- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 01

1. Η βουλευτική μηνιαία αποζημίωση, όπως και η αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, φορολογούνται στο σύνολό τους, σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως εκάστοτε ισχύουν.

2. Από την υπαγωγή στη φορολόγηση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εξαιρείται το επίδομα οργάνωσης γραφείου, το επίδομα κίνησης και το επίδομα διαμονής, εφόσον δικαιολογούνται, βάσει των απαιτουμένων παραστατικών που θεωρούνται ως δαπάνη.

3. Οι μηνιαίες αποζημιώσεις των μη κοινοβουλευτικών Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, καθώς και των Γενικών Γραμματέων που προΐστανται αυτοτελών Γραμματειών που υπάγονται στον Πρωθυπουργό, Γενικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων και αυτοτελών Γραμματειών Υπουργείων μειώνονται κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

4. Οι αμοιβές των Διοικητών και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Δ.Ε.Κ.Ο.) με την μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και των Προέδρων και μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στην επόμενη παράγραφο, καθορίζονται κατ’ ανώτατο όριο σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) της κατά την παρ. 3 του παρόντος άρθρου αποζημίωσης του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

Στο ως άνω ποσό αμοιβής περιλαμβάνεται η μηνιαία αμοιβή καθώς και η αποζημίωση συμμετοχής σε Διοικητικά Συμβούλια και κάθε άλλη σε χρήμα παροχή.

5. Η μηνιαία αποζημίωση των Προέδρων και μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις βασικές μηνιαίες αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου.