- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 165 – Μεταβατικό δίκαιο

1. Οι διατάξεις του Κώδικα Φερεγγυότητας και Δεύτερης Ευκαιρίας εφαρμόζονται στις διαδικασίες που εκκινούν μετά την ημερομηνία του άρθρου 171.
2. Κατ’ εξαίρεση οι διατάξεις των άρθρων 92 έως και 98, εφαρμόζονται αναλόγως σε πτωχεύσεις ή διαδικασίες ειδικής εκκαθάρισης που έχουν ήδη κηρυχθεί κατά την έναρξη ισχύος του Κώδικα Φερεγγυότητας και Δεύτερης Ευκαιρίας ή κηρύσσονται βάσει αίτησης που έχει υποβληθεί πριν από αυτήν, εφόσον δεν έχει αρχίσει η ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη σύμφωνα με τις προγενέστερες διατάξεις ή όταν κηρύσσεται άγονος προκηρυχθείς πλειστηριασμός. Με απόφαση της συνέλευσης των πιστωτών, εκκρεμής πτωχευτική διαδικασία ή διαδικασία ειδικής διαχείρισης μπορεί να τραπεί σε πτωχευτική διαδικασία του Κώδικα Φερεγγυότητας και Δεύτερης Ευκαιρίας στο στάδιο εξέλιξης στο οποίο βρίσκεται η εκκρεμής διαδικασία.
3. Εφόσον η Επιτροπή Διαχείρισης Αφερεγγυότητας με βάση τα στοιχεία προσφυγής στις σχετικές διαδικασίες, διαπιστώσει ότι ο διαθέσιμος αριθμός διαχειριστών αφερεγγυότητας δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν, για τις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου ως σύνδικος θα μπορεί να διορισθεί, πέραν των διαχειριστών αφερεγγυότητας, δικηγόρος, λογιστής φοροτεχνικός Α τάξης ή συμβολαιογράφος, όπως ορίζονται στο άρθρο 136. Η θέση σε ισχύ του δωδέκατου κεφαλαίου δεν θίγει την ανάθεση καθηκόντων διαχειριστών αφερεγγυότητας την οποία έχουν αναλάβει σε εκκρεμείς διαδικασίες.
4. Τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 136 παρ. 2 του παρόντος δύνανται να εγγραφούν στο μητρώο διαχειριστών αφερεγγυότητας, εφ’ όσον απασχολούν με οιασδήποτε μορφής σχέση τουλάχιστον ένα φυσικό πρόσωπο κάτοχο άδειας διαχειριστή αφερεγγυότητας εγγεγραμμένο κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος στο υφιστάμενο μητρώο διαχειριστών αφερεγγυότητας του π.δ. 133/2016, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως προς την Επιτροπή Διαχείρισης Αφερεγγυότητας του άρθρου 138 του παρόντος, με απόφαση της οποίας θα καθορισθεί η μορφή της σχετικής αίτησης και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.