Άρθρο 20 Αναπροσαρμογή συντελεστών φόρου και εισφοράς πλοίων

Αναπροσαρμόζεται οι συντελεστές φόρου και εισφοράς των πλοίων Α΄ κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία ή πλοίων ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία, τα οποία είναι συμβεβλημένα ασφαλιστικώς με το ΝΑΤ, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις.

Η αναπροσαρμογή των συντελεστών φόρου και εισφοράς κατά ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) ετησίως, με διάταξη νόμου, για την πενταετία 2011-2015, αν και η αύξηση αυτή προβλέπεται ρητά από τις ανωτέρω διατάξεις, κρίνεται επιβεβλημένη προς άρση κάθε αμφισβήτησης που τυχόν ήθελε προκύψει και καθιερώθηκε από την πενταετία 1996-2000, επειδή οι προηγούμενες αναπροσαρμογές έγιναν με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών οι οποίες κυρώνονται με νόμο.

Η ανωτέρω ρύθμιση που προβλέπεται από το άρθρο αυτό είναι μία επαναλαμβανόμενη διάταξη που γίνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε πενταετία από το έτος 1975 και μετά.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 11:26 | Κατσούρης Γεράσιμος

    Δεν γνωρίζω τι ισχύει με την έκτακτη εισφορά και τον ειδικό φόρο για
    τα σκάφη αναψυχής στο νεο νομοσχέδιο. Υπάρχει σκάφος αναψυχής με σημαία Σαουδικής Αραβίας που πλήρωσε 208000 euro σαν έκτακτη εισφορά. Στο πλοίο εργάζονται 70 ναυτικοί μεταξύ των οποίων 20 Έλληνες Αξιωματικοί.Έχουν φύγει απο την Ελλάδα αρκετά πλοία τα οποία ξόδευαν αρκετά εκκατομύρια euro σε Ελληνικές επιχηρήσεις.

    Πρέπει άμεσα να απαλλαχθούν απο έκτακτη εισφορά και ειδικό φόρο τα σκάφη αναψυχής τα οποία δεν ανήκουν σε καμία off sore εταιρεία και τα οποία απασχολούν μόνιμα άνω των 10 Ελλήνων ναυτικών.