- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 19 Πιστοποίηση καταστημάτων

1. Για τη διεξαγωγή τεχνικών-ψυχαγωγικών ή τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα απαιτείται πιστοποίηση του καταστήματος, που εκδίδεται από την Ε.Ε.Ε.Π. μετά από αίτηση των κατόχων αδειών διεξαγωγής παιγνίων ή όσων εκμεταλλεύονται παίγνια με παιγνιομηχανήματα, σύμφωνα με τους όρους του νόμου αυτού. Με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να χορηγηθεί πιστοποίηση καταστημάτων διεξαγωγής τεχνικών-ψυχαγωγικών ή τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων, σε στοιχεία για το χώρο τοποθέτησης των παιγνιομηχανημάτων, στον αριθμό των παιγνιομηχανημάτων ανά κατάστημα, στο είδος των παιγνίων που διενεργούμενων σε αυτά και στο ύψους του παραβόλου.

2. α) «Αμιγείς χώροι» διεξαγωγής παιγνίων είναι καταστήματα, στα οποία επιτρέπεται η διεξαγωγή αποκλειστικά είτε τεχνικών-ψυχαγωγικών είτε τυχερών παιγνίων.

β) «μικτοί χώροι» διεξαγωγής παιγνίων με παιγνιομηχανήματα είναι καταστήματα, με ελάχιστο εμβαδόν 80 τ.μ., όπου η κύρια ασκούμενη εμπορική δραστηριότητα είναι η εστίαση ή η αναψυχή, εξαιρουμένων των κέντρων νυχτερινής διασκέδασης ή εκείνων όπου βασική υπηρεσία είναι η παροχή οινοπνευματωδών ποτών (ορισμός μπαρ από αγορανομία). Στους χώρους αυτούς επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η διεξαγωγή είτε αποκλειστικά τεχνικών – ψυχαγωγικών είτε αποκλειστικά τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέγιστος αριθμός παιγνιομηχανημάτων δεν υπερβαίνει τα τρία.

3. Για τη χορήγηση κάθε τύπου πιστοποίησης και για τη διατήρησή της σε ισχύ καταβάλλεται από το πρόσωπο που εκμεταλλεύεται το χώρο ετήσιο τέλος λειτουργίας του καταστήματος. Το ύψος του τέλους αυτού καθορίζεται με απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π.

Για κάθε κατάστημα ορίζεται υπεύθυνος εκμετάλλευσης, ο οποίος ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τον κάτοχο της άδειας διεξαγωγής ή τον κάτοχο της άδειας εκμετάλλευσης για την τήρηση των διατάξεων του νόμου αυτού. Ο υπεύθυνος εκμετάλλευσης πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο ηλικίας 25 έως 60 ετών, μόνιμος κάτοικος Ελλάδας και να πληροί τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) έχει την ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

β) δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αντίσταση κατά της αρχής, σύσταση συμμορίας και συμμετοχής σε αυτήν, εγκλήματα περί το νόμισμα του Κεφαλαίου Θ` του Ποινικού Κώδικα, υπόθαλψη εγκληματία, παρασιώπηση εγκλημάτων, κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα του Κεφαλαίου ΙΓ` του Ποινικού Κώδικα, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, σωματική βλάβη εκ προθέσεως, αρπαγή, αρπαγή ανηλίκου, κλοπή, ληστεία, εκβίαση, απάτη, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παραβάσεις των διατάξεων της περί όπλων, εκρηκτικών υλών της ισχύουσας νομοθεσίας, παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, εσχάτη προδοσία, παράβαση του άρθρου 2, παράγραφος 2 του Ν. 2433/1996 και κάθε έγκλημα κατά των ηθών.

γ) διαθέτει, τουλάχιστον απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή αντίστοιχο αυτού και έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή δεν υπέχει υποχρέωση ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από αυτές.

δ) γνωρίζει την ελληνική γλώσσα.

4. Σε όλα τα καταστήματα :

α) Απαγορεύεται να εγκαθίστανται ή και να λειτουργούν μη πιστοποιημένα παιγνιομηχανήματα.

β) Απαιτούνται τουλάχιστον 3 τ.μ. καθαρού χώρου ανά παιγνιομηχάνημα.

γ) Αναρτάται υποχρεωτικά στην πρόσοψη ειδικό σήμα τους με τον αριθμό και τον τύπο πιστοποίησής τους, το οποίο εκδίδεται από την Ε.Ε.Ε.Π., σύμφωνα με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων.

δ) Απαγορεύεται η εγκατάσταση αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ).