- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 27 Κάρτα αποδείξεων και ηλεκτρονική φορολογική ενημερότητα

[Κάρτα Αποδείξεων]

1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.3842/2010 (Α’ 58) προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

«Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας, που είναι ανώνυμη και προαιρετική. Τα δεδομένα που καταγράφονται για λογαριασμό του φορολογούμενου είναι: α) ο ΑΦΜ του εκδότη της απόδειξης, β) η ημερομηνία και γ) το ποσό της συναλλαγής. Αρμόδια αρχή για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται: α) το σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων, β) οι φορείς, δημόσιοι ή ιδιωτικοί, που δύνανται ή υποχρεούνται να παρέχουν την υποστήριξη και συνεργασία τους για την πραγματοποίηση του ως άνω συστήματος, γ) οι τεχνικές προδιαγραφές των απαιτούμενων εφαρμογών και υποδομών για τη λειτουργία του, δ) τα εν γένει οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

[Ηλεκτρονική φορολογική ενημερότητα]

2. Στην παρ.3 του άρθρου 26 του ν.1882/1990 (Α’ 43), προστίθεται προτελευταίο εδάφιο με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών είναι αρμόδια να παρέχει ηλεκτρονική υπηρεσία πληροφόρησης των ως άνω υπηρεσιών η φορέων αναφορικά με τη φορολογική ενημερότητα φυσικών και νομικών προσώπων».

3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 74 του ν.2238/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

«Δε βεβαιώνεται το ποσό που τελικώς οφείλεται με βάση οποιονδήποτε νόμιμο τίτλο, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα τρία (3) ευρώ, αθροιστικά λαμβανόμενο για το φορολογούμενο και τη σύζυγό του».