- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 36 Αρμόδια Αρχή – Μέτρα και κυρώσεις (άρθρο 14 β της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828)

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αρμόδια για την εποπτεία της τήρησης των διατάξεων των άρθρων 25 έως 35 του παρόντος και της συμμόρφωσης με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1212 της Επιτροπής.
2. Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις των άρθρων 25 έως 35 του παρόντος ή του Εκτελεστικού Κανονισμού(ΕΕ) 2018/1212 της Επιτροπής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει επίπληξη ή πρόστιμο μέχρι πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ.
3. Κατά την επιμέτρηση του προστίμου λαμβάνονται ενδεικτικά υπόψη η βαρύτητα της παράβασης, η επίπτωση της παράβασης στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στα συμφέροντα των επενδυτών και των μετόχων μειοψηφίας, ο βαθμός της υπαιτιότητας, η λήψη μέτρων από τον παραβάτη για την άρση της παράβασης στο μέλλον, ο βαθμός συνεργασίας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά το στάδιο διερεύνησης και ελέγχου, οι ανάγκες της ειδικής και γενικής πρόληψης και η τυχόν καθ` υποτροπή τέλεση παραβάσεων των άρθρων 25 έως 35 του παρόντος.
4. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με σημαντικές πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 27 έως 31 του παρόντος ή για τη μη συμμόρφωση με τις διατάξεις των άρθρων 27 έως 31 του παρόντος από τους διαμεσολαβητές εντός της Ένωσης ή διαμεσολαβητές τρίτης χώρας.