπως και τα στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύεται η νομιμότητα της συναλλαγής, θα θέλαμε να καταθέσουμε τα παρακάτω:

    1. Πέραν του σημαντικού ζητήματος της συμβατότητας της επίμαχης διάταξης με κοινοτικές δεσμεύσεις της χώρας μας, η μη ανάκλησή της συνεχίζει να προβληματίζει έντονα τις ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τις αντίστοιχες χώρες, σε όλη την επικράτεια, ιδίως όμως στη Βόρεια Ελλάδα που διαχρονικά διατηρεί αυξημένες εμπορικο-οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις με τις γειτονικές μας χώρες. Με μέτρα άλλωστε όπως το συγκεκριμένο, που επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη δραματικά μειωμένη ρευστότητα, ωθούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους εκτός Ελλάδας σε γειτονικές, κοινοτικές και μη, χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του δημοσίου, την οικονομία και την απασχόληση. Με αυτό το δεδομένο, αίτημά μας συνεχίζει να αποτελεί η ανάκληση-κατάργηση της νομοθετικής διάταξης.

    2. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης συνιστά μία – σχετικά πάντα – θετική εξέλιξη, μετά από τις παρεμβάσεις που έγιναν από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματικών φορέων. Ζητούμενο στην Απόφαση παραμένει το θέμα της πρόβλεψης πλήρους εξαίρεσης από τη διάταξη των συναλλαγών με ΚΜ της ΕΕ και του ΕΟΧ καθώς παραμένει η διαφαινόμενη ασυμβατότητά της με το ενωσιακό δίκαιο. Η πρόβλεψη της δυνατότητας απαλλαγής του φορολογούμενου από την υποχρέωση καταβολής φόρου μετά από προέγκριση της συναλλαγής στις προβλεπόμενες περιπτώσεις είναι καταρχήν θετική και δείχνει ότι έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές οι επιπτώσεις της εφαρμογής της νέας διάταξης στις επιχειρήσεις, στην οικονομία, στην απασχόληση.

    Οι παρατηρήσεις μας αναφορικά με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν. 4321/2015, με στόχο την βελτίωσή της, είναι οι εξής:

    Α. Γενική παρατήρηση επί της Απόφασης:

    Το σχέδιο της Yπουργικής Aπόφασης, ενώ έχει ως πρόθεση τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κυρίως στις τριγωνικές συναλλαγές μεγάλων επιχειρήσεων και συγκεκριμένων κατηγοριών, επιβάλλει σημαντική γραφειοκρατία και πρόσθετο κόστος σ’ όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με κράτη «μη συνεργάσιμα» ή με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Επιπλέον όμως δημιουργεί γραφειοκρατία και λειτουργεί αποτρεπτικά και για τους ξένους συνεργάτες των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες αυτές, ιδίως δε στις ΜΜΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
    Θα πρέπει κατά την άποψή μας να γίνει πιο απλό και σαφές και να προβλεφθεί πλήρης εξαίρεση των συναλλαγών που υπόκεινται στην αυτοδίκαιη προέγκριση (άρθρο 1Α) από οποιαδήποτε δηλωτική υποχρέωση, με μεταφορά του συνόλου του άρθρου 1Α στο άρθρο 4, στο οποίο προβλέπονται οι εξαιρέσεις από την υπαγωγή στο άρθρο 21.1 του Ν. 4321/2015. Πρόκειται δηλαδή για όλες τις αυταπόδεικτα νόμιμες, πραγματικές – συνήθεις απευθείας συναλλαγές, οι οποίες αφορούν αγορές πρώτων υλών και αγαθών καθώς και παροχή απαραίτητων μεταποιητικών υπηρεσιών, όπως π.χ. κοπή – ραφή ενδυμάτων, μεταφορές κλπ.

    Β. Eιδική παρατήρηση επί του άρθρου 1:

    1. Ως προς την προθεσμία γνωστοποίησης της συναλλαγής στη φορολογική Διοίκηση προτείνουμε την επιμήκυνση του προβλεπόμενου χρόνου από δέκα (10) σε τριάντα (30) ημέρες.

    2. Να διευκρινιστεί ότι χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής συνιστά η καταχώρηση του παραστατικού στα λογιστικά βιβλία του φορολογούμενου.

    3. Στην περίπτωση Α, ως προς την αυτοδίκαιη προέγκριση της συναλλαγής με την κατάθεση δήλωσης:

    3.1 για τις συναλλαγές που αθροιζόμενες με άλλες που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 το ποσό τους δεν ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος που αφορά: το όριο είναι πολύ χαμηλό και προτείνουμε να αυξηθεί τουλάχιστον στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000€).
    3.2 για τις επαναλαμβανόμενες ομοειδείς συναλλαγές με τον ίδιο προμηθευτή: να υπάρχει πρόβλεψη μεταβολής άνω του 5% όχι στο αντικείμενο (π.χ. εργασία ραφής), αλλά στο αντικείμενο του ίδιου κωδικού (είδους) προϊόντος. Διότι π.χ. οι διαφορές στο κόστος ραφής μεταξύ διαφόρων κωδικών προϊόντων μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.
    3.3 η πρόβλεψη για αναγκαιότητα πρωτοκόλλου ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου δεν συνάδει με τα κρατούντα στην πράξη, καθώς δεν είθισται η σύνταξη τέτοιου είδους πρωτοκόλλου για κάθε υπηρεσία. Επιπλέον, δημιουργεί μια πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Θα πρέπει μόνο να διευκρινιστεί ότι η υπηρεσία θα παρέχεται από τον εκδότη του τιμολογίου.

    4. Στην περίπτωση Β,
    4.1 η αθροιστική συγκέντρωση όλων των τεκμηρίων σε πολλές περιπτώσεις είναι ανέφικτη, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα απαλλαγής σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Μάλιστα υπάρχουν τεκμήρια που για αντικειμενικούς λόγους δεν υφίστανται (πχ ισολογισμοί για φυσικά πρόσωπα ή υποχρέωση κατάθεσης συμφωνητικών στις περιπτώσεις που προβλέπεται απαλλαγή).
    4.2 θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η προέγκριση βάσει τεκμηρίων χορηγείται αυτομάτως με την υποβολή της δήλωσης του υπόχρεου ότι διαθέτει τα απαιτούμενα τεκμήρια.

    Γ. Eιδική παρατήρηση επί του άρθρου 3:
    Προτείνουμε εάν ο φορολογικός έλεγχος δεν ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών από τη δήλωση του υπόχρεου, ο προκαταβλητέος φόρος να επιστρέφεται ή να συμψηφίζεται με οποιεσδήποτε υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (αυτό μπορεί να γίνεται και με σχετική διευκρίνιση της ίδιας της επιχείρησης προς τη ΔΟΥ αν επιθυμεί επιστροφή ή συμψηφισμό).

    Δ. Eιδική παρατήρηση επί του άρθρου 5:
    Ως προς την έναρξη ισχύος της Απόφασης και για την αποφυγή τυχόν ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης μέχρι την έναρξη ισχύος της Απόφασης, προτείνουμε να οριστεί στην ΥΑ ότι η διάταξη του άρθρου 21.1 (όχι δηλαδή μόνο η ΥΑ) ισχύει για τιμολόγια του φορολογούμενου που εκδίδονται (όχι καταχωρούνται στα λογιστικά βιβλία) μετά την 01.09.2015.

    Πρόεδρος ΣΕΒΕ
    Κυριάκος Λουφάκης

    Πρόεδρος ΣΕΠΕΕ
    Βασίλης Μασσέλος

  • Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

    Αποδεχόμενοι την πρόσκλησή σας για υποβολή προτάσεων με σκοπό την τελική διαμόρφωση των διατάξεων της προτεινόμενης Υπουργικής Απόφασης βάσει της οποίας ρυθμίζονται οι διατάξεις για την εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν.4321/2015, σας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας οι οποίες έχουν συνταχθεί με γνώμονα τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς των πρώτων υλών ζωοτροφών (δημητριακά, σογιάλευρο κα) στην οποία δραστηριοποιούμαστε ώστε να εξασφαλίζουμε τις αναγκαίες εισροές για την εκτροφή κοτόπουλου, γαλοπούλας και κουνελιού. Η πλειονότητα των εν λόγω συναλλαγών έχουν τριγωνική μορφή καθώς η έδρα της επιχείρησης που τιμολογεί βρίσκεται κατά κανόνα σε χώρες της δυτικής Ευρώπης ενώ το εμπόρευμα μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πρόσβαση στις χρηματιστηριακές αγορές, γραφεία ή συνεργάτες σε πολλές χώρες και λειτουργούν ως ενδιάμεσοι του παραγωγού και του αγοραστή των πρώτων υλών ζωοτροφών. Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, η αδυναμία λήψης προέγκρισης λόγω των απαιτούμενων τεκμηρίων και η κατά συνέπεια υποχρέωση καταβολής του 26% θα σημάνουν την παύση συνεργασίας με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, τη δημιουργία εμποδίων εισόδου στην αγορά αυτή και κατ’ επέκταση τη νόθευση των συνθηκών ανταγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύονται πρώτες ύλες σε μια πλήρως ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά θα υποχρεωθούν σε αυξημένα κοστολόγια συγκριτικά με παραγωγούς άλλων χωρών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής πτηνοτροφίας και κτηνοτροφίας.
    Επίσης επιθυμούμε να σημειώσουμε ότι εφόσον η τιμολόγηση πραγματοποιείται από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία είναι σαφές ότι η τριγωνική μορφή της συναλλαγής δε συνδέεται με κίνητρα φοροαποφυγής.
    Πιο συγκεκριμένα:

    Επί του Άρθρου 21 του ν.4321/2015

    Η περίπτωση ιγ’ του άρθρου 23 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφέρει στην παράγραφο δ) τα εξής: «Δεν διαθέτει στην έδρα της ή σε συνδεδεμένη επιχείρηση την απαιτούμενη οργάνωση και υποδομή για τη διενέργεια κατ’ επάγγελμα ομοειδών συναλλαγών, κατά συνήθεια και επάγγελμα με τη συναλλαγή για την οποία εκδόθηκε το παραστατικό».
    Το εν λόγω εδάφιο δεν ξεκαθαρίζει εάν η έδρα της αλλοδαπής επιχείρησης που εκδίδει το παραστατικό πρέπει να βρίσκεται σε κράτος μη συνεργάσιμο κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε. ή αφορά όλα τα κράτη. Προτείνουμε την προσθήκη στην παράγραφο δ) επεξήγησης η οποία να περιορίζει την εφαρμογή του νόμου στις περιπτώσεις που το παραστατικό έχει εκδοθεί από φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει την έδρα του σε κράτος μη συνεργάσιμο σύμφωνα με το άρθρο 65.

    Επί του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης

    Στο άρθρο 1 που αφορά τη Διαδικασία Προέγκρισης των συναλλαγών το 6ο εδάφιο της ενότητας Α αναφέρει πως η προέγκριση χορηγείται αυτοδίκαια όταν «αφορά συναλλαγή με αντικείμενο προϊόντα ή εμπορεύματα για τα οποία η τιμή προσδιορίζεται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με βάση την τιμή κλεισίματος τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γεγονός για το οποίο υπάρχουν όλα τα στοιχεία απόδειξης.»

    Πρακτικά αυτό είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις χρηματιστηριακές αγορές. Η εν λόγω πρόσβαση απαιτεί καταβολή μεγάλου ύψους εγγυήσεων και γι’ αυτό το λόγο υφίσταται η μορφή αυτή τιμολόγησης από διαφορετική χώρα με τη χώρα προέλευσης του προϊόντος καθώς ο πωλητής που τιμολογεί σε εμάς με τη μορφή τελικής τιμής, έχει τη δυνατότητα να τοποθετείται στις αγορές με περιθώρια ασφαλείας για το κάλυμμα των εγγυήσεων. Εάν αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί με τη μορφή που είναι, ο κλάδος των εισαγωγών όλων των πρώτων υλών που διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά ή είναι άμεσα συνδεδεμένα με χρηματιστηριακές αγορές θα γίνει ολιγοπωλιακός με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των εμπορευμάτων και των τροφίμων που παράγονται από τις συγκεκριμένες πρώτες ύλες.
    Η πρότασή μας είναι να χορηγείται αυτοδίκαια προέγκριση για τις συναλλαγές που τα προϊόντα είναι χρηματιστηριακά, είτε προέρχονται από επεξεργασία των προϊόντων αυτών και να μην περιοριστεί η επιλογή προμηθευτή σε σχέση με τη χώρα που τιμολογεί. Φυσικά θα πρέπει να αποδεικνύεται η
    πραγματικότητα της συναλλαγής και η αυθεντικότητά της με όλους τους έως τη σήμερον τρόπους και κανονισμούς (φορτωτικά έγγραφα, τελωνειακή διαδικασία κτλ).
    Όσον αφορά την ενότητα Β του άρθρου 1 για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να χορηγηθεί η προέγκριση, θέλουμε να καταθέσουμε τις ενστάσεις μας ως προς τη δυνατότητα εξεύρεσης των ζητούμενων τεκμηρίων. Τα στοιχεία που αποτελούν προσωπικά έγγραφα της εκάστοτε επιχείρησης, πόσο μάλλον αυτά που είναι ιδιαίτερης φύσης όπως το πελατολόγιο ή τα φορολογικά έγγραφο δεν υπάρχει πιθανότητα ο εκάστοτε προμηθευτής να τα παραχωρεί σε όποιον πελάτη του τα ζητάει. Η τεκμηρίωση λοιπόν με την υπάρχουσα λίστα των απαραίτητων δικαιολογητικών περιορίζει για ακόμα μία φορά τις επιλογές των περισσότερων εισαγωγικών εταιρειών.
    Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα δεδομένα προκύπτει αδυναμία συναλλαγής με μεγάλο αριθμό προμηθευτών καταπατώντας τους κανόνες εμπορίου που έχουν αναπτυχθεί με γνώμονα το συμφέρον του τελικού καταναλωτή. Οι συνθήκες εμπορίου θα γίνουν ολιγοπωλιακές καθώς μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητα απευθείας πρόσβασης σε οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές θα μπορέσουν να τεκμηριώσουν τις συναλλαγές με τα δικαιολογητικά που προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο. Όλες οι άλλες επιχειρήσεις που προμηθεύονται τα εμπορεύματά χρηματιστηριακά με βάση «premium» θα αφανιστούν από τη συγκεκριμένη συναλλακτική διαδικασία.

    Με εκτίμηση,

    Θεόδωρος Νιτσιάκος
    Πρόεδρος

  • Αναφορικά με τη δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το προτεινόμενο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του άρθρου 21 ν. 4321/2015 , το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, υποβάλει τις απόψεις του, μέσα από τις προτάσεις που εκπονήθηκαν από τα δικηγορικά γραφεία ΚΡΡ Law, Μάτσος & Συνεργάτες , Μπάλλας, Πελεκάνος & Συνεργάτες Α.Ε.Δ.Ε.» , MStR Law και Στυλόπουλος & Συνεργάτες, Μέλη της Κλαδικής Ομάδας Εργασίας του Επιμελητηρίου «ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ».
    Γενική τοποθέτηση:
    Κατά την άποψη μας, η λύση που προκρίνει η Διοίκηση με την υπό διαβούλευση ΑΥΟ αν και κινείται στη σωστή κατεύθυνση της άμβλυνσης των επιπτώσεων του άρθρου 21 ν. 4321/ 2015 ως ισχύει είναι γραφειοκρατική και πλήρης δυσκολιών εφαρμογής.
    Αντί για την «λύση» που προκρίνει η Διοίκηση, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θεωρεί ότι εάν δεν υποβληθούν τα στοιχεία που αποδεικνύουν το πραγματικό και παραγωγικό της δαπάνης, τότε να τεκμαίρεται ότι η δαπάνη δεν είναι πραγματική/παραγωγική. Να τεκμαίρεται όχι με τη φορολογική έννοια, αλλά με την κλασική έννοια του ιδιωτικού δικαίου. Δηλαδή, ότι θα έχει ο φορολογούμενος το βάρος της απόδειξης ότι είναι πραγματική/παραγωγική η δαπάνη, ενώ, αντιθέτως, οι φορολογικές αρχές δεν θα χρειάζεται να κάνουν τίποτε άλλο για να την χαρακτηρίσουν μη εκπεστέα, εκτός του να αποδεικνύουν ότι δεν υποβλήθηκαν τα απαιτούμενα στοιχεία. Έτσι, έχει το περιθώριο ο φορολογούμενος να διορθώσει σφάλματά του ή αβλεψίες του ακόμη και στο στάδιο του ελέγχου, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο φορολογικός έλεγχος όσο ακριβώς χρειάζεται και διασφαλίζεται η εγκυρότητά του, εάν δεν υποβληθούν ταστοιχεία.

    Ειδικότερες παρατηρήσεις:
    Α. Προβληματικό νομικό έρεισμα:
    Εάν συγκρίνει κανείς το σχέδιο Α.Υ.Ο. με τη διάταξη του νόμου, αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία προέγκρισης και απαλλαγής από την προκαταβολή-παρακράτηση του φόρου που προβλέπεται στο άρθρο 1 του σχεδίου, στην πραγματικότητα αντίκειται στην διάταξη του νόμου, με την έννοια ότι η τελευταία δεν προβλέπει τέτοια απαλλαγή. Διενεργείται δηλαδή με το σχέδιο Α.Υ.Ο. σαφής υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης που παρέχει το άρθρο 23 περ. ιγ’ ν. 4172/2013.
    – Το ίδιο ισχύει και για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Α.Υ.Ο., που ορίζεται να είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2015. Από την διάταξη αυτή πιθανολογείται πρόθεση του Υπουργείου να μεταθέσει εν γένει την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ως άνω νέας περ. ιγ’ του άρθρου 21 ν. 4172/2013. Ο νόμος 4321/2015 δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 35 αυτού, η έναρξη ισχύος της διάταξης είναι η 21η Μαρτίου 2015.
    – Ομοίως δεν καλύπτονται από τη νομοθετική εξουσιοδότηση οι εξαιρέσεις του άρθρου 4 του σχεδίου Α.Υ.Ο.
    – Περαιτέρω υφίσταται πιθανότατα αντίθεση προς το Σύνταγμα αφού οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας είναι αυξημένης τυπικής ισχύος νόμοι. Έτσι σκόπιμο θα ήταν να εξαιρεθούν οι συναλλαγές με εταιρείες που εδρεύουν σε χώρα με την οποία υπάρχει σε ισχύ Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, δεδομένου και ότι η φορολογική διοίκηση διαθέτει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τη δυνατότητα να λάβει τις πληροφορίες, τις οποίες καλεί τους φορολογουμένους να δηλώσουν εκ των προτέρων, μέσω του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών που προβλέπουν οι ΣΑΔΦ.

    Β. Αντίθεση με το Κοινοτικό Δίκαιο:
    – Η εν λόγω διάταξη έχει σημαντικά νομικά προβλήματα καθόσον μεταξύ άλλων εγείρει και ζητήματα περιορισμού των συναλλαγών με χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται a priori χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Ιρλανδία, Κύπρος, Βουλγαρία).
    – Δεδομένης και της εξαίρεσης των συναλλαγών που εμπίπτουν στην Οδηγία Τόκων και Δικαιωμάτων, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των διατάξεων το σύνολο των συναλλαγών με εταιρείες που εδρεύουν σε οιοδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε./Ε.Ο.Χ., με μόνη εξαίρεση εκείνες που βασίζονται σε «επίπλαστες καταστάσεις» (βλ. Αποφάσεις της 12-9-2006 στην υπόθεση C- 196/04 (Cadbury Schweppes), της 13-7-2005 στην υπόθεση C-446/03 (Marks & Spencer) και της 16-7-1998 στην υπόθεση C-264/96 (ICI)).

    Γ. Παρατηρήσεις επί ειδικότερων άρθρων.
    – Πρέπει να αφαιρεθεί από το άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης η αναφορά στο άρθρο 50 του ΚΦΕ, διότι με το παρόν λεκτικό μπορεί να συναχθεί ότι οιαδήποτε παραβίαση της αρχής των ίσων αποστάσεων θα οδηγεί στην υπαγωγή της συναλλαγής στη διάταξη και την προκαταβολή του φόρου 26% στο σύνολο της αξίας της συναλλαγής και όχι στο ποσό εκείνο κατά το οποίο παραβιάζεται η αρχή των ίσων αποστάσεων,

    – να διευκρινιστεί στη διάταξη του άρθρου 1.Α(5η τελεία) ότι προϋπόθεση για την αναγνώριση της αυτόματης εξαίρεσης είναι η συναλλαγή να πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας ως τιμή αναφοράς τη χρηματιστηριακή τιμή (και όχι να έχει τιμολογηθεί στη τιμή κλεισίματος, όπως φαίνεται να απαιτεί η διάταξη), και

    – να καταστεί ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που η ΑΥΟ ορθώς κάνει λόγο για προκαταβλητέο φόρο, δε τίθεται ζήτημα εφαρμογής του προβλεπόμενου προστίμου μη καταβολής παρακρατούμενων φόρων.

    – Τέλος αναφερόμαστε στην αοριστία της επιστροφής του 26% σε περίπτωση με περατώσεως του ελέγχου: η ΑΥΟ αναφέρει στο άρθρο 3 ότι «Ο προκαταβλητέος φόρος επιστρέφεται εντός τριών μηνών από τη δήλωση του υπόχρεου εάν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος», ενώ προς εξασφάλιση της πλευράς των φορολογουμένων θα πρέπει να γίνεται μνεία συγκεκριμένα μέσα σε πιο διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Δηλαδή επι παραδείγματι, η εν λόγω πρόταση θα μπορούσε να έχει ως εξής «Ο προκαταβλητέος φόρος επιστρέφεται εντός τριών μηνών από τη δήλωση του υπόχρεου εάν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός Χ μηνών».

    Τελικές παρατηρήσεις.
    Αντί να ορθώνονται γραφειοκρατικά εμπόδια στην καθημερινή λειτουργία των εντίμων επιχειρήσεων για τις πραγματικές συναλλαγές που αυτές έχουν με επιχειρήσεις που εδρεύουν σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη, να καταργήσει ολοσχερώς την υποχρέωση προκαταβολής φόρου και να θεσπίσει, στη θέση αυτής, ενισχυμένες διαδικασίες ελέγχου των συναλλαγών με κράτη που έχουν προνομιακό καθεστώς ως εξής:

    Να δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται απλώς να δηλώνουν τα στοιχεία τα οποία ήδη προβλέπονται στο σχέδιο Α.Υ.Ο. Έτσι, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα στοιχεία των συναλλαγών της κάθε επιχείρησης. Επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες συναλλαγές με κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, θα υπάγονται σε ενισχυμένο δειγματοληπτικό έλεγχο για τις εν λόγω συναλλαγές.

    Εάν οι επιχειρήσεις δεν τηρούν την παραπάνω υποχρέωση δήλωσης, τότε θα τεκμαίρεται ότι η συναλλαγή έχει ως σκοπό της την φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή.
    Μια τέτοια υποχρέωση δήλωσης των συναλλαγών θα αποτελέσει από μόνη της ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για πράξεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής μέσω κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Τα προβλήματα που δημιουργούν τα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς είναι κοινά για όλα τα ανεπτυγμένα κράτη και δεν αντιμετωπίζονται με την κατακόρυφη αύξηση της φορολογικής γραφειοκρατίας. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, έχουν εκπονήσει τα τελευταία χρόνια ενισχυμένα προγράμματα αντιμετώπισης των φαινομένων της διεθνούς φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, τα οποία προγράμματα σε καμία περίπτωση δεν προκρίνουν ως μέσα δράσης την αύξηση της γραφειοκρατίας. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επωφεληθεί, ιδίως, από το πρόγραμμα BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) του ΟΟΣΑ, του οποίου η υλοποίηση είναι ακόμη σε εξέλιξη. Πρόκειται για πρόγραμμα που εκπονήθηκε ακριβώς για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως το επίμαχο.
    Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου για περαιτέρω συνεργασία, ώστε να επιτευχθούν οι σκοποί του σχεδίου Α.Υ.Ο.

  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ LOGISTICS ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΥΝΔΔΕ&L)

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Ως Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος θα θέλαμε να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση σας για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση αναφορικά με την εφαρμογή του άρθρου 21 του νόμου 4321/2015 καταθέτοντας παρακάτω τους προβληματισμούς και τις σχετικές μας προτάσεις:

    1. Αρχικά θα πρέπει να επισημανθεί μια βασική ειδοποιός διαφορά αναφορικά με τον κλάδο μας (διαμεταφορικές επιχειρήσεις) όπου η φύση των συναλλαγών είναι απόλυτα διαφανής γιατί καλύπτεται από σειρά εγγράφων, και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος μας στις πρόνοιες του άρθρου 21 του νόμου 4321/2015.

    2. Επί του προκειμένου θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η πληρωμή ναύλου προς τους συνεργαζόμενους μεταφορείς για την διεθνή μεταφορά εμπορευμάτων αποτελεί καθημερινή συνήθη συναλλαγή και πρακτική για όλες τις εταιρίες του κλάδου μας, άνευ της οποίας η μετατόπιση εμπορευμάτων είναι αδύνατη. Συνεπώς, η δαπάνη αυτή είναι απολύτως αυταπόδεικτη, συνήθης και απόλυτα παραγωγική. Αποδεικνύεται δε από σειρά υποστηρικτικών εγγράφων, όπως επί παραδείγματι φορτωτικά έγγραφα, συνοδευτικά αυτών εμπορικά τιμολόγια, τελωνειακά έγγραφα αν πρόκειται περί μεταφορών από και προς τρίτες χώρες, κλπ, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία όλες οι συναλλαγές γίνονται διατραπεζικά (μέσω εμβασμάτων και πληρωτέων επιταγών) με βάση τους κανονισμούς της τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποδεικνύουν το γνήσιο της συναλλαγής. Κατά συνέπεια οι συναλλαγές είναι αυταπόδεικτες και πρέπει αυτοδίκαια να τύχουν απαλλαγής από την εφαρμογή του άρθρου 21. Σε διαφορετική περίπτωση το διαχειριστικό κόστος για την δήλωση των συναλλαγών αυτών (χιλιάδες ομαδικές αποστολές μηνιαίως) θα είναι δυσχερέστατα επιβαρυντικό για τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων του κλάδου μας ιδιαίτερα στην παρούσα υφεσιακή στασιμότητα που προκαλεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας και λειτουργικής επάρκειας στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων.
    3. Στην περίπτωση ενδοκοινοτικών συναλλαγών, θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε τα σχόλια της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με την οποία {ως προς τις συναλλαγές με επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου (ΕΟΧ) με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Κύπρος), η διάταξη ενδεχομένως συνιστά αδικαιολόγητο περιορισμό των ελευθεριών εγκατάστασης, κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών, δεδομένου ότι η κατάσταση που ρυθμίζει η προτεινόμενη διάταξη δεν συνιστά αναγκαίως «επίπλαστη κατάστασης», όπως η έννοια αυτή έχει διαμορφωθεί από την νομολογία του ΔΕΚ…}.

    Είναι σαφές λοιπόν ότι πρόκειται για καταστρατήγηση του cabotage, ενώ σε περίπτωση εφαρμογής της νομοθεσίας και με δεδομένη την ελαχιστοποίηση του ελληνικού στόλου και άρα της προσφοράς είναι βέβαιο ότι θα καταγραφεί αύξηση του μεταφορικού κόστους με άμεση αρνητική συνέπεια την μετακύλιση του στην αγορά.
    Εκτίμηση μας είναι πως για τις 3 ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Βουλγαρία και Ιρλανδία) οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών διεθνούς διαμεταφοράς που είναι εγκατεστημένες σε αυτές θα πρέπει να τύχουν πλήρους εξαίρεσης από την εφαρμογή του άρθρου 21. Κάθε εταιρία που δραστηριοποιείται νομίμως επιχειρηματικά σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τηρεί αυτοδίκαια όλους τους επιχειρηματικούς κανόνες και περιορισμούς που επιβάλει η κοινοτική νομοθεσία και κατά συνέπεια όλες οι συναλλαγές ελέγχονται και δηλώνονται στα κράτη-μέλη που εδράζεται η συγκεκριμένη επιχείρηση (μέσω της διαδικασίας VIES {vat information exchange system}).

    4. Στην περίπτωση των συναλλαγών με τρίτες χώρες όλες οι εισαγωγές διεξάγονται μέσω των Ελληνικών τελωνειακών αρχών, όπου καταδεικνύεται άμεσα και χωρίς αμφισβήτηση η πραγματικότητα της συναλλαγής ενώ καταβάλλονται άμεσα όλοι οι αναλογούντες δασμοί και φόροι για τον τελωνισμό και την απελευθέρωση των εμπορευμάτων.

    5. Αναφορικά με την περίπτωση συναλλαγών που αφορούν σε καθαρή τριγωνική συναλλαγή (π.χ. Έλληνας διαμεταφορέας λαμβάνει εντολή για μεταφορά από μία Τρίτη χώρα σε μία άλλη Τρίτη χώρα) για λογαριασμό Ελληνικής επιχείρησης (π.χ. Ελληνική Ναυτιλιακή εταιρία) η πραγματικότητα της συναλλαγής αποδεικνύεται από όλα τα σχετικά υποστηρικτικά (εμπορικά τιμολόγια-κιβωτολόγια) και φορτωτικά έγγραφα (αεροπορικές, θαλάσσιες η οδικές φορτωτικές) που εκδίδονται στην χώρα αποστολής των εμπορευμάτων. Επικουρικά υπάρχουν αντίγραφα από τις τελωνειακές πράξεις εισαγωγής στην χώρα παραλαβής-άφιξης των εμπορευμάτων.
    Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε το κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η χώρα μας εάν κάποια άλλη χώρα θέσπιζε αντίστοιχη νομοθεσία όπου εξ’ ορισμού θα καταπόντιζε την όποια αναπτυξιακή πολιτική για να καταστεί το λιμάνι του Πειραιά, κέντρο διαμετακόμισης και θαλάσσιος κόμβος (hub) για την διακίνηση των εμπορευμάτων.

    Σε περίπτωση που για όλους τους παραπάνω λόγους δεν γίνει αποδεκτή αυτοδίκαια η μη συμπερίληψη των συναλλαγών που σας περιγράψαμε και πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία προέγκρισης τους με την κατάθεση σχετικής δήλωσης θα θέλαμε να σας ζητήσουμε τα εξής:
     να δοθούν ακριβείς και σαφείς πληροφορίες για τον τρόπο εφαρμογής και διαδικασίας,
     να υλοποιείται με ένα ελάχιστο διαχειριστικό κόστος,
     να υπάρξει άμεση και ταχεία βελτίωση υποδοχής στοιχείων από το μηχανογραφικό / πληροφοριακό σύστημα των αρμοδίων υπηρεσιών,
     να αποφευχθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις φορολογουμένων και αρχών,
     να διατηρούνται όλα τα υποστηρικτικά έγγραφα του φακέλου της συναλλαγής σε ηλεκτρονική ή /και έντυπη μορφή στα αρχεία της επιχείρησης και να είναι διαθέσιμα σε κάθε ελεγκτική δημόσια αρχή όταν αυτή το θελήσει.
    Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες, εκ μέρους των εμπόρων-εισαγωγέων, παραληπτών των εμπορευμάτων, για την εκπλήρωση όλων των σωρευτικών προϋποθέσεων που τίθενται στην παράγραφο Β του σχεδίου υπουργικής απόφασης ιδιαίτερα για το γεγονός ότι:
     δεν δίδονται τα αιτούμενα στοιχεία από τους προμηθευτές των εταιρειών (για εμπορικούς λόγους) /προϋπόθεση 2&3
     υπάρχει διαφορετική εμπορική/ φορολογική νομοθεσία στα επιμέρους κράτη /προϋπόθεση 6
    Η επιμονή στην ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων σωρευτικά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην δημιουργία ανυπέρβλητων εμποδίων με αποτέλεσμα στην μείωση των εμπορικών ροών προς την χώρα μας σε μια περίοδο που η αγορά τις έχει απόλυτα ανάγκη.
    Σε κάθε περίπτωση και επειδή στο θέμα έχει πολλές παραμέτρους, που δεν μπορούν να καταγραφούν στο παρόν έγγραφο, τα αρμόδια στελέχη των επιχειρήσεων – μελών του Συνδέσμου προτίθενται να τις παρουσιάσουν σε συνάντηση που θα οριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
    Με τιμή,
    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ LOGISTICS ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΥΝΔΔΕ&L)

  • 7 Μαΐου 2015, 11:38 | ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΤΕ

    Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,
    Στα πλαίσια παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους πελάτες τους, οι εταιρίες του ομίλου μας, έχουν αναπτύξει συνεργασία με μεγάλο πλήθος αλλοδαπών προμηθευτών/παρόχων τηλεπικοινωνιών από όλες τις χώρες του κόσμου. Οι συναλλαγές μας με τους αλλοδαπούς προμηθευτές είναι απαραίτητες καθώς εξυπηρετούν την διεκπεραίωση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης των πελατών μας (π.χ. εξερχόμενες κλήσεις τους σε ξένες χώρες, υπηρεσίες διεθνούς περιαγωγής που αφορούν την κινητή τηλεφωνία κ.λπ.)
    Για σκοπούς διευκόλυνσης τόσο του δικού σας ελεγκτικού έργου όσο και των διαδικασιών τήρησης των φορολογικών υποχρεώσεων από τις εταιρίες του ομίλου μας, παραθέτουμε παρακάτω τις ακόλουθες προτάσεις επί του σχεδίου της Υπουργικής απόφασης που έχετε αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση:

    1) Η γνωστοποίηση της συναλλαγής στη Φορολογική Διοίκηση προτείνουμε να γίνεται εντός 10 ημερών από την λήξη του μήνα εντός του οποίου καταχωρήθηκε η συναλλαγή (τιμολόγιο) στα βιβλία της υπόχρεης εταιρίας. Η υποβολή της δήλωσης είναι προτιμότερο να γίνεται μαζικά και για όλα τα τιμολόγια που εγγράφηκαν στα βιβλία της επιχείρησης κατά την διάρκεια του μήνα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η υπόχρεη εταιρία θα πρέπει να υποβάλλει μέχρι την 10η ημέρα του μηνός Οκτωβρίου, μία δήλωση για όλες τις συναλλαγές (τιμολόγια)του μηνός Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο η υπόχρεη εταιρία θα έχει ολοκληρώσει την σχετική διαδικασία κλεισίματος του μήνα με τις αντίστοιχες συμφωνίες του συνόλου των λογιστικών εγγραφών τόσο για σκοπούς reporting όσο και για την προετοιμασία των μηνιαίων φορολογικών δηλώσεων.
    Θεωρούμε, επιπλέον, ότι η πρόταση αυτή δεν επηρεάζει τον χρόνο υποβολής του σχετικού προκαταβλητέου φόρου στις περιπτώσεις όπου ορίζεται σύμφωνα με το σχετικό προσχέδιο της Υπουργικής απόφασης.

    2) Στις περιπτώσεις της ενότητας Α (του άρθρου 1), θα πρέπει να προστεθεί και η λήψη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ώστε η προέγκριση των συναλλαγών αυτών να χορηγείται αυτοδίκαια με την κατάθεση της δήλωσης. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε να προστεθεί ένα ακόμη σημείο («bullet») με τα εξής:

    • Αφορά συναλλαγή λήψης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όπως ενδεικτικά υπηρεσιών διασύνδεσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων, υπηρεσιών διεθνούς περιαγωγής (roaming), μίσθωσης τηλεπικοινωνιακών γραμμών, δικτύων και χωρητικότητας αυτών κ.α.

    Σημειώνεται ότι η προαναφερόμενη ομάδα συναλλαγών λήψης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών παρουσιάζει σημαντική συνάφεια με την φύση των συναλλαγών οι οποίες περιλαμβάνονται στην ενότητα Α του άρθρου 1 του προσχεδίου της Υπουργικής Απόφασης (για τις οποίες αυτοδικαίως παρέχεται προέγκριση), δεδομένου ότι εξ ορισμού αποτελούν πραγματικές συναλλαγές αναγκαίες για την ύπαρξη του διαθέσιμου τηλεπικοινωνιακού δικτύου καθώς εξυπηρετούν την διασύνδεση με άλλα δίκτυα παγκοσμίως.
    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στην περίπτωση μετακίνησης λόγω ταξιδίου ενός ιδιώτη πελάτη σε χώρα με προνομιακό καθεστώς, υπάρχει η αναγκαιότητα χρήσης υπηρεσιών διεθνούς περιαγωγής σε αυτή τη χώρα δίχως, ως είναι αυτονόητο, να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής παρόχου της υπηρεσίας/δικτύου μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικών κρατών παρά μόνο τηλεπικοινωνιακού παρόχου που εδρεύει στο εν λόγω κράτος. Άλλη ενδεικτική περίπτωση λήψης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αποτελούν οι υπηρεσίες τερματισμού φωνητικών κλήσεων που τιμολογούνται από διεθνείς παρόχους.

    Με εκτίμηση,
    ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΤΕ

  • 7 Μαΐου 2015, 11:40 | Κοκκάλης & Ψάρρας Δικηγορική Εταιρεία

    3. Το καινουργιο άρθρο 23 του ΚΦΕ όπως διαμορφώνεται από το άρθρο 21 του ν.4321/15 απαιτεί εκ των προτέρων πλήρη απόδειξη για τις “εν τοις πράγμασι συνδεδεμένες επιχειρήσεις” οτι τηρούν το άρθρο 21 ΚΦΔ και για την ύπαρξη οργανωμένης υποδομής και κατ’επάγγελμα εκτέλεσης των συναλλαγών. Αυτό ως προϋπόθεση όχι για να μην γίνει παρακρατηση φόρου αλλά για να μπορεί συνολικά να γίνει δεκτή η συναλλαγή. Αφού ο νόμος απαιτεί πλήρη απόδειξη για αυτές και μάλιστα πριν την διενέργεια του φορολογικού ελέγχου πως συμβαδίζει αυτό με την εξαίρεση από την εφαρμογή του νόμου των συνεδεμένων προσώπων μέρος των οποίων, σύμφωνα με την ΥΑ, είναι και οι εν τοις πραγμασι συνεδεδεμέμενες επιχειρήσεις;
    4. Στην προηγούμενη περίπτωση, αν δεν συμπληρωθεί προσηκόντως ο φάκελος εμδοομιλικών συναλλαγών αν και υπάρχει υποχρέωση και δικαιολογείται τελικά απαλλαγή από την παρακρατηση φόρου με προέγκριση, η προέγκριση απαιτεί κάτι λιγότερο από “πλήρη απόδειξη” για αυτές τις περιπτώσεις και αν ναι τι; Είναι μια διαδικασία επιπλέον και διάφορη της προέγκρισης;
    5. Αν υπάρχει πλήρης απόδειξη στον προέλεγχο στις ανωτέρω περιπτώσεις τότε ποιά η εννοια της διάταξης οτι ο φορολογικός έλεγχος δεν δεσμεύεται από τον προέλεγχο;
    6. Τι ισχύει για τις άλλες δύο περιπτώσεις του άρθρου 23 του ΚΦΕ όπως διαμορφώνεται από το άρθρο 21 του ν.4321/15 όπου δεν απαιτείται “πλήρης απόδειξη”;
    7. Τι ισχύει για συναλλαγές μετά την δημοσίευση του ν.4321/15 και πριν την 1.9.2015;

  • 7 Μαΐου 2015, 11:00 | Κοκκάλης & Ψάρρας Δικηγορική Εταιρεία

    1. Οι προθεσμίες του άρθρου 3 πρέπει να είναι δεσμευτικές για την διοίκηση ή να αιτιολογείται τουλάχιστο η καθυστέρηση.
    2. Πρέπει να καταστεί σαφές αν οι διατάξεις των άρθρων 1,2 και 3 αλλά ακόμα και του 4 αφορούν και τριγωνικές συναλλαγές ή για αυτές ισχύει σε κάθε περίπτωση η παρακράτηση φόρου και η απόρριψη τους ή και απευθείας και άνευ ετ’ετερου απόρριψη τους. Λεκτικά η πρώτη περίπτωση της κατηγορίας Α του άρθρου 1 της ΥΑ αναφέρεται σε “εγγραφα διακίνισης από την χώρα έκδοσης του τιμολογίου”. Αρα δεν περιλαμβάνει τις τριγωνικές. Αυτό φαίνεται να εκτείνεται και σε άλλες περιπτώσεις. Είναι γενικός κανόνας για όλες τις περιπτώσεις εξαιρέσεων;

  • Θέσεις Σ.Π.Ε.Λ στην εφαρμογή του νόμου 4321/2015, Άρθρο 21 και εφαρμόστηκες διατάξεις.

    Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (Σ.Π.Ε.Λ) ορμώμενος από την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση των διατάξεων του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης με την οποία ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν. 4321/2015, με βάση τα στοιχεία του Κλάδου των Λιπασμάτων θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:
    O Σ.Π.Ε.Λ εκπροσωπεί 46 εταιρείες παραγωγής και εμπορίας Λιπασμάτων και τα μέλη του καλύπτουν το 98% της κατανάλωσης των λιπασμάτων – προϊόντων θρέψης φυτών στον Ελλαδικό χώρο. Τα προϊόντα του κλάδου των λιπασμάτων, εξαιτίας της εξαιρετικής ποιότητας, διατίθενται πέρα της ελληνικής αγοράς και στο εξωτερικό. Έτσι, συνεισφέρουν σημαντικά στην εθνική οικονομία, στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και του αγροτικού τομέα.
    Η ετήσια κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, ανέρχεται σε 800 χιλιάδες τόνους, υποστηρίζοντας το πλήθος των ποικιλιών των ελληνικών καλλιεργειών (δενδρώδεις, αροτραίες, κηπευτικές και ανθοκομικές, καλλιέργειες). Για να ανταποκριθούν οι εταιρείες του κλάδου των λιπασμάτων στις ανάγκες αυτές, εισάγουν μεγάλο μέρος των διακινούμενων λιπασμάτων (συσκευασμένα ή χύδην) και βασικών πρώτων υλών. Στη συνέχεια διοχετεύονται στην αγορά είτε απευθείας, είτε στην περίπτωση που είναι χύδην αφού πρώτα συσκευαστούν, είτε ως νέα προϊόντα λιπασμάτων ακολουθώντας σύγχρονες τεχνολογίες στην ανάμειξη και τον εμπλουτισμό των πρώτων υλών.
    Με βάση τους κανόνες της διεθνούς αγοράς και προσφοράς λιπασμάτων οι μεγάλοι παραγωγοί λιπασμάτων και πρώτων υλών του εξωτερικού προπωλούν τα προϊόντα τους σε μεγάλους ενδιάμεσους εμπορικούς οίκους (traders). Συνεπώς οι Traders προμηθεύονται από τα εργοστάσια παραγωγής μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών και τις διακινούν σε μικρότερες ποσότητες σε εταιρείες λιπασμάτων ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση. Επιπρόσθετα πολλές φορές αυτές οι νομικές μορφές έχουν έδρα σε διαφορετική χώρα από την χώρα παραγωγής του λιπάσματος.
    Κατ’ επέκταση, λόγω της μικρής δυναμικότητας των τοπικών ελληνικών μονάδων παραγωγής αλλά και του μικρού μεγέθους της Ελληνικής αγοράς, οι Έλληνες παραγωγοί, εισαγωγείς και διακινητές των λιπασμάτων είναι υποχρεωμένοι σε μεγάλο βαθμό να προμηθεύονται τις βασικές πρώτες ύλες, όχι απευθείας από τα εργοστάσια παραγωγής, αλλά μέσω των ενδιάμεσων αυτών εμπορικών οίκων (traders). Ως εκ τούτου οι ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο των λιπασμάτων καλούνται να συμμορφωθούν με τις προϋποθέσεις της περίπτωσης (Β) του σχεδίου της Υπουργικής απόφασης.
    Η εφαρμογή του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης με τον τρόπο που έχει προταθεί, δηλαδή χωρίς τη μεταβολή των προϋποθέσεων της περίπτωσης (Β), που περιλαμβάνει την αθροιστική υποβολή συγκεκριμένων τεκμηρίων-δικαιολογητικών θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή συνέχιση της απρόσκοπτης παραγωγικής διαδικασίας στον κλάδο των Λιπασμάτων.
    Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη λήψη της προέγκρισης, όπως α) Ισολογισμοί των 3 τελευταίων ετών, β) Δήλωση Πελατών /Προμηθευτών γ) Πιστοποιητικά Φορολογικής κατοικίας του προμηθευτή και μια σειρά άλλων αποδεικτικών, αποτελούν έγγραφα εμπιστευτικού χαρακτήρα και πολλές φορές δεν καθίσταται δυνατό να διατεθούν από τους προμηθευτές στις επιχειρήσεις. Η διαδικασία είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρα, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με επιπρόσθετο κόστος και εν τέλη επηρεάζει αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη ρευστότητά τους.
    Παράλληλα, ο επιπλέον φόρος που καλούνται οι εταιρείες να καλύψουν προκαταβολικά, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, που υπό τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που επικρατούν στην ελληνική αγορά θα ήταν ένα επιπρόσθετο δυσβάστακτο βάρος.
    Πέραν όμως της αρνητικής επίπτωσης στην ρευστότητα και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική επίπτωση στην προμήθεια πρώτων υλών και κατ’ επέκταση στην διαθεσιμότητα επαρκών ποσοτήτων λιπασμάτων. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η επιλογή των προμηθευτών και επομένως ο ανταγωνισμός. Τυχόν περιορισμός του ανταγωνισμού μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ολιγοπωλίων, αύξηση των τιμών και τελικά στην επιβάρυνση του κόστους του τελικού καταναλωτή, γεγονός που θα ήταν καταστροφικό την στιγμή που οι αγρότες προσπαθούν μέσα στην κρίση να περιορίσουν τα έξοδά τους. Εναλλακτικά, ο τελικός καταναλωτής θα αποφύγει την εφαρμογή της λίπανσης της καλλιέργειάς του δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μειωμένη παραγωγή και υπολίπανση με βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες συνέπειες για το έδαφος του χωραφιού του και το εισόδημά του.
    Ο Σ.Π.Ε.Λ προτείνει τροποποίηση ή αναθεώρηση του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης κυρίως στα σημεία που αφορούν στην προκαταβολική φορολόγηση της συναλλαγής, καθώς και στη διαδικασία πιστοποίησης της πραγματικής υπόστασης της συναλλαγής.
    Με βάση τα παραπάνω και με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς μέσα σε πλαίσια δικαίου και υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και την απρόσκοπτη τροφοδοσία των αγροτών και τη διατήρηση της αειφορίας, ο Σ.Π.Ε.Λ. διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις της εφαρμογής του παραπάνω νόμου στην αγορά και στους καταναλωτές.

    Με εκτίμηση

    Σ.Π.Ε.Λ

    Πανόρμου 62, 11523, Αθήνα

    τηλ: 210 3224872
    mail: info@spel.gr

  • Κυρία υπουργέ,
    Σας υποβάλουμε τις προτάσεις μας προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις της προτεινόμενης Υπουργικής Απόφασης με την οποία ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν. 4321/2015.

    Α) Προτείνουμε την εξαίρεση από τη ρύθμιση του άρθρου 21, των πρώτων υλών τροφίμων και ζωοτροφών (δημητριακά, φυτικές πρωτείνες, κλπ.) που χρησιμοποιούμε, τα οποία αποτελούν αντικείμενο χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης.

    1. Οι πρώτες ύλες οι οποίες αποτελούν το 85% του κόστους παραγωγής μας διαπραγματεύονται με διαφανείς διαδικασίες συμφώνα με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου των οποίων η διαπραγμάτευση είναι χρηματιστηριακή, και κατά συνέπεια ο προσδιορισμός της κανονικότητας της τιμής σε συγκεκριμένο χρόνο είναι εύκολη από πλευράς ελέγχων.
    2. Σε ότι αφορά το Β) σχεδόν όλα τα τεκμήρια που απαιτούνται για την λήψη της προέγκρισης θεωρούμε ότι είναι αδύνατο για εντελώς πρακτικούς λόγους οι οποίοι είναι πέρα από τις πραγματικές δυνατότητες των αγοραστών να παρασχεθούν από τους πωλητές, καθιστώντας για το λόγο αυτό τις συναλλαγές αδύνατες.
    3. Η εφαρμογή της εν λόγω υπουργικής απόφασης πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες στρέβλωσης του ανταγωνισμού με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των κτηνοτρόφων, που σημειωτέον βρίσκονται σε οριακό σημείο επιβίωσης.
    4. Προτείνουμε για όλους τους παραπάνω λόγους αυτοδίκαιη χορήγηση προέγκρισης εφόσον η συναλλαγή αφορά εμπορεύματα ή προϊόντα που είναι γενικώς χρηματιστηριακά και για τα οποία πληρούται και αποδεικνύεται η πραγματικότητα και αυθεντικότητα της συναλλαγής (μεταφορά, τελωνισμός κ.λπ. όπως αναφέρεται παραπάνω).

    Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ)

  • 7 Μαΐου 2015, 01:15 | ΜΙΚΡΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Σαν ελληνας φορολογουμενος και ακολουθωντας ολες τις νομιμες υποχρεωσεις ,αλλα και δικαιωματα ταυτοχρονα στο ελληνικο κρατος,εχοντας το αισθημα της υπευθυνοτητας και της αυτοσυντηρησης για εμενα και την οικογενεια μου,με πολυ πικρια!!! δυστυχως σε επιπεδο εγκλωβισμου νιωθω τουλαχιστον την πληρη μειονοτητα και την πληρη υποβαθμισμενη δακτυλοδεικτουμενη κινηση απο οδηγους και εκπροσωπους αλλοδαπων ελληνικων και ξενων παραδεισενιων συμφεροντων μεταφορεων.Απαγοητευση στο μεγιστο βαθμο.Ας μπει επιτελους φρενο στη μαστιγα αυτη εφαρμοζωντας το αρθρο 21 του νομου 4321/2015!!!δινουμε αγωνα να σταθουμε ορθιοι να αναστηθουμε για να προσφερουμε στην πατριδα ψυχικα και οικονομικα και οχι να κλεβουν την αξιοπρεπεια μας βαλκανικες χωρες με ελαχιστο μεταφορικο εργο σε αντιθεση πληθωρας μεταφορικου στολου!!¨Γραφω εκπροσωπωντας και λιγους απομειναντες συναδελφους ελληνικων συμφεροντων.
    Αυτοκινητιστης και εκπροσωπος

  • 6 Μαΐου 2015, 18:37 | Ντινα Κασβίκη

    Ολο το πρόβλημα εστιάζεται στις τριγωνικές συναλλαγές και προφανώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εξ αιτίας αυτών των συναλλαγών υπάρχει εκτεταμένη φοροαποφυγή.

    Οι προϋποθέσεις που τίθενται καθιστούν απαγορευτικές τις συναλλαγές αυτές και λόγω της αυξημένης γραφειοκρατικής διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά και της βεβαιότητας αδυναμίας συγκέντρωσης αθροιστικά των τεκμηρίων της περίπτωσης Β,με αποτέλεσμα –εφόσον αυτού του είδους οι συναλλαγές είναι παγκόσμιο φαινόμενο- να αποκλειστούμε από κάποιες αγορές με συνέπειες που άμεσα δεν μπορούν να εκτιμηθούν (τουλάχιστον όλες).

    Θεωρώντας ότι το σκεπτικό του νομοθέτη είναι η πάταξη της φοροαποφυγής από έσοδα που χάνει το ελληνικό κράτος, και όχι άλλες χώρες της υφηλίου αλλά και για να μην τεθούν αξεπέραστα και αθέμιτα εμπόδια στη λειτουργία του υγιούς εμπορίου προτείνω τα ακόλουθα:

    1) Να εξαιρεθούν οι συναλλαγές μεταξύ συμβαλλομένων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πληροφοριακά στοιχεια για τις συναλλαγές αυτές υποβάλλονται κάθε μήνα με τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες (VIES).

    2) Για όλες τις λοιπές περιπτώσεις ο υπόχρεος να γνωστοποιεί τη συναλλαγή μόνο με τη δήλωση των πληροφοριακών στοιχείων της συναλλαγής και την υπεύθυνη δήλωση του υπόχρεου ότι δεν είναι συνδεδεμένο πρόσωπο με τον προμηθευτή, χωρίς να διαθέτει τα τεκμήρια που περιγράφονται στο σχέδιο. Εννοείται ότι θα υφίστανται έγγραφες συμβάσεις, εξόφληση τιμολογίων μέσω τραπεζικού συστήματος & ύπαρξη τελωνειακών εγγράφων μεταφοράς όπως γίνεται με όλες τις συνήθεις συναλλαγές και αυτα θα είναι τα κριτήρια για την αναγνωριση της δαπάνης εφόσον εννοείται πρόκειται για συνήθη συναλλαγή.
    Tα τεκμήρια που απαιτούνται από το άρθρο 1 περίπτωση Β του σχεδίου της Απόφασης, και ειδικότερα πελατολόγια, καταστάσεις παγίων, βεβαιώσεις απασχολούμενου προσωπικού, δαπάνες ενοικίων κλπ, θα πρέπει να εξαιρεθούν δεδομένου ότι πρόκειται για στοιχεία που δεν θα γνωστοποιηθούν από τους περισσότερους αλλοδαπούς οίκους, ως απόρρητα.

    3) Η δήλωση των πληροφοριακών στοιχείων για τις παραπάνω περιπτώσεις (2), να γίνεται σε μηνιαία βάση και στις προθεσμίες της υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, παραδόσεων αγαθών, παρεχομένων υπηρεσιών και λήψεων υπηρεσιών, ώστε τα λογιστήρια των εταιρειών μαζί με ολες τις άλλες μηνιαίες υποχρεώσεις και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του μήνα να υποβάλλουν τη συγκεκριμένη δήλωση, μόνο εφόσον δεν πρόκειται για συναλλαγή με συνδεδεμένο πρόσωπο.

    Η επεξεργασία αυτών των πληροφοριακών στοιχείων από τις φορολογικές αρχές μπορεί να δώσει κάποιο δείγμα συναλλαγών και συναλλασσομένων που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων και ελέγχου.

  • 6 Μαΐου 2015, 14:56 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αναφορικά με τον Νόμο 4321/2015 και ειδικότερα το άρθρο 21, θα θέλαμε ως ΣΕΒΑ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής) να δηλώσουμε οτι η πρόταση μας είναι η ακόλουθη.

    Σε περιπτώσεις συναλλαγών που αφορούν προϊόντα που αποδεδειγμένα παράγονται σε χώρες που εντάσσονται στον νόμο αυτό (Βουλγαρία, Κύπρος, κτλ.) και τα οποία τιμολογούνται απευθείας, συνοδεία όλων των απαραίτητων φορτωτικών εγγράφων, σε επιχειρήσεις με μόνιμη έδρα την Ελλάδα, προτείνουμε την πλήρη εξαίρεση των εν λόγω Ελληνικών εταιριών από την διαδικασία προέγκρισης των συναλλαγών και από την προκαταβολική φορολόγηση τους, υπό τους εξής δύο όρους:

    1ον) Την υπογραφή Υπεύθυνης Δήλωσης (η καταστρατήγηση της οποίας επισύρει ποινικές κυρώσεις) από τις Ελληνικές εταιρίες ότι οι συναλλαγές που πραγματοποιούν είναι πραγματικές και άμεσες και ότι δεν συνδέονται με προσπάθειες φοροδιαφυγής,

    2ον) Όλα τα σχετιζόμενα έγγραφα της κάθε συναλλαγής (τραπεζικές πληρωμές, φορτωτικά έγγραφα, κτλ.) να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα σε ενδεχόμενο έλεγχο.

    Με εκτίμηση,

    ΣΕΒΑ
    Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής

  • Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του Άρθρου 21 του Νόμου 4321/2015 προτείνεται να γραφεί το εξής :

    «ιγ) Το σύνολο των δαπανών, εκτός από αυτές που αφορούν την προμήθεια πρώτων και βοηθητικών υλών μεταποίησης, την παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με την μεταποίηση και την τροφοδοσία – λειτουργία μεταποιητικών μονάδων, καθώς και των δαπανών που αφορούν την παροχή υπηρεσιών παθητικής τελειοποίησης προϊόντων (φασόν), οι οποίες καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις : ……»

    ή εναλλακτικά,

    – Προτείνεται η προσθήκη νέας παραγράφου στο άρθρο 23 του ν. 4321/2015 με την ακόλουθη διατύπωση :

    «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δεν ισχύουν για δαπάνες που αφορούν την προμήθεια πρώτων και βοηθητικών υλών μεταποίησης, την παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με την μεταποίηση και την τροφοδοσία – λειτουργία μεταποιητικών μονάδων, καθώς και για δαπάνες που αφορούν την παροχή υπηρεσιών παθητικής τελειοποίησης προϊόντων (φασόν).

  • Σας παραθέτουμε τα σχόλια των μελών του ΣBΘΚΕ στο προτεινόμενο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του άρθρου 21 του ν. 4321/2015.

    Στο άρθρο 1 της προτεινόμενης Υπουργικής Απόφασης προβλέπεται η διπλή διαδικασία προέγκρισης των συναλλαγών («αυτοδίκαιη προέγκριση» και «προέγκριση βάσει τεκμηρίων»), μέσω της οποίας απαλλάσσεται ο φορολογούμενος απ την υποχρέωση προκαταβολής φόρου.
    Για το άρθρο 1A, το οποίο αναφέρεται στην ‘αυτοδίκαιη προέγκριση’, η οποία αφορά σε αυταπόδεκτα νόμιμες συναλλαγές, προτείνεται η απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες υποβολής δήλωσης των συναλλαγών αυτών.
    Το άρθρο 1Β του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης αναφέρεται σε διαδικασία προέγκρισης συναλλαγών, υπό την προϋπόθεση ότι ο υπόχρεος δηλώνει ότι διαθέτει τα απαιτούμενα τεκμήρια που να πιστοποιούν συγκεκριμένα στοιχεία.
    Καθότι στη διάταξη δεν προβλέπεται σε πόσο χρόνο χορηγείται η προέγκριση προτείνεται η προέγκριση να χορηγείται αυτομάτως με την υποβολή της δήλωσης του υπόχρεου ότι διαθέτει τα απαιτούμενα τεκμήρια.
    Ως προς τα απαιτούμενα τεκμήρια για την προέγκριση όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1Β ορισμένα από αυτά (ισολογισμοί, κατάσταση παγίων κλπ) δεν δύνανται να υφίστανται όταν ο αλλοδαπός προμηθευτής είναι φυσικό πρόσωπο και πρέπει να διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτούνται.
    Ορισμένα στοιχεία όπως δήλωση πελατών –προμηθευτών ή πελατολόγιο της αλλοδαπής εταιρίας είναι στοιχεία εμπιστευτικά που δεν διατίθενται εύκολα από τις επιχειρήσεις και τα ποσοτικά στοιχεία όπως δαπάνες ενοικίου ή αξία παγίων δύναται να διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα, για το λόγο αυτό προτείνεται να διαγραφεί κάθε αναφορά.
    Ως προς το άρθρο 3, σχετικά με το χρόνο και τη διαδικασία καταβολής και επιστροφής του προκαταβλητέου φόρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό ταμειακό πρόβλημα που υπάρχει στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να επιστρέφεται σε ένα μήνα από την υποβολή της δήλωσης το 80% της προκαταβολής και το υπόλοιπο σε ένα μήνα μετά το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου από την υποβολή της δήλωσης.
    Τέλος είναι επιτακτική ανάγκη να εξαιρεθούν από τη διάταξη του νόμου οι συναλλαγές με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου ΕΟΧ, καθότι τίθεται θέμα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου για της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

  • Κυρία Υπουργέ,

    Σας υποβάλλουμε τις προτάσεις του Συνδέσμου μας για την Υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν.4321/2015

    Α) Προτείνουμε την εξαίρεση από τη ρύθμιση του άρθρου 21, των πρώτων υλών (δημητριακά) που χρησιμοποιούμε, τα οποία αποτελούν αντικείμενο χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης. Η προϋπόθεση «συναλλαγής με αντικείμενο προϊόντα ή εμπορεύματα για τα οποία η τιμή προσδιορίζεται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με βάση την τιμή κλεισίματος τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γεγονός για το οποίο υπάρχουν όλα τα στοιχεία απόδειξης» είναι πρακτικά ανεφάρμοστη από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου μας οι οποίες λόγω μικρού μεγέθους, δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές αυτές για την οποία μεταξύ άλλων απαιτείται η καταβολή σημαντικού ύψους εγγυήσεων υπό τη μορφή «περιθωρίων ασφαλείας» (margins). Να σημειωθεί ότι πέραν της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος υπάρχει επι πλέον κόστος (premium) το οποίο εξαρτάται από τις συνθήκες προσφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης των δημητριακών στις εκάστοτε χώρες φόρτωσης. Παράλληλα υπάρχουν κατηγορίες εμπορευμάτων (στάρι Ρωσίας, Ουκρανίας) τα οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμα σε κάποιο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, οι τιμές τους όμως είναι συνδεδεμένες με τα άλλα χρηματιστήρια ομοειδών προϊόντων.
    Επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας για τη χορήγηση της προέγκρισης αυτοδίκαια εφ’όσον η συναλλαγή αφορά εμπορεύματα ή προϊόντα που είναι γενικώς χρηματιστηριακά και για τα οποία πληρούνται και αποδεικνύεται η πραγματικότητα και η αυθεντικότητα της συναλλαγής.

    Β) Τα περισσότερα τεκμήρια που απαιτούνται αθροιστικά για την λήψη της προέγκρισης που αναφέρεται είναι αδύνατο να παρασχεθούν. Η εφαρμογή του άρθρου 21, χωρίς αλλαγή των προϋποθέσεων της περίπτωσης (Β) του σχεδίου Υπουργικής απόφασης, περιορίζει την ελεύθερη επιλογή προμηθευτών και επομένως του ανταγωνισμού, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών του αλεύρου και μείωση της ανταγωνιστικότητας έναντι των εισαγόμενων προϊόντων.

    Με εκτίμηση
    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • 6 Μαΐου 2015, 12:00 | Μιχάλης K.

    Αφορά συναλλαγή που το ποσό της αθροιζόμενο με άλλες συναλλαγές που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 δεν ξεπερνάνε το ποσό σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ του υπόχρεου και δημοσίου φορέα της εκάστοτε χώρας της αλλοδαπής ή μεταξύ του υπόχρεου και διεθνή οργανισμού

    Αφορά συναλλαγή η οποία γίνεται στα πλαίσια σύμβασης έργου ή παροχής υπηρεσιών που έχει συναφθεί μεταξύ του υπόχρεου και δημοσίου φορέα της εκάστοτε χώρας της αλλοδαπής ή μεταξύ του υπόχρεου και διεθνή οργανισμού και αφορούν την συγκεκριμένη χώρα και για την οποία υπάρχουν όλα τα στοιχεία απόδειξης (σύμβαση, τιμολόγιο, πληρωμή μέσω τραπέζης)

  • 6 Μαΐου 2015, 07:11 | ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΑΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ:

    Προς την
    Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών
    κα Νάντια Βαλαβάνη

    «Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ θεωρούν κατ’αρχήν θετική την ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών, στις έντονες διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου, για την τροποποίηση του άρθρου 21 του Ν.4321/2015. Υποστηρίζουμε και κρίνουμε αναγκαία οποιαδήποτε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα των ενδοομιλικών (τριγωνικών) συναλλαγών τις οποίες έχουμε καταγγείλει επανηλειμμένα, κατεύθυνση στην οποία είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε, εφόσον όμως αυτή γίνεται στα πλαίσια των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υγιούς ανταγωνισμού.

    Η θέσπιση όμως του άρθρου 21 του Ν.4321/15 και η τροποποίησή του όπως αναρτήθηκε προς διαβούλευση, πιστεύουμε ότι δημιουργεί και πάλι σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, πέρα από τα νομικά προβλήματα που σίγουρα έχει.

    – Πλήττει άμεσα τις εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων κυρίως της βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους προμήθειας α’ υλών και υλικών που οδηγεί σε αύξηση τιμών και μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και υπηρεσιών των επιχειρήσεών μας. Ταυτόχρονα οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό τις επιχειρήσεις εντός της χώρας μας.
    – Δημιουργεί αυθαίρετα διπλή φορολογική υποχρέωση και μάλιστα μεταξύ χωρών της Ε.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται.
    – Μετακινείται η υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας της συναλλαγής στις επιχειρήσεις ενώ είναι υποχρέωση της φορολογικής διοίκησης η εξακρίβωση και απόδειξη οποιασδήποτε τυχόν παράνομης συναλλαγής.
    – Δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο σήμερα ταυτίζεται με κίνδυνο της βιωσιμότητας αντλώντας κεφάλαια από τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν αντέχουν όχι μόνο δώδεκα ή τρεις μήνες αλλά ούτε μια ημέρα να χάσουν τη ρευστότητα τους.
    – Θεωρούμε ότι πρακτικά είναι αδύνατη η εφαρμογή του άρθρου 21 όποια τελική μορφή και αν πάρει, πέρα από το τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο των δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων που απαιτεί, τα οποία μάλιστα είναι αναμφίβολο εάν δύνανται να παρασχεθούν από τις επιχειρήσεις του άλλου κράτους-μέλους (κανείς δεν πρόκειται να παράσχει στοιχεία για συναλλαγές της επιχείρησης με τρίτους πελάτες).

    Οι επιχειρήσεις δεν είναι αντίθετες σε οποιονδήποτε έλεγχο γίνεται από τις φορολογικές αρχές και επιθυμούν να συμβάλουν σε αυτόν. Όμως θα πρέπει το Κράτος να το διασφαλίζει μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό καθεστώς και σταθερές διαδικασίες. Στόχοι μας πρέπει να είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου και σε καμία περίπτωση του εμπορίου στο σύνολό του το οποίο πλήττεται συνολικά σε αυτή την περίπτωση. Πλήττεται συνολικά η επιχειρηματικότητα στη χώρα και αποτρέπονται οι νέες επενδύσεις. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη, για τους παραπάνω λόγους, την κατάργηση του άρθρου 21 του Ν.4321/2015.»

    Με εκτίμηση
    Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης
    Νικόλαος Αγγελίδης -Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης
    Αργύριος Αργυρόπουλος -Πρόεδρος Επαγγ/κού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης
    Χριστόδουλος Τοψίδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εβρου
    Στυλιανός Μωραϊτης- Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης
    Στέφανος Γεωργιάδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας
    Άγγελος Τσατσούλης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας

    Κοινοποίηση:
    – Υπουργό Οικονομίας κ. Γεώργιο Σταθάκη
    – Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

  • 5 Μαΐου 2015, 16:08 | Απόστολος Κενανίδης

    Ως Έλληνας αυτοκινητιστής παρακολουθώ με αμείωτο ενδιαφέρον και ανησυχία τον τρόπο λειτουργίας των μεταφορικών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία ή στην Κύπρο και καταφεύγουν σε αθέμιτες πρακτικές με αποτέλεσμα την υποκλοπή του έργου των Ελλήνων αυτοκινητιστών και τις τεράστιες απώλειες από τα δημόσια ταμεία της χώρας μας. Το φαινόμενο μετακίνησης των ελληνικών μεταφορικών εταιριών στις γειτονικές αυτές χώρες, για φοροελαφρυντικούς λόγους, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των οχημάτων ελληνικών συμφερόντων που έχουν ταξινομηθεί σε Βουλγαρία και Κύπρου, ο οποίος ξεπερνά τα 8.000 και αντιστοιχεί σε εκατοντάδες μεταφορικές εταιρίες.
    Η ανακοίνωση του άρθρου 21 του ν. 4321/15 υπήρξε για τους συναδέλφους μου κι εμένα πολύ σημαντική, και πολλοί από εμάς τονίσαμε την σημασία και τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει η άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του στην επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος που μαστίζει τον κλάδο των οδικών μεταφορών, αλλά παράλληλα και τα σημαντικά έσοδα που θα έχει για τα δημόσια ταμεία της χώρας μας.
    Η ανακοίνωση του σχεδίου της ΥΑ αποτελεί ένα βήμα πίσω από την κατεύθυνση προς την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παράνομης μεταφοράς.
    Επιτέλους πρέπει κάποια στιγμή πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί προς αυτή την επιθυμητή κατεύθυνση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας τα όποια ιδιωτικά συμφέροντα που θίγονται.

  • ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:

    Με την παρούσα επιστολή παραθέτουμε τα σχόλια των μελών του ΣΕΒ στο προτεινόμενο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του άρθρου 21 ν. 4321/2015. Σε σύνοψη, τα σχόλιά μας έχουν τις εξής κατευθύνσεις:
    (α) Όπως έχουμε ήδη σχολιάσει, το άρθρο 21 ν. 4321/2015 κινδυνεύει να επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις, τόσο από πλευράς γραφειοκρατικών διαδικασιών, όσο και ταμειακά, ακόμα και σε σχέση με συναλλαγές των οποίων η νομιμότητα προκύπτει αυταπόδεικτα. Καταλαβαίνουμε ότι η εισαγωγή της διαδικασίας «προέγκρισης» αποτελεί προσπάθεια απάντησης σε αυτόν τον προβληματισμό. Η προτεινόμενη προέγκριση χρήζει βελτιώσεων ως προς:
    • τα είδη των καλυπτόμενων συναλλαγών
    • το περιεχόμενο των απαιτούμενων τεκμηρίων
    • τη μεταχείριση των επαναλαμβανόμενων συναλλαγών και
    • το χρόνο/διαδικασία χορήγησής της.
    Στο ίδιο πλαίσιο, η διπλή διαδικασία προέγκρισης («αυτοδίκαιη προέγκριση» και «προέγκριση βάσει τεκμηρίων») δεν απαλλάσσει στην ουσία την επιχείρηση από το γραφειοκρατικό βάρος δηλωτικών υποχρεώσεων, σε σχέση με αυταπόδεικτα νόμιμα συναλλαγές. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την πλήρη απαλλαγή των συναλλαγών που υπάγονται σε «αυτοδίκαια προέγκριση» από οποιαδήποτε δηλωτική υποχρέωση.
    (β) Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη πλήρους εξαίρεσης από τη διάταξη των συναλλαγών με κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ. Διαφορετικά τίθεται σοβαρό θέμα παραβίασης του διατάξεων του ενωσιακού δικαίου.
    (γ) Προτείνουμε κάποιες βελτιώσεις στο κείμενο της υπουργικής απόφαση με σκοπό την ασφάλεια στην ερμηνεία και εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 21 ν. 4321/2015. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε ορισμούς για τις έννοιες «ολοκλήρωση της συναλλαγής» και «ομοειδής συναλλαγή», καθώς και βελτιώσεις στη διάταξη για την έναρξη ισχύος του νόμου και της υπουργικής απόφασης.
    (δ) Προτείνουμε τη σαφή πρόβλεψη δυνατότητας συμψηφισμού του προκαταβληθέντος φόρου, προς αντιμετώπιση του σοβαρού ταμειακού κόστους της νέας διάταξης, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρων από το Δημόσιο.
    Πιο συγκεκριμένα:
    1. Ολοκλήρωση συναλλαγής-ορισμός
    Στο κείμενο της υπουργικής απόφασης γίνεται συχνή αναφορά στην «ολοκλήρωση της συναλλαγής» ως κρίσιμου χρόνου για την έναρξη προθεσμιών (π.χ. 10ήμερη προθεσμία για την γνωστοποίηση συναλλαγής, προθεσμία για την προκαταβολή του φόρου). Να διευκρινιστεί ότι «ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι η καταχώριση του παραστατικού στα λογιστικά βιβλία του φορολογούμενου».
    2. Απαλλαγή των συναλλαγών που υπόκεινται σε «αυτοδίκαιη προέγκριση»
    Το άρθρο 1 του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης προβλέπει δύο διαδικασίες προέγκρισης, την «αυτοδίκαιη» προέγκριση (αρθ. 1Α) και την προέγκριση υπό την προϋπόθεση ότι ο υπόχρεος θα δηλώσει ότι διαθέτει συγκεκριμένα τεκμήρια (αρθ. 1Β). Η «αυτοδίκαιη» προέγκριση προσθέτει μία ακόμα γραφειοκρατική δηλωτική υποχρέωση στις επιχειρήσεις, με ευρύτατο πεδίο εφαρμογής, καθώς φαίνεται να καλύπτει κάθε είδους συναλλαγή με αλλοδαπούς προμηθευτές (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες), ανεξαρτήτως του κράτους φορολογικής κατοικίας τους. Προτείνουμε την πλήρη εξαίρεση των συναλλαγών που υπόκεινται στην «αυτοδίκαιη» προέγκριση (αρθ. 1Α) από οποιαδήποτε δηλωτική υποχρέωση, με μεταφορά του συνόλου του άρθρου 1Α στο άρθρο 4, όπου προβλέπονται οι εξαιρέσεις από την υπαγωγή στο άρθρο 21 ν. 4321/2015.

    3. Συναλλαγές που καλύπτονται από το άρθρο 1Α της Υπουργικής Απόφασης («αυτοδίκαιη προέγκριση»)
    Ως προς τις περιπτώσεις συναλλαγών που εμπίπτουν στο άρθρο 1Α («αυτοδίκαιη» προέγκριση) προτείνουμε τα εξής:
    (α) Στην πρώτη περίπτωση («…συναλλαγή για την οποία υπάρχουν έγγραφα διακίνησης από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, τα οποία πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και τη λήψη των αγαθών…») να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής, ώστε να καλύπτει και συναλλαγές για τις οποίες υπάρχουν έγγραφα απευθείας διακίνησης των αγαθών από τη χώρα-παραγωγό.
    (β) Επίσης, στην πρώτη περίπτωση («…στην περίπτωση των υπηρεσιών, η παροχή της υπηρεσίας διενεργείται από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, και υπάρχει πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου…»), να διαγραφεί η αναφορά σε πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου, καθώς στην εμπορική πρακτική δεν συνηθίζεται η έκδοση τέτοιου είδους πρωτόκολλου για κάθε υπηρεσία (π.χ. συμβουλευτικές υπηρεσίες). Προτείνουμε την αναδιατύπωση του εδαφίου ώστε να αναφέρεται ότι η «παροχή της υπηρεσίας διενεργείται από τον εκδότη του τιμολογίου».
    (γ) Στην δεύτερη περίπτωση γίνεται αναφορά σε συναλλαγές εισαγωγής μέρους μόνον των ενεργειακών προϊόντων (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο), χωρίς να δικαιολογείται η παράλειψη αναφοράς σε άλλα ενεργειακά προϊόντα (π.χ. πετρέλαιο, στερεά καύσιμα). Προτείνουμε την αναδιατύπωση του εδαφίου, ώστε να αναφέρεται ότι: «αφορά συναλλαγή εισαγωγής στην Ελλάδα νερού και κάθε ενεργειακού προϊόντος εν γένει».
    (δ) Στην τρίτη περίπτωση γίνεται αναφορά σε συναλλαγές με εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής. Το πεδίο της διάταξης θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να καλύπτει και συναλλαγές με εταιρείες που ανήκουν σε όμιλο με μητρική εταιρία εισηγμένη σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής, δεδομένου ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχοντα ισοδύναμα εχέγγυα ότι πρόκειται για συνήθεις συναλλαγές που δεν αποσκοπούν στην φοροδιαφυγή ή την φοροαποφυγή.
    (ε) Προτείνουμε να προστεθούν στις περιπτώσεις των συναλλαγών που εμπίπτουν στο 1Α, οι συναλλαγές με κρατικές εταιρίες της αλλοδαπής.
    (στ) Ως προς τις «επαναλαμβανόμενες ομοειδείς συναλλαγές» (πέμπτη περίπτωση στο άρθρο 1Α) προτείνουμε να προστεθεί στο άρθρο 4 (εξαιρέσεις υπαγωγής στο άρθρο 21 ν. 4321/2015) ειδική αναφορά, ότι εξαιρούνται: «συνήθεις και επαναλαμβανόμενες συναλλαγές με τον ίδιο προμηθευτή, για τις οποίες έχει χορηγηθεί προέγκριση κατά το τελευταίο 12μηνο». Δεν έχει νόημα η ειδική αναφορά σε επαναλαμβανόμενες συναλλαγές, αν γεννούν δηλωτική υποχρέωση, όπως και κάθε άλλη συναλλαγή που περιλαμβάνεται στο άρθρο 1Α. Εξάλλου η πρόβλεψη στην προτελευταία παράγραφο του άρθρου 1 ότι «τα αρχικά τεκμήρια ισχύουν για διάστημα ενός έτους από την αρχική δήλωση» υπονοεί πρόθεση απλοποίησης της βαριάς δηλωτικής διαδικασίας, ειδικά για τις επαναλαμβανόμενες συναλλαγές. Επίσης, να διευκρινιστεί ότι η έννοια της «ομοειδούς» συναλλαγής, κρίνεται με βάση το πρόσωπο του προμηθευτή.
    (ζ) Ως προς την έκτη περίπτωση του άρθρου 1Α, και προκειμένου η πρόβλεψη να ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικές συνθήκες της εμπορικής πρακτικής, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αφορά συναλλαγή με αντικείμενο προϊόντα ή εμπορεύματα για τα οποία η τιμή προσδιορίζεται «σε χρηματιστηριακή ή άλλη οργανωμένη αγορά, εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις αντίστοιχες διεθνείς πρακτικές τιμολόγησης, όπως αυτές αναφέρονται στις σχετικές συμβάσεις».
    (η) Ως προς την έβδομη περίπτωση, προτείνεται η αναδιατύπωση της διάταξης, ώστε να καλύπτει και συναλλαγές με αλλοδαπές εταιρίες εγκατεστημένες σε κράτη που δεν είναι μη συνεργάσιμα ούτε προνομιακά φορολογικά καθεστώτα. Προτείνεται η ακόλουθη διατύπωση: «Αφορά μίσθωση αεροσκαφών σε ημεδαπές αεροπορικές εταιρείες ή υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιριών, εγκατεστημένα στην Ελλάδα και τα οποία είναι νηολογημένα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    4. Χρόνος χορήγησης προέγκρισης βάσει τεκμηρίων (άρθρο 1Β σχεδίου Υπουργικής Απόφασης)
    Το άρθρο 1Β του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης αναφέρεται σε διαδικασία προέγκρισης συναλλαγών, υπό την προϋπόθεση ότι ο υπόχρεος δηλώνει ότι διαθέτει τεκμήρια που να πιστοποιούν συγκεκριμένα στοιχεία. Πουθενά στη διάταξη δεν προβλέπεται σε πόσο χρόνο χορηγείται η προέγκριση. Εξάλλου, ο όρος προέγκριση υποδηλώνει ότι αυτή χορηγείται χωρίς τη διενέργεια ελέγχου. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι «η προέγκριση του άρθρου 1Β χορηγείται αυτομάτως με την υποβολή της δήλωσης του υπόχρεου ότι διαθέτει τα απαιτούμενα τεκμήρια». Επίσης, ως προς τη διαδικασία προέγκρισης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι «ομοειδείς συναλλαγές» είναι οι «συνήθεις και επαναλαμβανόμενες συναλλαγές με τον ίδιο προμηθευτή».

    5. Απαιτούμενα τεκμήρια για την προέγκριση άρθρου 1Β σχεδίου Υπουργικής Απόφασης
    Ως προς τα απαιτούμενα τεκμήρια για την προέγκριση του άρθρου 1Β, σημειώνουμε τα εξής:
    (α) Ο αλλοδαπός προμηθευτής μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο, νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα. Κάποια από τα απαιτούμενα τεκμήρια δεν δύνανται να υφίστανται σε περίπτωση προμηθευτών-φυσικών προσώπων. Επομένως, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στα τεκμήρια που δεν απαιτούνται όταν ο αλλοδαπός προμηθευτής είναι φυσικό πρόσωπο. Συγκεκριμένα, δεν θα πρέπει να απαιτούνται:
    -ισολογισμοί
    -κατάσταση παγίων
    -δαπάνες ενοικίου
    -κατάσταση μόνιμα απασχολούμενου προσωπικού

    (β) Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, δεν ισχύει η υποχρέωση κατάθεσης των έγγραφων συμβάσεων στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του υποχρέου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Επομένως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι «η κατάθεση της έγγραφης σύμβασης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αποτελεί τεκμήριο, εκτός αν βάσει νόμου προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση κατάθεσης της σύμβασης».
    (γ) Τα ποσοτικά κριτήρια που αφορούν την αξία των παγίων, τις δαπάνες ενοικίου και τον αριθμό του μόνιμα απασχολούμενου προσωπικού του αλλοδαπού προμηθευτή, πιθανόν να δημιουργήσουν σοβαρές στρεβλώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές διαφορές στις συνθήκες αγοράς από χώρα σε χώρα (π.χ. σύγκριση δαπάνης ενοικίου σε χώρα της Ασίας με δαπάνη ενοικίου εντός Ε.Ε.). Προτείνουμε να διαγραφεί κάθε αναφορά σε ποσοτικό κριτήριο.
    6. Προθεσμία για την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων
    Η προθεσμία για την προσκόμιση των αποδεικτικών στοιχείων/τεκμηρίων στην Φορολογική Διοίκηση θα πρέπει να είναι τριάντα (30) ημέρες, αντί δέκα (10), σε αναλογία με την ισχύουσα προθεσμία για την υποβολή του φακέλου τεκμηρίωσης ενδο-ομιλικών συναλλαγών.
    7. Ως προς το άρθρο 3 (Χρόνος και διαδικασία καταβολής και επιστροφής του προκαταβλητέου φόρου)
    Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού του προκαταβληθέντος φόρου, στην περίπτωση παρέλευσης της 3μηνης προθεσμίας για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό ταμειακό κόστος για τον φορολογούμενο, σε περίπτωση καθυστέρησης στην επιστροφή του φόρου. Προτείνεται η ακόλουθη διατύπωση: «Εάν ο φορολογικός έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) μηνών από τη δήλωση του υπόχρεου, ο προκαταβληθείς φόρος θα βεβαιώνεται για επιστροφή ή/και συμψηφισμό με οποιεσδήποτε υποχρεώσεις προς το Δημόσιο».
    8. Ως προς το άρθρο 4 (Εξαιρέσεις υπαγωγής στο άρθρο 21 ν. 4321/2015)
    (α) Προτείνουμε την επέκταση της εξαίρεσης στο σύνολο των συναλλαγών με κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ. Διαφορετικά, η διάταξη παραβιάζει ευθέως το ενωσιακό δίκαιο.
    (β) Προτείνουμε την ρητή εξαίρεση για: «συνήθεις και επαναλαμβανόμενες συναλλαγές με τον ίδιο προμηθευτή, για τις οποίες έχει χορηγηθεί προέγκριση κατά το τελευταίο 12μηνο».
    (γ) Ως προς το άρθρο 21 περ. (γ), προτείνουμε να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 50 του ν. 4172/2015. Το πραγματικό της διάταξης του άρθρου 21 περ. (γ) ν. 4321/2015 αναφέρεται αποκλειστικά στη συμμόρφωση του φορολογούμενου με την υποχρέωση τεκμηρίωσης των ενδο-ομιλικών συναλλαγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 21 και 22 του ν. 4174/2013. Και αυτό, διότι τόσο το άρθρο 21 του ν. 4321/2015, όσο και τα άρθρα 21 και 22 του ν. 4174/2013 αναφέρονται σε διαδικαστικές/δηλωτικές υποχρεώσεις του φορολογούμενου. Το επίπεδο συμμόρφωσης του φορολογούμενο με το άρθρο 50 του ν. 4172/2013 αποτελεί θέμα ουσίας το οποίο ελέγχεται από τη φορολογική διοίκηση, στο πλαίσιο μελέτης του σχετικού φακέλου τεκμηρίωσης των ενδο-ομιλικών συναλλαγών και υπόκειται σε κυρώσεις με βάση τα προβλεπόμενα στο ν. 4172/2013 και το ν. 4174/2013. Επίσης, να διευκρινιστεί ότι, όσες συνδεδεμένες επιχειρήσεις δεν είναι υπόχρεες κατάθεσης φακέλου τεκμηρίωσης, υπόκεινται στις υποχρεώσεις του άρθρου 21 ν. 4174/2013, υπό την προϋπόθεση ότι πράγματι δεν έχουν συντάξει φάκελο τεκμηρίωσης (από επιλογή και όχι από υποχρέωση).
    9. Ως προς το άρθρο 5 – Έναρξη ισχύος
    Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το άρθρο 5 ορίζει «το χρόνο έναρξης ισχύος της διάταξης του άρθρου 21 ν. 4321/2015», όχι την έναρξη ισχύος της απόφασης. Διαφορετικά μένουν αρρύθμιστες οι συναλλαγές που «ολοκληρώθηκαν» μετά την ψήφιση του νόμου και πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης. Περαιτέρω, αφού ως «ολοκλήρωση» της συναλλαγής ορίζεται η «καταχώριση του τιμολογίου στα λογιστικά βιβλία του φορολογούμενου», θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι «Η διάταξη του άρθρου 21 ν. 4321/2015 ισχύει για τιμολόγια που καταχωρούνται στα λογιστικά βιβλία του φορολογούμενου μετά την 1.9.2015.».

  • 5 Μαΐου 2015, 14:29 | Ηλίας Αυδής

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

    Σας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας για την Υπουργική Απόφαση του άρθρου 21 του Ν.4321/2015, που θέσατε σε διαβούλευση.
    Για ευχερή συσχετισμό των προτάσεών μας με το κείμενο της απόφασης, έχουμε αφήσει μόνον το μέρος του κειμένου στο οποίο αναφέρονται και τις έχουμε εσωκλείσει μεταξύ διπλών γραμμών.

    ……….

    Άρθρο 1
    Διαδικασία Προέγκρισης των συναλλαγών που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015

    H συναλλαγή που εμπίπτει στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 δύναται να προεγκριθεί, πριν τη διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου, μέσω ηλεκτρονικής δηλωτικής διαδικασίας γνωστοποίησης της συναλλαγής. Η προέγκριση της συναλλαγής απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση προκαταβολής του φόρου που προβλέπεται στο συγκεκριμένο άρθρο, που αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση της δαπάνης. Η προέγκριση της συναλλαγής και η εξαίρεση από την προκαταβολή φόρου χορηγείται εφόσον ο φορολογούμενος γνωστοποιήσει την εν λόγω συναλλαγή στη Φορολογική Διοίκηση εντός δέκα (10) ημερών από την ολοκλήρωσή της και εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    ==============================================
    Σημείωση: Στο άρθρο 21 του Ν. 4321/2015 αναγράφεται παρακρατούμενος φόρος σε αντίθεση με την υπουργική απόφαση , η οποία αναφέρεται σε προκαταβαλλόμενο φόρο.
    ==============================================

    Α) Η προέγκριση της συναλλαγής χορηγείται αυτοδίκαια με την κατάθεση της δήλωσης εάν ο υπόχρεος δηλώσει ότι εμπίπτει σε μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

    Αφορά συναλλαγή για την οποία υπάρχουν έγγραφα διακίνησης από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, τα οποία πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και τη λήψη των αγαθών, ή στην περίπτωση των υπηρεσιών, η παροχή της υπηρεσίας διενεργείται από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, και υπάρχει πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης-παραλαβής έργου.
    ==============================================
    Πρόταση: Να προσδιορισθεί ο τύπος και το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου ολοκλήρωσης και παράδοσης – παραλαβής έργου κατά περίπτωση και ανάλογα με την παρεχόμενη υπηρεσία. (φασόν, μεταφορά, προμήθειες – αμοιβές κλπ.).
    ==============================================

    ……….

    Αφορά σύμβαση ναυλώσεως πλοίου ως προς το ναύλο.

    ==============================================
    Πρόταση: Να προστεθούν και δύο ακόμη περιπτώσεις:
    1. Αφορά συναλλαγή για την οποία υπάρχουν τελωνειακά έγγραφα, τα οποία πιστοποιούν την παραλαβή των αγαθών από το λήπτη.
    2. Αφορά συναλλαγή, η οποία πραγματοποιείται από επιχείρηση, που είναι κάτοχος πιστοποιητικού Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (Α.Ε.Ο ).
    ==============================================

    Β) Η προέγκριση χορηγείται για κάθε άλλη συναλλαγή που υπάγεται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 εάν ο υπόχρεος δηλώσει ότι διαθέτει τεκμήρια που να πιστοποιούν αθροιστικά ότι ισχύουν τα εξής:

    ……….

    Ισολογισμοί των τελευταίων τριών (3) ετών της αλλοδαπής εταιρείας, εφόσον η εταιρεία λειτουργεί πάνω από 3 έτη ή, εναλλακτικά, ισολογισμοί ενός (1) ή δύο (2) ετών, εφόσον η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία τρία έτη.
    ==============================================
    Πρόταση (Να προστεθεί): και προκειμένου για νεοσύστατη επιχείρηση βεβαίωση από την εποπτεύουσα αρχή του Κράτους έδρας ή από νόμιμο ορκωτό ελεγκτή ότι πρόκειται για νεοσύστατη επιχείρηση.
    ==============================================

    ……….

  • 5 Μαΐου 2015, 13:23 | Ηρώ Δ.

    Η ανάγκη για πάταξη της φοροδιαφυγής και η εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία της χώρας είναι επιτακτική, και ίσως είναι το μόνο σημείο σύγκλισης των απόψεων των όσων διοικούν αυτή την χώρα ανεξαρτήτως από ποιον πολιτικό χώρο προέρχονται.
    Η ανακοίνωση του άρθρου 21 του ν.4321/15 στην αρχική του μορφή, φαινόταν ως μια ιδιαίτερα δίκαιη κίνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει όσους φοροδιαφεύγουν, εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς γειτονικών χωρών, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα δημόσια ταμεία της χώρας μας, ενισχύοντας την δημόσια οικονομία άλλων Κ-Μ, ενώ παράλληλα ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε όσους δραστηριοποιούνται στην χώρα μας και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, υπό αντίξοες συνθήκες, στο καθόλου ευνοϊκό πλέον φορολογικό καθεστώς μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητά τους στην «ενιαία» Ευρωπαϊκή αγορά!
    Το σχέδιο της ΥΑ έρχεται να ανατρέψει όλες αυτές τις προσδοκίες μας δίνοντας περιθώριο σε όλους έχουν μετεγκατασταθεί στις γειτονικές μας χώρες να συνεχίσουν να λειτουργούν ανενόχλητοι στην ελληνική αγορά λαμβάνοντας «ελληνικές αμοιβές» για τις υπηρεσίες που παρέχουν και κατάβαλλοντας «βουλγάρικους» φόρους, ενισχύοντας κατά αυτό τον τρόπο την ανταγωνιστικότητά τους έναντι όσων διατηρούν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα.
    Στον χώρο των οδικών μεταφορών, όπου και απασχολούμαι, η ανάγκη για την απαρέγκλιτη και άμεση εφαρμογή του άρθρου 21 ν.4321/15, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, είναι θέμα βιωσιμότητας των ελληνικών μεταφορικών επιχειρήσεων και όχι κερδοσκοπίας.
    Ευελπιστούμε στην αναθεώρηση της ΥΑ σε ότι αφορά τις εφαρμοστικές διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

  • 5 Μαΐου 2015, 01:57 | ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αξιοτιμη κυρια Υπουργε

    Η οικονομικη κριση που μαστιζει την χωρα μας σε συνδυασμο με τα τεραστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλαδος μας οδηγουν στην εξαθλιωση και στον μαρασμο.
    Μετα από τις κυβερνησεις των τελευταιων ετων που αποδειχθηκαν καταστροφικες απέναντι μας φανηκε εντελως αναπάντεχα από εσας μια αχτιδα φωτος και ελπιδας με αυτό το αρθρο 21.Ειμαστε από αυτους που στηριζουν αυτό το αρθρο γιατι απλα πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή του θα επελθει η νομιμοτητα και θα παει ο κάθε κατεργαρης στον παγκο του.
    Όμως επειδή ζουμε στην Ελλαδα η αλλιως στην <> φοβομαστε ότι θα πρεπει να ξυπνήσουμε και από αυτό το ονειρο!ΓΙΑΤΙ?
    Γιατι απλα τα <> είναι υπερανω ολων.Μπορει ο πρωθυπουργος μας να επικαλεστηκε στην διακαναλικη του συνεντευξη την ατακα του ηγετη της αριστερας ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ:<> αλλα μαλλον δεν την πιστευε ουτε ο ιδιος.Γι αυτην την νομιμοτητα μάχεται απεγνωσμένα ο κλαδος μας τα τελευταια χρονια χωρις αποτέλεσμα.Οι περιπτώσεις ανομιας είναι πολλες και εξωφρενικες.
    Ανεργοι με χρεη στο δημοσιο,στα ασφαλιστικα ταμεια,στις τράπεζες λαμβανοντας επιδομα ανεργιας <>μεταφορικες εταιρειες στην Βουλγαρια και Κυπρο δεν προσφερουν τιποτε στην χωρα μας και όχι μονο αυτό αλλα γινεται κουρεμα των χρεων τους με εξωδικο συμβιβασμο.
    Ενώ καποιοι στην χωρα μας φαινονται συνταξιούχοι σε αυτές τις χωρες γινονται <> με ένα απλο τηλεφωνο η ταχυδρομικα.
    Καποιοι αλλοι βαπτίζονται <> με αλλοδαπα φορτηγα εγκατεστημένα μονιμα στην ελλαδα χωρις να προσφερουν στο κρατος ουτε ένα ευρω αντίθετα όμως εκτελουν διεθνεις αλλα και εθνικες μεταφορες καταπατωντας τους ορους του ΚΑΜΠΟΤΑΖ.
    Αυτά είναι καποια παραδείγματα από τα οργια της μεταφορας και όχι μονο γιατι περιπτώσεις με υπερτιμολογήσεις,υποτιμολογησεις,μαυρη εργασια,αδηλωτη εργασια,ξεπλυμα μαυρου χρηματος κ.α. είναι πολυάριθμες.
    Συμπερασματικα εχει αντικατασταθεί η μεταφορα της διαφάνειας και της νομιμότητας με την μεταφορα των <>,της φοροδιαφυγης και της φοροαποφυγης.Γι αυτό πιστεύουμε ότι αυτό το αρθρο βοηθαει στο να υπαρξει διαφανεια και διαυγεια.
    Από τις πιεσεις που υπαρχουν για την μη εφαρμογή του αρθρου καταλαβαίνουμε ότι καποιοι βολεύονται ετσι γιατι εξυπηρετουν τα μεγαλα συμφεροντα.Ειναι αυτοι οι ιδιοι γραφικοι κυριοι των τηλεοπτικών παραθυρων και γενικα των ΜΜΕ οι οποιοι εδώ και χρονια σφυροκοπουν τον κλαδο μας.
    Ξερετε ισως εχουμε συνηθισει να ειμαστε θυματα BULLYING από χωρες όπως η Γερμανια,η Αυστρια,η Ολλανδια αλλα είναι εξωφρενικο και προκλητικο να δεχεται η ΕΛΛΑΔΑ απειλες από μια χωρα που βασιλευει η ανομια[βουλγαρικη μαφια],από μια χωρα που ανταγωνίζεται με αθεμιτα μεσα τα τελευταια χρονια την χωρα μας.
    Καταγγελοντας την χωρα μας στην COMISION χαρακτηρίζεται επιεικως θρασυς και αστειος όταν ο ιδιος γνωριζει το τι επικρατει στην χωρα του.
    Ισως θα επρεπε εμεις να μιλαμε για αντιποινα για τα τελευταια χρονια που εχουν εισβαλλει στην χωρα μας με συνεπειες αρνητικες.[εγκληματικοτητα].

    Οι ελληνες μεταφορεις εχουν προσφερει παρα πολλα στην ελληνικη οικονομια και γενικα στο κρατος και δικαιούται καλυτερης μεταχειρησης και επιτελους λυσεις των προβληματων τους.
    Εμεις συμπορευόμαστε με τους ελληνες επιχειρηματιες και επειδή βρισκόμαστε σε πληρη συναρτηση μαζι τους δεν θελουμε να υποστουν τα πανδεινα γιατι η οικονομικη ασφυξια θα προκαλεσει και τον δικο μας πνιγμο.ΤΕΛΟΣ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!!

  • Αναφορικά με τη δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το σχέδιο Υ.Α. της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών κ. Όλγας-Νάντιας Βαλαβάνη για την εφαρμογή του άρθρου 21 ν. 2321/2015, η Ο.Φ.Α.Ε. θέτει υπόψη τα παρακάτω :

    1) Όπως έχουμε επισημάνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας αμέσως μετά την ψήφιση του ν. 4321/2015, η ρύθμιση του άρθρου 21, με την οποία εμπίπτουν στις μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες σε περιπτώσεις εταιριών χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, μη συνεργαζόμενες φορολογικά, τριγωνικές συναλλαγές κτλ. παρά μόνον εφόσον καταβληθεί παρακρατούμενος φόρος σύμφωνα με το φορολογικό συντελεστή που ισχύει στην Ελλάδα 26%, βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι διαμορφώνει όρους ισότιμου ανταγωνισμού στην αγορά.

    Όπως καταγγέλλουμε ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια, ο χώρος των αυτοκινητιστών λυμαίνεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταφορικών και διαμεταφορικών επιχειρήσεων (logistics) ελληνικών ή μικτών συμφερόντων, οι οποίες για λόγους φορολογικούς μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία, την Κύπρο και αλλού και στη συνέχεια, λειτουργώντας με μικρότερο φορολογικό, ασφαλιστικό, εργασιακό κτλ. κόστος, διενεργούν μεταφορικό έργο στην Ελλάδα, υποκλέπτοντας το έργο των Ελλήνων μεταφορέων.

    2) Χαιρετίσαμε τη ρύθμιση αυτή, διότι η εξίσωση της φορολογικής μεταχείρισης με τα ισχύοντα στην Ελλάδα αποστερεί από τις επιχειρήσεις αυτές το προνόμιο της εγκατάστασης στη Βουλγαρία, την Κύπρο κτλ. ενώ, όπως ορθά έχει επισημάνει και η ίδια η Υπουργός σε συνέντευξή της, η καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών θα αυξήσει τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά θα επιφέρει και μείωση τιμών βασικών προϊόντων.

    Δεν είναι ανάξιο επισήμανσης το γεγονός ότι η Ο.Φ.Α.Ε. υπήρξε ένας από τους ελάχιστους φορείς οι οποίοι χαιρέτισαν τη ρύθμιση αυτή, παρά το γεγονός ότι δεν τη συνδέει οποιαδήποτε πολιτική ταύτιση με τη σημερινή κυβέρνηση.
    Αντίθετα, μεγάλη μερίδα της εκπροσώπησης των μεγάλων βιομηχανιών και εταιριών τάχθηκε ενάντια στη ρύθμιση αυτή με το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο υπερφορολογούνται πραγματικές συναλλαγές, δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας στις εταιρίες, παραλύουν οι εισαγωγές κτλ.

    3) Το υπό διαβούλευση σχέδιο Υ.Α. είναι προφανές ότι ενδίδει στις πιέσεις αυτές. Σε αυτό συνηγορεί και ο ασφυκτικός για μία φορολογική μεταρρύθμιση τέτοιας κλίμακας ολιγοήμερος χρόνος διάρκειας της διαβούλευσης.
    Καταρχήν το σχέδιο Υ.Α. κείται σαφώς εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης με βάση την οποία έχει συνταχθεί.
    Σύμφωνα με το περιεχόμενο της νομοθετικής εξουσιοδότησης του τελευταίου εδ. της παρ. 1 άρθρου 21 ν. 2321/2015, με το οποίο αναμορφώθηκε και αντικαταστάθηκε η περ. ιγ’ άρθρου 23 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), «με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης και ειδικότερα η διαδικασία ελέγχου που προβλέπεται για τις περ. γ’ και δ’ ανωτέρω».

    Όμως η Υ.Α. δεν περιορίζεται σε ρύθμιση διαδικασιών και ειδικότερα διαδικασιών ελέγχου, αλλά ουσιαστικά επιχειρεί νέα ρύθμιση, εξαιρώντας έμμεσα – μέσω της διαδικασίας προέγκρισης συναλλαγής, σωρεία κατηγοριών επιχειρήσεων και συναλλαγών από την υποχρέωση προκαταβολής του παρακρατούμενου φόρου 26%.
    Διευρύνει δηλαδή υπέρμετρα τις εξαιρέσεις του κανόνα του άρθρου 21, δηλαδή τις περιπτώσεις εκείνες των συναλλαγών οι οποίες εντέλει εκπίπτουν ως επιχειρηματικές δαπάνες.
    Ετσι βρίσκεται σε σαφή αντίθεση με τη διάταξη της περ. παρ. 1 άρθρου 21 ν. 3421/2015, η οποία προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει παρακρατούμενο φόρο για να μην εκπίπτει στην έκπτωση της δαπάνης και, στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται περί συνήθους συναλλαγής στις τρέχουσες τιμές αγοράς, θα επιστρέφεται αζημίως για το Δημόσιο ο παρακρατηθείς φόρος. Η ρύθμιση αυτή αναιρείται με Υ.Α., χωρίς ο νομοθέτης να έχει εξουσιοδοτήσει την Υπουργό και συνεπώς, εάν παραμείνει ως έχει η Υ.Α., διαφαίνεται ότι είναι άκυρη διότι η σχετική τροποποίηση θα έπρεπε να γίνει με νόμο και όχι με Υ.Α.

    4) Οι εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της υπό διαβούλευση Υ.Α. αν και δεν αναφέρουν ρητά τις μεταφορικές και διαμεταφορικές επιχειρήσεις, ανοίγουν τον δρόμο και σε αυτές, αφού δεν αποκλείουν την υπαγωγή τους στις περιπτώσεις του άρθρου 2, το οποίο δεν περιγράφει επιχειρήσεις με συγκριμένο αντικείμενο, αλλά κάθε είδους επιχείρηση και συναλλαγή εφόσον πληρεί τις εκεί αναφερόμενες προϋποθέσεις.

    5) Η Ο.Φ.Α.Ε. εκφράζει την ανησυχία ότι όπως και η ρύθμιση του άρθρου 21 επιχείρησε σωστά μεν επί της αρχής, αλλά χωρίς πληρότητα φορολογικής μελέτης και επάρκεια προηγούμενης νομοτεχνικής επεξεργασίας γενίκευσε τον κανόνα, έτσι και το υπό διαβούλευση σχέδιο, πέραν όσων προαναφέραμε, διευρύνει ανεξέλεγκτα τις εξαιρέσεις έτσι ώστε δημιουργεί τον κίνδυνο να ακυρώσει στην πράξη το σύνολο του κανόνα.
    Επισημαίνει και πάλι ότι σχετικά με τις λεγόμενες «τριγωνικές συναλλαγές», που αφορούν μόνο μεγάλες και πολύ μεγάλες, πολυεθνικές, εταιρείες, και «αγγίζουν» επίσης τη μάστιγα των off-shore, η μόνη θεμιτή κατεύθυνση των μέτρων είναι η καταπολέμηση της «νόμιμης» φοροαποφυγής. Μέσω των διεθνών τριγωνικών συναλλαγών, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος φοροαπαλλαγής και φοροδιαφυγής. Το ίδιο ισχύει και για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, οι οποίες υποκρύπτουν μεταφορά φορολογητέας ύλης από χώρα σε χώρα.

    6) Η υπό διαβούλευση Υ.Α. αφορά φορολογική πολιτική, η οποία επηρεάζει τις εμπορικές συναλλαγές με συνολικά 57 διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων εμφανίζονται και ορισμένοι από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, καθώς οι εισαγωγές από αυτές τις χώρες για το 2014 ανήλθαν περίπου στα €4,5 δις, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 9,3% των συνολικών εισαγωγών). Τέτοιες χώρες μεταξύ άλλων είναι η Βουλγαρία (εισαγωγές ύψους 1,5 δις € – εφαρμόζει φορολογικό συντελεστή 10% στα επιχειρηματικά κέρδη), η Σαουδική Αραβία (εισαγωγές ύψους 1,3 δις € – μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος), η Κύπρος (εισαγωγές 392 εκατ €. – εφαρμόζει φόρος νομικών προσώπων 12,5% και ΦΠΑ 19%), η Ιρλανδία (εισαγωγές 230 εκατ. € – εφαρμόζει φορολογικό συντελεστή 12,5% στα επιχειρηματικά κέρδη) και η ΠΓΔΜ (εισαγωγές € 192 εκατομ. – μη συνεργάσιμο κράτος και χώρα με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς).
    Η Βουλγαρία και η Κύπρος, χώρες προνομιακές φορολογικά (ο συντελεστής εταιρικού φόρου είναι χαμηλότερος από 13%), είναι δύο βασικές χώρες υποδοχής εταιριών μεσολάβησης σε τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές και εταιριών off-shore.
    Επίσης αποτελούν χώρες εγκατάστασης και διαμεταφορικών και μεταφορικών εταιριών, οι οποίες χάρις στο χαμηλότερο κόστος ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στις Ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις και υποκλέπτουν το έργο τους, οδηγώντας στον επαγγελματικό αφανισμό τους ήδη εξουθενωμένους από τη μακρόχρονη κρίση και υπερχρέωση Ελληνες αυτοκινητιστές.

    7) Απέναντι στο φαινόμενο αυτό, που αν συνεχισθεί προκαλεί τον κίνδυνο συνεχόμενης εγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες, αύξησης των «εισαγωγών» και μείωσης των φορολογικών εσόδων, που όπως πάντα θα λειτουργήσει σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, επαναλαμβάνουμε ότι η ρύθμιση του νόμου βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι διαμορφώνει όρους ισότιμου ανταγωνισμού στην αγορά και καλούμε την κυβέρνηση να άρει τις όποιες αδικίες και φυσικά να επεκτείνει την ηλεκτρονική διοικητική διαδικασία, χωρίς όμως να ακυρώνει και να καταργεί στην πράξη, προτού καν την αρχίσει, την καταπολέμηση της ως τώρα νόμιμης φοροαποφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

    Για την ΟΦΑΕ,

    Ο Πρόεδρος,
    Απόστολος Κενανίδης

    Ο Γενικός Γραμματέας,
    Χαράλαμπος Τσοχαταρίδης

  • 4 Μαΐου 2015, 12:27 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΕΛΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ , Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΤΙ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΗΔΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ,ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΛΚΟΟΛΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ, Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗΣ.

  • 3 Μαΐου 2015, 17:39 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Καλησπέρα σας,

    κατά αρχή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προκαταβολικά για τον νόμο ως προς τις Τριγωνικές Συναλλαγές,ο οποίος μόνο κέρδος έχει να προσφέρει στους εναπομείναντες αυτοκινητιστές Φ.Δ.Χ. τα οποία εδρεύουν στην Ελλάδα.
    Ο λόγος έχει να κάνει με το άνοιγμα της δουλειάς μας και την ίση ευκαιρία στην αγορά εργασίας με τα ελληνόκτητα φορτηγά τα οποία εδρεύουν στην Βουλγαρία ή σε άλλες γειτονικές χώρες.με πολύ χαμηλότερο φορολογικό καθεστώς-κόστος ασφαλειών-ταμείων και εργατικό κόστος.
    Οι ευκαιρίες για δουλειά είχαν μειωθεί στο τραγικό ποσοστό του 60-70% κάτι το οποίο ελπίζουμε σύντομα να αλλάξει.
    Θα ήθελα να τονίσω ότι από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου νόμου το ποσοστό της δουλειάς μας έχει ανέβει καθώς πληθώρα ελληνικών διαμεταφορικών εταιριών {οι οποίες μέχρι τώρα προτιμούσαν τα ελληνόκτητα αυτοκίνητα που εδρεύουν σε χώρες φορολογικών «παραδείσων»}εκδηλώνουν ίσο ενδιαφέρον για τα Φ.Δ.Χ. που εδρεύουν στην Ελλάδα.
    Τέλος χάρη στην προβλεπόμενη αύξηση της δουλειάς μας θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε πολύ καλύτερα στις υποχρεώσεις μας ως προς το κράτος αλλά και να έχουμε μια φυσιολογική και καλής ποιότητας ζωή εμείς και οι οικογένειές μας.

    Μετά τιμής

    Ένας απλός ΕΛΛΗΝΑΣ αυτοκινητιστής

  • Κυρία Υπουργέ,

    Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή σας για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις της προτεινόμενης Υπουργικής Απόφασης με την οποία ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν. 4321/2015, σας υποβάλλουμε τις απόψεις του Συνδέσμου μας.

    Ι. Επί του άρθρου 21 Ν. 4321/2015

    Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να περιορίσουν τις συναλλαγές οι οποίες μπορεί να υποκρύπτουν μεταφορά κερδών σε άλλες, χαμηλής ή και καθόλου φορολογίας, χώρες και κατάφεραν να το επιτύχουν σε κάποιο βαθμό, χωρίς όμως να περιορίζεται η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων. Εάν εφαρμοσθεί το άρθρο 21 ως έχει, χωρίς αλλαγή των προϋποθέσεων της περίπτωσης (Β) του σχεδίου της Υπουργικής απόφασης, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα περιορισθεί η ελεύθερη επιλογή των προμηθευτών και επομένως και του ανταγωνισμού, αλλά και θα οδηγηθούμε σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών βασικών ειδών όπως αυτά που εμπορεύονται τα μέλη μας, ήτοι δημητριακά και φυτικές πρωτεΐνες, δηλαδή πρώτες ύλες για την παραγωγή ψωμιού, ζυμαρικών και κρέατος.
    Ο Γαλλικός Φορολογικός Κώδικας (CGI) του οποίου έχει γίνει κατά το παρελθόν μνεία στην εισηγητική έκθεση παρόμοιων νομοθετικών ρυθμίσεων, ορίζει (άρθρο 238A – δεν υποστηρίζεται από τον ιστότοπο η επισύναψη σχετικών αρχείων) ότι φορολογούμενος που συναλλάσσεται με επιχείρηση που εδρεύει σε κράτος με προνομιακή φορολογία οφείλει να αποδείξει ότι οι δαπάνες που καταβάλλει στην εν λόγω επιχείρηση στο πλαίσιο αυτών των συναλλαγών αφορούν πραγματικές συναλλαγές και δεν παρουσιάζουν χαρακτήρα «ασυνήθη» (anormal) ή «υπερβολικό» (exagéré). Το ίδιο έχει αποφανθεί και το Γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 298582/24.6.2009 απόφασή του.
    Η ολοσχερής απόρριψη της δαπάνης που επιβάλλει το άρθρο 21 είναι πέρα από κάθε ορθολογισμό. Είναι δυνατόν στην περίπτωση αποδεδειγμένης παράδοσης αγαθών για τα οποία απαιτείται μεταφορά, τελωνισμός, έλεγχος γεωπόνων, χημική ανάλυση από το Γενικό Χημείο του Κράτους δειγμάτων που λαμβάνονται από την τελωνειακή αρχή, λήψη Κοινοτικού πιστοποιητικού εισαγωγής AGRIM με κατάθεση σημαντικού ύψους εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης κ.λπ. να αναγνωρίζεται το έσοδο από την πώλησή τους και καμμία δαπάνη για την απόκτησή τους;
    Η χώρα μας εισάγει ετησίως 800.000 τόνους σιτάρι, 100-200.000 τόνους κριθάρι, 200-300.000 τόνους καλαμπόκι, 300.000 τόνους σογιάλευρο και 250.000 τόνους σογιόσπορο καθώς και μικρότερες ποσότητες άλλων ζωοτροφών, συμβαίνει δε συχνά η χώρα τιμολόγησης (την οποία σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να ελέγξει ο Έλληνας αγοραστής – παραλήπτης), να είναι διαφορετική από τη χώρα προέλευσης και φόρτωσης του εμπορεύματος.
    Είναι γνωστό ότι οι πρώτες ύλες (στην περίπτωσή μας σιτηρά, ελαιούχοι σπόροι και ζωοτροφές) χαρακτηρίζονται στη διεθνή αγορά από μεγάλους όγκους διακίνησης και πενιχρά περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με την κλαδική ανάλυση της διεθνούς εταιρίας μελετών αγοράς Plimsoll – Worldwide Business Intelligence επί των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου «Σιτηρά-Σπόροι-Ζωοτροφές» το μέσο μικτό περιθώριο κέρδους κυμαίνεται μεταξύ 1,0 % και 3,6 %, το δε καθαρό περιθώριο προ φόρων μεταξύ 0,2 % και 2,3 % (δεν υποστηρίζεται από τον ιστότοπο η επισύναψη σχετικών αρχείων), περιθώρια εντός των οποίων κινούνται και οι ελληνικές επιχειρήσεις με το ανωτέρω αντικείμενο εργασιών. Επιπλέον συναντάται η αλλαγή αγοραστή και προορισμού εμπορεύματος μετά τη φόρτωσή του κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του (afloat) ακόμη και περισσότερες από μία φορές.
    Με βάση τα παραπάνω πώς είναι δυνατόν, με τέτοια περιθώρια κέρδους να μην αναγνωρίζεται το 100% της δαπάνης απόκτησης των εν λόγω εμπορευμάτων; Η λογική επιβάλλει τη μη αναγνώριση του ποσού που μπορεί να θεωρηθεί ως «μεταφερόμενο» κέρδος (λόγω υπερτιμολόγησης), και σε καμμιά περίπτωση του συνόλου της δαπάνης.
    Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η τιμολόγηση γίνεται από εταιρία που εδρεύει σε μη συνεργάσιμο ή προνομιακής φορολόγησης κράτος, το όφελος από την ευνοϊκότερη φορολόγηση το καρπούται σε σημαντικό βαθμό ο καταναλωτής αφού για τα προϊόντα αυτά (όπως και τα πετρελαιοειδή, τα μέταλλα κ.ά.) η παγκόσμια αγορά είναι πλήρως ανταγωνιστική και διαφανής.

    Επί του προκειμένου και, δεδομένου ότι είναι ευχερής ο προσδιορισμός της κανονικότητας της τιμής, διατυπώνουμε την πρόταση της εξαίρεσης από τη ρύθμιση του άρθρου 21 των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε χρηματιστηριακή αγορά, πράγμα που είχε συμβεί και σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση κατά το παρελθόν.

    ΙΙ. Επί του σχεδίου της εφαρμοστικής Υπουργικής απόφασης

    Ως προς το (Α)

    Είναι γνωστό ότι οι τιμές των εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε χρηματιστηριακές αγορές (χρηματιστήρια εμπορευμάτων) υπόκεινται σε μεγάλες και πολλές φορές αιφνίδιες διακυμάνσεις. Ενδεικτικά παρατηρούμε ότι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο (CBOT – Chicago Board of Trade), μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2014 η τιμή σιταριού αυξήθηκε κατά 31% ενώ μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2014 μειώθηκε κατά 38%(δεν υποστηρίζεται από τον ιστότοπο η επισύναψη σχετικών αρχείων).

    Σχετικά με την προϋπόθεση του «κλεισίματος της τιμής στην οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά τη συγκεκριμένη ημερομηνία», αυτή είναι πρακτικά ανεφάρμοστη από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου μας οι οποίες, λόγω μικρού μεγέθους, δεν έχουν τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στις αγορές αυτές για την οποία, μεταξύ άλλων, απαιτείται η καταβολή σημαντικού ύψους εγγυήσεων υπό τη μορφή «περιθωρίων ασφαλείας» (margins). Για το λόγο αυτό είναι σύνηθες το κλείσιμο της τιμής να γίνεται από τον πωλητή και η τιμολόγηση να γίνεται με τελική τιμή (flat). Σημειώνουμε εδώ ότι, στην περίπτωση που συμφωνείται με τον αντισυμβαλλόμενο τίμημα με βάση τιμή κλεισίματος στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων (δηλαδή την αγορά δικαιωμάτων μελλοντικής εκπλήρωσης – futures) υπάρχει επιπλέον και το “premium”, δηλαδή ένα ποσό ανά μονάδα προϊόντος (μετρικό τόνο) το οποίο είναι επιπρόσθετο και εξαρτάται από τις συνθήκες προσφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης του προϊόντος στις εκάστοτε χώρες φόρτωσης.
    Παράλληλα, υπάρχουν κατηγορίες εμπορευμάτων (π.χ. σιτάρι Ρωσίας ή Ουκρανίας) τα οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμα σε κάποιο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, είναι όμως αυτονόητο, ότι οι τιμές τους είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα άλλα χρηματιστήρια των ομοειδών προϊόντων.

    Επαναλαμβάνουμε και εδώ την πρότασή μας για τη χορήγηση της προέγκρισης αυτοδίκαια εφόσον η συναλλαγή αφορά εμπορεύματα ή προϊόντα που είναι γενικώς χρηματιστηριακά και για τα οποία πληρούται και αποδεικνύεται η πραγματικότητα και αυθεντικότητα της συναλλαγής (μεταφορά, τελωνισμός κ.λπ. όπως αναφέρεται παραπάνω).

    Στην πρώτη προϋπόθεση αυτοδίκαιης χορήγησης της προέγκρισης, σχετικά με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας προτείνουμε την εξαίρεση υπηρεσιών που συνδέονται με την πραγματοποίηση φόρτωσης, μεταφοράς και παραλαβής εμπορευμάτων π.χ. επιβλέψεις φόρτωσης, δειγματοληψίες, αναλύσεις κ.ά.

    Σχετικά με τη μίσθωση αεροσκαφών, διερωτώμεθα σε τί μπορεί να διαφέρει η μίσθωσή τους, για την οποία προβλέπεται χορήγηση προέγκρισης της συναλλαγής αυτοδίκαια, από τις βασικές πρώτες ύλες τροφίμων;

    Ως προς το (Β)

    Τα περισσότερα τεκμήρια που απαιτούνται, και μάλιστα αθροιστικά, για τη λήψη της προέγκρισης που αναφέρεται εδώ είναι αδύνατον να παρασχεθούν, συγκεκριμένα:

    Ισολογισμοί και γενικότερα οικονομικά στοιχεία εταιριών που δεν υποχρεούνται σε δημοσίευση μπορεί να παρασχεθούν μόνο από τις ίδιες και η μέχρι τώρα εμπειρία είναι αρνητική για αυτονόητους λόγους διαφύλαξης σημαντικών εμπιστευτικών στοιχείων.

    Είναι αυτονόητο ότι το πελατολόγιο (δήλωση πελατών – προμηθευτών) αποτελεί σημαντικό στοιχείο μεγάλης εμπιστευτικότητας και δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί από τον αντισυμβαλλόμενο σε τρίτους παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό το επαγγελματικό απόρρητο.
    Αντίστοιχα, καμμιά ελληνική επιχείρηση δεν θα έδινε το πελατολόγιό της σε πελάτη της, πολύ δε περισσότερο στο εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα απαιτούμενα τεκμήρια (πάγια, ενοίκιο, αριθμός απασχολουμένων). Για τις πρώτες ύλες και τα χρηματιστηριακά προϊόντα είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει τιμοκατάλογος, θεωρημένος ή μη, όπως απαιτείται. Ας αναλογισθούμε επί του προκειμένου αν θα ήταν πράγματι σκόπιμο και επιθυμητό να υπάρχουν αντίστοιχες απαιτήσεις από αλλοδαπούς αγοραστές ελληνικών προϊόντων.

    Το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, εκδίδεται μετά από αίτηση του ίδιου του φορολογούμενου για συγκεκριμένο λόγο που προβλέπεται ρητά από τη νομοθεσία και παραδίδεται μόνο σ’αυτόν, πολλές φορές με σημαντική καθυστέρηση.Ως εκ τούτου τίθεται ευλόγως το ερώτημα για ποιό λόγο και με ποιό κίνητρο ο κάθε πωλητής αγροτικών πρώτων υλών θα υποβληθεί στην διαδικασία συγκέντρωσης και παράδοσης στον αντισυμβαλλόμενο όλων των δικαιολογητικών-τεκμηρίων που απαιτούνται αθροιστικά προκειμένου να συναλλάσσεται με αγοραστές σε μία χώρα με μικρό – λόγω μεγέθους – ενδιαφέρον; Ακόμη και εάν υπάρχει από την πλευρά του προμηθευτή υπόσχεση χορήγησης των εν λόγω εγγράφων και εκ των υστέρων αυτή αθετηθεί με κάποια – έστω εύλογη – δικαιολογία, ο φορολογούμενος θα βρεθεί σε αδιέξοδο εκτεθειμένος σε βαρύτατες ποινές.

    Η αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης αθροιστικά όλων των υπό (Β) τεκμηρίων θα προκαλέσει αδυναμία συναλλαγής με μεγάλο αριθμό προμηθευτών, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον ανταγωνισμό και προκαλώντας αύξηση τιμών βασικών πρώτων υλών τροφίμων, αφού η αγορά θα καταλήξει να ελέγχεται από ελάχιστο αριθμό πολυεθνικών ομίλων που είναι και οι μόνοι που ενδεχομένως θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις του νόμου, δεδομένου ότι οι συναλλαγές (αγορές) τους είναι από συνδεδεμένες εταιρίες οι οποίες θα μπορούσαν να συναινέσουν στο να τους δώσουν τα προβλεπόμενα από το σχέδιο απόφασης έγγραφα (πελατολόγια, πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας, κ.λπ.), επιτυγχάνοντας έτσι, με ενέργειες του Ελληνικού κράτους, τον ολιγοπωλιακό χειρισμό της αγοράς μας.

    Επικουρικά, προτείνουμε η προϋπόθεση (δ) του άρθρου 23 του Ν.4321 να ισχύσει για επιχειρήσεις που εδρεύουν σε κράτη μη συνεργάσιμα γιατί, κατά τη γνώμη μας, μόνο μέσω επιχειρήσεων που εδρεύουν στα κράτη αυτά (και όχι σε κράτη με «κανονική» φορολόγηση) είναι πιθανό να υπάρχει φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή στις εν λόγω συναλλαγές.

    Με εκτίμηση,

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ (Σ.Ε.Ε.Δ.Υ.Ζ.)

  • 29 Απριλίου 2015, 16:05 | ΜΙχάλης Μ.

    Κυρία Υπουργέ,

    Αν τελικά δεν αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο το μόνο που θα καταφέρετε είναι να οδηγήσετε στο κλείσιμο μικρές επιχειρήσεις που εισάγουν δ προϊόντα και έχουν έστω ενα μικρό κύκλο εργασιών αλλά συνεισφέρουν στην Εθνική Οικονομία με τους φόρους τους (ΦΠΑ,φόρος επιχειρήσεων κλπ),τις ασφαλιστικές εισφορές και την απασχόληση εργαζομένων.Υπάρχουν πολλά προϊόντα αυτή την στιγμή που εισάγονται στην ελληνική αγορά απο την Βουλγαρία αναγκαστικά επειδή δεν παράγονται στην Ελλάδα λόγω κλιματολογικών συνθηκών,αναζήτωντας τα ίδια προϊόντα απο Χώρες όπως η Γερμανία,Ιταλία,Ολλανδία είναι πολύ πιό ακριβά λόγω κόστους μεταφοράς.Η Βουλγαρία λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και χαμηλού βιοτικού επιπέδου είναι ακόμα μια χώρα που μπορείς να βρείς φτηνά προϊόντα.Το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα να αναζητήθούν τα ίδια προϊόντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλότερο κόστος και σαφώς αυτή η διαφορά κόστους θα μετακυλιστεί αυτόματα στον τελικό καταναλωτή.
    Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να συμφωνεί στην αύξηση των τιμών ειδικά σε αυτή την τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά.
    Όσον αφορά την υποχρέωση του Έλληνα εισαγωγέα να ζήτησει στοιχεία απο τον προμηθευτή του κατά την γνώμη μου είναι μια απαίτηση εκτός πραγματικότητας.Παραβιάζει τους όρους του ελεύθερου εμπορίου και αν θέλετε να σας το πω πιό απλά καμία Βουλγάρικη εταιρεία δεν θα δεχθεί να δώσει τόσο εμπιστευτικά στοιχεία στον Έλληνα πελάτης της.Είναι φυσιόλογικό η κάθε εταιρεία να αρνηθεί να φανερώσει απο ποιόν παραγωγό ή απο ποιά εταιρεία έχει προμηθευτεί ενα προϊόν το οποίο θέλει να εξάγει στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους.Ο Έλληνας πελάτης μπορεί αυτόματα να ζητήσει προσφορά και συνεργασία απο τους προμηθευτές του προμηθευτή του.Τέτοιές πρακτικές το μόνο που μπορούν να δημιουργήσουν στην αγορά είναι αναστάτωση και τίποτα παραπάνω.
    Αν πραγματικά θέλετε να βάλετε φρένο στις τριγωνικές συναλλαγές βρείτε κάποιον άλλον τρόπο να κυνηγήσετε τις πολυεθνικές και τους μεγάλους ομίλους.Αυτοί έτσι και αλλιώς έχουν την οικονομική δυνατότητα να ιδρύσουν εταιρείες σε άλλες χώρες που δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα αυτή και να ξεγλυστρίσουν.Μικροί επιχειρηματίες που καθημερινά προσπαθούν να επιβιώσουν θα οδηγηθούν στον κλείσιμο και την ανεργία.Αυτόματα και το κράτος δεν θα εισπράξει φόρους.
    Ενα προνομιακό καθεστώς φορολόγησης χωρών όπως η Βουλγαρία δεν το καταπολεμάς με τέτοιο τρόπο.Γιατί και αυτές οι χώρες με την σειρά τους θα δημιουργήσουν προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές.Στην Βουλγαρία έχει ήδη δοθεί εντολη για αντίποινα.
    Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να μειώσετε κα εσείς εδώ στην Ελλάδα τους φορολογικούς συντελεστές απο το 26% στο 15% και μετά αφήστε το στον κάθε Έλληνα επιχειρηματία να επιλέξει που τον συμφέρει να δραστηριοποιείται γιατί και η Βουλγαρία δεν είναι ένας φορολόγικός παράδεισος όπως πολλοί την διαφημίζουν.Παγίδες υπάρχουν πολλές.

    Με εκτίμηση

  • 28 Απριλίου 2015, 15:49 | CDS INC

    Kυρία Υπουργέ,
    οι «αθροιστικές» προυποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο (Β) του σχεδίου δημιουργούν απαγορευτικές συνθήκες για τις Ελληνικές εταιρείες διακίνησης σιτηρών για ανθρώπινη κατανάλωση και για ζωοτροφές στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις αναφερόμενες προυποθέσεις ( τεκμήρια ) όπως :

    α) Ισολογισμοί των 3 τελευταίων ετών
    β) Δήλωση Πελατών /Προμηθευτών
    γ) Πιστοποιητικά Φορολογικής κατοικίας
    δ) Κατάσταση Παγίων

    δυσχεραίνουν σημαντικά την διαδικασία προμήθειας πρώτων υλών και μάλιστα αυτές που συνδυάζονται με θαλάσσιες μεταφορές, δεδομένου ότι τα απαιτούμενα πιο πάνω στοιχεία αποτελούν εμπιστευτικές πληροφορίες που σπανίως θα δεχθούν οι πωλητές να κοινοποιήσουν (όπως άλλωστε δεν θα δεχόταν και καμία εταιρεία στην Ελλάδα !!).

    Η άμεση επίπτωση τέτοιων μέτρων – αν δεν εξαιρεθούν οι πρώτες ύλες των οποίων η διακίνηση είναι εύκολο να αποδειχθεί από τα πραγματικά περιστατικά, ήτοι διακίνηση του εμπορεύματος, παραστατικά αναχώρησης και άφιξης του εμπορεύματος στα λιμάνια, εκτελωνισμός κ.ο.κ- θα είναι η απόσυρση των Ελλήνων ναυλωτών από την ναύλωση πλοίων ξηρού φορτίου καθ’ότι θα επιλέξουν να αγοράζουν εμπορεύματα παραδοτέα στην Ελλάδα ( Cost and Freight ) με άμεσο αντίκτυπο στην δραστηριότητα των ναυλομεσιτικών γραφείων στην χώρα μας .

    Σ’αυτή τη δύσκολη συγκυρία που όλοι αντιμετωπίζουμε ελπίζουμε στην κατανόησή σας με την ελπίδα ότι θα είναι δυνατή η αναδιατύπωση του άρθρου 1, ώστε οι πρώτες ύλες τροφίμων και ζωοτροφών να εξαιρούνται ρητά από τη ρύθμιση. Επικουρικά, να προβλέπεται η χορήγηση προ-έγκρισης συναλλαγής αυτοδικαίως για όλες τις πραγματικές διακινήσεις αγαθών με πλοίο, διακινήσεις που αποδεικνύονται από τα πραγματικά περιστατικά έστω και αν η χώρα προέλευσης είναι διαφορετική από την χώρα τιμολόγηση, κάτι που είναι σύνηθες στο παγκόσμιο εμπόριο πρώτων υλών.

  • 27 Απριλίου 2015, 14:51 | Δημήτρης Χαΐτογλου

    Αναρωτιέμαι αν είναι διάκριση για τις μικρές Βουλγαρικές επιχειρήσεις οι απαιτήσεις αυτές της προέγκρισης των συναλλαγών έναντι των μεγαλυτέρων που εύκολα πληρούν τις προυποθέσεις καθώς και ποιός Βούλγαρος προμηθευτής θα δεχθεί να δώσει όλες αυτές τις πληροφορίες και έγγραφα για την επιχείρησή του στον υπόχρεο. Μάλλον κανείς. Κατά τη γνώμη μου το άρθρο 21 αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της βασικότερης αρχής της Ε.Ε., αυτή της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και σίγουρα πολλοί θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προχειρότητα του νομοσχεδίου είναι προφανής.

  • 27 Απριλίου 2015, 13:20 | E.K.

    Παρακαλώ να διευκρινιστεί αν στα κράτη με προνομιακό φορολογικό συντελεστή εντάσσεται και η Ουγγαρία διότι ο εταιρικός συντελεστής φορολόγησης στη χώρα μέχρι τα 500.000.000 φιορίνια (περίπου 1.800.00 ευρώ) είναι επίσης 10%. Ως εκ τόύτου θα πρέπει να κάνουμε δήλωση προέγκρισης ή όχι και με ποιά διαδικασία θα αποδεικνύουμε άν η εταιρία ανήκει στο 10% ή στο 19%.

  • 27 Απριλίου 2015, 11:14 | Σωτήρης Β.

    Όσον αφορά τις αγορές Βουλγαρικών εμπορευμάτων από Ελληνικές επιχειρήσεις , η ρύθμιση που προτείνετε τελικά(αυτοδίκαιη εξαίρεση) είναι προς την σωστή κατεύθυνση δεδομένου ότι πράγματι υπάρχουν αυταπόδεικτα στοιχεία του πραγματικού χαρακτήρα της συναλλαγής(κυρίως μεταφορικά έγγραφα και τραπεζικά μέσα πληρωμής των τιμολογίων).
    Θέλω να επισημάνω 2 θέματα:
    1.Η δήλωση μιας εταιρείας για συνεχόμενες και ομοειδείς αγορές από έναν Βούλγαρο προμηθευτή να γίνεται μια φορά στην αρχή ώστε να μην υπάρχει περιττή γραφειοκρατία.
    2.Διάβασα παραπάνω την θέση συναδέρφου που προτείνει την εξαίρεση των εμπορικών επιχειρήσεων που πωλούν σε Ελληνικές και την θεωρώ απόλυτα λανθασμένη.Εφόσον τηρούνται οι προυποθέσεις κανονικότητας και του αυταπόδεικτου της συναλλαγής , οποιοσδήποτε περαιτέρω περιορισμός συνιστά περιορισμό στην ελευθερία του εμπορίου και είναι απαράδεκτος.
    Σας ευχαριστώ.

  • 26 Απριλίου 2015, 14:01 | delta lamda

    Κύριοι,

    Ολοι συμφωνούν να παταχθούν οι τριγωνικές συναλλαγές, το transfer pricing, η φοροαποφυγή, κλπ.

    Όμως τα πράγματα τα κάνετε πολύ πιο σύνθετα απ’ οτι είναι, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα τόσο στις εμπορικές συναλλαγές όσο και στην επιβάρυνση του τέρατος της γραφειοκρατίας με ότι αυτά συνεπάγονται.

    Η γνώμη μου είναι οτι :

    1) όταν τα προιόντα παραγονται αποδεδειγμένα απο παραγωγική μονάδα εγκατεστημένη σε χώρα με χαμηλό φορολογικό συντελεστή όπως αυτών της Βουλγαρίας, Κύπρου ή και άλλων χωρών της ΕΕ, και τα προιόντα αυτά εισάγονται και τιμολογούνται απ’ ευθείας στο όνομα του τελικού χρήστη με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (με όλα τα φορτωτικά έγγραφα που αποδεικνύουν την σχετική εισαγωγή όπως CMR, Bill of Lading or Airway B/L, packing lists, πιστοποιητικά προέλευσης, κλπ.) τότε οι εταιρείες αυτές εξαιρούνται απο την υποχρέωση τής οποιασδήποτε προέγκρισης συναλλαγής ή οποιουσήποτε σχετικού με αυτήν φόρου.
    Προφανώς όλα τα σχετικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού παραστατικού πληρωμής του τελικού παραλήπτη των προιόντων απ’ ευθείας στον παραγωγό και προμηθευτή Οίκο, θα είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο. Τυχόν αδυναμία προσκόμισης σε μελλοντικό έλεγχο των παραπάνω εγγράφων, τότε θα επιβάλλεται άμεσα και απαιτητά φόρος 26% πλεον προστίμου 1% για κάθε μήνα απο την ημερομηνία της εισαγωγής.

    2) όταν τα προιόντα παραγονται αποδεδειγμένα απο παραγωγική μονάδα εγκατεστημένη σε χώρα με χαμηλό φορολογικό συντελεστή ανάλογων αυτών της Βουλγαρίας, Κύπρου ή και άλλων χωρών της ΕΕ και τα προιόντα αυτά εισάγονται στην Ελλάδα τιμολογούμενα μέσω εμπορικών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες είτε στην ίδια χώρα με αυτήν του παραγωγού ή σε άλλες με ανάλογο χαμηλό φορολογικό συντελεστή, τότε ο τελικός παραλήπτης των προιόντων στην Ελλάδα υπόκειται σε καταβολή φόρου 26% σύμφωνα με τίς διατάξεις του εν λόγω νόμου.

    3) όταν τα προιόντα παραγονται σε τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) ανεξαρτήτως φορολογικού συντελεστή και εισάγονται στην Ελλάδα τιμολογούμενα μέσω εμπορικών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή ανάλογων αυτών της Βουλγαρίας, Κύπρου ή και άλλων, τότε ο τελικός παραλήπτης των προιόντων στην Ελλάδα υπόκειται σε καταβολή φόρου 26% σύμφωνα με τίς διατάξεις του εν λόγω νόμου.

  • 26 Απριλίου 2015, 09:27 | Ζαριφης νεοφυτος

    Αγαπητοί κύριοι/ες
    Θα ηθελα να σας εκθέσω ορισμένες απόψεις σχετικά με το συζητούμενο θέμα διοτι θεωρώ οτι αν δεν τις λάβετε σοβαρά οι υπόψιν οι συνέπειες θα εινα ανυπολόγιστες.
    1) μεταφορά εμπορευμάτων απο Ελλάδα προς Κύπρο, όλα τα έξοδα απο το εργοστάσιο του πωλητή στην Ελλάδα μεχρι τις αποθήκες του αγοραστή στην Κύπρο ειναι ενσωματωμένα στην τιμή του εμπορεύματος.
    Ο πραγματοποιών την μεταφορά(διαμεταφορεας) εισπράτει όλα τα εξοδα της μεταφοράς στην Ελλάδα απο τον εξαγωγέα όπως τα εξοδα στη Ελλάδα τον θαλάσσιο ναύλοι και τα εξοδα παράδοσης στην Κύπρο.ο πράκτορας του φορτίου στην κυπρο πληρώνει τα εξοδα μεταφοράς απο το λιμανι της Κύπρου μεχρι τις αποθήκες του παραλήπτη και κατόπιν τιμολογεί την αμοιβη του και τα πραγματοποιηθεντα εξοδα στον πράκτορα του φορτίου στην Ελλάδα.ειναι αυτό τριγωνική συναλλαγή; Η ελληνική εταιρεια μπορεί να λαμβάνει εβδομαδιαίως 50 τιμολόγια απο την κυπριακή εταιρεια με διάφορετικες χρεώσεις ανα τιμολόγιο.
    Τι πρέπει να αποδείξει η ελληνική εταιρεια; Οτι οι εξαγωγές προς την Κυπρο ειναι πραγματικές; για κάθε τιμολόγιο των 100 ευρώ θα πρέπει να έχουμε επαφή με την ΔΟΥ.

    2) βουλγαρική εταιρεια εχει ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο στην Ελλάδα. Αγοράζει εμπορευμάτα απο διάφορες χώρες και τα αποθηκεύει στην Ελλάδα σε εταιρειες logistics με μέριμνα του φορολογικού του εκπροσώπου.οταν βρει αγοραστή στην Ελλάδα δίνει εντολή μέσω του φορολογικού του εκπροσώπου στην εταιρεια logistic να παραδώσει το εμπόρευμα πχ στην Λάρισα στην εταιρεια χχχχ.κατοπιν η βουλγαρική εταιρεια εκδίδει τιμολόγιο με ΦΠΑ προς την εταιρεια ΧΧΧΧ και καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο το ΦΠΑ μέσω του φορολογικού του εκπροσώπου.ειναι αυτό τριγωνική συναλλαγή;

    3) οδική μεταφορά εμπορεύματος απο Βουλγαρία προς Ελλάδα.υπευθυνος για την πληρωμή της μεταφοράς βάσει συμφωνίας μεταξύ πωλητή και αγοραστή του εμπορεύματος , ειναι ο αγοραστής στην Ελλάδα, ο οποίος δίνει εντολή σε διαμεταφορική επιχείρηση στην Ελλάδα να αναλάβει την μεταφορά.
    Η διαμεταφορική εκτελεί την μεταφορά αφού χρησιμοποιήσει Βούλγαρο μεταφορέα που συνήθως ειναι φυσικό πρόσωπο.τι πρέπει να κάνει ο διαμεταφορεας; Να ζητήσει προέγκριση της συναλλαγής; Γνωρίζετε για πόσες μεταφορές εκτελούνται την εβδομάδα απο την Βουλγαρία; Το γνωστό one ship one company που συμβαίνει στη ναυτιλία ισχύει και εδώ.ONE CAR ONE PERSON.το γράφω αυτό για να επισημάνω τα περί ισολογισμών,ενοικιων,απασχολουμενο προσωπικό.

    4) ιρλανδική εταιρεια λειτουργεί ως εμπορικός αντιπρόσωπος οίκων μόδας και εργοστασίων αθλητικών ειδών. Οι οίκοι μόδας και τα εργοστάσια κατασκευής αθλητικών ειδών έχουν έδρα διαφορά κρατη της ΕΕ.
    τι κάνει λοιπόν; μεσολαβεί μεταξύ των ανωτερω και ενός έλληνα εμπορικού αντιπροσώπου. Την προμήθεια της την εισπράτει απο τον έλληνα εμπορικό αντιπρόσωπο βάσει κατατιθεμενης σύμβασης.ειναι αυτό τριγωνική συναλλαγή;

    Θα μπορούσα να αναφέρω παρά πολλές περιπτώσεις που υπάρχουν στο εμπόριο.

    Παρακαλω για να μην καταστρέψουμε οτι εχει μείνει , να συμβουλευθείτε ανθρώπους με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, γιατί μονο απο εκεί θα έρθει η ανάπτυξη και όχι απο το δημόσιο.

    Σας ευχαριστω

  • 24 Απριλίου 2015, 17:08 | E.K.

    ΧΩΡΕΣ Ε.Ε ΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΦΟΡΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
    Η διαδικασία στο στάδιο Β όπως περιγράφεται είναι παρεμφερής με το άρθρο 22 του Ν.4174/2013 για το transfer pricing. Όμως αφορά όλες τις συναλλαγές όλων των ελληνικών εταιριών με όλες τις εταιρίες που εδρεύουν σε χώρες όπου η Ελλάδα ορίζει τον εταιρικό συντελεστή φορολογίας ως προνομιακό.
    Δεδομένου ότι η διαδικασία είναι πρακτικά ανεφάρμοστη μεταξύ των μη συνδεδεμένων οντοτήτων, όλες οι συναλλαγές των μη συνδεδεμένων προσώπων καθίστανται απαγορευτικές ή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου.
    ΕΜΠΟΡΙΟ – ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
    Απαγορεύονται οι συναλλαγές με μη συνδεδεμένες επιχειρήσεις διότι πιθανώς να πρέπει να ζητούνται εμπιστευτικά στοιχεία που δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν σε πελάτες ξένους προς τη λειτουργία της επιχείρησης (τιμοκατάλογοι πωλήσεων, κατάσταση πελατών – προμηθευτών, αξία πάγιου εξοπλισμού κλπ, κατάσταση προσωπικού κλπ)
    Απαγορεύονται οι συναλλαγές με μικρές επιχειρήσεις καθώς τίθενται κατώτατα όρια στο μέγεθος των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα να συναλλάσσονται με την Ελλάδα (αξία παγίων άνω των 10.000 ενοίκια άνω των 5.000).
    Απαγορεύεται οι συναλλαγές με νεοσύστατες επιχειρήσεις χωρίς κλεισμένη διαχειριστική χρήση. (ισολογισμοί ενός έως τριών ετών).
    Θεωρείται ως δεδομένο ότι η νομοθεσία των εν λόγω χωρών προνοεί για τη θεώρηση τιμοκαταλόγων ή απαιτεί υποβολή καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.
    Δεν διευκρινίζεται αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών τι εννοεί με το πρωτόκολλο ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου.
    ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
    Οι αεροπορικές και οι θαλάσσιες μεταφορές εξαιρούνται, όμως δεν διευκρινίζεται τι ισχύει για τις διεθνείς οδικές μεταφορές και τις διεθνείς μεταφορές επιβατών. Βάση της νομοθεσίας της ΕΕ αυτοκίνητα με ευρωπαική άδεια οδικής μεταφοράς μεταφέρουν νόμιμα εμπορεύματα από και προς όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ τόπος παροχής της υπηρεσίας θεωρείται η χώρα που εδρεύει η επιχείρηση.
    ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
    Ευνοεί όπως κάθε ελληνικός νόμος τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους επιχειρήσεων αποκλείοντας τις συνεργασίες ή τις συναλλαγές μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και το διασυνοριακό εμπόριο.
    Οι όμιλοι μπορούν να παράσχουν τα απαιτούμενα στοιχεία ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα ιδρύσουν μια ακόμη εταιρία σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ με υψηλότερη φορολογία η οποία θα δέχεται τα τιμολόγια της Κυπριακής, Βουλγαρικής, Ιρλανδικής και θα τιμολογεί με ένα μικρό περιθώριο κέρδους τον Έλληνα πελάτη.
    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
    Σε γενικές γραμμές για τις χώρες της ΕΕ (Κύπρος Βουλγαρία Ιρλανδία) παρεμποδίζει την νομοθετημένη ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και υπηρεσιών θέτοντας προσκόμματα και αποτρέποντας τις Ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της αυξημένης ανασφάλειας που αυτές συνεπάγονται. Σαφώς δηλώνεται ότι η προέγκριση της συναλλαγής δεν δεσμεύει οποιοδήποτε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο.
    ΑΝΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
    Τελικά η Ελλάδα στην προσπάθεια της να περιορίσει την κινητικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων τείνει να αδιαφορεί για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει στενότατους δεσμούς με την Ελλάδα ενώ η Βουλγαρία είναι γείτονας χώρα. Εκτός των συνήθων υπόπτων, διαθέτουν πραγματικούς κατοίκους και αληθινές επιχειρήσεις των οποίων τα δικαιώματα θίγονται συνολικά την υποτιμητική μεταχείριση εκ μέρους του του ελληνικού κράτους

  • 24 Απριλίου 2015, 12:33 | ΜΟΥΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    1.
    -Αφορά συναλλαγή με εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής κατά τον χρόνο διενέργειας της συναλλαγής.

    ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝ ΑΦΟΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ(80%) ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ;

    2.
    -Αφορά συναλλαγή για την οποία υπάρχουν έγγραφα διακίνησης από τη χώρα έκδοσης του τιμολογίου, τα οποία πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και τη λήψη των αγαθών.

    ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΜΑΛΑΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ.ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ(ΦΟΡΤΩΤΙΚΗ) ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ-ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΛΛΑ Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΕΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΜΑΛΑΙΣΙΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ;(ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΟΙΚΟ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ ΘΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ)

  • 24 Απριλίου 2015, 11:49 | RAVANIS DIMITRIOS

    Με το άρθρο 21 του Ν.4321/2015 γίνεται μια προσπάθεια να περιορισθεί το πρόβλημα που δημιουργείτε από το γεγονός η ΕΕ προσφέρει εμμέσως τη δυνατότητα αθέμιτου φορολογικού πλεονεκτήματος μεταξύ των χωρών της, δίχως να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος που να αιτιολογεί την μεγάλη αυτή διαφορά συντελεστή.
    Είναι αντιληπτό ότι οποιαδήποτε διάταξη εισάγει περιορισμούς που έχουν ως σκοπό τη καταπολέμηση της φοροαποφυγής είναι απολύτως θεμιτή, με τη αίρεση ότι οι φορολογικές διατάξεις δεν θα δημιουργούν σημαντικούς εμπορικούς «περιορισμούς» με αρνητικά αποτελέσματα στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

    Η μέθοδος που επιλέχθηκε δείχνει να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
    Τα πρόσθετα διαχειριστικά κόστη που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις είναι υπέρογκα, καθώς και η επιβάρυνση των ταμειακών εκροών αναίτια μεγάλη.
    Τέλος και για τον ήδη επιβαρυμένο ελεγκτικό μηχανισμό, όπου δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό για τους ελέγχους, δημιουργούνται επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες με αυξημένες απαιτήσεις.

    Αν η εισαγωγή της διάταξης έγκειται στην εκπεσιμότητα η μη των δαπανών και στο περιορισμό των περιπτώσεων φοροαποφυγής, θα μπορούσαν να επιλεχθούν άλλα μέτρα που θα είχαν το ίδιο και μεγαλύτερο αποτέλεσμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και της φοροαποφυγής. Όπως είναι η ορθή αποτύπωση και τεκμηρίωση των συναλλαγών με το ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος(μέσω τη ΓΓΠΣ), η λήψη μόνο συγκεκριμένων στοιχείων από τις εταιρείες για διασταύρωση κ.α.

    Οπότε ο τρόπος εφαρμογής του άρθρου 21 του Ν.4321/2015 καθώς η λήψη πρόσθετων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν
    το υπέρογκο λειτουργικό κόστος και τα ταμειακά προβλήματα που προκαλούν στις εταιρίες
    και το κυριότερο
    να είναι λαμβάνουν μέτρα εφαρμόσιμα και υλοποιήσιμα με τον υπάρχον ελεγκτικό μηχανισμό που έχει το υπουργείο στη διάθεσή του.

    Με εκτίμηση,

  • 24 Απριλίου 2015, 10:50 | Σταύρο Δ.

    Με το άρθρο 1ο θα απαιτεί η εφορία «Δήλωση Πελατών – Προμηθευτών ή πελατολόγιο της αλλοδαπής εταιρείας», εγώ θέλω να ρωτήσω ποιά αλλοδαπή εταιρία θα δώσει το πελατολόγιό της σε κάποιον πελάτη της, για να το προσκομίσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Πραγματικά θεωρώ ότι όλα αυτά, απλά δεν είναι εφικτά.
    Ευχαριστώ

  • 24 Απριλίου 2015, 06:19 | Δημητριος

    Καλό θα ήταν να ενσωματώσετε εδώ και νέο προσδιορισμό των συνδεόμενων επιχειρήσεων , Προσδιορίζοντας επακριβώς νεφελώδης/ Υποκειμενικής εκτίμησης έννοιες, όπως παρακάτω αναφέρονται και ισχύουν σήμερα πχ:
    ..έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης…,
    ..ασκεί καθοριστική επιρροή …,
    …έχει τη δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής..,
    …έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης κλπ

    ———–
    γγ) κάθε πρόσωπο με το οποίο υπάρχει σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης η ελέγχου η ασκεί καθοριστική επιρροή ή έχει τη δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής άλλου προσώπου ή σε περίπτωση που και τα δύο πρόσωπα έχουν σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης ή ελέγχου ή δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής από τρίτο πρόσωπο..
    —-
    Δεδομένης της νέας φορολογίας ,την απόφαση αν είναι συνδεόμενες η όχι επιχειρήσεις, θα κληθούν στο μέλλον να δώσουν τα δικαστήρια ,καθώς σπάνια θα συμπίπτει η υποκειμενική άποψή του φορολογικού ελέγχου, με την υποκειμενική άποψη του Φορολογουμένου .

  • 23 Απριλίου 2015, 23:36 | Giannos Dimitriou

    Πραγματικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών επιχειρήσεων εγκατεστημένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση :

    1. ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΘΩΝ «ΤΡΙΓΩΝΙΚΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»

    Κυπριακή εταιρεία (δηλ. Ευρωπαϊκής Ένωσης εταιρεία) αγοράζει και παραγγέλνει προϊόντα – εμπορεύματα από τον προμηθευτή της Γερμανική εταιρεία (δηλ. Ευρωπαϊκής Ένωσης εταιρεία) και τιμολογείται από την Γερμανική εταιρεία προμηθευτή της, δίνοντας οδηγίες αποστολής και παράδοσης των προϊόντων – εμπορευμάτων που έχει αγοράσει απευθείας στην Ελληνική εταιρεία πελάτη της (δηλ. Ευρωπαϊκής Ένωσης εταιρεία) την οποία Ελληνική εταιρεία πελάτη της και τιμολογεί όπως προβλέπεται.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Α επί του 1:

    Ενώ η παραπάνω είναι καθόλα πραγματική, νόμιμη, συνήθης συναλλαγή και εφαρμόζονται για αυτήν όλες οι πρόνοιες φορολογικών διαδικασιών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγιών όπως προβλέπεται, στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται κακώς ως μόνο ‘’Τριγωνική Συναλλαγή’’ παραβλέποντας το ότι η συγκεκριμένη Τριγωνική Συναλλαγή είναι συναλλαγή μεταξύ εταιρειών Ευρωπαϊκής Ένωσης που η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται και ενισχύεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση (βλέπε ‘’Δήλωση Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα – VIES’’) που υποβάλλεται μηνιαίως υποχρεωτικά μεταξύ όλων των εταιρειών Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάρχει πεδίο δήλωσης Τριγωνικών Συναλλαγών προς διασταύρωσης των, άμεσα και ηλεκτρονικά.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Β επί του 1:

    Η Κυπριακή εταιρεία (δηλ. Ευρωπαϊκής Ένωσης εταιρεία) του παραπάνω παραδείγματος για σκοπούς εξαίρεσης των συναλλαγών της από το εν λόγω άρθρο 21 της δημόσιας διαβούλευσης, θα έπρεπε να δώσει εντολή στην Γερμανική εταιρεία προμηθευτή της να στείλει και παραδώσει τα προϊόντα – αγαθά που αγόρασε από την Γερμανία στην Κύπρο και αφού τα παραλάβει η ίδια στην Κύπρο, κατόπιν να τα μεταφορτώσει και να τα στείλει στην Ελλάδα στην Ελληνική εταιρεία πελάτη της. Εάν η Κυπριακή εταιρεία εφαρμόσει τον παραπάνω τρόπο συναλλαγής τότε:

    α) Θα μεταβληθεί – αυξηθεί σημαντικά η τιμή των εμπορευμάτων – προϊόντων προς την Ελληνική εταιρεία πελάτη της λόγω σημαντικού επιπλέον κόστους μεταφορικών (από Γερμανία προς Κύπρο οδικώς και εν πλω) και κατόπιν (από Κύπρο προς Ελλάδα εν πλω και οδικώς).

    β) Θα μεταβληθεί – αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος αποστολής και παράδοσης των εμπορευμάτων – προϊόντων προς την Ελληνική εταιρεία πελάτη της λόγω σημαντικού επιπλέον χρόνου μεταφορών και διαδικασιών που απαιτούνται (από Γερμανία προς Κύπρο οδικώς και εν πλω) και κατόπιν (από Κύπρο προς Ελλάδα εν πλω και οδικώς).

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ επί του 1:

    Οι εταιρείες εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ συνολικά από το εν λόγω άρθρο 21 της δημόσιας διαβούλευσης εφόσον υπάρχουν ήδη και τηρούνται εν ισχύ όλοι οι μηχανισμοί και διαδικασίες που προβλέπονται από της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγίες, πρόνοιες και κανονισμούς.

    Οι εταιρείες εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ συνολικά από το εν λόγω άρθρο 21 της δημόσιας διαβούλευσης αφού διαφορετικά οι Ελληνικές εταιρείες και επιχειρήσεις θα απομονωθούν επιχειρηματικά και συνολικά εμπορικά από τις αντίστοιχες εταιρείες και επιχειρήσεις των Χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι εταιρείες εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ συνολικά από το εν λόγω άρθρο 21 της δημόσιας διαβούλευσης αφού και κατά την διαδικασία της εξέτασης του εν λόγω άρθρου 21 η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων στην έκθεση της έκρινε πως οι εταιρείες εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ συνολικά και λόγω των Ευρωπαϊκών οδηγιών και κανόνων που είναι σε ισχύ.

    Giannos Dimitriou

  • 23 Απριλίου 2015, 20:08 | ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Κυριε/α Υπουργε καλησπερα σας,

    βαση της λιστας του 2014 που αναφερεται στα κρατη με προνομοιακο φορολογικο καθεστως ειναι ενταγμενη και η Βουλγαρια χωρα η οποια
    οντως εχει χαμηλοτερη φορολογια σε σχεση με την Ελλαδα ομως ειναι χωρα της Ε.Ε.
    Θεωρω πως ειναι εις γνωση σας οτι με την Βουλγαρια υπαρχει μεγαλος ογκος εμπορευματικων εισαγωγων καθως και οτι στην εν λογω χωρα δραστηριοποιουνται πολλες Ελληνοκτητες μεταφορικες εταιρειες οι οποιες μαλιστα στο συνολο τους μπορει και να κατεχουν πανω απο το 70% του συνολου των φορτηγων που εκτελουν μεταφορες απο και προς ΟΛΗ την Ε.Ε.
    Ο αριθμος των φορτηγων κατω απο αυτο το καθεστως υπερβαινει τις 3000.
    Απο τη στιγμη που γνωστοποιηθηκε η ενεργοποιηση του νομου οι διαμεταφορικες εταιρειες που εδρευουν στην Ελλαδα αρνηθηκαν να ναυλωσουν τα εν λογω φορτηγα τα οποια επισημενεται οτι διακινουν πανω απο το 60%-70% των διακινουμενων εμπορευματων απο και προς την Ε.Ε.
    Θα ηθελα να επισημανω οτι ο ελεγχος ειναι σωστος και πρεπει να υπαρχει
    ομως καλο θα ηταν να υπαρξει ενα διαφορετικο καθεστως για τις οδικες μεταφορες οπως και για τις αεροπορικες που εχετε προβλεψει εξαιρεση.
    Σας ευχαριστω πολυ
    Μετα τιμης
    Γιαννοπουλος Διονυσιος
    (τηλ 6941445449)