- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 5 Κανονισμοί της Ε.Ε.Ε.Π.

1. Με αποφάσεις της Ε.Ε.Ε.Π., που εγκρίνονται από τον Υπουργό Οικονομικών και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεσπίζονται ο Οργανισμός της Ε.Ε.Ε.Π., ο Κανονισμός Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων και ο Κώδικας Δεοντολογίας Παιγνίων.

2. Με τον Οργανισμό της Ε.Ε.Ε.Π. καθορίζονται ειδικότερα θέματα άσκησης των αρμοδιοτήτων της, κατανομής του προσωπικού και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επιχειρησιακή της διάρθρωση και οργάνωση.
Ο Κανονισμός Εσωτερικής Διάρθρωσης της Ε.Ε.Ε.Τ.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 16 παρ. 6 του ν. 3229/2004 απορροφάται από τον Οργανισμό της Ε.Ε.Ε.Π.

3. Με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων καθορίζονται θέματα σχετικά με τα παίγνια, ιδίως δε :
α) οι προϋποθέσεις πιστοποίησης και εγγραφής στα οικεία μητρώα των κατασκευαστών, των εισαγωγέων, των συναρμολογητών, των διακινητών, των συντηρητών και των τεχνικών παιγνίων και παιγνιομηχανημάτων, καθώς και ο τρόπος τήρησης των μητρώων αυτών.
β) η ειδικότερη διαδικασία χορήγησης των αδειών και οι διαδικασίες παρακολούθησης, εποπτείας, ελέγχου, τήρησης των όρων των αδειών και των υποχρεώσεων του νόμου αυτού από τους κατόχους των αδειών.
γ) η διαδικασία πιστοποίησης και εγγραφής στα οικεία μητρώα των καταστημάτων, των παιγνιομηχανημάτων, των παιγνίων ή των ιστοτόπων διεξαγωγής παιγνίων, καθώς και ο τρόπος τήρησης των μητρώων αυτών.
δ) το περιεχόμενο και η μορφή της υποχρεωτικής σήμανσης της πιστοποίησης αναφορικά με τα παίγνια, τα καταστήματα και τα παιγνιομηχανήματα και των ιστοτόπων, την απαγόρευση εισόδου ανηλίκων σε καταστήματα διεξαγωγής τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή σε ιστοτόπους διεξαγωγής τυχερών παιγνίων.
ε) ο τρόπος επικύρωσης μέσω του Π.Σ.Ε.Ε. της συμμετοχής σε τυχερά παίγνια σύμφωνα με το άρθρο 8.
στ) ο τρόπος έκδοσης και παραλαβής της ατομικής κάρτας παίκτη, τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτής καθώς και τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί που μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτήν από τον ίδιο τον παίκτη.
ζ) οι κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού που αφορούν τους κατόχους αδείας, παρόχους, τους παίκτες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs), τους διαφημιστές και κάθε εμπλεκόμενο στη σχετική διαδικασία.
η) οι υποχρεώσεις του κατόχου ή των εκμεταλλευτών της άδειας προκειμένου να διασφαλίζεται η μη συμμετοχή ανηλίκων παικτών σε τυχερά παίγνια, καθώς και ενηλίκων που έχουν αιτηθεί απαγόρευση συμμετοχής σε τυχερά παίγνια ή που τελούν σε δικαστική απαγόρευση.
θ) η εξέταση των συμβάσεων που συνάπτουν οι παίκτες με τους κατόχους των αδειών ή όσους εκμεταλλεύονται, διεξάγουν και λειτουργούν τυχερά παίγνια, με στόχο την προστασία των παικτών από καταχρηστικές ή παρακωλυτικές τακτικές,
ι) ο τρόπος ενημέρωσης των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου (ΙSPs) από την Ε.Ε.Ε.Π., προκειμένου να διασφαλίζεται η φραγή μη αδειοδοτημένων ιστοτόπων διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου από χρήστες των παρόχων αυτών.
ια) οι απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εξυπηρετητών (servers) και του λογισμικού των παιγνίων για τους κατόχους της άδειας και όσους εκμεταλλεύονται παίγνια, είτε με παιγνιομηχανήματα είτε μέσω του διαδικτύου.
ιβ) ο προσδιορισμός πανελλαδικά των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, των περιορισμών κατανάλωσης εντός αυτών, των ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των πιστοποιημένων καταστημάτων καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
ιγ) οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων, ο τρόπος καταλογισμού και κλιμάκωσης των ποινών.

Ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Ε.Ε.Ε.Τ.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 17 περ. ιβ) του ν. 3229/2004 απορροφάται από τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων της Ε.Ε.Ε.Π.

4. Με τον Κώδικα Δεοντολογίας Παιγνίων ρυθμίζονται ιδίως η εμπορική επικοινωνία των παιγνίων, τα της διαφημίσεως των παιγνίων, ιδιαίτερα των τυχερών, και οι κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να διέπουν τις σχετικές δραστηριότητες.

5. Μέχρι την έκδοση των ανωτέρω Οργανισμού της Ε.Ε.Ε.Π., Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων και Κώδικας Δεοντολογίας Παιγνίων, τα ανωτέρω θέματα μπορούν να ρυθμίζονται με απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π.