Άρθρο 11

1. Oι διατάξεις των άρθρων 21, 28, 31, 39, 75 και 76 του ν.4331/2015 (Α΄69) καταργούνται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος τους (2.7.2015).

2. Οι διατάξεις των άρθρων 24 και των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 38 του ν.4331/2015 (Α΄69) καταργούνται  από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου.

3. Το εδάφιο β΄ της περίπτωσης α΄ της παρ. 13 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 (Α΄ 152) καταργείται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

4. Η περίπτωση θ΄ της παρ. 13 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 (Α΄ 152) τροποποιείται ως εξής:

«Μετά την 1.09.2015 τα ποσά της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων μεταφέρονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και αποτελούν έσοδό του.»

 

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 16:41 | Δημήτρης Οικονόμου

    Συγνώμη δηλαδή υπάρχει άνθρωπος που να θεωρεί ότι καταργώντας το άρθρο 39 θα εισπράξει περισσότερα? είναι προφανές ότι απειροελάχιστοι θα καταφέρουν να πληρώσουν τις νέες εξοντωτικές εισφορές.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 16:46 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Γ.

    χιλιάδες νέοι δικηγόροι πίστεψαν και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΝ τη ζωή τους και την επαγγελματική τους επιβίωση για τα επόμενα ένα- δύο χρόνια με βάση την υπαγωγή των ήδη οφειλομένων ασφαλιστικων τους εισφορών στις 100 δόσεις σε συνδυασμό με την υπαγωγή σε χαμηλότερη ασφαλιστικη κατηγορία ώστε προσωρινά τουλάχιστον να διατηρηθούν στη ρύθμιση…φυσικά για μια σύνταξη που ούτως ή άλλως δεν θα παρουν ΠΟΤΕ… Για ποιόν λόγο να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την μαυρη τρύπα του χρεους σας? Για ένα λεπτό μόνο προσγειωθείτε στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ αυτών που ΑΛΗΘΙΝΑ ΈΧΟΥΝ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ και συνειδητοποιείστε ότι ναι, μπορούμε σε αντίθεση με εσας να ζησουμε , δηλαδή να φάμε και να πληρωσουμε νερο ρευμα και γιατρους με 500 ευρώ το μήνα που βγάζουμε φτύνοντας αιμα και δουλεύοντας ΔΕΚΑΩΡΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ αλλα ΟΧΙ , τίποτα δε θα μείνει και δεν ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ για τα χρεωκοπημένα σας ταμεία. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.Το μόνο που πετυχαίνετε έτσι είναι να μας κάνετε να αναζητούμε όσον το δυνατο περισσότερους τρόπους ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΟΥΜΕ ΜΕ ΛΥΣΣΑ, ΤΗ ΛΥΣΣΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 16:28 | Κωνσταντίνος Κωστάκος

    ΟΝΕΙΔΟΣ!
    Από την μία, έχουμε την ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ- ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ τόκοι, κεφάλαιο, μειώνονται επιτόκια για όσους φοροδιαφεύγουν (ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ της παρανομίας!) και από την άλλη, με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, εφαρμόζεται η γενοκτονία για τους ελεύθερους- πολιορκημένους- επαγγελματίες, με την, μέσα σε δύο μήνες, αλλοπρόσαλλη πολιτική του «ράβε- ξήλωνε» και ανάκληση των διατάξεων για μείωση των ασφαλιστικων εισφορών.
    Κύριοι (της κοινωνικής αριστεράς) η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί κλπ, αποτελεί το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε, ώστε να επιβιώσουμε και να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το φαύλο σύστημα, το οποίο βρήκαμε.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 15:53 | Ανδρεας Μ

    Η δυνατότητα απαγώγης ΑΕ χαμηλότερη κατηγορία κατηγορία δεν θα πρέπει να καταργηθεί καθώς επέφερε αύξηση εσόδων στο ΕΤΑΑ και έδωσε κίνητρο σε πολλούς ασφαλισμένους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους με το ταμείο. Η κατάργηση τους θα οδηγήσει σε φυγή μηχανικών αύξηση ανεργίας και καταστροφή τουεν λόγω ταμείου…

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 15:22 | Κητής Κωνσταντίνος

    Η κατάργηση του Άρθρου 39 του Ν. 4331/2015, που όπως ενδεχομένως μπορείτε να διαπιστώστε από τα στατιστικά δεδομένα του ΤΣΜΕΔΕ, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από τους συναδέλφους μηχανικούς, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και πάλι στην αδυναμία πληρωμής τρεχουσών εισφορών από τους μηχανικούς και κατά πάσα πιθανότητα στο να χάσουν και τις ρυθμίσεις τους, με προφανή συνέπεια την ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ από τα ασφαλιστικά ταμεία.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 15:22 | Νικος Σπανος

    Μην περιμενετε εισπραξη εστω και ενος ευρω εαν καταργηθει το 39, οταν μαλιστα δεν εχετε σχεδιο για καταβολη εισφορων αναλογα με το εισοδημα.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 15:23 | Ανθρακοπούλου Μαρτσέλα

    Παντελής έλλειψη στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης που μαστίζει τον κλάδο. Η διάταξη λειτουργούσε βοηθητικά και έθετε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο για την ασφάλιση των μηχανικών σε περίοδο ύφεσης. Η κατάργηση του άρθρου 39 είναι παράλογη.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 15:26 | Κώστας Ανδρονικίδης

    Με τα μέτρα αυτά εξοντώνεται μία από τις πλέον παραγωγικές κατηγορίες επιστημόνων επαγγελματιών. Οι έλληνες μηχανικοί, παλιοί και νέοι, εξωθούνται σε διαγραφή ή/και σε μετανάστευση. Η επαναφορά της αναδρομικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και η απορρύθμιση της ρύθμισης των 100 δόσεων μόλις τρείς μήνες από τον προηγούμενο νόμο διαλύει τον οικονομικό προγραμματισμό των μηχανικών εργαζόμενων και ελεύθερων επαγγελματιών και ταυτόχρονα αποδυναμώνει τον ασφαλιστικό τους φορέα με την βέβαιη μελλοντική συσσώρευση νέων οφειλών σε συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας. Φτάνει πιά με την ανορθολογική διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων επιπλέον της λεηλασίας των αποθεματικών και των διαθεσίμων τους. Πάρτε ΠΙΣΩ τα νέα μέτρα ΤΩΡΑ.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 14:02 | Νίκος Αρβανίτης

    Δυστυχώς, ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Αντί να κοιτάξουμε να κάνουμε κάτι για τις χιλιάδες των δικηγόρων-μηχανικών-ιατρών που μαστίζονται (με κάποιες εξαιρέσεις – οι φορείς των οποίων ωστόσο καταβάλλουν τα ίδια ακριβώς ποσά για εισφορές ή και …πιό μικρά, ως προς του 1993 ασφαλισμένοι), τους πάμε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στη μετανάστευση ή την εκ των πραγμάτων υποχρεωτική διαγραφή.
    Η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των οφειλών στα ταμεία, την αναγκαστική έξοδο πολλών ελεύθερων επαγγελματιών από το επάγγελμά τους, την μείωση των δημοσίων εσόδων και την αύξηση της ανεργίας.
    Και όλα αυτά, με μια διαβούλευση ούτε 48 ωρών.
    Κρίμα.-

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 14:55 | Ελένη Κ.

    Με την κατάργηση του άρθρου 39, ενός μέτρου που έδινε μια μικρή ανάσα σε χιλιάδες συναδέλφους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες θα οδηγήσετε, στην καλύτερη περίπτωση, σε αδυναμία πληρωμής των τρεχουσών εισφορών και κατά συνέπεια σε απώλεια των ρυθμίσεων και στη χειρότερη σε έξοδο από το επάγγελμα και εγγραφή στον ΟΑΕΔ (για τον οποίο πληρώνουμε ετήσια εισφορά 120ευρώ!). Κάτι τέτοιο, αν δεν είναι στις προθέσεις σας, όπως καλόπιστα θέλω να πιστεύω, αναρωτιέμαι ποιόν θα ωφελήσει; Έχει γίνει σχετική μελέτη ότι αυτή η κατάργηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα έσοδα; Αν όχι, τότε διατηρείστε τη ρύθμιση διότι οι συνέπειες θα είναι αναπόδραστες τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ (που είναι και το σημαντικότερο «προαπαιτούμενο»!)

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 14:33 | Αθανασιος Παπαδοπουλος

    Απαραδεκτη ρυθμιση.εξαιρετικα αμφιβολης συνταγματικοτητας η αναδρομικη καταργηση που επιχειρειται και που ειναι βεβαιο οτι θα καταρριφθει στα αρμοδια δικαστηρια και θα κληθειτε να ψαχνετε για να βρειτε ισοδυναμα.οσο για την αποτελεσματικοτητα της;ειναι βεβαιο οτι δεν θα αποφερει κανενα θετικο στην Ελληνικη Πολιτεια που στραγγαλιζει το καλυτερο δυναμικο της και το εξωθει στην ανεχεια και την εξαθλιωση και στην καλυτερη των περιπτωσεων στη φυγη στο εξωτερικο.Και ενα σχολιο επι της ολιγοωρης…. διαβουλευσης.πραγματικα για γελια.λυπαμαι πραγματικα για την καταντια της δημοκρατιας μας

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 14:55 | Γλυκερία.Β

    Η δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως προβλέφθηκε από το άρθρο 39 του Ν.4331/15 αποτελεί μια ανάσα τόσο για τους νέους δικηγόρους όσο και για τους παλαιότερους ασφαλισμένους οι οποίοι μη μπορώντας πλέον να ανταπεξέλθουν στα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα της άσκησης δικηγορίας σε συνδυασμό με τη μείωση της δικηγορικής ύλης,οδηγούνται στην έξοδο από το επάγγελμα.Με ποια λογική ένα μέτρο που θα έδινε περαιτέρω ανάσα και στο ίδιο το ταμείο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ να αυξήσει τα έσοδα του, τίθεται προς κατάργηση;Επιπλέον ποιά η σκοπιμότητα του να βάλετε στη διαδικασία χιλιάδες επαγγελματίες να κάνουν αίτηση υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία όταν πρόκειται να καταργήσετε αυτή τη δυνατότητα εκ νέου;Ως πότε κύριοι, θα συνεχίζεται o εμπαιγμός σε βάρος χιλιάδων επιστημόνων που τους έχετε ακρωτηριάσει το μέλλον;

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 14:16 | Βόγκας Νίκος

    Επίσης διαβούλευση μιας ημέρας δεν την λες και ακριβώς διαβούλευση αλλα εμπαιγμό.Επίσης εμπαιγμός είναι site υπουργείου να μην έχει την σωστή ώρα.Οχι τίποτα άλλο αλλα να ξέρουμε και πότε τελειώνει η διαδικασία αυτη που ποτε και κανεις δεν σεβάστηκε.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:02 | Λεωνίδας Καρελιάδης

    Πως είναι δυνατόν να αποκλείονται και πάλι αυθαίρετα, απάνθρωπα και αντισυνταγματικά οι παλιννοστούντες από τη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων (άρθρο 31 ν.4331/2015), όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν καταδικάσει ομόφωνα τον αποκλεισμό αυτό, ο οποίος οδηγεί σε ΠΕΙΝΑ και ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ χιλιάδες απροστάτευτους υπερήλικες; Παραβιάζονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας, της προστασίας των γηρατειών, αλλά και της προστασίας της ζωής, η οποία είναι σε άμεσο κίνδυνο. Υπολογίστε το συνολικό κόστος, επιβαρύνει ελάχιστα τον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι πολλοί από τους αποκλεισθέντες έχουν ήδη αποβιώσει ή μεταναστεύσει στις χώρες της προέλευσής τους.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:20 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΜΑΝΙΔΟΥ

    Αρκετες χιλιαδες δικηγοροι ηδη εδω και χρονια στα πλαισια της οικονομικης κρισης που μαστιζει τον κλαδο μας αδυνατουμε να καταβαλουμε τις ασφαλιστικες μας εισφορες. Με την υπαγωγη μας σε κατωτερη ασφαλιστικη κατηγορια ειχαμε μια ελπιδα ν παραμεινουμε ενεργεις. Με την καταργηση της ομως, οδηγουμαστε σσ αναγκαστικη παραιτηση. Ελεος! Μην μας εμπαιζετε αλλο. Επαφερετε την ευνοικη αυτη ρυθμιση.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:39 | Καλλιόπη Πιτερού

    Το δικαίωμα κατάταξης σε χαμηλότερη κατηγορία πρέπει να αποτελεί δικαίωμα όλων των ενεργών ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών. Η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων δε δύναται να θεωρηθεί ανεξάρτητα από τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών.
    Προς ενίσχυση της τελευταίας θεσμοθετήθηκε δικαίως το εν λόγω δικαίωμα.
    Τύχον κατάργησή του συνιστά κατάφωρη αδικία.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:47 | ΑΘΗΝΑ Λ.

    Απαράδεκτη η εν λόγω κατάργηση. Α
    Με ποια ακατάληπτη λογική προωθείται όταν το ίδιο το ΕΤΑΑ δια του προέδρου του έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον κο Κατρουγκαλο επισημαίνοντας τα οφέλη που έχει ήδη αποφέρει ή δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης κατηγορίας, ή οποία κ προσδοκαται να επιφέρει επιτέλους έσοδα στα ταμεία που καταρρέουν ενώ επισημαίνει ότι τυχόν κατάργηση αυτής της δυνατότητας θα σημανει το θάνατο της εισπραξιμοτητας αφού δεν έχουμε για να δώσουμε αυτά τα παράλογα ποσά!!

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:54 | Ζωή

    Η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε τη δυνατότητα των δικηγόρων να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των οφειλών στα ταμεία, την αναγκαστική έξοδο πολλών ελεύθερων επαγγελματιών από το επάγγελμά τους, την μείωση των δημοσίων εσόδων κσι την αύξηση της ανεργίας.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:13 | Χρήστος Ζιώζιας

    Σχετικά με το άρθρο 39… Προτείνω το εξής… Όσοι βουλευτές το ψηφίσουν να είναι υπόλογοι για ενέργειές τους που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην μείωση των εσόδων των ταμείων (για τους επαγγελματίες προφανώς και δεν ενδιαφέρονται) για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν σε προηγούμενα σχόλια… Εάν πιστεύουν οτι θα αυξηθούν τα έσοδα ας το ψηφίσουν… Αν όμως δεν γίνει αυτό και ενώ έχουν ενημερωθεί για το λάθος που πάνε να κάνουν, τότε – εάν υπάρχει δημοκρατία στον τόπο αυτό – θα πρέπει να λογοδοτήσουν…

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:21 | Έλενα Παπ.

    Η καταργηθεισα προ της ισχύος της κ δη εφαρμογής της στην πράξη διάταξη για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία σε ΕΤΑΑ (αρθρο 36) καταδεικνυει: 1) την κρατική τυφλοτητα απέναντι στην πραγματική αδυναμία του ααφαλισμενου να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του, 2) την ανυπαρξία έστω και ενος υποτυπώδους κινήτρου να μείνει «ζωντανος» ο νεος επαγγελματίας, 3) οτι ο ασφαλισμένος δεν ενδιέφερε να έχει δικαιώματα,αλλά ταμειακές υποχρεώσεις με πενιχρή ανταπόδοση + 4) οτι εφαρμόζουμε μεσαιωνικά μετρα που καταργούν τη φωνη του ασφαλισμένου κ τον οδηγούν σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
    Διορθωστε ΕΣΤΩ σε θέματα ασφαλιστικά τις αδικίες.ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΤΕ αυτά που συμβαίνουν. Αποδειξτε στον επαγγελματία οτι αξίζει να συνεχισει να εργάζεται σε αυτον τον τόπο.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:35 | Teris83

    Αν και θεωρώ ότι η δημόσια διαβούλευση γίνεται μόνο και μόνο για το φαίνεσθαι, διότι στο τέλος οι νόμοι θεσπίζονται κατά τη βούληση του εκάστοτε κόμματος μην λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια, θα αναφέρω ότι:
    με την αύξηση των εισφορών οδηγούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην ανεργία μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις εκτός πραγματικότητας εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ. Ολοι οι βουλευτές που θα ψηφίσετε την κατάργηση του άρθρου 39 θα γραφτείτε στην ιστορία σαν δήμιοι των ελεύθερων επαγγελματιών και θα πρέπει να αναλογιστείτε τα αποτελέσματα των πράξεών σας. Σε μια πιθανή μεταλλαγή της ισχύουσας κατάστασης (κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και εφαρμογή του συντάγματος) θα βρεθείτε και εσείς υπόλογοι ενόπιον της δικαιοσύνης. Λυπάμαι πολύ για το δρόμο στον οποίο βάλατε τη χώρα και που οδηγεί κατευθείαν στο γκρεμό.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:54 | Χάρης Παπαδόπουλος

    Εκτός από το παράλογο του θέματος που έθιξαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι μηχανικοί, θα ήθελα να θέσω και το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ «νέων» και «παλιών» ασφαλισμένων όταν καλούνται να πληρώνουν διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές.

    Το αναφέρω όχι γιατί επιθυμώ να αυξηθούν οι εισφορές των «παλιών», αλλά να μειωθούν των «νέων» και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο σε κάτι τέτοια σαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό είναι που ευαισθητοποιείται.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:53 | Ανδρέας Κουτσόλαμπρος

    Τεράστιο πρόβλημα στο Ταμείο, αφού έχουν υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις. Τεράστιο πρόβλημα στους ασφαλισμένους, που κακώς εμπιστεύτηκαν την αναξιόπιστη Διοίκηση. Χιλιάδες θα είναι και οι αποχωρήσεις από ένα ταμείο που ήδη αιμορραγεί. Επόμενο βήμα η ένταξή μας στο ΙΚΑ.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 13:25 | Μαρία Κανελλάκη

    Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι απαραίτητη προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιβιώσουν και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Λιγότερα βάρη = περισσότερη εισπραξιμότητα για το κράτος. Μας καταδικάζετε σε θάνατο!

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:08 | Παναγιώτα Τράντζα

    Αξιότιμοι κύριοι, η κατάργηση του άρθρου 39 του ν.4331/2015 θα οδηγήσει στον περαιτέρω μαρασμό του δικηγορικού κλάδου και ειδικά όσον αφορά τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι μόλις βρίσκονται στην πρώτη δεκαετία εξάσκησης του επαγγέλματος και θα οδηγήσει σε μαζικές παραιτήσεις από το Δικηγορικό Λειτουργημα. Σε αυτές τις πραγματικές συνθήκες αγοράς, με την επιβολή capital control και την ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ άυξηση της φορολογίας δεν μπορεί κάποιος εχέφρων άνθρωπος να περιμένει την ΕΦΑΠΑΞ εξόφληση 4.500 ευρώ όταν μόνο αυτό το ποσό αποτελεί το ετήσιο εισόδημά μας. Ως πότε θα μας τρέφουν οι προηγούμενες γενιές και τι θα γίνει με τους συναδέλφους οι οποίοι δεν έχουν από πουθενά βοήθεια; Πραγματικά που βρίσκεται το κοινωνικό κράτος; Εξαντλείται, μάλλον και ως διαφαίνεται, ο ρόλος του Κράτους στην είσπραξη εσόδων. Δεν υπάρχει πλέον και κανενός είδους ανταποδοτικότητα στο ύψος αυτών των εισφορών. Σε κάθε δε περίπτωση το ΕΤΑΑ θα υποστεί τεράστια ζημία καθώς θα μειωθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών, Καμία λογική δεν υπάρχει στην κατάργηση της εν λόγω διάταξης.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:39 | Μαρια Βουρλιωτακη

    Λιγη σοβαροτητα δεν εβλαψε ποτε κανενα…Ειναι δυνατον οι ελ.επαγγελματιες να υποβαλουμε δηλωσεις για υπαγωγη σε κατωτερη κατηγορια, να τακτοποιουμε τις υποχρεωσεις μας (φπα, φορο εισοδ)βασει αυτου και να τα καταργειτε ολα ετσι απλα? Θεωρειτε/αι οφελος την απλως μη καταβολη των εισφορων σε σχεση με τη βεβαιη καταβολη μικροτερων εισφορων?

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:01 | Βάια Σ.

    Με το άρ. 39 ν. 4331/15 αποκαταστάθηκε ο παραλογισμός της υποχρεωτικής ένταξης σε υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία για χιλιάδες ασφαλισμένους και τώρα καταργείται και μάλιστα από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου. Εντελώς απαράδεκτο! Με τέτοιες επιλογές τα ταμεία θα καταρρεύσουν, οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να πληρώνουν υπέρογκες εισφορές, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο ανά τριετία, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η προσδοκία λήψης σύνταξης κάποτε ακούγεται ως ανέκδοτο. Ένα σωστό μέτρο καταργείται, γιατί;

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:53 | Βάσω τσουκαλα

    Με την κατάργηση των εν λόγω διατάξεων και την αποστερηση της δυνατότητας για επιλογή της χαμηλότερης ασφαλιστικης κατηγορίας δύο τινά, και μάλιστα αρνητικά , θα συμβούν.1. Έξοδο από το επάγγελμα της πλειοψηφίας των δικηγορων, αφού είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υπέρογκες πια ασφαλιστικές εισφορές, και 2. Απώλεια εσόδων για το ΕΤΑΑ ΤΑΝ και ως εκ τούτου αδυναμία καταβολής των συντάξεων. Προσγειωθειτε στην πραγματικότητα και δώστε λύση. Ειδάλλως, τα αποτελέσματα της ψηφισης της εν λόγω διάταξης θα είναι για όλους μας καταστροφικα.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:32 | Βόγκας Νίκος

    Χαμηλότερες ασφαλιστίκες εισφόρες σημαίνει και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα.Σημαίνει ακόμη οτι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μείνουν στην χώρα και στην εργασία τους και θα πληρώσουν όλους τους άλλους φόρους(ΦΠΑ,φόρο εισοδήματος,τέλος επιτηδέυματος κλπ κλπ).
    Η κατάργηση ευνοϊκών και έξυπνων ρυθμίσεων οδηγεί τους επαγγελματίες στην ανέχεια και την επαγγελματική εξαφάνιση.
    Είναι λάθος η ανάκληση τέτοιων ελαφρύνσεων ειδικα οταν δεν υπάρχει σοβαρή μελέτη για το πραγματικό «όφελος» που θα έχει στην οικονομια…

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:09 | ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    Η κατάργηση του αρ.39 του Ν.4331/15 αποτελεί ταφόπλακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς. Υπάρχει τεράστια αδύναμια για την πλειοψηφία των μηχανικών να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις μειωμένες εισφορές. Με την αύξησή των εισφορών οδηγείτε πολλούς επαγγελματίες στο κλείσιμο των βιβλίων τους και στην διαγραφή τους από το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ. Εκτός λοιπόν απο το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο θα δημιουργηθεί και την επιδείνωση της απόγνωσης χιλιάδων οικογενειών, θα επιτύχετε και μείωση των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ και των ταμείων του κράτους από την παύση της δραστηριότητας πολλών επαγγελματιών. Λόγω των παραπάνω είναι κάθετα αντίθετος.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:13 | Ασπρούτσου Αναστασία

    Απαράδεκτη η κατάργηση του άρθρου 39. Συνεπάγεται τον στραγγαλισμό των μικρών και αδυνάτων. Ακόμη μια άτολμη ενέργεια έξω και μακρυά από την πραγματικότητα.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:06 | Θεόδωρος

    Απαλείψτε άμεσα την διάταξη κατάργησης του αρθ. 39 του Ν. 4331. Οι Μηχανικοί ενταχθήκαμε στις «100 δόσεις» και καταφέραμε με δυσκολία και πληρώσαμε το «μειωμένο» Α’ 6μηνο του ’15, μόνο και μόνο με την προοπτική περαιτέρω μείωσης ή αναλογικοποίησης με το εισόδημα των ασφ. εισφορών (δηλαδή «πάμε και ό,τι βγει»). Είναι απολύτως ανέφικτη η πληρωμή εισφορών της τάξης των 2.000€ πολύ δε περισσότερο 3.000€ όπως στις συνθήκες που διανύουμε -ο κλάδος μας- τα τελευταία 7 χρόνια. Δείχνετε ξεκάθαρα ότι ζείτε εκτός πραγματικότητας. Αν τυχόν αυτή η διάταξη-ασπιρίνη της επιλογής κατώτερης ασφ. κατηγορίας τελικά καταργηθεί, να είστε βέβαιοι ότι την επόμενη μέρα θα δείτε το 90% των ρυθμίσεων να χάνεται, καθώς θα πάμε να διακόψουμε τις πάγιες εντολές της ρύθμισης που με τεράστιες δυσκολίες κρατάμε ακόμα ενεργές και θα δείτε τις διαγραφές από το ΤΣΜΕΔΕ να εκτινάσσονται! Ανακτήστε επιτέλους την επαφή με τη -ζοφερή- πραγματικότητα!

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:20 | Γιώργος Λ.

    Με την κατάργηση του άρθρου 39, που έδινε τη δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, δεν αναμένεται καμία βελτίωση στις ασφαλιστικές εισπράξεις του ταμείου των μηχανικών, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες. Το αντίθετο, Θα αυξηθούν και αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές και αυτοί που θα διαγραφούν από το ΤΣΜΕΔΕ.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:04 | Δρ. Ιωάννης Γκιτσάκης

    Η κατάργηση της διάταξης που έδινε στους νέους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ τη δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας είναι λανθασμένη. Σας το επισήμανε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ.
    Με την επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ένας μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων θα παραμείνει εντός του ασφαλιστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να εισπράττονται οι αντίστοιχες (έστω και μειωμένες) ασφαλιστικές εισφορές. Η κατάργηση της δυνατότητας αυτής θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό νέων ασφαλισμένων εκτός του ασφαλιστικού συστήματος (είτε θα σταματήσουν το επάγγελμά τους είτε θα σταματήσουν να πληρώνουν), με το αποτέλεσμα να είναι τελικά το ΕΤΑΑ να εισπράξει λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 12:28 | Δημήτρης Α.

    Η κατάργηση των εν λόγω άρθρων είναι πέραν από κάθε λογική καθώς αφενός δεν πρόκεται να δημιουργήσει έσοδα προερχόμενα από έναν επαγγελματικό κλάδο με τρομακτική αδυναμία πληρωμής τέτοιων ποσών αφετέρου θα οδηγήσει σε παύση της δραστηριότητας ακόμα περισσότερους από τους ήδη πολλούς συναδέλφους που έχουν προβεί σε διαγραφή.
    Είναι λυπηρό πως και η παρούσα κυβέρνηση λειτουργεί σπασμωδικά και δίχως κανέναν σχεδιασμό και λογική, με λογική μπακάλη.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 11:03 | Μιχάλης Κριθαρίδης

    Η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση της επαναχορηγησης της σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς τόσο Πόντιους, όσο και Βορειοηπειρώτες. Καταργεί με παραγγελία των εταίρων το άρθρο 31 του Ν. 4331/2015. Κάτι που μάλιστα είχε μπει στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως κατόρθωμα της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς. Τόσο εύκολα πριν καν ακόμη το εφαρμόσει καταργεί το νόμο αναδρομικά μάλιστα από την έναρξη ισχύος του. Η καταπάτηση της Συνταγματικής ισότητας είναι καταφανης.Το άρθρο 4 μιλά για ισότητα όλων των Ελλήνων και δεν τους διαχωρίζει σε Πόντιους κλπ για να πάρουν την ελάχιστη σύνταξη. Παραβιάζεται ομως και το άρθρο 2 για την αξία και αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Καθώς γέροντες 80 χρόνων συνεχίζουν να διαβιούν χωρίς κανένα εισόδημα, αφού οι εν λόγω συντάξεις έχουν καταργηθεί από 1/1/2013.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 11:09 | Ταραμπίκος Δημήτρης

    Λυπάμαι που το λέω αλλά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για τους χιλιάδες μηχανικούς της χώρας. Με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι άνεργοι ή να έχουν φύγει στο εξωτερικό, συνεχίζεται η εξολόθρευση τους. Έργα μετρημένα στο ένα χέρι πλέον στην χώρα και μισθούς ξεφτίλας, καμία προστασία από εργοδότες και με υποχρεωτικές εισφορές δυσθεώρητες πέρα κάθε λογικής. Υποχρεωτικό φόρο 650€ κάθε χρόνο μιας και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται κλέφτες από το κράτος και μετά είναι να απορεί κανείς γιατί θέλουν όλοι να φύγουν στο εξωτερικό. Σκεφτείτε πολύ καλά τι κάνετε γιατί μας οδηγείται σε ένα μέλλον όπου μόνο μερικοί άβουλοι και ανήμποροι θα απομείνουν να σας ψηφίζουν και εσείς θα αναρωτιέστε που πήγε ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Ποιός θα μείνει να πληρώνει τους φόρους που τόσο διακαώς υπερασπίζεστε, όταν όλοι οι νέοι θα έχουν εξουδετερωθεί από τα μέτρα σας ή θα εγκαταλείψουν το πλοίο της «ανάπτυξης» σας. ΠΡΟΣΟΧΗ τι εύχεστε γιατί πλέον είναι πολύ πιθανό να σας το κάνουμε δώρο. Ti νόημα έχει να ζητάτε γη και ύδωρ σε φόρους και εισφορές, όταν αδιαφορείτε εντελώς για τον ιδιωτικό τομέα. Το μόνο που ακούω 7 χρόνια είναι για αναδιοργάνωση του δημοσίου, πόλεμο της φοροδιαφυγής και πολιτικά σκάνδαλα. Ποιός θα κρατήσει το ΑΕΠ της χώρας στις πλάτες του? Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι βουλευτές, τα κανάλια ή μήπως οι βλάκες του ιδιωτικού τομέα που πληρώνουν και συνεχώς λιγοστεύουν. Επειδή όμως αδυνατώ να πιστέψω ότι είστε τόσο ανόητοι το μόνο που μένει να σκεφτώ είναι ότι είστε και εσείς, ψηφοθήρες και συμφεροντολόγοι όπως οι προκάτοχοι σας. Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν λέω ότι δεν πρέπει να πληρώνουμε φόρους ή εισφορές κάτι που άλλωστε το έκανα ανελλιπώς εδώ και 14 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Αυτό που λέω είναι πως θα περίμενα η χώρα μου να βοηθούσε τους νέους και τις νέες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία προστατεύοντας τους και δίνοντας τους αληθινές ευκαιρίες. Αντιθέτως βλέπω πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία. Να θυμάστε ότι όταν ο «στρατός» πεινάσει και εξαθλιωθεί τότε και ο «βασιλιάς» θα μείνει να αφεντεύει συντρίμμια και ρημάδια.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 11:49 | antonia a

    κατάργηση του άρθρου 39 ενω κανενας μηχανικος δεν μπορει να ανταποκριθει στις ηδη υπερογκες οφειλες?ποιος νεος μηχανικος θα βρει να πληρωσει?Με μισθους των 480 ευρω?ειναι απαραδεκτο που αντι να μειωνονται οι εισφορες, αυξανονται.Η διαγραφη ειναι μονοδρομος για χιλιαδες μηχανικους.Κριμα τα πτυχια μας.Το κρατος επρεπε να προστατευει τους νεους επιστημονες,οχι να τους οδηγει στην απελπισια,σε χρεη,σε μαυρη εργασια-προφανως σε καφετεριες γιατι δουλειες δεν υπαρχουν στον κλαδο-και στην ξενιτια.Αναπτυξη δεν θα ερθει ποτε με τετοια μετρα, με οικονομικη υποδουλωση των νεων επιστημονων.

  • Ήδη 10.000 συνάδελφοι μηχανικοί έχουν οδηγηθεί στη διαγραφή από ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ
    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/10/blog-post_5.html
    Όπως τα ίδια τα ίδια στοιχεία από το ΤΣΜΕΔΕ δείχνουν, πάνω από τους μισούς (35 από τις 67 χιλιάδες) μηχανικούς αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους

    Και η κυβέρνηση επανεφέρει παράλογες αυξήσεις στις εισφορές, οι οποίες είναι αδύνατο να πληρωθούν ακυρώνοντας ένα απλό μέτρο ανακούφισης, όπως η διετής δυνατότητα αναστολής των αυξήσεων.

    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/10/38962011-3.html
    και ακολουθούν σύντομα και όλα τα παραπάνω, δηλαδή οι μειώσεις συντάξεων, οι κατασχέσεις, η μεταφορά οφειλών στην εφορία κλπ

    Υπενθυμίζω το ύψος των εισφορών που επαναφέρετε, 3000 € το εξάμηνο – 6000€ ετησίως, μονόδρομος πλέον η άρνηση πληρωμής του
    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/06/2015-3000.html

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 10:23 | Γιανναδάκης Θανάσης

    Η κατάργηση του Άρθρου 39 του 4331/15 αποτελεί απαράδεκτη ρύθμιση χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος και λειτουργεί εις βάρος των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και των κλάδων του Ταμείου. Όταν το 50% των Μηχανικών σκέφτεται την άμεση μετανάστευση στο εξωτερικό ή και την αλλαγή επαγγέλματος και μόνο το 35% δηλώνει ότι τα βγάζει πέρα αποκλειστικά με τους πόρους που του αποφέρει η άσκηση επαγγέλματος (Έρευνα Σεπτεμβρίου 2015 ΤΕΕ/ΤΔΕ για τους Μηχανικούς) βάζετε ταφόπλακα στο Επιστημονικό Δυναμικό της Χώρας και ρίχνετε το ΕΤΑΑ στα βράχια. Πάρτε το πίσω ΤΩΡΑ.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 10:53 | Γιώργος Μ.

    Η κατάργηση του άρθρου 39 είναι ΕΓΚΛΗΜΑ για του μηχανικούς. Ήταν μια μικρή στιγμή ανάσας μέσα στον όλεθρο που βρίσκεται το επάγγελμα. Πιστεύει κανείς στο υπουργείο ότι μηχανικοί 30-40 ετών (ή και μεγαλύτεροι) υπάρχει περίπτωση να πληρώνουν 500Ε το μήνα σε εισφορές μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό? Αν μη τι άλλο θα έπρει να μειωθούν κι’άλλο οι εισφορές.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 10:24 | Nikos Tsimas

    Η κατάργηση των διατάξεων θα οδηγήσει σε αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες λίγοι θα μπορέσουν να πληρώσουν. Δεν έχει λογική αυτός ο νόμος, θα φέρει το ασφαλιστικό σε αδιέξοδο, όπως και τους μηχανικούς πολύ κοντά στη διαγραφή για να επιβιώσουν.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 10:07 | Καμπάκη Π.

    Καταργώντας την πρόσφατη ρύθμιση που επιτρέπει στους μηχανικούς για δυο μόνο χρόνια!! να ενταχθούν σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία( άρθρο 39 του ν.4331/15) οδηγείτε στην διαγραφή επιπλέον επιστημόνων από τον ασφαλιστικό τους φορέα εφόσον καθίσταται αδύνατη η καταβολή των νέων εισφορών υπό τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Είναι βιώσιμη αυτή η λύση για το ταμείο των μηχανικών? Σχεδόν μηδενικές εισπράξεις εισφορών?

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 10:07 | ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

    Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε συνέχεια προηγούμενων τοποθετήσεων της για την κοινωνική ασφάλιση και το ΤΣΜΕΔΕ (http://emdydas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1559:2014-12-22-09-47-27&catid=1:news-po-emdydas&Itemid=23) ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου και ειδικά τών παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11 γιατί στρέφονται ευθέως εναντίον των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και του ίδιου του Ταμείου.
    Οι διατάξεις του Ν.4331/15 που καταργούνται αν και μερικές, προσέφεραν σημαντική διευκόλυνση σε χιλιάδες συναδέλφους είτε να προχωρήσουν στη συνταξιοδότηση τους, είτε να μειώσουν τις εισφορές τους, γεγονός που είχε σημαντικά θετικές επιπτώσεις και στα έσοδα του Ταμείου.
    Όπως αναφέρει και το ΔΣ του ΕΤΑΑ στη σχετική επιστολή του οι ρυθμίσεις αυτές εκτός από την ανακούφιση που προσέφεραν σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οδήγησαν και σε αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων του Ταμείου και είναι αδιανόητο να καταργηθούν.
    Παραμένουμε σταθεροι στις διεκδικήσεις μας όπως αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο μας και ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και ειδικά τών παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 09:49 | GIOTIS

    Κατάργηση του άρθρου 39… Ακομα και αυτοι που ακομα πληρώνουν εισφορές θα σταματήσουν να το κάνουν . 4500 εως 8000 καθαρα τον χρονο για εισφορές δεν μαζέυονται οτι και να λέμε…Θα μπορουσε να αντισταθμιστει το μέτρο αν υπήρχε μια ελαχιστη υποχρεωτική εισφορά και απο εκεί και πάνω αναλογικά με το εισόδημα…. αν βγάζεις να δίνεις. Ελπίζω τουλαχιστον να συμβεί αυτό.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 09:54 | Σπύρος Φύκας

    Η κατάργηση του άρθρου 39 του Ν.4331/15 δημιουργεί απίστευτη οικονομική πίεση σε χιλιάδες συναδέλφους και δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Το άρθρο 11 εκτος από παραλογο είναι και εντελώς αδικο, ενώ ως προς τα δημοσιονομικα εχει αμελητεα επιπτωση. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε συνεχιζόμενη ύφεση.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 09:48 | ΜΑΚΡΗΣ ΠΑΝΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ LAZARIDIS. ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.
    Η ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΟΑΕΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΕΣΑΣ. ΛΥΠΑΜΑΙ.
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΙς ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ( ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ) ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ, ΜΑΣ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ.
    ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟ.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 09:59 | ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

    Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε συνέχεια προηγούμενων τοποθετήσεων της για την κοινωνική ασφάλιση και το ΤΣΜΕΔΕ (http://emdydas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1559:2014-12-22-09-47-27&catid=1:news-po-emdydas&Itemid=23) ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου και ειδικά τών παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11 γιατί στρέφονται ευθέως εναντίον των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και του ίδιου του Ταμείου.
    Οι διατάξεις του Ν.4331/15 που καταργούνται αν και μερικές προσέφεραν σημαντική διευκόλυνση σε χιλιάδες συναδέλφους είτε να προχωρήσουν στη συνταξιοδότηση τους, είτε να μειώσουν τις εισφορές τους, γεγονός που είχε σημαντικά θετικές επιπτώσεις και στα έσοδα του Ταμείου.
    Όπως αναφέρει και το ΔΣ του ΕΤΑΑ στη σχετική επιστολή του οι ρθμίσεις αυτές εκτός από την ανακούφιση που προσέφεραν σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οδήγησαν και σε αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων του Ταμείου και είναι αδιανόητο να καταργηθούν.
    Παραμένουμε σταθεροι στις διεκδικήσεις μας όπως αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο μας και ζητάμε την άμεση απόυσρση του νομοσχεδίου και ειδικά τών παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 04:41 | Stefanos Lazaridis

    Τη δυνατότητα συμψηφισμου οφειλων απο ασφαλιστικες εισφορες με μελλοντικες συνταξεις γιατι την καταργείτε?Καποιος που πληρωνε εισφορες 25 και 30 χρονια ,σε τεκμαρτο μαλιστα,αυθαιρετως υπολογισθεν δηλαδή, κι όχι πραγματικο εισοδημα να τονισουμε και ,ειδικα τα τελευταια ετη, σωρρευσε οφειλες(σσ αυτοαπασχολούμενοι κυριως) πως θα παρει το ποσο συνταξης που αντιστοιχει στις καταβληθείσες εισφορες του?Αν δεν το παρει ουτε αυτό το ποσο τοτε είναι μια σαφεστατα καθαρη κλοπη ολων αυτων των χρηματων εκ μερους του Κρατους(Δικαιου υποτίθεται…), ενώ σαφως υπαρχει και εντονη ανθρωπιστικη παραμετρος στο συγκεκριμμενο ζητημα μιας και αφορα ανθρώπους στο περας ,ή εσθω κοντα σ’αυτο, του εργασιακου τους βιου , αρα οικονομικα ανήμπορων μαλλον, ν’αντιδρασουν.Επισης πρεπει να ληφθεί υπ’οψιν και η πολύ κακη κατασταση του τραπεζικου συστηματος κατι που καθιστα τη δυνατοτητα δανειοδότησης των οφειλετών για εξοφληση των οφειλων τους , αδυνατη.
    Μεχρι ν’αναμορφωθει ριζικα το ασφαλιστικο προς το πιο κεφαλαιοποιητικο και να λειτουργησουν αλλα συστηματα προνοιας(πχ Ελαχιστο Εγγυημενο Εισοδημα) δεδομενης της γενικότερης κακης οικονομικης κατάστασης αυτή η διαταξη εκτος από παραλογη είναι και καταφανως αδικη ,ενώ ως προς τα δημοσιονομικα εχει αμελητεα επιπτωση.

  • 11 Οκτωβρίου 2015, 00:06 | Παλόγος Γ,

    Κατάργηση του άρθρου 39, σημαίνει αύξηση εισφορών για όποιον εντάχθηκε πριν λίγο καιρό σε χαμηλότερη ασφαλιστική λατηγορία. Είχαμε μια ελπίδα να τακτοποιούμε τις υποχρεώσεις μας και να καλύπτουμε και τη ρύθμιση και πάει χαμένη, γιατί και η πλειοψηφία των συναδέλφων μηχανικών δε θα μπορεί να πληρώσει τις αυξήσεις στις εισφορές και η πιθανότητα να χάσουν και τη ρύθμιση θα αυξηθεί