Άρθρο 16 Κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.

Ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰  για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1-1-2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις. για τη φορολόγηση της υπεραξίας.

Για μετοχές που αποκτώνται από 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά ανεξάρτητα από την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, τα κέρδη που αποκτούν από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ, (φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις), φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.

Περαιτέρω, ορίζεται ότι η τυχόν προκύπτουσα ζημία αναγνωρίζεται φορολογικά και για τα φυσικά πρόσωπα και για τις κάθε μορφής επιχειρήσεις.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 23:12 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΣΑ ΖΗΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ??
    ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΑ, ΑΥΤΗ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 40%??ΠΟΙΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ?? ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ??

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:44 | Kostis

    Άλλη μια διάταξη άρθρου που θα αποσυρθεί μετά από 6-9 μήνες! Αυξήστε το φόρο επί των πωλήσεων μια και καλή και τέλος, για να έχετε εγγυημένα έσοδα και για να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:41 | XT

    1. Ως γνωστόν η εφαρμογή του φόρου πωλήσεων έγινε με την λογική του φόρου υπεραξίας (ο νομοθέτης υπέθεσε, λανθασμένα βέβαια, ότι η πώληση γίνεται μόνο όταν υπάρχουν κέρδη). Αυτό έγινε τότε λόγω αδυναμίας του συστήματος ΣΑΤ. Από τότε, και ειδικότερα από το 2009 όπου ο φόρος υπεραξίας πρωτο-εισάχθηκε δεν έχει γίνει καμμία αλλαγή/ τροποποίηση στο ΣΑΤ που να υποστηρίζει ολοκληρωμένα τον ΦΥ (συμπεριλαμβανομενης της διαχείρισης συμφωνιών αποφυγης διπλής φορολόγησης)

    2. Η εφαρμογή ΦΥ έγινε κυρίως για πολιτικούς λόγους και κατόπιν πίεσης απο τα μέσα ενημέρωσης χωρίς να υπάρχει μιά μελέτη για τα κέρδη σε σχέση με το υπάρχον καθεστώς. Παράδειγμα σε μια πτωτική αγορά όπως η Ελληνική το 2010, θα υπέθετε κάποιος ότι τα έσοδα από ΦΥ θα ήταν ελάχιστα. Από το φόρο πωλήσεων το 2010 είχαμε 53 εκ Ευρώ.
    Πόσα θα ήταν με τον ΦΥ και πόσο θα ήταν το κόστος (διαχειριστικό/ ελεγκτικό, κλπ) με τον ΦΥ;
    Με άλλα λόγια, σε μια μικρή αγορά μετοχών σαν την Ελληνική (μέσος όρος ημερήσιων συναλλαγών μετοχών: 140 εκ.) πόσο μπορεί να είναι τα έσοδα από φορολογία.

    3. Δεν έχει πρόβλεψη για τον υπολογισμό υπεραξίας σε συλλογικούς λογαριασμούς (omnibus) και αυτό θα έχει συνέπεια την μαζική φυγή ξένων θεσμικών επενδυτών.

    4. Ο ΦΥ δεν μπορεί να είναι ένα μέσο αποφυγής της «κακής» κερδοσμοπίας. Εάν θεωρείται ότι είναι γιατί αποκλείονται τα ομόλογα/ έντοκα του ελληνικού;

    5. Πρόταση: στοχεύστε σε μια δομημένη αγορά (εννοποιήστε ελεγκτικούς μηχανισμούς, αποθετήρια (έχουμε 1 για μετοχές και 1 για ομόλογα), ακολουθήστε τις ευρωπαικές οδηγίες/ πρωτοβουλίες σχετικά με UCITS, MiFID, T2S, κλπ. και μην αλλάζετε τη δομή της αγοράς κάθε λίγο και λιγάκι, μονό και μόνο για να λέτε στις συζητήσεις ότι κινηγ΄λατε την «κερδοσκοπία». Ακούστε την αγορά.

    6. Επ΄ευκαίρια ο φόρος πωλήσεων για μετοχές του εξωτερικού εφαρμόζεται;

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 23:41 | Ιωάννης Γιάγκος

    Τελικά τα κέρδη από πώληση μετοχών που αποκτώνται από 1-1-2012 θα φορολογούνται με τις διατάξεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας (του αρθ. 16 ν. 3842/2010), ή με τις γενικές διατάξεις (κλίμακα) ;

    Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει οι τυχόν ζημίες να μεταφέρονται αυτόματα και απεριόριστα στις επόμενες περιόδους ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΗ, για έκπτωση.

    Αν μάλιστα τα κέρδη φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις (κλίμακα), θα πρέπει και οι τυχόν ζημίες να εκπίπτονται από τα συνολικά εισοδήματα που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις …

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:23 | ΠΑΠ

    TO 60% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ. ΤΟ 30% ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ , ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΥΣ,ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΜΕΝΕΙ ΕΝΑ 10% ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΩΛΗΣΕΩΝ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 10% ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ 1% ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 14:49 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΑΦΑΛΙΔΗΣ

    ΑΠΟ 1-1-12 ΙΣΧΕΙΙ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ.ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΑΦΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΠΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΣΑΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ?????
    ΑΠΛΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ.ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΜΕΣΩ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΒΓΕΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ
    ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΩΜΕΝΑ. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΑΛΛΑΧΣΤΕ ΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝ.ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟΥ.