- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 22 Θέματα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

1. Αναστέλλεται για ένα έτος η χορήγηση πιστοποιητικού Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

Αναστέλλεται για ένα έτος η χορήγηση του προβλεπόμενου στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 3842/2010 πιστοποιητικού Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο χορηγείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., καθώς λόγω της εφαρμογής για πρώτη φορά της φορολογίας αυτής δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η χορήγηση του πιστοποιητικού αυτού.

2. Εταιρείες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες του α.ν. 89/1967.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου επί των ακινήτων εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες του α.ν. 89/1967. Η εξαίρεση αφορά μόνο στα ακίνητα που εκμισθώνονται σε ναυτιλιακές εταιρείες του α.ν. 89/1967, και με την προϋπόθεση ότι αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εγκατάσταση των γραφείων ή των αποθηκών των ναυτιλιακών εταιρειών. Η εισαγωγή της συγκεκριμένης εξαίρεσης κρίνεται απαραίτητη ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης στο ναυτιλιακό κλάδο, ο οποίος παραδοσιακά συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

3. Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου επί των ακινήτων για τους συλλογικούς θεσμικούς φορείς που βρίσκονται εκτός Ελλάδος και έχουν επενδύσεις σε ακίνητα εντός της Ελληνικής επικράτειας.(Ασφαλιστικά ταμεία, θεσμικοί επενδυτές κ.λπ.). Εξαιρούνται τα πρόσωπα αυτά μόνο εάν εδρεύουν σε μη συνεργάσιμα κράτη.

4. Απαλλαγή από φόρο ακίνητης περιουσίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Απαλλάσσεται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά της η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διότι προάγει τον ειδικό δημόσιο σκοπό της εκπαίδευσης, καθώς η αποστολή της είναι να εκπαιδεύει νέους και ενήλικες, προκειμένου να τους καταρτίζει επαγγελματικά για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας, της οικολογίας και των επιστημών ζωής, προσβλέποντας με τον τρόπο αυτόν στη στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης και τη διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με τα αγροτικά θέματα.