Άρθρο 11 – Ημερήσια αποζημίωση

1. Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ, ανεξάρτητα από τη θέση ή το βαθμό του μετακινούμενου. Το ανωτέρω ποσό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Ποσά ημερήσιας αποζημίωσης υψηλότερα από αυτό της παρούσας παραγράφου, από όπου και αν προβλέπονται, παύουν να ισχύουν.

2. Η ημερήσια αποζημίωση της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλεται :
Α. Ολόκληρη :
α. Όταν καταβάλλονται δαπάνες διανυκτέρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος νόμου.
β. Όταν οι μετακινούμενοι, κατά την επιστροφή τους, είναι υποχρεωμένοι, λόγω των συγκοινωνιακών συνθηκών, να διανυκτερεύσουν ή σε πλοίο ή σε τρένο.
γ. Όταν οι μετακινούμενοι διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο ή σε φιλικό σπίτι.
δ. Για την ημέρα επιστροφής, όταν συμπίπτει με την ημέρα λήξης εργασιών.
Β. Κατά το ήμισυ:
α. σε περίπτωση που παρέχεται ημιδιατροφή και
β. όταν ο μετακινούμενος επιστρέφει αυθημερόν και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του είναι i) μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ή ii) μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα, όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο, ή iii) μεγαλύτερη από είκοσι (20) ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί.
Γ. Δεν καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση όταν παρέχεται πλήρης διατροφή.

  • 2 Ιουνίου 2015, 10:00 | Καλογιαννάκης Νίκος

    Δεν νομίζω οτι χρειαζόταν ολόκληρο νομοσχέδιο για τις δαπάνες μετακίνησης παρά ένα άρθρο μόνο που να λέει οτι καταργούνται και οτι αυτές θα καλύπτονται από το μισθό των υπαλλήλων!!!! Ουσιαστικά αυτή είναι η λογική του νομοσχεδίου.
    Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και ουτοπικό. Δεν καλύπτει τις δαπάνες για τα καύσιμα και τη φθορά των οχημάτων με τα ποσά που προβλέπει. Μετακυλείει τα έξοδα μετακίνησης στον μισθό των υπαλλήλων επιβαρύνοντας τους για το κόστος των μετακινήσεων και των ελέγχων, των αυτοψιών που είναι θεσμοθετημένες και υποχρεωτικές από το νόμο πχ τις αυτοψίες για έργα, για καταγγελίες για περιβαλλοντικές παραβάσεις και πολεοδομικούς ελέγχους. Έτσι θα υπάρξει πλημμελής εκτέλεση των καθηκόντων των τεχνικών υπαλλήλων τους οποίους υποβαθμίζει και εξομειώνει με εργαζόμενους που δεν έχουν τις ευθύνες που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας για τους μηχανικούς.
    Ουσιαστικά η ημερήσια αποζημίωση η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει σήμερα, καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες κάποιου που κινείται εκτός γραφείου στους συναπαγόμενους κινδύνους και σε εκτός ωραρίου υπηρεσία.Επίσης ειδικότερες ρυθμίσεις όσον αφορά το όριο της αποζημίωσης πάνω από 160 χιλ., θεωρώ οτι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
    Επίσης το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ακολουθήσει τη διαδιακασία ψήφισης χωρίς ουσιαστικό διάλογο με φορείς όπως το ΤΕΕ και τον ΕΜΔΥΔΑΣ και χωρίς ουσιαστικό χρόνο διαβούλευσης.

  • 2 Ιουνίου 2015, 10:28 | ΑΝΤΩΝΙΑ

    Καταργείται ουσιαστικά η αμοιβή για τις επιβλέψεις των δημοσίων έργων από ολες τις Διευθύνσεις Τεχνικών έργων της χώρας.
    Η άποψη ότι όλοι πρέπει να παίρνουν την ίδια ημερήσια αποζημίωση είναι ισοπεδωτική

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:07 | ΕΛΕΝΗ

    Είναι άδικο για τον κλάδο των μηχανικών.
    Η αποζημίωση για επιβλέψεις από τις Υπηρεσίες στις οποίες δεν προβλέπονται διανυκτερεύσεις, καταργείται εντελώς.
    Όλες οι διευθύνσεις Τεχνικών Έργων, όλης όλης της χώρας θα επιβλέπουν χωρίς αποζημίωση?
    Η άποψη ότι όλοι πρέπει να έχουν την ίδια ημερήσια αποζημίωση θα ευσταθούσε, αν οι μηχανικοί είχαν είχαν αμοιβή επάξια από το μισθολόγιο.Όπως αμείβονται όπως όλοι οι Π.Ε.
    Άλλη μια ισοπεδωτική αντιμετώπιση του κλάδου των μηχανικών. Είναι δίκαιο η επίβλεψη έργων εκατομμυρίων να γίνεται με μισθό 800 έως 900 €?
    Ποιος κλάδος θα φέρει την ανάπτυξη?

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:45 | Αντωνιος Κ.

    Θα πρεπει να προβλεφθεί μια εξαιρεση για οσους εκτελουν ελέγχους σε έργα του ΕΣΠΑ υποχρεωτικά (μονάδες Γ των ειδικών υπηρεσιών του ΕΣΠΑ),όσο αφορά το χρονικό όριο καθώς και την ημερησια αποζημίωση αφόυ έτσι και αλλιως ειναι συγχρηματοδοτούμενη μέσω της Τεχνικής Βοήθειας και δεν επιβαρύνει τον κρατικο Π/Υ, εφόσον θέλουμε να γίνονται σοβαροί έλεγχοι. Τα 40€ για ημερησια αποζημιωση δεν φτανουν ουτε για ζητω. Οταν ειμαστε ολη μερα εκτός με δύο γέυματα την ημέρα να υπολογισει κάποιος έχουμε μπει ηδη μέσα. Αλλιώς με 40€ την μέρα δεν βλεπω να πηγαινει κανείς για έλεγχο και μετά ο θεός βοηθός. Προτείνω την παραμονη της ημερήσιας αποζημιωσης ως ισχύει τουλάχιστον για οσους πληρωνεται απο Τεχνική Βοήθεια ΕΣΠΑ.

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:52 | Μπιμπάκης Γιάννης

    Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται:»Στόχος του παρόντος εγχειρήματος παραμένει αφενός ο εξορθολογισμός, η απλούστευση των προβλέψεων με στόχο την ομαλότερη λειτουργία των μετακινήσεων αλλά και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου…».

    Είχα την εντύπωση ότι μια Ριζοσπαστική Κυβέρνηση την οποία στήριξε ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού,θα είχε τουλάχιστον το θάρρος να γράψει την αλήθεια: ότι το παρόν νομοσχέδιο έχει ως μοναδικό στόχο τη μείωση ή και την ελαχιστοποίηση του μη μισθολογικού κόστους του δημοσίου τομέα και την περαιτέρω εξαθλίωση του δημοσίου υπαλλήλου μέσω της μείωσης ή και της εξάλειψης της αποζημίωσής τους στις εκτός έδρας μετακινήσεις.

    Το όριο των 160χλμ που τίθεται ώστε να αποζημιωθεί κάποιος για τη μετακίνηση είναι εξωπραγματικό, και στις περισσότερες περιπτώσεις ίσως με εξαιρέσεις κάποια κεντρικά υπουργεία ΚΑΤΑΡΓΕΙ επί της ουσίας την εκτός έδρας αποζημίωση. Επιπλέον, με τους όρους που τίθενται για τη χρήση των ιδιωτικών οχημάτων, θα σταματήσει εντελώς η χρήση τους,και οι υπηρεσίες που έχουν μείνει χωρίς οχήματα,χωρίς καύσιμα για τα όποια οχήματα έχουν απομείνει,αλλά και χωρίς οδηγούς, θα σταματήσουν να λειτουργούν. Οι όποιοι έλεγχοι π.χ. σε δημόσια έργα θα σταματήσουν, και το κόστος για το δημόσιο θα είναι πολλαπλάσιο της εξοικονόμησης που θα προκύψει από το παρόν νομοσχέδιο.

    Προτείνω τη διατήρηση του ορίου των 40χλμ ως απόσταση πέρα από την οποία χορηγείται στον υπάλληλο ημερήσια αποζημίωση, ώστε να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του Ελλαδικού χώρου με τα πολλά νησιά, το ανάγλυφο τοπίο και το άθλιο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Το ύψος της αποζημίωσης δε που προτείνεται με το παρόν νομοσχέδιο, δλδ 40 ευρώ, σκοπεύει στη μέιωση των αποδοχών κατηγορίας υπαλλήλων όπως οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί οι οποίοι έχουν απεμπολίσει πάσης φύσεως επαγγελματικά δικαιώματα με τη δέσμευση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματός τους στο δημόσιο, ενώ δεν αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα του έργου τους και η μη αμοιβόμενη ποινική και αστική ευθύνη που έχουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    Τέλος, θα ήθελα να θυμήσω στον κο Μάρδα τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ», την οποία δείχνει να ξεχνά σε κάθε του ενέργεια.

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:35 | Νίκος

    Με το προτεινόμενο προσχέδιο Νόμου όπου καταργούνται στην ουσία τα οδοιπορικά, απαξιώνεται ο ρόλος του μηχανικού, αφού δεν αναγνωρίζεται πλέον ο ειδικός του ρόλος και οι τεράστιες ευθύνες που έχει. Οι μηνιαίες απολαβές του (βάση ενιαίου μισθολογίου) δεν θα διαφέρουν από οποιουδήποτε άλλου πτυχιούχου ανεξαρτήτως ευθυνών και θέσεως, όπως επίσης σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μικρότερες από οποιουδήποτε διοικητικού υπαλλήλου Δ.Ε ή ακόμα και Τ.Ε. που θα έχει κάποια περισσότερα χρόνια υπηρεσίας. Δεν εξετάζεται τίποτα για το αντικείμενο της εργασίας και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή για τον κάθε εργαζόμενο. Αν αυτό ονομάζεται εξορθολογισμός τότε και οι λέξεις χάνουν την έννοιά τους.

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:53 | Σακλαμπανάκη Ελένη

    Ειναι απαράδεκτο γιατί στην ουσία ο υπάλληλος θα πληρώνει ο ιδιος τις μετακινήσεις και θα πληρώνει ο ίδιος την φθορά του αυτοκινήτου και την βενζίνη και για τις αποστάσεις της Περιφέρειας Ηρακλείου Κρήτης δεν θα λαμβάνουμε καμμία ημερήσια αποζημίωση για τις μετακινήσεις μας.
    Αυτό θα οδηγήσει σε πλημμελή κάλυψη των υπηρεσιακών υποχρεώσεων.
    Ειμαι υπάλληλος στην Δ/νση Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης .
    Τα θέματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά αφορούν έκτακτους ελέγχους στην υπαιθρο και στις επιχειρήσεις(βιομηχανικές κ.λ.π) που εγκυμονούν κινδύνους στην υγεία μας και σε πολλές περιπτώσεις επιστρέφουμε στο σπίτι μας πολύ μετά το πέρας του ωραραρίου μας .
    Δεδομένου οτι τα υπερεσιακά αυτοκίνητα σπανίζουν και χρησιμοποιούμε τα ιδιωτικά μας αυτοκίνητα και δεν εχουμε νομική κάλυψη, η αποζημίωση της μετακίνησης ηταν τουλάχιστον ηθική και οικονομική αποζημίωση για τους κινδύνους και το αγχος της δουλειάς μας.
    Πως ειναι δυνατόν οι περικοπές να αρχίζουν πάντα απο τους μισθωτούς δημοσίους υπαλλήλους?

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:37 | Θεοδόσης Σταθόπουλος

    Κύριοι της Κυβέρνησης στα χρόνια της κρίσης οι αμοιβές των μηχανικών του Δημοσίου μειώθηκαν ως 70%. Με αυτό το νομοθέτημα μηδενίζετε και τα εξοδα μετακίνησης για τους μηχανικούς ειδικά στα σχετικά μεγάλα ΝΗΣΙΑ αφού πρακτικά δεν υπάρχει αυτή η απόσταση που γράφετε (160χλμ). Για τον λόγο αυτό πρεπει να επανεξετάσετε το όριο της απόστασης μετακίνσης και να το επεναφέρετε στα 40χλμ για τους μηχανικούς δεδομένου του αντικειμένου εργασίας τους (επίβλεψη έργων και μελέτων ΕΣΠΑ, εργαστηριακοί έλεγχοι, αυτόψιες στο οδικό δίκτυο και στους χειμμάρους λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων).
    Κλείνοντας και συνοψίζοντας με μισθό για τους μηχανικούς του Δημοσίου όσο και της καθαρίστριας και μικρότερο ακόμα και από ΔΕ οδηγού πρέπει να θεωρείτε βέβαιη η μηδενική ανάπτυξη στην χώρας που κατα βάση όλα αυτά τα χρόνια στηρίζεται στα Δημόσια Έργα και τις κατασκευές.

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:17 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Γ.

    Ο περιορισμός των δαπανών που καταβάλλονται για τα εκτός έδρας των υπαλλήλων με κανένα τρόπο δεν πρέπει να οδηγήσει στο άκρο της μη εκτέλεσης των απαιτούμενων ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό και για την αποφυγή δυσμενών για τους πολίτες και τους υπαλλήλους καταστάσεων, εισηγούμαι την μεταβολή των κατωτέρω εδαφίων του Άρθρου 11, ως εξής:

    Β. Κατά το ήμισυ:
    α. σε περίπτωση που παρέχεται ημιδιατροφή και
    β. όταν ο μετακινούμενος-η επιστρέφει αυθημερόν και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του/της είναι i) μεγαλύτερη από εκατό (100) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ή ii) μεγαλύτερη από εξήντα (60) χιλιόμετρα, όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο, ή iii) μεγαλύτερη από δέκα (10) ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί.

    3. Τα ποσά που καταβάλλονται για την μετακίνηση του/της υπαλλήλου απαλλάσσονται από οποιαδήποτε μορφή φορολόγησης και δεν νοούνται ως έσοδα.
    4. Εφόσον ο/η υπάλληλος μετακινείτε εκτός του ωραρίου εργασίας του/της, τότε καταβάλλονται συμπληρωματικά των οδοιπορικών εξόδων και έξοδα υπερωριακής απασχόλησης.
    5. Εφόσον ο/η υπάλληλος επιθυμεί , δύναται να του/της καταβληθεί προκαταβολικά τουλάχιστον το 50% των εξόδων για την εκτέλεση της υπηρεσίας εκτός έδρας για την αγορά εισιτηρίων και την πληρωμή του καταλύματος. Για την καταβολή της προκαταβολής οφείλει να υποβάλλει σχετική αίτηση τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία εκτέλεσης της μετακίνησης. Η άρνηση εκτέλεσης της μετακίνησης από τον/την υπάλληλο εφόσον αυτός-ή ζήτησε, εμπρόθεσμα και νόμιμα, να του/της καταβληθεί προκαταβολή και δεν ικανοποιήθηκε η απαίτηση με υπαιτιότητα της υπηρεσίας, δεν δύναται να ληφθεί ως άρνηση εκτέλεσης των καθηκόντων του/της, αλλά η μη εκτέλεση αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της υπηρεσίας.

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:20 | Α.Η.Μ.

    Εάν ο στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι μόνο η περιστολή δαπανών του δημοσίου χωρίς να ληφθούν υπόψη όλοι οι άλλοι παράγοντες των μετακινήσεων για ελέγχους και υπηρεσιακές ανάγκες θα οδηγήσει στην περαιτέρω διάλυση των υπηρεσιών και την απαξίωση των υπαλλήλων.Κανένας πλέον δεν θα μετακινείται με ότι συνεπάγεται αυτό για την λειτουργία των υπηρεσιών. Οι νομοθετούντες θα πρέπει να σκεφτούν πιο σοφά και ώριμα.Π.Χ. Ημερήσια αποζημίωση για όλους τους μετακινούμενους 10 Ευρώ, δικαίωμα αποζημίωσης πάνω από 40 χλμ.(τα 160 χλμ «αστείο» ευνοούν μόνο την κεντρική διοίκηση για μετακινήσεις στην επαρχία), και βάσιμη αιτιολογία. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε νομού(ορεινός, δύσβατος κ.λ.π.)
    Εν κατακλείδι δηλαδή βιδωνόμαστε όλοι στα γραφεία μας με όποιες συνέπειες.Επίσης η αρμοδιότητα υπογραφής των μετακινήσεων των υπαλλήλων των Περιφερειών σύμφωνα με τον ν. 3852/10 είναι ο Εκτελεστικός Γραμματέας και όχι ο Περιφερειάρχης.
    Εάν θέλετε περικοπές κόψτε τους συμβούλους και τους παρασυμβούλους με τους παχυλούς μισθούς που ούτε υπογράφουν ουτε ευθύνονται για τίποτα και δώστε κίνητρα στους υπαλλήλους. Δεν θα σωθεί το κράτος απο την περικοπή αποζημίωσης των μετακινήσεων. Κάντε τες ορθολογικότερες.

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:13 | ΑΜ

    Εάν ο στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι μόνο η περιστολή δαπανών του δημοσίου χωρίς να ληφθούν υπόψη όλοι οι άλλοι παράγοντες των μετακινήσεων για ελέγχους και υπηρεσιακές ανάγκες θα οδηγήσει στην περαιτέρω διάλυση των υπηρεσιών και την απαξίωση των υπαλλήλων.Κανένας πλέον δεν θα μετακινείται με ότι συνεπάγεται αυτό για την λειτουργία των υπηρεσιών. Οι νομοθετούντες θα πρέπει να σκεφτούν πιο σοφά και ώριμα.Π.Χ. Ημερήσια αποζημίωση για όλους τους μετακινούμενους 10 Ευρώ, δικαίωμα αποζημίωσης πάνω από 40 χλμ.(τα 160 χλμ «αστείο» ευνοούν μόνο την κεντρική διοίκηση για μετακινήσεις στην επαρχία), και βάσιμη αιτιολογία. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε νομού(ορεινός, δύσβατος κ.λ.π.)
    Εν κατακλείδι δηλαδή βιδωνόμαστε όλοι στα γραφεία μας με όποιες συνέπειες.Επίσης η αρμοδιότητα υπογραφής των μετακινήσεων των υπαλλήλων των Περιφερειών σύμφωνα με τον ν. 3852/10 είναι ο Εκτελεστικός Γραμματέας και όχι ο Περιφερειάρχης.
    Εάν θέλετε περικοπές κόψτε τους συμβούλους και τους παρασυμβούλους με τους παχυλούς μισθούς που ούτε υπογράφουν ουτε ευθύνονται για τίποτα και δώστε κίνητρα στους υπαλλήλους. Δεν θα σωθεί το κράτος απο την περικοπή αποζημίωσης των μετακινήσεων. Κάντε τες ορθολογικότερες.

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:23 | Βασιλική

    Ο συνδυασμός παροχής γεύματος ή ημιδιατροφής με την ημερήσια αποζημίωση είναι εντελώς άσχετος και καταδεικνύει οτι αυτοί που συνέταξαν το σχέδιο του σ/ν είναι επιεικώς άσχετοι με αντικείμενο εργασίας που απαιτεί μετακινήσεις. Η ημερήσια αποζημίωση χρησιμοποιείται και για έξοδα που δεν προβλέπονται και αφορούν προσωπικές ανάγκες ενός ανθρώπου που μπορεί για υπηρεσιακούς λόγους να είναι 2,3 ή περισσότερες μέρες μακριά από το σπίτι του. Δεν αφορά μόνο το σαντουιτσάκι και το γλυκάκι που θα προσφερθεί στο διάλειμμα για φαγητό!

    Κι όταν τελειώνει η εργασία στις 5 και δεν έχει πτήσεις για επιστροφή στην έδρα του, δεν μπορεί ο εργαζόμενος να επιβαρύνεται τα έξοδα του υπολοίπου της ημέρας ο ίδιος (ιδιαίτερα στο εξωτερικό), μόνο και μόνο επειδή το μεσημέρι προσφέρθηκε μπουφές με σαντουιτσάκια! Η δε ημέρα επιστροφής μπορεί να ξεκινήσει στις 7 το πρωί και να ολοκληρωθεί το βράδυ – μια και δεν υπάρχουν απ΄όλους τους προορισμούς απ’ ευθείας πτήσεις για όλη την Ελλάδα! Εκείνη τη μέρα ο εργαζόμενος χάνει την ιδιότητα του μετακινούμενου εργαζόμενου; Είναι σε προσωπικό ταξίδι αναψυχής;

    Επίσης, συχνά στο εξωτερικό σε χώρες όπου η δημόσια συγκοινωνία είναι ανεπαρκής ή δύσκολο να χρησιμοποιηθεί (π.χ. Κύπρος, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά) ή οι καιρικές συνθήκες το απαιτούν, συχνά η ημερήσια αποζημίωση χρησιμοποιείται για εσωτερικές μετακινήσεις με ταξί – το οποίο δεν καλύπτεται αλλιώς.

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:05 | Θανάσης Σαρόπουλος

    Οι γεωτεχνικοί (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι) υπάλληλοι των Δήμων, των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας έχουν σημαντικό έργο στην ελληνική ύπαιθρο με ιδιαιτερότητες που δεν υπάρχουν για άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Το έργο που πρέπει να εκτελεστεί (επιστημονική υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι, υγιεινή και ευζωία των ζώων, προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθροπονόσων, υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, δασοπροστασία, θηροφύλαξη, έλεγχοι και υποστήριξη προγραμμάτων Ε.Ε κλπ) απαιτεί τη μετάβαση των γεωτεχνικών στο χωράφι, στον σταύλο ή στη γεώτρηση έχοντας διανύσει την απόσταση όχι μόνο σε επαρχιακό δίκτυο, αλλά και σε ορεινό δύσβατο ή χωμάτινο οδικό δίκτυο και συνεπώς κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Εάν προσθέσουμε και την τεράστια έλλειψη υπηρεσιακών αυτοκινήτων και υπαλλήλων οδηγών γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων των γεωτεχνικών ήταν, είναι και θα είναι (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) η μοναδική λύση για την εκτέλεση των άκρως απαραίτητων παραπάνω υπηρεσιακών αντικειμένων.
    Η χρήση, όμως, των ιδιόκτητων αυτοκινήτων θα πρέπει να μην είναι οικονομικά ζημιογόνος για τον υπάλληλο. Για να συμβεί αυτό, στη χιλιομετρική αποζημίωση των ΙΧ αυτοκινήτων θα πρέπει να συνυπολογίζεται το κόστος καυσίμων, λιπαντικών, ελαστικών, συντήρησης, η απόσβεση (5.000 έως 10.000 παραπάνω χιλιόμετρα ετησίως από την προσωπική χρήση) και ο αντίστοιχος τόκος κεφαλαίου (σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα ή ζημία στους δύσβατους αγροκτηνοτροφικούς δρόμους δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόσβεσης της ζημίας), με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η χρήση οποιουδήποτε ΙΧ αυτοκινήτου με χιλιομετρική αποζημίωση μικρότερη των 0,30 – 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Η σημερινή τιμή της χιλιομετρικής αποζημίωσης των 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο φυσικά και δεν επαρκεί, αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα είδος αντιστάθμισης από το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης (περίπου 10 ευρώ) που δίνεται σήμερα σε μετακινήσεις για αποστάσεις άνω των 40 χιλιομέτρων. Θα πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτό ότι η ημερήσια αποζημίωση θα πρέπει να καλύψει και το κόστος των τηλεφωνημάτων από το κινητό του υπαλλήλου για να επικοινωνήσει με τον ενδιαφερόμενο πολίτη και να φθάσει με δυσκολία στις απομακρυσμένες εγκαταστάσεις του ή για να αγοράσει ένα νερό ή αναψυκτικό που είναι απολύτως απαραίτητα σε υπαίθριους ελέγχους κλπ.
    Οι νέες ρυθμίσεις που εισάγονται με αυτό το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου προφανώς δεν έλαβαν υπόψη όλες τις παραπάνω ιδιαιτερότητες και είναι καταφανές ότι εάν μείνουν όπως έχουν θα καταστήσουν ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΗ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ για τους παρακάτω λόγους:
    1) Καταργείται η καταβολή του 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης για τις αυθημερόν μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 40 χιλιομέτρων (μέχρι 15-3-2010 ήταν 10 χιλιόμετρα για τους γεωτεχνικούς). Η καταβολή του ½ της αυξημένης ημερήσιας αποζημίωσης δεν αφορά στους γεωτεχνικούς υπάλληλους των Δήμων, των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (κυρίως Δασαρχεία) της χώρας των οποίων η μετακίνηση γίνεται εντός των γεωγραφικών ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων, σε τοποθεσίες με απόσταση από την έδρα συνήθως μικρότερη των 50 χιλιομέτρων.
    2) Οι μετακινήσεις τους ονομάζονται, κατά το πλείστον, εντός έδρας και μπαίνει το όριο των 250 χιλιομέτρων το μήνα για χρήση ΙΧ αυτοκινήτου που πρακτικά σημαίνει ότι οι γεωτεχνικοί θα μπορούν να κάνουν περίπου 36 κινήσεις το χρόνο με το ΙΧ αυτοκίνητό τους αντί των 60 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αν και χωρίς την ημερήσια αποζημίωση είναι αμφίβολο εάν κάποιος γεωτεχνικός θα δεχθεί να χρησιμοποιήσει το ΙΧ αυτοκίνητό του. Θα πρέπει, επίσης, να διευκρινιστεί ότι όπως έχει ο ορισμός συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα 50 χιλιόμετρα είναι η απόσταση από την έδρα και όχι το μήκος της συνολικής διαδρομής (πχ. διαδοχική μετακίνηση, εάν και το σημαντικό είναι πως εκλαμβάνουν τον ορισμό οι εκάστοτε ελεγκτές των εντελλομένων εξόδων).
    3) Η ανεπαρκέστατη, σήμερα, τιμή της χιλιομετρικής αποζημίωσης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και δε θεωρείται πιθανή μία σημαντική αύξηση στα επίπεδα τουλάχιστον των 0,30 ευρώ ανά χιλιόμετρο, γεγονός το οποίο θα έδινε μία προσωρινή λύση στο γόρδιο δεσμό των μετακινήσεων των γεωτεχνικών.
    4) Η σημαντική μείωση του αριθμού των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων κατά την τελευταία πενταετία προκαλεί σημαντική αύξηση τόσο των χιλιομέτρων που πρέπει να διανύσει ο γεωτεχνικός, όσο και των αντίστοιχων ημερών μετακίνησης εντός ή εκτός έδρας. Παρά τη ρητή εξειδίκευση για τους γεωτεχνικούς στο 3ο άρθρο, το ανώτατο όριο μετακινήσεων εκτός έδρας μειώνεται από 60+40 που ισχύει σε 60+30.
    Το σχέδιο νόμου βγήκε σε διαβούλευση για τέσσερεις (4) μόνο ημέρες, εκ των οποίων οι τρεις (3) ήταν αργία και χωρίς να προηγηθεί διάλογος με θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, όπως είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) και συνεπώς θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα για να γίνει μία πραγματική και σε βάθος διαβούλευση.

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:08 | ΜΙΧΑΗΛ

    Απευθυνόμενος στους άρχοντες του τόπου ας μου επιτραπεί μία παρατήρηση επί του νομοσχεδίου, το παρόν νομοσχέδιο ως άλλο ΄΄ενιαίο μισθολόγιο΄΄ θα ισχύσει πάλι μόνο για τα συνήθη υποζύγια τους απλούς υπαλλήλους όπου αυτομάτως καταργεί όλα τους τα εκτός έδρας (160 χλμ), ενώ από την άλλη αφήνονται στο απυρόβλητο όλοι αυτοί, αιρετοί, υπουργεία, αποκεντρωμένες διευθύνσεις, κλπ (οι οποίοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις ωραίες αποδοχές των εκτός έδρας, καθώς τα καθήκοντά τους υπερβαίνουν όλως τυχαίως τις απαιτούμενες αποστάσεις). Εύγε!! για άλλη μία φορά έλαμψε η αξιοκρατία σε αυτήν την χώρα. Συγχαρητήρια στους κυβερνώντες για την εξαθλίωση των απλών υπαλλήλων και ανάδειξη των προυχόντων του τόπου. Εύγε!!!
    Πρόταση για τη αποκατάσταση της αξιοκρατίας, η απαιτούμενη χιλιομετρική απόσταση να είναι 500 χλμ για όλους .

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:26 | Θ. Γεροντίδου

    Εργάζομαι ως κτηνίατρος στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει απόσταση 160 χιλ. στο νησί, όπως άλλωστε και στην συντριπτική πλειονότητα των νησιών της χώρας.Επομένως η έννοια της εκτός έδρας αποζημίωσης καταργείται στην πράξη για εμάς τους «προνομιούχους» που υπηρετούμε σε αυτές τις μειονεκτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας. Επίσης, μήπως θα μπορούσε ο νομοθέτης να υπολογίσει με πόσα χιλιόμετρα ισοδυναμεί η πεζοπορία επάνω στα βουνά προκειμένου να φτάσει κανείς στην ορεινή κτηνοτροφική μονάδα, αφού βέβαια έχει προηγουμένως διανύσει με το αυτοκίνητό του και καμιά δεκαριά χιλιόμετρα χωματόδρομο δίπλα σε γκρεμό; Και όλο αυτό για να πάρει το αστρονομικό ποσό των 9,78 μικτά. Ας καταργηθεί και αυτό, γιατί φαίνεται ότι αυτή ήταν τελικά η σπατάλη του ελληνικού κράτους!!!!

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:08 | Στάθης

    Εργάζομαι στο τμήμα Τοπογραφιας στην Περιφέρεια Ηπείρου,έχουμε σε εξέλιξη 5 αναδασμους και ακόμα περισσότερους σε αναμονή,τις δηλώσεις των δημοσίων ακινήτων στο κτηματολογιο,τον έλεγχο για τις μισθωσεις των δημοσίων ακινήτων, διοικητικές αποβολες από καταπατησεις δημοσίων ακινήτων, υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας κλπ. Το αποτέλεσμα είναι πως μετακινουμαστε τουλάχιστον 15 μέρες ανά μήνα,ανεξάρτητα αν έχει παγωνια ή καύσωνα , με χρόνο επιστροφής μετά τη λήξη του ωραρίου, χωρίς υπερωρίες. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να εξομειωνομαστε με τους υπαλλήλους που η φύση της εργασίας τους δεν απαιτεί εργασίες υπαίθρου χωρίς να εξεταζονται άλλοι παράμετροι πχ ευθύνες υπογραφής, επικινδυνοτητα κλπ

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:42 | Γεωργία Ξυλούρη

    «Πρώτη φορά Αριστερά» και οι εργαζόμενοι δε θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το ευτελές ποσό των 9,78 € αφού τα 160 χλμ και άλλοι περιορισμοί το καταργούν.
    Έχω την απορία έχετε βγει ποτέ εκτός έδρας να ανεβείτε σε κανένα βουνό να σας πιάσει μπόρα ή να κολλήσει στις λάσπες το αυτοκίνητο ή να σας πιάσει λάστιχο και να επιστρέψετε σπίτι σας βράδυ; Νομίζω όχι γιατί αν το είχατε πάθει με μεγαλύτερο σεβασμό θα σχεδιάζατε ένα τέτοιο ν/σ. Απογοήτευση για άλλη μια φορά και πίκρα!!

  • 2 Ιουνίου 2015, 09:20 | ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    1.Η λογική του νομοσχεδίου θείγει για πολλοστή φορά την νοημοσύνη των πολιτών, καθώς προσπαθεί να παρουσιάσει τις νέες περικοπές ως ορθολογισμό εξόδων.
    2.Να δωθεί επιδομα ευθύνης στους μηχανικούς και τεχνικούς υπαλληλους για την επίβλεψη έργων και τις μελέτες.
    3.Να αναγνωρισθεί μισθολογικά το μάστερ των πολυτεχνείων Ελλάδας.
    4.Να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες με οχήματα και οδηγούς.

  • 2 Ιουνίου 2015, 08:32 | Ηλίας

    Θεωρώ σωστό να εξισώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε είναι μηχανικοί, είτε όχι. Βέβαια το όριο των 160 χιλιομέτρων κάνει τη μετακίνηση απαγορευτική και πρέπει να μειωθεί αρκετά.

  • 2 Ιουνίου 2015, 08:32 | ΝΙΚΟΣ Τ.

    Αλήθεια ποιος ευφάνταστος σκαρφίστηκε αυτή την ιστορία πάλι, ποιος είναι αυτός που δρομολογεί στην ουσία την κατάργηση της αυθημερόν αποζημίωσης για την μετακίνηση των υπαλλήλων, γιατί για κάτι τέτοιο πρόκειται.
    Μόνο σαν test εγρήγορσης, μία άσκηση ανταπόκρισης των αντανακλαστικών όλων των υπαλλήλων που δεν υπηρετούν σε Υπουργεία στην Αθήνα, μπορώ να καταλάβω την υποτιθέμενη διαβούλευση και σαν κάτι τέτοιο οφείλω να ομολογήσω ότι τα καταφέρατε πολύ καλά και είμαι υποχρεωμένος να σας το πιστώσω.

  • 2 Ιουνίου 2015, 08:21 | stefania

    Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε. της Περιφέρειας. Η απαξίωση των Δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζεται και από αυτή την κυβέρνηση και ειδικότερα των μηχανικών, οπότε αναρωτιέμαι και γω σαν όλους τους πολίτες τελικά τι άλλαξε; Αντί η κυβέρνηση να μας κοροϊδεύει ανεβάζοντας τα χιλιόμετρα στα 160, νόμιζω ότι σε καμία πλέον Περιφέρεια και κανένας υπάλληλος δε θα αμείβεται για έξοδα μετακίνησης , θα έπρεπε να εξασφαλίσει ότι οι κινήσεις μετακινήσεις είναι πραγματικές και ότι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών.Να βρει κάποιο τρόπο να ελέγχει τις μετακινήσεις των υπαλλήλων γιατί είναι γνωστό ότι γινόταν κτάχρηση των χρημάτων και μάλιστα από πρόσωπα που κατείχαν διευθυντικές θέσεις.
    Θα έπρεπε να φροντίσει ώστε να υπάρξει διακαιοσύνη και στον τομέα αυτό, δηλ. με το ίδιο ποσό να αμοίβονται όλοι οι Π.Ε. , με το ίδιο όλοι οι Τ.Ε. , με το ίδιο όλοι οι Δ.Ε.
    Όταν πάμε να κάνουμε κάποιο έλεγχο αντιμετωπίζουμε και κίνδυνους έχει τύχει κάποιος να μας πέριμένει και με καραμπίνα! Αυτά τα ξέρουν οι κύριοι που κάθονται στα γραφεία τους, γνωρίζουν τι αντιμετωπίζει ο κόσμος εκεί έξω;Οπότε όταν υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση αναρωτιέται κανείς γιατί υπάρχει τόση διαφθορά στο Δημόσιο , γιατί το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι;!

  • 2 Ιουνίου 2015, 08:27 | Ηλίας Οικονομίδης

    Η απόσταση των 160 χλμ και των 20 ν.μ. είναι παράλογη. Γιατί να μετακινηθεί ένας υπάλληλος για έλεγχο π.χ. σε ένα τουριστικό νησί χωρίς να έχει την δυνατότητα να αγοράσει ένα νερό ή ένα καφέ , ιδίως αν χρησιμοποιεί καράβι. Πρόσφατα επισκέφτηκα την Αστυπάλαια από Ρόδο ,10 ώρες ταξίδι με το καράβι και τιμές απίστευτες στο κυλικίο.Ρόδος -Σύμη, λιγότερο από 10 ν.μ. , αναγκαστικά πηγαίνεις πρωί, έρχεσαι το βράδυ, τιμή καφέ 3-4 ευρώ, μουσακάς πρίν 10 χρόνια σε τιμή 12 ευρώ. Απλώς δεν θα γίνονται έλεγχοι, αφού δεν υπάρχουν και υπηρεσιακά αυτοκίνητα;ή οδηγοί. Γιατί να χρησιμοποιείται το Ι.Χ. , για 0,15 ευρώ το χλμ. ;Είναι τουλάχιστον αστείο, πόσο μάλλον όταν οποιαδήποτε έξοδα (εισητήρια, ξενοδοχεία κλπ) προκαταβάλονται από τους υπαλλήλους και αποδίδονται μετά από 3-4 μήνες στην καλύτερη περίπτωση

  • 2 Ιουνίου 2015, 08:29 | Σκάμπουρας Πέτρος

    Σκάμπουρας Πέτρος Τμήμα Πληροφορικής Π.Ε. Μαγνησίας Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τηλ. 2421-352.480
    Γ.Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας

    Η εργασία μου έχει σχεδόν ελάχιστα οδοιπορικά αλλά οφείλω να παρατηρήσω ότι υπάρχει μεγάλη στρέβλωση στο θέμα της αποζημίωσης μέσω των μετακινήσεων.
    Το δημόσιο οφείλει να αποζημιώνει σωστά τον Δημόσιο Υπάλληλο και ο Δημόσιος Υπάλληλος να μην θεωρεί την αποζημίωση ως εισόδημα από την Υπηρεσία του.
    Βασικός στόχος πρέπει να είναι η ορθή λειτουργία του Δημοσίου Τομέα. Ο μηχανικός να επιβλέπει σωστά τα δημόσια έργα, ο γεωπόνος να ενεργεί προς όφελος του Δημοσίου, ο κτηνίατρος, ο τοπογράφος και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι αντίστοιχα.
    Το κράτος οφείλει να συμπεριφερθεί σωστά και πρώτο να δείξει ότι σέβεται τους υπαλλήλους έμπρακτα με σωστές αποφάσεις και δομές που θα είναι καθόλα αντικειμενικές και ορθές. Είναι λυπηρό να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που παρατηρούμε στο νομοσχέδιο. Θα ήταν τιμιότερο και απολύτως αποδεκτό να καταργηθούν, στο όνομα της οικονομικής κρίσης κάθε αποζημίωση – μέχρι να υπάρξει συγκεκριμένη ανάκαμψη στην οικονομία – παρά αυτήν η κοροϊδία που παρουσιάζεται στο νομοσχέδιο.
    Πιστεύω ότι αν το κράτος θέλει να συντάξει σωστά νομοσχέδια έχει την ικανότητα. Υπάρχουν αξιόλογοι δημόσιοι υπάλληλοι που μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό.
    Διάβασα τα σχόλια των υπολοίπων και θεωρώ ότι ο καθένας από τον τομέα του έχει πολύ καλή γνώση για το θέμα των αποζημιώσεων. Αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον για την διαβούλευση θα περιμένω από την πλευρά του Κράτους να απαντήσει στα συγκεκριμένα και πολύ σωστά ερωτήματα των συναδέλφων.
    Σίγουρα είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές αλλά ας υπάρξει ειλικρίνεια μεταξύ των Δημοσίων Υπαλλήλων και του Κράτους. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά και όχι απέναντι. Η συνοχή είναι ισχυρότερη από την διάσπαση.
    Με εκτίμηση και σεβασμό προς όλους.

  • 2 Ιουνίου 2015, 08:19 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    (ΑΡΘΡΟ 11)Δυστυχώς με την κατάργηση της καταβολής της ημερήσιας αποζημίωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι υπάλληλοι που μετακινούνται τακτικά (σχεδόν ημερησίως) σε μεγάλες αποστάσεις (αλλά μικρότερες των 160 χλμ.- καθώς ούτως η άλλως πλέον πολύ λίγες είναι εκείνες η Περιφέρειες- Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες υπάρχουν αυτά τα 160χλμ ) και πολλές φορές υπερβαίνουν και το οκταώρο προκειμένου να κάνουν τη δουλεία τους. Παράδειγμα οι επιθεωρητές υγείας, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι μηχανικοί κ.α.
    Όλοι αυτοί κάνουν πολλά χιλιόμετρα, με παλιά προβληματικά υπηρεσιακά αυτοκίνητα (όταν και αν υπάρχουν καύσιμα), σε επαρχιακούς- κακοφτιαγμένους/ κακοσυντηρημένους δρόμους, για να κάνουν την αυτοψία τους, να προβούν σε δειγματοληψίες, να συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες, να συλλέξουν στοιχεία, να ελέγξουν αρχεία και να συντάξουν την σχετική έκθεση επιτόπου. Δουλεύουν με ήλιο, με βροχή, με χιόνι, δέχονται κάθε είδους επιθέσεις, προσβολές και απειλές, και είναι σε αναμονή διότι ανά πάσα στιγμή (πρωί- απόγευμα- βράδυ)θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να τη κάνουν σωστά. Η ευθύνη όλων αυτών των εργαζομένων είναι μεγάλη και οι απαιτήσεις τόσο από την πολιτική ηγεσία, τον κόσμο αλλά και από τις δικαστικές αρχές της χώρας ακόμα μεγαλύτερες.
    Δεν πρόκειται για έκτακτες αλλά για πάγιες ανάγκες. Φεύγοντας εκτός έδρας, διατρέχεις κάθε λογής κίνδυνο…Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ δεν είναι μόνο το κομμάτι του ¨κάτι να φας¨… είναι το ισχυρό (πλέον) κίνητρο για τον καθένα να διακινδυνεύει ομολογουμένως πολλά, για να κάνει τη δουλεία του!

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ…. ΩΣ ΕΧΕΙ!!

  • 2 Ιουνίου 2015, 08:01 | Μούντζιας Αντώνιος

    Είναι απαράδεκτο το όριο των 160 χλμ για την χορήγηση της μισής αποζημίωσης διότι δεν υπάρχει πλην αποειροελαχίστων περιπτώσεων (π.χ. μετάβαση στην Αθήνα)καμία περίπτωση κατά την οποία θα λαμβάνουμε αποζημίωση. Καλύτερα τα 9,78, όπως ισχύει σε αποστάσεις άνω των 40 χλμ που είναι πολύ λογικό, παρά αυτό το εκτρωματικό 160 χλμ που ουσιαστικά ευννοεί μόνο τους ανώτατους υπαλλήλους και στην ουσία καταργεί τα εκτός εδρας υπαλλήλων που έτσι και αλλοιώς πρέπει να γίνουν. Το ότι θα ερχόταν κυβέρνηση της αριστεράς για να δώσει αυξημένα εκτός έδρας σε λίγους και εκλεκτούς και όχι σε αυτούς που κάνουν πραγματικά την δουλειά δεν το φανταζόμουν ποτέ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

  • 2 Ιουνίου 2015, 08:11 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΑ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑΘΜΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ή ΟΧΙ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ Ή ΟΧΙ,Κ.Ο.Κ. ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΑ ΛΟΓΩ ΠΤΥΧΙΟΥ. ΕΥΓΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ..

  • 2 Ιουνίου 2015, 08:12 | Δημήτρης

    Στα νησιά του Αιγαίου πελάγους στην ουσία καταργείτε την ημερήσια αποζημίωση για μετακινήσεις εντός των νησιών. Με δεδομένη και την ανυπαρξία υπηρεσιακών αυτοκινήτων δε θα γίνεται πια καμία δουλειά. Δε θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για τις περιοχές αυτές;

  • 2 Ιουνίου 2015, 08:33 | Χαρίκλεια

    Σύμφωνώ με όσα ο Κωσταντίνος Τερτιβανίδης αναφέρει στη διαβούλευση.
    Πρέπει οι συντάκτες να γνωρίζουν ότι τα 160 ή 129 χιλιόμετρα που βάζουν σαν όριο δεν καλύπτουν το 90% των νομών της χώρας. Οι αποστάσεις για έλγχο πολλές φορές είναι μικρότερες και από 40 χιλιόμετρα. Είναι επιβελβημένο να διευκολύνεται η χρήση του ιχ αυτοκκινήτου για τις εργασίες των γεωτεχνικών όπως, γεωπόνοι, κτηνίατροι, ιχθυολόγοι, γεωλόγοι και δασολόγοι και μάλιστα όχι από τα 40, αλλά από τα 10 χιλιόμετρα όπως ήταν.

  • 2 Ιουνίου 2015, 07:51 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΠΟΥΝΤΗΣ

    Από το άρθρο 11, παρ. 2 προκύπτει ότι για μετακινήσεις άνω των 50χλμ και κάτω των 160 χλμ. δεν υφίσταται πλέον η ημερήσια αποζημίωση. Έστω ότι έχεις να πας για αυτοψία σε απόσταση 159χλμ. σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Χριεάζεσαι τουλάχιστον 4-5 ώρες διαδρομή με την επιστροφή. Επομένως σου απομένουν 3-4 ώρες για να επιβλέψεις το έργο ή να κάνεις αυτοψία, δηλ. άρπα-κόλα και να γυρίσεις πίσω. Υπάρχουν και χειρότερα!! Εάν μετακινηθείς με μέσο μαζικής μεταφοράς, τελειώσεις την εργασία σου το απόγευμα ή βράδυ και δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο για την επιστροφή την έβαψες! Θα πρέπει περιμένεις το Υπουργείο να σου στείλει διευκρινιστική εγκύκλιο με το ποια θεωρεί ως ημέρα λήξης εργασιών.
    Την ίδια στιγμή σε απόσταση 2χλμ, ο υπάλληλος που θα έχει μετακινηθεί στα 161 χλμ. θα έχει δικαίωμα διανυκτέρευσης, διατροφής κλπ., ενώ στο άρθρο 22, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, οι υπουργοί, υφυπουργοί, κλπ έχουν εφάπαξ σαράντα ευρώ για μετακινήσεις εσωτερικού και 100 ευρώ για μετακινήσεις εξωτερικού, χωρίς να ισ΄χυει γι΄αυτου΄ς η ημε΄ρα επιστροφ΄ςη να συμπίτπει εμ την ημε΄ρ αλήξης των εργασιών.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Η παρ. 2Αδ να αντικατασταθεί ως εξής: »Για την ημέρα επιστροφής, το οποίο ισχύει και για τις αυθημερόν μετακινήσεις άνω των 50km».
    Η παρ. 2Ββ να διαγραφεί εντελώς.

  • 2 Ιουνίου 2015, 07:43 | Μιχάλης Γκαραγκάνης

    Στην ουσία όλα κόφτηκαν και ράφτηκαν στα μέτρα των υπουργείων. Είναι οι μόνοι πλέον που μπορούν να δικαιολογήσουν μετακινήσεις 160χλμ για ελέγχους στην ψωροεπαρχία. Άντε και καμιά αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δηλαδή ο στενός δημόσιος τομέας ο οποίος ακόμα κρατεί τα προνόμια του θυσιάζοντας τους φτωχούς συγγενείς του ευρύτερου.
    Αυτές οι ψιχάλες δεν είναι βροχή σύντροφοι.

  • 2 Ιουνίου 2015, 07:17 | ΣΗΦΗΣ

    ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΥΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ !
    ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ;
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΙΡΕΤΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ…ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΠΕΡΝΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΡΓΩΝ (ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ…) ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ
    ΧΩΡΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΙΑΝΥΧΤΕΡΕΥΣΗΣ…!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ 1/3 ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ -ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ- ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ….

  • 2 Ιουνίου 2015, 07:53 | Αιμίλιος Ριζογιάννης

    Όσο για τη διανυκτέρευση στην ύπαιθρο, σηκώνω τα χέρια ψηλά και υποκλίνομαι στη φαντασία του συντάκτη

  • 2 Ιουνίου 2015, 07:45 | Γιωργος Σ.

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ : β. όταν ο μετακινούμενος επιστρέφει αυθημερόν και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του είναι i) μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ή ii) μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα, όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο, ή iii) μεγαλύτερη από είκοσι (20) ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί. Η ΣΩΣΤΗ ΕΙΝΑΙ: β. όταν ο μετακινούμενος επιστρέφει αυθημερόν και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του είναι i) μεγαλύτερη από πενήντα (50) χιλιόμετρα, ή ii) μεγαλύτερη από είκοσι (20) ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί. ΓΙΑ ΤΑ ΜΊΛΙΑ Η ΔΙΑΤΎΠΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΑ 120 (ΜΕ ΣΥΓΚ.ΜΕΣΑ) Ή 160 (ΜΕ Ι.Χ ή Κ.Υ)ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ.

  • 2 Ιουνίου 2015, 07:15 | Αιμίλιος Ριζογιάννης

    Αυτό με τη διανυκτέρευση σε φιλικό σπίτι είναι το νέο ανέκδοτο

  • 2 Ιουνίου 2015, 07:41 | Θεόδωρος Ζαραβούτσης

    Η αυξηση της απόστασης από τα 40 στα 160 χιλιόμετρα ειναι ειρωνική, αφού σε καμία Περιφερειακή ενότητα δεν υπαρχουν τέτοιες αποστάσεις.
    ήδη η αυξηση από τα 10 χλμ στα 40 θεωρείται αδικη… εφόσον κάπιος υπάλληλος φευγει από την έδρα , και στα 10 χιιόμετρα , εργαζεται σε συνθήκες διαφορετικές από αυτες του γραφείου. Επίσης τα εξοδα ειναι ανααπόφευκτα. εαν θεέι η κυβερνησση να καταργήσει την ημερήσια (κατα το 1/3) αποζημίωση μπορει να τι κάνει ευθαίως ζωρίς τέτοιου ειδους τερτίπια.
    ΒΝα επισημάνω το γεγονός ότι η αποζημίωση αυτή ήταν πολύ με γαλύτερη σε απόλυτες τιμές πριν από 25 χρόνια (4000 δερ για τι 1/3).
    Ειναι πραγματικά αδικο για υπαλλήλους οι οποίοι προσφ΄΄ερουν εργο στο ύπαιθρο σε δύσλολες καιρικές συνθήκες να αμοίβιονται ρο ίδιο με τους υπαλλήλους γραφείου.
    Το μόνο που θα επιφερει το εν λόγω μετρο ειναι ΑΔΙΚΙΑ και επι πλέον εξοδα σε τεχνικους και Γεωτεχνικούς..
    Παρόνοιες μεθοδευσεις δεν αρμόζουν σε μια αριστερη κυβερνηση…

  • 2 Ιουνίου 2015, 07:35 | Νίκος Χ.

    Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η διαβούλευση είναι για 4 μέρες μόνο και μάλιστα το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος. Στην ουσίαν καταργεί την ημερήσια αποζημίωση κάτι το οποίο μειώνει κι’ άλλο τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι αναστάτωση με μεγάλες συνέπειες.

  • 2 Ιουνίου 2015, 06:00 | Σπύρος

    Είναι σαφές ότι οι συντάκτες του σχεδίου , αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην απαξίωση του ρόλου των μηχανικών του Δημοσίου και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο χλευάζοντας τη νοημοσύνη μας ( 160 χιλιόμετρα ???) .
    Σας ρωτώ : σε δομές που δεν υπάρχουν ούτε οδηγοί, ούτε αυτοκίνητα , που η επικράτεια ευθύνης του είναι το ορεινό δίκτυο της Πίνδου, πιο είναι το κίνητρο για το μηχανικό του δημοσίου να μετακινηθεί ? Μήπως του αρέσει να ρισκάρει τη ζωή του για να παράγει έργο το οποίο μόνο ευθύνες θα του προσθέσει ή επειδή πληρώνεται αναλογικά με τις ευθύνες και το έργο που παράγει ?
    Η ισοπεδωτική και απαξιωτική πολιτική απέναντι στους Μηχανικούς του Δημοσίου
    αλλά και γενικότερα κρίσιμων δομών του Δημοσίου έχουν ως μόνο στόχο την απαξίωση του προς όφελος του ιδιωτικού τομέα ,το γνωρίζεται και το γνωρίζουμε καλά , τέτοιες πολιτικές αποσκοπούν πρώτα στην αποδόμηση και ύστερα στην παραχώρηση .
    Δώστε και την επίβλεψη ( πλήρως ) στους μεγαλοεργολάβους να τελειώνουμε !!

    Για το δημοσιονομικό της υπόθεσης
    56 Ευρώ = 0,75 m3 σκυρόδεμα με τιμές μελέτης , άραγε χωρίς επίβλεψη ή με ελλιπή επίβλεψη που θα μεταπηδήσει το όφελος ????

  • 2 Ιουνίου 2015, 00:15 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΤΣΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ : Την προσθήκη περίπτωσης (γ) στο εδάφιο Β της παραγράφου 2 του άρθρου 11 για τις αυθημερόν επιστροφές από κινήσεις εκτός έδρας, όπου και προβλέπουμε την καταβολή του 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης (που το θεωρούμε δίκαιο και ανταποδοτικό για την εργασία των Γεωτεχνικών και Δασικών Υπαλλήλων στην ύπαιθρο).
    ΠΑΤΣΗΣ Σταύρος. Γραμματέας Τύπου και Οργανωτικού Συλλόγου Απ. Διοίκησης Δασοφυλάκων Πελοποννήσου&Δυτικής Ελλάδας καί Ιονίου.Ευχαριστούμε.

  • 1 Ιουνίου 2015, 23:45 | Θεοδωρος Τσίπας

    Λέγομαι Θεόδωρος Τσίπας, είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
    Καταρχήν είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι η διαβούλευση είναι για 4 μέρες μόνο και μάλιστα το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος (γιατί τόση βιασύνη;).
    Άραγε για το νομοσχέδιο αυτό έχει ζητηθεί η γνώμη των συνδικαλιστικών φορέων των Δημοσίων Υπαλλήλων ή λειτουργεί η κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις;
    Με το άλλοθι του εξορθολογισμού η κυβέρνηση κατεβάζει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που απαξιώνει τον Έλληνα δημόσιο υπάλληλο αφού για παράδειγμα
    1.θεωρεί ότι κάποιος πρέπει να διανύσει, με ή χωρίς το αυτοκίνητο του, 320 χλμ (160×2 λόγω επιστροφής στην έδρα του) για να μπορεί να λάβει ως ημερήσια αποζημίωση 20,00 €,
    2.επιτρέπει τη χρήση εντός / εκτός έδρας, ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου που ανήκει στον ίδιο ή τον/τη σύζυγο, ύστερα από έγκριση του αρμόδιου οργάνου (άκουσον – άκουσον) με προσωπική τους ευθύνη για τυχόν ατύχημα ή ζημία, [τα κρατικά οχήματα δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες για αυτοψίες διότι είναι ελάχιστα και η βενζίνη που απαιτείται επαρκεί να κινηθούν το πρώτο δεκαήμερο του κάθε μήνα]
    Προφανώς το μόνο που στοχεύει το εν λόγω «εγχείρημα» είναι να περιορίσει τις δαπάνες αδιαφορώντας ή και αγνοώντας επιδεικτικά ότι τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί με βαναυσότητα τη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών και ότι από το 2011 κανένας υπάλληλος δεν έχει αλλάξει ούτε μισθολογικό κλιμάκιο.
    Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις στο υπάρχον σύστημα δαπανών μετακινούμενων εντός και εκτός έδρας, σύμφωνοι, π.χ. δεν είναι δεν γίνεται η ημερήσια αποζημίωσή να είναι για κάποιους υπαλλήλους 9,78 ευρώ, για άλλους 45 ευρώ και για άλλους 56 ευρώ.
    Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να ανοίγει ένα τέτοιο θέμα αποσπασματικά, όπου κατ’ ουσίαν καταργεί την ημερήσια αποζημίωση και κατ’ επέκταση ΜΕΙΩΝΕΙ κι’ άλλο τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Το μόνο που θα προκληθεί είναι τεράστια αναστάτωση με συνέπειες στα έργα, στις εξαγωγές κτλ.
    Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
    Προτεραιότητα της Κυβέρνησης πρέπει να αποτελεί ο σοβαρός σχεδιασμός ενός αποδοτικού και λειτουργικού Δημόσιου και η κατάργηση – αλλαγή του άδικου βαθμολογίου και μισθολογίου.

  • 1 Ιουνίου 2015, 22:11 | Dim

    Η απαξίωση των μηχανικών του Δημοσίου συνεχίζεται και από αυτή την Κυβέρνηση.
    Το ενιαίο μισθολόγιο έπληξε τους πτυχιούχους Δ.Υ. οι οποίοι αντί αύξηση βασικού μισθού έπαιρναν επιδόματα. Κόπηκαν αυτά, έμεινε ο βασικός μισθός με κάποια μικρή Προσωπική διαφορά η οποία θα κοπεί κι αυτή.
    Είχαν μείνει τα εκτός έδρας τα οποία μπάλωναν κάποιες τρύπες και κάλυπταν ουσιαστικές οικονομικές ανάγκες της εκτός έδρας παραμονής των μηχανικών.
    Και μετά από όλα αυτά γιατί να θέλει ένας μηχανικός Δ.Υ. (που δεν τα παίρνει) σε κάποια θέση ευθύνης και να μην γίνει κλητήρας?

  • 1 Ιουνίου 2015, 21:32 | Τάσος

    Συμφωνώ απόλυτα: πμ Με την κατάργηση στην πράξη της ημερήσιας αποζημίωσης στις εκτός έδρας μετακινήσεις εξαφανίζεται και η τελευταια «οικονομική απολαβή» των μηχανικών του Δημοσίου που ασχολούνται με έργα και αδειοδοτήσεις. Θα έλεγε κάποιος ότι γίνεται στα πλαίσια της δίκαιας αντιμετώπισης όλων των υπαλλήλων. Απορώ όμως γιατί δεν υπάρχει ίδια αντιμετώπιση όταν :
    1. Δεν καταργούνται οι προσωπικές διαφορές και δεν ξεπαγώνει η εξέλιξη στους βαθμούς στο ενιαίο μισθολόγιο (εκεί βλέπεται θα θιχτούν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, της Βουλής, των Διαχειριστικών Αρχών, των ΔΕΚΟ κλπ και δεν το αγγίζουν με τίποτα).
    2. Υποχρεώνουν τους Μηχανικούς να ασφαλίζονται στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ και στα ταμεία του και να είναι ασφαλισμένοι επιπλέον στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ( που σημαίνει 100€ λιγότερο μισθό το μήνα σε σχέση με αυτόν που θα έπαιρνε αν ήταν ασφαλισμένος στο Δημόσιο).
    3. Ζητούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους μηχανικούς κατά το διορισμό ενώ στους άλλους πτυχιούχους υπαλλήλους ζητούν μόνο το πτυχίο.
    4. Φέρουν όλες τις ευθύνες της υπογραφής μηχανικού που σημαίνει ότι ένα λάθος σε κυνηγάει για μια ζωή, ενώ για τους άλλους υπαλλήλους δεν συμβαίνει τίποτα.
    5. Συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική των διαφορέτικών μισθολογιών και παροχών προσπαθώντας να συνεχίσουν τη στήριξη κατηγοριών προσωπικού που τους ενδιαφέρει(π.χ. ΔΕΚΟ, Σώματα Ασφαλείας, Δικαστικούς Λειτουργούς, κλπ).Δεν τους εμποδίζει κανένας να λύσουν και όλα τα παραπάνω ζητήματα, ώστε να δείξουν πραγματικά ότι αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα δίκαια.´´

  • 1 Ιουνίου 2015, 20:29 | Ελένη Π

    Ο περιορισμός των δαπανών που καταβάλλονται για τα εκτός έδρας των υπαλλήλων με κανένα τρόπο δεν πρέπει να οδηγήσει στο άκρο της μη εκτέλεσης των απαιτούμενων ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό και για την αποφυγή δυσμενών για τους πολίτες και τους υπαλλήλους καταστάσεων, εισηγούμαι την μεταβολή των κατωτέρω εδαφίων του Άρθρου 11, ως εξής:

    Β. Κατά το ήμισυ:
    α. σε περίπτωση που παρέχεται ημιδιατροφή και
    β. όταν ο μετακινούμενος-η επιστρέφει αυθημερόν και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του/της είναι i) μεγαλύτερη από εκατό (100) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ή ii) μεγαλύτερη από εξήντα (60) χιλιόμετρα, όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο, ή iii) μεγαλύτερη από δέκα (10) ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί.

    3. Τα ποσά που καταβάλλονται για την μετακίνηση του/της υπαλλήλου απαλλάσσονται από οποιαδήποτε μορφή φορολόγησης και δεν νοούνται ως έσοδα.
    4. Εφόσον ο/η υπάλληλος μετακινείτε εκτός του ωραρίου εργασίας του/της, τότε καταβάλλονται συμπληρωματικά των οδοιπορικών εξόδων και έξοδα υπερωριακής απασχόλησης.
    5. Εφόσον ο/η υπάλληλος επιθυμεί , δύναται να του/της καταβληθεί προκαταβολικά τουλάχιστον το 50% των εξόδων για την εκτέλεση της υπηρεσίας εκτός έδρας για την αγορά εισιτηρίων και την πληρωμή του καταλύματος. Για την καταβολή της προκαταβολής οφείλει να υποβάλλει σχετική αίτηση τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία εκτέλεσης της μετακίνησης. Η άρνηση εκτέλεσης της μετακίνησης από τον/την υπάλληλο εφόσον αυτός-ή ζήτησε, εμπρόθεσμα και νόμιμα, να του/της καταβληθεί προκαταβολή και δεν ικανοποιήθηκε η απαίτηση με υπαιτιότητα της υπηρεσίας, δεν δύναται να ληφθεί ως άρνηση εκτέλεσης των καθηκόντων του/της, αλλά η μη εκτέλεση αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της υπηρεσίας.

  • 1 Ιουνίου 2015, 18:14 | tomcat

    Με την κατάργηση στην πράξη της ημερήσιας αποζημίωσης στις εκτός έδρας μετακινήσεις εξαφανίζεται και η τελευταια «οικονομική απολαβή» των μηχανικών του Δημοσίου που ασχολούνται με έργα και αδειοδοτήσεις. Θα έλεγε κάποιος ότι γίνεται στα πλαίσια της δίκαιας αντιμετώπισης όλων των υπαλλήλων. Απορώ όμως γιατί δεν υπάρχει ίδια αντιμετώπιση όταν :
    1. Δεν καταργούνται οι προσωπικές διαφορές και δεν ξεπαγώνει η εξέλιξη στους βαθμούς στο ενιαίο μισθολόγιο (εκεί βλέπεται θα θιχτούν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, της Βουλής, των Διαχειριστικών Αρχών, των ΔΕΚΟ κλπ και δεν το αγγίζουν με τίποτα).
    2. Υποχρεώνουν τους Μηχανικούς να ασφαλίζονται στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ και στα ταμεία του και να είναι ασφαλισμένοι επιπλέον στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ( που σημαίνει 100€ λιγότερο μισθό το μήνα σε σχέση με αυτόν που θα έπαιρνε αν ήταν ασφαλισμένος στο Δημόσιο).
    3. Ζητούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους μηχανικούς κατά το διορισμό ενώ στους άλλους πτυχιούχους υπαλλήλους ζητούν μόνο το πτυχίο.
    4. Φέρουν όλες τις ευθύνες της υπογραφής μηχανικού που σημαίνει ότι ένα λάθος σε κυνηγάει για μια ζωή, ενώ για τους άλλους υπαλλήλους δεν συμβαίνει τίποτα.
    5. Συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική των διαφορέτικών μισθολογιών και παροχών προσπαθώντας να συνεχίσουν τη στήριξη κατηγοριών προσωπικού που τους ενδιαφέρει(π.χ. ΔΕΚΟ, Σώματα Ασφαλείας, Δικαστικούς Λειτουργούς, κλπ).

    Δεν τους εμποδίζει κανένας να λύσουν και όλα τα παραπάνω ζητήματα, ώστε να δείξουν πραγματικά ότι αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα δίκαια.

  • 1 Ιουνίου 2015, 15:36 | Μηλιορέλη

    Δυστυχώς με τη συγκεκριμένη ρύθμιση του άρθρου 11, και την κατάργηση της καταβολής της ημερήσιας αποζημίωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι υπάλληλοι που μετακινούνται τακτικά σε μεγάλες αποστάσεις ημερησίως (αλλά μικρότερες των 160 χλμ.) και οι εργασίες τους απαιτούν την υπέρβαση του οκταώρου. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη αναφέρομαι στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Έστω ότι έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη και καλούνται να κάνουν μια αυτοψία ας πούμε στο Στρατώνι ή στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής. Η χρονοαπόσταση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι από 3 έως 3,5 ώρες με επιστροφή. Τα χιλιόμετρα δεν δικαιολογούν διανυκτέρευση. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν μόλις 4,5 με 5 ώρες για να κάνουν την αυτοψία τους, να προβούν σε δειγματοληψίες, να συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες, να συλλέξουν στοιχεία, να ελέγξουν αρχεία και να συντάξουν την σχετική έκθεση επιτόπου. Τι γίνεται άμα η μονάδα που ελέγχεται είναι μεγαλύτερη από ένα μικρό πτηνοτροφείο; Τι θα γίνει στην περίπτωση που η μονάδα που ελέγχεται είναι ένα μεγάλο μεταλλείο, για παράδειγμα; Δεν χωράνε εκπτώσεις στις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις. Ποιος θα τους αποζημιώσει για τις επιπλέον ώρες που θα εργαστούν; Ποιος θα τους αποζημιώσει όταν θα κληθούν ένα απόγευμα να αφήσουν το σπίτι τους για να μεταβούν στο χώρο κάποιου ατυχήματος; Για υπερωρίες ούτε συζήτηση βεβαίως. Δεν πρόκειται για έκτακτες αλλά για πάγιες ανάγκες, αφού το σύνηθες είναι να υπερβαίνεται το νόμιμο οκτάωρο. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι μια υπηρεσία του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος. Η ευθύνη των Επιθεωρητών είναι μεγάλη και οι απαιτήσεις τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τις δικαστικές αρχές της χώρας (είναι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι, εξειδικευμένοι σε θέματα περιβάλλοντος) ακόμα μεγαλύτερες. ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ. Παρακαλώ πολύ να αναθεωρήσετε και να διατηρήσετε την ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση. Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΤΡΟΦΗ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΣΟΥ. ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΡΑΡΙΟ! Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ! ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΣΟΠΕΔΩΘΕΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ (όλοι οι ΠΕ αμοίβονται το ίδιο ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι ανάλογα με τη δουλειά που κάνουν) ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ…. ΗΔΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ….πρόταση: Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ Ή ΟΧΙ

  • 1 Ιουνίου 2015, 13:22 | Τάσος

    Στην Ελλάδα του 2015 η ισοπεδωτική πολιτική συνεχίζεται. Είτε είσαι καθαρίστρια, είτε είσαι διοικητικός υπάλληλος, είτε είσαι Μηχανικός του Δημοσίου θα πληρώνεσαι με τα ίδια λεφτά!!! Θα συμφωνήσω ότι η ημερήσια αποζημίωση για εκτός έδρας κίνηση θα πρέπει να πληρώνεται με το ίδιο ποσό σε όλους όσους δικαιούνται να κάνουν κινήσεις. Θα συμφωνήσω στο ποσό των 40 ευρώ σαν ημερήσια αποζημίωση (κι όχι φυσικά με τα 160χλμ, που είναι γελοίο και να το συζητάμε!!!). Αυτό όμως με το οποίο θα διαφωνήσω κύριοι της κυβέρνησης και πολλοί εκ των σχολιαστών της παρούσας διαβούλευσης, είναι ότι το 2015 φτάσαμε ο Μηχανικός του Δημοσίου να αμοίβεται όπως η καθαρίστρια του Δημοσίου. Έτσι ενώ από το 2008 έως το 2015 οι περικοπές στις αμοιβές των Μηχανικών του Δημοσίου είναι της τάξης του 65-70 τα εκατό, στις υπόλοιπες κατηγορίες (ή έστω στην πληθώρα των κλάδων) δημοσίων υπαλλήλων με το 1 τα εκατό της ευθύνης των Μηχανικών ήταν πολύ μικρότερες. Η αδικία αυτή συνεχίζεται και στο παρόν νομοσχέδιο… Έτσι η ημερήσια αποζημίωση για διανυκτέρευση στην ύπαιθρο (!!!) (δασικοί υπάλληλοι) πληρώνεται εξ ολοκλήρου με 40 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη για επίβλεψη έργου με το ίδιο ποσό μόνο εάν η απόσταση από το έργο είναι πάνω από 160χλμ (δηλαδή πρακτικά ποτέ!!!). Ερχόμαστε λοιπόν στο σημείο όπου ο δασικός υπάλληλος θα αμοίβεται καλύτερα από το Μηχανικό του Δημοσίου, έχοντας πολύ λιγότερες ευθύνες… Κύριοι της κυβέρνησης εάν δε χρειάζεστε πλέον τους Μηχανικούς στο Δημόσιο, να κάνετε εσείς ή οι υπόλοιποι κλάδοι τις επιβλέψεις, τις μελέτες, τους ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους, την οικονομική-ποιοτική και χρονική διαχείριση των έργων και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ κ.τ.λ με τρεις και πέντε!!! Έτσι όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζεται το Δημόσιο, αλλά το πάτε πίσω στην εποχή του 1960…

  • 1 Ιουνίου 2015, 11:40 | Αποστολίδου Τασούλα

    Θεωρώ ότι η ημερήσια αποζημίωση (έστω το 1/3 αυτής) πρέπει να δίνεται σε απόσταση άνω των 20 χιλ. από την έδρα και όχι άνω των 160 χιλ. (ούτε αν πάμε έως την έδρα της Περιφέρειάς μας θα την δικαιούμαστε : Δράμα – Κομοτηνή) , διότι όταν εγκαταλείπουμε την έδρα είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορους παράγοντες ( ήλιος, βροχή, κρύο, αέρας, λάσπη, τσιμπήματα, ατυχήματα κ.α.) αυτή ήταν και η ουσία της αποζημίωσης, δε νομίζετε κύριοι νομοθέτες;

    Εάν καταργήσετε την ημερήσια αποζημίωση, καταργήστε και όλους τους επιτόπιους ελέγχους που εσείς ή οι προκάτοχοί σας ορίσανε με αμέτρητες αποφάσεις και που εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πραγματοποιούμε, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δράσεις του ΥΠΑΠΕ.

    Προτάσεις : Να διατηρηθεί ολόκληρη η υποπαράγραφος Γ’, της παραγράφου 2, του άρθρου 9, του νόμου 2685/99 ( ΦΕΚ 35 Α’), ώστε να συνεχίσει να δίνεται έστω το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης σε αποστάσεις πάνω από 20 χιλ. από την έδρα των υπαλλήλων.

  • 1 Ιουνίου 2015, 10:03 | γιώργος

    Oλοι οι υπάλληλοι θα πρέπει να παίρνουν το ίδιο ποσό σαν εκτός έδρας. ολοι έχουν το ίδιο στομάχι . Η εύθύνη του καθενός κατά την μετακίνηση για εργασία δίνεται μέσα από τον μισθό με το επίδομα ευθύνης ή θέσης του ανάλογα με την θεση , επιβλέπων , προιστάμενος κ.λ.π. Δεν είναι δυνατόν σήμερα Π.Ε. γεωτεχνικός να λαμβάνει 10 ευρώ , Τ.Ε. μηχανικός 40 ευρώ και Π.Ε. μηχανικός 56 ευρώ .Επίσης θα πρέπει οι ημέρες εκτός έδρας να μην διαφέρουν κατά εξόφθαλμο τρόπο από υπάλληλο σε υπάλληλο.

  • 1 Ιουνίου 2015, 10:49 | ΤΑΚΗΣ

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ Π.Ε. , Τ.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε.. ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΔΗΛ. ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 10 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ 50 ΕΥΡΩ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ .ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΝΤΩΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ.

  • 1 Ιουνίου 2015, 10:22 | Γιάννης

    Η εργασία που κάνει ο κάθε υπάλληλος κτά την μετακίνησή του είναι ανάλογη της ειδικότητάς του και γι’αυτό αμείβεται μέσα από τον μισθό του με τα επιδόματα ευθύνης και θέσεως. Τα τροφεία πρέπει να είναι τα ίδια για όλους . Το ίδο στομάχι έχει και ο οδηγός και ο μηχανικός και ο διοικητικός . Αν λάβουμε υπ’όψιν τιε ειδικότητες δεν είναι δυνατόν Π.Ε. γεωτεχνικός να αμείβεται σήμερα με 10 ευρώ και ο Τ.Ε. μηχανικός με 40 ευρώ και ο Π.Ε. μηχανικος με 56 ευρώ .
    Η αποζημίωση θα πρέπει να είναι η ίδια για όλους και με πραγματικά στοιχεία . Δεν μπορεί π.χ. σε ένα έργο με ικανή απόσταση να μπαίνουν όλοι οι υπάλληλοι ως μετακινούμενοι .

  • 1 Ιουνίου 2015, 10:13 | ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ, ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

    Άρθρο 11 – Ημερήσια αποζημίωση

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ : Την προσθήκη περίπτωσης (γ) στο εδάφιο Β της παραγράφου 2 του άρθρου 11 για τις αυθημερόν επιστροφές από κινήσεις εκτός έδρας, όπου και προβλέπουμε την καταβολή του 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης (που το θεωρούμε δίκαιο και ανταποδοτικό για την εργασία των Γεωτεχνικών και Δασικών Υπαλλήλων στην ύπαιθρο).

    1. Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ, ανεξάρτητα από τη θέση ή το βαθμό του μετακινούμενου. Το ανωτέρω ποσό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

    Ποσά ημερήσιας αποζημίωσης υψηλότερα από αυτό της παρούσας παραγράφου, από όπου και αν προβλέπονται, παύουν να ισχύουν.
    2. Η ημερήσια αποζημίωση της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλεται :
    Α. Ολόκληρη :
    α. Όταν καταβάλλονται δαπάνες διανυκτέρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος νόμου.
    β. Όταν οι μετακινούμενοι, κατά την επιστροφή τους, είναι υποχρεωμένοι, λόγω των συγκοινωνιακών συνθηκών, να διανυκτερεύσουν ή σε πλοίο ή σε τρένο.
    γ. Όταν οι μετακινούμενοι διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο ή σε φιλικό σπίτι.
    δ. Για την ημέρα επιστροφής, όταν συμπίπτει με την ημέρα λήξης εργασιών.
    Β. Κατά το ήμισυ:
    α. σε περίπτωση που παρέχεται ημιδιατροφή και
    β. όταν ο μετακινούμενος επιστρέφει αυθημερόν και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του είναι i) μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ή ii) μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα, όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο, ή iii) μεγαλύτερη από είκοσι (20) ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί.
    γ. Κατά το 1/3:
    Όταν ο μετακινούμενος επιστρέφει αυθημερόν από μετακίνηση εκτός έδρας και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του είναι i) μέχρι εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ή ii) μέχρι εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα, όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο, ή iii) μέχρι είκοσι (20) ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί

    Γ. Δεν καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση όταν παρέχεται πλήρης διατροφή.