- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 22 Προϋποθέσεις για τους κατόχους αδειών

1. H συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό για τη χορήγηση άδειας ευρείας κλίμακας επιτρέπεται ανώνυμες εταιρίες, με καταβεβλημένο κεφάλαιο τουλάχιστον 500.000 ευρώ με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.). Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Για την έκδοση της αδείας απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής 300.000 ευρώ από τράπεζα που είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται στον κάτοχο της άδειας ένα χρόνο μετά την εκπνοή της άδειας και εφόσον δεν υπάρξει λόγος μερικής ή ολικής παρακράτησης ποσού αυτής βάσει των διατάξεων περί κυρώσεων.

2.   Η συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη χορήγηση άδειας περιορισμένης κλίμακας επιτρέπεται σε ατομικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα, με τη μορφή κεφαλαιουχικής ή προσωπικής εταιρίας που υπάγεται σε φορολογία σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 4 και 101 του Κ.Φ.Ε., καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας. Οι ασκούντες τη διαχείριση της εταιρίας έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Η έκδοση της αδείας συνοδεύεται από κατάθεση εγγυητικής επιστολής 50.000 ευρώ από τράπεζα που είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται στον κάτοχο της άδειας ένα χρόνο μετά την εκπνοή της άδειας και εφόσον δεν υπάρξει λόγος μερικής ή ολικής παρακράτησης ποσού αυτής βάσει των διατάξεων περί κυρώσεων.

3.   Οι κάτοχοι των αδειών εκμετάλλευσης τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων είναι ατομικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα, με τη μορφή κεφαλαιουχικής ή προσωπικής εταιρίας που υπάγονται σε φορολογία σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 4 και 101 του Κ.Φ.Ε., καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας. Οι ασκούντες τη διαχείριση πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Η έκδοση της αδείας συνοδεύεται από σύσταση κατάθεση εγγυητικής επιστολής 50.000 ευρώ από τράπεζα που είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται στον κάτοχο της άδειας ένα χρόνο μετά την εκπνοή της άδειας και εφόσον δεν υπάρξει λόγος μερικής ή ολικής παρακράτησης ποσού αυτής βάσει των διατάξεων περί κυρώσεων.

4.  Επιπλέον, οι κάτοχοι των αδειών υποχρεούνται να έχουν και να τηρούν τις προαναφερθείσες νομικές και οικονομικές υποχρεώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας.

5.  Η εγγυητική επιστολή καταπίπτει εάν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις των αδειών, αν τα κέρδη δεν καταβληθούν άμεσα στους παίκτες, καθώς και σε όσες περιπτώσεις ορίζονται στο νόμο αυτό, στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων και στους όρους της άδειας.

6.Απαγορεύεται η συμμετοχή στους διαγωνισμούς του άρθρου αυτού, οποιουδήποτε,  από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εφεξής, στην ελληνική επικράτεια, διεξάγει τυχερά παίγνια με παιγνιομηχανήματα ή εκμεταλλεύεται ή λειτουργεί καταστήματα στους οποίους διεξάγονται τυχερά παίγνια, καθώς και όποιου διαφημίζει ή προβάλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διεξαγωγή τέτοιων παιγνίων ή την εκμετάλλευση και λειτουργία ιστοτόπων, χωρίς να είναι κάτοχος της άδειας του άρθρου αυτού.