Άρθρο 1 Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας

1.      Για την πρόσβαση σε επαγγέλματα και την άσκησή τους ισχύει η αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας.

2.      Οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορούν στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων επιβάλλεται να ερμηνεύονται σε αρμονία προς την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Διατάξεις που προβλέπουν περιορισμούς στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων είναι στενώς ερμηνευτέες.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 19:47 | Δημήτρης Ιορδάνου

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
    Σίγουρα θα έχετε υπόψη σας τις μελέτες του ΚΕΠΕ και της ECORYS η οποία έγινε για λογαριασμό της ΕΕ. Και οι δύο συνηγορούν υπέρ του ανοίγματος του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη και το όφελος των πολιτών.
    Για τους γνώστες του αντικειμένου, που είναι οι αποκλεισμένοι από το επάγγελμα φαρμακοποιοί, τα επιχειρήματα που προβάλλει ο ΠΦΣ δεν πείθουν, και οι μελέτες αυτές το αποδεικνύουν με στοιχεία.
    Γνωρίζουν επίσης όλοι, ότι ο κίνδυνος αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, πηγάζει από τον υπερβολικό αριθμό ιατρών που έχουν την δυνατότητα να συνταγογραφούν, και οι οποίοι εξαιτίας του μεγάλου τους αριθμού (διπλάσιος από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), αντιμετωπίζουν ζήτημα οικονομικής επιβίωσης, με…
    αποτέλεσμα να υποκύπτουν στις πιέσεις των φαρμακευτικών εταιριών. Οι φαρμακευτικές εταιρίες, έχουν σαν στόχο τους παραγωγούς συνταγών που είναι οι ιατροί, και όχι τους φαρμακοποιούς.
    Σαν αντίλογος, παρουσιάζονται από τον ΠΦΣ τα ακόλουθα επιχειρήματα:
    1. Η αύξηση του αριθμού των φαρμακείων θα προκαλέσει πρόβλημα επιβίωσης στα φαρμακεία και άρα διαφθοράς, η οποία θα αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη.
    Απάντηση:
    • Ο κίνδυνος διαφθοράς, είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερος, όταν για να αποκτήσει κάποιος νέος φαρμακοποιός φαρμακείο, πρέπει να καταβάλει ποσά της τάξης των 300.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να αποσβέσει το ποσό αυτό σε λογικό χρονικό διάστημα, καθίσταται πιο επιρρεπής σε πιέσεις και τακτικές που βλάπτουν το ασφαλιστικό σύστημα.
    • Φαινόμενα διαφθοράς, έχουν παρατηρηθεί αποδεδειγμένα με το ισχύον καθεστώς, και οι σημαντικότεροι λόγοι είναι α) ο μεγάλος αριθμός ιατρών που συνταγογραφούσαν ανεξέλεγκτα, ακόμη και φάρμακα άσχετα με την ειδικότητά τους, δελεαζόμενοι από τις παροχές των εταιριών, και β) τα μεγάλα ποσά που διακινούνται για την αγορά φαρμακείων από νέους φαρμακοποιούς. Τα μέχρι τώρα υπουργεία, δεν ενδιαφέρθηκαν για μια αποτελεσματική πολιτική ελέγχου της συνταγογράφησης. Εντατικοί μέθοδοι ελέγχου, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εσείς καθιερώσατε, απέδειξε ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα στην εξάλειψη του φαινομένου.
    • Τα φαρμακεία, έχουν την επιλογή συγχωνεύσεων, ώστε να δημιουργηθεί οικονομία κλίμακας και επομένως περιθωρίου κέρδους που θα βοηθήσει την επιχείρηση να επιβιώσει έναντι του ανταγωνισμού. Μέχρι σήμερα, καθώς το φαρμακείο αποτελεί προστατευμένο καθεστώς, ελάχιστοι φαρμακοποιοί προέβησαν σε συγχωνεύσεις των φαρμακείων τους, και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό φαρμακείων σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπου το καθεστώς των εταιριών φαρμακείων είναι διαδεδομένο. Για παράδειγμα, γιατί έξω από ένα μεγάλο νοσοκομείο να υπάρχουν 5 φαρμακεία, τα οποία να ανοίγουν συγκεκριμένες ώρες, και να μην συγχωνευτούν σε ένα μεγάλο, με 5 φαρμακοποιούς συνεταίρους, όπου με κυλιόμενο ωράριο θα μπορεί να είναι ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο; Η οικονομία κλίμακας που θα δημιουργηθεί, θα τους επιτρέψει να έχουν και καλύτερες τιμές, αν όχι στα φάρμακα που μέχρι σήμερα είναι διατιμημένο προϊόν, τουλάχιστον στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ αλλά και στα άλλα παραϊατρικά προϊόντα, για κάποια από τα οποία τα ασφαλιστικά ταμεία, καλύπτουν μέρος του κόστους τους (π.χ. συσκευές c-PAP).
    2. Τα πληθυσμιακά κριτήρια, επιβάλλονται από την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ (C-570/07)
    Απάντηση:
    • Η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ (C-570/07) που επικαλείται ο ΠΦΣ, απλά δηλώνει ότι ενδεχόμενα πληθυσμιακά κριτήρια, δεν αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ωστόσο, δεν τα επιβάλει και δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να τα υιοθετήσουν. Αντίθετα, το ανώτερο δικαστήριο της Ελλάδας, το ΣτΕ, τα έχει κρίνει αντισυνταγματικά.
    • Τα πληθυσμιακά κριτήρια, όποια και αν είναι αυτά, έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικά από το ΣτΕ και ενδεχόμενη μείωσή τους, απλά θα μεταθέσει το πρόβλημα με νέες προσφυγές και δεν θα το εξαλείψει. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι προστατεύεται ο κλάδος των φαρμακοποιών, κάτι που δεν έγινε για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Σήμερα από την κοινωνία εκτιμάται η πολιτική που λύνει ζητήματα, και δεν τα μεταθέτει σε πλάτες άλλων.
    3. Τα φαρμακεία στην Ελλάδα, είναι τα περισσότερα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
    Απάντηση:
    • Αυτό ισχύει, ωστόσο η πολιτική για τα φαρμακεία, δεν είναι ούτε κοινή, ούτε ενιαία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, τα φαρμακεία είναι πολυμετοχικά, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε κατάστημα, είναι μέτοχοι και εργάζονται περισσότεροι του ενός φαρμακοποιού, σε αντίθεση με το καθεστώς της Ελλάδας, όπου στην συντριπτική πλειοψηφία τους, κάθε φαρμακείο ανήκει σε ένα φαρμακοποιό.
    • Αν το ζητούμενο είναι η μείωση του αριθμού των φαρμακείων, αυτό θα επιτευχθεί όχι με την προστασία του υπάρχοντος καθεστώτος, όπου ο αριθμός των αδειών θα ανακυκλώνεται με αδιαφανείς διαδικασίες και θα παραμένει σταθερός, αλλά με το πλήρες άνοιγμα που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ.
    4. Αν ελευθερωθεί το επάγγελμα, θα ερημώσουν οι απομακρυσμένες περιοχές από φαρμακεία και οι πληθυσμοί που ζουν εκεί, δεν θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.
    Απάντηση:
    • Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί, καθώς ο ισχυρότερος ανταγωνισμός που θα προκύψει από συγχωνεύσεις φαρμακείων σε μεγάλα αστικά κέντρα και κέντρα συνταγογράφησης όπως νοσοκομεία κλπ, θα αποτρέψει τους ήδη εγκατεστημένους στις απομακρυσμένες περιοχές φαρμακοποιούς να μετακινηθούν σε πιο ανταγωνστικό περιβάλλον και να διακινδυνεύσουν την επαγγελματική ασφάλεια και την μέχρι τώρα πορεία τους.
    • Ασφαλιστικές δικλίδες, μπορούν να δημιουργηθούν, όπως η απαγόρευση χορήγησης νέας άδειας λειτουργίας φαρμακείου πριν την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος (π.χ. 3 ετών), σε φαρμακοποιό που έκλεισε το φαρμακείο του για να ιδρύσει νέο σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή.
    • Μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής του καθεστώτος που ισχύει σε αρκετές χώρες της ΕΕ, όπου σε περιοχές όπου δεν υπάρχει προσβάσιμο φαρμακείο, ο ιατρός (π.χ. ο αγροτικός ιατρός) έχει την δυνατότητα από το νόμο να προμηθεύει με φάρμακα τους ασθενείς.
    Βέβαια, με το πλήρες άνοιγμα, θα χαθεί η δυνατότητα των φαρμακοποιών να εμπορεύονται την επιχείρησή τους όταν αποχωρούν από αυτή, ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς θα υπάρξουν σχήματα φαρμακοποιών, που θα θελήσουν να αγοράσουν μία έτοιμη επιχείρηση λόγω θέσης και πελατείας, χωρίς ωστόσο αυτό να πρέπει να αποτελεί τη μοναδική τους επιλογή και ασφαλώς σε λογικότερες τιμές από τις σημερινές. Είναι κατανοητή η αντίδρασή τους για την απώλεια αυτού του «εφ’ άπαξ», αλλά η χώρα πρέπει να πάει μπροστά, και όπως όλος ο ελληνικός λαός έχασε μεγάλο ή μικρό μέρος του εισοδήματός του, οι φαρμακοποιοί δεν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση, καθώς ήδη με τις αντιδράσεις τους έχουν προκαλέσει αρνητικά την κοινωνία, στρέφοντάς την εναντίον του κλάδου.
    Στο δίλημμα λοιπόν, αν θα προστατευτούν τα συμφέροντα ενός κλάδου, ή τα συμφέροντα του κράτους και των πολιτών, η κοινωνία περιμένει την σωστή απάντηση από εσάς.
    Με εκτίμηση
    Δημήτρης Ιορδάνου

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 19:49 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    καλησπέρα.

    Είμαστε σοβαροί??, η μάλλον εμείς σαν μηχανικοί είμαστε, αυτοί που σχολιάζουν σίγουρα δεν είναι. Να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα για ποιό λόγο? για να υπάρξει κίνηση στην αγορά? με ποιό τρόπο? με την υποβάθμιση ακόμα περισσότερο του δομημένου περιβάλλοντος?. Κύριοι της κυβέρνησης, από την θέση του αρχιτέκτονα, ένα έχω να σας πώ, σοβαρευτείτε και μην ακούτε επιτήδαιους δεξιά και αριστερά. Η κατώτατη αμοιβή πρέπει να υπάρχει, το ΤΕΕ και οι δικηγορικοί σύλλογοι πρέπει να υπάρχουν. Είμαστε μια χώρα που ο καθένας κάνει ότι θέλει, φαντάζεσται τι θα γίνει, όταν ο υπομηχανικός θα πάει να με ανταγωνιστεί? γνωρίζω τα ίδια πράγματα με αυτόν? Ποιός ο σκόπος του συναιτερίζεσαι?? γιατί να δουλέψω για μία εταιρία, όταν θα μπορούσαν όλα αυτά να μην λέγονται καν, αν ύπηρχαν σωστοί ελεκτικοί μηχανισμοι, έλεγχος κύριοι και άτομα αξιόπιστα, πειθαρχία και σχεδιασμός. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων (των ήδη ανοικτων άλλωστε…) δεν θα ωφελήσει πουθενά, θα θολώσει ακόμα περισσότερο το ήδη θολό τοπίο. Κοιτάχτε γύρω σας κύριοι, μηχανικοί, υπομηχανικοί, άρχιτέκτονες, κατασκευαστές, οι πάντες σε αυτή την χώρα ξέρουν τα πάντα, υπογράφουν τα πάντα και καταστρέφουν την ελληνική πόλη και ύπαιθρο, ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ? ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ.

    Υ.Γ: εντύπωση μου κάνει γιατί όλες οι απόψεις είναι υπέρ στο να ανοίξει το επάγγελμα……..έλλας το μεγαλείο σου…

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 18:14 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;;
    H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΟΜΩΣ. ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ-ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕ ΣΩΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ………..ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ. ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ-ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 17:27 | Κωνσταντίνος Α. Γεωργίου

    Είναι απαράδεκτο με αυτό το Σχέδιο Νόμου να γίνεται απελευθέρωση σε όλα τα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα και οι παλιοί Φαρμακοποιοί να εξαιρούνται προκλητικά από το «άνοιγμα». Γιατί;

    Γιατί οι επιστήμονες της Νομικής και του ΠΟλυτεχνείου να χάνουν κάποια από τα προνόμια τους (και καλώς τα χάνουν) σε αντίθεση με τους Φαρμακοποιούς, οι οποίοι με προκλητικό, χουντικό και φασιστικό τρόπο θα συνεχίσουν να ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ στη «μαύρη» αγορά τις ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ; Γιατί κύριοι Υπουργοί; Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ; Γιατί κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας θα υπογράψετε ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα είναι αντισυνταγματικό; Γιατί;

    Το ΣτΕ έχει εκδόσει απόφαση σχετικά με τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά όρια για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων Φαρμακείων από νέους επιστήμονες Φαρμακοποιούς και τα απορρίπτει ως παράνομα και αντισυνταγματικά. Γιατί να συνεχίζεται αυτή η τρομερή αδικία για τα νέα παιδιά που θέλουν να ανοίξουν το δικό τους Φαρμακείο; Έχουν δικαίωμα ως Φαρμακοποιοί να ασκήσουν το επάγγελμα του Φαρμακοποιού στο δικό τους Φαρμακείο; Φυσικά και το έχουν αφού έχουν τα προσόντα (πτυχίο κια άδεια άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος). Αφήστε τους λοιπόν να εργαστούν ελεύθερα όπως και οι άλλοι επιστήμονες των επαγγελμάτων υγείας. Γιατί λοιπόν αυτός ο φασισμός για να μην χάσουν από τα κέρδη τους οι παλιοί Φαρμακοποιοί; Γιατί;

    Παραβιάζεται το Σύνταγμα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για να προστατευτούν… τα οικονομικά συμφέροντα μερικών παλιών Φαρμακοποιών! Γιατί;
    Γιατί αυτή η εξαίρεση από το «άνοιγμα» του επαγγέλματος ειδικα και μόνο για τους παλιούς Φαρμακοποιούς και τα παιδιά τους που ανήθικα, αντιδεοντολογικά, αντικοινωνικά, αντιεπαγγελματικά και φασιστικά «κληρονομούν» τις κρατικές άδειες των Φαρμακείων των γονέων τους, ενώ άλλοι νέοι Φαρμακοποιοί (ισάξιοι) αποκλείονται από το να έχουν το δικό τους Φαρμακείο με μεθοδολογία που θυμίζει «χουντικές» και «σταλινικές» πρακτικές; Γιατί; Γιατί; Γιατί;

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 16:17 | Νίκος

    Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων άμεσα, για το καλό του τόπου και της κοινωνίας.

    Τόσα χρόνια τα κλειστά επαγγέλματα δημιουργήσαν ένα πανίσχυρο πελατιακό κατεστημένο πελατειακό χειραγώγησης και τρόμου στον επαγγελματικό κόσμο. (π.χ. πολλοί λέγανε «μα πως να τα βάλω με το ΤΕΕ;»). Πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης αποκλείονταν από την προσβαση τους στο επάγγελμα που σπουδάσανε εξαιτίας του ΤΕΕ.

    Πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έριξε βαρύ πρόστιμο στο ΤΕΕ και ειδικότερα, το ΤΕΕ, το οποίο συνιστά «ένωση επιχειρήσεων» κατά την έννοια των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού, με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του, υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία, και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών. Οι πράξεις αυτές, αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, συνιστούν σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών μηχανικών που εμπλέκονται στην κατασκευή ιδιωτικών έργων.

    Όπως διαπιστώνετε, «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» όπως λέει και ο λαός. Του οποίου λαού, η γνώμη του σε πολλές δημοσκοπήσεις υποστηρίζει σε 80% ότι θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.

    Δεν είναι οδηγία της τρόικας, αλλά απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας.

    EU Single Market / Professional qualifications:
    http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/index_en.htm

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:12 | ΚΟΤΖΑΚ

    ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΜΑ ΟΛΑ.
    ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.
    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΡΕΤΗΤΗ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΕΤΗΤΕΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η ΓΡΑΦΕΙΟ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΟΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠ’ ΕΞΩ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
    ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΟΡΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ.
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.
    ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:30 | O ΑΣΧΕΤΟΣ

    Αγαπητοι φιλοι κυβερνωντες και σχολιαστες,ψαχνετε το δενδρο και χασατε το δασος.Ειναι γνωστο οτι η λογικη του προσωπικου συμφεροντος μπορει βραχυπροθεσμα να φαινεται ελκυστικη ,σε βαθος χρονου ομως αποδεικνυεται καταστροφικη.Κι επειδη, παρ οτι βρισκομαστε σημερα στο κεντρο του κυκλωνα,συνεχιζουμε να σκεπτομαστε με τον ιδιο τροπο που οδηγηθηκαμε εδω ,το μελλον προβλεπεται δυσχερες.
    Η οικονομικη καταρρευση προηλθε απο την θρασυτατη καταπατηση του Συνταγματος πρωταρχικα απο τους κυβερνωντες (αφου αυτοι πρωτοι ορκισθηκαν σ αυτο)κι εν συνεχεια απο απατεωνες καταχραστες επιχειρηματιες πρακτορες ξενων οικονομικων συμφεροντων με την συμμετοχη η και την ανοχη ολων μας.
    Ακομη κι αυτην την στιγμη τα αντισυνταγματικα «μνημονιακα μετρα» παιρνονται απο μια κυβερνηση μειοψηφιας με παρανομες διαδικασιες προς εξυπηρετηση ξενων οικονομικων συμφεροντων αλλα ο κοσμος κοιμαται ορθιος.Και τα χειροτερα επονται.
    Κριμα για το αιμα που χυθηκε απο τους προγονους μας.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:07 | Άρθρο 5 του Συντάγματος

    Αγαπητοί κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδο, επειδή μου αρέσει να βλέπω, τη δίκαιη αλλά και την πρακτική πλευρά σε όλα τα θέματα επιτρέψτε μου μία σύντομη ανάλυση-πρόταση της κατάστασης για τα φαρμακεία:

    o Κατάργηση πληθυσμιακών κριτηρίων, διατήρηση γεωγραφικών κριτηρίων και ιδιοκτησιακού:
     Κέρδος για νέους φαρμακοποιούς, αλλά όχι και υπερβολικό καθώς θα υπάρχουν τα γεωγραφικά που τους περιορίζουν.
     Θίγονται οι παλιοί φαρμακοποιοί, αλλά όχι υπερβολικά καθώς θα υπάρχουν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και οι νέοι δεν μπορούν να πάνε πολύ κοντά τους.
     Η κυβέρνηση σέβεται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 3665/2005), που έκρινε τα πληθυσμιακά κριτήρια παράνομα και τα κατήργησε.
     Η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνουν τη δυνατότητα μόνο σε πτυχιούχους φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακείο.

    Όλοι ευχαριστημένοι! Θίγονται από κάτι και κερδίζουν παράλληλα και κάτι άλλο. Η κυβέρνηση έχει σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων και δεν έχει ευνοήσει, ούτε αδικήσει πολύ κανέναν.

    Άρθρο 5 του Συντάγματος
    1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:34 | Κώστας

    Για το θέμα των φαρμακείων.

    Είμαι φαρμακοποιός εργαζόμενος σε ιδιωτική εταιρία. Δεν ενδιαφέρομαι να ανοίξω άμεσα φαρμακείο, ξέρω όμως δεκάδες φαρμακοποιούς χωρίς φαρμακείο που είναι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι.

    Έχω περάσει και σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο και έχω τυπικά προσόντα (βαθμό πτυχίου, μεταπτυχιακό κλπ) πολύ ανώτερα από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου με φαρμακείο.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να μην μου επιτρέπεται εμένα να ασκήσω ελεύθερα το επάγγελμα που σπούδασα και ποιον πραγματικά εξυπηρετούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί.

    Για όσους δεν γνωρίζουν με τα υφιστάμενα πληθυσμιακά όρια και όρια απόστασης δεν είναι δυνατόν να ανοίξει κάποιος φαρμακοποιός φαρμακείο, άρα μόνο σε χωριά 100-300 που δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε σκόπιμο (καθώς στερούνται ιατρού τέτοια χωριά, ο φαρμακοποιός δεν μπορεί νόμιμα να δώσει φάρμακα από μόνος του. Και ως εκ τούτου τέτοια χωριά ούτε έχουν, ούτε πρόκειται, ούτε θα ήταν σκόπιμο να αποκτήσουν φαρμακείο.

    Άρα το επάγγελμα δεν είναι απλά κλειστό – είναι ερμητικά κλειστό.

    Εξυπηρετεί κάποιον άραγε:

    1) Μήπως τη φαρμακευτική δαπάνη; Όχι, αφού ο φαρμακοποιός δεν συνταγογραφεί. Ο φαρμακοποιός αυξάνει την δαπάνη μόνο αν παρανομεί. Άρα αν θέλουμε να μειώσουμε την δαπάνη ας προβλέψουμε ποινές-φωτιά και φυλάκιση μη εξαγοράσιμη σε φαρμακοποιούς και στους αντίστοιχους συλλόγους που ανήκουν και τους συγκαλύπτουν

    2) Μήπως τον ανταγωνισμό και τις καλύτερες υπηρεσίες; Όχι, αφού λόγω περιορισμών δεσμεύει κάποιος μια θέση και για 35 χρόνια δεν έχει να φοβάται ανταγωνισμό. Ειδικά σε χωριά με ένα φαρμακείο, στα οποία ο νόμος δεν επιτρέπει να ανοίξει άλλο καταλήγουμε σε ένα εκβιαστικό μονοπώλιο.

    3) Μήπως για την στήριξη της συντεχνίας των φαρμακοποιών; Σαφώς διότι με το παρόν καθεστώς
    α) Δεν έχει νέο ανταγωνισμό
    β) Μπορεί να μεταβιβάσει τη κρατική άδεια στο παιδί του – ξεκάθαρα αντισυνταγματικό και αποκλείει να μειωθεί ο αριθμός των φαρμακείων για να ανοίξει κάποιος νέος με επετηρίδα
    γ) Μπορεί να την μεταβιβάζει (πουλάει) την κρατική άδεια έναντι αδρού τιμήματος 150.000 ευρω και άνω μόνο η άδεια (χωρίς εξοπλισμό, εμπόρευμα και αέρα που αν προστεθούν ανεβάζουν την τιμή σε ακόμα και σε 7 ψήφια νούμερα). Μαύρα και αφορολόγητα συνεπώς.

    4) Μήπως το νέο νομοσχέδιο με τα όρια των 1000 κατοίκων και τις «συστεγάσεις» λύνει το πρόβλημα; Όχι, απλά το εδραιώνει, ποιος θα δεχθεί να μοιρασθεί την κρατική του άδεια με κάποιον άλλο; (παρά μόνο όταν βγαίνει στην σύνταξη, οπότε πρακτικά του την μεταβιβάζει). Δηλαδή νομιμοποίηση του εμπορίου κρατικής άδειας/κρατικής περιουσίας

    5) Γιατί το κράτος δεν θέλει να πουλάει το ίδιο τις νέες άδεις (άμα ανοίξει το επάγγελμα) στους νέους φαρμακοποιούς; Δεν έχει η Ελλάδα ανάγκη από χρήματα ή προτιμάει να τα παίρνουν τα χρήματα από την «συστέγαση-πώληση των κρατικών αδειών» σε ιδιώτες φαρμακοποιούς που βγαίνουν στην σύνταξη;

    6) Με δεδομένο ότι μέλος του ΔΣ φαρμακευτικού συλλόγου κατακεραυνώνει ότι την τελευταία 10ετια αυξήθηκε η δαπάνη για φάρμακα 400%, είναι σαν να παραδέχεται ότι αυξήθηκαν και τα κέρδη τους (σταθερό ποσοστό επί του τζίρου των φαρμάκων) 400%. Γιατί αρνούνται συνεπώς το rebate?

    7) Πως γίνεται ένας επίσημος σύλλογος φαρμακοποιών να καλεί τα μέλη του μέσω του επισήμου site του «στο χέρι μας είναι να μην εφαρμοστεί ο νόμος που δε μας συμφέρει»(σ.σ. αναφέρεται στον Ν.3816 που μείωσε το περιθώριο κέρδους τους από 36% σε 18% με 89 πανάκριβα φάρμακα). Έτσι αντιλαμβάνεται ο σύλλογος αυτός τις υποχρεώσεις του απέναντι στην πολιτεία και στο νόμο;

    Καλή σας μέρα.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 11:45 | Στάθης

    Είναι καιρός πλέον να ισχύει και για τα Υοθηκοφυλάκεια της χώρας μας ότι πολύ σωστά έγινε με το Εθνικό τυπογραφείο. Δηλαδή ο Πολίτης να έχει την δυνατότητα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, της ενημέρωσης επί των Δημοσίων εγγράφων, είτε με on-line σύνδεση είτε αυτοπροσώπως.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Στάθης

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 10:50 | costas bo

    παλι ειμαι περιεργος για το πως θα μετριεται η αποσταση-ακτινα των 200μ(οταν το νοσοκομειο π.χ του Ριου στην Πατρα εχει μηκος 100μετρα -πλατος 100 μετρα και κανει και ζικ ζακ:
    Απο την κεντρικη πορτα? η απο την πλαινη? η απο την γωνια α ?η την β η την γ η την δ ,ε ,θ….η απο την πισωπορτα και παει λεγοντας ,η απο το δωματιο α η απο το β η απο το γ ,εκει δηλαδη που γραφει ο ιατρος την συνταγη ?
    Ειναι ανοιγμα του επαγγελματος αυτο?,αφου ο ταλαιπωρος ο φχφ θα παιδευεται ωσπου να αποφασισει το ΣΤΕ για κανα 2 χρονια και βαλε,για το πως μετριεται η αποσταση,και οχι να διαβαζει την φαρμακολογια.Για αυτο καταντησαμε την Ελλαδα ετσι!
    Ξερετε ποσες προσφυγες στο ΣΤΕ εχουν γινει για το πως μετριεται η αποσταση?θα σας φυγουν οι τριχες της κεφαλη σας!
    Επισης παρατηρησα το εξης!τι λεει ο προτεινομενος νομος επι λεξει?
    1. Το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια.
    …..
    4. Σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. καθώς και τα νοσοκομεία, τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.
    ΣΧΟΛΙΟ
    ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ?ΓΙΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ!Αλλα πλεον αυτου διαπιστωνω και ανακολουθα:
    δηλαδη αν δεν υπαρχει κανενα φαρμακειο γυρω απο «κεντρα συνταγογραφισης γενικως» ,
    τοτε δεν ιδρυεται κανενα? π.χ σε καποια πολη που γυρω από νοσοκομειο δεν υπαρχει κανενα φαρμακειο σε αποσταση 200μ ,δεν θα ιδρυεται κανενα νεο? η θα ισχυει το διπλασιο των ηδη λειτουργουντων σε ολη την πολη?

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 08:41 | σπυρος

    Ιδρυση κρατικων φαρμακειων που θα δουλευουν χωρις το κερδος του ιδιωτη φαρμακοποιου.Ακομα ιδρυση κρατικων φαρμακοβιομηχανιων που δεν θα εχουν κερδη απο τα φαρμακα αλλα θα τα πουλανε σε τιμη κοστους.
    Αυτο θα ειναι το σωστο για τον λαο και δεν θα γινεται η υγεια μας μεσον για να πλουτιζουν καποιοι.
    Και τα ταμεια μας θα εχουν λεφτα και συνταξη θα παρουμε ολοι.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 05:12 | Η. Μακ

    ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ:

    Εμείς, οι χιλιάδες Πτυχιούχοι Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακείο προτείνουμε:

    α) Άρση των πληθυσμιακών περιορισμών
    β) Άρση των γεωγραφικών περιορισμών
    γ) Κατάργηση της κληρονομικότητας της άδειας
    δ) Κατάργηση της αγοραπωλησίας αδειών
    ε) Δημιουργία ενιαίου Συνδικαλιστικού φορέα, με συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων φαρμακοποιών, ώστε να εκφράζονται όλες οι φωνές και κανείς να μην νιώσει στο μέλλον αποκλεισμένος συνδικαλιστικά και να μην μπορεί να αρθρώσει ανάστημα και λόγο
    στ) Εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που καταργεί τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά όρια για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων Φαρμακείων, αφού τα έκρινε παράνομα και αντισυνταγματικά

    Κύριε Παπανδρέου και κύριε Παπακωνσταντίνου, είναι φανερό σε όλους ότι ο κύριος Λοβέρδος υπερασπίζεται θερμά τα συμφέροντα της συντεχνίας των παλιών Φαρμακοποιών.

    Δηλώσεις του τύπου «τα βρήκαμε με τους φαρμακοποιούς», μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν σε νέους φαρμακοποιούς που θέλουν να ανοίξουν το δικό τους Φαρμακείο και δεν μπορούν. Ντροπή.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 05:28 | azoulias

    ΑΡΘΡΟ 1.

    Το κριτικάρω χωριστά διότι σ’αυτό συμφωνώ απόλυτα. Μου αρέσει επίσης και η διευκρίνιση του πως πρέπει να ερμηνεύεται το πνεύμα του νόμου ( σε αρμονία με την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας) σε αντιδιαστολή με ερμηνείες στενές και συσταλτικές που τελικά δημιουργούν περιορισμούς και αθέμιτο ανταγωνισμό. Με παρόμοιες συσταλτικές ερμηνείες και συνδυασμούς διατάξεων «α βολοντέ», δημιουργούσαν (και δημιουργούν) κάποια κυκλώματα σε κάποιες πολεοδομίες συνθήκες διαπλοκής για τα αυτονόητα.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 05:34 | I. Kazi

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απροθυμίας της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος με απόφαση του ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2005.
    Συγκεκριμένα η απόφαση απέρριψε ως αντισυνταγματικά τα πληθυσμιακά όρια τα οποία χρειάζονται για να ανοίξει ένα καινούργιο φαρμακείο.
    Τον Μάιο του 2006 όμως η Κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο που έβαζε εκ νέου πληθυσμιακά όρια ώστε να εκδοθεί μία καινούργια άδεια φαρμακείου.

    Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την Κυβέρνηση (δεν θα πω ότι λαδώθηκαν παράγοντες ώστε να επανέλθει ένας αντισυνταγματικός νόμος ξανά, γιατί δεν μπορώ να το αποδείξω).
    Σαν επίλογο θα ήθελα να επισημάνω ότι όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει καλά την δουλειά του, κάνουν μεγάλο λάθος.
    Αν την έκανε καλά, δεν θα υπέγραφε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο είναι και με απόφαση του ΣτΕ αντισυνταγματικό. Δυστυχώς τον έχουμε μόνο για να κάνει εμφανίσεις σε γιορτές κλπ κλπ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 05:01 | Π. Παππάς

    Καλή χρονιά, με υγεία.
    Σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το οποίο είναι κλειστό λόγω των πληθυσμιακών περιορισμών, σας κοινοποιώ την αγόρευση του κ. Βενιζέλου στη Βουλή, το 2006 στη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης». Ο Συνταγματολόγος Ευ. Βενιζέλος, δήλωνε το 2006 στην αγόρευσή του οτι τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν είναι κριτήρια Δημόσιας Υγείας. Ένας άλλος Συνταγματολόγος τώρα, ο σημερινός Υπουργός Υγείας φαίνεται να αγνοεί ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ το Σύνταγμα της Χώρας και να ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων την απόφαση του ΣτΕ και τα όσα είχε πει ο κ. Βενιζέλος, που σήμερα είναι μέλος της κυβέρνησης στην οποία ανήκει και ο κ. Λοβέρδος.

    6 Απριλίου 2006

    Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης».

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη συζήτηση επί της αρχής έθεσα μια σειρά από μείζονα ζητήματα σε σχέση με το νομοσχέδιο αυτό. Και χαίρομαι γιατί ο Υπουργός Υγείας και ο παριστάμενος Υφυπουργός έσπευσαν –τηρώντας βέβαια κάποια ενδοκομματικά προσχήματα, τα οποία είναι κατανοητά- να αποσύρουν τη σκανδαλώδη διάταξη του άρθρου 12 και να τροποποιήσουν την προβληματική διάταξη του άρθρου 9 για τη διάθεση νοσοκομειακών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Αρκεί βεβαίως να λυθεί και το ζήτημα του υπολογισμού του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας πάνω στη νοσοκομειακή τιμή με την οποία πρέπει να διατίθεται το φάρμακο και από το ιδιωτικό φαρμακείο, εάν το επιτρέψει ο θεράπων ιατρός και η πρακτική που πρέπει να ακολουθείται lege artis στα θέματα αυτά.

    Όμως, φτάνουμε στο τέλος της κατ’ άρθρον συζήτησης και δεν έχουν γίνει αλλαγές, οι οποίες να ανταποκρίνονται στην αξίωση για μια ενιαία, συστηματική, σοβαρή και εφαρμόσιμη φαρμακευτική πολιτική.

    Απετράπη ένα σκάνδαλο –και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά- καταγράφτηκε, αλλά δεν έχουν λυθεί ούτε θέματα συγκρούσεως αρμοδιοτήτων με το Υπουργείο Ανάπτυξης ούτε θέματα σχέσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Έτσι, πρέπει να σας πω ότι το μόνο που θα απομείνει από το νομοσχέδιο αυτό είναι η ψευδής εντύπωση που θα δημιουργηθεί στο Σώμα των σημερινών φαρμακοποιών που έχουν άδεια λειτουργίας φαρμακείου ότι δήθεν τους καλύπτετε και τους εξυπηρετείτε.

    Αυτό είναι ψευδές και σε λίγους μήνες με την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα βρεθείτε, κύριε Υπουργέ, αντιμέτωποι με την οργή του Σώματος των φαρμακοποιών που θα έχουν βρεθεί μετέωροι λόγω της προφανούς αντίθεσης και της νέας αυτής ρύθμισης του άρθρου 14 προς το Σύνταγμα της χώρας, διότι έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε νωπή απόφασή του ότι πρέπει να ισχύουν κριτήρια δημόσιας υγείας και ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν είναι κριτήρια δημόσιας υγείας.

    Δεν εκφράστηκε μεν πρόσφατα το Συμβούλιο Επικρατείας για το ζήτημα των αποστάσεων, είναι όμως προφανές ότι και οι αποστάσεις μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν εντάσσονται στη λογική της προστασίας της δημόσιας υγείας και τέτοια λογική, όπως σας είπα, δεν υπάρχει, όταν κλιμακώνονται οι αποστάσεις με κριτήριο την ύπαρξη ή μη προηγούμενης άδειας που μεταφέρεται. Αυτό σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόταγμα δημόσιας υγείας, αλλά υπάρχει ένα κριτήριο εμπορικότητας, παλαιότητας, επαγγελματικής κατοχύρωσης, άσχετο με τη δημόσια υγεία.

    Αυτό το πλέγμα ρυθμίσεων θα καταρρεύσει. Εξυπηρετείτε μία κοινωνική ομάδα που η ίδια εύλογα πιέζει, αλλά εσείς ό,τι κάνετε πρέπει να το κάνετε μετά λόγου γνώσεως, με αίσθηση νομιμότητας, με θεσμική σοβαρότητα και να τους πείτε την αλήθεια: ότι πρέπει να γίνει ένας άλλος τύπος διαλόγου μαζί τους επί της ουσίας, για να βρεθεί μία βιώσιμη και δίκαιη και ορθολογική λύση.

    Από την άλλη μεριά, βεβαίως, υπάρχουν φαρμακοποιοί που αυτή τη στιγμή εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ιδιωτικές εταιρείες, υπάρχουν φαρμακοποιοί που εργάζονται στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μπορεί να αποχωρήσουν χωρίς πλήρη σύνταξη, υπάρχουν νέοι φαρμακοποιοί. Και είναι λογικό να βρεθεί και γι’ αυτούς μια λύση, γιατί και αυτοί είναι μία ομάδα κοινωνική, επιστημονική που έχει εύλογες αξιώσεις.

    Και μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θίγει καθόλου τα υφιστάμενα φαρμακεία, που επιτρέπει την ομαλή διαδοχή εκεί όπου υπάρχει δεύτερη γενιά φαρμακοποιού στην ίδια οικογένεια, που αποτρέπει αγοραπωλησίες δικαιωμάτων «κάτω από το τραπέζι», με αδιαφανείς παραοικονομικές διαδικασίες εις βάρος των φαρμακοποιών που έχουν σήμερα άδειες, οι οποίοι πολλές φορές αναγκάζονται να προβούν σε τέτοιες ενέργειες χάριν των παιδιών τους.

    Όλο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Κυβέρνηση, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη σύμπραξη της Αντιπολίτευσης, πάρει την πρωτοβουλία ενός σοβαρού διαλόγου, ώστε να καταλήξουμε σε ένα σχήμα νομικό, οικονομικό, λειτουργικό, εφαρμόσιμο, σύγχρονο, αξιοποιώντας και τα δεδομένα άλλων χωρών, που να δίνει δουλειά και στους σημερινούς φαρμακοποιούς και στους επόμενους, που να τους κρατά όλους σ’ ένα υψηλό επίπεδο αξιοπρέπειας και βεβαίως να ενισχύει και τη δημόσια υγεία, διαμορφώνοντας μεγάλα ισχυρά φαρμακεία, τα οποία μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά, ιδίως ως προς το σκέλος των άλλων προϊόντων και όχι στενά το φαρμακευτικό, όπου ο ανταγωνισμός που υφίστανται είναι τεράστιος.

    Βεβαίως, είναι γνωστό ότι σ’ αυτά τα συμπληρωματικά προϊόντα πολλές φορές επενδύουν τις ελπίδες τους για οικονομική επιβίωση ή ανάπτυξη, αλλά σ΄ αυτά τα προϊόντα, τα μη συνταγογραφούμενα, δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό άλλων εμπορικών καταστημάτων, άλλων εμπορικών κέντρων, άλλων δραστηριοτήτων που θα τις υπερκαλύψουν.

    Άρα, λοιπόν, χρειάζεται μία σοβαρή, διαφανής και δίκαιη προσέγγιση. Και αν πιστεύουν ορισμένοι ότι κλείνουν το μάτι σε δέκα χιλιάδες φαρμακοποιούς, που λειτουργούν φαρμακεία τώρα, εξυπηρετώντας μια κατάσταση, είναι γελασμένοι γιατί πολύ σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν για το αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγηθεί αυτή η ρύθμιση.

    Δεν τους προσφέρετε τίποτα ούτε στο μεσοδιάστημα και είναι τυχοδιωκτική η προσέγγιση που λέει «ας ψηφιστεί, να πάει το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσαν μία υποχρέωση και ας καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

    Δεν νομίζω ότι στη σημερινή εποχή μπορεί μία κυβέρνηση και μία κυβερνητική πλειοψηφία να κρύβεται πίσω από τέτοιου είδους επιχειρήματα, ιδίως όταν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αυτό που σας λέω τώρα. Στέλνουμε το μήνυμα στο σύνολο του φαρμακευτικού κόσμου ότι αυτό που εμείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους λέμε είναι συγκεκριμένο, είναι εφαρμόσιμο, είναι υπεύθυνο, αφορά την παρούσα γενιά φαρμακοποιών με φαρμακείο και τη μελλοντική γενιά φαρμακοποιών με φαρμακείο, αλλά και όλο το σώμα των υπολοίπων φαρμακοποιών, που βεβαίως δεν θέλουν να είναι σε δεύτερη μοίρα και να αποκλείονται από μία δυνατότητα, ιδίως όταν χάνονται θέσεις εξαρτημένης εργασίας μέσα από την εξέλιξη της φαρμακοβιομηχανίας ή της χοντρικής εμπορίας φαρμάκων.

    Συνοψίζω, λέγοντας ότι και το νομοσχέδιο για το φάρμακο εμφανίστηκε με τυμπανοκρουσίες ως μείζονος σημασίας παρέμβαση, ως κάτι το καινοτομικό. Δεν μένει ουσιαστικά τίποτα. Η τιμολόγηση διέπεται από τη νέα διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία παραμένει ανενεργός, γιατί θα ανεβάσει τις τιμές και θα προκαλέσει κρίση και κατάκριση κατά της Κυβέρνησης. Οι αρμοδιότητες δεν κανονίζονται. Η λίστα παραμένει και αλλάζει όνομα. Με τα ασφαλιστικά ταμεία το πρόβλημα δε λύνεται, διότι μόνο η ενιαία διαπραγμάτευση, με σοβαρότητα απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες, μπορεί να οδηγήσει σε λύση.

    Αναγκαστήκατε να αποσύρετε και να τροποποιήσετε διατάξεις και σας έμεινε το άρθρο 14, το οποίο είναι έωλο, αντισυνταγματικό, ανεφάρμοστο. Ηθικό δίδαγμα; «Μια τρύπα στο νερό», γιατί είστε υποχρεωμένοι να δημιουργείτε τώρα την εντύπωση ότι δεν κατεδαφίζετε την πολιτική του προηγουμένου Υπουργού Υγείας. Όμως, όπως είπα κατ’ επανάληψη, το επικοινωνιακό απόστημα στο χώρο της υγείας έσπασε και αποκαλύπτεται πλέον το κενό της περασμένης διετίας, αποκαλύπτονται οι αδράνειες, οι παραλείψεις, οι αντιφάσεις, αλλά δυστυχώς και ενέργειες βλαπτικές για τη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών, ενέργειες που απαξιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας, ενέργειες που έχουν θύματα. Και εδώ πρέπει να δοθούν εξηγήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, γιατί η ευθύνη δεν είναι μόνο ατομική, αλλά και συλλογική στο δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμά μας.

    Πηγή: http://www.evenizelos.gr/speechesintervention/speeches2006/52–6-2006
    Ανεξαρτήτως λοιπόν, αν ο αριθμός των υφιστάμενων φαρμακείων που αναφέρει ο ΠΦΣ ειναι ακριβής ή όχι, ανεξαρτήτως του αν εχει δικαίωμα να πουλάει και να κληροδοτει τις άδειες λειτουργίας φαρμακείων (Προσοχη: οχι τις άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος, τις οποίες διαθέτουν όλοι οι πτυχιούχοι φαρμακοποιοί), ενα δεδομενο ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ. Οτι τα πληθυσμιακά κριτήρια, δηλάδή η αναλογία φαρμακείων προς πληθυσμό, όποια και να είναι αυτή, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ σύμφωνα με το ΣτΕ και πρέπει να καταργηθεί απο τις προϋποθεσεις ίδρυσης φαρμακείου.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 04:58 | Ο. Π’άρης

    κ. Λοβέρδο τι σημαίνει 1/1000. Τα πληθυσμιακά πρέπει να καταργηθούν. Και να δωθούν 5 άδειες ακόμη, οι υπόλοιποι 200 που δεν θα πάρουν δεν θα είνα αδικημένοι; Με ποια λογική θα πάρουν μόνο 5 άτομα και σε επαρχιακές πόλεις μόνο. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν φαρμακοποιοί που να θέλουν να ανοίξουν φαρμακείο; Δεν θα προσφύγουν ξ…ανά στο ΣτΕ. Καθυστερούμε καταστάσεις για τις οποίες έχει ήδη αποφανθεί το ανώτερο δικαστήριο του κράτους. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 04:44 | Κ. Λίτσας

    Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα (αυτοκίνητα) και δεν έχω καμία σχεση με κάποιο κλειστό επάγγελμα. Οι γονείς μου είναι συνταξιούχοι (όχι του δημοσίου) και κάθε λίγούς μήνες οι αποδοχές τους μειώνονται. Η δική μου δουλειά δεν πηγαίνει καλά. Οι περισσότεροι Έλληνες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

    ΌΛοι δηλαδή πλήττονται εκτός από την τάξη των Φαρμακοποιών, οι οποίοι ακόμα και σε τόσο δύσκολες μέρες, συνεχίζουν να προκαλούν με το να αρνούνται σε νέους συναδέρφους τους την είσοδο στο επάγγελμα. Ένα συγγενικό μου πρόσωπο έχει σπουδάσει Φαρμακοποιός στην Πάτρα και με τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά όρια που (κακώς) υπάρχουν δεν μπορεί να ανοίξει το δικό του Φαρμακείο. Η τύχη δε του χαμογέλασε γιατί οι γονείς του δνε είναι Φαρμακοποιοί και επίσης δεν διαθέτει τα αστρονομικά ποσά που απαιτούν όσοι Φαρμακοποιοί συνταξιοδοτούνται και δεν έχουν παιδιά σχετικά με το επάγγελμα.

    Πωλούν λοιπόν παράνομα την κρατική άδεια ιδρύσεως Φαρμακείου (που είχαν πάρει οι ίδιοι δωρεάν από το κράτος)! Δηλαδή το κράτος επιτρέπει σε μια συγκεκριμένη «κάστα» ανθρώπων να αποφασίζει για το ποιός Φαρμακοποιός θα ασκήσει το επάγγελμα του Φαρμακοποιού μετά από αυτούς!

    Όλοι λοιπόν οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν το «μάρμαρο» της κρίσης εκτός από τους παλιούς Φαρμακοποιούς και τα παιδιά τους που κρατάνε το επάγγελμα κλειστό με τη σύμφωνη γνώμη του κυρίου Λοβέρδου… Συγχαρητήρια.., κύριε Γ. Παπανδρέου.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 03:04 | Σ. Λάκης

    Στην Ελλάδα της Ευρώπης και του 21ου αιώνα, υπάρχει το χ ο υ ν τ ι κ ό δ ι κ α ί ω μ α της κ λ η ρ ο ν ο μ ι κ ή ς ε ρ γ α ί α ς για τα π α ι δ ι ά των παλιών Φ α ρ μ α κ ο π ο ι ώ ν .

    Δηλαδή το παιδί ενός Φαρμακοποιού που σπούδασε τη Φαρμακευτική επιστήμη, έχει το δικαίωμα να εργαστεί παίρνοντας το Φαρμακείο του πατέρα του ή της μητέρας του! Τέλειο; Σας αρέσει; Καλό;
    Ένας οποιοσδήποτε άλλος νέος (χωρίς γονείς Φαρμακοποιούς) που σπούδασε και αυτός τη Φαρμακευτική, δ ε ν έχει το δικαίωμα να εργαστεί στο δικό του Φαρμακείο, για τον πολύ απλό λόγο: για να μ η μειωθούν τα κέρδη των υπάρχοντων Φαρμακείων! Αυτό σημαίνει δημοκρατία… και ισονομία… Ντροπή σας, κύριοι… σοσιαλιστές…

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 03:53 | Νικοςπαπ

    Μαρια, κανε μας την χαρη.Τα χαζοεπιχειρηματα ειναι για αλλο λαο.Τα ειπατε τα ξαναειπατε και κανενας δεν σας πιστεψε.Το μονο που σας νοιαζει ειναι τα φραγκακια που θα μειωθουν απο την τσεπη σας.Την αυξηση της δαπανης δεν την δημιουργουν οι νεοι φαρμακοποιοι.Δειτε τι κανατε τοσα χρονια και δες ποιος την ανεβαζει.Αμα ηταν στο χερι μου θα σας ειχα κλεισει ολους και θα τα ειχα κανει ολα κρατικα φαρμακεια, ετσι ωστε να σας ξαναδω ποσο 8α βαζατε το χερακι σας στα ταμεια μεσω λαμογιων που επινοησατε εσεις οι παλιοι εις βαρους του κρατους.Εφοσον μιλαμε για ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ας γινει και πραγματικοτητα ας γινουν ολοα δημοσια κρατικα φαρμακεια.Εδω ο κοσμος εχει πτυχια και πειναει και αυτοι μην χασουν την πιτα.Ο ηλιος ειναι για ολους.Εσεις κυριοι με τα φαρμακεια δεν ειστε τιποτα καλυτερο απο αυτο που δειξατε τοσα χρονια.Και οι περισσοτεροι ειστε και ασχετοι μαλλον επικινδυνοι για την δημοσια υγεια

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 00:13 | costas bo

    παλι ειμαι περιεργος για το πως θα μετριεται η αποσταση-ακτινα των 200μ(οταν το νοσοκομειο π.χ του Ριου στην Πατρα εχει μηκος 100μετρα -πλατος 100 μετρα και κανει και ζικ ζακ:
    Απο την κεντρικη πορτα? η απο την πλαινη? η απο την γωνια α ?η την β η την γ η την δ ,ε ,θ….η απο την πισωπορτα και παει λεγοντας ,η απο το δωματιο α η απο το β η απο το γ ,εκει δηλαδη που γραφει ο ιατρος την συνταγη ?

    Ειναι ρε γαμωτο ανοιγμα του επαγγελματος αυτο?,αφου ο ταλαιπωρος ο φχφ θα παιδευεται για να αποφασισει το ΣΤΕ για κανα 2 χρονια και βαλε,για το πως μετριεται η αποσταση,και οχι να διαβαζει την φαρμακολογια.Για αυτο καταντησαμε την Ελλαδα ετσι!
    ρε δεν ντρεπομαστε για λογου μας ολοι οι Ελληνες? που δεν ξεσηκωνομαστε με αυτα που βλεπουμε!Ξερετε ποσες προσφυγες στο ΣΤΕ εχουν γινει για το πως μετριεται η αποσταση?θα σας φυγουν οι τριχες της κεφαλη σας!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 00:27 | SPYROS

    ΑΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΕΚΤΟΣ ΜΙΑΣ:
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ.
    ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΚΑΘΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 00:45 | Νεκ

    Είμαι φαρμακοποιός με φαρμακείο. Τελευταία διαβάζω πολλά σχόλια για την απελευθέρωση του επαγγέλματος μου. Ακούω και διαβάζω πολλά σχόλια πάνω στο θέμα. Ειλικρινά προσπαθώ, εκτός από το συμφέρων μου σαν επαγγελματίας, να καταλάβω και πιο είναι το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Με βάση την ιδιότητα μου (μιλώντας εκ των έσω) θα ήθελα να εκφράσω ορισμένες σκέψεις μου που πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν την συζήτηση.

    1) Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού; Το φάρμακο είναι καταναλωτικό αγαθό;

    Όλοι οι έμποροι καταβάλλουν προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Ένας έμπορος ρούχων θα προσπαθήσει να πουλήσει στον καταναλωτή όσα περισσότερα ρούχα μπορεί. Ένας έμπορος ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. τηλεοράσεων ) θα προσπαθήσει να μας πείσει να αγοράσουμε τηλεοράσεις για το σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, κουζίνα κ.λ.π. Το ίδιο ισχύει με όλους τους εμπόρους.
    Ο φαρμακοποιός, όταν έρχεται στο φαρμακείο ένας ασθενής πρέπει να του προτείνει το κατάλληλο φάρμακο. Π.χ. Διάρροια : προτείνει Imodium, δίνεις την κατάλληλη οδηγία, δηλ. 2 χάπια άμεσα και ακολούθως 1 ακόμη μετά από κάθε κένωση, εφόσον δεν υπάρχει πυρετός, και ότι άλλες συμβουλές χρειάζονται. Δεν θα προτείνει πάρε 3 κουτιά Imodium για να είσαι σίγουρος ότι θα σου περάσει , ή στα 10 χάπια πάρε και 2 δώρο, ή στο ένα κουτί συν 1 δώρο. Θα πρέπει να συμβουλέψει τον ασθενή με τρόπο που δεν ακολουθεί ΜΟΝΟ την λογική του κέρδους. Αυτό και μόνο αρκεί να κάνει ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Δεν υπάρχει μόνο το προϊόν αλλά και η συμβουλή που το συνοδεύει . Το φάρμακο είναι και προϊόν ( άρα κόστος και κέρδος ) αλλά είναι και συμβουλή – οδηγία προς τον ΑΣΘΕΝΗ (και όχι ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ).

    2) Γιατί πρέπει να υπάρχει σταθερό ΜΙΚΤΟ κέρδος 23% επί της λιανικής τιμής (ΟΧΙ ΚΑΘΑΡΟ);

    Για να μπορεί ο φαρμακοποιός να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ασθενή χωρίς να υποκύπτει μόνο στην λογική του κέρδους, ο νομοθέτης δίνει ένα εύλογο ποσοστό κέρδους. Νομίζω ότι το 23% ΜΙΚΤΟ κέρδος, που περιορίζεται στο 10-12% ΚΑΘΑΡΟ είναι ένα τίμιο κέρδος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς με πόσο κέρδος δουλεύουν αλλά προϊόντα .

    3) Γιατί υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι ο Φαρμακοποιός πρέπει να είναι ιδιοκτήτης του φαρμακείου; (το «ιδιοκτησιακό» για να καταλαβαινόμαστε ).

    Γιατί ο φαρμακοποιός πρέπει με βάση την προετοιμασία που λαμβάνει από την πανεπιστημιακή του θητεία να μπορεί να συμβουλεύει ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ τον ασθενή. Εάν είμαι υπάλληλος ενός «σούπερ-μάρκετ φαρμακείου» δεν θα δεχόμουν πιέσεις για περισσότερες πωλήσεις ; Δεν θα έπρεπε να έχω στόχους για να μπορέσω να πάρω κάποιο bonus παραγωγικότητας ; Και πώς θα μετριόταν η παραγωγικότητα ; Με περισσότερες πωλήσεις φαρμάκων; Όποιος έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα ξέρει τι εννοώ!
    Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι οι φαρμακοποιοί έχουν και την ευθύνη (και είναι υπόλογοι έναντι του νόμου) για την διακίνηση φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των ναρκωτικών.
    Θα πρέπει και αυτά να δοθούν στα χέρια «αλυσίδων» για διακίνηση; Δεν νομίζω …. Ακόμα και ο πιο υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς θα καταλάβαινε το ρίσκο για την δημόσια υγεία.

    4) Απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

    Εδώ θα πρέπει να εκφράσω την γνώμη μου με βάση την σημερινή δομή του φαρμακείου. Σήμερα, σε ένα φαρμακείο με εργαζόμενους ένα φαρμακοποιό και ενδεχομένως κάποιον βοηθό το προτεινόμενο από το Υπουργείο ωράριο θα ήταν εξαντλητικό. Ξέρω ότι κάποιοι θα πουν ότι αυτό είναι πρόβλημα των φαρμακοποιών που θα δουλεύουν , αλλά νομίζω ότι είναι και πρόβλημα δημόσιας υγείας. Γιατί ένας εργαζόμενος που θα δουλεύει 2 ημέρες συνεχόμενες με μια εφημερία στο ενδιάμεσο θα είναι τόσο κουρασμένο που αυτομάτως θα είναι και επιρρεπής στο λάθος – λάθος χορήγηση φαρμάκου, λάθος οδηγία χρήσης φαρμάκου (για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες ας ψάξουν για τον ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ και το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ καθώς και για τις συνέπειες της κόπωσης στην ανθρώπινη επίδοση) .
    Η λύση στο θέμα αυτό, θα ήταν η αύξηση των εφημερευόντων φαρμακείων την Δευτέρα , Τετάρτη και Σάββατο σε ένα ποσοστό τέτοιο που θα μπορεί να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες του ασθενούς. Νομίζω ότι ένα νούμερο διπλάσιο των σημερινών εφημεριών θα ήταν υπεραρκετό.

    5) Οι Άδειες και η πρόσβαση των νέων φαρμακοποιών σ’ αυτές.

    Ακούω τα επιχειρήματα των συναδέλφων χωρίς φαρμακείο και λέω «ΝΑΙ υπάρχει πρόβλημα»! ΝΑΙ πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σε αυτούς να εξασκήσουν το επάγγελμα που εξασκώ εγώ. Πώς όμως θα γίνει αυτό;
    Καταρχήν να σημειώσω ότι ακούω πολλούς από αυτούς τους συναδέλφους να υποστηρίζουν ότι οι μόνοι ευνοούμενοι είναι τα παιδιά των φαρμακοποιών που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς κόπο. Καλώ αύριο τον καθένα που διαβάζει αυτές της γραμμές να πάει στον φαρμακοποιό του και να τον ρωτήσει : «Τί δουλειά έκανε ο πατέρας σου»; Έχω καμία εικοσαριά φίλους φαρμακοποιούς και μια κοπέλα μόνο είναι που έχει το «στίγμα» της κόρης φαρμακοποιού. Εμένα ο πατέρας μου ήταν δημόσιος υπάλληλος. Πώς στο καλό άνοιξαν όλοι αυτοί φαρμακείο, αφού ο πατέρας τους δεν ήταν φαρμακοποιός;
    Κάνετε και μια δεύτερη ερώτηση στον φαρμακοποιό σας «τί σπουδάζουν τα παιδιά του»; Θα εκπλαγείτε αλλά ένα μικρό μέρος μόνο ακολουθούν την Φαρμακευτική.
    Τι θέλω να πω με αυτές της παρατηρήσεις …. γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα!
    Ταυτόχρονα είναι απολύτως απαράδεκτο κάποιοι συνάδελφοι να ζητούν «ό,τι τους έρθει στο μυαλό» για να μεταβιβάσουν την άδεια τους, … κοινώς ζητούν όσα τους λείπουν.
    Με μια πρόχειρη σκέψη θα μπορούσα να προτείνω τα εξής:
    1) Οι υποψήφιοι φαρμακοποιοί να δίνουν ΑΣΕΠ κάθε ένα χρονικό διάστημα π.χ. κάθε 2-3 χρόνια. (Οχι με τη μορφή επετηρίδας, όπως προτάθηκε από το Υπουργείο. Δεν θα πρέπει να σκεφτούμε μόνο τους φαρμακοποιούς που ψάχνουν τώρα, αλλά και αυτούς που θα επακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια ).
    2) Θα δημιουργηθεί έτσι, μια λίστα με υποψήφιους φαρμακοποιούς.
    3) Την ίδια στιγμή βγαίνουν στην σύνταξη ένα νούμερο συναδέλφων, π.χ. 100 «άδειες-φαρμακεία». Η κάθε άδεια έχει διαφορετικό βάρος : φαρμακείο σε χωριό , κέντρο Αθήνα , τουριστικό μέρος κλπ. Η πολιτεία με βάση τον τζίρο του κάθε φαρμακείου μπορεί να ορίζει μια αντικειμενική και ΛΟΓΙΚΗ αξία στην «άδεια-επιχείρηση» (π.χ. βάση τιμολογίων στους ασφαλιστικούς φορείς) που αντιπροσωπεύει την προσπάθεια του φαρμακοποιού σε όλο τον επαγγελματικό βίο (π.χ. 3 τζίρους)
    4) Ο πρώτος επιλαχών καλείται να διαλέξει μεταξύ των 100 αδειών. Επιλέγει, και καταθέτει το ποσό που έχει οριστεί για την εμπορική αξία του φαρμακείου στον φαρμακοποιό. Το κράτος εισπράττει τους ανάλογους φόρους. Ο φαρμακοποιός καταθέτει την «άδεια-φαρμακείο» στον υποψήφιο.
    5) Εάν ο πρώτος δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει το ζητούμενο ποσό, ή δεν του αρέσουν τα διαθέσιμα φαρμακεία περνάμε στον 2ο υποψήφιο κ.λ.π., μέχρι να διατεθούν όλα τα φαρμακεία. Έτσι , θα ικανοποιούνται οι φαρμακοποιοί που έχουν φαρμακείο εισπράττοντας την επαγγελματική τους προσπάθεια, οι φαρμακοποιοί χωρίς φαρμακείο δεν θα είναι θύματα κάποιων τρελών απαιτήσεων και το κράτος θα εισπράττει τους φόρους της παραοικονομίας.
    6) Εδώ πιστεύω ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον φαρμακοποιό να μεταβιβάσει την «επιχείρηση-άδεια» στα παιδιά του, εφόσον έχουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα , πληρώνοντας ο ίδιος τους φόρους στο κράτος. Αυτό το υποστηρίζω, όχι συντεχνιακά, αλλά γιατί αντικειμενικά μια «αξία», ένα περιουσιακό στοιχείο, κάποιος πρέπει να έχει την δυνατότητα να την μεταβιβάσει στο παιδί του. Δεδομένου, όπως έγραψα πιο πάνω, ότι μιλάμε για λίγες περιπτώσεις σε σχέση με το σύνολο των φαρμακοποιών.

    6) Ρωτάνε κάποιοι «Γιατί να μην υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές προς όφελος του καταναλωτή»; «Γιατί να μην υπάρχει ελεύθερη τιμή» ;

    Γιατί με το σύστημα τιμολόγησης που έχουμε τώρα, τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι στην πλειοψηφία τους τα πιο φτηνά στην Ευρώπη. Απόδειξη οι ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά, λόγω τον εξαγωγών. (Από τον κανόνα εξαιρούνται τα αντίγραφα στα οποία ακολουθείται μια ευνοϊκή τιμολόγηση, προφανώς για λόγους ενίσχυσης της εσωτερικής βιομηχανίας).
    Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε ελεύθερη λιανική τιμή, θα μπορούσε να διαμορφώνει ο κάθε φαρμακοποιός στις εφημερίες του την τιμή που επιθυμεί; Στα νησιά, ή σε απομακρυσμένες περιοχές ο εκάστοτε φαρμακοποιός που είναι σχεδόν μονοπώλιο, πώς θα τιμολογεί εάν δεν είναι σταθερή η τιμή; Κατά το δοκούν, ανάλογα με τις συνθήκες ή ανάλογα με τη ζήτηση που θα έχει; Π.χ. πέρυσι με το εμβόλιο της γρίπης που ήταν περιζήτητο και δεν βρισκόταν, θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα ο εκάστοτε φαρμακοποιός να το βγάζει σε δημοπρασία κι όποιος δίνει τα ποιο πολλά, αυτός να το παίρνει;;;;

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας, και συγνώμη για το μακροσκελές της παρέμβασής μου. Ελπίζω να ήταν γόνιμη και να συμβάλλει στον διάλογο.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 23:55 | costas bo

    τι παρατηρησα!λεει ο προτεινομενος νομος επι λεξει!
    1. Το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια.
    …..
    4. Σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. καθώς και τα νοσοκομεία, τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.

    ΣΧΟΛΙΟ
    ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΟΥΤΑΜΑΡΑ Η ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ?ΓΙΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ!Αλλα πλεον αυτου διαπιστωνω και ανακολουθια:
    δηλαδη αν δεν υπαρχει κανενα φαρμακειο γυρω απο «κεντρα συνταγογραφισης γενικως» ,
    τοτε δεν ιδρυεται κανενα? π.χ σε καποια πολη που ξερω και γυρω δεν υπαρχει κανενα φαρμακειο σε αποσταση 200μ ,δεν θα ιδρυεται κανενα νεο? η θα ισχυει το διπλασιο των ηδη λειτουργουντων σε ολη την πολη?

  • K. υπουργέ σας ευχαριστώ προκαταβολικά. Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι τόσο περήφανος που είμαι φαρμακοποιός.
    Απαιτώ το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ειλικρινά με αφήνει παγερά αδιάφορο αν η πλειοψηφία ή η μειοψηφία είναι με το μέρος μου. Μου είναι αρκετο να γνωρίζω ότι έχω το δίκαιο με το μέρος μου.
    Καταγγέλω ότι με το πολυνομοσχέδιο για την υγεία που προωθείτε ανοίγει ο δρόμος για την άλωση του φαρμακείου της γειτονιάς από τα σούπερ μάρκετ και τα λοιπά συμφέροντα των πολυεθνικών. Όταν ο φαρμακοποιός ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ- ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΤΑΙ – ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ από οποιονδήποτε manager, να γνωρίζετε ότι ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Θα βρεθείτε προ εκπλήξεων μπροστά στην προκλητή ζήτηση, από την πίεση των manager στους φαρμακοποιούς.
    Μέτρο άριστον λοιπόν. Όσο για την απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ 3665/2005, εκείνη λήφθηκε υπ’όψιν του νομοθέτη που ιεράρχησε την προστασία της δημόσιας υγείας στην υψηλότερη κλίμακα.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:03 | Νεο

    Αγαπητοί μου συμπολίτες.
    Το κατευθυνόμενο «νομοθέτημα» από τις δυνάμεις κατοχής, έχει πάρει τον δρόμο του, και αυτός είναι μονόδρομος χωρίς σήμανση και διέξοδο διαφυγής. Η εμπειρία μου περί ηλεκτρονικής διαβούλευσης κάθε αλλο παρά θετική είναι καθώς σε όσες συμμετείχα σπάνια είδα κειμενά μου αναρτημένα και ουδέποτε φυσικά έμαθα τον λόγο. Ωστόσο παρόμοιου σκεπτικού με του δικού μου αναφορές δεν άλλαξαν ουτε κόμα στα εκάστοτε σχέδια νόμου και ας αγγιζαν σε ποσοστα το 90% του συνόλου των αναφορών.
    Καταντάς να αισθάνεσαι αστείος που συμμετέχεις στο «Δημοκρατικό» παιχνίδι τους!
    Για την μεταξύ μας συζήτηση λοιπόν και μόνο γι’ αυτήν το δυστύχημα είναι πως οι όποιες επιβαλόμενες από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των φερόμενων ως «κλειστών επαγγελμάτων» ουδέποτε αξιολογούνται επαρκώς και ουδέποτε αναδικνύονται καθώς τα κίνητρα των νομοθετών είναι αμφιλεγόμενα ή κατευθυνόμενα ή δεν υφίστανται από έλλειψη ουσιώδους ενδιαφέροντος.
    Επομένως κάθε αλλαγή γίνεται με τον χειρότερο τρόπο. Στα φαρμακεία πχ το νομοθέτημα είτε προχειρο είναι ειτε «τεχνητά πρόχειρο» είναι. Ο οποιοσδήποτε ανεξάρτητος παρατηρητής μπορεί να αντιληφθεί το μέλλον του ασφαλισμένου με αυτό. Δεν αναφέρομαι καθόλου στις οικογένειες των φαρμακοποιών, φαρμακαποθηκών και των υπαλλήλων τους καθώς σε αναλογία με τον γενικό πληθυσμό των ασφαλισμένων το κοινωνικό κόστος καταστροφής τους είναι μικρότερο. Οι ασφαλισμένοι θα χάσουν αυτόν που ονομαζαν φαρμακοποιό «ΤΟΥΣ». Θα χάσουν την πρόσβαση σε πληθώρα φαρμάκων εξαιτίας πολλών αλλων πρόσφατων νομοθετημάτων της ίδιας εκτελεστικής κυβέρνησης της παγκοσμιοποίησης, θα χάσουν το αυτονόητο γι αυτούς δανεικό φάρμακο που οι φαρμακοποιοί δανείζανε με κάθε φορολογικό κίνδυνο καλύπτοντας της πλήρη αδυναμία έγκαιρης συνταγογράφησης. Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών (χαρακτηριστικών της χώρας μας λόγω δυσπρόσιτων ορεινών περιοχών, νησιωτικών κλπ) θα αποτελέσουν τα πρωτα θύματα. Τα παραπάνω δεν αποτελούν υπερβολή καθώς η πώληση φαρμάκου που πανευρωπαικά διαχωρίζεται από του κοινού εμπορευματος θα φτάσει συντομότατα στα χέρια των φαρμακοβιομηχάνων και εαν θέλετε στα χέρια των κέντρων συνταγογραφησης (κλινικών, ιατρών κλπ). Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι τετοιες που σε συνδυασμό με τα μελετημένα υπόλοιπα μέτρα (ανοικτό ωράριο κλπ) θα εξαφανίσουν το φαρμακείο της γειτονιας – χωριού συντομα και βίαια. Αργότερα οι ίδιοι μεγαλοπενδυτές θα φροντίσουν τα κέρδη τους να αυξηθούν με τον έλεγχο και την πρόσβαση που διαχρονικά έχουν με τις πολιτικές δυνάμεις εκτινάσσοντας τιμές (βλέπε Αγγλία και ΗΠΑ όπου αυτό έχει γίνει και τα φάρμακα έχουν 10πλάσια τιμή από ότι στην Ελλαδα).

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:56 | Κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ

    Μόνο άριστα μπορώ να πώ για το υπόψη νομοσχέδιο αν και ΑΡΓΗΣΑΤΕ, για να μην πώ ότι δεν είχατε κανένα σκοπό να το φέρετε άν δεν πίεζε η τρόικα.

    Στην ουσία του θέματος δύο παρατηρήσεις.
    Ολα τα άλλα κράτη που δεν έχουν αυτούς τους αστείους περιορισμούς στην έναρξη επαγγέλματος, όσο και άν δεν αρέσει αυτό σ΄εμάς, έχουν αποδέιξει ότι δεν είναι χαζοί.

    Στην ελέυθερη οικονομία η »μαγκιά» του επαγγελματία έγκειται στην ικανότητά του να διατηρεί την πελατεία του σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού.Σε συνθήκες μονοπωλίου επιβιώνει οποιοσδήποτε.

    Απαραίτητη και μόνη προυπόθεση κατά την άποψή μου, για την έναρξη οποιουδήποτε επαγγέλματος πρέπει να είναι η κατοχή του ανάλογου πτυχίου. Αλλά απαιτείται να ρυθμιστεί πλήρως και ξεκάθαρα το θέμα των επαγγελματικών διακαιωμάτων των πτυχιούχων.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 20:51 | Γιώργος Οικονόμου

    Είναι πραγματικά τραγική η επίκληση της αρχής της επαγγελματικής ελευθερίας για την απρόσκοπτη είσοδο σε όλα τα επαγγέλματα ΠΛΗΝ του φαρμακοποιού. Λες και αυτή η συντεχνία είναι υπεράνω του νόμου, λες και η εφαρμογή του Συντάγματος σταματά ακριβώς στο κατώφλι της.

    Η επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος για τη διατήρηση των αποκλεισμών ΜΟΝΟ στο επάγγελμα το φαρμακοποιού είναι άνευ βάσης, μιας και το 2005 το Σ.τ.Ε, με την απόφαση 3665/2005, έχει ήδη δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Έκρινε ότι οι περιορισμοί αντίκεινται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της επαγγελματικής ελευθερίας και τους κατήργησε! Ωστόσο, η συντεχνία των φαρμακοποιών δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά δρομολόγησε εξελίξεις που οδήγησαν στην επανεισαγωγή τους με το νόμο 3457/2006, λίγους μήνες αργότερα.

    Είναι πραγματικά απογοητευτικό όταν βλέπω να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, προκειμένου να μη θιγούν οι πυλώνες του συντεχνιακού κατασκευάσματος που λέγεται φαρμακείο. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο πληθυσμιακοί, γεωγραφικοί περιορισμοί, “κληρονομική” μεταβίβαση και πώληση αδειών παραμένουν άθικτα, με τις πωλήσεις/μεταβιβάσεις αδειών μάλιστα να νομιμοποιούνται!!! Τέτοια απελευθέρωση να μας λείπει.

    Να θυμίσω τι έλεγε το 2006 ο συνταγματολόγος και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης» που έκλεισε εκ νέου το επάγγελμα:
    «…έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε νωπή απόφασή του ότι πρέπει να ισχύουν κριτήρια δημόσιας υγείας και ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν είναι κριτήρια δημόσιας υγείας.»
    «Και αν πιστεύουν ορισμένοι ότι κλείνουν το μάτι σε δέκα χιλιάδες φαρμακοποιούς, που λειτουργούν φαρμακεία τώρα, εξυπηρετώντας μια κατάσταση, είναι γελασμένοι γιατί πολύ σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν για το αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγηθεί αυτή η ρύθμιση. Δεν τους προσφέρετε τίποτα ούτε στο μεσοδιάστημα και είναι τυχοδιωκτική η προσέγγιση που λέει “ας ψηφιστεί, να πάει το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσαν μία υποχρέωση και ας καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας”.»
    Πηγή: http://www.evenizelos.gr/speechesintervention/speeches2006/52–6-2006

    Σήμερα, μόλις 5 χρόνια αργότερα, καλείστε να κρίνεται εκ νέου αυτό που ήδη έχει κριθεί!!! Καλείστε να κάνετε αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε την τόλμη να κάνει. Καλείστε να κλείσετε τα μάτια και τα αυτιά στην ανθρωποφάγο συντεχνία των φαρμακοποιών και να τα ανοίξετε στους αποκλεισμένους του συστήματος. Καλείστε να αποδώσετε δικαιοσύνη. Καλείστε να δώσετε ίσες ευκαιρίες σε όλους.

    Γιώργος Οικονόμου

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 20:12 | Black Adder

    Το φαρμακείο τραβάει πολύ κόσμο επειδή τα λεφτά είναι πολλά.

    Και είναι πολλά, επειδή το πλαίσιο γύρω από τη λιανική εμπορία φάρμακου είναι κομμένο και ραμμένο όπως το ήθελαν οι φαρμακοποιοί, προϊόν συνδιαλλαγής μιας σκληρής συντεχνίας με ένα φαύλο πολιτικό κατεστημένο.

    Τολμήστε, κ. Υπουργέ, να μειώσετε δ-ρ-α-σ-τ-ι-κ-ό-τ-τ-α-τα το κέρδος του φαρμακοποιού-μεταπωλητή από το εξωπραγματικό 35% μεικτό (23.8% καθαρό)σε ένα πολύ χαμηλότερο μεσοσταθμικά, της τάξης του 5% καθαρό, ίσως και χαμηλότερο για τα φάρμακα από 100 ευρώ και άνω.

    Με το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς, οι φαρμακοποιοί έχουν καταστεί άδικα πάμπλουτοι, κυριαρχούν στις τοπικές κοινωνίες με την οικονομική άνεση τους και στραγγαλίζουν τα ήδη αναιμικά Ασφαλιστικά Ταμεία.

    Τολμήστε, κ. Υπουργέ να μειώσετε το ποσοστό κέρδους τους: Θα μειωθεί το ενδιαφέρον γύρω από το φαρμακείο, οι αλλαγές θα έρθουν πιο φυσιολογικά και το κυριότερο, δεν θα μπορούν να προβούν σε κινητοποιήσεις, καθώς η κοινή γνώμη θα είναι εναντίον τους αν μαθευτεί ότι βγάζουν τόσο μεγάλο κέρδος επιβαρύνοντας τις τιμές των φαρμάκων.

    Τολμήστε κ. Υπουργέ να μειώσετε το ποσοστό κέρδους τους: Εκεί είναι όλο το παιχνίδι και τα οφέλη πολλαπλά!!

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 20:22 | Θεμιστοκλης Καρακατσανης

    Στε ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 3665/2005.Επάγγελμα φαρμακοποιού. Ολόκληρη η Απόφαση του ΣτΕ

    H πρόσφατη απόφαση 3665/2005 της Ολομελείας του ΣτΕ, οδηγεί, μετά την κατάργηση της διατάξεως του άρθρου 2 ν. 1963/91 για την ίδρυση φαρμακείων με πληθυσμιακά κριτήρια, στην «απελευθέρωση» του συστήματος αδειοδότησης για τη λειτουργία φαρμακείων, αφού κρίνει ότι τα νομοθετικά κριτήρια που έχουν τεθεί την τελευταία 15ετία για την πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την προσωπική, οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.

    «H θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων τονίζει το ΣτE για τη χορήγηση άδειας φαρμακείου, δηλαδή για την πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, που αποσκοπεί (κατά την εισηγητική έκθεση του νόμου 1963/91) στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων και περαιτέρω στην προστασία της δημόσιας υγείας, δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα».

    Επί της βάσεως αυτής, θεμελιώνεται το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου από τους «νέους» φαρμακοποιούς οι οποίοι έλαβαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά την 1-1-1997, αφού ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, που θα επιτρέψει στην αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να τους χορηγήσει την άδεια αυτή, δίχως περεταίρω γεωγραφικούς ή πληθυσμιακούς περιορισμούς στην επιλεγμένη τοποθεσία του φαρμακείου τους. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα και τους διοικητικούς νόμους η απόφαση αυτή ισχύει έναντι παντός και η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποχρεούται να συμμορφωθεί με την Απόφαση 3665/2005
    -EΡΩΤΩ,για ποιο λογο παραβιαζεται η αποφαση του ΣτΕ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 19:17 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΘΕΣΝΙΚΗ

    αγαπητε μου υπουργε θελω να σας πω τα εξης:καταρχη το φαρμακευτικο επαγγελμα στο συνολο του δεν μπορει να το αντιμετωπιζετε σαν μια συντεχνια…δεν ειμαστε κε υπουργε συντεχνια εχω την εντυπωση οτι αυτοι ολοι που σας περιβαλλουν σας οδηγουν σε λαθοσ μονοπατια και εντελει στη καθιερωση συντεχνιων.ειμαι φαρμακοποιος απο το 1991 και δεν καταφερα εκτοσ απο το οτι εχω μια αξιοπρεπη δουλεια δεν εχω αποκτησει ουτε 17 διαμερισματα ουτε τα εκατομυρια ευρω που νομιζουν οι εκολαπτομενοι συναδελφοι οτι αν μπουν στο χωρο ανεξελεγκτα θα κερδισουν ταααα ευρω…δουλευω μονος οχι γιατι μαζευω λεφτα αλλα γιατι δεν μπορω να παρω υπαλληλο…και θελετε εσεις να με βαλετε να δουλεψω και δευτερα και τεταρτη και σαββατο ΟΧΙ αγαπητε μου υπουργε δεν μπορω να δουλεψω…γιατι βιολογικα θα πεθανω ορθιος….η δουλεια μας δεν ειναι καθιστη σενα γραφειο και περα βρεχει….ομως εσεις σκεπτομενος προφανως οτι δεν πρεπει να επιβιωσουν τα μικρα φαρμακεια για λογους που εσεις ξερετε, τι κανετε, βαζετε αυτους που εχουν υπαλληλους να ανοιγουν και δευτερα και τεταρτη και σαββατο ….με σκοπο την πληρη βιολογικη και επαγγελματικη μου εξοντωση..υπουργε μου ευχαριστω πολυ…βεβαια βαζετε διπλα το οσοι θελετε….αλλα τι ξερετε εσεισ απο ανταγωνισμο? και ομως γνωριζετε γιαυτο θεωρω εσκεμμενη την αποφαση και με γνωμονα την εξοντωση των μικρων την νομοθετησατε.
    ακουσα προχτεσ απο ενα παπαγαλακι στην τηλεοραση οτι τα φαρμακεια ειναι κλαδος που ευημερει γιαυτο και πρεπει τονα ταλλο κλπ.μα ειναι δυνατον τι θελετε να μην ευημερει να κλεισουμε τοτε..να καρφωσουμε μερικα εκατομυρια ευρω στην αγορα φεσι να μεινουμε ανεργοι να μας ταιζετε εμας και τισ οικογενειεσ μας .ειμαστε νοικοκυρηδες κυριε υπουργε και κραταμε καλα το τιμονι στον οικ προγραμματισμο μας.ειμαστε σωστοι ασχετωσ του οτι δεν μας πληρωνετε πως?με δανεικα…δανεια υπουργε δανεια 8-9 μηνεσ απληρωτοι…απιστευτο και πως αποφασιζετε ναχετε τετοια συμπεριφορα απεναντι μας οταν ειμαστε απληρωτοι δεν θελω υπουργε να δωσω εγω χαρακτηρισμο αλλα θελω εσεις να τον δωσετε και εγω να σας ακουσω…θυμαμαι τον σεπτεμβριο στο mega…αυτη την στιγμη που σας μιλαω λεγατε….οι φαρμακοποιοι πληρωνεστε…9 μηνεσ μου χρωστατε κυριοι 9 μηνεσ…νομιζω οτι την αλλη φορα που θα ξαναβγητε στην τηλ. ναχετε πιο χαμηλουσ τονουσ εσεισ και αυτοι που σας περιβαλλουν γιατι δεν φτανουν αυτα αλλα με περνει και ο λογιστης μου τηλεφωνο και μου λεει φιλε θελω το φπα….το φπα κε υπουργε για φαρμακα που δεν μου εχετε πληρωσει….. τι λετε τωρα?
    να σας πω τι λετε…παιδια θελω εκπτωσεις μαλιστα κε υπουργε να σας δωσουμε…εσεις τελικα θα δωστε αυτα που πρεπει και χρωστατε η θα συνεχισω να βλεπω στην τηλ να μιλουν καλοντυμενοι χαρτογιακαδες για το καλο του συστηματος υγειας που πριν απο λιγα χρονια λοιμενονταν την οικουμενη ολοκληρη…… ελεος βρε παιδια ελεος…
    ηλεκτρονικη συνταγογραφηση ειπατε θελουμε…και τι ειπαμε κε υπουργε εδω ειμαστε δεν εχουμε τιποτα να φοβηθουμε το καναμε και ανταυτου τι?…ακρατη επιθετικοτητα,απληρωτοι,κατηγοριες,υποβαθμιση,ξεφτιλισμους σενα κλαδο που στηριζει τις μεχρι τωρα αδυναμιεσ σας.
    Κε υπουργε σολη την ευρωπη υπαρχουν κανονεσ που τειρουνται οι αποστασεις τα ωραρια τα πληθυσμιακα κριτηρια το κυροσ του επαγγελματοσ και τοσα αλλα σεις τι σκοπο εχετε να τειρησετε απο ολα αυτα …το επαγγελμα του φαρμακοποιου ασκηται μοναχα απο φαρμακοποιους εμεισ κε υπουργε αρνουμαστε να δωσουμε φαρμακο χωρισ συνταγη ο οποιοσδηποτε αλλοσ θα το δωσει δεν θα αρνηθει…θυμαμαι πριν καιρο βλεποντας αυτην την επιθετικοτητα στον κλαδο μου εστειλα προσωπικη επιστολη στον κο πρωθυπουργο και τον παρακαλεσα λεγοντας του οτι για την υγεια δεν ευθυνονται τα φαρμακεια…προεδρε μην μας καταστρεφεισ…μαλλον δεν το διαβασε… συνεχειστε λοιπον να δουμε που θα φτασετε….εχει ενδιαφερον.
    εμαι μελος στο πασοκ απο το 1977 τοτε πηγαινα 2α λυκειου…..εχθρικο το περιβαλλον για σπουδες και δουλεια τοτε και μετα απο αγωνεσ ερχομαστε στο τωρα οπου το περιβαλλον γινετε εχθρικο απεναντι στα παιδια μου για σπουδεσ και για δουλεια σε μενα και σαυτα μονο τωρα ειναι πανω το κινημα μου….ψωμι,παιδεια ,ελευθερια…..

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 19:31 | ΟΙΝΟΦΑΡΙΣ

    Υπερπληθυσμό δικηγόρων έχουμε και δικαιοσύνη δεν έχουμε!
    Υπερπληθυσμό μηχανικών έχουμε και νόμιμα κτίρια δεν έχουμε!
    Υπερπληθυσμό φαρμακείων έχουμε και συγκρατημό στο φάρμακο δεν έχουμε!

    Η θέσπιση προνομίων και ο επαγγελματικός προστατευτισμός οδήγησαν σε επαγγελματικό υπερπληθυσμό και σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

    Τώρα πλέον που το ποτήρι έφτασε στον πάτο δεν υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης των προνομίων.

    Καλύτερα να σταματήσουμε τον κατήφορο τώρα.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 19:41 | Ευανθία Καμινάρη

    Εχω εισαχθεί κι έχω τελειώσει τις σπουδές μου στη Φαρμακευτική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είμαι τριάντα ετών, κι ούτε ο μπαμπάς μου ούτε η μαμά μου είχαν φαρμακείο. Εγώ όμως κατάφερα να έχω. Προτίμησα να συνεχίσω την σταδιοδρομία μου στην Ελλάδα, παρότι θα μπορούσα να φοιτήσω με υποτροφία σε ξένο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Και το έκανα γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε κανείς που θα μπορούσε να μου κληρονομήσει το φαρμακείο του. Το έκανα γιατί αγαπώ και σέβομαι τη δουλειά μου. Γιατί δεν είμαι έμπορος ή φαρμακοπώλης. Είμαι επιστήμονας που έχει αφιερώσει τα καλύτερά του χρόνια για να μάθει να υπηρετεί σωστά το αντικείμενό του και την κοινωνία μέσα από το φαρμακείο μου πλέον. Εχω δουλέψει στην έρευνα και σαν υπάλληλος. Ποτέ κανένας δεν μου υποσχέθηκε ότι αφού τελειώσω το Πανεπιστήμιο, θα πρέπει υποχρεωτικά να ανοίξω φαρμακείο. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ξεκινούν τις σπουδές τους στην Φαρμακευτική Σχολή. Οσο για τους «περιορισμούς» στο επάγγελμα του φαρμακοποιού με φαρμακείο καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι υπάρχουν για λόγους διασφάλισης της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και μάλιστα με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και με ρητή εξαίρεση απο την οδηγία Μπόλγκεστάιν για τα κλειστά επαγγέλματα. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, που σημαίνει ότι δεν ανήκει σε μένα ή στο κράτος. Ανήκει στον κόσμο που το έχει ανάγκη. Εμείς μεσολαβούμε ώστε η χρήση του να γίνεται σωστά, δίνοντας συμβουλές, παρακολουθώντας τον ασθενή, αποτρέποντάς τον από το να πάρει κάποιο φάρμακο και προλαμβάνοντας τις παρενέργειες και τις δυσμενείς για την υγεία του αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που ίσως παίρνει και που ίσως ξεχνά να αναφέρει στον συνταγογράφο ιατρό. Γιατί δηλαδή πρέπει να εξευτελίσουμε αυτή την αξία μετατρέποντας ένα κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος; Από πότε κοστολογείται η αξία της υγείας των Ελλήνων πολιτών με εμπορικούς όρους, όπως το άνοιγμα ενός ανοικτού επαγγέλματος στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και όχι της διασφάλισης της δημοσίας υγείας; Κι από πότε οι φαρμακοιποιοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν άλλη κατεύθυνση πέρα από τον μπάγκο του φαρμακείου; Τόσο άχρηστες είναι οι φαρμακευτικές σχολές μας που παράγουν μονοδιάστατους επιστήμονες; Οσο για το αν είναι ανοικτό , η απόδειξη είμαι εγώ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 18:11 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗΣ

    ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
    Α)ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ(ΑΚΟΜΑ Κ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ)
    Β)ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΩΡΑΡΙΟ (ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ)
    Γ)ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
    Δ)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ, ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟΥ,….

    ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΓΙΝΕ (ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ)
    Α) ΠΟΙΟ ΠΡΟΙΟΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ? Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΤΑ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Ή ΠΑΡΙΡΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ Κ ΤΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΙΑ «ΦΙΛΙΚΗ » ΣΥΜΒΟΥΛΗ… ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΧΡΕΩΝΕΣΑΙ, ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΗΜΑ ΔΗΛΑΔΗ..
    Β) ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟ 4 Η ΩΡΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ
    Γ) ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ? ΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΙΣΩΣ. Κ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΣΤΑ CAREFOUR ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
    Δ) ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ (ΑΝ Κ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ) , ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΩΣΤΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ, ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΝ ΤΡΩΕΙ ΟΜΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΧΟΥΝ Κ ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ.. ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑ, ΑΣ ΔΩΣΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ…

    2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
    Α)ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ. ΟΠΩΣ Κ ΑΛΛΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ Κ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ! ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ,ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΟΠΟΙΟΣ.
    Β) ΤΟ OPENGOV ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ. Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ Κ ΤΟ ΔΝΤ ΤΟ ΚΑΝΕΙ… ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.. ΤΡΩΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ, ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ Κ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ). ΑΠΛΑ ΤΟ OPENGOV ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ

    Κ ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Κ ΔΕ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΟΝΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΟΜΕΑ.. ΑΓΡΟΤΙΚΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΕΜΠΟΡΙΚΟ.. ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Κ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΝΕΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ
    ΚΟΨΙΜΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΔΩΡΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ… ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ Κ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ.
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ, ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΟΥΝ ΤΟ 40ΩΡΟ , ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΟΛΟΕΝΑ Κ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΛΟΥΤΟ,…

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 18:43 | Απόστολος Λάρρας

    Είμαι πτυχιούχος Φαρμακοποιός (από ελληνικό Πανεπιστήμιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι) και μετά από ειδικές εξετάσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) κατέχω άδεια άσκησης του Φαρμακευτιού επαγγέλματος στην Ελλάδα.

    Έχω εκπληρώσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και είμαι σε όλα ένας νόμοταγής πολίτης σε σχέση με τη φορολογία μου, τη συμπεριφορά μου και για να το πώ πιό λαϊκά: μόνο απ’ έξω από τα Δικαστήρια και τα Αστυνομικα Τμήματα έχω περάσει («λευκό» ποινικο μητρώο)…

    Για ποιό λόγο λοιπόν, κύριε Παπακωνσταντίνου, κύριε Λοβέρδο και κύριε Παπανδρέου, να μ η ν μπορώ να ανοίξω το δ ι κ ό μου Φαρμακείο όπου θέλω; Από τη στιγμή που έχω τα απαιτούμενα επιστημονικά προσόντα, γιατί είμαι α ν α γ κ α σ μ έ ν ο ς να βλέπω τα παιδιά των παλιών Φαρμακοποιών να απολαμβάνουν το φ α σ ι σ τ ι κ ο ύ τ ύ π ο υ δικαίωμα της κληρονομικής… εργασίας;

    Όλοι οι Έλληνες πολίτες μπορούν πλέον ελεύ8ερα να επιλέξουν το επάγγελμα που θέλουν (αν έχουν βέβαια τα απαραίτηα προσόντα), ε κ τ ό ς από τους νέους επιστήμονες Φαρμακοποιούς, οι οποίοι παραμένουν όμηροι των συνεχνιών των παλιών Φαρμακοποιών και της διαχρονικής αδυναμίας των Ελληνικών Κυβερνήσεων να καταργήσουν τα προκλητικά και φασιστικά προνόμια των παλιών Φαρμακοποιών και των τέκνων τους…

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, του οποίου η (σημερινή ως έχει) λειτουργία ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης. Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και έχει καταξιωθεί ως ο ισχυρός προστάτης, τόσο του πολίτη, όσο και του δημοσίου.

    Αυτό λοιπόν το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας μας, έχει αποφασίσει (απόφαση υπ’ αριθμ. 3665/2005 της Ολομέλειας του ΣτΕ) ότι:
    «H θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου, δηλαδή για την πρόσβαση στο επάγγελμα του Φαρμακοποιού, που αποσκοπεί (κατά την εισηγητική έκθεση του νόμου 1963/91) στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ήδη λειτουργούντων Φαρμακείων και περαιτέρω στην προστασία της δημόσιας υγείας, δ ε ν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα».

    Με το άρθρο 5 της παρ. 1 του Συντάγματος της Ελλάδας, κατοχυρώνεται η προσωπική και οινομική ελευθερία ως ατομικό δικαίωμα. Ειδικότερη εκδήλωση αυτής της ελευθερίας αποτελεί η επαγγελματική ελευθερία, δηλαδή η ελευθερία επιλογής και σκήσεως ορισμένου επαγγέλματος, ως αναγκαίου στοιχείου της προσωπικότητας του ατόμου. Στην ελευθερία αυτή μπορεί ο νόμος να επιβάλει περιορισμούς, αναφερόμενους στην άσκηση ή και την επιλογή ορισμένου επαγγέλματος. Οι τασσσόμενοι όμως από το νόμο όροι και προϋποθέσεις επιλογής και ασκήσεως του επαγγέλματος είναι συνταγματικώς επιτρεπτοί, εφόσον ορίζονται γενικώς κατά τρόπο αντικειμενικό και δικαιολογούνται από αποχρώντες λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα της ρυθμιζόμενης επαγγελματικης δραστηριότητος. Η νομοθετική ρύθμιση που περιορίζει την ελευθερία αυτή, δεν μπορεί να έχει ως μοναδικό σκοπό την προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη ασκούντων συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα προς βλάβη εκείνων που ενδιαφέρονται να επιλέξουν ορισμένο επάγγελμα. Εξάλλου σύμφωνα με τη συνταγματικήα ρχή της αναλογικότητας, οι επιβαλλόμενοι από το νόμο περιορισμοί πρέπει να είναι πρόσφοροι και αναγκαίοι για την επίτευξη του επιδιωκόμενου από τον νομοθέτη σκοπού δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος και να μην είναι δυσανάλογοι σε σχέση προς αυτόν. Ειδικότερα, όταν ο θεσπιζόμενος περιορισμός αφορά, όχι απλώς την άσκηση, αλλά την πρόσβαση στο επάγγελμα προσώπων που συγκεντρώνουν τα νόμιμα προσόντα, η αρχή της αναλογικότητας επιβάλλει να είναι εμφανής και σαφώς διαγνώσιμη η αναγκαιότητα επιβολής ενός τέτοιου εξαιρετικού περιορισμού για την επίτευξη του επιδιωκόμενου από το νόμο σκοπού.

    Η ακρίβεια των όσων αναφέρω μπορεί να ελεγθεί από όποινδήποτε. Η θέσπιση λοιπόν πληθυσμιακών και γεωγραφικών περιορισμών για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων Φαρμακείων από νέους Φαρμακοποιούς είναι παράνομη και αντισυνταγματική και προστατεύει τα υπάρχοντα Φαρμακεία και τα παιδιά τους και όσους διαθέτουν πολλά χρήματα για να έχουν την πρόσβαση… (με σύμφωνη… γνώμη… ενός παλιού Φαρμακοποιού) στο επάγγελμα.

    Δεν θέλω διορισμό στο Δημόσιο, θέλω να ασκήσω ελεύθερα το επιστημονικό επάγγελμα που επέλεξα και σπούδασα.
    Ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση στην αγορα εργασίας και ίσα δικαιώματα σε όλους τουσ νέους επιστήμονες Φαρμακοποιούς τώρα.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 17:38 | Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

    Η επιμονή στην ύπαρξη κλειστών επαγγελμάτων, σήμερα, δε μπορεί να αμφισβητηθεί ότι είναι κοινωνικά επιζήμια. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι λόγοι που δείχνουν ότι το άνοιγμα θα έπρεπε ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, ακόμη και από αυτούς που φοβούνται ότι «χάνουν»:
    1) Προκαλούνται κοινωνικές αδικίες επειδή κάποιες ομάδες, με νομικές κατοχυρώσεις, μπορούν να αμείβονται περισσότερο από αυτό που αντιστοιχεί στην αξία των υπηρεσιών τους, όπως αυτή καθορίζεται στο χώρο των συναλλαγών (αγορά) ή πιο πάνω από την εκάστοτε προθυμία ή οικονομική δυνατότητα των πελατών/πολιτών.
    2) Δεν επέρχονται, στο μέγιστο βαθμό, βελτιώσεις ποιότητας ούτε μειώσεις κόστους, επειδή εμποδίζονται νέοι άνθρωποι και φορείς να μπουν στον ίδιο επαγγελματικό χώρο που, με καινοτομίες, θα μπορούσαν να προσφέρουν την ίδια δουλειά με χαμηλότερο κόστος ή καλύτερη δουλειά με το ίδιο (ή και χαμηλότερο) κόστος. Έτσι, οι κατοχυρωμένοι δεν καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες για βελτίωση, αφού δε «φοβούνται» τους πιθανούς «ανταγωνιστές».
    3) Δε μεγιστοποιείται η αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, όταν οι νέοι που μπορεί να είναι «πιο καινοτόμοι», με «πιο επίκαιρες» γνώσεις (τις οποίες απέκτησαν με οικονομική επιβάρυνση δική τους ή της κοινωνίας), πιο ευέλικτοι στο ραγδαία μεταβαλλόμενο σύνθετο περιβάλλον (πολύ διαφορετικό από πριν) και «πιο έτοιμοι» για το μέλλον, εμποδίζονται να εισέλθουν στο επάγγελμα ή αναγκάζονται σε ετεροβαρείς συνεργασίες, με όρους δυσμενείς.
    4) Γίνεται σπατάλη πόρων όταν το κράτος και οι υπηρεσίες του διαθέτουν δυνάμεις για να οικοδομήσουν τις επαγγελματικές κατοχυρώσεις και να ελέγχουν την τήρησή τους, αντί να ασχολούνται με την οικοδόμηση και εφαρμογή κατοχυρώσεων και ελέγχων που προστατεύουν την κοινωνία, τους πολίτες και τους αποδέκτες των υπηρεσιών οι οποίες προσφέρονται στην αγορά. Πρόκειται για μια «κανιβαλιστική» λογική που έτεινε να κυριαρχήσει στην ελληνική πραγματικότητα.
    5) Σε πολλές περιπτώσεις, η στρέβλωση αυτή τροφοδοτεί τον παρασιτισμό, αφού αυτοί που προσφέρουν «προστατευμένες υπηρεσίες» ενδιαφέρονται λιγότερο για τον «πελάτη» και περισσότερο για ενίσχυση του συντεχνιακού μηχανισμού ο οποίος είναι αποτελεσματικός στο να τους προστατεύει. Ο παρασιτισμός αυτός εξασθενίζει το ενδιαφέρον ανθρώπων που πλεονάζουν σε έναν κλάδο, να στρέφονται σε άλλες δραστηριότητες όπου δεν υπάρχουν τέτοιες κατοχυρώσεις. Έτσι, ενώ θα μπορούσαν π.χ. να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες εντοπίζοντας πλήθος από επαγγελματικές –επιχειρηματικές ευκαιρίες που εμφανίζονται καθημερινά, αξιοποιώντας τις δυνάμεις τους καλύτερα, αρκούνται σε «κατοχυρωμένες επιλογές» που τελικά δεν τους αποδίδουν τη μέγιστη επιτυχία και ικανοποίηση.
    6) Παράγονται αρνητικά πρότυπα στην κοινωνία που χαρακτηρίζονται από την επιβολή της συντεχνιακής –εγωκεντρικής- στρεβλότητας επί της ποιότητας, της άμιλλας, των τίμιων συναλλαγών, της βελτίωσης, της αριστείας. Υιοθετείται η προσέγγιση «δικαιούμαι να αμείβομαι όσο το δυνατόν πιο καλά» αντί για την προσέγγιση «υπάρχω χάριν του υπηρετούμενου» ή «υπηρετώ τον αποδέκτη των υπηρεσιών μου με τον καλύτερο τρόπο». Η πρώτη οδηγεί σε όλο και υψηλότερα επίπεδα συντεχνιακών κάστρων δημιουργώντας αντιπαλότητες και αδικίες ενώ η δεύτερη παράγει ωφέλειες για όλους αφού καλλιεργεί την εμπιστοσύνη, την «ενότητα», την αλληλεγγύη και την οικονομική αποτελεσματικότητα.
    7) Η συντεχνιακή προσκόλληση οδηγεί τους ανθρώπους σε εξαρτήσεις, σε περιορισμό της προσωπικής τους ελευθερίας και σε «κοινωνικούς διαχωρισμούς», αφού είναι αναγκασμένοι να υπερασπίζονται τη θέση τους και τη θέση της συντεχνίας, ακόμη και σε εμφανώς «σκανδαλώδεις καταστάσεις».
    Η επιμονή των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε «πεπαλαιωμένες κατοχυρώσεις», όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ την ΕΞΕΥΡΕΣΗ των ΑΡΙΣΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ που θα δίνονταν αν, αντί για την κατάργηση ή μη κατάργηση συζητούνταν το πώς θα αντιμετωπισθούν προληπτικά οι πιθανές επί μέρους στρεβλώσεις που μπορεί να προκύψουν μετά την κατάργηση της προστασίας.
    ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ι. ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
    Καθηγητής Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 17:28 | kostantinos

    Η αγωνια για ισονομια,ολων των δεινοπαθουντων Ελληνων σημερα, πιστευω οτι αποτυπωνετε με τον καλλιτερο τροπο στο προσωπο του Κωσταντινου Καρρα (που εγραψε στην παρουσα διαβουλευση και με παραστατικο τροπο μας εδωσε να καταλαβουμε στο που οδηγει το κλειστο ενος επαγγελματος ,ο οποιος ,ειναι φανερο, εχει ζησει στο πετσι του τον αποκλεισμο.Ο Ελληνικος Λαος ,99/%(ειμαι σιγουρος ας γινει ενα γκαλοπ) θελει ελευθερια στην προσβαση των επαγγελματων,αρκει βεβαια να εχει τα καταλληλα προσοντα,ο καθε υποψηφιος .Ο πρωθυπουργος πιστευω να εχει πιασει το μηνυμα,οταν μιλησε καποτε για οριζοντια απελευθερωση.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 17:50 | Καρυπίδης Γρηγόρης – Αλέξης

    Έχουν βάλει τους διαφόρους επαγγελματίες να κοντράροντε μεταξί τους.Και οι πραγματικοί κλέφτες περνούν ζωή χαρισάμενη έχοντας πλούσιες καταθέσεις στην ΕΛΒΕΤΙΑ. Το διέρει και βασίλεβε σε όλο του το μεγαλείο.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
    1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ με κατάργηση του υπουργείου
    δικαιοσύνης

    2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ αυτών που έκλεψαν τον δημόσιο πλούτο
    με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

    3) ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ανευ όρων.

    4) ΑΡΣΗ THΣ ΜΟΝΗΜΟΤΗΤΑΣ των δημοσίων υπαλλήλων με αυστηρές τιμωρίες που θα περιλαμβάνουν και απολύσεις έτσι ώστε να σταματίσει η
    διαφθορά στον δημόσιο τομέα, κατάργηση του εφάπαξ, υποχρεωτίκη. Μεγαλύτερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα από τον δημόσιο τομέα.
    Υποχρεωτική επιβεβεομένη 5 ετή προυπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα πρίν τον διορισμό.

    5) Έλεγχο της αισχροκέρδιας με εξοντωτικά πρόστιμα.Καταπολέμιση
    των καρτέλ. Μεγαλύτερη φορολογία στις εμπορικές κρατικοδίαιτες αλυσίδες.Καταπωλέμιση της μονοπολιακης τακτικής των.
    ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΗ στης παραγωγικές εταιρίες.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 17:16 | κρουσταλλιδης χρηστος

    Ανοιγμα κλειστου επαγγελματος Φαρμακοποιου συμαινει ο καθε νεος φαρμακοποιος με πτυχιο να μπορει να ανοιξει φαρμακειο οπου θελει.Με ισα δικαιωματα με τους υπαρχοντες βολεμενους+χορτατους με φαρμακειο στο κεντρο της πολης.Ο νεος φαρμακοποιος μεχρι σημερα εκτος του οτι δεν του δινετε αδεια+πρεπει να την αγορασει (300.000), πρεπει να βρει αλλα (2000)ευρω για να νοικιασει καταστημα.Δηλαδη πρεπει να εχει 1.000.000 Ευρω μονο για το ξεκινημα.Ειναι αδικο να δοθουν αδειες σε ερημωμενα+εγατελειμενα χωρια οπου ο νεος φαρμακοποιος θα κυνηγαει μυγες ενω οι ¨συναδελφοι¨ του στην πολη θα φουσκωνουν τις ηδη παχηλες καταθεσεις τους στις τραπεζες.ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΧΩΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.

  • ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ ΛΕΓΟΜΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΣ . ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΛΩΣ ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΩΤΗΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. . Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΑ» ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΕΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ «ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΑΒΜΑΝΕΙ ΠΡΑΓΑΜΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ» ΜΙΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΝΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΥ. ΠΡΙΝ ΛΟΙΠΟΝ «ΚΥΝΗΓΗΣΗΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ» ΨΑΞΕ ΚΑΛΆ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΙΣΧΎΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ.ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΣΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ BOOTS ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.ΚΑΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΝΩΣΩ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΟΥ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ ΚΟΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΗΣ.
    ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ
    Β;ΑΣΙΛΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:39 | Κωνσταντίνος Καρράς

    ΣτE-ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 3665/2005:
    Επάγγελμα Φαρμακοποιού H πρόσφατη απόφαση 3665/2005 της Ολομελείας του ΣτΕ, οδηγεί, μετά την κατάργηση της διατάξεως του άρθρου 2 του ν. 1963/91 για την ίδρυση φαρμακείων με πληθυσμιακά κριτήρια, στην « α π ε λ ε υ θ έ ρ ω σ η » του συστήματος αδειοδότησης για τη λειτουργία φαρμακείων, αφού κρίνει ότι τα νομοθετικά κριτήρια που έχουν τεθεί την τελευταία 15ετία για την πρόσβαση στο επάγγελμα του Φαρμακοποιού παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την προσωπική, οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.

    «H θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων τονίζει το ΣτE για τη χορήγηση άδειας φαρμακείου, δηλαδή για την πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, που αποσκοπεί (κατά την εισηγητική έκθεση του νόμου 1963/91) στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων και περαιτέρω στην προστασία της δημόσιας υγείας, δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα».

    Επί της βάσεως αυτής, θεμελιώνεται το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου από τους «νέους» επιστήμονες Φαρμακοποιούς οι οποίοι έλαβαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά την 1-1-1997, αφού ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, που θα επιτρέψει στην αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να τους χορηγήσει την άδεια αυτή, δίχως περεταίρω γεωγραφικούς ή πληθυσμιακούς περιορισμούς στην επιλεγμένη τοποθεσία του φαρμακείου τους. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα και τους διοικητικούς νόμους η απόφαση αυτή ισχύει έναντι παντός και η οικεία Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση υποχρεούται να συμμορφωθεί με την Απόφαση 3665/2005.

    Επειδή με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος κατοχυρώνεται η προσωπική και οινομική ελευθερία ως ατομικό δικαίωμα. Ειδικότερη εκδήλωση αυτής της ελευθερίας αποτελεί η επαγγελματική ελευθερία, δηλαδή η ελευθερία επιλογής και σκήσεως ορισμένου επαγγέλματος, ως αναγκαίου στοιχείου της προσωπικότητας του ατόμου. Στην ελευθερία αυτή μπορεί ο νόμος να επιβάλει περιορισμούς, αναφερόμενους στην άσκηση ή και την επιλογή ορισμένου επαγγέλματος. Οι τασσόμενοι όμως από το νόμο όροι και προϋποθέσεις επιλογής και ασκήσεως του επαγγέλματος είναι συνταγματικώς επιτρεπτοί, εφόσον ορίζονται γενικώς κατά τρόπο αντικειμενικό και δικαιολογούνται από αποχρώντες λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα της ρυθμιζόμενης επαγγελματικης δραστηριότητος. Η νομοθετική ρύθμιση που περιορίζει την ελευθερία αυτή, δεν μπορεί να έχει ως μοναδικό σκοπό την προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη ασκούντων συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα προς βλάβη εκείνων που ενδιαφέρονται να! επιλέξουν ορισμένο επάγγελμα. Εξάλλου … σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, οι επιβαλλόμενοι από το νόμο περιορισμοί πρέπει να είναι πρόσφοροι και αναγκαίοι για την επίτευξη του επιδιωκόμενου από τον νομοθέτη σκοπού δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος και να μην είναι δυσανάλογοι σε σχέση προς αυτόν. Ειδικότερα, όταν ο θεσπιζόμενος περιορισμός αφορά, όχι απλώς την άσκηση, αλλά την πρόσβαση στο επάγγελμα προσώπων που συγκεντρώνουν τα νόμιμα προσόντα, η αρχή της αναλογικότητας επιβάλλει να είναι εμφανής και σαφώς διαγνώσιμη η αναγκαιότητα επιβολής ενός τέτοιου εξαιρετικού περιορισμού για την επίτευξη του επιδιωκόμενου από το νόμο σκοπού.

    Ενόψει των ανωτέρω, η θέσπιση με το νόμο 1963/1991 πληθυσμιακών κριτηρίων για τη χορήγηση άδειας φαρμακείου, που αποσκοπεί, κατά την εισηγητική έκθεση του νόμου, στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων και περαιτέρω στην προστασία της δημόσιας υγείας, δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

    Επειδή ενόψει τς γνώμης που επικράτησε, η διάταξη του άρθρου 2 του ν. 1963/91 κρίνεται ανίσχυρη ως α ν τ ι σ υ ν τ α γ μ α τ ι κ ή .

    Η διάσκεψη του ΣτΕ έγινε στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου 2004 και η απόφαση δημοσιεύτηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 4 Νοεμβρίου 2005.

    Το Συμβούλιο της Επικρατίας είναι ένα Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Με την απόφαση του, καταργεί όλα τα πληθυσμιακα και γεωγραφικά όρια για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων Φαρμακείων από νέους επιστυήμονες πτυχιούχους Φαρμακοποιούς με άδεια ασκησης του φαρμακευτικού επαγγέλματος.
    Ο σημερινός Υπουργος Υγείας κύριος Ανδρέας Λοβέρδος και η συντεχνία των παλιών Φαρμακοποιών, αγνοούν προκλητικά αυτή την απόφαση και συνεχίζουν να κρατούν κλειστό το φαρμακευτικό επάγγελμα για τους ίδιους και για τα παιδιά τους και για όσους έχουν πολλά λεφτά…

    Αυτή τη στιγμή, οι παλιοί Φαρμακοποιοί που έχουν Φαρμακείο, είναι οι μ ό ν ο ι Έλληνες πολίτες που έχουν κλειστο το επάγγελμα τους και έχουν το φασιστικό δικαίωμα της κληρονομικης μεταβιβασης της κρατικής άδειας ίδρυσης Φαρμακείου στα παιδιά τους. Η κληρονομική εργασία υπάρχει παγκοσμιως μόνο στην Ελλάδα και μόνο για τους Έλληνες Φαρμακοποιούς με Φαρμακείο!

    Από τα περίπου 170 κλειστά επαγγέλματα, μόνο το φαρμακευτικό επάγγελμα δεν άνοιξε!

    Όλα ανοίγουν εκτός από το φαρμακευτικό επάγγελμα, αυτό σημαίνει ισονομία…

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:58 | Γεωργιος Φουκας

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ –ΕΛΕΥΘΕΡΑ– ΟΙ ΕΞΕΙΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ –ΦΑΡΜΑΚΟΙΠΟΙΟΥ– ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
    -ΜΑΖΕΨΤΕ ΧΡΉΜΑΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΝΕ
    ΑΣ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΛΕΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.
    -ΠΛΟΥΣΙΟΙ »ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ» ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ-ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ,ΜΗ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΝΟΙΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ »ΞΕΝΟΥΣ»…

    ειμαι φαρμακοιποιος χωρις φαρμακειο..χωρις μελλον…χωρις ελπιδες..αλλα
    πιστευω στον Θεο και αυτος θα με σωσει απο τα εγληματα που διαπραττει το κρατος,αυτός ειναι λοιπόν ο κόσμος στον οποίο θα φέρουμε τα παιδία μας?ενας κοσμος όπου οι πλούσιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν…αλλα ο Θεος ποτε δεν θα αφησει το ανεργο παιδι του χωρις βοήθεια..συγχωρειστε με αν με το παραπανω κειμενο νευριασα ορισμενους αλλα δεν ΑΝΤΕΧΩ αλλο…

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:52 | Κωνσταντίνος Καρράς

    Δεν δεχομαι απο καμια κυβερνηση…απο κανεναν υπουργο…απο κανενα φαρμακευτικο συλλογο….να αποφασιζει για την δικη μου ζωη και για το δικο μου μελλον!!
    Ειμαι Ελληνας πολιτης κ απαιτω τα δικαιωματα μου οπως ακριβως τα απαιτουν ολοι αυτοι, στο κρατος οπου ψηφιζω και πληρωνω για να επιβιωνουν ολοι αυτοι!!
    Ελπιζω το ΣΤΕ σ…το οποιο εχω προσφυγει να τους δωσει την απαντηση που χρειαζονται!!
    Ευχομαι για ολους τους συναδελφους φχφ να αποκτησουν συντομα αυτο για το οποιο αγωνιστηκαν!!

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:56 | Κωνσταντίνος Καρράς

    Ζητηστε καταργηση των πληθυσμιακων κριτηριων, οπως ισχυει για ολα τα επαγγελματα υγειας (ιατροι, οδοντιατροι) και οπως προβλεπεται για ολα τα κλειστα επαγγελματα. Το επαγγελμα του φαρμακοποιου, ειναι το μονο κλειστο επαγγελμα στο οποιο θα ισχυουν πληθυσμιακα κριτηρια. Δεν μπορει να αποτελει εξαιρεση, ούτε ανάμεσα στα άλλα επαγγέλματα υγείας, ούτε ανάμεσα στα άλλα κλειστά επαγγέλματα. Τοποθετηθείτε στην ανοιχτή διαβούλευση.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:46 | Κωνσταντίνος Καρράς

    Σχολιάστε, αντιδράστε. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει διαβούλευση για το κλειστό επάγγελμα του φαρμακοποιού. Κατάργηση των αντισυνταγματικών πληθυσμιακών κριτηρίων τώρα.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:27 | Κωνσταντίνος Καρράς

    1. Μέχρι το 1996, άνοιγαν οι φαρμακοποιοί φαρμακείο, όπου ήθελαν χωρίς πληθυσμιακούς περιορισμούς…
    2. Το 1996, εφαρμόζεται ο νόμος 1963/91 που εν ολίγοις λέει πως
    α. Τα ιδρυόμενα στο εξής φαρμακεία πρέπει να απέχουν μεταξύ τους και από τα ήδη λειτουργούντα τουλάχιστον εκατό (100) μέτρα
    β. Τα φαρμακεία που λειτουργούν συνεχώς στον ίδιο δήμο ή κοινότητα, με τον ίδιο φαρμακοποιό, μεταφερόμενα σε άλλη θέση, πρέπει να απέχουν, κατά το χρόνο της μεταφοράς τους από τα λειτουργούντα φαρμακεία.
    Ι. τουλάχιστον σαράντα (40) μέτρα εφ’ όσον συμπλήρωσαν πέντε (5) χρόνια λειτουργίας και
    ΙΙ. τουλάχιστον είκοσι (20) μέτρα εφ’ όσον συμπλήρωσαν δέκα (10) χρόνια λειτουργίας

    γ. Για τον αριθμό των χορηγουμένων για κάθε δήμο ή κοινότητα της Χώρας, αδειών ιδρύσεως φαρμακείων από 1-1-1997 τίθενται τα εξής πληθυσμιακά όρια:
    Ι. Για δήμους ή κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους εφ’ όσον δεν λειτουργεί φαρμακείο, επιτρέπεται η χορήγηση μίας μόνο άδειας ιδρύσεως φαρμακείου
    ΙΙ. Για δήμους ή κοινότητες με πληθυσμό από 3.001 μέχρι 10.000 κατοίκους απαιτείται αναλογία 3.000 κατοίκων για κάθε φαρμακείο
    ΙΙΙ. Για δήμους με πληθυσμό από 10.001 μέχρι 100.000 κατοίκους απαιτείται αναλογία 2.500 κατοίκων για κάθε φαρμακείο.
    ΙV. Για δήμους με πληθυσμό άνω των 100.001 κατοίκων απαιτείται αναλογία 2.000 κατοίκων για κάθε φαρμακείο, αλλά
    V. τα πληθυσμιακά όρια της προηγούμενης παραγράφου δεν ισχύουν για τους φαρμακοποιούς που κατέχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα μέχρι 31/12/1996.

    3. Πρώτη προσφυγή στο ΣΤΕ από φαρμακοποιό με άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά το 1996, που δεν της έγινε δεκτή η αίτηση αδείας ίδρυσης φαρμακείου.

    4. Ξεκινά η αγοραπωλησία αδειών και φαρμακείων με τον εξής τρόπο:

    Α Για «ορφανή» άδεια, άδεια δηλαδή που δεν συνοδεύεται από φαρμακείο.

    Στο σημείο αυτό να διευκρινίσω του όρους :

    Άδεια φαρμακοποιού, μπορεί να είναι 1. η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (αποκτάται μετά τη λήψη του πτυχίου με τη διαδικασία εξετάσεων, απαραίτητο πιστοποιητικό για εξάσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, εντός και εκτός φαρμακείου) 2. Άδεια ιδρύσεως φαρμακείου (αποκτάται από την κατά τόπους νομαρχία, εφόσον πληρούνται κάποιοι κανόνες, πτυχίο, άδεια άσκησης επαγγέλματος, ιθαγένεια, πλέον και πληθυσμιακοί και γεωγραφικοί περιορισμοί κ.α) 3. Άδεια λειτουργίας φαρμακείου (δίδεται από τη νομαρχία με σύμφωνη γνώμη του φαρμακευτικού συλλόγου, εάν το φαρμακείο που έχει πάρει άδεια λειτουργίας τηρεί τους κανόνες υγιεινής, έχει αρκετό αριθμό φαρμάκων κ.α).

    Συστεγασμένα φαρμακεία. Είναι 2 διαφορετικά μαγαζιά φαρμακεία, με δικές τους άδειες από 2 διαφορετικούς φαρμακοποιούς που αποφασίζουν να στεγαστούν στο ίδιο κατάστημα, μα συνεχίζουν να λειτουργούν σαν δύο (διπλές εφημερίες, 2 υπεύθυνοι φαρμακοποιοί, ισάξιοι και ίσοι μέτοχοι, μεγαλύτερα τετραγωνικά κ.α).

    Έχοντας λοιπόν αναφέρει τα παραπάνω, εξηγώ την διαδικασία «αγοράς αδείας» ίδρυσης φαρμακείου, μιας και αυτή είναι που υπόκειται σε περιορισμούς.

    Εάν πρόκειται για άδεια που προκύπτει από συστεγασμένο φαρμακείο:

    Βήμα 1. Ο υπό συνταξιοδότηση φαρμακοποιός (ο ένας από τους 2 ή 3 δηλαδή του συστεγασμένου φαρμακείου, που υπενθυμίζω είχε εκδώσει άδεια ιδρύσεως), αποσυστεγάζεται (λύει δηλαδή την επιχείρηση). Διατηρεί όμως την άδεια ίδρυσης του φαρμακείου που είχε λάβει από τη νομαρχία.

    Βήμα 2. Βρίσκει έναν νέο φαρμακοποιό που πλέον λόγω των περιορισμών που ισχύουν (πληθυσμιακών κυρίως) δεν μπορεί να εκδώσει δική του άδεια ίδρυσης, και «τα βρίσκουν» οικονομικά συντάσσοντας αμφότεροι ιδιωτικό συμφωνητικό που περιγράφει την αμοιβή του αποχωρούντος και την διαδικασία βήμα- βήμα .

    Βήμα 3. Ο παλιός φαρμακοποιός κάνει ίδρυση νέου φαρμακείου(αγνοώντας τους πληθυσμιακούς περιορισμούς αφού η άδεια ίδρυσης υπάρχει μα και τους γεωγραφικούς αφού του δίδεται το δικαίωμα να ανοίξει μακριά από άλλο φαρμακείο στα 20μ πλέον /νόμος 1963/91 βΙΙ) , με την ήδη υπάρχουσα άδεια του, όπου θέλει εντός του δήμου που του είχε εκδοθεί η πρώτη άδεια. Προφανώς ανοίγει σε μαγαζί που του έχει υποδειχθεί και ενοικιαστεί από τον νέο αγοραστή φαρμακοποιό.

    Βήμα 4. Καταθέτει ο παλιός φαρμακοποιός χαρτιά στη νομαρχία για να πάρει άδεια λειτουργίας φαρμακείου. (Αγοράζει έπιπλα, ταμπέλες, φάρμακα, σε τιμολόγια του νέου φαρμακοποιού – πλην των φαρμάκων / μικρή πρώτη παραγγελία/ που πρέπει να φαίνεται το όνομα του παλιού φαρμακοποιού.)

    Βήμα 5. Αφού παρθεί η άδεια λειτουργίας, γίνεται συστέγαση με συμβαιολογραφική πράξη, του νέου φαρμακοποιού με τον παλιό. Εδώ ξεκινά να φαίνεται ο νέος φαρμακοποιός. Στο σημείο αυτό να εξηγήσω την συστέγαση αυτού του τύπου, δηλαδή συστέγαση με έναν φαρμακοποιό με άδεια ιδρύσεως και έναν χωρίς. Ο νόμος δίδει το δικαίωμα συστέγασης τέτοιου τύπου μόνο όταν ο φαρμακοποιός με άδεια ίδρυσης καταθέτει χαρτιά για σύνταξη εντός 6 μηνών είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ασθενείας.

    Βήμα 6. Αποσυστέγαση (λύση της εταιρίας) μεταξύ αποχωρούντα και νέου φαρμακοποιού(Η συστέγαση πρέπει να διαρκέσει έστω 1 μέρα). Ο προς σύνταξη φαρμακοποιός υποχρεούται να καταθέσει χαρτιά σύνταξης και την άδεια ίδρυσης φαρμακείου που του χορηγήθηκε από το κράτος.

    Βήμα 7. Η νομαρχία εκδίδει νέα άδεια ίδρυσης φαρμακείου στον νέο φαρμακοποιό, αγνοώντας τους περιορισμούς του νόμου (πληθυσμιακούς / γεωγραφικούς) για το φαρμακείο που προέκυψε.

    Βήμα 8. Ο νέος φαρμακοποιός παίρνει μια τυπική άδεια λειτουργίας από τη νομαρχία και κάνει τη νέα μεγάλη παραγγελία φαρμάκων στο όνομα του.

    Εάν πρόκειται για άδεια ιδρύσεως που προκύπτει από φαρμακοποιό με άδεια άσκησης μέχρι το 1996(νόμος 1963/91 γV):

    Πρόκειται για φαρμακοποιούς που είτε δούλευαν σε νοσοκομεία και θα έπαιρναν σύνταξη, είτε για άλλους φαρμακοποιούς που δούλευαν οπουδήποτε και θα έβγαιναν σε σύνταξη. Ακολουθούνται τα προηγούμενα βήματα από 3-8.
    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω ο όρος πώληση άδειας δεν είναι ιδιαίτερα δόκιμος, αφού δεν φαίνεται πουθενά το χαρτί σαν οντότητα να αλλάζει χέρια, προκειμένω όμως να αποφεύγεται η περιγραφή της όλης παραπάνω διαδικασίας, για χάριν συντομίας, και αφού η όλη διαδικασία αποσκοπεί στην ανακύκλωση μιας άδειας ιδρύσεως φαρμακείου παρακάμπτοντας το νόμο περί περιορισμών στην ίδρυση και λειτουργία νέων φαρμακείων επί αμοιβή, έχει επικρατήσει ο όρος πώληση άδειας ίδρυσης φαρμακείου.
    Β. Για άδεια συνοδευόμενη από επιχείρηση φαρμακείου. Εδώ τα πράγματα είναι ευκολότερα και ακριβότερα, ως επί το πλείστον. Παρακάμπτονται για ευνόητους λόγους τα βήματα 1-4, αφού η επιχείρηση υπάρχει και ουσιαστικά και ξεκινούν τα παζάρια του λεγόμενου «αέρα» του φαρμακείου. Διότι για να μην κρυβόμαστε, κανένα φαρμακείο που είναι στο ναδίρ του, δεν επενδύει, ούτε σε στόκ φαρμάκων, ούτε σε νέα έπιπλα, ούτε σε παραφάρμακα (καλλυντικά και άλλα) και φυσικά ούτε σε νέες τεχνολογίες. Αυτό που πωλείται τώρα (πέραν της αυτονόητης αδείας), είναι το που βρίσκεται το φαρμακείο. Φαντάζεστε πως φαρμακεία απέναντι από παραγωγή συνταγών (ΙΚΑ. Νοσοκομεία) ανεβάζουν και το κασέ.

    5. Εκδικάζεται η προσφυγή στο ΣΤΕ /ΣτΕ 2110/2003 (Τμ. Δ΄)/, όπου αποφασίζει να παραπέμψει την δίκη στην ολομέλεια.

    6. Συνεχίζεται η αγοραπωλησία των αδειών φαρμακείου και των φαρμακείων.

    7. Εκδικάζεται η προσφυγή στο ΣΤΕ / Στε ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 3665/2005. Με λίγα λόγια το κείμενο της απόφασης καταλήγει : «H θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων τονίζει το ΣτE για τη χορήγηση άδειας φαρμακείου, δηλαδή για την πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, που αποσκοπεί (κατά την εισηγητική έκθεση του νόμου 1963/91) στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων και περαιτέρω στην προστασία της δημόσιας υγείας, δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα».

    Επί της βάσεως αυτής, θεμελιώνεται το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου από τους «νέους» φαρμακοποιούς οι οποίοι έλαβαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά την 1-1-1997, αφού ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, που θα επιτρέψει στην αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να τους χορηγήσει την άδεια αυτή, δίχως περαιτέρω γεωγραφικούς ή πληθυσμιακούς περιορισμούς στην επιλεγμένη τοποθεσία του φαρμακείου τους. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα και τους διοικητικούς νόμους η απόφαση αυτή ισχύει έναντι παντός και η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποχρεούται να συμμορφωθεί με την Απόφαση 3665/2005»

    8. Το επάγγελμα ανοίγει. Σταματούν οι αγοραπωλησίες και ανοίγουν περί τα 800 νέα φαρμακεία, με μόνο κριτήριο την απόσταση των 100μ, ανά την επικράτεια.

    9. Μετά από περίπου 4 μήνες, η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ με υπουργό υγείας τον κ. Κακακλαμάνη και αργότερα τον κ. Αβραμόπουλο, ψηφίζει τον νόμο 3457/2006 (ΦΕΚ 93 Α) που διαφοροποιείται από τον αντισυνταγματικό του 1963/91 στα εξής :

    1. Στους δήμους και τα δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό μέχρι χίλιους πεντακόσιους (1.500) κατοίκους, επιτρέπεται η χορήγηση μίας μόνον άδειας φαρμακείου, β) Στους δήμους και τα δημοτικά ή τα κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό χίλιους πεντακόσιους έναν (1.501) και άνω κατοίκους, απαιτείται αναλογία χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων για κάθε φαρμακείο.

    2. A. Τα ιδρυόμενα στο εξής φαρμακεία πρέπει να απέχουν μεταξύ τους και από τα ήδη λειτουργούντα, συστεγασμένα ή μη, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα, που αναφέρονται αποκλειστικά στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α΄) :

    α. Εκατό μέτρα τουλάχιστον, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους.

    β. Εκατόν ογδόντα μέτρα τουλάχιστον, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) μέχρι εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους.

    γ. Διακόσια μέτρα τουλάχιστον, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό από εκατό χιλιάδες έναν (100.001) μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους.

    δ. Διακόσια πενήντα μέτρα τουλάχιστον, σε δήμους και δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.001) κατοίκων.

    10. Το επάγγελμα ξανακλείνει, και οι αγοραπωλησίες ξεκινούν ξανά.

    11. Γίνεται δεύτερη προσφυγή στο ΣΤΕ περί μη συνταγματικότητας του νέου νόμου 3457/2006.

    12. Εκδικάζεται προσφυγή στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1η Ιουνίου 2010) -Υπόθεση Jose Manuel Blanco Perez (C-570/07 και C-570/07), όπου η απόφαση δικαιολογεί τα κράτη μέλη, που έχουν περιορισμούς στην ίδρυση νέων φαρμακείων ως έννομα, μα δε τα υποχρεώνει να θεσπίζουν τέτοιους όσα δεν έχουν.

    13. Το ΣΤΕ αποφασίζει την ανάκληση αδειών ιδρύσεως; λειτουργίας λόγω συμπληρώσεως του 70ου έτους του αδειούχου φαρμακοποιού

    14. Η απόφαση δεν εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα και οι αγοροπωλησίες συνεχίζουν.

    15. Εκδικάζεται η δεύτερη προσφυγή στο ΣΤΕ 26-10-2010 και αναμένεται η απόφαση του.

    16. Το υπουργείο υγείας, επικαλούμενο την τρόικα, θέτει θέμα ανοίγματος του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, και συναινεί με τους συλλόγους στα εξής :

    1. Επιστροφή χρημάτων στα ταμεία

    2. Περισσότερα φαρμακεία ανοιχτά τα Σάββατα

    3. Επιτρέπει τις συστεγάσεις φαρμακοποιών άνευ αδείας ιδρύσεως, ως μετόχους (πράγμα που ισχύει και σήμερα).

    Παρατηρήσεις:
    *Οι σύλλογοι και το υπουργείο, επικαλούνται την αύξηση των δαπανών υγείας ως τροχοπέδη στην μη πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματος, αγνοώντας τη γενική αλήθεια πως μόνος και αποκλειστικά υπεύθυνος για την συνταγογράφηση είναι ο θεράποντας ιατρός, εγκύκλιος Φ7/2249/25-2-2002, και πως η αύξηση των φαρμακειών δεν αυξάνει την δαπάνη για την υγεία. Η αύξηση της δαπάνης από μέρους του φαρμακοποιού μπορεί και μόνο να επιτελεστεί σε συνεννόηση και συνεργασία με τον ίδιο τον ιατρό, φαινόμενο παθογένειας που πρέπει να καταπολεμηθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ίδιου του υπουργείου και όχι από την στέρηση του δικαιώματος μιας επιστημονικής μερίδας να ασκεί το επάγγελμα που επέλεξε.
    **Η κληρονομικότητα, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της απόκτησης άδειας ιδρύσεως νέων φαρμακείων καθιστούν άνιση την μεταχείριση από το κράτος ,της μερίδας των φαρμακοποιών που δεν έχουν γονείς στο επάγγελμα, καθώς και άνιση μεταχείριση νέων φαρμακοποιών έναντι παλαιότερων που είχαν την τύχη να γεννηθούν και να αιτηθούν φαρμακείο προ 96 και κατά τη διάρκεια του 2006.
    ***Η αγοραπωλησία των φαρμακείων και των αδειών αποτελεί διακίνηση «μαύρου χρήματος» ποινικά κολάσιμου.
    ****Η απόδειξη του παραπάνω, προς όλους τους έχοντες άλλη άποψη είναι απλή για το κράτος με άνοιγμα των λογαριασμών συνταξιοδοτημένων φαρμακοποιών άνευ τέκνων φαρμακοποιών και ερώτηση πόθεν έσχες.
    *****Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος στις νέες άδειες που εκδίδονται σε νέους φαρμακοποιούς για συγκεκριμένο φαρμακείο αποχωρούντα φαρμακοποιού (βήμα 7 μεταβίβασης αδείας), παρά παρακάμπτονται οι περιορισμοί που εφαρμόζονται μόνο σε νέους φαρμακοποιούς που θέλουν να κάνουν ίδρυση νεότατου φαρμακείου, γιατί εδώ να υπάρχει άνιση μεταχείριση, εφόσον το σκεπτικό είναι πως υπάρχουν πολλά φαρμακεία που αυξάνουν την δημόσια δαπάνη?

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:09 | Κωνσταντίνος Καρράς

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, με αυτή την επιστολή, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας ορισμένα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν έντονα εκατοντάδες φαρμακοποιούς, οι οποίοι, λόγω των περιορισμών που καθιστούν το επάγγελμα μας κλειστό, δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μια επαγγελματική ταυτότητα. Γι’ αυτό και ονομαζόμαστε Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακείο.

    Αναμφίβολα, θα γνωρίζετε ήδη ότι το φαρμακευτικό επάγγελμα ανήκει στα λεγόμενα “κλειστά επαγγέλματα”. Υπόκειται δηλαδή σε μια πληθώρα περιορισμών, όσον αφορά την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, που το καθιστούν ουσιαστικά κλειστό, παρά τις προσπάθειες των συνδικαλιστών του χώρου να πείσουν για το αντίθετο. Οι περιορισμοί οι οποίοι αναφέρθηκαν, είναι οι παρακάτω:
    Α) Πληθυσμιακοί περιορισμοί (1 φαρμακείο ανά 1500 κατοίκους)
    Β) Γεωγραφικοί περιορισμοί (ελάχιστη απόσταση 100-250 μ. από προϋπάρχοντα φαρμακεία, ανάλογα με τον πληθυσμό του δημοτικού διαμερίσματος)

    Οι προαναφερθέντες περιορισμοί καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ίδρυση νέων φαρμακείων σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, όσο μικρή και αν είναι, όπου και αν αυτή βρίσκεται. Αυτό έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό ενός μεγάλου αριθμού νέων επιστημόνων, πτυχιούχων φαρμακοποιών, από τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Το αποτέλεσμα είναι, αρκετοί από αυτούς, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να υποαπασχολούνται (σε κάποιο φαρμακείο όπου αρκετοί δεν δηλώνονται καν με την ιδιότητα του πτυχιούχου φαρμακοποιού) ή να ετεροαπασχολούνται σε κάποια άλλη επαγγελματική (ξένη ως προς αυτούς) δραστηριότητα.

    ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

    Οι εναλλακτικές λύσεις, που έχει ένας νέος φαρμακοποιός ο οποίος επιθυμεί να ιδρύσει φαρμακείο σήμερα είναι οι εξής:
    Α) Να του μεταβιβάσει ένας αποχωρών συνάδελφος τη δικιά του άδεια ιδρύσεως φαρμακείου. Έχει καθιερωθεί, οι αποχωρούντες φαρμακοποιοί να μεταβιβάζουν τις άδειες λειτουργίας των φαρμακείων τους έναντι αδρότατου χρηματικού αντιτίμου, που κυμαίνεται μεταξύ 300.000-500.000 ευρώ. Ο παλιός φαρμακοποιός σχηματίζει Ο.Ε. με το νέο φαρμακοποιό (για μία ημέρα συνήθως) και στη συνέχεια ο παλιός φαρμακοποιός αποχωρεί (την επόμενη ημέρα).
    Οι ιδιοκτήτες φαρμακείων προσπαθούν να σας πείσουν ότι πουλάνε την επιχείρηση και όχι την άδεια. Σε κάθε κλειστό επάγγελμα αυτό που έχει αξία είναι η άδεια. Η άδεια είναι αυτή που εξασφαλίζει την είσοδο σε ένα προστατευμένο περιβάλλον εργασίας και όλα τα οφέλη που απορρέουν από αυτό. Η άδεια ιδρύσεως φαρμακείου εκδίδεται από τις Νομαρχίες, αποτελεί κρατική περιουσία, είναι προσωποπαγής και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να επιστρέφει στην εκδούσα αρχή κατά τη συνταξιοδότηση. Οπότε, η κάθε αγοραπωλησία άδειας είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Επιπλέον, όσοι σήμερα συνταξιοδοτούνται την έλαβαν ΔΩΡΕΑΝ από το κράτος και είναι τουλάχιστον παράλογο να προβάλουν οικονομικές αξιώσεις για την μεταβίβασή της.
    Ο εξαναγκασμός ενός νέου φαρμακοποιού σε αγορά της “επιχείρησης” αποχωρούντα φαρμακοποιού προκειμένου να ασκήσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εγείρει έναν οικονομικό φραγμό στην είσοδο στο επάγγελμα. Όποιος έχει 300.000 ευρώ, έχει και το “δικαίωμα” να ανοίξει φαρμακείο.
    Β) Να αναζητήσει μια περιοχή όπου, βάσει των περιορισμών του νόμου, δύναται να ιδρυθεί φαρμακείο. Η πραγματικότητα είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα τέτοια χωριά, που αφενός δεν επαρκούν για να απορροφήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους, αφετέρου έχουν αριθμό κατοίκων που απέχει πολύ από το όριο που επαρκεί για τη βιωσιμότητα του φαρμακείου, σύμφωνα με τον ΠΦΣ. Αναφερόμαστε δηλαδή για χωριά των 300 κατοίκων, τη στιγμή που ο ΠΦΣ ωρύεται για την οριακή αναλογία του ενός φαρμακείου ανά 1.000 κάτοικους, με συνέπεια, να δημιουργείται αφ’ ενός ένα μη βιώσιμο οικονομικά φαρμακείο και αφ’ ετέρου ο Φαρμακοποιός να δραστηριοποιείται σε ένα χώρο, που δεν είναι της δικής του επιλογής αλλά επιβεβλημένο από άλλους.

    Δυστυχώς, από τους ως άνω περιορισμούς εξαιρούνται τα τέκνα των φαρμακοποιών, που εκμεταλλευόμενα τη δυνατότητα της ελεύθερης μεταβίβασης της άδειας, αποκτούν το πλεονέκτημα της πρόσβασης στο επάγγελμα. Τόσο της επιχείρησης (επαγγελματικός χώρος, εξοπλισμός, ράφια, φάρμακα), κάτι που είναι θεμιτό καθώς αποτελούν ιδιοκτησιακά στοιχεία του αποχωρούντα φαρμακοποιού, όσο όμως και της άδειας, που αποτελεί δημόσιο αγαθό, μια και αφορά ένα ρυθμισμένο και προστατευμένο επάγγελμα και άρα θα έπρεπε να μην αποτελεί αντικείμενο ούτε αγοραπωλησίας, ούτε και ελεύθερης μεταβίβασης.

    Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια προνομιούχα κάστα ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το επάγγελμα και τον χώρο ως προσωπικό τους φέουδο. Ο Σύλλογοι διαφημίζουν ακόμα και την μετανάστευση των παιδιών των φαρμακοποιών σε χώρες του εξωτερικού για σπουδές, προκειμένου οι “επιχειρήσεις” τους να μην αλλάξουν χέρια, όπως πολύ καθαρά φαίνεται στην διαφήμιση του Παν/μίου της Σλοβακίας, στο περιοδικό του Π.Φ.Σ. (http://www.pharmapublications.gr/fd/archive/FD_695_5_2010.pdf σελ.239). Αυτό δημιουργεί μια εικόνα ενός μη ευνομούμενου κράτους πυροδοτώντας κοινωνικές αντιδράσεις. Σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου δεν υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα στην εργασία. Μια Χώρα που κατήργησε δια δημοψηφίσματος την κληρονομική βασιλεία, για πόσο ακόμα θα ανέχεται κληρονομικά προνόμια μιας συντεχνίας;

    Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι άνθρωποι με τα δικά μας χαρακτηριστικά, δηλαδή πτυχιούχοι φαρμακοποιοί χωρίς φαρμακείο, δεν εκφραζόμαστε από κανένα συνδικαλιστικό όργανο με ουσιαστικό τρόπο. Φαίνεται σε κάθε στοιχείο που παρουσιάζουν, ότι φαρμακοποιοί είναι μόνο όσοι διαθέτουν φαρμακείο και αποκρύπτουν την παρουσία εκατοντάδων άνεργων, υποαπασχολούμενων, ετεροαπασχολούμενων φαρμακοποιών, οι οποίοι για εκείνους δεν υπάρχουν και επομένως δεν αξιώνουν καμία απαίτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιμετωπιζόμαστε δε από τους ανά τη χώρα φαρμακευτικούς συλλόγους ως σφετεριστές, πράκτορες της βιομηχανίας και των αλυσίδων και εν γένει η ρίζα του κακού.

    ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    Εμείς, οι χιλιάδες Πτυχιούχοι Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακείο προτείνουμε:
    α) Άρση των πληθυσμιακών περιορισμών.
    β) Άρση των γεωγραφικών περιορισμών.
    γ) Κατάργηση της κληρονομικότητας της άδειας.
    δ) Κατάργηση της αγοραπωλησίας αδειών.
    ε) Δημιουργία ενιαίου Συνδικαλιστικού φορέα, με συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων φαρμακοποιών, ώστε να εκφράζονται όλες οι φωνές και κανείς να μην νιώσει στο μέλλον αποκλεισμένος συνδικαλιστικά και να μην μπορεί να αρθρώσει ανάστημα και λόγο.

    Με βάση τα παραπάνω, η άρση των πληθυσμιακών και γεωγραφικών περιορισμών, θα μπορούσε να ωφελήσει την χώρα :
    1) Στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, από νέους Φαρμακοποιούς που θα εισάγουν καινοτόμες ιδέες στον χώρο και αναβάθμιση του επαγγέλματος
    2) Δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας, για πτυχιούχους Φαρμακοποιούς και πτυχιούχους βοηθούς Φαρμακείων και μείωση της ανεργίας στον συγκεκριμένο αυτό χώρο
    3) Αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας (μελέτη ΙΟΒΕ)
    4) Αποκατάσταση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην επαγγελματική ελευθερία, με βάση το οποίο έκρινε το ΣτΕ όλους τους παραπάνω περιορισμούς ως αντισυνταγματικούς με την απόφαση 3665/2005.

    Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την πρόταση του Π.Φ.Σ, για (δήθεν) αγορά ποσοστού 30% των φαρμακείων τους από άνεργους αδειούχους, αφ’ ενός γιατί αυτή η πρόταση αποτελεί έναν ελιγμό προκειμένου να διατηρηθούν τα συντεχνιακά τους προνόμια και αφ’ ετέρου, συνεχίζει την αιμορραγία των οικογενειών μας αγοράζοντας ποσοστά, προκειμένου να αποκατασταθούμε επαγγελματικά. Συντηρείτε δηλαδή το ίδιο καθεστώς αγοραπωλησίας αδειών, ίσως με διαφορετικό τρόπο, αλλά με την ίδια ουσία. Σε αυτήν την πρόταση, θα μας βρείτε κάθετα αντίθετους.

    Αν έχετε σκοπό να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Το κριτήριο εισόδου στο επάγγελμα θα παραμείνει το ίδιο και θα περιορίζεται στο βαθμό συγγένειας και στο ύψος του τραπεζικού μας λογαριασμού. Άλλωστε και τώρα ο μόνος τρόπος για να μπεις στο επάγγελμα είναι να πληρώσεις. Άρα τι αλλάζει;

    Παρακολουθώντας τις δηλώσεις σας, ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για το πραγματικό άνοιγμα του επαγγέλματος είναι ο φόβος αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών. Αύξηση των δαπανών επιτυγχάνεται μονάχα αν ο φαρμακοποιός ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ και καταφύγει σε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Η λύση που προκρίνεται είναι η διατήρηση των αποκλεισμών λόγω αδυναμίας εντοπισμού των παρανομούντων; Σε καμία ευνομούμενη χώρα δεν μετατίθενται ποινικές ευθύνες, οι παρανομούντες έχουν ονοματεπώνυμο και χρέος της Πολιτείας είναι να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Ο νέος πτυχιούχος φαρμακοποιός δεν μπορεί να εμποδίζεται να εισέλθει στο επάγγελμα, πληρώνοντας τις αμαρτίες ενός ολόκληρου κλάδου, που δεν μπορούσε ή δεν ήθελε, να εξαλείψει φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους του.

    Ζητάμε το αυτονόητο. ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για όλους! Είναι καιρός να αποκατασταθεί μια αδικία ετών, που το μόνο που έχει επιτύχει είναι να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και να οδηγεί εκατοντάδες ανθρώπους στην ανεργία.

    Με εκτίμηση
    Κωνσταντίνος Καρράς

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:52 | kalogeropoulos giannis

    Για τα φαρμακεια είναι προκληση η διατηρηση των πληθυσμιακων και χωροταξικων κριτηριων παρα τις αποφασεις του ΣΤΕ.Τωρα με το νέο νομο τι παει να γινει !δινονται μονο αδειες σε αποσταση 200 μ από κεντρα συνταγογραφησης.Αυτο τιμωρει τους εχοντες τα φαρμακεια κοντα σε κεντρα συνταγογραφησης,οι οποιοι όμως μπορουν να μεταφερθουν κεντρικωτερα ,αλλα αυτή η ακρατη εμονη στο κλειστο του επαγγελματος , θα δημιουργησει φαρμακεια –κολοσσους διπλα από τα κεντρα συνταγογραφησης .
    Θελει το κρατος να προστατεψει την δημοσια υγεια (με το να είναι πανω στη συνταγη την ωρα που εκτελειται από το φαρμακειο περισοτεροι φαρμακοποιοι!)-θελει να ελλατωσει τη φαρμακευτικη δαπανη (αν ισχυει όπως πιστευει ότι η αυξηση του αριθμου φαρμακειων την αυξανει –πραγμα όμως που δεν ισχυει (βλεπε εκθεση ΙΟΒΕ -Δυστυχως οι ανεξελεγκτοι γιατροι την αυξανουν !! Αυτό το ξερουν ολοι!! ),,θελει το κρατος να μην υπαρχει ανεργια μεταξυ των νεων φαρμακοποιων ,,θελει το κρατος να αυξησει τα εσοδα στο ΤΣΑΥ –ΕΤΑΑ με εισοδο νεων ασφαλισμενων ,,,,θελει το κρατος να μην πηγαινει κοντρα στο συνταγμα προστατευοντας οφθαλμοφανως την συντεχνια των φαρμακοποιων (βλεπε αποφασεις ΣΤΕ )) ,,θελει να μην προκαλει τους πολιτες θελει να ελεγχονται τα φαρμακεια με κανονες χωρις να πληρωσει ουτε δεκαρα και εσοδα να εχει από τα προστιμα ,,,θελει πληρως να αναθεωρησει την μεχρι τωρα γελοια αποψη «ότι το κλειστο του επαγγελματος του φαρμακοποιου ότι προστατευει την δημοσια υγεια που ισχυριζονται οι συνδικαλιστες τους (φθασαμε δε στο σημειο δυστυχως να πιστευεται το ασπρο μαυρο για το τι προστατευει την δημοσια υγεια !!)και αυτος είναι ενας από τους παραγοντας χρεωκοπίας της χωρας,
    Ιδου μια άλλη ΔΙΚΑΙΑ προταση ΤΟΤΕ :
    —-Νέο φαρμακειο θεωρειται οποιο ιδρυθει η αλλαξει την συσταση του μετα την 1-4-2011,και προυποθετει την συστεγαση 2 φαρμακοποιων κατοχων αδειας εξασκησεως επαγγελματος.
    —–Παλιο φαρμακειο θεωρειται οποιο εχει ιδρυθει πριν τις 1-4-2011 συμφωνα με τις ισχυσαντες διαταξεις.
    —-ολες οι αδειες ιδρυσης –προσωρινες αδειες –αποσυστεγασθεντες φαρμακοποιοι (και η ποινη τους) αναρτωνται στο διαδικτυο με δυνατοτητα αναζητησης (ανα περιφερεια –δημο-δ.δ –πανελλαδικα αλφαβητικα) , αποτελει δε προυποθεση η αναρτηση για την χορηγηση,οιανδηποτε αδειας.,
    ΟΠΟΤΕ ας δουμε ένα νομο με βασει τα παραπανω
    —–καταργηση πληθυσμιακων –χωροταξικων κριτηριων (σεβεται το ΣΤΕ)
    ——Κατά παρεκλιση των διαταξεων του ν.1963/91 ως ισχυει επιτρεπεται η ιδρυση νεων φαρμακειων με την προυποθεση την συστεγαση 2 φαρμακοποιων(με τα αναλογα τ.μ) εξαιρεση αποτελουν τα δ.δ με πλυθυσμο <500 κατοικων οπου και σε ένα μονο φαρμακοποιο είναι δυνατον να χορηγηθει αδεια ιδρυσης φαρμακειου.
    ——από 1-4-2014 σε όλα τα παλια φαρμακεια χορηγειται νεα αδεια ιδρυσης με τις ιδιες προυποθεσεις των νεων φαρμακειων (προηγηθεισης της αναρτησης στο διαδικτυο και κατ εξαιρεση των διαταξεων περι εμβαδου των χωρων , (((αν αυτό δεν αρεσει σε συντεχνια και το κρατος θελει να υποχωρησει λιγο ΤΟΤΕ : όχι από 1-4-2011, αλλα ,από την στιγμη που απλα θεμελιωνει δικαιωμα ανωτατου οριου συνταξιοδοτησης η οριου ηλικιας ως ισχυσε αντιστοιχα μεχρι τωρα ,για την ιδρυση νεων φαρμακειων και για τους ανω των 70 ετων εχοντας φαρμακειο!!!)).
    —– Σε περίπτωση συνταξιοδοτήσεως, ή θανάτου φαρμακοποιου η λυσης της συστεγασης,η αδεια ιδρυσης φαρμακειου παυει να ισχυει και εκδιδεται αυθημερον προσωρινη αδεια με ευθυνη του εναπομεινατος φαρμακοποιου (προυποθεση η αναρτηση στο διαδικτυο ) που ισχυει για 6 μηνες,κοινοποιουμενη και στο πλησιεστερο φαρμακειο .
    ——Ο αποσυστεγασθεις φαρμακοποιος δεν εχει δικαιωμα συστεγασης σε αλλο φαρμακειο η ιδρυσης εξ αρχης φαρμακειου σε δ.δ κατω των 500 ,πριν την παρελευση 1,5 ετων , πλην αν εχει επελθει συμφωνια και εχει βρεθει άλλος φαρμακοποιος,κοινη συνεναισει, που αυθημερον συστεγαζεται στο ιδιο φαρμακειο οποτε και δεν συντρεχει περιπτωση απογορευσης συμμετοχης του αποσυστεγασθεντα. σε άλλο υπο ιδρυση φαρμακειο. (παντα θα υπαρχει καποια ποινη επι του αποσυστεγασθεντα φαρμακοποιου περαν της απαγορευσης ιδρυσης ).
    ΟΜΟΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΩΣ ΕΞΗΣ (ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ)
    Μετα από κληρωση μεταξυ ολων των φαρμακοποιων ,που διεξαγετε ηλεκτρονικα από ολιγομελη υπηρεσια του Υπουργειου Υγειας ,γινεται ελεγχος κατ ετος σε όλα τα φαρμακεια ,από τους 2-3 κληρωθεντες φαρμακοποιους (στους οποιους το αυτοματοποιημενο συστημα αποδιδει κωδικους που αποστελει με μαιλ η επιστολη ανα ετος ) ,ο δε ελεγχος αρχιζει αμα τη επιδειξη του κωδικου από κάθε ελεγκτη φαρμακοποιο ο οποιος μεταβαινει σε ότι ημερομηνια επιθυμει ,(η την ημερομηνια που του λεει ηανωτερω υπηρεσια και χωρις ουδεις καν να αποκαλυψει το ονομα του ,ουτε καν μεταξυ τους οι ιδιοι οι ελεγκτες ), στο υπο ελεγχο φαρμακειο,που ομοιως του εχουν κοινοποιηθει οι ιδιοι κωδικοι ,ως πριν αναφερθηκε.
    Οι ελεγκτες φαρμακοποιοι αμα τη κληρωσει ελεγχουν υποχρεωτικα ,επι ποινη ανακλησης της ιδιας αδειας ιδρυσης του φαρμακειου των , με βασει ειδικα εντυπα και αποδιδουν πρασινο-κιτρινο-κοκινο εχοντας το κάθε χρωμα την αναλογη σημασια(με βασει το οποιο θα αποδιδονται ποινες από τους αρμοδιους φορεις,) ,και αποστελονται στην ειδικη ολιγομελη υπηρεσια του Υπουργειου υγειας η οποια ενημερωνει τον τελικο πινακα ελεγχου κατ ετος ,αναρτα στο διαδικτυο , από οπου υποχρεουται να λαβει γνωση ο κάθε φαρμακευτικος συλλογος ,ο οποιος με την σειρα του επιμελειται των ποινων ,επι πονη ανακλησης της ιδιας αδειας ιδρυσης φαρμακειου των συμμετεχοντων στο προεδρειο του συλλογου (το συστημα είναι δυνατον να λειτουργησει κατά τροπο ώστε να γινει πληρως αντικειμενικο –ελεγχοντας ακομη και τους ιδιους τους ελεγκτες ,χωρις να προξενηθει δαπανη σε βαρος του κρατους ,το οποιο απλα παρακολουθει π.χ αν στο φαρμακειο ταδε που εχει στο τελικο πινακ ελεγχου κοκκινο, επεβληθει η όχι , η αναλογη, γνωστη εκ των προτερων υποχρεωτικη ποινη,που πιθανως ακομα δεν του εχει κοινοποιηθει ,και που προκυπτει από τον γνωστο ηδη πινακ ελεγχου.!!!(ετσι δηλαδη κατ ετος κλεινει ο κυκλος ελεγχου )
    Τα ελεγχομενα φαρμακεια πληρωνουν επι τοπου ,επι αποδειξει , για τον ελεγχο που υφιστανται, κοστος περιπου 350 ευρω/ετος ανα φαρμακειο και για τους 3 ελεγκτες.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 15:43 | GN T.Tank

    ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ… Άντε για να μην σας πούμε αυτό που είπε ο Πάγκαλος για τους Δημοσίους υπαλλήλους…ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΓΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ??????????????????

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 15:39 | ΝΑΤΑΛΙΑ,18

    Κυριε υπουργε,
    Ειμαι μαθητρια 3ης λυκειου και ενδιαφερομαι να σπουδασω φαρμακευτικη.Παντα το γεγονος αυτο ομως αποτελουσε ενα βαρος για μενα γιατι κανενας απο τους γονεις μου δεν ειναι φαρμακοποιος και ηξερα οτι επρεπε να υποβαλλω την οικογενεια μου σε μεγαλη οικονομικη δυσκολια για να κανω το ονειρο μου πραγματικοτητα. Επειτα ακουσα ολον αντον τον ντορο που γινεται για «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ» και ειπα οτι ισως αυτος ο τοπος εχει μια ελπιδα να παει μπροστα!Ηταν μια ανασα για μενα και αμεσως σκεφτηκα «μπραβο στην κυβερνηση που τολμησε κατι τετοιο.» Επειτα μπηκα για πλακα να διαβασω τι λεει ο νεος νομος που θα προταθει για ψηφιση στη βουλη και αρχισα να γελαω !! Δηλαδη για ποια απελευθερωση μιλατε οταν παλι βαζετε περιορισμους??Σ αυτην την χωρα μονο απελευθερωμενοι δεν ειμαστε! Κρατατε γενιες ολοκληρες δεσμιες μεσαιωνικων αντιληψεων και διωχνετε τα ιδια σας τα παιδια !Οι μισοι απο τους συμμαθητες μου θα φυγουν για σπουδες στο εξωτερικο! Και πολυ καλα θα κανουν,ισως κι εγω τελικα πρεπει να σκεφτω σοβαρα αυτο το ενδεχομενο. Ποτε επιτελους θα γινουμε κρατος??Ποτε θα δωσετε στη νεα γενια οραμα,ποτε θα αφησετε τον καθε ενα μας να κανει αυτο που πραγματικα αγαπει,χωρις περιορισμους??Δηλαδη τι μου ζητατε τωρα,να αλλαξω επαγγελματικο προσανατολισμο γιατι ακομα κι αν σπουδασω κι εχω τα απαραιτητα προσοντα δε θα μπορεσω ποτε να ανοιξω φαρμακειο??Και γιατι αυτα δε μας τα λενε στο σχολειο,γιατι απο μικρα μας μιλανε για τα ανθρωπινα δικαιωματα,για την ελευθερια επιλογης και δε μας προετοιμαζουν οτι μεγαλωνοντας η ιδια η Ελλαδα που γνωρισαμε και μεσα απο την ιστορια αγαπησαμε θα μας πληγωσει??? Και εν τελει εγω εαν στα μεσα της ζωης μου αποφασισω οτι θελω να κανω κατι αλλο , να αλλαξω επαγγελμα και να παλεψω γι αυτο,να σπουδασω,και να εχω τα απαραιτητα προσοντα..Γιατι να μην ειμαι ελευθερη να το κανω??Κυριοι υπουργοι,κυριε πρωθυπουργε οποιος δεν εχει τα κοτσια παραιτειται και παει σπιτι του! Οποιος θελει να ονομαζεται ταγος αυτου του τοπου παιρνει ρισκα και κανει το καλυτερο για τον λαο του..Οποιος φοβαται πεφτει και κοιμαται !!! Να πουμε επιτελους οτι υπηρξε μια κυβερνηση,ενας πρωθυπουργος,καποιοι υπουργοι οι οποιοι τολμισαν να τα βαλουν με τις συντεχνιες και να σπασουν τα δεσμα..Και οποιαδηποτε τετοια κυβερνηση,στις πρωτες εκλογες της ζωης μου θα την ψηφιζα χωρις δισταγμο..!! Ηλπιζα μετα τον πατο που πιασαμε ως εθνος,μετα τον περιγελο που γιναμε σε ολες τις πολιτισμενες χωρες,οτι υπηρχε μια ελπιδα να βγει κατι καλο απο ολο αυτο..Λυπαμαι πολυ που εν τελει ειμαι παλι απαισιοδοξη στα 18 μου χρονια,λυπαμαι πολυ που βλεπω την πατριδα μου,αυτον τον ευλογημενο κατα τους αιωνες τοπο να μην πηγαινει μπροστα..Λυπαμαι τελος που θα αναγκαστω να εγκαταλειψω την οικογενεια μου και τη χωρα που με μεγαλωσε ωστε να κυνηγησω τα ονειρα μου σε μια αλλη χωρα η οποια θα μου δωσει αυτα που πραγματικα αξιζω….