Άρθρο 7 Μηχανικοί

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

1. α) Η αμοιβή των μηχανικών, για την μελέτη των έργων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 του Π.Δ. 696/1974 (Α΄301), καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων. Οι προβλεπόμενες στο προεδρικό διάταγμα τούτο ως υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές παύουν εφεξής να ισχύουν με αυτόν τον χαρακτήρα. Τα ανωτέρω ισχύουν αντιστοίχως και ως προς κάθε οριζόμενη από οποιαδήποτε διάταξη νόμου ως υποχρεωτικώς ελάχιστη αμοιβή για εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 59 του Ν.Δ. της 17.7/16-8-1923, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 10 του άρθρου αυτού.

β) Η συνομολόγηση από μηχανικό σύμβασης με ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή, κατά την έννοια του άρθρου 52 του ΠΔ 60/2007 (Α΄64), που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Το ΔΣ του ΤΕΕ, όταν περιέρχεται στην αντίληψή του περίπτωση συνομολογήσεως από μηχανικό σύμβασης, της οποίας η αμοιβή φαίνεται ασυνήθιστα χαμηλή, τον καλεί εγγράφως να δικαιολογήσει το ύψος της, ζητώντας τις διευκρινίσεις που κρίνει σκόπιμες. Εφόσον οι εξηγήσεις του ενδιαφερομένου δεν κριθούν ικανοποιητικές, το ΔΣ του ΤΕΕ ασκεί την πειθαρχική δίωξη κατά τις κείμενες διατάξεις.

2. Η σχετική σύμβαση, η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία που ορίζονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του ΒΔ της 30/31.5.1956 (Α΄134), κατατίθεται από τον μηχανικό στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Μετά την περαίωση της μελέτης, ο μηχανικός γνωστοποιεί στο ΤΕΕ τα προκύπτοντα από αυτήν στοιχεία, με βάση τα οποία υπολογίζει και καταβάλλει στο ΤΕΕ τις εισφορές και τα λοιπά δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται στην νομοθεσία, είτε ως παρακρατούμενα από την αμοιβή του μηχανικού, που επεβάλλετο κατά το άρθρο 2 του Β.Δ. της 30/31.5.1956 να κατατίθεται στο ΤΕΕ, είτε ως καταβαλλόμενα στο ΤΕΕ ως δικαιούχο ή προς απόδοση σε τρίτους δικαιούχους. Το ΤΕΕ, μετά από επαλήθευση των στοιχείων και του βάσει αυτών γενόμενου υπολογισμού των εισφορών, τον οποίο οριστικοποιεί, αποδίδει στους νόμιμους δικαιούχους τις καταβαλλόμενες σε αυτό εισφορές και δικαιώματα, πέραν εκείνων που προορίζονται γι’ αυτό.

3. Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων ισχύουν αντιστοίχως και ως προς τον επιβλέποντα μηχανικό για τις εργασίες επίβλεψης καθώς και τον αναλαμβάνοντα τη διοίκηση έργου.

4. Οι νόμιμες εισφορές υπέρ του ΤΕΕ, υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και λογαριασμών καθώς και οι λοιπές εισφορές και δικαιώματα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της αμοιβής των μηχανικών, υπολογίζονται εφεξής επί της συμβατικής αμοιβής εφ’ όσον αυτή είναι μεγαλύτερη της νόμιμης αμοιβής κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974 όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8, άλλως υπολογίζονται επί της νόμιμης αμοιβής.

Στις περιπτώσεις που οι ως άνω εισφορές προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της υποχρεωτικώς ελάχιστης αμοιβής, υπολογίζονται εφεξής επί της νομίμου αμοιβής.

5. Οι αναφερόμενες στο Π.Δ. 696/1974 «ελάχιστες αμοιβές» ή «αμοιβές» νοούνται εφεξής ως νόμιμες αμοιβές κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ιδίου διατάγματος όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8 και, πέραν της λήψεως υπόψη για τον υπολογισμό νομίμων εισφορών και δικαιωμάτων από το ΤΕΕ κατά την προηγούμενη παράγραφο, λαμβάνονται επίσης υπόψη από τα δικαστήρια κατά την εκδίκαση διαφορών από αμοιβές μηχανικών για την παροχή εργασίας σύμφωνα με τα άρθρα 677 έως 681 του Κ.Πολ.Δ., όταν δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία περί αυτών.

6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός που αναφέρεται στο άρθρο 3 του Π.Δ 696/1974, εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τις τιμές μονάδος που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν γνώμης του ΤΕΕ, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 του Ν. 1249/1982 (Α΄43), όπως κάθε φορά ισχύει.»
Παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974:

«6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τιμές μονάδος που καθορίζονται με υπουργική απόφαση, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από το αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων, (άρθρ. 41 του Νομ. 1249/1982 ΦΕΚ 43, όπως κάθε φορά ισχύει).»

7. Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974 διαγράφεται.
Άρθρο 1 παρ. 1 του Π.Δ. 696/1974

«1. Αι δια του παρόντος καθοριζόμεναι αμοιβαί αποτελούν τα υποχρεωτικώς εφαρμοζόμενα κατώτατα όρια αποζημιώσεως δια την εκπόνησιν μελετών και διενέργειαν επιβλέψεων – παραλαβών και εκτιμήσεων

Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Εργων ως και Τοπογραφικών, Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τας κατωτέρω κατηγορίας ή διακρίσεις αυτών.»

8. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974, αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. Οι καθοριζόμενες με το διάταγμα αυτό αμοιβές αποτελούν τις νόμιμες αμοιβές, οι οποίες ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, για την εκπόνηση μελετών και την διενέργεια επιβλέψεων- παραλαβών και εκτιμήσεων Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Έργων ως και Τοπογραφικών Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τις κατωτέρω κατηγορίες ή διακρίσεις αυτών.»

Πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974:

«7. Προκειμένου για την αμοιβή μελέτης ή επίβλεψης αυτού ή εκτελέσεως άλλης εργασίας μηχανικού, για τα ιδιωτικά έργα καθορίζεται ότι η καταβαλλόμενη αμοιβή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ποσό των 5.000 δραχμ. Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται εκάστοτε για το συντελεστή της παρ. 2 του άρθρ. 4.»

9. Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974, διαγράφονται.
Άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 Ν.Δ.

«1. Δια Β.Δ/των. εκδιδομένων μετά γνώμην του συμβουλίου των δημοσίων έργων, κανονίζεται η δι` εκάστην περίπτωσιν πληρωτέα υπό των εργοδοτών αμοιβή εις τους μηχανικούς εν γένει και αρχιτέκτονας τους εκπονούντας μελέτας οιωνδήποτε έργων και τους αναλαμβάνοντας την εφαρμογήν των μελετών και την εποπτείαν εκτελέσεως των έργων τούτων. » Μεταξύ των έργων αυτών συμπεριλαμβάνονται και όλα τα προβλεπόμενα απο το παρόν διάταγμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και οι κτηματογραφικές εργασίες, που αναφέρονται στο άρθρο 57, καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.»***Το εντός » » τελευταίο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.11 Του άρθρου 3 του Ν.2242/1994 (Α 162) 2. Η κατά την προηγούμενην παράγραφον οριζομένη αμοιβή αποτελεί υποχρεωτικήν διατίμησιν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, εφ` όσον ταύτα δι` ιδιαιτέρας μεταξύ των εγγράφου συμφωνίας δεν εκανόνισαν άλλως τα της αμοιβής ταύτης. ***Παρατήρηση:Σύμφωνα με το άρθρο μόνο παρ. 1 του Ν.Δ. 2726/1953, ΦΕΚ Α 325: «Ο κατά το άρθρον 59 παρ. 1 του από 17.7/16.8.1923 Ν.Δ. κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι` όλας τας ειδικότητας των μηχανικών – μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών,καθώς και δια τους βάσει ειδικών διατάξεων νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω ή εν μέρει. Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταργουμένης κατά τα λοιπά της παρ. 2 του ως άνω άρθρου».

10. Το άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 ΝΔ (Α΄228) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 59

Με Π.Δ. που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ρυθμίζονται οι νόμιμες αμοιβές, που ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, των διπλωματούχων ανώτατων σχολών μηχανικών γενικά και αρχιτεκτόνων, μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και αυτών που ασκούν τα επαγγέλματα αυτά, βάσει ειδικών διατάξεων νόμου, εν όλω ή εν μέρει, που εκπονούν μελέτες οποιωνδήποτε έργων και αυτών που αναλαμβάνουν την εφαρμογή των μελετών και την επίβλεψη της εκτέλεσης των έργων αυτών. Μεταξύ των ως άνω έργων περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και κτηματογραφικές εργασίες καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Ο παραπάνω κανονισμός των αμοιβών αναφέρεται στη μελέτη, επίβλεψη, εποπτεία ή έλεγχο και παραλαβή κάθε είδους έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και σε κάθε είδους τεχνικές γενικά εργασίες και υπηρεσίες, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνες κ.τ.λ. ή αμοιβές που καταβάλλονται σε αυτούς που μετέχουν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και στους κριτές αυτών.»

Παρ.1 και 2 του άρθρου μόνου του ν.δ. 2726/1953:

« 1. Ο κατά το άρθρον 59 παράγραφος 1 του από 17.7/16.8.1923 Ν. Δ. «περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών» κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι` όλας τας ειδικότητας των μηχανικών-μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών,καθώς και διά τους βάσει ειδικών διατάξεων νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω ή εν μέρει. Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταργουμένης κατά τα λοιπά της παραγράφου 2 του ως άνω άρθρου. 2. Ο κανονισμός ούτος των αμοιβών εκτείνεται εις την μελέτην, εφαρμογή, επίβλεψιν, εποπτείαν ή έλεγχον και παραλαβήν πάσης φύσεως έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και εις πάσης φύσεως τεχνικάς εν γένει εργασίας και υπηρεσίας, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνας κλπ. ή αμοιβάς καταβαλλομένας εις τους μετέχοντας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και τους κριτάς τούτων.»

11. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953 (Α΄325) καταργούνται.

Παρ.4 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953:

«4. Εκ της ως άνω αμοιβής μελέτης παρακρατείται υπό του Τ.Ε.Ε. ποσοστόν 8%, όπερ διατίθεται διά την εθελουσίαν έξοδον εκ του επαγγέλματος των μη διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και βάσει ειδικών διατάξεων νόμου αποδεδειγμένως ασκούντων ως άνω το τεχνικόν επάγγελμα και εγγεγραμμένους εις τα οικεία μητρώα, κατά τα οριζόμενα διά Β. Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Δημοσίων Εργων, μετά γνώμην του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων και πρότασιν του Τ.Ε.Ε. Ποσοστόν μέχρι 2% κρατείται επίσης υπό του Τ.Ε.Ε. διά τας πάσης φύσεως σχετικάς δαπάνας αυτού. Το υπόλοιπον της αμοιβής της μελέτης καταβάλλεται, εν όλω ή τμηματικώς, προς τον δικαιούχον υπό του Τ.Ε.Ε. ή του υπό τούτου εξουσιοδοτουμένου, μετά την υπό της Αρχής έγκρισιν της μελέτης, κατά τα ορισθησόμενα διά Β. Διατάγματος, ομοίως εκδιδομένου.

«Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης κατάθεσης των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από τον εργοδότη μπορεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής». ***Το εντός » » εδάφιο προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 15 του Ν.2308/1995 (Α 114)

12 α) Επί της συμβατικώς συνομολογουμένης ή της νομίμου αμοιβής κατά τις διακρίσεις της παρ. 4, καταβάλλεται από τον μηχανικό υπέρ του ΤΕΕ ποσοστό 2% για τις πάσης φύσεως δαπάνες αυτού. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από εργοδότη, μπορεί και το Τ.Ε.Ε. να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής.

β) Η παρ. 4 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953 (Α΄325) καταργείται.

Άρθρο 2, παρ.1 έως και 3 του Β.Δ. 30/31.5.1956:

« 1. Οι αναθέτοντες εις τους εν τη παρ.1 του προηγουμένου άρθρου μελέτας, οι αναφερόμενοι εις το άρθρ.2 του Ν.Δ/τος της15/7.10.1927 «περί εκδικάσεως των εξ αμοιβών των εργασιών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. διαφορών μεταξύ τούτων και πελατών», ως τούτο ετροποποιήθη δια του άρθρ.1 του Α.Ν. της 19/23.11.35 «περί τροποποιήσεως και ερμηνείας του από 30.4.1926 Ν.Δ/τος «περί εκδικάσεως των εξ αμοιβών εργασιών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. Διαφορών μεταξύ τούτων και πελατών», υποχρεούνται όπως καταθέτωσι κατά τα εφεξής οριζόμενα εις το Τ.Ε.Ε. η τον υπό τούτου εξουσιοδοτούμενον το σύνολον της οφειλομένης παρ` αυτών προς τους εν τη παρ.1 του προηγουμένου άρθρου αναφερομένους αμοιβής μελέτης, ως αύτη κατά τα άνω καθωρίσθη υπό αρμοδιάς Κρατικής Υπηρεσίας η του Τ.Ε.Ε., στερούμενοι του δικαιώματος όπως καταβάλωσι την αμοιβήν απ` ευθείας εις τους δικαιούχους. 2. Οι εν τη παρ. 1 του προηγουμένου άρθρου αναφερόμενοι και ανεξαρτήτως ποσού αμοιβής δικαιούνται απολύψεως τμηματικής πληρωμής ίσης προς το ποσόν του αναλογούντος φόρου επιτηδεύματος εις την ανατεθείσαν μελέτην, υπολογιζομένης βάσει του οριστικού πίνακος αμοιβής. Η τμηματική αύτη πληρωμή καταβάλλεται υπό του οφειλέτου εις το Τ.Ε.Ε. 3 Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εις το Τεχνικόν Επιμελητήριο της Ελλάδος το υπόλοιπον της αμοιβής μετά την αφαίρεσιν του εν τα προηγουμένω εδαφίω φόρου επιτηδεύματος και των τυχόν κατά την διάρκεια της εργασίας κατατιθεμένων εις το Τ. Ε.Ε. προκαταβολών επί της αμοιβής. Η καταβολή γίνεται εντός 15 ημερών από της πραιώσεως ή της παραδόσεως εις αυτόν της συντελεσθείσης μελέτης εφ`όσον δεν χρήζει περαιτέρω εγκρίσεως παρά Δημοσίας Αρχής, ή χρήζει μεν τοιαύτης εγκρίσεως, δεν ητήσατο όμως ο οφειλέτης ταύτην εντός της ως άνω προθεσμίας των 15 ημεων. Αιτηθείσης της εγκρίσεως της μελέτης εντός της ως άνω προθεσμίας παρά του υποχρέου εις την καταβολήν της αμοιβής ιδιώτου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή αμοιβή καταβάλλεται εις το Τ.Ε.Ε. μετά την έγκρισιν της μελέτης και προ της εκδόσεως της απαιτουμένης αδείας προς εκτέλεσιν των περί ών η μελέτη εργασιών, εις ας δε περιπτώσεις δεν απαιτείται η χορήγησις τοιαύτης αδείας μετά την έγκρισιν της μελέτης υπό της αρμόδιας Αρχής και προ της παραδόσεως αυτής εις τον υπόχρεον προς καταβολήν της αμοιβής». ***Η μέσα σε » » παρ. 3 αντικατεστάθη ως άνω δια του άρθρ. 1 Β.Δ. 188 της 16 Φεβρ. /3 Μαρτ. 1966 (ΦΕΚ Α`45).»

13. Οι διατάξεις των παραγράφων 1,2 και 3 του άρθρου 2 του Β.Δ. της 30/31.5.1956, παύουν εφεξής να ισχύουν.
Η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του ΒΔ 30/31.5.1956:

«4. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής της οφειλόμενης αμοιβής ή τμηματικών πληρωμών έχει δικαίωμα εγέρσεως δικαστικής αγωγής εισπράξεως της οφειλομένης αμοιβής, ο δικαιούχος μηχανικός ή τα δικαιούχα γραφεία μελετητών με οποιαδήποτε εταιρική μορφή, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοπραξιών. Το αυτό δικαίωμα έχει και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Αίτημα της καταψηφιστικής αγωγής θα ειναι η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τα ανωτέρω τυγχάνουν αναλόγου εφαρμογής και στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων»

14.Το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΒΔ 30/31.5.1956, αντικαθίστανται ως εξής:

«Αίτημα της αγωγής θα είναι η αναγνώριση υποχρεώσεως καταβολής ή η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο μελετητή μηχανικό. Τούτο εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων»

15. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή στις διατάξεις του παρόντος νόμου των διατάξεων της νομοθεσίας που διέπει την εκπόνηση μελετών ιδιωτικών έργων και τις αμοιβές των μηχανικών, εν γένει και αρχιτεκτόνων.
Παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005

«8. Οι οικονομικές προσφορές που υποβάλλονται στις διαδικασίες σύναψης των συμβάσεων των άρθρων 6 έως 10 συντάσσονται με τήρηση των εθνικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων σχετικά με την αμοιβή των μελετών και υπηρεσιών του άρθρου 2. Οι αναθέτουσες Αρχές αναφέρουν στις προκηρύξεις τις διατάξεις αυτές.

16. Η διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005 (Α΄42) αντικαθίσταται και προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:

«8. Ο υπολογισμός της προεκτιμώμενης αμοιβής κατά το άρθρο τούτο, καθόσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού, χρησιμεύει αποκλειστικά στις αναθέτουσες αρχές για τον προσδιορισμό των καλουμένων με την προκήρυξη τάξεων πτυχίου στον διαγωνισμό.

Η ως άνω προεκτιμώμενη αμοιβή, που υπολογίζεται από την αναθέτουσα αρχή, δεν δεσμεύει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, οι οποίοι δικαιούνται να υποβάλουν οικονομική προσφορά χαμηλότερη από το ποσό της προεκτιμώμενης αμοιβής.

9.Αν υποβληθεί ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά, εφαρμόζεται το άρθρο 52 του Π.Δ. 60/2007 (Α΄64)».

Η παράγραφος 9 του άρθρου 6 του ν.3316/2005:

«9. Κριτήρια ανάθεσης της προμελέτης είναι: α) Η ποιότητα της τεχνικής προσφοράς, η οποία συνίσταται: αα) Στην πληρότητα της διερεύνησης εναλλακτικής λύσης. ββ) Στα χαρακτηριστικά της προτεινόμενης με την προσφορά λύσης, η οποία βαθμολογείται, ανάλογα με τη φύση του έργου, με βάση ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω υποκριτήρια: (1) Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της λύσης (2) Την αισθητική αξία της λύσης. (3) Την ευκολία κατασκευής της λύσης. (4) Τη δαπάνη του έργου, που περιλαμβάνει τη δαπάνη κατασκευής του και, εφόσον ορίζεται στην πρόσκληση, την ετήσια δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης κατά τη διάρκεια ζωής του έργου. Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται συγκεκριμένα οι παράμετροι υπολογισμού της δαπάνης λειτουργίας και συντήρησης του έργου. 5) Τον προβλεπόμενο χρόνο υλοποίησης του έργου.(6) Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λύσης. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι επί μέρους συντελεστές βαρύτητας των ως άνω υποκριτηρίων της τεχνικής προσφοράς, ενώ μπορεί να εξειδικεύονται ανάλογα με την κατηγορία, το μέγεθος και το είδος έργου ή να προστίθενται και άλλα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης οι συντελεστές βαρύτητας των υποκριτηρίων ορίζονται στην προκήρυξη. Η τεχνική προσφορά των υποψηφίων βαθμολογείται σε εκατονταβάθμια κλίμακα και η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων ορίζεται σε ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%). β) Η οικονομική προσφορά του υποψηφίου για την εκπόνηση της προτεινόμενης από αυτόν κύριας τεχνικής λύσης και των εναλλακτικών της, εφόσον προβλέπεται η υποβολή τους, που περιλαμβάνει και τις αμοιβές για απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες και εργασίες. Σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 5, η οικονομική προσφορά αναλύεται λεπτομερώς στα επί μέρους στάδια μελέτης. Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά απορρίπτεται εφόσον κατά κατηγορία μελέτης παραβιάζει τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με τις αμοιβές της προς ανάθεση μελέτης ή εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στην προτεινόμενη τεχνική λύση. Η οικονομική προσφορά των υποψηφίων βαθμολογείται σε εκατονταβάθμια κλίμακα με τον τρόπο που ορίζεται στην προκήρυξη και η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού στην τελική βαθμολογία ορίζεται σε δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζεται ενιαίος τρόπος βαθμολόγησης της οικονομικής προσφοράς. Μέχρι την έκδοση της απόφασης ο τρόπος βαθμολόγησης ορίζεται στην προκήρυξη.»

17. Το τρίτο εδάφιο της περιπτώσεως β΄ της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3316/2005, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά κατά κατηγορία μελέτης απορρίπτεται εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στην προτεινόμενη τεχνική λύση.»

Η παρ. 5 του άρθρου 7 του ν.3316/2005:

«5. Η οικονομική προσφορά συντίθεται για κάθε επί μέρους κατηγορία μελέτης σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 4 και περιλαμβάνει τις αμοιβές για την εκπόνηση των μελετών και για τον προγραμματισμό, την επίβλεψη και την αξιολόγηση των αναγκαίων ερευνητικών εργασιών πάσης φύσεως, ενώ δεν μπορεί να περιλαμβάνει αμοιβές για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών, οι οποίες ανατίθενται με ιδιαίτερη σύμβαση. «Κατ` εξαίρεση, είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται αμοιβές για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών στην προεκτιμώμενη αμοιβή και αντίστοιχα στην οικονομική προσφορά των διαγωνιζομένων σε περίπτωση σύνθετης μελέτης, όταν η προεκτιμώμενη αμοιβή των ερευνητικών εργασιών δεν υπερβαίνει ποσοστό 15% της συνολικής προεκτιμώμενης αμοιβής. Στην περίπτωση αυτή τίθεται στην προκήρυξη της σύμβασης η προβλεπόμενη ποσότητα μονάδων φυσικού αντικειμένου των ερευνητικών εργασιών και η προεκτιμώμενη αξία τους (στο σύνολο και ανά μονάδα) και οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν προσφορά επί της αξίας αυτής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η πληρωμή των εργασιών αυτών γίνεται με βάση τις προσφερθείσες τιμές και την εκτελεσθείσα ποσότητα μονάδων φυσικού αντικειμένου, κατόπιν υποβολής σχετικής επιμέτρησης από τον ανάδοχο, η οποία θεωρείται από τον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Για την υπόλοιπη, μη εκτελεσθείσα, ποσότητα μονάδων δεν καταβάλλεται αμοιβή στον ανάδοχο.»*** Τα άνω εντός » » εδάφια της παρ.5 προστέθηκαν με την παρ.1 άρθρ.5 Ν.3481/2006,ΦΕΚ Α 162/2.8.2006.»

18. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του ν.3316/2005, οι λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8» αντικαθίστανται με τις λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8».

Η παρ. 10 του άρθρου 7 του ν.3316/2005:

«10. Μετά την οριστικοποίηση της βαθμολογίας των τεχνικών προσφορών, τόσο στην ανοικτή όσο και στην κλειστή διαδικασία, σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμού που γνωστοποιείται εγγράφως στους υποψήφιους προ πέντε (5) ημερών, αποσφραγίζονται οι οικονομικές προσφορές και καταχωρείται το περιεχόμενό τους στο πρακτικό. Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά απορρίπτεται εφόσον κατά κατηγορία μελέτης παραβιάζει τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των μελετών που ανατίθενται ή οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενο της μελέτης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εδαφίων β΄ και δ΄ της παραγράφου 2. Η Επιτροπή Διαγωνισμού βαθμολογεί τις οικονομικές προσφορές και εισηγείται την ανάθεση της σύμβασης στον υποψήφιο που υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα προσφορά, με στάθμιση της βαθμολογίας των τεχνικών και των οικονομικών

προσφορών. Επί ισοβαθμίας προκρίνεται ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη βαθμολογία της τεχνικής προσφοράς. Το πρακτικό κοινοποιείται στους υποψήφιους κατά το άρθρο 22 και η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατ΄ αυτού είναι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Επί των ενστάσεων διατυπώνει τη γνώμη της η Επιτροπή και τη διαβιβάζει, μαζί με το πρακτικό, στην Προϊσταμένη Αρχή, που αποφασίζει για την έγκριση ή μη του αποτελέσματος με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Οι διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 6 εφαρμόζονται ανάλογα.»

19. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 10 του άρθρου 7 του ν.3316/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά κατά κατηγορία μελέτης απορρίπτεται εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενο της μελέτης όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εδαφίου β της παραγράφου 2».

Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3316/2005:

«2. Η αμοιβή μελέτης που εκπονείται κατά την παράγραφο 1 υπολογίζεται κατά τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των μελετών και τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4.

3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων μπορεί να ορίζονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση της καταβολής της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής του μελετητή. Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής η αμοιβή καταβάλλεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις».

20. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3316/2005, καταργούνται.

21. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή του ν. 3316/2005 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών κανονιστικών πράξεων, στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
22. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, προσαρμόζονται οι διατάξεις της υπ’ αριθ. ΔΜΕΟ/α/οικ/1161(Β’1064/27.7.2005) υ.α. που αφορούν την βαθμολόγηση οικονομικών προσφορών, στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005, όπως αντικαθίστανται με τις διατάξεις της παραγράφου 16 του παρόντος άρθρου.
  • 24 Ιανουαρίου 2011, 22:01 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ

    προς τον Mechanical engineer bsc,msc,abs,tct,dsg,esp….. ή ότι άλλο νομίζει ο αγαπητός οτι είναι το να είσαι μηχανικός!
    Ο κάθε ένας που έχει τα λεφτά να σπουδάσει στο εξωτερικό χωρίς να περάσει απο τις πανελλήνιες ( που καλώς ή κακώς διαχωρίζουν τους καλούς από του άχρηστους..να μην πω αλλά… )πηγαίνει όπου θέλει στο εξωτερικό στο κάθε ένα τελευταίο κολέγιο και πανεπιστήμιο ( που ούτε η χώρα του δεν το ξέρει…. δεν μιλάμε για τα επώνυμα ιδρύματα…)και νομίζει ότι σε τρία χρόνια είναι μηχανικός! τι να πω λυπάμαι! Απαξιώνουμε τον κλάδο μας!!Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα.

    στην ουσία τώρα :
    – να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές αλλά η κάθε ειδικότητα των μηχανικών να υπογράφει για το ε π ι σ τ η μ ο ν ι κ ό τ η ς π ε δ ι ο ! ! !!!! (εάν δεν γίνεται μην καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή-είναι για τους ευσυνείδητους)
    -οι υπομηχανικοί δεν είναι μηχανικοί ότι και να λένε!!!!!!ο ρόλος τους είναι σημαντικότατος αλλά σαν εργοδηγοί!!!! (αυτοί επρεπε να είναι σε κάθε έργο και να συντονίζουν τα συνεργεία και να είναι οι σύνδεσμοι με τους μηχανικούς)
    – δεν γίνεται να κατασκευάζουν όλοι τα πάντα( σώβρακαδες -κατασκευαστές…κτλ) μονο μηχανικοί πρέπει να κατασκευάζουν και κανένας άλλος !
    -να απαγορευτεί η υπογραφή, έστω και με υπηρεσιακό συμβούλιο, κάθε μηχανικού που είναι διορισμένος στο δημόσιο!!!!!!(εκτός εξαιρέσεων πχ. για το σπίτι του…)
    – να καταργηθεί το 6-7ο/οο που είναι διορισμένοι και να μοιραστεί το ποσό αυτό στους νέους μηχανικούς κάτω πενταετίας (διπλωματούχοι )
    – να γίνουν εξετάσεις ανά πενταετία επιστημονικής ικανότητας (τυπου ασεπ) γιατί δεν γίνεται να αράζουμε σε οτι μάθαμε κάποτε.( για να δούμε τοτε θα περασει ο τοπογραφος ή ο υπομηχανικός αρχιτεκτονική σύνθεση που ειναι αλλη ειδικότητας? εεεε? η στατικά ο αρχιτέκτονας? η ο πολίτικος μηχανικός μηχανολογία? )
    αυτα τα λιγα ηθελα να σας πω !
    δεν εχω με κανεναν συναδελφο τιποτα !απλα δεν γινεται να αποδεικνύεις καθε φορα οτι δεν εισαι ελέφαντας!!!!!!!

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 21:15 | Nικος Σαραντινός

    κύριοι ,
    Μείωση αμοιβών χωρίς διευθέτηση της τεράστιας γραφειοκρατικής αγκύλωσης του μηχανισμού εκδόσεως των οικοδ αδειών δεν νοείται.
    Οποια αμοιβή και αν συμφωνήσεις αν χρειάζεσαι 10 – 12 μήνες για να
    βγάλεις μία άδεια είναι ασύμφορη.Γιά τα φορολογικά 3 μήνες τουλάχιστον (ένοχο και το ΤΕΕ αφού αντί γιά αυθημερόν θεώρηση , όπως επαγγέλθηκε χρειάζεται και αυτό βδομάδες).ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
    Καίγιά να μην μιλάμε γιά έλλειψη προσωπικού ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΛΑ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η διαδικασία έκδοσης Ο.Α. να χωριστεί σε 5 στάδια,το καθένα από τα οποία να έχει ανέκλιτη προθεσμία έγκρισης μέχρι20 ημερών , πέραν των οποίων η άδεια να προχωρά στο επόμενο στάδιο με ευθύνη και υπογραφή του μελετητή μηχανικού ο δε υπάλληλος που είχε χρεωθεί τον φάκελλο να καλείται σε απολογία. Ενδεικτικά τα στάδια μπορεί να είναι α)οικοδομησιμότητα 5 μέρες β) ελεγχος ΓΟΚ 20 γ)ΕΠΑΕ 20 δ)λοιπες μελέτες 20 ε)φορολογικά 10. Ετσι ο μέγιστος χρόνος έκδοσης μίας Ο.Α. ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 75 ΜΕΡΕΣ
    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
    α)Τί θα γίνει με το ΦΕΜ καιΦΠΑ και αν αντιλαμβάνεστε ότι θα προκύψει σημαντική μείωση στα έσοδα του κράτους αφού θα υπάρξει μείωση φορολογητέας ύλης . Εκτος αν υποκρύπτεται στα ψιλά γράμματα η ίδια διάταξη που ορίζει την ελάχιστη=νόμιμη αμοιβή σαν μέθοδος υπολογισμού των κρατήσεων των ασφαλιστικών ταμείων????
    β)Αφού θα υπάρχει έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων γιατί χρειάζεται περίπλοκος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών κλπ εισφορών?????
    Τί εξυπηρετεί ο αναλυτικός προυπολογισμός αν χρησιμοποιείται μόνο γιά τον ίδιο λόγο??? ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΤΕ ΤΑ ΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΌΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΔΙΕΘΝΩΣ
    Με βαθειά ανησυχία γιά την χώρα μας (που έμαθε στον κόσμο να σκέφτεται) και τώρα χρειάζεται την τρόικα ακόμα και γιά τα αυτονόητα,
    ΝΙΚΟΣ, (Ρέθυμνο)

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 21:00 | Πολυτεχνιτης

    Ειμαστε η χωρα των short-cuts.

    Θες λεφτα ?? Υπαρχει το short-cut.
    Θες τιτλους ?? Υπαρχει το short-cut.
    Θες κοινωνικη καταξιωση ?? Υπαρχει το short-cut.

    Γι’ αυτο ειμαστε πλεον και short-circuited.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 21:32 | Π ΒΑΚΡΟΣ

    ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΙ
    ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ ΑΓΡΑΜΑΤΟΥΣ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ.ΜΑΣΤΟΡΕΣ.ΕΡΓΟΔΗΓΟΥΣ.ΒΟΗΘΟΥΣ.
    ΠΙΝΑΜΕ ΦΡΑΠΕ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΛΠ.ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
    ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΣΑΣ(ΤΕΕ) ΕΦΤΑΣΕ ΤΙΣ 110.000 ΜΕΛΗ

    ΩΡΑΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ .ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΗΒΕΝΟΥΣ,ΠΑΡΑΣΗΜΑ,ΓΑΛΟΝΙΑ,ΚΑΠΕΛΟ ΜΕ ΦΤΕΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ,ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,Η ΕΛΙΤ ΤΗΣ
    ΧΩΡΑΣ ..

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 20:37 | Κωνσταντινος

    Σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού είναι προφανές από το σχετικό άρθρο ότι πρόκειται για απλή μετονομασία της ελάχιστης αμοιβής ως νόμιμη. Και είναι πολύ φυσικό αφού η εισφοροδιαφυγή και η απώλειες Φ.Π.Α. θα ήταν σημαντικές για το ίδιο το κράτος. Θα ήταν κάποιος αφελής να έκοβε τόσο μεγάλα ποσά σε αποδείξεις για να επωφελείται ουσιαστικά μόνο το κράτος, τη στιγμή μάλιστα που στην περιοχή μας τουλάχιστο εισπρατουμε αμοιβές μειωμένες κατά 40% απ’ τις ελάχιστες. Την ίδια στιγμή βέβαια υιοθετεί ελάχιστες αμοιβές για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, αυξάνει και διατηρεί άρα τις ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων και όλα αυτά βάβαια γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι ο μόνος τρόπος να υπάρχει ένας αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των αμοιβών και κατ’ επέκταση των εισοδημάτων των μηχανικών. Κατι που δεν έχει συμβεί αντίστοιχα με γιατρούς και δικηγόρους, με συνεπεια να αποκαλύπτονται καθημερινά περιπτώσεις ογκώδους φοροδιαφυγής. Το γεγονός και μόνο ότι δεν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί αλλά και η πληθώρα των τεχνικών γραφείων από μόνα τους δημιουργούν συνθήκες ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 20:51 | Χρίστος Ν

    Θέλω να ξαναδώσω συγχαρητήρια σε ορισμένους Διπλωματούχους Μηχανικούς που ενώ το νομοσχέδιο πραγματεύεται τις νόμιμες αμοιβές αυτοί καταφέρονται επιμόνως εναντίον των ΤΕΙ. Εξαιρετικό παράδειγμα επιστημονικού ήθους και ανυπέρβλητο ύψος πολιτισμού και παιδείας. Σας παρακαλώ να συνεχίσετε ακλόνητοι το έργο σας για να εμπεδώσουμε όλοι το πόσο καλό έχετε κάνει στην κοινωνία. Πάντως εύκολα μπορεί να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι για να ασχολείστε τόσο επίμονα με τους αποφοίτους των ΤΕΙ σημαίνει ότι δεν έχετε το κουράγιο να τους ανταγωνιστείτε. Κάποιος που είναι ισχυρός δεν έχει ανάγκη να μειώνει τον αντίπαλό του, έτσι δεν είναι; Μόνον ο αδύναμος χρειάζεται να προσπαθεί να μειώνει συνεχώς τους αντιπάλους του.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 20:00 | Κακογιάννης Δημήτρης

    Παραβλέπω την μείωση της ποιότητας υπέρ της έκπτωσης, όπως και το πρόβλημα ότι χωρίς τον έλεγχο αμοιβών απο ΤΕΕ και πολεοδομία οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα «γεμίσουν» ακάλυπτες επιταγές δύο χρόνων.
    Το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί είναι οι «Απειρες» αποδείξεις ΔΑΠΥ των 50 € για τοπογραφικά και 1000 € για οικοδομές.
    Το μόνο που θα γίνει είναι να χαθούν έσοδα απο ΦΠΑ και ΦΕΜ.
    Χωρίς κανένα έλεγχο ο καθένας θα δηλώνει ότι θέλει.
    Νομίζω ότι το πρόβλημα σήμερα είναι τα μειωμένα έσοδα του κράτους. Με αυτό το τρόπο απλά η μέιωση των τιμών των τεχνικών μελετών θα είναι η μείωση των ποσών που εισπράτει το Δημόσιο.
    Η κατάργηση του 5000 Χ λ είναι θετικό αλλά για τα υπόλοιπα μόνο μείωση στα έσοδα του Δημοσίου θα υπάρχει.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 20:29 | Talos

    Ένα μπράβο στα φερέφωνα του ΤΕΕ. Αντί να συζητάμε για το παρών σχέδιο νόμου και ότι τελικά κλείνει το επάγγελμα του Μηχανικού ακόμα περισσότερο, προς μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση των μεγάλων και των χορτάτων, συζητάμε για επαγγελματικά δικαιώματα! Πως συνδέεται το ένα με το άλλο ουδείς γνωρίζει.

    Το παρών σχέδιο νόμου φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι έμπνευσης και εκτέλεσης ΤΕΕ. Μόνο που μαζί του θα εκτελεστεί οικονομικά και ο κάθε νέος (ΠΕ & ΤΕ) Μηχανικός. Δημιουργεί ένα παντοδύναμο ΤΕΕ, ένα φορέα εξουσίας που θα απομυζά χρήματα από κάθε τεχνικό έργο και θα απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες όποιο μηχανικό δε του αρέσει. Αυτός ο ρόλος ποτέ δεν προβλεπόταν για το ΤΕΕ και με καμία λογική δε πρέπει να συμβεί. Δεν έχει δείξει ποτέ δείγματα γραφης τέτοια ώστε να τον θεωρήσουμε αξιόλογο και έμπιστο ως φορέα.

    Επειδή φαίνεται ξεκάθαρα πως το παιχνίδι είναι σικέ, εφόσον δεν μπορεί να απαντηθεί από κανέναν το ερώτημα «τις αντίστοιχες αμοιβές των δικηγόρων γιατί δεν τις ελέγχει κανείς», δεν νομίζω πως η διαβούλευση έχει κανένα νόημα. Στείλτε όλοι email στο ΔΝΤ (imf) να διαμαρτυρηθείτε για το έγκλημα που πάει να γίνει.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 19:49 | ΗΜΜΥ ΕΜΠ

    Στην Ελλάδα του παραλόγου, της ανικανότητας και της αναξιοκρατίας άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όποιος δεν προσπαθεί αμείβεται.
    Κύριοι της ΤΕ όταν έδινα πανελλαδικές και προσπαθούσα διαβάζοντας για περάσω στο ΕΜΠ με αποκαλούσατε φυτό και πίνατε καφεδάκι με τους καθηγητές των τεχνικών και πολυκλαδικών λυκείων. Πήρατε το εικοσαράκι σας και περάσατε στο ΤΕΙ. Οι δε του γενικού γράψατε ότι ξέρατε και περάσατε στο ΤΕΙ. Όταν προσπαθούσα να τελειώσω το Πολυτεχνείο, με το όγκο των μαθημάτων που έχει, και πάλι πίνατε το καφεδάκι σας και κάνατε τα παρτάκια σας στις καφετέριες γύρω από τα ΤΕΙ. Και ξαφνικά(!) θυμηθήκατε ότι είστε μηχανικοί και ισότιμοι και αδικημένοι και θύματα του «κακού» ΤΕΕ.
    Φυσικά θα δικαιωθείτε, οι καλοί μας πολιτικοί φρόντισαν όποια πέτρα και αν σηκώσεις να υπάρχει ένα ΤΕΙ με μονοψήφιο μέσο όρο εισαγωγής. Οι απόφοιτοι τους μπορεί να στερούνται στοιχειωδών γνώσεων, και όχι μόνο αντικειμένου μηχανικού, αλλά είναι ψηφοφόροι… ΠΟΛΛΟΙ ψηφοφόροι. Μόνο οι δικαίωση των αδικημένων τεμπελχανάδων, λοιπόν, θα επαναφέρει την ελληνική τάξη. Με μια παρατήρηση, όμως. Η αγορά ξέρει, κύριοι. Μπορείτε να αυτοονομαστείτε μηχανικοί με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος. Ας σας κάνουν και διδάκτορες. Στο στίβο της απασχόλησης – και της επιβίωσης όπως πάμε – θα είσαστε πάντα απόφοιτοι ΤΕΙ. Περάσατε μακριά και δεν ακουμπήσατε.
    Συγχαρητήρια.
    PS. Για τον κύριο «Τελειόφοιτο μηχανολογίας ΤΕΙ Πειραιά» που μπορούσε αλλά δεν ήθελε να ψάχνει δουλειά στα 32 του, ευτυχώς πήρε shortcut. Τρεισήμισι χρονάκια στο ΤΕΙ και μηχανικός. Πάντως φίλε μου, ούτε πεντάποντο «μακέτο» – που είχε πει και ο Σημίτης – δεν θα ήθελα να μου μελετήσεις.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 17:42 | Χρόνης Ινιωτάκης

    Δεν συνιστά κοινωνικό όφελος η άνευ όρων μείωση της αμοιβής των μηχανικών, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, τόσο ως προς την ασφάλεια και λειτουργικότητα των έργων, όσο και ως προς την εκτίναξη του κόστους κατασκευής τους. Η όποια απελευθέρωση των αμοιβών πρέπει να συνδυαστεί με:
    – Προδιαγραφές μελετών για όλα τα στάδιά τους (Προμελέτη,οριστική μελέτη, μελέτη εφαρμογής)
    – Απλούστευση των διαδικασιών στις πολεοδομίες με έλεγχο και έγκριση μόνο του Τοπογραφικού και του Διαγράμματος Κάλυψης. Όλες οι άλλες μελέτες να αποτελούν μόνο στοιχεία πληρότητας του φακέλου και να γίνονται με ευθύνη του μηχανικού (που ούτως ή άλλως και σήμερα την έχει, αλώς υφίσταται και την εξευτελιστική πολλές φορές ταλαιπωρία κάποιου δύστροπου παντογνώστη υπαλλήλου)
    – Δημιουργία -επί τέλους- του μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, που θα συμβάλλει στην ποιοτική εκτέλεση των έργων και θα συνδέσει το κόστος μελέτης και επίβλεψης με το κόστος κατασκευής, προς όφελος του κυρίου του έργου.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 17:57 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ.

    Αν είναι δυνατόν σε μια διαβούλευση κοινότητας επιστημόνων να λέγονται τόσο φαιδρά πράγματα όπως π.χ. σιγά τι είναι μια στατική μελέτη;ένα τρέξιμο στον υπολογιστή , ή σιγά τι είναι να κάνεις ένα τοπογραφικό τώρα που έχουμε τα GPS;

    Τι να πεις τώρα σε αυτούς τους ανθρώπους;για την επιλογή φορέα και στη συνέχεια στατικού μοντέλου ή για το πόση γνώση νομοθεσίας απαιτείται για να γίνει ένα σωστό τοπογραφικό;λες και το πρόβλημα είναι αν θα μετρήσεις με κορδέλλα ή με όργανο….έλεος.ας πάψει επιτέλους να μιλάει ο κάθε άσχετος….

    αν το 2011 δε μπορεί να γίνει κατανοητό ότι επιτέλους δεν είμαστε κλειστό επάγγελμα γιατί μπορεί ο καθένας να ανοίξει παντού γραφείο ή το ότι οι ελάχιστες αμοιβές προστατεύουν τον ιδιοκτήτη τι να πω;

    καλύτερα να τα πούμε σε λίγο καιρό που και ακριβότερες θα είναι τελικά οι αμοιβές και ο κόσμος θα έχει χαθεί στο μπάχαλο που θα προκύψει….

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 17:24 | Γιώργος Νικολάου

    Αυτονόητο είναι ότι το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα δεν είναι «κλειστό»
    Είναι ξέφραγο αμπέλι.
    Τον Αρχιτέκτονα παριστάνουν: μηχανικοί, υπομηχανικοί, ανθυπομηχανικοί και ανθυποτίποτα.
    Δεν υπάρχουν αριθμητικοί ή γεωγραφικοί περιορισμοί.
    Η «ελάχιστες αμοιβές» στην πράξη είναι μέγιστες.
    Είναι εύκολο σε κάποιον που δεν ξέρει ή δεν μπορεί να παράξει Αρχιτεκτονική να ρίξει το κόστος,εις βάρος της ποιότητας, εις βάρος του εργοδότη, εις βάρος της πόλης και του περιβάλλοντος,και εν τέλει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
    Τα επιχειρήματα περί «Βούλγαρου» Αρχιτέκτονα» δεν στέκουν. Πουθενά στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν αμοιβές Αρχιτεκτονικής μελέτης μικρότερες από την «ελάχιστη» υπολογίζει το ΤΕΕ, ούτε στην Βουλγαρία.
    Ούτε είναι δυνατόν να έρθει ο ευρωπαίος Αρχιτέκτονας στην Ελλάδα και να αμοιφθεί λιγότερο από όσο στην χώρα του ( κανονισμοί antidumping).
    Άρα τα θεμέλια του Ν/Σ είναι σαθρά.
    Απαιτούμε: Πάρτε το πίσω τώρα. Αρχιτεκτονική από τους Αρχιτέκτονες. Έκαστος εφ ω ετάχθη. Διατήρηση των ελάχιστων αμοιβών.
    ΟΧΙ στην ισοπέδωση των επιστημόνων.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 17:18 | ΝΙΚΟΣ

    Για το σχολιο του Γιαννη Αγγέλου. Αν χρειαστείς γιατρό χειρούργο πήγαινε στο χασάπη της γειτονιάς σου. Κι αυτός με ενα course 2-3 μήνες μπορεί να κάνει εγχείρηση στομάχου. Αλλωστε ξέρει από κοκορέτσι!!!!
    Είναι προφανές πως για κάποιους το «άνοιγμα» του επαγγέλματος του μηχανικού θα πρέπει να μας οδηγήσει στην Ελλάδα του 1900 και στούς «μάστορες».
    Πάντως αν στο γιατρό εμπιστεύεσαι τη ζωή σου στο Τοπογράφο εμπιστεύεσαι τη περιουσία σου.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 17:46 | Η/Μ MHXANIKOS ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

    EΛΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ( ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ 4 ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ) ΒΡΗΚΕ ΒΗΜΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ……….
    ΤΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΙΣ ΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ Η ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ? ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ΠΟΤΕ CHILLER Η Π.Ψ ?
    ΤΑ ΙΔΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ,
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ , ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΛΠ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ…..
    ΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ……………………………………..
    ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ , ΕΙΝΑΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΑΣΧΕΤΟΣ……

    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
    ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΟΙΠΟΝ…….

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΙΝΙΑ…….ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΕ……….

    Υ.Γ.1. Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ , ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ , ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ……………………………………………..

    Υ.Γ.2.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ?…………….
    ΕΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ , ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ , ΣΤΑ ΤΩΝ
    ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΣΑΣ………………………………………….
    ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΨΕΥΤΗΣ…………….

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 16:07 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΛΑΔΑΚΗΣ

    Το πραγματικό κατασκευαστικό κόστος ενός τετρ. μέτρου μιας οικοδομής (κατοικίας), είναι πάνω από 1000€ (ανάλογα με το μέγεθός της).
    Οι αντικειμενικές αξίες διαμερισμάτων, ακόμα και μειωμένες, οδηγούν σε παρόμοιο κόστος.

    Σήμερα οι εισφορές του κράτους υπολογίζονται ως ποσοτά επί προυπολογισμού που προκύππει με … 44€ /τμ (απόφαση Υπ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) και οι αμοιβές επί προυπολογισμού που προκύππει με … 118€ /τμ (απόφαση διοικούσας ΤΕΕ).

    Αν διατηρηθει το ισχύον καθεστώς υπολογισμών, ποιό είναι άραγε εκείνο το κατασκευαστικό κόστος που θα επιτρέψει στον Υπουργό και την Κυβέρνηση να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους;

    Και 700€/τμ να πουν, οι «νόμιμες αμοιβές» και κρατήσεις αυξάνονται κατά 6-7 φορές….

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 16:37 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ ΠΟΛ. ΜΗΧ.

    Κύριε Πρωθυπουργέ
    θέλετε να απελευθερώσετε τις τιμές των Διπλωματούχων Μηχανικών και των Μηχανικών Τ.Ε.,
    μήπως πρώτα θα έπρεπε να θεσμοθετήσετε το Μητρώο Ιδιωτικών Έργων το οποίο τόσο εσείς όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνείστε να πράξετε;
    Μήπως θα έπρεπε πρώτα να θεσμοθετήσετε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να εκδώσουν ούτε οικοδομική άδεια διώροφης κατοικίας γιατί ο ελεγκτής της πολεοδομίας δεν τους το επιτρέπει;
    Μήπως θα έπρεπε να θεσμοθετήσετε πρώτα μητρώα με πιστοποιημένους εργολάβους, τεχνίτες, βοηθούς ακόμα και εργάτες που θα μπορούν να συμμετάσχουν στην παραγωγή τεχνικών έργων και να μην παραμένουμε στο ξέρω ξέρω κάποιον τυχάρπαστων μεταναστών ή συνταξιούχων οικοδόμων που ξέρουν να φτιάχνουν τα πάντα και τελικά δεν ξέρουν τίποτα;
    Μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσετε με την πάταξη των κάθε λογής λαμόγιων που λυμαίνονται τον χώρο σε πολεοδομίες και δημόσιες υπηρεσίες;
    Μήπως πρέπει να ορίσετε νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών με κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και κατάργηση τόσων χιλιάδων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων όπου η μια αναιρεί την άλλη δίνοντας το δικαίωμα στους λίγους επίορκους μηχανικούς, να εκβιάζουν με τον τρόπο τους.
    Μήπως πρέπει πρώτα να ορίσετε μια ανεξάρτητη αρχή που θα ελέγχει τις κατασκευές και σε περίπτωση υπέρβασης της οικοδομικής άδειας υπεύθυνος να είναι ο ιδιοκτήτης ο επιβλέπων μηχανικός και ο μηχανικός της πολεοδομίας που θα έχει υπογράψει για να δοθεί ρεύμα στο ακίνητο;
    Ασχοληθείτε με σοβαρότητα με την βιομηχανία της χώρας μας την οικοδομή, βοηθήστε την ανάκαμψη της, ξεβρομίστε τον κλάδο που ασχοληθείτε με την κατασκευή από τους τυχοδιώκτες και μετά ασχοληθείτε και με τις αμοιβές μας…

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 16:01 | Αγαναχτησμενος Πολιτης

    ΕΛΕΟΣ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΛΟΓΙΚΗΣ!!!

    ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΑΤΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΜΙΑ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΚΟΣΤΟΣ.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 16:45 | Ανέστης

    Έχουν ήδη ειπωθεί πολλά , οπότε επιγραμματικά και η δική μου γνώμη:

    -ΕΑΝ είναι να κατάργηθουν οι ελάχιστες αμοιβές, να καταργηθούν πραγματικά, όχι 2 μέτρα και 2 σταθμά, με την υπέροχη εφεύρεση της «νόμιμης» (κάθε άλλο θα έλεγα) αμοιβής για να «ρουφάει» το κράτος τις εισφορές του!

    -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αφού θέλετε αλλαγές και απλοποιήσεις για το συμφέρον του πολίτη, ας εξαφανιστεί η ΕΤΕ από τη μέση! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ! Σταματήστε να μας συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο.

    -Και επί τέλους, αφού δεν είμαστε κάτι το ιδιαίτερο (συμφωνώ σοβαρά, δεν είναι ειρωνική η διατύπωση) ας μην έχουμε και εμείς αυτόν τον δαιδαλώδη, και ενδεχομένως ύποπτο για τον εξωτερικό παρατηρητή, τρόπο αμοιβών και εισφορών κτλκτλ… , ΑΛΛΑ να απλοποιηθεί ΟΝΤΩΣ το όλο θέμα : πάρε πελάτη την μελέτη-άδεια-κτλκτλ. και την απόδειξή σου και φέρε το χρήμα και ΤΕΛΟΣ. Ούτε Εθνική τράπεζα, ούτε εφορίες ούτε να χάνουμε το χρόνο μας σε ατελείωτες ουρές, ξοδεύοντας και τον χρόνο των υπαλλήλων εκεί.

    ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ : ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΖΟΙ
    θέλετε να μειωθούν οι δικές μας απολαβές αλλά όχι του κράτους.
    Αυτό δεν πρέπει να το ανεχτούμε, και αν το κάνουμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    Και όσον αφορά τις πολεοδομίες που διάβασα σε παραπάνω σχόλια……………….. :-)

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 16:15 | Γ.Κ. τεχνολόγος

    Καλησπέρα σε όλους
    Εχω διαβάσει όλα τα σχόλια όπως πιστεύω και πολλοί από εσάς. Το συμπέρασμα που καταλαβαίνω είναι ότι για άλλη μια φορά υπόλογος για όλα, σε ότι έχει σχέση με κάθε έργο και πολλες φορές όχι μόνο, είμαι εγω και κάθε μηχανικός με την όποια εκπαίδευση έχει και ασχολείται με την μελέτη – επίβλεψη του έργου.
    Πάλι το βράδυ θα σκέφτομαι τι έχω να αντιμετωπίσω το άλλο πρωί όσον αφορά την πληθόρα νόμων διαταγμάτων, την νοοτροπία του υπαλλήλου της πολεοδομίας και όχι μόνο καθώς και τις ορέξεις του κάθε ιδιώτη πελάτη.
    Επιλογή μου είναι η δουλεια του μηχανικού, μ’ αρέσει η δημιουργία και η επίβλεψη αυτής όταν παίρνει σάρκα και οστά. Εάν η μητέρα της αρχιτεκτονικής είναι ο αρχιτέκτονας ο πατέρας της αρχιτεκτονικής είναι ο πατέρας. Σέβομαι τα λεφτά του πελάτη και ζητώ να με σέβεται και εκείνος. Το θέμα είναι το κράτος και κάθε τρίτος (ΤΕΕ ΕΕΤΕΜ ΤΣΜΕΔΕ κ.α.) που συμαιτέχει και θέλει αναγκαστικά να συμαιτέχει στην εμάς τους δύο σχέση σέβεται και αν ναι με πιο τρόπο. Απαιτήσεις πολλές από τον μηχανικό, ευθύνες πάμπολες ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ. Το επάγγελμα είναι ανοιχτό κλειστά είναι τα μυαλά.

    Ο μηχανικός έχει να κάνει με περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

    Πρέπει η δουλεια του να στηρίζεται στην ποιότητα στον πραγματικό και σωστό έλεγχο της εγασίας του από αρμόδιο αναγνωρισμένο κοινωνικά αποδεχτό φορέα και να αμοίβεται ανάλογα μ’ αυτό που προσφέρει. Παροχή υπηρεσίων προσφέρει και μπορεί να την κοστολογήσει όπως εκείνος νομίζει αλλά μέχρι ένα όριο γιατί προβέπεται να φτάσουμε σε διαφημίσεις του τύπου τόσα για άδεια και επίβλεψη και δώρο το μπετόν καθαριότητας ή δώρο η χωρική μεταβολή.
    Πρέπει να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας γιατί ο κάθε συνάδελφος θα ενεργεί όπως τον συμφέρει και ανάλογα με την συγκυρία της εποχής. Στο μέλλον βέβαια αυτό θα το βρει απέναντι του και θα αποτελεί το κρούσμα και το μαύρο πρόβατο στην αγορά της μελέτης και της κατασκευής. Ομως η πληθώρα των πελατών τους ενδιαφέρει με το δανειζόμενο ποσό που έχουν συνήθως να αγοράσουν κάτι γρήγορα και φθηνό αδιαφορώντας σε πρώτη φάση για τις σωστές προδιαγραφές του αλλά στην πρώτη αστοχία αυτού που επέλεξε τις απαιτεί και τις δικαιούται. Τότε επιβαιβεώνεται το <>. Εάν μας αρέσει αυτό μπράβο μας να επισημανθεί στους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης
    Αλήθεια κάποιος γνωρίζει συγκεκριμένα αυτούς τους κανόνες ή γενικά και αόριστα τους αναφέρουμε… Ευχαριστώ

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 16:07 | Θανασης

    Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΔΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΥΠΟΘΑΛΠΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΟΓΚΩΣΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.

    ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝ ΕΤΗ 2011, ΤΟΠ/ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΛΟΙΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΩΣ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΥΞΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

    ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΑΣ ΙΣΤΙΟΣΕΛΙΔΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ, ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΕΙ 5 ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ.

    ΔΙΟΤΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΙΑΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ κλπ.
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ, ΑΛΛΑ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΡΜΑΙΟ ΤΟΠΟ!!!

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 15:07 | ΡΟΜΠΟΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ,πολιτ. μηχ.

    Aλλο ενα νομοσχεδιο-προχειροτητα. Αλλος ενας νομος χωρις την εμπνευση του νομοθετη.Καταργειται ενας νομος που αντεξε επι δεκαετιες με μια οδηγια-φαντασμα.Με μια οδηγια που μονο σκοπο εχει να επιφερει αλλο ενα χτυπημα στις ταξεις των ελευθερων επαγγελματιων μηχανικων που υφιστανται τις επιπτωσεις της κρισης απο το ξεκινημα της και οχι μονο. Ας μην ξεχναμε οτι οι αμοιβες μας ηταν καθηλωμενες απο το 1989 μεχρι προ διετιας. Οι ελευθεροι επαγγελματιες μηχανικοι δεν βιωσαν την ευημερια αλλων επαγγελματιων και στην ουσια περνουν την κριση για δευτερη φορα. Τι θα ειχε νοημα? Πρωτα να αποσαφηνιστουν οι αρμοδιοτητες και οι υποχρεωσεις των μηχανικων στη συγχρονη παραγωγικη διαδικασια. Γνωριζετε ποσες εργασιες κανει ενας μηχανικος για τις οποιες δεν χρειαζεται να εκδοθει οικοδομικη αδεια? Γνωριζετε οτι το εργο της αυτεπιστασιας μπορει ενιοτε να αποτελει σημαντικο εσοδο και συγχρονως οχι σωστα θεσμοθετημενο και κοστολογημενο? Γνωριζετε για την περιβοητη εκδοση της αδειας ποσος χρονος χρειαζεται και οτι αυτος συνηθως δεν κοστολογειται και δεν χρεωνεται στον πελατη? Και σαν επι σειρα ετων μελετητρια και επιβλεπουσα ιδιωτικων κτιριακων εργων βλεπω σημερα μια συσσωρευση χαους στη νομοθεσια, βλεπω οτι εν αδικω ο κλαδος μου σημερα δεν μπορει να εργαστει και να λειτουργησει στην αναπτυξιακη κατευθυνση που χρειαζεται ο τοπος μας. Αν λοιπον ολα αυτα μπορουν να συνοψιζονται στη τιμη μοναδος για την νομιμη αμοιβη, που μαλλον ο υπουργος μας την κραταει και για εκπληξη στο τελος, για την διαμορφωση ενος νεου ψυχολογικου οριου, να ειστε σιγουροι πως η απαντηση θα γεννηθει απο μονη της γιατι δεν μας αποκαλουν τυχαια την ατμομηχανη της ελληνικης οικονομιας.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 15:32 | ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Να αγανακτήσω ή να υπογράψω??
    (δύο σφραγίδες ένα τάλιρο τρείς σφραγίδες δυο δραχμές)

    Με αφορμή τον 3843/10 (τακτοποίηση χρήσης χώρων), τον ΚΕΝΑΚ και τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», αλλά και το άνοιγμα του «κλειστού» επαγγέλματος του μηχανικού (ελάχιστες αμοιβές)
    Παρατηρούμε μια σαφέστατη και συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου των μηχανικών, απαξίωσης των γνώσεων τους, απαξίωσης του ρόλου τους στην ανάπτυξη της χώρας, απαξίωσης τους ρόλου τους για ποιοτικές και ασφαλείς κατασκευές.
    Γίνεται μια προσπάθεια να πειστεί η κοινωνία και να ταυτίσει τον μηχανικό με τον διακινητή εγγράφων. Άρα εύκολα αντικαταστάσιμο από κάποιον με υποδεέστερη κατάρτιση, ή ακόμη και από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ιδιώτη.
    Γίνεται μια προσπάθεια να πειστεί η κοινωνία ότι, οι διπλωματούχοι μηχανικοί, οι μεγαλοεργολάβοι (μηχανικοί ή μη) κατασκευαστές κάθε είδους (ασχέτου γνώσεων, πτυχίων, κλπ), καταπατητές, ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κάθε είδους, συνεργεία που με ένα σφυρί και ένα μυστρί κάνουν τα πάντα και σε καλές τιμές, είναι ένα και το αυτό.
    Πιο συγκεκριμένα:
    • στον νόμο Σουφλιά έγραφε «. . .αν και όπου είναι απαραίτητη ή συμμετοχή του μηχανικού . .» πνεύμα που διατηρήθηκε και στη συνέχεια.
    • Για τον 3843/10 ακόμη βγαίνουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι. (φταίνε οι μηχανικοί που δεν καταλαβαίνουν??? Ή μήπως αυτοί που νομοθετούν είναι ξένοι προς το αντικείμενο??) και παράλληλα δινόταν ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η αμοιβή του μηχανικού (που το μόνο που κάνει είναι να συντάξει μια τεχνική έκθεση) πρέπει να διατηρηθεί ιδιαίτερα χαμηλή. Θεωρούν πως δεν χρειάζεται αυτοψία στον χώρο, δεν χρειάζονται επικυρωμένα αντίγραφα της οικοδομικής άδειας, δεν χρειάζεται αντιπαραβολή με το διάγραμμα κάλυψης, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι μια υπογραφή σε κάποια σχέδια για να εισπράξει το κράτος, τώρα που το ταμείον είναι μείον.
    Ο ΚΕΝΑΚ είναι ένα γραφειοκρατικό έκτρωμα με απίστευτες αντιφάσεις, ελλείψεις, και άγνοια της Ελληνικής πραγματικότητας. Αγνοεί τις υγρομονώσεις και τις υγρασίες που μπορεί να ανατρέψουν κάθε υπολογισμό θερμομόνωσης, αγνοεί τα στόρια και τα παντζούρια αλλά μελετά τις τέντες (η λειτουργία και των δυο είναι στην διακριτική ευχέρεια του χρήστη), αγνοεί τα επικαθήμενα ρολά που δημιουργούν μια τεράστια θερμογέφυρα, αγνοεί τις φυτεύσεις στα πλαίσια ενός βιοκλιματικού σχεδιασμού, στρεβλώνει την αγορά ακινήτων ορίζοντας μέτρο σύγκρισης για κάθε κτίριο τον πρότυπο εαυτό του, προσδιορίζει την αμοιβή του μηχανικού με βάση τα χαρτιά που συμπληρώνει (τα τετραγωνικά είναι κατ’ επίφαση) και όχι με βάση την πολυπλοκότητα του κτίσματος. Θέλει έναν μηχανικό συλλέκτη χαρτιών και τίποτα παραπάνω.
    Θα μας απαντήσει κανείς, πόσο αναβαθμίζεται ένα κτίριο όταν τοποθετούμε μια εξωτερική θερμομόνωση αλλά αγνοούμε τα θέματα υγρασίας, στατικότητας, εσωτερικών δικτύων (σωληνώσεις νερού, καλωδιώσεις ρεύματος,)??

    • στον ΚΕΝΑΚ μπορούν οι μηχανικοί να εκπονούν μια νέα μελέτη, αλλά για να εκδώσουν πιστοποιητικό (που θα αφορά αυτήν ακριβώς την μελέτη) θα πρέπει να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να πιστοποιηθούν κατόπιν εξετάσεων.
    • Όταν άλλαξε ο αντισεισμικός κανονισμός δεν χρειάστηκε να πιστοποιηθεί κανείς, παρ όλα αυτά και σε επίπεδο μελετών και σε επίπεδο κατασκευής τα αποτελέσματα είναι άκρως θετικά.
    • Όταν άλλαξε ο κανονισμός θερμομόνωσης δεν χρειάστηκε να πιστοποιηθεί κανείς, παρ όλα αυτά και σε επίπεδο μελετών και σε επίπεδο κατασκευής τα αποτελέσματα είναι επίσης άκρως θετικά.
    • Στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην ύπαρξη και αμοιβή (μικρή ή μεγάλη) του επιβλέποντα μηχανικού. Όταν ενισχύουμε ενεργειακά ένα κτίριο, με εξωτερική θερμομόνωση, επεμβαίνουμε ή όχι στις όψεις του κτιρίου?? Χρειάζεται ή όχι άδεια??? Χρειάζεται ή όχι έλεγχος από την ΕΠΑΕ???, όταν αντικαθιστούμε μία στέγη?? ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΑΡΚΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΩΣ!!!!!

    Όταν κάποιοι σκάφτονται με τον παραπάνω τρόπο, τότε είναι απόλυτα λογικό να θεωρούν ότι οι αμοιβές των μηχανικών θα πρέπει να απελευθερωθούν, να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν. Αναρωτήθηκαν ίσως την αντιστοιχία των ελαχίστων αμοιβών, με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προς εξασφάλιση μιας μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης?
    Είναι επίσης λογικό να σκέφτονται ότι τα πέντε χρόνια στο πολυτεχνείο είναι για αυτούς που «δεν τα παίρνουν τα γράμματα» γιατί την ίδια δουλειά τα τσακάλια των ΤΕΙ και των ΙΕΚ τα μαθαίνουν σε τρία ή και δυο χρόνια. Γιατί με την ίδια λογική να μην εξισωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των παραϊατρικών σχολών και εργαστηρίων με αυτά των γιατρών??? (να μειωθούν και οι ιατρικές δαπάνες)

    Θα μας απαντήσει κανείς γιατί δεν προχωράει το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών έργων??
    Θα μας απαντήσει κανείς γιατί δεν προχωράει το Μητρώο πιστοποιημένων τεχνικών επαγγελμάτων??

    Αλεξιάδης Παντελής
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 15:08 | Παναγιωτης

    Εγω επισης προτινω, μονο online καταθεσεις φακελων και να υπαρχει καποιο χρονικο οριο απαντησεων απο τις πολεοδομικες υπηρεσιες.

    Επισης θεσπιση συγκεκριμενων προδιαγραφων για καθε κατασκευη και ελενχο απο νεες τεχνικες υπηρεσιες ιδιωτικου τυπου ωστε να μην υπαρχει διαφθορα. Οι οποιες θα αναλαμβανουν ολη την ευθυνη και θα πιστοποιουν ανα σταδιο την καθε κατασκευη και επισης θα υπαρχει αμεση αποζημιωση του πελατη σε περιπτωση κακοτεχνιων και ταυτοχρονη υποβαθμιση του μηχανικου.

    Το τελικο κοστος, η ποιοτητα, ο χρονος κατασκευης, η εμπιστοσυνη του πελατη στην ολη διαδικασια, θα δειτε κυριοι/κυριες πως θα αλλαξουν και επισης θα μπορεσει να αποκοπει ο κλαδος μας απο τις καθε ειδους στρεβλωσεις του ΤΕΕ.

    Απλα εδω υπαρχει ενα θεμα πως το ολο επαγγελμα μπαινει σε πιο ανταγωνιστικα πλαισια και μια μεγαλη μεριδα σκαρταδουρας μηχανικων θα εχει διαφωνια ως προς αυτο.
    Λογικο ειναι, αλλα απο οτι φαινετε ειναι και ο μοναδικος τροπος επιβιωσης και εξελιξης του κλαδου.-

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 14:49 | Γιαννης Αγγελου

    Αυτο το συστημα που ανεφερε ο Dimitris λιγο πολυ υπαρχει σε ολα τις ανεπτυγμενες χωρες.
    Ειναι φανερο οτι πολλοι θελουν να συνεχιστει να υπαρχει αυτο το σοβιετικου τυπου μοντελο επαγγελατικων δικαιωματων οπου εχουμε φτασει στο σημειο να χρειαζετε καποιος 5 χρονια σπουδες για ενα τοπογραφικο ενος στρεματος, 5 χρονια σπουδες για μια μελετη θερμομονωσης, 5 χρονια σπουδες για μια μελετη υδρευσης κλπ.
    Ας υπαρχουν λοιπον και 5 χρονια σπουδες για να μπορεσει καποιος να οδηγησει ενα σκαφτικο μηχανιμα, αφου απο οτι ξερω ακομα και σε αυτο εχει δωθει αδεια σε διπλωματουχους πολιτικους μηχανικους, ε ας το κλεισουν και αυτο να τελειωνουμε.

    Απλα θα ηθελα να επισημανω οτι σε αλλες χωρες ανεπτυγμενες και οχι σε χωρες οπως το ουζμπεκισταν υπαρχει:

    3-4 μηνες course μαζι με εξετασεις οπου διδονται ολα τα επαγγελαματικα δικαιωματα για ηλεκτρολογικες μελετες.

    3-4 μηνες course μαζι με εξετασεις διδοναται ολα τα επαγγελαματικα δικαιωματα για εκγατασταση και επιβλεψη ανελκηστηρων.

    3-4 μηνες course μαζι με εξετασεις διδοναται ολα τα επαγγελαματικα δικαιωματα για θερμανση, ψυξη, κλιματισμο.

    Τωρα σχετικα με στατικες μελετες, τοπογραφικα και αλλες μελετες οι οποιες εχουν να κανουν με την δομιση σπιτιων, γινετε απλα με τον ταυτοχρονο ελενχο αυστηρων προδιαγραφων της εκαστοτε τοπικης τεχνικης υπηρεσιας.

    Τωρα οσες μπαρουφες ακουγονται για ποιοτητα και κοφτερα μυαλα τα οποια εχουν μαθει να βγαζουν το μεροκαματο τους εισβαρρος αλλων εργατικων ταξεων, απλα θα ελεγα σε αυτους οτι η κοροιδια τελειωσε και να κοιταξουν να μαθουν εστω καποιες βασικες τεχνικες γνωσεις για να επιβιωσουν.-

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 13:07 | Δεμιρτζόγλου Κάτια

    Τα χρονικά περιθώρια και οι συνδήκες κάτω από τις οποίες δίνονται στη δημοσιότητα οι διαβουλεύσεις δεν αντιστοιχούν στη σοβαρότητα των θεμάτων του προσχέδιου νόμου.
    Νομίζω πως καθιστούν αδύνατη την προώθηση επικοδομητικών σχολίων από έναν ενεργό πολίτη και την αντίστοιχη επεξεργασία από την πλευρά των υπευθύνων.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 13:35 | Κώστας Μ. Κάπος

    Εν αρχή ήν ο Μηχανικός..

    Ενα επάγγελμα που συνέβαλλε στην ανάπτυξη της χώρας μας, όσο κανένα άλλο στην ιστορία της. Και οι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, θέλοντας να ικανοποιήσουν όλους τους κυρ-Παντελήδες που θέλανε να δούνε το βλαστάρι τους μηχανικό, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια άνοστη σούπα τεχνικών που όλοι παλεύουν με όλους για μια δουλειά. Απόφοιτοι πολυτεχνείου, ΤΕΙ, τεχνικών λυκείων, ΙΕΚ κλπ. αποκτούν ελέω του κάθε πολιτικάντη επαγγελματικά δικαιώματα αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας, με αποτέλεσμα τα περισσότερα έργα πια να γίνονται εμπειρικά και η πραγματική τεχνική εκπαίδευση να έχει υποβαθμιστεί σε αβυσσαλέα βάθη.

    Και μέσα σε όλα, σε μια μικρούλα αγορά 10.000.000 κατοίκων, το 1/60 του πληθυσμού της Ευρώπης, αποφασίζετε να «απελευθερώσετε την αγορά». Θα πρέπει δηλαδή πια, ο διπλωματούχος μηχανικός να βγει στη γύρα και να ανταγωνισθεί με το συνάδελφό του και νικητής να βγει αυτός που θα προσφέρει αμοιβή πείνας στον πρώην μεγαλομπακάλη και νύν εργολάβο. Και στην πορεία θα έχουν συμβεί τα παρακάτω ωφέλιμα για την Ελληνική Οικονομία:

    1. Ο Μηχανικός, ένα από τα ελάχιστα επαγγέλματα που στην πρωτογενη μορφή του (ως μηχανικός και όχι ως εργολάβος) δεν φοροδιέφευγε ποτέ, θα μειώσει δραματικά τις αμοιβές του και τα προσδωκόμενα φορολογικά οφέλη για το Δημόσιο θα εξανεμιστούν προς δόξαν του «ανταγωνισμού»

    2. Το κόστος της οικοδομής ΔΕΝ θα μειωθεί, γιατί η κίνηση αυτή θα μειώσει το τελικό κόστος κατά 1-1,5% το πολύ, που θα καρπωθεί ο εργολάβος, ο οποίος έχει πάρα πολλούς τρόπους να το αποκρύψει από το Κράτος. Δηλαδή μεταφέρετε το εισόδημα στο χώρο που συνήθως … εξαφανίζεται!!

    3. Εξευτελίζετε το επάγγελμά μας και μας προσφέρετε βορά στους εκβιασμούς των ως άνω εργολάβων, οι οποίοι θα φθάσουν να αγοράζουν σφραγίδα και υπογραφή από κάποιο νεαρό συνάδελφο που δεν ξέρει ότι έτσι μπορεί να καταλάξει στη φυλακή κάποια μέρα, ή αν το ξέρει, βρίσκεται σε έσχατη ανάγκη να εξασφαλίσει ακόμα και αυτά τα 500 ευρώ.

    4. Και μέσα σε όλα, αδιαφορείτε για τις αμοιβές μας μεν, αλλά θεσπίζετε ένα εξάμβλωμα που το λέτε «νόμιμη αμοιβή», προκειμένου να διασφαλίσετε τις εισφορές στο ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ. Δηλαδή, μας κάνετε σκλάβους μεν, αλλά όσο πληρώνουμε το Ταμείο μας όλα θα είναι καλά.

    Εύγε κύριοι, φτάσατε το Μηχανικό να παίρνει σε λίγο καιρό εντολές από τους Αλβανούς υδραυλικούς.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 13:41 | ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟ-ΕΜΠ

    Μηχανικός είναι ο επιστήμων που σχεδιάζει (plan και όχι design) και επιβλέπει ένα έργο.

    Προσωπικά συμφωνώ πως ένα τοπογραφικό όντως προκύπτει από το Google αλλά καλείται σκαρίφημα και όχι διάγραμμα για όσους γνωρίζουν την απλή έννοια της κλίμακας. Αλλά μπορεί το σκαρίφημα επίσης να το κάνει οποιοσδήποτε και χωρίς το Google… Το διάγραμμα όμως φέρει την ευθύνη της ιδιοκτησίας κ.ο.κ. και πρέπει να φέρει και την ανάλογη υπογραφή.

    Επιπλέον αν όλη τη δουλειά του Μηχανικού μπορεί να μας την προσφέρει απλόχερα το ΝΕΤ τότε γιατί να μην μάθουμε να χτίζουμε και μέσω ηλεκτρονικών οδηγιών του Google Search Browser και να προσλαμβάνουμε «χρυσοπληρώνοντας» τον Διπλ. Πολιτικό Μηχανικό??? :DDDD Δυστυχώς θέλει όμως και εκεί υπογραφή (και πιστεύω και κάποιες νύχτες άυπνες λόγω ευθυνών κ.ο.κ.).

    Από την άλλη πλευρά όταν λέμε οτι ο Μηχανικός «την έχει δει» να το εξετάσουμε λίγο καλύτερα και να αναρωτηθούμε μήπως «την έχουν δει» οι Μη Μηχανικοί (όλο και κάμποσες διαφορές υπάρχουν)…. ;)

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 12:25 | Γιώργος Σίψας

    Να εξισώσετε και τα παραϊατρικά ΤΕΙ με τους γιατρούς. Ο χειριστής ακτινοσκοπικών μηχανημάτων να κάνει και διαγνώσεις. Ο αισθητικός να γίνει δερματολόγος και ο οδοντοτεχνίτης οδοντίατρος.
    Όταν πονούν τα αυτιά σας να απευθύνεστε σε έναν ουρολόγο.
    Τέλος να καταργήσετε και τις «φιξ» τιμές των απογευματινών ιατρείων του ΕΣΥ ελεύθερη αγορά έχουμε.
    Έτσι έχετε καταντήσει τους μηχανικούς…

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 12:30 | Γεωργιος

    Πολλοί από τους ανθρώπους που γράφουν εδώ μάλλον είναι γραφικοί. Προφανώς παρόλο που σπουδάσανε σε κάποιο πολυτεχνείο η ΤΕΙ (μέσω εξετάσεων) η κάπου στο εξωτερικό (χωρίς εξετάσεις) τους έχει πλακώσει η μαύρη νύχτα που καλύπτει όλη την χώρα. Μιλάνε για επαγγελματικά δικαιώματα την εποχή της πληροφορικής και των δρόμων υψηλών ταχυτήτων της πληροφορίας. Είναι σαν να μιλάνε οι φαρμακουπάλληλοι για τα δικαιώματα του φαρμακοποιού . Τι σχέση έχει ο φαρμακοποιός (αυτός που σχεδιάζει φάρμακα ) με τον έλληνα φαρμακοπωλη (πωλητή φαρμάκων – εκτελεστή συνταγών) που κάποιος γιατρός έγραψε για να πάρει μάλλον το φακελάκι του και αυτός από την φαρμακευτική. Την ίδια σχέση που έχει ο τοπογράφος (ειδικότητα μοναδική στην χώρα μας) σήμερα με τον χώρο, που μέσω google μπορείς να έχεις ακρίβεια στο 1 μέτρο αν δεν κάνω λάθος δωρεάν (που αν θες και να πληρώσεις κιόλας). Έτσι ακριβώς και οι κύριοι που σπουδάζουν πολιτικοί μηχανικοί νομίζουν ότι έχουν δει τον θεό στα μάτια γιατί διαχειρίζονται μπετονιέρες. Εγώ παντός έχω ένα πολύ καλό πολωνό μπετατζή (με σφάλμα στα έργα του 1cm στα 100μ )και μπορώ να βρω από το διαδικτυο ότι στατική μελέτη θέλω από το καλύτερο γραφείο στην Ιαπωνία τζάμπα για τα Ελληνικά δεδομένα.. Γιατί να χρησιμοποιήσω κάποιο έλληνα μηχανικό στην οικοδομή μου; (φυσικά γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς λόγο του τσιμέντο-ΤΕΕ!!!!!) Αν τέλος αντί να κάνω αυτά που γράφω παραπάνω πάρω έλληνα μηχανικό και φτιάξω με την Ελληνική κατά ΤΕΕ μέθοδο οικοδομή τότε το κόστος του τελικού προϊόντος θα φτάσει σύμφωνα με την αγορά γύρω στα 1000 Ευρω το μέτρο και μαζί με το οικόπεδο θα πρέπει να πουληθεί γύρω στις 3000 ευρω το μέτρο (γιατί δεν εντάσσουν στο σχέδιο περιοχές σύμφωνα με τις ανάγκες και γιατί και ο εργολάβος μπορεί να μην έχει πτυχίο αλλά κορόιδο δεν είναι αφού ξέρει το κόλπο). Ενώ το ίδιο έργο στα 300 χιλιόμετρα βορειότερα στην Βουλγαρία θα πουλιέται 350 ευρω το μέτρο. (Η διαφορά είναι τεράστια και κάποιοι έχουν γίνει πάμπλουτοι – Το ΣΔΟΕ τους έχει ψαξει ποτέ;;). Βέβαια θα πούνε ότι φταίει το κόστος εργασίας στην χώρα μας για να τα ρίξουν στους εργαζόμενους και όχι στην απερίγραπτη γραφειοκρατία και στις εισφορές προς τρίτου που δεν κάνουν τίποτα αλλά μόνο εισπράττουν εις βάρος των υπολοίπων (ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΙΚΑ ΦΠΑ και όλες οι υπόλοιπες συντμήσεις).
    Είναι φυσικό τώρα που όλοι έχουν και το σπιτάκι τους (μέσω δανείων κλπ) και που το πληρώσανε πολλαπλάσια από την πραγματική του αξία , να έχει μείνει ορφανή η αγορά από πελάτες. Και οι μόνη διέξοδο της χώρας με πελάτες από το εξωτερικό να γίνετε ασύμφοροι μια και το κόστος είναι πολλαπλάσιο για το ίδιο προϊόν. Όσο αφορά τους πτυχιούχους ΤΕΙ μια και εγώ ανήκω σε αυτούς, την εποχή που έδινα πανελλαδικές με τα 1440 μόρια που ειχα έμπαινα σε οποιοδήποτε σχολή πολιτικού μηχανικού της Ελλάδος τότε (1984). Προτίμησα το τμήμα ηλεκτρονικής του ΤΕΙ και καλά έκανα γιατί με βοήθησαν μέχρι τώρα οι σπουδές αυτές αρκετά. Και στο εξωτερικό που έζησα, δούλεψα και έκανα και μεταπτυχιακό είχα συμφοιτητές από πολυτεχνεία της Ελλάδος και έχω αντίληψη τι σημαίνει ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών (δόξα το θεό κατάφερα να τον γράψω τον σούπερ μοναδικό παγκοσμίως τίτλο που παίρνει μπονους κάποιος στα 5 χρόνια σπουδών) τουλάχιστον ως προς την αντίληψη και τις γνώσεις τους στο αντικείμενο των ηλεκτρονικών και των τηλεπικοινωνιών (ευτυχώς εδώ το ΤΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει γιατί οι νόμοι της ελεύθερης οικονομίας εφαρμόζονται εκτός από τις κρατικές εταιρίες που σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν).Οπότε όσοι ξέρουν τα περί αγράμματων τεχνολόγων τα ακούνε βερεσέ. Ευτυχώς που η αγορά το ξέρει αυτό.
    Τέλος η κρίση στην χώρα μας θα παραμείνει κρίση και δεν θα μεταμορφωθεί σε ευκαιρία γιατί καμία μεταβολή δεν θα υπάρξει στα κακώς κείμενα των τόσων χρόνων. Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων μάλλον σε κάποιο ανέκδοτο θα αναφέρετε αφού τελικά είναι μια μικρή μεταβολή των όρων του παιχνιδιού που έτσι και αλλιώς ο κάθε υπουργός κάνει για να λεει ότι κάτι έκανε. Οι μηχανικοί η όσοι μείνουν να κάνουν τους μηχανικούς και ασχολούνται με τις κατασκευές δεν θα έχουν έργο ώστε να ζήσουν αξιοπρεπώς για τα επόμενα 20 χρόνια ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ εκτός από το χατζιλικη της ντροπής που θα κάνουν δουλεύονταν σαν ενεργειακοί τεχνικοί (αστεία ειδικότητα και αυτή – πρέπει να έχει σπουδές 5 χρόνια για να μπορείς να την κανείς!!!!!!!) (αναρωτιέμαι γιατί δεν εντάσσουν και την δουλειά του χτίστη σε αυτή του πολιτικού μηχανικού). Καλή τύχη.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 12:04 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΑΚΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΘΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΡΟΩΘΗΣΕ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 11:22 | eng.

    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ (ΝΑΙ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΙ) ΕΓΙΝΕ ΟΥΣΑΣΤΙΚΑ, ΣΤΑΔΙΑΚΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΜΜΕ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.
    ΤΙ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ.

    –ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΕΞΙΔΗΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ 1,2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ.

    ΕΔΩ ΟΥΤΕ ΕΣΤΩ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ 2,3 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ,ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΛΙΓΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 10:02 | Πολυτεχνιτης

    Βρε συναδελφοι Διπλωματουχοι, ΞΥΠΝΗΣΤΕ. Το ΤΕΕ μας καταστρεψε !!!!

    Θελετε ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ??

    *** Ποιος σκεφτηκε αυτο το καινοφανες «10 χρονια προυπηρεσια για ενεργειακος». Ο Παπακωνσταντινου ή η Μπιρμπιλη ?? Το ΤΕΕ το προωθησε, προπαντος, για το καλο σας. :))

    *** Ποιος δεν εκανε τιποτα για να προστατεψει τα επαγγελματικα δικαιωματα και να αφησει τα οργανα των ΤΕΙ σε ΜΟΝΟΛΟΓΟ με τις εκαστοτε κυβερνησεις ??

    *** Ποιος ΜΟΙΡΑΖΕΙ τις αδειες ασκησεως στον καθε εισαγομενο φουκαρα ??

    *** Ποιος δεν εκανε ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ στο υπ. Παιδειας, για τις συνεχως αυξανομενες θεσεις στα ελληνικα πολυτεχνεια.

    *** Ποιος ευθυνεται για την καταντια του κλαδου ?? Οι εκαστοτε κυβερνησεις που ΕΡΧΟΤΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΡΧΟΝΤΑΙ, και στο κατω-κατω ειναι και ανενημερωτες με επιστημονικα ζητηματα ??

    *** Αφηστε και τις εκλογες του επιμελητηριου. Τις ειδαμε και τις εκλογες.

    *** Και να πεις οτι στερειται χρηματων. Απο παντου τα αρπαζει το ΤΕΕ, και για αυτο εφτασε στην σημερινη του δυσωδη κατασταση.

    — Τωρα περιμενετε εσεις τις ελαχιστες και μεγιστες να σας εσωζαν ?? χαχαχα.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 10:01 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ.

    Κατά τη γνώμη μου έχει γίνει παρανόηση για ποιο λόγο θεσπίστηκαν οι ελάχιστες αμοιβές.Θεωρώ ότι αυτό ήταν απαίτηση της πολιτείας διασφαλίζοντας έτσι την ελάχιστη ποιότητα των έργων στη χώρα μας και όχι διασφαλίζοντας το εισόδημα των μηχανικών.Αν ήμασταν και εμείς κλειστό επάγγελμα όπως πχ οι φαρμακοποιοί τότε θα είχαμε διασφαλισμένο εισόδημα.Τώρα όμως που υπάρχουν τόσα πολλά τεχνικά γραφεία έχοντας ο πελάτης σαν βάση την ελάχιστη αμοιβή καλείται να κάνει μια έρευνα αγοράς ως προς την επιλογή του καλύτερου μηχανικού.

    Αν και δεν προκύπτει απόλυτα από τον νέο νόμο, αν καταργούνταν εντελώς κάθε έννοια ελέγχου της αμοιβής, τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά.Μηχανικοί χωρίς αναστολές θα πουλάνε εφημερίδες για μελέτες κλπ. Σε πολλές περιπτώσεις δε θα αυξηθούν αρκετά οι αμοιβές των αδειών.

    Εν τέλει ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί θεωρούμαστε κλειστό επάγγελμα αφού μπορούν να ανοίξουν ελέυθερα όσα γραφεία θέλουν….

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 08:59 | azoulias

    Είμαι Αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ (αρκετά σιτεμένος). Ειλικρινά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους αποφοίτους των ΤΕΙ (άλλωστε και η γυναίκα μου ΤΕΙ οπτικών έχει τελειώσει και εκτιμώ τις επαγγελματικές της ικανότητες πάρα πολύ (αν μπορούσα ας έκανα και διαφορετικά!)) και τους εκτιμώ όταν ασχολούνται με αυτά που έχουν σπουδάσει. Απλά με καλή πίστη θέλω να επισημάνω 2-3 πράγματα.
    1. Πραγματικά νοσταλγώ την χρησιμότατη και αξιοπρεπέστατη γενιά των εργοδηγών που σαν παλαιότερος είχα την ευκαιρία να γνωρίσω. Παρόλο που δεν είχαν σπουδάσει σε κάποια πολυτεχνική σχολή ήταν θαυμάσιοι επαγγελματίες, γνώστες της οικοδομής και αναγωρίζω ότι με την καθημερινή τους παρουσία στα εργοτάξια , έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σημαντικών κτιρίων στην χώρα μας στο πλευρό των μηχανικών και σαν σημαντικοί συνεργάτες τους. Γιατί σήμερα σταμάτησε η παραγωγή αυτών των χρησιμότατων επαγγελματιών??
    2. Ποιός λόγος υπάρχει για την παραγωγή by pass μηχανικών σε κλάδους που καλύπτονται από τις πολυτεχνικές ΄και πανεπιστημιακές σχολές? Και μετά να συναγωνίζονται ότι δήθεν είναι καλύτεροι από αυτούς των ΑΕΙ κλπ κλπ.
    3 Ως που θα φτάσει αυτό το by pass??? Να περιμένουμε σύντομα και ΤΕΙ δικαστικών, νομικών, γιατρών κλπ? Αν είναι έτσι ειλικρινά προτιμώ να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και να είσάγονται ελεύθερα οι επιθυμούντες κρινόμενοι βέβαια για την απόκτηση πτυχίου και άδειας άσκησης του επαγγέλματος.
    4. Θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε απόφαση σ’αυτή την χώρα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα επαγγέλματα και οι αρμοδιότητές τους για το καλό όλων μας και της επιστήμης μας. Και εδώ αναφέρομαι και σε συναδέλφους ΑΕΙ που θέλουν να κάνουν Αρχιτεκτονική, αλλά και σε Αρχιτέκτονες που θέλουν να κάνουν τους στατικούς, τους μηχανολόγους και τους τοπογράφους.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 03:40 | Dimitris

    Ενας μηχανικος ΑΕΙ ακομα και με 30 χρονια προυπερεσια ειναι αδυνατο να εχει ολη την γνωση και την εμπειρια να εξασφαλισει ΠΛΗΡΩΣ την ποιοτητα μιας κατασκευης απο μονος του, αμα δεν υπαρχει ταυτοχρονα ελενχος και αξιολογιση της κατασκευης απο καποια ανεξαρτητη ιδιωτικη τεχνικη υπηρεσια.

    Αρα το συμπερασμα εδω, οπως αναφερθηκε και σε ενα σχολιο προηγουμενος, ειναι οτι πρεπει να δημιουργιθουν ανεξαρτητες τεχνικες υπηρεσιες οι οποιες θα πρεπει να κατεχουν συγκεκριμενα iso ετσι ωστε να διασφαλιζετε η ποιοτητα κατασκευης και πολυ περισσοτερο να διασφαλιζετε ο απλος πολιτης.

    Ειναι ο ιδιος τροπος οπως διασφαλιζετε η ποιοτητα του οπλισμου, το σκυροδεμα και γενικα καθε ειδος υλικου κλπ.
    Απλα θα υπαρχουν καποιες εταιριες πιστοποιησης απο τις οποιες θα μπορει να επιλεγει ο μηχανικος και η εταιρια αυτη απλα θα πιστοποιει οτι ο ταδε μηχανικος χρησιμοποιησε την ταδε μεθοδολογια για το εργο του και αυτο θα το ελενχει φυσικα η εταιρια και θα εχει ευθυνη γι’αυτο.

    Ετσι με αυτον τον τροπο μπορουμε να πετυχουμε ποιοτικα πολυ ανωτερες κατασκευες, με χαμηλοτερο κοστος και επισης ετσι λυνετε και το προβλημα με καθε ειδους επαγγελαματικα δικαιωματα, ΤΕΕ, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΚΕΣ, ΙΕΚ, μορια, σχολες, διδακτορικα κλπ.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 03:46 | ΣΑΒΒΑΣ

    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ.
    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ.

    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΝΑΒΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.
    ΘΑ ΣΥΜΠΙΕΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ,ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΗΣ ‘ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ’ ΑΦΟΥ Ο ΟΓΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ.
    ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ,ΤΕΙ .

    Υ.Γ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ‘ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ’.
    ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΛΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΕΦΟΔΙΟ ΑΟΡΙΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ Η.Μ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ.

    –ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΚΑΙ ΘΕΣΠΙΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ;;
    –ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ;;;

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 02:33 | kwstas

    Ρε ξυπνήστε, θα μας φάνε οι ΤΕΙτζήδες. Οι άνθρωποι είναι κυρίως για το εργοτάξιο. Δεν τους υποτιμώ αλλά επιτέλους έκαστος στο είδος του…Έχουμε μοχθήσει για να γίνουμε Διπλ.Μηχανικοί, δεν διαβάσαμε ένα απόγευμα για να πάμε την επόμενη μέρα να περάσουμε το μάθημα..Μήν μας εξισώνετε!
    Επίσης,τονίζω προς όλους το αυτονόητο: άν καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές τότε ζήτω που καήκαμε! Η πιο φθηνή προσφορά θα περνάει..Απλά πράγματα..Πρέπει όλοι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί να ξεσηκωθούμε..Βλέπετε τους φαρμακοποιούς τί κάνουν? Εμείς τί κάνουμε? Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τί κάνει? Τέρμα οι δηλώσεις του προέδρου…Πίεση κύριε πρόεδρε,πίεση! Συνάδελφοι εννοθείτε, αφήστε τα γραφεία σας και τις δουλειές σας και παλέψτε για το αυτονόητο:να μήν καταργηθούν τα κεκτημένα! Έστω στην χειρότερη ας μειωθούν οι ελάχιστες αμοιβές (πχ10%), όχι όμως κατάργηση!Η κατάργηση σημαίνει εώς και 50% κάτω, το διανοείστε? Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός! Ας οργανωθούμε!Ο κύριος Σπίρτζης άς δηλώσει βροντερό παρόν, το θέμα είναι σοβαρό! Έχουμε μοχθήσει για να γίνουμε Διπλ.Μηχανικοί, δεν διαβάσαμε ένα απόγευμα για να πάμε την επόμενη μέρα να περάσουμε το μάθημα..Μήν μας εξισώνετε!
    Και κάτι τελευταίο,κάτι άκουσα ότι η Κυβέρνηση εξετάζει την μείωση των εισακτέων και την κατάργηση του ΤΕΙ Πειραιά και κάποιων τμημάτων περιφεριακών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ! Με βρίσκει απολύτος σύμφωνο..Σωστός καταμερισμός θέσεων εργασίας,άρα και Διπλ.Μηχανικών, έλεος πιά..Ο κάθε μπούφος να γίνεται Μηχανικός,έλεος! Όσοι είστε μπαμπάδες, να μάθετε στα παιδιά σας ότι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσει το επαγγέλμα παρά μόνο άν αξίζει,άν νοιώθει,άν στροφάρει και φυσικά άν του αρέσει!Υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα τα οποία αυτή τη στιγμή τα κάνουν οι αλλοδαποί και εμείς δηλώνουμε ανεργία, πίνοντας καφέ!
    Οι Ελλήνες είναι ένας έξυπνος λαός, άς το αποδείξουμε με το να γίνουμε πιο οργανωμένοι και πιο αξιοκράτες.Μην κοιτάμε το εγώ αλλά το εμείς!
    ΥΓ. Άν δεν παλέψουμε όπως οι φαρμακοποιοί τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν θα μας φταίει ο Παπανδρέου,Ο Παπακωνσταντίνου και η Μπιρμπίλη,απλά πράγματα!Πάμε γερά με τσαμπουκά!

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 02:01 | ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ
    »ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 2 ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ , ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ;;; ΣΤΑ 32 ΘΑ ΠΙΑΣΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ»

    ΦΙΛΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 02:36 | Βασίλης

    Βασίλης απο Σέρρες

    Οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί τι πρόκειται
    να γίνει και τοποθετήθηκαν σωστά sχετικά με το
    ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, την εφορία, τους Νέους μηχανικούς.
    Εφοσον η βασική αρχή είναι να πέσουν οι τιμές
    γενικότερα, και από ελάχιστες αμοιβές θα μετονομαστούν
    σε νόμιμες, γιατί δεν αλλάζεται το «λ» σε χαμηλότερη
    τιμή και αναλώνεστε σε σχέδια νόμου και διαβουλεύσεις
    . . . .
    Οπότε μια σύντομη και αποδοτική λύση θα είναι
    επικαιροποίηση του «λ» προς τα κάτω και διορθώσεις
    των σημείων που άπτονται στον συνδικαλιστικό παρεμβατισμό
    του ΤΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, τη εφορίας, των δημοσίων υπαλλήλων
    μηχανικών που κόβουν και ράβουν.
    Οι συνάδελφοι έχουν
    αναφερθεί παραπάνω, δεν χρειάζεται επανάληψη. Φτάνει πια
    η μεροληψία κάποιων ομάδων. Μια λέξη είναι το ζητούμενο
    και θα δουλέψει το πράμα . . . _ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ_

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 02:19 | Χρήστος Δήμου

    Θεωρώ εκ του πονηρού οτιδήποτε σχετίζεται με την διατήρηση της έννοιας της ελάχιστης αμοιβής 2 & 4 για τη διασφάλιση τάχα των συμφερόντων του Δημοσίου.

    Πως είναι δυνατόν να νοείται η απελευθέρωση ενός επαγγέλματος όταν στη συνέχεια τίθενται περιορισμοί όσον αφορά τον τρόπο φορολόγησης αυτής και υπολογισμού των εισφορών προς τα ταμεία ασφάλισης?

    Πως είναι δυνατόν από τη μία να θεωρείται μία αντικειμενική αμοιβή (στα πλαίσια μάλλον της λογικής των ακινήτων που το τελευταίο έτος έχει οδηγήσει σε πληρωμή φόρων της τάξης του 15~20% έναντι του 11% σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας όπου πια η εμπορική αξία δεν είναι ούτε το 70% της αντικειμενικής) στην οποία θα υπολογίζονται εισφορές και φόροι ως μία μορφή κεφαλικού φόρου και αυτή να μην αντιβαίνει στο πνεύμα του άρθρου 78 παράγραφος 1 του Συντάγματος που απαγορεύει κατ’ ουσία κάθε μορφή κεφαλικού φόρου και επιβάλλει η φορολόγηση να είναι ανάλογη της αμοιβής και βάσει του εκάστοτε φορολογικού κώδικα?

    Η εφαρμογή των μέτρων αυτών δε, δεν προκαλεί μία άνιση φορολογική επιβάρυνση μεταξύ δύο ιδιωτών καθώς ο πιο επιτυχημένος με περισσότερα έσοδα θα εξαναγκάζεται εκ των πραγμάτων να μην μπορεί να συμμετάσχει σε ένα έργο καθώς οι αναλογούντες σε αυτόν φόροι θα είναι τέτοιοι που η καθαρή αμοιβή να είναι εξευτελιστική?

    Ή λοιπόν το Υπουργείο θα διατηρήσει τις ελάχιστες αμοιβές (όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί) και θα επιβάλλει τη τήρηση τους ή θα πρέπει με την απελευθέρωση τους να αναλάβει και το κόστος της τήρησης των κανόνων που το ίδιο θέτει μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών.

    Αν δεν εμπιστεύεται το ΤΕΕ τότε έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει εντός των αρμόδιων φορέων υπηρεσίες που θα πράττουν το ίδιο σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

    Αλλιώς αυτό που θα συμβεί νομοτελειακά είναι να μην αλλάξει απολύτως τίποτα στο επάγγελμα (ο Μηχανικός του Εξωτερικού θα έχει να αντιμετωπίσει μία δαιδαλώδη διαδικασία για τον υπολογισμό των κρατήσεων που θα τον αποθαρρύνει να έρθει στην Ελλάδα) με την εξαίρεση ότι κάποιοι με την απελευθέρωση των αμοιβών θα ωφεληθούν οικονομικά μέσω της διασφάλισης χαμηλότερων τιμών μελέτης χωρίς όμως ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται ότι η εξοικονόμηση αυτή δεν θα οδηγήσει σε έργα με μεγαλύτερο ή και πολλαπλάσιο κόστος κατασκευής.

    Αυτό καθώς η συμπίεση των αμοιβών νομοτελειακά θα οδηγήσει τους Μηχανικούς να υιοθετήσουν πιο συντηρητικές προσεγγίσεις κατά την ανάλυση και μελέτη (ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται στη συνέχεια για αμοιβές πενίας να οδηγηθούν σε πολυετείς δικαστικούς αγώνες) ώστε να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο ωρομίσθιο.

    Το ίδιο θα συμβεί ασφαλώς και στο στάδιο της επίβλεψης όπου η συμπίεση των αμοιβών θα οδηγήσει στο οξύμωρο σχήμα όπου ο πλέον κακοπληρωμένος παράγων του Έργου να είναι αυτός που φέρει και ακέραια την ευθύνη για την σωστή εκτέλεση του.

    ΥΓ. Ως πολιτικός Μηχανικός φρονώ ότι το Υπουργείο θα πρέπει να μας απαντήσει γιατί θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν το κόστος ανά ημέρα ενός Τεχνίτη στην οικοδομή να μην είναι μικρότερο από Α € (όπου Α τριψήφιο πια νούμερο λαμβάνοντας υπόψη και τις Εργοδοτικές κρατήσεις) αλλά αντιστοίχως θα δέχεται η αμοιβή του Μηχανικού να είναι μικρότερη αυτού. Αυτό δεν αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας της θέσης? Βάσει αυτής της αναλογικότητας η Κυβέρνηση πριν από 1 έτος σχεδόν δεν έθεσε πλαφόν στις αμοιβές των Δ.Υ., των Δ.Σ. των κρατικών επιχειρήσεων?? Που αποσκοπεί η διαφορετική αντιμετώπιση ορισμένων κατηγοριών που εδώ και καιρό οργανωμένα βάλλονται από τα ΜΜΕ??? Ωφελείται εν τέλει η κοινωνία με την εισαγωγή ακόμα ενός μηχανισμού ελέγχου (το ΤΕΕ εν προκειμένου σε ρόλο δυνάστη – ελεγκτή αμοιβών) ώστε πέραν της γραφειοκρατίας να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη των νοσηρών σχέσεων αυτών που ταλανίζουν τα τελευταία τουλάχιστον 30 έτη τη χώρα (βλέπε διαφθορά του Δημοσίου Τομέα)??

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 01:00 | Κώστας

    ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

    -Είναι γνωστό ότι το ΤΕΕ υιοθέτησε ένα κεντρικά ελεγχόμενο και γραφειοκρατικό σύστημα αμοιβών.

    -Είναι επίσης γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος των μηχανικών το αντιμετώπισε και το αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό, καθώς δεν είναι ευέλικτο και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες και σχέσεις του μηχανικού και του πελάτη και στις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες κάθε έργου.

    -Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των οικονομικών προσφορών για τις μελέτες του δημοσίου. (Δυστυχώς είναι ο μοναδικός τρόπος να χτυπηθεί αυτό το βρώμικο σύστημα συναλλαγής που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα, έστω και να χρειαστεί κάποιος χρόνος να εξορθολογιστεί το σύστημα)

    Για να μειωθούν οι επιπτώσεις (βλ. εκπτώσεις), ακριβείς και αυστηρές προδιαγραφές και έλεγχος των μελετών.

    -Οι σοβαροί μελετητές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Τα »λαμόγια» και αυτοί που έπαιρναν τις δουλειές και τις έδιναν υπεργολαβία ίσως βγουν απ τη μέση.

    -Τα επιμελητήρια πρέπει να στηρίζονται στις άμεσες εισφορές των μελών τους και να επιτελούν το ρόλο για τον οποίο υφίστανται. Το ίδιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι εισφορές υπέρ τρίτων πρέπει να καταργηθούν. Δεν έχει κανένα λόγο (sic) το ΤΕΕ να παίζει τον ελεγκτή στις δοσοληψίες ούτε των μελών του πόσο μάλλον των μη μελών του. Ούτε οι κρατικές Πολεοδομίες να ελέγχουν ιδιωτικές αμοιβές.

    -Απλοποίηση της έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

    -Στο Ταμείο Επιστημόνων να ενταχθούν και οι υπόλοιποι επιστήμονες. Διαφορετικά όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ.

    Δυστυχώς κ. Πρωθυπουργέ και κ. Υπουργέ το νομοσχέδιο στο σύνολό του δεν είναι τόσο τολμηρό όσο θα έπρεπε και η Ελλάδα φαίνεται ότι θα παραμείνει για καιρό ακόμη η τελευταία κομουνιστική χώρα όπου βασιλεύουν οι »κρατικοδίαιτοι”.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 01:02 | Τελειόφοιτος μηχανολογίας ΤΕΙ Πειραιά

    Μπήκα τυχαία να δώ την συζήτηση και συγχύστικα βραδιάτικα από τα σχόλια που βλέπω εδώ.

    Κύριε ΑΡΗ ΓΚΟΡΟΓΙΑ τι μας λέτε καλέ που θα σπουδάσουμε άλλα 5 χρόνια και θα κάνουμε και 2 μεταπτυχιακά για να λεγόμαστε μηχανικοί ? Και μετά θα πάμε να βρούμε δουλειά στα 32 και δεν θα μας παίρνει κανένας.

    Καταρχήν αμα δεν γνωρίζετε υπάρχει ήδη νόμος που κατοχυρώνει τον επαγγελματικό τίτλο του αποφοίτου ΤΕΙ ως μηχανικού ΤΕ και όχι τεχνολόγου υπομηχανικού τεχνίτη τεχνικού εργοδηγού και οτι άλλου βρίσκει ο καθένας για να μας αποκαλέσει, αυτόν τον τίτλο γράφουν και τα πτυχία μας. Άμα δεν σας αρέσει σς προσφύγει δικαστικώς το ΤΕΕ για να αναιρεθεί ο νόμος,όσο υπάρχει δεν δικαιούστε να γκρινιάζετε.

    Κατά δεύτερον εσείς νομίζετε οτι επειδή φέρατε βαθμό 19 στις πανελλήνιες και διαβάζατε 8-9 ώρες την μέρα για να περάστε, αυτός που έφερε 11 και 12 δεν διάβαζε καθόλου ? Να μου πείτε για κάτι τμήματα μηχανικών περιβάλλοντος με 15000 μόρια και για την βάση του πολιτικών δομικών έργων ΤΕΙ Πειραιά 14000 μόρια. Πότε θα σταματήσει επιτέλους η νοοτροπία οτι όποιος πέρασε στις πανελλήνιες γιατρός δικηγόρος μηχανικός έχει εξασφαλιστεί εφ’όρου ζωής ? Στο ΤΕΙ μου όπως και σε άλλα ΤΕΙ βλέπω αποφοίτους πολυτεχνείων και δίνουν κατατακτήριες γιατί συμβαίνει αυτό ??? Αφού στον ΑΣΕΠ δεν παίρνεις παραπάνω μόρια με πτυχίο ΑΕΙ+ΤΕΙ αλλά πρέπει να είναι ίδιας βαθμίδας και συναφούς αντικειμένου τα 2 πτυχία.

    Και επίσης απορώ πως υπάρχει τόσο μίσος από ορισμένους για τα ΤΕΙ όταν τα κολλέγια που δεν μπαίνουν με πανελλήνιες πληρώνουν για να πάρουν πτυχίο και σίγουρα αρκετά θα είναι επιπέδου ΙΕΚ έχουνε ισοτιμηθεί με τα ΑΕΙ με νόμο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Οι φοιτητές των πολυτεχνείων τι έκαναν για να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη ? Το ΤΕΕ που γίνεται τούρκος όταν δεί ίχνος αναβάθμισης των ΤΕΙ τι έκανε για τα κολλέγια ? Έκανε μόνο δηλώσεις και έφαγε αγωγές από τον σύνδεσμο αποφοίτων κολλεγίων. Από οτι ξέρω δεν έκανε κανένας τίποτα και έβγαιναν στις πορείες κάτι κομματόσκυλα για το άρθρο 16.

    Και τέλος επειδή είπατε στο σχόλιό σας περί ισοτίμισης ΤΕΙ από την πίσω πόρτα. Δεν ζητάει κανένας να γίνουν ισότιμα τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ αλλά αυτό που ζητάμε είναι να βγούν νέα δικαιώματα και να υπάρχει αναβάθμιση έναντι αυτών που έχουμε τώρα. Δεν μπορεί να μου βάζει ο νόμος και το ΤΕΕ κανέναν περιορισμό όταν στο εργαστήριο μας έβαζαν να κάνουμε μελέτη 5όροφης πολυκατοικίας και βιομηχανικών μονάδων για θέρμανση και ψύξη,είναι 100% απαράδεκτο. Από την άλλη ο μηχανολόγος μηχανικός μπορεί να κάνει θέρμανση για έναν ουρανοξύστη, δεν απαιτώ να είμαι απεριόριστος σε τίποτα πέρα από εγκαταστάσεις ύδρευσης αλλά το σημερινό νομικό καθεστώς είναι απαράδεκτο και άδικο.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 01:42 | MHXANIKOS ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

    TO ΚΡΑΤΟΣ ΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ , ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΗΘΙΚΑ , ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ , ΚΛΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ………………………………………..
    ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΥΛΑ…………………………………
    ΠΟΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ , ΑΦΟΥ ΟΛΕΣ ( ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ – ΣΤΑΤΙΚΑ – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ ΚΛΠ )ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ( ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ) ?…………………………………………..
    ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΦΥΣΙΚΑ , ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΣΑΝ …………………
    ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΚΟΥΛΟ …… ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΑΧΥΛΕΣ ( ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 3000 Ε / ΜΗΝΑ , ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ………………..
    ΑΚΟΥ ΡΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΣΕ ΔΕΥΑ ΝΑ ΚΟΛΟΒΑΡΑΕΙ , ΚΑΙ ΝΑΧΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ………………………………………….
    ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΙΣΧΟΣ………………………………………
    ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΦΩΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ …………………………………………….

    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΠΑΓΓΑΛΟΣ ?
    ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ…………………………………………………

    ΚΑΛΑ ΤΟ ΤΕΕ ΔΕΝ ΤΟ ΚΡΙΝΩ ……………………………….
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ……

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ , ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ…………………………….

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 00:46 | Νίκος – Τοπογράφος

    Θα σας παραθέσω απλώς την πολύ πρόσφατη εμπειρία της σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων για τα φωτοβολταϊκά. Οι αμοιβές των τοπογραφικών διαγραμμάτων δεν υπόκεινται δυστυχώς εως σήμερα σε ελάχιστη αμοιβής, αποτέλεσμα αυτού είναι να συντάσει τοπογραφικά διαγράμματα ο οποιοσδήποτε άσχετος ή σχετικός o οποίος προκειμένου να πάρει την δουλειά να δίνει πολύ χαμηλές τιμές με αμφίβολη ποιότητα. Το καλοκαίρι με την έξαρση των αιτήσεων φωτοβολταϊκών πάρκων οι εταιρείες πίεζοντας για πολύ χαμηλές τιμές, βρήκαν πολλούς άσχετους με το επάγγελμα αλλά και μηχανικούς οι οποίοι στον βωμό του κέρδους όποιο και αν ήταν αυτό (να μην χάσουν την δουλειά δηλαδή) έκαναν τοπογραφικά αμφίβολης ποιότητας και με πολλές ελλείψεις, εκθέτοντας και τον εαυτό τους αλλά και τους εργοδότες οι οποίοι νόμιζαν ότι κατάφεραν να κάνουν την δουλειά τους με μικρό κόστος και τώρα σε πολλές περιπτώσεις έχουν δεσμεύσει χρήματα σε αγροτεμάχια τα οποία τελικά είναι ακατάλληλα γι αυτό που τα προόριζαν. Κοινώς την πάτησαν! Κατάφεραν να κανιβαλίσουν το επάγγελμα και αυτό τους απέφερε τελικά μεγάλα κόστη. Είναι προφανές ότι όταν δεν υπάρχει ένα πλαφόν που να λειτουργεί ως δίκτυ ασφαλείας μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει καθώς ο κακώς αμοιβόμενος μηχανικός θα αναγκαστεί να χαμηλώσει την ποιότητα και της δουλειάς του ακόμα και παίρνοντας το ρίσκο της αποτυχίας του.
    Επίσης κάποιος που θέλει να οικοδομήσει και για μια κατοικία 100τ.μ. μπορεί να του στοιχίσει τουλάχιστον 120 000€ η κατασκευή το κόστος της οικοδομικής άδειας που μπορεί να πέσει κατά 1 ή 2 χιλιάδες ευρώ είναι αυτό που θα δημιουργήσει την διαφορά;
    Ας λογικευτούμαι και ας μην δώσουμε με την απαλευθέρωση το δικαίωμα σε όλους τους άσχετους να παρεισφρήσουν στο επάγγελμα και ας προστατεύσουμε με αυτο τον τρόπο τον πολίτη από πολύ μεγαλύτερα μελλοντικά προβλήματα.

  • Οι Ευρωπαικές Οδηγίες αλλά, και το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ και του κόσμου ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ τη Φαυλότητα αλλά, και την «κρυφή σκοπιμότητα» ΄της «κατάργησης των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών».

    Στη Γερμανία, χώρα ενός «Τροικάνου» υπάρχει Εθνική Νομοθεσία που θεσπίζει «ανά κατηγορία έργου» (5 κατηγορίες) και «σε αντιστοιχία με τον Προυπολογισμό του έργου» ένα «εύρος (από-έως) αμοιβής μελέτης και επίβλεψης».
    Θα έλεγα ότι, μπορεί και στην Ελλάδα να εφαρμοσθεί προσθέτοντας και την γεωγραφική παράμετρο-συντελεστή, αφού, ο προυπολογισμός-κόστος για το ίδιο έργο διαφέρει (άλλο σε ένα νησί, άλλο σε μία δυσπρόσιτη περιοχή κλπ).

    Στην Ιαπωνία, στην Καλιφόρνια, στην Ιταλία, όπου έχουν την ίδια παράμετρο σχετικά με την «Σεισμική Επικινδυνότητα» έχουν κώδικα ελάχιστων αμοιβών.

    Για το κράτος, η «ελάχιστη αμοιβή» αποδίδει, πρακτικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα, τους φόρους (ΦΕΜ, ΦΠΑ). Αν καταργηθούν, αυτά ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ!!!

    Για τον πολίτη, η «ελάχιστη αμοιβή» αποτελεί μία «ελάχιστη εγγύηση» αποφυγής «φθηνών πλην μπαταχτσίδων, ημιμαθών» τεχνικών ή, «διάφορων Ανώνυμων Οίκων» που θα του παρέχουν «φθηνή εμπορική και όχι επιστημονική υπηρεσία μελέτης και επίβλεψης» μαζί με τα ….έπιπλα, τις ηλεκτρικές συσκευές ή, τα «δάνεια» που θα τους δίνουν. Είναι βέβαιο όμως ότι, στις πλείστες περιπτώσεις θα οδηγούνται …στα δικαστήρια να διεκδικούν το δίκιο τους.

    Για τον μηχανικό ( διπλωματούχο ή τεχνολόγο) αποτελεί την «ελάχιστη επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια» και την δυνατότητα να αποδώσει στον πελάτη του ότι καλύτερο μπορεί. Και αυτό σημαίνει για τον πολίτη, πάνω από τις ελάχιστες προδιαγραφές μελετών, σε ποιότητα, ασφάλεια και οικονομία κλίμακας κατασκευής και λειτουργίας του σπιτιού μετά.

    Για παράδειγμα, η Διεπιστημονική Προσέγγιση για «βέλτιστη επιλογή από εναλλακτικές Αρχιτεκτονικές/ Βιοκλιματικές λύσεις, το επιλεγέν στατικό μοντέλο αλλά, και οι πολλαπλές επιλύσεις, και το σύστημα ηλεκτρικών-θέρμανσης-ψύξης- ύδρευσης- αποχέτευσης, με εναλλακτικές προτάσεις, αποδίδει στον πελάτη την «Βέλτιστη Διαχέιριση Κόστους Κατασκευής και Κόστους Λειτουργίας» και τον «Μέγιστο Βαθμό Συνδυασμού Ασφάλειας-Κόστους- Ποιότητας».

    Στην ΕΛΛΑΔΑ, πρέπει επιτέλους να γίνουν τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ:

    1. Θεσμοθέτηση «Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων, που να περιλαμβάνει όλη την τεχνική πυραμίδα Επιστημόνων, Τεχνικών, Επαγγελματιών και Τεχνιτών και Προμηθευτών υλικών.

    2. Ιδρυση «Φορέα Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων και Τεχνικών Αρμοδιοτήτων»

    Την Κύρια Ευθύνη (όπως σε ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ στον κόσμο) θα την έχει το ΤΕΕ (ΝΠΔΔ) υπό την εποπτεία του κράτους.

    3. Αλλαγή της Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΓΟΚ, Κτιριοδομικός, κλπ) και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών με μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου έκδοσης της «διοικητικής πράξης» με ταυτόχρονη στροφή ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, πλέον. Με μικτές επιτροπές, από ΔΥ και Ορκωτούς μηχανικούς.

    3. Ισχύς του Κώδικα Υποχρεωτικά Ελάχιστών Αμοιβών.

    Στην πρόταση της Κυβέρνησης, για την μετονομαζόμενη ως «νόμιμη αμοιβή»΄,
    για την αποφυγή «στρεβλώσεων στην αγορά με αθέμιτο ανταγωνισμό» που θα επιφέρει υψηλό ρίσκο στον απροστάτευτο πλεόν πολίτη, αλλά, και για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και άλλων εισφορών (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΕΕ, Πολυτεχνικών Σχολών) και των φορολογικών εσόδων (προκαταβλητέος ΦΕΜ, ΦΠΑ, χαρτόσημο, τελικός αποδιδόμενος άμεσος φόρος)

    ΠΡΕΠΕΙ:

    1. Να διατηρηθεί το σύστημα «ελέγχου των «συμβατικών» βάσει των νόμιμων αμοιβών» από το ΤΕΕ.
    2. Να ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η υποβολή των στοιχείων του έργου και της προσδιοριζόμενης αμοιβής βάσει συμφωνητικού υπογεγραμένου από τον μηχανικό και τον πελάτη.
    3. Οι προδιαγραφές σύνταξης μελετών, η γεωγραφική παράμετρος, το είδος και τα λοιπά στοιχεία του έργου και οι Επιστημονικές Τεχνικές, Κανονισμοί και Τεχνική Ευρωπαική και Εθνική Νομοθεσίας θα είναι αυτά με βάση τα οποία, το ΤΕΕ θα ελέγχει την «σύμβαση» και θα «Πιστοποιεί» την «κατά τεκμήριο και νόμο εγγυημένη υπηρεσία του μηχανικού προς τον πολίτη».
    4. Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ δεν θα μπορεί να «επιβάλλει ανώτερη αμοιβή από αυτην την νόμιμη», η οποία, σε κάθε περίπτωση δυστροπίας,είναι και η «αμοιβή διεκδίκησης».
    5. Το ΤΕΕ, στο σύστημα ελέγχου των αμοιβών, θα είναι υποχρεωμένο, για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος, να ελέγχει
    (κάτι που οι Πολεοδομίες πλέον, δεν το κάνουν, με αποτελέσματα τραγικά, έχουν υπογραφεί μη νόμιμες οικοδομικές άδειες αφού τις υπογράφουν «μη έχοντες δικαίωμα μελετητές» που δηλώσαν ψευδώς ότι «δεν έχουν κώλυμα υπογραφής»),
    ΠΟΙΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΙ, ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ.
    Αυτό σημαίνει βέβαια ότι, στο ΤΕΕ πρέπει να υπάρξουν άμεσα «Μητρώα Τεχνικών» που ασχολούνται «εν συνόλω ή εν μέρει με το τεχνικό αντικείμενο». Ουσιαστικά δηλαδή, την Επαγγελματική ένταξη των Τεχνολόγων σε αυτά τα μητρώα του ΤΕΕ, που, και γι’ αυτούς, αποτελεί πλέον μία εγγύηση άσκησης του επαγγέλματος και μία κατά συνθήκη, δίκαιη πρόσβαση στην αγορά εργασίας ( αφού, την εκάστοτε ηγεσία της ΕΕΤΕΜ την ενοιαζε μόνο η ισοπεδωτική, δια νόμου, αδιάκριτη – ακόμα και μεταξύ των τεχνολόγων (ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ 3 ετών, Α-ΤΕΙ 4 ετών) – ΕΞΙΣΩΣΗ με τους διπλωματούχους Μηχανικούς των Πολυτεχνείων.

    Οι συνάδελφοι τεχνολόγοι θέλουν ότι δικαιούνται. Το διαδήλωσαν άλλωστε πολλές φορές ( στη Λαμία πριν λίγα χρόνια) όταν, ήταν «απέναντι στην δια νόμου αναβάθμιση- εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πιστοποιημένων αποφοίτων ΙΕΚ ειδικότητας αντίστοιχης με αυτής των ΤΕΙ.

    ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ, ΟΙ 110.000 ΔΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΟΙ 40.000 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 20.000 ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΙΕΚ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ», ΜΕΤΑ ΝΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ» ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΠΛΕΟΝ, ΜΕ ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗ «ΦΘΗΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ- ΠΡΟΙΟΝ» ΑΝΤΙ ΤΗΣ «ΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ» ΤΟΤΕ, ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ.

    ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΓΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΛΛΑ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ, ΑΛΛΑ, ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ,

    ΤΟΤΕ, ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ, ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΚΑΚΩΣ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΤΙΣΑΤΕ (ΜΑΛΛΟΝ ΣΚΟΠΙΜΑ) ΩΣ «ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ».

    ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος
    διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΔΠΘ

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 23:38 | Μηχανολογος Μηχανικος

    ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ Ο ΕΛΕΝΧΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΤΕΕ.

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΕΙΔΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΕ ΠΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΣΦΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΡΕΨΕΙ.

    ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΝΧΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΥ ΑΦΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ISO.

    ΠΙΣΤΕΨΤΕΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 23:54 | Γιώργος

    Το προηγούμενο σχόλιό μου ίσως να φαίνεται ότι δεν είναι και πολύ σχετικό με το «άνοιγμα» του επαγγέλματος, αλλά είναι σχετικό με το επάγγαλμα αυτό καθεαυτό και αυτός ο νόμος ίσως είναι ευκαιρία να διορθωθούν και άλλα κακώς κείμενα.

    Ένα άλλο σχόλιο πιο σχετικό με την αλλάγη που πάει να γίνει είναι το εξής:
    Μέχρι σήμερα το ΤΕΕ μέσω εθνικής τράπεζας εισέπραττε την αμοιβή και μετά από μέρες την έδινε στο δικαιούχο. Και καλά για να διασφαλιστεί ότι ο μηχανικός θα εισέπραττε την ελάχιστη αμοιβή και όχι κάτι λιγότερο. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ο μηχανικός να έχει έναν μπαμπούλα για να ελέγχει ότι θα ζητάει από τον πελάτη την ελάχιστή αμοιβή λες και αν ήθελε δεν μπορούσε αλλιώς να κάνει έκπτωση στη τιμή. Υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα με καθορισμένη αμοιβή που όμως δεν υπάρχει παρόμοια διαδικασία είσραξής της. Π.χ. τα ταξί και τα φορτηγά έχουν συγκεκριμένο κόμιστρο, αλλά ο πελάτης πληρώνει κανονικά κατευθείαν τον επαγγελματία και δεν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί π.χ. πιστωτική/χρεωστική κάρτα ή κάποιον άλλον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής της κούρσας μέσω ΣΑΤΑ για να διασφαλιστεί ότι ο ταξιτζής ή ο φορτηγατζής πληρώθηκε όσο έπρεπε. Γιατί ο μηχανικός να πληρώνεται μέσω ΤΕΕ;

    Δηλαδή αυτό που θέλω να πω είναι ότι ανεξαρτήτως αν είναι σωστό η ύπαρξη ελάχιστης αμοιβής ή όχι, γιατί να θεωρείται ο μηχανικός εκ των προτέρων ότι θα παρανομήσει και θα κάνει έκπτωση στον πελάτη, άρα να πρέπει να μπει το ΤΕΕ σαν μεσάζων στη συναλαγή για να διασφαλίσει τη νομιμότητα; Γι’ αυτό θεωρώ σωστή την κατάργηση της υποχρωτικής είσπραξης της αμοιβής από το ΤΕΕ και την εμπλοκή του μόνο αν ο μηχανικός το ζητήσει.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:13 | Γιώργος

    Εγώ θέλω να αναφερθώ και σε κάτι άλλο που νομίζω ότι κάπου το είδα σε κάποιο σχόλιο. Δηλαδή, γιατί να πρέπει να πληρώνω ΤΣΜΕΔΕ ενώ είμαι άνεργος ή φοιτητής και δεν έχω βιβλία (επαγγελματικό ΑΦΜ) έναρξη επαγγγέλματος μηχανικού στην εφορία, εννοώ. Προφανώς είναι προς το συμφέρον μου να πληρώνω, αν έχω, γιατί έχω ασφάλεια και θα προκύπτουν και περισσότερα χρόνια ασφάλισης, αλλά αφού δεν έχω να πληρώνω επειδή δεν έχω δουλειά γιατί να με υποχρεώνουν; Δεν ξέρω εγώ τι είναι καλύτερο για εμένα; Πρέπει να μου το επιβάλλουν; Δε φτάνει που είμαι άνεργος, πρέπει να πληρώνω και από πάνω; Από όσο γνωρίζω μπορείς να απαλαχτείς μέχρι 10 χρόνια (5+5 και αν στα δώσουν τα δεύτερα 5) μόνο αν δουλεύεις στο εξωτερικό. Μετά πρέπει να συνεχίσεις να πληρώνεις ακομά και αν εξακολουθείς να είσαι ασφαλισμένος έξω. Είναι σωστό αυτό;

    Γι’ αυτό προτείνω όταν κάποιος είναι άνεργος και δεν έχει ανοίξει βιβλία στην εφορία ή τα έχει κλείσει να μην είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ, παρά μονο αν το επιθυμεί, για όσο χρονικό διάστημα είναι σε αυτή τη κατάσταση και αυτό να μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί. Έτσι δε γίνεται και με τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) και αλλού; Γιατί ο ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ αντιμετωπίζεται διαφορετικά; Θα μου πείτε ότι το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζει ιδιότητα ως μηχανικού μέλους ΤΕΕ, αναφέρομαι παρακάτω σε αυτό. Γιατί ο άνεργος μηχανικός ή ο άνεργος μετεπτυχιακός φοιτητής να πρέπει να πληρώνει από αυτά που δεν έχει, αλλιώς αντιμετωπίζει σοβαρές συνέπειες;

    Μου έχουν πει ότι αν ζητήσεις να διαγραφείς από το ΤΕΕ π.χ. για να δουλέψεις μόνιμα στο εξωτερικό, οπότε απαλάσσεσαι και από το ΤΣΜΕΔΕ, μετά δεν μπορείς να ξαναγίνεις μέλος ΤΕΕ, αν π.χ. αποφασίσεις να επαναπατριστείς. Είναι σωστό αυτό να συμβαίνει; Σε ποιο άλλο επαγγελμα αν σταματήσεις να το ασκείς μετά δεν μπορείς να το ξαναασκείσεις στο μέλλον; Ποια η λογική πίσω από αυτό; …Σου διαγράφονται από το μυαλό οι γνώσεις και δεν μπορείς να ξαναγίνεις πλέον μηχανικός και ας έκανες μια ζωή το ίδιο πράγμα στο εξωτερικό…!;

    Γι’ αυτό προτείνω να μπορεί να ξαναεγγράφεται στο ΤΕΕ κάποιος που είχε ζητήσει στο παρελθόν τη διαγραφή του. Δεν αναφέρομαι σε κάποιον που έχασε την ιδιότητά του λόγω σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος, αλλά σε εθελοντική διακοπή και επανέναρξη του επαγγέλματος.
    Προφανώς αυτό (δηλαδή ενδεχόμενη διαγραφή και επανεγγραφή στο ΤΕΕ) δεν έχει το σκοπό να γλυτώσει κάποιος τα 20 ευρώ το χρόνο που δίνει στο ΤΕΕ, αλλά τα 3000 ευρώ και βάλε που δίνει στο ΕΤΑΑ.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:11 | Talos

    Θέλω να τονίσω το απαράδεκτο του σε διαβούλευση για το «άνοιγμα» των αμοιβών των μηχανικών, να ακούγονται όλα αυτά τα συκοφαντικά για τους Μηχανικούς ΤΕ.

    Είναι το γνωστό αποπροσανατολιστικό τροπάριο που ακούγεται από τα φερέφωνα του ΤΕΕ, δηλαδή υποκλιθείτε όλοι στο ΤΕΕ γιατί αλλιώς θα έρθουν οι Μηχανικοί ΤΕ και θα καταστρέψουν την Ελλάδα. Προς το παρών βέβαια το ΤΕΕ δίνει το ελεύθερο στα μέλη του να καταστρέφουν την Ελλάδα άφοβα.

    Το ουσιαστικό θέμα είναι το εξής, δεν γίνεται απαλευθέρωση των αμοιβών με αυτό τον τρόπο. Του εναντίων, έτσι θα υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος όλων των τεχνικών έργων από μία συντεχνία, χειρότερος από ότι σήμερα(!). Και το ζητούμενο είναι ποιος οφελείται από αυτό;

    Οφελείται ο νέος μηχανικός που δε θα μπορεί στο ξεκίνημα του να «τα δώσει όλα» σε 1-2 μελέτες και ας μην αμοιφθεί όπως θα ήθελε, φτάνει να κάνει γνωριμίες, να δείξει δείγματα της δουλειάς του στη τοπικη κοινωνία; Οφελείται ο οικονομικά στριμωγμένος μηχανικός, που θέλει να κλείσει μερικές δουλειές, έστω για λιγότερα χρήματα, μέχρι να ορθοποδήσει; Οφελείται ο ιδιώτης που πάλι δε θα μπορεί να επιλέξει μηχανικό να αναλάβει έργο βασισμένο στις δικές του δυνατότητες, αφού όλοι πάνω κάτω θα του ζητάνε την ίδια (υπερογκη) αμοιβή;
    Ή μήπως οφελούνται όλοι οι «μεγάλοι», οι «φτασμένοι», οι «χορτάτοι», που έχουν όλα τα μέσα, τις γνωριμίες κτλ που χρειάζεται έτσι ώστε να μπορούν να βγάζουν υπερκέρδη με σχέδια φασόν που δεν κοστίζουν τίποτα, αλλά τα χρεώνουν χρυσάφι αφού το λιγότερο αντίτιμο που θα μπορούν να χρεώσουν για τις «υπηρεσίες» τους παραμένει στα ύψη;

    Αφήστε έξω το ΤΕΕ από τις αμοιβές. Αλλιώς δεν λέγεται απελευθέρωση αλλά κηδεμονία του επαγγελμάτος αυτό που πρόκειται να συμβεί. Επίσης θυμίζω, στους δικηγόρους, κανένα όργανο δε φαίνεται να κάνει έλεγχο των δικό τους «νόμιμων» αμοιβών; ΓΙΑΤΙ;;;

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:02 | Μανος

    Προσωπικά θα προτιμούσα οι κρατήσεις υπέρ τρίτων να εξαφανιστούν και ο ΦΠΑ όπως και οι εισφορές στο ταμείο να υπολογίζονται με το κομμάτι.
    Ανά άδεια δηλαδή.
    Πιστεύω ότι θα είναι και αντικειμενικά ο οποίοκαλός τρόπος ώστε να εξαφανιστεί τελείως η ιδέα της ελάχιστης αμοιβής που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για κατευθυνόμενες αμοιβές και χειραγώγηση της αγοράς.
    Άλλωστε όλοι επαγγελματίες είμαστε. Θέλει κανείς από εμάς να βάλει δραγάτη στο κεφάλι του;