- Υπουργείο Δικαιοσύνης - http://www.opengov.gr/ministryofjustice -

Άρθρο 62 Τροποποίηση του άρθρου 4 του ν.δ. 811 της 18/19.1.1971 (ΦΕΚ Α΄ 9) για τους προϊσταμένους Τμημάτων έμμισθων υποθηκοφυλακείων

 

Η παρ. 2 του άρθρου 4 του ν.δ. 811 της 18/19.1.1971 (ΦΕΚ Α΄ 9) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Υποθηκοφυλακείο που μετατρέπεται σε έμμισθο λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ για την επιλογή του οποίου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 72 του ν. 2812/2000 (Α` 67). Ως προϊστάμενοι τμημάτων των υποθηκοφυλακείων του άρθρου 32 του ν. 4456/2017 (Α` 24) μπορούν να επιλεγούν: α) υπάλληλοι του τομέα υπαλλήλων των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας και κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου, κατηγορίας ΠΕ και βαθμού τουλάχιστον Β΄ με πτυχίο νομικής ή πτυχίο οποιασδήποτε άλλης κατεύθυνσης ή β) μόνιμοι δικαστικοί υπάλληλοι του κλάδου διοικητικού – οικονομικού ή του κλάδου γραμματέων του τομέα υπαλλήλων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κατηγορίας ΠΕ και βαθμού τουλάχιστον Β΄ με πτυχίο νομικής ή πτυχίο οποιασδήποτε άλλης κατεύθυνσης, με την προϋπόθεση ταυτόχρονης μετάταξής τους στον οικείο τομέα των υποθηκοφυλακείων.
Μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένου σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί ο διοικητικός προϊστάμενος που είναι ήδη τοποθετημένος στο οικείο υποθηκοφυλακείο. Η τοποθέτηση σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια δεν θίγει την τοποθέτηση των προϊσταμένων κατηγορίας ΠΕ με πτυχίο Νομικής που έλαβε χώρα στα οικεία υποθηκοφυλακεία κατόπιν της υπ’ αριθμ. πρωτ. 72080/11.10.2017 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Στους προϊσταμένους των παρ. 1 και 2 θα παρασχεθούν επιμορφωτικά σεμινάρια, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους για την καταχώριση πράξης ή απόφασης σχετικά με τη σύσταση, μεταβίβαση ή κατάργηση εμπράγματων δικαιωμάτων στα τηρούμενα βιβλία των υποθηκοφυλακείων. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος παροχής υπηρεσιών των σεμιναρίων αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη διοργάνωσή τους.».