- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 03 Ορισμοί

Για τους σκοπούς των άρθρων 1 έως 24 του παρόντος νόμου νοούνται ως:
1. «Ρυθμιζόμενη αγορά»: Η ρυθμιζόμενη αγορά κατά την έννοια της περίπτωσης 21 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018 (Α΄ 14).
2. «Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης» ή «ΠΜΔ»: Ο Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης κατά την έννοια της περίπτωσης 22 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018.
3. «Εταιρεία»: Η ανώνυμη εταιρεία της οποίας οι μετοχές ή άλλες κινητές αξίες α) είναι εισηγμένες ή για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση εισαγωγής προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα ή β) είναι εισηγμένες ή για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση εισαγωγής προς διαπραγμάτευση σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) που λειτουργεί στην Ελλάδα, στο καταστατικό των οποίων προβλέπεται η υπαγωγή τους στις διατάξεις των άρθρων 1 έως 24.
4. «Mη εκτελεστικά μέλη»: Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας, τα οποία δεν έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες στη διαχείριση της Εταιρείας πέραν των καθηκόντων που τους επιφυλάσσει η ιδιότητά τους ως μελών του διοικητικού συμβουλίου και τα οποία έχουν επιφορτιστεί με το ρόλο της επίβλεψης και παρακολούθησης της λήψης αποφάσεων από τη διοίκηση.
5. «Εκτελεστικά μέλη»: Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας, τα οποία έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες στη διαχείριση της Εταιρείας στο πλαίσιο των καθηκόντων που τους ανατίθενται για την καθημερινή διοίκηση της Εταιρείας.
6. «Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη»: Τα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας τα οποία κατά τον ορισμό ή την εκλογή τους και κατά τη διάρκεια της θητείας τους πληρούν τα κριτήρια ανεξαρτησίας που προβλέπονται στο άρθρο 10 του παρόντος.
7. «Σύστημα εσωτερικού ελέγχου»: Το σύνολο των εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών και διαδικασιών, περιλαμβανομένης της διαχείρισης κινδύνων, του εσωτερικού ελέγχου και της κανονιστικής συμμόρφωσης, που καλύπτει σε συνεχή βάση κάθε δραστηριότητα της Εταιρείας και συντελεί στην ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία της.
8. «Διαχειριστής αγοράς»: Ο διαχειριστής αγοράς κατά την έννοια της περίπτωσης 18 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018.
9. «Διαχειριστής ΠΜΔ»: Το πρόσωπο που διαχειρίζεται Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης κατά την έννοια της περίπτωσης 22 του άρθρου 4 του ν. 4514/2018.
10. «Όμιλος»: Ο όμιλος επιχειρήσεων που αποτελείται από τη μητρική επιχείρηση (Εταιρεία) και θυγατρικές οντότητες προς υπαγωγή σε ενοποίηση από αυτή.

11. «Συνδεδεμένη εταιρεία ή πρόσωπο»: Η εταιρεία ή το πρόσωπο που ορίζεται ως συνδεδεμένο μέρος κατά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο (ΔΛΠ) 24.
12. «Πρόσωπο»: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα.
13. «Ανώτατο διευθυντικό στέλεχος»: Ανώτερο στέλεχος της Εταιρείας χωρίς την ιδιότητα του μέλους διοικητικού συμβουλίου της, το οποίο έχει την εξουσία να λαμβάνει διευθυντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη μελλοντική πορεία και τις επιχειρηματικές προοπτικές της Εταιρείας.
14. «Πρόσωπο που έχει στενούς δεσμούς»: Το πρόσωπο κατά την έννοια της περίπτωσης 26 της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
15. «Επιχειρηματική σχέση»: Η επιχειρηματική, επαγγελματική ή εμπορική σχέση η οποία συνδέεται με τις επαγγελματικές δραστηριότητες του προσώπου και η οποία αναμένεται, κατά το χρόνο σύναψής της, ότι θα έχει κάποια διάρκεια.
16. «Σημαντική θυγατρική»: Η θυγατρική, άμεσα ή έμμεσα, της Εταιρείας η οποία επηρεάζει ή δύναται να επηρεάσει ουσιωδώς τη χρηματοοικονομική θέση ή τις επιδόσεις ή την επιχειρηματική δραστηριότητα ή τα εν γένει οικονομικά συμφέροντα της Εταιρείας.
«Επιτροπή ελέγχου»: Η επιτροπή ελέγχου του άρθρου 44 του ν. 4449/2017 (Α’ 7), όπως ισχύει.
17. «Οικονομική έκθεση»: Η οικονομική έκθεση των άρθρων 4 και 5 του ν. 3556/2007 (Α’ 91), όπως ισχύει.