- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 240: (άρθρα 275 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ) Προνομιακή κατάταξη απαιτήσεων

1. Οι απαιτήσεις από ασφαλίσεις έχουν απόλυτη προνομιακή μεταχείριση έναντι οιασδήποτε άλλης απαιτήσεως κατά της ασφαλιστικής επιχείρησης, στο σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης.
2. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 1 του παρόντος, οι δαπάνες που αφορούν στα έξοδα της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών και των εξόδων του ασφαλιστικού εκκαθαριστή,
έχουν προνόμιο επί του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης, που προηγείται των απαιτήσεων από ασφάλιση. Η Εποπτική Αρχή με απόφασή της μπορεί να περιορίζει τις δαπάνες ή να καθορίζει το μέγιστο ποσό των δαπανών του προηγουμένου εδαφίου που διαθέτουν προνόμιο που προηγείται των απαιτήσεων από ασφάλιση.
3. Επίσης, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 1 του παρόντος, οι ακόλουθες απαιτήσεις έχουν προνόμιο επί των στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης που καταγράφονται στο αντίστοιχο «μητρώο περιουσιακών στοιχείων ειδικών απαιτήσεων» της παραγράφου 1 του άρθρου 241 του παρόντος, που προηγείται των απαιτήσεων από ασφάλιση:
α) οι απαιτήσεις των εργαζομένων που απορρέουν από συμβάσεις απασχόλησης ή άλλες εργασιακές σχέσεις,
β) οι φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου,
γ) οι απαιτήσεις από ταμεία κοινωνικής ασφάλισης,
δ) οι απαιτήσεις επί στοιχείων του ενεργητικού βεβαρημένων με εμπράγματα δικαιώματα.