Άρθρο 4 Συμβολαιογράφοι

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Άρθρο 40, ν.2830/2000:

« Άρθρο 40

Δικαιώματα συμβολαιογράφων.

1. Ο συμβολαιογράφος για κάθε πράξη που καταρτίζει και για κάθε παροχή υπηρεσίας που προσφέρει, αν σχετίζεται με την αρμοδιότητά του ή επιβάλλεται από το νόμο, όπως και για την έκδοση αντιγράφων και περιλήψεων , δικαιούται πάγια αμοιβή. Επιπλέον της αμοιβής αυτής και προκειμένου για πράξεις που το αντικείμενό τους είναι αποτιμητό σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και αναλογική αμοιβή, που υπολογίζεται με βάση τη συνολική δηλούμενη αξία στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή προσωρινά ή οριστικά. Τέλη και δικαιώματα που εισπράχθηκαν από το συμβολαιογράφο νόμιμα κατά τη σύνταξη του συμβολαίου ουδέποτε επιστρέφονται. Οι αμοιβές αυτές καθορίζονται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας. Με όμοιες αποφάσεις ορίζεται ο τρόπος είσπραξης των αμοιβών των συμβολαιογράφων για τη διαφορά που τυχόν προκύπτει ανάμεσα στην αξία που δηλώθηκε για το αντικείμενο της δικαιοπραξίας και στη μεγαλύτερη αξία που οριστικά καθορίσθηκε από την αρμόδια αρχή.»

1. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 40 του κυρωθέντος με το άρθρο πρώτο του Ν.2830/2000 Κώδικα Συμβολαιογράφων (Α΄96) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η αναλογική αμοιβή επιβάλλεται να ορίζεται με την εκδιδόμενη σύμφωνα με το μεθεπόμενο εδάφιο κοινή υπουργική απόφαση σε διαδοχικώς φθίνοντα ποσοστά, κατά τρόπο αντιστρόφως ανάλογο προς την κατά καθοριζόμενες βαθμίδες πλαισίων ποσών κλιμακωτή επαύξηση της, εκφραζόμενης ή αποτιμωμένης σε χρήμα, αξίας επί της οποίας αυτά υπολογίζονται.»
2. Στο τέλος της παραγρ.1 του άρθρου 40 του Κώδικα Συμβολαιογράφων προστίθενται εδάφια ως εξής: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκδίδεται μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, καθορίζεται ποσό αξίας αντικειμένου συναλλαγής πάνω από το οποίο η αναλογική αμοιβή για τη σύνταξη συμβολαίων δεν συνιστά την υποχρεωτική αλλά την ανώτατη επιτρεπτή αμοιβή, παρεχομένης της δυνατότητας συνομολογήσεως ελευθέρως, με έγγραφη συμφωνία μεταξύ του συμβολαιογράφου και του δίδοντος την εντολή προς σύνταξη συμβολαίου, μικρότερης αμοιβής. Μη προκυπτούσης συμφωνίας, η ανώτατη επιτρεπτή αμοιβή συνιστά τη νόμιμη αμοιβή . Οι διατάξεις των δύο προηγουμένων εδαφίων δεν καταλαμβάνουν τα συμβόλαια τα οποία συντάσσονται βάσει των διατάξεων των άρθρων 115, 117 και 118 του Κώδικα Συμβολαιογράφων.»

3. Εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκδίδεται μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, καθορίζεται η αναλογική αμοιβή των συμβολαιογράφων με βάση τη διάταξη του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 40 του Κώδικα Συμβολαιογράφων, που προστίθεται με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
4. Εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκδίδεται μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, καθορίζεται, το πρώτον, το ποσό το οποίο προβλέπεται στο τρίτο από το τέλος εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του Κώδικα Συμβολαιογράφων, που προστίθεται με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.
5. Σε περίπτωση μη διατυπώσεως γνώμης από τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, οι κοινές υπουργικές αποφάσεις των δύο προηγουμένων παραγράφων εκδίδονται χωρίς αυτήν.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 21:51 | Νίκος Θάνου

    Κύριε Υπουργέ, έχετε το μαχαίρι, αλλά έχουν το πεπόνι. Σίγουρα δεν θα το αφήσουν αμαχητί. Καλή σας δύναμη και εύχομαι η διαβούλευση να σας διαφώτισε λίγο.

    Πιστεύω πως γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια από μέρους σας. Κινδυνεύει να αποτύχει. Οπως ακριβώς απέτυχαν και οι προηγούμενες. Είναι προδιαγεγραμμένο με μαθηματική ακρίβεια.

    Φαίνεται άλλωστε γιατί στο νομοσχέδιο έχετε καταστήσει συνομιλητές την συντονιστική επιτροπή συμβολαιογράφων. Πόσους άραγε εκπροσωπούν;

    Η δύναμη μερικών προέρχεται από τα προνόμια. Αυτά ακριβώς που καλείστε να καταργήσετε.

    Οι φατρίες σας περιμένουν στη γωνία καταλαβαίνοντας την αδυναμία. Σας περιμένουν με τα δικά τους κεκτημένα.

    Ο κόσμος θα σας περιμένει στην κάλπη καταλαβαίνοντας τη διαφορά ανάμεσα στους επικοινωνιακούς λεονταρισμούς και την πραγματική γενναιότητα.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 21:46 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΗΓΑΣ

    Οι συμβολαιογράφοι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εξωστρέφεια και περισσότερη και πιό συχνή επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία. Δεν εισπράττουμε εκπληκτικά μεγάλες αμοιβές όπως πολύ σωστά επεσήμαναν ένας εργολάβος και ένας μηχανικός. Θυμάμαι όταν πρωτοδιορίστηκα συμβολαιογράφος, πελάτη μου που είχε πληρώσει το 1987 σε δικηγόρο 600.000 δραχμές – ΥΠΟΘΕΤΩ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ – γιά σύσταση ομόρρυθμης εταιρείας χωρίς εισφορά πάγιων περιουσιακών στοιχείων ! Το 1987 έκανα ειλικρινή δήλωση περ. 2.200.000 δρχ. ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΕΞΩ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΞΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ και πλήρωσα φόρο εισοδήματος περίπου 950.000 δρχ… ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ…

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 20:47 | Μαίρη Νικολάου

    Βλέπω πως γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις κατώτατες αμοιβές.

    Γιατί δεν γίνεται μία δημοσκόπηση? Κάτι τέτοιο δεν είχε αναγγείλει ο υπουργός?

    Τις κυβερνήσεις δεν τις καταστέφουν οι δημοσκοπήσεις. Τις καταστρέφουν η αδυναμία, η ανικανότητα και η αναβλητικότητα.

    Η αδυναμία να τα βάλουν με τα παγιωμένα συμφέροντα. Ο φόβος του πολιτικού κόστους. Η απλή λογική λέει πως αν υποχωρήσεις μία φορά δεν θα σταματήσεις ποτέ. Δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που κάνεις λάθος, οπότε η αναγνώριση και διόρθωση του είναι πράξη πολιτικής δύναμης.

    Δεν αναφέρομαι στις προσταγές των δανειστών μας, ούτε στις διαταγές της τρόικας.

    Αναφέρομαι στη λαϊκή επιταγή. Απελευθέρωση των επαγγελματων και κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Αυτό ζητάει ο κόσμος.

    Είναι απαράδεκτο ένας συμβολαιογράφος να θέλει να κάνει μία πράξη δωρεάν για πχ κάποιο συγγενή του και να μην μπορεί.

    Είναι απαράδεκτο να φοβάται ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Αν δεν μπορεί το παλικάρι να τα βάλει με ένα μάτσο «συντονιστικές» να πάει να παίξει playstation ενάντια στα άλλα θηρία μετρώντας ημέρες.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 20:08 | Μάριος Δαμιανός

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να απελευθερωθεί το επάγγελμα από τους γεωγραφικούς περιορισμούς και τις κατώτατες αμοιβές.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συντεχνιακή λογική που επικρατεί είναι η επιβολή του ΦΠΑ από 1/7/2010 στις συμβολαιογραφικές αμοιβές.

    Οι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, που δεν εμπίπτουν στα πλαίσια του ακατανόητου κρατικού προστατευτισμού, με την επιβολή ή με τις συνεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ απορρόφησαν την αύξηση σε όφελος του πελάτη. Δηλαδή, επειδή σέβονται τους πελάτες τους μείωσαν τις αμοιβές τους.

    Εξαίρεση φυσικά ήταν οι συμβολαιογράφοι και οι λοιποί ευαγείς κλάδοι.

    Αυτοί άφησαν ανέπαφη την αμοιβή τους και πρόσθεσαν τον ΦΠΑ +23% στον πελάτη τους. Φυσικά με τη βούλα του κράτους. Η κατώτατη αμοιβή οδήγησε σε αυτό.

    Οι δε δικαστικοί επιμελητές έστειλαν έντονη επιστολή προς τις τράπεζες για να προστατέψουν τα κεκτημένα τους. Τους υπενθύμισαν δηλαδή να μην τολμήσουν να θεωρήσουν πως κάποιο μέρος του ΦΠΑ θα το αναλάμβαναν αυτοί.

    Καταλαβαίνετε τη θέση του απλού πολίτη απέναντι σε αυτές τις κλικες όταν ακόμη και οι παντοδύναμες τράπεζες υποχώρησαν.

    Ετσι συμβαίνει και τώρα με το σχέδιο νόμου. Μόνο που τώρα υποχωρεί ο πρωθυπουργός.

    Οι συντεχνίες και τα μικροσυμφέροντα μας κατέστρεψαν. Και απ’ ότι φαίνεται θα τους έχουμε για πολλά ακόμη χρόνια στο σβέρκο.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 20:55 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΗΓΑΣ

    H προτεινόμενη από τον Υπουργό τροποποίηση του άρθρου 40 του Ν. 2830/2000 προσφέρει ευελιξία στην εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάζει όποτε και όπως θέλει την αναλογική αμοιβή του συμβολαιογράφου. ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των αμοιβών δεν πρόκειται να γίνει, απ’ ό,τι φαίνεται. ‘Οσοι συμμετείχαμε στη διαβούλευση μέσω internet, κυρίως ασχοληθήκαμε με τα υπέρ και τα κατά της αύξησης των θέσεων και λιγώτερο με την αναλογική αμοιβή του συμβολαιογράφου. Η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι δουλειά των δύο συναρμόδιων υπουργείων και των συμβολαιογράφων. Κρίσιμο θέμα θα είναι η αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων, και τα επί μέρους ζητήματα που εκτεταμένα απασχόλησαν τους διαβουλευόμενους.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 20:31 | Γιαννης Κόνσουλας

    Κάποια σχόλια, στα πλαίσια της διαβούλευσης, είναι εξαιρετικά τεκμηριωμένα μεταξύ αυτών θα πρέπει να επισημάνω και να συμφωνήσω με τα σχόλια των κ.κ. Απόστολου Ρήγα (24/1/2010 23:45), Κωνσταντίνου Γεωργίου (23/1/2011 14:03) και Γιάννη Α (22/1/2011 20:31).
    Παράλληλα θα ήθελα να σχολιάσω τις απόψεις των κ.κ.:
    1) Προς πολίτη που αγωνιά:
    Αναφέρεται στο σχόλιό σας πως υπάρχει η ομάδα των μεγαλοσυμβολαιογράφων που ελέγχει το συντονιστικό όργανο των Συλλόγων και λειτουργεί σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Γιατί δεν κατονομάζεται ποιοί είναι αυτού? Είμαι συμβολαιογράφος και θέλω να μάθω κάτι περισσότερο.
    2)Προς μηχανικό (23/1/2001 16:57): ο κάθε επαγγελματίας φέρει ευθύνη για τη δουλειά του. Είναι σαφές ότι δε γνωρίζετε ούτε τη δουλειά του συμβολαιογράφου (αν κρίνει κανείς από την έκφραση-πιπίλα copy/paste)ούτε την ευθύνη των συμβολαιογραφικών πράξεων που συντάσει κάθε συμβολαιογράφος.Μη διεκδικείτε το αλάθητο και μην προβαίνεται σε υποτιμητικά σχόλια για τη δουλειά που παράγει κάθε επαγγελματίας. Καθένας έχει την ευχέρεια να επιλέξει με ποιον επαγγελματία θα συνεργαστεί. Και κάτι ακόμα που ίσως δε γνωρίζετε (γιατί από ό,τι καταλαβαίνω έχετε πλημμελή ενημέρωση): η δουλειά του συμβολαιογράφου δεν έχει να κάνει μόνο με ακίνητα ή με έργο παραγόμενο από μηχανικό.
    3) Προς κ. Νίκο Θάνου: από τα σχόλιά σας προκύπτει κάποια εμπάθεια προς τους συμβολαιογράφους (δε σας αποστερεί κανείς το δικαίωμα αυτό)απλά μην είστε λαΐκιστής. Δεν προσφέρετε κάτι στη δημόσια διαβούλευση.
    4) Προς Νατάσα, Αλέξη Κ., Γιαννούλη Β.: Το γεγονός ότι κάθε νομικός θέλει να γίνει δικηγόρος φυσικά συμβάλλει στον υπερκορεσμό. Δε μας επέβαλλε κανείς νομίζω να γίνουμε δικηγόροι και γνωρίζαμε από τη φοίτησή μας στη νομική για τον πληθωρισμό στο επάγγελμα. Δεν το καταλάβαμε αφού εγγραφήκαμε στον οικείο σύλλογο. Ενδεικτικά αναφέρω το διπλωματικό σώμα και τη σχολή δημόσιας διοίκησης, δύο χώρους στους οποίους μπορεί να στραφεί κανείς, αλλά δεν το κάνει γιατί παραείναι «κλειστοί» (και μάλιστα δεν αναφέρεται κανείς σ αυτό). Ως απάντηση στα σχόλια που κάνατε διαβάστε το σχόλιο της «Σοφίας» (21/1/2011 13.43). Κι εγώ δικηγόρησα σε μια μεγάλη πόλη (από την οποία και κατάγομαι)και έδωσα εξετάσεις και πέτυχα σε μία επαρχιακή πολή (πολύ μακριά από τον τόπο καταγωγής μου) χωρίς να έχω γονείς συμβολαιογράφους ή οποιαδήποτε σχέση με το επάγγελμα αυτό. Κάθησα όμως και διάβασα πολύ. Κατά συνέπεια, αν μου επιτρέπετε να σας δώσω φιλική συμβουλή, κάντε το ίδιο. Δεν είναι ακατόρθωτο να γίνει κάποιος συμβολαιογράφος. Και κάτι ακόμα: ο κάθε επαγγελματίας που κυνηγά το επάγγελμά του έχει αρκετή δουλειά και έτσι «χτίζει» τη φήμη του. Σε όποιον κοιτά την εργασία του μοιρολατρικά το μόνο που θα του απομείνει είναι να εποφθαλμιά άλλα επαγγέλματα.
    5) προς κ. Ζήση Δουγαλή: Ενδεικτικά σας αναφέρω πως ένας συγγραφέας ή ένας καλλιτέχνης κάνει μια φορά μια εργασία (πχ η συγγραφή ενός βιλίου ή ηχογράφηση ενός δίσκου)και συνεχίζει να εισπράττει από τα αντίτυπα-δικαιώματα (παρόλο που πληρώθηκε εξ αρχής από τον εκδοτικό οίκο ή απο την δισκογραφική εταιρεία). Έτσι και τα αντίγραφα ενός συμβολαίου είναι αποτέλεσμα μιας εργασίας. Σκεφθείτε ότι το ίδιο κόστος -και μάλιστα προσαυξημένο με το κόστος φωτοτύπησης- είναι το κόστος των αντιγράφων από το Υποθηκοφυλάκειο ή τα κτηματολογικά γραφεία, όπου δεν υπάρχει καμία πνευματική εργασία (σε σχέση με τα εκδιδόμενα αντίγραφα). Απλά έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν αντίγραφα από τα κατατεθειμένα σε αυτούς έγγραφα.
    Επειδή υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με το επάγγελμα του συμβολαιογράφου νομίζω ότι τόσοι οι ίδοι οι συμβολαιγράφοι όσο και οι συμβολαιογραφικού σύλλογοι (ένας στην έδρα κάθε Εφετείου με εξαίρεση των περιοχή δικαιοδοσίας του Εφετείου Κοζάνης)μπορούν να παρέχουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία.

  • Επί της προτεινόμενης από το Υπουργείο Οικονομικών ρύθμισης σε σχέση με το λειτούργημα του συμβολαιογράφου στο υπό ψήφιση προσχέδιο νόμου «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολογήτων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (άρθρο 4), η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος υποβάλλει την ακόλουθη προτεινόμενη ρύθμιση:

    1. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 40 του κυρωθέντος με το άρθρο πρώτο του Ν.2830/2000 Κώδικα Συμβολαιογράφων (Α΄96) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η αναλογική αμοιβή επιβάλλεται να ορίζεται με την εκδιδόμενη σύμφωνα με το μεθεπόμενο εδάφιο κοινή υπουργική απόφαση σε διαδοχικώς φθίνοντα ποσοστά, κατά τρόπο αντιστρόφως ανάλογο προς την κατά καθοριζόμενες βαθμίδες πλαισίων ποσών κλιμακωτή επαύξηση της, εκφραζόμενης ή αποτιμωμένης σε χρήμα, αξίας επί της οποίας αυτά υπολογίζονται.»

    Εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκδίδεται μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, καθορίζεται η αναλογική αμοιβή των συμβολαιογράφων με βάση τη διάταξη του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 40 του Κώδικα Συμβολαιογράφων, που προστίθεται με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
    Σε περίπτωση μη διατυπώσεως γνώμης από τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, οι κοινές υπουργικές αποφάσεις των δύο προηγουμένων παραγράφων εκδίδονται χωρίς αυτήν.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 14:22 | Πολίτης που αγωνιά

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Νίκο.
    Δυστυχώς υπάρχουν συμβολαιογράφοι δυο ταχυτήτων ως προς τις αμοιβές και ως προς τη λειτουργία. Αλλά αντιμετωπίζονται δυστυχως απο τους πολίτες με τους ίδιους όρους.
    Υπάρχει η ομάδα των μεγαλοσυμβολαιογράφων που ελέγχει το συντονιστικό όργανο των Συλλόγων και λειτουργεί σύμφωνα με τα συμφέροντα τους.
    Οι συμβολαιογράφοι των Ειρηνοδικείων της Πρωτεύουσας δυστυχώς είναι διαφορετικοί απο αυτούς της περιφέρειας έχοντας το προνόμιο να συντάσουν συμφ. με το αρθρ.4 παρ.2 του Κώδικα συμβόλαια και σε άλλα ομορα Ειρηνοδικεία καταργόντας τον γεωγραφικό περιορισμό ενώ αυτό απαγορευεται απο τους υπόλοιπους με πειθαρχική δίωξη.
    Δυστυχώς στην εισηγητική έκθεση παρόλες τις υποδείξεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών ευσχήμως για τους Συμβολαιογράφους ο γεωγραφικός περιορισμός διατηρείται και θεωρώ οτι δημιουργειται σκόπιμα συγχυση με τις παραπομπές στο αρθ. 40 και τίποτα στο αρθρ. 4 παρ. 2 απο το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Είναι απογοητευτικό παρ΄ολες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κάποιοι να μη θυσιάζουν κάτι απο τα κεκτημένα τους ενώ ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο υπάλληλος έχει προσφέρει με τις περικόπές των εισοδημάτων τους στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας.
    Χρειάζεται λίγο πατριωτισμό απο όλους μας
    ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ
    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ
    ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 12:40 | Αλεξης Κ

    Κ Υπουργε

    -Κανενας περιορισμος να μην τεθη ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ (ουτε στους Δικηγορους , ουτε στους Μηχανικους , ουτε στους Φαρμακοποιους δεν υπηρξε ποτε τετοιος περιορισμος).

    -ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΟΣΜΟΣ.

    -Ο ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΗΤΟ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

    -Οι Δικηγοροι ειναι επισης «αμισθοι δημοσιοι λειτουργοι» .

    -ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ . ΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ???? ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ?? (Η δουλεια του Συμβολαιογραφου ειναι απλη και ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ).

    -Χιλιαδες Δικηγοροι ειναι υποαπασχολουμενοι η ανεργοι.Επρεπε να ερθη η ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΗ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ??

    -Κανει μεγιστη εντυπωση η Ολιγωρια ,η Ατολμια , και η Αδιαφορια των Δικηγορων και των Δικηγορικων Συλλογων εδω και πολλα χρονια να ζητησουν και να ανοιξουν το επαγγελμα των Συμ/φων.!!! !!!

    -η ελλεψη Θαρρους του Πολιτικου Συστηματος συνεχιζεται. . . .

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 12:08 | Ζήσης Δουγαλής

    Α: «Η αρχή της υποχρεωτικώς από το νόμο καθοριζόμενης αμοιβής των συμβολαιογράφων ανταποκρίνεται στην συνταγματικώς κατοχυρωμένη θέση τους στην έννομη τάξη ως μόνιμων δημόσιων λειτουργών»
    Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να μάθω ποιο εγχειρίδιο μεθοδολογίας του δικαίου διάβασε και ποιες ερμηνευτικές μεθόδους εφήρμοσε ο φωστήρας που κατέληξε στο ως άνω νομικό συμπέρασμα. Και αφήνοντας την πλάκα κατά μέρος: Οι συμβ/φοι είναι οντως δημόσιοι λειτουργοί, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την προσέλκυση πελατείας. Αν προέχει η ιδιότητά τους ως δημοσίων λειτουργών, θα έπρεπε να αμείβονται με μισθό από το κράτος, να υπάγονται σε μια γενική αρχή που θα καθορίζει ποια υπόθεση θα αναλάβει ο καθένας (θα μπορούσαν να εξειδικεύονται κιόλας, άλλος σε ακίνητα, σε αναγκαστικές εκτελέσεις, σε εταιρίες), δηλ. ο πολίτης δεν θα μπορεί να επιλέξει τον συμβολαιγράφο του, και για τη σύνταξη των συμβολαίων να πληρώνονται μόνο δημόσια τέλη.
    Αν αντίθετα προέχει η ιδιότητά τους ως ελεύθερων επαγγελματιών, τότε έδαφος για υποχρεωτικές αμοιβές δεν υπάρχει. Και αν θέλετε να τις κρατήσετε, τουλάχιστον μην τα ρίχνετε στο καημένο το Σύνταγμα. Είναι καθαρά πολιτική επιλογή.
    Β: Αφού αποφασίσατε να κρατήσετε τις υποχρεωτικές αμοιβές, δείτε λίγο, εκτός από το ποσοστό των αναλογικών αμοιβών, και το θέμα των δικαιωμάτων για αντίγραφα. Τί κάνει ο συμβολαιογράφος για να εκδώσει ένα αντίγραφο? Δίνει μια εντολή εκτύπωσης στον υπολογιστή του, και ιδού το αντίγραφο. Και πόσο πληρώνεται? 4 € (1360 δρχ.) το φύλλο !!!!!!! Χρειάζεται να σχολιάσω περαιτέρω?

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 11:48 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΗΓΑΣ

    Προς τον κ. AM _ Μόνιμος Σύνδεσμος. Ενα απλό σχόλιο δεν αποτελεί πλήρες νομικό κείμενο και δεν γράφεται σε λίγη ώρα εξάλλου. Η επίκληση της οδηγίας Bolkestein, σε συνδυασμό με μία πιθανή αντισυνταγματικότητα δεν αποτελούν σαθρή νομικά γραμμή άμυνας, γιατί ασφαλώς γνωρίζετε ότι μία ρύθμιση ισχύει ή δεν ισχύει ανάλογα με το εάν επιτρέπεται από τους θεμελιώδεις κανόνες. Προσωπικά, είμαι κατά της συντεχνιακής λογικής, κατά της συνδικαλιστικής αδράνειας, και είμαι έτοιμος να δουλέψω σε συνθήκες μεγαλύτερου ανταγωνισμού. Αυτό όμως το τελευταίο υπόκειται σε ρυθμιστικό πλαίσιο που ανάγεται σε βασικές αρχές δικαίου της ευρωπαϊκής ένωσης και του συντάγματος. Αυτή είναι η νομική πραγματικότητα. Ο νοών νοείτω. Με εκτίμηση, ένας συμβολαιογράφος.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 11:48 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΗΓΑΣ

    Στον κ. Θάνου: τα περί οφέλους του πελάτη δεν γράφτηκε γιά σας, και δεν μου προσθέσατε κάτι στα ολίγα οικονομικά που ξέρω (αυτά που δεν γνωρίζω είναι απείρως περισσότερα). Ωστόσο, ο σχολιασμός είναι θετικός. Να προσθέσω όμως, ότι το κράτος έκανε την αμοιβή του συμβολαιογράφου 1% από 1,20% και στη συνέχεια πρσοσέθεσε 23% Φ.Π.Α., δηλαδή ο πολίτης αντί να πληρώσει ακαθάριστη αμοιβή περίπου 1.200 € τώρα πληρώνει 1230 €. Ποιό είναι το όφελος γιά την τσέπη του αγαπητέ κύρε Θάνου… Απεναντίας, αν ο Φ.Μ.Α. μειωνόταν κατά 1%, θα πληρώνατε στις 100.000 € αξίας ακινήτου, λιγώτερα 1.000 € σε φόρο. Τα οποία θα έμεναν να κυκλοφορήσουν στην αγορά ως ρευστό (αυτό που ασφθκτικά λείπει). Αν η αντικειμενική αξία των 100.000 € γίνει 140.000 €, και αγοράσετε, υπολογίστε τη διαφορά του φόρου, και πόσο μειώνεται το δικός σας Πραγματικό Διαθέσιμο Εισόδημα (Π.Δ.Ε.) και αναλογιστείτε επίσης, κατά πόσα ΕΥΡΩ σας «στεγνώνει» την τσέπη το κράτος με μέση επιβάρυνση 12% ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ο συμβολαιογράφος με 0,89 % καθαρή αμοιβή. Η διαφορά από το 0,89% ως το 1,20% έως 1,35% περίπου, πηγαίνει στα ταμεία του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μπορεί να μην έχω τις δικές σας μακροοικονομικές και μικρο-οικονομικές γνώσεις και τις γνώσεις σας στη Δημόσια Οικονομία κλπ, αλλά προσπαθώ να χρησιμοποιώ τη λογική με βάση την εμπειρία και τα λίγα που ξέρω γιά να κάνω παρατηρήσεις. Και μάλιστα όχι αποσπασματικές ούτε ατομοκεντρικές, σαν τις δικές σας. Πάντως σας ευχαριστώ, διότι έτσι δίνετε έναυσμα γιά διάλογο. Αυτό το νόημα έχει η διαβούλευση. Με εκτίμηση, ένας συμβοιογράφος συμπολίτης σας.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 02:39 | ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.

    Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 1 του Συμβολ.Κώδικα ο Συμβολαιογράφος είναι «άμισθος δημόσιος λειτουργός» που απολαμβάνει τη μονιμότητα (εφόσον υπάρχουν οι σχετικές υπηρεσίες και θέσεις) και αποχωρεί υποχρεωτικά (κι όχι αν θέλει) από την υπηρεσία του μόλις συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας του (άρθρο 92 § 4 και 5 του Συντάγματος). Στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας απαντάται εξάλλου σε σειρά άρθρων ως «επικουρικός δικαστικός υπάλληλος» ή «εξώδικο όργανο εκούσιας δικαιοδοσίας» (διότι ο νομοθέτης του έχει αναθέσει υποθέσεις τις οποίες θα μπορούσε να αναθέσει στο Δικαστήριο), ειδικά δε στις διατάξεις της αναγκαστικής εκτέλεσης ως «υπάλληλος του πλειστηριασμού». Οι χαρακτηρισμοί αυτοί περιγράφουν το Συμβολαιογράφο αφενός ως έναν επαγγελματία που παρέχει ελεύθερα τις υπηρεσίες του αμειβόμενος από τον πελάτη του και όχι από το δημόσιο-εντασσόμενος στον ευρύτερο χώρο των «λειτουργών», (ομοίως με το Δικηγόρο και το Δικαστικό Επιμελητή), αφετέρου ως ένα κρατικό όργανο στο οποίο έχει εκχωρηθεί δημόσια εξουσία (κυριαρχικά δικαιώματα) και που λειτουργεί όπως προαναφέρθηκε, ως «προληπτικό υποκατάστατο των Δικαστηρίων»: οι δικαστικοί αγώνες περιορίζονται με την πιστοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων μέσω του συμβολαιογραφικού εγγράφου το οποίο είναι εξίσου εκτελεστό όπως η δικαστική απόφαση (άρθρο 904 § 2 περ.δ’ ΚΠολΔ)[11].
    Ως δημόσιος λειτουργός ο Συμβολαιογράφος απολαμβάνει υπηρεσιακής, επαγγελματικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας: είναι ανεξάρτητος απέναντι τόσο στα πρόσωπα τις δηλώσεις των οποίων βεβαιώνει, όσο και τη δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είναι εκτελεστές της θέλησης του κράτους, οφείλουν υπακοή στις διαταγές των προϊσταμένων τους και διέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα. Ο δε χαρακτηρισμός του ως «δημοσίου λειτουργού» σκοπό έχει να εξάρει τη δημόσια σημασία του επαγγέλματός του και τις σημαντικές συνέπειες από την άσκησή του στις σχέσεις των κοινωνών, και όχι να του προσδώσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου με την τεχνική έννοια του όρου. Διότι σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συμβολ.Κώδικα ο Συμβολαιογράφος υπόκειται μόνο σε επιθεώρηση από τον κατά τόπο αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος δεν έχει εξουσία να του δώσει δεσμευτικές οδηγίες για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του, αλλά οι όποιες οδηγίες, συνήθως με τη μορφή γραπτών γνωμοδοτήσεων, και οι τυχόν διαταγές-παραγγελίες αυτού έχουν αποκλειστικώς συμβουλευτικό χαρακτήρα. Πολύ δε περισσότερο τέτοιο χαρακτήρα έχουν οι διαταγές διοικητικών οργάνων λ.χ. του Υπουργού Δικαιοσύνης.
    Η ανεξαρτησία του Συμβολαιογράφου απέναντι στη διοίκηση σε συνδυασμό με το χαρακτηρισμό του ως οργάνου «εκουσίας δικαιοδοσίας» οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πράξεις του δεν είναι ποτέ διοικητικές πράξεις, αλλά χαρακτηρίζονται ως πράξεις «δικαστικής μέριμνας», χωρίς βέβαια να παύουν να αποτελούν πράξεις ενός κρατικού οργάνου, ακόμη και όταν συνιστούν τον τύπο ιδιωτικών δικαιοπραξιών. Και δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το ρόλο του δημοσίου δικαίου ως προς τα ζητήματα ακυρότητας των συμβολαιογραφικών πράξεων και ως προς το δικαστικό έλεγχο της άρνησης ενέργειας του Συμβολαιογράφου, ο οποίος έλεγχος όμως δεν γεννά διοικητική διαφορά ως μη διοικητική πράξη και δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων.

    ΙΙΙ. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ
    Η ανωτέρω ανεξαρτησία του Συμβολαιογράφου δεν σημαίνει ότι είναι «ασύδοτος». Το έργο του υπόκειται σε τρεις περιορισμούς: το νόμο, τα χρηστά ήθη και τη συνείδησή του κατά το άρθρο 5 του Συμβολ.Κώδικα: ο Συμβολαιογράφος «οφείλει να απέχει από σύνταξη πράξης που αντίκεινται στο νόμο ή στα χρηστά ήθη, … ασκεί (δε) τα καθήκοντά του ευσυνείδητα και αμερόληπτα». Αυτό σημαίνει ότι έχει υπηρεσιακό καθήκον να προσφέρει τις υπηρεσίες του «τηρώντας τις ίδιες αποστάσεις τόσο από τον πελάτη του όσο και από τον αντισυμβαλλόμενο», ενώ οφείλει να επεξηγεί στους δικαιοπρακτούντες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με το συντασσόμενο έγγραφο και να διαπιστώνει αν αυτοί έχουν ή όχι επίγνωση των εννόμων συνεπειών της καταρτιζόμενης συμβολαιογραφικής πράξης (άρθρο 5 § 1 και 2 Συμβολ.Κώδικα). Οι υποχρεώσεις αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν και όταν στη σύνταξη του συμβολαίου παρίστανται Δικηγόροι των συμβαλλομένων, γιατί και τότε ο Συμβολαιογράφος δεν καθίσταται «απλώς γραφεύς» των δηλώσεων που υπαγορεύουν οι συμβαλλόμενοι, αλλά έχει καθήκον να εξετάζει τη νομιμότητα αυτών και να μην τις καταχωρεί αν είναι προδήλως παράνομες ή ανήθικες. Αν δε, υπάρχει αμφιβολία για τη νομιμότητα αυτών, έχει υποχρέωση να συντάξει την πράξη καταχωρώντας τις επιφυλάξεις του αυτές.

    Ειδικότερα, ο Συμβολαιογράφος οφείλει να απέχει από τη σύνταξη πράξεων που παραβιάζουν τις γενικές διατάξεις, όπως τα άρθρα 174, 175, 176 και 178 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με τα οποία δικαιοπραξία και διάθεση αντικειμένου που αντιβαίνει σε απαγορευτική διάταξη νόμου ή αντίκειται στα χρηστά ήθη είναι άκυρη (όταν για παράδειγμα ο δικαιοπρακτών δεν έχει συνείδηση των πράξεών του), ή που δεσμεύουν υπερβολικά την ελευθερία του προσώπου, την οποία αντίθεση ο Συμβολαιογράφος θα κρίνει με βάση τις ιδέες του εκάστοτε κατά τη γενική αντίληψη χρηστώς και εμφρόνως σκεπτόμενου κοινωνικού ανθρώπου και όχι τις προσωπικές του αντιλήψεις. Αλλά και από πράξεις που έρχονται σε αντίθεση με διατάξεις ειδικών νόμων (όταν για παράδειγμα απαγορεύεται η μεταβίβαση κυριότητας που οδηγεί στη δημιουργία μη άρτιου οικοπέδου κατά το άρθρο 4 § 1 του Ν.651/1977 ή η μεταβίβαση ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα κατ’άρθρο 17 του Ν.1337/1983). Καθίσταται σαφές ότι οι υποχρεώσεις που ανατίθενται στον Συμβολαιογράφο με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του Συμβολ.Κώδικα προϋποθέτουν βαθιά γνώση του ισχύοντος δικαιϊκού συστήματος εκ μέρους του.
    Σε αντίθεση όμως με τα Δικαστήρια τα οποία αποκλειστικά έχουν την εξουσία στο πλαίσιο της διαγνωστικής δίκης αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας να αποφαίνονται για την ισχύ των εννόμων σχέσεων, δεν ανάγεται στα καθήκοντα του Συμβολαιογράφου ο έλεγχος των ουσιαστικών όρων της διενεργούμενης ενώπιόν του δικαιοπραξίας ή διαδικαστικής πράξης και η κήρυξη της ακυρότητάς της. Για παράδειγμα, δεν έχει ο Συμβολαιογράφος εξουσία να ελέγχει αν «ο μεταβιβάζων εξ οιασδήποτε αιτίας ακίνητον είναι και κύριος τούτου», έτσι ώστε σε περίπτωση παράλειψης τέτοιου ελέγχου και κατάρτισης συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου από μη κύριο, δεν διαπράττει το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ).
    Αν υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τη νομιμότητα κάποιας δικαιοπραξίας και ο Συμβολαιογράφος αρνείται να συντάξει την αντίστοιχη πράξη, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει από το Μονομελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει ο Συμβολαιογράφος, να διαπιστώσει τη νομιμότητα της κρίσιμης δικαιοπραξίας ως προδικαστικό ζήτημα, και να διατάξει τον αρνούμενο Συμβολαιογράφο κατ’ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 791 ΚΠολΔ να συντάξει το αιτούμενο συμβολαιογραφικό έγγραφο.
    Επιπλέον στο πεδίο της αναγκαστικής εκτέλεσης ο Συμβολαιογράφος δεν είναι αρμόδιος να εξετάζει τη βασιμότητα της απαίτησης ή το κύρος του εκτελεστού τίτλου ή να κρίνει το κύρος των διαδικαστικών πράξεων, όταν λόγου χάρη καλείται είτε προφορικά είτε εξώδικα να μην διενεργήσει τον πλειστηριασμό, γιατί δεν μπορεί ούτε να κηρύξει την ακυρότητα ούτε να την επικαλεστεί (άρθρο 969 § 3, 1002 § 3 ΚΠολΔ). Κατ’ εξαίρεση έχει την εξουσία να κρίνει το βάσιμο του βεβαίου και εκκαθαρισμένου μιας απαίτησης που πηγάζει από συμβόλαιο που ο ίδιος έχει συντάξει και του οποίου ζητείται η χορήγηση απογράφου (άρθρα 904 § 2δ’, 918 § 1-2 και 4 ΚΠολΔ), καθώς και στην περίπτωση της εκκαθάρισης απαιτήσεων κατά τη διαδικασία κατάταξής τους σε πίνακα διανομής πλειστηριάσματος (άρθρα 974 επ. ΚΠολΔ). Η βούληση του νομοθέτη, όπως αυτή διαφαίνεται από το συνδυασμό των άρθρων 159 και 933 ΚΠολΔ, ήταν να ανατεθεί η αρμοδιότητα κήρυξης των ακυροτήτων μόνο στο Δικαστήριο και μόνο ύστερα από αίτηση όσων έχουν έννομο συμφέρον με άσκηση ανακοπής. Δεν πρέπει να παραβλέπονται βεβαίως και οι περιπτώσεις που ενεργοποιείται το υπηρεσιακό καθήκον του Συμβολαιογράφου να μην προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως όταν δεν τηρήθηκαν οι διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 960 ΚΠολΔ για τη νόμιμη διενέργεια του αναγκαστικού πλειστηριασμού, όπου δεν υπάρχει ακόμη ακυρότητα, αλλά θα υπάρξει αν ο Συμβολαιογράφος προχωρήσει παρά την έλλειψη αυτή.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 02:33 | Spyros Mitsopoulos

    Unfortunately, my Greek is not good enough to understand the subject matter well enough. I can say however that the fees paid to notaries are very high as are the government charges such as stamp duty, add to that real estate agents fees and your talking about 15 – 20% of the land cost. OUCH

    Surely soilcitors are just as capable of performing conveyancing matters as are notaries…I watched one in action its not that difficult a task. I’m sure solicitors can be trained in the art quite easily. These closed shops need to be openned up as a matter of urgency. These changes will attract much needed foreign capital flow in to the country.

    Perhaps the Greek government can become a premium google earth member and obtain satelite images of the land thereby helping your decaying title offices, engineers and overpaid notaries with their heavy work loads. It doesnt cost that much guys.

    Competition will bring efficiencies and savings….remember. Keep it Going.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 02:42 | ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.

    Παραθέτω το ακόλουθο άρθρο προς ενημέρωση των χρηστών του opengov: Οι συμβολαιογράφοι είναι νομικοί που είναι ειδικευμένοι και εξουσιοδοτημένοι να ενεργούν σε ορισμένες νομικές υποθέσεις. Βάσει των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους, οι συμβολαιογράφοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κεντρική νομοθετική εξουσία 21 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. πιο κάτω), όπου η έννομη τάξη βασίζεται στο λατινικό αστικό δίκαιο.
    Ειδικότερα τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν:
    ■κατάρτιση ιδιωτικών συμφώνων και παροχή συμβουλών στα συμβαλλόμενα μέρη, τηρώντας παράλληλα την υποχρέωση δίκαιης αντιμετώπισης καθενός εξ αυτών. Κατά τη σύνταξη επίσημων εγγράφων, ο συμβολαιογράφος είναι υπεύθυνος για τη νομιμότητα αυτών καθώς και για τις συμβουλές που παρέχει. Οφείλει να ενημερώνει τους συμβαλλομένους σχετικά με τις επιπτώσεις και τις συνέπειες των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν,
    ■εκτέλεση των πράξεων που συντάσσουν. Η πράξη μπορεί στη συνέχεια να καταχωρηθεί απευθείας στα επίσημα αρχεία, ή να εκτελεσθεί εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, χωρίς την πρότερη παρέμβαση δικαστή,
    ■ρόλο διαιτητή που με αμερόληπτο τρόπο και τηρώντας αυστηρά το νόμο επιτρέπει στους διαδίκους να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.
    Οι συμβολαιογράφοι είναι δημόσιοι λειτουργοί –το κράτος τους εκχωρεί μέρος της δημόσιας εξουσίας προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσουν την αποστολή τους στο πλαίσιο της παροχής δημόσιας υπηρεσίας – και ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου επαγγέλματος.
    Οι συμβολαιογράφοι δεσμεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο. Οι προϋποθέσεις διορισμού συμβολαιογράφων είναι παρόμοιες με εκείνες που ισχύουν για τους δικαστικούς και υπόκεινται στα ίδια κριτήρια ανεξαρτησίας, μονιμότητας, αμεροληψίας, συντελεστικής εξουσίας και εκτελεστότητας των πράξεών τους, ενώ οι δραστηριότητές τους υπόκεινται στην εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
    Στα 21 προαναφερθέντα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 35.000 συμβολαιογράφοι βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη (εκ των οποίων οι 3.200 περίπου στην Ελλάδα).
    Κατά τις συναλλαγές με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι συμβολαιογράφοι εκπροσωπούνται από το Συμβούλιο Συμβολαιογραφιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΣΕΕ) που ιδρύθηκε το 1993. Το ΣΣΕΕ εκπροσωπεί τους συμβολαιογράφους όλων των κρατών μελών όπου υπάρχει ο ρόλος του συμβολαιογράφου, τα οποία είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία. Η Κροατία μετέχει ως παρατηρητής.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 02:04 | ΑΘΗΝΑ Π.

    Συμφωνώ με την άποψη του κ. Ψύλλα Νικόλαου, συμβολαιογράφου, ότι η αμοιβή του συμβολαιογράφου για την κατάρτιση μιας σύμβασης με αντικείμενο μεγάλης αξίας μπορεί- σε ορισμένες περιπτώσεις- να ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, αλλά όχι πάντως «αδικαιολόγητα» όπως λέει η εισηγητική έκθεση του προς διαβούλευση Νομοσχεδίου. Κι αυτό γιατί άλλη είναι η ευθύνη του συμβολαιογράφου σε ένα συμβόλαιο με αντικείμενό του τη μεταβίβαση ενός ακινήτου αξίας π.χ. 1000 ευρώ, κι άλλη σε ένα συμβόλαιο με αντικείμενό τη μεταβίβαση ενός ακινήτου αξίας 1.000.000 ευρώ. Έχει αναρωτηθεί κανείς για την τεράστια ευθύνη που έχει ο συμβολαιογράφος, όταν αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει την μεταγραφή ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας στο Υποθηκοφυλακείο; Τί θα γίνει αν την επαύριο της κατάρτισης του συμβολαίου το ακίνητο π.χ. κατασχεθεί από τρίτο, λόγω χρεών του πωλητή, πριν τη μεταγραφή του μεταβιβαστικού συμβολαίου; Ο αγοραστής τότε σίγουρα θα στραφεί κατά του συμβολαιογράφου και θα ζητήσει αποζημίωση για την οικονομική ζημία που υπέστη. Φαντάζεται κανείς να του συμβεί κάτι τέτοιο; Σας μιλώ με βάση αντίστοιχη εμπειρία που είχε συγγενικό μου πρόσωπο- συμβολαιογράφος, που έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο, και τελικά χρειάστηκε να πληρώσει αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών, εκποιώντας ό,τι είχε και δεν είχε από την περιουσία του. Το ίδιο ισχύει σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής. Άλλα είναι τα ασφάλιστρα για ένα αυτοκίνητο 1000άρι Νταεβού κι άλλα για ένα αυτοκίνητο Μαζεράτι, άσχετα αν το τελευταίο το οδηγεί επαγγελματίας οδηγός.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 01:48 | Νίκος Θάνου

    Δεν χρειάζεται οικονομοτεχνική μελέτη για να μετρήσει κάποιος τα οφέλη από τη μείωση του ποσοστιαίου χαρατσιού υπέρ της τσέπης των συμβολαιογράφων από 1,20% σε 1% ή από 1% σε 0,000001%.

    Δεν χρειάζεται καν μαθηματικούς υπολογισμούς, ούτε μακροσκελείς αναλύσεις, ούτε πρωτοετείς γνώσεις μακροοικονομίας: Οι μεταβιβάσεις έγιναν πιο φθηνές. Τόσο απλά.

    Αυτή πρέπει να είναι η στόχευση του ν/σ.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 01:59 | AM

    Η διαρκής επίκληση της οδηγίας Bolkestein, σε συνδυασμό με μία νεφελώδη άποψη περί αντισυνταγματικότητας (άνευ επικλήσεως διατάξεων του Συντάγματος), αποτελούν μία σαθρή νομικά γραμμή άμυνας, η οποία έχει συντεχνιακά υιοθετηθεί όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνιστώντας μάχη οπισθοφυλακής έναντι στο ρεύμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.
    Όμως αντισυνταγματικότητα νοείται η ευθεία ή έστω παρεμπίπτουσα παραβίαση συγκεκριμένου συνταγματικού κανόνα ή ατομικού δικαιώματος και όχι οι γενικές και αόριστες αναφορές, όπως αυτές οι οποίες έχουν δει το φώς της δημοσιότητας εκ μέρους των συνδικαλιστικών φορέων και δυστυχώς και του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης.
    Η αναθεώρηση ωστόσο του αριθμού των Συμβολαιογράφων επ’ ουδενί λόγο θα έθιγε το καθεστώς αυτών ως Δημοσίων Λειτουργών, η δε συνδυαστική επίκληση γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου (όπως αναλογικότητα ή ο σεβασμός των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας) αφενός θα πρέπει να τεκμηριωθούν (δεν αρκούν οι αόριστες υποθέσεις), αφετέρου ουδεμία βάση δίδουν στο θρυλούμενο συνταγματικό κώλυμα του ανοίγματος του επαγγέλματος.
    Άλλωστε είναι αυτονόητο ότι η όποια μεταρρύθμιση του αριθμού ή των γεωγραφικών περιορισμών, θα πρέπει να γίνει προς τη κατεύθυνση της ρυθμισμένης διεύρυνσης της επαγγελματικής βάσης, υπό όρους και προϋποθέσεις και όχι με οριζόντιου τύπου διατάξεις.
    Είναι καλό λοιπόν να μην δίδεται συνταγματική επίφαση σε συντεχνιακά αιτήματα και να μην ευτελίζεται η έννοια του σεβασμού του Συντάγματος, εν ονόματι και επ’ ονόματι της συντεχνιακής οπισθοφυλακής.
    Στο δε ευρύτερο προβληματισμό θα πρέπει άμεσα να τεθούν και τομείς οι οποίοι άπτονται της διαφάνειας του διαγωνισμού και της μεταρρύθμισης προς τη κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 23:45 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΗΓΑΣ

    Θέμα της διαβούλευσης είναι η αμοιβή του συμβολαιογράφου και όχι η «απελευθέρωση» ή «άνοιγμα» των θέσεων. Μη θίγοντας τον κλειστό αριθμό των θέσεων, ο υπουργός επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επέμβει αργότερα επί του εν λόγω ζητήματος και να θέσει πάλι το ζήτημα σε διαβούλευση.
    Η οδηγία Μπολγκεντάην της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης αντιτίθεται σθεναρά στην απελευθέρωση του κλειστού αριθμού των θέσεων συμβολαιογράφων, επειδή η «μεταχείριση» του συμβολαιογράφου ως «επιχειρηματία» ή «εμπόρου» κττ είναι ευθέως αντίθετη προς το κοινοτικό δίκαιο και ταυτίζεται με τη βασική αρχή του ελληνικού συντάγματος ότι ο συμβολαιογράφος ασκεί δραστηριότητα ισχυρού κρατικού – δημοσίου ενδιαφέροντος, κάτι που δεν προσέχθηκε από την Ελληνική Πλευρά κατά τη νομοτεχνική επεξεργασία του Μνημονίου, κάτω από την πίεση των τότε περιστάσεων. Η εισήγηση της Τρώικας είναι αντίθετη σε βασική αρχή – κανόνα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Ακόμη και μία υπέρμετρη διοικητική αύξηση των θέσεων (π.χ. 100%) θα ακυρωθεί λόγω κατάχρησης δικαιώματος και λόγω υπέρβασης των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης, αν η αύξηση θα ισοδυναμεί με de facto απελευθέρωση των θέσεων, αντίθετα δηλαδή με τους ισχύοντες συνταγματικούς κανόνες και τους κανόνες του κοινοτικού δικαίου, όπως εξειδικεύονται στην Οδηγία Μπολγκεντάην. Το σεβασμό του Συντάγματος και της Οδηγίας Μπολγκεντάην μπορούν να τον απαιτήσουν διά της δικαστικής οδού, μεμονωμένα ή ομαδικά, όσοι έχουν έννομο συμφέρον. Πιστεύω ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα σεβασθεί το Σύνταγμα και την οδηγία Μπολγκενστάην και οφείλει να αντιτάξει αυτά τα επιχειρήματα στους Επιτηρητές της Τρόϊκας. Εάν καταργηθεί η οδηγία Μπολγκενστάην και ανατραπεί με αναθεώρηση η σχετική συνταγματική διάταξη, ασφαλώς και είμαι σύμφωνος να απελευθερωθούν οι θέσεις των συμβολαιογράφων κλπ. σύμφωνα με την τότε ευρύτερη συγκυρία.
    Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση, ελάχιστα ασχολούνται με την αμοιβή του συμβολαιογράφου (ασχολούμενοι π.χ. με τις αμοιβαίες μεταθέσεις κλπ) και οι πολλοί (ή κατά πολύ) διολισθαίνουν στην υποστήριξη ή άρνηση της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, που είναι διαφορετικό ζήτημα, που φαίνεται θα εξετασθεί σύντομα από την κυβέρνηση με άλλη νομοθετική ρύθμιση. Γενικά οι παρατιθέμενες απόψεις συνιστούν ένα αλαλούμ…
    Eπικεντρώνω λοιπόν τις απόψεις μου αποκλειστικά στην αμοιβή και εστιάζω το ενδιαφέρον μου πρωτίστως σε αυτό το ζήτημα.
    Το προσχέδιο δεν καταργεί το διοικητικό προσδιορισμό της αμοιβής και άρα, δεν έχουμε ουσιαστική απελευθέρωση της αμοιβής, όπως θα το ήθελαν αυτοί που ασπάζονται την άνευ όρων οικονομική φιλελευθεροποίηση της αμοιβής, σύμφωνα με την οποία ο συμβολαιογράφος θα μπορούσε νόμιμα να συμφωνήσει καθαρή αμοιβή π.χ. 100 ΕΥΡΩ για τη σύνταξη ενός συμβολαίου αγοράς ακινήτου σε κτηματογραφημένη περιοχή, με πίστωση του τιμήματος, δανειοδότηση, διαλυτική αίρεση και δικαίωμα εξώνησης, ή, να συμφωνήσει αμοιβή 20 ΕΥΡΩ για σύνταξη δημόσιας διαθήκης με αποκλήρωση τέκνου και εγκατάσταση κληρονόμου υπό αναβλητική αίρεση κλπ. Αυτό θα είχε κάποιο νόημα αν υπήρχε δικαίωμα άρνησης, να μπορούσε π.χ. να πεί ο συμβολαιογράφος «Δε με ενδιαφέρεις ως πελάτη κύριε Ετοιμοθάνατε», ή «για να σου κάνω τη διαθήκη αυτή, θέλω 400 ΕΥΡΩ συν το ΦΠΑ». Ή, «επειδή κύριε Πελάτη καίγεσαι να έχεις ένα πληρεξούσιο στα επόμενα 50 λεπτά, θα με πληρώσεις 300 ΕΥΡΩ συν ΦΠΑ και θα σου δώσω και σχετική θεωρημένη απόδειξη»! Οι θιασώτες της άποψης ότι με απελευθέρωση των αμοιβών θα έκαναν τα συμβόλαιά τους με 10 ή 20 ΕΥΡΩ, δε γνωρίζουν ούτε τη θεωρητική, ούτε την πρακτική πλευρά (τι σημαίνει πλήρης ελευθερία αμοιβών κατά ADAM SMITH). Και εύχομαι να μην το ζήσουν.
    Η θεσπιζόμενη ρύθμιση διατηρεί το πλαφόν προς τα κάτω και θεσπίζει πλαφόν προς τα πάνω, στις αναλογικές πράξεις.
    Η κοινή γνώμη ενδιαφέρεται κυρίως για το κόστος στις συνήθεις μεταβιβαστικές πράξεις, κυρίως αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές. Για το εν λόγω ζήτημα είναι υπ’ όψιν του υπουργού οι απόψεις και τα επιχειρήματα θεσμικών οργάνων εκπροσώπησης των συμβολαιογράφων αλλά και άλλων εμπλεκομένων (δικηγόρων, κατασκευαστών, επιμελητηρίων, κλπ).
    Αλλά για εκείνους που πιστεύουν ότι η αμοιβή του συμβολαιογράφου ανεβάζει αισθητά ή απαράδεκτα το κόστος μιάς μεταβίβασης, ας μελετήσουν το εξής παράδειγμα: ‘Εστω ότι αγοράζετε τοις μετρητοίς ακίνητο σε κτηματογραφημένη περιοχή έναντι βασικού ποσού επένδυσης (τίμημα) 100.000 €. Ας ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι αυτό είναι το αληθινό τίμημα (!) και το δηλώνετε ως ειλικρινής φορολογούμενος διότι π.χ. είστε αστυνομικός ή εφοριακός ή βουλευτής ή υπουργός κλπ και (!) δεν θέλετε (ιδιαίτερα λόγω των ιδιοτήτων αυτών) να εξαπατήσετε το συμβολαιογράφο και το ελληνικό δημόσιο, αγράζοντας δηλαδή το ακίνητο έναντι π.χ. 170.000 € και δηλώνοντας στο συμβολαιογράφο 100.000 €. Για την ειλικρινή αξία των 100.000 € θα έχουμε τα εξής κοστολογικά στοιχεία:

    Φόρος = 9.888 ΕΥΡΩ.

    Παράσταση δικηγόρου χωρίς έλεγχο τίτλων = 730 €.

    Αμοιβή συμβολαιογράφου = 1.006,86 € για τον προέλεγχο τίτλων και δικαιολογητικών, για τη σύνταξη της δήλωσης ΦΜΑ και ενός φύλλου υπολογισμού αξίας, τη σύνταξη του συμβολαίου (τα περί copy – paste είναι παραμύθια της χαλιμάς), την έκδοση δύο αντιγράφων και τη σύνταξη περίληψης του συμβολαίου.

    Λοιπά έξοδα (ΤΑΧΔΙΚ, Τ.Ν., Τ.Α.Σ., Φ.Π.Α. κλπ) = 435,20 €.

    Έξοδα στο κτηματολόγιο = 676,99 €.

    Αρα, για να αποκτήσετε το ακίνητο δώσατε 100.000 + 9.888 + 730 + 1.006,86 + 435,20 + 676,99 = 112.737 €.

    Και τώρα φεύγουμε από το νομικό μέρος και πάμε στο οικονομικό σκέλος.

    Κόστος επένδυσης, Ποσοστιαία συμμετοχή:

    Τίμημα 100.000 συμμετοχή 88,70 %.

    Φόρος 9.888, συμμετοχή 8,77 %.

    Παράσταση δικηγόρου 730, συμμετοχή 0,64 %.

    Αμοιβή συμβολαιογράφου 1.006,86 συμμετοχή 0,89 %.

    Λοιπά έξοδα (όχι αμοιβή) 435,20 συμμετοχή 0,39 %.

    Κτηματολόγιο 676,99 συμμετοχή 0,60 %.

    Προσέξτε τώρα: Τα χρήματα (435,20) των λοιπών εξόδων συμβολαίου (ΤΑΧΔΙΚ, Τ.Ν. κλπ) περιέρχονται στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα χρήματα του κτηματολογίου (676,99) περιέρχονται και αυτά στο δημόσιο, όπως ο φόρος (9.888). Τα ταξινομούμε ξανά ως προς την ποσοστιαία συμμετοχή:

    Βασικό Κεφάλαιο 88,70 %

    Δημόσιο 9,76 %

    Συμβολαιογράφος 0,89 %

    Δικηγόρος 0,64 %.

    Πρώτη Ερώτηση καθαρά «πολιτικής» επενδύσεων: Εάν περιορίσουμε την αμοιβή του συμβολαιογράφου π.χ. στο 0,49 % ή στο 0,39 % (με τη νέα ρύθμιση περιορισμού της συμβολαιογραφικής αμοιβής), πόσο θα πυροδοτηθεί μια νέα επένδυση βασικού κεφαλαίου 100.000 €; Τι πιθανότητες υπάρχουν, να έχει ο Επενδυτής το Βασικό Κεφάλαιο των 100.000 € και να ματαιώσει την επένδυση επειδή δεν έχει το 0,89 % του συμβολαιογράφου;
    Δεύτερη ερώτηση: Παρατηρήσατε ότι το Δημόσιο απορροφά το 9,76 % του συνολικού κόστους επένδυσης; Εδώ, δεν θα κάνω σχόλιο, διότι η φορολογική επιβάρυνση δεν άπτεται του θέματος της διαβούλευσης επί των συμβολαιογραφικών αμοιβών. Επηρεάζει όμως, όπως βλέπετε (9,76%) το συνολικό κόστος.
    Συμπληρωματική Παρατήρηση: Αν ο αγοραστής είναι κάποιος που θέλει να αγοράσει ένα σπίτι για να στεγάσει την οικογένειά του, είναι τοποθέτηση και όχι παραγωγική επένδυση – που είναι για κάποιον που αγοράζει έκταση γής για να χτίσει βιοτεχνία ή εργοστάσιο, οπότε το τελικό συνολικό κόστος είναι τελείως διαφορετικό (μεγαλύτερο), και η συμμετοχή της αμοιβής του συμβολαιογράφου (0,89%) είναι πολύ μα παρα πολύ μικρότερη (έως αμελητέα) σε σχέση με την καταβολή προς το δημόσιο (9,76%). Βάλτε τους ειδικούς συμβούλους σας με αντικείμενο τις επενδύσεις να σκεφτούν εντατικά επ΄ αυτού.

    ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΙΝΗΤΟ, ΙΔΙΑΣ ΑΞΙΑΣ 100.000 €, ΑΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ ΓΥΙΟ Η ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ με γονική παροχή, δεν έχουμε καταβολή χρημάτων από τον νέο ιδιοκτήτη (τέκνο) στους γονείς και ούτε παράσταση δικηγόρων. Το συνολικό κόστος είναι κατά προσέγγιση 3.149,78 €. Ειδικώτερα, ο ενδιαφερόμενος θα πληρώσει για Φ.Π.Α. + Τ.Ν. + Τ.Α.Σ. + ΤΑΧΔΙΚ + ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ποσό 2.174,38 € που είναι το 69,01 % των συνολικών εξόδων. Στο συμβολαιογράφο θα καταβάλει Καθαρή Αμοιβή (προ φόρου) 976,40 €, που ειναι το 30,99 % των συνολικών εξόδων. Οι «άλλοι» (τρίτοι, κατά τη δόκιμη φορολογική / οικονομική ορολογία) εισπράττουν το 69,01% από την εργασία του συμβολαιογράφου, ο συμβολαιογράφος εισπράττει το 30,99 %. Αν βρισκόταν ένας Ηρακλής πολιτικός να καθαρίσει τον Κόπρο των «τρίτων», δηλαδή τα χρήματα που χάνονται λόγω διασπάθισης δημοσίου χρήματος, λόγω διαφθοράς και λόγω τρομακτικής υπο-παραγωγικότητας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έ τότε, θα μπορούσε ασφαλώς το κονδύλιο δαπανών υπέρ «τρίτων» να γίνει π.χ. 1.500 €, και θα συμφωνούσα ως συμβολαιογράφος να πάρω καθαρή (προ φόρου) 500 € (αντί 976,40 €) και ο πελάτης μου να πληρώσει συνολικά 2.000 €, δηλαδή λιγώτερα κατά 1.149,78 €, και σε ποσοστό, 36,50 % λιγώτερα. Αυτό κύριε υπουργέ, με όλη την εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπό σας, θα αποτελούσε σθεναρή επιτυχημένη παρέμβαση με εμφανέστατα στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας, τόσο προς τους πολίτες που καταβάλλουν τα χρήματα, όσο και προς τους συμβολαιογράφους που διαθέτουν την εργασία. Αν με ρωτήσει κάποιος γιατί θα ήθελα να παίρνω 500 αντί 976,40 €, να η απάντησή μου: αν δαμάσετε τη διασπάθιση του δημοσίου (ιερού) χρήματος, αν δαμάσετε τη διαφθορά και αν μετατρέψετε την υπο-παραγωγικότητας του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε υψηλή παραγωγικότητα, θα μένω ευχαριστημένος με τα 500 €, διότι θα βλέπω καλή παιδεία για τους νέους, απασχόληση για τους άνεργους, καλούς αυτοκινητόδρομους, δημόσιο σύστημα υγείας υψηλού επιπέδου, αποτελεσματική αστυνόμευση, κλπ.
    Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για άλλους που τους γνωρίζετε κύριε υπουργέ και πρωθυπουργέ, οφείλουν οι ειδικοί σας σύμβουλοι να προσέξουν τα εξής:
    1) Η αναλογική αμοιβή του συμβολαιογράφου μειώθηκε το καλοκαίρι του 2009, από 1,20 %, στο 1 %. Έχετε εξειδικευμένη οικονομική μελέτη που να παραθέτει με αριθμούς τα οφέλη από τη μείωση αυτή; Αν δεν την έχετε, προχωράτε εμπειρικά, ερασιτεχνικά και χωρίς το βασικό κριτήριο που θέτει η οικονομική επιστήμη και πολιτική: αναλύω το πρόβλημα, επιδιώκω τη λύση με ρύθμιση, επαληθεύω με μετρήσεις αν επιλύθηκε το πρόβλημα.
    2) Έχετε εξειδικευμένη μέθοδο μέτρησης του αποτελέσματος από την τωρινή νέα ρύθμιση; Αν δεν την έχετε, προχωράτε εμπειρικά, ερασιτεχνικά και χωρίς το βασικό κριτήριο που θέτει η οικονομική επιστήμη και πολιτική: αναλύω το πρόβλημα, επιδιώκω τη λύση με ρύθμιση, επαληθεύω με μετρήσεις αν επιλύθηκε το πρόβλημα. Η μελέτη του ΙΟΒΕ είναι καλή ως εργαλείο. Έχετε μελέτη επαλήθευσης των αποτελεσμάτων από τυχόν εφαρμογή της; Με ποιο τρόπο οι συντάκτες της μελέτης εγγυώνται την επιτυχία των προβλέψεών της; Και ποιος ευθύνεται αν οι προβλέψεις δεν επαληθευτούν; Πώς θα γίνει η επαλήθευση του αποτελέσματος;
    Δική μου άποψη: προχωρήστε γρήγορα σε αλλαγές που αποδεδειγμένα θα έχουν κοινωνικό αποτέλεσμα. Αποφύγετε λάθη ερασιτεχνισμού (τα έχετε κάνει λόγω κακής επιλογής συμβούλων και συνεργατών). Και έχετε πάντα κατά νού: οι Επιτηρητές και διάφοροι Μελετητές, Αναλυτές κλπ δεν είναι a priori Αλάθητοι. O τίτλος τους δεν αποτελεί τεκμήριο για την ορθότητα των απόψεών τους. Αν σας παρέθετα τη σχετική τεκμηρίωση, θα ήμουν έξω από το θέμα της διαβούλευσης και το θεωρώ ανάρμοστο.
    Με εκτίμηση, ένας συμβολαιογράφος.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 20:41 | Μαρία Ζέρβα

    Αξιότιμοι,

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να διατηρηθούν οι κατώτατες αμοιβές. «Για το καλό μας» όπως κάποιοι λένε; Γιατί το «επιβάλει το σύνταγμα» όπως κάποια παπαγαλάκια φωνάζουν; Γιατί «φοβάται ο πρωθυπουργός» όπως πολλοί πιστεύουν; Γιατί «υπάρχει πολιτικό κόστος» όπως άλλοι διατυμπανίζουν; Για το «δημόσιο συμφέρον» όπως θα έλεγα σε έναν κουζουλό (και ίσως και να το πίστευε);

    Θέλετε να διατηρήσετε κατώτατες αμοιβές γιατί φοβάστε τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων; Εχει καλώς. Βάλτε 1 ευρώ ανά πράξη. Βάλτε ποσοστό 0,00000000001%. (Μην μου πείτε πως σας δουλεύω, εσείς ξεκινήσατε πρώτοι!)

    Αυτό που γίνεται είναι καταστροφικό γατί εξαγριώνει τον κόσμο που θεωρεί πως εμπαίζεται.

    Η εμπειρία από την ελέυθερη αγορά έχει δείξει πως αν εξαφανίσετε τις κατώτατες αμοιβές θα βρεθεί η ισοροπία.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 19:49 | ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.

    Πολλοί συμπολίτες μας καταθέτουν τις απόψεις τους για τις αμοιβές των συμβολαιογράφων, πλην όμως φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν ότι οι αμοιβές των συμβολαιογράφων είναι εκ του νόμου ορισμένες (και όχι «ελάχιστες»)προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει ο συμβολαιογράφος και αδύναμοι οικονομικά πολίτες και να μην μπορεί να αυθαιρετεί ο συμβολαιογράφος. Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η αμοιβή που εισπράττει ένας συμβολαιογράφος σε αγροτική περιοχή για τη μεταβίβαση (πώληση) αγρού 4 στρεμμάτων συνολικής αντικειμενικής αξίας 1.000 ευρώ (ναι, υπάρχουν κι αυτές οι αξίες και μάλιστα σε πολύ μεγάλη έκταση); Λιγότερα από 200 ευρώ μκτά(για τη σύνταξη δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και εντύπου υπολογισμού αξίας του ακινήτου, για την σύνταξη του συμβολαίου, για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, για την σύνταξη περίληψης του συμβολαίου για το Υποθηκοφυλακείο ή το κτηματολογικό γραφείο, για την επιμέλεια μεταγραφής του συμβολαίου κ.α.ο.)παρότι η απασχόληση είναι ίδια και με συμβόλαια πολύ μεγαλύτερης αναγραφόμενης αξίας. Πόσα θα έπαιρνε ο συμβολαιογράφος σε καθεστώς ελεύθερων αμοιβών; τουλάχιστον πεντακόσια ευρώ, δεδομένου ότι κι ένας δικηγόρος για μια υπόθεση στο Ειρηνοδικείο που αφορά ακίνητο (χρησικτησία) παίρνει τουλάχιστον εξακόσια ευρώ, όταν η ελάχιστη αμοιβή του είναι εκατόν ογδόντα ευρώ. Επίσης έχει αναρωτηθεί κανείς πόση είναι η αμοιβή του συμβολαιογράφου κατά τη σύνταξη πίνακα κατάταξης σε πλειστηριασμό, με αναγγελίες τραπεζών (ενυπόθηκων και μη), Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου, Εργαζομένων, Δανειστών του οφειλέτη κλπ, μια πραγματική επίπονη και κοπιαστική δουλειά, που απαιτεί γνώσεις της τρέχουσας νομοθεσίας και νομολογίας, και απαιτεί πολλές φορές πολυήμερη απασχόληση του συμβολαιογράφου (δεδομένου ότι υπάρχουν και ασφυκτικές προθεσμίες από το Νόμο); Mέχρι διακόσια πενήντα (250) ευρώ μικτά (με το Φ.Π.Α.) σύμφωνα με το Νόμο, τον οποίο δεν μπορεί να παραβεί και να εισπράξει κατά το δοκούν, δεδομένου ότι επικρέμεται από πάνω του η «απειλή» να γίνει ανακοπή σε βάρος του (ειδικά από τους Νομικούς Συμβούλους του Δημοσίου, που κάνουν ανακοπές ακόμη και για αμοιβές που υπερβαίνουν το κανονικό κατά 20 ή 50 ευρώ) με δυσάρεστες συνέπειες για τον συμβολαιογράφο. Φαντάζεστε σε καθεστώς ελεύθερων αμοιβών το συμβολαιογράφο να ζητά και να παρακρατεί από το πλειστηρίασμα ό,τι ποσό θέλει, κατά την κρίση του, με μόνη υποχρέωσή του να εκδίδει το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό; Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, πώς γίνεται και ο συμβολαιογράφος παίρνει μόνο αυτά τα χρήματα. Η απάντηση είναι ότι οι μεγαλύτερες σε αξία πράξεις «πριμοδοτούν» τις μικρότερες σε αξία πράξεις επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 18:27 | Θανάσης Ομ.

    Καλησπέρα σας!

    Διαβάζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές για τοους συμβολαιογράφους δεν μπορώ παρά να πω πως δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει να μην ακούει ή να φοβάται τις συντεχνίες.

    Μία αλλαγή χρειάζεται: κατάργηση του άρθρου 40.

    Δεν καταλαβαίνετε κκ νομοθέτες πως η άτακτη υποχώρηση από τα μεγάλα λόγια περί «απελευθέρωσης» μόνο την όρεξη ανοίγουν;

    Αν πέρασε η γραμμή των (πόσοι είναι άραγε;) συμβολαιογράφων περί διατήρησης των κατώτατων αμοιβών γιατί να μην απαιτήσουν και οι χιλιάδες δικηγόροι τη διατήρηση των προνομίων τους;

    Επιχειρηματολογία θα βρεθεί. Αλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους.

    Συνέπεια λόγων και πράξεων απαιτεί ο κόσμος. Δεν μπορείτε από τη μία να πετσοκόβετε τις συντάξεις και τους μισθούς και από την άλλη να κάνετε τέτοια ακατανόητη κολοτούμπα.

    Αν η κυβέρνηση είναι «μπόσικη» προς τους συμβολαιογραφους γιατί να μην υποχωρήσει για τους *; (συμπληρώστε κατά βούληση και κατά ριπάς)

    Ελπίζω κάποιος να … ακούει.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 14:07 | Δ.Ε. Πολιτικός Μηχανικός

    Κύριε Υπουργέ έχετε την ευθύνη της διακυβέρνησης δεν είστε ούτε δημοσιογράφος, ούτε παρατηρητής, ούτε δημοσκόπος. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πορεύτηκε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις και την κοινή γνώμη και είδαμε τα αποτελέσματα.

    Όπως εύστοχα έχει ειπωθεί από άλλους συμμετέχοντες δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πλήρως τις παραμέτρους συζητούνται. Ο απλός λαός δεν είναι ούτε μηχανικός, ούτε συμβολαιογράφος, ούτε δικηγόρος, ούτε φαρμακοποιός, ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει άποψη για όλους τους ανωτέρω και τους εμπιστεύεται αναλόγως.

    Πρόταση : στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και σύγκλισης, που ελπίζω να είναι το ζητούμενο, φροντίστε οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου να στοχεύουν σ’ αυτό το ζητούμενο. Δεν είναι ντροπή επιλέγοντας εύστοχες ρυθμίσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (όπως αναφέρει κάποιος στην παρούσα διαβούλευση) να ρυθμίσετε και τα της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών, των επαγγελμάτων και των λειτουργημάτων, λαμβάνοντας υπόψιν σας τις εθνικές ιδιαιτερότητες και αναγκαιότητες.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 14:45 | Περικλής

    Εντάξει οι συμβολαιογράφοι είναι δημόσιοι λειτουργεί και δεν μπορούν να γίνουν όλοι οι δικηγόροι συμβολαιογράφοι… Αλλά ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ Αριθμός τους μόνο γραφειοκρατία δημιουργεί…
    Υπάρχει κάποιος που απευθύνθηκε σε συμβολαιογράφο και η υπόθεσή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα; Ούτε κατά διάνοια… Παιδεύεσαι ολόκληρους μήνες να τους εκλιπαρείς να σε εξυπηρετήσουν και αυτοί πνίγονται από την δουλειά που έχουν…
    Το δημόσιο μπροστά τους είναι σίφουνας στην εξυπηρέτηση.
    Αυξήστε λοιπόν σημαντικά τον αριθμό τους και αφήστε ελεύθερη την αμοιβή τους γιατί σε ένα συμβόλαιο αυτά που δίνεις στους συμβολαιογράφους είναι πολλαπλάσια αυτών που εισπράτει το κράτος μέσω της φορολογίας.
    Καταργήστε τους γεωγραφικούς περιορισμούς…
    Δείξτε ότι δεν τους προστατεύεται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου!!!
    ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ γιατί είναι ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ΜΕΓΑΛΗ για να την μοιράζονται ΤΟΟΟΟΟΟΟΟΣΟ ΛΙΓΟΙ και ΤΟΟΟΟΟΟΟΣΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ !!!

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 14:05 | AL.SI.

    Λέτε ότι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος της προαγωγής της εθνικής οικονομίας με την αποτροπή υπερβολικών διοικητικού χαρακτήρα επιβαρύνσεων των συναλλαγών και η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, επιβάλλει την κλιμακωτή μείωση της αμοιβής των συμβολαιογράφων, παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε καλά ότι τελικώς το 45% της αμοιβής του συμβολαιογράφου, μέσω της φορολογίας εισοδήματος, θα επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο. Προφανώς και ίσως όχι άδικα θεωρείτε ότι τα οφέλη από τη μείωση του διοικητικού κόστους μεταβιβάσεων θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και το τελικό όφελος για την εθνική οικονομία, το οποίο είναι δύσκολα μετρήσιμο, θα είναι μεγαλύτερο από το φόρο εισοδήματος και το ΦΠΑ επί των υπηρεσιών. Στα πλαίσια των ανωτέρω ερωτάσθε :

    1ον) Προτίθεστε να προβείτε και στον εξορθολογισμό του κόστους μεταγραφής για όλες τις αναλογικές πράξεις (αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές, προσημειώσεις κ.λπ.). Γνωρίζετε κύριε Υπουργέ ότι το δικαίωμα του Υποθηκοφύλακα είναι 0,30%, στο οποίο προστίθεται και το δικαίωμα του Δημοσίου και τελικώς διαμορφώνεται από 0,45 % έως 0,80 % περίπου ?? Αυτό δεν είναι ανεπίτρεπτο ?? Συγκρίνετε τις αποδοχές των εμμίσθων υποθηκοφυλάκων, με αυτές των αμίσθων και θα καταλάβετε. Άραγε έχετε κάποια σχετικά στοιχεία ??

    2ον) Προτίθεστε να προβείτε και στον εξορθολογισμό του ποσοστού των φόρων μεταβιβάσεως ??

    3ον) Γνωρίζετε καμμία σοβαρή επένδυση να έχει αποτραπεί λόγω του κόστους των συναλλαγών που αφορούν τ’ ακίνητα ?? Π.χ. η εταιρεία Aldi απεχώρησε από τη χώρα μας λόγω του κόστους των συναλλαγών ακινήτων ή για άλλους λόγους ?? (Αναζητήστε με ειλικρίνεια τους λόγους που αποτρέπουν τις μεγάλες διεθνείς και εγχώριες επενδύσεις και θα διαπιστώσετε την ελάχιστη επιρροή του διοικητικού κόστους μεταβιβάσεων στην αποτροπή τους. Αυτό σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται ο εξορθολογισμός του κόστους.)

    Έχετε την ευθύνη ώστε το FAST TRUCK να μην καταλήξει σε FAST FOOD.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 14:24 | ΝΙΚΟΣ

    Κυρίες ΑΝΝΑ ΘΕΜΕΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗ ΠΑΠΑ, προσυπογράφω τα άρθρα σας. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις μοναρχικού τύπου διατάξεις περί αμοιβαίων μεταθέσεων, αλλά επίσης να δοθεί ένα τέλος στο αντισυνταγματικό μερικό άνοιγμα της κατά τόπο αρμοδιότητας. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ!!!

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 13:41 | ΕΛΛΗ ΠΑΠΠΑ

    Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το κατεστημένο υπερίσχυσε!!!!!! Τί είδους άνοιγμα επήλθε στον κλάδο των συμβολαιογράφων???? Και γιατί κύριε Υπουργέ τόσο καιρό μας βομβαρδίζατε με μέτρα τα οποία δεν τολμάτε να λάβετε?????? Τουλάχιστον ας καταργηθεί η κατάφωρη άδικη και άνιση διάταξη για αμοιβαίες μεταθέσεις μεταξύ συγγενών εξ αίματος πρώτου βαθμού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μεταβιβάζονται χέρι με χέρι οι συμβολαιογραφικές έδρες και να μην προκύπτουν θέσεις για μετάθεση σε όλους τους συμβολαιογράφους και με τις ίδιες αυστηρές κατά τ’ άλλα προϋποθέσεις. Ας γίνει λοιπόν αντιληπτό οτι στην Ελλάδα του 2011 όλοι οι συμβολαιογράφοι δεν είναι ισότιμοι απέναντι στον ίδιο τους τον κλάδο.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 13:00 | Μ. Γ.

    Η αξία των συμβολαιογράφων είναι δεδομένη.
    Όμως το Νομοσχέδιο πάσχει σημαντικότατα στα εξής σημεία, τα οποία χρίζουν άμεσης διευθέτησης:

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΒ/ΦΩΝ: Είναι κατανοητό ότι, από την στιγμή που ο συμβ/φος ελέγχεται από τον εισαγγελέα κάθε χρόνο, πρέπει ο αριθμός τους να είναι συγκεκριμένος. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει τόσο περιορισμένος είναι τώρα. Η ζήτηση θα καθορίσει και την προσφορά.

    ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ: Oι εξετάσεις ως έχουν σήμερα διεξάγονται με αντισυνταγματικό τρόπο, με αποτέλεσμα πολλοί άριστοι (του 18) να μένουν έξω από το επάγγελμα και πολλοί μέτριοι (του 12), χρησιμοποιώντας το τέχνασμα της δυνατότητας επιλογής μίας έδρας να διορίζονται, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναλλαγών. Ο τρόπος εισαγωγής οφείλει να καθορίζεται από αντικειμενικά κριτήρια.

    ΑΜΟΙΒΗ: Πρέπει να υπάρχει μία minimum, αποδεκτή κοινωνικά, πάγια αμοιβή και από εκεί και πάνω ο κάθε συμβολαιογράφος να μπορεί να καθορίζει, εφόσον το επιθυμεί, την extra αμοιβή του.

    ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ μεταξύ γονέων και τέκνων: Ως αντισυνταγματικές, οφείλουν να καταργηθούν.

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: Τα περισσότερα συμβ/κά έγγραφα ελέγχονται από: 1) τον Συμβ/φο, 2) Δύο δικηγόρους και 3) τον Υποθηκοφύλακα. Στην πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. ένα άτομο, με αυξημένη αρμοδιότητα, είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία, σύνταξη και καταχώρηση των μεταβιβάσεων. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε στην καλύτερη των περιπτώσεων 4 άτομα – απόρροια της έλλειψης εμπιστοσύνης στα πρόσωπα και τους θεσμούς της μεταπολιτευτικής μας εμπειρίας.
    Για το λόγο αυτό τα έξοδα μεταβιβάσεως στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Με τόσους επαγγελματίες του εμπλέκονται!
    Βλ. μελέτη της Ε.Ε. του 2007: http://ec.europa.eu/competition/sectors/professional_services/studies/csm_standalone_en.pdf

    ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Η λήψη των απαραίτητων προσαρτώμενων στα συμβόλαια (πιστοποιητικά, Τ.Α.Π, ενημερότητες κλπ), είναι απαραίτητο να γίνεται γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς ταλαιπωρία των πελατών, μέσω του διαδικτύου και του συμβολαιογράφου.

    ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ: Είναι παράλογο το Ταμείο Νομικών να εισπράττει σε κάθε γονική παροχή, δωρεά κλπ το 0,775% της αξίας της μεταβίβασης (πέρα από το καθιερωμένο 15% που εισπράττουν τα Τ.Ν και το Τ.Α.Σ από κάθε πράξη του συμβ/φου). Αυξάνονται τα έξοδα τους συμβολαίου χωρίς κανένα συνταγματικά αποδεκτό λόγο.

    Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν για το καλό της συμβολαιογραφίας, ως επιστήμης, για την επιτάχυνση της διαδικασίας των μεταβιβάσεων και για την μείωση του κόστους αυτών.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 13:00 | ΝΙΚΟΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατά τόπο αρμοδιότητα των Συμβολαιογράφων στο άνοιγμα της οποίας αντιδρούν οι Συμβολαιογράφοι.
    Το άρθρο 4 παρ.1 του Κώδικα Συμβολαιογράφων ορίζει τα εξής: <>.
    Το άρθρο 4 παρ.2 του Κώδικα Συμβολαιογράφων ορίζει τα εξής: Kατ’ εξαίρεση των όσων ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους οι συμβολαιογράφοι που είναι διορισμένοι στους Δήμους που υπάγονται δικαστηριακά στις περιφέρειες των παρακάτω Ειρηνoδικείων: A) Aθηνών Β)
    Πειραιά Γ) Νίκαια Δ) Καλλιθέας Ε) Νέας Ιωνίας ΣΤ) Περιστερίου…(και άλλα)…………………………………έχουν το δικαίωμα να ασκούν τα καθήκοντά τους και στις περιφέρειες των πιο πάνω Ειρηνοδικείων , αλλά μόνο εφόσον καλούνται, να υπογράψουν τις συμβολαιογραφικές τους πράξεις στην οικία, στο κατάστημα, ή στο γραφείο ενός των δικαιοπρακτούντων ή των αντιπροσώπων τους ή στο χώρο νοσηλείας, αν νοσηλεύονται, ή κράτησης, αν κρατούνται, ή στο κατάστημα τράπεζας ή άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή οργανισμού, όπως και όταν συμπράττουν με άλλο συμβολαιογράφο ή τους ανατίθεται η διενέργεια πλειστηριασμού.
    Το δε άρθρο 4 παρ3 του Κώδικα Συμβολαιογράφων ορίζει τα εξής: Ο Συμβολαιογράφος έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να διατηρεί μόνο ένα γραφείο στην έδρα όπου είναι διορισμένος. Η παράβαση της υποχρέωσης του αυτής αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

    Από το άρθρο 4 του Κωδ Συμ/φων δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους συμβολαιογράφους κάποιων Ειρηνοδικείων να ασκούν τα καθήκοντά τους και σε άλλα Ειρηνοδικεία, εφόσον πάνε στο σπίτι των δικαιοπρακτούντων κτλ. Αρα η τοπική αρμοδιότητα είναι για κάποιους ανοιγμένη για άλλους συμβολαιογράφους όχι πράγμα που αντίκειται στο αρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας και το άρθρο 5παρ1 του Συντάγματος περί επαγγελματικής ελευθερίας. Δεν μπορει π.χ ο Συμβολαιογράφος του Χαλανδρίου να κάνει και συμβόλαια εκτός του Ειρηνοδικείου του, ενώ ο Συμβολαιογράφος της Βυτίνας να κάνει μόνο στην περιφέρεια του ειρηνοδικείου του.!!!
    Η κοινωνική δικαιοσύνη επιτάσσει προδήλως το ίδιο δικαίωμα να έχουν όλοι οι Συμβολαιογράφοι πόσω μάλλον των μικρών σε πληθυσμό Ειρηνοδικείων.
    Άρα προτείνουμε άνοιγμα του επαγγέλματος ως προς την τοπική αρμοδιότητα πανελλαδικώς, με ταυτόγχρονη διατήρηση της οργανικής θέσης του Συμβολαιογράφου ,η οποία θα καθορίζεται με την επιτυχία του στο Διαγωνισμό. ‘Ετσι Με άλλα λόγια ο Συμβολαιογράφος π.χ της Τρίπολης να μπορεί να κάνει και Συμβόλαια στην Αθήνα, με τους όρους του4 παρ.2 του Κώδικα, διατηρώντας την οργανική θέση του στην Τρίπολη. Μ’ αυτόν τον τρόπο και οι Συμβολαιογράφοι των μικρών ειρηνοδικείων θα μένουν στις οργανικές τους θέσεις , διατηρώντας εκει το γραφείο τους , και το τυχόν αρχείο τους, και ταυτογχρόνως οι Συμβολαιογράφοι των μικρών σε πληθυσμό Ειρηνοδικείων θα επιβιώσουν, αφού θα μπορούν να κάνουν και Συμβόλαια εκτός της περιφέρειας τους, εφόσον κληθούν να τα συντάξουν. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ. Ε Ι Ν Α Ι Κ Α Θ Α Ρ Α Θ Ε Μ Α Δ Ι Κ Α Ι Ο Σ Υ Ν Η Σ Κ Α Ι Ε Π Ι Β Ι Ω Σ Η Σ.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 09:17 | ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Κύριε Υπουργέ
    σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση στο προσχέδιο νόμου, η μέχρι σήμερα κείμενη νομοθεσία έχει παράγει προστατευτικές και χαριστικές διατάξεις που οδηγούν σε σαφή περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας και δεν επιδιώκει το δημόσιο συμφέρον, τουναντίον επιδιώκει την ικανοποίηση συγκεκριμένων επαγγελματικών συμφερόντων , και συγκεκριμένα αναφέρομαι στη συντεχνία των συμβολαιογράφων, και προκαλεί αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις για το κοινωνικό σύνολο.
    Διαβάζοντας το προσχέδιο νόμου που έρχεται στη διαδικασία της διαβούλευσης, όλα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση δεν ανταποκρίνονται σε αυτό και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Β΄ άρθρο 4 που αφορά στους συμβολαιογράφους, η προτεινόμενη ρύθμιση στο άρθρο 40 του Κώδικα Συμβολαιογράφων το μόνο που μεταβάλει είναι το κόστος παροχής υπηρεσιών και τίποτε άλλο.
    Συνεπώς δεν μπορείτε να επικαλείστε την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας του συμβολαιογράφου, αν δεν αρθούν και οι λοιποί περιοριστικοί όροι της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος, και δη οι γεωγραφικοί περιορισμοί για την άσκηση του επαγγέλματος και η μη δημιουργία νέων θέσεων που επιμελώς η ηγεσία του συνδικαλισμού των συμβολαιογράφων κρατεί ερμητικά κλειστές, με το πρόσχημα αναφοράς στο Σύνταγμα κωλύματος λόγω της ιδιότητος του άμισθου δημόσιου λειτουργού που είναι ψευδεπίγραφη και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδίων και όχι της κοινωνίας.
    Εισηγείστε λοιπόν εσείς, ένα προσχέδιο νόμου που έρχεται σε κατάφορη αντίθεση και αντίφαση με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών σε αντιδιαστολή με όσα έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας, με κίνδυνο να εκτεθεί η Κυβέρνηση στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Τρόικας και του μνημονίου που έχει υπογράψει σε σχέση με τους όρους ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων για την καταβολή της τέταρτης δόσης.
    Ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική του δημοσίου συμφέροντος και όχι της συγκεκριμένης συντεχνίας, που λυμαίνεται επί δεκαετίες τον συγκεκριμένο κλάδο, σε όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 01:59 | Δικηγόρος

    Αγαπητοί συμπολίτες,
    Επικροτώ το άρθρο που αναρτήθηκε με ημερ/νία 22 Ιανουαρίου 2011, ώρα 22:49, το οποίο προειδοποιεί για τα δεινά τυχόν πλήρους απελευθέρωσης.
    Είμαι δικηγόρος και όχι συμβολαιογράφος.
    Η ρύθμιση είναι σωστή και πιστεύω ότι δεν πρέπει να επέλθουν περαιτέρω αλλαγές.

    Γνώμη μου είναι ότι κάποιες διαμαρτυρίες κινούνται στη φιλοσοφία της φράσης «εγώ γιατί να μην μπορώ?»
    Όχι, δεν μπορεί να γίνεται ο καθένας συμβολαιογράφος.

    Μακάρι ο λαός μας να πάψει πια να είναι τόσο πολύ ματαιόδοξος. Γνωρίζουμε πόσο πολύ έχει βλάψει τη χώρα η υπερπληθώρα επιστημόνων και πτυχιούχων (ενδεικτικά για τον κλάδο μας μόνο αναφέρω ότι κάθε χρόνο εγγράφονται περίπου 900 δικηγόροι στον ΔΣΑ, ενώ εξέρχονται μόλις 100).
    Αν θέλουμε πρόοδο, τότε χρειάζεται αξιοκρατία και γνώθι σαυτόν. Αν πάλι θέλουμε βόλεμα, τότε να διοριζόμαστε σε θέσεις καίριας σημασίας με μια αίτηση ή με τυπικές εξετάσεις, όπως διορίζονται οι δικηγόροι, μετά όμως να μην ελπίζουμε ότι δε θα χωλαίνει το κράτος και η οικονομία με τέτοιες νοοτροπίες.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 01:37 | Γιαννουλης B

    Κ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ.

    -ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ. (Αφηστε τις αλχημειες και τις δικαιολογιες, Συνταγμα κλπ. ..Ο λαος ειναι αγανακτησμενος, μην τον κοροιδευετε πια.θα το καταγγειλη στην ΤΡΟΙΚΑ και θα γινετε ρεζιλι.)

    -ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΠΟΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ.

    -να γινη απολυτη απελευθερωση αμοιβων , ουτε ανωτατες ουτε κατωτατες.-

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:26 | ΘΑΝΑΣΗΣ Θ.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ.ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ .ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ.ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΥΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩ ΔΙΚΑΙΩ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤ’ΕΤΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:12 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    k, Yπουργέ επιτέλους τέλος στα κλειστά επαγγέλματα.
    Σε μια ελέυθερη και παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν έχει νόημα η ύπαρξη κλειστών επαγελμάτων.
    Βάλτε τέλος στα προνόμια συντεχνιών.Με ποια λογική παιδιά συμβολαιογράφων γίνονται συμβολαιογράφοι (χωρίς την διαδικασία εξετάσεων ) αρκει να έχουν πτυχίο Νομικής
    Με την ίδια λογική τα αιδιά των γιατρών ΕΣΥ θάπρπε να κληρονομούν τις θέσεις των γονιών τους κλπ
    Είναι προς την σωστή κατεύθυνση

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 18:44 | Νίκος Θάνου

    Οι συμβολαιογράφοι είναι «δημόσιοι λειτουργοί».
    Θα συμφωνήσω επαυξάνοντας «ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ».

    Δεν έφταναν τόσοι τοπικοί συμβολαιογραφικοί σύλλογοι για να υπερασπίζονται τα κεκτημένα, χρειάζεται και «συντονιστικό» για να οργανώνει τη διατήρηση της νόμιμης «αφαίμαξης».

    Κύριε Υπουργέ, με γιαλαντζή νομοσχέδια μάλλον ανοίγετε την όρεξη και σε άλλες κλίκες για να διεκδικίσουν τη διατήρηση των απίστευτων προνομίων τους.

    Με την άτακτη υποχώρηση στα έξυπνα -ομολογουμένως- επιχειρήματα της κάθε συντεχνίας «αναντικατάστατων» θα έχετε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

    Φυσικά δεν χρειάζεσται εμένα να σας τα πω αυτά. Οι μισοί βολευτές (συγνώμη βουλευτές) είναι δικηγόροι και -πως να το κάνουμε- θα σκεφτούν και την τσεπούλα τους.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 16:57 | Μηχανικός

    @Απλός νομικός

    είμαι μηχανικός και απλά γελάω με τις απόψεις των συμβολαιογραφων και εξοργίζομαι με τις προθέσεις του κράτους?

    για ποιες ευθύνες μιλάτε κύριοι αφού για τον κύριο όγκο δουλειάς σας που είναι οι μεταβιβάσεις οικοπέδων, αγροτεμαχίων και σπιτιών την ευθύνη την παίρνει ο μηχανικός?

    όλη την ευθύνη την παίρνει ο μηχανικός που υπογράφει πάνω στα σχέδια που εσείς την επικαλείστε στα συμβόλαια βγάζοντας την καθαρή.

    λέτε ότι είναι μεγάλη ευθύνη του συμβολαιογράφου.
    και επειδή είστε πολύ καλά άτομα δεν αφήνετε άλλους να εισέλθουν στο επάγγελμα για να μην κινδυνεύσουν. μας κοροιδεύετε και καλά κάνετε
    εμείς οι μηχανικοί τι να πουμε για ευθύνες?ή οι γιατροί?
    που παίρνουμε ις ευθύνες μας πάνω μας αλλά και τις δικές σας που ένα μεγάλο ποσοστο τίτλων είναι άκυροι

    δεν μιλώ για τις αμοιβές σας μιλώ για το γεγονός ότι είναι κλειστό το επάγγελμα.

    «ουσιαστικά πρόκειται για το πιο ακριβοπληρωμένο copy/paste»

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 14:03 | Κωνσταντίνος Γεωργίου

    Δεν είναι λογικό για ποιο λόγο ο δικηγόρος και ο μηχανικός δεν είναι δημόσιοι λειτουργοί με την έννοια του συμβολαιογράφου;Διότι δε συντάσσουν δημόσια έγγραφα, δεν ασκούν κρατική εξουσία, δεν επιτελούν καθήκοντα δικαστικού λειτουργού. Ο δικηγόρος και ο μηχανικός είναι άριστα καταρτισμένοι επιστήμονες που και αυτοί εξασφαλίζουν την ασφάλεια των συναλλαγών, επιτελούν δημόσιο λειτούργημα, αλλά τα έγγραφά τους δεν έχουν πλήρη απόδειξη για αυτά που βεβαιώνονται σε αυτά. Η αγωγή δεν παρέχει πλήρη απόδειξη για τα όσα αναγράφονται σε αυτή, το ίδιο και το τοπογραφικό. Δεν φταίνε οι συμβολαιογράφοι που έχουν τις αρμοδιότητες που έχουν ούτε τις κέρδισαν με γνωριμίες, τους τις απένειμε το ίδιο το ισχύον για 150 χρόνια νομικό μας σύστημα. Δυστυχώς τα συμβόλαια δεν μπορούν να γίνονται από δικηγόρους, αλλά πρέπει να φέρουν επικύρωση από δημόσια αρχή. Το ακίνητο έχει μεγάλη αξία και η μεταβίβασή του όπως και η κυριότητά του πρέπει να διασφαλίζονται 100% από Δημόσια Αρχή, η οποία είναι ο συμβολαιογράφος. Εξάλλου δεν απαγορεύεται κάποιος να γίνει συμβολαιογράφος. Ας δώσει εξετάσεις για να περάσει. Σε λίγο θα μας πείτε ότι πρέπει να ανοίξουν και οι δικαστές για να υπάρχει ανταγωνισμός. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Θεωρώ βιαστική την αναγραφή στο μνημόνιο της άρσης οποιουδήποτε περιορισμού στο αξίωμα του συμβολαιογράφου, γιατί σε όλη την Ευρώπη το επάγγελμα εξαιρείται από τον ανταγωνισμό. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση συναινεί στη μη άρση των περιορισμών αυτών, διότι αλλιώς θα κατέρρεαν τα νομικά συστήματα ολόκληρης της Ευρώπης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δείξει πολλές φορές ότι δεν καταλαβαίνει ούτε από συμφέροντα ούτε από συντεχνίες και εάν πράγματι οι περιορισμοί αυτοί ήταν περιττοί θα τους είχε άρει ο κόσμος να χαλάσει. Προφανώς και δεν είναι και προφανώς δικαιολογούνται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. Και θέλει μεγάλη τόλμη και μπράβο σας κ. Υπουργέ γι’αυτό, να μην υποκύπτετε σε εσφαλμένες συνθηματολογίες αλλά να κινείστε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:40 | Δημητρης Π.

    Η εμμονή σας στην διατηρείρηση των προνομίων των συμ/φων αποτελει κραυγαλεα εξαιρεση στο σύνολο των ρυθμίσεων που προκειται να επιβληθούν.Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ακόμα και συνταγματική επίκληση για να προτευθούν οι κατώτατες αμοιβές των.Και συμβαίνει το εξης παράλογο : να επιχειρείται η διατήρηση των ορίων των αμοιβών από ενα σημείο σημείο και κάτω και να απελευθερώνονται από ένα σημείο και πάνω(χωρίς φυσικά να προσδιορίζεται).Ας μας εξηγήσετε πως είναι δυνατόν να θεωρούνται οι συμ/φοι δημόσιοι λειτουργοι όταν συντασουν ένα συμβόλαιο κατω του ορίου(απροσδιόριστου) και να προστατεύονται οι αμοιβές των και να μην συμβαίνει αυτό όταν περνούν κάποιο όριο.Σε τι εμποδίζει την απελευθέρωση του αριθμού των ή επικαλούμενη ιδιότητά των ως δημοσίων λειτουργών!Είναι δυνατόν να αποστερείται η δυνατότητα ενός νεου δικηγόρου να γίνει συμ?φος!!!!!Πιστεύω ότι η επιχειρούμενη αλώβητη διατηρηση των προνομίων αυτών στις σημερινές συνθήκες προσβάλει το περί δικαιου αίσθημα και θα αποτελέσει την αχίλειο πτέρνα του νομοσχεδίου για την ανατροπή του.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 00:26 | ΜΑΡΙΟΣ

    ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΣΑΕΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΝΟΙΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΝΗΓΕΙΡΕ ΔΕΚΑΟΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΣΥΝΤΑΞΑΣ ΤΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ;Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ;ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ(ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ) ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΟΥΣ.ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ.ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ !!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 22:49 | Απλός νομικός

    Αγαπητοί συμπολίτες,είμαι συμβολαιογράφος έχοντας προηγουμένως ασκήσει επί χρόνια δικηγορία και έχοντας πετύχει στο διαγωνισμό την εποχή που το σύστημα ήταν απαγορευτικό σε νομικούς-μη έχοντας γονέα συμβολαιογράφο να εισέλθουν στο χώρο.Ωστόσο επί 3 χρόνια διάβαζα ασταμάτητα ,έγκαταλείποντας οικογένεια και δουλειά, επισκεφτόμενη καθημερινά ένα συμβολαιογραφικό γραφείο γιά να βιώσω την καθημερινότητα του επαγγέλματος,που δεν μπορούσα να τη μάθω με το διάβασμα, και με μόνο μου προσόν το άριστα της αποφοίτησής μου από τη νομική σχολή .Και μετά από συνεχόμενες δοκιμασίες πέτυχα. Από τότε ασκώ ευθυνείδητα και υπεύθυνα όσο περισσότερο μπορώ το επάγγελμά μου με ήθος και αξιοπρέπεια.Απαντώντας λοιπόν στους φίλους δικηγόρους τους λέω : όποιος θέλει να γίνει συμβολαιογράφος,μπορεί,αρκεί να θυσιάσει τον ελέυθερο χρόνο του στα κυλικεία των δικαστηρίων και την ευχάριστη κουβεντούλα με τους συναδέλφους του στο όνομα μιάς καλύτερα αμοιβόμενης και ξεκούραστης ,όπως αναφέρουν,θεσης συμβολαιογράφου.Δυστυχώς σ΄αυτό το κράτος μας έχουν μάθει πως δίχως μόχθο και θυσία ,εύκολα μπορούμε όλοι να γίνουμε πλούσιοι. Αυτό πρέπει να σταματήσει .
    Η συμβολαιογραφία ,άλλωστε, είναι μία εξιδείκευση της δικηγορίας στο εμπραγματο δίκαιο και μία άσκηση δικαστικής εξουσίας και ιδιαίτερα προληπτικής ,με την έκδοση απογράφων των συμβολαίων ,που αντικαθιστούν τις δικαστικές αποφάσεις με ένα γρήγορο και χωρίς κόστος γιά τους πελάτες τρόπο , με την διεξαγωγή των πλειστηριασμών αλλα και με τους όρους των συμβολαίων του που προλαμβάνουν τις δικαστικές διενέξεις των μερών .Φανταστείτε όλες οι συμβάσεις με ιδιαιτερότητες όπως αυτή του πιστούμενου τιμήματος, της μη παραδομένης κατοχής ακινητου κ.λ. αν δεν υπήρχαν οι όροι αυτοί στα συμβόλαια να κατέληγαν στα δικαστηρια με τα υπερφορτωμένα σήμερα πινάκια.
    Γι΄αυτό το λόγο δεν θα μπορούσε να είναι «ανοικτό» επάγγελμα.Δικαστική εξουσία ελεγχόμενη από το κράτος δεν μπορεί να ασκεί κάθε δικηγόρος.
    Στην σημερινή δε εποχή το ζητούμενο γιά όλα τα επαγγέλματα είναι η εξιδείκευση και όχι η γενίκευση.Γι΄αυτό αν θέλουμε»καταρτισμένους » συμβολαιογράφους πρέπει να γίνει επιπλέον υποχρεωτική και η μαθητεία τους κοντά σε παλιό συμβολαιογράφο γιά ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την επιτυχία τους στο διαγωνισμό .
    Από την άλλη η συμβολαιογραφκή ύλη μειώνεται συνέχεια ενώ η δικηγορική ύλη αυξάνεται.Αυξηση λοιπόν θέσεων συμβολαιογράφων θα έπρεπε να γίνει αφού προηγουμένως δοθεί νέα ύλη σ’ αυτούς ,είτε με την μορφή έκδοσης αποφάσεων σε θέματα εκουσίας δικαιοδοσίας είτε με τη συμμετοχή τους στην είσπραξη των φόρων ώστε να μπορούν οι εφοριακοί να προβαίνουν σε ελέγχους γιά την παταξη της φοροδιαφυγής που είναι και το μείζον γιά την ελληνική οικονομία θέμα.
    Οσο γιά την αμοιβή του συμβολαιογράφου η οποία μετά την αφαίρεση των υπέρογκων σε σχεση με τον υπόλοιπο νομικό κόσμο ασφαλιστικών του εισφορών ,του φορου εισοδήματός τους και των αμοιβών των υπαλλήλων τους ,των καλύτερα αμοιβόμενων ιδιωτικών υπαλλήλων,οι οποίοι παίρνουν αυξήσεις αυτόματα στους μισθούς τους ενώ οι αμοιβές των συμβολαιογράφων τα τελευταία χρόνια μειώνονται τόσο νομοθετικά όσο και λόγω του «θαψίματος» της οικοδομικής δραστηριότητας και της οικονομικής κρίσης ,αυτή καταλήγει στο 0,2% . Τέλος πείτε μου έναν άλλο ελεύθερο επαγγελματία, γνωστό σας, που να δηλώνει όλα του τα εισοδήματα στην εφορία και παρόλο αυτά να υφίσταται κάθε χρόνο τον έλεγχο των ελεκτικών φορολογικών αρχών μιά που δεν έχει δικαίωμα από το νόμο να κλείσει το γραφείο του και να φυγει,όπως όλοι οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες ;Οι συμβολαιογράφοι είναι μέσα στο 3% των Ελλήνων που πληρώνουν τους μεγαλύτερους φόρους!Σας διαβεβαιώ ότι δεν βγάζουν περισσότερα από χιλιάδες μεγαλοχειρούργους,μεγαλοδικηγόρους και λοιπούς μεγάλους σε εισοδήματα εμπόρους και επαγγελματίες ,μεγάλους ,όμως επίσης και σε φοροδιαφυγή.
    Και κάτι άλλο ! Εκατοντάδες διατάξεις νόμων επισείουν τις πιό αυστηρές ποινές ,όπως την ακυρότητα του συμβολαίου, την πειθαρχική αλλά κυρίως την ποινική ευθύνη του συντάξαντος, το δε λάθος του συμβολαιογράφου αποδεικνυεται άμεσα και εύκολα από το ίδιο το συμβόλαιο που υπάρχει γιά πάντα .Ποιό άλλο επάγγελμα έχει αυτή την βαριά ευθύνη που προκαλεί τόσο μεγάλο άγχος στην καθημερινή άσκησή του ;Ποιό άλλο επάγγελμα έχει κάθε χρόνο έλεγχο από εισαγγελέα;

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:31 | Γιάννης Α.

    Αξιότιμοι Υπουργοί
    Το εν λόγω νομοσχέδιο κινείται σε σωστή βάση, θα πρέπει όμως να γίνουν και κάποια παραπέρα βήματα (πχ σχετικά με τις μεταθέσεις συμβολαιογράφων, τη μεταβίβαση αρχείου σε τέκνο επίσης συμβολαιογράφο, την ελεύθερη άσκηση συμβολαιογραφίας στα όρια του Πρωτοδικείου). Οι γεωγραφικοί περιορισμοί είναι σωστό να υπάρξουν διότι θα αποφύγουμε και τη σύσταση συμβολαιογραφικών εταιρειών από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες και την έλευση αλλοδαπών εταιρειών, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ελληνική κοινωνία. Ας επιτραπεί και η διαφήμιση. Ο κόσμος δε θα παραπλανηθεί.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:36 | Γιάννης Α.

    Αγαπητέ Νίκο Θάνου
    Δε θα ήθελα μέσα από τη δημόσια διαβούλευση να ειρωνευτώ και να υποτιμήσω ή να υπερτιμήσω κανέναν.
    Το δικό σου ύφος το αντίθετο μαρτυρά για αυτό και δε θα απαντήσω εκ νέου σε οποιοδήποτε σχόλιό σου.
    Λυπάμαι που δεν είσαι κι εσύ συμβολαιογράφος γιατί με τους υπολογισμούς που κάνεις (οικονομικούς και χρονικούς) θα ήσουν πάμπλουτος σήμερα, δυστυχώς η μοναρχία καταργήθηκε στην Ελλάδα για να σε πω βασιλιά (η μικρή μας Ελλάδα δε θα μπορούσε με τα σημερινά δεδομένα να είναι αυτοκρατορία).
    Αλήθεια γιατί δεν το προσπαθείς να γίνεις συμβολαιογράφος. Πίστεψέ με δεν είναι ακατόρθωτο. Αν λοιπόν τα καταφέρεις και σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς σου που ανέφερες, θα έχεις υψηλό εισόδημα, πολύ ελεύθερο χρόνο μια και θα τελειώνεις σε ένα δεκάλεπτο τις συμβολαιογραφικές σου υποθέσεις και κοινωνικό έργο θα επιτελείς καταβάλλοντας υψηλό φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κτλ και θα αποτελείς και πρότυπο για όλους τους συναδέλφους σου. Το αρνητικό είναι ότι δε θα απασχολείς προσωπικό αφού θα τα κάνεις όλα μόνος σου και σύντομα. Το πολύ θετικό είναι πως με φόρους που θα αποδίδεις θα πληρώνεις έμμεσα και τα ελλειματικά ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, τις λοιπές μαύρες τρύπες της χώρας, υπηρεσίες, τις οποίες ενδεχομένως να μη χρησιμοποιείς, αλλά επιδοτούνται από το κράτος και θα καλύπτεις και τα κενά της φοροδιαφυγής (γιατί εσύ δε θα μπορείς ως συμβολαιογράφος να φοροδιαφύγεις). Από ό,τι φαίνεται δε θα σε ενοχλεί να τα πληρώνεις όλα αυτά γιατί το μόνο που σε ενοχλεί αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι οι συμβολαιογράφοι. Εμένα μ ενοχλεί πάντως γιατί κι εγώ πληρώνω σήμερα για τον ασφαλιστικό σου φορέα, έμμεσα βέβαια, αλλά δε βγαίνω στα blogs να πω να κλείσουν τα ταμεία αυτά. Κι εμένα μ ενοχλεί που πληρώνω για την ανύπαρκτη δημόσια υγεία αλλά δεν απαιτώ να ιδιωτικοποιηθεί. Κι εμένα μ ενοχλεί ο αριθμός των υπαλλήλων (επιστημονικών και όχι) του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το ύψος των αποδοχών τους και ο τρόπος πρόσληψής τους αλλά δεν είμαι καταπέλτης απέναντί τους.
    Καλό θα είναι να μη φοράς παρωπίδες. Κι ακόμα καλύτερο είναι να διαβάσεις και τις απόψεις των συναδέλφων μου στα πλαίσια της διαβούλευσης. θα δεις ότι κι εμείς οι ίδιοι αναφερόμαστε σε προβλήματα και σε μελανά σημεία και καλούμε την Κυβέρνηση να τα διορθώσει (πχ μεταθέσεις τέκνων συμβολαιογράφων).
    Είναι πολύ θετικό που συμμετέχει τόσος κόσμος στη διαβούλευση, αρκεί η συμμετοχή αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για να διορθωθούν τα τρωτά του συστήματος. Δε θα πρέπει όμως να είμαστε εμπαθείς απέναντι σε κάποιους, ειδικά όταν δεν είμαστε ενημερωμένοι.
    Μακάρι με την ίδια μαχητικότητα να διαμαρτυρηθείς και να εναντιωθείς σε όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας. Αν το κάνεις με τον ίδιο ζήλο που αναφέρεσαι για τους συμβολαιογράφους, απέβαλλε την ειρωνία και τον φθόνο.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:00 | Θοδωρής

    Παρακαλώ να καταργηθεί το αναχρονιστικό άρθρο που δίνει τη δυνατότητα στα τέκνα συμβολαιογράφων να αναλάβουν τα γραφεία των γονέων τους μέσω αμοιβαίας μετάθεσης.

    ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 19:47 | ΝΑΤΑΣΑ

    Γιατί Κ.Υπουργέ στερείτε το δικαίωμα από τους νέους δικηγόρους να γίνουν συμβολαιογράφοι;Μέχρι πότε επιτέλους,αυτή η κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών θα τυγχάνει τέτοιας προστασίας κ επιεικούς μεταχείρισης;Γιατί δεν τους αγγίζει ποτέ κανείς κ μένουν συνεχώς στο απυρόβλητο;Επειδή είναι δημόσιοι λειτουργοί κ προστατεύονται από το Σύνταγμα;Τi θα έβλαπτε δηλαδή,αν διπλασιαζόταν ο αριθμός των θέσεων τους,ώστε,αν κάποιος δικηγόρος θελήσει να εγκαταλείψει το υπερκορεσμένο νομικό επάγγελμα,να του παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει κ να μπει στο συμβολαιογραφικό Σώμα;Δε γνωρίζετε με ποιον τρόπο κ ποιοι επιτυγχάνουν στις εξετάσεις των συμβολαιογράφων;Στο μνημόνιο γίνεται ρητή αναφορά κ στην αύξηση του αριθμού τους,όχι μόνο στην κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής.Γιατί να παραμένει το επάγγελμα αυτό κλειδωμένο;Μ΄αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί δηλαδή ο ελεύθερος ανταγωνισμός;Ζω σε μία πόλη με 70.000 κατοίκους κ ενώ οι δικηγόροι ξεπερνούν τους 230 σε αριθμό και δύσκολα επιβιώνουν,οι νέοι πάλι καθόλου,οι συμβολαιογράφοι είναι μόλις κ 14!Ως πότε επιτέλους θα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των «λίγων» σε βάρος των «πολλών»;Περιμένουμε κάτι καλύτερο από εσάς Κ.Υπουργέ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 18:04 | Σκεπτόμενος ενεργός πολίτης

    Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί θερμά συγχαρητήρια γιά τις καλά μελετημένες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, απόλυτα εναρμονισμένες με το Κοινοτικό δίκαιο και αντίστοιχες με το καθεστώς, που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δίκαιες και διασφαλίζουσες το δημόσιο συμφέρον ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί η Κυβέρνησή σας με το παρόν προσχέδιο.-
    Η λειτουργία του συμβολαιογραφικού θεσμού, ενός από τους πυλώνες του αστικού κράτους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκτός από την παραδοσιακά μοναδική συμβολή της στην ασφάλεια των οικονομικών συναλλαγών και δημοσίων πράξεων του πολίτη, των ζωτικών γιά την Εθνική Οικονομία επενδύσεων στον νευραλγικό τομέα της κτηματαγοράς και των σοβαρών συμβάσεων δημιουργίας και εξέλιξης των Εμπορικών Εταιρειών, ως ζωτικών κυττάρων της Οικονομίας και στην διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου στις συμβάσεις, επί πλέον, ειδικά στην Ελλάδα είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι παρακάτω σημαντικότατες ελληνικές ιδιαιτερότητες:
    1) Η έλλειψη Εθνικού Κτηματολογίου (το οποίο δυστυχώς οι σοβαροί ειδικοί επιστήμονες διαπιστώνουν, ότι ποτέ δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί εξ αιτίας του αναποτελεσματικού συστήματος, που επέλεξε να ακολουθήσει το Ελληνικό Κράτος, ενός νομικά άτεχνου και κακοφτιαγμένου συστήματος, το οποίο ανατέθηκε πρωτίστως σε τεχνικούς και δευτερευόντως σε νομικούς. Γιατί το Κτηματολόγιο δεν είναι απλά ένα τεχνικό έργο χαρτογράφησης και καταμέτρησης, είναι θεμελιακά και κυριαρχικά νομικός θεσμός, αφού σε τελική ανάλυση επιβλέπει, διασφαλίζει και κατοχυρώνει τα εμπράγματα δικαιώματα στην ακίνητη περιουσία).-
    2) Η εξής παγκόσμια πρωτοτυπία, την οποία παρουσιάζουμε ως Κράτος, ακόμη και σήμερα, που είμαστε το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω των γνωστών οικονομικών εξελίξεων και κυρίαρχο αίτημα είναι η περιστολή της φοροδιαφυγής. Δηλαδή χρόνια τώρα και μέχρι σήμερα στις φορολογικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, την πρώτη θέση κατέχουν οι Συμβολαιογράφοι με δηλούμενα εισοδήματα πέντε έως δέκα φορές περισσότερα από τα εισοδήματα που δηλώνουν άλλοι, που μπορεί πράγματι να κερδίζουν και περισσότερα, όπως Δικηγόροι, Γιατροί, Μηχανικοί, Φοροτεχνικοί, μεσίτες κ.λ.π. και όταν το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο. Αν είναι δυνατόν !!! Κύριε Υπουργέ Οικονομικών μήπως έχετε προλάβει να δείτε την ανάλογη εικόνα και στην απόδοση του Φ.Π.Α. από το περασμένο καλοκαίρι, που άρχισε η εφαρμογή του και στις συμβολαιογραφικές, δικηγορικές και λοιπές αμοιβές αρκετών από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών.
    3) Οι πόροι του Ταμείου Νομικών, ενός Ταμείου, που καλύπτει τις συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ανάγκες ολόκληρου του νομικού κόσμου της Ελλάδας (εξαιρετικά πληθωριστικού σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας), οι πόροι του Ταμείου αυτού λοιπόν καλύπτονται -άκουσον, άκουσον – σε ποσοστό 75% από τις Συμβολαιογράφικές πράξεις και αμοιβές μερικών χιλιάδων Συμβολαιογράφων της χώρας και μόνο στο υπόλοιπο 25% από όλες τις υπόλοιπες νομικές δραστηριότητες (αμοιβές δεκάδων χιλιάδων Δικηγόρων, μισθούς χιλιάδων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, αμοιβές χιλιάδων δικαστικών επιμελητών και εκατοντάδων Υποθηκοφυλάκων, έξοδα δικαστικά, έξοδα μεταγραφών Υποθηκοφυλακείων, έξοδα αναγκαστικών εκτελέσεων κ.λ.π.). Και κάτι ακόμα παρεμφερές. Αυτά τα ποσοστά πάνω στην αξία του ακινήτου, που εισπράττουν κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων το Ταμείο Νομικών, τα Υποθηκοφυλακεία και τα Γραφεία του Κτηματολογίου, οι κύριοι «ειδικοί», που κάθε τόσο μιλάνε γιά τις ακριβές μεταβιβάσεις στην Ελλάδα, δεν τα λαμβάνουν υπ’ όψιν ή το μονο που τους ενδιαφέρει είναι το «τρομακτικό» 1% της συμβολαιογραφικής αμοιβής (από το οποίο 1% το 15% αποδίδεται στο Ταμείο Νομικών και στο Τ.Α.Σ., το 45% του υπολοίπου στο Κράτος σαν φόρος εισοδήματος και από το υπόλοιπο ισχνό εναπομένον ένα σημαντικό μέρος γιά μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές των πιό ακριβοπληρωμένων ιδιωτικών υπαλλήλων, που ειναι οι υπάλληλοι του Συμβολαιογραφείου, γιατί ο Συμβολαιογράφος εκτός από το συμβόλαιο έχει επωμισθεί από το Κράτος να εκτελεί τζάμπα φυσικά και πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες και πρέπει να απασχολεί υπαλλήλους, ακόμη κι’ όταν δεν έχει δουλειά, ακόμη κι όταν περιμένει μιά φορά την εβδομάδα ένα πληρεξούσιο με καθαρή αμοιβή 20 ευρώ.!
    Και κάτι τελευταίο, αποσπασματικό αλλά σημαντικό. Αυτά τα πανάκριβα ενεργειακά πιστοποιητικά των ενεργειακών επιθεωρητών, που χωρίς αυτά δεν μπορεί σήμερα σ’ αυτή τη χώρα ένας ανθρωπάκος ούτε να πουλήσει, ούτε να ενοικιάσει το σπιτάκι του, τι τα ήθελε αυτή την ώρα η κ. Μπιρμπίλη. Τι δουλειά έχουν αυτά στις μεταβιβάσεις και στις ενοικιάσεις. Ενεργειακή πολιτική ή real estate θα κάμει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
    Κάποια άλλα ανόητα, που ορισμένοι αγράμματοι και άσχετοι υποστηρίζουν (π.χ. ότι ο Συμβολαιογράφος δεν κουράζεται, αφού πατάει ένα κουμπί και βγαίνει μιά χοντρή, που είναι το συμβόλαιο έτοιμο φτιαγμένο στον υπολογιστή, από ποιόν άραγε, από τον φον φούφουτο μήπως), καλλίτερα να μην τα σχολιάσουμε.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:32 | Άννα Γ.

    Αξιότιμε Κ. Υπουργέ,
    Στο μνημόνιο αναφέρεται ρητώς η άρση του γεωγραφικού περιορισμού, η αύξηση θέσεων και η διαφήμηση για το επάγγελμα του συμβολαιογράφου. Ωστόσο, οι εδώ τοπικοί «κύριοι» τα μαγείρεψαν καλά και το μόνο που άρουν είναι η κατώτερη αμοιβή, χρησιμοποιώντας το λανθασμένο επιχείρημα πως οι συμβολαιογράφοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι όμως, είναι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί. Δεν τους πληρώνει κανένα κράτος. Είτε έχεις δουλειά και πληρώνεσαι είτε δεν έχεις και δεν πληρώνεσαι, κοινώς.

    Με απλά λόγια, κατάφεραν και έκαναν το επάγγελμα ακόμη πιο κλειστό, καταδικάζοντας τους συναδέλφους της επαρχίας και των άγονων γραμμών σε ισόβια αποξένωση και μαρασμό. Είναι ντροπή και απορίας άξιο πως το κατάφεραν ελάχιστοι «κύριοι» συνάδελφοι. Από την άλλη πλευρά, επετράπη η άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τους δικηγόρους, οι οποίοι είναι από τα πολυπληθέστερα επαγγέλματα στην Ελλάδα και έτσι κατέληξε η δικηγορία να είναι το πλεόν ανοιχτό επάγγελμα.

    Ελπίζω να αλλάξει το νομοσχέδιο και να τηρηθούν οι αρχικοί όροι του Μνημονίου,
    Ένας απλός πολίτης

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:16 | ΘΕΜΕΛΗ ΑΝΝΑ

    Κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι με αφορμή το άρθρο της Κας Ισμαηλίδου στο Βήμα για το αδικαιολόγητο και αναχρονιστικό προνόμιο των τέκνων των συμβολαιογράφων που καθιερώνει ο ισχύοντας Κώδικας Συμβολαιογράφων (Ν.2830/2000), στο άρθρο 28 παρ.4 εδάφιο γ΄(αμοιβαίες μεταθέσεις), άρθρο το οποίο οφείλετε να καταργήσετε με το προωθούμενο Νομοσχέδιο. Περαιτέρω οφείλετε να επαναφέρετε το δικαίωμα μεταθέσεως των συμβολαιογράφων με την τροποποίηση του άρθρου 18 του Ν.2830/2000 (Κώδικα συμβολαιογράφων)το οποίο ορίζει ότι ανά έτος διατίθεται προς μετάθεση ποσοστό 20% επί των κενών θέσεων, τροποποίηση που αποστερεί τους συμβολαιογράφους του δικαιώματος της μεταθέσεως τουλάχιστον σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη διότι εκεί οι θέσεις που μένουν κενές ανά έτος δεν ξεπερνούν την μία και ποσοστό 20% στην μία κενή θέση δεν νοείται και επομένως αναγκαζόμαστε οι συμβολαιογράφοι να ξαναδίνουμε εξετάσεις, δικαίωμα που μας παρέχει το άρθρο 21 παρ.2 (του Ν. 2830/2000)!!! Ζητήστε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την λίστα των μεταθέσεων…Σας πληροφορώ ότι είναι η δεύτερη χρονιά που δεν υπάρχει θέση ούτε καν στην Θεσσαλονίκη προς μετάθεση «κοινού» συμβολαιογράφου! Το άρθρο αυτό (18 Ν. 2830/2000) που σκοπίμως τροποποιήθηκε ώστε να φανεί ότι ο αριθμός των κενών θέσεων που καλύπτονται με διαγωνισμό δεν μειώνεται σημαντικά από τις μεταθέσεις των συμβολαιογράφων, δεν επηρεάζει καθόλου το άρθρο 28 παρ.4 εδ. γ΄ (Ν. 2830/2000) για τις αμοιβαίες μεταθέσεις γονιών και παιδιών συμβολαιογράφων, οι οποίες (αμοιβαίες μεταθέσεις)γίνονται χωρίς κανένα ποσοστιαίο περιορισμό και είναι ακριβώς αυτές που μειώνουν υπερβολικά τόσο τις θέσεις που καλύπτονται με διαγωνισμό όσο και ελαχιστοποιούν αν όχι μηδενίζουν τις θέσεις που καλύπτονται με απλή και όχι αμοιβαία μετάθεση. Επίσης σας αναφέρω το άρθρο 128 παρ.4 που αναγκάζει τους συμβολαιογράφους να παραδίδουν το αρχείο που κατέχουν στα παιδιά των συμβολαιογράφων όταν αυτά διοριστούν, ο δε όρος που τίθεται περί ανταλλαγής αρχείων δεν μειώνει το σκανδαλώδες της διατάξεως αφού ο συμβολαιογράφος δεν έχει δικαίωμα επιλογής αλλά υποχρεούται να παραδώσει το αρχείο σε ανταλλαγή με ένα ίσως υποδεέστερο (ανενεργό) και αφήνει το δικαίωμα επιλογής στο τέκνο του συμβολαιογράφου.Συνοψίζοντας ο κώδικας τον συμβολαιογράφων (Ν.2830/2000) με τα άρθρα που ανέφερα συνιστά εκτενή περιορισμό της επαγγελματικής ελευθερίας τόσο των υποψηφίων όσο και των ήδη συμβολαιογράφων που δεν είναι τέκνα συμβολαιογράφων: άρθρα 18, 28 (παρ.4) και 128 (παρ.4)του Ν. 2830/2000. Τυχαίο? Δεν νομίζω… Για ποιόν λόγο Κύριε Υπουργέ διατηρείτε αυτά τα προνόμια υπερ των τέκνων των συμβολαιογράφων? Μήπως συνδέονται τα προνόμια αυτά με το συνταγματικά κατοχυρωμένο του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου?!Για ποιον λόγο δεν εξασφαλίζετε το δικαίωμα μεταθέσεως των «κοινών» συμβολαιογράφων και αναγκάζετε μεγάλους σε ηλικία συμβολαιογράφους να ξαναδίνουν εξετάσεις? Δικαίωμα που άλλωστε έχουν οι δημόσιοι λειτουργοί του άρθρου 92 του Συντάγματος…Για ποιόν λόγο, με μεθοδευμένη διατύπωση του Κεφαλαίου Α’ του νομοσχεδίου αποπροσανατολίζετε την κοινή γνώμη σχετικά με την δήθεν άρση των γεωγραφικών περιορισμών στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου? Αναμένουμε τις σχετικές με τις ανωτέρω καταγγελίες άμεσες ενέργειές σας. Και λάβετε υπόψιν ότι ουδέποτε δικαιολογείται σε Υπουργό «άγνοια νόμου» και δη του προαναφερθέντος Ν.2830/2000 και κατά τα ανωτέρω άρθρα αυτού.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 11:32 | Νίκος Θάνου

    Αγαπητέ Γιάννη Α,

    Νομίζω ότι συμφωνείς με την απελευθέρωση των αμοιβών. Επίσης η σκοπιμότητα των αμοιβών πρέπει να επαναξιολογηθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

    Αν δεν βγάζουν τα προς τα ζειν, δεν φταιν οι υπόλοιποι, αλλά ο κακός επαγγελματικός προσανατολισμός, οι κακές επιλόγές καριέρας, οι συγκυρίες, ο επαγγελματισμός τους, αλλά ΚΥΡΙΩΣ το σαθρό σύστημα που δεν επιτρέπει την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει.

    Πρέπει να γίνουν οι αλλαγές ώστε να μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε μέρος στην ελλάδα επιθυμούν, αλλά και ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ αμοιβή. Επίσης, έχει σκεφτεί κανένας πως επιλέγονται οι συμβολαιογράφοι εξωτερικού?

    Για τα σχόλιά σου, έχει υπολογισθεί ο ΦΠΑ γιατί α) τον πληρώνω εγώ β) τον εισπράτει ο συμβολαιογράφος/ δικηγόρος ο οποίος και γ) τον συμψηφίζει ή αποδίδει μερικώς ή ολικώς. Να μην ξεχνάς πως παντού υπολογίζεται ο ΦΠΑ στην τιμή και όχι ξεχωριστά.

    Ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει το ταμείο του μόνος του, έχει δεν έχει δουλειά. Αυτό να κάνουν και οι φίλοι μας.

    Λοιπόν, αφού θέλεις υπολογισμό του 10-λεπτου:
    1. Χρόνος που ξοδεύει ο αγοραστής/ πωλητής για να πάει στην εφορία και να πληρώσει το φόρο: το λιγότερο 1 ώρα
    2. Χρόνος που ξοδεύει ο αγοραστής/ πωλητής για να μετακινηθεί από και προς το γραφείο του «αυτοκράτορα»: το λιγότερο μισή ώρα έκαστος
    3. Χρόνος που ξοδεύει ο αγοραστής για να πάει στο ΦΕΚ, ταμείο νομικών, δικηγορικό σύλλογο κλπ: το λιγότερο δύο πρωινά (ένα πριν την πράξη και ένα μετά)
    4. Χρόνος που ξοδεύει ο συμβολαιογράφος για να μπει στο έτοιμο κείμενο και να αλλάξει τις ημερομηνίες και τα ποσοστά: 5 λεπτά
    5. Χρόνος που ξοδεύει ο συμβολαιογράφος για να εκτυπώσει τα αντίγραφα να σφραγίσει και να κολλήσει τα χαρτόσημα: 5 λεπτά

    Δηλαδή ξοδεύει 10 λεπτά για ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ εργασία και εισπράτει, ενώ ο αγοραστής ή ο πωλητής των εταιρικών μεριδίων ξοδεύουν τουλάχιστον 10 ώρες.

    Οσον αφορά στους χαρακτηρισμούς έχεις δίκαιο, νομίζω πως οι λέξεις «μπαϊρακτάρηδες» και «παρασιτικό σύστημα» είναι πιο χαρακτηριστικές της σημερινής κατάστασης.

    Γι΄αυτό λέω:
    -ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ,
    -ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΡΙΤΩΝ,
    -ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

    Και ας απεργήσουν κάποιοι βολεμένοι όσο θέλουν. Ο ελεύθερος επαγγελματίας που απεργεί δεν έχει έσοδα.

    Κάτι άλλο: που ακούστηκε να απαιτείται ειδική άδεια από το σύλλογο για να παραστεί σε δίκη ένας δικηγόρος μια ημέρα κατά την οποία έχει εξαγγελθεί απεργία από το σύλλογο.
    Αν δεν συμφωνεί? Αν έχει ανάγκη να δουλέψει? Αν δεν γουστάρει στο κάτω-κάτω τους βολεμένους «εκπρόσωπούς» του? Να αλλάξει και αυτό.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 10:20 | ΑΝΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
    αν πραγματικά θέλετε την απευλεθέρωση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου, γιατί δεν καταργείτε τους γεωγραφικούς περιορισμούς? Ποιοί είναι οι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που το αποκλείουν? Αντιθέτως μάλιστα.
    Όσον αφορά τον καθορισμό των θέσεων των συμβολαιογράφων, σε ορισμένες περιοχές της χώρας (π.χ. Ιωάννινα), λάβετε υπόψη στοιχεία απ΄τις αντιστοιχες Δ.Ο.Υ. για τις αξίες των ακινήτων αυτών,για τον αριθμό των συντασσόμενων συμβολαίων , συγκρίνετέ τα με άλλες περιοχές και αυξήστε τον αριθμό των συμβολαιογράφων .

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 02:20 | Γιάννης Α.

    Αγσπητέ Νίκο Θάνου,
    τα σχόλια περί τρωκτικών κράτησέ τα για κάποιους άλλους τομείς. Πιστέυω βλέπεις τι γίνεται γύρω σου.
    Στους υπολογισμούς σου έχεις υπολογίσει το ΦΠΑ ως έσοδο των εμπλεκόμενων. Αφαίρεσέ το και κάνε εκ νέου τους υπολογισμούς. Για αντίγραφα πολλά βάζεις.΄Πάρε ένα μόνο αντίγραφο απο τον συμβολαιογράφο και επικύρωσέ το αλλού. Μπορείς να το κανεις. Απλά εξήγησέ μου σε παρακαλώ για το 10λεπτο. Πως ακριβώς το υπολόγισες.
    Το ταμείο νομικών το πληρώνουν οι ασφαλισμένοι σε αυτό με βάση τα εισοδήματά τους. Και μάλιστα αν δεν καλύψουν τις κατώτατες εισφορές βάσει των εισοδημάτων τους τα καταβάλουν αναγκαστικά με δικά τους χρήματα. και πίστεψέ με υπάρχουν δεκάδες δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που δεν καλύπτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ( πχ σκέψου πόσοι νέοι δικηγόροι υπάρχουν, ότι μεγάλες αντικειμενικές αξίες υπάρχουν στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και κάποια κοσμοπολίτικα νησιά και άρα εκέι είναι οι μεγάλες αμοιβές. Στην επαρχία και σε αγροτικές περιοχές οι αμοιβές των συμβολαιογράφων δεν είναι αυτές που νομίζεις. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα…

    Σχετικά με τα έσοδα υπέρ του ταμείου νομικών (το 1,3% που προανέφερες, αναλογικό στις γονικές παροχές και δωρεές): Αυτό όντως καταβάλλεται από τους συμβαλλόμενους στο ταμείο νομικών στο οποίο είναι ασφαλισμένος ένας μεγάλος αριθμός απασχολούμενων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ταμείου νομικών σ αυτό ασφαλίζονται οι:

    Ασκούμενοι δικηγόροι (προαιρετικά)
    Δικηγόροι
    Συμβολαιογράφοι
    Υποθηκοφύλακες
    Δικαστικοί Επιμελητές

    Υπάλληλοι κεντρικής υπηρεσίας Υπουργείου Δικαιοσύνης
    Διευθυντές –Υποδιευθυντές Φυλακών
    και Αναμορφωτικών Σχολείων
    Δικαστές-υπάλληλοι Σ.τ.Ε (Το κύριο και
    βοηθητικό προσωπικό του Σ.τ.Ε.)
    Δικαστές-υπάλληλοι Τακτικών Δικαστηρίων
    (κύριο και βοηθητικό προσωπικό)
    Εισαγγελικοί λειτουργοί
    Ειρηνοδίκες
    Τα ισόβια μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
    Το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του κράτους (το κύριο προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης)
    Υπάλληλοι Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων και κλητήρες
    Υπάλληλοι των Ειδικών Ληξιαρχείων (παλαιοί
    υπάλληλοι)
    Υπάλληλοι του Ταμείου Νομικών
    Δικαστές-υπάλληλοι Διοικητικών Δικαστηρίων
    Δικαστές-Σύμβουλοι Στρατιωτικής δικαιοσύνης- Αεροπορικής και Ναυτικής Δικαιοσύνης

    Κλητήρες κεντρικής υπηρεσίας Υπουργείου
    Δικαιοσύνης
    Επιμελητές Σ.τ.Ε
    Επιμελητές Τακτικών Δικαστηρίων
    Κλητήρες του Ταμείου Νομικών
    Κλητήρες Διοικητικών Δικαστηρίων

    Φαντάζομαι πως καταλαβαίνεις ποιους τελικά πληρώνει κανείς όταν χρεώνεται (άδικα και κατά τη δική μου γνώμη) με εισφορές υπέρ του ταμείου νομικών.