Άρθρο 11 – Ημερήσια αποζημίωση

1. Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ, ανεξάρτητα από τη θέση ή το βαθμό του μετακινούμενου. Το ανωτέρω ποσό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Ποσά ημερήσιας αποζημίωσης υψηλότερα από αυτό της παρούσας παραγράφου, από όπου και αν προβλέπονται, παύουν να ισχύουν.

2. Η ημερήσια αποζημίωση της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλεται :
Α. Ολόκληρη :
α. Όταν καταβάλλονται δαπάνες διανυκτέρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος νόμου.
β. Όταν οι μετακινούμενοι, κατά την επιστροφή τους, είναι υποχρεωμένοι, λόγω των συγκοινωνιακών συνθηκών, να διανυκτερεύσουν ή σε πλοίο ή σε τρένο.
γ. Όταν οι μετακινούμενοι διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο ή σε φιλικό σπίτι.
δ. Για την ημέρα επιστροφής, όταν συμπίπτει με την ημέρα λήξης εργασιών.
Β. Κατά το ήμισυ:
α. σε περίπτωση που παρέχεται ημιδιατροφή και
β. όταν ο μετακινούμενος επιστρέφει αυθημερόν και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του είναι i) μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ή ii) μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα, όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο, ή iii) μεγαλύτερη από είκοσι (20) ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί.
Γ. Δεν καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση όταν παρέχεται πλήρης διατροφή.

  • 1 Ιουνίου 2015, 08:39 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΔΟΝΤΑ

    Θα περίμενε κανείς ένα τόσο σοβαρό θέμα και από μία τέτοιου είδους Κυβέρνηση, να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με την αρχή «κόβουμε τα πάντα» για να γλιτώσουμε χρήματα. Δεν έχει ληφθεί καν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα και χωρικά και κατ’ αντικείμενο . Δεν είναι όλες οι Υπηρεσίες διοικητικές και υπάρχουν και Υπηρεσίες εκτός Αττικής. Πραγματικά αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν γίνεται καν μνεια στις Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες ανήκουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αντικείμενο των Υπαλλήλων των συγκεκριμένων Υπηρεσιών εκτός του ότι διενεργείται κατεξοχήν στην ύπαιθρο είναι και η προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου ενώπιον των Δικαστηρίων, σε όποιο βαθμό, μιας και οι Δασικοί Υπάλληλοι είναι οι μοναδικοί μη ένστολοι υπάλληλοι με καθήκοντα ανακριτικού Υπαλλήλου.

    Οι Δασικοί Υπάλληλοι καλούνται να εκτελέσουν τα ετήσια προγράμματα της Υλοποίησης των Λαθρουλοτομίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα των Λαθρουλοτομιών, που τόσο έντονο έχει γίνει μετα το 2010 ,που απατεί παραμονή στην ύπαιθρο καθόλη την διάρκεια της νύκτας, διενεργώντας περιπολίες, ενέδρες κ.λ.π. Επίσης μετά την λήξη αυτού καλούνται να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της Δασοπροστασίας, διενεργώντας περιπολίες, ενέδρες με παρομονή στην ύπαιθρο προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να παταχθούν τα φαινόμενα των δασικών παραβάσεων (λαθρουλοτομιών, λαθροθηρίας, εκχερσώσεις παράνομες καταλήψεις δασικής γης κ.λ.π.), τα οποία από ότι φαίνεται με τις προτεινόμενες διατάξεις δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν.

    Η Δασική Υπηρεσία, ως ίσως η μοναδική (εκτός από την πρώην Κτηματική Υπηρεσία) από τις Υπηρεσίες που διαχειρίζεται Δημόσια Περιουσία. Προκειμένου να εκδοθεί η όποια διοικητική πράξη απαιτειται προηγούμενη αυτοψία. Ο χώρος στον οποίο καλείται ο δασικός υπάλληλος να ελεγξει δεν είναι σίγουρα εντός των πόλεων οικισμών κ.λ.π. Είναι εντός των δασών και δασικών εκτάσεων, οι οποίοι απέχουν πολύ μεγαλες χιλιομετρικές αποστάσεις και εκτός του επαρχιακού οδικού δικτύου. ΤΟ δίκτυο το οποίο κινούμαστε, είναι συνήθως χωματόδρομοι ορεινό και δύσβατο.

    Η απόσταση των 160 χλμ από την έδρα του μετακινούμενου, είναι τεράστια και πολύωρη, όταν γίνεται σε προαναφερόμενους δρόμους και πολλες φορές απαιτούνται πάνω από τρεις ώρες προκειμένου να φτάσει καποιος εκει.

  • 1 Ιουνίου 2015, 08:43 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΡΟΥΚΟΣ

    Εργάζομαι στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου (Τρίπολη). Σε πάρα πολλά σημεία έχω ήδη καλυφθεί αναφορικά με σειρά επισημάνσεων που παρέθεσαν προηγούμενοι σχολιαστές και τα οποία με βρίσκουν – σε αρκετά σημεία – σύμφωνο.

    Πέραν όμως των ανωτέρω προκύπτει το αντικειμενικό ζήτημα της μη δυνατότητας διενέργειας ουσιαστικά αποτελεσματικών Ελέγχων των σχεδόν 5000 (ναι, πέντε χιλιάδων) τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής εποπτείας μας, όταν καλούμαστε να προβούμε σε επιθεωρήσεις πλήθους μονάδων, υπό την «χιλιομετρική απειλή» των 160 και ενός χιλιομέτρων από το σημείο αναχώρησής μας (εν προκειμένω Τρίπολη). Το δεσμευτικό αυτό όριο, σημαίνει στην πράξη την δυνατότητα διενέργειας επιθεώρησης μόνον για ένα έως δύο – μέγιστο – καταλύματα, και μόνον σε ένα γεωγραφικό σημείο, καθώς εντός ενός οκταώρου, θα πρέπει να έχουμε αναχωρήσει, να εχουμε προχωρήσει σε ελέγχους με σαφή συμπεράσματα και αξιώσεις και να έχουμε επιστρέψει στην βάση μας, σε μια περιοχή (Πελοπόννησος) με «κοπιαστικό» οδικό δίκτυο, όπου οι μέσες αποστάσεις απαιτούν οδηγική πορεία – τουλάχιστον – μιάμιση ή και τρεις και πλέον ώρες ανά προορισμό, για ένα σημείο που απέχει μακράν λιγότερο από 160 χιλιόμετρα (π.χ. Λίμνη Φενεού Κορινθίας, Γεράκι Ζάρακα Λακωνίας, Αμπελιώνας Είρας Μεσσηνίας, ευρύτερη περιοχή Ερμιονίδας και Πορτοχελίου, κ.ο.κ.).

    Το γεγονός δε, ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αναγκαιότητα διενέργειας επιθεώρησης συνοδεύεται από κατεπείγουσες διαδικασίες, λόγω της φύσης διερεύνησης άξαφνα προκύπτουσας καταγγελίας ή φλέγοντος ζητήματος εν μέσω υψηλής περιόδου, μας δημιουργεί στην πράξη έναν «στραγγαλισμό», καθόσον όλες οι διαδικασίες στις οποίες υπόκεινται οι Έλεγχοι, περνούν την διαδικαστική πύλη της πρότερης έγκρισης μετακίνησης από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλία και Τουρισμού και της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου.

    Όμως αντιγράφω κάτι από την όλη πρόταση:
    «Στόχος του παρόντος εγχειρήματος παραμένει αφενός ο εξορθολογισμός, η απλούστευση των προβλέψεων με στόχο την ομαλότερη λειτουργία των μετακινήσεων αλλά και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, προκειμένου αυτό να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και αφετέρου, ο περιορισμός των ευκαιριών για σπατάλη του δημοσίου χρήματος».

    Δυστυχώς δεν διέκρινα εξορθολογισμό, πέραν του επαναπροσδιορισμού του ύψους αποζημίωσης, ούτε ομαλότερη λειτουργία ούτε εκσυγχρονισμό. Δεν λαμβάνεται υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο κάθε περιοχής, η δυσκολία πρόσβασης, ακόμη και η νησιωτικότητα. Η συγκεκριμένη πρόταση, απλώς περιορίζει άρδην την δυνατότητα μετακίνησης (ωσάν συμβόλαιο ασφάλισης που σε αποζημιώνει μόνον σε περίπτωση πρόσκρουσης με μετεωρίτη) έχοντας ως ακρογωνιαίο προσανατολισμό τον περιορισμό των δαπανών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η μη διενέργεια οιασδήποτε πραγματογνωμοσύνης.

  • 31 Μαΐου 2015, 23:06 | Γιαννοπουλος θοδωρης

    ειμαι μηχανικος και συμφωνω οτι ηταν αδικη η διαφορα στην ημερισια αποζημιωση οταν αφορα την ιδια εργασια. Φυσικα επρεπε να ομαλοποιηθει οχι ομως να καταργηθει. Στην υπηρεσια μου οι αμοιβες για εκτος εδρας που πηραμε ηταν 10000 συνολικα και τα εσοδα απο παραβασεις πανω απο 50000. Επισης αρκετες φορες εχουμε παει στο αυτοφορο για καταθεση, εχουμε υποστει υβρεις και προπυλακισμους. Αν θελετε να αλλαξετε το δημοσιο ξεκινηστε απο την αξιολογηση, το ξεπαγωμα το ωριμανσεων και την αναγνωριση της προυπηρεσιας. Με αυτα που κανετε απαξιωνετε και απαγοητευετε ανθρωπους με πτυχια μεταπτυχιακα και προσοντα. Η Ξεφτιλα συνεχιζετε ,,.,

  • 31 Μαΐου 2015, 21:51 | MariaB

    Α. Έχει ληφθεί υπόψη ότι για κάποιους τα 40 ευρώ είναι μείωση σημαντική; Πάλι όσοι εργάζονται στο Δημόσιο, θα τη «πληρώσουν»; Αν θέλετε περικοπή δαπανών δημοσίου, αναμορφώστε το πλαίσιο συμβάσεων προμηθειών/υπηρεσιών! Σωστότερο είναι να μπει ό,τι ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα δηλ. ημ. αποζημίωση 1/25 του μισθού του εκάστοτε υπαλλήλου! Έχουν ληφθεί υπόψη η φύση και το είδος των εκτός έδρας όλων των υπηρεσιών; Τί σημαίνει «από όπου κι αν προβλέπονται,παύουν να ισχύουν»;
    Β. Στο σημείο 2Ββ.. ποιά η σκοπιμοτητά του; Είναι δυνατόν κάποιος να κάνει ταξίδι αυθημερόν και εργασία σε απόσταση μεγαλύτερη απο 160χλμ ή από νησί σε νησί, που ακτοπλοικώς μπορεί να είναι και 6 ώρες μετ επιστροφής, συν τις ώρες αναμονής στο λιμάνι και να δικαιούται τη μισή αποζημίωση, δηλ. 20 ευρώ;; Μήπως να καταβάλλεται ολόκληρη σε περίπτωση που ταξιδεύει αυθημερόν και με μεγάλες αποστάσεις; Δίνετε με αυτό το τρόπο κίνητρο εξοικονόμησης πόρων από τη διανυκτέρευση που δε θα γίνει και την 1 ημέρα επιπλέον ημερήσια αποζημίωση. Αλλιώς δε νομίζω κανείς πλέον να μετακινηθεί αυθημερόν, ειδικά σε αυτές τις αποστάσεις!!
    Γ. Να διευκρινηστεί ότι η πλήρης διατροφή και η ημιδιατροφή αφορούν τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο με τέτοια παροχή!

  • 31 Μαΐου 2015, 21:21 | Κώστας

    Ακόμα και αυτή η κυνέρνηση που κόπτεται για τους μισθούς και τις συντάξεις περνά έμμεσα μείωση στις αποδοχές πολλών δημοσίων υπαλλήλων περικόπτοντας τις ήδη μειωμένες εκτός έδρας αποδοχές σχεδόν όλων των υπαλλήλων, αφού είναι σχεδόν αδύνατο σε οποιοδήποτε νομό να διανυθούν 160 χιλιόμετρα ώστε να καταβληθεί η εκτός έδρας αποζημίωση. Κι αυτό γίνεται ενώ έχουν παγωσει εδώ και χρόνια οι μισθολογικές ωριμάνσεις και οι προαγωγές.
    Και είναι επίσης τραγελαφικό ότι ενώ η εκτός έδρας μετακίνηση ορίζεται σε πάνω από 50 χλμ., μπαίνει από το πουθενά το ελάχιστο όριο των 160 χλμ. για να εκμηδενίσει στην ουσία τα οδοιπορικά έξοδα. Ποιό είναι το νόημα να ορίζεται η εκτός έδρας μετακίνηση σε άνω από 50 χλμ. αφού θα είναι σχεδόν αδύνατο να καταβάλλεται αποζημίωση μιας και οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται αυθημερόν;
    Λες και η μετακίνηση γίνεται μόνο για την αμοιβή και δεν περιλαμβάνει και ευθύνες αλλά και κίνδυνο στο δρόμο, που ένας υπάλληλος που κάθεται μόνιμα στο γραφείο δεν αντιμετωπίζει. Με αυτή τη λογική κανένας μηχανικός/γεωτεχνικός/γεωπόνος ή οτιδήποτε άλλο ας μη μετακινηθεί, αφού πολλές φορές ούτε υπηρεσιακό αυτοκίνητο υπάρχει και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους όχημα με τις φθορές και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
    Αλλά καμία κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι το πρόβλημα στο Ελληνικό κράτος δεν είναι τα οδοιπορικά έξοδα που καταβάλλει, αλλά ο έλεγχος και η αποτίμηση όσων μετακινήθηκαν εκτός έδρας αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους ή όχι. Λαμβάνοντας τις σωστές υπηρεσίες από τους μετακινούμενους υπαλλήλους επωφελούνται όλοι.
    Το θέμα είναι ότι κανένας πρωθυπουργός ή υπουργός δεν άγγιξε την καρδιά του προβλήματος και αντί να κάνουν συνέχεια περικοπές να ελέγξουν αν η εντός ή εκτός έδρας δουλειά έγινε σωστά. Κόβοντας απλά τα εκτός έδρας μειώνουν κάποιες ελάχιστες δαπάνες που καταβάλλονταν για οδοιπορικά χωρίς να βελτιώνεται η παρεχόμενη εργασία.
    Αλλά το εύκολο είναι οι περικοπές, ο έλεγχος και η αποτίμηση είναι τα δύσκολα και δεν ασχολείται κανείς.

  • 31 Μαΐου 2015, 21:38 | ευη δημ.

    Στην περίπτωση 2Αβ γιατί αναφέρεται μόνο το πλοίο και το τρένο?Εάν ο μετακινούμενος επιστρέφει από έναν τόπο που βρίσκεται άνω των 160 χιλιομέτρων από την υπηρεσία του, δεν πραγματοποιεί έξοδα διανυκτέρευσης αλλά επιστρέφει κατά την διάρκεια της νύχτας με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, γιατί να μην λάβει ολόκληρη αποζημίωση την ημέρα εργασιών αφού θα γυρναέι πρωινή ώρα της επομένης και να μην θεωρηθεί ως αυθημερόν επανερχόμενος.

  • 31 Μαΐου 2015, 20:22 | Γιωργος Σ.

    ΑΠΟ ΤΑ 50 ΜΕΧΡΙ ΤΑ 160 ΧΛΜ…….ΑΚΡΙΒΕΣΤΕΡΑ

  • 31 Μαΐου 2015, 20:42 | Γιωργος Σ.

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΧΛΜ ΘΕΩΡΕΊΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 60 ΗΜΕΡΩΝ ΕΤΗΣΙΩΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΙΝΗΘΕΙΣ ΜΕ ΚΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΤΑ 60 ΜΕΧΡΙ ΤΑ 160 ΧΛΜ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ???? ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝ ΠΑΣ 60 ΦΟΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΠΟ 60-160 ΧΛΜ ΜΕ ΚΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΣ ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ……ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 31 Μαΐου 2015, 19:41 | Μαρία

    Πολύ σημαντικό που επιτέλους αποκαθίσταται η κατάφωρη αδικία που αφορούσε την ευνοϊκή αντιμετώπιση των μηχανικών σε σχέση με τους άλλους κλάδους υπαλλήλων. Η ημερήσια αποζημίωση έχει θεσπιστεί λόγω μικροεξόδων που πιθανόν να συνεπάγονται την απομάκρυνση του υπαλλήλου απο την έδρα του και δεν θα πρέπει να συνδέεται με την ειδικότητα ή τον κλάδο του υπαλλήλου. Η αντιμετώπιση αυτή ήταν επίσης παράλογη διότι προέκυψε απο καταχρηστική επέκταση διάταξης που αφορούσε αρχικά, μόνο υπαλλήλους των διαχειριστικών αρχών για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, σε όλους τους μηχανικούς ανεξαρτήτως αν είχαν αρμοδιότητα την επίβλεψη έργων. Θα εξαλειφθεί έτσι το φαινόμενο, τεχνικοί υπάλληλοι ή προϊστάμενοι μιας υπηρεσίας όπως γεωλόγοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι κλπ να συμμετέχουν στα ίδια κλιμάκια αυτοψιών (πχ σε θέματα διαχείρισης υδάτινων και ορυκτών πόρων, σε ελέγχους επενδυτικών σχεδίων κλπ) με μηχανικούς και η αποζημίωσή τους να είναι 9.78 ευρώ ενώ των μηχανικών ΠΕ 56 καιτων ΤΕ 45 ευρώ, γεγονός που είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις υπηρεσίες με γκρίνιες και προστριβές μεταξύ των υπαλλήλων καθώς και υπερεκμετάλλευση των διαθέσιμων πιστώσεων απο έναν κλάδο υπαλλήλων.
    Ωστόσο η επέκταση της χιλιομετρικής απόστασης για αυθημερόν εκτός έδρας αποζημίωση απο τα 40 και 60 χλμ στα 160 χλμ(!!!) συνεπάγεται στην ουσία κατάργησή της και είναι άδικο για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε ορεινούς νομούς και ταλαιπωρούνται καθημερινά λόγου του δύσβατου των περιοχών αυτών και του κακού και απαρχαιωμένου επαρχιακού οδικού δικτύου με αποτέλεσμα να απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος μετάβασης σε σχέση με πεδινές περιοχές ή περιοχές με καλό οδικό δίκτυο. Θα πρέπει επομένως να αναθεωρηθεί προς τα κάτω η απόσταση των 160 χλμ και να ληφθούν υπόψη οι γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες και το κακό οδικό δίκτυο των ορεινών και δύσβατων περιοχών της χώρας.

  • 31 Μαΐου 2015, 17:33 | Χρυσάνθη Β.

    Η ανάλυση του προϊστάμενου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χαλκιδικής κος ΤΕΡΤΙΒΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και οι παρατηρήσεις του νομίζω ότι καλύπτουν τα πάντα και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη των αρμοδίων.
    Όπως σωστά εντοπίζει , αναφέρεται στο έργο των γεωτεχνικών διότι με αυτούς συνεργάζεται αλλά τα ίδια ισχύουν και για τους μη γεωτεχνικούς, όπως έχω υποβάλει σε άλλο σχόλιο.
    Κύριοι άλλο η Αττική και άλλο οι δουλειές στους….γραφικούς δρόμους της επαρχίας μας. Και εαν δεν βγούμε εμεις σε αυτούς τους δρόμους δεν θα υπάρχουν τα δεδομένα για να δουλεψετε στις Κεντρικές Υπηρεσίες.

  • 31 Μαΐου 2015, 16:04 | ΧΡΙΣΤΊΝΑ

    Πολύ εντυπωσιακό η διαβούλευση να είναι για 4 μέρες το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος. Για ακόμα μια φορά δε λαμβάνεται υπ όψιν η φύση της εργασίας (που δεν είναι για όλους η ίδια), οι θέσεις ευθύνης ( ο διοικητικος και ο μηχανικός ή ο οδηγός που απλά σε μεταφέρει στον τόπο μετάβασης δεν έχουν την ίδια ευθύνη), τα λεφτά που ξοδευουμε από την τσέπη μας στις εκτός έδρας μετακινήσεις (πληρωμή οριοδεικτων κτλ), ο βαθμός επικινδυνοτητας που αυξάνεται με το πλήθος των ταξιδιών και όταν μάλιστα ο τόπος μετάβασης είναι τέρμα θεού ( αγκαλιά με κυνηγοσκυλα,φίδια, αρκούδες) που αν κάτι τύχει δε σε σώζει κανείς. Όλα αυτά δεν πληρώνονται από τον πενιχρο μισθό μας ( αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 2011 κανένας υπάλληλος δεν έχει αλλάξει μισθολογικο κλιμάκιο επειδή δεν υπήρξε ποτέ διευκρινίστικη εγκύκλιος και περιμένουμε). Τα κρατικά οχήματα δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες για αυτοψιες κλπ διότι είναι ελάχιστα, ούτε τη βενζίνη που απαιτείται δε θα μπορούν να εξασφαλισουν. Στην πραγματικότητα καταργούνται οι αυτοψιες και οι εργασίες υπαίθρου, έτσι θα βοηθήσουμε τον πρωτογενη τομέα; Μετά οι πολίτες θα διαμαρτυρονται με το δίκιο τους ότι δεν προχωράει τίποτα. Γιατί πείτε μου ποιος μηχανικός θα βάζει το κεφάλι του στον τουρβα για 3και 60, αφού τα ίδια λεφτά θα βγάζει και στη ζέστη του γραφείου, χωρίς πολλές πολλές ευθύνες. Θα ήταν πολύ πιο τίμιο να μιλούσαν για την κατάργηση της ημερήσιας αποζημιωσης από το περιπαιχτικο εξορθολογισμος δαπανών κλπ.Στην πραγματικότητα κανείς δε θα παίρνει τίποτα γιατί τα χιλιόμετρα δεν τα πιάνει κανείς. Τα χιλιόμετρα που διανύουμε στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γράφαμε μέχρι σήμερα στις κινήσεις μας,γιατί οι περισσότεροι δεν πηγαίνουμε από τη βάση μας στο κέντρο του εκάστοτε χωριού, αλλά στα γειτονικα κορφοβουνια πολλά χιλιόμετρα παραπάνω και μάλιστα σε δρόμους κακοτραχηλους που το μόνο που μπορεί να συναντήσεις είναι ίσως κάποιες κατσίκες ( αν μπορούν και αυτές να τους περπατησουν.) Οι συνάδελφοι μου και εγώ είχαμε ένα όραμα να βοηθήσουμε πάση θυσία την Υπηρεσία μας να προχωράει και να εξελίσσεται με προσωπική κούραση και προσπάθεια. κατά γενική ομολογία το καταφερνουμε καθημερινά αλλά για ακόμα μια φορά απογοητευομαστε γιατί οι προσπάθειες μας δεν ανταμοιβονται και μας σπρώχνετε στην καλύτερη των περιπτώσεων στην αδιαφορία.

  • 31 Μαΐου 2015, 12:20 | Γιώργος Καρακατσάνης

    Με βάση τα όσα προανέφερα κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη περίπτωσης ε΄ στην παράγραφο 2Α ως εξής: «ε. Για την μετακίνηση από νησί σε νησί ανεξαρτήτως απόστασης».

  • 31 Μαΐου 2015, 12:45 | Γιώργος Καρακατσάνης

    Για άλλη μια φορά οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας ξεχάστηκαν… Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα που παραθέτει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΕΡΓΙΟΥ. Ίσως κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι στις μετακινήσεις από νησί σε νησί ο υπάλληλος δεν μπορεί τελειώνοντας της εργασία του να μπει στο αυτοκίνητό του και να επιστρέψει στην έδρα του, αλλά πολλές φορές είναι υποχρεωμένος σε πολύωρη αναμονή έως ότου επιβιβαστεί στο πλοίο της γραμμής. Παρόλα ταύτα, εάν η απόσταση μεταξύ της έδρας του και του νησιού που θα μεταβεί για εκτέλεση υπηρεσίας είναι π.χ. 19 μίλια, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ημερήσια αποζημίωση!!!

  • 31 Μαΐου 2015, 12:45 | Νατάσα Βαρουχάκη – ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ

    Θετικό το γεγονός ότι το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης προσεγγίζει τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, καθώς ήταν καθηλωμένο από το 1997.
    Ωστόσο με την παρούσα διάταξη, καταργείται κάθε αποζημίωση για τους μετακινούμενους αυθημερόν, ακόμα κι αν μετακινούνται εκτός έδρας, έστω και όπως με το παρόν ν/σ αυτό ορίζεται (δηλαδή στα 50 χλμ αντί των 20 που ίσχυαν προ μνημονίων).
    Ουσιαστικά, η αποζημίωση τελικά θα αφορά στελέχη υπουργείων τα οποία μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για συνέδρια και συμβούλια, ενώ οι σκληρά εργαζόμενοι υπάλληλοι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, θα μετακινούνται αδαπάνως. Ούτε καν με το ευτελές ποσό των 9,78 ευρώ που μας έδιναν ως μπουρμπουάρ οι μνημονιακές και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού.

    Πρώτη φορά αριστερά λοιπόν και αναπαράγονται με τον χειρότερο τρόπο οι λογικές πατρικίων και πληβείων στο δημόσιο τομέα. Φιλελεύθερης εμπνεύσεως ν/σ που όσο το διαβάζει κανείς, καταλαβαίνει γιατί βγήκε σε διαβούλευση μόνο για 5 μέρες, εκ των οποίων οι 3 είναι αργία.

  • 31 Μαΐου 2015, 11:04 | Νάστος Γεώργιος

    Είναι πραγματικά λυπηρό που μια νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά θέματα με τέτοιους ερασιτεχνισμούς και άγνοια της πραγματικότητας.
    Υποτίθεται ότι σε ένα σοβαρό κράτος θα πρέπει να διασφαλιστεί η επάρκεια, ο ζήλος, το κίνητρο, ο επαγγελματισμός των ελεγκτικών του μηχανισμών.
    Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξομοιωθεί η ευθύνη που έχει ένας μηχανικός που ελέγχει δημόσια έργα εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων €, η εργασία που εκτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ εκτός έδρας σε αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, (μέσα σε εργοτάξια με χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, βροχές, χιονοπτώσεις κ.λ.π.), η μεγάλη επικινδυνότητα αυτών, η ταλαιπωρία και η κούραση που υφίσταται, τα συμφέροντα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να αντικρούσει, με την συμβατική δουλειά ενός δημοσίου υπαλλήλου. Το ίδιο ισχύει και για ελεγκτικούς μηχανισμούς σε άλλα αντικείμενα.
    Τι επιτυγχάνει ο νομοθέτης με αυτό το νομοσχέδιο? Εξομοιώνει αυτόν που δεν ασκεί ελεγκτικό ρόλο ή τον ασκεί από την θαλπωρή (sic) του γραφείου του, με αυτόν που έχει την ευθύνη του ελέγχου και της υπογραφής του ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε εξωτερικό περιβάλλον εργασίας, κυρίως σε εργοτάξια, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη τις ιδιαιτερότητες(κόπωση, επικινδυνότητα, ανθυγιεινές συνθήκες κ.λ.π.) της εργασίας αυτής.
    Το αποτέλεσμα του νομοθετήματος θα είναι περαιτέρω αποδυνάμωση των τεχνικών υπηρεσιών (αλλά και των υπολοίπων ελεγκτικών μηχανισμών),ελλιπέστατες επιβλέψεις, απώλεια και των ελάχιστων εναπομεινάντων ψηγμάτων αξιοπρέπειας του τεχνικού κλάδου. Επιπλέον τίθενται σοβαρά ερωτήματα του κατά πόσο αυτό το νομοθέτημα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τις επιδιώξεις των συμφερόντων των εργολάβων εις βάρος του δημοσίου. Ποιος άραγε κερδίζει από την περαιτέρω υποβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών?
    Κ. Υπουργέ,
    Πρωταρχικός σας στόχο θα πρέπει να αποτελέσει η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών με την καθιέρωση κλαδικών μισθολογίων, όπου στον μισθό θα ενσωματώνονται οι ιδιαίτερες συνθήκες, οι απαιτήσεις και οι ευθύνες που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων της κάθε ειδικότητας και όχι η εφαρμογή της κακώς εν νοούμενης «ισονομίας» η οποία δημιουργεί στρεβλώσεις, ισοπέδωση και εν τέλει απαξίωση, σημαντικότατων για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας κλάδων.

  • 31 Μαΐου 2015, 10:45 | Πετρόπουλος Μανώλης

    Γιατί είναι απενεργοποιημένες η θετική/αρνητική ψήφος σε σχόλια άλλων χρηστών;

  • 31 Μαΐου 2015, 10:41 | Γιώργος

    Καταρχήν είναι ύποπτο το γεγονός ότι η διαβούλευση επιλέγει να γίνει μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και δείχνει προσπάθεια κάλυψης ώστε να περάσει το σχέδιο νόμου χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις.

    Με τον ορισμό των 160 χιλιομέτρων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ημερήσια αποζημίωση στην ουσία καταργείται η ημερήσια αποζημίωση. Για να γίνουν 160 χιλιόμετρα χρειάζονται 3 ώρες. Και άλλες 3 για την επιστροφη. Δηλαδη για να κάνει τη δουλεια του ο υπάλληλος και να πάρει κάτι για να τραφεί και να το πληρωθεί θα πρεπει να φτασει το βράδυ.

    Με την αναγνώριση των 7 χρόνων προϋπηρεσίας που εδώ και 5 χρόνια δεν έχει βγει ακόμα πότε θα ασχοληθείτε; Εχω προϋπηρεσία 16 χρόνια στην ειδικότητα μου και πληρωνομαι για τα 3 που είναι στο δημοσιο….

    Τελικά ίδια σκέφτεστε με τους προηγούμενους…

    Ακολουθεί έμαθα και η προσωπική διαφορά;

  • 31 Μαΐου 2015, 08:11 | ΤΕΡΤΙΒΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Είμαι προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χαλκιδικής και οι παρατηρήσεις που θα ήθελα να κάνω είναι οι εξής:

    1. Ο χρόνος διαβούλευσης είναι υπερβολικά λίγος και προσωπικά πιστεύω ύποπτος, διότι μεσολαβεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και προφανώς γίνεται μία προσπάθεια να περάσει το σχέδιο νόμου χωρίς αντιδράσεις. Προς απόδειξη αυτών που λέω είναι ότι το αμέσως επόμενο σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στις 29 Μαΐου έχει δυνατότητα διαβούλευσης μέχρι 10 Ιουνίου.

    2. Οι καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου Οικονομικών που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν, πραγματικά, τροχοπέδη για την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών, συνεχίζουν να βλέπουν γύρω τους μόνο αριθμούς χωρίς όμως να κάνουν μία κοστολόγηση των αποφάσεων τους.

    3. Καμία υπηρεσία δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου ή ΟΤΑ Α και Β βαθμού δεν διαθέτει επαρκή αριθμό κρατικών αυτοκινήτων, επαρκή αριθμό οδηγών και στην παρούσα φάση πολλές υπηρεσίες δεν διαθέτων ούτε καύσιμα ούτε ασφάλειες για τα αυτοκίνητα, άρα οι περισσότερες υπηρεσίας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για μετακίνηση του προσωπικού.

    4. Το πεδίο εφαρμογής των γεωτεχνικών (αναφέρομαι σε αυτούς διότι εργάζομαι σε τέτοια υπηρεσία) είναι τουλάχιστον κατά 80% σε εξωτερικές εργασίες (αγροί, σφαγεία, τελωνεία, λιμάνια, γεωτρήσεις, φυτώρια, μεταποιητικές μονάδες κ.ά.). Οι εργασίες των γεωτεχνικών αφορούν δημόσια υγεία, φυτοπροστασία, επενδύσεις, επιδοτήσεις, αδειοδοτήσεις, διαχείριση δημόσιας γης κ.ά.

    5. Η έως τώρα λειτουργία των υπηρεσιών βασίζονταν, στην διάθεση των υπαλλήλων να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, έχοντας την γνωστή αποζημίωση και η οποία ίσως να μην κάλυπτε τα έξοδα (καύσιμα και φθορά του αυτοκινήτου). Μάλιστα στην Υπηρεσία μου οι συνάδελφοι είναι και απλήρωτοι για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους για όλο το 2014.

    6. Με το παρόν σχέδιο νόμου δεν θα καλύπτονται τα έξοδα της χρήσης του ΙΧ (καύσιμα και φθορά).

    7. Θα πρέπει η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την χιλιομετρική αποζημίωση να λάβει υπόψη όχι μόνο την τιμή του καυσίμου αλλά και την φθορά του αυτοκινήτου. Μάλιστα θα μπορούσε να είναι συνδεδεμένη με την τρέχουσα τιμή της βενζίνης στα πρατήρια ανά Νομό (είναι γνωστές οι αποκλίσεις ανά περιοχή)

    8. Η ημερήσια αποζημίωση είναι απαράδεκτο να δίνεται σε αποστάσεις πάνω από 160 χλμ. Αυτοί που το σκέφτηκαν έχουν κάνει ποτέ διαδρομή 160 χλμ (320 με την επιστροφή) σε επαρχιακό δίκτυο; Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι σαν την Αττική Οδό που προφανώς θα είχαν στο μυαλό τους αυτοί που συνέταξαν το σχέδιο νόμου.

    9. Όταν κάνεις μίας εκτός έδρας μετακίνηση δεν οδηγάς μόνο, προφανώς ο σκοπός της μετακίνησης είναι η εκτέλεση κάποιου έργου. Μπορεί κανείς να μου πει πώς ένας υπάλληλος θα μετακινηθεί 159χλμ (επαρχιακό δίκτυο) θα εκτελέσει μία εργασία που μπορεί να απαιτεί πολύωρη εργασία και να επιστρέψει στην έδρα του εντός του ωραρίου του; Αν υποθέσουμε ότι θα μετακινηθεί με υπηρεσιακό αυτοκίνητο τότε δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ούτε σεντς!!! Προτείνω προς επαλήθευση όσων αναφέρω θα μπορούσα να προτείνω μοναδικές τέτοιες διαδρομές τόσο στη Χαλκιδική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    10. Η ημερήσια αποζημίωση πρέπει να δίνεται για την εκτός έδρας μετακίνηση πάνω από 40χλμ και όχι πάνω 160 χλμ, γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ώρα εκτέλεσης του εργασίας και όχι μόνο η ώρα οδήγησης.

    Τα αποτελέσματα αυτού του σχεδίου νόμου θα είναι:
    1.Κανείς συνάδελφος δεν θα διαθέτει το δικό του αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, διότι δεν θα καλύπτονται τα έξοδα του.
    2.Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οδηγοί κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον υπάλληλο να οδηγήσει κρατικό αυτοκίνητο (που συνήθως είναι κακοσυντηρημένο) και να έχει και την ευθύνη του τυχόν ατυχήματος ή της φθοράς του αυτοκινήτου.
    3. Τουλάχιστον για την Υπηρεσία μου (και φαντάζομαι για την πλειοψηφία των υπηρεσιών του δημοσίου) δεν υπάρχει κανένας οδηγός, δεν υπάρχουν καύσιμα και μόνο 2 αυτοκίνητα έχουν ασφάλεια μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, οπότε εάν δεν αλλάξει απόσταση για την καταβολή της ημερήσιας αποζημίωσης για την εκτός έδρας μετακίνηση πάνω από 40χλμ και όχι πάνω 160 χλμ τίθεται θέμα λειτουργίας της. (έλεγχοι, πληρωμές, δημόσια υγεία, εξαγωγές κ.ά.)

    Κλείνοντας στην αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι:
    «…Στόχος του παρόντος εγχειρήματος παραμένει αφενός ο εξορθολογισμός, η απλούστευση των προβλέψεων με στόχο την ομαλότερη λειτουργία των μετακινήσεων αλλά και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, προκειμένου αυτό να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και αφετέρου, ο περιορισμός των ευκαιριών για σπατάλη του δημοσίου χρήματος…»

    Μπορεί να μου εξηγήσει κανείς που ακριβώς υπάρχει ο εξορθολογισμός, η απλούστευση, η ομαλότερη λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός;

    Προφανώς το μόνο που στοχεύει το εν λόγω «εγχείρημα» είναι να περιορίσει τις δαπάνες αδιαφορώντας ή και αγνοώντας για τις συνέπειες σε όλα τα άλλα (απώλειες επιδοτήσεων, απώλειες επενδύσεων, πρόστιμα από την ΕΕ, κίνδυνος για δημόσια υγεία, απώλειες στη ζωική και φυτική παραγωγή, πρόβλημα στις εξαγωγές κ.ά.).
    Τελικά το κόστος εφαρμογής αυτού του σχεδίου νόμου θα είναι πολύ μεγαλύτερο και σε ορισμένες περιπτώσεις ανυπολόγιστο.

    Καληνύχτα σας.

  • 31 Μαΐου 2015, 07:53 | Παναγιώτης Καμπούρογλου

    Είναι καλό που το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης αναπροσαρμόζεται σε ένα ποσό (40ευρώ)_ που πραγματικά αντιστοιχεί στην κάλυψη των δαπανών που κάποιος υπάλληλος πραγματοποιεί σε αυτές τις περιπτώσεις δηλαδή γεύματα,νερά , μικροέξοδα κτλ.Το όριο των 160 χιλιομέτρων όμως από την έδρα είναι αστείο , όπως και οι περιπτώσεις που καταργεί ο νόμος, όπως είναι η διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο για υπηρεσιακές ανάγκες και πολλές άλλες. Ειδικά η κατάργηση των διανυκτερεύσεων στην ύπαιθρο για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, θα κλείσει όλους τους δασικούς υπαλλήλους μέσα στις υπηρεσίες τους με καταστροφικά αποτελέσματα αφού η δασοπροστασία της χώρας, η πρόληψη και η καταστολή λαθροϋλοτόμων και λαθροθήρων απαιτεί την νυχτερινή περιπολία των υπαλλήλων.

  • 31 Μαΐου 2015, 07:06 | Παναγιώτης Καμπούρογλου

    Είναι καλό που το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης αναπροσαρμόζεται σε ένα ποσό (40ευρώ)_ που πραγματικά αντιστοιχεί στην κάλυψη των δαπανών που κάποιος υπάλληλος πραγματοποιεί σε αυτές τις περιπτώσεις δηλαδή γεύματα,νερά , μικροέξοδα κτλ.

  • 31 Μαΐου 2015, 01:14 | Πετρόπουλος Μανώλης

    Είναι αδύνατο όλες οι Υπηρεσίες να μπουν σε ένα σακί. Οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών που αφορούν εκτός έδρας μετακινήσεις είναι συγκεκριμένες κατ’ έτος και αυτά φαίνονται από τα ετήσια κονδύλια των μετακινήσεων.
    Για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας όπου και εργάζομαι, οποιαδήποτε μείωση των εκτός έδρας μετακινήσεων σημαίνει «φόνο εκ προ μελέτης». Τα εισοδήματα είναι ήδη χαμηλά για μια ειδικότητα που δεν έχει ενταχθεί ακόμη στα βαρέα και ανθυγιεινά αλλά παραμένει εκεί όπου βρίσκονται τα τουριστικά επαγγέλματα. Μετά το μαχαίρι στις υπερωρίες η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μαχαίρι και στα εκτός έδρας. Ειδικά τα ασθενοφόρα οχήματα της επαρχίας πραγματοποιούν πάρα πολλές διακομιδές ασθενών σε πόλεις όπου υπάρχουν κυρίως Πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Το δημόσιο, ήδη χρωστά φύλλα πορείας που θα έπρεπε κανονικά να προπληρώνει τουλάχιστον τα έξοδα διατροφής ή και διανυκτέρευσης όπου απαιτείται και όχι να έχει ο υπάλληλος να λαμβάνει. Αν η κυβέρνηση θέλει να περικόψει χρήματα, ας κάνει πρώτα την αρχή με τις ΜΚΟ, με μείωση βουλευτικών μισθών, με μείωση εξωφρενικών μισθών και συντάξεων κάποιων ΔΕΚΟ σε περίοδο κρίσης, με φορολόγηση της εκκλησίας ΑΕ (και μονών), την φορολόγηση της Ισραηλίτικης κοινότητας….κλπ.
    Αν η κυβέρνηση, αποφασίσει να περικόψει τα φύλλα πορείας, να είστε σίγουροι -πράγμα που δεν σας ενδιαφέρει- ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί των (δήθεν) «κοινωνικών αγαθών» θα αυξηθούν.
    Κλείνοντας, θα πρέπει η κάθε Υπηρεσία που κάνει χρήση φύλλων πορείας να εξετασθεί κατά περίπτωση και να επικρατήσει η λογική και όχι το ψυχρό πρόσωπο της απάθειας από πλευράς κράτους. Όταν το κράτος δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο προς τις Υπηρεσίες του (εκ των έσω, δηλαδή), μην περιμένει να έχει κοινωνικό πρόσωπο προς τους πολίτες (…που ήδη το έχει χάσει).

  • 30 Μαΐου 2015, 21:32 | Γ.Κ

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχέδιο νόμου .Μηχανικοι περιφερειών λαμβάνουν ημερήσια αποζημιωση και έξοδα κίνησης χωρις βέβαια να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα ,μηνιαιο ποσό περίπου ίσο με το μισθό ενός εκπαιδευτικού με λίγα χρόνια υπηρεσίας. Πολλές απο τις μετακινήσεις εκτός έδρας δεν ειναι πραγματικές.Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να υπάρχει μόνο για κάποιους.

  • 30 Μαΐου 2015, 20:08 | Γιώργος

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ καταργείται η πολύχρονη αδικία άλλοι να παίρνουν 50 ευρώ και άλλοι που κάνουν την ίδια δουλειά να παίρνουν 9,78 ευρώ την ημέρα. Το πρόβλημα είναι η χιλιομετρική απόσταση των 160 χλμ που πρέπει να κάνεις για να πάρεις τα 20 ευρώ. Δηλ. αν κάνεις 158 χλμ. δεν θα πάρεις μία; Βλέπω ότι θα υπάρξει γκρίνια και καθυστέρηση έργων. Θα παρακαλούσα να αλλάξει αυτή η απόσταση και να γίνει το πολύ 100 χλμ.

  • 30 Μαΐου 2015, 19:12 | Ιορδάνα Σ.

    Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται:
    «Με τα άρθρα 10 και 11 προβλέπονται οι προϋποθέσεις διανυκτέρευσης του μετακινούμενου και καταβολής ημερήσιας αποζημίωσης και αυξάνονται τόσο τα ποσά των αποζημιώσεων διανυκτέρευσης όσο και της ημερήσιας αποζημίωσης, το ύψος των οποίων ήταν καθηλωμένο από το 1999, ημερομηνία πρώτης εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τη σύγχρονη πραγματικότητα»
    Μας δουλεύουν;;;
    Τί ωραία θα ήταν να παίρναμε το λεωφορείο το πρωί, να πηγαίναμε στα χωριά και να γυρίζαμε την άλλη μέρα, γιατί στα περισσότερα χωριά έχει λεωφορείο μια φορά ή να πληρώνονταν υπερωρίες, γιατί το λεωφορείο θα επέστρεφε το βράδυ. Να παίρναμε βεβαίωση και από τους τοπικούς άρχοντες, όπως γινόταν επί χούντας.
    Να κοπούν τα εκτός έδρας εντός νομού, αλλά να αυξηθεί η αποζημίωση/χιλιόμετρο ή να μεταφέρονται οι υπάλληλοι με υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
    Αυτό που συνέβαινε βέβαια μέχρι σήμερα ήταν εκτός ορίων. Π.χ. και οι οδηγοί είχαν 60 ημέρες εκτός έδρας. Τις υπόλοιπες μέρες βέβαια δεν δούλευαν γιατί ποιά είναι η δουλειά του οδηγού;
    Απ’ την άλλη πολλοί υπάλληλοι τα εκτός έδρας τα βγάζουν με το παραπάνω (γεωπόνοι, κτηνίατροι), γιατί για κάθε εργασία τους το δημόσιο εισπράτει παράβολο.

  • 30 Μαΐου 2015, 18:08 | Ζμπούης Δημήτρης

    Η ημερήσια αποζημίωση να ορίζεται ανάλογα με την διανυόμενη απόσταση πάνω από 60 χιλ.

  • 30 Μαΐου 2015, 18:35 | ΑΡΗΣ

    Το όριο των 160χλμ του προορισμού από την έδρα είναι γελοίο. Επίσης δε λαμβάνεται υπόψη η διαδοχική μετακίνηση που μπορεί ν αυξήσει τα πραγματικά διανυθέντα χιλιόμετρα (μέχρι και να τα διπλασιάσει). Απαγορεύει ουσιαστικά τη χρήση ΙΧ αφού μετακινήσεις σε αποστάσεις από 50χλμ (που είναι το όριο για εντός έδρας μετακινήσεις) μέχρι τα 160χλμ δεν αποζημιώνονται. Απαγορεύεται στον υπάλληλο που θα διανύσει μια τέτοια απόσταση να φάει, να πιεί έναν καφέ, ένα αναψυκτικό, ένα νερό. Η λογική όλου του νομοσχεδίου ισοπεδώνει, τις ήδη καταρρακωμένες από τη στοχοποίηση και φτωχοποίηση, προσωπικότητα, υπερηφάνια και διάθεση του ευσυνείδητου δημοσίου υπαλλήλου. Οι εισηγητές του νομοσχεδίου μάλλον δεν έχουν ιδέα από τη λειτουργία και τις ανάγκες των Δημόσιων Φορέων. Τέλος αυτά που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ο σοβαρός σχεδιασμός ενός αποδοτικού και λειτουργικού Δημόσιου και η κατάργηση – αλλαγή του άδικου και ισοπεδοτικού βαθμολόγιου και μισθολόγιου που επέβαλλε η προηγούμενη δήθεν μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση και όχι η συγγραφή νομοσχεδίων στο πόδι οπώς αυτό.

  • 30 Μαΐου 2015, 15:41 | ΚΓ

    Είμαι γεωπόνος εκτιμητής ΕΛ.Γ.Α. Κάθε μήνα κάνω 10-15 κατα μ. ο. μετακινήσεις εκτός έδρας που μπορει και να υπερβαίνουν τα 300 χλμ ημερησίως αφού ο χώρος ευθύνης του υποκαταστήματος που εργάζομαι περιλαμβάνει όλη τη θράκη.
    Για την εργασία αυτή εγώ όπως και οι υπόλοιποι συναδελφοί μου χρησιμοποιούμε τα δικά μας μεταφορικά μέσα κάνοντας ετησίως αρκέτες δεκάδες χιλιάδες χλμ. , η οικονομική υπηρεσία του οργανισμού μπορεί να βεβαιώσει με ακρίβεια πόσα χλμ διανύουμε ετησίως οι γεωτεχνικοί του ΕΛ.Γ.Α.
    Με το νομοσχέδιο που φέρνετε γίνεται σαφές οτι είστε γνώστες του αντικειμένου ,αλλιως δε θα προβλέπατε τις 200 μέρες εκτός έδρας για τον ΕΛ.Γ.Α.,όσον αφορά όμως το κόστος μετακίνησης;έχετε προαποφασίσει πως θα πρέπει να το μοιραστούμε οι υπάλληλοι και ο ΕΛ.Γ.Α.; πιστεύετε πως αντέχουμε να κάνουμε τόσα χλμ με αυτές τις αποδοχές;οι φθορές των αυτοκινήτων μας λόγω των πολλών χλμ είναι πολλαπλάσιες των άλλων υπαλλήλων .Μη βάζετε ολους τους εργαζόμενους στην ίδια κατηγορία και εξετάστε τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού Αν αυτό το σχέδιο νόμου εφαρμοστεί στον ΕΛ.Γ.Α. ο οργανισμός θα πρέπει ή να βρει αυτοκίνητα ή να στέλνει τους υπαλλήλους με τη συγκοινωνία στα χωριά της ελληνικής υπαίθρου .Είχε γίνει κάτι ανάλογο το 2011 και αναγκαζόμασταν να μεταφερόμαστε με το ΚΤΕΛ, υπήρχαν υπάλληλοι που η μεταφορά τους διαρκούσε 6 με 7 ώρες ενω καποιοι δε μπορούσαν καν να μεταβούν στους χώρους εκτίμησης.

  • 30 Μαΐου 2015, 12:14 | Επαμεινώνδας

    Δεν πρέπει να αλλάξει η απόσταση των 60 χλμ για τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. Αν γίνει η μετατροπή σε 160χλμ αυτό σημαίνει ότι το στέλεχος θα πρέπει να διανύσει 320 χλμ σε μια μέρα, κινούμενος με το όχημα του (κυρίως) και θα πρέπει να πληρώσει ΟΛΑ τα έξοδα μετακίνησης από την τσέπη του. Απλά άδικο!

  • 30 Μαΐου 2015, 10:46 | ΣΑΚΗ

    Άρθρο 26 – Κατάργηση διατάξεων – Έναρξη ισχύος
    Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:
    Τα άρθρα 1 έως 24 και 32 του ν.2685/1999 (ΦΕΚ 35 Α’), με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 23
    Απλά καταργείτε το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης που είναι 10 ευρώ για την εκτός έδρας κίνηση βάζοντας και όριο άνω από 50 χιλιόμετρα, έχουμε πολλούς νομούς στην Ελλάδα με τέτοιες αποστάσεις; Τους αρμόδιους που θα κάνουν τους ελέγχους θα τους βλέπουμε με τα κιάλια. Υπηρεσιακά αυτοκίνητα άιντε να υπάρχουν 1 με 2 σε κάθε υπηρεσία κονδύλιο, για καύσιμα εάν υπάρχει ελάχιστο και εμείς θα είμαστε στο περίμενε για ελέγχους. Αλήθεια ποιος (Μηχανικός, γεωτεχνικός, τοπογράφος, κλπ) θα βγει να κάνει έλεγχο με 0,15 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο. Πάλι για τους λίγους βλέπω όλα γίνονται και δεν νομίζω να είναι αυτή η Αριστερά που μας λέγατε. Οι λίγοι και κολλητοί των υπουργείων θα πάρουνε και αύξηση από 30 ευρώ θα πάνε στα 40 ευρώ την ημέρα και αυτή που βγάζουνε ολοι την δουλειά στην επαρχεία θα πάρουνε ένα από 10 ευρώ που ήτανε το μεγάλο ποσό των 0 ευρώ. Αλήθεια το πιστεύεται ότι μπορεί να βάζουν υπάλληλοί τα αυτοκίνητά τους να κάνουν παράδειγμα μια απόσταση 25 χιλιομέτρων από την έδρα τους για ελέγχους, και με την επιστροφή στην έδρα τους έχουμε ένα σύνολο 50 χιλιόμετρόν και να αποζημιωθούνε με 50 * 0,15 λεπτά το χιλιόμετρο = 7,5 ΕΥΡΩ όταν το καύσιμο είναι στο 1,50 ευρώ το λίτρο.

  • 30 Μαΐου 2015, 09:16 | Μέρκος Ιωάννης

    Χωρίς κρατικά οχήματα, καύσιμα και με το όριο αποζημίωσης τα 160 χλμ. ευχαριστούμε πολύ αλλά δεν θα πάρουμε κύριοι της κυβέρνησης. Κλείστε μας όλους στα γραφεία μας, κλειδώστε τις πόρτες και πετάξτε και τα κλειδιά. Αποδεικνύεστε βασιλικότεροι του Βασιλέως και απέχετε παρασάγκας από την δημοσιοϋπαλληλική πραγματικότητα. Λυπάμαι πραγματικά…

  • 30 Μαΐου 2015, 08:48 | Μαρία Κ.

    Καμία απόσταση στα όρια της πρώην Νομαρχίας Αττικής δεν είναι πάνω από 160 χλμ (εξαιρουμένης της Τροιζηνίας). Δηλαδή ουσιαστικά καταργείται η ημερήσια αποζημίωση για αυθημερόν μετακινήσεις?

  • 30 Μαΐου 2015, 07:12 | Ε.

    Αν το ζητούμενο -θέτοντας όλους αυτούς τους εξωπραγματικούς περιορισμούς-είναι να καταργηθεί στην πράξη η καταβολή της ημερήσιας αποζημίωσης ,δεν αντιλαμβάνεται ο νομοθέτης ότι οι υπάλληλοι
    (γεωπόνοι,κτηνίατροι,μηχανικοί Δ.Α.Ο.Κ. ΠΕ) δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα να υλοποιούν γεωργικά αναπτυξιακά προγράμματα του ΥΠΑΠΕ που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική ύπαιθρος;
    Θα πρότεινα μια αξιοπρεπή ημερήσια αποζημίωση ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης από την έδρα καθώς και μια ρεαλιστική αποζημίωση για τα έξοδα χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινλητου των υπαλλήλων που θα συμπεριλάμβάνει την βενζίνη αλλά και την φθορά του αυτοκινήτου.

  • 30 Μαΐου 2015, 01:00 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΕΙ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. ΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΩΣ ΤΩΡΑ, ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΗΤΑΝ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ. ΣΗΜΕΡΑ, ΠΟΥ Η ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΛΗΡΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ.
    ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
    ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΟΥ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΡΘΑ.
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ …

  • 29 Μαΐου 2015, 22:58 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Για να καταβληθεί η ημερήσια αποζημίωση των 40 ευρώ θα πρέπει να οπωσδήποτε να διανυκτερεύσει !!!! και για να καταβληθεί το τρομερό ποσό των 20 ευρώ (ήμισυ του 40 €) θα πρέπει η απόσταση προορισμού από την έδρα του μετακινούμενου να είναι μεγαλύτερη των 160 χιλιομέτρων με υπηρεσιακό ή ιδιόκτητο αυτοκίνητο!!!!!!!!!!!!!!!!
    Στην ουσία καταργείται η ημερήσια αποζημίωση των 40 ευρώ .
    Πως μπορεί κάποιος να μετακινηθεί με συγκοινωνιακό μέσο (τρένο Β’ θέση-λεωφορείο κλπ) για να φτάσει στην μέση του δάσους? στη μέση του πουθενά? θα πάρουμε ταξί ??????????? TAXI 4X4 για βουνά???
    Προκειμένου να χρησιμοποιήσει κανείς το ιδιωτικό του αυτοκίνητο με προσωπική τους ευθύνη!! για τυχόν ατύχημα ή ζημία του αυτοκινήτου του θα πρέπει να βεβαιώνεται αρμοδίως ότι δεν υφίσταται διαθέσιμο υπηρεσιακό όχημα για την μετακίνηση.
    Η ΧΡΉΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΎ ΑΥΤΟΚΙΝΉΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΆ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΖΉΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΌΚΤΗΤΗ με το γελοίο το ποσό των 0.14€/χλμ!!!!!!!!!!!!!!!!!!Γιατί λοιπόν να βάλει κάποιος το αυτοκίνητό του και να το φθείρει για 0.14€/χλμ.
    ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΉ Η ΧΡΉΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΎ ΑΥΤΟΚΙΝΉΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ!!!!!!!!!!! ΔΕΝ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΨΊΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΠΟΎ ΑΠΑΙΤΕΊΤΕ.
    Παρακαλώ τον διαχειριστή για την δημοσίευση του σχολίου μου.

  • 29 Μαΐου 2015, 21:49 | MariaB

    Η ημερήσια αποζημίωση δεν είναι μόνο φαγητό ή διανυκτέρευση, είναι και ο επιπλέον χρόνος που χρειάζεται ο μετακινούμενος για να μεταβεί κάπου. Συνήθως αυτός ο χρόνος είναι εκτός ωραρίου! Τί γίνεται όταν χρειάζεται να μετακινηθεί Κυριακή, για να είναι Δευτέρα πρωί κάπου; Είναι εργάσιμη η Κυριακή; Τί γίνεται όταν επιστρέφει 11 το βράδυ στην έδρα του; Είναι η επόμενη ημέρα εργάσιμη;

  • 29 Μαΐου 2015, 20:09 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΕΡΓΙΟΥ

    Ειλικρινά λυπάμαι που ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει κατανοητή ή μάλλον δεν λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα.
    Υπάλληλος από την Κάλυμνο (πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας) καλείται να διεκπεραιώσει υπόθεση στην Πάτμο. Θα ξεκινήσει από την Κάλυμνο στις 5:30΄το πρωί, θα ταξιδέψει ένα τρίωρο και πλέον, θα φτάσει στο προορισμό του περίπου στις 9:00΄, θα εργαστεί, θα διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του και θα περιμένει το πλοίο που θα περάσει από την Πάτμο το βράδυ και θα επιστρέψει στην Κάλυμνο περίπου στις 11 το βράδυ. Αυτός ο άνθρωπος θα πιει καφέ, θα φάει κάτι, θα περιμένει στο λιμάνι, θα ξοδέψει όσα πρέπει να ξοδέψει ένας φυσιολογικός άνθρωπος σε έναν ξένο τόπο επί τόσες ώρες παραμονής και όταν θα επιστρέψει στην υπηρεσία του, μετά από την γνώριμη γραφειοκρατική πορεία θα εισπράξει το ποσόν των 20€ που με τις νόμιμες κρατήσεις δεν ξεπερνά τα 13€.
    Δυστυχώς, συνεχίζεται μια κατάσταση που προξενεί πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο προσέγγισής της.Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στα νησιά υπάρχουν σοβαρές ιδιαιτερότητες αναφορικά με τη συγκοινωνιακή κάλυψη, τις καιρικές συνθήκες και την τεράστια διαφορά με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.
    Η πρόταση είναι συγκεκριμένη, για ενδονησιωτικές μετακινήσεις που υπερβαίνουν τις 12ώρες ανάμεσα στην αναχώρηση και επιστροφή του υπαλλήλου, να χορηγείται ολόκληρη η αποζημίωση (το 100% της ημερήσιας αποζημίωσης ήτοι 40€ σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο).

  • 29 Μαΐου 2015, 20:33 | Ιωάννης Γκουντρομίχος

    Όσον αφορά την χρησιμοποίηση των ΙΧ για μετακινήσεις ελλείψει κρατικών αυτοκινήτων, είναι γελοίο το ποσό των 0.14€/χλμ. Εχω υπολογίσει πως το κόστος των καυσίμων, των σερβις, πιθανων ζημιών, επιπλέον χιλιομέτρων στην περιοχή του τόπου μετάβασης και δαπάνης απόσβεσης του αυτοκινήτου, ανέρχονται στα 0.30€/χλμ. (μετρημένα). Γιατί λοιπόν να βάλει κάποιος το αυτοκίνητό του και να το φθείρει για 0.14€. Ποιός θα του χρηματοδοτήσει τα υπόλοιπα 0.16?

  • 29 Μαΐου 2015, 20:28 | Ιωάννης Γκουντρομίχος

    Να μην μπερδέδουμε την ημερήσια αποζημίωση με τα χιλιόμετρα και το κόστος των αυτοκινήτων. Η ημερήσια αποζημίωση είναι για τα προσωπικά έξοδα που θα κάνει κάνει κάποιος για την εκτέλεση του καθήκοντός του, κάποιο μικρογεύμα η καφες στην χωρις διανυκτέρευση μετακίνηση, ή κανονικό γεύμα και βραδυνό στην περίπτωση που υπάρχει διανυκτέρευση. Προσωπική μου γνώμη είναι πως στην πρώτη περίπτωση είναι πολλά και τα 10€, ενώ στην δεύτερη τα 40€ μπορούν να γίνουν και 30€ (δεν θα τρώμε και χαβιάρι στα εκτος έδρας). Τώρα, όσο για την επισήμανση του συναδέλφου ότι δεν έχει την ίδια βαρύτητα η αποστολή του εκτός έδρας γιά όλους, συμφωνώ αλλά αυτό είναι θέμα μισθολογίου και δεν θα πρέπει το λάθος της ισοπεδωτικής λογικής του μισθολογίου να το διορθώσουμε με άλλο λάθος στα εκτός έδρας. Τά έξοδα γιά όλους που διανυκτερεύουν και τρώνε πρέπει να είναι χωρίς διακρίσεις, αλλά και η Πολιτεία να διορθώσει την ισοπεδωτική λογική του μισθολογίου (δεν μπορει μηχανικοί, γεωπόνοι, κνηνίατροι, με ευθύνη στην εργασία τους να αμοίβονται πολλές φορές και με λιγότερα από οδηγούς και διοικητικούς λόγω των μεγάλων κρατήσεων σε ασφάλεια).

  • 29 Μαΐου 2015, 14:11 | Κώστας ζμπούη — διαβούλευση δεν έχει νόημα

    Η ΗΜΕΡΗΣΊΑ ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΊΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Με το άρθρο 11, η ημερήσια αποζημίωση καταβάλλεται κατά το ήμισυ (δηλαδή ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΌ ΠΟΣΌ των 20 ευρώ) όταν ο μετακινούμενος επιστρέφει αυθημερόν και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του είναι μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο.
    Δηλαδή 160 χιλιόμετρα εντός μίας Περιφερειακής Ενότητας καθιστά την ημερήσια αποζημίωση πρακτικά ανέφικτη !!!!!!!

    Συμφωνώ με το σχόλιο του κ. Μιχάλη Γκαραγκάνη:
    «Πρακτικά υπάρχει απόφαση να καταργηθεί η όποια αποζημίωση στα πλαίσια περικοπής δαπανών και αυτό στην ουσία υλοποιεί το σχέδιο.
    Τουλάχιστον μην υποβιβάζετε την νοημοσύνη μας με αυτήν την παρωδία διαβούλευσης»

  • 29 Μαΐου 2015, 14:04 | Κώστας ζμπού

    Η ΗΜΕΡΗΣΊΑ ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΊΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Με το άρθρο 11, η ημερήσια αποζημίωση καταβάλλεται κατά το ήμισυ (δηλαδή ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΌ ΠΟΣΌ των 20 ευρώ) όταν ο μετακινούμενος επιστρέφει αυθημερόν και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του είναι μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο.
    Δηλαδή 160 χιλιόμετρα εντός μίας Περιφερειακής Ενότητας καθιστά την ημερήσια αποζημίωση πρακτικά αδύνατη!!!!!!!

  • 29 Μαΐου 2015, 14:47 | Μιχάλης Γκαραγκάνης

    Είμαι Τοπογράφος Μηχανικός της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
    Αναγνωρίζω ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα ενόψει της επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας.
    Θα ήταν τιμιότερο όμως και απολύτως αποδεκτό να καταργούνταν εντελώς, στο όνομα της οικονομικής κρίσης πάσα αποζημίωση παρά αυτήν η κοροϊδία που παρουσιάζεται στο νομοσχέδιο. Πείτε μου έναν νομό στον οποίο να υπάρχει χιλιομετρική μετάβαση άνω των 160χλμ.
    Πρακτικά καταργείται κάθε επιτόπιος έλεγχος.
    Υπάρχει σαλαμοποίηση ειδικοτήτων αφού για κάθε ειδικότητα και θέση ευθύνης ακόμα και αυτήν η πρακτικά ανέφικτη αποζημίωση, είναι ίδια.
    Αλλά τι να λέω αφού στην ουσία η διαβούλευση δεν έχει νόημα.
    Πρακτικά υπάρχει απόφαση να καταργηθεί η όποια αποζημίωση στα πλαίσια περικοπής δαπανών και αυτό στην ουσία υλοποιεί το σχέδιο.
    Τουλάχιστον μην υποβιβάζετε την νοημοσύνη μας με αυτήν την παρωδία διαβούλευσης.

  • 29 Μαΐου 2015, 13:22 | Τμήμα ΤΕΑ /ΔΑΟΚ ,ΚΙΛΚΙΣ

    Τμήμα Τοπογραφίας –Εποικισμού και Αναδασμού/Δ.Α.Ο.Κ. Κιλκίς
    Αντικείμενο του τμήματός μας- στο οποίο υπηρετούν ως επί το πλείστον μηχανικοί καθώς και λίγοι διοικητικοί υπάλληλοι-είναι η διαχείριση της αγροτικής γης του ΥΠΑΠΕ. Σύμφωνα με τους Ν.4061/2012 και 4235/2014 οι πολίτες διεκδικούν ακίνητα του ΥΠΑΠΕ για εξαγορά ή για εκμίσθωση έναντι τιμήματος για τις ανάγκες του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Βάσει των άρθρων των παραπάνω νόμων οι υπάλληλοι του τμήματός μας μεταβαίνουν για επιτόπιους ελέγχους και τοπογραφικές εργασίες υπαίθρου (συχνά επίπονες και χρονοβόρες) στις ζητούμενες εκτάσεις.
    Με δεδομένο ότι ο νομός μας είναι μικρός σε έκταση και η μεγαλύτερη απόσταση από την έδρα μας είναι 70χλμ.(και μόνο σε έναν οικισμό),ενώ ο κύριος όγκος των εργασιών μας είναι σε αποστάσεις από 10 έως 50χλμ.καθίσταται σαφές ότι με την αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης από την έδρα μας στα 160χλμ ουσιαστικά μηδενίζεται η ημερήσια αποζημίωση. Συνεπώς δεν είναι δυνατή η εκτέλεση των εργασιών του τμήματος ούτε με υπηρεσιακά αυτοκίνητα τα οποία είτε δεν επαρκούν είτε δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις για καύσιμα, αλλά ούτε και με ιδιωτικά αυτοκίνητα γιατί δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μετακίνησής τους χωρίς μάλιστα να έχουμε ούτε ασφαλιστική κάλυψη!!!!!! Η μη εκτέλεση όμως των εργασιών μας θα προκαλέσει στέρηση εσόδων από το Δημόσιο καθώς και την έντονή δυσαρέσκεια των πολιτών του παραμεθόριου νομού μας για την μη ικανοποίηση των ευκαιριών που τους δίνουν οι προαναφερόμενοι νόμοι για την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.
    Η ημερήσια αποζημίωση που ζητάμε είναι το χρηματικό ποσό για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προκαλούνται λόγω της απομάκρυνσής μας από την έδρα μας για εκτέλεση τοπογραφικών εργασιών στην ύπαιθρο(συχνά κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες). Προτείνουμε την καταβολή ολόκληρης της ημερήσιας αποζημίωσης για συνολική απόσταση από την έδρα μας τα 40χλμ. καθώς και την αύξηση της αποζημίωσης των οδοιπορικών με βάση την σημερινή τιμή των καυσίμων.

  • 29 Μαΐου 2015, 13:25 | dfoylkeridoy despoina

    συναδελφε χριστοδουλοπουλε ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΩ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΎΩ . ΓΙΑΤΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΚΑΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ;

  • 29 Μαΐου 2015, 13:45 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    συναδελφε χριστοδουλοπουλε ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΩ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΎΩ . ΓΙΑΤΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΚΑΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ;

  • 29 Μαΐου 2015, 13:02 | Κώστας

    Αν το κατάλαβα σωστά !!!!!
    Για να καταβληθεί η ημερήσια αποζημίωση των 40 ευρώ θα πρέπει να οπωσδήποτε να διανυκτερεύσει !!!! και για να καταβληθεί το τρομερό ποσό των 20 ευρώ (ήμισυ του 40 €) θα πρέπει η απόσταση προορισμού από την έδρα του μετακινούμενου να είναι μεγαλύτερη των 160 χιλιομέτρων με υπηρεσιακό ή ιδιόκτητο αυτοκίνητο!!!!!!!!!!!!!!!!
    Στην ουσία καταργείται η ημερήσια αποζημίωση των 40 ευρώ .

  • 29 Μαΐου 2015, 13:40 | ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ(ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 20 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΚΑΘΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

  • 29 Μαΐου 2015, 13:35 | ΔΨ

    Ένα ζήτημα που δεν αποσαφηνίζεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο έγκειται στο τρόπο φορολόγησης (αυτοτελώς ή στο εισόδημα) της ημερήσιας αποζημίωσης. Διότι δε πρέπει να θεωρείται εισόδημα η παροχή κάλυψης των εξόδων εκτέλεσης υπηρεσίας(φαγητό, καφέ κλπ)που άλλωστε ως δαπάνες εμπεριέχουν και ΦΠΑ.

    Άλλωστε, κάθε παροχή καταβαλλομένη στο μισθωτό με οποιαδήποτε ονομασία, όπως επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα, η οποία κατά το νόμο(όπως και στο νομοσχέδιο) ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες, στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της, δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός.
    Επειδή, εργάζομαι σε ΑΕ(Διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων, ΕΣΠΑ) εταιρεία του Υπ. Οικονομίας και η φορολόγηση των αναφερομένων επιδομάτων ημερήσιας αποζημίωσης ήδη φορολογείται στην κλίμακα εισοδήματος κι εντάσσεται στη μηνιαία μισθοδοσία, εκτιμώ ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον τρόπο φορολόγησης των αμοιβών του εδαφίου .

  • 29 Μαΐου 2015, 12:13 | Ζωγράφος Χρήστος

    Το άρθρο 11 αναφέρεται στην ημερήσια αποζημίωση. Ο δημόσιος λειτουργός μετά από διανυκτέρευση και την επόμενη μέρα πρέπει να δικαιούται ημερήσια αποζημίωση η οποία μπορεί να οριστεί κατά το ήμισυ της ημερήσιας αποζημίωσης.

  • 29 Μαΐου 2015, 12:19 | ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    ΕΧΩ ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ!!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ(Π.Χ.ΤΑ 40 ΕΥΡΩ)ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ(Π.Χ.ΕΝΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΔΕΙΕΣ,ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ
    ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΕΙ ΤΟ «ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΝΤΟΡΒΑ»!!
    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ «ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ» ΤΟΥ ΑΙΣΧΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ!!!!!

  • 29 Μαΐου 2015, 10:51 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Λέγομαι Ιωαννίδης Βασίλης , είμαι γεωπόνος της Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς στο τμήμα Φυτικής και Ζωικής παραγωγής και απασχολούμε κυρίως στον τομέα της Αμπελουργίας. Διαβάζοντας το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Δαπάνες μετακινουμένων εντός και εκτός επικράτειας» μου δημιουργήθηκε η αίσθηση πως ως κράτος έχουμε πάρει απόφαση πώς ο γεωπόνος μπορεί να κάτσει στο γραφείο και δεν είναι απαραίτητος στο χωράφι.
    Επί του πρακτέου λοιπόν θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο 11 που αφορά την ημερήσια αποζημίωση.
    Πέρα από την απαξίωση του πτυχίου και της εργασίας που καταθέτω στην υπηρεσία αφού έφτασα στο σημείο να μην μπορώ να ζήσω με τα χρήματα που παίρνω φτάσαμε στο σημείο να μην μπορώ να κάνω ούτε την δουλειά μου.
    Σήμερα η υπηρεσία μου δεν μπορεί να καλύψει με υπηρεσιακά αυτοκίνητα τις μετακινήσεις μου με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται επιτόπιοι έλεγχοι μηνών. Προτεραιότητα δίνουμε στα προγράμματα της Αναδιάρθρωσης Αμπελώνων ενώ οι υπόλοιπες εργασίες περιμένουν. Έχουμε πραγματοποιήσει μάλιστα γίνει μάλιστα κινήσεις εκτός έδρας χωρίς αποζημίωση για να μπορέσουμε να είμαστε εντός των χρονικών ορίων. Μέχρι σήμερα δεν έχω την δυνατότητα να χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητό μου γιατί δεν έχω την δυνατότητα να χρηματοδοτώ την διαδικασία αυτή. Τα έξοδά μου δεν καλύπτονται ούτε με την χιλιομετρική αποζημίωση (0,15ευρώ ανά χλμ) ούτε με την εκτός έδρας αποζημίωση (9,78ευρώ). Αποτέλεσμα όπως προανέφερα να πρέπει η υπηρεσία να καλύψει με δικά της μέσα τις μετακινήσεις μου . Αυτό είναι αδύνατο και έτσι δεν γίνονται οι εργασίες στον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας.
    Αυξάνοντας σύμφωνα με το άρθρο 11 την απόσταση προορισμού στα 160χλμ αυτό που ουσιαστικά καταλαβαίνω είναι πως απλά θέλετε να κοπεί η αποζημίωση. Το Κιλκίς όπως και πολλές άλλες περιφερειακές ενότητες έχουν μικρότερο μήκος από την απόσταση αυτή. Η αποζημίωση λοιπόν αφαιρείται και μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητό μου για να πραγματοποιήσω την εργασία μου που κυρίως είναι η επαφή με την γη. Ενημερώνω λοιπόν ότι δεν μπορώ πλέον να χρηματοδοτώ το δημόσιο με λεφτά που δεν έχω.
    Η πρόταση μου για την ημερήσια αποζημίωση θεωρώ πώς θα μπορούσε να είναι ρεαλιστική εάν θεωρούσε ως εκτός έδρας υπηρεσία την υπηρεσία που παρέχεται σε σημεία της περιοχής πέραν των 10χλμ από την έδρα .
    Η απόσταση μάλιστα των 10χλμ θα πρέπει να ορίζεται η διανυόμενη από τον υπάλληλο απόσταση , αυτή δηλαδή που καταγράφει πραγματικά το αυτοκίνητο πηγαίνοντας στα χωράφια και τους στάβλους και όχι η απόσταση της έδρας από την πλατεία του χωριού.
    Για την καταβολή της ημερήσιας αποζημίωσης έχουν ορισθεί τα 160χλμ ως κατώτερο χιλιομετρικό όριο. Η αποστάσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο είναι λογικές για περιοχές της Γαλλίας και των Η.Π.Α αλλά όχι για την Ελλάδα.
    Θεωρώ πώς η καταβολή της ημερήσιας αποζημίωσης θα πρέπει να συνοδεύει την εκτός έδρας μετακίνηση και να δίνεται ακόμη και το ήμισυ της οριζόμενης στο ορθό 11 , κάθε φορά που βγαίνω στα χωράφια που βρίσκονται πέραν των 10 χλμ από την έδρα μου.