Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης

1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας μπορούν να δηλώσουν έως τις …./ εντός ………… από τη δημοσίευση του παρόντος, κεφάλαια ή/και επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στην αλλοδαπή και για τις οποίες συνέτρεχε είτε υποχρέωση δήλωσής τους είτε υποχρέωση καταβολής φόρου σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, εφόσον καταβάλουν φόρο με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) υπολογιζόμενο επί της αξίας των κεφαλαίων ή/και των επενδύσεων που δηλώνουν.
Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, τα κεφάλαια ή/και οι επενδύσεις αυτές πρέπει να υπάρχουν κατατεθειμένες ή επενδυμένες στην αλλοδαπή κατά την 30η Απριλίου 2015.

2. Για τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις που δηλώνονται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ο φόρος που οφείλεται, αποδίδεται από τον ίδιο τον υπόχρεο με ειδική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται από την παράγραφο 1. Οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2014 – ΦΕΚ Α’ 170) εφαρμόζονται ανάλογα και στο φόρο που οφείλεται με βάση το άρθρο αυτό.

3. Με την καταβολή του φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων ή/και των επενδύσεων που δηλώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις που δηλώνει. Για τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις αυτές δεν ερευνάται, προκειμένου για την εφαρμογή των ισχυουσών φορολογικών διατάξεων, ο τρόπος απόκτησής τους και λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ της συνολικής δαπάνης που προκύπτει, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α’167) και του εισοδήματος που δηλώνεται ή προσδιορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν.4172/2013.
Επίσης, με την καταβολή του φόρου, δεν έχει εφαρμογή η περίπτωση α’ της παραγράφου ιη΄ του άρθρου 3 του ν. 3691/2008, όπως ισχύει (ΦΕΚ Α΄ 166/05.08.2008) και τα δηλωθέντα απαλλάσσονται από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος ή εισφορά.

4. Οι υποβάλλοντες τη δήλωση της παρ.1 λαμβάνουν πιστοποιητικό στο οποίο βεβαιώνεται η τήρηση της διαδικασίας του παρόντος άρθρου, καθώς και το γεγονός ότι η δήλωση κεφαλαίων ή/και επενδύσεων συνεπάγεται την εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του δηλούντος για τα ανωτέρω κεφάλαια ή/και επενδύσεις. Δεν επιτρέπεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου από μόνο το γεγονός ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπέβαλε δήλωση της παραγράφου 1 του παρόντος, εκτός εάν προκύψουν νέα στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 25 του 4174/2013.

5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται το είδος των κεφαλαίων ή/και επενδύσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης της παρ.1, η αρμόδια αρχή έκδοσης και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού της παρ.5, η διαδικασία καταβολής του οφειλόμενου φόρου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

6 Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας της παραγράφου 1, οι Ελληνικές Αρχές αξιοποιούν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να διαπιστώσουν τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις, οι οποίες δεν δηλώθηκαν σύμφωνα με το παρόν άρθρο, που έχουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην ίδια παράγραφο σε τράπεζες της αλλοδαπής και προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

7. Κάθε πρόσωπο υποκείμενο φορολογίας και πρόσωπα που διαλαμβάνονται σε υποθέσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας, εισαγγελικές παραγγελίες ή αιτήματα και εντολές διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή και από την Αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008 (ΦΕΚ Α΄ 166/05.08.2008), καθώς και τα εμπλεκόμενα με αυτά πρόσωπα, δύνανται να υποβάλλουν ανά οικονομικό/φορολογικό έτος, αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για κάθε προσαύξηση περιουσίας κατά την έννοια της παραγράφου 4 του άρθρου 21 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167/23.07.2013) και της παραγράφου 3 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 (ΦΕΚ Α΄ 151/16.09.1994), προσδιοριζόμενη ιδιαιτέρως από το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας και του επιπέδου διαβίωσής των, που αποκτήθηκε μέχρι και την 31/12/2014, καταβάλλοντας φόρο που αντιστοιχεί σε συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης τριάντα τοις εκατό 30%, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.
Η υποβολή των αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων, πραγματοποιείται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν.4174/2013 (ΦΕΚ Α΄ 170/26.07.2013) και της παραγράφου 3 του άρθρου 19 του εν λόγω νόμου.
Η προθεσμία υποβολής κατά τα ανωτέρω, των αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ορίζεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2015.

8. Με την καταβολή του φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση για το ποσό της αδήλωτης διαφοράς που αφορά η δήλωση του παρόντος. Ενδεχόμενη περαιτέρω προκύψασα από έλεγχο αποκρυφθείσα φορολογητέα ύλη, υπάγεται σε φορολόγηση ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα συναθροιζόμενη με τα δηλωθέντα φορολογητέα εισοδήματα, ανά οικονομικό/φορολογικό έτος και φορολογείται με τις αντίστοιχες γενικές διατάξεις.
Επίσης, με την καταβολή του φόρου δεν έχει εφαρμογή η περίπτωση α’ της παραγράφου ιη΄ του άρθρου 3 του ν. 3691/2008, όπως ισχύει (ΦΕΚ Α΄ 166/05.08.2008) και η δηλωθείσα διαφορά απαλλάσσεται από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος ή εισφορά.

9. Στο πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων του παρόντος άρθρου υπάγονται οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου.
Για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις, ως εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται εκείνες που μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου:
α) δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου,
β) έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και ο έλεγχος και δεν έχει ολοκληρωθεί ή έχει εκδοθεί πράξη προσδιορισμού φόρου, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί,
γ) έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή του άρθρου 63 του ν.4174/2013 ή εκκρεμεί ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας εμπροθέσμως ασκηθέν ένδικο βοήθημα ή μέσο. Ως εκκρεμείς θεωρούνται και οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου ή δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης έφεσης ή αναίρεσης αντιστοίχως.

10. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να καθορίζονται ο τρόπος, οι διαδικασίες καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου.».

  • 28 Μαΐου 2015, 14:47 | Φώτης

    Δεν ξέρω αν μπορεί να απαντηθεί εδώ, αλλά τι εννοούμε αδήλωτες καταθέσεις του εσωτερικού; Καταθέσεις που δεν έχουν μπει οι τόκοι που αντιστοιχούν στη δήλωση Ε1 των προηγούμενων ετών, ακόμα και ας φορολογήθηκαν κανονικά (10% επί του τόκου από την τράπεζα). Εγώ έχω ας πούμε κάποιες καταθέσεις που από αμέλεια δεν πέρασα στο Ε1, καθώς θεώρησα ότι από τη στιγμή που έχουν ήδη φορολογηθεί δεν συντρέχει λόγος.

  • 28 Μαΐου 2015, 14:09 | ΠΑΡΗΣ Τ.

    Για όλους 20%. Κίνητρο επιπλέον 5% μόνο για ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ κεφαλαίων ώστε να βοηθηθεί το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα . Άρα 20% για νομιμοποίηση και 15% για ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ.

  • 28 Μαΐου 2015, 12:26 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΟΣΧΟΒΙΔΗΣ

    Επί της αρχής.
    Τι χώρα μας εκτός της οικονομικής κρίσης τι μαστίζει και κρίση αξιών και κρίση ηθικής.
    Το νομοσχέδιο αυτό δίνει ένα ακόμη κτύπημα στη κοινωνία και την ηθική της. Για μία ακόμη φορά στη χώρα μας , με το νομοσχέδιο αυτό, επιβραβεύονται οι παράνομοι και τιμωρούνται οι νόμιμοι. Πως θα νοιώσουν άραγε οι συνεπείς φορολογούμενοι που όλα αυτά τα χρόνια πληρώνανε τους φόρους τους? Τι μήνυμα θα περάσει στην κοινωνία?
    Τι αξίες θα παραδώσουμε στα παιδιά μας?
    Φοροκλέψτε, πηγαίνετε τα χρήματα στο εξωτερικό και αν σας πιάσουν, έ δώστε και κάτι και την σκαπουλάρατε.
    Τα επιχειρήματα ότι αυτοί που έχουν τα χρήματά τους στις Ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν διπλάσια χρήματα από αυτούς που τα φυγαδεύσανε στο εξωτερικό είναι σαθρά και δεν πείθουν και τον τελευταίο καλόπιστο που επέμεινε σε αυτή τη χώρα.
    Προτάσεις.
    Για να έχει επιτυχία το μέτρο θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις. Να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στα ταμεία, να έχει γρήγορα αποτελέσματα, να αποτρέπει τη φοροκλοπή στο μέλλον και τέλος να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα.
    Το υπουργείο , (με βάση τις διάσημες πλέον λίστες) , έχει τα πλήρη στοιχεία, ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, κλπ), ενός μεγάλου αριθμού ιδιωτών και επιχειρήσεων που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.
    Επίσης γνωρίζει ποιοι ιδιώτες και ποιες επιχειρήσεις έχουν καταθέσεις και το ύψος τους, στις Ελληνικές τράπεζες.
    Να καλέσει λοιπόν όλους τους καταθέτες (εσωτερικού και εξωτερικού), μέσα σε μία βδομάδα, να δικαιολογήσουν την ύπαρξη αυτών των χρημάτων, με την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων, και να φορολογηθούν με τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε τον χρόνο απόκτησης των εισοδημάτων, χωρίς προσαυξήσεις. Αν δεν προσέλθουν, να δεσμευτούν αμέσως όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, ως παράνομο προϊόν : α) τραπεζικές καταθέσεις εσωτερικού με άμεση εντολή στις τράπεζες, β) τραπεζικές καταθέσεις εξωτερικού με επίκληση ότι τα χρήματα προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες (ας αποδείξει ο κάτοχος, ότι δεν προέρχονται), γ) όλα τα ακίνητα τους,(αυτοί που φυγαδεύσανε στο εξωτερικό μεγάλα ποσά, δεν μπορεί, θα έχουν και στην χώρα μας ακίνητα), δ) μετοχές που έχουν σε εισηγμένες, ε) μπλοκάρισμα του ΑΦΜ των εταιρειών. Επειδή οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν μπορούν (ή δεν τις αφήνουν) να ανταποκριθούν σε ένα τόσο μεγάλο έργο, ας δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, ή ας ζητηθεί η βοήθεια των εταίρων μας (η Γερμανία έκανε πρόταση και στην τωρινή αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση να στείλει 500 Γερμανούς εφοριακούς να βοηθήσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους, αλλά δυστυχώς η πρότασή τους δεν έγινε δεκτή. Γιατί άραγε?). Αν για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο να ψηφισθεί.
    Πολιτική βούληση χρειάζεται. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Ας ελπίσουμε ότι η τωρινή κυβέρνηση, άφθαρτη και χωρίς δεσμεύσεις όπως ισχυρίζεται ότι είναι, θα τολμήσει. Διαφορετικά τον πλούτο της χώρας μας θα συνεχίσουν να τον λυμαίνονται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι γνωστές – άγνωστες τάξεις. Τώρα όμως η κυβέρνηση τους ξέρει, έχει τα πλήρη στοιχεία τους. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ας ελπίσουμε για το καλό της χώρας να θελήσει και να τολμήσει.

  • 28 Μαΐου 2015, 11:36 | ΜΑΡΚΟΣ

    Πολύ σωστό το μετρό. Να κάνω μια Πρόταση. Η δυνατότητα να εξαλείφεται το αξιοποινο των οινομικων εγκλημάτων (νομιμοποιηση αισοδων) εάν επιστρέφεται ένα ποσοστό της τάξεως 15% περίπου. Πχ. Σε μια υπόθεση που υπάρχει πιθανότητα να απαλλαγή ο κατηγορουμενου από μια υπόθεση νομιμοποιηση αισοδων 100.000 να του δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψει το ποσοστό που αναλογεί στο κράτος και έτσι να απαλλαγεί και αυτός αλλά και το κράτος να έχει έσοδα. Σε μια υπόθεση 500.000 με πολλούς συγκατηγορουμενους θα αναγκαστούν όλοι να πληρώσουν για να απαλλαγούν. Εφ όσον το κράτος θέλει χρήματα αυτός είναι ένας τρόπος και να έχει έσοδα αλλά και να χαλαρώσει το δικαστήριο.

  • 28 Μαΐου 2015, 10:13 | ΤΤ

    Σωστό μέτρο. Θα φέρει έσοδα και θα κινήσει λίγο την οικονομία. Επίσης τα χρήματα αυτά θα είναι πλέον ορατά και φορολογήσιμα στο μέλλον για εισοδήματα που θα παράγουν.

    Συντελεστής 20% για όλους με αντάλλαγμα τον μη καταλογισμό φορολογικών παραβάσεων για προηγούμενα έτη μέχρι το ποσό που θα δηλωθεί. Να αφορά όσους έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα.

    Για τους ηθικολόγους, στην φορολογική και νομική ζούγκλα της Ελλάδος, το 20% είναι κατά μέσο όρο δίκαιο ίσως και βαρύ. Ας είμαστε και λίγο πρακτικοί. 50+ δις φύγανε από την Ελλάδα σε 5 χρόνια. 10 δις να δηλωθούν με 20%, είναι 2 δις έσοδα σε 6 μήνες. 20 δις = 4 δις έσοδα. Κάλιο 4 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι.

  • 28 Μαΐου 2015, 10:32 | Ελένη

    Προφανώς είναι απαράδεκτο να φορολογηθούν μόνο με 15%. Πολλά από αυτά τα εισοδήματα μπορεί να είναι και παρανόμως αποκτηθέντα- ναρκωτικά -εκβιασμοί (φακελάκια γιατρών, εφοριακών). Νομίζω ότι δημιουργείται θέμα ηθικής τάξης.
    Μία πρόταση θα ήταν η εφαρμογή πλαστικής κάρτας για όλες τις συναλλαγές. (Σκοπεύει να το κάνει η Δανία). Με αυτόν τον τρόπο θα πιαστούν όλα τα αδήλωτα εισοδήματα, ιδιαίτερα μαθήματα, τεχνίτες κλπ. Πολλοί θα παραιτηθούν από το δημόσιο, αφού δεν θα μπορούν να πληρώνονται από το ιδιαίτερο. Επίσης όσοι βρεθούν με σημαντική διαφορά στα έσοδα τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, να κληθούν να καταβάλουν την διαφορά. Επίσης με την πλαστική κάρτα μειώνεται και η εισφοροδιαφυγή,(μαύρη και αδήλωτη εργασία).Και επιπλέον επιστρέφουν τα λεφτά από τα σεντούκια στις Τράπεζες, αν δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές με αυτά.

  • 28 Μαΐου 2015, 10:34 | ΝΤΑΦΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Η λογική και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι σε θετική κατεύθυνση. Ειδικά η πρόβλεψη της υπαγωγής και αυτών που είναι σε δικαστική εκκρεμότητα. Όλες οι προσφυγές θα φέρουν αποτελέσματα σε βάρος του Δημοσίου αφού οι έλεγχοι βασίζονται σε αντισυνταγματικές εγκυκλίους και παράνομες μεθόδους υπολογισμού. Επιπλέον η «επιχείρηση» εξόντωσης που είναι σε εξέλιξη, με το νομοσχέδιο αυτό δύνεται η δυνατότητα να σταματήσει και να δοθεί η εξασφάλιση της αρχής της «συνέχειας» σε όλο το εύρος της Δημόσιας Διοίκησης. Σχετικά με τις ενστάσεις που διατυπώνονται αξίζει να αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι όλα αυτά τα εισοδήματα ύποπτα και παράνομα. Η παγκόσμια πρωτοτυπία φορολόγησης των ίδιων εισοδημάτων δύο και τρεις φορές αναγκάζει τους πολίτες σε φυσιολογικές πρακτικές που μόνο εδώ κρίνονται «παράνομες». Η αποκατάσταση των αδικιών είναι ζητούμενο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας. Το ότι θα ωφεληθούν και κάποιοι δεν σημαίνει ότι το σύνολο θα πρέπει να συνεχίσει να ταλαιπωρείται και να διώκεται.!!

  • 28 Μαΐου 2015, 09:26 | sok

    Όσον αφορά τις καταθέσεις της αλλοδαπής πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο χρόνος απόκτησης ή απώλειας της φορολογικής κατοικίας σε σχέση μάλιστα και με τον χρόνο μεταφοράς / κληρονομίας των κεφαλαίων στην αλλοδαπή. Π.χ. είμαι σήμερα κάτοικος Ελλάδας αλλά δεν ήμουν κατά τον χρόνο που μετέφερα / κληρονόμησα τα κεφάλαια ή αντίστροφα.
    Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν αν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 029/030 του εντύπου Ε1 στην ετήσια δήλωση.
    Όσον αφορά τις εγχώριες καταθέσεις, δεν είδα κάποια ευθεία και συγκεκριμένη πρόβλεψη για την φορολόγησή τους με 30%. Αυτό που αναφέρει το σχέδιο είναι «συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για κάθε προσαύξηση περιουσίας» ΧΩΡΙΣ να απαιτεί η περιουσία αυτή ούτε να σώζεται ούτε να είναι κατατεθειμένη σε τράπεζα. (π.χ. αγόρασα ένα ακριβό αυτοκίνητο, το τράκαρα και σήμερα δεν έχω τίποτε). Τι θα ισχύσει; Κάθε προσαύξηση ή μόνο καταθέσεις;

  • 28 Μαΐου 2015, 09:08 | Παντελής Μάνης

    Στο παλίσο της ανοιχτής διαβούλευσης παραθέτω σκέψεις/προτάσεις για την αποκάλυψη και ενσωμάτωση του μαύρου ή άλλου χρήματος.

    Για την επιτυχή διαδικασία αυτής της πρακτικής και άμεσης αποτελεσματικότητας κίνηση, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία εκμεταλλευόμενη τις διάφορες λίστες Ευρωπαϊκών καταθέσεων με ονόματα Γερμανών φορολογούμενων, ανάγκασε τους Γερμανούς φορολογούμενους με καταθέσεις στο εξωτερικό, να αυτοκαρφωθούν στις Γερμανικές αρχές ώστε να αποφύγουν ενδελεχείς φορολογικούς ελέγχους από το κράτος – οι οποίοι όπως είναι γνωστό είναι αυστηρότατοι, δεν επιδέχονται πολλών παρερμηνειών και συνήθως γίνονται αποδεκτοί από τους φορολογούμενους καθώς είναι κοντά στην πραγματικότητα.

    Καθώς οι Γερμανοί αναφέρθηκαν γενικώς σε λίστες καταθέσεων χιλιάδων Γερμανών, κανείς δεν ήξερε αν ήταν μέσα στις λίστες οπότε «εθελοντικά» πήγαν και δήλωσαν τα χρήματά τους, φορολογήθηκαν για αυτά (ο Χένες, Πρόεδρος της Μπάγερν πήγε και φυλακή για το λόγο αυτό), ενώ το κράτος μάζεψε κάποια δις σε φόρους και ενίσχυσε την πληροφόρησή του για τα χρήματα που κυκλοφορούν στη χώρα και έξω από αυτήν.

    Λαμβάνοντας δύο αφορμές, μία ως ανωτέρω και μία από το πρόγραμμα επαναπατρισμού των Κυπριακών κεφαλαίων που ισχύει στην Κύπρο θέλω να φέρω εις γνώση σας και στο τραπέζι της σκέψης, δράσης και αντίδρασης, τόσο την πρακτική της Κύπρου με δικές μου παρατηρήσεις και κυρίως ένα θέμα ΤΑΜΠΟΥ στην Ελλάδα και ιδίως στην Αριστερά, αυτό της κατάργησης μόνο για σήμερα του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (όχι μόνιμα βεβαίως όπως θα εξηγήσω), προτείνω τις ακόλουθες δράσεις/μέτρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων ως εξής.

    Η φορολογική αμνηστία/πόθεν έσχες δεν θα είναι καθολικής ισχύος:

    – πρόταση, η απόφαση επαναπατρισμού κάτω υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις να έχει ισχύ άμεση και να ισχύει για το επόμενο τετράμηνο και μόνο

    Σκοπούς άμεσης και μετρήσιμης επένδυσης

    – πρόταση, οι επενδύσεις αυτές να ξεπερνούν σε ύψος τις 300.000 για αγορές ακινήτων, να ξεπερνούν τις 50.000 € για επενδύσεις Green Field, συμμετοχές σε ΑΜΚ υφιστάμενων εταιριών και νεοφυών , και δεν θα ισχύουν για επενδύσεις σε εισηγμένες. Τα υπολειπόμενα ποσά πλην των επενδύσεων θα τηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς ως κατωτέρω, ενώ όλα τα ποσά θα διακινούνται μόνο από τον ειδικό λογαριασμό επαναπατρισμού ο οποίος να σημειώσω ότι θα πρέπει να τηρείται μόνο σε μία τράπεζα επιλογής του φορολογούμενου.

    Εξόφληση υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα ή το Κράτος και οργανισμούς/φορείς αυτού

    Μακροχρόνιες καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα

    Πρόταση, οι καταθέσεις αυτές με ελάχιστη διάρκεια πέντε χρόνων, θα πρέπει να τηρούνται σε ειδικό λογαριασμό στα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπεται η ανάληψη χρηματικών ποσών 20% ανά έτος κατ’ ανώτερο, εκτός και αν κατευθυνθούν σε επενδύσεις ως ανωτέρω

    – Αγορά κρατικών ομολόγων (χωρίς όριο)

    – όλα τα επαναπατρισμένα κεφάλαια που θα διατηρούνται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στα πιστωτικά ιδρύματα, δεν θα επιτρέπεται μεταφορά τους σε άλλους λογαριασμούς είτε όψεως, προθεσμιακούς, ταμιευτηρίου κλπ και θα συνδέονται άμεσα με τα ανωτέρω στα οποία θα επιτρέπεται η διακίνησή τους

    – τα επαναπατρισμένα κεφάλαια θα φορολογηθούν άπαξ με ποσοστό 10% ενώ τα υπόλοιπα κατατεθειμένα σε λογαριασμούς θα φορολογούνται βάσει των διατάξεων για τους τόκους κεφαλαίων.

    Τα ανωτέρω έχουν διττό στόχο, αφενός να ενισχύσουν άμεσα τα φορολογικά έσοδα (την συνακόλουθη με τον τρόπο αυτό παρακολούθηση και ενεργοποίηση έμμεσα του περιουσιολογίου) και αφετέρου να επαναφέρουν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα που την έχουν άμεση ανάγκη.

    Τέλος, εκτιμώ ότι θα πρέπει να περάσουμε στο δικαιϊκό μας σύστημα την Αμερικάνικη εκδοχή του φορολογικού συμβιβασμού και της κατάχρησης αγοράς για τις περιπτώσεις όπου αυτό εφαρμόζεται– να θυμίσω ότι αξίζει να πάρουμε πίσω τα λεφτά (και είναι πολλά) του κάθε Λαυρεντιάδη, Άκη, των αφεντικών της Energa και λοιπών λουλουδιών και ας κάτσουν μήνες στη φυλακή….

    Με εκτίμηση

    Παντελής Μάνης

  • 28 Μαΐου 2015, 09:39 | Γιάννης Δημητριάδης

    Είναι προκλητικά άδικη η μεταχείριση των καταθέσεων εσωτερικού σε σχέση με τις καταθέσεις εξωτερικού.

    Είναι κάτι που δεν το περίμενα από την παρούσα κυβέρνηση και πιστεύω πως θα αναθεωρήσει.

    (Αυτό που περίμενα είναι να μην κάνει καν κίνηση για νομιμοποίηση μαύρου χρήματος.)

    1) Καταθέσεις στο εξωτερικό έχουν σίγουρα άνθρωποι που έβγαλαν μεγάλα ποσά (100.000 – έως εκατομμύρια ευρώ) ενώ καταθέσεις στο εσωτερικό αφορά πολύ μικρότερα ποσά (10.000 – 200.000 ευρώ το πολύ).

    Οπότε με αυτούς τους συντελεστές επιβραβεύονται οι μεγαλοφοροφυγάδες (μεγαλογιατροί, επιχειρηματίες, μεγαλοδικηγόροι) σε σχέση με τους μικροφοροφυγάδες (υδραυλικοί, ιδιαίτερα μαθήματα, κομμώτριες, αγρότες).

    Θα έπρεπε ο συντελεστής να είναι τουλάχιστον ίσος. Κατά τη γνώμη μου στο 20% αν τα χρήματα πληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

    2) Το 30% στις καταθέσεις εσωτερικού είναι ψηλότερο από τον κανονικό φορολογικό συντελεστή που θα πλήρωνε κάποιος για σχετικά μικρά ποσά (κάτω από 100.000 ευρώ). Οπότε συμφέρει να πάρει το ρίσκο να μη δηλώσει τίποτα και να βγάλει όλα τα χρήματα από την τράπεζα.

    3) Θα έπρεπε να επιβραβεύονται όσοι στήριξαν τις ελληνικές τράπεζες και να τιμωρούνται όσοι έβαλαν σε κίνδυνο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πάντα μιλάμε για χρήματα που προέρχονται από φοροδιαφυγή. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό φαίνεται να αποφασίζεται το ανάποδο.

    4) Φυσικά και θα πρέπει να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο όποιος τελικά κρατήσει να νομιμοποιημένα μαύρα χρήματα στο εξωτερικό. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν 30% ή και ακόμα παραπάνω.

    Η πρόταση μου είναι:

    Φόρος 20% για αδικαιολόγητες καταθέσεις εσωτερικού, μετρητά, και καταθέσεις εξωτερικού που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

    Φόρος 30% για αδικαιολόγητες καταθέσεις εξωτερικού που δεν θα επιστρέψουν Ελλάδα.

  • 28 Μαΐου 2015, 08:45 | Man Kats

    Η διακίωση έρχεται για αυτούς που έβγαλαν τα χρήματά οτυς έξω σε σχέση με αυτούς που στήριξαν το Ελληνικό Τραπεζικό συστημα. Επίσης, δεν διευκρινίζεται τι γίνεται με αυτούς που έχουν χρήματα στην αλλοδαπή και μπορούν να τα δικαιολογήσουν με βάση τα δηλωθέντα εισοδηματά τους. Αυτοι θα χρειάζονται πιστοποιητικό και αν ναι θα επιβαρύνονται για αυτό?

  • 28 Μαΐου 2015, 07:15 | Πλουσής Χαράλαμπος

    Είναι απίστευτο ότι με 15% προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε το μαύρο χρήμα. Είναι σαν να λες σε ένα κλέφτη: ‘Κλέψε και εάν σε πιάσω θα επιστρέψεις μόνο το 15% και θα κρατήσεις το 85% δίνοντας σου και πιστοποιητικό νομιμότητας κι όλας!!!! Εάν δε σε πιάσω θα καρπωθείς το 100%’. Επομένως σε μια κλοπή το χειρότερο σενάριο είναι να κρατήσεις το 85% των χρημάτων που έκλεψες και το καλύτερο το 100%.

  • 28 Μαΐου 2015, 03:19 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ντροπή τέτοια διακριση 15 για τους έξω και 30 για τους μέσα .είναι τουλάχιστον προκλητική και άδικη.όποιο και να είναι το ποσοστό ίδιο για όλους

  • 28 Μαΐου 2015, 01:48 | Σοφία

    Για μια ακόμη φορά οι αποφάσεις του υπουργείου οικονομικών είναι προς την κατεύθυνση να ευνοηθούν αυτοί που φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό με φόρο 15% χωρίς να τους ενδιέφερε αν εκείνη τη στιγμή γονάτιζε η χώρα και στερούνταν πολύτιμη ρευστότητα και μάλιστα χωρίς να έχουν την υποχρέωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων αυτών. Απ’την άλλη αυτοί που κράτησαν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα, ακόμα και με το ρίσκο ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας «επιβραβεύονται» με διπλάσιο φόρο 30% και απειλούνται με αναδρομικούς ελέγχους σε βάθος δεκαπενταετίας και μάλιστα χωρίς να έχουν υποχρέωση από τη φορολογική νομοθεσία να τηρούν στοιχεία σε τέτοιο βάθος χρόνου. Πιστεύετε κύριοι του υπουργείου οικονομικών ότι αυτό είναι δίκαιο;

    Σας θυμίζω ότι και στο παρελθόν ανάλογες χαριστικές ρυθμίσεις είχαν θεσπιστεί μόνο για τα κεφάλαια εξωτερικού με τον νόμο Αλογοσκούφη με φόρο 3%-8% και με το νόμο Παπακωνσταντίνου με φόρο 5%-8% και ποτέ για τις καταθέσεις του εσωτερικού.

    Νομίζω ότι πρέπει να άρεται αυτήν την αδικία και να θεσπίσετε τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό φορολόγησης και για τα κεφάλαια εσωτερικού όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης αλλά και για να δώσετε ισχυρό κίνητρο σε ολους τους φορολογουμένους γιατί πιστεύω ότι θα είναι πλέον η τελευταία ευκαιρία όλων να δηλωθεί το παρελθόν να γίνει ένα σωστό περιουσιολόγιο αλλά και για να εισπράξει το κράτος περισσότερα έσοδα.

    Από εκεί και πέρα όσοι φορολογούμενοι δεν πράξουν το σωστό αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

  • 27 Μαΐου 2015, 23:25 | ΚΡΙΣ

    Το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει κάτι που λέγεται ισότητα και ισονομία….Γιατί εγώ που έχω καταθέσεις εντός να φορολογηθώ με συντελεστή διπλάσιο απ αυτόν που είναι εκτός? Επίσης εγώ που τα έχω εδώ πληρώνω κανονικά και την φορολογία για τους τόκους (παρακράτηση στην πηγή τους). Στο εξωτερικό δεν υφίσταται κάτι τέτοιο….Δηλαδή 30% και επιπλέον και 15 % που μου έχει ήδη παρακρατηθεί.
    Επίσης πως μπορώ εγώ να υπολογίσω τι είναι αδήλωτο και τι είναι δηλωμένο? Και ποιος μου εγγυάται ότι σε οποιοδήποτε έλεγχο μου πουν ότι αυτό που με βάση τις αναλώσεις εγώ θεωρώ ότι είναι δηλωμένο οι υπάλληλοι μου το βγάλουν αδήλωτο? Επίσης και εαν εγώ είχα τα χρήματα στο εξωτερικό και τα έφερα στο εσωτερικό? θα πληρώσω μήπως 15 % για το ποσό που είχα έξω και άλλα 30 % για το ποσό που είχα μέσα….Αξιότιμοι κύριοι του Υπουργείου το θέμα θέλει πολύ συζήτηση και εξειδίκευση….

  • Το γεγονός πως η χώρα έχει ανάγκη ρευστού είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά να έχουν την ευκαιρία να «ξεπλύνουν» επίσημα τα μαύρα του εξωτερικού πληρώνοντας μόνο 15%, είναι απλά ανήθικο. Το κόστος για ξέπλυμα μέσω εταιρειών – μετοχών – παραγώγων είναι τουλάχιστον 20% και διακινδυνεύοντας να «πιαστούν» κι εσείς τους κάνετε δώρο νομιμοποίηση; Ακόμα και οι προηγούμενοι είχαν ξεκινήσει την κουβέντα από το 25% και ήταν και δικοί τους οι περισσότεροι!

  • 27 Μαΐου 2015, 22:05 | Νίκος

    Έλληνας μόνιμος κάτοικος εξωτερικού που δεν φορολογήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα εντός Ελλάδος και ούτε είχε ποτέ εισδήματα ή περιουσιακά στοιχεία σε αυτήν, ενώ δεν διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ:
    Υποθέτουμε ότι έχει χρήματα σε τράπεζα του εξωτερικού προερχόμενα από διεθνή εμορική δραστηριότητα, τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ και πουθενά.
    Επιθυμεί λοιπόν να φέρει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα είτε για προσωρινά είτε και μόνιμα και πλέον να δύναται να τα μεταφέρει ελεύθερα σε όποια τράπεζα εξωτερικού επιθυμεί, πιθανόν και στην χώρα διαμονής και φορολόγησης του.
    Μπορεί να ενταχθεί στον παρόντα νόμο ?
    Και αν αυτό συμβεί θα του χορηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο βεβαίωση φορολόγησης των χρημάτων ώστε να μην φορολογηθεί ξανά στην χώρα διαμονής του, αν κάποτε να μεταφέρει εκεί ?
    Ίσως μία σχετική παράγραφος στον νόμο θα δημιουργούσε πρόσθετα φορολογικά έσοδα για το κράτος και παράλληλα αύξηση ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.
    Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί ομογενείς που θα ανταποκριθούν, αφού βέβαια λάβουν και την ανάλογη ενημέρωση από τις πρεσβείες μας.

  • 27 Μαΐου 2015, 22:29 | Alkis

    Πιστεύω ότι όλες οι περιπτώσεις δεν ειναι ιδιες, οποτε πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία (μη δηλωμένες γονικές παροχές-κληρονομιές,λαθρεμπόριο,μίζες απο δημόσιο χρήμα κλπ.)

  • 27 Μαΐου 2015, 21:37 | Αλέξανδρος Raskolnick

    Όμως εμείς θυμόμαστε, δεν έχει περάσει δα και τόσος πολύς καιρός από τότε, ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, σε μια από τις δεκάδες συνεντεύξεις του, του προηγούμενου καιρού, είχε δηλώσει επί λέξει:

    «Έχουμε τώρα πια, μια πολύ καλή βάση δεδομένων και γνωρίζουμε ακριβώς το ποσά των κεφαλαίων που μεταφέρονται από την Ελλάδα και κατατίθενται σε λογαριασμούς στην Ευρώπη ή σε άλλα μέρη του κόσμου. Τουλάχιστον, αυτό μου λένε οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Θα γνώριζα τα ακριβή στοιχεία αν δεν ήμουν αναγκασμένος να περνώ τον χρόνο μου ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη και ικετεύοντας για περισσότερο ζωτικό χώρο. Έχουμε περιπτώσεις όπως αυτήν κάποιου που τα τελευταία χρόνια, μετέφερε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια δηλώνει εισόδημα της τάξης των πέντε χιλιάδων ευρώ. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό? Οι κατάλογοι αυτοί υπήρχαν, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν.»

    Είχαμε μείνει στις προηγούμενες δηλώσεις και τις διακηρύξεις για αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου κι ελπίζαμε ότι όταν ο Πρωθυπουργός και οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί του αλωνίζανε την Οικουμένη, αναζητώντας πίστωση χρόνου και άλλες πιστώσεις, ο αρμόδιος κι επιφορτισμένος με το έργο της πάταξης της διαφθοράς υπουργός Επικρατείας, δούλευε σιωπηλά, μεθοδικά και αποδοτικά για την αποκατάσταση της κοινωνικής ομαλότητας και της φορολογικής νομιμότητας που τόσο βάρβαρα έχουν ανέκαθεν παραβιαστεί στην Ελλάδα.

    Ω, ναι, μεγάλη η απογοήτευση για όλους εμάς που επιμένουμε από παλιά, ότι λεφτά υπάρχουν!

    Λεφτά υπάρχουν, όπως πολύ σωστά σημείωνε στη συνέντευξή του, ο Γιάννης με το ένα «νι», κι εμείς θα υπερθεματίσουμε, λέγοντας ότι οι περισσότερες λεπτομέρειες είναι καταγεγραμμένες και τα ίχνη ανεξίτηλα χαραγμένα εκεί, στα κιτάπια της Τράπεζας της Ελλάδας και στις ηλεκτρονικές φυλλοστόκες των πτωχών μας εμπορικών τραπεζών, αφού πολλοί από τους φοροδιαφεύγοντες, τους φοροαποφεύγοντες και τους άλλους χρυσοδάχτυλους, ζούσαν ανέκαθεν ζωή χαρισάμενη κι αμέριμνη, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να καλύπτουν τις πράξεις τους, βέβαιοι ότι δεν επρόκειτο ποτέ να ελεγχθούν για τα ανομήματά τους.

    Λεφτά υπάρχουν αρκετά και ο παράνομα κι αφορολόγητα αποθησαυρισμένος πλούτος είναι ανυπολόγιστος και καλό θα ήταν να υπολογιστεί κάποια στιγμή και σύντομα. Ας μας έλειπαν καλύτερα, σε τέτοιες εποχές φοβερής ανέχειας κι ανάγκης, οι συζητήσεις για άφεση αμαρτιών αυτών που όλα αυτά τα χρόνια έτρωγαν μέχρι σκασμού, βουτώντας τις βρώμικες χερούκλες τους στο δημόσιο κορβανά.

    Ακόμα χειρότερα, όταν η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή και η ποικιλότροπη καταλήστευση των δημόσιων ταμείων, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που η Ελλάδα περιήλθε σε αυτή τη δεινή θέση κι έπεσε σε αυτόν τον οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό βούρκο, μέσα στον οποίο βουλιάζουμε όλοι μας την τελευταία πενταετία.

    Η ιδέα αυτού του ανέντιμου συμβιβασμού είναι απαίσια κι έχει στο κάτω-κάτω της γραφής και μιαν έντονη ηθική πτυχή το θέμα, αφού η προτεινόμενη αυτή συγχώρεση, κατασπαράσσει τις ελπίδες μας για απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, που τόσο πολύ μας έχει λείψει και που τόσο πολύ ελπίσαμε, μετά τις 25 Ιανουαρίου, ότι θα άρχιζε να αποκαθίσταται.

    Κυρίως, ένα τέτοιο μέτρο, μπορεί να ταιριάζει στη λογική πολιτικών κλόουν όπως ο Καβαλιέρε που κάποτε εφάρμοσε αυτήν τη μέθοδο στην Ιταλία, αλλά καθόλου δεν μπορεί να ταιριάζει στη λογική μιας κυβέρνησης που με λάβαρο την εντιμότητα, ευαγγελίζεται ένα νέο ξεκίνημα για την καθημαγμένη Ελλάδα.

    Είναι κρίσιμες οι στιγμές κι ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι και να το ξέρετε κυρίες και κύριοί μου καλοί της κυβέρνησης∙ κι έτσι όπως έχει φωλιάσει ο ζόφος στις ζωές μας, τι να κάνομε, θα το φάμε κι αυτό το άδικο, αν μας το σερβίρετε, αλλά πώς να το χωνέψομε, που είναι αχώνευτο?

    Επιτέλους, οφείλετε να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε την εξουσία που όλοι εμείς σας της παραδώσαμε με την ψήφο μας και ότι πρέπει πια να αρχίσετε να την εξασκείτε αυτήν την εξουσία, ακριβώς όπως υποσχεθήκατε, προς όφελος των πολλών και όχι υπέρ της προστασίας και της ασυλίας των ολίγων.

    Κοντολογίς, οφείλετε να πείσετε εαυτόν πρώτα απ’ όλους κι ύστερα να πείσετε κι όλους εμάς, την ελληνική κοινωνία, ότι δεν το έχετε χαμένο το παιχνίδι, πριν ξεκινήσετε καλά-καλά να το παίζετε…

  • 27 Μαΐου 2015, 21:08 | Παντελής Πεταλάς

    Προσωπικά εχω να πώ ενα πράγμα:Αυτή η Κυβέρνηση της Αριστεράς, της ανατροπής δεν περίμενα ποτέ να » χαϊδολογάει» ολους αυτούς τους απατεώνες, αυτά τα λαμόγια, τους » οφσοράκηδες » και να τους λέει με λίγα λόγια : ελάτε ρε παιδιά,δώστε κάτι(15% – 30% )απο τα » μαύρα σας » και τα υπόλοιπα….. είναι εντάξει, καθαρά…….( Σαν δεν ντρεπόμαστε )και αφήστε τα κορόϊδα, τους συνεπείς τους νόμιμους να πληρώνουν κανονικά!! ΝΤΡΟΠΗ Εγώ αυτή την Αριστερά δεν θα την ανατρέψω οχι αλλά θα την ΑΛΛΑΞΩ, ναι θα την αλλάξω και είμαστε πολλοί που το θέλουμε αυτό. Φροντίστε λοιπόν ν’ αλλάξετε αυτό το νομοσχέδιο και φερθείτε σαν Αριστεροί δεν έχετε το δικαίωμα να ξεφτιλίζετε την Αριστερά, κανένα δικαϊωμα και μην φοβάστε οσο έχετε το λαό δίπλα σας. Να φοβάστε να μην έχετε το λαό απέναντί σας.

  • 27 Μαΐου 2015, 20:36 | ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ

    ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ ΚΥΡΙΟΙ-ΕΣ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ. ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 15,30 ΚΑΙ 100% .? ΔΗΛ. ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ-ΚΛΕΨΙΜΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ Η ΜΕΡΚΕΛ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ?ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΗΛ. ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ? ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ 1 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ? ΔΗΛ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΟΣΑ ΘΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΜΕ? ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ? ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΛΑ? ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥΣ Κ.Λ.Π. ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΣΤΟ 100% ΔΗΛ. ΤΟ ΦΟΡΟ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ 15% ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ(ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ,ΔΙΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ .ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΤΕ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ 30%.? ΟΠΟΙΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΣΤΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ.ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΛ. ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ-ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΔΗΛΩΘΕΝΤΑ 4.000€/ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΘΕΣΕΙΣ 4-5 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ !!
    ΤΕΛΟΣ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ 1 ΤΕΤΟΙΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ. ΔΗΛ. ΑΝ ΕΓΩ ΕΧΩ ΣΥΝΟΛΟ 2.000 ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ 4 ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΣΤΕΙΛΕΙ 2.000*4 = 8.000 ΤΟΚΟΥΣ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ. !!!!ΔΗΛ. ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΠΑΛΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ!!ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΦΟΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 8.000,ΜΠΡΑΒΟ ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ …ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΞΥΣΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ?

    ΜΠΟΝΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΑΛΛΙΩΣ Α) ΘΑ ΤΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ Β)ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Κ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ.ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΔΙΝΑΝ ΘΑΛΑΣΟΔΑΝΕΙΑ 500 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΔΕ ΓΥΡΙΣΑΝ ΠΟΤΕ.ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ OFF SHORE ΤΟΥΣ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ.

  • 27 Μαΐου 2015, 20:20 | ΝΙΚΟΣ

    Η φορολόγηση με 15%των καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι μέτρο απαράδεκτο. Επί πλέον το γεγονός οτι δεν ερευνάται ο τρόπος απόκτησης των χρημάτων είναι σκάνδαλο, είναι επιβράβευση των διαχρονικά επιτείδιων κι αποτελεί ΠΡΟΣΒΟΛΗ σε βάρος του λαού.Προσωπικά είμαι ένας από τους γιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονται και ζούν μόνο απο το μισθό τους, όταν κάποιοι άλλοι <> έχουν σήμερα καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε Ελλάδα κι εξωτερικό.Αν όλοι αυτοί δεν ερωτηθούν που τα βρήκαν, τότε οι βλάκες θα είμαστε πάλυ εμείς. Σύντροφοι είμαι ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, συγνώμη αλλά δεν λέγαμε τέτοια πράγματα όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, αλήθεια τι λέει το κόμμα γιά αυτό το θέμα, τι λέει η κοινοβουλευτική ομάδα.Ετσι απλά θα νομιμοποιήσουμε τον κάθε είδους απατεώνα και θα το καταπιούμαι σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Σύντροφοι ο Σύριζα είναι σήμερα η πρώτη Κυβέρνηση της αριστεράς,όμως αυτό δεν φτάνει, το ζητούμενο είναι ο Σύριζα να γίνει μιά αριστερή Κυβέρνηση. ευχαριστώ

  • 27 Μαΐου 2015, 20:25 | Ξενοφων

    Tο έχετε ξανακάνει με τους ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ – φυσικά πρόσωπα ,
    στους οποίους κουρέψατε το 53,5% των αποταμιεύσεων τους.
    Τον σφάλμα των ομολογιούχων λοιπόν ήταν ότι ΔΕΝ έστειλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.
    Θα κουρέψετε και τις υπόλοιπες οικονομίες τους, που έχουν στην Ελλάδα , με 30%????
    Γιατί φορολογείτε με 15% όσους τα έστειλαν στο εξωτερικό , και με 30% όσους κρατάμε ζωντανό το τραπεζικό σύστημα και τροφοδοτούμε μισθοδοσία Δ.Υ. και Βουλευτών ???
    Υπαρχουν μελη και στελέχη κομμάτων , που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό ?
    Δεν αφορά το Ελληνικό Κράτος, ο ΤΡΟΠΟΣ που αποκτήθηκαν αυτά τα χρήματα??
    Θελει το 15% ασχέτως τρόπου ? «Εγώ» και ο εγκληματίας, εξισωνόμαστε ?
    Γιατι εγω να φορολογούμε με 26% , και με τον Νόμο αυτό με συμβουλεύετε ευθέως , να κρύβω το εισόδημά μου, και να το στέλνω στο εξωτερικό ??

  • 27 Μαΐου 2015, 20:49 | Μαργαρίτης

    1. Προκλητικά χαμηλός ο συντελεστής 15%. Ουσιαστικά προτρέπει τους φορολογούμενους να αποκρύπτουν εισοδήματα, αφού αν τα είχαν δηλώσει θα είχαν φορολογηθεί με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Με δεδομένα: α) τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων από το 2017-2018 και β) το γεγονός ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να ενταχθεί στα διαρκή εγκλήματα, θα αντιπρότεινα συντελεστή 40%, διαγραφή προστίμων σε όσα ποσά δηλωθούν και προετοιμασία του φορολογικού και δικαστικού συστήματος για διώξεις όσων αποκρύψουν ποσά. Αλλιώς, επαναλαμβάνω, είναι σαν να ανακοινώνεται στους φορολογούμενους ότι η φοροδιαφυγή πριμοδοτείται.
    2. Πολύ σωστές οι απόψεις για χρησιμοποίηση ιδιωτών λογιστών προς όφελος της χώρας.

  • 27 Μαΐου 2015, 20:10 | ΔΑ

    Συμπληρωματικά στο προηγούμενο σχόλιο – πρότασή μου θα ήθελα να προσθέσω, πως ο απλοποιημένος και εννιαίος τρόπος της δήλωσης ηλεκτρονικά θα διευκολύνει και όσους θα ήθελαν να δηλώσουν, αλλά δεν έχουν στη διάθεσή τους επαρκή ή καθόλου στοιχεία για την υποβολή συμπληρωματικών (αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων), ιδιαίτερα για χρήσεις που έχουν ήδη παραγραφεί.
    Την παρατήρηση αυτή την πρόσεξα και σε άλλους σχολιαστές και πιστεύω πως θα αποτελέσει ένα εργαλείο για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του δημοσίου.
    Ακόμα, ο τρόπος αυτός της δήλωσης θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να δικαιολογήσουν και καταθέσεις από παλαιότερα έτη, που τελικά με το μηχανισμό των συμπληρωματικών δηλώσεων θα μείνουν αδήλωτα, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.
    Ευχαριστώ

  • 27 Μαΐου 2015, 20:00 | Makis

    Να φροντίσετε να ξεχωρίζετε τα νόμιμα και αποφορολογημένα χρήματα Ελλήνων καταθέτων στο εξωτερικό από τους φοροφυγάδες γιατί έτσι όπως διατυπώνετε το νομοσχέδιο αφήνει υπονοημένα να πληρώσουν 15% και οι νόμιμοι αλλιώς θα κυνηγηθούν. Υπό αυτή την αυθαιρεσία τα νόμιμα κεφάλαια δεν πρόκειται ποτέ να ξανακινηθούν στην ελληνική αγορά αφού σε κάθε συναλλαγή θα αναζητείται από τις αρχές το «φορολογικό πιστοποιητικό» το οποίο έτσι όπως πάει θα το έχουν μόνο οι κλεφτές που θα πληρώσουν το 15% και θα καθαρίσουν. Αντιθέτως όσοι έχουν χρήματα από π.χ. πωλήσεις οικοπέδων, κοινούς λογαριασμούς κληρονομίας, υπεραξίες από επενδύσεις, κέρδος από συναλλακτικές διαφορές κλπ… (όλα αφορολόγητα) θα βρεθούν με το στίγμα του «φοροφυγά» και απλά ούτε το 15% θα πληρώσουν σε κάτι που είναι νόμιμο αλλά ούτε θα χρησιμοποιήσουν – φέρουν ξανά στην Ελλάδα ποτέ τα κεφάλαια τους. Ουσιαστικά πρέπει να δημιουργηθεί μέριμνα ώστε να ξεχωρίζεται ο νόμιμος καταθέτης από τον φοροφυγά αλλιώς για άλλη μια φορά η ρύθμιση αυτή τηρώντας οριζόντιο χαρακτήρα και καίγοντας μαζί με τα ξερά και τα χλωρά, απλά θα αποτύχει.
    Προτείνω συγκρότηση βάσης δεδομένων «ανάλωσης κεφαλαίου – πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογουμένους σε βάθος 15ετίας με στοιχεία της ΓΓΔΕ ΓΓΠΣ (δηλώσεις που έχουν υποβληθεί) σε ειδική εφαρμογής στο TaxisNet όπου όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση στο πόθεν έσχες τους. Όπου υπάρχουν ελλείψεις να δοθεί δυνατότητα υποβολής στοιχείων για εισοδήματα που δεν είχαν καταχωρηθεί, ενώ για όσους έχουν φοροδιαφύγει δεν χρειάζονται πολλά στοιχεία ούτως η άλλως και απλά θα υποβάλλουν σχετική δήλωση για την πληρωμή του 15% η 30% αντίστοιχα.

  • 27 Μαΐου 2015, 19:44 | ΔΑ

    Θεωρώ υπερβολική και εκβιαστική τη διαφορά 15% και 30% σε βάρος αυτών που κράτησαν τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα, στηρίζοντας ουσιαστικά τις εγχώριες τράπεζες και την Ελληνική οικονομία, με το ιδιοτελές πρόσχημα, ότι τους έχετε στο χέρι με τα δεδομένα που διαθέτετε των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα εξωθείτε, ουσιατικά, τους Έλληνες να βγάζουν τα κεφάλαιά τους, νόμιμα ή παράνομα, στο εξωτερικό.
    Το πάθημα των φοροφυγάδων «πατριωτών», που μάλλον αντιμετωπίζονται ως κορόιδα, θα γίνει μάθημα.
    Επιπρόσθετα, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να κάνει σαφέστερα τα παρακάτω:
    1. Ποιες κυρώσεις αίρονται στην οικειθελή δήλωση, γιατί αν αρθούν μόνο οι φορολογικές και παραμείνουν οι ποινικές, στην πραγματικότητα απευθύνεσθε σε ηλίθιους και τους προτρέπετε να αυτοαποκαλυφθούν.
    2. Ποιες φορολογικές χρήσεις, θα αφορούν οι αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις και φαντάζομαι δεν θα αφορούν αυτές για τις οποίες έχει παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου για καταλογισμό φόρων.

    Πρόταση
    1. Για τις καταθέσεις του εξωτερικού καθιέρωση δυο συντελεστών, ανάλογα αν οι καταθέσεις θα επαναπατρισθούν ή όχι.Πχ 15% σε περίπτωση μη επαναπατρισμού και 10% σε περίπτωση επαναπατρισμού ως κίνητρο για την αυτοχρηματοδότηση της ρευστότητας των Ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την επιστροφή του 5% κατά τοπν επαναπατρισμό τους.
    2. Για τις καταθέσεις του εσωτερικού καθιέρωση του ίδιου συντελεστή του 15% για λόγους ισονομίας.
    3. Και στις δύο περιπτώσεις στα κεφάλαια που θα δηλωθούν θα πρέπει να αφορούν συγκεκριμένες φορολογικές χρήσεις. Πχ 100.000 € από τις φορολογικές χρήσεις 2005, 2006 και 2008.
    Στην περίπτωση αυτή γίνεται εννιαία η διαδικασία καταθέσεων εξωτερικού και εσωτερικού,απλουστεύεται και δεν απαιτείται υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής συμπληρωματικής δήλωσης, χωρίς να χάνεται στην αοριστία η χρονική προέλευση του κεφαλαίου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του σχεδίου νόμου με τις καταθέσεις του εξωτερικού.
    Ευχαριστώ

  • 27 Μαΐου 2015, 19:58 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Να μην δηλώσει κανείς τίποτε. Να μην υπάρξει ούτε μία έκπτωση, αντίθετα να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες στις υπηρεσίες ώστε οι καταθέσεις να βρεθούν και να φορολογηθούν με τα ανάλογα πρόστιμα…
    Είναι ντροπή το κράτος να μη θέλει να εντοπίσει τους υπαίτιους της τωρινής κατάστασης.
    Αναδιάρθρωση των οικονομικών υπηρεσιών είναι η μόνη έντιμη και αποδοτική λύση.

    1. Οργάνωση των υπηρεσιών και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού.
    2. Ριζική ανακατανομή προσωπικού σε επίπεδο Δ/ντων και πάνω.
    3. Ο ΓΓ του υπουργείου οικονομικών να είναι θέση εξέλιξης και όχι θέση διορισμού του εκάστοτε υπουργού.
    4. Καμία παρέμβαση σε ελέγχους από υπουργούς, υφυπουργούς και όλους τους υπόλοιπους που τριγυρνάνε στα υπουργεία.

    Αυτή είναι η λύση, μόνιμη και αποτελεσματική… Θα πάρει λίγο παραπάνω αλλά τα αποτελέσματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα και διαρκή.

  • 27 Μαΐου 2015, 19:49 | ΧΑΡΗΣ ΔΡΙΚΟΣ

    Κρίμα!!! με αντισυνταγματική ρύθμιση κάνετε πλάτη στους κατασκευαστές που πουλούσαν στην αντικειμενική αξία ακίνητα και έπαιρναν τα διπλάσια μαύρα!!! Δεν θέλετε να τους πιάσετε γιατί ενώ μπαίνουν αυτόματα οι τόκοι των καταθέσεων στο Ε1 κάνετε πως δεν μπορείτε να διασταυρώσετε τις καταθέσεις στην Ελλάδα με τα εμβάσματα που έστελναν στη UBS.

    Ποιος να πιστέψει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάθε εβδομάδα 500 ελέγχους
    ξεκινώντας από τα υψηλά βαλάντια. Ετησίως θα γίνονταν 25.000 έλεγχοι και τα έσοδα θα ήταν υπερδιπλάσια από την αντισυνταγματική ρύθμιση που προσπαθείτε να περάσετε..

    Ειλικρινά σας έντιμος φορολογούμενος διαχρονικά ντρέπομαι.

  • 27 Μαΐου 2015, 19:54 | ΝΑΝΝΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

    ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ,ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΟΠΕΔΩΘΕΙ.
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
    ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ 26% ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ
    ΜΕ 15%¨?
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕ 30%.

  • 27 Μαΐου 2015, 18:39 | ΤΑΣΟΣ

    Είναι λογικότατο και απαραίτητο ο συντελεστής για τα χρήματα του εξωτερικού που θα επιστρέψουν να μην είναι πάνω απο 15% πάντως αλλιώς δεν πρόκειται να τα φέρουν στο εσωτερικό.

    Στο εσωτερικό είναι δίκαιο και σωστό να εφαρμοστεί ο ίδιος συντελεστής.

    Προτείνω μια διαβάθμιση της κλίμακας για τα του εξωτερικού π.χ.
    α)15% εφόσων τα επαναπατρίσουν ή επενδύσουν στο εσωτερικό ,
    β)20%-24% αν φέρουν π.χ.το 50%/40%/30%/20%/10% αυτών που θα δηλώσουν σαν αποκαλυφθέντα κεφάλαια και
    γ)25%+ αν τα αφήσουν στο εξωτερικό.

    Προυποθέσεις:
    i) Ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας (διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ κτλ-γιατί πρίν γίνει αυτό δεν έχει νόημα η ψήφιση του μέτρου).
    ii)Πλήρης αμνηστία αν επιλέξουν ένα απο τα α),β),γ) αλλά και κυνήγι αν δεν επιλέξουν ένα απο αυτά.(4.του κειμένου σας).
    iii) Λίγες δόσεις για αυτούς που θα το επιλέξουν γιατί εφάπαξ πληρωμή δύσκολα θα επιλέξει κάποιος.

    Ευχαριστώ.

  • 27 Μαΐου 2015, 18:44 | Άρης

    1) Κατ’αρχήν το 15% είναι υπερβολικά μικρό. Θα πρέπει το αδήλωτο εισόδημα να φορολογηθεί κανονικά και με πρόστιμο όσο προβλέπει ο νόμος. Αλλιώς μιλάμε για μεγάλη αδικία σε βάρος των μόνιμων «κορόιδων». Άντε να δοθεί κάποια έκπτωση στο πρόστιμο ως κίνητρο. Μέχρι εκεί!

    2) Να ληφθεί υπ’όψη η συμφωνία Ε.Ε.-Ελβετίας για άνοιγμα όλων των λογαριασμών το 2018. Υπό το φως της συμφωνίας αυτής θα σπεύσουν οι περισσότεροι να δηλώσουν τα χρήματά τους. Εκτός αν θέλουν να ρισκάρουν τοποθέτηση σε εξωτικούς «παραδείσους».

    3) Να ψηφιστεί ταυτόχρονα ότι, για όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση, θα υπάρξει πρόστιμο ίσο με 100% για οποιαδήποτε αδήλωτα εισοδήματα αποκαλυφθούν, δηλαδή θα κατάσχονται τα εισοδήματα αυτά. Δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να ψηφιστεί κάτι τέτοιο. Ας τελειώνουμε με την απάτη πια!

  • 27 Μαΐου 2015, 18:52 | Δημήτριος Νικολιδάκης

    Σωστό μέτρο που θα μπορούσε να φέρει έσοδα αλλά και ανάπτυξη καθώς δεν θα φοβούνται οι πολίτες την εφορία για να κινήσουν τα κεφάλαια τους για αγορά ακινήτων και την διενέργεια επενδύσεων στην Ελλάδα. Πολλά ποσά που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι φορολογικά νόμιμα, προέρχονται από κληρονομιές δεκαετιών, υπεραξίες και νόμιμα απαλλαγμένες από την εφορία επενδύσεις. Αλλά το αντικίνητρο του ελέγχου και μάλιστα με αυθαίρετα κριτήρια όπου πρέπει να αποδείξεις πως δεν είσαι ένοχος, εμποδίζει την κίνηση τους. Αντίθετα το μέτρο αυτό θα μπορούσε να άρει τον φόβο της κίνησης των κεφαλαίων με αντάλλαγμα το 15%.

    Έχω τρείς παρατηρήσεις:

    1) Παρ. 1. Προτείνω να περιληφθούν όχι μόνο οι τρέχοντες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος αλλά και αυτοί παλαιοτέρων ετών καθώς τυχόν απόδημοι θα εκμεταλλευθούν το μέτρο για να δηλώσουν και να επιστρέψουν κεφάλαια στην Ελλάδα. «Φυσικά πρόσωπα ή νομικά ή νομικές οντότητες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας κατά το τρέχον ή παρελθόντα φορολογικά έτη, μπορούν να δηλώσουν έως τις…»

    2) Παρ. 4. Σε παλαιότερες ρυθμίσεις οι αρχές διενεργούσαν μελλοντικούς ελέγχους καταλογίζοντας πρόστιμα αγνοώντας τα ποσά που δηλώθηκαν κατά προηγούμενους επαναπατρισμούς. Τα κεφάλαια δηλαδή είχαν νομιμοποιηθεί, αλλά η αρχική τυχόν φορολογική υποχρέωση που τα δημιούργησε όχι. Αυτό είναι οξύμωρο και νομικά τρωτό. Προτείνω να ξεκαθαρίσει τι νομιμοποιήται με το 15% και τι όχι: «Δεν επιτρέπεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου από μόνο το γεγονός τι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπέβαλε δήλωση της παραγράφου 1 του παρόντος, εκτός εάν προκύψουν νέα στοιχεία σύμφωνα με το
    άρθρο 25 του 4174/2013. Σε περίπτωση ελέγχου, από τυχόν αποκρυβήσα φορολογική ύλη που καταλογίσει ο έλεγχος, αρχής γενομένης από το παλαιότερο ελεγχόμενο έτος, αφαιρείται προοδευτικά το δηλωθέν ποσό της παρ. 1, καθ’ ότι θεωρείται ότι αυτό έχει νομιμοποιηθεί με τις διατάξεις του παρόντος.»

    3) Σχετικά με τις αναδρομικές δηλώσεις των παραγράφων 7-8 για κεφάλαια εσωτερικού, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν έχουν αναλυτικό αρχείο ούτε είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους υπολογισμούς για το τι θα μπορούσε να τους καταλογίσει η εφορία κάθε χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια με τις «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» . Αντίθετα κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να ορισθεί πως με την καταβολή φόρου 15% για την καθαρή προσαύξηση της περιουσίας ως αυτή είχε στις 31.12.2015 σε σχέση με αυτή στις 31.12.1999, ο φορολογούμενος απαλλάσσετε από φόρους που θα καταλογίζονταν με τις «έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού εισοδήματος», καθώς και από μελλοντικούς καταλογισμούς παραβάσεων μέχρι του δηλωθέντος ποσού.

  • 27 Μαΐου 2015, 17:54 | ΜΠΟΥΤΖΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    Α) ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 15% ΕΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ 10% ΕΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    Β) ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΟΣ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΟΥ 30%. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΥΓΑΔΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΘΟΥΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 10%.
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 10% ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΘΕΙ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ α) ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 8% ΚΑΙ β) ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΕ 10% ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΤΑ 50% ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΗ.

  • 27 Μαΐου 2015, 17:56 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ

    Να εκφραστεί ΡΗΤΑ η επιφύλαξη του Δημοσίου για κατάσχεση του συνολικού δηλωθέντως ποσού αν αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι τα χρήματα είναι αποτέλεσμα εγκληματικών ενεργειών!

  • 27 Μαΐου 2015, 17:37 | κωστας

    ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2008 ΤΟ 30% ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10%.ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΑΙΩΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟΥΝ.ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΕΙΡΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ.

  • 27 Μαΐου 2015, 17:33 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Βρίσκω απαράδεκτο άνθρωποι που με τις πράξεις τους ζημίωσαν το Ελληνικό Κράτος και τους Έλληνες πολίτες ξαφνικά να αντιμετωπίζονται με αυτό τον χυδαίο και αποκρουστικό για εμένα όσο και για πολλούς ακόμη τρόπο.Είναι κάτι πρωτοφανές αυτό που θέλετε σαν υπουργείο οικονομικών να περάσετε.Μαύρα χρήματα τα οποία δεν ξέρουμε από που έχουν προέλθει και ούτε καν θα μπείτε στον κόπο να ψάξετε να φορολογούνται με συντελεστή 15 % στο εξωτερικό και με 30 % στο εσωτερικό.Σαν να μην φτάνει αυτό , το ότι θέλετε να φορολογήσετε με χαμηλότερο συντελεστή τα μαύρα αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό και μάλιστα με τον μισό συντελεστή από ότι θέλετε να φορολογήσετε μαύρα και αδήλωτα χρήματα στο εσωτερικό , αυτά τα χρήματα νομιμοποιούνται και δεν έχουν καν την υποχρέωση να τα επιστρέψουν στην χώρα μας.Με λίγα λόγια λέτε ένα τεράστιο μπράβο σε όλους αυτούς που τα χρήματα τους μπορεί να είναι από μίζες και εμπόριο όπλων,μέχρι και εμπόριο λευκής σαρκός και ναρκωτικά.Όλα αυτά χάρη στην οικονομική κρίση που περνάμε μοιάζουν το λιγότερο αποκρουστικά,όσο και κατά την γνώμη μου παράνομα.Διότι αυτούς που μας έφεραν σε αυτήν την θέση τους επιβραβεύουμε ενώ όσους είναι συνεπής με την φορολογία τους τους θεωρούμε ουσιαστικά βλάκες.Αυτό που πάει να γίνει είναι καθαρό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο να συμβεί μπροστά στα μάτια μας.Ξεκινήστε τους ελέγχους για να πιαστούν αυτοί που ζημίωσαν την χώρα μου και μην προχωρήσετε σε αυτή την άθλια ρύθμιση.Υπάρχουν λύσεις.Αυτό που πάει να γίνει εδώ είναι βρώμικη μπίζνα.

  • 27 Μαΐου 2015, 17:12 | ΡΑΝΙΑ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ,ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΥΓΑΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΤΩΡΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 15%,ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΦΟΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ ΔΗΛΑΔΗ 30%.

    α.Ειναι σαν να επιβραβευονται αυτοι που εβγαλαν τα χρηματα τους στο εξωτερικο
    β. θα ειναι σαν να τιμωρούνται οσι αφησαν τα χρηματα τους στην Ελλαδα
    γ. θα ειναι αντικινητρο για αποταμιευσεις στο εσωτερικο της χωρας

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    ο φορος θα πρεπει να ειναι ισος αν οχι μικροτερος στους εγχωριους τραπεζικους λογαριασμούς

  • 27 Μαΐου 2015, 16:52 | Θανάσης

    Ο όρος ισονομία δεν επιδέχεται διασταλτικές ερμηνείες .
    Στα πλαίσια λοιπόν της ισονομίας θα πρέπει και οι «εγχώριες» καταθέσεις να φορολογηθούν με τον ίδιο συντελεστή που θα φορολογηθούν και οι καταθέσεις του εξωτερικού. Εάν υπάρξει διάκριση τότε σίγουρα θα πρέπει οι «εγχώριες» καταθέσεις να φορολογηθούν με μικρότερο και όχι με μεγαλύτερο συντελεστή , για δύο λόγους:
    1. Οι καταθέτες εξωτερικού σε αντίθεση με τους «ημεδαπούς» ανήκουν κατά τεκμήριο σε υψηλότερες εισοδηματικά τάξεις , άρα μια προνομιακή για αυτούς φορολόγηση θα ενισχύσει το αίσθημα κοινωνικής αδικίας και διακρίσεων.
    2.Δεν θα πρέπει να «επιβραβευτούν» αυτοί που με την συγκεκριμένη τους συμπεριφορά υπονόμευσαν το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας

  • 27 Μαΐου 2015, 16:39 | ΑΚΗΣ

    Η φορολόγηση με συντελεστή 15% των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό, είναι απαράδεκτη, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις φορολογείται με την κλίμακα του αρθ.15 του Ν.4172/2013 και το κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται με την κλίμακα του αρθ. 29 του Ν.4172/2013. Επιπρόσθετα, το ότι δεν ερευνάται ο τρόπος απόκτησής τους, αλλά αντίθετα τα ποσά λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων και την απόκτηση περιουσικών στοιχείων των άρθ. 32 και 34 του Ν.4172/2013, είναι τουλάχιστο προκλητικό και αν τελικά γίνει νόμος του κράτους θα πρέπει να παραληφθεί. Δηλαδή δεν εξετάζεται αν τα εν λόγω εισοδήματα είναι προϊόν εγκληματικης ενέργειας!!! Χωρίς να διαθέτω τα απαιτούμενα στοιχεία, όμως θεωρώ ότι είναι κοινή πεποίθηση, ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό, προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες (εμπόριο ναρκωτικών, διαφθορα-μίζες, πορνεία).

  • 27 Μαΐου 2015, 16:03 | Μιχάλης

    Δηλαδή αν κάποιος έχει παράνομες καταθέσεις, έχοντας κερδίσει χρήματα από εμπόριο όπλων, ναρκωτικά, με το νομοσχέδιο αυτό πληρώνει το 30% του ποσού και όλα καλά; Έτσι θα καταπολεμήσετε τους βαρόνους; Και αν κάποιος πχ έχει καταθέσεις επειδή είναι φοιτητής στο εξωτερικό και του δωρίζουν οι γονείς και οι θείοι 2-3000 ευρώ το δίμηνο την έβαψε; Το λέω αυτό γιατί είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι από τις μέχρι τώρα ενέργειές σας κανείς από τους μεγάλους δεν πρόκειται να κουνηθεί από τη θέση του. Οι μικροκαταθέτες θα την πληρώσουν και πάλι. Λυπάμαι αλλά δεν πείθεται. Και σίγουρα δεν είμαι και ο μόνος.

  • 27 Μαΐου 2015, 16:33 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ.

    Συμφωνώ αλλά με τον όρο να υποχρεωθούν οι καταθέτες να επαναπατρίσουν αυτέ τα ποσά για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα π.χ. 5 χρόνια. Ετσι και τα ποσά θα δηλωθούν-φορολογηθούν και οι τράπεζες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα. Και όσο για την παρακολούθηση της παραμονής των κεφαλαίων στην Ελλάδα, αναθέστε το στις Τράπεζες στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει.
    Ισως επίσης θα ήταν καλό να σκεφθείτε ενα απλούστερο φορολογικό σύστημα, όπου ο,τι ξοδεύεται εκπίπτει από το εισόδημα, που σε συνεργασία με ένα ενιαίο ΦΠΑ 20% π.χ, δινει σίγουρα έσοδα. Οτι δεν ξοδεύεται (αποταμιεύεται) να φορολογείται με 40%. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει Ελληνας που δεν θα ζητάει απόδειξη και άρα Ελληνας που θα φοροδιαφεύγει.

  • 27 Μαΐου 2015, 16:11 | Kostas

    Το μετρό είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως να υπάρχουν και αντικινητρα για να είναι επιτυχημένο. Όποιος για παράδειγμα δεν μπει στο μέτρο και ελεχθεί και διαπιστωθεί παρανομία αυτόματα θα επιβάλεται δυσβάσταχτος φόρος (παράδειγμα 60% – 70%)

  • 27 Μαΐου 2015, 16:06 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η δικιά μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να σταλούν και στους φορολογούμενους και τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του τώρα πια το Υπ. Οικονομικών και ειδικά σε αυτούς που παρουσιάζονται διαφορές στα εισοδήματα τους σε σχέση με τις καταθέσεις του σαν μια επιπλέον πίεση προσς αυτούς.

    Αλλιώς φοβάμαι ότι και αυτή η εθελοντική θα έχει την τύχη και των άλλων που έγινα παλαιότερα, δηλαδή δεν θα φέρει έσοδα.

    Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

  • 27 Μαΐου 2015, 16:01 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΣ

    Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΥΦΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ,ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΕΡΗΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΧΑΛΕΠΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ 15%,ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
    ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ,ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΣΕΣ Σ ΑΥΤΟ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ ΗΤΟΙ 30%.ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΣ, ΑΝ ΟΧΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ,ΣΑΝ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ,ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΜΗΠΩΣ ,ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΥΨΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ,ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΦΥΓΑΔΕΥΣΟΥΝ Η ΝΑ ΦΥΓΑΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ , ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΥΠΤΕΣ;ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 30%;ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ.ΠΡΕΠΕΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΜΠΟΚΑΡΙΣΤΕΙ , ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΔΗΛΩΤΟ ΧΡΗΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΡΜΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.ΤΟ ΝΤΟΠΙΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΝΟΡΜΑΛ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • 27 Μαΐου 2015, 15:46 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΜΑΙΛΗΣ

    Στην παράγραφο 9 αναφέρεται ότι στο πεδίο εφαρμογής υπάγονται οι εκκρεμείς υποθέσεις και ανάμεσα σε αυτές και εκείνες για τις οποίες έχει ήδη ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή. Στην περίπτωση όμως που έχει ήδη καταβληθεί το 50% των καταλογισθέντων φόρων και πρόσθετων φόρων ανακρίβειας και η προσφυγή έχει γίνει πριν ακόμη και από την έναρξη ισχύος του ν.4321/2015,οι φορολογούμενοι αυτοί έχασαν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής για την απαλλαγή τους από τον πρόσθετο φόρο.Τώρα με την έναρξη ισχύος της διάταξης αυτής τι μέλλει γενέσθαι?Θα επαναληφθεί η ίδια αδικία και η άνιση μεταχείριση που αφορά όμως στη διαφορετική αντιμετώπιση των ίδιων φορολογικών χρήσεων του παρελθόντος; Εφόσον έχουν ήδη οι φορολογούμενοι αυτοί μετά την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού φόρων καταβάλει το 50% ως προϋπόθεση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων, για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής τους, θα συμψηφισθεί άραγε το ποσό αυτό με τον αναλογούντα φόρο του 30% χωρίς την καταβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου; Οταν διατυπώνονται διατάξεις για τις εκκρεμείς υποθέσεις καλό θα είναι να διευκρινίζονται εξ αρχής όλες οι λεπτομέρειες πολλώ δε μάλλον όταν τα χρονικά περιθώρια ισχύος είναι ασφυκτικά.Μέχρι 31 Ιουλίου 2015 για την παρούσα διάταξη….ενώ έληγε στις 26 Μαίου 2015, πριν την παράταση της, η παρεμφερής και πιο επαχθής διάταξη του 4321/2015.

  • 27 Μαΐου 2015, 14:07 | Γιώργος

    Ποιος θα πρέπει να είναι ο συντελεστής φορολόγησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης (Voluntary Disclosure Agreement);

    Για τις πιθανότερες προς αποδημία προς φορολογικούς παραδείσους(ας γίνει διαβάθμιση για τη συγκεκριμένη πιθανότητα όσον αφορά την κάθε κατάθεση),μέχρι το 2017, καταθέσεις εξωτερικού, ας διαμορφωθεί μειωμένος συντελεστής <=10%, ΜΕ γραπτή αποδοχή ρήτρας παραμονής(ή/και δέσμευσή) των καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες εώς 1)να επέλθει αύξηση του πραγματικού Α.Ε.Π του μέσου Έλληνα πολίτη,στα προ οικονομικής ύφεσης επίπεδα και 2)μείωση της ανεργίας του ελληνικού εργατικού δυναμικού που αναζητεί εργασία,επίσης στα προ οικονομικής ύφεσης επίπεδα.
    Για τις μη πιθανές προς αποδημία καταθέσεις εξωτερικού(κατόπιν διαβάθμισης του κινδύνου), ας επιβληθεί ο προτεινόμενος από το ΥΠ.ΟΙΚ. συντελεστής της τάξεως του 15%.

    Πρέπει μια αντίστοιχη διαδικασία νομιμοποίησης/αποκάλυψης μη δηλωθέντων ποσών να ισχύσει και για τις καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες; Κι αν ναι, με ποιον συντελεστή φορολόγησης;

    Όχι.Ας πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενοι εκ του νόμου έλεγχοι για τις "ύποπτες" προς φοροδιαφυγή καταθέσεις εφόσον εξεταστεί και το "πόθεν έσχες" των καταθετών και συνδεόμενων με αυτούς φυσικά/νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις κερδοσκοπικού/μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.Κατόπιν ελέγχων,ας γίνουν τα νόμιμα.

  • 27 Μαΐου 2015, 13:27 | ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΠΟΡΟΥΣ , ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ 15% ΜΟΝΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    ΕΝΩ ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ (ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΕΣΟΔΩΝ) ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ , ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ
    ΠΟΣΟΣΤΟ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

  • Πρώτα πρέπει να δώσετε για έλεγχο κατ΄αποκοπή σε έμπειρους οικονομολόγους λογιστές-φοροτεχνικούς Α’τάξης όλες τις ανέλεγκτες υποθέσεις ώστε να γίνει γρήγορος έλεγχος,να τους σταλεί ειδοποίηση και μετά να αναγκασθούν να πληρώσουν με μειωμένα ποσά.Όλοι οι έλεγχοι δεν θα κρατήσουν πάνω από 1-2 μήνες για να ολοκληρωθούν.Διαφορετικά δεν θα
    έχει αποτέλεσμα το μέτρο.Σας ξενίζει ο έλεγχος από ιδιώτες λογιστές-
    φοροτεχνικούς; Oι δικηγόροι,μηχανικοί πως δουλεύουν υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου, το ίδιο μπορούν να κάνουν άνετα και
    καλύτερα και οι λογιστές.Την λίστα των λογιστών-φοροτεχνικών Α’τάξης
    την έχει το Υ.Ο. Ας τολμήσει.

  • 27 Μαΐου 2015, 13:48 | ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΟΔΗΓΗΣΤΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΛΕΥΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ!!!ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΠΣΙΤΡΕΨΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΤΕ ΟΣΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΑΤΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΒΡΗΚΑΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ..ΤΟ 10-15-20 Η 100% ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ…ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΘΕΛΕΙ ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ