Άρθρο 1 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου ορίζονται ως:

α) «Τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια»: Παίγνια των οποίων το αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από την τεχνική ή πνευματική ικανότητα του παίκτη, η διενέργειά τους γίνεται αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς και δεν επιτρέπεται να συνομολογηθεί στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή να αποδοθεί οποιασδήποτε μορφής οικονομικό όφελος στον παίκτη. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και όλα όσα έχουν χαρακτηριστεί ως «τεχνικά παίγνια» σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 29/1971 (Α’ 21), μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Τα κάθε είδους τερματικά με οθόνη, στα οποία εγκαθίστανται ή λειτουργούν τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια, απαγορεύεται να διαθέτουν σύστημα υπολογισμού, καταγραφής και απόδοσης οικονομικού οφέλους στον παίκτη.

Τα τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια, ανάλογα με τα μέσα διενέργειάς τους διακρίνονται σε :

αα) «Μηχανικά παίγνια»: όταν για τη διεξαγωγή τους απαιτούνται μόνο μηχανικά μέσα καθώς και η συμβολή της μυϊκής δύναμης του παίκτη.

ββ) «Ηλεκτρομηχανικά παίγνια»: όταν για τη διεξαγωγή τους απαιτούνται ηλεκτρικοί ή ηλεκτρονικοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί

γγ) «Ηλεκτρονικά παίγνια»: όταν για τη διεξαγωγή τους, εκτός των υποστηρικτικών ηλεκτρονικών και άλλων μηχανισμών, απαιτούνται ηλεκτρονικές υποστηρικτικές διατάξεις (hardware), καθώς και η ύπαρξη και η εκτέλεση λογισμικού – προγράμματος (software) παιγνίων, το οποίο ενσωματώνεται ή εγκαθίσταται σε αυτά και περιέχει το σύνολο των πληροφοριών, οδηγιών και λοιπών στοιχείων που αφορούν στη χρήση και στη διεξαγωγή του παιγνίου.

β) «Τυχερά παίγνια»: Παίγνια των οποίων το αποτέλεσμα εξαρτάται τουλάχιστον εν μέρει από την τύχη. Ως τυχερά παίγνια θεωρούνται και τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια που παραλλάσσονται σε τυχερά ή για το αποτέλεσμα των οποίων συνομολογείται στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή το αποτέλεσμά τους μπορεί να αποδώσει στον παίκτη οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής. Στην κατηγορία των τυχερών παιγνίων εντάσσονται και όλα όσα έχουν χαρακτηριστεί ως «μικτά παίγνια» ή «τυχερά παίγνια», σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 29/1971, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Τυχερό παίγνιο είναι και το στοίχημα.

γ) «Στοίχημα»: το τυχερό παίγνιο που συνίσταται σε πρόβλεψη επί γεγονότων πάσης φύσεως, από αριθμό φυσικών προσώπων, υπό τον όρο ότι τα κέρδη κάθε παίκτη καθορίζονται από το διοργανωτή του στοιχήματος, πριν ή κατά το χρόνο διενέργειάς του, με αναφορά, τόσο στο ποσό που κάθε παίκτης κατέβαλε για τη συμμετοχή του στο στοίχημα, όσο και στην καθορισμένη τιμή απόδοσης του στοιχήματος.

δ) «Μέσο ή υλικό διεξαγωγής παιγνίου ή παιγνιομηχάνημα»: οποιοδήποτε μηχάνημα, υλικό ή μέσο ηλεκτρονικό, μηχανικό ή ηλεκτρομηχανικό που χρησιμοποιείται άμεσα ή έμμεσα για τη διεξαγωγή παιχνιδιού και επηρεάζει ή καθορίζει την έκβασή του.

ε) «Πληροφορικό Σύστημα Εποπτείας και Ελέγχου» (Π.Σ.Ε.Ε.): το σύνολο του υλικού και του λογισμικού που εγκαθίσταται και λειτουργεί στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για την άσκηση της συνεχούς εποπτείας και του ελέγχου των τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου.

στ) «Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα» (Κ.Π.Σ.): το σύνολο του αναγκαίου υλικού και του λογισμικού για την οργάνωση, τη λειτουργία, τη διεξαγωγή, την παρακολούθηση, την καταγραφή, τον έλεγχο και τη διαχείριση σε κεντρικό επίπεδο των τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου από τους κατόχους των αντίστοιχων αδειών.

ζ)«Δίκτυο Επικοινωνιών»: το σύνολο του αναγκαίου υλικού, του λογισμικού και των δικτυακών διασυνδέσεων για την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο (on line) των παιγνιομηχανημάτων με το Κ.Π.Σ.

η) «Μονάδα Πίστωσης» είναι η λογιστική μονάδα που αντιπροσωπεύει το ελάχιστο χρηματικό ποσό συμμετοχής του παίκτη σε κάθε παίγνιο.

θ) «Συνολικές μονάδες πίστωσης» (credits played): το σύνολο των μονάδων πίστωσης που οι παίκτες έχουν παίξει σε συγκεκριμένο παίγνιο [ή παιγνιομηχάνημα].

ι) «Αποδιδόμενο ποσοστό κέρδους» (payout): ο λόγος των συνολικών μονάδων πίστωσης που οι παίκτες έχουν κερδίσει σε συγκεκριμένο παίγνιο ή παιγνιομηχάνημα ή ομάδα αυτών, προς τις συνολικές μονάδες πίστωσης που έχουν παιχθεί στο ίδιο παίγνιο ή παιγνιομηχάνημα ή ομάδα αυτών, εκφραζόμενος ως ποσοστό επί τοις εκατό (%).

ια) «Μικτό Κέρδος ανά παιγνιομηχάνημα» (net drop): το χρηματικό ποσό που απομένει σε κάθε παιγνιομηχάνημα εάν από τις συνολικές μονάδες πίστωσης αφαιρεθούν οι συνολικές μονάδες που έχουν αποδοθεί στους παίκτες.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 18:59 | MPOYPPO

    ΚΥΡΙΕ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
    ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΩ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΗΡΙΣΕΙΣ.ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΗΧΑΝΗ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 18:47 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΚΟΣ

    ΣΥΝΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΣΗΠΕ

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 18:19 | Takis Apostolou

    Είναι προφανές πως, οι όποιες προσπάθειες για το Νομοσχέδιο που αφορά τα τυχερά παιχνίδια, γίνονται σπασμωδικά. Με δεδομένη τη σημαντικότητα αυτού του Νομοσχεδίου, μιας και θεωρείται ουσιαστικά επιβεβλημένη η προσαρμογή των εθνικών διατάξεων στην κοινοτική νομοθεσία, καθώς και η άντληση πόρων όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο, η Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων» αναρτήθηκε στις 26/1 και τίθεται προς ανοιχτή συζήτηση ως και την 31/1, για διάστημα μόλις πέντε (5) ημερολογιακών ημερών, γεγονός που εύλογα εγείρει ερωτήματα. Η διαδικασία διαλόγου θα έπρεπε να εκτείνεται πολύ περισσότερο χρονικά.

    Χωρίς καμία αμφιβολία πλέον, το σύνολο των κορυφαίων –παγκοσμίως- εταιριών του κλάδου των Τυχερών Παιχνιδιών έχει εκφράσει το ενδιαφέρον συμμετοχής στη Διαβούλευση. Όλες αποσκοπούν σε μελλοντική αδειοδότηση, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι όροι που θα θέσει το Ελληνικό Δημόσιο.

    Το Ελληνικό Δημόσιο έχει στην παρούσα φάση την ανάγκη των κορυφαίων εταιριών του Gaming, όχι μόνο λόγω της αξιοπιστίας αυτών (άλλωστε, οι περισσότερες εξ’ αυτών είναι εισηγμένες στα κορυφαία διεθνή Χρηματιστήρια Αξιών) ή των δεδομένων εσόδων τους, αλλά και λόγω του υψηλού αισθήματος ευθύνης που αυτές έχουν στη διενέργεια Υπεύθυνου Στοιχηματισμού.

    Το Νομοσχέδιο αυτό, πέραν των άλλων, οφείλει να προστατεύσει και τους παίκτες του στοιχήματος, και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω αδειοδότησης των κορυφαίων εταιριών.

    Ωστόσο, για να διεκδικήσουν οι κορυφαίες εταιρίες άδειες, είτε σε VLTs, είτε στο διαδικτυακό στοίχημα, θα πρέπει να είναι και οι όροι κατάλληλοι, και εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

    Είναι οι όροι κατάλληλοι για τους παίκτες (τους Έλληνες πολίτες) που θα κληθούν να συμμετάσχουν στα τυχερά παιχνίδια;

    Όταν το 6% της φορολογίας στο τζίρο, μετακυλύει στον παίκτη, στον έλληνα συμμετέχοντα στο διαδικτυακό στοίχημα, και οι εταιρίες επιπλέον θέτουν τη γκανιότα σε επίπεδα 6-8%, η απάντηση είναι πολύ απλή κύριοι…

    Ο παίκτης εξ’ αρχής έχει να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά υψηλό εμπόδιο φορολόγησης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο παίκτης έχει να αντιμετωπίσει έναν φόρο 10% αν έχει κέρδη από 100-1000 ευρώ και 15% σε περίπτωση που έχει κέρδη υψηλότερα των 1000 ευρώ!

    Αλήθεια, περιμένετε ότι οι παίκτες, κυρίως οι μεγάλοι παίκτες (υπεύθυνοι για το μεγάλο ποσοστό των εσόδων των εταιριών), δεν θα βρουν εναλλακτικούς τρόπους στοιχήματος;

    Πιστεύετε ότι δεν θα ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια οι «εταιρίες» street booking, ή ότι δεν θα καταφύγουν σε αυτές οι παίκτες όταν θα έχετε δημιουργήσει όρους-έκτρωμα; Πιστεύετε ότι έτσι δημιουργείτε ελκυστικούς όρους;

    Και επίσης την ίδια στιγμή, πώς θα φορολογηθούν τα παιχνίδια καζίνο ή το πόκερ; Για παράδειγμα, στο πόκερ, το μοναδικό έσοδο της πλατφόρμας προέρχεται από την είσπραξη μίας μικρής προμήθειας («γκανιότα»), ανά πατρίδα ή ανά τουρνουά. Το πόκερ θα φορολογηθεί και αυτό με 6% στον τζίρο;

    Πάτε λανθασμένα να αντιγράψετε τα κακώς κείμενα της Γαλλίας, και όχι άλλες πιο επιτυχημένες εφαρμογές…

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 18:43 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 18:59 | Νίκος Κ.

    Από τα 500 σχόλια στην αιφνίδια διαβούλευση των 5 ημερών (με σ/κ μέσα στις 5 μέρες) όλα ανεξαιρέτως ζητάνε την αλλαγή του νόμου.

    Τα μισά αναφέρονται στην καταστροφή των internet cafe και προσπαθούμε να σας εξηγήσουμε πως ούτε το 1/100 από όσα αξιώνεται να ζητήσετε δεν είναι ρεαλιστικά και πως θα οδηγήσουν 700 καταστήματα σε αυτόματο κλείσιμο. Να μην αναλύω τα ίδια, αν σας ενδιαφέρει υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Δεν είναι απλά επιβαρυντικά, είναι παράλογα πέρα από κάθε φαντασία για μαγαζιά τόσο περιορισμένου κέρδους.

    Τα άλλα μισά αναφέρονται στον τζόγο, θέμα το οποίο δεν γνωρζίζω ώστε να εκφέρω γνώμη, ως ιδιοκτήτης ‘καθαρού’ internet cafe, όμως και αυτά, είτε από πολίτες ενάντια στον τζόγο, είτε από επιχειρηματίες που βρίσκουν τραγικά λάθη στις λεπτομέρειες του νόμου, είναι αρνητικά.

    Με λίγα λόγια κυριολεκτικά το 100% των σχολίων στη διαβούλευση σας λέει πως ο νόμος είναι λάθος και ειδικά στο θέμα των ψυχαγωγικών παιχνιδιών θα αφήσει χιλιάδες άνεργους χωρίς λόγο.

    Αν λοιπόν προχωρήσετε θα είναι περίτρανη απόδειξη πως οι διαβουλέυσεις είναι ανέκδοτο και βιτρίνα, δείχνετε μηδενικό ενδιαφέρον για τις επιθυμίες του λαού, το μέλλον των νέων και την ανάπτυξη της αγοράς, και πως υπάρχουν προσυμφωνημένα σχέδια από σκιώδη συμφέροντα.

    Έχω ήδη επικοινωνήσει με κάποιες ενημερωτικές εκπομπές και media.

    Καλή μας τύχη, άντε να δούμε.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 18:43 | KMPOGIANNIDIS

    ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΟΙΤΑΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ .ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ.ΠΟΙΟ ΜΑΓΑΖΙ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΥΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ.ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΚΟΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ???? ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΙΝ ΕΛΛΑΔΑ ???? ..ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΞΕΝΟΙ ΣΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ..ΜΕ ΕΚΤΙΜΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΤΕΙΡΙΖΕΙ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 18:58 | ΚΩΣΤΑΣ Σ.

    ΚΥΡΙΟΙ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΖΟΓΟΣ ΟΠΩΣ ΕΠΕΙΚΑΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟΣΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ( ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ – ΠΑΙΔΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ(ΤΕΧΝΙΚΑ)ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ. ΘΑ ΣΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΩ ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΒΕΝΖΙΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ. ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΙΚΟΥ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΒΑΛΤΕ 1000000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΥΧΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΩ ΕΓΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΑΦΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΖΟΓΟ ΕΤΣΙ ΛΕΤΕ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ.ΕΓΩ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ. ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΠΕΙΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ ΟΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ(ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΔΙΚΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΖΙΑ.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 18:19 | xenidis

    simfono apolita me tis thessis tis oshpe

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 17:23 | Stanleybet International

    Η Stanleybet είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής διασυνοριακού αθλητικού στοιχήματος στην ΕΕ. Ως πάροχος επίγειων υπηρεσιών αθλητικού στοιχηματισμού, χωρίς δηλαδή να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο διαδίκτυο, η Stanleybet είναι παρούσα σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Κύπρο, Κροατία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία) και διαθέτει πάνω από 2.000 σημεία πώλησης, απασχολώντας άμεσα ή έμμεσα περίπου 2.500 άτομα σε όλη την Ευρώπη.

    Αποτελούσε ανέκαθεν πεποίθησή μας ότι έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να δραστηριοποιηθούμε στην Ελλάδα και πιστεύουμε πάντα ότι το ελληνικό μονοπώλιο στο επίγειο (offline) αθλητικό στοίχημα — που συνίσταται στην εκχώρηση μίας και μόνο άδειας στην ΟΠΑΠ Α.Ε., μια ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών — αντίκειται στη νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως δε στην ίδια τη Συνθήκη για την ΕΕ.

    Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί το γεγονός αυτό, όπως είναι προφανές από το παρόν δεύτερο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση. Παρά τις πρόσφατες νομικές εξελίξεις με την απόφαση του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της 21 Ιανουαρίου 2011 που εκφράζει αμφιβολίες για τη νομιμότητα του μονοπωλίου στο επίγειο αθλητικό στοίχημα, η Κυβέρνηση ξεκάθαρα επιλέγει να διατηρήσει το καθεστώς μη-συμβατότητας προς τη νομοθεσία της ΕΕ και να μη ρυθμίσει την επίγεια αγορά στοιχηματισμού.

    Η επιλογή αυτή πιστεύουμε ότι τελικά θα κριθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και θα βρεθεί μη σύννομη με το κοινοτικό δίκαιο, από τη στιγμή μάλιστα που η Ελληνική Κυβέρνηση ανοίγει αγορές για τις οποίες ήδη έχουν διατυπωθεί ανησυχίες από το ΔΕΕ.
    Καταρχήν, το ΣτΕ στην πρόσφατη εισήγηση του θέτει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα του μονοπωλίου για αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, που έχει παραχωρηθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε μία ιδιωτική, κερδοσκοπική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών(ΟΠΑΠ Α.Ε.).

    Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διατυπώνει αμφιβολίες για το «μοντέλο» του Ελληνικού μονοπωλίου, μοναδικό στην Ευρώπη, καθώς η ΟΠΑΠ Α.Ε.:

    • Έχει την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (με το 66% των μετοχών της σε ιδιώτες),
    • Είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ,
    • Διαφημίζει τα τυχερά παιχνίδια που οργανώνει και προβαίνει σε προωθητικές και διαφημιστικές ενέργειες μέσω του επιγείου δικτύου της,
    • Επεκτείνεται σε χώρες του εξωτερικού (Κύπρος κ.α.) και επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη της σε νέες αγορές,
    • Οι παίκτες συμμετέχουν ελεύθερα, και
    • Το μέγιστο ποσό στοιχηματισμού και κέρδους ορίζεται ανά δελτίο και όχι ανά παίκτη.

    Τα τρία ερωτήματα που διαβίβασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ευθυγραμμίζονται με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΔΕΕ για τις συνθήκες υπό τις οποίες το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και μετακίνησης των υπηρεσιών μπορεί νόμιμα να εφαρμοστεί.

    Κατά δεύτερον, η Κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει 2 αγορές (αυτή του διαδικτυακού στοιχήματος και των μηχανημάτων τυχερών παιγνίων [VLTs]) που το ΔΕΕ, σύμφωνα με όλη τη σχετική του νομολογία από το 2009 και μετά, θεωρεί ως πιο επικίνδυνες και λιγότερο αξιόπιστες σχετικά με την προστασία του καταναλωτή, καθώς θεωρεί ότι εμπεριέχουν μεγαλύτερα ρίσκα συγκριτικά με τις παραδοσιακές μορφές στοιχηματισμού, όπως π.χ. το επίγειο αθλητικό στοίχημα. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα τυχερά τεχνικά παίγνια, το ΔΕΕ – βασιζόμενο στη διεθνή έρευνα – έχει αποφανθεί πως είναι αρκετά προβληματικά αναφορικά με τη δημόσια υγεία.

    Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει δημοσίως ότι προτίθεται να εξασφαλίσει έσοδα της τάξης των 700 εκατομμυρίων Ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια το 2011, ενώ πρόκειται να αντληθούν και πρόσθετα κεφάλαια από τα τυχερά παιχνίδια ως το 2012 (Ν. 3845/2010, σελ. 1349, ΦΕΚ 65/2010). Ως εκ τούτου, εφ’ όσον η Ελλάδα έχει αποφασίσει τώρα να καταστήσει τα τυχερά παιχνίδια πηγή εσόδων — με άλλα λόγια, κανονική οικονομική δραστηριότητα — η συνέχιση της μονοπωλιακής αντιμετώπισης τους δεν μπορεί να έχει, πλέον, νομική βάση.

    Φωτογραφίζοντας ‘εκ των προτέρων’ το Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο που είναι υπό διαμόρφωση, το ΔΕΕ στην πιο πρόσφατη απόφασή του για τυχερά παίγνια της 8ης Σεπτεμβρίου 2010 (υπόθεση Marcus Stoss) εξετάζοντας το Γερμανικό νομικό πλαίσιο απεφάνθη πως είναι μη σύννομο με το κοινοτικό δίκαιο καθώς διατηρεί μονοπώλιο στο επίγειο αθλητικό στοίχημα ενώ επεκτείνει την αγορά μηχανημάτων τυχερών παιγνίων. Με το νέο αυτό νομοσχέδιο η Ελλάδα φωτογραφίζεται από την απόφαση αυτή, ενώ παράλληλα ‘ανοίγει’ και την αγορά διαδικτυακού στοιχήματος. Είναι λογικό να συμπεράνει κανείς λοιπόν πως το Ελληνικό πλαίσιο, με αυτές τις ρυθμίσεις θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή νομιμότητα.

    Επίσης, αν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα και οι σχετικές αναφορές που εικάζουν πως η εταιρεία που θα διατηρεί μονοπώλιο στο επίγειο αθλητικό στοίχημα (ΟΠΑΠ Α.Ε.) θα επεκταθεί στις 2 υπό ρύθμιση αγορές που θα λειτουργούν πλέον ανταγωνιστικά, τότε η Ελλάδα ενδεχομένως να βρεθεί να παραβιάζει επιπρόσθετα και διατάξεις του κοινοτικού δικαίου περί ανταγωνισμού.

    Σε οικονομικό επίπεδο, μπορεί επίσης να αποδειχθεί ότι με το παρόν νομοσχέδιο, η Ελλάδα θα χάσει την ευκαιρία να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα της, παρά τη σημασία που έχει αυτό σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

    Η εμπειρία της Ιταλίας και του Βελγίου έχει δείξει ότι το άνοιγμα της αγοράς αυξάνει τα έσοδα για τους περισσότερους εμπλεκομένους, καθώς φέρνει στην αγορά του νόμιμου μη διαδικτυακού στοιχήματος όλους εκείνους τους καταναλωτές που δραστηριοποιούντο παλιότερα σε λαθραία δίκτυα, μια πραγματική πηγή διαφθοράς και εγκληματικότητας όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία. Επιπλέον, όταν η Ιταλία άνοιξε τελικά την αγορά της, είδε τα έσοδά της από το αθλητικό στοίχημα κυριολεκτικά να τετραπλασιάζονται από 1 δισ. Ευρώ το 2003 σε 3,9 δισ. Ευρώ το 2009.

    Η Stanleybet υποστηρίζει μια ρύθμιση που θα διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών και θα εξασφαλίσει αύξηση των εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουμε ότι αυτά τα έσοδα θα πρέπει να προέρχονται από τη φορολόγηση και όχι από τα τέλη για την εκχώρηση επιμέρους δικαιωμάτων ανά κατάστημα ή σημείο πώλησης.

    Είναι πάγια θέση μας ότι μια ρυθμιζόμενη αγορά διαδικτυακού αθλητικού στοιχηματισμού μπορεί να υπάρξει μόνο εάν συνυπάρχει με μια ρυθμιζόμενη επίγεια αγορά και φαίνεται ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταστεί τελικά η ελληνική αγορά αθλητικών στοιχημάτων συμβατή με τη νομοθεσία της ΕΕ.

    Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ευόδωση των δικαστικών μας αγώνων, η Stanleybet θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα λειτουργήσει στην ελληνική αγορά επίγειου (offline) αθλητικού στοιχηματισμού.

    Ταυτόχρονα όμως, επιφυλάσσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας και δηλώνουμε την πρόθεση της εταιρείας να υποβάλλουμε ενστάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκή Επιτροπής μόλις το νομοσχέδιο αυτό γίνει πραγματικότητα.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 17:14 | Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων

    Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων
    http://www.oxiallatixera.blogspot.com/ nogamblingingreece@live.com

    ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ»
    Με βάση το ενημερωτικό σημείωμα της Κυβέρνησης (24/1/2011)

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Σήμερα έχουμε μια πλήρως απορυθμισμένη αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, χωρίς κανέναν έλεγχο, εις βάρος των δημοσίων εσόδων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Η Αγορά των τυχερών παιγνίων είναι πλήρως ρυθμισμένη – και ίσως μεγαλύτερη από όσο πληθυσμιακά μας αναλογεί – και δίνει σε όλον τον Ελληνικό πληθυσμό αυξημένη προσβασιμότητα σε διάφορες μορφές τζόγου. Υπάρχουν 9 καζίνο που έχουν «ρημάξει» τις περιοχές στις οποίες δρουν, 5.000 πρακτορεία ΟΠΑΠ που έχουν καλλιεργήσει μια κουλτούρα «συνοικιακού τζόγου» παρέχοντας ΚΙΝΟ (πρακτικά ηλεκτρονική ρουλέτα) σε κάθε γειτονιά, πλήθος λαχείων που είναι πλέον μέρος των Ελληνικών εθιμοτυπιών και φυσικά ιπποδρομίες. Οποιαδήποτε άλλη στοιχηματική δραστηριότητα (λέσχες, παράνομα φρουτάκια, διαδικτυακός τζόγος, κοκ) είναι απλά παράνομη και απαγορεύεται από τους σχετικούς νόμους.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια: Σήμερα ισχύει γενική απαγόρευση διενέργειας τεχνικών παιχνιδιών (σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμη και τα παιχνίδια που μπορεί να παίζονται μέσω διαδικτύου στα internet café, αλλά και οποιαδήποτε άλλη παιχνιδομηχανή που είναι εγκατεστημένη σε κατάστημα). Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκρινε, ότι η Ελλάδα παραβίασε τις κοινοτικές διατάξεις επειδή η ολική απαγόρευση διενέργειας τεχνικών – ψυχαγωγικών παιγνίων αντίκειται στις ελευθερίες κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών. Η απόφαση του ΔΕΚ επιβάλει καταβολή προστίμου 31.536 ευρώ ημερησίως. Για την άρση της απόφασης επιβολής προστίμου, είναι αναγκαία νομοθετική ρύθμιση …
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Η χώρα μας καταδικάστηκε λόγω της προχειρότητας με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση χειρίστηκε των θέμα των «κουλοχέρηδων» δια της καθολικής απαγόρευσης των παιγνιομηχανημάτων το 2002 και οδήγησε στον παρένθετο αφανισμό των ΑΜΙΓΩΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ. Συγκεκριμένα, το 2002 απαγορεύτηκαν όλες οι μορφές παιγνίων – τυχερών και ψυχαγωγικών – συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τύπου pac-man, tetris, κοκ. Το πρόστιμο αφορά την απαγόρευση των αμιγώς ψυχαγωγικών και όχι των τυχερών που η ρύθμιση τους εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο συσχετισμός δύο διαφορετικών θεμάτων είναι νομικά αβάσιμος και αποτελεί τη πρόφαση για τη νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Τεχνικά-τυχερά παιχνίδια: Η καθολική απαγόρευση οδήγησε σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που αναμένονταν. Σήμερα, εκτιμάται ότι στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Ας σημειωθεί ότι στο επίπεδο των τυχερών ψυχαγωγικών μόνο παιχνιδιών λειτουργούν πολλές χιλιάδες μηχανήματα, στα οποία περιλαμβάνονται στην πράξη και τα internet-cafe που επιτρέπουν τη συμμετοχή σε διαδικτυακά παιχνίδια. Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως και από αυτά το Ελληνικό Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Δεν υπάρχει καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη για το μέγεθος και το εύρος του παράνομου τζόγου στην χώρα μας. Τα νούμερα που αναφέρονται είναι εκτιμήσεις αμφίβολης εγκυρότητας με μοναδικό σκοπό να ενισχύσουν την εντύπωση του «κατεπείγοντος». Αυτό που είναι σίγουρο – όποιο και να είναι το μέγεθος και το εύρος του παράνομου τζόγου – είναι ότι το Ελληνικό Κράτος δεν είχε και προφανώς δεν έχει τη βούληση να πατάξει τον παράνομο τζόγο ο οποίος συνεπάγεται διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μεγάλο ερώτημα παραμένει αν ο υπό καθιέρωση νόμιμος τζόγος μπορεί να προσελκύσει παίκτες από τον παράνομο τζόγο. Άποψή μας είναι ότι τα 30.000 νόμιμα «φρουτάκια» θα προστεθούν στα πολλά παράνομα και ότι τα νόμιμα «φρουτάκια» θα αποτελέσουν προθάλαμο για διεύρυνση της πελατείας των παράνομων παιγνίων. Η μετατόπιση των παικτών των παράνομων παιγνίων στα νόμιμα είναι παραδοχή που ο νομοθέτης δέχεται χωρίς καμία ουσιαστική διερεύνηση. Εμείς πιστεύουμε ότι τα χαρακτηριστικά των νόμιμων παιχνιδομηχανών θα προσελκύσουν κατά κύριο λόγο τους σημερινούς παίκτες των παιχνιδιών του κρατικού μονοπωλίου.

    Σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα, η Ελληνική Κυβέρνηση προτιμά να περάσει από «κολυμπήθρες του Σιλωάμ» τον παράνομο τζόγο αντί να τον πατάξει, να προστατεύσει τους πολίτες και να κατασχέσει όλο το μαύρο χρήμα και τις περιουσίες των λίγων που πλούτισαν από την απελπισία και την εξάρτηση των συμπολιτών μας. Με πρόσθετο τζόγο δεν καταπολεμάς τον παράνομο τζόγο.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Που στοχεύει η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων;
    Στόχος του σχεδίου νόμου είναι:
    Η ρύθμιση της σχετικής αγοράς με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγόμενων παιγνίων.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Το νομοσχέδιο ανοίγει την προσβασιμότητα όλων των Ελλήνων πολιτών στο τζόγο. Οι νέοι θα λαμβάνουν «κάρτα παίκτη» για τα αμιγώς ψυχαγωγικά και όταν θα ενηλικιώνονται, έχοντας πλέον εξοικειωθεί, θα «αποφοιτούν με κάρτα τζογαδόρου». Είναι τουλάχιστον αφελές να εικάζεται ότι οι νέοι θα προστατεύονται σε πάνω από 10.000 σημεία διεξαγωγής τζόγου στα οποία θα συνυπάρχουν pac-man και κουλοχέρηδες, δεκάδες διαδικτυακές πλατφόρμες στοιχηματισμού καθώς και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στα κινητά τηλέφωνα, δηλαδή σε μια πλήρη «καζινοποίηση της Ελλάδας και της καθημερινότητας των Ελλήνων εντός και έκτος σπιτιού».

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Που στοχεύει η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων;
    Στόχος του σχεδίου νόμου είναι:
    Η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από τη ρυθμιζόμενη λειτουργία της αγοράς. Ειδικά για το 2011 προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση).
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Τα πρόσκαιρα αυτά έσοδα δεν θα δημιουργηθούν από κάποια αναπτυξιακή οικονομική δραστηριότητα. Απλά αποτελούν περαιτέρω αφαίμαξη των τοπικών οικονομιών και κυρίως της τσέπης του πολίτη. Η προσφορά νόμιμου, μαζικού τζόγου, απλά ανακατανέμει την «πίτα» της τοπικής, εθνικής και οικογενειακής οικονομίας προς λιγότερους. Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι τα «φρουτάκια» είναι το «φθηνό, εθιστικό ναρκωτικό του τζόγου» και ότι ο συνοικιακός τζόγος αποτελεί το πλαίσιο για την έμμεση φορολόγηση των απελπισμένων. Το πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος αυτής της «περιπέτειας» που προτίθεται να μας βάλλει η κυβέρνηση δεν έχει υπολογιστεί. Φοβούμαστε ότι το καθαρό οικονομικό όφελος για τη χώρα στην επόμενη πενταετία από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα είναι ΖΗΜΙΑ καθώς τα έσοδα που επικαλείται η κυβέρνηση από τις νέες δραστηριότητες μειώνουν άλλα υπάρχοντα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου όπως αυτών που προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, τα καζίνο και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται με το διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Που στοχεύει η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων;
    Στόχος του σχεδίου νόμου είναι:
    Η προσαρμογή των εθνικών διατάξεων στην κοινοτική νομοθεσία.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Τα τυχερά παίγνια και η ρύθμιση τους παραμένουν προνόμιο των εθνικών κυβερνήσεων της ΕΕ. Η μόνη προσαρμογή των εθνικών διατάξεων που χρειάζεται αφορά τα ΑΜΙΓΩΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ. Η απαγόρευση αυτών επέφερε το πρόστιμο και καμία σχέση με τα τυχερά. Η διεύρυνση του τζόγου είναι απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και όχι της Ε.Ε..

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, η δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η φερεγγυότητα της διεξαγωγής των παιγνίων.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Mε τη διεύρυνση της αγοράς τυχερών παιγνίων και τη δημιουργία συνοικιακού τζόγου σε χιλιάδες σημεία της χώρας, το κράτος δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταφέρει τίποτα από όλα αυτά που λέει. Το ζήσαμε και στο παρελθόν.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, η δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να διατηρηθεί σε ανεκτά επίπεδα η συμμετοχή των πολιτών στα τυχερά παίγνια και να αποτραπεί η εκ μέρους τους υπέρμετρη σπατάλη χρημάτων.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, μάλλον το αντίθετο. Η «καζινοποίηση της Ελλάδας» θα κάνει τους περισσότερους πολίτες λίγο τζογαδόρους, τους υπάρχοντες παίκτες περισσότερο τζογαδόρους, κοκ. Δεν μπορούμε, αυτήν την κρίσιμη περίοδο, να εθελοτυφλούμε απέναντι στις βέβαιες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η αύξηση της προσβασιμότητας των Ελλήνων πολιτών σε χιλιάδες νέα σημεία διεξαγωγής τυχερών παιγνίων. Δεν υπάρχουν – παγκοσμίως – ενδεδειγμένοι εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα περιορίσουν τη διείσδυση των τυχερών παιγνίων στον πληθυσμό μιας χώρας εφόσον παράλληλα διευρύνεται η αγορά και τα σημεία διεξαγωγής τζόγου.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, η δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές των σχετικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα δε οι ανήλικοι και άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από τον εθισμό που μπορεί να υποστούν.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς με το μαζικοποιημένο συνοικιακό τζόγο μπορεί να επιτευχθεί η προστασία και αποτροπή του κοινωνικού συνόλου, και ιδίως ευαίσθητων ομάδων, από συνήθειες αισχροκέρδειας και εύκολου πλουτισμού, δήθεν επιδιωκόμενοι στόχοι του νομοθέτη. Η διεύρυνση του τζόγου οδηγεί στον εθισμό από τα τυχερά παιχνίδια, που το νoμoσχέδιο θέλει υποτίθεται, να αποτρέψει.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, η δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να αποτραπεί η μετατροπή των ψυχαγωγικών-τεχνικών παιγνίων σε παράνομα τυχερά παίγνια.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Το πρόβλημα δεν είναι τα ψυχαγωγικά τεχνικά που δεν αποδίδουν οικονομικό όφελος στον παίκτη. Αν δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά τυχερά (φρουτάκια, κουλοχέρηδες, VLT), οι αρχές μπορούν άμεσα να εντοπίσουν την όποια μετατροπή των ψυχαγωγικών σε τυχερά. Η συνύπαρξη και των δύο από μόνη της θα δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να κατευθυνθεί η στοιχηματική δραστηριότητα σε νόμιμους και ελέγξιμους παρόχους, ώστε να περιοριστεί και προοπτικά να εξαλειφθεί το παράνομο παίγνιο και τα ποινικά αδικήματα που υποθάλπει (απάτη, φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, κλπ).
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Η λογική «διευρύνω αγορά, καταστρέφω οικογένειες, για να μην έχω παράνομο τζόγο» είναι ελληνική πατέντα και δεν ευσταθεί. Η μόνη λύση για να κατευθυνθεί η στοιχηματική δραστηριότητα σε νόμιμους και ελέγξιμους παρόχους είναι να παταχθεί ο παράνομος τζόγος. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται κυρίως βούληση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μηχανισμοί υπήρχαν. Η βούληση δεν υπήρχε.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού για την προστασία των παικτών, των ανηλίκων ιδιαίτερα και της κοινωνίας γενικά: Ορίζεται το κόστος συμμετοχής στο παίγνιον ή στο στοίχημα (από 0,10 ευρώ έως 5 ευρώ).
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Στα φρουτάκια με το μικρότερο επιτρεπόμενο ποσό στοιχηματισμού (0,10), ο παίκτης χάνει κατά μέσο όρο 36 ευρώ ανά μισή ώρα παιχνιδιού. Στα 5 ευρώ στοιχηματισμού χάνει έως 1.800 ευρώ ανά μισή ώρα. Το πάτημα του κουμπιού, το ποντάρισμα και το γύρισμα διαρκούν από 1-3 δευτερόλεπτα. Τα όρια που προτείνονται δε διαφέρουν σε τίποτα από το τζόγο που διεξάγεται στα καζίνο.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Ποια τα οφέλη για τους πολίτες;
    Τα οφέλη για τους πολίτες και την κοινωνία από το άνοιγμα και τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων συνοψίζονται στα εξής:
    • Ρύθμιση της αγοράς και προστασία των παικτών, ιδιαίτερα των ανηλίκων
    • Ένταξη σε πλαίσιο εποπτείας μιας αγοράς που υφίσταται και αφορά χιλιάδες παίκτες
    • Είσπραξη εσόδων πάνω από 1 δισ. σε διάστημα 2-3 ετών, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων, ή στο 100% της περικοπής του ΠΔΕ.
    • Είσπραξη στη χώρα έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα, αντί για εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Η αγορά που δημιουργείται από την Κυβέρνηση θα αφορά εκατομμύρια και όχι χιλιάδες παίκτες.
    Η μαζική διείσδυση του τζόγου στην Ελληνική κοινωνία θα εξαντλήσει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα και οι μισθοί και οι συντάξεις θα «περικοπούν» από τις νέες εξαρτήσεις στις οποίες θα εκτεθούν οι Έλληνες. Η αντιπαράθεση των περικοπών με τα έσοδα από το τζόγο είναι τουλάχιστον ατυχής την ώρα που όλοι οι πολίτες δοκιμάζονται και «βομβαρδίζονται» από μέτρα καθώς και αυτό το νομοσχέδιο που στοχεύει με πλάγιους τρόπους να πάρει ένα ακόμα μέρος των πενιχρών εισοδημάτων τους. Η χώρα θα εισπράξει φόρους από το διαδικτυακό στοίχημα αλλά ο χαμένος στοιχηματισμός των Ελλήνων πολιτών θα καταλήξει και πάλι στο εξωτερικό.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Το προσχέδιο του νόμου αυτού είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (στο opengov) το Σεπτέμβριο 2010 και στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 οργανώθηκε ημερίδα στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών έλαβε εγγράφως θέσεις και προτάσεις πολλών φορέων και πολιτών. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη κατά τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση εμπεριείχε εκατοντάδες σχόλια πολιτών και κοινωνικών φορέων που εξέφρασαν μαζικά τη σφοδρή τους αντίθεση στη διεύρυνση του τζόγου. Δε λήφθηκαν υπόψη. Ακόμη και η κυβέρνηση αναγνωρίζει έμμεσα τους κινδύνους αλλά η μείωση από 50.000 αρχικά προτεινόμενα φρουτάκια σε 30.000 δεν αποτελεί και ελάττωση του κινδύνου. Στην ημερίδα δεν κλήθηκε ούτε το Υπουργείο Υγείας αρμόδιο για τα θέματα εθισμού από το τζόγο, ούτε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τους κινδύνους νέας εγκληματικότητας που δημιουργεί η εκτεταμένη επέκταση του τζόγου στη χώρα. Δεν κλήθηκε κανένα σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, καμία ΜΚΟ, κανένας εκπρόσωπος πολιτών όπως και κανένας φορέας εκπροσώπησης κλάδων που επηρεάζονται από το επικείμενο αρνητικό αποτύπωμα που θα αφήσει η καζινοποίηση της Ελλάδας στις τοπικές οικονομίες.

    ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση

    Σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου έχουν υπάρξει τρεις ενημερώσεις επί των βασικών σημείων του νομοσχεδίου σε διαφορετικά στάδια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας. Στόχος είναι το νομοσχέδιο μετά την πρώτη ανάγνωση και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο να τεθεί πλέον ως σχέδιο νόμου στα επόμενα προβλεπόμενα στάδια της διαβούλευσης και να κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατό για ψήφιση (προκειμένου να αρχίσουν να υλοποιούνται τα οικονομικά οφέλη που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη παρέμβαση).
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να επισπεύσει διαδικασίες θέτει νομοσχέδιο 38 άρθρων προς ηλεκτρονική «δημόσια διαβούλευση» μέσα σε 5 ημέρες συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς και στην προηγούμενη διαβούλευση τα συμπεράσματα που έβγαλε ουδεμία σχέση είχαν με τα σχόλια που κατατέθηκαν. Η κυβέρνηση ένα μόνο ενδιαφέρον έχει. Τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη.

    Η Κίνηση Πολιτών προτείνει:
    Άμεσο πάγωμα του νομοσχεδίου για τα «φρουτάκια» μέχρι να πραγματοποιηθεί από εγνωσμένου κύρους επιστημονικό φορέα, ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας για τη λειτουργία μαζικού, νόμιμου τζόγου στην Ελλάδα.

    ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ; ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΕ SMS: ΚΑΤΑ (κενό) ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΣΤΟ 19039 AUDIOTEXT S.A. ΧΡΕΩΣΗ 0,21€/SMS (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α)
    Γρ. εξυπηρέτησης: Τηλ. 211 1815926

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 17:58 | Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΠΑΠ ΑΕ

    Θέσεις Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΠΑΠ ΑΕ για το σχέδιου νόμου περί «Ρύθμισης της αγοράς παιγνίων».

    Με αφορμή την πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχεδίου νόμου για τη «Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων», ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΠΑΠ ΑΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις διαφαινόμενες εξελίξεις και καταθέτει τις απόψεις και προτάσεις των εργαζομένων.

    Η ΟΠΑΠ ΑΕ, η κορυφαία Εταιρεία στην Ευρώπη και μια από τις πιο μεγαλύτερες παγκοσμίως στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, στα 53 χρόνια της ιστορίας της έχει αποδείξει ότι λειτουργεί πρωτίστως με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, προστατεύοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού – όπως είναι οι ανήλικοι – και θέτοντας ως προτεραιότητα την ανταπόδοση στην Ελληνική κοινωνία μέσω μεγάλων και σημαντικών έργων. Η συνεχής προσφορά της σε φορείς του αθλητισμού, του πολιτισμού, της υγείας και της παιδείας αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί κάλλιστα να συμβαδίζει με την κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη. Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας μας έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών σημαντικές δράσεις της, που λειτουργούν ως πρότυπο για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Συνολικά, μόνο κατά τα τρία τελευταία χρόνια, έχει προσφέρει πάνω από 75 εκ. ευρώ σε δωρεές και 220 εκ. ευρώ σε χορηγίες. Ενδεικτικά αναφέρονται:

    • 4 εκ. για τους «Παραολυμπιακούς Αγώνες 2004»,
    • 1 εκ. για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ το 2005,
    • 50 εκ. για τις Πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007,
    • 0,5 εκ. για την Αναδάσωση της Πάρνηθας το 2008,
    • 3,5 εκ. για το Α’ Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων το 2009,
    • 3 εκ. για το στέγαστρο του Λυκείου του Αριστοτέλη το 2010,
    • 0,6 εκ. για τις μαθητικές Ολυμπιάδες το 2010,
    • 4 εκ. για τους αγώνες «Special Olympics του 2011».

    Το σχέδιο νόμου, το οποίο τέθηκε προς διαβούλευση στις 26/1/2011, θέτει ως στόχο τη διασφάλιση των εσόδων για το κράτος, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την προσαρμογή στην κοινοτική νομοθεσία. Από την πρώτη, όμως, ανάγνωσή του προκύπτει αβίαστα ότι το κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση είναι πρόχειρο στις διατυπώσεις, περιέχει αντιφατικές διατάξεις, υποσκάπτει τους ίδιους του τους στόχους, αδυνατεί να περιγράψει μια ρεαλιστική λύση για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και βρίσκεται ενάντια σε κάθε λογική προστασίας του κοινωνικού συνόλου και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

    Σχετικά με τη διαδικασία της νέας διαβούλευσης, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, αυτή έχει διάρκεια μόλις έξι ημερολογιακές ημέρες, αγνοώντας προκλητικά πολλά από τα σημαντικά σχόλια που έθεσαν οι συμμετέχοντες στην προηγούμενη διαβούλευση. Δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι επιχειρείται να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα και κρυφές ατζέντες.

    Αναφορικά με την ουσία του σχεδίου νόμου, είναι πολλά και σοβαρότατα τα ζητήματα τα οποία τίθενται και αμείλικτα τα ερωτήματα που αυτό δημιουργεί:

    1. Παρότι στο σχέδιο νόμου θέτει ως προτεραιότητα την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων από τον εθισμό στο τζόγο, νομιμοποιεί με λανθασμένο τρόπο την πλέον επικίνδυνη μορφή τυχερών παιχνιδιών (όσον αφορά στον εθισμό), τα παιγνιομηχανήματα. Αυτό διότι:
    • Στα δεκάδες χιλιάδες παράνομα παιγνιομηχανήματα, που λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην ελληνική επικράτεια, έρχεται να προσθέσει 25 έως 30 χιλιάδες νόμιμες εγκαταστάσεις από 4 – 10 εταιρείες, δίνοντάς τους το δικαίωμα να εγκαταστήσουν ένα μικρό καζίνο σε κάθε γωνία της χώρας, σε χώρους εστίασης ή διασκέδασης, καφετέριες, βενζινάδικα ακόμη και σε κάθε πλοίο. Δηλαδή, σε χώρους που συχνάζουν νέοι, αντί για σημεία αποκλειστικής διεξαγωγής τυχερών παιγνίων και προστασίας των ανηλίκων, όπως τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ ΑΕ.
    • Είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι η ανέτοιμη ΕΕΕΠ (πρώην παραγκωνισμένη ΕΕΕΤΠ, της οποίας η συγκρότηση είχε προβλεφθεί από τον ν. 3229/2004 και δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα), καθώς επίσης και ο κρατικός μηχανισμός θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους, θα ανταποκριθούν στις χιλιάδες καταγγελίες και θα προστατεύσουν αποτελεσματικά τόσο τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όσο και το δημόσιο συμφέρον.

    2. Αναρωτιόμαστε για ποιό λόγο το σχέδιο νόμου παραβλέπει το νόμιμο δικαίωμα της ΟΠΑΠ ΑΕ, το οποίο αποτελεί και σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, να διεξάγει έως το 2020 όλα τα αδειοδοτημένα παιχνίδια της με κάθε πρόσφορο τρόπο – άρα και στο διαδίκτυο, καθώς και το δικαίωμα πρώτης προαίρεσης για κάθε νέο παιχνίδι που θα εισαχθεί, όπως είναι και τα παιγνιομηχανήματα (ν. 2843/2000, σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ & Ελληνικού Δημοσίου στις 15/12/2000 και ν. 3057/2002).

    3. Είναι απορίας άξιον ότι δεν έχει ληφθεί καμμία απολύτως μέριμνα για την προστασία του εισοδήματος των επιχειρήσεων/πρακτορείων της ΟΠΑΠ ΑΕ, μη προβλέποντας αδειοδότηση αυτών με παιγνιομηχανήματα.

    4. Οι γεωγραφικοί περιορισμοί για τα επίγεια δίκτυα είναι αποσμασματικοί και οδηγούν σε αδιέξοδο. Για παράδειγμα, για την αδειοδότηση οιουδήποτε καταστήματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να απέχει κατ’ ελάχιστο 5 χλμ από Καζίνο, αποκλείοντας ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές (Ρόδο, Κέρκυρα, Σύρο, Λουτράκι και ευρύτερες περιοχές Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, κλπ).

    5. Είναι παντελώς ανέφικτο να εισπραχθούν εντός του 2011 τα προβλεπόμενα από το μνημόνιο έσοδα ύψους 700 εκ. ευρώ, με το προτεινόμενο μοντέλο αδειοδότησης και τις διαγωνιστικές διαδικασίες του δημοσίου. Αντίθετα, προσαρμόζοντας το σχέδιο νόμου στην υφιστάμενη νομοθεσία και τη σχετική σύμβαση παραχώρησης στην ΟΠΑΠ ΑΕ, επιτυγχάνονται τα παρακάτω:

    • Άμεση και έγκαιρη είσπραξη των χρημάτων από το ελληνικό δημόσιο.
    • Διασφάλιση της προστασίας του κοινωνικού συνόλου και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
    • Σημαντική αύξηση των εσόδων του δημοσίου, σε ετήσια βάση, από τη λειτουργία των νέων παιχνιδιών, με ταυτόχρονη δημιουργία υπεραξίας στην περιουσία του δημοσίου.
    • Το κράτος θα συνεχίσει να εισπράττει υψηλά μερίσματα και φόρο εισοδήματος από την ΟΠΑΠ ΑΕ, φορολογία κερδών παιχνιδιών και φόρους από τη λειτουργία των πρακτορείων, συνολικού ύψους τουλάχιστον 700 εκ. ευρώ ετησίως και, παράλληλα, το κοινωνικό σύνολο θα συνεχίσει να ωφελείται από την πλούσια κοινωνική δράση της ΟΠΑΠ ΑΕ.

    6. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το πρόστιμο των 31.536,00 ευρώ ημερησίως ουδεμία σχέση έχει με τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω παιγνιομηχανημάτων και διαδικτύου, αν και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως πρόφαση για το σύνολο του νομοσχεδίου και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της διαδικασίας.

    Επιπλέον, ερωτήματα εγείρουν για τη σκοπιμότητά τους κάποιες διατάξεις του σχεδίου νόμου, οι οποίες δημιουργούν ασάφειες και δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα της ΟΠΑΠ ΑΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

    1. Οι ορισμοί του άρθρου 1, σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις του άρθρου 22 παρ. 6 και του άρθρου 26 παρ. 10, δημιουργούν ασάφειες για τη δυνατότητα συμμετοχής της ΟΠΑΠ ΑΕ στους προβλεπόμενους διαγωνισμούς.

    2. Στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι, εξαιρούνται από τις διατάξεις του νόμου, με την «επιφύλαξη των διατάξεων της ΕΕΕΠ», μόνο τα διεξαγόμενα και όχι τα αδειοδοτημένα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, χωρίς να προσδιορίζεται το ακριβές πλαίσιο. Συγκεκριμένα, τα παιχνίδια SUPER4 και ΜΠΙΝΓΚΟ, αν και αδειοδοτημένα, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία τους.

    3. Το άρθρο 13 απαγορεύει την εμπορική επικοινωνία για τα τυχερά παίγνια συλλήβδην, μέχρι τη θέσπιση του Κώδικα Δεοντολογίας Παιγνίων. Αρκεί η εξαίρεση του άρθρου 2 για να συνεχίσει η ΟΠΑΠ ΑΕ να διαφημίζει τα παιχνίδια της;

    4. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι με το άρθρο 34 δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής τυχερών παιγνίων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με άδεια της ΕΕΕΠ και έγκριση του ΕΣΡ. Η δυνατότητα αυτή αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της ΟΠΑΠ ΑΕ ως δικαίωμα 1ης προαίρεσης, που απορρέει τόσο από το ν. 2843/2000, όσο και από στις 15/12/2000 σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο.

    5. Οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 37 αναφέρουν ότι, όλες οι αρμοδιότητες της ΕΕΕΠ για την εφαρμογή του νόμου μεταφέρονται στο ΓΓΠΣ, χωρίς μηχανισμό, χωρίς τεχνογνωσία, χωρίς πόρους και χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Οι αντίστοιχες εποπτικές αρχές σε Ιταλία (AAMS) και Γαλλία (ARJEL), οι οποίες διαθέτουν πολυπληθές και έμπειρο προσωπικό, με δυσκολία σήμερα καταφέρνουν να ελέγξουν τον δύσκολο αυτό κλάδο.

    Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω ζητάμε:

    Την άμεση απόσυρση του τρέχοντος σχεδίου νόμου και τη σύνταξη νέου για τη συνολική ρύθμιση του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών. Στο νέο αυτό σχέδιο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα παραπάνω θέματα και ιδιαίτερα, το δικαίωμα πρώτης προαίρεσης της ΟΠΑΠ ΑΕ για τη διεξαγωγή οιωνδήποτε νέων παιχνιδιών. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι δυνατό να υποβληθούν αγωγές για διαφυγόντα κέρδη από όσους έχουν έννομο συμφέρον, π.χ. ΟΠΑΠ ΑΕ, μέτοχοι, πράκτορες κλπ.

    Με την πρότασή μας και, με δεδομένο ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ διεξάγει όλα τα παιχνίδια της με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο μέσα από το ελεγχόμενο δίκτυο των πρακτορείων της, περιορίζονται οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, ελέγχεται η πρόσβαση των ανηλίκων, διασφαλίζονται τα έσοδα του δημοσίου και τέλος, μεγιστοποιείται η αξία της περιουσίας του δημοσίου.

    Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου της ΟΠΑΠ ΑΕ, τη Διοίκηση της εταιρείας μας και τους πράκτορες να συμπαραταχθούν στην προσπάθειά μας για την αναθεώρηση του σχεδίου νόμου.

  • Σχόλια των Σωματείων Τεχνικών Ηλεκτρονικών Παιγνιδιών Ελλάδας
    για την διαβούλευση σχετικά με το προσχέδιο νόμου
    «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων».

    Το παρόν «προσχέδιο νόμου» αποτελεί – για εμάς – ΕΜΠΑΙΓΜΟ!
    Βασική εμπλοκή : τυχερά με τεχνικά παιγνιομηχανήματα.
    Έμμεση ολική απαγόρευση των τεχνικών παιχνιδιών.

    Σχετικά με τους ορισμούς που παρουσιάζετε για τις κατηγορίες παιγνίων παρατηρούμε – ξανά – μια επιμονή σε ορισμούς της ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ.
    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ την άποψή μας όπως στην προηγούμενη διαβούλευση:
    «Ως τεχνικοί και σύμφωνα με την διεθνή πρακτική – από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – τα «παίγνια» χωρίζονται σε δύο (2) κύριες κατηγορίες:
    • 1. Παιγνίδια από τα οποία ο χρήστης (παίκτης) δεν αποσκοπεί ούτε προσδοκεί μήτε προσβλέπει σε οποιοδήποτε υλικό ή οικονομικό όφελος πέραν ίσως μιας επιβράβευσης ηθικής ή ευτελούς υλικής – οικονομικής ή ανταμοιβής λόγω κατάταξης (διαγωνισμοί – τουρνουά). Ο τρόπος, ο χώρος και τα υλικά μέσα διεξαγωγής ποικίλουν και καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα τεχνολογιών από την πλέον απλή – μηχανική μέχρι την πλέον σύγχρονη τεχνολογικά και η διαδραστικότητα σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεφύγει από το τοπικό επίπεδο και κινείται πλέον σε παγκόσμιο.
    • 2. Παιγνίδια από τα οποία ο παίκτης πέραν της διασκέδασης του προσβλέπει ή αποσκοπεί στην επιβράβευσή του υλικά ή οικονομικά. Το αποτέλεσμα του παιγνιδιού δεν είναι απαραίτητο να εξαρτάται από την τύχη σε οποιδήποτε ποσοστό.»

    Επίσης ως τεχνικοί σας πληροφορούμε ότι: Σε οποιαδήποτε συσκευή εκτελείται λογισμικό παιγνίου αν το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε οθόνη εξομειώνεται σαν ορισμός με τον όρο «παιγνιομηχάνημα με οθόνη». Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες μιας τέτοιας εξομοίωσης.
    Οσον αφορά τους λοιπούς ορισμούς περιμέναμε – με δεδομένο ότι το αντικείμενο είναι παιγνίδια με οθόνη ή χωρίς – όχι μόνο τους ορισμούς στο άρθρο 1 σημεία (η),(θ),(ι),(ια) αλλά ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟ τους ορισμούς του άρθρου 19 της Υ.Α. . Τ/6736 «Κανονισμός Διοικητικού Ελέγχου και Εποπτείας της Λει¬τουργίας των Καζίνο» ΦΕΚ Τεύχος Δεύτερο αριθ. 929 4 Ιουλίου 2003 Κεφάλιαο Γ, με επικεφαλίδα «ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ (ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ – ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ)» όπου ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΝΕΑ (39) ορισμοί!!!
    Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση βρίσκεται και στον παρακάτω σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/enterprise/tris/pisa/cfcontent.cfm?vFile=220020120EL.PDF
    Περιμέναμε επίσης να δοθούν περιγραφές όπως στο επόμενο άρθρο της Υ.Α. Τ/6736 «ΑΡΘΡΟ 20 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ»
    Αυτά φυσικά σαν σημείο αναφοράς για επικαιροποίηση επειδή ασχέτως εάν το αντικειμενο διαφέρει (Casino Slot Machines) με τα παιγνιδομηχανήματα που αφορά το παρόν «σχέδιο νόμου» δηλαδή AWP και VLT (ως «τυχερά») μοιράζονται ΚΟΙΝΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ!
    Περιμέναμε ΞΕΚΑΘΑΡΟΥΣ ορισμούς – σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα – σχετικά με τα AWP και τα VLT και ΟΧΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ κάτω από τον όρο «τυχερά» για να καταλάβει και ο κόσμος που ΔΕΝ είναι γνώστης τεχνικών προδιαγραφών περί τίνος πρόκειται.
    Περιμέναμε ΞΕΚΑΘΑΡΟΥΣ ορισμούς επίσης για τα παρακάτω:
    1. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ (αντίστοιχο του αρθρου 23 ΥΑ Τ/6736)
    2. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ (αντίστοιχο του αρθρου 24 ΥΑ Τ/6736)
    3. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ (αντίστοιχο του αρθρου 25 ΥΑ Τ/6736)
    4. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ (αντίστοιχο του αρθρου 26 ΥΑ Τ/6736)
    5. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ (αντίστοιχο του αρθρου 27 ΥΑ Τ/6736)

    Οσον αφορά τον αριθμό των αδειών του άρθρου 17 του παρόντος «σχεδίου νόμου» θεωρούμε δεδομένο ότι 4 έως 10 άδειες αποτελούν ΟΛΙΓΟΠΩΛΕΙΟ και ότι απαγορεύει την ανάπτυξη τεχνολογικής και εμπορικής δραστηριότητας σε φορείς που θα θελήσουν να εισέλθουν στην αγορά σε επόμενη χρονική στιγμη μέχρι την λήξη των αδειών. Επίσης σε εγχώριους φορείς που θα θέλανε να αναπτύξουνε αντίστοιχη τεχνολογία – ουσιαστικά – τους το απαγορεύει. Θεωρούμε το σημείο της «δοκιμαστικής περιόδου» 2 μηνών που περιγράφεται χωρίς ΚΑΜΜΙΑ σημασία όταν οι κάτοχοι των αδειών θα έχουν ήδη διασπείρει τα μηχανήματά τους και θα προσπαθούν να αποσβέσουν και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους όπως και είναι απόλυτα θεμιτό και αποδεκτό. Ελληνας κατασκευαστής θα πωλεί – εκμεταλεύεται το προϊόντα του οπουδήποτε στον κόσμο εκτός της χώρας του όπου – ισως – ένα «καρτέλ» συμφερόντων και εταιριών τον έχει αποκλείσει. Σχεδόν το ίδιο καθεστώς με το σημερινό.

    Παραχωρούνται αρμοδιότητες σε μία επιτροπή ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ μια και ΔΕΝ ανακοινώθηκε στην Ε.Ε. σύμφωνα με την διαδικασία 98/34 της Ε.Ε. σε αντίθεση με την Υπουργική Απόφαση αριθ. Τ/6736 «Κανονισμός Διοικητικού Ελέγχου και Εποπτείας της Λει-τουργίας των Καζίνο» ΦΕΚ Τεύχος Δεύτερο αριθ. 929 4 Ιουλίου 2003 η οποία ακολούθησε την απαραίτητη διαδικασία και αρμοδιότητες της επιτροπής που αναφέρεται εδώ επικαλύπτονται με αρμοδιότητες ελεγκτικών μηχανισμών της ΥΑ Τ/6736.
    Επίσης οι αρμοδιότητες ΔΕΝ είναι ΣΑΦΕΙΣ ΟΥΤΕ ΠΛΗΡΕΙΣ αλλά Η ΙΔΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ!!!
    ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρονται ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΑΦΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ούτε χρόνοι που θα πρέπει να επιβάλλεται να απαντήσει ή να γνωμοδοτήσει κλπ.
    Επίσης αρμοδιότητες σε σχέση με απαγόρευση πρόσβασης σε περιεχόμενο του διαδικτύου όταν υπάρχουν νομικά κωλύματα σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Μια τέτοια αρμοδιότητα περιορίζει – απαγορεύει – την πρόσβαση σε περιεχόμενο που ο χρήστης ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ του θέλει να παρουσιάσει στο τερματικό του.

    Σχετικά με την «κάρτα παίκτη» που αναφέρεται – αν και συμφωνούμε επι της αρχής και του σκοπού χρήσης – ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ στην εξάρτησή της με προσωπικά στοιχεία του ατόμου – παίκτη – χρήστη. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να εκδίδεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για χρήση σε «τυχερά» (όπως θέλετε να τα ονομάζετε) παιγνίδια από οποιονδήποτε φορέα με την απλή επίδειξη δελτιου ταυτότητας ή διαβατηρίου για επιβεβαίωση της ηλικίας. Θα θέλαμε επίσης η χρήση της να επεκταθεί και στα Casino, στα παιγνίδια του ΟΠΑΠ και όπου αλλού διενεργούνται επίγεια «τυχερά» παιγνίδια.
    Σχετικά με τα «τεχνικά – ψυχαγωγικά» παιγνίδια – από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – η Ε.Ε. σας ενημέρωσε ότι τέλη, υποχρεωτικοί μηχανισμοί αλλά και διαδικασίες «αδειοδότησης» σε προϊόντα που κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ε.Ε. αποτελεί ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΠΟΣΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ.
    Προς ενημέρωση σας ΚΑΝΕΝΑ «αμιγώς τεχνικό – ψυχαγωγικό» παίγνιο στον κόσμο ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ «ατομικό ενσωματωμένο ειδικό απαραβίαστο φορολογικό μηχανισμό αυτόματης καταγραφής και έκδοσης αποδείξεων εσόδου» επειδή ο κατασκευαστής του ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕ την επιβεβαίωση του τιμήματος που ζητάτε να καταγράφεται σε συνάρτηση με την «παροχή υπηρεσίας» που παρασχέθηκε. Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ!
    Επίσης να σας θυμίσουμε προηγούμενο νόμο που ζητούσε εκατοντάδες τεχνικά παιχνίδια να περνάνε από επιτροπή για γνωμοδότηση, πόσες τρίμηνες παρατάσεις για την εφαρμογή του νόμου είχε δώσει ο κύριος Ανωμερίτης (Υπ. Οικονομικών) και τελικά ο νόμος άλλαξε.
    Ως τελευταίο σχόλιο, σας ενημερώνουμε ότι η πάγια θέση μας ήταν, είναι και θα είναι:
    Σε σχέση με την ρύθμιση της αγοράς παιγνίων ζητούμε να ισχύσει ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.

    Θεωρούμε το παρόν «σχέδιο νόμου» ως ΕΜΠΑΙΓΜΟ και με την ανάρτηση της παρούσας κοινοποιούμε τα κείμενα και όλα τα σχετικά έγγραφα στην Ε.Ε. σχετικά με την διαδικασία 98/34.
    Σωματείο Τεχνικών Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Βορείου Ελλάδος
    • ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Τόκας Γεώργιος
    • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Πατσίκας Μιχαήλ
    • ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Καζανάς Δημήτριος
    • ΤΑΜΙΑΣ : Τόκας Ιωάννης
    • Α΄ΜΕΛΟΣ : Χαλάτσης Αθανάσιος
    • Β΄ΜΕΛΟΣ : Φωτιάδης Χρήστος
    • Γ΄ΜΕΛΟΣ : Πεντερίδης Φίλιππος

    Σωματείο Τεχνικών Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος
    • Πρόεδρος: Κάνδηλας Παναγιώτης
    • Αντιπρόεδρος: Ζαχαρίας Γεώργιος
    • Γεν. Γραμματέας: Κοπάνος Στέλιος
    • Ταμίας: Κοψίδης Αθανάσιος
    • Α’ μέλος: Προβατάς Σπύρος
    • Β’ μέλος: Μπουρρώ Πασκάλ
    • Γ’ μέλος: Παπαδόπουλος Ευστράτιος

    Σωματείο Τεχνικών Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Δυτικής Ελλάδος
    • Πρόεδρος: Διονυσάτος Νικόλαος
    • Αντιπρόεδρος: Μποφίλης Ιωάννης
    • Γεν. Γραμματέας: Μπαλοδήμος Απόστολος
    • Ταμίας: Ξένος Διονύσιος
    • Α’ μέλος: Ρηγόπουλος Χρήστος
    • Β’ μέλος: Τσαούσογλου Νικόλαος
    • Γ’ μέλος: Βουτσουκάκης Νικήτας

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 15:49 | Lilis

    Το Λάθος φίλτατε (και τακτικός αναγνώστης σου) δεν ήταν
    οτι δεν υπηρξε αντιδραση στην μετοχοποιηση , αυτη νομοτελειακά
    καποια στιγμη θα γινοταν.

    Η έως »εγκληματικη αδιαφορία» απο πλευρας των πρακτορων ηταν το μεγάλο Λαθος.
    Φαντάζεσαι να ειχαν αποκτησει το 10 με 15 % της προς μετοχοποιηση
    ΟΠΑΠ ;
    Μεχρι Θεση και στο ΔΣ θα ειχαν, και τοτε θα τους ειχε σαν συνομιλητες
    η ΟΠΑΠ απο αλλη Θεση ,
    και οχι τωρα που χρησιμοποιει παρα πολυ επιτυχως το δογμα »διαιρει και βασίλευε»

    Να φανατστεις οτι στις ΓΣ τις σημερινες ακομη γραφουν για καταργηση των βιβλιων !!!!! σε πολλες »προεκλογικες αφισες» τους .
    Και πριν μερικες ημερες το μοναδικο θεμα του ΔΣ της ομοσπονδια τους
    αυτο ηταν .!!!
    Τοσο πισω -θελητά ή αθέλητα – ειναι στα γεγονοτα.

    Τωρα για την »τωρινη» προσφορά στον αθλητισμο και τον πολιτισμο
    και για τα δεκαδες εκατομμυρια που δινει ας δουμε τις μας
    λεει η ιδια η ΟΠΑΠ
    (ειναι αναρτημενα στην προηγουμενη διαβουλευση στο αρθρ.11)
    http://www.opengov.gr/minfin/?p=487

    στην σύμβαση που υπεγράφει μεταξυ ΟΠΑΠ καί Πρακτόρων
    http://www.poeppp.org/uploads/09-09-28_simvasi_opap-praktora_final_4d.pdf
    στο άρθρο 2 »θεμελιωδης αρχές» αναφέρει…..

    …… Η ΟΠΑΠ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίτευξη στόχων κοινωνικής πολιτικής,
    σημαντικό δε μερίδιο εκ των εσόδων της διατίθεται για τη χρηματοδότηση κοινωφελών δραστηριοτήτων. … ! ! ! ! !

    Το πιό πρόσφατο,
    από το site του ΟΠΑΠ , Κοινωνική ευθύνη , Νέα Πολιτική χορηγιών , Πρόγραμμα

    http://www.opap.gr/pages.fds?pageid=491&langid=1
    http://www.opap.gr/Files/2008-02-25_CSR/CSRP.pdf

    και γιατι εγώ ο αδαής διαβαζω και καταλήγω στο συμπερασμα οτι το ΄΄σημαντικό αυτό μερίδιο» ειναι το Τεράστιο Ποσοστο του 0,36 % επι του τζιρου ; ; ; ;

    5,5 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα την χρονια 2008 ( 5,517,151,000 ) και 20,000,000 – Ναι το »ασυλληπτο» ποσόν των 20 εκατομμυρίων

    και αναφέρει το κείμενο

    »Διευκρινίζεται ότι το παρόν πρόγραμμα αφορά μόνον χορηγίες και ενισχύσεις κοινωνικού και Μη ανταποδοτικού για την Εταιρεία χαρακτήρα.»

    ΜΗ ανταποδοτικού χαρακτήρα λοιπόν ( δεν αναφερόμαστε στα ποσά πχ τα 130,000,000 πού ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δώσει στις τρείς Εθνικές
    ποδοσφαιρικές κατηγορίες ,
    Διότι Εκεί Διαφημιζει το Προιόν του.

    και απο τα 20,000,000 αυτά όπως αναφέρει το 25 % παει στον αθλητισμό , το γιγαντιώδες ποσό των 5,000,000 , 20 % στο πολιτισμο 4,000,000 και
    απο 15% στο περιβαλλον 15% στην παιδεια , 10 % στην υγεια και 15 % σε αλλους τομεις .

    Αυτό είναι το »σημαντικό δε μερίδιο εκ των εσόδων της διατίθεται για τη χρηματοδότηση κοινωφελών δραστηριοτήτων»

    Για να δούμε τώρα και τα πιο πρόσφατα στοιχεία , του α΄εξαμήνου του 2010

    http://www.opap.gr/pressdetails.asp?pressid=1087&ptype=NEWS&langid=1&pageid=472 Δελτίο τύπου 26/08/2010
    http://www.opap.gr/files/dlp/OPAP_PR_h1_10_gr.pdf σελίδα 3 , β΄πίνακας Δωρεές- οικον. ενισχύσεις

    εξάμηνο__09___11.166.000
    εξάμηνο_ 10____ 2.434.000 Μείωση 78,2 %

    και για να μην αναφερθεί καμιά εξυπνάδα ( οι χορηγίες – ανταποδοτικού χαρακτήρα – είναι στην επόμενη σειρά )

    ΑΥΤΑ τα 2,434,000 ηταν η προσφορά του ΟΠΑΠ στον Αθλητισμό τον Πολιτισμό κλπ για το πρώτο εξάμηνο του 2010.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 15:52 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

    ΜΗΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΥΝΙΣΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΜΕΝΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ.ΜΑΛΛΟΝ ΕΤΣΙ ΕΞΕΙΓΗΤΑΙ Ο ΜΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΠ-ΚΟΡΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΠΟΣΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ.

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 14:02 | Νίκος Παπαδάκης

    Κε Σταύρο

    Με εκνευρίζετε λίγο γιατί πιστεύετε ότι μπορούμε να βγάζουμε νόμους που να λένε «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
    Αλλά έτσι κάνουμε όλοι – λίγο πολύ. Όταν είναι κάτι που μας συμφέρει λέμε «τι ωραίο που είναι το αποφασίζομεν και διατάσσομεν – χάρμα !».
    Χάνετε και το δίκιο σας.
    Υπάρχουν βέβαια λάθη εδώ μέσα και όντως δεν ξέρω αν θα μας ακούσουν, ως ωφείλουν. Πάντως καλύτερα να γράφουμε από το να μην γράφουμε.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 14:00 | stavros

    Τρώω τον χρόνο μου να σχολιάζω στη δημόσια διαβούλευση γιατί πίστευα σε αυτό, έχετε όμως το θράσος να μας δείχνετε ξεκάθαρα ότι την κάνετε προσχηματικά. Μόνο 5 ημέρες η διάρκεια της διαβούλευσης και έχετε γράψει στα παλιά σας τα παπούτσια τα σχόλια της πρώτης διαβούλευσης. Ο θυμός μου είναι μεγάλος από τότε που γέμισαν ξαφνικά όλες οι διαφημιστικές πινακίδες με διαφήμιση του παράνομου ιντερνετικού τζόγου. Είναι πασιφανές ότι μπορούσατε αλλά δεν θέλατε να αποτρέψετε τη διαφήμιση παράνομου τζόγου, είναι πασιφανές ότι δεν θέλατε να επιβάλετε πρόστιμα στους παραβάτες και τώρα τάχα θέλετε να πείσετε ότι νοιάζεστε και για τα έσοδα του κράτους.

    Είναι προκλητικό, όταν δεν θέλετε να ελέγξετε τον υπάρχον παράνομο τζόγο, να λέτε ότι θα τον ελέγξετε καλύτερα νομιμοποιώντας ένα μέρος του.

    Κλειδώστε τον διαδικτυακό τζόγο. Δεν πείθετε στο ελάχιστο ότι μπορείτε να τον ελέγξετε με άλλο τρόπο.

    Απαγορεύστε τα φρουτάκια. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τα προβλήματα που είχαν δημιουργήσει σε χιλιάδες οικογένειες.

    Επιτρέψτε τα τεχνικά παιχνίδια για να μην πληρώνουμε πρόστιμο στην ΕΕ, μην βάζετε καινούριους φόρους στα internet καφέ και επιτέλους ΚΑΝΤΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΖΟΓΟ με αυστηρά πρόστιμα που θα φέρουν έσοδα. Δεν πείθετε ότι δεν μπορείτε, γιατί εκεί που θέλετε κάνετε αυστηρότατους ελέγχους.

    Και προπαντός σε καμία περίπτωση να μην περάσει αυτός ο νόμος έκτρωμα. Γνωρίζετε ότι προκαλείτε και το κάνετε χωρίς να ντρέπεστε, αλλά θα σας γυρίσει μπούμερανγκ.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 14:46 | Νίκος Παπαδάκης

    Ενώ απομένουν 10 ώρες για τη λήξη της διαβούλευσης, τα σχόλια στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι επικριτικά.
    Η κριτική προέρχεται από τάξεις που αδικούνται από τη μία και από την άλλη από διάφορους με καθαρά αντιπολιτευτική διάθεση.
    Λίγοι έγραψαν υπέρ και καθόλου οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του νομοσχεδίου. Λάμπουν διά της απουσίας τους ακόμα και όταν κάποια από τα σχόλια τους αδικούν κατάφωρα ! Γιατί ;

    Είναι εν πάσει περιπτώσει εν μέρει φυσιολογικό να γράφουν εδώ οι διαφωνούντες περισσότερο. Το θέμα είναι να μας λάβουν υπ’ όψιν, αφού μάλιστα κατατέθηκαν και μερικές πλήρεις και εμπεριστατωμένες μελέτες.

    Γενικά γι αυτό το νομοσχέδιο ισχύουν τα εξής:

    1ον – Είναι σωστό σαν ιδέα.
    2ον – Για το ύψος των αριθμητικών μεγεθών που προσδιορίζονται από αυτό έχουν εκφραστεί πάρα πολλές και εύλογες αντιρρήσεις.
    3ον – Υπάρχουν λάθη … μεγέθους κρατήρα και θέλουν διόρθωση.

    Κανονικά θέλει ξαναγράψιμο – δεν ξέρω αν το προλαβαίνουν μέχρι την ημερομηνία που θα πάει στη βουλή.
    Έπρεπε να είχε ακολουθηθεί η διαδικασία λήψης συνεντεύξεων από επίσημους και συνδικαλιστικούς φορείς. Αυτό είναι η σωστή μέθοδος διαβούλευσης. Εδώ είναι talking shop. Πρωτότυπο, φιλελεύθερο, με καλό επίπεδο συνομιλητών, αλλά talking shop.

    Νίκος Παπαδάκης Γ.Γ. ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. (διευθ. ιστοχώρου σωματείου http://www.panefil.gr)

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 14:28 | O ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ

    Πριν μιλήσουμε για την καμπούρα των άλλων, καλό θα ήταν να μιλήσουμε πρώτα απ’ όλα για την καμπούρα τη δική μας. Το λάθος το δικό μας, κι όταν λέω δικό μας, εννοώ ολόκληρου του ελληνικού λαού, ήταν το ότι δεν αντιδράσαμε, ως οφείλαμε, στην πώληση του 65% της ΟΠΑΠ ΑΕ, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μιας ΟΠΑΠ που πρόσφερε και που συνεχίζει να προσφέρει στην Ελλάδα και η προσφορά της οποίας στον ελληνικό αθλητισμό και τον πολιτισμό γενικότερα, είναι ανεκτίμητη.
    Η μη ουσιαστική αντίδραση λοιπόν του ελληνικού λαού στην πώληση του μεγαλύτερου κομματιού και του καλύτερου «ασημικού» της χώρας, ήταν ένα τραγικό λάθος, το οποίο τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας και πολύ φοβάμαι πως θα το πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον.
    Αφού λοιπόν αναλαμβάνω κι εγώ τις ευθύνες που μου αναλογούν σε όσα αναφέρω πιο πάνω, ας παραθέσω τη γνώμη μου για το σχέδιο νόμου.
    Το ενημερωτικό σημείωμα ξεκινάει με την πρόταση πως «σήμερα έχουμε μία πλήρως απορυθμισμένη αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, χωρίς κανένα έλεγχο, εις βάρος των δημόσιων εσόδων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου».
    Κι ερωτώ. Είναι δυνατόν ένα Κράτος να παραδέχεται πως λειτουργεί κάτι στο εσωτερικό του, χωρίς κανένα έλεγχο; Ποιος ευθύνεται γι αυτό; Και ποιος μας εγγυάται πως με αυτό το νομοσχέδιο θα επιτυγχάνεται από εδώ και πέρα ο έλεγχος; Σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν νόμοι που διέπουν τα τυχερά παιχνίδια στη χώρα μας. Γιατί δεν εφαρμόζονται;
    Θυμάμαι πολύ καλά, πως το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ξεκίνησε να παίζεται στα Πρακτορεία της ΟΠΑΠ τον Ιανουάριο του 2000 κι ένας λόγος που έγινε αυτό ήταν, όπως δήλωναν οι τότε «υπεύθυνοι», για να καταπολεμηθεί το παράνομο στοίχημα που εκείνη την εποχή έκανε στη χώρα μας τα πρώτα του βήματα! Έντεκα χρόνια μετά, το αποτέλεσμα το γνωρίζετε. Κι ενώ μέχρι να ξεκινήσει το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ στα Πρακτορεία της ΟΠΑΠ, έπαιζαν στο παράνομο μερικές εκατοντάδες άτομα, μόλις άρχισε το συγκεκριμένο παιχνίδι να παίζετε στα πρακτορεία, οι παίκτες έκαναν εκεί το… αγροτικό τους και οι μερικές εκατοντάδες που έπαιζαν μέχρι τότε στο παράνομο έγιναν σε μερικά μόλις χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες. Μήπως αύριο με τη νέα ρύθμιση έχουμε τα ίδια και χειρότερα και σε άλλους τομείς των τυχερών παιχνιδιών;
    Μιλούν ορισμένοι για ιντερνετικό στοίχημα και μάλιστα ζητούν τη νομιμοποίησή του στην Ελλάδα, χάρη στην ελεύθερη διακίνηση των… αγαθών! Από πότε έγινε ο τζόγος αγαθό; Και γιατί πρέπει η Ελλάδα να επιτρέψει να γίνει κάθε σπίτι κι ένα μικρό καζίνο; Και για ποιους περιοριστικούς όρους μιλάμε και για ποιόν έλεγχο, όταν το ίντερνετ και ο τζόγος μέσω αυτού, μπορούν να μπαίνουν ακόμη και μέσα στα σχολεία, ακόμη και μέσα στις… εκκλησίες;
    Κι έχουν μάλιστα το… θράσος να ζητούν κι από το Κράτος χαμηλή φορολογία, σε περίπτωση που αυτό επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς! Ποιοι, αυτοί που για μία δεκαετία τώρα δεν έχουν αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο ούτε ένα σεντς. Αυτοί που πρόσφεραν στοιχηματικούς παραδείσους κι οδήγησαν έμμεσα τους Έλληνες παίκτες του στοιχήματος στον άκρατο δανεισμό από τις Τράπεζες μέσω δανείων και πιστωτικών καρτών. Αυτοί μιλούν για χαμηλή φορολογία για να μας κάνουν τη… χάρη να μπουν και νόμιμα στην ελληνική αγορά!
    Δισεκατομμύρια ευρώ όντως ταξιδεύουν μέσω του ίντερνετ από τη χώρα μας σε εταιρίες στοιχημάτων, στερώντας αυτά τα δισεκατομμύρια πρώτα απ’ όλα από την ελληνική εμπορική αγορά. Ποια ρύθμιση και ποιο νομοσχέδιο μπορεί να σταματήσει αυτή την οικονομική αιμορραγία;
    Αν το Κράτος έχει κάποια απορία ή δεν παραδέχεται τις βλαβερές συνέπειες του ιντερνετικού στοιχηματισμού δεν έχει παρά να κάνει κάτι πολύ απλό. Ας ζητήσει από τις Τράπεζες να του παραδώσουν, ανώνυμα φυσικά, τα ποσά από τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες που έχουν καταλήξει τα τελευταία χρόνια στις ιντερνετικές εταιρίες στοιχημάτων. Μα είναι δυνατόν να συζητάμε καν για ρύθμιση του τζόγου μέσω του ίντερνετ; Καθολική απαγόρευση του τζόγου μέσω του ίντερνετ, για την προστασία του πολίτη, μία ευθύνη που έχει το Κράτος και πρέπει να σταθεί αντάξιά της. Άλλωστε το ίντερνετ γι άλλους λόγους, για λόγους μόρφωσης, ενημέρωσης, επικοινωνίας, δημιουργήθηκε κι όχι για τζόγο και μάλιστα… επί πιστώσει!
    Το Κράτος πρέπει να προστατεύει τον πολίτη, τον κάτοικο, κι όχι να τον αφήνει έκθετο στη σειρήνα του τζόγου, που μέσω του ίντερνετ μπορεί να μπαίνει στο σπίτι του όλο το εικοσιτετράωρο. Και μάλιστα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αναφέρεται και στη δυνατότητα στοιχηματισμού μέσω τηλεόρασης ή κινητού τηλεφώνου!!! Είναι δυνατόν να επιτρέπεται να παίζεται στοίχημα στο ίντερνετ επί πιστώσει, με πιστωτικές κάρτες δηλαδή και με το επιτόκιο των τραπεζών να αγγίζει το 20% περίπου; Μειώστε ή εκμηδενίσετε επιτέλους τον αριθμό των παικτών των τυχερών παιχνιδιών που με την ελπίδα του κέρδους ή καλύτερα με την ελπίδα του να πάρουν τα χαμένα χρήματά τους πίσω, καταλήγουν στη λύση των δανείων και των πιστωτικών καρτών. Και καμία ρύθμιση δεν πρόκειται να δώσει τέλος σε αυτό, παρά μόνο η απαγόρευση. Δώστε κύριοι ένα τέλος στο στοίχημα μέσω του ίντερνετ. Προστατεύστε τους νέους που ξεκινούν να παίζουν στοίχημα από το πρωί στο ίντερνετ με αγώνες της Ιαπωνίας και καταλήγουν στα άγρια χαράματα της επόμενης μέρας με τους αγώνες του Μεξικού!
    Κι όσον αφορά την διαβούλευση, καλό θα ήταν η επόμενη διαβούλευση να έχει σκοπό τη γνώμη των πολιτών για τον εκσυγχρονισμό της ΟΠΑΠ. Μιας εταιρίας που έχει τεράστιες δυνατότητες και της οποίας η σωστή και σύγχρονη λειτουργία, ταυτόχρονα με την προστασία των ανηλίκων, αλλά κι όλων των παικτών των τυχερών παιχνιδιών, και περισσότερα έσοδα θα επιφέρει στο Κράτος, αλλά και θα κάνει τους κάτοικους αυτής της χώρας να μην έχουν ανάγκη να καταφεύγουν ούτε στο παράνομο, αλλά ούτε και στο ιντερνετικό στοίχημα. Εκείνη η διαβούλευση θα πρόσφερε μεγαλύτερη υπηρεσία στην πατρίδα και να είσαστε σίγουροι πως όλοι θα έσπευδαν να πουν τη γνώμη τους. Γιατί κανένας παίκτης του στοιχήματος δεν θέλει να καταφεύγει στο ιντερνετικό στοίχημα ή στο παράνομο. Αναγκάζεται να το κάνει αυτό και φυσικά το πληρώνει ακριβά, παίζοντας τις περισσότερες φορές με δανεικά λεφτά μέσω των πιστωτικών καρτών. Και λέω το πληρώνει ακριβά, καθώς επίσης, η ευκαιρία να μπορεί να στοιχηματίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου μέσω του ίντερνετ, δεν του επιτρέπει τις περισσότερες φορές να πιάσει στα χέρια του τα πιθανόν κερδισμένα χρήματα.
    Το μυστικό λοιπόν είναι ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα της ΟΠΑΠ. Μόνο αν γίνει αυτό, θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία προς το εξωτερικό και τα έσοδα που θα έχει το Κράτος από αυτή την κίνηση, θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που προσδοκά να έχει με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
    Σε κάθε περίπτωση ο νομοθέτης ή οι νομοθέτες του συγκεκριμένου νόμου, καλούνται να νομοθετήσουν αφού λάβουν υπόψη τους τα άρθρα 1β και 1γ του Συντάγματος που αναφέρουν πως θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία και το ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Απαιτείται να δείξουν επιτέλους όλοι σεβασμό στους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας!
    Αδυναμία ελέγχου από το Κράτος, δεν αναγνωρίζεται από τους πολίτες! Ρίξτε όλο το βάρος στον εκσυγχρονισμό της ΟΠΑΠ, έτσι ώστε οι Έλληνες παίκτες του στοιχήματος, αλλά και των υπόλοιπων τυχερών παιχνιδιών, να μην αναγκάζονται να ψάχνουν να βρουν αλλού για… πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Τα έσοδα που θα επιφέρει στο Κράτος και στο δημόσιο συμφέρον αυτή η απλή κίνηση, θα είναι πολλαπλάσια αυτών που προσδοκάτε να φέρει με όσα αναφέρει το σχέδιο νόμου. Και κυρίως, θα έχετε κάνει και το καθήκον σας και θα έχετε προστατεύσει και τον κάτοικο αυτής της χώρας που δεν θα είναι έκθετος στον άκρατο στοιχηματισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, μέσω του ίντερνετ, της τηλεόρασης και της κινητής τηλεφωνίας! Και μάλιστα… επί πιστώσει! Όσον αφορά τα φρουτάκια και τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια, που αποτελούν ακόμη πιο σκληρό τζόγο από το στοίχημα, πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτοικος αυτής της χώρας που έζησε μάλιστα τη… χρυσή εποχή τους τη δεκαετία του ’90 που να μην πιστεύει πως όχι μόνο προκαλούν σοβαρό εθισμό, αλλά και πως θα καταστρέψουν ακόμη περισσότερο κόσμο, απ’ όσο κατέστρεψαν τη δεκαετία που προανέφερα…

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 11:06 | ΝΙΚΟΣ Α.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΟΓΟ.ΖΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΔΡΑΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ «ΒΟΜΒΕΣ» ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ.ΕΙΣΤΕ ΗΘΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΑΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΓΕΣ ΩΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΑ ΤΩΝ ΕΘΙΣΜΕΝΩΝ ΤΖΟΓΑΔΟΡΩΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΖΕΨΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ.ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΞΕΚΟΨΕΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΜΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ «ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ» ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ. ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ.ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΤΟΜΟ ΕΘΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΦΕΥ «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ» ΤΖΟΓΟ.

  • Η δημιουργία ειδικού πόρου με ανταποδοτικό χαρακτήρα για τη δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, υποστήριξης και φροντίδας των ΑμεΑ. αποτελεί πάγιο αίτημα της Ε.Σ.ΑμεΑ. και των φορέων μελών της. Το αίτημα αυτό έχει βαρύνουσα σημασία, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στην παρούσα οικονομική περίοδο αντιμετωπίζουν πρόσθετα εμπόδια στην ένταξή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Σημειώνουμε ότι το ανωτέρω αίτημα ετέθη προς συζήτηση στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Ε.Σ.ΑμεΑ. με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και απέσπασε την κατανόηση και το εύλογο του αιτήματος.Η επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση της αγορά παιγνίων», θεωρούμε ότι αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για την ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος.

    Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει να συμπεριληφθεί στο εν λόγω Σχέδιο Νόμου διάταξη ως ακολούθως:

    «Το σύνολο των αδιανέμητων κερδών του ΟΠΑΠ, το 1/3 του των εσόδων του Δημοσίου από τα τυχερά παίγνια όπως ορίζονται από το παρόν ν/σ και το πέντε τοις εκατό (5%) επί των ακαθαρίστων εσόδων των Καζίνο που λειτουργούν στην επικράτεια της χώρας διατίθενται για Προγράμματα που αφορούν στην κοινωνική ένταξη, υποστήριξη και φροντίδα των ατόμων με αναπηρία.

    Για το σκοπό αυτό τα εισπραττόμενα ποσά εγγράφονται σε Κωδικό του Προϋπολογισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η διαχείριση των εγγεγραμμένων ποσών στον ανωτέρω Κωδικό πραγματοποιείται από Επιτροπή που συστήνεται με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται εντός τριμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και στην οποία συμμετέχουν υποχρεωτικά δύο εκπρόσωποι της Ε.Σ.ΑμεΑ. που υποδεικνύονται από τον ίδιο τον φορέα.

    Τα ανωτέρα ποσά διατίθενται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, φροντίδας και προστασίας των ΑμεΑ, που υλοποιούνται, είτε από φορείς Ν.Π.Δ.Δ. με σχετικές αρμοδιότητες (Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων (Θ.Χ.Π.), Κέντρα Περίθαλψης Παιδιών με Αναπηρίας (ΚΕΠΕΠ ΑμεΑ , ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ κ.λπ), είτε από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν αδειοδοτημένοι και πιστοποιημένοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, προγραμμάτων ανάπτυξης και λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και για προγράμματα που υλοποιούνται από τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, όπως της Ε.Σ.ΑμεΑ. ως τριτοβάθμιου κοινωνικοσυνδικαλιστικού φορέα των ατόμων με αναπηρία, των δευτεροβάθμιων οργανώσεων που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Σ.Α.μεΑ και στα πρωτοβάθμια μέλη αυτών.

    Με Κ.Υ.Α των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, η οποία εκδίδεται εντός του πρώτου τριμήνου από την δημοσίευση του παρόντος και μετά από γνώμη της Ε.Σ.ΑμεΑ, καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης».

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 11:53 | ΚΩΣΤΑΣ Σ.

    ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΑΛΑΝΕ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ Η ΤΟΝ ΜΑΝΕΣΗ Η ΚΑΝΑΝ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ. ΜΠΡΑΒΟ! ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ. ΟΙ ΛΕΤΕ Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΠΥΛΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΞΕ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥ ΤΗ ΔΩΣΟΥΝ.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 11:56 | ΚΩΣΤΑΣ Σ.

    ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ΒΡΕ. ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΟΒΟΝΤΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΑ ΠΑΣΟΚ ΦΑΝΑΤΙΚΑ. ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΞΑΝΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΥΤΑΔΙΚΟ. ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ Η ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ Η ΟΧΙ . ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΠΟΤΕ ΨΕΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΜΕ 30 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 100.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ 100 ΜΕ 120 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΖΙΡΟ ΟΧΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑΔΙΚΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΜΕ 30 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ 5.000 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ . ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΝΙΕΤΕ ΛΙΓΟ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΓΑΤΕ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΠΟΔΙΟ. ΔΗΛΑΔΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ! ΕΙΣΤΕ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΟΙ. ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΗΓΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑ ΚΑΘΑΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΝΑ ΖΗΣΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ. ΣΑΝ ΠΙΣΤΟΣ ΠΑΣΟΚΤΖΗΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΧΑ ΠΙΣΤΗ ΟΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ.ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΘΗΚΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ. ΕΓΩ Ο ΒΛΑΚΑΣ ΠΗΓΑΙΝΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝΟΜΟΥΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕ ΠΛΑΓΙΟ ΤΡΟΠΟ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. ΕΑΝ ΜΕΙΝΩ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΥΝΗΣΗ. Ε ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 10:42 | ΚΩΣΤΑΣ Σ.

    EIMAI 39 XΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 20 ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΩΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΜΟΥ ΖΩΗ. ΤΟ 2002 ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΝΟΜΟ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΝΑ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩΝΤΑΣ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΑ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ. ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΜΕΙΝΑ ΞΑΝΑ ΑΝΕΡΓΟΣ. ΕΙΧΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΦΑΕΙΝΗ ΙΔΕΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΠΑΡΩ ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΑΚΙΑ ΛΙΓΑ FHOTOPLAY ΔΥΟ ΜΠΙΛΙΑΡΔΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΞΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑΖΩ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΩΘΗΚΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΟΥΒΑΛΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ , ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ,ΤΕΒΕ ,ΑΠΟΘΗΚΗ , ΛΟΓΙΣΤΗ,ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΟΡΩ ΑΛΛΑΠΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ. ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΠΕΡΝΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΦΗΝΕΤΕ ΠΑΛΙ ΑΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΕΟΜΕΝΟ. ΤΑ 3 ΑΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΘΑ ΤΑ ΦΕΡΩ ΣΕ ΣΑΣ ΝΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΤΕ, ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΠΩ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΨΑΞΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΜΜΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΕ. ΤΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΗ ΜΟΥ ΚΥΡΙΟΙ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ .

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 05:22 | N.Κ.

    Για άλλη μια φορά το σχέδιο νόμου προς διαβούλευση από την αρχή έως το τέλος έχει τα χαρακτηριστικά της έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων, της προχειρότητας, της άγνοιας, των κανόνων λειτουργίας των τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών και σε πολλά σημεία ανορθόδοξα καθοδηγούμενα. Tο δε copy paste με λανθασμένη μετάφραση.

    1. Επιτρέπει την λειτουργία των παιχνιδιών που χαρακτηρίστηκαν με το β.δ.29/71
    δηλαδή παλαιά παιχνίδια που ούτε ο νομοθέτης αλλά και ούτε οι συλλέκτες δεν τα γνωρίζουν έκτων οποίων τα περισσότερα είναι παιχνίδια με παιγνιόχαρτα και τα υπόλοιπα χωρίς ηλεκτρισμό (αφού τότε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος δεν υπήρχε ηλεκτρικό), και δεν επιτρέπει τα παιχνίδια που ελέχθησαν μέχρι το 2002 από την Γ.Ε.Π. Προφανώς ο νομοθέτης δεν γνωρίζει την ύπαρξη της Γ.Ε.Π.
    2. Μετά την καταδίκη της χώρας μας από την Ε.Ε. χιλιάδες τεχνικά παιχνίδια εισήχθησαν, κατασκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν σε παιδότοπους, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, λούνα παρκ, καταστήματα, πλοία, ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ το απαράδεκτο σχέδιο νόμου να έχει ισχύει από την ημέρα της δημοσίευσης του χωρίς να υφίσταται ούτε Ε.Ε.Ε.Π. ούτε Κ.Π.Σ. Δηλαδή ενώ μέχρι τώρα το κράτος εισπράττει Φ.Π.Α. και υπάρχουν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις που λειτουργούν το σχέδιο νομού ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ κακουργήματος όλες της δραστηριότητες που μας καταδίκασε η Ε.Ε. μέχρι να λειτουργήσει μετά από ένα η και δυο χρόνια η Ε.Ε.Ε.Π. και το Κ.Π.Σ. (μήπως πρέπει να εκδοθεί και ταξιδιωτική οδηγία για τους τουρίστες εάν παίζουν παιχνίδια στην Ελλάδα κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο αλλά και να πάνε φυλακή ?????)
    3. Η έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων κανόνων τυχερών παιχνιδιών και προστασίας καταναλωτών φαίνεται από το ποσοστό pay out – pay in. Ο προστάτης καθοδηγητής του τίτλου υπεύθυνο παιχνίδι και της κάρτας παίκτη (δυτικά ταχυδακτυλουργικά πρότυπα) έρχεται να το εφαρμόσει στην Ελλάδα κάτι άγνωστο σε όλον τον κόσμο αφού έχει να κάνει με άπειρους και άσχετους νομοθέτες.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 04:16 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ(ΦΛΙΠΕΡΑΚΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΑΚΙΑ ΜΠΙΛΙΑΡΔΑ RALLY ARCADES,INTERNET ΚΤΛ) ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ, ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΛΑΔΟ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΦΤΗΝΑ ΣΠΙΤΙ(ΚΟΝΣΟΛΕΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ),KAI ME TETOIA OIKONOMIKH ΚΡΙΣΗ, ΠΛΕΟΝ ΜΙΛΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ.ΠΑΡΤΕ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ.ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ…ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 01:09 | Γιωργος Γςωργιαδης

    Ετσι μπραβο….τι του λείπει του ψωριαρη …φούντα με μαργαριταρι…
    ενα νεο κρατος του τζογου και της αρπαχτης επισημοποιείται…
    τα θερμα μου συγχαρητήρια…..
    ΥΓ απο τα προστημα που μας βαζει η ΕΕ δίχνει τι κουμασια ειναι και αυτοι…
    καλό ταξίδι….

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 00:21 | Στέφανος Μπακόλας

    Ειναι απαραδεκτο να φορολογειτε τα παιδικα μηχανηματα τα οποια αναφερονται στην φτηνη διασκεδαση των παιδιων μας.
    Τα τεχνικα ψυχαγωγικα και τα παιδικα μηχανηματα εξαιρουνται σε ολη την Ευρωπη εμεις ομως σαν πρωτοποροι θα τα φορολογησουμε…..ΝΤΡΟΠΗ
    Δεν σκεφτεστε καθολου τις επιχειρησεις που ασχολουνται με αυτο το αντικειμενο και μονο, οχι με τον τζογο, και ΖΟΥΝ απο αυτη την δραστηριοτητα.
    Εσεις με αυτο το νομοσχεδιο οχι μονο αναπτυξη δεν φερνετε αλλα την χαριστικη βολη σε καποια επαγγελματα. Να δω τι θα λετε στα παιδια σας
    ή στα εγγονια σας αυριο για την εξαφανιση των παιδοτοπων και των μηχανηματων που τοσα χρονια διασκεδαζαν ολα τα ελληνοπουλα και μη.

    Με εκτιμηση ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 23:55 | Περδικάκης Σπύρος

    Κύριε νομοθέτη,
    είμαι κατασκευαστής τεχνικών παιγνίων, (μπιλιάρδων, ποδοσφαίρων Η/Υ με κερματοδέκτη για χρονοχρέωση). Βάση της εμπειρίας μου μπορώ να καταθέσω και τη δική μου άποψη για ένα νομοσχέδιο που προσπαθώντας να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την ασφάλεια του στοιχήματος κάθε μορφής, πέφτει στο σοβαρό ατόπημα να μη διαχωρίζει ουσιαστικά τα παιχνίδια τζόγου με τα παιχνίδια για παιδιά.
    1. Τα μαγαζιά (καφετέριες, καφενεία, ξενοδοχεία κλπ) που έχουν λίγα παιδικά μηχανήματα, ένα μπιλιάρδο και 5-6 υπολογιστές με κερματοδέκτη που κάνουν καθαθή χρονοχρέωση με κέρδος 1 έως 2 ευρώ την ώρα, είναι αδύνατον να πληρώσουν εγγυητικές μερικων δεκάδων χιλιάδων ευρώ, είναι αδύνατον να πληρώσουν σήμα και επιπλέον φορολογίες όταν πλέον τίθεται ζήτημα ακόμα και για το ρεύμα που καταναλώνουν τα μηχανήματα. Οι εισπράξεις είναι οριακά αρκετές για να καλύψουν τα έξοδα και ένα πολύ μικρό μεροκάματο. Τα μηχανήματα τζόγου βεβαίως και θα μπορέσουν να τα καλύψουν όλα αυτά.
    2. Η προσωπική κάρτα είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μας δεν θα μπορούν να παίξουν τζόγο. Τα παιδιά όμως είναι αστείο να είναι υποχρεωμένα να έχουν μία τέτοια κάρτα για να παίξουν ένα αθώο παιδικό παιχνίδι, να μπουν στο facebook ή απλά να σερφάρουν.
    Παρακαλώ λάβετε υπόψιν όλες τις απόψεις μας και μη μας κλείσετε εν μία νυκτί..
    Ευχαριστώ

  • Η Ομοσπονδία Επιχειρησιακών Σωματείων Ιδιωτικών Καζίνο (Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση Εργαζομένων), εκπροσωπώντας δια της παρούσης αφενός μεν τα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη με τις επωνυμίες, Σωματείο Εργαζομένων Καζίνο Ρίο, Σύλλογος Εργαζομένων Καζίνο Ρόδου, Σωματείο Εργαζομένων Ξάνθης, Ένωση Προσωπικού Καζίνο – Ξενοδοχείου Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Καζίνο Αιγαίου, Σωματείο Εργαζομένων Καζίνο Λουτρακίου,Σωματείο Εργαζομένων Καζίνο Πόρτο Καρράς αφετέρου δε τους 5.500 εργαζόμενους στα Ελληνικά Καζίνο, οι οποίοι πραγματικά ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον, το οποίο πλέον καθίσταται αβέβαιο, εάν και εφόσον το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως νόμος του Ελληνικού Κράτους, εκφράζει τις ακόλουθες θέσεις και προτάσεις.

    1. Ήδη η παράνομη, ανεξέλεγκτη και μη ανταγωνίσιμη δραστηριοποίηση διαδικτυακών καζίνο και παράνομων λεσχών, σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου του παράνομου τζόγου από τις διωκτικές και εποπτικές αρχές (κυρίως λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης), σε συνδυασμό με την ακινησία της Επιτροπής Εποπτείας της Λειτουργίας των Καζίνο, έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων των Ελληνικών επιχειρήσεων καζίνο. Άμεσο επακόλουθο της παραπάνω μείωσης των εσόδων είναι η απώλεια θέσεων εργασίας και οι εργαζόμενοι να έχουν καταστεί άμεσοι αποδέκτες των επιπτώσεων (απολύσεις, ελαστικές μορφές εργασίας, διαθεσιμότητες, κ.λ.π).

    2. Οι Προθέσεις της Κυβέρνησης
    Σύμφωνα με τις υπό διαβούλευση προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, η Κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει περί τα 25.000 παιγνιομηχανήματα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και να δώσει άδειες λειτουργίας νόμιμων διαδικτυακών τόπων στοιχηματισμού, νομιμοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το τζόγο στο Internet και στις γειτονιές. Πραγματικά δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να βλέπει ως αναπτυξιακό μέτρο την μετατροπή της χώρας μας σ’ ένα απέραντο καζίνο, διαμέσου της εγκατάστασης και λειτουργίας 25.000 παιγνιομηχανημάτων σε κάθε γειτονιά και σε κάθε γωνία της πατρίδας μας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την ολοκληρωτική καταστροφή των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, τον εθισμό της νεολαίας μας στον τζόγο, την άμεση απώλεια σημαντικών εσόδων του Δημοσίου από τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις Καζίνο και βεβαίως την απώλεια κατά το ήμισυ των θέσεων εργασίας του κλάδου μας (απώλεια 2.500 θέσεων εργασίας).
    Η Ομοσπονδία μας και τα Σωματεία μέλη της, είναι αντίθετα επί της ουσίας στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει το συνοικιακό τζόγο και θεωρεί ότι το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που διακηρύσσει η κυβέρνηση ότι επιθυμεί να αποφύγει. Τα ίδια τα επιχειρήματα που καθιστούν την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών ως «αναγκαία» δεν ισχύουν.
    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν καταδίκασε την Ελλάδα για την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών. Η καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δε σχετίζεται με την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. Η Ελλάδα κατηγορήθηκε διότι με το νόμο 3037/2002 απαγόρευσε κάθε μορφή ηλεκτρονικού παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένων και των παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την περίοδο που ο τομέας των ψυχαγωγικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών γνώριζε ραγδαία ανάπτυξη. Η απόφαση που εκδόθηκε για την υπόθεση C-65/05υπογραμμίζει στις παραγράφους 7 και 8 ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται κάθε μορφής ηλεκτρονικό παιχνίδι σε υπολογιστές σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.
    Με δεδομένα ότι η βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι απολύτως νόμιμη και ότι το σύνολο των παραβατών θα ήταν ανήλικοι, ήταν αδύνατο να μην παρέμβει η ΕΕ εναντίον του νόμου 3032/2002. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συμπεριλαμβάνει άρθρα, στα οποία ο τζόγος κρίνεται επικίνδυνος και επιτρέπει στα κράτη μέλη να διατηρούν απαγορεύσεις, με στόχο την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Στις παραγράφους 33, 34, 35 και 37 τυχερά παιχνίδια αναφέρεται σαφώς το δικαίωμα του κράτους-μέλους να απαγορεύσει τα τυχερά παιχνίδια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

    3. Η Καταπολέμηση του Παράνομου Τζόγου
    Ως εργαζόμενοι στα Ελληνικά Καζίνο αδυνατούμε επίσης να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους εξακολουθούν να λειτουργούν δεκάδες παράνομα διαδικτυακά καζίνο, τη στιγμή που στη χώρα μας δραστηριοποιούνται ήδη, με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, εννέα (9) επίγεια καζίνο, τα οποία συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, χιλιάδες θέσεις εργασίας και δεκάδες σημαντικές επενδύσεις. Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής κ. Σφακιανάκη, διαθέτει την σχετική εκ του νόμου αρμοδιότητα, τεχνογνωσία, τεχνολογία και προσωπικό, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
    Ειδικά για τα διαδικτυακά καζίνο, πρέπει να γνωρίζετε ότι στις 3 Ιουνίου 2010, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε δύο αποφάσεις σχετικές με τα τυχερά παιχνίδια, που δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις των Ελληνικών Καζίνο, έκριναν ότι τα κράτη – μέλη: Α. Έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν εντός της επικράτειάς τους την παροχή τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου από επιχειρηματικούς φορείς που είναι νόμιμα εγκατεστημένοι και παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες σε άλλα κράτη – μέλη και Β. Έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διαφήμιση των τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου.
    Οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΔΕΚ, δικαιώνουν απόλυτα τις θέσεις των Ελληνικών Καζίνο, τα οποία έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη την παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας, με στόχο την πάταξη της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας των επιχειρήσεων διαδικτυακού τζόγου. Μιας δραστηριότητας η οποία αντιβαίνει στην ελληνική νομοθεσία, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές, στερεί πολύτιμα έσοδα από το δημόσιο και συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των νόμιμα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων καζίνο στην Ελλάδα.

    Οι μοναδικοί ίσως λόγοι που θα υπαγόρευαν μια τέτοια πολιτική απόφαση, είναι αφενός η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και αφετέρου ο κανιβαλισμός (εκ νέου μοίρασμα της πίτας) της ήδη υπάρχουσας αγοράς τυχερών παιχνιδιών, επ’ ωφελεία των παραπάνω επιχειρηματικών συμφερόντων, σε βάρος όμως του κοινωνικού συνόλου, των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου και σε βάρος των εργαζομένων του Κλάδου μας. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, πραγματικά θα επιθυμούσαμε να είστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι απέναντι στην Ελληνική κοινωνία και απέναντι στις 5.500 οικογένειες των εργαζομένων στα Καζίνο.
    Η Κυβέρνηση κάνει λόγο για την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς παιχνιδιών λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του παράνομου τζόγου. Σύμφωνα με στοιχεία, λειτουργούν στην Ελλάδα έως και 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια. Επίσης, το ελληνικό κοινό είναι εκτιθέμενο σε 250 διαδικτυακούς τόπους στοιχηματισμού. Στην πρόταση όμως δεν υπάρχει καμία εξειδικευμένη αναφορά για το πώς θα μπορέσει να καταπολεμηθεί ο παράνομος τζόγος. Η κυβέρνηση προφανώς προσδοκά ότι η επιδιωκόμενη «ρύθμιση» (απελευθέρωση) της αγοράς θα οδηγήσει όσους στοιχηματίζουν μέχρι σήμερα σε παράνομα σημεία, να προτιμήσουν τους κόμβους και τις επιχειρήσεις που θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια μετά την ψήφιση του Ν/Σ.
    Δυστυχώς όμως ο παράνομος τζόγος υφίσταται ακόμα και σε χώρες όπου η αγορά τυχερών παιχνιδιών είναι πλήρως «ρυθμισμένη» (απελευθερωμένη). Ο λόγος είναι το υψηλότερο ποσοστό κέρδους που υπόσχονται στον παίκτη τα παράνομα / αφορολόγητα σημεία τζόγου. Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει η κυβερνητική πρόταση, εάν υλοποιηθεί, θα είναι η «εκπαίδευση» όλων των Ελλήνων πολιτών (ενηλίκων και ανηλίκων) σε καθημερινό στοιχηματισμό και η έξαρση του τζόγου χωρίς να υπάρχει σημαντική μείωση του παράνομου στοιχηματισμού.
    4. Οι Επιπτώσεις της Κυβερνητικής Ρύθμισης στην Ελληνική οικογένεια
    Ήδη είναι καταγεγραμμένες οι αρνητικές επιπτώσεις του συνοικιακού τζόγου από την περίοδο 1995 – 2002, όταν κάθε γειτονιά είχε και το δικό της μικρό καζίνο. Οι αρνητικές επιπτώσεις του τζόγου έχουν ποσοτικοποιηθεί επιστημονικότερα στις χώρες που έχουν επιτρέψει τα τυχερά παιγνιομηχανήματα (φρουτάκια) και χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα προς μίμηση από την κυβέρνηση.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το 75% των κατοίκων παίζουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε τυχερά παιγνιομηχανήματα (φουτάκια), χάνοντας συνολικά 11.5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο κάθε παίκτης χάνει κατά μέσο όρο 72 ευρώ για κάθε ώρα παιχνιδιού.
    Περά από τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που συνεπάγεται η απώλεια ενός τόσο σημαντικού ποσού από τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού, οι παίκτες αντιμετωπίζουν και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ο κάθε παίκτης προσπαθεί να “ρεφάρει” συνεχίζοντας τον στοιχηματισμό για ώρες και έχει παρατηρηθεί μέχρι και η χρήση καθετήρων για να συνεχιστεί το παιχνίδι.

    5. Οι Επιπτώσεις της Κυβερνητικής Ρύθμισης στη Νέα Γενιά
    Το σχέδιο θεωρεί δεδομένη την απαγόρευση πρόσβασης των ανηλίκων στα τυχερά παίγνια, σε αντίθεση με τα Ελληνικά Καζίνο όπου η πρόσβαση επιτρέπεται σε πολίτες άνω των 23 ετών και προτείνει ξεχωριστές αίθουσες τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών. Όμως δεν μπορεί να επιβάλει την τοποθέτηση των τυχερών παιχνιδιών σε χώρους που θα είναι μακριά από το ίδιο το σπίτι του ανηλίκου και είναι βέβαιο ότι εάν εγκατασταθούν 25.000 παιγνιομηχανήματα κάποια θα είναι στη γειτονιά κάθε παιδιού.
    Επίσης δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η έμφυτη ανάγκη κάθε παιδιού να «μεγαλώσει» και να κάνει αυτά που κάνουν οι ενήλικες. Αυτή η ανάγκη οδηγεί τα παιδιά σε όλα τα απαγορευμένα για ανήλικους, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Είναι διαφορετική μια πλήρης απαγόρευση, όπου ορίζεται ότι κάτι είναι «κακό» για όλους, όπως τα ναρκωτικά, απ’ ότι είναι μια ηλικιακή απαγόρευση που θεωρείται τελικά «πρόκληση» για τον ανήλικο.
    Στη πραγματικότητα είναι αδύνατη ακόμα και η πλήρης απαγόρευση πρόσβασης των ανηλίκων στα τυχερά παιχνίδια εάν αυτά νομιμοποιηθούν. Είναι βέβαιο ότι κάποιος ιδιοκτήτης θα τους επιτρέψει να παίξουν, αγνοώντας τις όποιες ποινές για να αυξήσει τα κέρδη του. Σημειώνεται ότι 1 στα 25 εγκλήματα ανηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετίζεται με τα φρουτάκια και το στοίχημα.

    6. Οι Επιχειρήσεις Καζίνο
    Ως Ομοσπονδία Εργαζομένων συμφωνήσαμε στην προηγούμενη διαβούλευση σε αρκετά σημεία με τις θέσεις που είχαν διατυπώσει στη διαβούλευση οι Επιχειρήσεις Καζίνο. Σήμερα πιστεύουμε ότι οι εργοδότες μας τελικώς θα βρουν σημεία συμφωνίας με την Κυβέρνηση σας (αν δεν έχουν ήδη βρει) και θα υπάρξουν «αντισταθμιστικά οφέλη» που θα μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους (π.χ συμμετοχή στους διαγωνισμούς χορήγησης αδειών, επεκτάσεις σε διαδικτυακά καζίνο, κ.τ.λ.)!!!
    Όμως γι’ άλλη μια φορά οι τελικοί αποδέκτες των επιπτώσεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξουν «αντισταθμιστικά οφέλη» για τους εργοδότες μας, θα είναι οι εργαζόμενοι. Οι εργοδότες με πρόσχημα την εισαγωγή 25.000 παιγνιομηχανημάτων στην Ελληνική Αγορά, θα ισχυροποιήσουν την πολιτική απολύσεων και εφαρμογών συστημάτων ελαστικών μορφών απασχόλησης, διαθεσιμότητες, κ.τ.λ.
    Επίσης ταυτιζόμαστε πλήρως και με τις θέσεις της «Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών», διότι ως εργαζόμενοι και ως απλοί πολίτες αυτής της χώρας είμαστε άμεσα θιγόμενοι από τέτοιου είδους πολιτικές.
    7. Ο Ισχύον Νόμος 3229/2004
    Η πρότερη ενεργοποίηση του Ν. 3229/2004 πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης πριν λάβει οιαδήποτε απόφαση «ρύθμισης» της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή επιχειρηθεί να ρυθμιστεί αποσπασματικά (π.χ εξαίρεση του ΟΠΑΠ από το νομοσχέδιο) και βεβιασμένα η αγορά των τυχερών παιχνιδιών, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, χωρίς να έχει προηγηθεί η σύσταση και στελέχωση της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών, τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μια ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη αγορά τυχερών παιχνιδιών. Μια αγορά που θα καταστρέψει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και θα εθίσει τη νεολαία μας στον τζόγο. Μια αγορά που θα «κανιβαλίσει» την ήδη υπάρχουσα αγορά τυχερών παιχνιδιών και δεν θα προσφέρει κανένα απολύτως επιπλέον έσοδο στο Ελληνικό Δημόσιο. Αντιθέτως θα αφήσει πίσω της χιλιάδες απολυμένους εργαζόμενους των Ελληνικών επιχειρήσεων καζίνο και θα στερήσει έσοδα (από μισθούς και δικαιώματα) στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα οδηγηθούν σύντομα σε οικονομικό μαρασμό.

    Αν πραγματικά η Κυβέρνησή επιθυμεί να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, οφείλει να πατάξει άμεσα τον παράνομο τζόγο που διεξάγεται σε παράνομες λέσχες και παράνομα ιντερνετικά καζίνο, τα οποία κλέβουν την Εθνική μας Οικονομία και διακινούν τεράστια χρηματικά ποσά κάτω από την μύτη των ελεγκτικών μηχανισμών. Κάθε ένας πολίτης θα είναι ζημιωμένος από την ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης, τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά. Πολλώ δε μάλλον οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις καζίνο, οι οποίοι ήδη μετρούν τις «πληγές» τους από την ανεξέλεγκτη και παράνομη δραστηριότητα των ιντερνετικών καζίνο. Εξαιρούνται μόνο όσοι θα συμμετέχουν στη παροχή των υπηρεσιών του τζόγου.

    8. Οι εργαζόμενοι των Καζίνο και οι υποψήφιοι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης και λειτουργίας τεχνικών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών.
    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη και μέριμνα για το προσωπικό που θα απασχολείται σ’ αυτού του είδους επιχειρήσεις. Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους των καζίνο, που για την πρόσληψη τους απαιτείται άδεια καταλληλότητας από την Επιτροπή Εποπτείας της Λειτουργία των Καζίνο, προσκόμιση ποινικού μητρώου, βεβαίωση εισαγγελικής αρχής και ιατρικές εξετάσεις, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του νομοσχεδίου δεν αναφέρονται πουθενά. Επίσης στις άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων Καζίνο, υπάρχει πρόβλεψη για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που υποχρεωτικά θα απασχολεί κάθε επιχείρηση, ως αντισταθμιστικό όφελος για την όποια κοινωνική όχληση δημιουργείται από την λειτουργία τους.
    Τέλος ενώ υπάρχει πρόβλεψη για δικαιώματα ασφαλιστικών ταμείων επί των στοιχήμάτων των ιπποδρομιών, καμία απολύτως μέριμνα δεν υπάρχει για το υπόλοιπο προσωπικό που απασχολείται στους ήδη λειτουργούντες πάροχους τυχερών παιχνιδιών (π.χ καζίνο) ή θα απασχοληθεί στις νέες επιχειρήσεις.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους και για όσους επιφυλλασσόμαστε να διατυπώσουμε ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον μας καλέσει προς τούτο, σας εκφράζουμε την έντονη εναντίωση μας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη «Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων».
    Σε κάθε περίπτωση, ασκώντας στο ακέραιο το δικαίωμά μας για συμμετοχή στη διαβούλευση, σκοπεύουμε εντός των χρονικών προθεσμιών να καταθέσουμε παρατηρήσεις και προτάσεις μας, κατ’ άρθρο.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 23:24 | ESCAPE GAMES-ΜΑΝΕΣΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Αγαπητοι κυριοι

    Πιστευω οτι για να εχετε την συγκεκριμενη θεση που να μπορειτε να καθοριζεται τι τυχεσ και το μελλον καποιων οικoγενειων με αυτα που
    προσπαθηται να περασετε ωσ νομο τουλαχιστον μην τα ριχνεται ολα στο ιδιο καζανι.
    δεν χρειαζεται να ειναι καποιοσ σαν και εσασ πανεπιστημιακησ μορφωσησ και ανω για να καταλαβει οτι το αλογακι που ειναι στο περιπτερο η ο αυτοματοσ πωλητησ η το ξυλινο ποδοσφαιρακι η οτιδηποτε τελωσ παντων που δεν εχει οθονη δεν ειναι τυχερο.
    τα παιδικα ψυχαγωγικα απευθυνωνται σε ενα αλλο αθωο κοινο και δε θα πρεπει να αναφερωνται καν.
    Η εκφραση του πατερα προσ το παιδι του η ειναι καθημερινη μεσα σε ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥΣ για τα αλογακια και δειχνει το μεγεθοσ του προβληματοσ στον χωρο μασ που αν δεν το ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΤΑΙ οτι αυτοσ ο νομοσ δεν μασ αφορα εμασ θα εξαφανιστει τελειωσ,και οχι μονο.
    απο την επαγγελματικη μου δραστηριοτητα 12 χρονια θα χασετε επιπλεον
    φορουσ απο ι.κ.α,-φ.π.α,-φ,μ,υ θα μεινουν και 3 υπαλληλοι με τισ οικογενειεσ τουσ στον δρομο.
    ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ
    ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕΓΑΛΗ

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • Ο. Σ. Η. Π. Ε.
    Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος
    http://www.oshpe.gr E-mail:info@oshpe.gr

    Η θέση της ΟΣΗΠΕ για το σχέδιο νόμου
    «ρύθμιση της αγοράς παιγνίων»
    που τέθηκε σε Διαβούλευση στις 26/01/2011

    http://www.oshpe.gr/ProductFiles/Thesi_OSHPE_Sx_Nomou_26.1.11.pdf

    Με την χαρακτηριστικά καθυστερημένη αντίδραση της χώρας μας στο ημερήσιο πρόστιμο που έχει επιβάλλει το Δ.Ε.Κ. από τις 4/6/2009, για τη διατήρηση σε ισχύ των ρυθμίσεων του Ν. 3037/2002 «περί απαγόρευσης παιγνίων», τη δημόσια διαβούλευση επί ενός προσχεδίου στις αρχές του φθινοπώρου του έτους 2010, τη διοργάνωση ημερίδας και την πραγματοποίηση επαφών με τους ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά ιδίως με την κυοφορία της τους τελευταίους 4 περίπου μήνες, δόθηκε η εντύπωση ότι η ελληνική πολιτεία ήταν πλέον ώριμη να προτείνει μια πλήρη, αξιόπιστη και με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά πρόταση, για την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της ρύθμισης της αγοράς των παιγνίων. Η ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου, ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πολυετείς προσδοκίες όλων των επαγγελματιών του συγκεκριμένου τομέα. Και μάλιστα, ως επίφαση τήρησης των εξαγγελιών περί δημοσίου διαλόγου, αναρτάται για πενθήμερη διαβούλευση, μολονότι δεν έχει καμία σχέση με το αμέσως προηγούμενο σχέδιο νόμου και, ως εκ τούτου, η δυνατότητα ενδελεχούς επεξεργασίας του είναι περιορισμένη. Την ίδια στιγμή, κατά την οποία η κυβέρνηση ευαγγελίζεται το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, δημιουργεί τεχνηέντως τις προϋποθέσεις -μέσω δυσβάστακτων οικονομικών όρων και όχι μόνο- για τον αποκλεισμό των εν δυνάμει υποψηφίων επαγγελματικών ομάδων.

    Το προταθέν προς διαβούλευση νομοσχέδιο εμφανίζει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

    1. Πλήρη ΑΣΑΦΕΙΑ και αδυναμία πρόβλεψης και κατανόησης του ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ, όταν αυτό θα διαμορφωθεί τελικά, μετά τη συγκρότηση και λειτουργία της Ε.Ε.Ε.Π., στην οποία απονέμονται καθοριστικές αρμοδιότητες για την έκδοση κανονισμών.
    2. Απόλυτη ΕΜΜΟΝΗ στην ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ παιχνιδιού με τους αυτούς κανόνες και όρους του ΤΥΧΕΡΟΥ παιχνιδιού.
    3. «Μετεξέλιξη» του επί πολλά έτη ισχυρού μονοπωλίου σε ένα ΚΡΑΤΑΙΟ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ, για πολύ ισχυρούς οικονομικά «αδειούχους ευρείας κλίμακας».
    4. ΕΛΛΕΙΨΗ κάθε ΠΡΟΝΟΙΑΣ για τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ του κλάδου, οι οποίοι εξοβελίζονται από το προσκήνιο, διογκώνοντας τους αριθμούς των ανέργων.
    5. Καταφανή ΑΝΤΙΦΑΣΗ προς τις εξαγγελίες και την ανάγκη ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ των ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ με πρόβλεψη ανωτάτου ορίου στοιχήματος μέχρι 5,00 €.
    6. Σημαντικότατη ΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ για την πραγματική θέση σε λειτουργία των προβλέψεων και των επιλογών που υιοθετεί, χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για μεταβατική περίοδο.
    7. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της παραβατικότητας ΧΩΡΙΣ την ελάχιστη ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ προς την παράβαση, κατά παρέκκλιση εσωτερικών –ακόμη και σε επίπεδο Συντάγματος– και διεθνών νομοθετικών επιταγών: οι προβλεπόμενες από το Νομοσχέδιο παραβάσεις αποτελούν κακουργήματα!

    Από τα παραπάνω, σε συνδυασμό προς το σύνολο των προτεινομένων διατάξεων είναι προφανές ότι:

    • Δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα της 1ης Δημόσιας Διαβούλευσης.
    • Δεν εκτιμήθηκαν ορθά, ούτε η Εμπεριστατωμένη Γνώμη, ούτε οι ανάλογες Παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την απόρριψη των προηγούμενων δύο σχεδίων νόμου (2008 και 2009).
    • Η όλη διαδικασία, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, καταδεικνύει προχειρότητα στην επεξεργασία, άγνοια του αντικειμένου, της αγοράς και των νόμων.
    • Αγνοήθηκαν οι προτάσεις και οι επανειλημμένες εκκλήσεις της Ο.Σ.Η.Π.Ε., να προσφέρει την εμπειρία και τεχνογνωσία της, να επιδειχθεί το αντικείμενο στο οποίο αφορά η νομοθετική παρέμβαση και να θεσμοθετηθεί η συνεργασία της Πολιτείας με τους φορείς μέσα από τις νέες διατάξεις.
    • Θεωρείται ότι το β.δ. 29/1971 εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα!

    Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος εκφράζει την πλήρη και ανεπιφύλακτη αντίθεσή της στο παρουσιασθέν σχέδιο νόμου, γιατί διαπιστώνει ότι αποτελεί τον «Δούρειο Ίππο» για την άλωση της εσωτερικής αγοράς των παιγνίων από ολιγοπώλια εκλεκτών και ισχυρών, την απορύθμισή της και τη ληστρική επιδρομή στα συμφέροντα των καταναλωτών. Δηλώνει δε ότι θα είναι παρούσα στα θεσμικά αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα, για την απόρριψή του με την παρούσα μορφή.

    * Ακολουθούν οι παρατηρήσεις στα επιμέρους άρθρα του προτεινομένου σχεδίου νόμου.

  • Ο. Σ. Η. Π. Ε.
    Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος
    http://www.oshpe.gr E-mail:info@oshpe.gr

    Άρθρο 1, (Ορισμοί) παρ. 1

    Γίνεται διάκριση στις τρεις κατηγορίες ψυχαγωγικών παιγνίων ανάλογα με τα μέσα διενέργειας τους. ‘Όμως, με το άρθρο 16, επιτρέπεται μόνον η λειτουργία των ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων που λειτουργούν μέσω τερματικών με οθόνη και δεν γίνεται αναφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες παιγνίων.
    Επίσης, δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για κατηγορίες ψυχαγωγικών παιγνίων με δώρα ευτελούς αξίας ή διοργανώσεις τουρνουά, πρωταθλημάτων κλπ., τα οποία αποκλείονται.

    Προκαλεί εντύπωση πως ένα αυστηρό σχέδιο νόμου αποδέχεται χαρακτηρισμούς τεχνικών παιχνιδιών από επιτροπές της αστυνομίας με βάση τις διατάξεις του β.δ. 29/1971 (Α’ 21) δηλ. με νόμο, κατά την έκδοση του οποίου δεν υπήρχαν καθόλου ηλεκτρονικά παίγνια και αναφερόταν κατά κύριο λόγο σε παίγνια με παιγνιόχαρτα.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 22:03 | ΙΑΚΩΒΟΣ

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ (ΚΑΦΕ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ) ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΛΑΠΤΟΠ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ Ή ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ Ή ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΖΗΤΑΤΕ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ,ΣΗΜΑΤΑ,ΦΟΡΟΥΣ,ΤΕΒΕ,ΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 22:39 | Νίκος Παπαδάκης

    Είναι περίεργο γιατί τα παιχνίδια και τα τυχερά -τα πάσης φύσεως- τα έχει μπουρδουκλώσει μαζί αυτό το νομοσχέδιο.
    Τα παιχνίδια δεν έχουν σχέση με το τζόγο. Για να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, προ του 1995 που υπήρχαν παρατηρείτο ότι τα μαγαζιά που τα μετέτρεπαν με διακόπτη από τεχνικά σε τυχερά ήταν περίπου 50-50. Δεν έφταιγε όμως το παιχνίδι γι αυτό. Ο καταστηματάρχης έφταιγε που είχε στην κατοχή του έξτρα πλακέτα με το τυχερό.
    Δεν έγινε καμία προσπάθεια να εμποδιστεί αυτό που γινόταν χωρίς την καθολική απαγόρευση και έτσι έγινε αυτή η απαγόρευση.
    Αλλά στην πραγματικότητα το ένα θέμα με το άλλο δεν έχουν καμία σχέση.

    Τώρα τα φρουτάκια που θα επιτρέπονται δεν είναι βέβαια το ότι καλύτερο.
    ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ τα παιχνίδια αυτά απευθύνονται στους ΠΛΕΟΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ και συνεπώς στους πιό ευάλωτους (σε αντίθεση με τους ποδοσφαιρόφιλους-μπασκετόφιλους και γενικά τους φίλους των αθλητικών που είναι κατά ένα μικρό μόνο ποσοστό -1% με 2%- επιρρεπείς στην κατάχρηση).
    Θέλει λοιπόν το κράτος να βγάλει δις από τους άρρωστους ανθρώπους.
    Τελεία και παύλα.
    Θα πετύχει να βγάλει κάτι στις αρχές αλλά όχι στη διάρκεια.

    Το κράτος αν θέλει να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να κάνει τα εξής:

    – Να εισπράττει φόρους από τις εταιρείες του ίντερνετ που δεν μπορεί να δραστηριοποιούνται στην χώρα, όπως κάνουν, αλλά να μην πληρώνουν τίποτα στη χώρα.
    – Να βελτιώσει την εγχώρια αγορά ΟΠΑΠ – ΟΔΙΕ και όχι να την χειροτερέψει.
    – Να προστατέψει αυτούς που συμμετέχουν στα νόμιμα τυχερά παιχνίδια από φαινόμενα αυθαιρεσίας.
    – Να προστατέψει τον αθλητισμό από φαινόμενα διαφθοράς που έχουν σαν σημείο εκκίνησης τους τον τζόγο.

    Και λεφτά θα πάρει από εμάς και την εκτίμηση μας θα έχει αν τα κάνει αυτά.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 22:35 | ΤΡΙΧΑΚΗΣ Δ.

    ΑΦΟΥ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΑ.ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΙΚΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΖΟΓΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ή ΙΝΤΕΡΝΕΤ.ΔΩΣΤΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΗΣΥΧΕΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΖΟΓΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΒΑΛΤΕ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΙΣ ΑΝ ΣΥΛΙΦΘΟΥΝ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΖΟΓΟ.ΕΛΕΝΞΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΑ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ-ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ.ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ.ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΠΡΟΧΝΟΝΤΑΣ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΙΑ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ) ΠΟΥ ΚΙΝΗΤΕ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 20:21 | ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΦΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΚΑΦΕ ΔΙΑΘΕΤΩ ΕΝΑ PHOTO PLAY ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 1000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΣΗΜΑ,ΑΔΕΙΑ?ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΙ ΘΑ ΠΩ?ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ!ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΩΣ ΤΟΝ «ΜΕΓΑΛΩΝ» ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ-ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ?ΗΔΗ ΤΗΣ 30000 ΑΔΕΙΕΣ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ Κ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ Κ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • Προς:
    Ελληνικο Κοινοβουλιο-Προθυπουργο-Υπουργο Οικονομικων

    Εχω και εγω μια επιχειρηση που εδρευει στην Ροδο απο το 1990 και ασχολειται με την κατασκευη και διαθεση Ηλεκτρονικων Τεχνικων παιχνιδιων.Δεν ειχα ποτε καμμια δραστηριοτητα με τυχερα παιχνια διοτι δεν με ενδιεφερε το αντικειμενο.Μεχρι το 2002 (και τοτε κυβερνηση σας)κατασκευαζα και διεθετα τεχνικα πειχνιδια(με 8 φακελους ΜΕΤΕΦ και πιστοποιηση iso 9000) στην Ροδο και καποιες εξαγωγες σε ευρωπαικες και ανατολικες χωρες.Τοτε απο δικο σας λαθος (εκτιμηση της καταστασης)εμειναν στον δρομο 4 οικογενειες και εγω εβλεπα την ζωη μου και τον κοπο μου να σαπιζει σε μια αποθηκη.
    Διαβαζω το νομοσχεδιο και βλεπω οτι και η τωρα κυβερνηση σας κανει ξανα το ιδιο λαθος.Για αλλη μια φορα ο στοχος σας ειναι να αφησετε παλι οικογενειες στον δρομο και να κλεισετε επιχειρησεις.
    Πιστευα οτι εσεις θα εχετε μαθει απο τα λαθη σας και θα ειχατε μαθει να ξεχωριζετε το αχυρο απο το σανο,και δεν θα κλεινατε τα ματια σας απο την πραγματικοτητα και την αδικια.
    Δεν ειναι δυνατον καμμια επιχειρηση και κανενας επαγγελματιας να ανταπεξελθει σε αυτα που ζητατε(50.000,6%,φοροι,φοροι,φοροι,φοροι,φοροι)δεδομενου του οτι τα ηλεκτρονικα παιχνιδια δεν ειναι μηχανες που κοβουν ευρω.Εαν σας ενδιεφερε το θεμα θα βλεπατε πια ειναι η κατασταση του κλαδου μας.
    Εγω θελω να κανω μια προταση στον Κ. Χριστοδουλακη που θελω να πιστευω οτι ειναι ενας εντιμος πολιτικος και ανθρωπος.
    Να αναλαβει εκεινος την επιχειρηση μου για τους καλοκαιρινους μηνες(γιατι μονο τοτε εχω δραστηριοτητα) και να μου πει αν αντεχει να πληρωνει εστω και το ΦΠΑ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    ΞΕΧΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΑΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΧΥΡΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ.

    Μετα τιμης
    ΚΑΡΟΥΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 20:12 | Γιώργος X.

    Θα προσπαθήσω να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου και να εξηγήσω τους λόγους που οδηγούν σε αυτό το νομοσχέδιο. Θα πω απλά ότι βασικός μου στόχος είναι η μη έμμεση απαγόρευση των τεχνικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών που δυστυχώς «περνάει» από τα τυχερά.
    Θα ονομάσω καταρχήν τα internet-cafe που συχνάζουν νέοι και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ώς «καθαρά» και τα υπόλοιπα με τα φιμέ τζάμια ως «μη καθαρά». Ο λόγος που τα ονομάζω έτσι είναι απλός. Ετσι τα ονομάζουν στην πιάτσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να τα ξεχωρίζουν.
    α. Τυχερά παιχνίδια. Σαφώς και πρέπει να επιτραπούν με αυστηρό έλεγχο. Αυτοί που λένε για το ότι θα δημιουργήσετε «Ελλάδα απέραντο καζίνο» προφανώς στρουθοκαμηλίζουν μιας και η Ελλάδα είναι ΗΔΗ ένα απέραντο καζίνο απλά είναι παράνομο και χωρίς έσοδα για το κράτος. Μην τρελαθούμε τώρα. Κάθε γωνία ΜΑ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ έχει και από ένα δήθεν internet-cafe με φιμέ τζάμια και τσιλιαδόρο.Άρα τα περί επικείμενης «καταστροφής του κοσμάκη» είναι για να λέμε. ΑΦΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο. Οσοι καταστρέφονται θα υπάρχουν και πριν και μετά. Η καθολική απαγόρευση (όπως και η ποτοαπαγόρευση κάποτε) μόνο τους μαφιόζους του εκάστοτε χώρου κάνουν μάγκες. Άκουσα πρόσφατα σε ραδιόφωνο ότι θα μπορεί και η γιαγιά να κατεβαίνει με τις παντόφλες στην γειτονιά να τζογάρει. Ερωτώ: ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ; Από κάτω από το σπίτι της είναι.
    β. Τεχνικά Ψυχαγωγικά παιχνίδια. Και εδώ η εύλογη ερώτηση όλων. Μα αυτά τι σας πειράζουν; Αφού τα «καθαρά» internet-cafe δεν έχουν καμία σχέση με τα «μη καθαρά» internet-cafe. Για αυτά γιατί νομοθετείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να τα αφανίσετε; Θα πάρω τώρα υποθετικά το μέρος των νομοθετών. Καλά τα λέτε, λέει ο νομοθέτης…αλλά το κράτος πως θα ξεχωρίσει τα καθαρά από τα μη καθαρά; Αφού ούτως η άλλως ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ τα παράνομα internet-cafe του τζόγου…άδειες ως καθαρά internet-cafe βγάζουν. Αρα αν επιτραπούν χωρίς περιορισμούς και ελέγχους τα τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια τότε σε χρόνο μηδέν θα συνεχίσουν να δουλεύουν τα internet-cafe των τζογαδόρων. Γιατι να κάνουν νόμιμους χώρους για τυχερά παίγνια και να πληρώνουν το κράτος αφού μπορούν να συνεχίσουν να έχουν κέρδη απλά πληρώνοντας τσιλιαδόρους και να μην πω ποιους άλλους;
    Ετσι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν «internet-cafe» χωρίς κανένα περιορισμό χάρη των καθαρών internet-cafe. Ευλογος ο προβληματισμός του νομοθέτη. Πιστεύει ότι αν επιτρέψει απεριόριστα τα internet-cafe, επιτρέπει απεριόριστα και τον παράνομο τζόγο. Αδυνατεί να πιάσει τον παράνομο τζόγο είτε λόγω της διαφθοράς στους μηχανισμούς ελέγχου (και σαφώς το γνωρίζει) είτε διότι η τεχνολογία «βοηθά» τους απανταχού έξυπνους και δεν μπορούν να πιάσουν τον τζόγο επ’ αυτοφώρω. Τι να κάνει λοιπόν.. αφού πρέπει να επιτρέψει τα τυχερά και για να μην έχει διαφυγόντα κέρδη.. αποφασίζει να βάλει εγγυητική 50.000ε και στα καταστήματα των τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών και όλους τους άλλους περιορισμούς ώστε το κάθε internet-cafe που θέλει να μετατρέπεται σε τυχερό να διαλέξει την νόμιμη οδό από την παράνομη.
    Ως εδώ καλά. Καλή η σκέψη του νομοθέτη. Γλυτώνει και το πρόστιμο της Ευρώπης για την απαγόρευση των τεχνικών-ψυχαγωγικών, αφού δεν τα αποτρέπει νομικά και επιτρέπει τους απανταχού στο να ακολουθήσουν την νόμιμη οδό για καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.
    ΤΟΥ ΔΙΕΦΥΓΕ ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ. Οτι έτσι ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ όλα τα «καθαρά» internet-cafe που προσφέρουν φτηνή ψυχαγωγία και διέξοδο στους χιλιάδες νέους αυτής της χώρας. Ο νομοθέτης δυστυχώς δεν γνωρίζει ΚΑΝ πως διασκεδάζει η σημερινή νεολαία. Κλείστε τα. Μετά που θα πάνε όλοι οι νέοι; Στα πάρκα; Το να απαγορέψεις το μπάνιο στην θάλασσα είναι σαφώς ένας καλός τρόπος για να αποφύγεις τους πνιγμούς. Αλλά αν αυτό είναι λύση στο κάθε πρόβλημα της κοινωνίας μας, τότε να απαγορευτεί η οδήγηση διότι συμβαίνουν ατυχήματα, τα αεροπλάνα διότι ενίοτε.. πέφτουν, το sex διότι υπάρχει κίνδυνος aids κλπ.
    Αν είναι δυνατόν σε μια «ευνομούμενη πολιτεία» και χρησιμοποιώ επίτηδες την φράση που επαναλαμβάνει τακτικά ο πρωθυπουργός, οι λύσεις στους γόρδιους δεσμούς να είναι.. το μαχαίρι.
    Κύριοι νομοθέτες:
    Τίποτα στον κόσμο δεν υλοποιείται με εύκολο τρόπο και κάθετες λύσεις. Σε κάποια κράτη η κλοπή τιμωρείται με κόψιμο του χεριού ή θάνατο. Αποτελεσματικότατη μεν λύση κατά της κλοπής, λανθασμένη δε.
    Η λύση για τα τεχνικά είναι μέσα στο νομοσχέδιο που ήδη έχετε δώσει στη διαβούλευση με την νομιμοποίηση των τυχερών και ας μου επιτραπεί από τους γνώστες του χώρου των τυχερών που δεν γνωρίζω η παραπάνω φράση. (ίσως δηλαδή να χρειάζονται διορθώσεις και στα τυχερά που δεν γνωρίζω).
    Η απελευθέρωση των τυχερών θα αποτρέψει πολλούς καταστηματάρχες από τον παράνομο τζόγο μιας και δεν ήταν αυτοσκοπός τους η παρανομία. Απλά δεν είχαν άλλη διέξοδο επιβίωσης. . Λογικά λοιπόν η νομιμοποίηση θα γίνει δεκτή από τους περισσότερους. Οι παρανομούντες.. θα συνεχίσουν να παρανομούν είτε υπάρχουν νόμοι είτε όχι. Για αυτούς είναι συνειδητή επιλογή. Θα είναι σαφώς ευκολότερος ο έλεγχος των παρανομούντων, λόγω του μικρού πλέον πληθυσμού τους, από τις ελεγκτικές αρχές.
    Αυτή είναι η απάντησή μου στην σκέψη του νομοθέτη που θέλει το κάθε internet-cafe να μετατρέπεται σε φρουτάδικο αν δεν υπάρχουν περιορισμοί.
    Οχι κύριοι δεν είναι όλοι γεννημένοι να ρέπουν προς την παρανομία. Δεν θέλουν όλοι να μετατρέπουν τα internet-cafe τους σε παράνομα φρουτάδικα. ΘΑ προτιμούσαν να έχουν νόμιμα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών. Η ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ τους οδήγησε στην παρανομία.
    Αρα τα μη καθαρά «internet-cafe» θα μειωθούν κατά κόρον είτε υπάρχουν περιορισμοί στα internet-cafe είτε όχι. Απλά, αν δεν υπάρχουν περιορισμοί εισπρακτικού τύπου τα καθαρά internet-cafe ίσως καταφέρουν να επιβιώσουν. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα κλείσουν σε μια νύχτα, διότι η πραγματικότητα είναι αυτή που έχουν όλοι περιγράψει στην συγκεκριμένη διαβούλευση. Χιλιάδες άνθρωποι ακόμη στην ανεργία, απώλεια εσόδων για το κράτος και τα παιδιά μας να διασκεδάζουν στα πάρκα πλέον (καφέ δεν πίνεις με 1ε) παρέα με τους επιτήδειους των ναρκωτικών.
    Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα καθαρά internet-cafe δεν είναι κότα που κάνει χρυσά αυγά.
    Είναι στο χέρι σας να ανατρέψετε και όχι να συντηρήσετε την παρανομία που εκτράφηκε τόσα χρόνια με την πλήρη απαγόρευση του 3037.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 20:43 | Χρήστος Γιορδαμλής

    Το προτεινόμενο σχέδιο Νόμου περιγράφει τον επιθυμητό τρόπο λειτουργίας μιας υποχρέωσης πλέον της Πολιτείας λόγω της δικαστικής απόφασης. Σε αυτό δεν καθορίζονται κρίσιμα σημεία λειτουργίας που μπορούν να διασφαλίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος ελέγχου της αγοράς παιγνιομηχανών και διαδικτυακού στοιχήματος.
    Επιγραμματικά αναφέροντας τις προτάσεις μας θεωρούμε ότι η πολιτεία δημιουργώντας πολλαπλούς ανεξάρτητους πυλώνες για την λειτουργία των τυχερών παιγνίων, όπως
    Το λογισμικό συγκέντρωσης και κεντρικής διαχείρισης όλων των στοιχείων που θα φιλοξενείται σε διακομιστές της πολιτείας,
    Οι εγκεκριμένοι τύποι νομισματοδεκτών
    Οι μηχανισμοί ελέγχου μετά του αναγκαίου λογισμικού για τον έλεγχο των παιγνιομηχανών από τρίτες εταιρείες παραγωγής, μη έχουσες σχέσεις με τους κατασκευαστές των παιγνίων,
    οι κάρτες παίκτη οι οποίες να προμηθεύονται απευθείας από την ΕΕΕΠ,
    οι μηχανισμοί πιστοποίησης και ελέγχου και των παιγιομηχανών και των μηχανισμών ελέγχου αυτών,
    Η Ανεξάρτητη Δικαστική – Οικονομική αρχή που θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των παικτών.
    οι εταιρείες που θα λάβουν την άδεια λειτουργίας των παιγνιομηχανών και διαδιακτυακού στοιχήματος,
    η ΕΕΕΠ που θα διαχειρίζεται το όλο σύστημα
    η πολιτεία μπορεί να μετατρέψει τις παιγνιομηχανές με τον τρόπο αυτό σε πηγή τροφοδότησης μιας νέας ελεγχόμενης οικονομικής δραστηριότητας με πολλές συμπληρωματικές ανεξάρτητες δράσεις που θα εξασφαλίζουν το κοινό συμφέρον.
    Στην διαβούλευση αναφέρονται έννοιες όπως
    «Πληροφορικό Σύστημα Εποπτείας και Ελέγχου» (Π.Σ.Ε.Ε.): το σύνολο του υλικού και του λογισμικού που εγκαθίσταται και λειτουργεί στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για την άσκηση της συνεχούς εποπτείας και του ελέγχου των τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου.
    «Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα» (Κ.Π.Σ.): το σύνολο του αναγκαίου υλικού και του λογισμικού για την οργάνωση, τη λειτουργία, τη διεξαγωγή, την παρακολούθηση, την καταγραφή, τον έλεγχο και τη διαχείριση σε κεντρικό επίπεδο των τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου από τους κατόχους των αντίστοιχων αδειών.
    «Δίκτυο Επικοινωνιών»: το σύνολο του αναγκαίου υλικού, του λογισμικού και των δικτυακών διασυνδέσεων για την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο (on line) των παιγνιομηχανημάτων με το Κ.Π.Σ.
    Τα ανωτέρω εφόσον συγκεκριμενοποιηθούν τεχνικά και διαφοροποιηθούν ως προς τους κατασκευαστές των παιγνιομηχανημάτων μπορούν να αποτελέσουν βάση για την ενίσχυση της βιομηχανίας πληροφορικής και κατασκευής ηλεκτρονικών στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσουν την πολιτεία και να ελέγξει ουσιαστικά τις παιγνιομηχανές αλλά και να διαχειριστεί με σημαντικά χαμηλότερο κόστος την όλη διαδικασία έκδοσης και είσπραξης των τελών.
    Αντί της επικόλησης νόμιμου σήματος το οποίο δημιουργεί τεράστιο κόστος λειτουργίας, να είναι υποχρεωτική η προμήθεια ειδικού μηχανισμού ελέγχου της νομιμότητας λειτουργίας της παιγνιομηχανής και μέσω αυτής να διασφαλίζονται τα έσοδα της πολιτείας.
    Η αγορά και η προμήθεια αυτής να γίνεται απευθείας από εργοστάσια παραγωγής των μηχανισμών αυτών που διαθέτουν ειδική άδεια και τα οποία θα έχουν την υποχρέωση συλλογής και των εφαπάξ και των ετησίων τέλων μέσω της πώλησης του μηχανισμού ελέγχου και την είσπραξη ετήσιας συντήρησης και την καταβολή αυτών στην ΕΕΕΠ. Εφόσον δεν εισπράξουν το τέλος σύμφωνα με την νομοθεσία να υποχρεώνονται να διακόψουν την λειτουργία της παιγνιομηχανής
    Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται συνεχώς για την τήρηση της νομοθεσίας με πιστοποιήσεις των προϊόντων τους και επιτόπιους ελέγχους στους χώρους παραγωγής και ανάπτυξης του λογισμικού
    Για την κάρτα παίκτη προτείνεται η χρήση κωδικοποιημένων καρτών RFID που θα τις προμηθεύει το Ελληνικό Δημόσιο στους κατόχους αδειών, έναντι συγκεκριμένου τιμήματος ώστε να επιτευχθεί ενιαία διαχείριση και έλεγχος. Η σύνδεση με τα στοιχεία του παίκτη μπορεί να γίνεται σε οποιδήποτε ΚΕΠ, τα στοιχεία να είναι εμπιστευτικά και έλεγχος να γίνεται αυτοματοποιημένα μόνο εφόσον το φορολογητέο ετήσιο εισόδημα υπολείπεται της αξίας που πληρώθηκε στις παιγνιομηχανές.
    Η παιγνιομηχανή θα πρέπει να λειτουργεί μόνο με την χρήση κάρτας, αυτή να είναι αυστηρά προσωπικά και σε περίπτωση απώλειας να μπορεί να ακυρωθεί ηλεκτρονικά και να καθορισθεί ο τρόπος ελέγχου της μη χρήσης της κάρτας παίκτη από τρίτους.
    Επιπρόσθετα πιστεύουμε ότι η χρήση υπολογιστών σε αμιγώς καταστήματα τύπου internet café που επιτρέπονται και ανήλικοι, ή ακόμη και σε διαφορετικούς χώρους καταστημάτων, που διαθέτουν και παιγνιομηχανές, με ωριαία χρέωση χρήσης δεν πρέπει να εμπίπτει στις διατάξεις αυτού του Νόμου και η πολιτεία αφενός να αξιοποιήσει την δυνατότητα που προσφέρουν οι τεχνολογίες για τον έλεγχο της δραστηριότητας αυτής και αφετέρου να τιμωρήσει ιδιαίτερα αυστηρά κάθε παραβατική συμπεριφορά.
    Ένα ακόμη σημείο που νομίζουμε ότι πρέπει να διευκρινηστεί είναι ότι είτε μιλούμε για τεχνικά παίγνια είτε για τυχερά πρέπει να οριστεί τι εννοούμε. Συνήθως η πρακτική στο εξωτερικό θεωρεί παιγνιομηχανές τις συσκευές που διαθέτουν νομισματοδέκτες και μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα χωρίς την απευθείας συνναλαγή ανθρώπου με ανθρώπου . Ο απλός υπολογιστής δεν μπορεί να θεωρηθεί παιγνιομηχανή διότι η χρήση του δεν περιορίζεται και δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ προσωπικών και γενικών δεδομένων. Επίσης στα τεχνικά παίγνια θα πρέπει να προσδιοριστεί και αν περιλαμβάνονται οι παιγνιομηχανές για παιδιά και το καθεστώς που θα διέπει τις μηχανές αυτές.
    Εφόσον η πολιτεία επιθυμεί να κινηθεί προς ανάλογη κατεύθυνση, είμαστε στην διάθεση σας για την διατύπωση απόψεων για την συγκεκριμενοποίηση των προδιαγραφών και των τεχνολογικών μέσων που δύναται να αξιοποιηθούν.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 20:38 | ΠΟΥΛΑΚΗ

    Η σημερινή εποχή που διανύουμε σήμερα θεωρείτε η χειρότερη που έχουμε περάσει ποτέ,εξαιτίας όχι μονο της οικονομικής κρίσης αλλά και των πολλών παιχνιδιών που υπάρχουν στο διαδίκτυο! Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα προκειμένου να παίξουν τα ψυχαγωγικά παιχνίδια που έχουμε και συνεχώς δυσκολεύουν τα πράγμτα.Σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψην σας όλες τις καταστάσεις για το νέο νόμο που θέλετε να εφαρμόσετε και τις συνέπειες που θα επακολουθήσουν, ώστε να μην χειροτερέψουν τα πράγμτα στον τομέα της εργασίας μας και έχουν συσμενείς συνέπειες στις μικρότερες ηλικίες.
    Ευχαριστούμε πολύ

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 20:49 | ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΜΑΡΙΑ

    ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΞΕΡΑ ΑΥΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ? ΕΙΛΗΚΡΙΝΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ.ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 20:04 | ΦΑΝΗ

    ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ» ΘΑ ΑΞΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΙΣΗ ΜΟΥ! ΜΕ ‘ΜΑΣΟΝΟΥΣ» ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΔΑ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ YUE-TUBE «ΞΥΠΝΑ….!!!!!» ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΕΥΕΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΦΑΓΑΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΡΙΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΔΙΑΠΡΑΞΑΤΕ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΟΥΤΡΑ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ!ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ!Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ!ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ(ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ!ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…!!!):

    Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αναπτύσσοντας τις απόψεις του γύρω από τους προηγούμενους Παγκοσμίους Πολέμους και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτούς, είπε και τα εξής αστεία λόγια σχετικά με τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον 4ο Παγκόσμιο Πόλεμο που πρόκειται να επέλθουν κάποια στιγμή στο μέλλον:

    «Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο 4ος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει με ξύλα και πέτρες.»

    ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΟΣΟ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΚΟΜΗ…

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΚΑΘΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΧΡΕΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ Κ.Λ.Π.
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΕΜΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ!!!
    ΛΙΓΗ ΦΑΙΑ ΟΥΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΗΘΟΣ!!!
    ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΛΕΤΕ;;; ΕΙΣΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ;;;

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 20:39 | ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΑ ΠΟΣΑ ΨΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΜΑΣΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ.ΓΙΑΤΙ κ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΒΑΤΕ ,ΠΟΙΟΙ ΣΑΣ ΠΙΕΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΑΞΑΤΕ ΓΝΩΜΗ. ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΤΔΕΙΚΑΖΕΤΕ ΞΑΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ. ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ.ΤΙ ΣΟΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ.ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΟΛΗ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 18:10 | ΔΑΝΕΖΗ

    Παλιότερα που το internet δεν είχε μπει στην καθημερινότητά μας τα πράγματα ήταν ευκολότερα για εμάς που είχαμε τέτοιου είδους ψυχαγωγικά παιχνίδια.Όμως οι καιροί άλλαξαν και το internet μπήκε στη ζωή μας, με αποτέλεσμα όλοι να παίζουν παιχνίδια μέσω αυτού του συστήματος,χωρίς κανένα κόστος!!!!Εμείς χάσαμε αρκετά από τα χρήματα που είχαμε ως έσοδα,εφόσον έπαψαν να διαθέτουν τα χρήματά τους γι’ αυτά!Κατα την άποψη μου φορολογήστε τα τυχερά και όχι τα τεχνικά ,παιδικά ψυχαγωγικά παιχνίδια που να είναι εις βάρος των παιδιών!
    Ευχαριστούμε πολύ.

  • Προς κ. Χριστοδουλάκη,

    Αγαπητέ κ. Χριστοδουλάκη, εχω μια εταιρία που ασχολείται με παιδικά παιχνίδια διασκέδασης, όπως αυτόματους πωλητές, κουνιστά παιχνίδια, χόκει, μπασκέτες, ποδοσφαιράκια, κλπ.
    Στην 1η ανοιχτή διαβούλευση που είχε γίνει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» σας είχα κάνει την παρακάτω ερώτηση:

    Δ.ΖΩΝΤΗΡΟΣ: «Θα φορολογήσετε τα χόκει και τις μπασκέτες που είναι σε παιδότοπους και τα κουνιστά παιχνίδια που κάνουν τα παιδιά από δύο ως οχτώ χρονών? Πέρα του 23% και του φόρου εισοδήματος, θέλουμε να ξέρουμε αν έχετε τέτοια πρόθεση.»

    Μου απαντήσατε τα παρακάτω:
    Γ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: «Θα σας πώ κάτι, επειδή είμαι πατέρας ενός πολύ μικρού παιδιού, αυτό που λέτε με αγγίζει με πολλούς τρόπους. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο αυτό δεν ασχολείται με αυτό το θέμα. Ενώ σέβομαι πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο οι παιδότοποι λειτουργούν, εν τούτοις ελπίζω οτι οι παιδότοποι δεν θα έχουν καμία συνάφεια με τα προιόντα που συζητούνται σε αυτό το νομοσχέδιο και ελπίζω να μην το δω αυτό. Απο εκεί και πέρα, το οτι έχει σχέση με τα παιδιά πρέπει να έχει προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά δεν έχουν να κάνουν με το ηλεκτρονικό καθεστώς.»

    Επειδή είστε νέος πολιτικός, μορφωμένος και έντιμος περιμένω να τηρείσετε την υπόσχεση που μας δώσατε και μαζί με το νόμο να ακολουθησεί διευκρινιστική εγκύκλιος που να εξαιρεί τα παραπάνω παιχνίδια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τυχερά ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
    Τα παιδικά παιχνίδια διασκέδασης που λειτουργούν σε ανοιχτούς και κλειστούς παιδότοπους, περίπτερα, κλπ. αποσκοπούν μόνο στην ψυχαγωγία των μικρών παιδιών, την οποία κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να στερήσει. Ήδη μέχρι τώρα πληρώνουμε 3 φόρους:
    1) Φ.Π.Α.
    2) Φόρος Εισοδήματος
    3) Περαίωση

    Το αλογάκι και το αυτοκινητάκι δεν αντέχουν να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Αν μας κλέισετε, δυστυχώς, σας λεω πως δεν θα μπορέσετε να πάρετε ούτε και τους 3 παραπάνω φόρους που μέχρι τώρα εισπράτετε.

    Υποσημείωση: Όταν σας έκανα την ερώτηση στην «Μεγάλη Βρετανία» ολη η αίθουσα γέλασε. Ξέρετε γιατι? Γιατί όλοι ξέρουν πόσο ασήμαντοι έιμαστε.

    Με εκτίμηση,
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΩΝΤΗΡΟΣ

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 17:18 | Μιχαηλίδου Γεωργία

    Τα παιδικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια πρέπει να διαχωριστούν από τα τυχερά.Αυτά που μας ζητάτε να πληρώσουμε ,τα 50.000 ευρω για την άδεια,τα 500 ευρω για κάθε σημείο που θα βάζουμε κάθε μηχάνημα και το 6% έιναι πάρα πολλά.Έχετε κάνει όμως λάθος, νομίζεται ότι ότι τα παιδικά παιχνίδια είναι και τυχερά, με αύτα που βγάζουμε όμως τώρα δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τις υποχρεώσεις μας.Σας παρακαλούμε πολύ έχουμε τόσα προβλήματα, έχετε κάνει λάθος, αυτό που θα καταφέρεται είναι να εξαφανίσεται τα παιδικά παιχνίδια και από ότι διαβάζω στη διαβουλεύση κανείς δεν θέλει τα τυχερά.

    Ευχαριστώ πολύ

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 16:43 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ

    VRE PEDIA TO EFKOLO TO KANETE DISKOLO,AFOU DEN MPORITE NA KANETE ENA SOSTO NOMO PARTE ENA MONTELO APO ENA KRATOS TIS EVROPAIKIS ENOSIS POY THEORITE ESIS OTI INE SOSTO KAI DIMOKRATIKO KAI EFARMOSTETO KAI STIN ELLADITSA MAS,TORA OSOI ITHIKOI EXOUN PROVLIMA ME TON TZOGO DEN TOUS EVALE KAI KANENAS TO MAXERI STO LEMO NA PEKSOUN ,LES KAI AFTOS POY THELI NA PEKSI DEN THA VRI TON TROPO.
    ALLO PEDIKO ALLO TIXERO DEN INE DISKOLO NA TO KATALAVETE,TA PEDIKA FREE KAI FOROLOGIA STO TZOGO.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 16:41 | Νίκος Παπαδάκης

    Ο στόχος είναι το 1 δις, το λέει και το «ενημερωτικό σημείωμα».
    Αν μέσα σ’ αυτόν τον στόχο χωρέσει και η «προστασία των ανηλίων» έχει καλώς. Για το θέμα αυτό δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως σ’ αυτή τη χώρα.
    Μόνο ο Γιώργος Ορφανός, ΥΠ.ΠΟ. το 2007, τύπωσε ένα κίτρινο δελτιάκι που λέει πέντε πράγματα και το μοίρασε στα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Αυτή είναι και η συνολική έκταση της «προστασίας των ανηλίκων» και το έκανε παρακινηθείς από μία αγόρευση, συνηγόρου ή δικαστή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλοιώς ούτε αυτό θα το βλέπαμε.
    Δεν είναι βέβαια μόνο οι ανήλικοι που πρέπει να ξέρουν τις παγίδες. Έχουμε «δια βίου μάθηση» τώρα πιά, δεν έχουμε ;
    Συνεπώς όποιος κινδυνεύει να πιαστεί κορόϊδο, δεν πρέπει να του λέμε τα βασικά, είτε είναι ανήλικος είτε είναι ενήλικος ;
    Η κοινωνία δεν θέλει άλλα ευχολόγια και άλλα κροκοδίλεια δάκρυα και μετά το γνωστό τροπάριο «mea culpa».

    Ταυτόχρονα, για να πάρει το 1 δις ή και περισσότερα το κράτος ωφείλει να αντιμετωπίσει φιλικά τον κόσμο και όχι με τον εχθρικό τρόπο που έχουμε συνηθίσει.
    Ωφείλει λοιπόν να βάλει φόρους αλλά και να ορίσει μίνιμουμ επιστροφές χρημάτων, με ρεαλιστικό τρόπο και όχι παραμυθένιο.

    Η στατιστική του μηνός Δεκεμβρίου για τις δύο μεγάλες κρατικές εταιρείας ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ, με βάση τα στοιχεία που μας παρέχουν από τις ιστοσελίδες τους δεν ήταν καθόλου καλή. Μείωση 22% για ΟΠΑΠ από Δεκέμβριο 2009 σε Δεκέμβριο 2010 και μείωση 30% για ΟΔΙΕ.
    Η θεωρία των «κρυμμένων λεφτών» που «πέφτουν από το ταβάνι στα σπίτια των Ελλήνων πολιτών» και που δεν βλέπουν την ώρα που θα ανοίξουν τα πρακτορεία για να πάνε να τα καταθέσουν, αποδεικνύεται ελαττωματική.
    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εμείς οι ίδιοι (οι «κακοί» της ιστορίας τζογαδόροι) το ψάξαμε το θέμα ενδελεχώς. Η μέθοδος μας ήταν να μην παρεμβαίνουμε και να μην εκδηλωνόμαστε υπέρ της μιάς ή της άλλης απόψεως, για να μην νοθεύσουμε το δείγμα και για να αφήνουμε τον κόσμο να εκφράζεται μόνος του. Παρατηρήσαμε λοιπόν πρώτον πολύ μικρή ευαισθησία εκ μέρους του κοινού στο θέμα των αποδόσεων, κάτι που έτεινε να δικαιώνει τις ιδέες των «φορομπηχτικών μηχανισμών» και να συμβαδίζει με αυτές. Παρατηρήσαμε όμως στη συνέχεια μαζικές αποχωρήσεις, που έφτασαν τα ποσοστά που αναφέρω πιό πάνω (ενώ και πέρυσι – πρόπερυσι πάλι είχαν πάρει την κατιούσα οι στατιστικές καμπύλες).
    Σας μεταφέρω λοιπόν τα ακριβή συμπεράσματα, για το σκοπό της συζητήσεως μας, και εκφράζω την άποψη ότι αν δεν δείξετε λίγο σεβασμό προς το ίδιο το πελατειακό κοινό σας δεν θα καταφέρετε τίποτα στο τέλος. Το θέμα είναι καθαρά εμπορικό και όποιος το βλέπει διαφορετικά κάνει λάθος.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 15:46 | Γιάννης ΠΑΝΤΟΥΒΑΣ

    »ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ»
    Αυτό σας ταιριάζει κύριοι κυβερνώντες, που το 2002 (κυβέρνηση και τότε), φέρατε την πλήρη απαγόρευση, ενώ τώρα (κυβέρνηση ξανά) τυχαίο δε νομίζω, φέρνετε την πλήρη απαγόρευση με το δήθεν άνοιγμα του επαγγέλματος ΜΑΣ!!!. Το χώσατε δηλαδή μαζί με τα κλειστά επαγγέλματα λες και το δικό μας ήταν κλειστό επάγγελμα. Καταργημένο ήταν κύριοι του ΠΑΣΟΚ και καταχρεωμένο μάλιστα. Εννέα χρόνια τώρα περιμένουμε να μας το λύσετε, εμείς ξέρουμε πως κρατιόμαστε ανοιχτοί. Που να τα βρουν κύριοι 50.000€ εγγυητική οι καταστηματάρχες να σας την δώσουν εσάς??? να τρέξουν στο ΔΝΤ για δανεικά όπως εσείς??? Εσείς έχετε να τους δώσετε εγγυητική για τη σύνταξή τους για τα επόμενα 10 χρόνια όπως ζητάτε σε αυτό το κατασκεύασμα σας που εσείς αποκαλείται νομοσχέδιο??? Πόσα νομίζεται ότι εισπράττουν τα ψυχαγωγικά παιχνίδια σήμερα??? Ας μη πούμε καλύτερα. Η μόδα πέρασε πάει τα παιδιά σήμερα έχουν στα σπίτια τους xbox, playstation, κινητά, κομπιούτερ και δεν έχουν χαρτζιλίκι γιατί δεν έχουμε να τους δώσουμε για να πάνε να παίξουν στα μαγαζιά. Εδώ ο Έλληνας δεν έχει για το καθημερινό του, ηλεκτρονικό θα πάει να παίξει??? Ωρέ 300 πέτρες θα χρειαστούν όχι περισσότερες για να πάρετε δρόμο. Σε μία χρεοκοπημένη χώρα ζητάτε αμιγείς χώρους με όριο 30 υπολογιστές ή μέχρι 3 στα υγειονομικά ενδιαφέροντος καταστήματα. Ζητάτε ετήσιο τέλος (σήμα), ζητάτε φπα, ζητάτε 6% στο τζίρο, ζητάτε φόρο εισοδήματος στο τέλος του χρόνου, ζητάτε χαρακτηρισμό απ την επιτροπή και μην ξεχνάμε και την παραπάνω εγγυητική. Θαύμα. Τι δίνετε δε μας είπατε ρε παρταόλες??? Πολίτες – πελάτες με γεμάτες τσέπες??? Δε κυκλοφορεί ο κόσμος κύριοιιιιιιιιιιιιι. Έχουμε πεθάνει και δε μας το λένε. Δεχθείτε τις προτάσεις του κοσμάκη που κάνει αυτή τη δουλειά και αστε τις λαμογιές και συμφωνίες με κάτι πρώην προέδρους ΠΑΕ.
    Άλλο ψυχαγωγικό και άλλο τυχερό, άλλα ταμεία διαφορετικά μεταξύ τους. Ανόμοια.
    Λοιπόν ελεύθερα τα ψυχαγωγικά παντού χωρίς περιορισμούς και χαράτσια ΒΑΛΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ είτε online είτε offline. Όσο δουλεύουν θα πάρετε μη ψάχνετε για κορόιδα. Ας αλλάξουμε ρόλους εμείς το κράτος εσείς οι επαγγελματίες μόνο έτσι θα καταλάβετε ποιος κερδίζει και ποιος χάνει πραγματικά.
    Ούτε λόγος για AWPs γιατί δεν είναι μες στα σχέδια σας??? Είναι σκληρά εεε αυτά είναι τζόγος εεε ενώ τα VLTs είναι soft δεν είναι σκληρός τζόγος. Ντροπή σας. Έχετε κοιτάξει τι ισχύει στην Ευρώπη??? Πάντως όχι κάτι από αυτό που κατεβάσατε για ψήφιση, πάρτε πρώτα έγκριση από την Ε.Ε.
    Από που μωρέ θα πάρετε όλα αυτά που ζητάτε από το Pacman-ακι ή απ τα δωρεάν παιχνίδια του Facebook που εμείς ως επιχειρήσεις εισπράττουμε μόνο το 1 με 1,5€ την ώρα.
    Δηλαδή για να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικτή διακυβέρνηση (τρόπος του λέγειν ανοιχτή) θα πρέπει να φορολογούμαστε με όλα τα παραπάνω??? Τι θα φορολογήσετε το email το προφίλ στο FB και τα παιχνίδια του αφού τα χαρακτηρίσει πρώτα η επιτροπή?

    Αυτά για την ώρα.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 13:58 | Χαράλαμπος Χαλάτσης

    Δεν είμαι Ιδιοκτήτης καταστήματος παιχνιδιών, αλλά ούτε καν και παίχτης κανενός τυχερού παιχνιδιού. Για να ακριβολογώ, παίρνω κά`να δυό λαχεία τον χρόνο και κά`να 5-6 έτοιμα Lotto τον χρόνο. Μέχρι εδώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είμαι και τυφλός. Όποιος πει πως δεν ξέρει ποιά είναι η αλήθεια του Τζόγου, για μένα…, λέει ψέματα.

    Διάβασα πολλά εδώ. Σε άλλα συμφωνώ. Σε άλλα πάλι, όχι. Το μόνο που σίγουρα ισχύει για μένα είναι πως, δεν αντέχω πλέον σε αυτήν την χώρα, να μπαίνουν όλα, ΠΑΝΤΑ!!!, στο ίδιο τσουβάλι. Έι, εσείς που κυβερνάτε, αν θέλετε να μείνετε στην ιστορία για κάτι θετικό, ξεδιαλύνετε τα πράγματα και δώστε ΣΩΣΤΕΣ και ΤΙΜΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ! Στον τζόγο (όποιος θέλει να παίζει, δικαίωμά του), στην Παιδεία, στην Υγεία, στα Έργα, στις Υποδομές, στα…….., στα…….., στα…….., στις…….., στις…….., στις……..,κλπ, κλπ

    Τέλος