- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 93 – Πιστοποίηση

1. ΑΕΠΕΥ, ΑΕΕΔ, ΑΕΔΑΚ και Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Μεταβλητού Κεφαλαίου (ΑΕΕΜΚ) της περίπτωσης γ’ του άρθρου 3 και του άρθρου 4 του ν. 4099/2012 αντίστοιχα , ΑΕΕΧ του άρθρου 27 του ν. 3371/2005, Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΑΕΔΟΕΕ) της υποπερίπτωσης ββ’ της περιπτώσεως β’ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4209/2013, οι οποίες διαχειρίζονται Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), το ενεργητικό των οποίων επενδύεται μεταξύ άλλων σε κινητές αξίες και παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, καθώς και ΑΕΔΟΕΕ, οι οποίες παρέχουν επιπροσθέτως υπηρεσίες λήψης και διαβίβασης εντολών, παροχής επενδυτικών συμβουλών και διαχείρισης χαρτοφυλακίου πελατών, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 4209/2013, πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρίες κατά την:
(α) λήψη και διαβίβαση εντολών,
(β) εκτέλεση εντολών για λογαριασμό πελατών,
(γ) παροχή επενδυτικών συμβουλών,
(δ) διαχείριση χαρτοφυλακίου,
(ε) έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και χρηματοοικονομική ανάλυση,
(στ) διάθεση μεριδίων ή μετοχών ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων,
(ζ) εκκαθάριση συναλλαγών επί χρηματοπιστωτικών μέσων και
οφείλουν να απασχολούν ή να συνεργάζονται με φυσικά πρόσωπα, τα οποία διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό καταλληλότητας. Το πιστοποιητικό καταλληλότητας χορηγείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή από την Τράπεζα της Ελλάδος, στην περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα απασχολούνται ή συνεργάζονται με πιστωτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικές εταιρίες.
Κατ΄ εξαίρεση, τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα μπορούν να απασχολούν για την παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών, ενήλικα πρόσωπα, τα οποία δεν διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας, αλλά ενεργούν ως ασκούμενοι υπό την εποπτεία και ευθύνη προσώπων, που απασχολούνται σε αυτά και τα οποία διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό.
Πιστοποιητικό καταλληλότητας χορηγείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σε φυσικά πρόσωπα που πρόκειται να απασχοληθούν ή να συνεργασθούν με τις εταιρίες του εδαφίου α΄.

2. Η εποπτική αρχή, που χορήγησε αρμοδίως το πιστοποιητικό καταλληλότητας, παραμένει αρμόδια για την ανανέωσή του, ανεξάρτητα από το είδος της εταιρίας της τελευταίας απασχόλησης του προσώπου, που αιτείται την ανανέωσή του.

3. Οι εξετάσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικού καταλληλότητας διενεργούνται με ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή από κοινού της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

4. Ορίζεται τριμελής Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία είναι αρμόδια για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη διαμόρφωση και την επικαιροποίηση της ύλης των εξετάσεων, για τη διατύπωση των θεμάτων των εξετάσεων, για την εποπτεία της διενέργειας αυτών και την αξιολόγηση των απαντήσεων των συμμετεχόντων.

5. Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθορίζονται τα τυπικά προσόντα και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, η διαδικασία των εξετάσεων, οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες για τη διοργάνωση των εξετάσεων και των σχετικών σεμιναρίων, η δυνατότητα ανάθεσης, εν όλω ή εν μέρει, της διενέργειας των εξετάσεων ή των σεμιναρίων σε άλλους φορείς, οι προϋποθέσεις για την παροχή των υπηρεσιών της παραγράφου 1 από ασκουμένους, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ανανέωσης και ανάκλησης του πιστοποιητικού καταλληλότητας, τα τέλη που καταβάλλονται για τη χορήγηση ή ανανέωση των πιστοποιητικών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται η διαδικασία αναγνώρισης πιστοποιητικών καταλληλότητας που έχουν χορηγηθεί ή αναγνωρισθεί από άλλες εποπτικές αρχές, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

6. Με κοινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος:
α) συγκροτείται η τριμελής Επιτροπή Εξετάσεων, και ορίζεται η αμοιβή της, η οποία βαρύνει τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176)
β) καθορίζεται η ύλη των εξετάσεων για την πιστοποίηση καταλληλότητας του παρόντος άρθρου,
γ) καθορίζονται τα αναφερόμενα στην παράγραφο 5 αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται ή συνεργάζονται με πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, και παρέχουν τις υπηρεσίες της παραγράφου 1, και
δ) ανατίθεται σε τρίτους η διενέργεια των εξετάσεων ή των σεμιναρίων.