Άρθρο 24 Θέματα ΚΒΣ, προστίμων και κυρώσεων

Έκδοση αθεώρητων στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία

Με την προτεινόμενη διάταξη η έκδοση αθεωρήτων στοιχείων που δεν οφείλεται σε παραδρομή και εφόσον έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι την δέκατη πέμπτη ημέρα του επόμενου μήνα, θεωρείται γενική παράβαση με συντελεστή βαρύτητας τρία (3). Ενδεικτικές περιπτώσεις που καταλαμβάνει η προτεινόμενη διάταξη είναι η έκδοση αθεωρήτων που προκύπτει κατά τον αυτοέλεγχο των επιτηδευματιών (Α.Υ.Ο. ΠΟΛ 1082/2003 & 1083/2003), η έκδοση χειρόγραφων αθεωρήτων στοιχείων λόγω βλάβης της Φ.Τ.Μ. κ.λπ. Τίθεται, δηλαδή, συγκεκριμένο όριο προστίμου κι έτσι εξορθολογοποιείται το ύψος του προστίμου για τις πιο πάνω παραβάσεις δεδομένου και ότι, τα πρόστιμα του Κ.Β.Σ. δεν έχουν ταμιευτικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπούν στη συμμόρφωση των φορολογουμένων με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κώδικα αυτό.

  • 1 Φεβρουαρίου 2011, 17:43 | Παναγιωτόπουλος Κώστας

    Άρθρο 24

    Να εξορθολογιστούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις του Κ.Β.Σ, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει μια επιχείρηση.
    Αυτά συνολικά να μην ξεπερνούν το 20% του αποδεδειγμένα διαφυγόντος φόρου και μόνον.

  • Παρατηρήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου επί του προσχεδίου Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»

    Άρθρο 24 – Θέματα ΚΒΣ, προστίμων και κυρώσεων

    Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις και κυρώσεις που προωθεί το σχέδιο νόμου αποτελούν διατάξεις τυπολατρικού χαρακτήρα που έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα για δημιουργία φορολογικής συνείδησης και εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούμενων και κράτους. Με τις διατάξεις αυτές διαφωνούμε συνολικά και επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για κατάργηση του ΚΒΣ και αντικατάστασή του με ένα απλό κώδικα διακίνησης προϊόντων.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 12:41 | ΚΑΡΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    περιμένουμε την αλλαγή (κατάργηση) του ΚΒΣ όπως προεκλογικά (ορθώς) είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 16:11 | Δήμος

    Εδώ θα πρέπει να υπάρξει γενική διάταξη που να αναφέρει ότι παραλήψεις στον ΚΒΣ που γίνονται από τους επιτηδευματίες/επιχειρήσεις εκ παραδρομής (και φυσικά όχι επανηλημένα)και οι οποίες δεν έχουν σαν σκοπό την απόκριψη φορολογητέας ύλης (αφού δηλώθηκαν στα βιβλία) να μην αποτελούν παράπτομα και να μην επιβάλλονται κυρώσεις. Αυτές οι καταστάσεις αποτελούν βούτυρο στο ψωμί επίορκων εφοριακών για εκβιασμούς και παράνομο πλουτισμό.

    Καλόπιστα λοιπόν πρέπει να δεχτούμε ότι ουδείς είναι αλάθητος όπως και πολύ περισσότερο το ελληνικό δημόσιο….

    Δ.Κ.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 13:26 | ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Προς την σωστή κατεύθυνση, για αυτά που έχουν καταχωρηθεί
    φεύγει το βάρος των εξουθενωτικών και απαράδεκτων προστίμων
    για το παρελθόν, που έχουν ταμιευτικό χαρακτήρα μέχρι σήμερα,
    αλλά θα πρέπει να προβλεφθεί κάτι και για τα τρέχοντα γιατί
    θα μένουν πάντα σε εκκρεμότητα 2 μήνες μέχρι την εκτύπωση
    των βιβλίων που γίνεται στο τέλος του επόμενου μήνα.
    Εδώ θα έχουμε την γνωστή οροφή των 15 προστίμων ?

    Η πρόταση μου είναι να ισχύει και για τα τρέχοντα, που δεν έχουν
    προλάβει νομίμως να καταχωρηθούν στα βιβλία, δεδομένου ότι
    καλύπτονται είτε από τη σήμανση του μηχανισμού ή από την αναγραφή
    των αποδείξεων στα προσθετα βιβλία για να είναι συνολική η
    κίνηση ως προς αυτό το θέμα που θέλει να δείξει ότι δεν
    έχει ταμιευτικό χαρακτήρα ο ΚΒΣ.

    Ξέρω ότι ο ΚΒΣ δεν μπορεί να καταργηθεί και το μόνο που
    μπορεί να γινει θα είναι να συγχωνευτεί με ένα άλλο νόμο,
    αλλά τουλάχιστον να γίνουν κάποιες κινήσεις ώστε να μην
    έχει άγριο ταμιευτικό χαρακτήρα.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 23:04 | ΑΣΤΗΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Πλήρης κατάγρηση του ΚΒΣ,τι θα πει αν κάποιος απο λάθος έκδωσε και καταχώρησε εμπροθεσμα,αθεώρητες αποδείξεις και τιμωρείται,λέει με γενική παράβαση ,γιατί?έτσι θα προσελκύσουμε επενδυτές ξένους και Ελληνες?Το μόνο που θα πρεπει να παραμείνει είναι η μη έκδοση στοιχείων.Τα πρόστιμα θα πρεπει να είναι τέτοια που να μπορεί να πληρωθούν και όχι το κλέισιμο του μαγαζιού,γιατί αν ο άλλος δεν έχει τίποτα στο ονομά του τι να φοβηθεί,ισα ισα θα απαλλαγεί και απο τους εργαζόμενους που θα μεινουν και χωρίς δουλειά.
    Θα πρεπει να δημιουργηθεί φορολογική συνειδηση,αλλα πρώτα αυτό να φανει απο το κεφάλι οχι απο την ουρά.Εδω αξίζει να αναφερθεί οτι
    κάποιος πήγε στην ψαραγορά να αγοράσει ψάρια ,αρχισε και κοιταζε τα ψαρια και τα έπιανε και τα μοιριζε στην ουρά ,τον ειδε ο ένας τον είδε ο άλλος και καποιος τον ρωτάει ,καλά ρε φίλε δεν ξέρεις οτιο το ψάρι βρωμαει απο το κεφάλι,και αυτός απαντά ,απλώς ρε φίλε ηθελα να δω μέχρι που έφτασε η μπόχα.Δυστυχώς κάπως έτσι καταντήσαμε σήμερα.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 22:09 | ΑΔ

    Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ.

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΝ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 11:14 | Κώστας Παπαδόπουλος

    Πρέπει να δείτε το θέμα με τα φροντιστήρια τα οποία υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις στο τέλος τόυ οικονομικού έτους για χρήματα που δεν έχουν πάρει και που πολλές φορές ούτε πρόκειται να πάρουν.
    Αυτή η κατάσταση συμβαίνει μόνο στα Φροντιστήρια και είναι ανήκουστο να εκδόσεις ΑΠΥ για χρήματα που δεν έλαβες

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 10:10 | ΣΠΥΡΟΣ

    Στό προεκλογικό σας πρόγραμμα ,ήταν θέμα η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ως αναχρονιστικού δυσνόητου κοστοβόρου νομοθετήματος , κάτι για το οποίο συμφωνεί η πλειοψηφία των λογιστών, φοροτεχνικών ,οικονομολόγων και επιχειρηματιών της χώρας.
    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έχει εξαγγείλει τουλάχιστον τρείς φορές μετεκλογικά.Το ίδιο και ο υπουργός Οικονομικών.
    Παρ΄όλα αυτά ο ΚΒΣ ,»ζεί και βασιλεύει και τις επιχειρήσεις παιδεύει» και όχι μόνον αυτό αλλά συνεχώς «εμπλουτίζεται με νέο υλικό».
    Είναι απορίας άξιον γιατί αν δεν μπορείτε ή δεν σας αφήνουν να καταργήσετε τον ΚΒΣ , δεν τον απλοποιείτε τουλάχιστον μιάς και τέτοιο νομοθέτημα δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, όπου σε κάποια κράτη οι ορκωτοί ελεγκτές και οι πιστοποιημένοι εσωτερικοί ελεγκτές μας πληροφορούν ότι ολόκληρη η νομοθεσία τους αποτελείται απο λίγες σελίδες(στην Κύπρο μάλιστα όλος ο φορολογικός νόμος ειναι 24 σελίδες!! -προσέξτε και την ανάπτυξη και ευμάρεια της χώρας αυτής)
    Πραγματικά ,είναι άν μη τι άλλο πρωτοφανές και εξοργιστικό να ασχολούμαστε εν μέσω της τρομακτικής οικονομικής κρίσης και ύφεσης με τα τυπολατρικά του αναχρονιστικού ΚΒΣ.
    Δεν καταλαβαίνουμε ποιούς εξυπηρετεί η διατήρηση του.

    Περιμένω απάντηση.
    Με εκτίμηση και σεβασμό στίς προσπάθειές σας.