- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 17 Αδειοδότηση τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα

1. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προκηρύσσονται τέσσερις (4) έως και δέκα (10) άδειες ευρείας κλίμακας για τη διενέργεια τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα. Η προκήρυξη αυτή αφορά σε 25.000 παιγνιομηχανήματα. Οι αδειοδοτήσεις γίνονται με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, που διενεργείται από το Υπουργείο Οικονομικών. Στην προκήρυξη καθορίζονται μεταξύ άλλων ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών η ελάχιστη τιμή εκκίνησης, ο τρόπος γεωγραφικής διασποράς των παιγνιομηχανημάτων και οι απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων.

Κάθε ανάδοχος δεν μπορεί να λάβει πάνω από μία άδεια.

Οι άδειες που προκηρύσσονται αντιστοιχούν σε ίσο αριθμό παιγνιομηχανημάτων. Σε περίπτωση που δεν κατακυρωθεί το σύνολο των προκηρυχθεισών αδειών, οι ανάδοχοι έχουν δικαίωμα επέκτασης της αδείας στον υπολοιπόμενο μη κατακυρωμένο αριθμό παιγνιομηχανημάτων, διανεμόμενο ισομερώς μεταξύ των ενδιαφερομένων αναδόχων, με την τιμή της αρχικής προσφοράς τους ανά παιγνιομηχάνημα.

Οι άδειες που δεν κατακυρώθηκαν επαναπροκηρύσσονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά πάροδο ενός τουλάχιστον έτους.

Η άδεια ισχύει δέκα (10) έτη από την κατακύρωση.

2. Η Ε.Ε.Ε.Π. προκηρύσσει από χίλιες (1.000) έως και πέντε χιλιάδες (5.000) άδειες περιορισμένης κλίμακας, που αντιστοιχούν σε ένα (1) έως και πέντε (5) παιγνιομηχανήματα, για συνολικό αριθμό 5.000 παιγνιομηχανημάτων.

Με την προκήρυξη καθορίζονται μεταξύ άλλων η ελάχιστη τιμή εκκίνησης, οι προϋποθέσεις για τους χώρους διεξαγωγής, ο μέγιστος αριθμό παιγνιομηχανημάτων ανά γεωγραφική μονάδα και οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων τους. Ο ανάδοχος άδειας ευρείας κλίμακας απαγορεύεται να συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε διαγωνισμό για άδεια περιορισμένης κλίμακας, όπως ειδικότερα ορίζεται με την προκήρυξη. Παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει ανάκληση της άδειας ευρείας κλίμακας. Κάθε ανάδοχος δεν μπορεί να λάβει πάνω από μία άδεια.

Η άδεια ισχύει δέκα (10) έτη από την κατακύρωση.

3. Το τίμημα για κάθε άδεια ευρείας ή περιορισμένης κλίμακας καταβάλλεται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) με την έκδοσή της, το δε υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%) σταδιακά, όπως ορίζεται ειδικότερα στην προκήρυξη.

4. Τουλάχιστον ένα έτος πριν τη λήξη ισχύος κάθε άδειας, ο κάτοχος της άδειας μπορεί με αίτησή του προς την Ε.Ε.Ε.Π. να ζητά τη χρονική επέκτασή της για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα, με τους ίδιους όρους, αλλά με νέο τίμημα.

5. Νέες άδειες δεν μπορούν να προκηρυχθούν αν δεν παρέλθει δεκαετία από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

6. Οι άδειες είναι προσωπικές και αμεταβίβαστες. Ο κάτοχος άδειας ευρείας κλίμακας μπορεί να παραχωρεί σε τρίτους έναντι ανταλλάγματος το δικαίωμα εκμετάλλευσης των παιγνιομηχανημάτων. Η παραχώρηση του προηγουμένου εδαφίου δεν μπορεί να γίνει υπέρ άλλου κατόχου αδείας. Με απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους διενεργείται η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των παιγνιομηχανημάτων.