Άρθρο 4 Συμβολαιογράφοι

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Άρθρο 40, ν.2830/2000:

« Άρθρο 40

Δικαιώματα συμβολαιογράφων.

1. Ο συμβολαιογράφος για κάθε πράξη που καταρτίζει και για κάθε παροχή υπηρεσίας που προσφέρει, αν σχετίζεται με την αρμοδιότητά του ή επιβάλλεται από το νόμο, όπως και για την έκδοση αντιγράφων και περιλήψεων , δικαιούται πάγια αμοιβή. Επιπλέον της αμοιβής αυτής και προκειμένου για πράξεις που το αντικείμενό τους είναι αποτιμητό σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και αναλογική αμοιβή, που υπολογίζεται με βάση τη συνολική δηλούμενη αξία στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή προσωρινά ή οριστικά. Τέλη και δικαιώματα που εισπράχθηκαν από το συμβολαιογράφο νόμιμα κατά τη σύνταξη του συμβολαίου ουδέποτε επιστρέφονται. Οι αμοιβές αυτές καθορίζονται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας. Με όμοιες αποφάσεις ορίζεται ο τρόπος είσπραξης των αμοιβών των συμβολαιογράφων για τη διαφορά που τυχόν προκύπτει ανάμεσα στην αξία που δηλώθηκε για το αντικείμενο της δικαιοπραξίας και στη μεγαλύτερη αξία που οριστικά καθορίσθηκε από την αρμόδια αρχή.»

1. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 40 του κυρωθέντος με το άρθρο πρώτο του Ν.2830/2000 Κώδικα Συμβολαιογράφων (Α΄96) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η αναλογική αμοιβή επιβάλλεται να ορίζεται με την εκδιδόμενη σύμφωνα με το μεθεπόμενο εδάφιο κοινή υπουργική απόφαση σε διαδοχικώς φθίνοντα ποσοστά, κατά τρόπο αντιστρόφως ανάλογο προς την κατά καθοριζόμενες βαθμίδες πλαισίων ποσών κλιμακωτή επαύξηση της, εκφραζόμενης ή αποτιμωμένης σε χρήμα, αξίας επί της οποίας αυτά υπολογίζονται.»
2. Στο τέλος της παραγρ.1 του άρθρου 40 του Κώδικα Συμβολαιογράφων προστίθενται εδάφια ως εξής: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκδίδεται μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, καθορίζεται ποσό αξίας αντικειμένου συναλλαγής πάνω από το οποίο η αναλογική αμοιβή για τη σύνταξη συμβολαίων δεν συνιστά την υποχρεωτική αλλά την ανώτατη επιτρεπτή αμοιβή, παρεχομένης της δυνατότητας συνομολογήσεως ελευθέρως, με έγγραφη συμφωνία μεταξύ του συμβολαιογράφου και του δίδοντος την εντολή προς σύνταξη συμβολαίου, μικρότερης αμοιβής. Μη προκυπτούσης συμφωνίας, η ανώτατη επιτρεπτή αμοιβή συνιστά τη νόμιμη αμοιβή . Οι διατάξεις των δύο προηγουμένων εδαφίων δεν καταλαμβάνουν τα συμβόλαια τα οποία συντάσσονται βάσει των διατάξεων των άρθρων 115, 117 και 118 του Κώδικα Συμβολαιογράφων.»

3. Εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκδίδεται μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, καθορίζεται η αναλογική αμοιβή των συμβολαιογράφων με βάση τη διάταξη του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 40 του Κώδικα Συμβολαιογράφων, που προστίθεται με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
4. Εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκδίδεται μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, καθορίζεται, το πρώτον, το ποσό το οποίο προβλέπεται στο τρίτο από το τέλος εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του Κώδικα Συμβολαιογράφων, που προστίθεται με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.
5. Σε περίπτωση μη διατυπώσεως γνώμης από τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, οι κοινές υπουργικές αποφάσεις των δύο προηγουμένων παραγράφων εκδίδονται χωρίς αυτήν.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 01:50 | Νίκος Θάνου

    Απελευθερώστε τις αμοιβές. Ολα τα άλλα είναι ημίμετρα.

    Φυσικά μπορείτε να το παίξετε μάγκες εκεί που σας παίρνει, δηλαδή μόνο στους συνταξιούχους.

    Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα ενός «παρασιτικού» συστήματος κατά τη μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων σε μία ΕΠΕ.

    Ενδεικτικό Κόστος για αξία μεταβίβασης 1.000€:
    1) εφορία: 20% Χ 1.000€ = 200€ (με μηδενική υπεραξία)
    2) έξοδα δημοσίευσης σε ΦΕΚ περίπου 150€
    Εδώ σταματάνε τα μόνα λογικά έξοδα: οι υποχρεώσεις προς το κράτος.

    Μετά έχει στηθεί ένα συντεχνιακό παραμάγαζο και αρχίζεις να πληρώνεις υποχρεωτικά στους συμβολαιογράφους και τους δικηγόρους:
    3) ταμείο: 1,3% 1.000€ = 13€
    4) συμβολαιογράφος: 1% 1.000€ = 10€+ΦΠΑ και περίπου 300€+ΦΠΑ τα αντίγραφα
    5) δικηγόρος (αν η αξία ξεπερνάει κάποιο ποσό): 1% 1.000€ = 10€+ΦΠΑ

    Τα «τρωκτικά» παίρνουν με το έτσι θέλω και με τη βούλα του κράτους 406€ ή ποσοστό 40,6%. Για ποιό λογο? Μα φυσικά για να τροποποιήσουν ένα ήδη έτοιμο κείμενο, δηλαδή ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ εργασία περίπου 10 λεπτών. Πληρώνονται 41€ το λεπτό!

    Αν το ποσό της μεταβίβασης ήταν 10.000€, τότε θα έπερναν 745€ ή 74,5€ το λεπτό.

    Αν βέβαια η εφορία σου έβγαζε υπεραξία πχ 100.000€, θα έπερναν 4.129€ ή 413€ το λεπτό!!!

    Γιατί και με ποια λογική να τους πληρώνουμε και το ταμείο τους? Τους τα χρωστάμε? Να το πληρώσουν από την τσεπούλα τους, όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Απελευθερώστε τις αμοιβές χωρίς «μπαϊτακτάρηδες» και αφήστε με να κάνω έρευνα αγοράς και να διαλέξω.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 00:34 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΛΙΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Κατ’αρχήν συμφωνώ απολύτως με την πλήρη απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.Ειδικά όμως σε ότι αφορά στο επάγγελμα των Συμβολαιογράφων, πιστεύω ότι αυτό χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση/τροποποίηση από μηδενικής βάσεως. Ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να απαλλαγεί πλήρως από το δυσβάσταχτο κόστος όλων των ειδών Συμβολαίων. Αυτό θα πρέπει να είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας, προς την οποία καταβάλλει τους φόρους του.Η Πολιτεία, θα πρέπει να βρεί τον προσφορότερο και αποτελεσματικότερο για τον πολίτη τρόπο, προκειμένου να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του στον τομέα αυτόν(πχ θα μπορούσε να δημιουργήσει Γραφεία Συμβολαίων σε κάθε Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολόγιο ή Δήμο, κλπ, με πρόσληψη Συμβολαιογράφων με μόνιμες Συμβάσεις ή Συμβάσεις ορισμένου/αορίστου χρόνου),οπότε ο πολίτης θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί άμεσα, αξιόπιστα και χωρίς κανένα κόστος(εξ’άλλου, για τα περιουσιακά του στοιχεία ήδη έχει καταβάλλεικαι πρόκειται να καταβάλει τους αναλογούντας φόρους, μέρος των οποίων χρησιμοποιείται και για την πληρωμή των Δημοσίων Υπαλλήλων). Οι ήδη υπάρχοντες/ουσες Συμβολαιογράφοι, καθώς και όσοι άλλοι που διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα επιθυμούν, κατόπιν εξετάσεων μέσω ΑΣΕΠ, θα μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις των Γραφείων που θα δημιουργηθούν, από την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:46 | Αθανάσιος Κ.

    Πιστεύω ότι όλοι όσοι φωνάζουν να ανοίξει το επάγγελμα του συμβολαιογράφου είτε:
    α) δεν είναι νομικοί και κατά συνέπεια μπορούν να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε κάποια νομική σχολή και αφού πάρουν το πτυχίο τους να συμμετέχουν στις εξετάσεις για να γίνουν συμβολαιογράφοι (όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σ αυτές και δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε περίεργο να πετύχουν διότι και θέσεις υπάρχουν αλλά και προκηρύσσονται νέες θέσεις καθε 2 χρόνια). Αν παλι δεν είναι νομικοί και ασχολούνται με τους συμβολαιογράφους ας βρουν κάτι αλλο να ασχοληθούν. Τουλάχιστον οι συμβολαιογράφοι πληρώνονται από τους ιδιώτες, δεν τους πάει κανείς με το ζόρι στο γραφείο τους και προπάντων έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τον συμβολαιογράφο που θέλουν. Δε τους φτάνουν όσοι είναι? Θέλουν μεγαλύτερη γκάμα? Ασ ασχοληθούν λοιπόν με όλους τους υπόλοιπους κρατικοδίαιτους (είτε αυτοί είναι υπάλληλοι, είτε επιχειρήσεις είτε το δημόσιο γενικότερα)τους οποίουν πληρώνουν θέλουν δε θέλουν (μέσω φόρων κτλ) για υπηρεσίες που είτε δε τους παρέχονται είτε τους παρέχονται πλημμελώς. Αφού λοιπόν ασχοληθούνμε την εξυγίανση του δημόσιου τομέα ας ασχοληθούν και με τους συμβολαιογράφους. Υπάρχουν και στο χώρο αυτό σημεία που πρέπει να αλλάξουν.
    β) είναι νομικοί αλλά έχουν αποτύχει στις εξετάσεις. Η αδερφή μου πέτυχε στις εξετάσεις, που ομολογουμένως είναι δύσκολες, χωρίς ούτε μέσο να έχει, ούτε γονείς συμβολαιογράφους να έχει, ούτε τίποτε άλλο. Απλά κάθησε και διάβασε και πέρασε στην Αθήνα. Δεν ήταν δα και ακατόρθωτο.
    Και κάτι πολύ βασικό: έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα ώστε ο ένας να φθονεί και να πολεμά τον άλλο. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο, να ισοπεδοθούν τα πάντα. Αν γίνει αυτό θα επωφεληθούν αυτοί που μας προτρέπουν να το κάνουμε.
    Κι αυτή η δημοσκόπηση που παραγγείλατε κ. Υπουργέ μάλλον εκ του πονηρού είναι. Ζητήστε μια δημοσκόπηση για το μνημόνια, για τον αριθμό των βουλευτών που επιθυμούμε να υπάρχουν, για τους «κοπρίτες» που διόρισαν όλα τα κόμματα στο Κοινοβούλιο κτλ κτλ. Θα σας πούμε τη γνώμη μας. Αν και νομίζω ότι ήδη τη γνωρίζετε.
    Καλή τύχη σε όλους μας.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 19:26 | p.ioannis

    Γιατι κλειστο το επαγγελμα του συμβολαιογράφου. Γιατι να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους Αν θελουν να είναι ορισμένος αριθμός, ας γίνουν υπαλληλοι δημοσίου με τον αναλογο μισθό. Πρέπει να συνεχίσουν προνομιούχοι?
    ΈΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ?

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 19:04 | Νικόλαος Ψύλλας Συμβολαιογράφος Λαγκαδά

    Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «…επιδιώκεται ο εξορθολογισμός της αναλογικής αμοιβής, η οποία εξ αιτίας …του συμπωματικού γεγονότος της μεγάλης αξίας…ενδέχεται να ανέλθει σε αδικαιολογήτως μεγάλο ύψος…»
    έχετε απόλυτα δίκιο ως προς «…ύψος…» όχι όμως ως προς το «…αδικαιολογήτως…». Η εξήγηση που δίνετε στη συνέχεια : «… και τούτο διότι η τυχόν μεγαλύτερη αξία του αντικειμένου … δεν συνεπάγεται μείζονα απασχόληση…» είναι άστοχη και ανεπαρκής και θα προσπαθήσω να σας πείσω ή να σας προβληματίσω έστω σχετικώς αναφέροντας το κάτωθι παράδειγμα :
    -Ασφαλίζει ο Χ το σπίτι του αξίας 200.000 € για κάθε κίνδυνο – ασφάλιστρα π.χ. 1.000 €.
    -Ασφαλίζει ο Ψ το σπίτι του αξίας 400.000 € για κάθε κίνδυνο – ασφάλιστρα ;;
    – Πως θα υπολογιστούν αυτά ;
    – Δεν υπολογισθούν με βάση της αξία του 2ου σπιτιού ;
    – Θα είναι μεγαλύτερα ναι ή όχι από τα ασφαλίστρα του 1ου σπιτιού ;
    θα είναι σαφώς α ν α λ ό γ ω ς μεγαλύτερα
    – Γιατί γίνεται αυτό αφού το κόστος σύνταξης των δύο ασφαλιστηρίων συμβολαίων είναι το ίδιο ;
    Η απάντηση εύλογη : διότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος που αναλαμβάνει η εταιρεία σε περίπτωση επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

    ΤΟ ΙΔΙΟ ακριβώς συμβαίνει και στην ενιαία, χωρίς κλιμάκωση, αναλογική αμοιβή των συμβολαιογράφων, διότι, ναι μεν το κόστος σύνταξης της πράξεως παραμένει σταθερό, πλήν όμως αυξάνει, αναλόγως της αξίας της δικαιοπραξίας, ο κ ί ν δ υ ν ο ς που ανέλαβε ο συμβολαιογράφος, προς αποζημίωση των συμβαλλομένων, σε περίπτωση ακυρότητας της δικαιπραξίας, λόγω σφάλματος. Αυτός είναι ο ένας λόγος καθιέρωσης του ενιαίου ποσοστού της αναλογικής αμοιβής.

    Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι η αναλογική αμοιβή λειτουργεί επιδοματικά για τις πολυάριθμες χαμηλής και μέσης αξίας συναλλαγές, σε βάρος των σχετικά πολύ λιγότερων συναλλαγών, που εμφανίζουν υψηλή αξία και διευκολύνει έτσι την πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε πολύ προσιτές, ακόμα και κάτω του κόστους, τιμές, στο σύνολο των πολιτών, με ιδιαίτερο όφελος για τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Επίσης διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες που είναι «αναγκαστικές», υπό την έννοια ότι ανεξάρτητα από τη θέληση του πολίτη, επιβάλλεται για λόγους δημοσιότητας και ασφάλειας των συναλλαγών να προβεί σε διάφορες πράξεις όπως π.χ. δημόσια διαθήκη, αποδοχή κληρονομιάς, σύνταξη πληρεξουσίων εγγράφων, σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, σύσταση εταιρειών Α.Ε. και Ε.Π.Ε. κ.λπ.-

    Με τιμή
    Νικόλαος Ψύλλας του Ιπποκράτους (συντ. Ο.Γ.Α.)
    κ της Δήμητρας (συντ. Τ.Ε.Β.Ε.)

    ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

    Υ.Γ. Ευχαριστώ opengov για τη δυνατότητα επικοινωνίας που μου δόθηκε.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:56 | Αντλωνιος Παπαδόπουλος

    Κε Υπουργέ,
    Πιστεύω ότι οι αλλαγές που προτείνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και χαίρουν της συναίνεσης του συνόλου του νομικού κλάδου, όπως και εμάς των δικηγόρων. Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό στην κοινή γνώμη, αυτό που δυστυχώς ο συνάδελφοι συμβολαιογράφοι για πολλά χρόνια, διότι το άνοιγμα του επαγγέλματός τους συζητείται για μία τουλάχιστον πενταετία, δεν έδωσαν οι ίδιοι να καταλάβει η κοινωνία και έχουν ευθύνη για αυτό, ότι ο συμβολαιογράφος συμβολαιογράφος ΔΕΝ είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ούτε άμισθος δημόσιος λειτουργός, όπως ο δικηγόρος. Ο Συμβολαιογράφος αποτελεί ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ, Δημόσια Υπηρεσία, η οποία έχει καθήκοντα δημόσιας εξουσίας.
    Ειδικότερα:
    1) Οι αρμοδιότητές του έχουν να κάνουν σχετικά με τη δημοσιότητα των συμβάσεων εμπραγμάτων δικαιωμάτων (δηλαδή κυρίως ακινήτων), αλλά είναι και αρμοδιότητες δικαστικές (π.χ. διενέργεια πλειστηριασμών). Μάλιστα πρόσφατα ο συμβολαιογράφος απέκτησε και χρέη αμιγώς Διοικητικής Αρχής (δηλαδή Υπουργείου, Επιμελητηρίου, Εφορίας, Πρωτοδικείου), στα πλαίσια της ίδρυσης κεφαλαιουχικών εταιριών ως Υπηρεσία μίας στάσης.
    Οι ανωτέρω αρμοδιότητες, προσδίδουν στο συμβολαιογράφο αρμοδιότητες δημόσιας εξουσίας. Σύμφωνα δε με την πάγια νομολογία του ΔΕΚ (Υπόθεση Eurogroup), οι φορείς δημόσιας εξουσίας δεν υπάγονται στην έννοια των «επιχειρήσεων», για τις οποίες εφαρμόζεται το δίκαιο του ανταγωνισμού.
    2) Η δημοσιότητα των συμβάσεων αναλύεται στο ότι ο συμβολαιογράφος, ως δημόσια Αρχή, συντάσσει έγγραφα με ισχύ έναντι πάντων, για όσα βεβαιώνονται ότι έγιναν ενώπιόν του. Έτσι η δήλωση του πωλητή ότι μεταβιβάζει το ακίνητό του στον αγοραστή τον δεσμεύει διότι διενεργείται ενώπιον δημόσιας Αρχής. Η δήλωση του συμβολαιογράφου ότι
    ο Χ εμφανίστηκε και δήλωσε ότι μεταβιβάζει το ακίνητό του στον Ψ ισχύει έναντι πάντων και μπορεί να προσβληθεί μόνο ως πλαστή.
    Κατανοείτε τη δύναμη που έχει ο συμβολαιογράφος; Μπορεί να γίνει κατανοητό ότι με τη δική του επικύρωση και μόνο μεταβιβάζονται περιουσίες ανυπολόγιστης αξίας;
    Περαιτέρω ο συμβολαιογράφος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Π.χ. παρακρατεί χρήματα για να αποδοθούν στην Εφορία, εισπράττει πλέον και φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου ως Υπηρεσία μιας στάσης.
    Τέλος ο συμβολαιογράφος ως υπάλληλος του πλειστηριασμού, εισπράττει και χρήματα για να τα αποδώσει στους δανειστές.
    Η δημόσια εξουσία του συμβολαιογράφου δεν απονέμεται μόνο από το Σύνταγμα, αλλά από τη φύση των αρμοδιοτήτων του. Ο Συμβολαιογράφος δεν είναι δημόσιος λειτουργός επειδή το λέει το Σύνταγμα, όπως ακούω, συνεπώς εάν σταματήσει να το λέει το Σύνταγμα, τότε αντίστροφα δεν είναι, αλλά είναι δημόσιος λειτουργός, διότι του ανατίθενται προνόμια άσκησης δημόσιας εξουσίας. Γι’ αυτό και το Σύνταγμα τον αναγνωρίζει ως δημόσιο λειτουργό.
    Είναι ποτέ δυνατόν να θεωρεί κάποιος ότι οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει συμβολαιογράφος; Ο προβληματισμός που θέτουν μερικοί είναι, ότι «ναι μεν ο συμβολαιογράφος είναι δημόσιος λειτουργός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο αριθμός πρέπει να είναι περιορισμένος». Ο συλλογισμός αυτός δεν είναι ορθός, διότι ο περιορισμένος αριθμός των συμβολαιογράφων δε στηρίζεται σε τυχόν πληθυσμιακά κριτήρια, όπως τα φαρμακεία, αλλά αποκλειστικά στη δυνατότητα της δικαστικής εξουσίας να ελέγχει το συμβολαιογράφο, δυνατότητα η οποία επίσης κατοχυρώνεται συνταγματικά και ανήκει στους εισαγγελείς. Εάν ο αριθμός των συμβολαιογράφων αυξηθεί δεν είναι δυνατός ο έλεγχός τους. ΚΑΙ ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ. Ήδη ο έλεγχος είναι δυσχερής, λόγω του αυξημένου αριθμού των συμβολαιογράφων και στις μεγάλες πόλεις, ειδικά στην Αθήνα, αρχίζει Ιανουάριο και τελειώνει Δεκέμβριο.
    Όσον αφορά δε τα προσόντα των επιτυχόντων, δεν μπορεί οι συμβολαιογράφοι να πετυχαίνουν σε ελεύθερες εξετάσεις. Ποια είναι η βάση που θα τεθεί για την επιλογή. Το 10, το 18 το 19; Σε κανένα από τα δημόσια λειτουργήματα δεν υφίστανται ελεύθερες εξετάσεις. Είναι δυνατόν να υπάρξουν εξετάσεις στις οποίες να μπορεί οποιοσδήποτε να περνάει δικαστής εάν έχει μέσο όρο πάνω από 10; Στις εξετάσεις επιβάλλεται να υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός εισακτέων για να επιλέγονται οι καλύτεροι, όπως συμβαίνει σε όλα τα δημόσια αξιώματα.
    συνεπώς θεωρώ, ότι η αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων, καταλύει τη μεγαλύτερη εξασφάλιση του πολίτη, που είναι ο έλεγχός τους από τον εισαγγελέα. Ο δε προκαθορισμένος αριθμός θέσεων εξασφαλίζει ότι στον κλάδο εισάγονται οι καλύτερα καταρτισμένοι νομικοί.
    Όσον αφορά το θέμα των αμοιβών, θεωρώ ότι η οποιαδήποτε κλιμάκωση των αμοιβών σε μεγάλες συμβάσεις είναι θεμιτή. Φυσικά και δε χωρεί συζήτηση για κατάργηση των πάγιων αμοιβών, καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει υπέρμετρη αύξησή τους, π.χ. μπορεί το κόστος πληρεξουσίου από 30 ευρώ, να φτάσει τα 300 ευρώ, σαν να είναι εξώδικο. Και φυσικά η πλήρης κατάργηση των αναλογικών αμοιβών στις μικρές συμβάσεις θα αυξήσει το κόστος τους, με επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων.
    Θεωρώ ότι η οποιαδήποτε μείωση των συμβολαιογραφικών αμοιβών δεν μπορεί να γίνει για σκοπούς ανταγωνισμού αλλά μόνο στα πλαίσια αντιμετώπισης της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης, καθώς δε νοείται η υπαγωγή του συμβολαιογράφου στις περί ανταγωνισμού διατάξεις.
    Σημειώνω, ότι το επάγγελμα του συμβολαιογράφου και αυτό είναι γνωστό, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες εφαρμόζεται το λατινικό σύστημα μεταβίβασης ακινήτων, πλην της Ολλανδίας, στην οποία μάλιστα το επάγγελμα του συμβολαιογράφου θα επανέλθει στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. λόγω πληθώρας πειθαρχικών παραπτωμάτων συμβολαιογράφων που παρατηρήθηκαν.
    Και αυτό είναι λογικό, διότι εάν οποιοσδήποτε γινόταν συμβολαιογράφος, τότε θα συνέβαιναν περιστατικά σύνταξης πληθώρας εικονικών συμβολαίων. Δηλαδή κάποιος πρόσφατα αποβιώσας θα εμφανιζόταν π.χ. να έχει συστήσει δωρεά, κανονικά με συμβόλαιο, υπογραφές και βέβαια στρογγυλή σφραγίδα συμβολαιογράφου. Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει κύκλωμα που να μεταβιβάζει ξεχασμένα ακίνητα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραμελήσει. Και προσοχή, στα συμβόλαια θα εμφανίζονταν, δήθεν οι πραγματικοί πωλητές, καθώς ο δικηγόρος δε νομιμοποιείται να ελέγξει την ταυτότητά τους, μόνο ο συμβολαιογράφος μπορεί. Συνεπώς ο κάθε δικηγόρος θα θεωρούσε καλόπιστα ότι αυτός που μεταβιβάζει είναι και ο πραγματικός πωλητής και θα έλεγε στον πελάτη του να δώσει τα χρήματα. Ακολούθως ο πραγματικός πωλητής θα έκανε αγωγή, προσβάλλοντας το συμβόλαιο και φυσικά θα την κέρδιζε, καθώς δε χωρεί καλόπιστη κτήση ακινήτου. Έτσι ο αγοραστής χάνει και το ακίνητο και τα χρήματα που έδωσε.
    Και ρωτά κάποιος, δε θα συλληφθεί ο συμβολαιογράφος; Βεβαίως, εάν δεν έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Αλλά πόσοι θα είναι αυτοί που θα κάνουν την ίδια απάτη εάν ανοίξει ο αριθμός των συμβολαιογράφων και σταματήσει ο έλεγχος; Η απάντηση είναι πολλοί. Ενώ τώρα αυτός που γίνεται συμβολαιογράφος βγαίνει από πολύ σκληρές εξετάσεις, στις οποίες μπορεί να κάνεις μέχρι και πέντε χρόνια για να περάσεις, στα οποία κιόλας δεν μπορεί να δουλεύεις, καθώς η ύλη είναι ατελείωτη. Είναι οι εξετάσεις των συμβολαιογράφων ίδιες σε δυσκολία με τους δικαστές, οι οποίες βεβαίως είναι οι δυσκολότερες εξετάσεις στην Ελλάδα. Και είναι τόσο δύσκολες, ώστε αυτοί που περνούν να είναι απολύτως συνειδητοποιημένοι για τούς λόγους που επιλέγουν το λειτούργημα αυτό.
    Ο κλειστός αριθμός των συμβολαιογράφων εξασφαλίζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το μη γίνεται κατάχρηση του αξιώματός τους και απάτες. Για το λόγο αυτόν είναι αδιανόητο θεσμικά σε μία ευνομούμενη κοινωνία να καταργηθεί. Τυχόν κατάργησή του όχι μόνο δε διασφαλίζει τις συναλλαγές αλλά είναι επικίνδυνη, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ο συμβολαιογράφος συντάσσει, εκτός από συμβόλαια, διαθήκες και πληρεξούσια.
    Για το λόγο αυτόν η απόφαση του Υπουργείου σας, αναφορικά με τον αριθμό των ασκούντων συμβολαιογραφία είναι απολύτως ορθή, σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Οδηγία Μπολκεστάιν, όπως ορθή είναι και η απόφαση για κλιμακούμενες αμοιβές

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:00 | Tonia Apostolou

    Όλοι αυτοί που μιλούν για τις υψηλές αμοιβές των συμβολαιογράφων είναι αυτοί οι οποίοι όταν αγοράζουν ένα διαμέρισμα στην πραγματικότητα καταβάλουν πολύ υψηλότερο τίμημα από αυτό που αναφέρεται στα συμβόλαια. Πολύ απλή απόδειξη το γεγονός ότι για ένα καινούργιο διαμέρισμα δηλώνουν στον συμβολαιογράφο (και κατ επέκταση στην εφορία) μία  αξία πχ 80.000,00 Ευρώ και λαμβάνουν δάνειο από Τράπεζα για την αγορά του διαμερίσματος και συμπληρωματικό-επισκευαστικό συνολικής αξίας 120.000,00 Ευρώ. Πως συμβαίνει λοιπόν για ένα ολοκαίνουργιο διαμέρισμα να λαμβάνουν επισκευαστικό δάνειο? Κατά συνέπεια πληρώνουν λιγότερο φόρο, κοινώς φοροδιαφεύγουν και μικρότερη αμοιβή σε δικηγόρους, συμβολαιογράφο και Υποθηκοφυλάκειο.Τι κάνετε γί αυτό κ. Υπουργέ?

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:34 | Χαράλαμπος Τσακνάκης

    Η ρύθμιση όπως διατυπώνεται για τους συμβολαιογράφους δεν συνιστά απελευθέρωση κατά κανένα τρόπο! Δεν αίρεται κανένας από τους ουσιαστικούς περιορισμούς! Επιπλέον, είναι άδικο για τις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που οι περιορισμοί άσκησης του επαγγέλματός τους θα καταργηθούν, αλλά, είναι κυρίως κατάφωρη αδικία για τα εκατομύρια μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν ήδη πληρώσει πολλά με τις περικοπές των εισοδημάτων τους και που θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν υπέρογκες εξασφαλισμένες από το κράτος αμοιβές για τις δουλειές τους με τα συμβολαιογραφικά και τα νομικά. Γιατί να υπάρχει αυτή η εξαίρεση; Γιατί να υπάρχουν αυτές οι εξωπραγματικές χρεώσεις για στοιχειώδεις και εν πολλοίς τυποποιημένες δουλειές;
    Το επιχείρημα περί δημόσιου λειτουργού είναι εντελώς ανυπόστατα. Αν είναι δημόσιο λειτούργημα, γιατί δεν γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι και να αμοίβονται ως τέτοιοι; έστω με κάποιο επίδομα ειδικής κατάρτισης, κλπ. Γιατί να μην είναι όπως, π.χ οι δικαστικοί; Εξ’ άλλου, το επάγγελμα αυτό στις σύγχρονες συνθήκες δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δημιουργικότητα. είναι εν πολλοίς τυποποιημένο. Σίγουρα, είναι πολύ λιγότερο απαιτητικό από εκείνο ενός δικαστικού.
    Θεωρώ επιτακτική ανάγκη για λόγους στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης να ισχύσουν και εδώ ακριβώς τα ίδια που πρέπει να ισχύσουν για όλα τα κλειστά και προστατευμένα από το κράτος επαγγέλματα: Κατάργηση κάθε είδους περιορισμού στην άσκηση του επαγγέλματος πλην αυτών που προσδιορίζονται από τα ελάχιστα απαιτούμενα που αφορούν τεχνική/επιστημονική κατάρτιση που πρέπει να έχει κάποιος για να το ασκήσει. Στην περίπτωση των συμβολαιογράφων οποιοσδήποτε δικηγόρος που έχει ειδική κατάρτιση στο θέμα θα πρέπει να μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα. Η μόνη «προστασία» που θα έχει θα προσδιορίζεται από την ίδια την κοινωνία, τους πελάτες των υπηρεσιών, και θα βασίζεται στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, την ανταγωνιστικότητα των τιμών που θα χρεώνει, το ήθος και την επαγγελματική αξιοπρέπεια. Καμία ειδική ρύθμιση!

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 15:16 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

    Κατ΄αρχάς συμφωνώ απόλυτα με την κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων.
    Ευτυχώς ήρθε η τροικα γιατί οι δικές μας κυβερνήσεις δεν θα τολμούσαν ποτέ να τα βάλουν με τις προνομιούχες τάξεις (μηχανικοί, δικηγόροι,συμφολαιογράφοι, φαρμακοποιοί).
    Μερικά ερωτήματα – προτάσεις:
    1. Γιατί θα πρέπει να με «προστατεύει» με νόμο ο δικηγόρος σε μία αγοροπωλησία? (η μαφία προτάσει το περίστροφο και ο δικηγόρος τον νόμο)
    2. Γιατί θα πρέπει να πληρώνω % αμοιβή στον συμβολαιογράφο και να τον κάνω έτσι συναίτερο στην περιουσία μου?
    3. Γιατί για την μεταβίβαση ακινήτων που είναι στο Κτηματολόγιο ο συμβολαιογράφος παίρνει τη ίδια αμοιβή με αύτά που δεν είναι?
    4. Γιατί στην αμοιβή όλων των παραπάνω συμπεριλαμβάνεται ποσό υπέρ των ταμείων τους? Οι πελάτες θα πρέπει να πληρώνουν τις εισφορές για την σύνταξή τους ή οι ίδιοι?
    5.Γιατί στην τιμή των φαρμάκων περιέχεται ποσό υπερ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ των φαρμακοπειών?
    Προτάσεις:
    Να καταργηθούν όλες ανεξαιρέτως οι κατώτατες αμοιβές καθώς επίσης και οι φόροι υπερ τρίτων. Όπως πετσοκόψατε εν μία νυκτί τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξήσατε τους έμμεσους φόρους κλπ ΧΩΡΙΣ να ρωτήσετε κανέναν, ΈΤΣΙ να κάνετε και με το άνοιγμα των κλειστών συντεχνιών. Τα περι φοροδιαφυγής, δημόσιας διαβούλευσης κλπ είναι εκ του πονηρού και το γνωρίζετε πολύ καλά. Φθάνει πιά οι κοροιδία απο πολιτεία και προνομιούχες τάξεις.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 15:20 | A.Σ. Εργολάβος Οικοδομών

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ…γι’ αυτό θα πείτε τίποτα αθώοι και αδικημένοι δικηγόροι???

    -για ένα εργολαβικό πλήρωσα στο συμβολαιογράφο 300 €
    -για τη σύσταση και τον κανονισμό στο συμβολαιογράφο 250 €

    συν. 550 €

    – πούλησα δύο σπίτια πλήρωσα στο δικηγόρο 3.000 €
    – για την άδεια πλήρωσα στο μηχανικό 24.000 €

    συν. 27.550 €

    Χρειάζεται να πω κάτι για τις αμοιβές των συμβολαιογράφων, ντράπηκα για τα λεφτά που πλήρωσα… άφησα πιο πολύ πουρμπουάρ για τα κορίτσια απ’ ότι στο συμβολαιογράφο…Και να τις αυξήσεις Γιώργο εγώ και οι συνάδελφοι μου δεν έχουμε πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι όταν πρέπει να πληρώσω 3.000 € στο δικηγόρο υποχρεωτικά χωρίς να μου προσφέρει τίποτα. Ξέρω πόσο πουλάω τι λεφτά έχω πάρει καπάρο τι έχω να πάρω μετρητά, από δάνειο δόσεις κλπ. τα γράφει το συμβόλαιο και με εξασφαλίζει ο συμβολαιογράφος. Δεν έχω ανάγκη από δικηγόρο μπορείτε να το καταλάβετε ναι ή όχι ? Θέλουν να κάνουν και συμβόλαια οι δικηγόροι αν κατάλαβα καλά. Μα εδώ παίρνουν ένα σωρό λεφτά και λένε για το σύλλογο… για το σχέδιο του συμβολαίου… Ποιόν κοροιδεύουν ? Έχω κάνει πολλά συμβόλαια και ξέρω λένε στο συμβολαιογράφο τυπώστε μας το σχέδιο… δηλ. ούτε αυτό δεν κάνουν και θέλουν να κάνουν και συμβόλαια. Ο αγοραστής άμα θέλει ας πάρει και δέκα δικηγόρους ίσως χρειάζεται. Ο εργολάβος δεν χρειάζεται τελεία και παύλα.-

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 15:04 | Γιαννης Κόνσουλας

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο δε θα ήθελα να εμπλακώ σε ειρωνικά σχόλια ώστε να προσβάλλω οποιονδήποτε άλλον ελεύθερο επαγγελματία (ο οποίος «πλήτεται» ή όχι από το νομοσχέδιο αυτό) ή να μειώσω το κύρος της δουλειάς του ή της επαγγελματικής του κατάρτισης.
    Το τελευταίο διάστημα οι συμβολαιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της κοινής γνώμης, φαντάζομαι λόγω της παραπληροφόρησης. Δυστυχώς τα ΜΜΕ έχουν καλλιεργήσει ένα τέτοιο κλίμα για να στραφεί μια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα ενάντια σε μια άλλη.
    Άσκησα δικηγορία και έδωσα εξετάσεις για να γίνω συμβολαιογράφος, πέτυχα στο διαγωνισμό και διορίστηκα σε μία άλλη πόλη, χωρίς να έχω καμία επαγγελματική ή οικογενειακή σχέση με την πόλη αυτή ή οποιαδήποτε σχέση με το επάγγλμα αυτό.Ούτε γονείς συμβολαιογράφους είχα ούτε κάποιο αρχείο πήρα.Δε μου έθεσε κανένας οποιονδήποτε περιορισμό και δε βρήκα τίποτα έτοιμο.
    Πιστεύω ότι όποιος θελήσει να γίνει συμβολαιογράφος μπορεί να γίνει.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:43 | Σοφία

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Αγαπητοί Φίλοι,
    εργάζομαι ως συμβολαιογράφος για τρία χρόνια και θέλησα να καταθέσω και εγώ την άποψή μου απαντώντας στα επιχειρήματα που προβλήθηκαν ως τώρα στην παρούσα ιστοσελίδα ένα προς ένα.
    1) Επιχείρημα χρήστη Χρήστου: » Γιατί πχ είμαι υποχρεωμένος από την πολιτεία να πηγαίνω σε συμβολαιογράφο και όχι σε ένα δικηγόρο για μια μεταβίβαση;»
    Απάντηση : Γιατί αγαπητέ Χρήστο άνοιγμα δεν σημαίνει ισοπέδωση. Ο κάθε επιστήμονας έχει την ειδικότητά του. Ο ωτορινολαρυγγολόγος μελετά τα αυτιά, ο οφθαλμίατρος τα μάτια. Όπως και οι συμβολαιογράφοι, που σπούδασαν και αυτοί Νομική δεν μπορούν να παραστούν στα δικαστήρια, έτσι και οι δικηγόροι δεν μπορούν να είναι δικαστές, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, διπλωμάτες, στρατονόμοι, εισαγγελείς, εργαζόμενοι στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους , στη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, εφοριακοί, κλπ. Όλα τα ανωτέρω είναι επαγγέλματα που μπορεί να κάνει κάποιος τελειώνοντας τη Νομική και συμμετέχοντας σε εξετάσεις, αν θελήσει.
    2) Χρήστης Νάντια «Είναι απαράδεκτο σε επαρχιακή πόλη που μένω, να υπάρχουν 800 δικηγόροι (που πολλοί από αυτούς δε βγάζουν ούτε τα έξοδα τους) και να υπάρχουν 20 συμβολαιογράφοι!! Ποιό δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί αυτό? Μήπως έχουν τις παραπάνω γνώσεις? Εξάλλου λόγω φόρτου εργασίας συνήθως τα συμβόλαια συντάσσονται από τους γραμματείς τους.»
    Απάντηση : Αγαπητή Νάντια, η δικηγορική ύλη είναι πολύ μεγαλύτερη από τη συμβολαιογραφική. Ο δικηγόρος έχει τη δυνατότητα να βγάλει χρήματα από πλειάδα υποθέσεων ποινικού, αστικού,φορολογικού, διοικητικού, εργατικού δικαίου, δικαίου καταστάσεων αλλοδαπών κλπ, να έχει νομικές συμβουλές σε εταιρίες, να διδάσκει νομικά μαθήματα σε φροντιστήρια, να κάνει μεταφράσεις, κλπ. Υποθέτω ότι στην πόλη σας οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι υποθηκοφύλακες, οι εφοριακοί, οι δικαστικοί επιμελητές, οι δικηγόροι που έχουν εξειδικεύσει την εργασία τους ως ποινικολόγοι, δημοσιολόγοι, μεταφραστές, κλπ είναι και αυτοί περιορισμένοι στον αριθμό,όπως οι συμβολαιογράφοι, αυτό είναι συνέπεια της εξειδίκευσης. Αναφορικά με το αν έχουν οι συμβολαιογράφοι γνώσεις, απαντώ ως εξής: Πέραν του ότι δομικάστηκαν με εξετάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπως οι δικαστές, σε αντίθεση με άλλους δημόσιους λειτουργούς (εφοριακούς, υποθηκοφύλακες, διπλωμάτες, δικαστές, κλπ), δοκιμάζονται κάθε μέρα από τους πελάτεσ τους, που έχουν το ελέυθερο να ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ αν δεν μείνουν ευχαριστημένοι. Άν δεν ελέγχουν με τυπικότητα και προσήλωση στο νόμο (που αλλάζει κάθε μήνα με την αποστολή πολυάριθμων εγκυκλίων) τα συμβόλαια, υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας του συμβολαίου ή πειθαρχικής ποινής του συμβολαιογράφου. Δεν επαφίενται, λοιπόν στους γραμματείς, οι οποίοι είναι συνεργάτες υψηλά αμοιβόμενοι, άλλο δηλαδή ένα σημαντικό έξοδο για τη συντήρηση ενός συμβολαιογραφείου. Άλλωστε γραμματείς έχουν και οι δικηγόροι, τοπογράφοι, μηχανικοί, γιατροί κλπ και μάλιστα με χαμηλότερες αμοιβές.
    3)Αναφορικά με το θέμα των αναλογικών αμοιβών. Χαιρετίζω το νομοσχέδιο για τις κλιμακούμενες αμοιβές στα πολύ μεγάλης αξίας συμβόλαια. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία νομική επεξεργασία π.χ. που να μπορεί να αποτιμηθεί 30.000 Ευρω. Όμως και μη προστατευόμενα από το κράτος επαγγέλματα παίρνουν ποσοστά, όπως οι μεσίτες (2%), οι εργατικολόγοι δικηγόροι (ποσοστό επί της εργατικής αποζημίωσης), οι πολιτικοί μηχανικοί (ποσοστό επί των υλικών), κλπ Αναφέρθηκε ανωτέρω ότι οι συμβολαιογράφοι «δεν έχουν έχουν καμιά διαφορά με τον τσαγγάρη πέραν του ότι σπούδασαν» και ότι πρέπει να επιτευχθεί η καλύτερη αναλογία τιμής με ποιότητα. Οι συμβολαιογράφοι και οι λοιποί επιστήμονες ανήκουμε στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, παρέχουμε ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, δεν παράγουμε εμπορεύματα, ώστε να μπορούμε να τα κατασκευάζουμε στην Κίνα για φθηνότερα. Και οι οδοντίατροι για ένα σφράγισμα περίπου τα ίδια πάιρνουν όλοι, και οι ποινικολόγοι (πλην κάποιων βεντετών) για μία αίτηση αποφυλάκισης έχουν την ίδια ταρίφα, μία πολιτογράφηση αλλοδαπού χρεώνεται μινιμουμ 1000 ευρω, κλπ. Και συνήθως όσο αυξάνεται η ποιότητα και των υπηρεσιών και των εμπορευμάτων αυξάνεται και η τιμή, π.χ. ακόμη και στο ικεα τα ξύλινα ποιοτικά έπιπλα έχουν υψηλές τιμές, η φορμάικα είναι φτηνή. Ο συμβολαιογράφος είναι ανταγωνιστικός ως προς την ποιότητα, αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή ο πελάτης να τον απορρίψει, ενώ η σταθερότητα του ποσοστού στα χαμηλής και μέτριας αξίας συμβόλαια είναι μία ακόμη εγγύηση ποιότητας για να μήν προσφέρονται υπηρεσίες «τύπου φορμάικα» από έναν οιονεί δικαστικό λειτουργό. Επίσης συγκριτικά με τις δικηγορικές αμοιβές, ο συμβολαιογράφος ουδέποτε μπόρεσε, όπως ο δικηγόρος, να φοροδιαφύγει, αφού η αμοιβή του αναγράφεται στο συμβόλαιο ως 1% επί του τιμήματος.
    4) Αναφορικά με το μέτρο των αμοιβαίων μεταθέσεων μεταξύ συγγενών. Υπάρχει πλειάδα μέτρων αντίστοιχων: Τα παιδιά των στρατιωτικών έχουν επιπλέον μόρια για εισαγωγή στις τράπεζες, οι πολύτεκνες δασκάλες μετατίθεναι στην πόλη τους, οι παντρεμένοι δημόσιοι υπάλληλοι συνυπηρετούν στην ίδια πόλη, τα αδέρφια σπουδάζουν κατόπιν μεταγραφής στο ίδιο πανεπιστήμιο κι ασ πέτυχαν αλλού στις πανελλήνιες, κλπ. Κατ’ αρχήν ΟΛΟΙ οι νέοι συμβολαιογράφοι που πετυχαίνουν στις εξετάσεις λαμβάνουν ΑΡΧΕΙΟ παλαιότερου που συνταξιοδοτήθηκε, ενώ όσοι πετύχουν σε επιλεγμένα μικρά μέρη διορίζονται και ως υποθηκοφύλακες. Η αμοιβαία μετάθεση, που εφαρμόζεται κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη προυποθέτει εισαγωγή στις εξετάσεις σε άλλο μέρος της Ελλάδος, οι θέσεις επ’ ουδενί δεν είναι κληρονομικές. Για να πετύχει π.χ. ένας Θεσσαλονικιός στη Νάξο πριν προβεί στην αμοιβαία πρέπει να υπερκεράσει στη βαθμολογία τους Ναξιώτες και άλλους συνυποψηφίους, οι οποίοι μπορεί να είναι εξίσου διαβασμένοι. Άλλωστε πλλά μέρη της επαρχίας μπορεί να είναι και πιο προσοδοφόρα από τις μεγάλες πόλεις λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού και της ευκολίας κοινωνικοποίησης. Ας υποθέσουμε ότι ο Θεσσαλονικιός περνάει στη Νάξο έχοντας υπερκεράσει στη βαθμολογία δέκα Ναξιώτες με ποσοστό 79/100, ενώ η βάση για Θεσσαλονίκη είναι 83% και μετατίθεται αμοιβαία με τον πατέρα του, ο οποίος πηγαίνει Νάξο και συνταξιοδοτείται ΠΡΟΩΡΑ για χάρη του γιου του. Πρώτον ο μετατεθείς στη Θεσ/νικη συνάδελφος δεν παίρνει τη θέση άλλων υποψηφίων στη Θεσ/νίκη που δεν έχουν πατέρα συμβολαιογράφο, γιατί ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ καν Θεσ/νίκη εξετάσεις, στις 5 θέσεις που άνοιξαν στη Θεσ/νίκη πέρασαν υποψήφιοι που δεν είχαν γονέα συμβολαιογράφο. Ό πατέρας του βγήκε στη σύντακη στα 60 πρόωρα, ενώ το όριο είναι 70, άρα άνοιξε μια θέση μόνο για το γιό του, ειδάλλως θα συνέχιζε να εργάζεται. Και δεδομένου ότι συνταξιοδοτήθηκε, η θέση της Νάξου είναι κενή, άρα όποιος είναι ικανός να γράψει επιτυχώς, με υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις μπορεί να την καταλάβει. Αρα τα τέκνα των συμβολαιογράφων παίρνουν, για διαφορά λίγων μορίων, αφού έχουν ήδη πετύχει στην επαρχία υπερκεράζοντας άλλους συνυποψηφίους, θέσεις στην ουσία ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ, οι οποίες δε θα άνοιγαν, αγού οι γονείς τους δε θα συνταξιοδοτούνταν ΠΡΟΩΡΑ υπό άλλες συνθήκες. Τέλος το ότι βγαίνουν κάθε χρόνο 5 θέσεις στη Θεσσαλονίκη και 15 στην Αθήνα δε θεωρώ ότι είναι λίγο. Στο διπλωματικό σώμα έχουν να διεξαχθούν εξετάσεις 3 έτη, και οι θέσει είναι 10-15. Το ίδιο και στον κλάδο νομικών συμβούλων, εμπειρογνωμόνων, κλπ του ΥΠΕΞ. Η ΕΥΠ πόσα άτομα προσλαμβάνει; Το τμήμα μεταφραστών του ΥΠΕΞ; Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;
    5) Τέλος, αναφορικά με την κατάρτιση των συμβολαιογράφων και τα υποδείγματα στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε. Δεν κάνουμε αντιγραφή επικόλληση τα υποδείγματα. Η συμβολαιογραφική ύλη είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και χριάζονται πολλοί συνδυασμοί αστικού δικαίου (κληρονομικό, οικογενειακό, ενοχικό, εμπράγματο),πολιτικής δικονομίας, εμπορικού δικαίου, φορολογικού δικαίου, δασικού και πολεοδομικού δικαίου, κλπ. Η γράφουσα έχω αναλάβει τη σύνταξη συγγράμματος συμβολαιογραφικού δικαίου και είναι ένα πόνημα που ενημερώνεται κάθε μέρα, εξαιτίας των αλλαγών στη νομοθεσία . Τα υποδείγματα απλά ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΟΥΝ έναν ΤΥΠΟ συμβολαίου, ο οποίος πρέπει να παραμένει αναλλοίωτος για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των συμβάσεων, όπως ΤΥΠΙΚΗ είναι και η δικονομία, η διαδικασία μίας δίκης. Μάλιστα έχω συλλογή από συμβόλαια χωρών του εξωτερικού (Βαλκάνια, Ευρώπη, Αφρική, Καναδά) που μου έχουν αποστείλει συνάδελφοι και ο τύποσ των βασικών πράξεων είναι ίδιος σε παγκόσμιο επίπεδο. Νομίζω όμβς ότι όλα τα επαγγέλματα έχουν μία τελετουργία, ούτε οι γυναικολόγοι κάνουν αντιγραφή επικόλληση το πώς γεννιούνται τα μωρά, έτσι είναι το ανθρώπινο σώμα. Αν όμως κάποιος μπορεί να γεννήσει και μόνος του, καταργήστε το επάγγελμα. Άλλωστε να ζούσαμε σε μια πρωτόγονη ιστορική περίοδο στη ζούγκλα, κανένα επάγγελμα δε θα χρειαζόταν στον παράδεισο.
    Ευχαριστώ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:51 | Αναστασία Δρανδάκη

    Επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, η απλούστευση.
    Πόσο πρόχειρα και άκριτα κάποιοι- προφανώς απογητευμένοι αποτυχόντες στις εξετάσεις των συμβολαιογράφων- δημοσιοποιούν τις αβάσιμες και απερίσκεπτες απόψεις τους.
    Τίποτε δεν έχουν ακούσει για την Οδηγία Μπόλκεσταιν;
    Δε γνωρίζουν ότι ούτε ένα ευρώ φοροδιαφυγή, είναι δυνατή στους συμβολαιογράφους;
    Είναι αμελητέα γι’ αυτούς ,η εισροή στα Ταμεία του Κράτους σημαντικών ποσών από τη φορολογία των συμβολαιογράφων;
    Ολοι οι αντιδρούντες στο νομοσχέδιο προφανώς αγνοούν ότι ο μέσος Ελληνας συμβολαιογράφος ζει και εργάζεται, σε μικρές επαρχιακές πόλεις και αγροτικές περιοχές, αμειβόμενος σε χαμηλές αξίες, πολύ πιο κάτω από τις πραγματικές, για τις ελάχιστες αναλογικές πράξεις που συντάσσει, εκτελώντας παράλληλα τεράστιο κοινωνικό έργο στις πολλές φορές «ακριτικές» περιοχές, που λειτουργεί.
    Οσο για τις όποιες αστοχίες του Κώδικα,όπως η ευνοϊκή αντιμετώπιση των συγγενών, μπορούν με τροποποίησή του να θεραπευτούν.
    Ας μην καταδικάζουμε λοιπόν, έναν από τους λίγους θεσμούς, που ακόμα λειτουργούν στη χώρα μας, αξιόπιστα. Ας έχουμε την τόλμη να επικροτήσουμε μια σωστή και προς όφελος του Κράτους και των δημοσιονομικών του, αλλά και των συναλλαγών των πολιτών, νομοθετική ρύθμιση.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 10:18 | Χρήστος

    Συγνώμη αλλά εγώ προσωπικά δεν βλέπω πουθενά άνοιγμα του επαγγέλματος παρά μόνο επαναδιατύπωση του τρόπου καθορισμού των αμοιβών.
    Παράλληλα για άλλη μια φορά η φορολόγηση (πχ διανομή κερδών)στο απυρόβλητο.
    Το μόνο που θα καταφέρει το παρόν νομοσχέδιο σε συνάρτηση με τον αριθμό των υφιστάμενων συμβολαιογράφων θα είναι η δημιουργία άτυπων καρτέλ στις τοπικές κοινωνίες.

    ΥΓ

    Γιατί πχ είμαι υποχρεωμένος από την πολιτεία να πηγαίνω σε συμβολαιογράφο και όχι σε ένα δικηγόρο για μια μεταβίβαση όταν υποτίθεται ότι πληρώνω σε ετήσια βάση το κτηματολόγιο;

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 10:44 | Μηχανικός

    Συμφωνώ απολύτως με τον DP αυτή είναι η λύση.

    Πείτε μας κύριε Υπουργέ στη Γερμανία ή τη Γαλλία έχει δικηγόρους στη δωρεά ??
    Πόσο στοιχίζουν εκεί τα συμβολαιογραφικά ??
    Πόσο στοιχίζει εκεί το υποθηκοφυλάκειο ?? (και πείτε μας τα λεφτά από το υποφυκοφυλάκειο ποιός τα παίρνει ??)

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 10:27 | Μηχανικός

    Είμαι μηχανικός και μπαίνω στον πειρασμό της διαβούλευσης κατόπιν των διαφόρων σχολίων που διάβασα. Πρόσφατα έκανα ένα συμβολαίο δωρεάς προς τη σύζυγο μου. Πλήρωσα 1370 € στο συμβολαιογράφο, 1300 € στους δικηγόρους, 780 € στο ταμείο (τους) νομικών και 870 € στο υποθηκοφυλακείο. Συνολικά δηλ. 4350 €. Ο μοναδικός που δούλεψε για την υπόθεση μου ήταν ο συμβολαιογράφος, χαλάλι τα λεφτά που πήρε και όπως μου εξήγησε και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω γιατί τον εμπιστεύομαι απολύτα, η καθαρή του αμοιβή θα ήταν γύρω στα 600 €. Για τους «τουρίστες» δικηγόρους γιατί τόσα λεφτά χαβαλέ ?? Δεν ντρέπονται καθόλου ?? Στη γυναίκα μου το έγραψα τι να μας πουν δηλ. οι δικηγόροι ?? Μας τα εξήγησε όλα ο συμβολαιογράφος. Αισθάνονται και αδικημένοι…χωρίς ντροπή…δεν έκαναν τίποτα απολύτως… μόνο το μποϊ τους μας έδειξαν και πήραν για πλάκα ένα τσουβάλι λεφτά. Για το ταμείο νομικών εγώ θα πληρώνω τις συντάξεις τους ?? Στο υποθηκοφυλακείο άλλη κλοπή… για να κάνουν μια αλλαγή στις μερίδες … για να γράψουν δύο σειρές δηλ. και να αρχειοθετήσουν το συμβολαίο μου, άλλο ένα τσουβάλι λεφτά… γιατί κύριε Υπουργέ όλα αυτά ?? Γιατί ?? Πρόταση 1ον) να καταργηθούν οι δικηγόροι στα συμβόλαια δωρεάς. Ο συμβολαιογράφος φτάνει και περισσεύει. 2ον) Η μεταγραφή να γίνεται μέσω ιντερνετ από το συμβολαιογράφο και για την αρχειοθέτηση του συμβολαίου στο υποφυκοφυλακείο τιμή 50 € και πολλά είπα. Για όλα αυτά τσιμουδιά δεν βγάλανε οι δικηγόροι και τα υπόλοιπα «παπαγαλάκια»

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 10:54 | Αγγελου Τριανταφυλλος

    Δεν διάβασα πουθενά για υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές.
    Αν κάνω λάθος να με συγχωρήσετε.
    Γνωρίζω δικαστικό επιμελητή που κερδίζει 30.000€ τον μήνα.
    Κάνει επιδόσεις σ’ αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους έχοντας καθορισμένη αμοιβή για κάθε επίδοση. Πως σας φαίνεται;
    Ο υποθηκοφύλακας αμείβεται με ποσοστό επί της αξίας του συμβολαίου.
    Μήπως μπορώ να πάω στο διπλανό …κατάστημα για να διαπραγματευτώ την τιμή;
    Δεν θα γινόταν η ίδια δουλειά αν ήταν δημόσιος υπάλληλος και όλα τα έσοδα να πήγαιναν στο δημόσιο;

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 09:41 | ΕΛΕΝΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ. ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ. ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑΤΙ;;;;;;;

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 02:26 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Ακόμη και τώρα φαίνεται πως οι πολιτικοί δε μπορούν να προδώσουν τις παλιές τους συμμαχίες! Το Σύστημα αντιστέκεται! Μη νομίζετε ότι δεν είναι ορατές οι υπαναχωρήσεις που πάτε να κάνετε..(φυσικά δεν εννοούμε αυτές που αποτρέπουν την ανάπτυξη μονοπωλίων)

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:57 | Ανώνυμος

    Ορθός ο χαρακτηρισμός του συμβολαιογράφου ως δημόσιου λειτουργού. Γιατί όμως αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί σε ένα νομό να είναι δέκα και όχι εκατόν δέκα, ή διακόσιοι δέκα, τι και ποιόν εξυπηρετεί η με το σταγονόμετρο αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων; Και αν όντως είναι έτσι (δημόσιοι λειτουργοί) γιατί να μην αμείβονται ως δημόσιοι λειτουργοί και να αμείβονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες;
    Εδώ και αν χρειάζεται απελευθέρωση.
    Το ίδιο φυσικά ισχύει και με τους φαρμακοποιούς, τους φορτηγατζήδες κλπ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:24 | Δημήτρης Σπυριδακης

    Δεν κατάλαβα, η διατύπωση των αλλαγών που υποτίθεται ότι ανοίγουν το επάγγελμα, πως ακριβως θα το κάνουν; Το μόνο που λέει είναι ότι θα μειωθεί το ποσοστό της αμοιβής όσο αυξάνεται το ποσό της συναλλαγής.
    Τολμώ να πω ότι κατά την άποψή μου, ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ. Θέλεις ένα συμβόλαιο; πήγαινε σε ένα οποιοδήποτε δικηγόρο και κάντο. Ουτως ή άλλως, απλή αναπαραγωγή κάνουν από υποδείγματα που έχουν στους υπολογιστές τους. Αν θέλεις να διασφαλίζεται η ασφάλεια των συναλλαγών και τα συμφέροντα του κράτους (πχ να είναι φορολογικά ενήμεροι οι συμβαλλόμενοι), βάλε δημοσίους υπαλλήλους στα κτηματογραφικά γραφεία και στα υποθηκοφυλακεία να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους. Είναι δυνατόν για ένα πληρεξούσιο να πρέπει να πάμε σε συμβολαιογράφο; Γιατί δεν πάμε σε ένα ΚΕΠ να μας έρθει και τζάμπα;
    Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΗΜΙΜΕΤΡΑ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:13 | ΑΔ

    Εχω μια μεγάλη ΑΠΟΡΙΑ.

    Γιατί κανένας δεν έχει θίξει το γεγονός ότι οι δικηγορικές και συμβολαιογραφικές εταιρίες δεν έχουν υπαχθεί στην φορολόγηση των διανεμητέων κερδών, όπως οι άλλες εταιρίες.

    Πρόκειται για τεράστιο ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

    Οι εταιρίες αυτές. ου δεν είναι τίποτε άλλο από πατέντες για μεγαλοσχήμονες, ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ.

    Πρόκειται για πρωτοφανή εύνοια στους μεγαλοδικηγόρους και μεγαλοσυμβολαιογράφους, που δυο-δυο κάνουν εταιρίες και πληρώνουν φόρο 20% και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Τα κέρδη τα παίρνουν «φορολογημένα» ΧΩΡΙΣ να μπαίνουν ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ του ατομικου τους εισοδήματος και χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΦΟΡΟ (διανομής κερδών κλπ).

    Και κανένας δεν έχει πει τίποτε για αυτό, όλοι «κάνουν την πάπια».

    Θα έπρεπε να βγει ο κόσμος στους δρόμους να φωνάζει.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:57 | DP

    Κύριε Υπουργέ,

    Eπειδή δεν είμαστε πανεπιστήμονες και παντογνώστες, ώστε να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της άσκησης των διαφόρων επαγγελμάτων, αλλά επειδή όλοι μας θέλουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Ελληνικό Κράτος και για να τελειώνουμε πια με το σίριαλ των κλειστών επαγγελμάτων πράξτε το ακόλουθο :
    Aντιγράψτε τη νομοθεσία των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρούνται και είναι κατά τεκμήριο ευνομούμενες. Είναι πολύ απλό.

    Ερωτάσθε γιατί δεν «ξεσκονίζετε» και δεν αντιγράφετε τη σχετική νομοθεσία της Γερμανίας ή της Γαλλίας κ.λπ. ;;; Δηλαδή οι Έλληνες συμβολαιογράφοι είναι πιο έξυπνοι από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους ;;;

    Όλα τα υπόλοιπα είναι ανατολίτικα παζάρια και συζητήσεις για το καφενείο.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:30 | άμισθη δημόσια λειτουργός

    Κύριοι,

    δεν αντιλαμβάνομαι σε τι ακριβώς συνίσταται η προτεινόμενη απελευθέρωση του κλάδου των υπηρεσιών των συμβολαιογράφων. Ποιες στρεβλώσεις αντιμετωπίζονται με τη θέσπιση αναλογικά υπολογιζόμενων αμοιβών; Γιατί «αναλογικά»; Που ακριβώς στο Σύνταγμα αναφέρεται ότι θα πρέπει ο συμβολαιογράφος να παίρνει μερίδιο των συναλλαγών ;

    Μιμηθείτε παρακαλώ το καθόλα ασφαλές των συναλλαγών που εγγυάται η παρακολούθηση των συμβάσεων είτε από έμμισθους δημόσιους λειτουργούς (αναθέστε δηλαδή τις σχετικές αρμοδιότητες σε υποθηκοφύλακες/συμβολαιογράφους και αμοίψτε τους , αν το κρίνετε σκόπιμο συνταγματικά, με τις αμοιβές που προβλέπονται και για τους δικαστικούς λειτουργούς) είτε απολούστερα από δικηγόρους ή ακόμη και μεσίτες ακινήτων εκεί που λειτουργεί σοβαρή κτηματογράφηση ( Σουηδία, Μ.Βρετανία, Ολλανδία) ,

    Αφαιρέστε τους «εύκολες» αρμοδιότητες και αναθέστε τες στους δύσμοιρους υπαλλήλους του ΚΕΠ. Εκεί που θα διεκπεραιώνουν ως Υπηρεσίες μίας στάσης τις διαδικασίες για τη σύσταση ΟΕ , θα διεκπεραιώνουν και τις διαδικασίες για τις ΕΠΕ και τις ΑΕ. Ούτως ή άλλως και οι συμβολαιογράφοι με υποδείγματα λειτουργούν ( τα οποία τους χορηγούν λογιστές και δικηγόροι που δεν διστάζουν να ξοδέψουν 60 ευρώ για ένα εγχειρίδιο σχετικό) Έτσι θα μειωθεί και το κόστος για τον επιχειρηματία που ΔΕΝ επιθυμεί να δώσει 2, 3 ή 4 χιλιάδες ευρώ για ένα πανομοιότυπο καταστατικό με αυτό του προηγουμένου πελάτη.
    Το ίδιο να γίνει και για τα πληρεξούσια-φασόν, τις δημόσιες διαθήκες και τα καταστατικά για ιδρύματα.
    Ή δώστε την αρμοδιότητα σε δικηγόρους, διότι να ανοίξει καμιά θέση συμβολαιογράφου , απίθανο το βλέπω…

    Επίσης επχείρημα ότι το «λειτούργημα» υπάρχει και λειτουργεί με ανάλογες ρυθμίσεις σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία είναι αστείο. Στην Έλλάδα εγινε αναπαραγωγή ενός συστήματος συντεχνιακής εκμετάλλευσης των πτωχών αγραμμάτων με ρίζες βαθειά στο Μεσαίωνα, το οποίο στην εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας καιρός είναι να καταργηθεί σιγά σιγά. Και αυτό είναι άποψη που συμμερίζονται επαγγελματίες και στην Γαλλία, και στη Γερμανία και στην Ιταλία.

    Και δωστε και στη δημοσιότητα τις επαγγελματικές ιδιότητες των συζύγων, τέκνων βουλευτών και μελών κυβερνήσεων , νυν και πάλαι, μήπως και αντιληφθούμε εμείς οι πληβείοι την επιχειρηματολογία σας και τα κίνητρα πίσω από την πρόταση σχετικά με τους συμβολαιογράφους.

    Ελπίζω ο κύριος Τομσεν να αντιληφθεί το αστείο της προτεινόμενης ρύθμισης και να καγχάσει – ει δυνατόν ενώπιων τηλεοπτικών συνεργείων

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:00 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΤΟ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 19Ο ΑΙΩΝΑ ΜΟΝΙΟ ΘΥΜΗΔΙΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ. ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΛΗΡΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ (ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ).

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:16 | Panos

    Το θέμα είναι πραγματικά αστείο και ελπίζω το ΔΝΤ να καταλάβει τι πάτε να κάνετε.
    Το πρόσχημα του δημοσίου λειτουργού αφήνει μία μερίδα στην ουσία ελευθέρων επαγγελματιών να πλουτίζει ασύστολα την ίδια στιγμή που κόβετε από χαμηλοσυνταξιουχους και ωρομίσθιους των ΤΕΙ!
    Εαν θέλετε να διασφαλίσετε την «ασφάλεια» των συναλλαγών πολύ απλά αυστηροποιηστε τις σχετικέ με τις συναλλαγές αυτές ποινές και κάντε τους δημόσιους υπαλλήλους με μισθούς δικαστικών αφου κόπτονται για το δημόσιο λειτούργημα τους.
    Οχι δεν υπάρχει άλλη πρόταση …πλήρες άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων και μην μας κοροιδεύετε!!

    Με τιμή

    Υ.Σ Φαντάζομαι πως γνωρίζετε ότι ακόμα και τις ελάχιστες θέσεις που βγάζουν οι κατα νομό σύλλογοι τους τις βγάζουν σε χωριά με ελάχιστο πληθυσμό και κρατούν κλειστές τις θέσεις στις πόλεις που είναι τα πολλά λεφτα!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:12 | KB

    Η σωστή διατύπωση του άρθρου 4 είναι η εξής: «Το άρθρο 40 του ν.2830/2000 καταργείται.»

    Συμφωνώ απόλυτα!!!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:37 | «ΜΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ»

    Συγχαρητήρια κε Υπουργέ για την προσπάθειά σας. Όπως επεσήμανε και προηγουμένως η ΝΑΝΤΙΑ η σύγκρουση σας με τα συντεχνιακά συμφέροντα πρέπει να ήταν και θα είναι μεγάλη, αλλά είναι πράγματι μια ευκαιρία για εσάς προσωπικά και για την Κυβέρνηση να δείξετε επιτέλους ότι δεν είναι σε κανενός επαγγελματικού κλάδου και συντεχνίας το χέρι το μέλλον αυτού του λαού.
    Όπως επεσήμανε ο ΑΡΠΑΞ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ, είτε λόγω της υποχρέωσης που αναλάβατε προς τους Δανειστές μας , να ανοίξετε χωρίς περιορισμούς ΟΛΑ τα «κλειστά» επαγγέλματα, είτε λόγω δική σας βούλησης ως Κυβέρνηση, το αποτέλεσμα (λέω εγώ) είναι αυτό που τελικά πάντοτε μετράει, για τον νέο εργαζόμενο, για τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
    Στην συγκεκριμένη δε περίπτωση και με το παρόν προς διαβούλευση προσχέδιο νόμου , το αποτέλεσμα δείχνει, δυστυχώς, ότι κάτι πήγατε να τολμήσατε αλλά το αφήσατε στη μέση…
    Και καλά ως προς τους Δικηγόρους και τους Φαρμακοποιούς…. Αλλά ως προς τους Συμβολαιογράφους;; Που είναι η άρση του περιορισμού ως προς τον κλειστό αριθμό τους;; Που είναι η υλοποίηση της δεσμεύσεως σας ως προς την άρση των υπολοίπων περιορισμών (γεωγραφικών και διαφήμισης), που είχατε δεσμευτεί ως Κυβέρνηση να προβείτε…
    Θέλω να αναφερθώ στο συγκεκριμένο επάγγελμα του συμβολαιογράφου, που καλώς υπάρχει και καλά και άγια τα όσα λέγονται περί συνεισφοράς των Συμβολαιογράφων στην ασφάλεια των συναλλαγών και στα δημόσια έσοδα, αλλά δεν είναι, όπως όλοι γνωρίζουν, ή τουλάχιστον όπως γνωρίζουν όλοι οι νομικοί κύκλοι, ένα επάγγελμα, που έχει λόγο να παραμένει «κλειστό» και για κανέναν λόγο.
    Εξάλλου για το ότι κανένα επάγγελμα δεν έχει λόγο να παραμένει πλέον «κλειστό» και για κανένα λόγο, σε αυτό συμφωνούν όλοι.
    Επιθυμώ λοιπόν, να επιστήσω την προσοχή σας στο εξής: Ήδη επισημάνθηκε από τη ΝΑΝΤΙΑ ότι: «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χιλιάδες δικηγόροι (που πολλοί από αυτούς δε βγάζουν ούτε τα έξοδα τους) και να υπάρχουν ελάχιστοι συμβολαιογράφοι, που δεν είναι τίποτε άλλο στην πραγματικότητα από δικηγόροι με εξειδίκευση, και την οποία αποκτούν μετά από χρόνια εργασίας, στον συγκεκριμένο τομέα!!
    Ποιό δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί αυτό;;;
    Δεν έχουν παραπάνω γνώσεις από έναν οποιοδήποτε δικηγόρο, όταν «πρωτοεισέρχονται» στο επάγγελμα… Το μόνο που έχουν κάνει οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένης και της γράφουσας, είναι να έχουν διαβάσει, για να δώσουν τις περιβόητες εξετάσεις των Συμβολαιογράφων… Δε διαθέτουν ΚΑΜΙΑ πραγματική επαγγελματική εμπειρία, εκτός και εάν είχαν προηγουμένως εργαστεί σε συμβολαιογραφείο για απόκτηση εμπειρίας 1-2 χρόνια, όπως και εγώ…. μαζί με άλλες και άλλους υπαλλήλους/βοηθούς συμβολαιογράφου οι περισσότεροι από αυτούς, απόφοιτοι Λυκείου και Σχολών Γραμματειακής Υποστήριξης, που φτάσαμε τελικά σε 1-2 χρόνια να βγάζουμε όλη τη δουλειά του Συμβολαιογράφου, ο δε Συμβολαιογράφος να αμείβεται αδρά, χωρίς να κάνει τίποτα παρά μόνο να υπογράφει. Όπως σωστά παρατηρεί η ΝΑΝΤΙΑ: « Μοιράζονται (ως κλάδος) επομένως μία «πίτα» ατελείωτη με προκαθορισμένες υψηλές αμοιβές, κάνοντας τι ακριβώς;;; Χρησιμοποιώντας ένα συμβολαιογραφικό πρόγραμμα στον υπολογιστή και copy paste»;;;; Στην πραγματικότητα, οι νέοι συμβολαιογράφοι μαθαίνουν συνήθως, όπως λέμε στις πλάτες των πελατών τους… ισχύει όμως τόσο για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα, όσο και για τους παλαιούς συμβολαιογράφους, τους έχοντες εμπειρία, το ίδιο σύστημα υψηλών αμοιβών, προστασίας και σίγουρης πελατείας και μονιμότητας.
    Κε Υπουργέ εν ολίγοις είναι καιρός να υλοποιήσετε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τα όσα, όχι παράλογα, ούτε άδικα έχετε ήδη δεσμευτεί να υλοποιήσετε μέσω του έργου της Κυβερνήσεως, αντίθετα είναι πολύ λογικά και επιβεβλημένα από τα «σημεία των καιρών».
    «Σημεία» , που δεν πρέπει να αγνοηθούν (όπως πάντα γινόταν στο παρελθόν), προς όφελος των όλων των νέων εργαζομένων, επαγγελματιών και επιστημόνων, για το μέλλον αυτού του τόπου.
    Όχι άλλες μεσοβέζικες λύσεις, όχι άλλα χατίρια σε συντεχνίες και μικροσυμφέροντα. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.
    Ευχαριστώ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:02 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Οι συμβολαιογραφοι εχουν καταχωρηση στο κομπιουτερ τους και αντιγραφουν. Φυσικα διαβαζουν την καθε περιπτωση αλλα δεν βρισκομαστε χρονια πριν που επρεπε να καθαρογραψουν ή να δακτυλογραφησουν. Επεμβαινουν σε ετοιμα κειμενα.

    Να καταργηθει τελειως το πλαφον της αμοιβης και μαλιστα δεν μπορουν να ισχυουν ουτε ποσοστα επι της αξιας γιατι ειναι αδικο. Ιδιο χρονο θα κανουν για ενα ακινητο που στοιχιζει 1.000.000 και για ενα αλλο που στοιχιζει 50.000. Θα πρεπει ισως να πληρωνονται με την σελιδα. Ενα ειδος φωτοαντιγραφου ειναι η εργασια τους πλεον.

  • Το άρθρο 92 παρ. 4 του Συντάγματος αναφέρει ότι : “ Οι συμβολαιογράφοι και οι άμισθοι φύλακες υποθηκών και μεταγραφών είναι μόνιμοι εφόσον υπάρχουν οι σχετικές υπηρεσίες ή θέσεις.” Η λογική της ρύθμισης όπως και για άλλες περιπτώσεις μονιμότητας σχετίζεται με την αδυναμία του κοινού νομοθέτη (δηλαδή της πολιτικής εξουσίας για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) να καθαιρέσει κάποιον από του λεγόμενους δημόσιους λειτουργούς (δικαστικοί, stricto sensu δημόσιοι υπάλληλοι, υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι κλπ) για οποιονδήποτε λόγο.

    Αποτελεί μια προστασία της λειτουργίας της δημόσιας εξουσίας και των συναλλαγών ενάντια στην εκάστοτε πολιτική εξουσία. Αυτή είναι η ιστορική ερμηνεία της μονιμότητας. Η συνταγματική αυτή κατοχύρωση λοιπόν σύμφωνα με το 92 παρ. 4 του Συντάγματος δε συνάδει κατ’ ανάγκην με περιορισμούς ως προς την ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου: 1) από οποιονδήποτε έχει τα νόμιμα προσόντα και 2) σε οποιαδήποτε ελεύθερα καθοριζόμενη αμοιβή.

    Απελευθέρωση με διοικητικά καθορισμένο αριθμό επαγγελματιών και διοικητικά καθορισμένες αμοιβές αποτελεί “μαϊμού” απελευθέρωση, με κίβδηλη – “μαϊμού” συνταγματική (εκ του 92 παρ 4 Συντ.) σφραγίδα. Και η εισηγητική έκθεση του νόμου ακόμη δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:09 | Βασίλης Σ.

    Συμφωνώ με το πλήρες «άνοιγμα» όλων των επαγγελμάτων. Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η διαφορά του συμβολαιογράφου από τον τσαγκάρη και των συναφών ελεύθερων επαγγελματιών, πέρα από την προφανή ότι δηλαδή απαιτείται να έχεις σπουδάσει. Όταν θέλω να επισκευάσω το παπούτσι μου πηγαίνω στον πρώτο τσαγκάρη και τον ρωτάω πόσο κόστίζει. Αν δεν μου αρέσει η τιμή πηγαίνω στο δεύτερο, στον τρίτο κτλ. μέχρι να βρω την καλύτερη αναλογία μεταξύ κόστους και ποιότητας δουλειάς. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους συμβολαιογράφους. Αγοράζω ένα σπίτι, πηγαίνω σε εκείνον που θα μου προσφέρει την καλύτερη αναλογία τιμής προς ποιότητας. Επίσης ποτέ δεν κατάλαβα αυτό το περίφημο αρχείο. Δικό είναι το σπίτι εγώ και το κράτος πρέπει να έχουμε τα συμβόλαια. Γιατί όταν αγοράζω ένα αυτοκίνητο δεν υπάρχει «αρχείο»;

    Μπράβο κ. Υπουργέ!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:36 | Σάκης

    Να καταργηθούν οι κατωτατες αμοιβες

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:47 | Νικόλαος Ψύλλας Συμβολαιογράφος Λαγκαδά

    Το υψηλό επίπεδο άσκησης δημόσιας εξουσίας από τους Συμβολαιογράφους έχει δημιουργήσει σε πολλούς την αίσθηση ότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι δημόσιοι λειτουργοί. Διότι ο Έλλην πολίτης έχει συνηθίσει την παροχή δημόσιας υπηρεσίας με τα γνωστά σε όλους προβλήματα και αγκυλώσεις. Οι δημόσιοι λειτουργοί της συμβολαιογραφίας όμως γνωρίζουν : α) ότι εάν είναι τεμπέληδες και δεν παράξουν έργο θα έχουν μηδενικό εισόδημα, επειδή είναι άμισθοι, β) ότι εάν δεν είναι καταρτισμένοι και ικανοί στην παραγωγή του έργου τους θα έχουν ελάχιστο εισόδημα, επειδή είναι άμισθοι και δεν θα μπορούν λόγω έλλειψης φήμης να προσελκύσουν πελάτες. Το σύστημα αυτό βασίζεται σε τρείς βασικούς πυλώνες : 1ον) καθορισμένες και μη διαπραγματευόμενες συμβολαιογραφικές αμοιβές (δ ε ν σ η μ α ί ν ε ι υ ψ η λ έ ς α μ ο ι β έ ς), 2ον) ελεγχόμενος αριθμός βιώσιμων θέσεων συμβολαιογράφων και 3ον) θέσεις συμβολαιογράφων που καλύπτουν το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και εξυπηρετούν τους πολίτες, οι οποίοι έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτές και τις απολαμβάνουν με ελάχιστο κόστος μετακινήσεως. Κατ’ αποτέλεσμα οι συμβολαιογραφικές υπηρεσίες είναι προσιτές σε περιοχές της χώρας μας, όπου όροι όπως : «μετρό», «αστική συγκοινωνία», «αεροδρόμιο», «φυσικό αέριο», «νοσοκομείο» κ.λπ. είναι γνωστοί μόνο ως λήμματα εργασιών λεξικογραφήσεως. Με το σοφό αυτό σύστημα του άμισθου δημόσιου λειτουργού τα κράτη σε ό λ η την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα κατάφεραν : α) να παρέχουν στους πολίτες τους δημόσια υπηρεσία χωρίς τα προβλήματα της χαμηλής παραγωγικότητας και ποιότητας, που εμφανίζονται στις περισσότερες από τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες και β) να μην διαχέεται το κόστος της υπηρεσίας, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, οριζόντια, όπως γίνεται π.χ. με τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, τα ελλείμματα των οποίων βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή όλους τους φορολογούμενους πολίτες της χώρας μας. Αντιθέτως το κόστος των συμβολαιογραφικών υπηρεσιών το επωμίζονται οι χρήστες των υπηρεσιών, αλλά και στην περίπτωση αυτή υπάρχει πρόνοια, ώστε να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα οι αδύναμοι οικονομικώς, κατά τη σύνταξη των λεγόμενων «αναγκαστικών» πράξεων π.χ. διαθήκη, αποδοχή κληρονομιάς, πληρεξούσια κ.λπ., οι οποίες συνήθως τους αφορούν και για τις οποίες προβλέπεται ένα συμβολικό αντίτιμο, που δεν καλύπτει ούτε το κόστος, διότι το χαμηλό αυτό κόστος αντισταθμίζεται – επιδοτείται από τις κατά πολύ λιγότερες λεγόμενες «ευγενείς» πράξεις π.χ. αγοραπωλησίες, δωρεές και γονικές παροχές. Για να γίνουν πιο κατανοητά τα ανωτέρω αναφέρεται το κάτωθι παράδειγμα : όταν το Μετρό της Αθήνας είναι ελλειμματικό, εγώ ο φορολογούμενος κάτοικος του Λαγκαδά, που το έχω δει μόνο σε φωτογραφίες, επιβαρύνομαι (μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού), όπως και ο χρήστης του που απολαμβάνει τη λειτουργία του ή δύναται να την απολαύσει. Αντιθέτως όταν ο κύριος τάδε, κάτοικος Αθηνών, αγοράσει οικία στην Ηρώδου Αττικού, όχι μόνο ουδεμία επιβάρυνση προκαλεί στους λοιπούς πολίτες, αλλά επιπροσθέτως επιβαρύνεται ο ίδιος για τους λοιπούς, διότι πληρώνει πολύ περισσότερο απ’ όσο κοστίζει η υπηρεσία που του παρέχεται και αυτό γίνεται για να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν άλλες υπηρεσίες του ίδιου επιπέδου με πολύ χαμηλό, κάτω του κόστους, αντίτιμο. Δίδεται ένα παράδειγμα σχετικώς : είμαι συμβολαιογράφος στην πόλη του Λαγκαδά και στην περιφέρεια μου υπάρχει ένας δήμος (Ασπροβάλτα, Δήμου Αγ. Γεωργίου) σε απόσταση 70 χλμ., δηλ. μετάβαση – επιστροφή συν. 140 χλμ., απαιτούμενος χρόνος μετάβασης – επιστροφής, περίπου 2 ώρες, κόστος καυσίμου, περίπου 23 €. Τα σύμφωνα με το νόμο δικαιώματά μου, τα οποία και εισπράττω, για εκτός έδρας, είναι 15 €. Το έτος 2010 μετέβην συνολικά 74 φορές στην Ασπροβάλτα. Δαπάνησα μόνο για καύσιμα 1700 €. Εισέπραξα για δικαιώματα εκτός έδρας 1100 €. Ζημία δηλ. 600 €, χωρίς να υπολογισθούν 148 (εργατο)ώρες για τη διαδρομή, κόστος σέρβις για 10.360 χλμ. κ.λπ.- Ενδεικτική συνολική αμοιβή (με ΦΠΑ και εκτός έδρας) για μία μετάβαση και σύνταξη πληρεξουσίου εισπράξεως σύνταξης : 38,13 €.- Το ΤΑΧΙ σίγουρα στοιχίζει τα διπλάσια. Αναρωτιέται εύλογα κανείς : γιατί συμφέρει κάποιος, αντί να μετακινείται με ΤΑΧΙ, να μετακινείται με συμβολαιογράφο ; ; Αυτό συμβαίνει για η Πολιτεία θεωρεί ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις συμβολαιογραφικές υπηρεσίες με το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, όπου και εάν αυτοί κατοικούν. Ποιος πληρώνει αυτή τη ζημιά ; Η αλήθεια είναι ότι την πληρώνει, όχι ο ίδιος ο συμβολαιγράφος, αλλά ο υψηλών εισοδημάτων πελάτης του, διότι, τις περισσότερες φορές, για πράξεις που κάνει με υψηλό οικονομικό αντικείμενο, αυτός πληρώνει περισσότερα από την αξία της υπηρεσίας, που παρέχουμε και έτσι επιδοτεί τις χαμηλού οικονομικού αντικειμένου πράξεις – υπηρεσίες και τους χρήστες τους. Εξαρτάται απ΄το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας τους όρους κοινωνική πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη. Παρατίθεται μία ρήση του τ. Προέδρου των Η.Π.Α. Λίντον Τζόνσον : «…Δεν εξετάζουμε τη νομοθεσία υπό το πρίσμα του καλού που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί σωστά, αλλά υπό το πρίσμα του κακού που θα προκαλέσει αν εφαρμοστεί λάθος…».-

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:03 | ΘΕΜΕΛΗ ΑΝΝΑ

    Οφείλετε να λάβετε υπόψη σας πέραν των ισχύοντων περιορισμών στο επαγγέλμα των συμβολαιογράφων, οι οποίοι δικαιολογούνται από την συνταγματική κατοχύρωση του επαγγέλματός τους και όλα τα προνόμια που εξασφαλίζουν υπέρ των συγγενών των συμβολαιογράφων τα άρθρα του ,απαράδεκτου και πιο αποτυχημένου από όλους τους προϊσχύσαντες, κώδικα συμβολαιογράφων για τις μεταθέσεις συγγενών καθώς και τα άρθρα περί περιορισμού των μεταθέσεων σε ποσοστό 20 τοις εκατό επί των κενών θέσεων, άρθρα που οδηγούν σε καταστρατήγηση όλων των επαγγελματικών ελευθεριών που με το νομοσχέδιο αυτό προτίθεστε να προασπίσετε και δεν έχουν καμία σχέση με την συνταγματική κατοχύρωση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου. Πρώτον διότι με τις αμοιβαίες μεταθέσεις καταλήγουμε στο να καταλαμβάνονται κληρονομικώς οι αξιόλογες θέσεις των πόλεων ως εξής: συμμετέχει ο υιός ή η θυγατέρα συμβολαιογράφου που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στον διαγωνισμό για θέση άνευ ενδιαφέροντος και συμμετοχής π.χ Δελφών, επιτυγχάνει με χαμηλό μέσω όρο βαθμολογίας και μετά τον διορισμό του προχωρά στην αμοιβαία μετάθεση με τον γονέα του οπότε ο παλαιός-γονέας συμβολαιογράφος συνταξιοδοτείται ως συμβολαιογράφος Δελφών και το τέκνο καταλαμβάνει αξιόλογη θέση π.χ Αθηνών με τραγικά χαμηλό μέσο όρο βαθμολογίας π.χ 6 ενώ άλλοι συμμετέχοντες πρέπει να γράψουν άριστα (από 8,5 και πάνω)για μία θέση στην Αθήνα. Δεύτερον με την τακτική που εφαρμόζουν οι παλαιοί συμβολαιογράφοι και τα τέκνα τους (χαμός γίνεται) μειώνονται κάθε έτος σημαντικά οι αξιόλογες θέσεις που μένουν κενές και τελικώς φτάνουν στον διαγωνισμό, διότι δεν αρκεί να έχεις τελειώσει νομική, να είσαι 28, με 2ετή δικηγορική εμπειρία κ.λ.π. πρέπει και στην πόλη που ενδιαφέρεσαι να διαγωνιστείς και να διοριστείς να μην υπάρχει και τέκνο συμβολαιογράφου που να έχει τελειώσει νομική. Τρίτον δεν έχω δει κανένα άλλο από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα του άρθρου 92 του Συντάγματος (δικαστές και υποθηκοφύλακες) να παραδίδουν σαν να επρόκειτο για το μαγαζί τους, το γραφείο τους στα τέκνα τους. Μην γελιόμαστε η libro d’ oro της συμβολαιογραφείας ενδιαφέρεται μόνον για τον πλουτισμό της και την διατήρηση αυτού και για τα παιδιά της, με τις ευλογίες όλων των αναθεωρητικών επιτροπών του κωδικά τους. Τέταρτον ας πούμε ότι δεν είσαι παιδί συμβολαιογράφου και πετυχαίνεις τελικά στον διαγωνισμό για μία θέση σε ένα κοντινό χωριό μίας επαρχιακής πόλης που σε ενδιαφέρει να διοριστείς, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις να χηρέψει (όπως λεγεται) θέση εντός της πόλεως διότι θα σε πίασει κανένα ανώτατο όριο ηλικίας, και δεν θα μπορείς καν να συμμετέχεις στον διαγωνισμό. Με δεδομένο ότι οι θέσεις στην επαρχία δεν ξεπερνούν τις 17-20 σε όλους τους επαρχιακούς νομούς και με δεδομένο ότι οι θέσεις που χηρεύουν καθέ 4 με 5 χρόνια δεν ξεπερνούν την μία θέση, ξεχνάς την μετάθεση διότι 20 τοις εκατό στην μιά κενή θέση ισούται με καμία κενή θέση για μετάθεση. Πέμπτον και γελιότερον όλων:όντας συμβολαιογραφος που δεν είσαι παιδί συμβολαιογράφου, και αφού στην επαρχία (και στην Θεσσαλονίκη από όσο ξέρω τα τελευταία δύο έτη) δεν υπάρχουν θέσεις να ζητήσεις μετάθεση, ο κώδικας συμβολαιογράφων της libro d oro, σου δίνει το φανταστικό δικαίωμα να ξαναδώσεις εξετάσεις για την θέση που θέλεις. Αναφέρω εδώ το εξής περιστατικό που αφορά συμβολαιογράφο ηλικίας 60 ετών και συμμετείχε σε εξετάσεις γιατι δεν μπορούσε να μετατεθεί.(Η γράφουσα συμβολαιογράφος είναι ήδη σαράντα ετών με δύο παιδιά, έδωσε και φέτος εξετάσεις, και φοβούμενη το λόμπι των συμβολαιογράφων σας εκθέτει με ψευδώνυμο αυτά που θα έπρεπε να γνωρίζετε ήδη). Τα συνταγματικά όμως κατοχυρώμενα επαγγέλματα του άρθρου 92 του Συντάγματος δεν δικαιούνται του συνταγματικού δικαιώματος της μεταθέσεως παρά μόνον της παραδόσεως του μαγαζιού τους, όπως σας εξέθεσα ότι γίνεται με τις αμοιβαίες, στα παιδιά τους? Προτείνω να καταργηθούν άμεσα οι αμοιβαίες μεταθέσεις μεταξύ συγγενών συμβολαιογράφων. Περαιτέρω προτείνω να επανέλθει η παλαιά ρύθμιση για τις μεταθέσεις και να επιτραπεί η μεταφορά έδρας συμβολαιογράφου εντός της αυτής πρωτοδικειακής, και όχι ειρηνοδικειακής περιφερείας όπως ισχύει, διότι υπάρχουν χωριά 4000 και 5000 κατοίκων ανευ συμβολαιογράφου και άνευ θέσεως. Είμαι πολύ δύσπιστη ως προς τα μεγαλοπνοα μεταρρυθμιστικά σας σχέδια αφενός διότι αυτοί με τους οποίους διαβουλεύεστε δεν σε εκθέτουν τα ισχύοντα δεδομένα, αφετέρου δε διότι….στην Ελλάδα είμαστε!…ακόμη…

  • Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Σαριδάκη.

    ««Κατάργηση του άρθρου 40.»
    O καθορισμός αμοιβής να είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης και με βάση τους κανόνες του ανταγωνισμού.»

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:26 | ΑΚΗΣ

    Με την παρούσα προτεινόμενη ρύθμιση το άνοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου καταλήγει σ’ ένα μεγάλο φιάσκο. Σ’ αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία εκείνο που χρειάζεται ο τόπος είναι πολιτικό προσωπικό που να αποδεικνύει ότι διαθέτει τη βούληση να προχωρήσει σε τολμηρές και ρηξικέλευθες αλλαγές. Η διατήρηση, όσον αφορά το επάγγελμα των συμβολαιογράφων, του παντελώς αδικαιολόγητου και αναχρονιστικού περιορισμού που έχει να κάνει με τον αριθμό των θέσεών τους καταδεικνύει έλλειψη θάρρους και υποταγή σε συμφέροντα συντεχνιών. Η προτεινόμενη ρύθμιση συνιστά «τρικυμία στο ποτήρι», αφού ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα στο υφιστάμενο παράλογο καθεστώς.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:48 | POLITHS

    άρθρο 40 παρ. 1 «ο συμβολαιογράφος … δικαιούται να λάβει και αναλογική αμοιβή, που υπολογίζεται με βάση τη συνολική δηλούμενη αξία στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή προσωρινά ή οριστικά»
    «Κατάργηση του άρθρου 40.»
    Ο καθορισμός αμοιβής να είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης και με βάση τους κανόνες του ανταγωνισμού.
    Όσον αφορά το συνταγματικό κώλυμα για τους συμβολαιογράφους; αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ότι προστατεύεται εισοδηματικά ο συμβολαιογράφος;
    Υπάρχει πουθενά μέριμνα στο Σύνταγμα ώστε οι δημόσιοι λειτουργοί – Δικαστές – Εκπαιδευτικοί – Εφοριακοί – Στρατιωτικοί – Αστυνομικοί να αμείβονται με: ΠΟΣΟ ΑΞΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ !!!. Σύμφωνα με την λογική σας θα πρέπει και όλοι οι προαναφερόμενοι λειτουργοί να αμείβονται αναλόγως τους ΠΟΣΟΥ ΑΞΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ. !!!!
    Όσον τώρα αφορά τον αριθμό των συμβολαιογράφων , υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για τον διπλασιασμό – τριπλασιασμό – κοκ. των θέσεων ??? ΟΧΙ στον περιορισμό των θέσεων εργασίας. Οποιοδήποτε επιτυχών σε εξετάσεις διενεργούμενες από τον ΑΣΕΠ για την άδεια άσκησης επαγγέλματος να μπορεί να ανοίγει συμβολαιογραφείο σε οποιαδήποτε περιοχή θέλει.
    Για αυτό ζητώ την «Κατάργηση του άρθρου 40. και το άνοιγμα των θέσεων

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:37 | Δικηγορος Αδικημενη

    Δεν μπορώ να αντιληφθώ με βάση τα πρώτα άρθρα για χωρίς περιορισμούς άσκηση των επαγγελμάτων πως καταλήγετε στο επάγγελμα του Συμβολαιογράφου που είναι κλειστό και ως αριθμός και γεωγραφικά να τροποποιείτε ολίγον τον τρόπο αμοιβης μειώνοντας λίγο τα όρια. Ενώ στους δικηγόρους που σαφώς γνωρίζετε ότι δεν είναι κλειστο επάγγελμα και που υπάρχουν χιλιάδες πενόμενοι επιστήμονες τους διαλύτε τα πάντα. Πάντως είναι φανερό ότι, «τα οριζόντια» ,κατά τον κ. Υπουργό, του Νομοσχεδίου δεν ταιριάζουν με μερικά «κάθετα»

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 13:32 | Δ.Γ.

    Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε σοβαρά για άρση των περιορισμών στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου, όταν διατηρείται ο βασικός περιορισμός του κλειστού αριθμού όσων ασκούν το επάγγελμα! Πραγματικά δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟΣ να περιορίζεται η πρόσβαση στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Ο μόνος λόγος είναι για να διατηρηθούν τα υπέρογκα εισοδήματα των παλαιών μελών της συντεχνίας. Για την ασφάλεια των συναλλαγών θα αρκούσε να υπάρχουν σοβαρές και αξιόπιστες εξετάσεις που θα εγγυώνται την επιστημοσύνη όσων επιτυγχάνουν (χωρίς κλειστό αριθμό όμως). Αντιθέτως οι εξετάσεις, όπως διεξάγονται σήμερα, είναι αναξιόπιστες.
    Το δε επιχείρημα περί εξυπηρέτησης «επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος» είναι πραγματικά εξοργιστικό. Τα μαύρα και αφορολόγητα χρήματα που όλοι οι Έλληνες έχουν καταβάλει για αγοραπωλησίες ακινήτων από ποιον περνούσαν; Ποιο δημόσιο συμφέρον προασπίζονται οι άνθρωποι που με τον πλέον επίσημο τρόπο αποδέχονταν κυνικά την πλέον εκτεταμένη πηγή φοροδιαφυγής; Επίσης ποια αξιοπιστία έχουν ως θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος αυτοί που με το γνωστό παραθυράκι της εικονικής αμοιβαίας μετάθεσης μεταβίβασαν κληρονομικώ δικαίω το συμβολαιογραφείο τους στα παιδιά τους;
    Επιτέλους η υποκρισία πρέπει να έχει και ένα όριο. Δυστυχώς στο μεγάλο διακύβευμα του ανοίγματος των συντεχνιών η κυβέρνηση αποδεικνύεται πολύ λίγη και τα οικονομικά συμφέροντα πανίσχυρα.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 13:25 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Συγχαρητηρια στούς προσχολιάσαντες «ΑΡΠΑΞ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ», «ΝΑΝΤΙΑ»,
    «ΣΑΡΙΔΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΗ- ΧΡΗΣΤΟ».

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 13:50 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Kύριε Υπουργέ,
    ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΤΕ ΠΡΟΝΟΙΑ
    1)ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΕΧΟΝΤΟΣ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΤΡΟΠΟ,(ΠΛΗΘΩΡΑ ΔΙΚΗΓΌΡΩΝ ΘΑ ΜΕΤΑΠΗΔΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΛΑΔΟ)
    2)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΚΑΘΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΘΟΡΙΖΌΜΕΝΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΑΜΟΙΒΗΣ

    Τότε η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί εμπαιγμό, αυξάνει την φοροδιαφυγή, δεν συντελεί στην μείωση της ανεργίας, στερεί χρήματα που θα κατευθύνονταν σε άλλες παραγωγικότερες δραστηριότητες και βεβαίως και πάνω από όλα δεν προάγει το αίσθημα δικαιοσύνης τόσο απαραίτητο για την κοινωνική συνοχή. Επί πλέον όπως εχω γραψει και δημοασιεύσει παλαιότερα για τον προ- προκατοχό σας (που μαζι με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης αύξησαν την συμβολαιογραφική αμοιβή από 1% σε 1,2% για την μειώσει ο προκατοχό σας ξανα σε 1%),βασίμως κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η προωθούμενη ρύθμιση γίνεται από εύνοια στίς συζύγους τέως υπουργών και βουλευτών ή ακόμα και σε υφυπουργό της σημερινής κυβέρνησης.

    ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΤΙ ΕΊΔΟΥΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΊΖΟΝΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΎΛΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ ? ΕΑΝ ΕΠΙΜΕΊΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΚΑΘΟΡΙΣΜΌ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ, ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΉ, ΤΟΤΕ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟ 0,2% ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΕΩΣ 400.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ 0,1% ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΑ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 12:10 | Concerned Citizen

    Κε Υπουργέ,
    Τι ειδους απελευθερωση είναι αυτή? Δεν πρόκειται να επέλθει καμμία αλλαγη στην καθημερινότητα του πολίτη που χρειαζεται να κάνει συμβολαιογραφικές πράξεις.
    Με τους λιγοστούς συμβολαιγράφους που υπάρχουν σε κάθε πόλη, οποιδήποτε απόπειρα «παζαρέματος» Θα καταστρατηγηθεί αμέσως και η δημιουργία άτυπου καρτέλ είναι ορατή.
    Απελευθέρωση σημαίνει να μπορεί ο κάθε δικηγόρος να συντάσει συμβόλαια χωρίς καμιά συζήτηση για προκαθορισμένες αμοιβές. Τι παραπάνω κάνει ένας δικηγόρος που λέγεται ¨συμβολαιγράφος» από έναν απλό συναδελφό του?
    Τα αρχεία κρατιούνται ετσι κι αλλιώς στο εκάστοτε υποθηκοφυλακείο οπότε ουτε αυτό το «λειτούργημα» δεν δίνει στους συμβολαιογράφους λόγο ειδικής υπαρξης.
    Αμεση και πραγματική απελευθέρωση ΤΩΡΑ!!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 10:18 | Αριστοτέλης Πολίτης

    Καταργηση ολων των κλειστων επαγγελματων και των κατωτατων αμοιβών. Πληρη απελευθερωση των επαγγελματων.
    Επιτελους κ Υπουργε χρειαστηκε να καταρευσουμε και ως Εθνος για να κανουμε το αυτονοητο. Φτανει ο οικονομικος ξεπεσμος ας μην καταργησουμε και καθε ηθικη αξια.
    Ελευθερωστε την Ελλαδα μας απο τις συντεχνιες και θα μας βρειτε διπλα σας. Οχι αλλα Βατοπεδια φτανει πια.
    Ενας συμπολιτης.

    Αριστοτελης Πολιτης

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 10:29 | Σαριδάκης Σταμάτης-Χρήστος

    άρθρο 40 παρ. 1 «ο συμβολαιογράφος … δικαιούται να λάβει και αναλογική αμοιβή, που υπολογίζεται με βάση τη συνολική δηλούμενη αξία στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή προσωρινά ή οριστικά»
    «Κατάργηση του άρθρου 40.»
    O καθορισμός αμοιβής να είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης και με βάση τους κανόνες του ανταγωνισμού.
    Όσον αφορά το συνταγματικό κώλλυμα για τους συμβολαιογράφους …. αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ότι προστατευεται εισοδηματίκά ο συμβολαιογράφος;
    Όσον τώρα αφορά τον αριθμό των συμβολαιογράφων , θα έπρεπε να υπάρχουν εξετάσεις επαγελματικής ικανότητας και πιστοποίησης προσόντων και ο οιοσδήποτε επιθυμεί να μπορεί να εισέλθει στο επάγγελμα.
    Αυτά για τον μέχρι τώρα γνωστό τρόπο λειτουργίας του επαγγέλματος.
    Σε περίπτωση δε που θα προκύψει μελλοντικά Αναθεωρητική Βουλή θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι συμβολαιογράφοι να αποτελέσουν κλάδο δημοσίων υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών και να αμοίβονται με μισθό,είναι σίγουρο ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να περιοριστεί στο έπακρο η φοροδιαφυγή στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 10:39 | ΝΑΝΤΙΑ

    Κύριε Υπουργέ, αξιόλογη η προσπάθεια σας. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να τα βάλατε με όλες αυτές τις συντεχνίες, όμως κάποιος κάποτε πρέπει να το κάνει. Δώστε επιτέλους τη δυνατότητα στον κάθε Ελληνα πολίτη που έχει τις προυποθέσεις, τις γνώσεις και τη διάθεση να ασχοληθεί με το επάγγελμα που επιθυμεί, να μπορεί να το κάνει ελεύθερα. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμα στην εποχή μας περιορισμοί θέσεων. Είναι απαράδεκτο σε επαρχιακή πόλη που μένω, να υπάρχουν 800 δικηγόροι (που πολλοί από αυτούς δε βγάζουν ούτε τα έξοδα τους) και να υπάρχουν 20 συμβολαιογράφοι!! Ποιό δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί αυτό? Μήπως έχουν τις παραπάνω γνώσεις? Εξάλλου λόγω φόρτου εργασίας συνήθως τα συμβόλαια συντάσσονται από τους γραμματείς τους. Μοιράζονται επομένως μία «πίτα» ατελείωτη με προκαθορισμένες υψηλές αμοιβές κάνοντας τι ακριβώς? Χρησιμοποιώντας ένα συμβολαιογραφικό πρόγραμμα στον υπολογιστή και copy paste? Θα πρέπει επίσης να καταργηθούν και οι απαράδκτες διατάξεις περί «κληρονομικών» θέσεων.
    Ευχαριστώ, για τη δυνατότητα υποβολής των απόψεων όλων.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 10:34 | Σταμάτης

    Συγχαρητήρια, κ. Υπουργέ για την πραγματικά ορθολογική και νηφάλια ρύθμιση των νομικών υπηρεσιών. Χαίρομαι που δεν υποκύψατε σε λαϊκισμούς! Αναγνωρίζεται έτσι η συνεισφορά των Συμβολαιογράφων στην ασφάλεια των συναλλαγών και στα δημόσια έσοδα!!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 08:55 | Νίκος Μάνεσης

    Γράφει ο νόμος στο άρθρο 40 παρ. 1 ότι «ο συμβολαιογράφος … δικαιούται να λάβει και αναλογική αμοιβή, που υπολογίζεται με βάση τη συνολική δηλούμενη αξία στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή προσωρινά ή οριστικά»

    Να φύγει. Οι συμβολαιογράφοι να πληρώνονται ανά σελίδα για τα συμβόλαια και τα αντίγραφα.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 08:25 | Νίκος Μάνεσης

    Απαράδεκτο! Αντί να καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει τη βούληση να τα βάλει με τους συμβολαιογράφους. Μέγιστη κοροϊδία!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 03:17 | Παναγιώτης

    Η πραγματική αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη στις συμβολαιογραφικές υπηρεσίες θα επέλθει μόνο με την ΠΛΗΡΗ μηχανοργάνωση ΟΛΩΝ των δημοσίων Υπηρεσιών, ανεξαρτήτως κόστους. ΟΛΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την κατάρτηση οποιουδήποτε συμβολαίου ΜΠΟΡΟΥΝ και ΠΡΕΠΕΙ να βγαίνουν σε μία ή το πολύ σε δύο εργάσιμες ημέρες ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ από τις εκάστοτε αρμόδιες υπηρεσίες, φέροντα ηλεκτρονική σφραγίδα με δυνατότητα επαλήθευσης γνησιότητας (βλέπε πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης). Αναφέρω όλως ενδεικτικώς:
    Α. πιστοποιητικά Δήμων όπως βεβαίωση: α) μη οφειλής ΤΑΠ, β) εισφοράς σε γη ή χρήμα και υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας (Ν. 1337/1983), πιστοποιητικά ληξιαρχείου.
    Β. Δηλώσεις και πιστοποιητικά στο Τμήμα Κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ. και καταβολή φόρων και τελών.
    Γ. Φορολογική και κυρίως ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ενημερότητα.
    Δ. Πιστοποιητικά Δασαρχείων.
    Ε. Άρση περιορισμών μεταβιβάσεων σε παραμεθόριο από τις κατά τόπους περιφέρειες.
    ΣΤ. Άρση περιορισμών μεταβιβάσεων σε παραμεθόριο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
    Ζ. Πιστοποιητικά -Φύλλα -Αποσπάσματα από Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία.
    Η. Μεταγραφή ή καταχώρηση του συμβολαίου σε Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικό Γραφείο αντίστοιχα.
    Θ. Βεβαιώσεις ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ.
    Ι. Πιστοποιητικά Δικαστικών Αρχών (μη δημοσίευσης διαθήκης κ.λπ.).
    ΙΑ. Αντίγραφα αδειών δόμησης, τοπογραφικών, κατόψεων κ.λπ. από Πολεοδομίες.
    Εφόσον ο συμβολαιογράφος μπορεί εντός δύο το πολύ ημερών και «ΜΕΣΑ-ΑΠΟ-ΜΙΑ-ΟΘΟΝΗ» να εξυπηρετεί τους πολίτες, θα έχουμε τα εξής οφέλη:
    1. Ταχύτατες σε σχέση με σήμερα συναλλαγές.
    2. Αποφυγή πολύωρης αναμονής και ταλαιπωρίας στις διάφορες υπηρεσίες.
    3. Αποφυγή διαπληκτισμών και τυχόν παρανόμων συνδιαλλαγών πολίτη – δημοσίων υπαλλήλων.
    4. Λιγότερες χαμένες εργατοώρες για πολίτες και δημοσίους υπαλλήλους.
    κ.λπ.
    Ευχαριστώ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 03:54 | ΑΡΠΑΞ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Σημαντικότατη η συνεισφορά των δανειστών μας (των κατά την πλατωνική πολιτεία φυλάκων μας) στον εκσυγχρονισμό και την επανένταξη της χώρας μας στην χορεία των σοβαρών κρατών. Γνωρίζω ασφαλώς εγώ ο Άρπαξ ότι εσείς ουδέποτε θα πέρνατε από μόνοι σας τέτοιου είδους μέτρα, δέσμιοι του πολιτικού κόστους καθώς είστε.

    Όμως μιας και τώρα είναι η ευκαιρία, κάντε την μεταρρύθμιση ολοκληρωμένη και σύμφωνη με την δανειακή σύμβαση.

    Η σωστή διατύπωση του άρθρου 4 είναι η εξής:

    «Το άρθρο 40 του ν.2830/2000 καταργείται.»

    Τολμήστε το! Αν και οι συμβολαιογράφοι είναι οι μεγαλύτεροι συνάρπαγες, θα πρέπει να τους επιπλήξω εγώ ο Άρπαξ!

    Η τιμή σύνταξης του συμβολαίου θα πρέπει να καθορίζεται ελεύθερα από τα μέρη χωρίς οποιαδήποτε ανάμειξη της πολιτείας. Γιατί δεν με αφήνετε να κεράσω ένα συμβόλαιο τον ξάδελφό μου; Γιατί δεν με αφήνετε να βάλω διαφήμίση στην τηλεόραση: «στα τρία συμβόλαια, το ένα δώρο.» Γιατί δεν με αφήνετε ελεύθερο;;;;;;;;!!!!!

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

    Μήπως φοβάσθε ότι οι συμβολαιογράφοι δεν θα βγάζουν τα προς το ζην; Αν δεν τα βγάζουν μπορούν να παραιτηθούν και να ξαναγίνουν δικηγόροι.
    Εσείς γιατί ανακατέβεσθε;; Τι ρόλος σας πέφτει;; Μήπως είστε ο πατερούλης μας;; Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε…

    Αφήστε μας ελεύθερους και έχουνε γνώσιν οι φύλακες…

    Και αφήστε τα παραμύθια για την συνταγματική κατοχύρωση του συμβολαιογράφου. Το άρθρο 92. παρ. 4 του Συντάγματος λέει απλώς ότι είμαστε μόνιμοι. Δεν λέει το παραμικρό για διοικητικό καθορισμό της αμοιβής. Επομένως, ο οποιοσδήποτε περιορισμός προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι αυτόχρημα αντισυνταγματικός!!

    Κ. Υπουργέ, γνωρίζω ότι είστε δέσμιος της ψήφου, αλλά έχετε την ευκαρία να γράψει καλά λόγια για εσάς η ιστορία. Και άλλωστε πόσοι τέλος πάντων είναι οι συμβολαιογράφοι που δεν θα σας ψηφίσουν. Οι υπόλοιποι πολίτες που θα απολαύσουν φθηνότερες υπηρεσίες και θα σας το αναγνωρίσουν με την ψήφο τους είναι απείρως περισσότεροι!

    Επομένως το προσωπικό σας συμφέρον θα πρέπει να σας οδηγήσει στην σωστή διατύπωση του άρθρου που εγώ ο Άρπαξ σας πρότεινα παραπάνω.

    Και ασφαλώς υπάρχει και το ζήτημα του πώς γίνεται κάποιος συμβολαιογράφος που θέλω να πιστεύω ότι ρυθμίζεται πλέον από το άρ. 2 παρ. 2 περ. α του παρόντος νόμου. Οποιοσδήποτε κλειστός αριθμός στον αριθμό των συμβολαιογράφων είναι παράλογος και αντίθετος στην αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικοτητας του αρ. 5 του Συντάγματος.

    Θα μπορούσα να αντιληφθώ την ύπαρξη εξετάσεων αλλά ο κλειστός αριθμός είναι παράλογος, αντισυνταγματικός και ανήθικος.

    Κ. Υπουργέ η ιστορία κείται μπροστά σας. Ή θα σηκώσετε την χώρα στους ώμους σας ή θα καταπλακωθείτε εσείς πρώτος από την συντριβή της.

    Ελπίζω να επιλέξετε το πρώτο.

    Τρυφερά,

    Άρπαξ