Άρθρο 7 Μηχανικοί

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

1. α) Η αμοιβή των μηχανικών, για την μελέτη των έργων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 του Π.Δ. 696/1974 (Α΄301), καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων. Οι προβλεπόμενες στο προεδρικό διάταγμα τούτο ως υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές παύουν εφεξής να ισχύουν με αυτόν τον χαρακτήρα. Τα ανωτέρω ισχύουν αντιστοίχως και ως προς κάθε οριζόμενη από οποιαδήποτε διάταξη νόμου ως υποχρεωτικώς ελάχιστη αμοιβή για εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 59 του Ν.Δ. της 17.7/16-8-1923, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 10 του άρθρου αυτού.

β) Η συνομολόγηση από μηχανικό σύμβασης με ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή, κατά την έννοια του άρθρου 52 του ΠΔ 60/2007 (Α΄64), που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Το ΔΣ του ΤΕΕ, όταν περιέρχεται στην αντίληψή του περίπτωση συνομολογήσεως από μηχανικό σύμβασης, της οποίας η αμοιβή φαίνεται ασυνήθιστα χαμηλή, τον καλεί εγγράφως να δικαιολογήσει το ύψος της, ζητώντας τις διευκρινίσεις που κρίνει σκόπιμες. Εφόσον οι εξηγήσεις του ενδιαφερομένου δεν κριθούν ικανοποιητικές, το ΔΣ του ΤΕΕ ασκεί την πειθαρχική δίωξη κατά τις κείμενες διατάξεις.

2. Η σχετική σύμβαση, η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία που ορίζονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του ΒΔ της 30/31.5.1956 (Α΄134), κατατίθεται από τον μηχανικό στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Μετά την περαίωση της μελέτης, ο μηχανικός γνωστοποιεί στο ΤΕΕ τα προκύπτοντα από αυτήν στοιχεία, με βάση τα οποία υπολογίζει και καταβάλλει στο ΤΕΕ τις εισφορές και τα λοιπά δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται στην νομοθεσία, είτε ως παρακρατούμενα από την αμοιβή του μηχανικού, που επεβάλλετο κατά το άρθρο 2 του Β.Δ. της 30/31.5.1956 να κατατίθεται στο ΤΕΕ, είτε ως καταβαλλόμενα στο ΤΕΕ ως δικαιούχο ή προς απόδοση σε τρίτους δικαιούχους. Το ΤΕΕ, μετά από επαλήθευση των στοιχείων και του βάσει αυτών γενόμενου υπολογισμού των εισφορών, τον οποίο οριστικοποιεί, αποδίδει στους νόμιμους δικαιούχους τις καταβαλλόμενες σε αυτό εισφορές και δικαιώματα, πέραν εκείνων που προορίζονται γι’ αυτό.

3. Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων ισχύουν αντιστοίχως και ως προς τον επιβλέποντα μηχανικό για τις εργασίες επίβλεψης καθώς και τον αναλαμβάνοντα τη διοίκηση έργου.

4. Οι νόμιμες εισφορές υπέρ του ΤΕΕ, υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και λογαριασμών καθώς και οι λοιπές εισφορές και δικαιώματα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της αμοιβής των μηχανικών, υπολογίζονται εφεξής επί της συμβατικής αμοιβής εφ’ όσον αυτή είναι μεγαλύτερη της νόμιμης αμοιβής κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974 όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8, άλλως υπολογίζονται επί της νόμιμης αμοιβής.

Στις περιπτώσεις που οι ως άνω εισφορές προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της υποχρεωτικώς ελάχιστης αμοιβής, υπολογίζονται εφεξής επί της νομίμου αμοιβής.

5. Οι αναφερόμενες στο Π.Δ. 696/1974 «ελάχιστες αμοιβές» ή «αμοιβές» νοούνται εφεξής ως νόμιμες αμοιβές κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ιδίου διατάγματος όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8 και, πέραν της λήψεως υπόψη για τον υπολογισμό νομίμων εισφορών και δικαιωμάτων από το ΤΕΕ κατά την προηγούμενη παράγραφο, λαμβάνονται επίσης υπόψη από τα δικαστήρια κατά την εκδίκαση διαφορών από αμοιβές μηχανικών για την παροχή εργασίας σύμφωνα με τα άρθρα 677 έως 681 του Κ.Πολ.Δ., όταν δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία περί αυτών.

6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός που αναφέρεται στο άρθρο 3 του Π.Δ 696/1974, εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τις τιμές μονάδος που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν γνώμης του ΤΕΕ, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 του Ν. 1249/1982 (Α΄43), όπως κάθε φορά ισχύει.»
Παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974:

«6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τιμές μονάδος που καθορίζονται με υπουργική απόφαση, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από το αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων, (άρθρ. 41 του Νομ. 1249/1982 ΦΕΚ 43, όπως κάθε φορά ισχύει).»

7. Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974 διαγράφεται.
Άρθρο 1 παρ. 1 του Π.Δ. 696/1974

«1. Αι δια του παρόντος καθοριζόμεναι αμοιβαί αποτελούν τα υποχρεωτικώς εφαρμοζόμενα κατώτατα όρια αποζημιώσεως δια την εκπόνησιν μελετών και διενέργειαν επιβλέψεων – παραλαβών και εκτιμήσεων

Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Εργων ως και Τοπογραφικών, Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τας κατωτέρω κατηγορίας ή διακρίσεις αυτών.»

8. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974, αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. Οι καθοριζόμενες με το διάταγμα αυτό αμοιβές αποτελούν τις νόμιμες αμοιβές, οι οποίες ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, για την εκπόνηση μελετών και την διενέργεια επιβλέψεων- παραλαβών και εκτιμήσεων Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Έργων ως και Τοπογραφικών Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τις κατωτέρω κατηγορίες ή διακρίσεις αυτών.»

Πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974:

«7. Προκειμένου για την αμοιβή μελέτης ή επίβλεψης αυτού ή εκτελέσεως άλλης εργασίας μηχανικού, για τα ιδιωτικά έργα καθορίζεται ότι η καταβαλλόμενη αμοιβή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ποσό των 5.000 δραχμ. Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται εκάστοτε για το συντελεστή της παρ. 2 του άρθρ. 4.»

9. Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974, διαγράφονται.
Άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 Ν.Δ.

«1. Δια Β.Δ/των. εκδιδομένων μετά γνώμην του συμβουλίου των δημοσίων έργων, κανονίζεται η δι` εκάστην περίπτωσιν πληρωτέα υπό των εργοδοτών αμοιβή εις τους μηχανικούς εν γένει και αρχιτέκτονας τους εκπονούντας μελέτας οιωνδήποτε έργων και τους αναλαμβάνοντας την εφαρμογήν των μελετών και την εποπτείαν εκτελέσεως των έργων τούτων. » Μεταξύ των έργων αυτών συμπεριλαμβάνονται και όλα τα προβλεπόμενα απο το παρόν διάταγμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και οι κτηματογραφικές εργασίες, που αναφέρονται στο άρθρο 57, καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.»***Το εντός » » τελευταίο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.11 Του άρθρου 3 του Ν.2242/1994 (Α 162) 2. Η κατά την προηγούμενην παράγραφον οριζομένη αμοιβή αποτελεί υποχρεωτικήν διατίμησιν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, εφ` όσον ταύτα δι` ιδιαιτέρας μεταξύ των εγγράφου συμφωνίας δεν εκανόνισαν άλλως τα της αμοιβής ταύτης. ***Παρατήρηση:Σύμφωνα με το άρθρο μόνο παρ. 1 του Ν.Δ. 2726/1953, ΦΕΚ Α 325: «Ο κατά το άρθρον 59 παρ. 1 του από 17.7/16.8.1923 Ν.Δ. κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι` όλας τας ειδικότητας των μηχανικών – μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών,καθώς και δια τους βάσει ειδικών διατάξεων νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω ή εν μέρει. Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταργουμένης κατά τα λοιπά της παρ. 2 του ως άνω άρθρου».

10. Το άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 ΝΔ (Α΄228) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 59

Με Π.Δ. που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ρυθμίζονται οι νόμιμες αμοιβές, που ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, των διπλωματούχων ανώτατων σχολών μηχανικών γενικά και αρχιτεκτόνων, μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και αυτών που ασκούν τα επαγγέλματα αυτά, βάσει ειδικών διατάξεων νόμου, εν όλω ή εν μέρει, που εκπονούν μελέτες οποιωνδήποτε έργων και αυτών που αναλαμβάνουν την εφαρμογή των μελετών και την επίβλεψη της εκτέλεσης των έργων αυτών. Μεταξύ των ως άνω έργων περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και κτηματογραφικές εργασίες καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Ο παραπάνω κανονισμός των αμοιβών αναφέρεται στη μελέτη, επίβλεψη, εποπτεία ή έλεγχο και παραλαβή κάθε είδους έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και σε κάθε είδους τεχνικές γενικά εργασίες και υπηρεσίες, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνες κ.τ.λ. ή αμοιβές που καταβάλλονται σε αυτούς που μετέχουν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και στους κριτές αυτών.»

Παρ.1 και 2 του άρθρου μόνου του ν.δ. 2726/1953:

« 1. Ο κατά το άρθρον 59 παράγραφος 1 του από 17.7/16.8.1923 Ν. Δ. «περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών» κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι` όλας τας ειδικότητας των μηχανικών-μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών,καθώς και διά τους βάσει ειδικών διατάξεων νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω ή εν μέρει. Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταργουμένης κατά τα λοιπά της παραγράφου 2 του ως άνω άρθρου. 2. Ο κανονισμός ούτος των αμοιβών εκτείνεται εις την μελέτην, εφαρμογή, επίβλεψιν, εποπτείαν ή έλεγχον και παραλαβήν πάσης φύσεως έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και εις πάσης φύσεως τεχνικάς εν γένει εργασίας και υπηρεσίας, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνας κλπ. ή αμοιβάς καταβαλλομένας εις τους μετέχοντας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και τους κριτάς τούτων.»

11. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953 (Α΄325) καταργούνται.

Παρ.4 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953:

«4. Εκ της ως άνω αμοιβής μελέτης παρακρατείται υπό του Τ.Ε.Ε. ποσοστόν 8%, όπερ διατίθεται διά την εθελουσίαν έξοδον εκ του επαγγέλματος των μη διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και βάσει ειδικών διατάξεων νόμου αποδεδειγμένως ασκούντων ως άνω το τεχνικόν επάγγελμα και εγγεγραμμένους εις τα οικεία μητρώα, κατά τα οριζόμενα διά Β. Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Δημοσίων Εργων, μετά γνώμην του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων και πρότασιν του Τ.Ε.Ε. Ποσοστόν μέχρι 2% κρατείται επίσης υπό του Τ.Ε.Ε. διά τας πάσης φύσεως σχετικάς δαπάνας αυτού. Το υπόλοιπον της αμοιβής της μελέτης καταβάλλεται, εν όλω ή τμηματικώς, προς τον δικαιούχον υπό του Τ.Ε.Ε. ή του υπό τούτου εξουσιοδοτουμένου, μετά την υπό της Αρχής έγκρισιν της μελέτης, κατά τα ορισθησόμενα διά Β. Διατάγματος, ομοίως εκδιδομένου.

«Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης κατάθεσης των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από τον εργοδότη μπορεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής». ***Το εντός » » εδάφιο προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 15 του Ν.2308/1995 (Α 114)

12 α) Επί της συμβατικώς συνομολογουμένης ή της νομίμου αμοιβής κατά τις διακρίσεις της παρ. 4, καταβάλλεται από τον μηχανικό υπέρ του ΤΕΕ ποσοστό 2% για τις πάσης φύσεως δαπάνες αυτού. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από εργοδότη, μπορεί και το Τ.Ε.Ε. να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής.

β) Η παρ. 4 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953 (Α΄325) καταργείται.

Άρθρο 2, παρ.1 έως και 3 του Β.Δ. 30/31.5.1956:

« 1. Οι αναθέτοντες εις τους εν τη παρ.1 του προηγουμένου άρθρου μελέτας, οι αναφερόμενοι εις το άρθρ.2 του Ν.Δ/τος της15/7.10.1927 «περί εκδικάσεως των εξ αμοιβών των εργασιών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. διαφορών μεταξύ τούτων και πελατών», ως τούτο ετροποποιήθη δια του άρθρ.1 του Α.Ν. της 19/23.11.35 «περί τροποποιήσεως και ερμηνείας του από 30.4.1926 Ν.Δ/τος «περί εκδικάσεως των εξ αμοιβών εργασιών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. Διαφορών μεταξύ τούτων και πελατών», υποχρεούνται όπως καταθέτωσι κατά τα εφεξής οριζόμενα εις το Τ.Ε.Ε. η τον υπό τούτου εξουσιοδοτούμενον το σύνολον της οφειλομένης παρ` αυτών προς τους εν τη παρ.1 του προηγουμένου άρθρου αναφερομένους αμοιβής μελέτης, ως αύτη κατά τα άνω καθωρίσθη υπό αρμοδιάς Κρατικής Υπηρεσίας η του Τ.Ε.Ε., στερούμενοι του δικαιώματος όπως καταβάλωσι την αμοιβήν απ` ευθείας εις τους δικαιούχους. 2. Οι εν τη παρ. 1 του προηγουμένου άρθρου αναφερόμενοι και ανεξαρτήτως ποσού αμοιβής δικαιούνται απολύψεως τμηματικής πληρωμής ίσης προς το ποσόν του αναλογούντος φόρου επιτηδεύματος εις την ανατεθείσαν μελέτην, υπολογιζομένης βάσει του οριστικού πίνακος αμοιβής. Η τμηματική αύτη πληρωμή καταβάλλεται υπό του οφειλέτου εις το Τ.Ε.Ε. 3 Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εις το Τεχνικόν Επιμελητήριο της Ελλάδος το υπόλοιπον της αμοιβής μετά την αφαίρεσιν του εν τα προηγουμένω εδαφίω φόρου επιτηδεύματος και των τυχόν κατά την διάρκεια της εργασίας κατατιθεμένων εις το Τ. Ε.Ε. προκαταβολών επί της αμοιβής. Η καταβολή γίνεται εντός 15 ημερών από της πραιώσεως ή της παραδόσεως εις αυτόν της συντελεσθείσης μελέτης εφ`όσον δεν χρήζει περαιτέρω εγκρίσεως παρά Δημοσίας Αρχής, ή χρήζει μεν τοιαύτης εγκρίσεως, δεν ητήσατο όμως ο οφειλέτης ταύτην εντός της ως άνω προθεσμίας των 15 ημεων. Αιτηθείσης της εγκρίσεως της μελέτης εντός της ως άνω προθεσμίας παρά του υποχρέου εις την καταβολήν της αμοιβής ιδιώτου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή αμοιβή καταβάλλεται εις το Τ.Ε.Ε. μετά την έγκρισιν της μελέτης και προ της εκδόσεως της απαιτουμένης αδείας προς εκτέλεσιν των περί ών η μελέτη εργασιών, εις ας δε περιπτώσεις δεν απαιτείται η χορήγησις τοιαύτης αδείας μετά την έγκρισιν της μελέτης υπό της αρμόδιας Αρχής και προ της παραδόσεως αυτής εις τον υπόχρεον προς καταβολήν της αμοιβής». ***Η μέσα σε » » παρ. 3 αντικατεστάθη ως άνω δια του άρθρ. 1 Β.Δ. 188 της 16 Φεβρ. /3 Μαρτ. 1966 (ΦΕΚ Α`45).»

13. Οι διατάξεις των παραγράφων 1,2 και 3 του άρθρου 2 του Β.Δ. της 30/31.5.1956, παύουν εφεξής να ισχύουν.
Η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του ΒΔ 30/31.5.1956:

«4. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής της οφειλόμενης αμοιβής ή τμηματικών πληρωμών έχει δικαίωμα εγέρσεως δικαστικής αγωγής εισπράξεως της οφειλομένης αμοιβής, ο δικαιούχος μηχανικός ή τα δικαιούχα γραφεία μελετητών με οποιαδήποτε εταιρική μορφή, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοπραξιών. Το αυτό δικαίωμα έχει και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Αίτημα της καταψηφιστικής αγωγής θα ειναι η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τα ανωτέρω τυγχάνουν αναλόγου εφαρμογής και στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων»

14.Το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΒΔ 30/31.5.1956, αντικαθίστανται ως εξής:

«Αίτημα της αγωγής θα είναι η αναγνώριση υποχρεώσεως καταβολής ή η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο μελετητή μηχανικό. Τούτο εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων»

15. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή στις διατάξεις του παρόντος νόμου των διατάξεων της νομοθεσίας που διέπει την εκπόνηση μελετών ιδιωτικών έργων και τις αμοιβές των μηχανικών, εν γένει και αρχιτεκτόνων.
Παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005

«8. Οι οικονομικές προσφορές που υποβάλλονται στις διαδικασίες σύναψης των συμβάσεων των άρθρων 6 έως 10 συντάσσονται με τήρηση των εθνικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων σχετικά με την αμοιβή των μελετών και υπηρεσιών του άρθρου 2. Οι αναθέτουσες Αρχές αναφέρουν στις προκηρύξεις τις διατάξεις αυτές.

16. Η διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005 (Α΄42) αντικαθίσταται και προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:

«8. Ο υπολογισμός της προεκτιμώμενης αμοιβής κατά το άρθρο τούτο, καθόσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού, χρησιμεύει αποκλειστικά στις αναθέτουσες αρχές για τον προσδιορισμό των καλουμένων με την προκήρυξη τάξεων πτυχίου στον διαγωνισμό.

Η ως άνω προεκτιμώμενη αμοιβή, που υπολογίζεται από την αναθέτουσα αρχή, δεν δεσμεύει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, οι οποίοι δικαιούνται να υποβάλουν οικονομική προσφορά χαμηλότερη από το ποσό της προεκτιμώμενης αμοιβής.

9.Αν υποβληθεί ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά, εφαρμόζεται το άρθρο 52 του Π.Δ. 60/2007 (Α΄64)».

Η παράγραφος 9 του άρθρου 6 του ν.3316/2005:

«9. Κριτήρια ανάθεσης της προμελέτης είναι: α) Η ποιότητα της τεχνικής προσφοράς, η οποία συνίσταται: αα) Στην πληρότητα της διερεύνησης εναλλακτικής λύσης. ββ) Στα χαρακτηριστικά της προτεινόμενης με την προσφορά λύσης, η οποία βαθμολογείται, ανάλογα με τη φύση του έργου, με βάση ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω υποκριτήρια: (1) Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της λύσης (2) Την αισθητική αξία της λύσης. (3) Την ευκολία κατασκευής της λύσης. (4) Τη δαπάνη του έργου, που περιλαμβάνει τη δαπάνη κατασκευής του και, εφόσον ορίζεται στην πρόσκληση, την ετήσια δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης κατά τη διάρκεια ζωής του έργου. Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται συγκεκριμένα οι παράμετροι υπολογισμού της δαπάνης λειτουργίας και συντήρησης του έργου. 5) Τον προβλεπόμενο χρόνο υλοποίησης του έργου.(6) Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λύσης. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι επί μέρους συντελεστές βαρύτητας των ως άνω υποκριτηρίων της τεχνικής προσφοράς, ενώ μπορεί να εξειδικεύονται ανάλογα με την κατηγορία, το μέγεθος και το είδος έργου ή να προστίθενται και άλλα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης οι συντελεστές βαρύτητας των υποκριτηρίων ορίζονται στην προκήρυξη. Η τεχνική προσφορά των υποψηφίων βαθμολογείται σε εκατονταβάθμια κλίμακα και η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων ορίζεται σε ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%). β) Η οικονομική προσφορά του υποψηφίου για την εκπόνηση της προτεινόμενης από αυτόν κύριας τεχνικής λύσης και των εναλλακτικών της, εφόσον προβλέπεται η υποβολή τους, που περιλαμβάνει και τις αμοιβές για απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες και εργασίες. Σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 5, η οικονομική προσφορά αναλύεται λεπτομερώς στα επί μέρους στάδια μελέτης. Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά απορρίπτεται εφόσον κατά κατηγορία μελέτης παραβιάζει τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με τις αμοιβές της προς ανάθεση μελέτης ή εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στην προτεινόμενη τεχνική λύση. Η οικονομική προσφορά των υποψηφίων βαθμολογείται σε εκατονταβάθμια κλίμακα με τον τρόπο που ορίζεται στην προκήρυξη και η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού στην τελική βαθμολογία ορίζεται σε δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζεται ενιαίος τρόπος βαθμολόγησης της οικονομικής προσφοράς. Μέχρι την έκδοση της απόφασης ο τρόπος βαθμολόγησης ορίζεται στην προκήρυξη.»

17. Το τρίτο εδάφιο της περιπτώσεως β΄ της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3316/2005, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά κατά κατηγορία μελέτης απορρίπτεται εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στην προτεινόμενη τεχνική λύση.»

Η παρ. 5 του άρθρου 7 του ν.3316/2005:

«5. Η οικονομική προσφορά συντίθεται για κάθε επί μέρους κατηγορία μελέτης σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 4 και περιλαμβάνει τις αμοιβές για την εκπόνηση των μελετών και για τον προγραμματισμό, την επίβλεψη και την αξιολόγηση των αναγκαίων ερευνητικών εργασιών πάσης φύσεως, ενώ δεν μπορεί να περιλαμβάνει αμοιβές για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών, οι οποίες ανατίθενται με ιδιαίτερη σύμβαση. «Κατ` εξαίρεση, είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται αμοιβές για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών στην προεκτιμώμενη αμοιβή και αντίστοιχα στην οικονομική προσφορά των διαγωνιζομένων σε περίπτωση σύνθετης μελέτης, όταν η προεκτιμώμενη αμοιβή των ερευνητικών εργασιών δεν υπερβαίνει ποσοστό 15% της συνολικής προεκτιμώμενης αμοιβής. Στην περίπτωση αυτή τίθεται στην προκήρυξη της σύμβασης η προβλεπόμενη ποσότητα μονάδων φυσικού αντικειμένου των ερευνητικών εργασιών και η προεκτιμώμενη αξία τους (στο σύνολο και ανά μονάδα) και οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν προσφορά επί της αξίας αυτής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η πληρωμή των εργασιών αυτών γίνεται με βάση τις προσφερθείσες τιμές και την εκτελεσθείσα ποσότητα μονάδων φυσικού αντικειμένου, κατόπιν υποβολής σχετικής επιμέτρησης από τον ανάδοχο, η οποία θεωρείται από τον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Για την υπόλοιπη, μη εκτελεσθείσα, ποσότητα μονάδων δεν καταβάλλεται αμοιβή στον ανάδοχο.»*** Τα άνω εντός » » εδάφια της παρ.5 προστέθηκαν με την παρ.1 άρθρ.5 Ν.3481/2006,ΦΕΚ Α 162/2.8.2006.»

18. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του ν.3316/2005, οι λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8» αντικαθίστανται με τις λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8».

Η παρ. 10 του άρθρου 7 του ν.3316/2005:

«10. Μετά την οριστικοποίηση της βαθμολογίας των τεχνικών προσφορών, τόσο στην ανοικτή όσο και στην κλειστή διαδικασία, σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμού που γνωστοποιείται εγγράφως στους υποψήφιους προ πέντε (5) ημερών, αποσφραγίζονται οι οικονομικές προσφορές και καταχωρείται το περιεχόμενό τους στο πρακτικό. Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά απορρίπτεται εφόσον κατά κατηγορία μελέτης παραβιάζει τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των μελετών που ανατίθενται ή οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενο της μελέτης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εδαφίων β΄ και δ΄ της παραγράφου 2. Η Επιτροπή Διαγωνισμού βαθμολογεί τις οικονομικές προσφορές και εισηγείται την ανάθεση της σύμβασης στον υποψήφιο που υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα προσφορά, με στάθμιση της βαθμολογίας των τεχνικών και των οικονομικών

προσφορών. Επί ισοβαθμίας προκρίνεται ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη βαθμολογία της τεχνικής προσφοράς. Το πρακτικό κοινοποιείται στους υποψήφιους κατά το άρθρο 22 και η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατ΄ αυτού είναι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Επί των ενστάσεων διατυπώνει τη γνώμη της η Επιτροπή και τη διαβιβάζει, μαζί με το πρακτικό, στην Προϊσταμένη Αρχή, που αποφασίζει για την έγκριση ή μη του αποτελέσματος με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Οι διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 6 εφαρμόζονται ανάλογα.»

19. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 10 του άρθρου 7 του ν.3316/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά κατά κατηγορία μελέτης απορρίπτεται εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενο της μελέτης όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εδαφίου β της παραγράφου 2».

Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3316/2005:

«2. Η αμοιβή μελέτης που εκπονείται κατά την παράγραφο 1 υπολογίζεται κατά τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των μελετών και τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4.

3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων μπορεί να ορίζονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση της καταβολής της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής του μελετητή. Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής η αμοιβή καταβάλλεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις».

20. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3316/2005, καταργούνται.

21. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή του ν. 3316/2005 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών κανονιστικών πράξεων, στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
22. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, προσαρμόζονται οι διατάξεις της υπ’ αριθ. ΔΜΕΟ/α/οικ/1161(Β’1064/27.7.2005) υ.α. που αφορούν την βαθμολόγηση οικονομικών προσφορών, στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005, όπως αντικαθίστανται με τις διατάξεις της παραγράφου 16 του παρόντος άρθρου.
  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:54 | Θανασης Γ

    Την ενεργειακη επιθεωρηση των κτηριων μπορει και ενα παιδι λυκειου με 1 μηνα εντατικης εκπαιδευσης να μπορεσει να την κανει.
    Εδω στο εξωτερικο σε ανεπτυγμενες χωρες με 4 μηνες εκπαιδευση, μπορεις να υπογραφεις και να κανεις βιομηχανικες ηλεκτρολογικες εγκαταστασεις.
    Το ιδιο ισχυει για τις ψυκτικες, πυρασφαλια,τοπογραφικα, ανελκυστηρες κλπ.
    Εδω σε ενα χρονο μπορει καποιος στο εξωτερικο να γινει πιλοτος αεροπλανου Boeing 747.
    Δεν καταλαβαινω λοιπον γιατι εμεις θελουμε 5 χρονια για κατι το οποιο σε ανεπτυγμενες χωρες γινετε πολυ ποιο γρηγορα και με πολυ καλυτερα αποτελεσματα?
    Απλα δεν μπορω να πιστεψω οτι σαν λαος ειμαστε χαμηλοτερου διανοητικου επιπεδου σε σχεση με αλλου λαους.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:47 | Αρης

    Αλήθεια, τι σημαίνει «ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή»? Με ποιό μέτρος σύγκρισης θα θεωρείται χαμηλή ή όχι οποιαδήποτε δηλωθείσα αμοιβή? Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε πώς το νομοσχέδιο, τουλάχιστον όσων αφορά τους μηχανικούς, πρόκειται για μια πρόχειρη δουλειά του ποδαριού ή οποία προφανώς έχει συλληφθεί και συνταχθεί από ανθρώπους τέλειως άσχετους με την πραγματικότητα στον χώρο! Δηλαδή, για παράδειγμα, ποιός θα με εμποδίσει να δηλώσω μηδενίκο ή πολύ μικρό έσοδα για οποιαδήποτε άδεια οικοδομής? Το πειθαρχικό του ΤΕΕ? Μιλάμε για σατεία πράγματα! Προφανώς οι συντάκτες του νόμου, δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει έλαχιστη αμοιβή και πώς προέκυψε η ανάγκη θέσπιδής της. Η υπογραφή και η σφραγίδα του μηχανικού, κύριοι του ΥΠΕΚΑ, φέρει πίσω της πολύ δουλειά, τεράστια ευθύνη, αντιμετώπιση τρομερής γραφειοκρατίας! Αυτό πρέπει να αμοίβεται με κάποια ελάχιστα έσοδα, οι μηχανικοί δεν είναι μπακάληδες, ούτε οι οικοδομικές άδειες είναι προϊόντα που πωλούνται σε μπακάλικο! Ας είναι, όπως όλα σε αυτήν την χώρα, μιλάμε για άλλη μια δουλειά του ποδαριού…
    Υ.Γ.1 Όταν δείτε πόσο θα πέσουν τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ που πληρώνουν οι μηχανικοί, χάριν στις ελάχιστες αμοιβές (οι οποίες για εμάς είναι στην πράξη οι μέγιστες και απλησίαστες, αν δεν το ξέρετε) φαντάζομαι πώς θα καταλάβετε το λάθος σας.
    Υ.Γ.2 Ως τώρα, χάριν στις ελάχιστες αμοιβές, ακόμη και οι νέοι μηχανικοί συνήθως ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο στο εισόδημα τους, σε αντίθεση με γιατρούς, δικηγόρους κτλ με πολλά χρόνια εμπειρία! Από εδώ και πέρα, το ίδιο θα ισχύει και για τους μηχανικούς!
    ΕΔΩ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΑΔΕΙΕΣ, ΟΤΙ ΠΑΡΕΙΣ 1000 ΕΥΡΩ, ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ! ΖΗΤΩ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:17 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΣΜΕΔΕ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΦΠΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΣΚΕΛΟΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΑΔΑΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΦΠΑ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΚΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ?

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:37 | Τάσος Βασιλειαδης

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ:

    ■ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
    ■ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
    ■ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΒΑΡΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ
    ■ ΟΤΑΝ ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΕΩΝ ΘΑ ΑΥΞΉΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
    ■ ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΑΚΟΤΕΧΝΩΝ, ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
    ■ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΝΕΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΔΕΙΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

    ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ – ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

    ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΣΕ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ

    ΝΑ ΠΑΡΘΟΎΝ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΠΥ

    Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ ΣΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗ ΠΛΑΤΗ

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

    ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ

    ΝΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΕΙ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΩΝ

    ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

    ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΦΘΗΝΕΣ, ΑΡΤΙΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:35 | Χρήστος Κ., Διπλ. Μηχ/γος Μηχ/κος

    Το κράτος θα εισπράτει τα ίδια και εμείς όσα κανονίζουμε με το ΤΕΕ.

    Κύρια Τρόικα σώστε τους μηχανικούς.

    Με εκτίμηση

  • Ωραία απελευθέρωση, άλλαξε ο μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Αντί για ελάχιστες θα τις λέμε τώρα νόμιμες. Σαν να σου λέει όποιες αμοιβές είναι χαμηλότερες δεν είναι πια νόμιμες!!

    Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές, αν ήθελαν πραγματικά να τις διασφαλίσουν τότε δε χρειάζοταν να ορίσουν «νομιμές» και «ελάχιστες» αμοιβές. Ας φτιάξουν ασφαλιστικές κατηγορίες όπως ισχύει σε όλα τα ταμεία, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, κλπ. και ας πληρώνουν με βάση αυτές. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες εκ του πονηρού.

    Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύεται δειλή και ανήμπορη μπροστά στα συμφέροντα του ΤΕΕ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 21:00 | Samos35

    Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν τους μηχανικούς απλά διεκπεραιωτές σε ότι αφορά την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας και ίσως φταίμε κι εμείς που έχουμε δώσει αυτή την άσχημη εικόνα στον πελάτη, αλλά ο μηχανικός, ο καλός μηχανικός αυτός που παρουσιάζει μια μελέτη πραγματικά αξιόλογη, προσεγμένη, χωρίς λάθη και ο οποίος πηγαίνει στην οικοδομή όχι μόνο στη θεμελίωση, αλλά για να επιβλέψει την εργασία του, ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στατικά αλλά και αισθητικά, αυτός ο μηχανικός είναι επιστήμονας.

    Και με φοβίζει το γεγονός ότι σε κάποιο σχόλιο διάβασα ότι η στατική μελέτη μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε και είναι απλά νούμερα. Φυσικά και δεν είναι έτσι. Όπως λένε στην Αμερική: Rubbish in Rubbish out.Δηλαδή αν σε ένα πρόγραμμα δώσεις σαν δεδομένα σκουπίδια σκουπίδια θα σου δώσει σαν αποτέλεσμα.Γιατί στη στατική μελέτη δεν καλείσαι απλά να λύσεις ένα φορέα, αλλά να βρείς την ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση για τον πελάτη. Πόσο μάλλον ένας άσχετος να χρησιμοποιήσει πεπερασμένα στοιχεία ή pushover ανάλυση.

    Δεν είναι έμπορος κύριοι ο μηχανικός, είναι επιστήμονας. Έχει τεράστια διαφορά και απορώ με αυτούς που δεν το βλέπουν. Δεν πουλάει ρούχα ή παπούτσια…Το παπούτσι και το ρούχο αν το πάρεις από ένα φτηνό κινέζικο και δεν σου αρέσει το πετάς.Δεν μπορείς όμως να πετάξεις το σπίτι σου εαν δεν είναι ασφαλές, λειτουργικό, καλαίσθητο ή εαν τα Η/Μ σου δεν είναι σωστά εγκατεστημένα.

    Απορώ πως ο πελάτης είναι διατεθιμένος να πληρώσει τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο 5000 ευρώ σε μια καινούρια διώροφη οικοδομή και δυσανασχετεί να πληρώσει το μηχανικό που φτιάχνει όλο το οικοδόμημα.Ε Λ Ε Ο Σ! Και απαιτεί να τον έχει δέσμιο όλο το διάστημα που χτίζεται η οικοδομή του ένα χρόνο δηλαδή και παραπάνω και να τον παίρνει τηλέφωνο ότι ώρα θέλει για να τρέξει.

    Η ελάχιστη αμοιβή του μηχανικού είναι ένα 3% του κόστους κατασκευής μιας οικοδομής. Η κατάργησή της αποκλείεται να αυξήσει τον αριθμό των οικ. αδειών με εξαίρεση ίσως κάποιων μικροεπισκευών.Αυτό που θα κάνει είναι απλά να ευτελίσει το επάγγελμα και τον κλάδο.

    Δεν είναι ακριβές αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχει με τον κώδικα αμοιβών ο φτηνός και ο ακριβός μηχανικός. Φυσικά και υπάρχει. Καθένας κοστολογεί τη δουλειά του όπως νομίζει απλά υπάρχει ένα κατώτατο όριο.

    Τέλος παρατήρησα ότι υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ των μηχανικών των ΤΕΙ και των Πολυτεχνείων ή των μηχανικών άλλων ειδικοτήτων με τους πολιτικούς μηχανικούς και πραγματικά έχω να πω ότι το βρίσκω εντελώς άκαιρο.Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 21:29 | Δημήτρης

    Στο 1β, τι σημαίνει «ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή»; Αν το ΤΕΕ χαρακτηρίζει έτσι όσες αμοιβές είναι κάτω από τις ελάχιστες (με τη σημερινή κατάσταση) και παραπέμπει στο πειθαρχικό τους συμβαλλόμενους μηχανικούς, για ποια απελευθέρωση μιλάμε;

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 21:28 | ΣΑΒΒΑΣ Ν. /Μηχανολογος Μηχ.

    ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ,ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΦΟΙΤΗΣΑΝ ΣΕ ΙΕΚ,ΚΕΚ ΚΤΛ, ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΕ.
    ΠΟΛΛΟΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ,ΚΕΚ,ΙΕΚ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ,(ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΙ) ,ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΓΕΦΥΡΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ (ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ) , ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ (ΕΙΠΑΜΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΔΑ) ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΛΑ.
    ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΟΜΙΖΩ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΔΥΚΝΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΝΕΟΙ.
    ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗΝ.
    ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ‘ΟΙ ΠΡΩΣΩΡΙΝΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ‘ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΙΔΙΚΕΥΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΝ ΑΟΡΙΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Η ΟΠΟΙΑ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΔΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕ ΝΕΟΥΣ,ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΕΝΩ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ.

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ.ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ 500 Η 600 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΗΔΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΕΝΕΡ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΔΙΚΤΥΩΘΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΤΩΤΑΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΣΕ ΝΟΜΙΜΗΣ ,Η ΟΠΟΙΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΑΠΟΚΡΥΒΕΤΑΙ.
    ΙΔΙΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:08 | KB

    Είμαι πτυχιούχος μηχανικός και θεωρώ αστείο τον καθορισμό νόμιμης αμοιβής όπως και τη συλλογή πόρων υπέρ τρίτων από την εργασία μου.

    Κύριοι:

    – καταργήστε τις ελάχιστες αμοιβές στις μελέτες (ιδιωτικές και δημόσιες)

    – καταργήστε τις κρατήσεις υπέρ τρίτων

    – καταργήστε τις απ’ ευθείας αναθέσεις

    – μοναδικό κριτήριο για ανάθεση μέσω διαγωνισμών τα τυπικά προσόντα, ο φόρτος εργασιων και η μεγαλύτερη έκπτωση

    – δημιουργήστε μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων

    – τελείωνετε επιτέλους τις διαδικασίες με τα επαγγελματικά δικαιώματα έτσι ώστε έκταστος να απασχολείται στο είδος του και αναλόγως των προσόντων του σε κάθε έργο ή μελέτη ιδιωτική ή δημόσια

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:19 | george k

    Γιατί δεν καταργούνται και οι ελάχιστες αμοιβές (δηλ. οι συλλογικές συμβάσεις) στον ιδιωτικό τομέα ? Να μπορεί ο κάθε εργοδότης να διαπραγματευεται ελέυθερα τις αμοιβές των υποψήφιων υπαλλήλων του !
    ‘Αλλωστε στην σχέση μηχανικού-πελάτη, ο πελάτης είναι ο εργοδότης και ο μηχανικός υποψήφιος υπάλληλος.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:31 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Κύριε Στέφανε Καλαμπόκα : Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ είναι μηχανικοί και δεν το «παίζουν» μηχανικοί όπως γράφετε, αυτό άλλωστε ορίζει και ο νόμος που μας χαρακτιρίζει μηχανικούς ΤΕ, θα παρακαλέσω να σταματήσουν τέτοιου είδους σχόλια στην δημόσια διαβούλευση που προκαλούν κάποιους ανθρώπους και δεν βοηθάνε στο ελάχιστο την διαβούλευση.

    Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μηχανικούς ΤΕ, θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη νομική φόρμουλα, ωστέ με κάποιο ποσοστό επί της αμοιβής να πηγαίνουν υπέρ του ΟΑΕΕ και όχι στο ΤΣΜΕΔΕ,το ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι το ταμείο ασφάλισης των μηχανικών ΤΕ που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξάλλου μια τέτοια τακτική είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος όπως ανγράφει και ο παρόν νόμος καθώς θα βοηθηθεί ο ΟΑΕΕ από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:09 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑΣ

    Η απελευθέρωση θα πρέπει να είναι πραγματική χωρίς περίεργες και πολυπλοκες κηδεμονίες.Παράλληλα θά πρέπει στήν παραγωγή τών ιδιωτικών έργων νά απαγορεύεται η αυτεπιστασία πάνω απο ενα προυπολογισμό (50.000,00 ευρώ).Η υποχρεωτική καταρτιση σύμβασης (εργολαβικό)τών εργοδοτών μέ εγγεγραμμένους σέ μητρώα ιδιώτες και εταιρείες,θα συμμαζέψει σε σημαντικό βαθμό το αδήλωτο χρήμα που διακινείται στήν παραγωγή ιδιωτικών έργων.
    Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. θά έχει κάθε λόγο νά διερευνά «ασυνήθιστα χαμηλές συμβάσεις.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:51 | ΝΙΚΟΣ Κ.

    Πλήρης απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων.
    Οσον αναφορά τις αμοιβές η αγορά θα αυτορυθμιστεί έχοντας όμως ξεκάθαρους κανόνες που θα πρέπει να θεσπίσει και να εφαρμόσει σωστά η πολιτεία.
    Παράδειγμα:
    Υπάρχει μια μελέτη μηχανολόγου μηχ. που ο υποψήφιος πελάτης ενδιαφέρεται να παρουσιάσει στην πολεοδομία.
    Πηγαίνει σ’ έναν μηχανολ. μηχ παίρνει μια προσφορά 2000 ευρώ(αλλά οι μελέτες που κάνει κρίνονται συνήθως επαρκεστατες από το ιστορικό του μηχανικού).
    Πηγαίνει σ’ έναν άλλον και παίρνει προσφορά 500 ευρώ.
    Καταλήγει στον φθηνότερο αλλά έγκριση μελέτης δεν παίρνει ούτε την δευτέρα παρουσία και ταλαιπωρείται χωρίς να έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το ιδιωτικό του έργο.
    Εχει κανένας αμφιβολία ότι (ιδιαίτερα στην επαρχία) σε λίγο καιρό ο τενεκές φθηνός μηχανικός θα κάνει την δουλειά του πωλητη σε λαικές αγορές και θα διαπρέψει ο <> μα καλός.
    Υποτίθεται στην παραπάνω ιστορία δεν υπάρχουν λαδώματα(μύθος ή πραγματικότητα).

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:51 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    Αρθρο 7.4 Εισφορές υπερ ΤΕΕ, ασφαλιστικων ταμείων κ.λ.π. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκρινε (Απόφαση του Δικαστηρίου της 19ης Μαρτίου 2002 στην υπόθεση C-426/98 �Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας�) ότι η επιβάρυνση των συναλλαγών με έμμεσους φόρους υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος αντίκειται στην Κοινοτική Οδηγία περί έμμεσων φόρων επί των συγκεντρώσεων κεφαλαίων, εάν η επιβάρυνση αυτή είναι υπερβολική και εμποδίζει την ίδρυση ή συνένωση επιχειρήσεων. Οσον αφορά τώρα την αμοιβή των μηχανικών σε περίπτωση που η συμφωνηθείσα αμοιβη ειναι π.χ. το 50% της νόμιμης (όπως σήμερα συμβαίνει με τις άτυπες εκπτώσεις ή ακόμη και μικρότερη) τότε τα ποσοστά των υποχρεωτικών εισφορών υπέρ τρίτων κ.λ.π υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με την συμφωνηθείσα αμοιβή. Στην περίπτωση αυτή (συμφωνηθείσα αμοιβή το 50% της νόμιμης)εισφέρονται υπέρ ΤΕΕ 4%, ΕΜΠ 2% και ΤΣΜΕΔΕ 4% δηλαδή πραγματική επιβάρυνση 10% και όσο μικρότερη είναι η συμφωνηθείσα αμοιβή τόσο περισσότερο επιβαρύνεται ποσοστιαία με εισφορές υπέρ τρίτων. Για το λόγο αυτό οι εισφορές υπέρ τρίτων -οι οποίες αυξάνουν πραγματικά την δαπάνη των υπηρεσιών-πρέπει να υπολογίζονται στις πραγματικές αμοιβές, και να διαγραφεί από το Αρ.7 παρ 4 το εδάφιο «εφ’ όσον αυτή είναι μεγαλύτερη της νόμιμης αμοιβής κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974 όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8, άλλως υπολογίζονται επί της νόμιμης αμοιβής.»

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:18 | Θανασης Γ

    Φιλε Στεφανε Καλαμποκα, σχετιμα με τα επαγγελματικα δικαιωματα ΤΕΙ, με την δικη σου λογικη, οταν ενας Μηχανολογος Μηχανικος δουλευει στην παραγωγη δεν ειναι σωστο να μιλαει με τους εργαζομενενους, θα πρεπει να εχει διερμηνεα τον μηχανικο ΤΕΙ, αφου η ιδιοσυγκρασια του δεν του το επιτρεπει αμα ο ιδιος ειναι ενα κλικ ας το πουμε παραπανω σαν προσωπικοτητα.
    Ε ρε ξυλο που το θελουμε….

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:33 | Γιωργος

    Οι ελαχιστες αμοιβες αποτελουν προσβολη κατα της κοινωνιας. Αν ειναι καποια επαγγελματα να εχουν ελαχιστη αμοιβη, τοτε να ισχυσει στο συνολο της κοινωνιας. Στον εμπορο που πουλαει οσο-οσο, στον Εργολαβο που διαπραγματευεται πωλησεις χωρις «πάτο», στον επιχειρηματια που βλεπει τα εμπορευματα του αδιαθετα για μηνες. ΟΛΟΙ να εχουν ελαχιστες αμοιβες, ή κανεις.

    Το ιδιο φυσικα ισχυει και για του Μηχανικους, που αφου μας επιβληθηκαν οι ρυθμισεις ημιυπαιθριων, αφου μας αφαιρεθηκε το δικαιωμα να συνταξουμε μονοι μας το χαρτι, αφου λοιπον μας ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ μηχανικους γι αυτο, μας ορισαν και κατωτερες αμοιβες 300€!!!! …ετσι αμα συντηρουνται καποια επαγγελματα, μπραβο!
    Θεωρω κλεινοντας, απαραδεκτο να εχω 50000 μηχανικους γυρω μου, και να μην μπορω να διαπραγματευτω την τιμη…να μην μπορω να βρω μια υπηρεσια καπου αλλου φτηνοτερα..οτι δλδ ισχυει στα παπουτσια, στα ρουχα, στις λοιπες υπηρεσιες, στον γιατρο, παντου!!!

    Εαν η ρυθμιση/αλλαγη παντως, ειναι μονο στην αλλαγη ονομασιας απο ελαχιστη αμοιβη σε «ποσο αναφορας» τοτε θα μιλαμε για φιασκο…

    Να συμπληρωσω οτι οι αμοιβες υπερ Ταμειων ειναι επισης απαραδεκτες. Ας πληρωνουν την ασφαλιση τους μονοι τους, απο τα εσοδα τους, οπως γινεται στο ΟΑΕΕ …αυτοι οι επιχειρηματιες δλδ σε αλλη Ελλαδα γεννηθηκαν?

    με εκτιμηση

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:26 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ Χ.

    Και πάλι το κράτος του ΤΕΕ και των δικηγόρων μίλησε…Κύριοι του ΥΠΟΙΚ δεν ανοίγουν έτσι τα επαγγέλματα….
    Εμένα που είμαι Γεωπόνος, MSc-Τεχνικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων που έχω να ανταγωνιστώ τόσους κλάδους…ποιος μου εξασφαλίζει τις ασφαλιστικές μου εισφορές, περίπου 300euro μηνιαίως στον ΟΑΕΕ.
    Ποιος σας λέει ότι θα πρέπει να πληρώσω για την όποια επένδυση μου «υπέρ ΤΕΕ»;
    Ας σοβαρευτούμε…δεν μπορεί να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία όταν κάποιοι κλάδοι «ασφαλίζονται» με το κρατικό πέπλο απλά και μόνο άλλοι του ίδιου κλάδου συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων…

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:59 | Παναγιωτης

    Φιλε Αντωνη, το ΧΡΗΜΑ μιλαει & μετραει μονο…
    Ολα τα αλλα ειναι απλα παραμυθια για αφελεις πολιτες.
    Βασικα δεν υπαρχει πουθενα στον ανεπτυγμενο κοσμο τοσο παρακμιακο και αντιπαρωγικο και επικινδυνο μαλιστα για την δημοσια υγεια Τεχνικο Επιμελητηριο.
    Πιστευω το μονο που μπορει να εχουν εκδοσει ειναι πλαστο χρημα,
    για τεχνικα βιβλια παντως λιγο δυσκολο..

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 18:32 | Αντωνης Α.

    Βασικα θα ηθελα να μαθω ποσα βιβλια εχει εκδοσει το TEE?
    Τι συμβουλευτικες υπηρεσιες εχει για τους μηχανικους του και για ενα κοινο πολιτη?
    Με ποιο κριτηριο δινει επαγγελματικα δικαιωματα?
    Με τι εργαλεια μπορει να αξιολογησει επαρκως τους μηχανικους του?
    Τι ελεγκτικους μηχανισμους εχει για την προστασια του πολιτη και την εξασφαλιση της ποιοτητας ενος εργου?

  • Αντί να συζητάμε για τη θεσμοθέτησει , επί τέλους , ενός μητρώου κατασκευαστών και μελετητών ιδιωτικών έργων που ο κάθε μπαρμπα-μήτσος το παίζει κατασκευαστής συζητάμε για πράγματα αυτονόητα. Η κατάργηση των αμοιβών πρέπει να γίνει. Ελεύθερη οικονομία δε θέλουμε ε τότε ο φθηνότερος θα πάρει τη δουλειά. Και δεν καταλαβαίνω αυτό με τα κάτω όρια και την απειλή του Τ.Ε.Ε. για μη αποδεκτές αμοιβές. Εγώ θέλω να ρωτήσω εάν αγοράσω γάλα με 2,5€ το λίτρο ή με 0,10€ το λίτρο θα έρθει κανένας εμπορικός σύλλογος να ελέγξει την εταιρεία που μου το πούλησε?

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:12 | πελη

    Με το παραπανω σχεδιο νομου όχι μόνο δεν καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβες αλλά το κόστος τους εκτοξεύεται με το κράτος και το ΤΕΕ να διασφαλιζουν τα εσοδα τους και στην ουσια να βαζουν τον μηχανικο να βγαλει το φιδι απο την τρυπα , ειτε με το να ερθει σε ρηξη με τους πελετες του ειτε με το να πληρωσει ο ιδιος την επιπλεον φορολογια που προκυπτει απο τη διαφορα των πραγματικων του εισπραξεων απο τις θεωρητικες που του επιβαλει η » νομιμη » αμοιβη! Τέτοιο άνοιγμα αμοιβών εννοούσε τόσο καιρό η Κυβέρνηση; Μαλλον υποτιματε την νοημοσυνη μας . Ή κρατηστε τις αμοιβες ως εχουν ή καταργηστε τις εντελως. Ας παψει πια η κοροιδια. Ο κοσμος εχει αγανακτησει και δεν θα αργησει η μερα που θα παρει την κατασταση στα χερια του, αφου οσοι ψηφισε μεχρι σημερα αποδειχθηκαν τοσο ανεντιμοι, ανεπαρκεις και » αναρμοδιοι «.

  • Και για να μην ξεχνάμε οι συνάδελφοι των Τ.Ε.Ι. θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούν με τα κανονικά τους καθήκοντα που είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ μηχανικού και τεχνίτη κι όχι να το παίζουν μηχανικοί.
    Επίσης θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα η έκδοση οικοδομικής αδείας από τις πολεοδομίες μιας και στο μόνο που συνεισφέρουν είναι η γιγάντωση της διαφθοράς στην Ελλάδα.
    Οι πολεοδόμοι που έχουν γραφεία εκός υπηρεσίας πρέπει άμεσα να απολυθούν και να τους αφερεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
    Να ισχύσει άμεσα το ασυμβίναστο για όλους τους μηχανικούς. Δουλεύεις στο Δήμο ως μηχανικός ε μόνο αυτό θα κάνεις όχι να βγάζεις και άδειες.
    Έχει και συνέχεια!

  • Το νομοσχέδιο έπρεπε να γράφει ένα και μόνο πράγμα. Πλήρης απελευθέρωση αμοιβών. Ο καθένας να κοστολογεί τη δουλειά του και σύμφωνα με τα δεδομένα του , ο πελάτης να αποδέχεται ή όχι την προσφορά του επαγγελματία μηχανικού. Κρατήσεις? Γιατί να πληρώνουμε κρατήσεις? Για να τρώνε οι καρεκλοκένταυροι του Τ.Ε.Ε.? Πρέπει να μπει ένα τέλος στη συντεχνία των Αρχιτεκτόνων που κατακλέβουν τον κοσμάκη και θέλουν να λέγονται και μηχανικοί. Οι ελάχιστες αμοιβές ικανοποιούν αυτούς και μόνο αυτούς. Ας μου απαντήσει κάποιος όταν πληρώνεται ένας αρχιτέκτονας κοντά στα 1.500,0€ για να κάνει χρονοπρογραμματισμό ενός ιδιωτικού έργου δεν κοροιδεύει τον πελάτη? Ποιος από όλους αυτούς ξέρει να κάνει κανονικό χρονοπρογραμματισμό?
    Είμαι μηχανολόγος μηχανικός και για ένα κτίριο συνήθως πληρώνομαι το 1/5 της αμοιβής του αρχιτέκτονα παρόλο που κάνω πολλαπλάσιες μελέτες. Λοιπόν το σύστημα βολεύει μόνο αυτούς και πρέπει να καταργηθούν άμεσα όχι όπως λεέι ο νόμος αλλά διαπαντώς. Δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου η έννοια της αμοιβής μηχανικού στα ιδιωτικά έργα ούτε ως ελάχιστη ούτε ως νόμιμη. Αν ενδιαφερόταν το Τ.Ε.Ε. για τις αμοιβές των μηχανικών τότε να ζητούσε να θεσμοθετηθούν αμοιβές και για τους μηχανικούς που δουλεύουν στα έργα αλλά και για τους άνεργους που πλεόν είναι χιλιάδες. Απλά καλοκοιτάμε τα αρχιτεκτονάκια. ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΛΗΡΗΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΡΑ!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:18 | Παρισης Θεαγενης, Αρχιτεκτων Μηχ. ΑΠΘ

    Ακομα ενα νομοσχεδιο της πλακας.
    Η «ελαχιστη αμοιβη» βαφτιζεται νομιμη, ωστε οι διαφοροι παρατρεχαμενοι να εξασφαλιζουν την «ελαχιστη» αμοιβη τους. Και εννοω το ΤΕΕ και το ΕΜΠ!!!!!! Ως ποτε καποιος που χτιζει στη Θρακη-λεω εγω- θα πληρωνει υπερ ΕΜΠ;;;;;
    Μονη μου/μας ελπιδα να το προσβαλουν οι ξενοι, οπως εγινε και με τους φαρμακοποιους.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:57 | ανδρεας σ.

    γιατί δεν συντάσσεται εξ΄αρχής ένας νόμος που να προτείνει το «νέο» καθεστώς υπολογισμού αμοιβών καθαρά ώστε να μπορούμε να το καταλάβουμε? αν εμείς οι μηχανικοί οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι ισχύει με τις καταργήσεις και παραλλαγές άρθρων νόμων που υπάρχουν από το μεσοπόλεμο, πως είναι δυνατόν να εξηγήσουμε στον ενδιαφερόμενο πελάτη τι γιατί και πως πρέπει να πληρώσει? ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ. ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:57 | Κ. Στούμπος

    Αν και η αποστολή των σχολίων είναι μάλλον μόνο εκτονωτική αναφέρονται τα παρακατω:
    1.Καμμία απελευθέρωση δεν υπάρχει στο χώρο των μηχανικών. Η ονομασία του νομοσχεδίου δεν συνάδει με το περιεχόμενο.
    Μας εμπαίζει η πολιτική ηγεσία; Πότε θα νομοθετήσει σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας και όχι με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
    2.Το νομοσχέδιο αυτό γίνεται μάλλον για να εξυπηρετήσει την πολυκομματική συνδικαλιστική συντεχνία του ΤΕΕ και όχι να εξυπηρετήσει την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
    Προσπαθεί να διατηρήσει ή/και να επεκτείνει τα κεκτημένα του ΤΕΕ σε βάρος των μηχανικών και του γενικότερου συμφέροντος.
    Μάλλον οι συνδικαλιστές του ΤΕΕ το έχουν γράψει.
    …ΝΤΡΟΠΗ….
    3.Στο παρελθόν στα δημόσια έργα είχε εφαρμοσθεί η αιτιολόγηση των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών. Τότε είχε φθάσει το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων σε μεγάλο εκφυλισμό, με φημολογούμενη μεγάλη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης Ετσι για το αν θα εγίνετο δεκτή η χαμηλότερη οικονομική προσφορά ή κάποια από τις επόμενες ήταν στη διακριτική ευχέρεια των διαφόρων επιτροπών αφού δεν υπήρχε αντικειμενικός τρόπος αξιόλογησης της προσφοράς.
    Το σύστημα αυτό άλλαξε ως αποτυχημένο.
    Για ποιο λόγο επανέρχεται το ίδιο σύστημα στις μελέτες ;;;
    Yπάρχει τόσο κοντή μνήμη ή υπάρχει κάτι άλλο;;;;

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:15 | Ολυμπία Χατζοπούλου

    Οι μηχανικοί είναι ένα από τα πλέον ανοικτά επαγγέλματα. Η ανάμειξή τους με τα κλειστά επαγγέλματα είναι σκόπιμη και παραπλανητική και αφορά μόνο τις κατώτατες αμοιβές οι οποίες ισχύουν από το 1953. Ωστόσο η αντίφαση στο νομοσχέδιο είναι φανερή από το γεγονός ότι οι ελάχιστες αμοιβές διατηρούνται ως προς τη φορολογία και τις εισφορές και καταργούνται ως προς την είσπραξη από τους μελετητές!!
    Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των αρχιτεκτονικών μελετών προσπαθεί να εισάγει την αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική μελέτη είναι μια εμπορική πράξη και όχι πνευματική εργασία που η αξία της προστίθεται ως υπεραξία στο σχεδιαζόμενο έργο. Σήμερα που οι απαιτήσεις από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αυξάνονται και προστίθενται νέες παράμετροι για την εξοικονόμηση ενέργειας, τον βιοκλιματικό και ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων και των δημόσιων χώρων, είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να διασφαλιστεί το πλαίσιο εκπόνησης και αμοιβής του αρχιτεκτονικού έργου. Η εισαγωγή κανόνων ανεξέλεγκτης αγοράς μεταθέτουν στο ΤΕΕ το ρόλο της «αστυνόμευσης» από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ρόλος αυτός ανήκει στην πολιτεία που είναι υποχρέωσή της να περιφρουρήσει τη δημόσια ασφάλεια από αθέμιτες πράξεις ακραίου υποβιβασμού της μελέτης.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:28 | Αντωνης Α.

    Στη μεγαλη Βρετανια, Αμερικη και σε πολλες αλλες χωρες με πολυ υψηλοτερα στανταρτς ως προς ποιος εχει το δικαιωμα να γινει μηχανικος, υπαρχει η δυνατοτητα προσβασης απο τα εκαστοτε τεχνικα επιμελητηρια και σε ατομα τα οποια δεν εχουν πτυχειο.
    Εδω η εργασιακη εμπειρια δεν μετραει σχεδον καθολου και ειναι ενας απο τους λογους οπου στην τεχνικη χειρονακτικη εργασια δεν δουλευουν πια Ελληνες και δουλευουν μονο αλλοδαποι, οι οποιοι στην ουσια δουλευουν χωρις αυριο.
    Πρωτα απο ολα, γιατι να εχουμε ενα μονο τεχνικο επιμελητηριο?
    Αυτη τη στιγμη υπαρχει πλειοψηφια πολιτικων μηχανικων στο ΤΕΕ, ο προεδρος που θα εκλεγεται στο ΤΕΕ θα ειναι μονο πολιτικος μηχανικος για τα επομενα χρονια και αυτο το συντεχνιακο καθεστως εχει ως αποτελεσμα να εχουν πολυ παραπανω επαγγελματικα δικαιωματα οι πολιτικοι μηχανικοι σε σχεση με τους αλλους κλαδους μηχανικων.
    Για ποια ασφαλεια του πολιτη μιλαμε και τα σχετικα?
    Εδω επικρατει ΜΟΝΟ η λογικη του ευκολου χρηματος χωρις καμια προοπτικη για σωστη αναπτυξη της χωρας μας.-

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:09 | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΜ

    Βλέπω ότι καλλιεργείται μια αντιδικία μεταξύ διπλωματούχων μηχανικών ΑΕΙ και ΤΕ. Ας λύσουμε λοιπόν την όποια αντιδικία με σωστή αξιολόγηση του παραγόμενου αποτελέσματος.

    Αυτό λέει ο αξιότιμος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας, ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση κάθε παραγόμενου έργου. Ξέρετε ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης μιας στατικής μελέτης στην πολεοδομία; Μεγαλειώδης, ένας μπαιλντισμένος υπάλληλος πατάει μια σφραγίδα σε κάθε σχέδιο και τεύχος μελέτης χωρίς να ξεχνάει να τη συνοδεύει με τις κατάλληλες υπογραφές. Μπορεί με άνεση να δέχεται τη μελέτη μιας μεταλλικής κατασκευής χωρίς να έχει λύσει ποτέ στη ζωή του ένα μεταλλικό φορέα. Η ασφάλεια του πολίτη καταργείται στην πράξη και επαφίεται μόνο στον πατριωτισμό του μηχανικού. Η λύση είναι απλή. Ενδελεχής έλεγχος κάθε μελέτης από πιστοποιημένους ιδιώτες μελετητές αυξημένης εμπειρίας. Τους ίδιους μελετητές που το κράτος εμπιστεύεται για τα δημόσια έργα. Ετσι σε μια σεισμογενή χώρα θα έχουμε καλοπληρωμένες ποιοτικές μελέτες.

    Κατά τον έλεγχο, με κρυμμένα τα ονόματα και τα στοιχεία ταυτότητας του έργου, ο πιστοποιημένος μελετητής θα κρίνει τη μελέτη χωρίς να ξέρει ποιος είναι αυτός που έκανε τη μελέτη. Αν η μελέτη πιάνει τις προδιαγραφές θα γίνεται δεκτή.

    Είναι καιρός η πολιτεία να σκεφτεί να δώσει στους μηχανικούς Τ.Ε αρμοδιότητες που να συμπληρώνουν τους ενδιάμεσους (σπασμένους) κρίκους της αλυσίδας της κατασκευής. Γιατί έχει χαθεί η έννοια του καταμερισμού εργασίας ανάλογα με τα προσόντα με ευθύνη της πολιτείας.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:45 | Πάικος Βραχνός

    Παρατηρήσεις:

    1. Μπορεί να καθοριστεί με αντικειμενικά κριτήρια η θεμιτή διαφορά μεταξύ νόμιμης αμοιβής και αμοιβής σύμβασης με τον ιδιώτη?

    Και αυτό διότι αφού δεν μπορεί να είναι γνωστό εκ των προτέρων δεν θα πρέπει το ΤΕΕ να ασκεί πειθαρχική δίωξη την πρώτη φορά παρά μόνο να ακυρώσει τη σύμβαση και να επαναφέρει την αμοιβή της σύμβασης στο επίπεδο της νόμιμης. Σε περίπτωση επανελέγχου τότε να ασκεί δίωξη εναντίων του μηχανικού.

    2. Πολύ σημαντικό επίσης να διευκρυνιστεί κάθε πότε θα γίνεται αναπροσαρμογή της τιμής που θα καθορίζεται με απόφαση υπουργού και θα οριοθετεί την νόμιμη αμοιβή μηχανικού.

    Θυμίζω οτι για 15 και πλέον χρόνια οι νόμιμες αμοιβές του μηχανικού ήταν καθηλωμένες υπολογιζόμενες με την Ενιαία Τιμή Αφετηρίας = 44 ευρώ /τ.μ. τιμή εξόφθαλμα χαμηλή σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες παρόλο που τα ΑΤΟΕ και συναφή κόστη αναπροσαρμόζονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 15:24 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ Κ.

    Το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα δημόσια έργα, είναι ήδη αρκετά πολύπλοκο. Με τις παραπάνω ρυθμίσεις γίνεται πολυπλοκότερο. Είναι ήδη δύσκολο να συντάξουμε μια προσφορά με δίκαιο αντίτιμο για το έργο που παράγουμε.

    Νομίζω ότι με τις αλλαγές αυτές μετατρέπονται οι μηχανικοί σε λογιστές που για να κάνουν ένα έργο συντάσουν προυπολογισμούς, υπολογίζουν αμοιβές, συμπληρώνουν φόρμες, και ψάχνουν να βρούν παραθυράκια, αντί να ασχολούνται με το αντικείμενο της κάθε μελέτης που αναλαμβάνουν.

    Αφήστε τις αμοιβές ελεύθερες στην διαπραγμάτευση στα ιδιωτικά έργα.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 15:55 | Kyriakos

    «Επί της συμβατικώς συνομολογουμένης ή της νομίμου αμοιβής κατά τις διακρίσεις της παρ. 4, καταβάλλεται από τον μηχανικό υπέρ του ΤΕΕ ποσοστό 2% για τις πάσης φύσεως δαπάνες αυτού. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από εργοδότη, μπορεί και το Τ.Ε.Ε. να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής.»

    Φοβερο ανοιγμα θα συνεχιζει ο κοσμακης να πληρωνει τα «υγιή ταμεια» τους , υγιή με ξενη τσεπη βεβαια και η πλεμπα θα ειναι στο ΙΚΑ με τις δικες της εισφορες και τις ουρές παρέα .

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:27 | talos

    Με αυτό τον τρόπο δεν ανοίγει το επάγγελμα του μηχανικού αλλά κλείνει ερμητικά. Και εξηγούμε:
    Στο άρθρο 1 αναφέρετε πως το ΤΕΕ μπορεί να ελέγχει μία σύμβαση και να εγκαλεί σε απολογία αν η αμοιβή είναι ασυνήθιστα χαμηλή. Τι θα πει «ασυνήθιστα»; Δίνεται στο ΤΕΕ το δικαίωμα να αποφασίσει πως πχ 1% έκπτωση είναι ασυνήθιστα χαμηλή; Ή το χειρότερο, αν αποφασίσει να εγκαλεί όλους τους Μηχανικούς ΤΕ με την παραμικρή έκπτωση στις αμοιβές αλλά τους Μηχανικούς ΠΕ να τους δίνει το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν, δεν θα καταστρατηγεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό έτσι το ίδιο το ΤΕΕ; Δεν του δίνεται το δικαίωμα να το «κλείσει» όσο θέλει το επάγγελμα; Και ας μην μιλάμε μόνο για τους Μηχανικούς ΤΕ. Πως θα διασφαλιστεί ο οποιοσδήποτε ελέυθερος επαγγελματίας ότι δε θα εγκαλείται με την παραμικρή έκπτωση, ενώ ο μεγαλοκατασκευαστής, που έχει τις γνωριμίες μες στο ΤΕΕ, θα μπορεί να χτυπάει όσο θέλει τις τιμές;

    Επίσης με ποιο δικαίωμα θα εγκαλέσει το ΤΕΕ έναν Μηχανικό ΤΕ. Ούτε μέλος του είναι, ούτε τον αναγνωρίζει σαν Μηχανικό.

    Δίνετε υπερεξουσίες στο ΤΕΕ και έχει αποδείξει πολλάκις πως μόνο αθώο και αντικειμενικό ΝΠΔΔ δεν είναι.

    Προτείνω τα μέλη της ΕΕΤΕΜ να εγκαλούνται μόνο από την ΕΕΤΕΜ και να δωθεί το όριο κάτω από το οποίο οι αμοιβή θα θεωρείται «ασυνήθιστα» χαμηλή ώστε να μην μπορεί να αυθαιρετεί κανένας φορέας σε βάρος ελ. επαγγελματιών.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:47 | Στέφανος

    Που είναι to link για να ψηφίζεις υπέρ/κατά μιας άποψης; Θέλουμε να βλέπουμε τις πιο δημοφιλείς, για να ξέρουμε κι εμείς τι θέλει ο κόσμος.

    Το πολιτικό σύστημα δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστο. Δεν το εμπιστευόμαστε.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:23 | Στέφανος

    Θέλουμε πλήρη απελευθέρωση. Τη δουλειά του Μηχανικού (μελέτες, επιβλέψεις κλπ) να μπορεί να την κάνει ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ. Δηλαδή, τι δύσκολο έχει μια στατική μελέτη και δεν μπορεί να την κάνει ένας πχ μαθηματικός; Υπολογισμοί είναι. Έχεις το σχέδιο σε αρχείο, το αλλάζεις λίγο και το ξαναϋπολογίζεις. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.

    Αν θέλεις να κάνεις καινούργιο σχέδιο, τότε θέλεις κάποιον που ξέρει. Δηλαδή, δώστο και σε έναν άσχετο, αλλά μάλλον δε θα πάρεις κάτι καλό.

    Τώρα, για το αν θα είναι σωστά τα αποτελέσματα της εργασίας, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η δουλειά της Πολιτείας. ΠΧ:

    1. Θέλεις δικαίωμα για να υπογράφεις μελέτες κλπ;Δίνεις εξετάσεις και γράφεσαι στο ΤΕΕ.

    2. Υποβάλεις σχέδια για μια νέα οικοδομή; Εδώ θα πρέπει οι Πολεοδομίες να μπορούν να ελέγχουν τα σχέδια που τους υποβάλλονται. Δηλαδή, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να ξέρουν τι τους γίνεται (δηλαδή να έχουν σπουδές και πτυχία με αντίκρισμα).

    Όλα τα υπόλοιπα (ελάχιστες αμοιβές, δικαιώματα κλπ) είναι ΤΡΙΧΕΣ.

  • Τι σημαίνει ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά/συμφωνία? Τόσα θέλω να πάρω γιά να έχω δουλειά, τόσα θα πάρω!!! Δεν νομίζω ότι »ανοίγει το επάγγελμα» η συγκεκριμένη διατύπωση!!!

  • Γιατί δεν είναι απλά τα πράγματα? Γιατί πρέπει να έχουμε κάποιον να μας ορίζει την αμοιβή μας? Σε τελική ανάλυση ο καθένας είναι υπεύθυνος γιά το έργο του!!! Τι σημαίνουν όλα αυτά τα δυσνόητα »παραθυράκια» του νομοσχεδίου/νόμου, πέρα από ουσιαστική παραμονή στο ίδιο υπάρχον καθεστώς? Τόσο πολύ φοβάστε την αλλαγή?

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 12:41 | Κιούρτης Αθ.

    Το καθεστώς είναι ακριβώς ίδιο με το προηγούμενο.
    Οι ελάχιστες αμοιβές του ΠΔ του ’74 βαφτίζονται «νόμιμες» και βάσει αυτών (κατ’ ελάχιστον) καταβάλλονται «οι νόμιμες εισφορές υπέρ του ΤΕΕ, υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και λογαριασμών καθώς και οι λοιπές εισφορές και δικαιώματα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία».
    Επίσης η σχετική σύμβαση αμοιβής κατατίθεται στο ΤΕΕ, και το ΤΕΕ ελέγχει την σύμβαση αν η αμοιβή είναι «ασυνήθιστα χαμηλή», φαντάζομαι βάσει των «νομίμων» αμοιβών?
    Η μόνη διαφορά που διαφαίνεται είναι ότι καταργείται η ελάχιστη αμοιβή των 5000λ και ότι μάλλον η πολιτεία θα βάλει χέρι στο ΤΕΕ ως προς τον ελάχιστο προϋπολογισμό κατασκευής.
    Άρα μην λέμε ότι καταργούμε τις ελάχιστες αμοιβές, απλά αλλάζουμε τα ονόματα.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 12:18 | ΝΙΚΟΣ Χ

    Σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού το ΤΕΕ είναι «ένωση επιχειρήσεων» και σε αυτούς πλέον δίνεται το δικαίωμα να είναι οι κυρίαρχοι στον έλεγχο των αμοιβών.
    Οι αμοιβές ονομάζονται πλέον Νόμιμες και όχι ελάχιστες και για αμοιβή μειωμένη από την νόμιμη άρα παράνομη θα πρέπει να την δικαιολογήσεις στην ένωση επιχειρήσεων (ΤΕΕ) . Το αποτέλεσμα στην πράξη θα είναι να εφαρμόζεις την Νόμιμη και να κάνεις την έκπτωση αν θέλεις παράνομα. Δηλαδή μια από τα ίδια.
    Αποψή μου είναι να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές και να προσδιορίζονται ελεύθερα βάσει του ανταγωνισμού χωρίς μεσολάβηση κανενός επιμελητηρίου.
    Επίσης η πρόσβαση στο επάγγελμα να γίνεται ελεύθερα χωρίς εξετάσεις και άδειας με την υποχρέωση να είσαι μέλος κάποιας επαγγελματικής ένωσης Ελλάδος ή Ε.Ε .

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 12:16 | ΧΡΗΣΤΟΣ Ι.

    Θα πρεπει να διευκρινιστει ακριβως σε ποια αμοιβη θα φορολογειται ο μηχανικος.
    Οι μεγαλυτερες επιβαρυνσεις για την εκδοση οικοδομικων αδειων ειναι:
    1. ΦΠΑ 23 %
    2. ΦΕΜ 10 %
    ΚΑΙ 3. ΦΟΡΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΕ 4 ΑΔΕΙΕΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 45 %.
    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ (45+23+10)=78 % ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΜΟΙΒΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 11:12 | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΜ

    Το σχέδιο νόμου έρχεται να κάνει μεγάλη ζημιά και στους μηχανικούς και στα έσοδα του κράτους και στην ασφάλεια των έργων.

    Αγαπητοί φίλοι, είναι σαφές ότι στα πλαίσια της κρίσης θα βρεθούν μηχανικοί που θα δεχτούν να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί. Θα ήθελα να μου πείτε αυτό ποιον θα ωφελήσει; Την οικονομία, τον πελάτη, τον ανταγωνισμό; Την ασφάλεια των έργων; Η απάντηση προκύπτει αβίαστα.

    Αν στα πλαίσια του καπιταλισμού, θέλετε να καταργήσετε τις ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών, πρέπει πρώτα να στήσετε ένα μηχανισμό ελέγχου σε όλα τα στάδια της μελέτης και της κατασκευής. Μόνο τότε μέσα απο ελέγχους και πιστοποιήσεις, οι ελάχιστες αμοιβές δεν θα χρησιμεύουν σε τίποτα.

    Το ξέρετε ότι στο χώρο της μελέτης και της επίβλεψης όλα επαφίενται στον πατριωτισμό του μηχανικού. Οτι οι πάντες (μπακάληδες, χασάπηδες, κτηνοτρόφοι …) έχουν εισβάλει στο χώρο και κάνουν ότι θέλουν. Οτι δεν υπάρχει καμιά πιστοποίηση για τα συνεργεία, για τα υλικά για τα πάντα. Δεν αλλάζετε τίποτα και καταργείτε τις ελάχιστες αμοιβές;

    Οσο για το θέμα της «ασυνήθιστα χαμηλής αμοιβής» είναι τόσο ασαφές που θα καταφέρει να πλήξει θανάσιμα και τις μελέτες του δημοσίου.

    Κύριοι, ακόμα είναι καιρός. Αν θέλετε μειώστε τις ελάχιστες κατά ένα ποσοστό (ας πούμε 20%) ώστε να συμβάλουν και οι μηχανικοι στη μείωση τιμών. Αλλά μέχρις εκεί.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 11:12 | Έλενα

    Έφοσον μιλάμε για απελευθέρωση, γιατί υποχρεώνουμε τους μηχανικούς που στην ελέυθερη πλέον αγορά θα συμφωνήσουν μία τιμή με τον συναλλασόμενο, να λογοδοτεί στο ΤΕΕ εάν η τιμή είναι «ασυνηθιστα χαμηλή»? Ποιος ορίζει τι είναι ασυνηθιστο και τι όχι. Εξάλλου η απελευθέρωση γίνεται για να αποφύγουμε τα «συνηθισμένα» κακώς κείμενα και να προχωρήσουμε ως μία ισότιμη ευρωπαικη χώρα, χωρίς περίεργους περιορισμούς και χρεώσεις.
    Θα πρότεινα να επαναδιατυπωθεί το ως άνω σχετικό άρθρο.

  • Μετά την εμπειρία από τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και τους φαρμακοποιούς, ποιό ακριβώς είναι το νόημα της όλης διαδικασίας;

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 10:40 | Γεωργιος Λ.

    Θα πρέπει να αντικατασταθεί σε όλο το κείμενο όπου ΤΕΕ, με ΤΕΕ όσο αφορά τους διπλωματούχους μηχανικούς και ΕΕΤΕΜ όσο αφορά τους πτυχιούχους μηχανικούς. Αντίστοιχα να αντικατασταθεί όπου ΤΣΜΕΔΕ με ΤΣΜΕΔΕ για τους διπλωματούχους μηχανικούς και με ΟΑΕΕ στην περίπτωση των πτυχιούχων μηχανικών.

    Με αυτό το τρόπο οι αμοιβές των πτυχιούχων μηχανικών θα πηγαίνουν στους φορείς που εξασφαλίζουν την δράση τους και την επιβίωση τους και όχι σε φορείς που χρησιμοποιούν το έσοδο για την απαξίωση τους.

    Επίσης το έσοδο αυτό θα κατευθυνθεί και θα ενισχύσει τον ΟΑΕΕ που είναι ταμείο που αιμορραγεί λόγο της οικονομικής κρίσεως.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 10:29 | Ν.Κ.

    Αγνοείται ως συνήθως η επαγγελματική κατηγορία των Μηχανικών απόφοιτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης οι οποίοι όντας μη μέλη ΤΕΕ υποχρεώνονται να περάσουν από τα καυδιανά δίκρανα του ΤΕΕ ενισχύοντας το οικονομικά χωρίς κανένα όφελος, αντίθετα εισπράττοντας πολεμική, εμπόδια στο σύστημα αμοιβής,συνεχή συκοφάντηση και επαγγελματική μείωση στα ΜΜΕ και στην κοινωνία, και αναγκαστική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ -εκτός όσων δραστηριοποιούνται σε δημόσια έργα. Οι εισφορές μελετών/επιβλέψεων των Μηχανικών Τ.Ε. να κατευθύνονται στο φυσικό τους φορέα την ΕΕΤΕΜ και στο οικείο ασφαλιστικό τους ταμείο και όχι στο ΤΕΕ/ΕΤΑΑ εφόσον το ΤΕΕ είναι φύσει και θέσει διώκτης των Μηχανικών Τ.Ε.

    Επίσης:
    «Άρθρο 59

    Με Π.Δ. που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ρυθμίζονται οι νόμιμες αμοιβές, που ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, των διπλωματούχων ανώτατων σχολών μηχανικών γενικά και αρχιτεκτόνων, μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και αυτών που ασκούν τα επαγγέλματα αυτά, βάσει ειδικών διατάξεων νόμου, εν όλω ή εν μέρει, που εκπονούν μελέτες οποιωνδήποτε έργων και αυτών που αναλαμβάνουν την εφαρμογή των μελετών και την επίβλεψη της εκτέλεσης των έργων αυτών. Μεταξύ των ως άνω έργων περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και κτηματογραφικές εργασίες καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

    «καθώς και αυτών που ασκούν τα επαγγέλματα αυτά». «Αυτοί» που ασκούν τα επαγγέλματα αυτά είναι επίσης Μηχανικοί μη μέλη ΤΕΕ αλλά με τίτλο πτυχίου Μηχανικού όπως το απένειμε το Ελληνικό κράτος και ως Μηχανικοί πρέπει να αναφέρονται.
    Συμπέρασμα: Φροντίστε πραγματικά και όχι τυπικά για το άνοιγμα των επαγγελμάτων

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 09:30 | Κωνσταντίνος Ιωαννίδης

    Παρ 1β:
    Με βάση ποια κριτήρια και ποιο μέτρο σύγκρισης το ΤΕΕ θα κρίνει εάν μια αμοιβή είναι ασυνήθιστα χαμηλή;
    Νομίζω πως το άρθρο είναι πολύ γενικό και ακυρώνει επί της ουσίας την ελευθερία στον καθορισμό της αμοιβής.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 09:13 | ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟ-ΕΜΠ

    Είμαι Διπλ. Αγρ. Τοπογράφος Μηχ/κος και έχω την εξής απορία:

    Μία φωτοερμηνεία με διάγραμμα σύμφωνα με την ελάχιστη αμοιβή είναι περίπου 3.000 ευρώ. Τώρα με την τιμή αναφοράς του νέου νόμου πόσο θα είναι?

    Έχω την εντύπωση ότι κάτω από τα 2.500 δεν θα πέφτει. Άρα τι άλλαξε στην ουσία?????

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 09:36 | Γιώργος Γ

    Δεν είναι λογικό κυριοι να πληρωνει τον φορο του ο μηχανικός με δυο μετρα και σταθμα. Αλλα να εισπράτει και για αλλα να φορολογείται και να αποδίδει ΦΠΑ…

    ΑΝ «πρεπει» να καταργηθουν οι ελάχιστες αμοιβες, να φορολογείσαι για αυτα που πληρωνεσαι.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 04:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ K.

    Στην παράγραφο 4, να προστεθεί επιπλέον το εξής:

    Ειδικά για τους πτυχιούχους μηχανικούς των ανωτάτων τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προβλέπεται με νέο Π.Δ., οτι οι εισφορές επί της συμβατικής αμοιβής θα καταβάλλονται στην ΕΕΤΕΜ.

    Στην παράγραφο 12 α) του Άρθρου 59, να προστεθεί επιπλέον το εξής:

    Ειδικά για τους πτυχιούχους μηχανικούς των ανωτάτων τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προβλέπεται με νέο Π.Δ., το ποσοστό που θα καταβάλλεται στην ΕΕΤΕΜ επί της συμβατικώς συνομολογουμένης ή της νομίμου αμοιβής.

    Όσοι πτυχιούχοι μηχανικοί ανωτάτων τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν είναι εγγεγραμένοι στα μητρώα του ΤΣΜΕΔΕ θα καθοριστεί με νέο Π.Δ., η υποχρεωτική εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν καθώς και το ποσοστό της επί της συμβατικώς συνομολογουμένης ή της νομίμου αμοιβής που θα πηγαίνει υπέρ του οργανισμού ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).