Άρθρο 2 Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων

1.      Οι προβλεπόμενοι στην ισχύουσα νομοθεσία περιορισμοί που αφορούν στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων, πέραν εκείνων των επαγγελμάτων για τα οποία διαλαμβάνεται ρύθμιση στο  κεφάλαιο Β΄ του παρόντος, καταργούνται μετά την πάροδο τεσσάρων (4) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος.

2.      Ως περιορισμοί, κατά την έννοια της προηγουμένης παραγράφου, νοούνται οι εξής:

α) Η ύπαρξη, δυνάμει προβλέψεως νόμου, περιορισμένου αριθμού προσώπων τα οποία δικαιούνται να ασκήσουν το επάγγελμα σε όλη την επικράτεια ή σε ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, είτε ο αριθμός αυτός ορίζεται ευθέως είτε προσδιορίζεται εμμέσως βάσει πληθυσμιακών ή άλλων κριτηρίων και χορήγηση διοικητικής αδείας για την άσκηση του επαγγέλματος μόνον προς συμπλήρωση του αριθμού τούτου.

β) Η εξάρτηση της χορηγήσεως διοικητικής αδείας για την άσκηση επαγγέλματος από την εκτίμηση της διοικητικής αρχής ως προς την ύπαρξη πραγματικής ανάγκης προς τούτο, που θεωρείται συντρέχουσα όταν η προσφορά υπηρεσιών εκ μέρους των προσώπων που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί για την άσκηση του επαγγέλματος δεν είναι ικανοποιητική για το κοινωνικό σύνολο, είτε καθ’ όλην την επικράτεια είτε σε ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, ενόψει αφενός του αριθμού των προσώπων που ασκούν το επάγγελμα και αφετέρου των προς ικανοποίηση αναγκών του κοινωνικού συνόλου, ως αποδέκτη των υπηρεσιών αυτών. 

γ) Η απαγόρευση για ένα πρόσωπο της ασκήσεως επαγγέλματος έξω από ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, εντός του οποίου και μόνον είναι αυτή επιτρεπτή.

δ) Η επιβολή της υπάρξεως ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των εγκαταστάσεων προσώπων που ασκούν το επάγγελμα.

ε) Η απαγόρευση για ένα πρόσωπο της δημιουργίας περισσοτέρων εγκαταστάσεων ή επαγγελματικής δραστηριοποιήσεως σε περισσότερες εγκαταστάσεις, σε ένα ή περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.

στ) Η πρόβλεψη αποκλειστικής δυνατότητας ή απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένη κατηγορία επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

ζ) Η επιβολή της ασκήσεως επαγγέλματος ή η απαγόρευση της ασκήσεώς του υπό ορισμένη ή ορισμένες εταιρικές μορφές ή ο αποκλεισμός της ασκήσεώς του υπό εταιρική μορφή, επιτρεπομένης μόνον της ατομικής ασκήσεως αυτού.

η) Η επιβολή περιορισμών σχετιζομένων με τη συμμετοχή στη σύνθεση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου, συναπτομένων προς την ύπαρξη ή την έλλειψη ορισμένης επαγγελματικής ιδιότητος.

θ) Η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών για την διάθεση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών, είτε αυτές ορίζονται ευθέως είτε προσδιορίζονται εμμέσως με την εφαρμογή συντελεστού κέρδους ή με άλλο ποσοστιαίο υπολογισμό.

3.   Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του  παρόντος νόμου, μπορεί να προστεθούν και άλλοι περιορισμοί σε εκείνους που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο.

4.   Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είναι δυνατή η θέσπιση εξαιρέσεως σε σχέση προς ορισμένο επάγγελμα από τη ρύθμιση της παραγράφου 1 και η διατήρηση σε ισχύ περιορισμού αναφερομένου στην παράγραφο 2 ή θεσπιζομένου δυνάμει της παραγράφου 3, ως έχει ή με ηπιότερη μορφή, εάν :

                                 I.            Με τον περιορισμό αυτό επιδιώκεται η εξυπηρέτηση επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος και

                               II.            Ο περιορισμός αυτός είναι πρόσφορο και αναγκαίο μέσο για την εξυπηρέτησή του και, από απόψεως εντάσεως της επεμβάσεως στη σφαίρα της οικονομικής ελευθερίας, τελεί σε εύλογη αναλογία προς την σπουδαιότητα του επιδιωκομένου να εξυπηρετηθεί επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος.

 

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 14:50 | alek

    1.Η ελευθερια ειναι κατι σχετικο, νομιζουν καποιοι οτι μπορουν να δουλεψουν σε μια κορεσμενη αγορα οταν αυτο τους επιτραπει, αν ολοι οι αποφοιτοι Φαρμακοποιοι ανοιγαν φαρμακια θα δουλευανε;;, ή πολλοι θα χαναν την επενδυση ενος φαρμακειου.
    2,Τα ασφαλιστικα ταμεια κανουν τους μεγαλυτερους τζιρους σε φαρμακα μεσω των ασφαλισμΈνων τους, ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ;;;;;;

    2.Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ Ή ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, για σκεφτειτε, ο μισθωτος εχει ενα κατω οριο, τον κατωτερο μισθο τησ ΣΣΕ της ΓΣΕΕ, ο ελευθερος επαγγελματιας τι έχει;;;;
    Η ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ , ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ-ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ,

    3.ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΜΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΕΝΑΝ ΣΟΒΑΡΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗς ΠΟΙΟΤΗΤΑς ΤΗς ΠΑΡΕΧΟΜΑΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ Ή ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ π.χ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΗΚΕΣ,ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΑΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ;;;

    α.χωνας

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 14:19 | ΑΑ

    Τί θα γίνει επιτέλους με τους δικαστικούς επιμελητές;;;! Για απαίτηση, μετά από έκδοση διαταγής πληρωμής, συνολικού ύψους μετ’εξόδων και τόκων 26.000 ευρώ και με κεφάλαιο 21.000 ευρώ, ο δικαστικός επιμελητής έβγαλε πίνακα εξόδων και δικαιωμάτων εκτέλεσης για 2 μόνο προγράμματα(Α’ και Β’ Επαναληπτική Περίληψη) σύνολο 6.675 ευρώ!!!!!
    Πώς είναι δυνατόν με τέτοιες αμοιβές να εξοφλήσει ο οφειλέτης;;
    Πώς δικαιολογούνται αυτά τα υπέρογκα δικαιώματα εξ αντιδιαστολής με τα δικαιώματα των δικηγόρων που είναι πολύ πιο χαμηλά;;;
    Πρέπει:
    α)να πάψουν να είναι κλειστό επάγγελμα για να μειωθούν οι αμοιβές τους
    β)να είναι πτυχιούχοι της Νομικής, αφού ασχολούνται κατά βάση με την αναγκαστική εκτέλεση του ΚΠολΔ
    Φημολογήθηκε κατά καιρούς ότι εξαιρούνται από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων γιατί τάχα είναι δημόσιοι λειτουργοί ενώ είναι δεδομένο ότι δεν πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με παράλογα δικαιώματα που λυμαίνονται τον χώρο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών εις βάρος των οφειλετών.

  • Από την αρχή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και ανήκω σε επάγγελμα, εκδότης Εφημερίδας Free Press. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι στην χώρα μας δεν είναι καθόλου απλή η διαδικασία έναρξης οποιουδήποτε επαγγέλματος.
    Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, όλα λίγο ως πολύ κλειστά είναι.
    Στην περίοδο της κρίσης την οποία βιώνουμε περισσότερα καλά θα αποφέρει το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων παρά κακό.
    Ποτέ, σε όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας μου δεν έτυχα προστασίας από την πολιτεία για την πληρωμή μου. Άπειρες είναι οι φορές που κόβω το τιμολόγιο, καταβάλω το ΦΠΑ, καμιά φορά φτάνει και η ώρα να πληρώσω και τον αναλογούντα φόρο και ακόμη δεν έχω πληρωθεί αυτό το συγκεκριμένο τιμολόγιο.
    Πελάτες μου συνήθως είναι Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις και κοινωφελείς οργανισμοί.
    Καταλαβένετε, λοιπόν ότι για εμένα είναι και ηθικά απαραίτητο να ανοίξουν όλα τα επαγγέλματα.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 13:28 | Γιάννης

    Κε υπουργέ Υγείας
    Δέστε με καλή πίστη την αγωνία και το αδιέξοδο των νέων που οι γονείς τους δεν είναι φαρμακοποιοί και μη τους στερήσετε το δικαίωμα στην εργασία.Το 1/1000 πρακτικά τους αποκλείει από τη πρόσβαση στο επάγγελμα αφού όπως ακούγεται υπάρχουν 12000 φαρμακεία σε λιγότερο από 12.000.000 κατοίκους και αφού έχει καλυφτεί και το τελευταίο χωριουδάκι που μπορεί να στηρίξει φαρμακείο.
    Η μόνη λύση είναι να καταργήσετε τα πληθυσμιακά κριτήρια η έστω να μειωθούν στο 1/700 ώστε να μπορούν να εισέλθουν στο επάγγελμα οι νέοι. Ταυτόχρονα στις συστεγάσεις να μετέχουν μόνο φαρμακοποιοί που έχουν άδεια λειτουργίας και όχι μόνο άδεια ασκήσεως. Επίσης οι άδειες που πήραν δωρεάν από το κράτος οι ιδικτήτες φαρμακείων να επιστρέφονται σε αυτό μετά τη συνταξιοδότηση και να υπάρχουν διαδικασίες που να εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας στη παραχώρηση των αδειών στους ενδιαφερόμενους. Διαφορετικά επικροτείτε την οικογενειοκρατία,τη διαπλοκή,την παράνομη αγοραπωλησία,την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών που τις υποχρεώνει το κράτος να καταβάλλουν κάτω από το τραπέζι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για εφάπαξ στο φαρμακοποό και τη συντεχνιακή πρακτική.
    Σας ευχαριστώ
    Γιάννης Δ

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 10:52 | θωμας

    προς όλους τους ειλικρινείς
    Αν ανατρέξετε στους νόμους που -έκλεισαν τα επαγγέλματα
    θα διαπιστώσετε ότι νομοθετήθηκαν ή τροποποιήθηκαν προισχύοντες
    επι πασοκ . Δημιουγήθηκε δηλαδή γραφειοκρατεία – για ρουσφετι
    και εξυπηρέτηση ημετέρων . Κάθε άδεια χρειαζόταν μίζα ή μέσον
    Η νομοθέτηση που προαναφέρω πραγματοποιήθκε για το δηθεν
    ανύπαρκτο σοσιαλισμό …δηλαδή τη συρίκνωση της ιδιωτικής
    πρωτοβουλίας .χωρίς όμως οι νομοθετούντες να ήταν σοσιαλιστες
    ιδεολόγοι κλπ . Τους άλλους ήθελαν όχι τους εαυτούς τους .
    Τώρα λοιπόν το ΠΑσΟΚ ας μετονομασθεί σε νεοφιλελεύθερο κόμμα
    σύμφωνα με την ιδεολογία της κ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ .
    Και η Ν.Δ αυτά εξήγγειλε από το 1993 μέχρι το 2004
    επανίδρυση κράτους κλπ . Δεν έκανε όμως τίποτε.
    Δεν έκανε τίποτε γιατί κυβερνούσαν οι εργατοπατέρες του
    ΠΑσΟΚ , ως κομματικά ελεγχόμενοι και βολεμένοι …
    όπως και οι καρεκλατοι της δημόσιας διοίκησης.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 09:30 | θωμας

    επι τελους ας σταματήσει η νομοθετική εξουσία να νομοθετεί
    νόμους πλαίσια που δεν είναι δυνατο να αφαρμοσθούν ποτέ
    Για να εφαρμοσθεί και ο παρόν νόμος -πλαίσιο
    θα πρέπει πρωτα να συγκεκριμοποιηθούν ένα -ένα τα επαγγέλματα -ανά υπουργείο – όσα έχουν νομικούς περιορισμους
    άδειες , γραφειοκρατεία , μέσον , λάδωμα κλπ
    Οταν νομοθετήθηκαν οι νόμοι αυτοί που θεωρούσαν το καθε επάγγελμα -ως δουλεία στο κράτος ή την δημόσια διοίκηση
    οι νομοθετούντες απέβλεπαν στο κομματικό ρουσφέτι ή στην
    χρημοτοδότηση . Δηλαδή απαγόρευση της υγιούς ανταγωνιστικότητας
    δηλαδη όσοι βολεύτικαν – βολεύτικαν , να μη βολευθούν άλλοι
    [επαγγελματικα – δίπλα μας και μας φάνε το ψωμί μας]
    Για να εφαρμοσθεί ο προτεινόμενος νόμος , πρέπει να πρωτα
    να λειτουργήσει σωστά η δημόσια διοίκηση και τα διοικητικά
    δικαστήρια . Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ανημέρωτοι
    ή επιδιώκουν την λεγόμενη μιζα , δημιουργούν επίτηδες γραφειοκρατεία , ζητούν καταχρηστικα έγγραφα , εγκρίσεις κλπ
    υποχρεώνοντας τον ενδιαφερόμενο , ή να λαδώσει ή να προσφύγει
    στον βουλευτή . … και καλά αν έχει βουλευτή , και φυσικά
    ο υπάλληλος να είχε βολευθεί από τον ίδια βουλευτή ..
    αν όμως δεν έχει ούτε βουλευτή ούτε χρήματα να λαδώσει
    τότε ……κλάψτα χαράλαμπε ..

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 09:37 | Α.ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

    ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΦΜΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ .ΤΟ ΠΔ 84/2001 ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο Ν.3846/2010 ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑ 51% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ( ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ)ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.ΠΑΡ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ ΣτΕ ΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ( ΠΔ 84/01),ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΙΔ.ΚΛΙΝΙΚΩΝ. ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΩΣ ΜΕΤΟΧΕΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ.ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ? ΜΟΝΟ ΔΙΟΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ.ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΔΙΟΤΙ «ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ» ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΓΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ,ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ( ΑΝΕΞΟΔΑ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ).Ο Ν.3846/10 ΔΙΔΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΦΥ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩΛΗΣΟΥΝ ΤΟ 51% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ ,ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 11/11/2011. ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ 98% ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50,000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ! ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ, ΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 1991 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 2-3 ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ!!ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ, ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ. ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ Η ΑΡΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ,ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ.ΠΕΡΟΡΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ. ΗΔΗ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!!Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΙΤΕΙ ΚΑΦΑΛΆΙΑ.ΤΑ ΚΑΦΑΛΑΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ,ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΜΟΝΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ‘ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ» ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 04:23 | Αγγελική Αθανασίου

    Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

    Για ποιά Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας
    μιλάμε κύριε Παπακωνσταντίνου; Εγώ, σαν νέος επιστήμονας Φαρμακοποιός, δεν απολαμβάνω εντελώς καμία επαγγελματική ελευθερία. Το φαρμακευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα (που υπηρέτησα ως Στρατιώτης και στηρίζω ως φορολογούμενος) είναι «κλειστό» και διέπεται, παράνομα και αντισυνταγματικά (απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ υπ’ αριθμ. 3665/2005), από πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια, άσχετα με τα απαραίτητα επιστημονικά προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να είναι Φαρμακοποιός.

    Επικαλείστε αξιότιμε κύριε Υπουργέ Οικονομικών ότι, με το παρόν Νομοσχέδιο ρυθμίζεται η κατάργηση όλων των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση όλων των επαγγελμάτων. Πώς γίνεται αυτό κύριε Παπακωνσταντίνου στην περίπτωση μου και στις περιπτώσεις δεκάδων εκατοντάδων ανέργων νέων Φαρμακοποιών, οι οποίοι δεν μπορούν ελεύθερα να ανοίξουν το δικό τους Φαρμακείο. Είναι ή δεν είναι αδικαιολόγητος ο «κληρονομικός» τρόπς μεταβίβασης των αδειών φαρμακείων απο γονείς φαρμακοποιούς σε τέκνα τους φαρμακοποιύς; Γιατί λοιπόν δεν προβλέπεται η κατάργηση της «κληρονομικής» μεταβίβασης των αδειών φαρμακείων; Είναι ή δεν είναι αδικαιολόγητη η παράνομη πώληση, από παλιούς Φαρμακοποιούς, κρατικών αδειών ίδρυσης φαρμακείων; Γιατί δνε βάζετε ένα τέλος σε αυτή την αλητεία; Γιατί το κράτος επιτρέπει σε ιδιώτες (φαρμακοποιύς) να αποφασίζουν για το ποιός νέος Φαρμακοποιός θα πάρει μία κρατική άδια ίδρυσης φαρμακείου;

    Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο (2) τρόποι να έχει κάποιος Φαρμακοποιός το δικό του Φαρμακείο:
    Α) Άν είναι παιδί παλιού φαρμακοποιύ θα κληρονομίσει την άδεια ίδρυσης του φαρμακείου και έτσι θα έχει πρόσβαση στο επάγγελμα.
    Β) Άν δεν είναι παιδί παλιού φαρμακοποιού με φαρμακείο και έχει 300.000 ευρώ, μπορεί να αγοράσει (παράνομα) μία κρατική άδεια ίδρυσης φαρμακείου από υπάρχον φαρμακείο, σε περίπτωση δηλαδή που ο παλιός ιδιοκτητης φαρμακοποιός βγεί στη σύνταξη και πωλήσει (παράνομα) την κρατική άδεια που έλαβε κάποτε δωρεάν απο τη Νομαρχία.

    Εγώ λοιπόν κ. Υπουργέ που δεν ανήκω στις πιο πάνω προνομιούχες τάξεις, πώς, σύμφωνα με το Νομοσχέδιο του «ανοίγματος» θα έχω ελεύθερη πρόσβαση στην άσκηση του επαγγέλματος που επέλεξα και σπούδαζα; Πώς;

    ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΝΑ ΜΗ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ (Ο Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ) ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ (Ο Π.Φ.Σ. ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ) ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΕΣ.
    Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΓΙΩΝΑ, ΤΟΥ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ, ΤΟΥ ΚΟΥΒΑΡΗ, ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, ΤΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ, ΤΟΥ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΣΙΑΔΗ, ΤΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΤΟΥ ΤΙΜΟΣΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΦΑΣΙΣΤΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, ΟΛΑ ΤΑ «ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ «ΑΝΟΙΓΟΥΝ» ΠΛΗΡΩΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ «ΚΛΕΙΝΕΤΕ» ΠΛΗΡΩΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ;

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 00:05 | ΚΕΛΥ

    > ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.
    > ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ.
    > ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ, ΟΠΩΣ ΕΚΡΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 3665/2005).
    > ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ.
    > ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ» ΑΓΟΡΑ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 00:53 | laow

    – Να καταργηθούν τώρα όλοι οι παράνομοι και αντισυνταγματικοί (Ολομέλεια ΣτΕ – 3665/2005) περιορισμοί, πληθυσμιακοί και γεωγραφικοί, που εμποδίζουν εδώ και χρόνια τους νέους Φαρμακοποιούς από την είσοδο στο επάγγελμα. Τέλος στα προνόμια των λίγων παλιών Φαρμακοποιών και των τέκνων τους.
    – Να μπεί ένα τέλος στο παράλογο κληρονομικό δικαίωμα της εργασίας και της μεταβίβασης αδειών Φαρμακείων από γονείς Φαρμακοποιούς στα παιδιά τους. Υπάρχει κληρονομικότητα στην Ευρώπη που επικαλείστε; Λαμόγια. Ντροπή σας κύριε… Λοβέρδο.
    – Να μπεί επιτέλος ένα τέλος στην παράνομη πωληση κρατικών αδιών Φαρμακείου από ιδιώτες Φαρμακοποιούς (όπως έκαναν για χρόνια και τα λαμόγια οι φορτηγατζήδες). Είμαστε σοβαροί..; Αποφασίζει ο κάθε ιδιώτης (70άρης) Φαρμακοποιός για το ποιός (νέος) Φαρμακοποιός θα λάβει την κρατική άδεια; Ντροπή σας κύριε… Λοβέρδο.
    > H πρόσφατη απόφαση 3665/2005 της Ολομελείας του ΣτΕ, οδηγεί, μετά την κατάργηση της διατάξεως του άρθρου 2 ν. 1963/91 για την ίδρυση φαρμακείων με πληθυσμιακά κριτήρια, στην «απελευθέρωση» του συστήματος αδειοδότησης για τη λειτουργία φαρμακείων, αφού κρίνει ότι τα νομοθετικά κριτήρια που έχουν τεθεί την τελευταία 15ετία για την πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την προσωπική, οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 00:45 | Gkostas

    Δεν δεχομαι απο καμια κυβερνηση…απο κανεναν υπουργο…απο κανενα φαρμακευτικο συλλογο….να αποφασιζει για την δικη μου ζωη και για το δικο μου μελλον!!
    Ειμαι Ελληνας πολιτης κ απαιτω τα δικαιωματα μου οπως ακριβως τα απαιτουν ολοι αυτοι, στο κρατος οπου ψηφιζω και πληρωνω για να επιβιωνουν ολοι αυτοι!!
    Ελπιζω το ΣΤΕ σ…το οποιο εχω προσφυγει να τους δωσει την απαντηση που χρειαζονται!!
    Ευχομαι για ολους τους συναδελφους φχφ να αποκτησουν συντομα αυτο για το οποιο αγωνιστηκαν!!

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 00:56 | Evi

    1. Μέχρι το 1996, άνοιγαν οι φαρμακοποιοί φαρμακείο, όπου ήθελαν χωρίς πληθυσμιακούς περιορισμούς…
    2. Το 1996, εφαρμόζεται ο νόμος 1963/91 που εν ολίγοις λέει πως
    α. Τα ιδρυόμενα στο εξής φαρμακεία πρέπει να απέχουν μεταξύ τους και από τα ήδη λειτουργούντα τουλάχιστον εκατό (100) μέτρα
    β. Τα φαρμακεία που λειτουργούν συνεχώς στον ίδιο δήμο ή κοινότητα, με τον ίδιο φαρμακοποιό, μεταφερόμενα σε άλλη θέση, πρέπει να απέχουν, κατά το χρόνο της μεταφοράς τους από τα λειτουργούντα φαρμακεία.
    Ι. τουλάχιστον σαράντα (40) μέτρα εφ’ όσον συμπλήρωσαν πέντε (5) χρόνια λειτουργίας και
    ΙΙ. τουλάχιστον είκοσι (20) μέτρα εφ’ όσον συμπλήρωσαν δέκα (10) χρόνια λειτουργίας

    γ. Για τον αριθμό των χορηγουμένων για κάθε δήμο ή κοινότητα της Χώρας, αδειών ιδρύσεως φαρμακείων από 1-1-1997 τίθενται τα εξής πληθυσμιακά όρια:
    Ι. Για δήμους ή κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους εφ’ όσον δεν λειτουργεί φαρμακείο, επιτρέπεται η χορήγηση μίας μόνο άδειας ιδρύσεως φαρμακείου
    ΙΙ. Για δήμους ή κοινότητες με πληθυσμό από 3.001 μέχρι 10.000 κατοίκους απαιτείται αναλογία 3.000 κατοίκων για κάθε φαρμακείο
    ΙΙΙ. Για δήμους με πληθυσμό από 10.001 μέχρι 100.000 κατοίκους απαιτείται αναλογία 2.500 κατοίκων για κάθε φαρμακείο.
    ΙV. Για δήμους με πληθυσμό άνω των 100.001 κατοίκων απαιτείται αναλογία 2.000 κατοίκων για κάθε φαρμακείο, αλλά
    V. τα πληθυσμιακά όρια της προηγούμενης παραγράφου δεν ισχύουν για τους φαρμακοποιούς που κατέχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα μέχρι 31/12/1996.

    3. Πρώτη προσφυγή στο ΣΤΕ από φαρμακοποιό με άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά το 1996, που δεν της έγινε δεκτή η αίτηση αδείας ίδρυσης φαρμακείου.

    4. Ξεκινά η αγοραπωλησία αδειών και φαρμακείων με τον εξής τρόπο:

    Α Για «ορφανή» άδεια, άδεια δηλαδή που δεν συνοδεύεται από φαρμακείο.

    Στο σημείο αυτό να διευκρινίσω του όρους :

    Άδεια φαρμακοποιού, μπορεί να είναι 1. η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (αποκτάται μετά τη λήψη του πτυχίου με τη διαδικασία εξετάσεων, απαραίτητο πιστοποιητικό για εξάσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, εντός και εκτός φαρμακείου) 2. Άδεια ιδρύσεως φαρμακείου (αποκτάται από την κατά τόπους νομαρχία, εφόσον πληρούνται κάποιοι κανόνες, πτυχίο, άδεια άσκησης επαγγέλματος, ιθαγένεια, πλέον και πληθυσμιακοί και γεωγραφικοί περιορισμοί κ.α) 3. Άδεια λειτουργίας φαρμακείου (δίδεται από τη νομαρχία με σύμφωνη γνώμη του φαρμακευτικού συλλόγου, εάν το φαρμακείο που έχει πάρει άδεια λειτουργίας τηρεί τους κανόνες υγιεινής, έχει αρκετό αριθμό φαρμάκων κ.α).

    Συστεγασμένα φαρμακεία. Είναι 2 διαφορετικά μαγαζιά φαρμακεία, με δικές τους άδειες από 2 διαφορετικούς φαρμακοποιούς που αποφασίζουν να στεγαστούν στο ίδιο κατάστημα, μα συνεχίζουν να λειτουργούν σαν δύο (διπλές εφημερίες, 2 υπεύθυνοι φαρμακοποιοί, ισάξιοι και ίσοι μέτοχοι, μεγαλύτερα τετραγωνικά κ.α).

    Έχοντας λοιπόν αναφέρει τα παραπάνω, εξηγώ την διαδικασία «αγοράς αδείας» ίδρυσης φαρμακείου, μιας και αυτή είναι που υπόκειται σε περιορισμούς.

    Εάν πρόκειται για άδεια που προκύπτει από συστεγασμένο φαρμακείο:

    Βήμα 1. Ο υπό συνταξιοδότηση φαρμακοποιός (ο ένας από τους 2 ή 3 δηλαδή του συστεγασμένου φαρμακείου, που υπενθυμίζω είχε εκδώσει άδεια ιδρύσεως), αποσυστεγάζεται (λύει δηλαδή την επιχείρηση). Διατηρεί όμως την άδεια ίδρυσης του φαρμακείου που είχε λάβει από τη νομαρχία.

    Βήμα 2. Βρίσκει έναν νέο φαρμακοποιό που πλέον λόγω των περιορισμών που ισχύουν (πληθυσμιακών κυρίως) δεν μπορεί να εκδώσει δική του άδεια ίδρυσης, και «τα βρίσκουν» οικονομικά συντάσσοντας αμφότεροι ιδιωτικό συμφωνητικό που περιγράφει την αμοιβή του αποχωρούντος και την διαδικασία βήμα- βήμα .

    Βήμα 3. Ο παλιός φαρμακοποιός κάνει ίδρυση νέου φαρμακείου(αγνοώντας τους πληθυσμιακούς περιορισμούς αφού η άδεια ίδρυσης υπάρχει μα και τους γεωγραφικούς αφού του δίδεται το δικαίωμα να ανοίξει μακριά από άλλο φαρμακείο στα 20μ πλέον /νόμος 1963/91 βΙΙ) , με την ήδη υπάρχουσα άδεια του, όπου θέλει εντός του δήμου που του είχε εκδοθεί η πρώτη άδεια. Προφανώς ανοίγει σε μαγαζί που του έχει υποδειχθεί και ενοικιαστεί από τον νέο αγοραστή φαρμακοποιό.

    Βήμα 4. Καταθέτει ο παλιός φαρμακοποιός χαρτιά στη νομαρχία για να πάρει άδεια λειτουργίας φαρμακείου. (Αγοράζει έπιπλα, ταμπέλες, φάρμακα, σε τιμολόγια του νέου φαρμακοποιού – πλην των φαρμάκων / μικρή πρώτη παραγγελία/ που πρέπει να φαίνεται το όνομα του παλιού φαρμακοποιού.)

    Βήμα 5. Αφού παρθεί η άδεια λειτουργίας, γίνεται συστέγαση με συμβαιολογραφική πράξη, του νέου φαρμακοποιού με τον παλιό. Εδώ ξεκινά να φαίνεται ο νέος φαρμακοποιός. Στο σημείο αυτό να εξηγήσω την συστέγαση αυτού του τύπου, δηλαδή συστέγαση με έναν φαρμακοποιό με άδεια ιδρύσεως και έναν χωρίς. Ο νόμος δίδει το δικαίωμα συστέγασης τέτοιου τύπου μόνο όταν ο φαρμακοποιός με άδεια ίδρυσης καταθέτει χαρτιά για σύνταξη εντός 6 μηνών είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ασθενείας.

    Βήμα 6. Αποσυστέγαση (λύση της εταιρίας) μεταξύ αποχωρούντα και νέου φαρμακοποιού(Η συστέγαση πρέπει να διαρκέσει έστω 1 μέρα). Ο προς σύνταξη φαρμακοποιός υποχρεούται να καταθέσει χαρτιά σύνταξης και την άδεια ίδρυσης φαρμακείου που του χορηγήθηκε από το κράτος.

    Βήμα 7. Η νομαρχία εκδίδει νέα άδεια ίδρυσης φαρμακείου στον νέο φαρμακοποιό, αγνοώντας τους περιορισμούς του νόμου (πληθυσμιακούς / γεωγραφικούς) για το φαρμακείο που προέκυψε.

    Βήμα 8. Ο νέος φαρμακοποιός παίρνει μια τυπική άδεια λειτουργίας από τη νομαρχία και κάνει τη νέα μεγάλη παραγγελία φαρμάκων στο όνομα του.

    Εάν πρόκειται για άδεια ιδρύσεως που προκύπτει από φαρμακοποιό με άδεια άσκησης μέχρι το 1996(νόμος 1963/91 γV):

    Πρόκειται για φαρμακοποιούς που είτε δούλευαν σε νοσοκομεία και θα έπαιρναν σύνταξη, είτε για άλλους φαρμακοποιούς που δούλευαν οπουδήποτε και θα έβγαιναν σε σύνταξη. Ακολουθούνται τα προηγούμενα βήματα από 3-8.
    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω ο όρος πώληση άδειας δεν είναι ιδιαίτερα δόκιμος, αφού δεν φαίνεται πουθενά το χαρτί σαν οντότητα να αλλάζει χέρια, προκειμένω όμως να αποφεύγεται η περιγραφή της όλης παραπάνω διαδικασίας, για χάριν συντομίας, και αφού η όλη διαδικασία αποσκοπεί στην ανακύκλωση μιας άδειας ιδρύσεως φαρμακείου παρακάμπτοντας το νόμο περί περιορισμών στην ίδρυση και λειτουργία νέων φαρμακείων επί αμοιβή, έχει επικρατήσει ο όρος πώληση άδειας ίδρυσης φαρμακείου.
    Β. Για άδεια συνοδευόμενη από επιχείρηση φαρμακείου. Εδώ τα πράγματα είναι ευκολότερα και ακριβότερα, ως επί το πλείστον. Παρακάμπτονται για ευνόητους λόγους τα βήματα 1-4, αφού η επιχείρηση υπάρχει και ουσιαστικά και ξεκινούν τα παζάρια του λεγόμενου «αέρα» του φαρμακείου. Διότι για να μην κρυβόμαστε, κανένα φαρμακείο που είναι στο ναδίρ του, δεν επενδύει, ούτε σε στόκ φαρμάκων, ούτε σε νέα έπιπλα, ούτε σε παραφάρμακα (καλλυντικά και άλλα) και φυσικά ούτε σε νέες τεχνολογίες. Αυτό που πωλείται τώρα (πέραν της αυτονόητης αδείας), είναι το που βρίσκεται το φαρμακείο. Φαντάζεστε πως φαρμακεία απέναντι από παραγωγή συνταγών (ΙΚΑ. Νοσοκομεία) ανεβάζουν και το κασέ.

    5. Εκδικάζεται η προσφυγή στο ΣΤΕ /ΣτΕ 2110/2003 (Τμ. Δ΄)/, όπου αποφασίζει να παραπέμψει την δίκη στην ολομέλεια.

    6. Συνεχίζεται η αγοραπωλησία των αδειών φαρμακείου και των φαρμακείων.

    7. Εκδικάζεται η προσφυγή στο ΣΤΕ / Στε ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 3665/2005. Με λίγα λόγια το κείμενο της απόφασης καταλήγει : «H θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων τονίζει το ΣτE για τη χορήγηση άδειας φαρμακείου, δηλαδή για την πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, που αποσκοπεί (κατά την εισηγητική έκθεση του νόμου 1963/91) στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων και περαιτέρω στην προστασία της δημόσιας υγείας, δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα».

    Επί της βάσεως αυτής, θεμελιώνεται το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου από τους «νέους» φαρμακοποιούς οι οποίοι έλαβαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά την 1-1-1997, αφού ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, που θα επιτρέψει στην αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να τους χορηγήσει την άδεια αυτή, δίχως περαιτέρω γεωγραφικούς ή πληθυσμιακούς περιορισμούς στην επιλεγμένη τοποθεσία του φαρμακείου τους. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα και τους διοικητικούς νόμους η απόφαση αυτή ισχύει έναντι παντός και η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποχρεούται να συμμορφωθεί με την Απόφαση 3665/2005»

    8. Το επάγγελμα ανοίγει. Σταματούν οι αγοραπωλησίες και ανοίγουν περί τα 800 νέα φαρμακεία, με μόνο κριτήριο την απόσταση των 100μ, ανά την επικράτεια.

    9. Μετά από περίπου 4 μήνες, η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ με υπουργό υγείας τον κ. Κακακλαμάνη και αργότερα τον κ. Αβραμόπουλο, ψηφίζει τον νόμο 3457/2006 (ΦΕΚ 93 Α) που διαφοροποιείται από τον αντισυνταγματικό του 1963/91 στα εξής :

    1. Στους δήμους και τα δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό μέχρι χίλιους πεντακόσιους (1.500) κατοίκους, επιτρέπεται η χορήγηση μίας μόνον άδειας φαρμακείου, β) Στους δήμους και τα δημοτικά ή τα κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό χίλιους πεντακόσιους έναν (1.501) και άνω κατοίκους, απαιτείται αναλογία χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων για κάθε φαρμακείο.

    2. A. Τα ιδρυόμενα στο εξής φαρμακεία πρέπει να απέχουν μεταξύ τους και από τα ήδη λειτουργούντα, συστεγασμένα ή μη, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα, που αναφέρονται αποκλειστικά στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α΄) :

    α. Εκατό μέτρα τουλάχιστον, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους.

    β. Εκατόν ογδόντα μέτρα τουλάχιστον, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) μέχρι εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους.

    γ. Διακόσια μέτρα τουλάχιστον, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό από εκατό χιλιάδες έναν (100.001) μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους.

    δ. Διακόσια πενήντα μέτρα τουλάχιστον, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.001) κατοίκων.

    10. Το επάγγελμα ξανακλείνει, και οι αγοραπωλησίες ξεκινούν ξανά.

    11. Γίνεται δεύτερη προσφυγή στο ΣΤΕ περί μη συνταγματικότητας του νέου νόμου 3457/2006.

    12. Εκδικάζεται προσφυγή στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1η Ιουνίου 2010) -Υπόθεση Jose Manuel Blanco Perez (C-570/07 και C-570/07), όπου η απόφαση δικαιολογεί τα κράτη μέλη, που έχουν περιορισμούς στην ίδρυση νέων φαρμακείων ως έννομα, μα δε τα υποχρεώνει να θεσπίζουν τέτοιους όσα δεν έχουν.

    13. Το ΣΤΕ αποφασίζει την ανάκληση αδειών ιδρύσεως; λειτουργίας λόγω συμπληρώσεως του 70ου έτους του αδειούχου φαρμακοποιού

    14. Η απόφαση δεν εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα και οι αγοροπωλησίες συνεχίζουν.

    15. Εκδικάζεται η δεύτερη προσφυγή στο ΣΤΕ 26-10-2010 και αναμένεται η απόφαση του.

    16. Το υπουργείο υγείας, επικαλούμενο την τρόικα, θέτει θέμα ανοίγματος του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, και συναινεί με τους συλλόγους στα εξής :

    1. Επιστροφή χρημάτων στα ταμεία

    2. Περισσότερα φαρμακεία ανοιχτά τα Σάββατα

    3. Επιτρέπει τις συστεγάσεις φαρμακοποιών άνευ αδείας ιδρύσεως, ως μετόχους (πράγμα που ισχύει και σήμερα).

    Παρατηρήσεις:
    *Οι σύλλογοι και το υπουργείο, επικαλούνται την αύξηση των δαπανών υγείας ως τροχοπέδη στην μη πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματος, αγνοώντας τη γενική αλήθεια πως μόνος και αποκλειστικά υπεύθυνος για την συνταγογράφηση είναι ο θεράποντας ιατρός, εγκύκλιος Φ7/2249/25-2-2002, και πως η αύξηση των φαρμακειών δεν αυξάνει την δαπάνη για την υγεία. Η αύξηση της δαπάνης από μέρους του φαρμακοποιού μπορεί και μόνο να επιτελεστεί σε συνεννόηση και συνεργασία με τον ίδιο τον ιατρό, φαινόμενο παθογένειας που πρέπει να καταπολεμηθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ίδιου του υπουργείου και όχι από την στέρηση του δικαιώματος μιας επιστημονικής μερίδας να ασκεί το επάγγελμα που επέλεξε.
    **Η κληρονομικότητα, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της απόκτησης άδειας ιδρύσεως νέων φαρμακείων καθιστούν άνιση την μεταχείριση από το κράτος ,της μερίδας των φαρμακοποιών που δεν έχουν γονείς στο επάγγελμα, καθώς και άνιση μεταχείριση νέων φαρμακοποιών έναντι παλαιότερων που είχαν την τύχη να γεννηθούν και να αιτηθούν φαρμακείο προ 96 και κατά τη διάρκεια του 2006.
    ***Η αγοραπωλησία των φαρμακείων και των αδειών αποτελεί διακίνηση «μαύρου χρήματος» ποινικά κολάσιμου.
    ****Η απόδειξη του παραπάνω, προς όλους τους έχοντες άλλη άποψη είναι απλή για το κράτος με άνοιγμα των λογαριασμών συνταξιοδοτημένων φαρμακοποιών άνευ τέκνων φαρμακοποιών και ερώτηση πόθεν έσχες.
    *****Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος στις νέες άδειες που εκδίδονται σε νέους φαρμακοποιούς για συγκεκριμένο φαρμακείο αποχωρούντα φαρμακοποιού (βήμα 7 μεταβίβασης αδείας), παρά παρακάμπτονται οι περιορισμοί που εφαρμόζονται μόνο σε νέους φαρμακοποιούς που θέλουν να κάνουν ίδρυση νεότατου φαρμακείου, γιατί εδώ να υπάρχει άνιση μεταχείριση, εφόσον το σκεπτικό είναι πως υπάρχουν πολλά φαρμακεία που αυξάνουν την δημόσια δαπάνη?

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 23:44 | Α.Ρ.

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ.
    ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ-ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΔΕΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ. ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ. ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟΙ ΚΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 23:30 | ΜΑΡΙΑ

    ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ. ΠΧ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ . ΑΛΛΙΩΣ ΠΕΡΝΑΣ ΑΠΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΒΑΡΕΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ. ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ , Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΠΟΙΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΤ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗΜΑ ΜΕ ΒΑΡΕΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ . ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ.
    ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΜΗΝΙΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΦΟΒΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 23:58 | ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

    Το φαρμακειο εκτος απο Ναος της Υγειας και της προσφορας στο κοινωνικο συνολο ειναι και μια επιχειρηση. Για να ανοιξει κανεις μια επιχειρηση χρειαζεται κεφαλαια και σκληρη δουλεια. Δηλαδη πρεπει να επενδυσει. Καποιος που σπουδαζει φαρμακοποιος, πρεπει να εχει ενα οραμα για το πως θα ειναι το μελλον του και τι θα πρεπει να κανει για να ειναι επιτυχημενος σε ενα επαγγελμα και για το πως θα κερδισει τα προς το ζην. Αν θελει να ανοιξει φαρμακειο και δεν εχει λεφτα, εχει μόνο μια λυση : να δανειστει και να δουλεψει σκληρα για να εξωφλησει το δανειο του και μετα να βγάλει χρηματα εργαζομενος. Αν δεν έχει λεφτά δεν μπορεί κανεις να του τα χαρίσει γιατί έτσι γίνεται σε όλες τις δουλειές. Αλλιώς πρέπει να μην ανοιξει φαρμακειο αλλα να εργαστεί σε καποια φαρμακευτικη εταιρεία στο marketing, να παει να δουλεψει στο Δημοσιο, να πάει σε μιαν άλλη χωρα. Δυστυχώς στην Ελλαδα δεν χωράνε άλλοι φαρμακοποιοί με φαρμακείο γιατί το επάγγελμα έχει κορεστεί. Δεν υπάρχει λόγος όμως να πεθάνουν οι υπάρχοντες φαρμακοποιοί για να κάνεις εσύ το όνειρό σου. Απλά έκανες μια λάθος εκτίμηση για τις προοπτικές των σπουδών σου στη χώρα στην οποία ζεις. Αν είσαι άξιος και εργατικός , μην φοβάσαι να ανοίξεις φαρμακείο γιατί θα πετύχεις , αν το θέλεις άρα πολύ. Ιδού η Ρόδος , ιδού και το πήδημα. Τώρα που θα ανοίξει το επάγγελμα, άνοιξε φαρμακείο για να δεις ότι δεν είναι περίπατος και κανείς δε χαρίζει στα καλά φαρμακεία το τζίρο τους και τα κέρδη τους. Αποκτώνται με σκληρή δουλειά , πολύ προσωπική εμπλοκή, διαρκή εκπαίδευση και επενδύσεις. Καλή τύχη

  • Κύριε υπουργέ,
    Αναφέρομαι στην παράγραφο 2.στ του Άρθρου 2 που καταργεί τους περιορισμούς που προβλέπει η νομοθεσία για παροχή υπηρεσιών από ορισμένη κατηγορία επαγγελματιών. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει και η δυνατότητα λειτουργίας διαγνωστικού, ερευνητικού ή ιατρικού εργαστηρίου από πλειάδα επιστημονικών κλάδων, και που μέχρι σήμερα σκανδαλωδώς διατηρείται κλειστή.
    Κύριε υπουργέ, η πατρίδα μας διακρίνεται δυστυχώς για μια μοναδική στον κόσμο συντηρούμενη απαγόρευση σε επιστημονικούς κλάδους- πλην εκείνου των βιοπαθολόγων/μικροβιολόγων- να ειδικευτούν και να ασχοληθούν επαγγελματικά με αντικείμενα όπως της βιοχημείας, της ανοσοβιολογίας, της αιματολογίας, της μοριακής βιολογίας και της γενετικής. Το αποτέλεσμα την διατήρησης του μεσαιωνικού κλειστού προνομίου των βιοπαθολόγων/μικροβιολόγων είναι το εξωφρενικά υψηλό κόστος διαγνωστικών εξετάσεων, η χυδαία κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, η διαπλοκή και ο εκμαυλισμός συνειδήσεων στον ιατρικό κόσμο και η πολύ κακή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών.
    Κύριε υπουργέ, εγώ παίρνω το θάρρος να σας μιλήσω για την κλινικοεργαστηριακή ειδικότητα της Αιματολογίας, η οποία – αν και προβλέπει δια νόμου την εξειδίκευση στην εργαστηριακή έρευνα και διαγνωστική – έχει σκανδαλωδώς αποκλειστεί από την αγορά εργασίας, προς όφελος της διατήρησης φέουδων εν έτει 2011 !!! Το σκάνδαλο παίρνει ακόμα τραγικότερες διαστάσεις για το ελληνικό κράτος, επειδή με την από 01-09-2006, υπ. Αριθμ. 2234/2TO6 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας : «Ακυρώνεται το π.δ. 84/2001, καθ’ ό μέρος αποκλείει τη χορήγηση αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου βιολογικών υλικών (αιματολογικού) σε ιατρό με ειδικότητα αιματολογίας, και αναπέμπεται η υπόθεση στη Διοίκηση, προς επιχείρηση της οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, κατά τα εκτιθεμένα στο αιτιολογικό». Όπως καταλαβαίνεται, 5 χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση, και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε, πάνω στην επιστήμη που το κράτος μας σπούδασε, στα κρυφά.
    Κύριε υπουργέ, παρακαλώ θερμά, μεριμνήστε για την άρση αυτής της κατάφωρης αδικίας, προτού μεταναστεύσουμε!
    Σας ευχαριστώ.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 23:31 | ΓΙΩΤΑ

    Είναι απαράδεκτη η επίκληση της αρχής της επαγγελματικής ελευθερίας για την απρόσκοπτη είσοδο σε όλα τα επαγγέλματα ΠΛΗΝ του φαρμακοποιού λες και η εφαρμογή του Συντάγματος δεν τους αφορα .Δεν μπορω να καταλαβω με την κοινη λογικη το γιατι, ειδικα στη σημερινη δυσκολη οικονομικη συγκυρια, «που εχουμε πιασει πατο».Εκτος και αν καποιοι δεν το εχουν ακομα αντιληφθει.. Κυριε Υπουργε των οικονομικων νομιζω οτι πρεπει να επιληφθειτε αμεσα και αυτου του θεματος.
    Η επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος για τη διατήρηση των αποκλεισμών μονο στο επάγγελμα το φαρμακοποιού είναι αβασιμες, μιας και το 2005 το Σ.τ.Ε, με την απόφαση 3665/2005, απάντησε σε αυτό το ερώτημα. Έκρινε ότι οι περιορισμοί αντίκεινται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της επαγγελματικής ελευθερίας και τους κατήργησε! Ωστόσο, η συντεχνία των φαρμακοποιών επανηλθε με το νόμο 3457/2006, λίγους μήνες αργότερα.

    Θυμηθείτε τι έλεγε το 2006 ο συνταγματολόγος και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης» που έκλεισε εκ νέου το επάγγελμα;
    Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο πληθυσμιακοί, γεωγραφικοί περιορισμοί, “κληρονομική” μεταβίβαση και πώληση αδειών παραμένουν ως εχουν τιποτα δεν αλλαζει και απορω ειλικρινα γιατι οι φαρμακοποιοι με φαρμακειο απεργουν. Για ποια απελευθερωση μιλανε;
    Παρόλα αυτά και επι του προτεινομενου νομοσχεδιου εχω να παρατηρησω τα εξης προτεινοντας τις παρακατω τροποποιησεις προσθηκες συμπληρωσεις όπως παρακατω:
    3. Για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων στην επικράτεια, καθορίζεται η ακόλουθη αναλογία φαρμακείων ανά κατοίκους των δήμων και των δημοτικών κοινοτήτων, όπως αναφέρονται στο ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄): Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μέχρι χίλιους (1000) κατοίκους επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου. Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό χιλίων ένα (1001) και άνω κατοίκων επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου ανά χίλιους (1000) κατοίκους. Ο πληθυσμός υπολογίζεται με βάση την τελευταία απογραφή.
    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    {Στην ως άνω παράγραφο και συγκεκριμένα στο σημείο όπου αυτή αναφέρεται στους δήμους και στις δημοτικές κοινότητες θα πρέπει να προστεθεί η φράση αφού υπάρχουν τεράστιες συνοικίες και οικισμοί οι οποίοι ένεκα του ότι αποτελούν τμήματα των ευρύτερων πόλεων καλύπτονται από το πληθυσμιακό κριτήριο και δεν μπορεί να χορηγηθεί νέα άδεια φαρμακείου επειδή υπάρχουν φαρμακεία
    το ένα πάνω στο άλλο στο κέντρο της πόλης}.

    4. Σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. καθώς και τα νοσοκομεία, τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΑΦΕΙΑ:
    «Στη παράγραφο αυτή θα πρέπει να διευκρινιστεί από πού αρχίζει η ακτίνα των 200 μέτρων και τι θα γίνει στη περίπτωση όπου δεν υπάρχει κανένα φαρμακείο που να λειτουργεί στην περιοχή της ακτίνας των ως άνω μέτρων, αφού ο πολλαπλασιασμός οποιουδήποτε αριθμού επί το μηδέν δίνει γινόμενο το μηδέν.. Θα πρέπει να προστεθεί εδάφιο που να ορίζει πόσα φαρμακεία θα ιδρύονται στη περίπτωση αυτή σε συνάρτηση είτε με το μέγεθος της μονάδος υγείας είτε με τον αριθμό των φαρμακείων που ήδη λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή».

    5. Ανά τρείς βοηθούς φαρμακείων που εργάζονται σε φαρμακεία, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός (1) πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ
    «Η παράγραφος αυτή είναι άνευ ουδεμιάς πρακτικής σημασίας και θα έπαιζε σημαντικό ρόλο εάν προέβλεπε τη πρόσληψη πτυυχιούχου-αδειούχου φαρμακοποιού χωρίς φαρμακείο με πλήρη απασχόληση, ΠΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΣ ΒΟΗΘΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ».

    6. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων της προηγούμενης παραγράφου, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακεία. Τα κατά την παρούσα διάταξη συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας.

    Στα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία χορηγούνται αυτοτελείς άδειες ίδρυσης υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

    Εάν ο φαρμακοποιός, στο φαρμακείο του οποίου πραγματοποιείται η συστέγαση, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί για οποιοδήποτε λόγο ή αποθάνει ανακαλείται η άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του και στον παραμένοντα φαρμακοποιό χορηγείται άδεια συνεχίσεως λειτουργίας του φαρμακείου.

    Ειδικά στην περίπτωση παραίτησης του ως άνω φαρμακοποιού, αυτός δύναται να ιδρύσει στο μέλλον νέο φαρμακείο υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου.

    Οι φαρμακοποιοί των συστεγαζόμενων φαρμακείων της παρούσας παραγράφου υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση αυτών. Επίσης τα εν λόγω φαρμακεία θεωρούνται, για τον καθορισμό του αριθμού των φαρμακείων, ως λειτουργούντα χωριστά και υποχρεούνται σε ιδιαίτερη διημέρευση και διανυκτέρευση.

    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

    Α. Η ρύθμιση της συστέγασης, για την οποία τόσος πολύς λόγος έγινε και στα ΜΜΕ, με την υποχρεωτική μορφή της ΟΕ είναι εντελώς ασαφής και χρήζει διευκρινίσεων και μάλλον έρχεται σε σύγκρουση με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της χώρας το οποίο προστατεύει την επαγγελματική ελευθερία ως ατομικό δικαίωμα στην εργασία. Εύλογα αναρωτιέται κανείς , με ποιο τρόπο θα υποχρεωθεί ο σημερινός κύριος φαρμακείου να συστεγαστεί με νέο φαρμακοποιό, πέραν των τεχνικών, φορολογικών, οικονομικών κ.ά. δυσκολιών που παρουσιάζει η ρύθμιση.
    Β. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο φέρεται η εν λόγω διάταξη με τη δυνατότητα του παλαιού φαρμακοποιού να συνταξιοδοτηθεί ή να παραιτηθεί για οποιοδήποτε λόγο, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΠΑΖΑΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ.
    Γ. Οι σημερινοί κύριοι φαρμακείων θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούν συστεγάσεις με τα παιδιά τους, χωρίς ν΄ αλλάζει το παραμικρό
    Δ. Δεν δίδεται καμία δυνατότητα στο « νέο» συστεγαζόμενο φαρμακοποιό έστω και μετά από κάποια χρόνια να ιδρύσει φαρμακείο μόνος του αφού η εξέχουσα θέση του παλαιού φαρμακοποιού δημιουργεί πολλά πρακτικά προβλήματα.
    Ε. Δεν ρυθμίζεται η τύχη του νέου συστεγαζόμενου φαρμακοποιού σε περίπτωση λύσεως της ΟΕ είτε λόγω παρόδου του χρόνου είτε για σπουδαίο λόγο.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 23:25 | Κωνσταντόπουλος Παναγιώτης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
    Εγώ θα είθελα να λάβεται υπόψη σας το ότι πχ οι μηχανικοί από Γερμανικά ή Ελληνικά Πολυτεχνία έχουν 5 χρόνια σπουδών ένώ από Αγγλία 3 έως 4. Αυτοί θα είναι ισόπιμοι στα επαγγελματικά δικαιώματα? Μήπως οι συνάδελφοι οι οποίοι απαίτηχαν την εισαγωγή τους στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας το κατόρθωσαν με επιτυχία σε 4 χρόνια ενώ οι επιτυχόντες στα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι βλάκες? Αυτή την αδικία μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν την έχει απαντήσει και αυτό ίσως γιατί τα παι΄διά της άρχουσας τάξης που δεν μπορούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, να πρέπει να αγοράζουν διπλώματα στο εξωτερικό ή σε κολέγια στην Ελλάδα και η πολιτεία να τα επιβραβαίβει. Ένας Μηχανικός Από τον Ρέντη – Καμίνια

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 22:46 | Pa

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδέχεται τους γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς περιορισμούς, ωστόσο ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του (3665/2005) χαρακτήρισε τους περιορισμούς αυτούς ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ. Δηλαδή είναι ΕΝΑΝΤΙΑ στο Σύνταγμα της Ελλάδας και επομένως ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.
    Καμια Ευρωπαϊκή αποδοχή, δεν είναι υπεράνω του Ελληνικού Συντάγματος και των αποφάσεων του ανώτερου δικαστηρίου της Ελλάδας που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ας σταματήσουν λοιπόν να επικαλούνται τις αποφάσεις C-570/07 και C-571/07, όσοι επιθυμούν να παραμείνει το επάγγελμα κλειστό και ας καταργήσει επιτέλους η Ελληνική κυβέρνηση τον αντισυνταγματικό αυτό περιορισμό, όπως είχε προτείνει και ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Αμυνας και συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στη βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 19:53 | τζενη μπουρα

    κυριε υπουργε να σας θυμησω οτι και ο κλαδος των μοριακων βιολογων περιμενει την απελευθερωση του επαγγελματος του.δεν ειναι δικαιο ουτε δημοκρατικο αλλα ουτε και συμφωνα με τους νομους της εοκ να στερουνται το δικαιωμα να εργαζονται οι μοριακοι βιολογοι αυτονομα και χωρις τηνκηδεμονια των ιατρων.οι ιατροι στα ιατρεια τους και μοριακοι βιολογοι στα εργαστηρια τους.βεβαια ειναι γνωστο οτι η αληθεια δεν ειναι οτι κοπτονται για την ορθοτερη και ασφαλεστερη παροχη υπηρεσιων υγειας αλλα γιατι θα χασουν οικονομικα ωφελη και κυριως τοΜΟΝΟΠΩΛΙΟ .σκεφτειτε παρακαλω και δωστε την ευκαιρια σε πολλους νεους ανθρωπους να αισθανθουν οτι η πατριδα τους προχωραει μπροστα οτι ειναι πραγματι δημοκρατικη και θελει το νεο επιστημονικο δυναμικο της εδω καιοχι στο εξωτερικο σαν κακομοιρη ελληνα.ζητατε νεες επενδυσεις ζητατε φορολογικο φιλοτιμο ζητατε μειωση της ανεργιας ζητατε κατανοηση και υπομονη.ολα αυτα ειναι ευκολα να τα λεμε ομως κατανοηστεκαι πραξατε με δικαιοσυνη και δημοκρατικη συνειδηση.δωστε την δυνατοτητα να εργαστουν ΑΥΤΟΝΟΜΑ επιστημονες οπως οι ΜΟΡΙΑΚΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ που ο νομος δεν τους το επιτρεπει γιατιοταν φτιαχτηκε δεν υπηρχε η ειδικοτητα τους καιπου καποιοι εκμεταλευομενοι αυτο τους εκμεταλευονται ασυστολα.βοηθηστε να μεινουν αυτοι οι νεοι στη ΠΑΤΡΙΔΑ.οι νεοιεχουν την δυναμη να αγωνιστουν και να εργαστουν οπως ολοι οι νεοι στην ευρωπη.με εμπιστοσυνη στο κρατος καιελληνικο φιλοτιμο.σας τιμω και σας ευχαριστω.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 17:58 | Ένας φαρμακοποιός

    Για τον φίλο δ.λ. Που μας πλανταξε στο κλάμα παραπάνω.Αυτές τις απόψεις τις γνωρίζουν οι πελάτες σου στο Χωριο που ασκεις το λειτούργημα σου;γιατί δεν τις κανείς μια εκτύπωση να τις κολησεις στον πάγκο σου να τις χαιρονται όλοι;Εγω προσωπικά άνοιξα το Φαρμακειο μου σ ένα Χωριο με 300 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι το καλοκαίρι γίνονται 800 κ ζω με αξιοπρέπεια την οικογένεια μου μακριά απο το χαμο της μεγαλούπολης.Ήταν βέβαια επιλογή μου αλλα τι τα θες … Εδώ Μπορεί να αρωσταινουν συχνότερα τι να σου πω!Το πρόβλημα το δικό σου κ των ομοϊδεατών σου όμως δεν είναι η καστα του πρώην αφεντικού σου αλλα η προσωπική σας εμπάθεια που δε γίνατε ή νομίζετε ότι δε θα γίνετε πλούσιοι πράγμα που σας καθιστά αποτυχημενους.οπότε φίλε μην τα ρίχνεις ούτε στο Χωριο ούτε στους μεγαλοφαρμακοποιους.το ίδιο αποτυχημένος θα ήσουν αν ανοιγες και στην πλατεία Συντάγματος.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 17:49 | ΛΙΛΥ

    Κύριοι, αφού απελευθερώνετε το επάγγελμα του δικηγόρου, γιατί δεν καταργείτε το άρθρο 63 του Κώδικα περί Δικηγόρων που απαγορεύει στον δικηγόρο να μετέχει σε εταιρείες, να ασκεί εμπορική δραστηριότητα ή μεσιτεία και γενικώς να ασκεί παράλληλα και άλλη δραστηριότητα ?? Αφού λοιπόν ο δικηγόρος είναι ένα ελεύθερος επαγγελματίας όπως όλοι οι άλλοι και δεν δικαιολογείται κανενός είδους «προνόμιο», κατά την απελευθέρωση του επαγγέλματος θα πρέπει να αρθούν και όλοι οι περιορισμοί που του επιβάλλονται λόγω της ιδιότητας του και εμποδίζουν την επιβίωση του.
    Γιατί να μην μπορεί να μετατρέπει το αυτοκίνητο του σε ταξί (όπως διάβασα σε κάποιο σχόλιο) για να συμπληρώσει τα εισόδήματα του, γιατί να μην μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων κλπ ??
    Αυτός είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός που με ευκολία υπηρετούμε …
    Βέβαια οι δικηγόροι είναι συντεχνία …. Σκέψου να μην ήταν δηλαδή ….
    Σκοπός δυστυχώς, και αυτό είναι εμφανές για τον μέσο σκεπτόμενο άνθρωπο από τις τροποποιήσεις που προτείνονται, δεν είναι η απελευθέρωση του επαγγέλματος, σκοπός είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών προς όφελος και υπέρ των τραπεζών, των κατασκευαστών και των δικηγορικών εταιρειών, που είναι και αυτοί που καθορίζουν τις εξελίξεις.
    Βέβαια αυτό δεν έχει την ίδια απήχηση στους πολίτες, όπως το ανέκδοτο «φθήνη πρόσβαση στην Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες» (με ταυτόχρονη αύξηση κατά 500 % και 100 % των παραβόλων και ενσήμων υπέρ του δημοσίου)και «χτυπάμε τις συντεχνίες και σπάζουμε τα κατεστημένα» (δημιουργώντας τις συνθήκες για την ίδρυση μεγάλων δικηγορικών εταιρειών που θα λυμαίνονται την αγορά και στις οποίες η διαπραγματευτική δύναμη του πελάτη θα είναι ανύπαρκτη).
    Οψόμεθα ……

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 17:37 | Λάμπρος Ιωάννου

    Θα παρακαλούσα τους συναδέρφους Φαρμακοποιούς και ιδιοκτήτες Φαρμακείων καιο τα τέκνα τους (με τα οποία δεν έχω κάτι προσωπικό) να πούνε δυνατά «bye-bye κληρονομικότητα αδειών» και να αποδεχτούν την ισότητα όλων των συναδέρφων τους. Είναι λογικό να αντιδρούν απ’ τη στιγμή που η «πίτα» που λέγεται φαρμακείο θα ξαναμοιραστεί σε περισσότερους συναδέρφους Φαρμακοποιούς, αλλά αυτό ειναι το δίκαιο και το νόμιμο. Είμαστε όλοι Φαρμακοποιοί, όλοι «φάγαμε» τα καύτερα μας χρόνια στα Πανεπιστήμια για να σπουδάσουμε, όλοι είμαστε ίσοι στο θέμα της αγοράς εργασίας. Έχετε άδικο σε όσα λέτε. Το μόνο σωστό από τα λεγόμενα σας είναι η απαίτηση σας (και δική μας επίσης) τα Φαρμακεία και οι άδειες τους να ανήκουν μόνο σε επιστήμονες Φαρμακοποιούς και όχι σε άσχετους αγράμματους με λεφτά. Ευχαριστώ πολύ για το «ελεύθερο» του διαλόγου.

    1. http://www.youtube.com/watch?v=rVeY-kKAZ34
    2. http://www.youtube.com/watch?v=vJKHwCXEqDw&feature=related

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 16:07 | Σ

    Παρακαλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να επικοινωνήσουν με τα πολιτικά γραφεία του κυρίου… Α. Λοβέρδου και να του υπερνθυμίσουν… τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταργούν, ως παράνομα και αντισυνταγματικά, τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά όρια για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων Φαρμακείων από νέους -μη «γαλαζοαίματους»- Φαρμακοποιούς. Να του πείτε ότι παρανομεί και ότι «βολεύει» με το «γιαλαντζί άνοιγμα» τους παλιούς ιδιοκτήτες Φαρμακείων και τα παιδιά τους.

    Πολιτικό Γραφείο κυρίου… Α. Λοβέρδου

    Διεύθυνση: Απόλλωνος 6, 10557 Αθήνα
    Τηλέφωνα: 210-3314540, 210-3315901-2
    Fax: 210-3314541
    Ε-mail: loverdos@hol.gr

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδέχεται τους γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς περιορισμούς, ωστόσο ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του (3665/2005) χαρακτήρισε τους περιορισμούς αυτούς ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ. Δηλαδή είναι ΕΝΑΝΤΙΑ στο Σύνταγμα της Ελλάδας και επομένως ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.
    Καμια Ευρωπαϊκή αποδοχή, δεν είναι υπεράνω του Ελληνικού Συντάγματος και των αποφάσεων του ανώτερου δικαστηρίου της Ελλάδας που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ας σταματήσουν λοιπόν να επικαλούνται τις αποφάσεις C-570/07 και C-571/07, όσοι επιθυμούν να παραμείνει το επάγγελμα κλειστό και ας καταργήσει επιτέλους η Ελληνική κυβέρνηση τον αντισυνταγματικό αυτό περιορισμό, όπως είχε προτείνει και ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Αμυνας και συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στη βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

    ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ. ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ «ΚΛΕΙΣΤΑ» ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ Π.Φ.Σ..

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 15:59 | Δημητρης

    Ειμαι φαρμακοποιος χωρις φαρμακειο και με 11.000 φαρμακεια δεν πιστευω οτι με τον συγκεκκριμενο νομο το επαγγελμα «ανοιγει» για μενα γιατι¨:
    1. Εαν ηδη αντιστοιχουν 1000 κατοικοι(Υγιεις κ αρρωστοι) ανα φαρμακειο και ο μεσος ορος στην Ευρωπη ειναι 3000 κατοικοι ανα φαρμακειο και αν μειωθει ο υψηλος ογκος καταναλωσης ( με ελεγχο της συνταγογραφιας) που οι παντες ομολογουν οτι υπαρχει στην Ελλαδα πρεπει αρκετα απο τα ηδη υπαρχοντα να κλεισουν για να επιβιωσουν.
    2.Εαν το φαρμακειο σαν οικογενειακη επιχειρηση θα πρεπει να ειναι ανοιχτο 6 μερες τη βδομαδα και επιπλεον πρεπει να εφημερευη-διανυκτερευει Κυριακες και γιορτες πρεπει να εχει υπαλληλους και επιπλεον να του μειωθει το ποσοστο κερδους.Δεν χρειαζονται ανωτερα μαθηματικα παρα απλης αριθμητικης υπολογισμοι για να αποδειχτει οτι δεν μπορει να επιβιωσει οικονομικα.
    3.Εαν χρειαζομαι περι τις 100.000 Ευρω κεφαλαιο και ισχυουν στο ελαχιστο τα παραπανω τοτε για ποιον «ανοιγει» και για ποιον κλεινει το επαγγελμα΄?

    Κλεινει για αρκετους απο τους ηδη υπαρχοντες (με χαμηλους τζιρους που ειναι περιπου το 30%) που θα πρεπει να κλεισουν ωστε να δωσουν ζωτικο χωρο σ’έκεινους που εχουν τη δυνατοτητα (κεφαλαιακη επαρκεια)
    και δεν ειναι περισσοτεροι απο 6-7 εγχωριες και ξενες μεγαλες επιχειρησεις.

    Η μαξιμαλιστικη προσεγγιση του υπουργειου υγειας του «ολα η τιποτα» με αλλοθι την τροικα και την απελευθερωση της αγορας πιστευω οτι δεν αποτελει αναπτυξιακη λυση απλως δημιουργει καινουργιους ανεργους.Λυση αποτελει η αξιοποιηση της Ευρωπαικης εμπειριας απο τις περισσοτερες σχεδον χωρες.

    Η προβολη αποψεων οτι οι 11.000 φαρμακοποιοι λειτουργουν σαν συντεχνια βολευει μονον τις 6-7 επιχειρησεις που ωφελουνται απο το «ανοιγμα» του επαγγελματος και κανεναν μεμονομενο «αστεγο» φαρμακοποιο που ψαχνει να «στεγαστει» γιατι απλα ο συγκεκριμενος νομος στοχο εχει να «ξεσπιτωσει» οσους χρειαζεται για να δημιουργηθει χωρος για λιγους, πολυ λιγους.
    Ευχαριστω για τη φιλοξενια

    Δημητρης

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 15:06 | Αγανακτησμένος πολίτης

    Λαμόγια φαρμακοποιοί με φαρμακείο όσα φάγατε, φάγατε. ΤΕΛΟΣ!!!!
    Είχατε το ΘΡΑΣΟΣ να κληρονομείτε ή να ΠΟΥΛΑΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ με αντάλλαγμα εκαντοτάδες χιλιάδες ευρώ!!!!

    Σε ποια άλλη χώρα της κόσμου ιδιώτης εμπορεύεται κρατική άδεια ΛΑΜΟΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ.

    Με τις απατεωνιές σας φάγατε εκατομμύρια. Ας φάνε και μερικά άνεργα παιδιά από την πίττα. Δε θα πάθετε απολύτως τίποτα.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 14:21 | Σ

    Ξεκίνησε η προβολή της νέας ταινίας-υπερπαραγωγής της PASOK Films «Τα φιλαράκια», με guest-star τον Ανδρέα Λοβέρδο (ή αλλιώς Φαρμακοκλαψιάρη) και τους φτωχούς, ταπεινούς, καλούς και παλούς Φαρμακοποιούς αγκαλιά με τα παιδιά τους μέσα στα Φαρμακεία τους.
    Η ταινία είναι αυστηρώς ακατάλληλη για νέους Φαρμακοποιούς με χαμηλό ατομικό και οικογενειακό εισόδημα και για όσους μη έχοντες γονείς Φαρμακοπιούς.
    Δεν θα είμαστε όλοι «ίσα και όμοια»! Από που και ως που; Υπάρχουν οι παλιοί Φαρμακοποιοί και υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες. Έτσι είναι το σωστό και το δίκαιο. Άλλωστε έτσι κάνουν και στην Ευρώπη! Γράφω και συγκινούμαι, νοσταλγώ τις εποχές της φεουδαρχίας! Μου αρέσει πολύ να βγάζω πολλά λεφτα και οι υπόλοιποι Φαρμακοποιοί που δεν είναι γαλαζοαίματοι να σέρνονται μπροστά μου ως ετεροαπασχολούμενοι και υποαπασχολούμενοι. Είμαι ευτυχισμένος. Ευχαριστώ θερμά τον κύριο… Λοβέρδο!

    Τώρα όμως να με συγχωρέσετε, πρέπει να φύγω γιατί με περιμένει ο (μ)μπα(μ)μπάς μου για να κληρονομίσω την άδεια του (έτοιμου) Φαρμακείου μας… Γειά… σας κορόιδα..!

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 12:44 | DIMITRIS

    ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ?
    ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ?

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 11:55 | ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

    Καλή σας μέρα.
    Τέρμα πια στα οικονομικά φέουδα στη Χώρα μας. Κανένας περιορισμός για κανένα επάγγελμα. Ελεύθερη άσκηση κάθε επαγγέλματος.
    Δυστυχώς στην Πτρίδα μας όποιος είχε γερά συνδικάτα και πολιτικές διασυνδέσεις απαιτούσε τελείως παράλλογες ρυθμίσεις για τον κλάδο του και το πετύχαινε. Και πάντα, όταν κάποια Κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει τα σκανδαλώδη αυτά προνόμια διαφόρων επεγγελματικών συντεχνιών, μπροστά στο πολιτικό κόστος και κάτω από την πιεση κάποιων απεργιών, υποχωρούσε με αποτέλεσμα τα προνόμια αυτά να διατηρήθούν μέχρι και σήμερα.
    Τέρμα πιά. Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί για την άσκηση του κάθε επαγγέλματος.
    Προσοχή μην κάνετε πίσω. Μην αφήσετε να σας εκβιάσουν οι βολεμένοι την ελληνικής κοινωνίας. Αλλιώς θα είστε εσείς υπόλογοι απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
    Και ιδιαίτερα επιμονή στην κατάργηση του παράλογου ευεργετήματος των φαρεμακοποιών, να κληροδοτυούν την άδεια άσκησης επαγγέλματος στα παιδιά τους ή να την πωλούν. ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ, ΦΤΑΝΕΙ.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 11:01 | Γεωργία

    Καλημέρα σας.
    Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το επάγγελμα των φαρμακοποιών είναι μέρος ενός πακέτου μέτρων που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. Με αυτά τα μέτρα όμως, οι μόνοι που θα βοηθηθούν είναι οι ιδιοκτήτες εταιρειών που ήδη έχουν μέριδιο στη χονδρική πώληση και τη διανομή φαρμάκων και θέλουν μερίδιο ΚΑΙ στη λιανική πώληση. Επειδή το κεφάλαιο που θα χρειάζεται για το άνοιγμα φαρμακείου υπό τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που θα εισαχθούν, θα είναι πολύ μεγάλο, μόνο ήδη υπάρχουσες, μεγάλες και προφανώς πλούσιες εταιρείες θα μπορούν να ανοίξουν φαρμακεία και συγκεκριμένα, αλυσίδες φαρμακείων. Δηλαδή οι ΠΛΟΥΣΙΟΙ θα γίνουν ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ.
    Αυτό δε θα βοηθήσει τους απλούς πολίτες με κανένα τρόπο. Θα πληρώνουν τα φάρμακα τους σε υψηλότερη τιμή και θα πληρώνουν για υπηρεσίες οι οποίες τους παρέχονται μέχρι στιγμής δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς, το οποίο δεν θα καταφέρει να ανταγωνιστεί τις αλυσίδες ως προς το ωράριο και την οικονομική αντοχή και επομένως δεν θα καταφέρει να επιβιώσει.
    Να σημειωθεί ότι είμαι νέα φαρμακοποιός, με φαρμακείο το οποίο άνοιξα πριν λίγα χρόνια ΧΩΡΙΣ να αγοράσω άδεια, απλά καταθέτοντας αίτηση στη νομαρχία.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 05:43 | Κώστας Δημητρίου – Αθήνα

    1) http://www.youtube.com/watch?v=rVeY-kKAZ34
    2) http://www.youtube.com/watch?v=vJKHwCXEqDw&feature=related
    3) http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=208959
    4) http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=208394
    5) http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17650&video=0#toppage
    6) http://efimereyon.blogspot.com/2011/01/10111.html
    7) http://efimereyon.blogspot.com/2011/01/7111.html

    Eγώ μιλάω με στοιχεία και τα δίνω στη διάθεση όλων. Ευχαριστώ.

    Δημιουργήθηκε μια προνομιούχα κάστα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού ως προσωπικό τους φέουδο. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι διαφημίζουν τη μετανάστευση των παιδιών των φαρμακοποιών στο εξωτερικό, για σπουδές, προκειμένου οι «επιχειρήσεις» τους να μην αλλάξουν χέρια. Αλλά σε καμιά πολιτισμένη χώρα δεν υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα στην εργασία…

    Οι σκληρές παρατηρήσεις απευθύνονται προς τον υπ. Υγείας Αν. Λοβέρδο από εκατοντάδες φαρμακοποιούς που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν επαγγελματική ταυτότητα. Γι’ αυτό και αυτοσυστήνονται ως «Φαρμακοποιοί χωρίς φαρμακείο». Στην επιστολή τους προς τον υπουργό, ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί που καθιστούν το επάγγελμά τους «κλειστό».

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 04:28 | Σπύρος

    “ Restricted professions
    Government proposes legislation to remove restrictions to competition, business and trade in restricted professions including:
    the pharmacy profession, covering limits on the number of pharmacies and minimum profit margins; “
    Δηλαδή, η Κυβέρνηση υποχρεούται να άρει τους περιορισμούς εκείνους που περιορίζουν τον αριθμό των φαρμακείων και το ελάχιστο ποσοστό κέρδους. Τελικά, κάποιοι δεν μεταφράζουν σωστά το μνημόνιο, ή σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κοινωνικές διακρίσεις, όσον αφορά το άνοιγμα των αγορών και επαγγελμάτων.

    Γιατί φαντάζει αδιανόητο, να θεωρείται μεγάλος ο αριθμός των 11.000 φαρμακείων με μεγάλο αριθμό ανέργων, απόλυτα εξειδικευμένων επιστημόνων και να μην θεωρείται μεγάλος ο αριθμός των γιατρών (γύρω στις 60.000) που απολαμβάνουν ένα ανοικτό επάγγελμα και σε κάθε πολυκατοικία, ακόμα και στο ίδιο γραφείο στεγάζονται 2 και 3 Ιατρεία, να μην θεωρείται μεγάλος ο αριθμός των δικηγόρων (30.000 περίπου), των πολιτικών μηχανικών (25.000 περίπου), των φορτηγών που πλέον ανοίγουν και υπολογίζονται στις 35.000. Αν δεν θιγεί το πληθυσμιακό, για ποιό άνοιγμα μιλάει ο κ. Παπακωνσταντίνου και για ποιά αύξηση του ανταγωνισμού και καταπολέμηση της ανεργίας;

    Τελικά, έχουν δίκιο οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης; Γιατί αν έχουν “δίκιο” οι ιδιοκτήτες φαρμακείων, θα έπρεπε να έχουν δίκιο και αυτοί, αφού το καθεστώς λειτουργίας είναι ακριβώς το ίδιο. Για να ασκήσει κάποιος είτε το ένα είτε το άλλο επάγγελμα, θα πρέπει να διαθέσει τεράστια ποσά σε αγορά άδειας, που κάποτε δώθηκε δωρεάν, “μαύρα”, που φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις τα 500.000 ευρώ ή μεταφέρονται από γενιά σε γενιά ως περιουσιακό στοιχείο των ιδιοκτητών. Στην περίπτωση των φαρμακείων, νέες άδειες ιδρύσεως δίνονται μόνο εκεί που ένας Νόμος περιορισμών επιτρέπει, δηλ 1 φαρμακείο ανα 1500 κατοίκους και το 2ο φαρμακείο απο 3001. Αυτό σημαίνει, οτι κάποιος πρέπει να αυτοεξοριστεί σε ακριτικά χωριά των 100-200 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού το 2001, που ο καθένας καταλαβαίνει πως γίνεται). Αν αυτό δεν είναι κλειστό επάγγελμα, ποιό είναι;

    Είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ένας Νόμος να περιορίζει την ελεύθερη επαγγελματική επιλογή ατόμων, που με δικά τους κεφάλαια και όχι της Πολιτείας, ή του Συλλόγου, προσπαθουν να ασκήσουν το επάγγελμα τους. Είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ κάποιος που διαθέτει τα τυπικά προσόντα, να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στο επάγγελμα του, παρά μόνο αν δώσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αγορά άδειας, “μαύρα”, ενισχύοντας έτσι την φοροδιαφυγή αυτών που τις εμπορεύονται με την σιωπηλη(?), σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων. Αυτό, βάζει σε σκέψεις, οποιονδήποτε πολίτη αυτής της χώρας, περί διατήρησης των οικονομικών κεκτημένων αυτών που ήδη εξασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα και γι’αυτο προσπαθούν να αποφύγουν κάθε ανταγωνισμό, κρατώντας το κλειστό και επιτρέποντας τις αγοραπωλησίες αδειών. Μονοπώλιο και στην συνέχεια ένα παχυλό αφορολόγητο εφ’άπαξ δηλαδή. Μήπως ο Υπουργός δεν έχει γνώση όλων αυτών;

    Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερκορεσμός φαρμακείων, ούτε άριστη κατανομή. Είναι μάλλον ατυχής η σύγκριση με την Ευρώπη, και συμφέρουσα, αποκρύπτοντας σοβαρά και σημαντικά στοιχεία. Στην Ευρώπη, τα φαρμακεία δεν είναι ατομικές επιχειρήσεις, αλλά συνεταιριστικές, με μεγάλες μονάδες πολλών μετόχων φαρμακοποιών (π.χ στην Ολλανδία βρίσκονται μέχρι και 13 μέτοχοι σ’ενα φαρμακείο και απασχολούν μόνο φαρμακοποιούς, ανάλογα με τον τζίρο). Επίσης στην Ευρώπη, δεν μεταβιβάζονται οι άδειες από τους ιδιώτες, αλλά από την Πολιτεία, λαμβάνοντας υπ’οψην επετηρίδα, βαθμό πτυχίου κλπ. Στην Δανία, δεν υπάρχει ούτε 1 φαρμακείο σε χωριό. Μήπως κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία; Στην Ευρώπη δεν μεταβιβάζονται οι άδειες στα τέκνα των φαρμακοποιών, αλλά μετά την συνταξιοδότηση επιστρέφουν στη Νομαρχία. Άρα, το θέμα είναι οτι με την τάση αυτή της Κυβέρνησης, ενισχύεται ένα καθεστώς ΑΝΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, αφού οι πλούσιοι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να πλουτίζουν και δημιουργείται μια νέα στρατιά άνεργων πτυχιούχων, οι οποίοι, δεν έχουν καμία επαγγελματική διέξοδο, δεν λαμβάνουν επίδομα του ΟΑΕΔ ως άνεργοι, γιατί χαρακτηρίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες (τι ειρωνία), ούτε επιτρέπεται να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού το Ταμείο ΤΣΑΥ, δεν τους αναγνωρίζει ως αυτασφάλιστους, εφ’ όσον δεν διαθέτουν φαρμακείο. Δεν είναι θέμα ΑΝΙΣΟΝΟΜΙΑΣ η μεταβίβαση άδειας που ανήκει στο Κράτος στα τέκνα των φαρμακοποιών, αλλά τα παιδιά όλων των υπολοίπων να πρέπει να ξεπουληθούν για αγορά της άδειας από έχοντες συναδέλφους τους, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα;

    Θεωρούμε λοιπόν οτι ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν έχει γνώση όλης της έκτασης του προβλήματος και επηρεάζεται απο τους Συνδικαλιστές των ιδιοκτητών φαρμακείων, μια και εμείς ούτε συνδικαλιστικά δεν αναγνωριζόμαστε. Η διάθεση να μην θίξει το πληθυσμιακό, που είναι το μόνο που καθιστά κλειστό το επάγγελμα, μας αποδεικνύει, οτι παράκαμψη του μνημονίου θα μπορούσε να γίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως στην μείωση των συντάξεων και των επιδομάτων. Αν ένας Υπουργός προστατεύει μια ελιτίστικη, πλούσια Συντεχνία, γιατί δεν κατάφερε να προστετέψει τον μικροσυνταξιούχο και τον μικροεπιχειρηματία που κατεβάζει ρολά στο μαγαζί του, μην αντέχοντας την οικονομική του εξαθλίωση; Αν ο Υπουργός προστατεύει τους ιδιοκτήτες φαρμακείων, γιατί δεν κανει το ίδιο και στους γιατρούς που είναι 5 ή 6 φορές περισσότεροι και αν μη τι άλλο, από εκέινους ξεκινάει η συνταγογράφηση (άρα και οποιαδήποτε δαπάνη της Υγείας);

    Αν ο Υπουργός αποδειχτεί ένας Υπουργός που δεν εφαρμόζει το μνημόνιο κατά γράμμα, πώς θα δικαιολογηθεί στα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα και γιατί η Κυβέρνηση να διατηρεί Σχολές, που οι μόνοι που τελικά θα φοιτούν είναι οι γόνοι των φαρμακοποιών και οι πλούσιοι των Βορείων Προαστίων;

    Η εφαρμογή του μνημονίου, πιστέψαμε οτι θα ωφελήσει την Οικονομία της Χώρας, θα την απαλλάξει από μεσαιωνικού τύπου συντεχνίες και αγκυλώσεις, θα προσφέρει στην Ανάπτυξη και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, Θα αναγκαστούμε λοιπόν, να συντηρήσουμε ένα βρώμικο καθεστώς “μαυρων” μεταβιβάσεων αδειών, όπως ακριβώς κατακρίνουμε τώρα με τα φορτηγά, θα αναγκαστούμε να βάλουμε την λιγοστή μας περιουσία υποθήκη, για να γεμίσουμε τις ήδη γεμάτες τσέπες των ιδιοκτητων φαρμακείων που αρνούνται να συνταξιοδοτηθούν στα 70 ετη, παρ’ολο που υπάρχει απόφαση του ΣτΕ. Απάντήστε κ. Υπουργέ, γιατί να εξαιρεθούν οι φαρμακοποιοί από τις επιταγές του μνημονίου; Δώστε μια απάντηση στις οικογένειες χιλιάδων νέων, ανέργων φαρμακοποιών, που επί τόσους μήνες περιμένουν μια σαφή τοποθέτηση σας, πως ακριβώς θεωρείτε οτι θα ανοίξετε το ερμητικά κλειστό επάγγελμα μας;

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 02:21 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    1 -ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    2 -ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ,
    ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ,ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΜΟΧΘΗΣΕΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ!

    3 -ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ,
    ΘΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΧ???

    4 -ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΑΤΣ,ΤΑ 2 3 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ΔΗΛΑΔΗ??ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΞΕΧΑΣΑ,ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ..

    5 -ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ,ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

    6 -ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΚΑΙ ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΣΟΥ ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ!!

    7 -ΡΕ ΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ??????????????????

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 02:40 | ένας φαρμακοποιός με φαρμακείο

    Ονομάζομαι Δ.Λ., είμαι 28 ετών και έχω σπουδάσει Φαρμακευτική στην Πάτρα. Μέρος της πρακτικής άσκησης την έκανα σε φαρμακείο της γενέτειρας πόλης μου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η καθημερινή προσπάθεια του ιδιοκτήτη του φαρμακείου να με οδηγήσει σε χίλιες δύο εναλλακτικές ΕΚΤΟΣ από την ίδρυση φαρμακείου. Τι για πανεπιστημιακή καριέρα μου μίλησε, τι για φαρμακοβιομηχανίες, τι για νοσοκομεία, τόσες επιλογές δεν είχε αναφέρει ούτε η καθηγήτρια του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Λύκειο! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ κλαιγόταν για το φαρμακείο, αποθάρρυνε τον οποιοδήποτε τύγχανε να του αναφέρει ότι το παιδί του σκέφτεται το φαρμακευτιλίκι, και την ίδια εποχή έστελνε την κόρη του σε χώρα του εξωτερικού για να σπουδάσει φαρμακευτική.

    Επειδή έβλεπα ότι όλες οι προσφερόμενες εναλλακτικές ήταν ανύπαρκτες, και επειδή μου άρεσε η καθημερινή επαφή με τον κόσμο, αποφάσισα να αναζητήσω χώρο για το δικό μου φαρμακείο. Δυστυχώς δεν υπήρχε καμία απολύτως θέση για φαρμακείο μέσα στην πόλη, ούτε καν στις γειτονικές. Βλέπετε η συντεχνία των ιδιοκτητών φαρμακείων είχε φροντίσει να διπλοκλειδώσει τις πόλεις (τόσο με τους πληθυσμιακούς, όσο και με τους χωροταξικούς περιορισμούς).

    Όλα με έσπρωχναν σε ένα χωριό των 400 κατοίκων, το οποίο τύγχανε να είναι και το μεγαλύτερο της περιοχής. Έτσι λοιπόν άνοιξα σε αυτό.Σήμερα, 1 χρόνο μετά, βλέπω ότι όχι μόνο δεν επαρκούν τα 400 άτομα για να συντηρήσεις ένα φαρμακείο, αλλά το βασικότερο νιώθω απύθμενο μίσος για την βρώμικη συντεχνία των φαρμακοποιών που με εξανάγκασε να ανοίξω σε αυτό το μέρος. Ακόμα και αν εγώ δεν υπήρχα, ΔΕΝ θα πέθαινε κανείς από έλλειψη φαρμάκου, όπως σκόπιμα διαδίδουν ότι θα συμβεί με το άνοιγμα του επαγγέλματος, όπου κάποια φαρμακεία ίσως μεταφερθούν αλλού. Τόσα χρόνια που ΔΕΝ είχαν φαρμακείο, πέθανε κανείς τους γιατί δεν είχε φάρμακα; Ασφαλώς και ΟΧΙ!!!

    Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης του δικού μου φαρμακείου; Υπηρετώ την Δημόσια Υγεία όπως προσπαθούν να μας φυτέψουν στο μυαλό σε κάθε συγκέντρωση του φαρμακευτικού συλλόγου; Αν γίνει κάτι το χοντρό, σε 20 λεπτά είναι εδώ το ΕΚΑΒ με εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Ένας φαρμακοποιός τι μπορεί να κάνει; Να βάζει betadine στις αμυχές;

    Στην τελευταία συγκέντρωση του φαρμακευτικού συλλόγου είδα το παλιό μου «αφεντικό», όπου με πομπώδες ύφος ανέφερε την θεάρεστη αποστολή μας, αυτή του ιερέα της Δημόσιας Υγείας.Αυτός πώς προφυλάσσει την Δημόσια Υγεία απέναντι από το Κέντρο Υγείας, ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω.

    Ο αγώνας σας είναι αυτός που θα έπρεπε να είχε κάνει η δική μου γενιά χρόνια πριν. Σας συγχαίρω που δίνεται τον γνήσιο αγώνα σας για να ασκήσετε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά σας στην ελεύθερη επαγγελματική επιλογή. Την απόφαση για το ΠΟΥ θα ανοίξουμε φαρμακείο, με τον δικά μας κόπο, και τα δικά μας χρήματα, πρέπει να την παίρνουμε εμείς και ΟΧΙ να μας υπαγορεύεται από συμφέροντα κλειστών συντεχνιών.

    Στο τιμόνι των συλλόγων μας βρίσκονται μεγαλοφαρμακοποιοί, που ποσώς ενδιαφέρονται για τα φαρμακεία των χωριών, και η μοναδική τους έγνοια είναι να μην αλωθεί το κάστρο της πόλης. Από αυτούς, όχι μόνο θετικές προτάσεις μην περιμένετε, αλλά ΠΑΝΤΟΥ, ΠΑΝΤΑ και ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ θα εργάζονται για τα συμφέροντά τους και μόνο, εις βάρος εκατοντάδων, άνεργων, υποαπασχολούμενων και ετεροαπασχολούμενων φαρμακοποιών. Η ανεργία των φαρμακοποιών, χωρίς βαθιές τσέπες και μπαμπά φαρμακοποιό, είναι υπαρκτή και δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες.

    Εδώ πάνω που είμαι δεν προστατεύω καμία Δημόσια Υγεία. Το μόνο πράγμα που προστατεύω είναι τα κέρδη του παλιού «αφεντικού» μου. «

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 02:38 | G. Giannoulis

    -Εγω δεν μπορω να καταλαβω πως το κρατος ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ(2005) ΤΟΥ ΣτΕ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΛΥΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ,πως και γιατι ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ,πως ειναι δυνατον ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΤΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ,τωρα σημερα διαβασα περι ενος πακετου ρυθμισης και οχι απελευθερωση,αρχιζουν να παιζουν με τις λεξεις…Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΙΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΑ ΜΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Π Α Ρ Α Ν Ο Μ Ε Ι ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 02:51 | Τόνια

    Όταν ο ΠΦΣ κυβερνούσε αυτήν την Χώρα, όλα ήταν προκανονισμένα και ελεγχόμενα… Δεν υπήρχε Σύνταγμα που να σέβονται, δεν υπήρχαν δικαιώματα, παρά μόνο Νόμοι που φτιάχνονταν για να εξυπηρετήσουν την συντεχνία. Ο ορισμός των πελατειακών σχέσεων, προκειμένου κανείς να μην πάρει γεύση από το παντεσπάνι. Το 2006 η Κυβέρνηση και ο Υπουργός συναποφάσισαν το μέλλον χιλιάδων νέων επιστημόνων. Το 2010 αυτή η Κυβέρνηση έχει ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, να αποκαταστήσει την δικαιοσύνη και την ισονομία.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 01:50 | ΤΖΑΝΕΤΗ ΚΩΝ-ΝΑ

    Είμαι11χρόνιασυνιδιοκτήτρια φαρφαρμακείου.Δεν είμαι παιδί φαρμακοποιών!Αγόρασα με δάνειο την επιχείρησή μου,βάσει των ισχύοντων νόμων της αγοράς,αν και είχα δικαίωμα λόγω παλαιότητας να ιδρύσω φαρμακείο όπου και όποτε ήθελα.Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια,δεν ένιωσα να λειτουργώ καταχρηστικά και συντεχνιακά!Σήμερα ξαφνικά, αισθάνομαι σαν ένας κακός επαγγελματίας και καλούμαι να χρεωθώ και να απολογηθώ για το χορό των εκατομμυρίων που παίζεται στις πλάτες ενός κλάδου που ποτέ δεν δημιούργησε προβλήματα και σίγουρα πάντα διευκόλυνε με πολλούς τρόπους τη δημόσια υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
    Σίγουρα τα έχετε ακούσει πολλές φορές,αλλά τα γεγονότα είναι έτσι:
    1.Ο φαρμακοποιός ασκεί πρωτοβάθμια περίθαλψη,όχιμόνο γιατί έτσι πρέπει,αλλά γιατί τον υποχρεώνουν οι συνθήκες(το ραντεβού με το γιατρό του ΙΚΑ καθυστερεί και τα φάρμακα τελειωνουν,ο γιατρός θέλει «και το κάτι τις» παραπάνω για να κάνει μία ένεση ή για να μετρήσει την πίεση και η σύνταξη δεν φτάνει,ο ασθενής είναι «μετανάστης»και δεν μπορεί να πάει σε γιατρό κ.λ.π).
    2.Ο φαρμακοποιός είναι ο καλύτερος πελάτης όλου του συστήματος υγείας,αφού συνεχίζει να εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους,με ανοιχτή δωρεάν πίστωση και χωρίς καμμία οικονομική απαίτηση,ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕ ΝΑ ΑΣΚΕΙ.Βλέπετε εμείς συναναστρεφόμαστε καθημερινά τους ανθρώπους που εσείς και τα Μ.Μ.Ε.ανακαλύψατε τώρα στις ουρές των εφημερευόντων φαρμακείων.Ταυτόχρονα βέβαια είναι συνεπής και στους πιστωτές του.
    3.Ο φαρμακοποιός είναι φορολογικά συνεπής,όχι μόνο γιατί έτσι είναι το νόμιμο,αλλά γιατί αλλιώς δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και να εισπράξει χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Όμως το φαρμακείο είναι και μια εμπορική επιχείρηση και αυτό δεν είναι επιλήψιμο.Είναι μία έντιμη και φορολογικά συνεπής επιχείρηση,που μάλιστα με επένδυση ιδίων και όχι κρατικών χρημάτων, έχει πληρότητα «εμπορευμάτων» για το κοινό,σε αντίθεση με τα δημόσια νοσοκομεία,κέντρα υγείας κλπ που σύμφωνα με καταγγελίες δεν έχουν ούτε βαμβάκι.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απολογούμαστε για αυτό!
    Γιατί τεxνιέντως μεθοδεύεται η απαξίωση της κοινωνικής μας προσφοράς;
    Γιατί επιχειρείται η εξομοίωση του φαρμάκου με οποιοδήποτε άλλο εμπορεύσιμο αγαθό;
    Γιατί δρομολογείται η κατάργηση της επιστημονικότητας και της ταυτόχρονης εμπορικής δραστηριότητας μόνο στο δικό μας επάγγελμα;
    Κύριε υπουργέ,θέλω πολύ να πεισθώ για τις ευγενείς προθέσεις σας,όμως δυσκολεύομαι!
    Σαν κλάδος δεν ευθυνόμαστε ούτε για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων,ούτε για την υπερσυνταγογράφηση,ούτε για την κατευθυνόμενη συνταγογραφηση,ούτε για την παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων,ούτε τελικά και για την πολυφαρμακία στην οποία ο Έλληνας έχει εκπαιδευτεί και εθιστεί,μετά από τόσα χρόνια ανεξέλλεκτης συνταγογράφησης.
    Και σαν επισφράγισμα μαθαίνω από τον τύπο,ότι είστε απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ότι θα καθυστερήσετε και άλλο την πλήρη εφαρμογή της!Τα φαρμακεία πάντως είναι ήδη μηχανογραφημένα και σας περιμένουν…
    Κι εμείς είμαστε απογοητευμένοι από τους τόκους των δανείων που μας βαραίνουν,αλλά δυστυχώς πρέπει να τους καλύψουμε.
    Και εμείς είμαστε απογοητευμένοι που ο Ι.Φ.Ε.Τ. έχει χάσει την πιστοληπτική του ικανότητα και δεν μπορεί να εισάγει τα φάρμακα που «λείπουν» από την ελληνική αγορά,αλλά δυστυχώς πρέπει να ψάχνουμε σαν τρελλοί για να δώσουμε στον ασθενή ,που έχουμε καθημερινά απέναντί μας,το εξαφανισμένο «κοινωνικό σας αγαθό».
    Στις παραγράφους του νομοσχεδίου που προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή,δεν μπόρεσα να βρω τίποτα που να αφορά στην αντιμετώπιση των καίριων αυτών προβλημάτων που μαστίζουν το χώρο της δημόσιας και ιδιώτικής υγείας.
    Αντιθέτως βλέπω και ακούω παντού στον τύπο ότι,τώρα που θα απελευθερωθεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού,θα εξαφανιστούν οι «συντεχνίες» που λυμαίνονται το χώρο της υγείας,οι πολίτες που τόσα χρόνια δεν εξυπηρετούνται και ταλαιπωρούνται να βρουν φαρμακείο,θα λύσουν τα προβλήματά τους επειδή εμείς θα δουλεύουμε 70 ώρες την εβδομάδα(αναρωτιέμαι τί θα πουλάμε) και ότι οι χιλιάδες; μπορεί και εκατομμύρια….των ενδιαφερομένων-ανέργων ,που ξαφνικά προέκυψαν, θα αποκατασταθούν,η αγορά θα ομαλοποιηθεί και δε θα υπάρχουν ανισότητες και και και …..
    Και θα ζήσουν αυτοί καλύτερα και εμείς;;;;;
    Α Γ Ν Ω Σ Τ Ο
    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 01:59 | Nantia

    Εµένα βασικά δεν µου αρέσουν τα «κλειστά» κανενός είδους. Οι περιορισµοί γενικά. Το θέλω να κάνω αυτό ή εκείνο, αλλά δεν µπορώ να το κάνω, επειδή κάποιος που α) είναι γεννηµένος από τζάκι, β) έχει µπάρµπα στην Κορώνη, τη Μεθώνη, δεν θυµάµαι ακριβώς, γ) είναι πιο όµορφος, πιο λεπτός, ξανθός, ευκίνητος, διαθέτει γωνιώδες πρόσωπο, θεληµατικό πιγούνι και δεν ξέρω τι άλλο, δεν µου το επιτρέπει, διότι φρόντισε να θωρακίσει την παρουσία του µε νόµους και διατάξεις, µε χαλάει άσχηµα.

    Σε δηµοκρατία ζούµε, Σύνταγµα έχουµε και µάλιστα από τα καλύτερα του κόσµου, γιατί πρέπει να υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις; Αν εγώ ας πούµε, θέλω να γίνω µηχανικός, φαρµακοποιός, αρχιτέκτονας, συµβολαιογράφος, δικηγόρος, ταξιτζής, φορτηγατζής, µανάβης στις λαϊκές ή εφηµεριδοπώλης, και πληρώ τις προϋποθέσεις, γιατί να µην µπορώ να κάνω πράξη το όνειρό µου, που είµαι και ονειροπόλος ο άνθρωπος; Είµαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας και µου το κρατάτε µυστικό, γιατί δεν θέλετε να µε πληγώσετε;

    Να χτιστεί από την αρχή
    Οχι, να ανοίξουν εκατό φορές τα κλειστά επαγγέλµατα και να ‘µαι και παρών παρακαλώ, να πιστοποιήσω το άνοιγµα, µη γίνει κανένα λάθος και ξεφύγει καµιά κατηγορία – 160 είναι, ζωή να ‘χουνε… Επίσης ένας σπουδαίος λόγος για να ανοίξουν τα κλειστά είναι κι αυτός ο περιρρέων τσαµπουκάς, που διαχέεται από ορισµένους εκπροσώπους κλειστών επαγγελµάτων που απειλούν, λέει, «να κλείσουν το κράτος», αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο άνοιγµα! Τι λέτε ρε παιδιά, σοβαρά; Να κλείσει το κράτος για να διατηρήσει η κάθε συντεχνία το µικρό της φέουδο και από το καστράκι της να εφορµάει στις τσέπες όλων εµάς των άτυχων πολιτών – πελατών; Αν είναι να κλείσει το κράτος, να κλείσει µια και καλή από µόνο του, για να µπορέσει να ξαναχτιστεί από την αρχή, χωρίς τέτοια κόλπα…

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 01:28 | Σπύρου Κ

    Πέρασαν 15 χρόνια από το κλείσιμο του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Σ’αυτό το διάστημα οι φαρμαακοποιοί έγιναν οι επιχειρηματίες που κέρδιζαν, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, εις βάρος του αδύναμου, εις βάρος του γέροντα, εις βάρος του καρκινοπαθή. Αδιαφορώντας για το πού θα πάει αυτή η χώρα! Βούλιαζαν τα Ταμεία, κέρδιζαν με ακριβή κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Και το Κράτος πουθενά!! ΚΛΕΙΣΤΟ!!
    Τα παιδιά τους οι τυχεροί κληρονόμοι. Τα στέλνουν στις Ανατολικές χώρες και γυρίζουν με πτυχία για να πάρουν το πλούσιο φαρμαεκίο του μπαμπά τους. Ο πλούσιος αγοράζει ένα όπου βρίσκει ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει.
    Οι άλλοι απ’έξω. Τι κι αν μπήκαν με υποτροφία στα Ελληνικά Πανεπιστήμια; Τι κι αν τελείωσαν με Άριστα; ΑΠ’ ΕΞΩ. Είσαι κληρονόμος; Εχεις φαρμακείο. Είσαι πλούσιος; Έχεις όποιο θέλεις.
    ΤΩΡΑ κ. Υπουργέ ήρθε η ώρα της διακίωσης των άξιων νέων επιστημόνων της Χώρας μας. ΑΝΟΙΞΤΕ το επάγγελμα να δουλέψουν οι νέοι, ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΟΡΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ Ο.Ε.
    Δώστε ανάσα στα νιάτα και στην Χώρα.

    Ο Γ.Παπανδρέου το 1964 με «το Δωρεάν Παιδεία» έβγαλε την Ελλάδα από την αμορφωσιά και τον αναλφαβητισμό.
    Ο Α.Παπανδρέου το 1981 με την «Αλλαγή» έβγαλε την Ελλάδα από την φτώχια και την μιζέρια.
    Τώρα εσείς κ. Υπουργέ με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, βγάλτε την Ελλάδα από την ανεργία και την ανέχεια, ανοίγοντας ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, χωρίς κανέναν περιορισμό.

    Εκπαιδευτικός μητέρα Αριστούχου άνεργου φαρμακοποιού

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 00:13 | ΚΟΤΣΙΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Παλαιότερα,ήταν γνωστό, ότι στην Ελλάδα απαγορευόταν η διαφήμηση στα φάρμακα.Εκπληκτοι ,απορήσαμε όταν,είδαμε, να διαφημίζονται κάποια στιγμή ορισμένα φάρμακα τα οποία με την πάροδο του χρόνου,όλο και αυξάνονται,τα γνωστά ΜΥΣΗΦΑ.Νομίσαμε αρχικά ,ότι ,το γεγονός αυτό,αφορούσε μόνο την οικονομία των ταμείων.Δυστυχώς αυτή είναι,η μία όψη του νομίσματος και η πιό αθώα.Ποιός μπορούσε να υποψιαστεί,ότι,η εισαγωγή του νέου όρου,ήταν η απαρχή και το μέρος, ενός πολύ καλά μελετημένου σχεδίου,που αρχικά θα (εκπαίδευε)τον καταναλωτή,στην αναζήτηση φαρμάκων,δικής του επιλογής.Αυτό το εμπόρευμα-φάρμακο,γιατί,λοιπόν να μην μπορεί να πωληθεί και σε άλλα κανάλια διανομής;Γιατί να μην περάσει το φάρμακο σε Σ/Μ ή πολυκαταστήματα;Χρόνια τώρα οι μεγολοεπιχειρηματίες το σχεδιάζουν και το προσπαθούν, το να εκμεταλευτούν όλη την αλυσίδα:χονδρική-διακίνηση-λιανική.Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες,γιατί άλλο είναι να προσφέρεται το φάρμακο <>,στον προστατευμένο χώρο του φαρμακείου όπου οφαρμακοποιός,είναι και ιδιοκτήτης και άρα ενδιαφέρεται γιά τους ασθενείς-πελάτες του και τελείως διαφορετικό να πωλούνται φάρμακα διαφημιζόμενα(πιθανότατα συγκεκριμένης φίρμας,της ιδίας που έχει και την παραγωγή),διά χειρός υπαλλήλου-φαρμοκοποιού.Κινδυνεύει η δημόσια υγεία.Μην τους βοηθήσετε Κύριε Υπουργέ να πραγματοποιήσουν την άλωση της φαρμακευτικής περίθαλψης.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 00:35 | Βασίλης

    Το νομοσχέδιο για τους φαρμακοποιους είναι ελλιπές και προβληματικό. Η κυβέρνηση παίρνει λάθος μέτρα και θα ηττηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μιας και το ευρωπαϊκό δικαστήριο θα δικαιώσει τους φαρμακοποιούς. Επιτέλους βρείτε ένα σωστό νομικό να γράψει τις απαραίτητες ερμηνευτικές για να ανοίξουν τα φαρμακεία.

    Υπάρχει άνθρωπος στο υπουργείο που πιστεύει ότι το προσχέδιο αυτό είναι σωστό και προς την κατεύθυνση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης; Έλεος πια!

    Εάν πάλι η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό φαρμακείων ανα τον κόσμο, ας το κάνει.

    Η αγορά του φαρμάκου είναι ανελαστική και εύθραυστη. Εάν τη ραγίσετε θα έχετε την ευθύνη και η ιστορία θα σας κρίνει και ο λαός.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 00:30 | spiros

    Ανοιγμα επαγγελματων που ειναι ηδη κορεσμενα,σημαινει ελευση ως οδοστρωτηρα των μεγαλων συμφεροντων,επιβιωση των ισχυροτερων,δηλαδη οσων γιναν τοσα χρονια ισχυροι με απατες και δεν τους επιασε ποτε κανεις,σχηματισμος καρτελ,και εν τελει μακροπροθεσμα εκτιναξη ολων των τιμων υπηρεσιων προς τα πανω.Αν το θηριο που γεννησε την κριση που ζουμε και λεγεται καπιταλισμος θελετε να το γιγαντωσουμε ακομα περισσοτερο,ταιστε το με τις αφρωδεις αποψεις σας,μεχρι να μας φαει ολους..

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 00:32 | kostas skourtis

    Για ποιο λογο να αψηφησουμε αυτο που γινεται στην Ευρωπη??Να παμε κοντρα στα ευρωπαικα δικαστηρια και να πληρωνουμε προστιμα μετα???Πραγματικα δεν προκειται να ωφελησει σε τιποτα το ελληνικο κρατος να δωσει το δικαιωμα σε μη φαρμακοποιους να ανοιξουν φαρμακεια. Με το να ανοιξουν ττο επαγγελμα με αυτο τον τροπο ο αριθμος των φαρμακειων θα εκτιναχτει στα 20.000 και μαζι τους θα αυξηθει και η φαρμακευτικη δαπανη. Επισης οι επιχειρηματιες που θα μπουν στο χωρο δεν θα εχουν κανενα ενδοιασμο να ωθουν τον κοσμο σε επικινδυνη για τη ζωη τους πολυφαρμακια δεδομενου οτι θα λειτουργουν τα φαρμακεια τους με μοναδικο γνωμονα το κερδος, σε αντιθεση με τους φαρμακοποιους που λογαριαζοντας την αδεια τους και το πτυχιο τους καθοδηγουν σωστα τους ασθενεις.
    Στη μοναδικη χωρα που απελευθερωθηκε με αυτον τον τροπο το επαγγελμα , στην Αμερικη, Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ,και ο προεδρος Ομπαμα φροντισε να επαναφερει την πρωθυστερη κατασταση για να αποφυγει τα χειροτερα.Εδω ειναι θεμα χρονου να καταστραφουν τα ασφαλιστικα ταμεια. να θυμισω οτι τα super markets δεν προκειται να πιστωνουν το κρατος οπωσ κανουν μεχρι τωρα οι φαρμακοποιοι.
    Τελος οσον αφορα το ωραριο,το να εργαζεται κανεις 72 ωρες και αλλες τοσες σε δουλειες γραφειοκρατικες πισω απο τον παγκο ειναι ανθρωπινος αδυνατον. Κατι τετοιο θα εξοντωσει τα μικρα φαρμακεια. και στο τελος οι ηλικιωμενοι θα πρεπει για να βρουν τα φαρμακα τους να κανουν 5 χιλιομετρα δρομο μεχρι να βρουν το πλησιεστερο super market.
    Αυτη τη δυσκολη στιγμη η χωρα μας χρειαζεται μετρα που να μην την επιβαρυνουν και αλλο οικονομικα. Μην εκτοξευετε τη φαρμακευτικη δαπανη γιατι δε θα εχετε να πληρωσετε ουτε τις συνταξεις.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 23:28 | Όλγα

    Όταν η κατάργηση των ρυθμίσεων φθάνει στα όρια της ασυδοσίας τότε αυτό λέγεται ελεύθερη αγορά.
    Καταρχήν μου κάνει εντύπωση που όλη η διαβούλευση, μέχρις στιγμής, αναφέρεται κυρίως στα φαρμακεία. Υπάρχουν άλλα 150 επαγγέλματα αλλά κανείς δεν αναφέρετε σε αυτά, τυχαίο? Μήπως ο Λαβίδας και ο Λαυρεντιάδης έχουν ξαμολύσει τους υπαλλήλους τους να γράφουν υπέρ του ανοίγματος μπας και ανεβάσουν κι άλλο τις μετοχές τους?
    Μη μας λέτε ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων γίνεται για το καλό των πολιτών. Εάν θέλετε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες τότε να έχετε και δημοσίους υπαλλήλους να δουλεύουν μέχρι το βράδυ γιατί οι πολίτες δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.
    Πείτε το ευθέως, είναι πιο έντιμο, θέλουμε να τα δώσουμε όλα σε ιδιώτες και οι υπόλοιποι να είστε υπάλληλοι (σας ξέφυγε προχθές λιγουλάκι «ε! ας κλείσουν τα μικρά φαρμακεία»). Μη μας λέτε ότι νοιάζεστε για τον πολίτη(αν νοιαζόσασταν δεν θα τον ειχατε να περιμένει 2 μήνες για ραντεβού, δεν θα τον φορτώνατε με όλους τους φόρους, δεν θα του κόβατε τα δώρα …..),μη μας λέτε ότι νοιάζεστε για τους νέους (δεν δημιουργείτε νέες θέσεις εργασίας -τα νοσοκομεία, τα ταμεία έχουν ελλείψεις σε φαρμακοποιούς-και με την άρση του ιδιοκτησιακού θεωρείται ότι δίνετε ίσες ευκαιρίες? θα ανταγωνιστεί το ποντίκι τον ελέφαντα?)
    Μη μας δουλεύετε κ.Υπουργέ!
    Το παιχνίδι του διαίρει και βασίλευε το έχετε παίξει πολύ καλά. Βάζουμε τις κοινωνικές τάξεις να τσακώνονται και μεις συνεχίζουμε το έργο που έχουμε υποσχεθεί στους «χορηγούς» μας.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 23:18 | Δημητρης Ιορδανου

    Σχετικά με το επάγγελμα των φαρμακοποιών, διαβάζουμε απο τους φαρμακοποιούς – ιδιοκτήτες φαρμακείων για την Απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου με αριθμό C-570/07 και C-571/07, ότι το Δικαστήριο αποδέχεται τους γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς περιορισμούς ως κριτήριο ίδρυσης νέων φαρμακείων, μέτρο που εξυπηρετεί την δημόσια υγεία. Πολύ σωστά μέχρι εδώ.
    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποδέχεται τους γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς περιορισμούς, ωστοσο ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του χαρακτήρισε τους περιορισμούς αυτούς ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ. Δηλαδή είναι ΕΝΑΝΤΙΑ στο Σύνταγμα της Ελλάδας και επομένως ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.
    Καμια Ευρωπαϊκή αποδοχή, δεν είναι υπεράνω του Ελληνικού Συντάγματος, και των αποφάσεων του ανώτερου δικαστηρίου της Ελλάδας, που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ας σταματήσουν λοιπόν να επικαλούνται τις αποφάσεις C-570/07 και C-571/07, όσοι επιθυμούν να παραμείνει το επάγγελμα κλειστό, και ας καταργήσει επιτέλους η Ελληνική κυβέρνηση τον αντισυνταγματικο αυτο περιορισμο, όπως είχε προτείνει και ο σημερινός υπουργός εθνικής άμυνας και συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στη βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:57 | Σεραφείμ

    Οταν ρωτήθηκα, πριν καιρό, σε μια δημοσκόπηση για τους υπουργούς της κυβέρνησης, ψήφισα ως καλύτερο τον κ. Λοβέρδο. Φανταστείτε λοιπόν την απογοήτευσή μου όταν τον είδα να παζαρεύει με τους φαρμακοποιούς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και να οδηγείται σε μεσοβέζικες λύσεις. Στην πατρίδα μας και οι γιατροί και οι δικηγόροι και αρκετοί ακόμα είναι περισσότεροι ανά χίλιους κατοίκους απο όσοι στις άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να θέσει γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς περιορισμούς. Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν συνδέεται με τον αριθμό των φαρμακείων αλλά με τη γήρανση του πληθυσμού,την αύξηση των οικονομικών μεταναστών, τις αλλαγές στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στη διόγκωση της διαφθοράς απο την έλλειψη ελέγχων τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να εφαρμοσθεί και για τους φαρμακοποιούς το σύνολο του άρθρου 2 και στο Π.Διάταγμα που θα εκδώσει ο Υπ. Υγείας να διατηρήσει μόνο τους περιορισμούς της παραγρ. 2ε, 2στ και 2η. Όσο για την τιμή των φαρμάκων νομίζω οτι για τα ακριβά φάρμακα πρέπει να αντικατασταθεί το ποσοστό κέρδους από ενα σταθερό ποσό (π.χ. 25 Ευρώ η αμοιβή του φαρμακοποιού για οποιοδήποτε φάρμακο πωλήσει αξίας άνω των 100 Ευρώ). Με την πλήρη κατάργηση των πληθυσμιακών και γεωγραφικών περιορισμών θα αποδείξει ο κ. Υπουργός οτι διαθέτει την απαιτούμενη αρετή και τόλμη και θα ικανοποιήσει την κοινή δημοκρατική γνώμη που εκφράζεται στο σύνολο σχεδόν των σχολίων που έχουν υποβληθεί. Άλλωστε οι φαρμακοποιοί δεν εκτίμησαν τη συναινετική του προσπάθεια και πραγματοποιούν τις κινητοποιήσεις τους. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να επέμβει ο πρωθυπουργός και να αποκαταστήσει τα πράγματα, όπως έγινε και στην περίπτωση της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:07 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΘΕΣΝΙΚΗ

    αγαπητε μου υπουργε θελω να σας πω τα εξης:καταρχη το φαρμακευτικο επαγγελμα στο συνολο του δεν μπορει να το αντιμετωπιζετε σαν μια συντεχνια…δεν ειμαστε κε υπουργε συντεχνια εχω την εντυπωση οτι αυτοι ολοι που σας περιβαλλουν σας οδηγουν σε λαθοσ μονοπατια και εντελει στη καθιερωση συντεχνιων.ειμαι φαρμακοποιος απο το 1991 και δεν καταφερα εκτοσ απο το οτι εχω μια αξιοπρεπη δουλεια δεν εχω αποκτησει ουτε 17 διαμερισματα ουτε τα εκατομυρια ευρω που νομιζουν οι εκολαπτομενοι συναδελφοι οτι αν μπουν στο χωρο ανεξελεγκτα θα κερδισουν ταααα ευρω…δουλευω μονος οχι γιατι μαζευω λεφτα αλλα γιατι δεν μπορω να παρω υπαλληλο…και θελετε εσεις να με βαλετε να δουλεψω και δευτερα και τεταρτη και σαββατο ΟΧΙ αγαπητε μου υπουργε δεν μπορω να δουλεψω…γιατι βιολογικα θα πεθανω ορθιος….η δουλεια μας δεν ειναι καθιστη σενα γραφειο και περα βρεχει….ομως εσεις σκεπτομενος προφανως οτι δεν πρεπει να επιβιωσουν τα μικρα φαρμακεια για λογους που εσεις ξερετε, τι κανετε, βαζετε αυτους που εχουν υπαλληλους να ανοιγουν και δευτερα και τεταρτη και σαββατο ….με σκοπο την πληρη βιολογικη και επαγγελματικη μου εξοντωση..υπουργε μου ευχαριστω πολυ…βεβαια βαζετε διπλα το οσοι θελετε….αλλα τι ξερετε εσεισ απο ανταγωνισμο? και ομως γνωριζετε γιαυτο θεωρω εσκεμμενη την αποφαση και με γνωμονα την εξοντωση των μικρων την νομοθετησατε.
    ακουσα προχτεσ απο ενα παπαγαλακι στην τηλεοραση οτι τα φαρμακεια ειναι κλαδος που ευημερει γιαυτο και πρεπει τονα ταλλο κλπ.μα ειναι δυνατον τι θελετε να μην ευημερει να κλεισουμε τοτε..να καρφωσουμε μερικα εκατομυρια ευρω στην αγορα φεσι να μεινουμε ανεργοι να μας ταιζετε εμας και τισ οικογενειεσ μας .ειμαστε νοικοκυρηδες κυριε υπουργε και κραταμε καλα το τιμονι στον οικ προγραμματισμο μας.ειμαστε σωστοι ασχετωσ του οτι δεν μας πληρωνετε πως?με δανεικα…δανεια υπουργε δανεια 8-9 μηνεσ απληρωτοι…απιστευτο και πως αποφασιζετε ναχετε τετοια συμπεριφορα απεναντι μας οταν ειμαστε απληρωτοι δεν θελω υπουργε να δωσω εγω χαρακτηρισμο αλλα θελω εσεις να τον δωσετε και εγω να σας ακουσω…θυμαμαι τον σεπτεμβριο στο mega…αυτη την στιγμη που σας μιλαω λεγατε….οι φαρμακοποιοι πληρωνεστε…9 μηνεσ μου χρωστατε κυριοι 9 μηνεσ…νομιζω οτι την αλλη φορα που θα ξαναβγητε στην τηλ. ναχετε πιο χαμηλουσ τονουσ εσεισ και αυτοι που σας περιβαλλουν γιατι δεν φτανουν αυτα αλλα με περνει και ο λογιστης μου τηλεφωνο και μου λεει φιλε θελω το φπα….το φπα κε υπουργε για φαρμακα που δεν μου εχετε πληρωσει….. τι λετε τωρα?
    να σας πω τι λετε…παιδια θελω εκπτωσεις μαλιστα κε υπουργε να σας δωσουμε…εσεις τελικα θα δωστε αυτα που πρεπει και χρωστατε η θα συνεχισω να βλεπω στην τηλ να μιλουν καλοντυμενοι χαρτογιακαδες για το καλο του συστηματος υγειας που πριν απο λιγα χρονια λοιμενονταν την οικουμενη ολοκληρη…… ελεος βρε παιδια ελεος…
    ηλεκτρονικη συνταγογραφηση ειπατε θελουμε…και τι ειπαμε κε υπουργε εδω ειμαστε δεν εχουμε τιποτα να φοβηθουμε το καναμε και ανταυτου τι?…ακρατη επιθετικοτητα,απληρωτοι,κατηγοριες,υποβαθμιση,ξεφτιλισμους σενα κλαδο που στηριζει τις μεχρι τωρα αδυναμιεσ σας.
    Κε υπουργε σολη την ευρωπη υπαρχουν κανονεσ που τειρουνται οι αποστασεις τα ωραρια τα πληθυσμιακα κριτηρια το κυροσ του επαγγελματοσ και τοσα αλλα σεις τι σκοπο εχετε να τειρησετε απο ολα αυτα …το επαγγελμα του φαρμακοποιου ασκηται μοναχα απο φαρμακοποιους εμεισ κε υπουργε αρνουμαστε να δωσουμε φαρμακο χωρισ συνταγη ο οποιοσδηποτε αλλοσ θα το δωσει δεν θα αρνηθει…θυμαμαι πριν καιρο βλεποντας αυτην την επιθετικοτητα στον κλαδο μου εστειλα προσωπικη επιστολη στον κο πρωθυπουργο και τον παρακαλεσα λεγοντας του οτι για την υγεια δεν ευθυνονται τα φαρμακεια…προεδρε μην μας καταστρεφεισ…μαλλον δεν το διαβασε… συνεχειστε λοιπον να δουμε που θα φτασετε….εχει ενδιαφερον.
    εμαι μελος στο πασοκ απο το 1977 τοτε πηγαινα 2α λυκειου…..εχθρικο το περιβαλλον για σπουδες και δουλεια τοτε και μετα απο αγωνεσ ερχομαστε στο τωρα οπου το περιβαλλον γινετε εχθρικο απεναντι στα παιδια μου για σπουδεσ και για δουλεια σε μενα και σαυτα μονο τωρα ειναι πανω το κινημα μου….ψωμι,παιδεια ,ελευθερια…..

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:30 | Δημήτρης Μηνοβγιούδης

    Απλά να υπενθυμίσω σε όσους δε το γνωρίζουν ότι σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς δεν προστατεύονται από τίποτα και από καμιά κυβέρνηση. Οι περιοριστικοί όροι που λέτε πολλοί υπάρχουν γιατί αποτελούν αποφάσεις Ευρωπαϊκών δικαστηρίων και όχι επειδή το θέλει ο καθένας απο εμάς/εσάς. Να τις αριθμήσω λοιπόν:
    – Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπαριθμόν: C-171/07- C-172/07 η οποία τονίζει ρητά και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και διατήρησης της δημόσιας Υγείας φαρμακείο μπορεί να ιδρύσει μόνο πτυχιούχος φαρμακοποιός. Όχι οποιοσδήποτε άλλος. Το παραδέχεται/αποδέχεται και ο ίδιος ο κ.Λοβέρδος δημοσίως, απλά ΓΡΑΠΤΩΣ δε το έχουμε δει αυτό ακόμα.
    – Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με αριθμό C-393/08. Το ωράριο των φαρμακείων πρέπει να είναι σταθερό και ορίζεται μόνο από τους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους. Φαρμακεία ανοιχτά Δευτέρες, Τετάρτες καθώς και Σάββατα ειναι βούτυρο στο ψωμί του κάθε επιτηδευματία που θέλει να βάλει φάρμακα σε πολυκαταστήματα/σούπερ μάρκετ. Κάτι που επίσης δεν θέλει όπως δηλώνει δημόσια ο κ.Λοβέρδος.
    – Απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου με αριθμό C-570/07 και C-571/07. Το Δικαστήριο αποδέχεται τους γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς περιορισμούς ως κριτήριο ίδρυσης νέων φαρμακείων, μέτρο που εξυπηρετεί την δημόσια υγεία καθώς το φάρμακο κρίνεται ως αγαθό υγείας και όχι ως εμπόρευμα.
    – Οδηγία ΕΚ 123/2006 γνωστή και ως Μπολκενστάιν. Εξαιρούνται από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων οι υπηρεσίες υγείας όπως είναι τα φαρμακεία.

    Η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι διαθέσιμη και προβάσιμη στον καθένα. Μπορεί να την επισκεφτεί ο οποισδήποτε. Οτιδήποτε διαφορετικό λέγεται για το επάγγελμα σε σχέση με τα παραπάνω μπορεί κάλλιστα να προσβληθεί στο εν λόγω δικαστήριο, οι δε υποστηρικτές αντίθετων απόψεων είναι ή ανενημέρωτοι ή εκ του πονηρού.

    Επίσης στους φαρμακοποιούς οφείλονται περί τα 500 εκατομ. ευρώ από πληρωμές 8 και πλέον μηνών του ΟΠΑΔ (ταμείο δημοσίων υπαλλήλων) και άλλων ταμείων. Πληρωμές για τις οποίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσφύγει ο ΠΦΣ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δικαιωθεί. Οι ασφαλισμένοι των συγκεκριμένων ταμείων έχουν φαρμακευτική περίθαλψη χάρη στις προσωπικές θυσίες και στα προσωπικά δάνεια των φαρμακοποιών. Ασκείται καθαρά κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των φαρμακοποιών. Τις οφειλές τις γνωρίζει ο κ. Λοβέρδος.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:33 | Σοφια

    Αξιοτιμε κυριε υπουργε,
    ζω εδω και ενα περιπου χρονο, σε μια αφορητη πιεση. Ειναι δυσκολο σε οποιον ειναι εξω απο το χορο να το αντιληφθει αλλα η κατασταση για τους νεους φαρμακοποιους με φαρμακειο ειναι σχεδον δραματικη. Ως νεα φαρμακοποιος, εχοντας εργαστει για μια 5ετια σε πολυεθνικη εταιρια, αποφασισα να αγορασω ενα φαρμακειο, δανειοδοτουμενη.Εκτοτε, η ρευστοτητα της καταστασης, η ασυνεπεια των ταμειων και ο εντονος ανταγωνισμος στο χωρο εχουν κανει την καθημερινοτητα μου, ασκηση ισοροπιας για γερα νευρα. Η οικονομικη κριση, και η πτωση των τιμων ηρθε απλως να χειροτερευσει δραματικα την κατασταση… Ακουγοντας σας να μιλατε για το θεμα μας ειχα την ελπιδα πως ειστε διαβασμενος οσο λιγοι συναδελφοι σας. Πως εχουμε φτασει να αμφισβητουμε αυτα που εχουν εκδικαστει οτι πρεπει να ισχυουν απο τα ευρωπαικα δικαστηρια στις χωρες που εχουν βρει τροπους ομαλης λειτουργιας της αγορας? Πως γινεται ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΤΕ εις βαρος του ευρωπαικου δικαιου??? Ποια λογικη υπαγορευει οτι η αγορα του φαρμακου δεν πρεπει να διεπεται απο κανενα κανονα? Ποιοι ειναι αυτοι οι νεοι συναδελφοι που επιθυμουν να ασκησουν το επαγγελμα υπο τετοιες συνθηκες??
    Ειναι φανερο για οποιον κανει αυτη τη δουλεια πως οι μονοι που θελουν αυτες τια αλλαγες ειναι ο ΣΕΒ(εχουν κανει σχετικη εισηγηση στον κυριο Χρυσοχοιδη) και τα συμφεροντα που σε μικρο χρονικο διαστημα θα ισοπεδωσουν την αγορα. Επικαλουμαι τη λογικη σας και σας ζητω να σκεφτειται πολυ καλα ποσο οι ελληνες φαρμακοποιοι εχουν στηριξει ολα αυτα τα χρονια το ασφαλιστικο συστημα, και πως η υγεια του λαου δεν μπορει να γινει αλλο ενα κερδοσκοποκο παιχνιδακι στα χερια των γνωστων αγνωστων.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:01 | ΠΙΤΑΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    Για να μην κοροιδευουμε το κοσμο δειτε που ηταν οι μετοχες των alapis και lavipharm την τριτη 181\11 προ της αναγγελλιας του νομοσχεδιου και που την πεμπτη 201\11 μετα. http://www.naftemporiki.gr/markets/quotegraph.asp?id=LPHr.AT&ctime=1M&cperiodicity=D&cstyle=L

    http://www.naftemporiki.gr/markets/quotegraph.asp?id=ALAr.AT&ctime=1M&cperiodicity=D&cstyle=L
    Κυριοι για αυτους δουλευετε;