Άρθρο 2 Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων

1.      Οι προβλεπόμενοι στην ισχύουσα νομοθεσία περιορισμοί που αφορούν στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων, πέραν εκείνων των επαγγελμάτων για τα οποία διαλαμβάνεται ρύθμιση στο  κεφάλαιο Β΄ του παρόντος, καταργούνται μετά την πάροδο τεσσάρων (4) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος.

2.      Ως περιορισμοί, κατά την έννοια της προηγουμένης παραγράφου, νοούνται οι εξής:

α) Η ύπαρξη, δυνάμει προβλέψεως νόμου, περιορισμένου αριθμού προσώπων τα οποία δικαιούνται να ασκήσουν το επάγγελμα σε όλη την επικράτεια ή σε ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, είτε ο αριθμός αυτός ορίζεται ευθέως είτε προσδιορίζεται εμμέσως βάσει πληθυσμιακών ή άλλων κριτηρίων και χορήγηση διοικητικής αδείας για την άσκηση του επαγγέλματος μόνον προς συμπλήρωση του αριθμού τούτου.

β) Η εξάρτηση της χορηγήσεως διοικητικής αδείας για την άσκηση επαγγέλματος από την εκτίμηση της διοικητικής αρχής ως προς την ύπαρξη πραγματικής ανάγκης προς τούτο, που θεωρείται συντρέχουσα όταν η προσφορά υπηρεσιών εκ μέρους των προσώπων που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί για την άσκηση του επαγγέλματος δεν είναι ικανοποιητική για το κοινωνικό σύνολο, είτε καθ’ όλην την επικράτεια είτε σε ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, ενόψει αφενός του αριθμού των προσώπων που ασκούν το επάγγελμα και αφετέρου των προς ικανοποίηση αναγκών του κοινωνικού συνόλου, ως αποδέκτη των υπηρεσιών αυτών. 

γ) Η απαγόρευση για ένα πρόσωπο της ασκήσεως επαγγέλματος έξω από ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, εντός του οποίου και μόνον είναι αυτή επιτρεπτή.

δ) Η επιβολή της υπάρξεως ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των εγκαταστάσεων προσώπων που ασκούν το επάγγελμα.

ε) Η απαγόρευση για ένα πρόσωπο της δημιουργίας περισσοτέρων εγκαταστάσεων ή επαγγελματικής δραστηριοποιήσεως σε περισσότερες εγκαταστάσεις, σε ένα ή περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.

στ) Η πρόβλεψη αποκλειστικής δυνατότητας ή απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένη κατηγορία επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

ζ) Η επιβολή της ασκήσεως επαγγέλματος ή η απαγόρευση της ασκήσεώς του υπό ορισμένη ή ορισμένες εταιρικές μορφές ή ο αποκλεισμός της ασκήσεώς του υπό εταιρική μορφή, επιτρεπομένης μόνον της ατομικής ασκήσεως αυτού.

η) Η επιβολή περιορισμών σχετιζομένων με τη συμμετοχή στη σύνθεση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου, συναπτομένων προς την ύπαρξη ή την έλλειψη ορισμένης επαγγελματικής ιδιότητος.

θ) Η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών για την διάθεση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών, είτε αυτές ορίζονται ευθέως είτε προσδιορίζονται εμμέσως με την εφαρμογή συντελεστού κέρδους ή με άλλο ποσοστιαίο υπολογισμό.

3.   Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του  παρόντος νόμου, μπορεί να προστεθούν και άλλοι περιορισμοί σε εκείνους που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο.

4.   Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είναι δυνατή η θέσπιση εξαιρέσεως σε σχέση προς ορισμένο επάγγελμα από τη ρύθμιση της παραγράφου 1 και η διατήρηση σε ισχύ περιορισμού αναφερομένου στην παράγραφο 2 ή θεσπιζομένου δυνάμει της παραγράφου 3, ως έχει ή με ηπιότερη μορφή, εάν :

                                 I.            Με τον περιορισμό αυτό επιδιώκεται η εξυπηρέτηση επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος και

                               II.            Ο περιορισμός αυτός είναι πρόσφορο και αναγκαίο μέσο για την εξυπηρέτησή του και, από απόψεως εντάσεως της επεμβάσεως στη σφαίρα της οικονομικής ελευθερίας, τελεί σε εύλογη αναλογία προς την σπουδαιότητα του επιδιωκομένου να εξυπηρετηθεί επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος.

 

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:52 | Χαράλαμπος Τσακνάκης

    Θεωρώ κάθε περιορισμό αδικαιολόγητο, εκτός από αυτούς που αφορούν καθαρά την τεχνική ή επιστημονική ή επαγγελματική επάρκεια, ικανότητα και γνώση που απαιτούνται κατά περίπτωση για την άσκηση ενός επαγγέλματος.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:18 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΜΟΥΤΑΚΗΣ

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
    ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΑ 60 ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ
    ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
    ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΑ 60
    ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΤΑ 35!
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ 35 ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ 60?
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ
    ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ Ο ΚΩΔΙΛΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ
    ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΗ!
    ΑΠΑΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:17 | Γιαννης Σακελλαρακης

    Δεν διαβασα στα επαγγελματα υπο απελευθερωση τιποτα για το επαγγελμα του ξεναγου, οπου αρχαιολογοι οι οποιοι διδασκουν στις σχολες ξεναγων απαγορευεται να ξεναγουν! Νομιζω οτι πρεπει να προβλευθει οτι οι αρχαιολογοι δυνανται να ξεναγουν κατα τοέις ειδικευσης τους (Κλασσικοι αρχαιολογοι, Βυζαντινων αρχαιοτητων, Νεωτερων Μνημειων). Με αυτο τον τροπο δινεται διεξοδος σε ανεργους αρχαιολογους να απασχοληθουν και αλλου μια και υπαρχει η απαραδεκτη διαταξη του Νομου Παυλοπουλου για το 24μηνο.Και αυτος ο νομος πρεπει να αλλαξει τουλαχιστο για οσους απασχοηθηκαν στο ΥΠΠΟΤ.
    Ευχαριστω.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 15:48 | GRIVNIC

    ΕΝΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ
    ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ
    ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Η ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑΤΡΟΥ Η ΑΚΟΥΣΟΝ-ΑΚΟΥΣΟΝ ΧΗΜΙΚΟΥ.ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΕΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ .

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 14:12 | ΜΑΡΙΑ

    Δε θα πρεπει να μπαινουν στο ιδιο καζανι ολα τα επαγγελματα. Για το επαγγελμα του φαρμακοποιου θα ηθελα να πω πως η πληρης απελευθερωση μονο κακο θα κανει και στο κρατος (αφου θα αυξηθει κι αλλο η φαρμακευτικη δαπανη) αλλα και στους νεους φαρμακοποιους χωρις φαρμακειο που παραπονιουνται (γιατι πως θα αντεξουν στον ανταγωνισμο που θα προκυψει?). Κανεις δεν τους στερησε να ασκησουν το επαγγελμα τους, υπαρχουν θεσεις στα νοσοκομεια και στις εταιρειες που μενουν κενες. Στην επαρχία οπου χρειαζεται, ας ανοιξουν φαρμακεια. Στις μεγαλες πολεις ομως το επαγγελμα ειναι κορεσμενο. Και το να μπει ενας νεος στη Φαρμακευτικη γιατι να συνεπαγεται υποχρεωτικα να γινει φαρμακοποιος του παγκου? Αφου υπαρχουν τοσα καλα μυαλα αδικημενα, γιατι δεν τους δινει το κρατος κινητρα να ασχοληθουν με τη φαρμακευτικη ερευνα ωστε να κανουν μεγαλυτερο καλο στην κοινωνια? Ειναι αχαριστια να ζηλευεις το διπλανο σου που εχει στησει μια επιχειρηση με κοπο και ιδρωτα, και στο ονομα της ισοτητας να ευχεσαι την καταστροφη του. Που ειναι η ισοτητα αφου τωρα ολη η δυναμη θα συγκεντρωθει στα χερια των λιγων? Συμφερει αραγε την Ελλαδα να μπουν ξενες εταιρειες στο χωρο του φαρμακειου? Το ανοιγμα του επαγγελματος δε θα οφελησει τους νεους φαρμακοποιους, εξυπηρετει μεγαλα συμφεροντα. Η κατασταση θα βγει εκτος οριων, ουτε για το καλο των καταναλωτων γινεται ολο αυτο. Δε θα ανεβει το επιπεδο των προσφερομενων υπηρεσιων, το αντιθετο κιολας, τα φαρμακεια θα ειναι παγερες και απροσωπες επιχειρησεις. Δε θελουμε ομως να αποτελουν μονο εμπορικα καταστηματα, προσφερουν κοινωνικο εργο. Και αυτο θελουν καποιοι να τους το στερησουν…

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 14:15 | ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ

    ΑΓΑΠΗΤΕ Κ. ΓΙΩΡΓΟ ΤΟΡ,

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

    1.ΜΑΣ ΛΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

    2. Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΠΟ, ΑΠ΄ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ, ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ. ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ή ΜΗΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ?? Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ!!!!!

    3. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ Ή ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΕΞΑΝΕΜΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΙ ΤΟ 7Ο% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΟΠΟΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΙΣΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ «ΚΟΝΕ» ΤΟΥΣ Κ.Λ.Π. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ «ΚΟΝΕ» ΗΔΗ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ Σ΄ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΙΣΟΤΙΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ Ή ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ.

    ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ? ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ: ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ? ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΩ ΑΝΑΛΟΓΑ!!!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΙΝΑΙ, ΑΣ ΤΡΕΞΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ, ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ, ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ .

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 14:18 | Δημητρης Ιορδανου

    Πληθυσμιακα και γεωγραφικα κριτηρια, δεν υπαρχουν σε κανενα επαγγελμα υγειας στην Ελλαδα. Δεν υπαρχει στους ιατρους, δεν υπαρχει στους οδοντιατρους. Με το νομοσχεδιο που προωθει το υπουργειο οικονομικων, δεν θα υπαρχει σε κανενα επαγγελμα. Η ιδρυση φαρμακειου, ειναι η μοναδικη εξαιρεση, τοσο αναμεσα στα επαγγελματα υγειας, οσο και αναμεσα στα αλλα κλειστα επαγγελματα. Ειναι ολοφανερη η προθεση του υπουργειου υγειας να προστατεψει τον κλαδο. Η ατιολογηση οτι τα πληθυσμιακα κριτηρια εξασφαλιζουν την ομοιομορφη κατανομη των φαρμακειων, δεν πειθει κανενα. Δεν νοιαστηκε το υπουργειο για την ομοιομορφη κατανομη, ουτε των ιατρων, ουτε των οδοντιατρων. Νοιαζεται για τα φαρμακεια; Και η αιτιολογηση οτι περισσοτερα φαρμακεια θα αυξησουν την φαρμακευτικη δαπανη, δεν στεκει σε καμια πολιτισμενη χωρα. Δηλωνει ανικανοτητα του υπουργειου να ελεγξει τη διαφθορα. Και ανικανοτητα, σημαινει παραχωρω τη θεση μου σε καποιον ικανο. Ας αποφασισει λοιπον το υπουργειο υγειας, τι απο τα δυο ειναι: ανικανο, η προστατης του κλαδου;
    Ανοιγμα του επαγγελματος, σημαινει πληρης καταργηση των γεωγραφικων και πληθυσμιακων κριτηριων, και ας αποφασισουν οι ασθενεις ποια φαρμακεια θα επιβιωσουν και ποια οχι. Φτανει με την προστασια του κλαδου.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:38 | Αντώνης

    Κύριε Υπουργέ, ήδη έχετε αποφασίσει κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 4, την έκδοση προεδρικού διατάγματος από κοινού με τον Υπουργό Υγείας για εξαίρεση των φαρμακοποιών; Αν ναι σας εφιστώ την προσοχή, γιατί πανηγύριζαν οι φαρμακοποιοί με την συμφωνία που είχαν επιτύχει με τον κο Λοβέρδο. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Αν επιβάλλεται να ισχύουν γι αυτούς κάποιες ιδιαίτερες ρυθμίσεις καλώς, αλλά να μην οδηγούν στην άσκησή του κατά κληρονομικό δικαίωμα, ή να υπάρχουν πληβείοι και πατρίκιοι φαρμακοποιοί, όπως σήμερα.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:56 | BILL GRAMMATIKOS

    ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΧΟΡΗΓΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΑΝΕΡΓΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ
    Ο ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΘΑΛΑΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΣΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
    ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:16 | Γεώργιος Σταματοπουλος

    Κύριοι,
    το σχόλιό μου επί του άρθρου δεν αφορά τον γενικό του χαρακτήρα, με τον οποίο συμφωνώ πλήρως, αλλά για την απουσία μίας έστω ενδεικτικής λίστας για τα επαγγέλματα για τα οποία αναφέρεστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα. Με αυτή λοιπόν την ευκαιρία θέλω να αναφέρω πως σε κάποιες περιπτώσεις ασςκήσεως δραστηριοτήτων υπάρχουν τελείως ξεπερασμένα διατάγματα αναφορικά με τα τυπικά ακαδημαικά προσόντα. Συγκεκριμένα, για την άδεια καταπολέμησης παρασίτων σε αστικό περιβάλλον η υπουργική απόφαση 152347/3807/11.5.1981 θεσπίζει ως ικανούς πτυχιούχους τους γεωπόνους χημικούς , χημικούς μηχανικούς , κτηνιάτρους, γιατρούς, φαρμακοποιούς αποκλείοντας τους ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην άδεια μπήκαν μεταγενέστερα και κάποια ΤΕΙ δίχως να εξεταστεί το θέμα των βιολόγων.Βέβαια ικανοί είναι και άλλοι όπως οι δασολόγοι κ.τ.λ. Αυτός ο αποκλεισμός είναι άδικος αντιεπιστημονικός και σίγουρα δεν προασπίζει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Η καταπολέμηση παρασίτων προυποθέτει δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία στις μέρες μας για την οικονομία και την απασχόληση. Καταλαβαίνω πως αυτό είναι ένα θέμα ίσως μικρής σημασίας, αν όμως δοθεί η πρέπουσα προσοχή σε μια σειρά παρόμοιων άδικων καταστάσεων, τότε μόνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπορέσει να είναι ολοκληρωμένο και να μην παραβλέψει κενά και αδικίες δεκαετιών.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:26 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Απελευθερωση όλων των κλειστων επαγγελματων τωρα.χωρις περιορισμους (γεωγραφικους η πληθυσμιακους)

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:09 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΡ

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΚΛΠ. ΚΑΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ, ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΥΠΙΚΩΝ ΕΞΑΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΙΑΝΥΣΕΙ ΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΒΙΟ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΓΕΡΑ ΚΟΝΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΨΙΧΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΟΛΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΟΝΕΙΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ? ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΔΙΠΛΟΘΕΣΙΤΩΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΟΥΣ! Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΑΥΤΑ? ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΟΝΤΙ ΕΔΩ Ή ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ε.Ε. ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΤΑ 60 ΟΝΤΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΟΝΕ ΚΑΙ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΑΝΕΡΓΟΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:35 | Χριστινα Κυπριωτη Πανερη

    Το πτυχιο μου ειναι ο κοπος μου και αν θελετε η αξια μου!Δεν εχει κανεις δικαιωμα να μου στερει την ασκηση του επαγγελματος μου!
    Πρεπει να δωθει ενα τελος στα φαρμακεια -τσιφλικια ορισμενων οικογενειων!!
    Απαιτουμε πληρη απελευθερωση του επαγγελματος μας!χωρις πληθυσμιακους και γεωγραφικους περιορισμους!Ας μοιραστουν κ.Υπουργε τα κερδη τους και σε νεους ανθρωπους!Που εχουν πραγματικη αναγκη!Διοτι ουτε το ιδιοκτησιακο ουτε το ωραριο τους νοιαζει οσο το να κρατανε εμας μακρια!!
    Επιτελους λιγη αξιοκρατια σε αυτο το κρατος!!
    Τολμηστε αυτο που καμια κυβερνηση συμφεροντων δεν τολμησε να κανει και ο λαος θα ειναι μαζι σας!!
    Μην υποκυψετε για μια ακομη φορα στα συμφεροντα συντεχνιων!!
    Οι νεοι στηριζουν τα ονειρα τους πανω σας!

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:23 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με το ν/σ σε όλα πλην την τετράμηνη μεταβατική περίοδο
    και το δικαίωμα στον κάθε υπουργό να μπορεί να κρατήσει κλειστό ένα επάγγελμα με υπουργικές αποφάσεις ή προεδρικά διατάγματα.
    Δεν συμφωνώ σε αυτό το σημείο διότι ο κάθε υπουργός θα δέχεται πιέσεις από τους θιγόμενους και (πελατειακών σχέσεων)φορείς και θα προσπαθεί ξανά να προστατεύσει το ήδη προνομιακό και προστατευόμενο κλειστό επάγγελμα.
    Θεωρώ ότι το υπ.οικονομικών πρέπει να άρει το δικαίωμα αυτό από τα υπόλοιπα υπουργεία διότι το μόνο που θα καταφέρουν οι υπουργοί είναι στρεβλώσεις και προβλήματα σε ένα πραγματικά ν/σ επανάσταση για την οικονομία της χώρας.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 12:37 | ΤΙΜΟΣ .Π

    ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ… ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΝΟΙΚΙΑΖΩ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΟΙΓΩ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΘΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ….ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ (πχ ΜΠΟΛΓΚΕΣΤΑΙΝ) ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ….ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΛΑΜΕ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 12:02 | Ψαλλιδά Ιλιάνα

    Εφόσον πολλοί «κόπτονται» τόσο πολύ για το επάγγελμα του φαρμακοποιού και το υποτιθέμενο «άνοιγμά» του θα πρέπει στην ίδια λογική που αναφέρουν οι συνομιλητές μας στην διαβούλευση αυτή να απαιτήσουν να γίνεται δημόσιος υπάλληλος όποιος έχει τα απαιτούμενα προσόντα και ΟΠΟΥ θέλει. Δηλαδή άν όλοι θέλουν να πιάσουν μία θέση στο Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει αυτομάτως το κράτος να τους προσλαμβάνει και φυσικά άν θέλουν όλοι οι αστυνομικοί, στρατιωτικόι, υπάλληλοι εφοριών, υπουργείων, δήμων κλπ,κλπ να μετατεθούν στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη θα πρέπει να γίνεται αμέσωςμ αλλιώς μπορεί και αυτό κάποιο να το θεωρήσουν «αδικία» και «κλείσιμο» επαγγέλματος. Δεν θα πρέπει με αυτήν την λογική σε κάθε δημόσια υπηρεσία να υπάρχουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία του κράτους αλλα όσοι έχουν τα προσόντα, και δεν θα πρέπει στα χωριά να υπάρχουν φαρμακοποιοί, γιατροί, αστυνομικοί, δασκάλες, νοσοκόμες, στρατιωτικοί στα σύνορα, άν όλοι θέλουν μετάθεση στην Αθήνα ή όπου αλλού τους βολεύει.
    Το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί αίσθημα ευθύνης. Ας αναλάβει ο καθένας απο εμάς την ευθύνη που του αναλογεί, Ενδεικτικά θα αναφέρω οτι στο χωριό οπου εδρεύει το δικό μου φαρμακείο ο πληθυσμός του ευρύτερου Καλλικράτειου δήμου είναι 24.000 με την προηγούμενη απογραφή με τις νέες ρυθμήσεις τα φαρμακεία θα διπλασιαστούν τουλάχιστον. Δουλεύουμε ήδη εδώ και χρόνια Δευτέρα απόγευμα, Τετάρτη απόγευμα και Σαββάτο πρωί και με δυσκολία κάποια φαρμακεία τα βγάζουν πέρα. Ας μας εξηγήσους οι αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί αν εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρονν και την Φαρμακευτική Δαπάνη, ο διπλάσιασμός των Ελληνικών φαρμακείων και με ποιο τρόπο.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 11:16 | Μαναζής Θόδωρος

    Άλλες είναι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα π.χ. των φαρμακοποιών, και άλλα από των δικηγόρων ή συμβολαιογράφων. Άλλες από τους μηχανικούς και άλλες από τις κομμώτριες. Όποιος πιστεύει ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ γιατί π.χ. απελευθερώθηκε το επάγγελμα του μηχανικού, του φαρμακοποιού και του ταξιτζή είναι γελασμένος. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι μάλλον ό μηχανικός και ο φαρμακοποιός θα δουλεύουν επιπλέον σαν ταξιτζήδες για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Τουλάχιστον να μην γίνει το αντίστροφο δηλαδή ο ταξιτζής να πουλά φάρμακα στο σουπερ μάρκετ ή να σχεδιάζει κατασκευές.

    Ευχαριστώ τον κ. Βασιλειάδη Τ. για την αντιγραφή.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 10:02 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    ελευθερια σε ολα κ για ολους.
    καθε τι που δεσμευει η εξαιρει κλπ.
    καταλειγει στο ιδιο παρανομαστη [ διαπλοκη – συντεχνια – διαφθορα]
    ευχαριστω.

  • Στο ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στο υπουργικό συμβούλιο και στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου , σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αναφέρεται πως το επάγγελμα του Φαρμακοποιού απελευθερώνεται με ειδικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας , χωρίς όμως να υπάρχει αυτή η διατύπωση στο κατατεθέν προσχέδιο νόμου.
    Επειδή πράγματι το άνοιγμα του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού αντιμετωπίζεται με νομοσχέδιο του ΥπουργείοΥ Υγείας και προκειμένου να είναι ξεκάθαρη η εξαίρεση αυτή, παρακαλούμε όπως στο Αρθρο 2 , να προστεθεί η φράση :
    «Το επάγγελμα του φαρμακοποιού απελευθερώνεται με ειδικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας»

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 09:11 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Που είναι οι ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ;

    Γιατί αφήνετε ανοικτά θέματα; Ως πότε θα υποτάσσεται η (κάθε) κυβέρνηση στα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας;

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 02:33 | δημητρης

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Τελικά αυτή η θρυλούμενη απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος έμεινε στα χαρτιά?
    Ηταν μόνο τύποις απελευθέρωση?
    Πως αλλιώς να ερμηνεύσω τον αποκλεισμό του δικηγορικού επαγγέλματος απο τη γενική απελευθέρωση?
    Φαντάζομαι οτι γνωρίζετε το αυστηρό και παράλογο όριο ηλικίας των 33 ετών που τίθεται στους ασκούμενους δικηγόρους προκειμένου να εγγραφούν στο Δικηγορικό Σύλλογο και των 35 ετών για να μπορεσει κάποιος να αποκτήσει άδεια δικηγορίας!
    Φαντάζομαι οτι γνωρίζετε επίσης οτι αυτά τα όρια ηλικίας έχουν νομολογιακά καταρριφθεί με πολλές αποφάσεις του ΣΤΕ, ωστόσο παρόλα αυτά οι Σύλλογοι τα εφαρμόζουν,
    Υποθέτω οτι με τέτοια στενά όρια ηλικίας δεν μπορεί να ανοίξει το επάγγελμα σε όσους θέλουν να το ασκήσουν και αντιμετωπίζονται στα 33 τους και τα 35 τους ως »μεγάλοι» για την άσκησή τους.!
    Επίσης παραμένουν κανονικα καποια διοικητικά προαπαιτούμενα ,όπως να έχεις εκπληρώσει τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις ή να είσαι απαλλαγμένος απο αυτές.
    Γιατί να συνδυάζεται η άσκηση ενός ελεύθερου επαγγέλματος με τις στρατιωτικές υποχρεώσεις?
    Ωστόσο τα όρια αυτά ηλικίας και άλλα διοικητικά εμπόδια , παραμένουν και μετά την τάχα απελευθέρωση και απορώ για ποια απελευθέρωση μιλάμε , όταν τίθενται τόσο στενά ηλικιακά όρια , όταν υπάρχουν δεκάδες διοικητικά προαπαιτούμενα που τίθενται απο έναν παμπάλαιο και αναχρονιστικό Δικηγορικού Κώδικα και τα οποία δε μεταβάλλονται ακόμα!
    Θα περιμένω καποια σας απάντηση

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 01:11 | Πέτρος Παυλίδης αιατρός

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ .ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΟΥΠΡΟΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ
    ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΜΗ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ .
    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΑΦΑΓΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ .ΑΝΟΙΞΤΕ ΚΑΙ ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣΚΑΙ ΔΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 01:08 | Δήμος

    Κυρίες και Κύριοι,

    απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων και κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών εδώ και τώρα. Οι συντεχνίες να διαλυθούν εδώ και τώρα. Ίσες υποχρεώσεις και ευκαιρίες γιά όλους, το αυτονόητον. Ο καθένας βάσει των προσόντων του να εξασκεί ελεύθερα το επέγγελμα που επέλεξε να κάνει σε ολόκληρη την ελληνική επικράτια και χωρίς την υποβολή εκ μέρους τρίτων(επιμελητηρίων-συντεχνιών)ως προς την τιμολόγιση των υπηρεσιών του ή των κινήσεών του.

    Όπως κάθε άλλος ελευθερος επαγγελματίας πληρώνει την συνδρομή του στον ασφαλιστικό φορέα του έτσι θα πρέπει να γίνει και με τους δικηγόρους. Για ποιόν λόγο στην αμοιβή του δικηγόρου/συμβολαιογράφου να συμπεριλαμβάνεται και συνδρομή προς το ταμείο νομικών και των συλλόγων τους ;
    Δεν είναι δυνατόν μια σοβαρή κυβέρνηση να λαμβάνει υπόψην φθηνά επιχειρήματα π.χ. ότι με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θα φαληρήσει το ταμείο των νομικών.

    Πέραν των συντεχνιακών συμφερόντων δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να δικαιολογεί την ύπαρξη των επαγγελματικών περιορισμών.

    Στο σχέδιο νόμου προτείνονται όμως κάποιες εξαιρέσεις . Μήπως πίσω από αυτές θέλει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει κάποιες συντεχνίες ;

    Τέλος, μακάρι να δούμε την πραγματική απελευθέρωση των ελληνων από τα δεσμά των συντεχνιών και θα το χειροκροτήσουμε δεόντως ….

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:41 | Spyros001

    Τα προς απελευθέρωση επαγγέλματα πρέπει να είναι τόσο ανοιχτά, όσο ανοιχτή είναι η αγορά εργασίας για τους υπόλοιπους Έλληνες που απασχολούνται με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσες θέσεις εργατών παραγωγής θα διατεθούν από τη βιομηχανία? Μόνο η πορεία της οικονομίας το καθορίζει. Το ίδιο για όλους αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ισονομία. Φυσικά με αντικειμενικές προϋποθέσεις που να πληρούνται (πτυχία κτλ).

    Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα που συναρτώνται με τις κατώτατες αμοιβές, το θεωρώ σωστό μόνο ως μεταβατικό εργαλείο, για προκαθορισμένο χρόνο (πχ 1-2 χρόνια). Μετά, θα πρέπει το κράτος να είναι αφ’ ενός σε θέση να φορολογεί τον καθένα αναλογικά με αυτά που πραγματικά έχει ως εισοδήματα και αφ’ ετέρου να έχει το κουράγιο να εκμηδενίζει επαγγελματικά και οικονομικά όποιον το κλέβει.

    Ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς πρέπει να σπάσει και αυτό θα γίνει με θυσίες, κάποιων κακών επαγγελματιών που θα παίξουν το ρόλο του παραδείγματος από τη μία και κάποιων ψήφων που θα χαθούν από την άλλη. Μπορείτε?

    Η ελληνική οικονομία θα κερδίσει σε απασχόληση, σε αύξηση του ανταγωνισμού και σε εκσυγχρονισμό. Το ΑΕΠ θα ανέβει ως αποτέλεσμα αυτών μετά από καιρό, αλλά θα ανέβει. Αρκεί να γίνει πραγματική απελευθέρωση και όχι όπως αυτή των μεταφορών.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:07 | nikos tsap

    Στην απελευθερωση των επαγγελματων,θελω να ρωτησω αν υπαγεται και ο ιατρικος κλαδος? Δηλαδη ενας γιατρος που ανηκει στον ΙΣΑ και εχει ιατρειο στην Αθηνα θα μπορει αραγε να δημιουργησει και 2ο ιατρειο στον Πειραια??
    και εαν δεν μπορει τι ειδους απελευθερωση ειναι αυτη??!!!!!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:24 | ΣΑΓΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Τό νομοσχεδιο κινειται προς την σωστη κατευθυνση.Θα μου επιτρεψετε ομως να κανω ενα γενικοτερο σχολιο. Η απελευθερωση των κλειστων επαγγελματων αφορα τον τομεα των υπηρεσιων,που απ οτι γνωριζω ειναι μεν σημαντικος αλλα οχι τομεας αιχμης που θα μπορει να δωσει ωθηση στην ατμομηχανη της οικονομικης αναπτυξης.Η χωρα μας για να ξεφυγει
    απο την στασιμοτητα και την υφεση θα πρεπει να παραγει(Πρωτογενης τομεας,ενεργεια κ.τ.λ).Ως εκ τουτου η παρεμβαση δεν θα επρεπε να γινει αποσματικα αλλα συνολικα και συντονισμενα.Ο Αγροτικος τομεας η ο τουρισμος πχ εχειαπειρα προβληματα,μη συγκρινομενα με εκεινα των δικηγορων και συμβολαιογραφων.
    με εκτιμηση,
    Σαγρης Παν

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:22 | Κ Χαριτοπουλος

    Πιστευω οτι ειναι πολυ σωστη απελευθερωση των επαγγελματων και των γεωγραφικων περιορισμων. Πρεπει να δουλευουμε σε χωρα ελευθερη και οχι να προστατευτε κανεις απο συντεχνιες και απο «κεκτημενα» δικαιωματα. Αν καταλαβαινω καλα ομως η γεωγραφικη απελευθερωση σημαινει οτι οποιοσδηποτε μπορει να δουλεψει οπου θελει στην ελληνικη επικρατεια και να λειτουργησει σε περισσοτερους απο ενος νομους – αυτο σημαινει οτι ενας π.χ. ιατρος μπορει να ανοιξει σε περισσοτερους απο 1 νομους ιατρειο;

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:58 | stratos

    Πρεπει αυριο, και οχι μετα 4μηνων να ανοιξουν ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ,διχως εξτρα αδειες,μινιμουμ,κλπ,διοτι εχετε αργησει παρα-μα παρα πολυ,σε σχεση με την Ευρωπη.Π.χ στα τουριστικα λεωφορεια..εχεις αδεια οδικου μεταφορεα επιβατων…δουλευεις,πχ στα ενοικιαζομενα αυτοκινητα,τι θα πει μινιμουμ στην Αθηνα 35,στην θεσ/νικη 25,εγω εχω πεντε και θελω μεχρι εκει..να μπορω.Ακομη ενοικιαση αυτ/του & πολυτελων με οδηγο οπως ειναι στην Ευρωπη..να μπορεις.Στις οδικες μεταφορες να μπορουν τα τουριστικα λεωφορεια να μπορουν εναντι εισιτηριου να εκτελουν δρομολογια,οπως γινεται σημερα απο τα ΚΤΕΛ. Και αντιστροφα οπως τα ΚΤΕΛ διοργανωνουν εκδρομες (παρολο που ο Αρειος Παγος τους το εχει απαγορευση),να μπορουν και τα τουριστικα λεοφωρεια να το κανουν.Στα αεροδρομια να ανοιξει η εξυπηρετηση εδαφους,το ιδιο και στα Λιμανια με τα θαλασσια ταξι.Αγοραια ταξι & αθηνων-θεσσαλονικης με την αδεια οδικου μεταφορεα να μπορεις..

    Δειτε τι συμβανει στην Ευρωπη και αντιγραψτετο….

    Μην χασουμε και την σαιζον του 2011..απο τον τουρισμο ζουμε.
    Συντεχνιες τελος…

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:22 | Νίκος

    Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σημαίνει και την έναρξη μιας νέας εποχής για την αξιοκρατεία, διαφάνια, δικαιοσύνη στην Ελλάδα.

    Αν είναι δυνατόν να καταργηθούν μέσα σε μια εβδομάδα αντί σε τέσσερις μήνες, καλό θα κάνει στον τόπο μας.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:17 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΡΗΠΑΝΙΔΗΣ

    Αφού αυτό το Νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς που υπάρχουν, για όλα τα επαγγέλματα, ελπίζω να καταργεί κι όλους τους αδικαιολόγητους περιορισμούς που ισχύουν και για την άσκηση του επαγγέλματος του Ιατρού!

    Υπαγόμαστε σε άλλο Υπουργείο, αλλά υποφέρουμε εξίσου από παλαιολιθικές διατάξεις και κανονισμούς…

    Μετά τιμής,

    Σαρηπανίδης Σταύρος,

    Ειδικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:05 | Τάσος Βασιλειαδης

    Αξίζει να σταθούμε λίγο περισσότερο στην έρευνα του ΙΟΒΕ μιας και αποτελεί τον κύριο άξονα της κυβερνητικής προπαγάνδας γύρω από το ζήτημα της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών. Το συμπέρασμα του ΙΟΒΕ είναι ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα επιφέρει εντός 5ετίας αύξηση 13,2% στο ΑΕΠ 10% αύξηση στους πραγματικούς μισθούς και 15% στην κατανάλωση. Δικαίως από κάποιους ήδη χαρακτηρίστηκε σαν τσαρλαντανική. Η μελέτη του ΙΟΒΕ στηρίζεται σε αυθαίρετες παραδοχές που μέσα από οικονομικά μοντέλα αμφίβολης ευστοχίας προσπαθούν να δικαιολογήσουν την νεοφιλελεύθερη αντίληψη που λέει ότι η πλήρης απελευθέρωση της οικονομίας θα φέρνει Ανάπτυξη και Ευημερία.

    Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στηρίζεται σε μια «προσαρμογή» του μοντέλου GMIF που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ (!!!), για την περίπτωση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν εξαιρέσουμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο οικονομικό μοντέλο με πάνω από 100 παραδοχές, η βασική του εσφαλμένη διάσταση είναι ότι θεωρεί τον ανόθευτο ανταγωνισμό (laisez faire) ως την «αρίστη κατάσταση».

    Κάθε τι πέρα από αυτό όπως πχ η ύπαρξη «ρυθμισμένων» τομέων, ελάχιστων αμοιβών, ο ορισμός του μισθολογικού κόστους από τα συνδικάτα, επηρεάζει το αποτέλεσμα αρνητικά. Δηλαδή θεωρεί ότι εξαιτίας εξωοικονομικών στρεβλώσεων, οι τιμές των προϊόντων και οι συντελεστές παραγωγής αποκλίνουν από το «άριστο μέγεθος».

    Αναφορικά με την ακρίβεια των μοντέλων του ΔΝΤ, πάνω στα οποία βασίστηκε ο κος Ζόνζολης για να καταλήξει στα συμπεράσματα του, αξίζει να γράψουμε ότι έχουν αποτύχει εντελώς διεθνώς και εγχωρίως. Απλώς να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το μοντέλο του ΔΝΤ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2010 θα ήταν 1% και ξεπέρασε το 5%!

    Ακόμη και αν δεχτούμε την ευστοχία επιλογής των υπόλοιπων πέραν των 100 παραδοχών του μοντέλου, και δεν κάνουμε λόγο για την εσφαλμένη προσαρμογή του μοντέλου στα Ελληνικά δεδομένα με παλινδρόμηση στοιχείων στην περίοδο πριν από την κρίση (γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα αποτελέσματα), υπάρχουν επιπλέον εξόφθαλμες ανακρίβειες. Τα βασικά λάθη και οι αυθαιρεσίες του μοντέλου είναι οι ακόλουθες:
    • Υποθέτει ότι όλος ο τομέας των υπηρεσιών δεν είναι απελευθερωμένος με αποτέλεσμα απόκλιση τιμών των εν λόγω υπηρεσιών κατά +15% από εκείνες της Ε.Ε. Δεν υπάρχει καμία αναφορά γιατί είναι υψηλότερες και μάλιστα κατά +15%. Την ίδια ώρα υπάρχουν στοιχεία για παράδειγμα στις υπηρεσίες που παρέχονται από μηχανικούς ότι είναι πολύ φθηνότερες.
    • Το μοντέλο θεωρεί ότι αν «απελευθερωθούν» τα επαγγέλματα, οι τιμές θα μειωθούν κατά το προαναφερθέν ποσοστό, δηλαδή κατά 15%. Αυτό όπως αναφέραμε σε προηγούμενη παράγραφο δεν στέκει γιατί είναι εξίσου πιθανό η απόκλιση τιμών λόγω της υποτιθέμενης «ολιγοπωλιακής» συμπεριφοράς των κλειστών επαγγελμάτων να αντικατασταθεί από μια εξίσου ολιγοπωλιακή συμπεριφορά (πραγματική αυτή τη φορά) μετά την λεγόμενη «απελευθέρωση». Είναι χαρακτηριστικό ότι η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς σε μια σειρά τομέων στην Ελλάδα δεν έριξε τις τιμές αλλά αντίθετα τις ανέβασε. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της αγοράς καυσίμων (πρατήρια), της ακτοπλοϊας, αλλά και σε βασικά είδη διαβίωσης που υπήρχε διατίμηση (ψωμί, γάλα, λάδι, κλπ). Επίσης το αποτέλεσμα των αλλαγών σε πολλά επαγγέλματα έχει επίπτωση στην «ποιότητα», που εκ των υστέρων μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο κόστος. Για παράδειγμα αν η μελέτη επίβλεψη καταντήσει να είναι μια τυπική διαδικασία σφραγίσματος εγγράφων που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, θα κάνει πιο φτηνό το κόστος της οικοδομής αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει μελλοντικά κόστη, αν καταργηθεί η υποχρεωτική παρουσία του δικηγόρου στις πωλήσεις ακινήτων μειώνεται η προστασία του αγοραστή που πάλι μπορεί να επιφέρει νέα κόστη στο μέλλον κλπ. Ειδικά για τις κατασκευές αυτό είναι ήδη ορατό ακόμα και πριν καταργηθεί ο κώδικας αμοιβών. Σε περιπτώσεις που το κεφάλαιο έχει καταφέρει να κάμψει τις αμοιβές των μελετών ήδη από τη περίοδο της Ολυμπιάδας όπως είναι τα έργα που έγιναν με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής, η ποιότητα των μελετών ήταν τόσο χαμηλή με άμεση συνέπεια τόσο στο τελικό κόστος (που ήταν αυξημένο), όσο και στην ποιότητα της κατασκευής.
    • Προϋποθέτει ότι ο τομέας των Υπηρεσιών ορίζεται ως αγορά με ολιγοπωλιακές συνθήκες γιατί δεν είναι «απελευθερωμένος». Αυτή η υπόθεση είναι παντελώς αυθαίρετη. Ακόμη και τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα έχουν συνήθως υπερπληθώρα απασχολουμένων σε σχέση με την Ε.Ε. Έχουμε κατ΄ αναλογία πολύ περισσότερους δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, κλπ σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. Το πιο πιθανό είναι ότι αν απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα δεν θα παρατηρηθεί ούτε κάποια αύξηση του παραγομένου «προϊόντος», ούτε κάποια μείωση των τιμών. Αντίθετα μάλλον θα παρατηρηθεί μείωση της απασχόλησης στους συγκεκριμένους τομείς, συγκεντροποίηση του κλάδου άρα και διαμόρφωση όρων για δημιουργία πραγματικών ολιγοπωλίων.
    • Σύμφωνα με την έρευνα, η «απελευθέρωση» δεν θα έχει επίπτωση στα δημοσιονομικά. Είναι απορίας άξιο πως ενώ το μοντέλο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ (δηλαδή αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων μέσω των εμμέσων φόρων) αλλά και αύξηση του πραγματικού εισοδήματος (δηλαδή αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων μέσω των αμέσων φόρων) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι -0,1% στην 5ετία. Είναι γεγονός ότι η απελευθέρωση θα μειώσει τα έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση των επαγγελματιών που σήμερα γίνεται επί των ελαχίστων αμοιβών όπως και επίσης θα δημιουργήσει προβλήματα στα ασφαλιστικά τους ταμεία, στη χρηματοδότηση ειδικών λογαριασμών (πχ ΤΕΕ, ΕΜΠ). Όμως η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ και του εισοδήματος γενικώς δεν θα έπρεπε να συνοδεύεται από πλεονάσματα; Το γράφουμε αυτό για να καταδείξουμε τις αντιφάσεις άρα και την ποιότητα του μοντέλου που επιλέχθηκε. Επιπροσθέτως, αν είναι ορθό το συμπέρασμα ότι θα έχουμε παρά το 13,2% αύξηση στο ΑΕΠ πάλι έλλειμμα στη πενταετία αντί για πλεόνασμα, γιατί μας λένε ότι το 2013 θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και θα ξαναμπούμε στις αγορές; Τελικά ή μας λένε ψέματα και ετοιμάζονται για νέες φοροεπιδρομές νέα μνημόνια, νέα μέτρα ή είναι εντελώς λάθος η έρευνα του ΙΟΒΕ. Δεν μπορεί να είναι και τα δύο σωστά.
    Κατά συνέπεια η περίπτωση του ΙΟΒΕ που ευθυγραμμισμένο με τις επιδιώξεις του ΔΝΤ προωθεί την νεοφιλελεύθερη πολιτική σαν αντίδοτο στην κρίση, στην περίπτωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων προσπαθεί να συσκοτίσει την αλήθεια πίσω από περίτεχνα μοντέλα και αυθαίρετες υποθέσεις μειωμένης επιστημονικής βαρύτητας. Μια πιο ορθή προσέγγιση θα ήταν να προσεγγιστεί κάθε κλάδος (ή επάγγελμα) κατά περίπτωση και να αναλυθεί τι θα συμβεί αν υπάρξουν αλλαγές όπως προτείνει η κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες σε κάθε κλάδο και δεν μπορούν να «τσουβαλιαστούν» όλα μαζί. Άλλες είναι

    οι επιπτώσεις από το άνοιγμα π.χ. των φαρμακοποιών, και άλλα από των δικηγόρων ή συμβολαιογράφων. Άλλες από τους μηχανικούς και άλλες από τις κομμώτριες. Όποιος πιστεύει ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ γιατί π.χ. απελευθερώθηκε το επάγγελμα του μηχανικού, του φαρμακοποιού και του ταξιτζή είναι γελασμένος. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι μάλλον ό μηχανικός και ο φαρμακοποιός θα δουλεύουν επιπλέον σαν ταξιτζήδες για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Τουλάχιστον να μην γίνει το αντίστροφο δηλαδή ο ταξιτζής να πουλά φάρμακα στο σουπερ μάρκετ ή να σχεδιάζει κατασκευές.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:31 | Δημόπουλος Σταύρος

    Το άρθρο 15 του Ν. 3377/05 (ΦΕΚ 202Α ,»Αρχές και Κανόνες για την εξυγίανση της λειτουργίας και την ανάπτυξη βασικών τομέων του εμπορίου και της αγοράς – Θέματα Υπουργείου Ανάπτυξης») αντικαθιστά το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 2941/2001 (ΦΕΚ 201 Α’) ως εξής: » Απαγορεύεται η πώληση εμπορευμάτων σε τιμές κάτω του κόστους αγοράς, όταν αυτή θέτει υπό διακινδύνευση ορισμένη αγορά ή θίγει κα΄τα τρόπο ουσιώδη τις αρχές του ανταγωνισμού και τα συμφέροντα των καταναλωτών»

    Η παράγραφος θ του άρθρου 2 του προτεινόμενου νόμου ( «Η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών για την διάθεση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών, είτε αυτές ορίζονται ευθέως είτε προσδιορίζονται εμμέσως με την εφαρμογή συντελεστού κέρδους ή με άλλο ποσοστιαίο υπολογισμό») θα πρέπει να τροποποιηθεί με πνεύμα ανάλογο του άρθρου 15 του 3377/05, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού ή μείωσης της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πελάτες. Η μείωση της ποιότητας στις μελέτες και στην επίβλεψη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 21:41 | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΤΟ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ «ΚΛΕΙΣΤΩΝ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΠΟΜΠΩΔΩΣ: «ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ. ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ ΑΜΕΣΩΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 ΑΥΤΟΥ, ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΡΗΤΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ Κ.Α.). ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΥΤΑ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ.ΟΥΔΕΝ ΑΝΑΛΗΘΕΣΤΕΡΟΝ ΤΟΥΤΟΥ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ (ΣΚΛΗΡΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΑ ΛΑΚΤΙΖΕΙΝ).
    ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΗΝ ΑΞ/ΚΟΣ, ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΑSTER ΚΑΙ ΗΔΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ. ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΟΥ ΩΣ ΑΣΚ0ΥΜΕΝΟΥ, Ο ΟΙΚΕΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 4 (ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 35 ΕΤΩΝ), 5 (ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ 5ΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΛΗΨΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ) ΚΑΙ 21 (ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ) ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ. ΚΑΙ ΕΝΩ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ, ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΩΔΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.»ΩΔΥΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΥΝ».
    ΤΟΥΤΩΝ ΔΟΘΕΝΤΩΝ, Σ΄ΟΤΙ ΜΕ ΑΦΟΡΑ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΦΥΓΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΟΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΣΤΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ), ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΕΚΕΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΕΤΣΙ ΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΗΣΩ. ΥΠΕΒΑΛΑ ΣΕ ΑΦΑΝΤΑΣΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ, ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΩ ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΩΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ.
    ΜΟΛΙΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ, ΟΤΙ ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΝΤΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΜΕΝΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ, ΕΝΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ «ΤΣΙΦΛΙΚΙ» ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ!
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΑ ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
    ΕΑΝ ΤΕΛΙΚΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ, ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ Η ΤΡΟΪΚΑ. ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ!! ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ (ΠΟΛΙΤΩΝ Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ) ΣΤΟ ΕΥΡ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΕΔΟΜΕΝΗ.
    ΛΥΠΑΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΧΑΝΕΤΑΙ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.
    ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΨΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!!!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 21:15 | Μάριος Καλαθάς

    Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα γίνει με τους φαρμακοποιούς. Θα ισχύσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ή αυτό που αναφέρει κατάργηση όλων των περιορισμών χωρίς να εξαιρεί τους φαρμακοποιούς; Αν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφιστεί μετά από αυτό του Υπουργείου Υγείας δεν το επικαλύπτει; Ή θα βγει μέσα στο τετράμηνο προεδρικό διάταγμα που θα επαναφέρει τους περιορισμούς με βάση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας;

    Όσον αφορά στην ουσία του θέματος πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθούν πλήρως οι πληθυσμιακοί και γεωγραγικοί περιορισμοί και για τους φαρμακοποιούς. Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα κάποιος με πτυχίο. Τότε θα μπορούν και οι νυν φαρμακοποιοί να μεταβιβάζουν την επιχείρησή τους στα παιδιά τους ή να την πουλάνε σε όποιον τη θέλει (την επιχείρηση, όχι την άδεια).

    Τα επιχειρήματα περί φαρμακευτικής δαπάνης είναι αστεία. Δεν αυξάνεται αν υπάρχουν περισσότερα φαρμακεία, εκτός αν υπάρχουν παράνομες πρακτικές. Ας γίνεται σωστός έλεγχος και όχι να εμποδίζεται το δικαίωμα των πτυχιούχων Φαρμακευτικής να ανοίξουν φαρμακείο.

    Επίσης αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχουν φαρμακεία στην περιφέρεια. Ιατρεία δεν πρέπει να υπάρχουν; Να κλείσουμε και το επάγγελμα του ιατρού τότε! Αν υπάρχει πραγματική βούληση να ανοίξει το επάγγελμα, τότε υπάρχουν λύσεις και αυτά που ισχυρίζεται ο Υπουργός Υγείας είναι διακαιολογίες. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο με τα αγροτικά ιατρεία. Κάθε φαρμακοποιός, μόλις παίρνει το πτυχίο του μπορεί να πηγαίνει σε κάποιο μέρος στην περιφέρεια στο «αγροτικό» φαρμακείο. Μπορεί να συστεγαστεί και με το αγροτικό ιατρείο ενδεχομένως για περιορισμό του κόστους. Αυτό σε περίπτωση που όντως υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν το πολυπιστεύω.

    Σχολιάζω εδώ γιατί δεν γίνεται πλέον δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, παρ’ όλο που προστέθηκαν τώρα τα άρθρα για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Και βέβαια αυτό που προτείνεται είναι κοροϊδία. Και με τα νέα πληθυσμιακά το επάγγελμα παραμένει κατ’ ουσίαν κλειστό γιατί στις περισσότερες περιοχές η αναλογία είναι μικρότερη.

    Πλήρες άνοιγμα για όλα τα επαγγέλματα. Γιατί οι φαρμακοποιοί να αποτελέσουν εξαίρεση;

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:06 | πετρος

    Συμφωνώ απολύτως με τους προηγούμενους για το απαράδεκτο οριο ηλικίας για τους ασκούμενους δικηγόρους και μετέπειτα δικηγόρους!
    Δηλαδή τι σόι απελευθέρωση επαγγέλματος είναι αυτή,όταν δεν καταργούνται τέτοιες διατάξεις που απο καιρό έχουν νομολογιακά εχουν καταργηθεί με σωρεία αποφάσεων του ΣΤΕ!
    Δηλαδή εν έτει 2011 και με τους σημερινούς νέους να σπουδάζουν μέχρι τα 40 έτη , ενας δικηγόρος είναι μεγάλος για δικηγορία στα 35 του έτη?
    Κατ εμέ πρέπει να καταργηθούν και οι εξετάσεις των δικηγορικών συλλόγων , καθώς είναι παράλογες και έχουν καταντήσει τυπικές!
    Δηλαδή κάποιος με πτυχίο Νομικής ( που εχει δηλαδή εξεταστει και περασει επιτυχώς 60 μαθήματα )έιναι ανίκανος για να γίνει δικηγόρος και θα κριθεί ικανός μόνο απο τις τυπικές εξετάσεις που διοργανώνουν οι Σύλλογοι?

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:38 | POLITHS

    Κ. Υπουργέ,
    Παρακαλώ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΡΗΤΑ στον νόμο ποιοί είναι λόγοι «επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος» που μπορούν να επικαλεσθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και με προεδρικό διάταγμα να θεσπιστούν εξαιρέσεις ώστε να μην είναι στην διακριτική ευχέρεια κανενός να επαναδημιουργήσει κλειστά επαγγέλματα για μικροκομματικά οφέλη.
    Δυστυχώς νόμοι και διατάγματα όπως το άρθρο 2 με τις εξαιρέσεις που αναφέρουν μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση με τα κλειστά επαγγέλματα.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:35 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    H κόρη μου σπουδάζει φαρμακευτική στη Θεσσαλονίκη. Άριστη μαθήτρια και φοιτήτρια (από τις πρώτες στο έτος της). Όσους φαρμακοποιούς ρώτησα πριν αποφασίσει η κόρη μου σε ποια σχολή να δηλώσει μου έλεγαν (εσύ δεν έχεις φαρμακείο γιατί λοιπόν στέλνεις την κόρη σου στη Φαρμακευτική; Έχεις 400.000 ευρώ για να αγοράσεις φαρμακείο;) Τα παιδιά τους οι φαρμακοποιοί χωρίς να αξίζουν κάποια από αυτά τα στέλνουν στο εξωτερικό για να πάρουν το μαγαζί του μπαμπά τους, λεφτά βγάζουν άλλωστε πολλά. Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι αυτή τη νοτροπίτην πέρασαν και στα παιδιά τους, φοιτητές της φαρμακευτικής παιδιά φαρμακοποιών ρωτούν άλλα παιδιά με απορία (καλά γιατί ήρθατε σε αυτή τη σχολή αφού οι γονείς σας δεν έχουν φαρμακείο και στερήσατε σε κάποια παιδιά φαρμακοποιών την ένταξή τους στη σχολή;)
    Είμαι αγανακτησμένος με τη στάση των φαρμακοποιών και ευχαριστώ την τρόικα όχι το υπουργείο, που δείλιασε για άλλη μια φορά μπροστά στο πολιτικό κόστος,που δίνει και στο δικό μου παιδί μια ευκαιρία.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:26 | MATINA

    ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΑΚΟΥΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΠΑ Η ΧΩΡΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΔΥΝΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΤΟΛΜΑ!!

    ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΜΕΤΑ ΛΥΠΗΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΣ ΝΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!!! ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ ΤΙ ΕΝΝΟΩ:

    ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΦΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΟΥ.

    ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΘΑ ΗΞΕΡΑΝ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ 1954 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΤΥΠΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ, Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ, ΒΑΖΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΑ, (ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΥ),ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ Κ.Α. ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ, ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ, ΠΙΣΤΕΥΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΝΑΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΟΤΑΝ Η ΤΡΟΪΚΑ ΛΕΕΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, ΕΙΧΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ. ΑΥΤΟ ΜΕ ΛΥΠΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ.ΠΙΣΤΕΥΑ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

    ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΕΔΩ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, (ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΕΓΓΡΑΨΟΥΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ!!!!), ΑΝ ΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, (ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ Ε.Ε), ΕΚΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥΣ (ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΜΛΕΞ). ΑΝ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΤΟΤΕ ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, (ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ) ΚΑΙ ΑΣΚΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ.
    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΞΥΜΩΡΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ!!!!!

    ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ!!!!!!!!!
    ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΞΟΔΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ!!!!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ!!!! ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠ΄ΑΥΤΟΝ!!!!!
    ΕΛΕΟΟΟΟΟΟΟΟΣ ΠΙΑ. ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΠΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ!!!!!

    ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.
    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ: ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 18:02 | ΜΙΧΑΛΗΣ ZOYMΗΣ

    Να ανοίξουν όλα τα επαγγέλματα χωρίς περιορισμούς.
    Και από εκεί έπρεπε να ξεκινήσει η κυβέρνηση και από τις σπατάλες στο Δημόσιο καΙ ΔΕΚΟ πρίν περικόψει μισθούς και συντάξεις .

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 18:10 | Χρήστος Ξυθάλης

    Η απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των Ελλήνων.
    Δεν νοείται να υπάρχουν οποιουδήποτε είδους περιορισμοί για την άσκηση ενός επαγγέλματος, όλοι πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε το επάγγελμα που θέλουμε να ασκήσουμε με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να σπουδάζουμε ότι μας αρέσει.
    Η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, θα μειώσει τις τιμές, θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
    Καλώ την κυβέρνηση να κάνει το χρέος της στην κοινωνία και να εξαλείψει όλους τους περιορισμούς στην εργασία.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:53 | ΣΤ

    Γιατί δεν καταργείται το παράνομο και αντίθετο με τις Κοινοτικές διατάξεις όριο ηλικίας των 35 ετών του αρθ 84.2β (Κώδικας δικηγόρων) που θέτει περιορισμό ηλικίας στις προϋποθέσεις διορισμού του ασκουμένων δικηγόρων;

    Πώς λέτε ότι άρετε τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος όταν διαιωνίζετε μια παράνομη διάταξη και πρακτική που ακολουθείτε σήμερα από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδας και είναι γνωστή σε όλους τους νομικούς;

    Γνωρίζετε ότι οι απόφοιτοι Νομικής άνω των 35 ετών (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιουχοι δικαστές, αστυνομικοί, στρατιωτικοί κλπ) δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν άσκηση παρά μόνο, αν ακολουθήσουν μια χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης αποφάσεων του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου ο οποίος παραπέμπει πάντα το θέμα στον Άρειο Πάγο προκειμένου να επιτραπεί στον απόφοιτο της Νομικής τον άνω 35 ετών να έχει το δικαίωμα της άσκησης και της συμμετοχής του στις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου;

    Παρακαλώ δείξτε την δέουσα προσοχή και ενημερωθείτε από τους Δικηγορικούς Συλλόγους και από το Τμήμα Δικηγορικού Λειτουργήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αν το αγνοείτε ως σήμερα.

    Από ότι βλέπω εδώ υπάρχει και άλλο παρόμοιο σχόλιο με το δικό μου για αυτό τον περιορισμό ηλικίας.
    Το Τμήμα Δικηγορικού Λειτουργήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όλοι τους εκεί μέσα αγνοούν και εξεπλάγησαν όταν τους είπα τι λέει το αρθρ 84.2β του Κωδικα Δικηγόρων παρ’όλο που βασική αρμοδιότητα αυτού του Τμήματος είναι η άσκηση της επoπτείας τoυ Υπoυργoύ Δικαιoσύvης επί τωv δικηγoρικώv συλλόγωv….

    Δεν νοείται απελευθέρωση τους επαγγέλματος χωρίς την κατάργηση του ορίου ηλικίας στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος! Αυτός ο περιορισμός είναι φασιστικός, αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες πολιτών λόγω ηλικίας και δεν υπάρχει σε ΚΑΜΙΑ χώρα της Ευρώπης!

    Μην εκπλαγείτε πάντως αν κάποιοι από εμάς καταφύγουν στα Κοινοτικά δικαστήρια με αιτήματα υπέρογκης αποζημείωσης από το Ελληνικό Κράτος για τα χρόνια που δεν μπορούμε να εργαστούμε γιατί εμποδίζεται παρανόμως η είσοδος μας στο δικηγορικό επαγγελμα…

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:58 | tsarouchas ilias

    Το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα επιβατών με λεωφορείο που συμπεριλαμβάνει και την μεταφορά επιβατών με εισιτήριο είναι κοινοτικό επάγγελμα από το 2001 (ΠΔ 346/2001). Εν τούτοις, συγκεκριμένες ανώνυμες εταιρείες εμπορικού δικαίου με μετόχους ιδιώτες (οι γνωστές ΚΤΕΛ ΑΕ) ασκούν μονοπωλιακά την δραστηριότητα αυτή (μεταφορά επιβατών με κόμιστρο) αποκλείοντας επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται περίπου 5.000 τουριστικά λεωφορεία να ασκούν την ίδια δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν το ίδιο επάγγελμα, δηλαδή αυτό του οδικού μεταφορέα επιβατών.

    Στην περίπτωση αυτή το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα επιβατών είναι ανοικτό (κοινοτικό) αλλά η Ελληνική Πολιτεία το περιορίζει κατά παράβαση 12 σέλιδης προειδοποιητικής επιστολής της Κομισιόν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2009.

    Γιατί λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενδιαφέρεται για την προστασία του εν λόγω επαγγέλματος από την μονοπωλιακή δραστηριότητα των ΚΤΕΛ ΑΕ; Ο κύκλος εργασιών των δικηγόρων είναι μεγαλύτερος από τον κύκλο εργασιών 4.500 λεωφορείων ΚΤΕΛ ΑΕ; Είναι δυνατόν ο κύκλος εργασιών των δικηγόρων να είναι μεγαλύτερος από τις ΚΤΕΛ ΑΕ, όταν η Ομοσπονδία αυτών έστειλε εκδήλωση ενδιαφέροντος στον Πρωθυπουργό να αγοράσει τον ΟΣΕ σε τιμή μεγαλύτερη από αυτήν που θα έδιδαν ξένοι επενδυτές; Είναι δυνατόν οι ΚΤΕΛ ΑΕ να ασκούν κοινωνικό έργο όταν έχουν χρήματα να αγοράσουν τον ΟΣΕ σε τιμή μεγαλύτερη από ξένους επενδυτές;

    Σημειώνουμε, ότι υπάρχουν πολλές ιδιωτικές μεταφορικές επιχειρήσεις (πέραν των ΚΤΕΛ) που ενδιαφερονται να αποκτήσουν δικαίωμα εκμετάλλευσης αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πληρώνοντας ενοίκιο στο Κράτος.

    Ενδιαφέρεται το Υπουργείο Οικονομικών να αξιοποιήσει την περιουσία του δημοσίου, στην οποία υπάγονται αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης, ή θα συνεχίσει να παρέχει δωρεάν τα δικαιώματα αυτά αποκλειστικά και μόνον στις ιδιωτικές εταιρείες ΚΤΕΛ ΑΕ, όπως συμβαίνει με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική;

    Πώς εξηγεί το Υπουργείο την ετήσια δαπάνη επιδότησης του ΟΑΣΘ με 100 εκατομμύρια ευρώ, όταν κάλλιστα θα μπορούσε να εισπράξει ενοίκια από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των συγκοινωνιών στην Θεσσαλονίκη;

    Πώς εξηγείται οι δαπάνες από επιδοτήσεις άγονων ακτοπλοικών γραμμών να δικαιολογούνται μόνον ύστερα από διαγωνισμό και οι δαπάνες επιδότησης του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ να δικαιολογούνται δημοσιονομικά ενώ προκύπτουν ύστερα από απευθείας ανάθεση;

    Πιστεύει το Υπουργείο των Οικονομικών ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έλθει από τους δικηγόρους, του συμβολαιογράφους και τους φαρμακοποιούς; Μπορεί να μας δώσει ένα παράδειγμα από την ιστορία του βιομηχανικού καπιταλισμού, όπου η ανάπτυξη ήλθε από αυτές τις επαγγελματικές τάξεις;

    Αναμένοντας την απάντηση Σας

    Μετά τιμής

    Ηλίας Τσαρουχάς

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:58 | ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Μπράβο στην κυβέρνηση.Σας παρακαλώ πολύ μην το τροποποιήσετε!Είναι η τελευταία μας ευκαιρία σαν χώρα να εκσυγχρονιστούμε.Ή τώρα ή ποτέ!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 11:52 | Σαριδάκης Σταμάτης-Χρήστος

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Θά πρέπει να εξειδικευτούν οι υποπαραγράφοι Ι. και ΙΙ. της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου έτσι ώστε να γνωρίζουμε ως πολίτες του κράτους τί συνιστά επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος.
    Υπάρχουν πολλές επαγγελματικές ομάδες οι οποίες κατά την διάρκεια των 4 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά θα ισχυριστούν ότι η διατήρηση του κλειστού χαρακτήρα του επαγγέλματος τους θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον για να μπορέσουν να προστατευσουν τα κεκτημένα του κλάδου τους. Ο ορισμός της έννοιας επιτακτικό δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να είναι στενός.
    Θα μπορούσα να απαριθμήσω ενδεικτικά τα ταξί, τους αρτοποιούς, τα θαλλάσια ταξί,τα γραφεία τελετών,τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, κ.α.
    Κάθε μια απο αυτές τις επαγγελματικές ομάδες λειτουργεί με κανόνες ανεέυθερίας τόσο στην αδειοδότηση όσο και στην αμοιβή και κάθε μία θα μπορούσε να επικαλεστεί λόγους δημοσίου συμφέροντος.
    π.χ. Τα ταξί και τα λεωφορεία θα μπορούσαν να επικαλεστουν λόγους ασφάλειας των μεταφορών ή λόγους εισοδηματικής προστασίας τους ή λόγους ποιοτικής προσφοράς υπηρεσιών.
    Οι αρτοποιοί λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας της ποιότητας ενός βασικού διατροφικού προιόντος.
    Τα γραφεία τελετών λόγους δημόσιας υγιεινής κτλ κτλ.
    Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εξειδικευτεί η παράγραφος 4 του άρθρου 2 έτσι ώστε να μην μπορεί να ερμηνευεται αυθαίρετα.
    Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν πολλά από την απελευθέρωση.
    Οι οδηγοί ταξί που μη έχοντας περιουσιακά στοιχία επιθυμούν μια άδεια ταξί για να ασκήσουν το επάγγελμα τους ελευθερα χώρίς να πληρώνουν αφορολόγητο ενοίκιο για την άδεια σε κάποιον που την κληρονομησε,και ο οποίος εισπράτει εισοδήματα χωρίς να παρέχει καθόλου εργασία.
    Οι επαγγελματίες οδηγοί που επιθυμούν να συστήσουν εταιρίες οδικών μεταφορών λεωφορείων και περιορίζονται για την άσκηση του επαγγέλματος τους μέσα από διαδαλώδεις νομοθεσίες περί καθορισμού γεωγραφικών ορίων και αριθμού αδειών.
    Φουρνάρηδες που κρίνουν ότι θα μπορούσαννα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερη τιμή από τον Ιδιοκτήτη του φούρνου στον οποιό εργάζονται αλλά δέν έχουν την δυνατότητα να ζυμώσουν το ψωμί σε δική τους επαγγελματική εγκατάσταση γιατί υπάρχει πεπερασμένος αριθμός αδειών που οδηγεί σε υψηλές τιμές ολιγοπωλίου.
    Άνεργοι οι οποίοι έχουν επιχερηματικά σχέδια τα οποία δεν μπορούν να εφαρμόσουν γιατί υπάρχουν περιορισμοί στην γεωγραφική κα ποσοτική αδειοδότηση και ο μόνος τρόπος να εισελθουν είναι να αγοράσουν μια άδεια σε υψηλή τιμή.
    Υπάρχουν και άλλα εκατοντάδες επαγγέλματα με αντίστοιχο πεδίο αναφοράς και ώς προς περιορισμούς και ως προς προσδοκίες απελευθέρωσης.
    Είναι καιρός να απελευθερωθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις χωρίς τον φόβο πολιτικού κόστους, η κοινωνία αναγνωρίζει ότι σε κρίσιμες στιγμές χρειάζεται γενναιότητα αποφάσεων για να επέλθει η ανάπτυξη.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 11:49 | Λογιστάκος

    Καλημέρα

    Με τους περιορισμούς που θέτει το Οικονομικό επιμελητήριο (συντεχνία υπερ των ΑΕΙ) πολλοί δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Λογιστή παρότι έχουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για αυτό.
    Εχουμε την παγκόσμια πατέντα (Made in Ο.Ε.Ε) να διαχωρίζονται οι Λογιστές σε Α, Β, Γ & Δ τάξεως…λές και κάποιοι γεννιούνται γνώστες (πχ ΑΕΙ !!!!) και όλοι οι άλλοι άσχετοι…(ΤΕΙ, Κολλέγια, ΙΕΚ κα)

    Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ του τμήματος Διοίκησης & Οικονομίας με εξαίρεση της Λογιστικής δεν μπορούν να φτάσουν ΠΟΤΕ σε Α τάξη Λογιστή λές και ΄δεν έχουν σπουδάσει ή είναι εκ φύσεως (άποψη του ΟΕΕ ανίκανοι),το ίδιο πιστεύω και για τους πτυχιούχους κολλεγίων.

    Ζούμε σε μια κοινωνία ελέυθερης αγοράς οπου μπορεί να κρίνει ποιος αξίζει και ποιός όχι, ας την αφήσουμε ελευθερη να λειτουργήσει μόνη της. Αυτο δεν σημαίνει ασυδοσία, όλοι όσοι ασκουν ένα επάγγελμα θα πρέπει να είναι κάπου εγγεγραμμένοι και το κράτος να είναι ενήμερο (αποφυγή φορολογίας απο κάποιους που δουλέυουν «μαυρα» και επίδοση ευθυνών όταν και όπου πρέπει).
    Εαν το κράτος μαζί με τους συμβούλους (πχ ΟΕΕ ,αν και ταπεινή μου άποψη το επιμελητήριο αφορά οικονομολογους και όχι λογιστές,υπάρχει σαφή διαφορά παρόλα όσα λένε) του κρίνει ότι πρέπει να υπάρχουν minimum προσόντα ή γνώσεις τότε ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ όπως ισχύει και στο Εξωτερικό (πχ Αγγλία με το ACCA ή FCA) να δίνουν εξετάσεις και να παίρνουν το δικάιωμα να ασκήσουν το επάγγελμα. Με λίγα λόγια ή είναι κάποιος Λογιστής ή όχι.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενεία
    Με εκτίμηση
    Λογιστάκος
    (πτυχιούχος ΤΕΙ & Master κολλεγίου & Α.Ε.Ι…εξ ανάγκης για to OEE)

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 11:14 | Χαράλαμπος Λυριτζής

    Όντας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορούσα να είμαι ασκούμενος δικηγόρος και δικηγόρος.
    Στη συνέχεια όντας πια χωρίς δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, ουσιαστικά αρνείται να με συμπεριλάβει στους καταλόγους των ασκουμένων επειδή παρήλθε η πενταετία. Έχω κάνει αίτηση 2 χρόνια τώρα και η αρμοδία υπάλληλος μου λέει να παίρνω και να ξαναπαίρνω τηλέφωνο ότι θα δουν το θέμα χωρίς να το βλέπουν.
    Είναι συνταγματική ισότητα αυτή που απονέμεται στη περίπτωση μου;;
    Ή θα λυθεί το θέμα της πληθώρας των δικηγόρων με τον αποκλεισμό μου;;
    Η εν λόγω υπάλληλος στο ερώτημα μου αν θα επιλυθεί το πρόβλημα με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, μου απάντησε σήμερα ότι ΟΧΙ, γιατί η απελευθέρωση αφορά σε οικονομικά θέματα.
    Επειδή η κοινή λογική λέει ότι απελευθέρωση σημαίνει κατ’ αρχήν ότι όλοι οι πτυχιούχοι της Νομικής μπορούν να γίνονται ασκούμενοι και μετά το 18μηνο να εξετάζονται για δικηγόροι ανεξάρτητα ηλικίας, παρακαλώ να ρυθμίσετε το θέμα με το νόμο αφού η κοινή λογική είναι πολυτέλεια σ’ αυτή την ‘έρημη’ χώρα.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 10:25 | ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Προσπαθώ να καταλάβω αν στο νομοσχέδιο αυτό θα υπαχθεί και το εππάγγελμα των ταξιτζήδων.Είμαι οδηγός σε ταξί της επαρχίας και θεωρώ απαράδεκτο να πωλείται μια άδεια δημοσίας χρήσεως,που αποκτήθηκε ανέξοδα,σε τρελλές τιμές.Πρίν ένα χρόνο πωλήθηκε στην πιάτσα που εργάζομαι μία άδεια αντί 170.000 ευρώ και ο φόρος που πληρώθηκε ήταν κάτι λιγότερο από 2.000 ευρώ.Αν επιτέλους καταφέρουμε να σταματήσουμε όλη αυτή τη μαύρη αγορά που παίζει στον χώρο μας θα είναι θαύμα!!!!!Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου και έχω ιδέες για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού αλλά με την παρούσα κατάσταση δεν μπορώ να τις εφαρμόσω…Μου είναι αδύνατο να γίνω ιδιοκτήτης ενός ταξί με αυτές τις τιμές πώλησης και φυσικά δεν μπορώ να πάρω δάνειο από καμμία τράπεζα…Εύχομαι όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται για αλλαγή να πιάσει τόπο και να μπορέσουμε να δούμε επιτέλους φώς στο τούνελ!!!!!Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και ελπίζω σε μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία για όλους μας!!!!Καλή επιτυχία!!!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 10:51 | Μηνας Τάτσης

    Σήμερα που οι μεταφορές είναι ένα πεδίο του οποίου η ανάπτυξη θα προσφέρει σημαντικό όφελος στην Εθνική οικονομία είναι απαραίτητη η απελευθέρωση της παροχής λιμενικών υπηρεσιών.
    Το σημερινό καθεστώς λιμενεργασίας αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των λιμένων, ιδιαίτερα των 10 λιμένων που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες.
    Κατά την άποψη μου θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα προς απελευθέρωση επαγγέλματα

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 09:05 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΕΡΙΔΗΣ

    Αν και οποιαδήποτε αναφορά στη λειτουργία φαρμακείων της Ευρωζώνης μάλλον θα πέσει στο κενό (πάντως θα ήμουν πρόθυμος να σας αναφέρω ότι τίποτα από όσα ζητάτε ουσιαστικά ΔΕΝ ισχύουν στην Ευρωζώνη θα ήθελα να βοηθήσω σχετικά με το «άνοιγμα» στο επάγγελμα του φαρμακοποιού και έτσι προτείνω τα εξής:

    – Απελευθέρωση ωραρίου: αφού ζητάτε Δευτέρα,Τετάρτη και Σάββατο γιατί ΔΕΝ το απελευθερώνετε ΠΛΗΡΩΣ δηλαδή και Κυριακές και γιορτές και βράδια με την υποχρέωση ότι όσοι θέλουν έστω και μια ώρα επιπλέον του μέχρι σήμερα ωραρίου να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και τις όποιες έξτρα υπηρεσίες-εφημερίες & διανυκτερεύσεις αν χρειάζεται. Το μοντέλο που προτείνω είναι ετήσια υπεύθυνη δήλωση κάθε φαρμακοποιού στην αρμόδια Περιφέρεια για το ωράριο που θέλει να ακολουθήσει και το οποία υποχρεωτικά θα ακολουθεί για τον επόμενο χρόνο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνεται κάθε Νοέμβριο του προηγούμενου έτους ώστε να έχει το χρόνο η Περιφέρεια να διαπιστώνει την ελάχιστη επάρκεια (πχ βράδυ) των φαρμακείων. Με τον τρόπο αυτό δίνεται δικαίωμα επιλογής στη ζωή μας και επιπλέον γίνεστε πιο δημοκρατικοί αποδεικνύοντας ότι αφήνετε ελεύθερη την αγορά στο χώρο.
    Επίσης δέσμευσης αυστηρού ελέγχου της φυσικής παρουσίας του υπεύθυνου φαρμακοποιού στις ώρες λειτουργίας (για να μην επωφελούνται όσοι έχουν υπαλλήλους παράνομα).

    – Κατάργηση πώλησης της άδειας φαρμακοποιού: προτείνω το εξής μοντέλο, ένας ήδη λειτουργών φαρμακοποιός να πουλά στο κράτος την άδεια του αντί ενός λογικού ποσού (πχ 50.000 ευρώ, το θεωρώ δίκαιο) όταν βγαίνει σε σύνταξη ή αποφασίζει να σταματήσει την εργασία του για κάποιο λόγο (πχ αναχώρηση στο εξωτερικό, άλλη δουλειά, κτλ). Το κράτος να τη φορολογεί μία και μοναδική φορά με τον κατώτατο συντελεστή φορολογίας (αυτοτελή) και κατόπιν να διαθέτει την άδεια αυτή σε όποιο νέο φαρμακοποιό ζητά με το ίδιο ακριβώς ποσό και την ίδια φορολογία αυτοτελή στο νέο φαρμακοποιό. Έτσι το κράτος αποκτά έξτρα έσοδα και ΔΕΝ φαίνεται ανάλγητο στο φαρμακοποιό που δούλεψε τόσα χρόνια με σκληρές οικονομικές συνθήκες και στήριξε τα δημόσια ταμεία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών.

    – Πληθυσμιακά όρια: Αν και είναι περιττό να σας αναφέρω όπως προφανώς γνωρίζετε ότι διαθέτουμε αναλογικά σε κάθε 100.000 κατοίκους τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη, θα μπορούσατε να απαλύνετε λίγο το σχετικό θέμα αφόσον θέλετε ΠΛΗΡΗ απελευθέρωση. Αν θέλετε προσωπικά να συμφωνούσα με τον όρο «ΠΛΗΡΗ» θα ήμουν θετικός με αντάλλαγμα δίκαιο η κάθε υφιστάμενη άδεια φαρμακείου να είναι ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ και όχι τοπική. Δεν υπάρχει λόγος να επιτρέπεται η άσκηση επαγγέλματος Πχ δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα αλλά στο φαρμακοποιό να περιορίζεται μόνο στον τόπο έκδοσης άδειας ίδρυσης.

    – Ιδοκτησιακό: φυσικά και πρέπει ο φαρμακοποιός (ή ομάδα φαρμακοποιών) να είναι έστω και κατά το 51% ιδιοκτήτης κάθε φαρμακείου. Αν πρέπει (;) στο σκεπτικό σας να ανοίξουν φαρμακεία σε super market ή πολυκαταστήματα θα ήθελα νομοθετική ρύθμιση που να δεσμεύει για τη λειτουργία των εκεί φαρμακείων σε ανεξάρτητο χώρο (ασφάλεια, υγειινή,κτλ), ΜΟΝΟ με υπεύθυνο φαρμακοποιό/-ούς (πάντα κατά 51% ιδιοκτήτη) και με τους ίδιους όρους λειτουργίας των λοιπών φαρμακείων.

    – Συστεγάσεις: για ένα τέτοιο μοντέλο καλό θα ήταν μια δόση κινήτρων πχ χαμηλής φορολογίας μελών της κάθε ΟΕ και η διευκρίνηση της παρουσίας μόνο του ενός φαρμακοποιού υποχρεωτικά σε κάθε στιγμή λειτουργίας του συστεγασμένου (όχι ταυτόχρονη).

    Επιχειρισιακό: αν θέλουμε μια έστω και μικρή ανάπτυξη στο χώρο θα μπορούσατε να νομοθετήσετε την επιχειρισιακή συμμετοχή φαρμακοποιών σε περισσότερα του ενός φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Προφανώς εμπίπτει στην κατηγορία του 49% αφού το 51% θα ανήκει στον ιδιοκτήτη φαρμακοποιό που θα έχει και τη νόμιμη φυσική παρουσία. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος και για υποκαταστήματα πχ καλοκαιρινών μηνών σε κάποια μέρη υπό όρους και άρα απορρόφηση και άλλου εργατικού δυναμικού άρα μείωση ανεργίας.

    Rebate: αν και θεωρώ άδικο τη σχέση ποσοστού επιστροφής φαρμακοποιών προς βιομηχάνων θα συμφωνούσα με τον όρο της καταβολής των χρημάτων τιμολογίου με rebate (ή όχι για μικρά ποσά) αν τα ταμεία πληρώνουν σε 30 ημέρες από την κατάθεση των συνταγών. Και αυτό γιατί μπορείτε να ρωτήσετε την αγορά φαρμάκου οι εταιρείες πλέον δεν κάνουν πιστώσεις μεγαλύτερες

    – Φοροελαφρύνσεις: Κλάδος που πάντα πληρώνει και δεν φοροδιαφεύγει σχεδόν κατά 99% οι φαρμακοποιοί για ευνόητους λόγους θα πρέπει αν αποδεχθούμε όλα αυτά τα μέτρα να δώσετε κάτι. Το πλέον δίκαιο είναι ένας συμψηφισμός χρεών προς το Δημόσιο (πχ ΦΠΑ, ΦΕ, κτλ) με χρέη του δημοσίου προς εμάς για να μειωθεί και αυτή η διαφορά μας αλλά και η αναμονή αποπλήρωσης των δημόσιων χρεών. Νομίζω ότι δεν πρέπει να είναι ταμπού για μια κυβέρνηση που θέλει τουλάχιστον να δείχνει προοδευτική και δημοκρατική.

    – Θέσπιση της αμοιβής εκτέλεσης συνταγής (ελεύθερης ή ταμείου) στο ποσό των 2,00 ευρώ (καθαρά) ανά συνταγή για εργασία πέρα από τις 21:00 καθημερινώς. Ισχύει σε όλη την Ευρώπη σχεδόν και θα αποφέρει στο κράτος έξτρα έσοδο (από την επιβολή πλέον του 2,00 ευρώ πχ φόρου) για την υγεία, ταμεία ή όπου αλλού θέλετε.

    – Προϊόντα αποκλειστικής διάθεσης. Θεσπίστε μερικά ακόμα υποχρεωτικά πχ όλα τα γάλατα και είδη βρεφανάπτυξης, διαβητικά, συμπληρώματα διατροφής, αναλώσιμα και άλλα προς συζήτηση για να παίρνετε πιο ΕΥΚΟΛΑ φόρους από τα φαρμακεία που δεν φοροδιαφεύγουν όπως σας ανέφερα αλλά επιπλέον τους δίνετε και μια οικονομική ανάσα στη δύσκολη οικονομική κρίση που ΌΛΟΙ μας περνάμε.

    – Καταπολέμηση συνταγογραφίας: μέτρο που έχετε αφήσει στα ΣΥΡΤΑΡΙΑ σας και ίσως δείχνει εξυπηρέτηση του ιατρικού κλάδου είναι η ελεύθερη αλλαγή σκευασμάτων ακριβώς ίδιας χημικής ουσίας τουλάχιστον μετά το πέρας κανονικής λειτουργίας ωραρίου (που είναι κλειστές πχ οι αποθήκες) σε κάθε συνταγή με αποκλειστικό υπεύθυνο για τούτο τον κάθε φαρμακοποιό. Μιλάμε για ίδια χημική ουσία και ίδια εμπορική τιμή. Είναι αδιανόητο να ψάχνουμε στις 12 τα μεσάνυχτα το γιατρό να παρακαλάμε να αλλάξει το Χ φάρμακο επειδή τον έχει επισκεφθεί μια συγκεκριμένη εταιρεία στο γραφείο του ή στο νοσοκομείο…καταλαβαίνετε!

    – Διασφάλιση με γραπτές εγγυήσεις όλως των ασφαλιστικών εισφορών σε όλους τους κλάδους που αφορούν τους φαρμακοποιούς. Δυνατότητα αναλογικής σύνταξης εφόσον παραχωρείται η άδεια στο κράτος με τους όρους που προανέφερα από την επόμενη κιόλας ημέρα αποχώρησης του κάθε φαρμακοποιού.

    Aυτά σε γενικές γραμμές. Πιστεύω ότι είναι μια κοινή γραμμή και σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε και δείχνετε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο προς τους φαρμακοποιούς που είναι αρωγοί χρόνια στο Δημόσιο. Μαζί σας φυσικά και στην πάταξη κάθε απάτης από τον κλάδο μας που είναι απαράδεκτη και για αυτό ίσως πρέπει να δώσετε αυξημένες αρμοδιότητες στα πειθαρχικά μας.
    Ανοικτός σε κάθε επικοινωνία μαζί σας θα ήμουν ευγνώμων για απάντησή σας.

    Μετά τιμής
    Αντώνης Περίδης
    Φαρμακοποιός ΠΑΤΡΑ

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 07:21 | ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ