- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 20 Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας

1. Στο Υπουργείο Οικονομικών συνιστάται Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (Γ.Γ.Δ.Π.), η οποία υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών.

2. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας εποπτεύει, συντονίζει και ελέγχει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και Νομικά Πρόσωπα για τη διοίκηση, διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία της δημόσιας περιουσίας, της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της κοινωφελούς περιουσίας και κατευθύνει, παρακολουθεί, συντονίζει και ελέγχει τη λειτουργία και το έργο των Υπηρεσιών και των συλλογικών οργάνων και επιτροπών, που υπάγονται σε αυτήν, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας και κοινωφελούς περιουσίας.

3. Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπάγονται:

α) Το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα, το οποίο συστήνεται με το παρόν άρθρο και επικουρεί το Γενικό Γραμματέα στην άσκηση του έργου και της αποστολής του,

β) Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων (άρθρου 2 Π.Δ.167/1996 ΦΕΚ Α’ 128), οι Διευθύνσεις που υπάγονται σε αυτήν και οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, με το προσωπικό τους, οι οποίες, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αποσπώνται από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων,

γ) Τα συλλογικά όργανα και οι Επιτροπές του τομέα ευθύνης του Υπουργείου Οικονομικών, που συστήνονται και λειτουργούν στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτής.

4. Στη Γ.Γ.Δ.Π. συνιστώνται οι ακόλουθες θέσεις:

α) Μία (1) θέση μετακλητού Γενικού Γραμματέα, Προϊσταμένου της Γενικής Γραμματείας, με βαθμό 1ο της κατηγορίας των ειδικών θέσεων.

β) Μία (1) θέση ειδικού συμβούλου και μία (1) θέση ειδικού συνεργάτη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55, παρ. 14 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄98).

γ) Τρείς (3) θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55, παρ. 13 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005.

5. Το προσωπικό των υπηρεσιών που υπάγονται με την παρούσα διάταξη στη Γ.Γ.Δ.Π. εξακολουθεί να υπάγεται στις Διευθύνσεις Προσωπικού/Διοικητικού της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, κατά περίπτωση, καθώς και στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια, στα οποία υπαγόταν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος.

6. Στις αρμοδιότητες της Γ.Γ.Δ.Π. ανήκουν οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών και των Οργάνων που υπάγονται σε αυτήν. Οι επιπλέον αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και των Υπηρεσιών της, η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων αυτών, η αναδιοργάνωσή τους, ο κανονισμός λειτουργίας αυτών και των καθηκόντων του προσωπικού τους, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται και ανακαθορίζονται οι οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, η έναρξη λειτουργίας αυτής, η έναρξη και παύση λειτουργίας των Υπηρεσιών της, καθώς και η περιγραφή των θέσεων εργασίας του προσωπικού αυτής.